17 Ιουν 2020

«Το έθνος μου είναι πολύ μικρό δια να διαπράξει τόσον μεγάλη ατιμίαν»

                


“Το έθνος μου είναι πολύ μικρό δια να διαπράξει τόσον μεγάλη ατιμίαν”
“Κάθε φορά που είμαστε στο Ισραήλ, είμαστε σα στο σπίτι μας”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης από το Τελ Αβίβ. Ενημερώστε τον κ.Μητσοτάκη ότι το “σπίτι” του:
– Διαπράττει εδώ και 53 χρόνια την πλέον ειδεχθή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στον κόσμο.
– Εχει επιβάλλει καθεστώς φυλακής και απαρχάιντ σε έναν ολόκληρο λαό που δεν έχει κυριαρχία ούτε στο νερό του, ούτε σε ενέργεια, ούτε στα καλλιεργήσιμα εδάφη του.
– Κατέχει το 78% των εδαφών της Παλαιστίνης και πλέον προχωρά κατά παράβαση κάθε έννοιας Δικαίου στην κατάληψη και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
– Εχει χτίσει το πιο απάνθρωπο τείχος στον κόσμο ορατό ακόμα και στους πιο μυωπικούς “φιλελεύθερους” που έκαναν καριέρα με τις οιμωγές τους για το πάλαι ποτέ τείχος του Βερολίνου
– Προχωρά σε χτίσιμο 9.000 νέων παράνομων οικισμών σε κατεχόμενα εδάφη, γεγονός που θα έπρεπε τουλάχιστον να θορυβεί όποιον μιλά για κατεχόμενη Κύπρο.
– Δολοφονεί αδιακρίτως ανθρώπους με μόνο “έγκλημα” ότι είναι Παλαιστίνιοι, έχει εκτελέσει χιλιάδες, έχει τραυματίσει δεκάδες χιλιάδες, αυτή τη στιγμή φυλακίζει 7.000 στα μπουντρούμια του, έχει καταστρέψει 530 παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, έχει ξεριζώσει τα 2.3 του παλαιστινιακού πληθυσμού από τις εστίες του.
Ας ενημερώσει, λοιπόν, κάποιος τον κ.Μητσοτάκη ότι “ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου” δεν είναι εξωτερική πολιτική επωφελής για την Ελλάδα. Είναι πολιτική ατιμία που γυρίζει πάντοτε μπουμερανγκ σε όποιον την διαπράττει.
Αυτό το είχε καταλάβει ακόμα και ο “εθνάρχης” τους, ο Βενιζέλος, που θέλοντας να εξωραΐσει τις δικές του αθλιότητες και όχι διότι είχε μετανοήσει γι’ αυτές, έλεγε ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα για να διαπράττει μεγάλες ατιμίες

ΚΚΕ: Απάντηση στις αθλιότητες του δημοσιογράφου Πορτοσάλτε και του ΣΚΑΪ



Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιο του καταγγέλλει τον Άρη Πορτοσάλτε και τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ», σημειώνοντας:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, που με τη γνωστή τακτική της προβοκάτσιας, της διαστρέβλωσης και του γκεμπελισμού, ανακάλυψε ότι για τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας φταίνε οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και το ΚΚΕ.
Πολύ βολική -αν και γελοία- δικαιολογία για να κρυφτεί το χάος και το πραγματικό βασανιστήριο που προκάλεσε ο “Μεγάλος Περίπατος” και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Δήμο της Αθήνας, που μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε.
Τι κι αν χθες αυτοί που κινητοποιούνταν ήταν οι κατά τα άλλα “ήρωες” υγειονομικοί! Προφανώς για αυτούς είναι ήρωες αν σκύβουν το κεφάλι κι όχι όταν διεκδικούν για την επίλυση των οξυμμένων προβλημάτων… Αλήθεια για το σημερινό χάος στο κέντρο της Αθήνας ποια κινητοποίηση ευθύνεται;
Είναι προφανές ότι το νέο παραλήρημα Πορτοσάλτε δεν είναι ευθύνη μόνο του ιδίου, αλλά και της εκπομπής που τον φιλοξενεί (“Σήμερα”), σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που στη συγκεκριμένη εκπομπή δεν περνάει ούτε από έξω.
Το δυστύχημα για αυτούς είναι ότι ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι».

