3 Οκτ 2017

Κάποιοι "δικοί μας" που φωνασκώντας βαδίζουν στο δρόμο για το βάλτο... (Β.Ι.Λένιν).

..

"... Βαδίζουμε σαν συμπαγής ομάδα από έναν απόκρημνο και δύσκολο δρόμο, πιασμένοι γερά χέρι με χέρι. Είμαστε απ' όλες τις μεριές κυκλωμένοι από εχθρούς, και είμαστε σχε-
δόν πάντα αναγκασμένοι να βαδίζουμε κάτω από τα πυρά τους. Ενωθή­καμε ύστερα από ελεύθερα παρμένη απόφαση για να πολεμή­σουμε τους εχθρούς κι όχι για να πέσουμε στο γειτονικό βάλτο, που οι κάτοικοι του από την αρχή μας κατέκριναν, γιατί ξεχω­ρίσαμε σε ιδιαίτερη ομάδα και διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα αντί το δρόμο της συμφιλίωσης. 
Και τώρα μερικοί από μας αρχίζουν να φωνάζουν: πάμε σ' αυτό το βάλτο! Κι όταν αρχίζ-
ουμε να τους μαλώνουμε, απαντούν: τι καθυστερημένοι που είστε! Και πώς δεν ντρέπεστε να μας αρνιέστε την ελευθερία να σας καλούμε σε καλύτερο δρόμο! - Ω, ναι, κύριοι, είστε ελεύθεροι όχι μόνο να μας καλείτε, μα και να πάτε όπου θέλετε, ακόμα και στο βάλτο· έχουμε μάλιστα τη γνώμη, ότι η πραγματική θέση σας βρίσκεται ίσα-ίσα στο βάλτο και είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε κάθε βοήθεια για να κουβαληθείτε εκεί. Μόνο άστε 
τα χέρια μας τότε, μη πιάνεστε από μας και μη λερώνετε τη μεγάλη λέξη ελευθερία, γιατί 
και μεις είμαστε «ελεύθεροι» να πάμε όπου μας αρέσει, ελεύθεροι να πολεμήσουμε όχι μονάχα το βάλτο, αλλά και κείνους που τραβάνε για το βάλτο! ..."

*Μικρό απόσπασμα από το έργο του Β.Ι.Λένιν  «Τι να κάνουμε;»




Ο Στάλιν ως ο μεγαλύτερος δικτάτορας της ιστορίας!

        


Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα «Βήμα Ορθοδοξίας» «όλη την αλήθεια» για την ματαίωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος. Η ιστοσελίδα μας διαβεβαιώνει ότι η επίσκεψη δεν ματαιώθηκε, όπως γράφτηκε και μεταδόθηκε από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, επειδή ο πρωθυπουργός δηλώνει άθεος και γι’ αυτό δεν ήθελαν να τον δεχτούν οι μοναχοί, αλλά επειδή απλά δεν βόλευε η ημέρα. Η ιστοσελίδα αναφέρει πως υπήρξαν βέβαια και ακραίες φωνές, αλλά αυτές δεν εκφράζουν το σύνολο της κοινότητας του Αγίου Όρους.
Ακριβώς πάνω στο ζήτημα των ακραίων φωνών η ιστοσελίδα γράφει: «Βέβαια, όπως σε όλα τα σώματα, όπως και στην Βουλή ή στην Κυβέρνηση ή στον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και στο Άγιο Όρος υπάρχουν πάντοτε οι ακραίες φωνές και οι φανατικοί, οι νεοζηλωτές κ.λπ. Απόλυτη ομοφωνία είναι αδύνατο να υπάρξει. Υπάρχει μόνο στην Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν ή υπήρξε παλαιότερα στην Ρωσία του Στάλιν.»!
Σε μια κουβέντα περί της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος που ο Στάλιν δεν είχε και δεν θα ήθελε να έχει καμιά σχέση, το «Ορθόδοξο Βήμα» όχι μόνο τον ανακατεύει αλλά τον παρουσιάζει και σαν τον πιο στυγνό δικτάτορα κατά την διακυβέρνηση του οποίου δεν «κουνιόταν φύλλο»! Στο μόνο καθεστώς όπου επικρατεί σιγή νεκροταφείου όπως υπήρχε στη Ρωσία του Στάλιν, είναι αυτό του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κορέα! Ο Στάλιν, που ηγήθηκε της συντριβής του φασισμού, δικτάτορας και η Σοβιετική Ένωση, που έδωσε 26.600.000 νεκρούς στη μάχη κατά του Ναζισμού, νεκροταφείο που δεν κουνιόταν φύλλο!
Το «Ορθόδοξο Βήμα» έκανε ένα βήμα παραπέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ταυτίζει τον Στάλιν με τον Χίτλερ! Το «Ορθόδοξο Βήμα» αντικατέστησε τον Χίτλερ με τον Στάλιν, την Γερμανία του Γ’ Ράιχ με την Σοβιετική Ένωση! Το «Ορθόδοξο Βήμα» όταν θέλει να μιλήσει για απόλυτο δικτάτορα μιλάει για τον Στάλιν! Το «Ορθόδοξο Βήμα» δεν αναφέρει τον Χίτλερ! Δεν είχαμε τέτοιες απαιτήσεις! Οι Αγιορείτες άλλωστε υποδέχτηκαν με τιμές τους Ναζί και πανηγύρισαν τις νίκες της Ναζιστικής Γερμανίας σε βάρος των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Τάκης Φ.

