11 Μαΐ 2021

Ανατριχιαστικές εξισώσεις


«Εκτιμώ ότι το VSL είναι 2,5 εκατ. δολάρια για την Κίνα, 6,1 εκατ. για την Ισπανία, 6,4 εκατ. για την Ιταλία, 7,1 εκατ. για το Ηνωμένο Βασίλειο και 7,6 εκατ. για τον Καναδά». Η παραπάνω «ανάλυση» περιέχεται σε άρθρο του διακεκριμένου αστού οικονομολόγου Κιπ Βισκούζι, ο οποίος από τις αρχές της δεκαετίας του '80 θήτευσε σε μια σειρά κυβερνητικές θέσεις των ΗΠΑ, αναπτύσσοντας μαθηματικά μοντέλα με βάση το «κόστος - όφελος» στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Τι είναι λοιπόν το VSL; Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων «Value of Statistical Life» («Αξία της Στατιστικής Ζωής»). Είναι δηλαδή η αξία της ανθρώπινης ζωής υπολογισμένη σε δολάρια, μέσα από μια «καθιερωμένη μέθοδο μετατροπής της αξίας της μείωσης των κινδύνων για την υγεία σε νομισματικούς όρους, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να μπορούν πιο εύκολα να εκτελέσουν αυτήν την ευαίσθητη πράξη εξισορρόπησης». Με άλλα λόγια, η εξίσωση αυτή του Βισκούζι περιγράφει πόσο κοστίζει η μείωση ενός κινδύνου για την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου σε σύγκριση με το κόστος που θα έχει αυτός ο κίνδυνος αν τελικά εκδηλωθεί. Είναι δηλαδή μια μαθηματική εξίσωση για τον «ακριβή» υπολογισμό του «κόστους - οφέλους», στην υπηρεσία του κράτους και της εργοδοσίας.

* * *

Ο ίδιος ομολογεί ότι «η χρησιμότητα του VSL ίσως δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19» και εξηγεί με κυνισμό: «Οι συζητήσεις σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση και άλλους περιορισμούς που τέθηκαν στην οικονομική δραστηριότητα ήταν τόσο έντονες εν μέρει επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν μια κοινή μέτρηση για το πώς να εκτιμήσουν τη διάσωση ζωών: Είναι δύσκολο να γίνει μια ανάλυση κόστους - οφέλους όταν δεν υπάρχει συμφωνία για τον τρόπο μέτρησης του κόστους και των οφελών. Η χρήση μιας αυστηρά ανεπτυγμένης εκτίμησης για την αξία μιας ζωής που σώζεται μπορεί να αποσαφηνίσει τα πράγματα». Το δίνει μάλιστα και με ένα παράδειγμα: Τον Μάρτη του 2020 η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με βάση το VSL, εκτίμησε ότι τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε θα έσωζαν ένα εκατομμύριο ζωές. «Σε αξία 10 εκατ. δολαρίων ανά ζωή, τα συνολικά οφέλη αυτών των πολιτικών ανέρχονταν σε 10 τρισ., ή περίπου το ήμισυ του ΑΕΠ των ΗΠΑ, καθιστώντας σαφές ότι μέτρα όπως το lockdown δικαιολογούνται όχι μόνο από τις ζωές που έσωσαν, αλλά και από τη μαζική οικονομική ζημιά που απέτρεψαν». Σε μια άλλη συγκυρία βέβαια, όπως για παράδειγμα η σημερινή, η επιλογή που κάνουν οι κυβερνήσεις είναι διαφορετική. Το κριτήριο όμως του «κόστους - οφέλους» παραμένει σταθερό και υπολογισμένο με ακρίβεια, όπως δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα του Βισκούζι.

* * *

Διόλου τυχαία, μάλιστα, ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι οικονομολόγοι εκτιμούν το VSL είναι εξετάζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους: «Στον κατασκευαστικό κλάδο, για παράδειγμα, ορισμένοι εργαζόμενοι που εκτελούν επικίνδυνα καθήκοντα, όπως οι χειριστές μηχανημάτων, αντιμετωπίζουν ετήσιο κίνδυνο να σκοτωθούν στην εργασία 1/2.500. Πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ένας στους 2.500 τέτοιους εργαζόμενους πεθαίνει κάθε χρόνο στη δουλειά. Η ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων απασχόλησης αποκαλύπτει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι αμείβονται με επιπλέον 4.000 δολάρια ετησίως σε μισθούς, σε σύγκριση με άτομα με παρόμοιο εκπαιδευτικό υπόβαθρο, δεξιότητες, εμπειρία και κατάρτιση, που έχουν όμως ασφαλέστερες θέσεις εργασίας. Οι οικονομολόγοι κοιτάζουν αυτούς τους δύο αριθμούς και βλέπουν έναν τρίτο: Εάν και οι 2.500 από αυτούς τους εργαζόμενους πληρώνονταν 4.000 δολάρια επιπλέον και ένας από αυτούς πέθαινε, είναι δυνατόν να πολλαπλασιαστούν αυτοί οι δύο αριθμοί για να υπολογιστεί ότι η χαμένη ζωή "αξίζει" 10 εκατ. δολάρια». Αυτός ο αριθμός είναι το VSL, ο οποίος δίνει ένα μέτρο σύγκρισης για το τι συμφέρει περισσότερο το κεφάλαιο: Να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας στην εργασία, με μέτρα που κοστίζουν, ή να «εξαγοράσει» αυτόν τον κίνδυνο με μεγαλύτερες σχετικά απολαβές, και μέχρι ποιο όριο;