Παρίσι: Με δακρυγόνα «τίμησε» η κυβέρνηση τους νοσηλευτές που διαδήλωσαν

                 


Με δακρυγόνα αντιμετώπισε σήμερα η γαλλική αστυνομία χιλιάδες νοσηλευτές στο Παρίσι, όπου πραγματοποίησαν διαδήλωση απαιτώντας περισσότερους πόρους για τα δημόσια νοσοκομεία και το σύνολο του εθνικού συστήματος υγείας, υπενθυμίζοντας στην κυβέρνηση τις υποσχέσεις της κατά την πρόσφατη περίοδο έξαρσης της υγειονομικής κρίσης. 
Στο Παρίσι, νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, τραυματιοφορείς, γιατροί και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων στα νοσοκομείο, συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Υγείας πίσω από μία μεγάλη επιγραφή με το σύνθημα «Είναι επείγον να δράσουμε». Διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Νοσοκομείο σε ασφυξία/ δεν μπορώ να αναπνεύσω (I can not breath)», σε μια αναφορά στο κίνημα «Black Lives Matter». 
Σε όλη τη Γαλλία προγραμματίσθηκαν περισσότερες από 220 συγκεντρώσεις στο πλαίσιο αυτής της εθνικής ημέρας δράσης, που οργανώθηκε έπειτα από πρόσκληση δώδεκα εργατικών ενώσεων και συλλογικοτήτων νοσηλευτών και υγειονομικού προσωπικού.
«Δεν θέλουμε μετάλλια ή μικρά πρόσθετα επιδόματα του ποδαριού, θέλουμε έναν μισθό που να αξίζει σε αυτό που προσφέρουν οι δουλειές μας στην κοινωνία», δήλωσε η Κλαρά Γκρεμόν, που εργάζεται ως νοσηλεύτρια κοντά στο Μονπελιέ.  Στο Παρίσι, ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ ζήτησε «αύξηση των μισθών και αναγνώριση των προσόντων», καθώς και «άνοιγμα περισσότερων νοσοκομειακών κλινών και προσλήψεις προσωπικού».
Η επιδημία του κορωνοϊού έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 30.000 ανθρώπους στη Γαλλία από τον Μάρτιο και οι νοσηλευτές και το άλλο υγειονομικό προσωπικό έχουν βρεθεί από την αρχή στην πρώτη γραμμή κι έχουν δοκιμασθεί σοβαρά. Ωστόσο, η υγειονομική κρίση έχει επισημάνει σε μεγάλο βαθμό την εδώ και πολύ καιρό υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων.
Η αστυνομία του Παρισιού, επιδιώκοντας να εξηγήσει τα … κατορθώματα της αναφέρθηκε σε «βίαιες ομάδες που επιχειρούν να διαταράξουν μία ειρηνική διαδήλωση των εργαζομένων στην υγεία»
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

ΗΠΑ: Ακροδεξιοί άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Νέο Μεξικό

                 


Ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά από πυρά στη διάρκεια κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν το άγαλμα ενός Ισπανού κατακτητή του 16ου αιώνα, με την αστυνομία να ερευνά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες για το συμβάν ευθύνεται μια ακροδεξιά ομάδα.
Διαδηλωτές στην Αλμπουκέρκη, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ζητούσαν την απομάκρυνση ενός αγάλματος του Ισπανού αποικιοκράτη κατακτητή Χουάν ντε Ονάτε, του πρώτου κυβερνήτη της πολιτείας αυτής, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Την ώρα που προσπαθούσαν να ρίξουν το άγαλμα μερικά βαριά οπλισμένα μέλη ακροδεξιάς πολιτοφυλακής με την ονομασία New Mexico Civil Guard επενέβησαν και ξέσπασαν επεισόδια, σύμφωνα με την Albuquerque Journal.
Ο Μάικλ Γκάιερ, διοικητής της αστυνομίας της Αλμπουκέρκης, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει λάβει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ακροδεξιές πολιτοφυλακές ευθύνονται για το συμβάν.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε έξω από το Μουσείο της Αλμπουκέρκης στη συνοικία της Παλιάς Πόλης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας άνδρας που συνεπλάκη με τους διαδηλωτές, τράβηξε όπλο και πυροβόλησε πέντε φορές προτού το πλήθος τον ακινητοποιήσει στο έδαφος και ένας διαδηλωτής φωνάξει: «Κάποιος πυροβολήθηκε».
Το FBI βοηθά την αστυνομία της Αλμπουκέρκης στην έρευνα και ανακρίνει πρόσωπα που εμπλέκονται στο περιστατικό, ανέφερε στο Twitter.
Η κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μισέλ Λουχάν Γκρίσαμ τόνισε σε ανάρτησή της στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι “δεν υπάρχει καμία θέση στο Νέο Μεξικό για καμία αυτοαποκαλούμενη ‘πολιτοφυλακή’ η οποία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες”.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν δύο άνδρες που φορούν στολή αγγαρείας. Σύμφωνα με την αστυνομία, το θύμα νοσηλεύεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση.
Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις, οι διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε αγάλματα και μνημεία που συνδέονται με την εποχή της αποικιοκρατίας, του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου και της δουλείας.
Το άγαλμα στο επίκεντρο των επεισοδίων στην Αλμπουκέρκη απεικονίζει τον Ονάτε, που είναι γνωστός για τη σφαγή το 1599 μιας φυλής αυτοχθόνων από Ισπανούς κατακτητές.
Ο δήμαρχος της πόλης Τιμ Κέλερ δήλωσε ότι το άγαλμα απομακρύνθηκε προσωρινά από το σημείο που βρισκόταν για λόγους ασφαλείας.