Fraport: η αποικιοκρατική σύμβαση (2)




 (Δ) Στην αρχή της σύμβασης παρατίθεται μια εκτενής κατάσταση όρων και ορισμών, το περιεχόμενο των οποίων διασαφηνίζεται ώστε να μη δημιουργούνται ασάφειες ή παρεξηγήσεις. Έτσι γίνεται με όλες τις συμβάσεις. Μόνο που σε τούτη την σύμβαση παρατίθενται μερικοί ορισμοί που κινούν την περιέργεια. Για παράδειγμα: "Ως Αποζημιώσιμη Μεταβολή Νομοθεσίας  νοείται: (α) μια μεροληπτική μεταβολή νομοθεσίας ή (β) μια γενική μεταβολή νομοθεσίας η οποία τίθεται σε ισχύ μετά την ημερομηνία της παρούσας σύμβασης και συνεπάγεται πρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες ή/και λειτουργικές δαπάνες" [σελ. 15].

Kαταλάβαμε τι σημαίνει "αποζημιώσιμη μεταβολή νομοθεσίας"; Αν το ελληνικό κράτος αποφασίσει στο μέλλον π.χ. την επιβολή ενός νέου τέλους, την αύξηση ενός υφιστάμενου φόρου ή την επί το αυστηρότερον τροποποίηση της περιβαλλοντικής νομθεσίας, υποχρεούται να αποζημιώσει την Fraport ως προς την μείωση κερδών που θα επιφέρουν αυτές οι μεταβολές. Όπως αναλύεται παρακάτω, "Εάν προκύψουν μεταβολές νομοθεσίας (...) οι οποίες επηρεάζουν ουσιωδώς το οφειλόμενο αντίτιμο (...) τότε οι οικονομικές επιπτώσεις (...) θα καταβληθούν από το δημόσιο προς τον παραχωρησιούχο, εάν είναι επιζήμιες για τον παραχωρησιούχο, κατά την στιγμή που ανακύπτουν ή εάν είναι επωφελείς (...) ο παραχωρησιούχος θα υποχρεούται να καταβάλει στον παραχωρητή το ποσό με το οποίο επωφελήθηκε όταν πράγματι το εισπράξει ή το εξασφαλίσει" [σελ. 271-272, § 41.3].

Αλέξης Τσίπρας προς Στέφαν Σούλτε, πρόεδρο της Fraport: "Σήμερα στέλνετε ένα σημαντικό
μήνυμα με την επένδυση του 1,234 δισ. ευρώ". Δεξιά, ο Δημήτρης Κοπελούζος.

