18 Σεπ 2019

Υπάρχουν κομμουνιστές στο Ισραήλ; – Ναι, και θα τους βρείτε στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ

Κάθε χρόνο η Διεθνούπολη δίνει ιδιαίτερο χρώμα και μια διεθνιστική νότα στο Φεστιβάλ της Αθήνας. Φέτος 38 Πολιτικές Νεολαίες κι άλλες οργανώσεις έχουν δηλώσει πως θα δώσουν το “παρών” και τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι τα εξής:
-Η Διεθνούπολη θα είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, και τα περίπτερα των αποστολών θα απεικονίζουν κορυφαίες, εμβληματικές στιγμές της ταξικής πάλης κατά τον εικοστό αιώνα.
-Η κεντρική συζήτηση-εκδήλωση έχει ως θέμα της τα 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση και τίτλο μια σπουδαία φράση του Φιντέλ Κάστρο: «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν». Ομιλητές θα είναι η πρέσβειρα της Κούβας, Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας Νίκος Καρανδρέας και το μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, Άρης Ευαγγελίδης.
-Οι διεθνείς αποστολές δε θα κλειστούν στο κλεινόν άστυ, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας, όπου συναντιούνται η φύση με την ιστορία.
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η αναλυτική λίστα με τις διεθνείς συμμετοχές. Πολλές φορές μπορεί να δει κανείς συμμετοχές από την ίδια χώρα, από οργανώσεις που έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά αναγνωρίζουν το σημαντικό διεθνή ρόλο που έχει η ΚΝΕ στο κομμουνιστικό κίνημα και κρατούν επαφές μαζί της. Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές συμμετοχές, όπως η Κυπριακή ΕΔΟΝ και η Πορτογαλική Νεολαία, πιο “εξωτικές” παρουσίες -όπως οι σύντροφοι από τη Νότια Κορέα ή την πολύπαθη Σρι Λάνκα-, συμμετοχές από άλλες χώρες που έχουν όμως κοινή γλώσσα ή άλλα σημεία για να δέσουν μεταξύ τους -όπως οι Σλάβικες και οι Αραβικές οργανώσεις-, κοκ.
Φέτος αυτό που ξεχωρίζει, ίσως, είναι η αποστολή της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας του Ισραήλ, στον ίδιο χώρο όπου θα είναι και οι σύντροφοι από την Παλαιστίνη.
Ακολουθεί ο κατάλογος με τις 38 οργανώσεις που θα βρίσκονται φέτος στο χώρο της Διεθνούπολης.
1. Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας «Κεμάλ Στάφα»
2. Κομμουνιστική Νεολαία του Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό
3. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας
4. Κομμουνιστική Νεολαία Βελγίου
5. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας
6. Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας
7. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία
8. Ιορδανική Δημοκρατική Ένωση Νεολαίας
9. Νεολαία Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας
10. Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας
11. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών – Ισπανία
12. Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ
13. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας – Ιταλία
14. Νεολαία του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν
15. Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας
16. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας – Κύπρος
17. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών
18. Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών – Μεξικό
19. Ένωση Νεολαίας Μπαγκλαντές
20. Ομοσπονδία Νεολαίας Νεπάλ
21. Πανεπαλέζικη Εθνική Ανεξάρτητη Ένωση Φοιτητών
22. Νεολαία Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού – Νότια Κορέα
23. Νεολαία Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος
24. Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν
25. Γενική Ένωση Παλαιστινίων Φοιτητών
26. Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης
27. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία
28. Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας
29. Επαναστατική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) – Ρωσία
30. Λενινιστική Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας
31. Ένωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας – Σερβία
32. Σοσιαλιστική Ένωση Νέων Σρι Λάνκα
33. Σοσιαλιστική Ένωση Φοιτητών Σρι Λάνκα
34. Συριακή Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας – Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς
35. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας
36. Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας – Τσεχία
37. Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας
38. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

Συναγερμός!