Η καταστροφική εξάρτηση από τον επιχειρηματικό τουρισμό σε ένα μικρό σουηδικό Δήμο




Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Φύση, νερό και δάσος υπάρχουν άφθονα στον μικρό Σουηδικό Δήμο του Βορρά των 10.000 ανθρώπων . Πάντα υπήρχαν. Στο χέρι του ανθρώπου ήταν και είναι να τα αξιοποιήσει. Και τα τρία εξασφαλίζουν ένα υγειινό και όμορφο περιβάλλον. Το νερό με τα ορμητικά ποτάμια εξασφαλίζει φτηνό και άφθονο ηλεκτρικό ρεύμα. Το δάσος καύσιμο, ξυλεία και αναψυχή. Η φύση σε συνδιασμό με το κλίμα δίνει την δυνατότητα για χειμερινά σπορ και θερινές ασχολίες, μανιτάρια, φρούτα του δάσους, ψάρεμα, κυνήγι.
funäs
Σε ένα κεντρικό σχεδιασμό η περιοχή θα έδινε και στους υπόλοιπους ανθρώπους, κατοίκους όλης της χώρας, την δυνατότητα με φτηνό κόστος ή και δωρεάν να κάνουν τις χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές τους στην αναπαύλα των σχολείων. Το φτηνό ρεύμα θα βοηθούσε στην ανάπτυξη όλης της οικονομίας. Αυτά στον κεντρικό σχεδιασμό μιας ισότημης κοινωνίας χωρίς αφεντικά.
Τώρα, εδώ και έναν αιώνα είναι αλλοιώς. Το δάσος αγοράστηκε από τις μεγάλες δασικές και τουριστικές εταιρίες έναντι πινακίου φακής όπως και οι παραποτάμιες εκτάσεις για να κατασκευαστούν τα φράγματα από συνδιασμό κράτους και ιδιωτών.