Επίσης, αμέσως πιο κάτω, προβλέπεται ότι "εάν προκύψουν ή πρόκειται σύντομα να προκύψουν μεταβολές νομοθεσίας, τότε ο παραχωρησιούχος δικαιούται (...) απαλλαγή από την συμμόρφωση με υποχρεώσεις" αλλά και αποζημίωση για "οποιαδήποτε εκτιμώμενη μεταβολή δαπανών παραχώρησης, η οποία υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να ανακτήσει ο παραχωρησιούχος μέσω της αύξησης των αερολιμενικών τελών" [σελ. 272-273, § 41.5].

Με απλά λόγια, η σύμβαση κάνει ό,τι μπορεί για να μηδενίσει κάθε κίνδυνο του επενδυτή. Θα μου πείτε ότι μόνο με τέτοιες συμφωνίες μπορεί να καλλιεργηθεί ευνοϊκό κλίμα για προσέλκυση επενδύσεων, διότι ο επενδυτής δεν πρέπει να κινδυνεύει να βρεθεί προ απροόπτου από μια μεταβολή της νομοθεσίας. Ας μη σχολιάσουμε τώρα ούτε το ότι τέτοιες συμφωνίες δεν γίνονται για τους ντόπιους μπακάληδες ή μικροβιοτέχνες ούτε το ότι άνευ ρίσκου δεν λέγεσαι επενδυτής αλλά ραντιέρης. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι αύριο-μεθαύριο η κυβέρνηση αποφασίζει την αύξηση του κατώτερου μισθού (λέμε τώρα). Βάσει των παραπάνω, η Fraport δικαιούται να ζητήσει από το δημόσιο αποζημίωση ίση με το κόστος της αύξησης αυτής. Ωραίο;


(Ε) Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει με το θέμα που τις τελευταίες μέρες έχει  ξεσηκώσει σάλο, με αφορμή το δημοσίευμα του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Fraport θα ζητήσει από το δημόσιο αποζημίωση 70 εκατ. ευρώ για καμμένες λάμπες και σπασμένες πόρτες. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η Fraport έχει ζητήσει αυτή την αποζημίωση από τον Απρίλιο αλλά φαίνεται ότι οι καλοί μας δημοσιογράφοι είναι καλοί μόνο στην αντιγραφή και όχι στο ρεπορτάζ.

Όντως, η Fraport ζητάει αποζημίωση ύψους 60.052.122 ευρώ (ή 74.464.631 με τον ΦΠΑ), επειδή υποχρεώθηκε να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει φθαρμένα περιουσιακά στοιχεία που της είχαν μεταβιβαστεί. Ακούγεται παράλογο αλλά η εταιρεία απλώς ενεργοποιεί δυο συγκεκριμένες διατάξεις της σύμβασης:

(Ι) "Εάν προκύψει ζημία σε οποιοδήποτε από τα μεταβιβασθέντα περιουσιακά στοιχεία ή στις περιοχές παραχώρησης, η οποία επέρχεται μετά την ημερομηνία διαγωνισμού παραχώρησης και απαιτεί αποκατάσταση και, σε σχέση με αυτή την αποκατάσταση, ο παραχωρησιούχος έχει προσκομίσει τιμολόγια για ποσά καταβληθέντα από τον παραχωρησιούχο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ συγκεντρωτικά για όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, τότε το δημόσιο θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για το συνολικό κόστος αυτής της αποκατάστασης όπως αποδεικνύεται από τα τιμολόγια" [σελ. 98, § 6.4.1].

(ΙΙ) "Εάν περιουσιακά στοιχεία (...) περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μητρώο κινητών περιουσιακών στοιχείων αλλά δεν είναι σε λειτουργική κατάσταση ή έχουν υποστεί σοβαρές φθορές, σε κάθε περίπτωση για λόγους που δεν δικαιολογούνται από την συνήθη χρήση, τότε το δημόσιο θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο για κάθε δαπάνη που θα υποστεί για την αντικατάσταση αυτών των περιουσιακών στοιχείων" [σελ. 98-99, § 6.4.2].

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι γερμανοί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Εκείνοι που δεν ξέρουν τι τους γίνεται είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου οι οποίοι υπέγραψαν τέτοια σύμβαση.