* * *

Αυτά είναι τα δεδομένα με τα οποία γίνεται ο ανατριχιαστικός υπολογισμός του «κόστους - οφέλους» στην καπιταλιστική οικονομία. Πίσω από τις διακηρύξεις των αστικών κυβερνήσεων για δήθεν προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας με «κάθε κόστος», κρύβονται τέτοιοι στυγνοί υπολογισμοί, όπου βασικός παρονομαστής είναι η στήριξη της κερδοφορίας των καπιταλιστών. Η ανθρώπινη ζωή μετατρέπεται σε νούμερο, έχοντας δίπλα του το σύμβολο του δολαρίου, του ευρώ ή κάποιου άλλου νομίσματος. Και η προστασία της, είτε μέσω της ενίσχυσης των σμπαραλιασμένων, υποστελεχωμένων και εμπορευματοποιημένων δημόσιων συστημάτων Υγείας, είτε με τη λήψη άλλων μέτρων προστασίας, φτάνει μόνο μέχρι εκεί που το επιτρέπουν οι ισολογισμοί των κερδών του κεφαλαίου. Και μόνο η ύπαρξη αυτής της «εξίσωσης» στα χέρια των αστικών κυβερνήσεων και της εργοδοσίας επιβεβαιώνει ότι ο αγιάτρευτος ιός και στην περίπτωση της πανδημίας είναι ο καπιταλισμός. Κι αυτός ο ιός δεν θεραπεύεται, παρά μόνο ξεριζώνεται, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν πραγματικά οι λαοί.

Διαπραγματεύεται η κυβέρνηση μέσω «κρατικού παράγοντα» με τον φυγόποινο ναζί Χρήστο Παππά;

 

 

 «Ο πελάτης μου έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή τρόπο επικοινωνίας με ανθρώπους του στην Ελλάδα. Προ μερικών εβδομάδων προώθησαν μέσω αυτών των διαύλων αίτημα που μου διατυπώθηκε από κρατικό παράγοντα να εμφανιστεί στις Αρχές και αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του. Όμως δεν υπήρξε καμία σχετική απόκρισή του, χωρίς να γνωρίζω τον λόγο. Εκτιμώ ότι θα επανεξετάσει τη στάση του όταν καθαρογραφεί η πρωτόδικη απόφαση για τη δράση της Χρυσής Αυγής και οριστεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο».

Πρόκειται για δήλωση του νομικού εκπροσώπου του φυγόποινου ναζί Χρήστου Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, στην εφημερίδα τα «Νέα». 

Ο ασύλληπτος ναζί Παππάς διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση μέσω «κρατικού παράγοντα» με τον φυγόποινο ναζί Χρήστο Παππά, κύριε

Μητσοτάκη και κύριε  Χρυσοχοΐδη; Η κυβέρνηση είναι έκθετη και πρώτα απ’ όλα πρέπει να απαντήσει. Άμεσα. 

Σε ανάρτηση του ο δικηγόρος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης, έχει αναρτήσει το δημοσίευμα και μεταξύ άλλων σημειώνει: 

«Διαπραγματεύεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον φυγόποινο χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά; Η δήλωση του συνηγόρου του φυγόποινου ναζιστή Παππά κυρίου Σταυριανάκη δεν αφήνει περιθώρια αμφισημίας. Ο Σταυριανάκης δηλώνει ότι μετέφερε στον φυγόποινο Παππά πρόταση “κρατικού παράγοντα” να παραδοθεί στις αρχές και να τύχει ευεργετήματος εξαιτίας αυτής της κίνησης. Πρόκειται για δήλωση-βόμβα.
 
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις δηλώσεις του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι η σύλληψη Παππά είναι επικείμενη (“όλους τους πιάνει τελικά η ΕΛΑΣ “).
Τώρα μαθαίνουμε για μια κατ’ ουσιαν διαπραγμάτευση ανάμεσα σε “κρατικό παράγοντα” και τον φυγόποινο ναζιστή. Ποιος είναι αυτός ο κρατικός παράγοντας; Η αναφορά σε παράγοντα και όχι σε αξιωματούχο (ο κος Σταυριανάκης είναι προσεκτικός στις εκφράσεις του) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για πολιτικό στέλεχος. Αλλά, ακόμα και αν είναι κρατικός αξιωματούχος, είναι προφανές ότι τέτοιες προτάσεις γίνονται μόνον κατόπιν εντολών.
 