BANNER panos3

Οι περισσότεροι κάτοικοι έγιναν υπεργολάβοι με δασικά μηχανήματα και φαγάνες που παίρνουν την ξυλεία ακόμη και από την παλιά δική τους ιδιοκτησία. Εξαρτώνται από τον ανταγωνισμό και τα παιχνίδια των συμβάσεων που παίζουν οι μεγάλοι που συννενοούνται στην καλύτερη παρίπτωση μεταξύ τους και υπεργολαβικά εκμεταλεύονται τους μικρούς κατόνομα επιχειρηματίες. Παίρνουν ακόμη υπεργολαβίες για κατασκευές χειμερινών εγκαταστάσεων που τα τελευταία 50 χρόνια έχουν χτίσει όλα τα βουνά με ξενοδοχεία, σαλέ, κάμπινγκ, πάρκινγκ, αγωγούς και εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, «δρόμους» κυκλοφορίας των σκούτερ και μονοπάτια για σκι. Έχουν αγριέψει τα ζώα και τα πουλιά του δάσους χτίζοντας ανεξέλεγκτα και με μικρές εξαιρέσεις καταστρέφοντας την φύση.
Η ύπαρξη των χειμερινών εγκαταστάσεων δίνει εποχιακή δουλειά σε 400-500 άτομα, καθαριστές, παρκαδόρους, σερβιτόρους κλπ από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο όσο υπάρχουν χιόνια.
funäsdalen
Τον υπόλοιπο χρόνο αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Ίσως να δουλέψουν στις θερινές εγκαταστάσεις των ίδιων των εταιρείων που τις εκμεταλλεύονται στα θερινά θέρετρα αυτή την φορά, δημιουργώντας ένα πλανόδιο θίασο εργατικού δυναμικού νεαρής ηλικίας. Οι ντόπιοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό έχοντας εδώ τις οικογενειές τους. Κάνουν δουλειές του ποδαριού. Ο μεγαλύτερος εργοδότης είναι ο Δήμος. Με τις αυξημένες αρμοδιότητες από τις αρχές του 1990, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες φόρτωσαν τα σχολεία μαζί με τους δασκάλους στους Δήμους αλλά και την φροντίδα των Γηροκομείων και εν γένει των γερόντων απασχολεί 1000 περίπου εργαζόμενους.
Ο Δήμος μπαίνει μέσα οικονομικά ακόμη κιαν στον χώρο του λειτουργούν τουριστικές εγκαταστάσεις αξίας δισεκατομμυρίων και συνήθως είναι γεμάτες από κόσμο. Πάνω από 70 χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις με εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Οι εταιρείες δεν πληρώνουν φόρο στον Δήμο. Έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, σε φορολογικούς παραδείσους. Οι Δήμοι δεν αναλαμβάνουν κοινωνικές δράσεις και κατασκεύες αυτεπιστασίας
γιατί διέπονται από την φιλοσοφία να στηρίξουν την «επιχειρηματικότητα» των ιδιωτών.
Όμως ακόμη και να ήθελαν οι τοπικοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να σηκώσουν έργα κατασκευαστικά ή αποχέτευσης- ύδρευσης ή την προμήθεια πρώτων υλών και τροφίμων για τις κουζίνες των σχολείων και Γηροκομείων όσο λειτουργούν ιδιωτικά και εγωιστικά.
Ανεβάζουν επομένως την φορολογία γιαυτούς που μένουν στον Δήμο και τους φορτώνουν με εξτρά τέλη και τοπικούς φόρους. Το 50% του εισοδήματος κατά υπολογισμούς της τράπεζας Swedbank καταλήγει στο ταμείο του Δήμου. Μόνο που αυτό δεν βοηθάει. Όταν δεν προσφέρεται δουλειά από τον Δήμο κεντρικά και περιμένει κανείς να βρεθεί δουλειά σε επιχειρήσεις των 2 και τριών ατόμων ο κόσμος απογοητεύεται και φεύγει. Χάνεται επομένως το φορολογικό έσοδο.
funäs1
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται φέτος η πανδημία. Κλείνουν οι τουριστικές εγκαταστάσεις , οι επιχειρήσεις παίρνουν εκατομμύρια αποζημειώσεις για διαφυγόντα κέρδη μα όχι και οι εργαζόμενοι αφού είναι εποχιακοί.
Κοντά σαυτούς χάνουν σοβαρή απασχόληση και οι υπεργολάβοι, τα βενζινάδικα, τα σούπερ μάρκετ, μικρά μαγαζιά λιανικής όπως είδη ρουχισμού για χειμερινά σπόρ, οι καφετέριες, τα φαγάδικα.
Ο αυξημένος τζίρος αυτών των μικρών επιχειρήσεων σήμαινε φορολογικά έσοδα για τον Δήμο που χάθηκαν φέτος. Οι άνθρωποι που έμειναν άνεργοι φέυγουν για τις μεγαλύτερες πόλεις προς αναζήτηση εσόδων. Αυτοί που μένουν στρέφονται προς τον Δήμο, όπου ανήκει η Πρόνοια για βοηθήματα. Από σχεδόν ανύπαρκτη ανεργία έχει φτάσει στο 36%. Δεν υπάρχουν πια δουλειές και άρα μένουν πίσω και οι δόσεις των μηχανημάτων και τα ανοίγματα.
Μια δυστυχισμένη τοπική κοινωνία εξαρτώμενη έμμεσα από τον τουρισμό μαραίνεται χωρίς διέξοδο. Μαζί με τους γονείς και τα μικρά παιδιά.
Ο κορώνας κάποια στιγμή θα περάσει με κάποιες απώλειες. Αυτό το μοντέλλο όμως της οικονομίας και της νοοτροπίας της αρπαχτής θα τα καταστρέψει όλα. Ακόμη και στο πολυδιαφημιζόμενο «μοντέλο» που παρακμάζει και χρειάζεται αντικατάσταση.