Στις 12/9/2017 ο υπουργός μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι "η Fraport δεν έχει δώσει
καλά δείγματα γραφής" αλλά η πρώτη-πρώτη υπογραφή στην σύμβαση είναι η δική του.
Πιο κάτω οι υπογραφές των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Πάνου Καμμένου και Στέργιου Πιτσιόρλα.

Παρένθεση. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να κάνουμε μια διευκρίνηση, επειδή αυτό το ιστολόγιο αγαπάει την αλήθεια και σιχαίνεται την σπέκουλα. Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, εμφανίστηκαν πολλά δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι καθ' όλη την σαραντάχρονη διάρκεια της σύμβασης το κράτος θα πληρώνει ανακαινίσεις, φθορές, αντικαταστάσεις εξοπλισμού κλπ. Προφανώς, οι εν λόγω "αναλυτές" δεν έχουν διαβάσει την παράγραφο 6.4.3 της σύμβασης, που λέει ότι η Fraport έχει περιθώριο 15 ημερών από την παράδοση κάθε αεροδρομίου για να κάνει χρήση των διατάξεων που μόλις αναφέραμε. Άλλο 15 μέρες κι άλλο 40 χρόνια, έτσι; Κλείνει η παρένθεση.

Κλείνουμε για σήμερα με μια παρατήρηση. Η σύμβαση προβλέπει ότι η Fraport θα πληρώνει ετησίως στο ΤΑΙΠΕΔ 22,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αυτομάτως μεταφέρεται στις τσέπες των δανειστών προς απομείωση του κρατικού χρέους. Η αποζημίωση που απαιτεί η Fraport φτάνει να καλύψει τριών χρόνων πληρωμές της και θα βγει κατ' ευθείαν από τα κρατικά ταμεία. Και κερατάδες και δαρμένοι.

Θα συνεχίσουμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ



Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια ή Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!!!



Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχολεί έντονα την Κέρκυρα τα τελευταία 20 χρόνια. Σταδιακά πήρε εκρηκτικές διαστάσεις.
Πριν από 10 και πλέον χρόνια είχαμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Λευκίμμη με μία νεκρή, ΜΑΤ, ξύλο, συλλήψεις και συνεχείς κινητοποιήσεις στο Τεμπλόνι. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, παρ’ όλο που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις. Οι ευθύνες των τοπικών αρχών αλλά και των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια είναι εγκληματικές. Αφού οδήγησαν τα πράγματα σε αδιέξοδο, λειτουργούν εκβιαστικά και προς τους κατοίκους της Λευκίμμης αλλά και προς τους κατοίκους του Τεμπλονίου.
Αλήθεια γιατί δε βρήκαν λύσεις τόσα χρόνια;  Μας λένε ψέματα πολλά, ας πούμε και μερικές αλήθειες...

Μας λένε: "Τοπικό το πρόβλημα των σκουπιδιών"

Διπλή αγκύλη:  ....Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η Πελοπόννησος να γεμίσει σκουπίδια, γιατί με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ δεν θα έχουμε πού να πάμε τα σκουπίδια.... 
Capital.gr - 11/3/2016
***και έχει και συνέχεια Λευκάδα, Αττική...


Διπλή αγκύλη: ....Το γεγονός ότι υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κονδύλι 4.200.000  ευρώ  για σχετικά έργα (σ.σ. Διαχείριση αποβλήτων) μπορεί να βοηθήσει να  αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.... 

To BHMA - 30/6/2016

Μας Λένε: "Δεν υπάρχουν χρήματα"
         
***Άρα λεφτά για πρόστιμα έχουν και τα πληρώνουν, ενώ και τα 4,2 εκ ευρώ που κυρίως καρπώνονται επιχειρήσεις δεν το λες και μικρό ποσό...
Στρογγυλεμένο ορθογώνιο: Ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και συγκεκριμένα 4-6 μήνες ακόμα....Το πρόβλημα που έχουμε να διαχειριστούμε είναι πολυσύνθετο και θα πρέπει να το διαχειριστούμε σε 3 επίπεδα: βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων με ορίζοντα 6 μηνών, εξεύρεση μεσοπρόθεσμης λύσης από το καλοκαίρι του 2015 όταν και θα κορεστεί πλήρως το 3ο κύτταρο στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τέλος, μέχρι την έναρξη της ολοκληρωμένης λύσης που στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα είναι το καλοκαίρι του 2018.....