Η προχτεσινή μαζική σύσκεψη και οι αποφάσεις σωματείων και φορέων, με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, για τη διοργάνωση πολύμορφων κινητοποιήσεων και τη συγκέντρωση υπογραφών, δίνουν απάντηση στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΗΠΑ για ανανέωση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» που συνεχίζεται τον Οκτώβρη στην Αθήνα.
Το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε πρέπει τώρα να φτάσει παντού, σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Να αγκαλιαστούν πλατιά οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, προπάντων από τη νεολαία. Να σημάνει συναγερμός για τους κινδύνους που σηματοδοτούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών μακελάρηδων και η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά.
Η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης δίνει κυριολεκτικά «γην και ύδωρ» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές για τα νέα επικίνδυνα σχέδιά τους στην περιοχή. Η χώρα στο όνομα της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» μετατρέπεται σε «αιχμή του δόρατος» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, σε ορμητήριό τους. Η ΝΔ συνεχίζει με αποφασιστικότητα και σταθερότητα στα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική του η Ελλάδα βαφτίστηκε «γεωπολιτικός μεντεσές» των ΝΑΤΟικών συμφερόντων.
Γι' αυτό δεν υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που η Ελλάδα να μην είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό: Από την ανταπόκριση στο αμερικανικό αίτημα για συμμετοχή στη ναυτική δύναμη επιτήρησης των Στενών του Ορμούζ, έως τον εγκλωβισμό του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών στα παζάρια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Τουρκίας, για την παραμονή της τελευταίας στο δυτικό στρατόπεδο.
Κι από τα βρώμικα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» στα Βαλκάνια έως την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Ανατολικά, για την περικύκλωση της Ρωσίας.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό «κουβάρι», η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη «μονομπλόκ» στήριξη όλων των υπόλοιπων κομμάτων, ετοιμάζει το επόμενο βήμα, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού την ερχόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά και με τον β' γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου», με την παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Πομπέο, στην Αθήνα.
Με την «ανανέωση» και διεύρυνση της λεγόμενης «Συμφωνίας για τις βάσεις», ώστε σε επόμενη φάση να περιλάβει την πολυετή ανανέωση χρήσης της βάσης στη Σούδα και να καλύψει ταυτόχρονα τη μισή Ελλάδα, όπου έχουν εγκατασταθεί ή σκοπεύουν να εγκατασταθούν αμερικανικές δυνάμεις, από τη Λάρισα έως την Αλεξανδρούπολη και από το Στεφανοβίκειο μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, ο λαός μας μετατρέπεται κυριολεκτικά σε κινούμενο στόχο, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων.
Ο καθένας καταλαβαίνει ότι η χώρα γίνεται μαγνήτης κινδύνων.
Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνουν για το λαό οι ρωσικές προειδοποιήσεις ότι οι βάσεις που θα φιλοξενήσουν ΝΑΤΟικά πυρηνικά όπλα αποτελούν στόχο, ή τι σημαίνει να λειτουργεί στο έδαφος της Ελλάδας η «νούμερο 1» βάση εφόρμησης για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Το ίδιο ισχύει και με την αντίδραση του Ιράν στις αμερικανικές απειλές, καθώς προειδοποιεί ότι θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας του στα Στενά του Ορμούζ, όπως είναι ο στόχος της ναυτικής αποστολής που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με άλλους πρόθυμους συμμάχους και τη συμμετοχή της Ελλάδας.
Ο άθλιος εφησυχασμός που «πουλάνε» τα αστικά κόμματα, ότι τάχα η εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό είναι «ασπίδα προστασίας» για τη χώρα, θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν δηλητηριώδης για το λαό. Η κατάσταση στην περιοχή είναι εύθραυστη και μέσα στο καμίνι των αγεφύρωτων ανταγωνισμών η σπίθα μπορεί εύκολα να γίνει πυρκαγιά για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.
Ταυτόχρονα, οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο επιβεβαιώνουν ότι αντίτιμο της εμπλοκής δεν είναι η υπεράσπιση της ειρήνης, της ασφάλειας του λαού, ούτε η κατοχύρωση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Τώρα λοιπόν να σημάνει συναγερμός! Να ακουστεί δυνατά παντού το «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά», το «Οχι στη νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ», το αίτημα να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.