Μοναδικός «άξονας» η ενίσχυση των κερδών τους


«Να έρθουν οι επιχειρήσεις πιο κοντά στην κοινωνία», «μεταρρυθμίσεις», «σύνδεση της Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας», «εξωστρέφεια», «πράσινη ανάπτυξη» και «καινοτομία»: Αυτά είναι μερικά από όσα «έδειξε» ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ως απαραίτητα στοιχεία για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, στους «άξονες» που παρουσίασε ενώπιον του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα προχτές.
Κάθε άξονας και μια «βεντάλια» απαιτήσεων που απευθύνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο πολιτικό τους προσωπικό, για αποφασιστικότερη προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Στο στόχαστρο δεν μπαίνει μόνο το μεροκάματο, αλλά συνολικά η ζωή του λαού, κάτω από τον τίτλο «απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας».
Εδώ εντάσσονται, για παράδειγμα, το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Παιδεία, ή οι «πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις στην αδειοδότηση, τη χωροταξία, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη φορολογική νομοθεσία». Δηλαδή, η εφαρμογή όλων των διευκολύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σαν αυτές που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, που θα φέρει περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
* * *
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΕΒ εξέφρασε την απογοήτευσή του, επειδή «η κοινωνία συχνά δεν αγκαλιάζει, δεν εμπιστεύεται την επιχειρηματικότητα, τη βάζει απέναντί της». Γι' αυτό ιεραρχεί «το χτίσιμο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και την κοινωνία». Τους ανησυχεί ότι το παραμύθι για τα «κοινά συμφέροντα» εργοδοτών και εργαζομένων, εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων, έχει «δράκο» για το λαό. Τους ζορίζει που ο μύθος της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», που θα αναβαθμίσει τάχα τις υπηρεσίες στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, ξεφτίζει στα μάτια ολοένα και περισσότερων, όπως έγινε και στη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας.
Τους ενοχλεί ότι παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύουν από τα κέρδη τους, κλεμμένος ιδρώτας των εργαζομένων, για να χρηματοδοτήσουν την περιβόητη «εταιρική κοινωνική ευθύνη», τα ψέματά τους αναδίνουν την ίδια βρώμα με τα ΕΛΠΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με τον ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, με τα καζάνια στο Πέραμα και τη Δραπετσώνα. Εχουν την ίδια αποκρουστική εικόνα με τα κατεστραμμένα δάση, όπου φυτρώνουν ανεμογεννήτριες, προκαλούν την ίδια αγανάκτηση με το άκουσμα των δεκάδων νεκρών και σακατεμένων στα εργατικά «ατυχήματα».
Ο ΣΕΒ, ωστόσο, επιμένει στην ανάδειξη της «συμβολής των επιχειρήσεων στο κοινό καλό» και βάζει στόχο μέσω της «καινοτομίας» να γίνει «μόδα η επιχειρηματικότητα στη νεολαία, να μπει στα σχολεία, να παντρευτεί με το εκπαιδευτικό μας σύστημα». Να μαθαίνει δηλαδή η νεολαία από τα γεννοφάσκια της την αξία των «θυσιών» για να πάνε καλά οι μπίζνες της εργοδοσίας, την υποταγή στο κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