ΠΟΡΙΣΜΑ της Επιτροπής που συστάθηκε από το Δήμαρχο Κέρκυρας (απόφαση με Α.Π. 83968/02-12-2014,  ΑΔΑ Β8Ε1ΩΕΑ-41Τ) προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Δήμου Κέρκυρας ... 

Μας Λένε: "Δεν ξέραμε – παραλάβαμε καμένη γη κλπ"
         
***Σαν κάτι να ήξεραν δε νομίζετε;;;
Μήπως, τελικά, απλά είναι ανίκανοι;;;

ΚΑΙ εύκολο ΚΑΙ βολικό θα ήταν ένα τέτοιο συμπέρασμα.


ΕΥΚΟΛΟ, γιατί από μόνη της η προσωποποίηση των ευθυνών (“ποινικών και αστικών” όπως συνηθίζεται να λέγονται), απομακρύνει την ευθύνη συνολικά του αστικού κράτους από τα προβλήματα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια. Κρίκος του κράτους είναι η Τοπική Διοίκηση με το δικό της πολιτικό προσωπικό που δεν ξεχωρίζει ως πολιτική αντίληψη από το κεντρικό πολιτικό προσωπικό που αξιοποιεί η αστική τάξη για τα συμφέροντά της
** -- ** -- **
ΒΟΛΙΚΟ, γιατί η λογική του “φύγε εσύ, έλα εσύ” χωρίς να αλλάζει τίποτα στο αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής (με όποιο μείγμα) στην κατάσταση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, κρατά το λαό μας χειροπόδαρα δεμένο στη λογική του “δεν γίνεται τίποτα”, “δεν έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες” κλπ.


Ε
ΡΩΤΗΣΗ: Γιατί, από το 2008 με τα γεγονότα στη Λευκίμμη και το θύμα που θρηνήσαμε εκεί, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει λύση; Μήπως δεν υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία για τη διαχείριση των σκουπιδιών;

Α
ΠΑΝΤΗΣΗ: Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι βαθύτατα πολιτικό - ταξικό ζήτημα και όχι τεχνοκρατικό. Η τεχνολογία σήμερα, το 2017, είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι τέτοια που να μην επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Η τεχνολογία σήμερα, επίσης, επιτρέπει να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότεροι πόροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας των απορριμμάτων και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές.

Ε
ΡΩΤΗΣΗ: Μήπως δεν υπάρχει έμπειρο επιστημονικά εργατικό δυναμικό να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο;

Α
ΠΑΝΤΗΣΗ: Μόνο στις καφετέριες και τα ξενοδοχεία του νησιού να κοιτάξετε, θα βρείτε πολλά από τα παιδιά μας, με σωρό πτυχία, να δουλεύουν για τρεις και εξήντα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, άλλοι ως μπάρμαν, άλλοι ως λαντζέρηδες κλπ.


Διπλωμένη γωνία: Στην Κέρκυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, απ΄ τον πρωθυπουργό μέχρι το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη των ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ, υποσχέθηκαν στους κατοίκους ότι θα κλείσει ο ΧΥΤΑ – χωματερή του Τεμπλονίου και δε θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Στην πράξη όμως δρομολογούν το ακριβώς αντίθετο, μόνιμη λειτουργία της χωματερής στο Τεμπλόνι και άνοιγμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Επιπλέον, έχουν δώσει σε ιδιωτικές εταιρείες την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων σε πάνω από το 40% του νησιού, όπως και τον δεματοποιητή – κομποστοποιητή. Για όλα αυτά ετοιμάζουν μεγάλη αύξηση στα δημοτικά τέλη για τα σκουπίδια γιατί «δεν υπάρχουν λεφτά»!!!   Την ίδια ώρα όμως ΔΙΝΟΥΝ 49.000 ευρώ  σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων για 20 ΜΕΡΕΣ!!!
Είναι τα ΚΕΡΔΗ τους για άλλη μια φορά που έρχονται σε αντίθεση με τη ζωή μας και την ποιότητα που θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει, με τα δικαιώματά μας στο σύνολό τους!
         