Να δυναμώσει ο αγώνας για αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που σημαίνουν πολέμους, εξαθλίωση και προσφυγιά για τους λαούς.

Καταγγελίες για Amazon: «Ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια» οι εργαζόμενοι για να μη χάνεται χρόνος στη βάρδια! ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Χωρις κατηγορια 23 Ιουλίου 2019 Facebook Twitter Google+ Print Email Ναι! Τα αφεντικά της Amazon και οι μπιστικοί προϊστάμενοι τους έχουν σπείρει το φόβο στους εργαζόμενους της εταιρείας. Εκεί στα κάτεργα της πολυεθνικής – που εύηχα ονομάζονται «χώροι εργασίας» – κάθε δευτερόλεπτο …μετράει. Σημαίνει κέρδη για τα αφεντικά και τους μετόχους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν αδιάκοπα. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει… Ακόμα και η χρήση της τουαλέτας αποτελεί πολυτέλεια! Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την εφημερίδα Independent και άλλα μέσα καταγγέλλουν ότι «χρησιμοποιούν πλαστικά μπουκάλια για να ουρήσουν αντί να πηγαίνουν τουαλέτα» και ότι «έγκυες γυναίκες εξαναγκάστηκαν να στέκονται όρθιες επί ώρες». Ορισμένες γυναίκες σε «ενδιαφέρουσα» βρέθηκαν μάλιστα στο στόχαστρο των προϊσταμένων τους για απόλυση… Σύγχρονοι σκλάβοι Στο εργασιακό «Νταχάου» της πολυεθνικής εταιρίας του Τζέφ Μπέζος, οι εργάτες καταρρέουν από την πίεση και την υπερκόπωση. Υπάρχουν ακόμα καταγγελίες ότι εργάτες κοιμούνται σε σκηνές έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας για να μην αργήσουν στη δουλειά τους . Προϊστάμενοι ζητούν από τους εργάτες να βλέπουν τη δουλειά τους στις αποθήκες «σαν άθλημα»! Οι εργάτες στις αποθήκες της Amazon στη Βρετανία κατουράνε σε πλαστικά μπουκάλια προκειμένου να μην πάνε μέχρι την τουαλέτα και έγκυες στέκονται με τις ώρες όρθιες …αδιαμαρτύρητα γιατί φοβούνται να μην κατηγορηθούν για «καθυστερήσεις» και χάσουν τη δουλειά τους. Τρέχουν σαν αθλητές του στίβου για να προλάβουν… Η ανεργία θερίζει και ο κίνδυνος να μπει στην …ουρά της για τους εργάτες είναι …μεγαλύτερος ακόμα και από την υγεία τους. Όμορφα πράγματα! Καπιταλιστικά πλασμένα! Το «κύμα» διαμαρτυρίας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στις αποθήκες της Amazon – που παραπέμπουν στα κάτεργα στις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης – ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας και των ΗΠΑ, έφτασε και στη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν τις περασμένες μέρες έξω από τα «κέντρα διεκπεραίωσης παραγγελιών» σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, για να απαιτήσουν βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους απασχολούμενους σε αυτά. Ειδικότερα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή έξω από αποθήκες της Amazon στις περιοχές Μίλτον Κέινς, Σουάνσι, Γουόρινγκτον και Ντονκάστερ, μεταξύ άλλων πόλεων. Όπως αναφέρει η εφημερίδα το εργατικό σωματείο GMB έχει αναλάβει τον συντονισμό των κινητοποιήσεων, με τους διαδηλωτές να ζητούν μεταξύ άλλων από την Amazon να αρχίσει να πληρώνει «πραγματικούς και ουσιαστικούς» φόρους στη χώρα. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ και πανό που ενημέρωναν τον Τζεφ Μπέζος ότι «δεν είναι ρομπότ», εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για όσα συμβαίνουν στις αποθήκες της Amazon και που περιλαμβάνουν εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, εκπρόσωποι του σωματείου λένε ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν απάντηση στις 600 και πλέον καταγγελίες που έχουν γίνει από εργαζόμενους των αποθηκών της Amazon στην βρετανική Εκτελεστική Αρχή για την Υγεία και την Ασφάλεια (Health and Safety Executive, HSE) τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τεράστια κέρδη για τα αφεντικά – Μισθοί πείνας για τους εργάτες Η Amazon είναι σήμερα η μεγαλύτερη αμερικάνικη-πολυεθνική εταιρία στο λιανικό εμπόριο, και πουλάει από μαναβική μέχρι βιομηχανικά αντικείμενα. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η πρώτη εταιρία στην ιστορία με περιουσία 1 τρισ. δολάρια Ο ιδιοκτήτης της Τζέφ Μπέζος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη. Αυτό φυσικά σε τίποτα δεν εμποδίζει τη Amazon να πληρώνει μισθούς πείνας. Ακόμα και στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανική, όπου υπάρχουν και υψηλοί μισθοί η Amazon απολαμβάνει ειδικό καθεστώς και πληρώνει «ψίχουλα». «Την ώρα που η Amazon προτρέπει τους πελάτες της να κυνηγήσουν τις μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρει κατά την Prime Day, στερεί από τους υπαλλήλους της ένα μισθό με τον οποίο να μπορούν να ζήσουν», στηλίτευσε ο Ορχάν Ακμάν, στέλεχος της γερμανικής συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στις υπηρεσίες, ή ver.di, σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα. «Η εταιρεία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των τομέων της λιανικής και των πωλήσεων μέσω ταχυδρομείου», συνέχισε ο Ακμάν. «Οι μισθοί στην Amazon δεν γίνεται πλέον να ορίζονται με τρόπο που ανάγεται στον φεουδαλισμό», πρόσθεσε. Η ver.di ζητεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να αποκτήσουν δεσμευτική ισχύ στον τομέα λιανικής στη Γερμανία. Σε αυτήν την περίπτωση, εξήγησε ο Ακμάν, «η νομικά δεσμευτική για όλους συλλογική σύμβαση εργασίας θα εφαρμοζόταν και στην Αmazon». Facebook Twitter Google+ Print Email Ετικετες: AMAZON ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΟΥΡΟΥΝ papavasileiou Σχετικα Αρθρα Γερμανία: Έκρηξη σε ορυχείο – Τουλάχιστον 30 παγιδευμένοι εργάτες στις στοές ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνη 8 Νοεμβρίου 2019 Γερμανία -Εργαζόμενοι Amazon: «Όχι άλλες εκπτώσεις στους μισθούς μας» ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνη 15 Ιουλίου 2019 1848: Ξεσηκώνονται οι εργάτες του Παρισιού ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Ιστορια 23 Ιουνίου 2019 Ελβετία: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες σε εργατικό δυστύχημα σε χιονοδρομικό κέντρο ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνη 5 Ιουνίου 2019 Είμαστε όλοι εργάτες, πάνω σε σκαλωσιά ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Κοινωνια 11 Ιανουαρίου 2019 Ινδία: Τουλάχιστον 13 εργάτες παγιδεύτηκαν σε ανθρακωρυχείο ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνη 14 Δεκεμβρίου 2018 Έρευνα: Ρατσισμό, βία και εκμετάλλευση βιώνουν οι μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Κοινωνια 9 Δεκεμβρίου 2018 Σε εξέλιξη η απεργία των εργαζομένων στην «Amazon» μέσα στη «Black Friday» ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνη 23 Νοεμβρίου 2018 Μονοπωλιακοί όμιλοι ελέγχουν τις αγοραπωλησίες μέσω ίντερνετ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Οικονομια 11 Νοεμβρίου 2018

Ναι! Τα αφεντικά της Amazon και οι μπιστικοί προϊστάμενοι τους έχουν σπείρει το φόβο στους εργαζόμενους της εταιρείας. Εκεί στα κάτεργα τ...

TOP READ