***
Αλλος «άξονας» που ιεραρχεί ο ΣΕΒ είναι η «στροφή στη μεταποίηση» που θα δημιουργήσει «550.000 νέες, καλά αμειβόμενες και σταθερές θέσεις εργασίας», προφανώς σαν αυτές που «απολαμβάνουν» οι χιλιάδες εργολαβικοί και συμβασιούχοι σε κλάδους όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, ή οι απολυμένοι σε μεγάλα εργοστάσια, όπως στη «ΣΝΑΪΝΤΕΡ», στην «ΤΕΡΝΑ» κ.α.
Ιεραρχούν μάλιστα και συγκεκριμένους κλάδους που θα κατευθύνουν τις επενδύσεις το επόμενο διάστημα, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος, για να έχουν πιο κερδοφόρες αποδόσεις τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους: «Πράσινη ανάπτυξη», «κυκλική οικονομία» και «ενεργειακός μετασχηματισμός».
Εκεί όμως που αποκαλύπτονται πλήρως ο κυνισμός και η υποκρισία των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι στην αναφορά του προέδρου του ΣΕΒ στη διαχείριση της πανδημίας. «Εξακολουθούμε να τηρούμε μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, προκαλώντας τους εργαζόμενους που μέσα στην έξαρση της πανδημίας δούλευαν ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.
Μπαίνοντας τέλος στο «ψητό», ο ΣΕΒ συστήνει στην κυβέρνηση να συνεχίσει στη «σωστή κατεύθυνση» και, κυρίως, «η κρίση να μη μας αποπροσανατολίσει από τους στρατηγικούς στόχους ούτε να αποτελέσει άλλοθι για την αποφυγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», να αξιοποιηθούν οι «ευκαιρίες» από τους «επερχόμενους ευρωπαϊκούς πόρους» για «ενίσχυση των επενδύσεων».
* * *
Χτυπάει βέβαια ανοιχτές πόρτες, μιας και στην ίδια συνέλευση, Μητσοτάκης και Τσίπρας διαγκωνίστηκαν για το ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί τις υποθέσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης, ποιος θα απορροφήσει καλύτερα για τα δικά τους συμφέροντα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα πληρώσει μέχρι τελευταίας δεκάρας ο λαός.
Την ...ομοψυχία αυτή διέγνωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, σημειώνοντας ως «ιδιαίτερα θετικό» το γεγονός πως «παρά τις όποιες διαφωνίες, υπάρχει ευρεία συναίνεση στο ότι απαιτούνται επενδύσεις με ρίσκο για να πάει μπροστά ο τόπος (...) Η αντιπολίτευση στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων (στην υγειονομική κρίση). Φαίνεται να αναδεικνύεται ένα πιο ελπιδοφόρο μοντέλο αντιπαράθεσης και διαλόγου...».
Η «νέα εποχή», για την οποία κάνουν λόγο βιομήχανοι, κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, ο «μετασχηματισμός» προς την «εξωστρέφεια», η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας μπροστά στη νέα οικονομική κρίση, δεν είναι στόχοι προς κατάκτηση από την εργατική τάξη και το λαό. Είναι μέσα για την ένταση της εκμετάλλευσης από τους μεγιστάνες του πλούτου, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να απαλλάξουν το σάπιο σύστημά τους από τις αντιθέσεις, τους ανταγωνισμούς, τις κρίσεις του.
Γι' αυτό, όσο το κεφάλαιο και τα επιτελεία του αγωνιούν για την ανάκαμψη των κερδών τους, το εργατικό κίνημα και οι φορείς του πρέπει να οργανώνονται για την ορμητική ανάπτυξη των αγώνων, για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση, για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Δ. Π.