Ποιος έδωσε την εντολή αυτής της άτυπης διαπραγμάτευσης; Και τι ευεργέτημα μπορεί να υποσχεθεί ο κρατικός παράγοντας, με δεδομένη την πρωτόδικη απόφαση που θα τεθεί υπό τη βάσανο του Εφετείου από ανεξάρτητους δικαστές; Αν και η δήλωση Σταυριανάκη έχει δημοσιευθεί στα Νέα της 8/5/21, καμία διάψευση δεν έχει υπάρξει από την κυβέρνηση ή την ΕΛΑΣ. Τελικά, θα τον συλλάβετε τον Παππά, κύριε Χρυσοχοΐδη, ή θα διαπραγματεύεστε μαζί του; Και πόσο θα διαρκέσει αυτή η “διαπραγμάτευση” ; Θυμίζουμε ότι επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη ήταν φυγόδικος και ο Περίανδρος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δημήτρη Κουσουρή. Ο Περιανδρος παραδόθηκε μόνος του μετά από 7 χρόνια…
(Στη φωτογραφία το δημοσίευμα των Νέων δια χειρός Βασίλη Λαμπρόπουλου)».
 


***

Σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση του συνηγόρου του φυγόποινου ναζιστή εγκληματία Χρήστου Παππά ότι μετέφερε στον πελάτη του πρόταση "κρατικού παράγοντα" να παραδοθεί και ότι αυτό "θα ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του", η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει, έτσι κι αλλιώς, σοβαρές ευθύνες για το απαράδεκτο γεγονός ότι ο χρυσαυγίτης Χρήστος Παππάς δεν έχει ακόμη συλληφθεί επτά μήνες μετά την καταδίκη του σε πολυετή κάθειρξη, είναι βαθιά εκτεθειμένη. Οφείλει άμεσα να τοποθετηθεί και να απαντήσει συγκεκριμένα εάν διαπραγματεύεται με τον φυγόποινο ναζιστή εγκληματία και εάν ναι, σε ποια βάση και με τι είδους ανταλλάγματα».

Ο χρόνος εργασίας και οι πηγές έμπνευσης του 13ωρου

 


1956. Η δασκάλα στο αριθμητήριο της πρώτης τάξης, με τις χάντρες.

 -Παιδιά μου σήμερα μαθαίνουμε αφαίρεση.

Έχουμε να μοιράσουμε σε δύο 24 μήλα. Δίνουμε στον έναν 11 μήλα, πόσα μένουν για τον άλλον; 24-11=13! Το βρήκαμε! 13 Μήλα!

 


2017: Νόμος 4498/2017. Ο Τσίπρας στη βουλή, στους βουλευτές:

Σήμερα θα μοιράσουμε τον χρόνο του εργαζόμενου σε ανάπαυση και εργασία. Έχει 24 ώρες στη διάθεσή του. Αν αφαιρέσουμε τις 11 για ανάπαυση πόσες μένουν για το κεφάλαιο; 24-11=13. Το βρήκαμε, 13 ώρες εργασίας!!! Μπορούμε όμως να είμαστε και με θετικό… αριστερό πρόσημο: 11+13=24!!!

2021: Δεν θα αφήσουμε τον Μητσοτάκη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του να μας πάρει τη δόξα και να εφαρμόσει το αντεργατικό 10ωρο!

 

Τι λέει η ΟΔΗΓΙΑ 2003/88/ΕΚ που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ν.  4498/2017  στο Άρθρο 3:

Ημερήσια ανάπαυση

«Τα κράτη μέλη θεσπίζουν τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε εργαζόμενος να διαθέτει, ανά εικοσιτετράωρο, περίοδο ανάπαυσης ελάχιστης διάρκειας ένδεκα συναπτών ωρών».

 Ποιος θα τολμήσει να ανατρέψει την οδηγία;;; με τζάμπα αντι-νεοφιλελεύθερες κορώνες για το πόπολο, δεν ανατρέπεται.

 Η πηγή:

 «Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»!  

Από πού οι Ευρωβουλευτές και οι Κομισάριοι εμπνεύστηκαν, εκτός από τα σημερινά μονοπώλια, το 13ωρο;

 Ας το δούμε:

19ος αιώνας: [Ό κ. Ότλεϋ, διευ­θυντής ενός έργοστασίου ταπετσαρίας στό Μπόρο (στό Λονδίνο), λέει: «Θά μάς (!) ήταν πολύ βολικός ένας νόμος πού θά έπέτρεπε μιάν ερ­γάσιμη ημέρα άπό τίς 6 τό πρωί ώς τίς 9 τό βράδυ, οί ώρες όμως πού καθορίζει ο νόμος γιά τά εργοστάσια, άπό τίς 6 τό πρωί ώς τίς 6 τό βράδυ, δέ μάς (!) βολεύουν...]

Κ. Μαρξ: «Το Κεφάλαιο», τ.1 σελ 258, εκδ. Σύγχρονη Εποχή

Τόσο «μπροστά» είναι οι «Ευρωπαίοι» που εμπνεύστηκαν από τους βιομηχάνους του 19ου αι. την Οδηγία, οι συριζαίοι που έκαναν νόμο την Οδηγία και οι ΝΔημοκράτες που την… τελειοποιούν «για το καλό του εργάτη»!

 

TOP READ