Αντεργατική «Συν-Εργασία»




Με την έναρξη του προγράμματος «Συν-Εργασία», η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία ένα ακόμα όπλο για το μαζικό τσάκισμα των μισθών και το παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης. Εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους βλέπουν τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται σε μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, με τους μισθούς τους να πετσοκόβονται ανάλογα.
Δίπλα στις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις του προηγούμενου διαστήματος, στην ανεργία εκατοντάδων χιλιάδων εποχικών εργαζομένων που δεν επαναπροσλαμβάνονται, στις μειώσεις μισθών και τις άλλες δυσμενείς μεταβολές συμβάσεων, δίπλα στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους «σε αναστολή», που υποχρεώθηκαν να τα βγάλουν πέρα με 530 ευρώ το μήνα, δίπλα στο παραπέρα ξεχείλωμα του ωραρίου, στη γενίκευση της τηλεργασίας και τη συνδυασμένη χρήση όλων των αντεργατικών μέτρων που προωθήθηκαν από την αρχή της πανδημίας, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έρχεται να «κουμπώσει» στο αντεργατικό οπλοστάσιο που διασφάλισαν στο κεφάλαιο όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.
Οι προβλέψεις του νέου μηχανισμού είναι χαρακτηριστικές:
  • Η εργοδοσία μπορεί να μετατρέπει μονομερώς τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία, με μείωση του ωραρίου και του μισθού που καταβάλλει μέχρι και κατά 50%.
  • Οι μισθοί μειώνονται έως και 20%, αφού η προσωρινή κρατική κάλυψη θα αφορά μόνο το 60% των απωλειών των εργαζομένων, ενώ η σχετική επιβάρυνση θα γυρνά και πάλι στην πλάτη τους μέσω της αντιλαϊκής φοροληστείας και νέων περικοπών.
  • Ενώ η κυβέρνηση αναμασά τα περί «διατήρησης των θέσεων εργασίας», το νέο πρόγραμμα διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν με τη λήξη του να απολύουν ελεύθερα τους εργαζόμενους που ενέταξαν σε αυτό, ενώ και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του η εργοδοσία μπορεί ελεύθερα να απολύει άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης.
  • Γίνεται λόγος για «κρατική εγγύηση του κατώτατου μισθού» στο πλαίσιο του προγράμματος, ωστόσο στην πραγματικότητα ο νέος μηχανισμός, μαζί με όλες τις προηγούμενες ανατροπές, είναι ένα ακόμα εργαλείο για να συμπιεστεί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις αμοιβές - ψίχουλα του κατώτατου μισθού (550 ευρώ καθαρά).
Μάλιστα, η εφαρμογή του «Συν-Εργασία» θα γίνεται συνδυασμένα με όλα τα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα. Ηδη οι καταγγελίες από χώρους δουλειάς είναι αποκαλυπτικές: Σε συνέχεια του συνδυασμού των «αναστολών» συμβάσεων σε ένα τμήμα των εργαζομένων και της απογείωσης της εντατικοποίησης σε άλλους της ίδιας επιχείρησης, εργαζόμενοι που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα με πετσόκομμα ωραρίων και μισθών, ενημερώνονται από την εργοδοσία ότι... με τις μειωμένες βάρδιες «δεν βγαίνει» να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια!
Ο νέος αντεργατικός μηχανισμός και όλα τα υπόλοιπα τάχα «προσωρινά» μέτρα ήρθαν για να μείνουν, ακριβώς γιατί ικανοποιούν πάγιες απαιτήσεις του κεφαλαίου που αξιώνει σήμερα, στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης, να προωθηθούν πιο επιθετικά όσα δεν πρόλαβαν να περάσουν οι κυβερνήσεις του κατά τη διάρκεια της προηγούμενης.
Για να θωρακίσουν το κεφάλαιο απέναντι στην όποια χασούρα, αφού πρώτα «έσκασε» στα κέρδη, προσφέρουν στη μεγαλοεργοδοσία μια τεράστια βεντάλια αντεργατικών μέτρων «ευελιξίας» και «μείωσης του κόστους», ενώ ταυτόχρονα καλούν τους εργαζόμενους να προσαρμόσουν τη ζωή και τις απαιτήσεις τους στα ψίχουλα και τα τσακισμένα δικαιώματα. Κυβέρνηση και εργοδοσία διαμορφώνουν αυτήν την περίοδο ένα τετελεσμένο που θα βρουν οι εργαζόμενοι μπροστά τους.
Μέσα σε όλα τα παραπάνω, είναι προκλητική η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναμοστράρει «φιλεργατικό» προσωπείο, όταν ως κυβέρνηση «απογείωσε» το σχετικό οπλοστάσιο του κεφαλαίου με όλα τα αντεργατικά μέτρα του 3ου μνημονίου, ενώ σήμερα ως αντιπολίτευση προσπαθεί να πείσει ότι υπάρχει... «καλή ευελιξία» που θα ωφελεί ταυτόχρονα τη μεγαλοεργοδοσία και τους εργαζόμενους, διαφημίζοντας μάλιστα ότι με τις δικές του προτάσεις «ο εργοδότης ελαφρύνεται πολύ περισσότερο»!
Η «επόμενη μέρα» της ολομέτωπης επίθεσης στους εργαζόμενους είναι ήδη εδώ και δεν χωρά καμιά επανάπαυση. Απέναντι στην αντεργατική επίθεση που προχωρά ενιαία, είτε με περιοριστικά είτε με επεκτατικά μέτρα διαχείρισης της κρίσης, υπάρχει συσσωρευμένη πείρα, υπάρχει αποκούμπι, το ταξικό εργατικό κίνημα και οι αγώνες που αναπτύσσει σε όλη τη χώρα, σε κλάδους και χώρους δουλειάς, η οργάνωση και η παραπέρα ενίσχυση των οποίων πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, για να μην πληρώσουν ξανά την κρίση!

TOP READ