Διπλή αγκύλη: ...Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για κακή διαχείριση αποβλήτων  στην  Κέρκυρα ανακοίνωσε η Κομισιόν. Οι ανησυχίες της Επιτροπής αφορούν τον χώρο  υγειονομικής ταφής στο Τεμπλόνι που λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της  ΕΕ  για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή τουλάχιστον από το 2007 και αποτελεί  σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
 Ημερησία - 10/12/2015
Και όχι μόνο τα κέρδη τους, μα και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, που ανάλογα με τη δυναμική, πετούν και κάποιους έξω από το παιχνίδι (όπως συνέβη με τον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ στο εμπόριο), όχι βέβαια για να πεινάσουν! Αυτοί μπορούν να ταΐσουν παιδιά και εγγόνια μόνο και μόνο με ότι έχουν ήδη βγάλει από τη νόμιμη κλεψιά του μόχθου των εργαζομένων! Αλίμονο σε αυτούς τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να ταυτίζουν τα δικά τους συμφέροντα με αυτά των αφεντικών τους χωρίς να συνειδητοποιούν ότι είναι συνολικά η Αστική Τάξη – και όχι ο κάθε εργοδότης μεμονωμένα – που τσακίζει τα δικαιώματά μας!

          Είναι τα κέρδη που συσσώρευσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τον δικό μας ιδρώτα και τώρα, λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, τα αφήνουν να “κάθονται” μιας και δεν μπορούν πλέον να τους αποδώσουν όσα θα ήθελαν! Αυτά τα κεφάλαια θέλουν να “επενδύσουν” στον κλάδο των σκουπιδιών για να τα αυγατίσουν, αξιοποιώντας το ζεστό τζάμπα χρήμα του νέου αναπτυξιακού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ΕΣΠΑ, τους μισθούς πείνας που θα δώσουν στους εργαζόμενους στις “νέες θέσεις εργασίας” που θα ανοίξουν, την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που έρχεται μαζί με την 3η αξιολόγηση.

          Αυτή την περίοδο, μοιράζεται σε όλη τη χώρα, η "πίτα" για τον κερδοφόρο κλάδο των απορριμμάτων. Η Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε σύμβαση με την «ΤΕΡΝΑ» για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων που θα γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στη Δωδώνη, με το αυξημένο κόστος κατασκευής της μονάδας να φορτώνεται και πάλι στο λαό και την εταιρία να βάζει ελάχιστα αλλά να εκμεταλλεύεται το έργο για τουλάχιστον 27 χρόνια! Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης 1 δις ευρώ ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ!!!

          Ο κοινωνικός αυτοματισμός, το διαίρει και βασίλευε, υπήρξε διαχρονικά η καλύτερη τακτική από την πλευρά της άρχουσας τάξης, για να μπορέσει να εγκλωβίσει τα αντιμαχόμενα τάχα τμήματα του λαού μας, στα δικά της συμφέροντα. Κανένας εργαζόμενος στο Τεμπλόνι δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον Λευκιμμιώτη εργαζόμενο ή με αυτόν από τη Βόρεια Κέρκυρα!

          Κανένας αυτοαπασχολούμενος ΕΒΕ, φτωχός αγρότης, νέος, άνεργος δεν έχει να κερδίσει τίποτα παραπάνω από τον συνάδελφό του όπου και αν κατοικούν. Όλοι τους έχουν να χάσουν παραπέρα από την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου. Γι' αυτό και η Συμμαχία του Λαού μας απέναντι στους μεγαλοεπιχειρρηματίες όλων των κλάδων, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο που μας σπρώχνουν.
Πλαίσιο κειμένου: "Βιαζόμαστε, περισσότερο από ότι φαντάζεστε, περισσότερο ακόμα και από τους ιδιώτες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, και διευκρίνισε, ότι  ούτε η κυβέρνηση ούτε οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν εμμονή με το εάν η διαχείριση θα γίνεται μέσω του Ιδιωτικού, του Δημόσιου Τομέα ή μέσω μίας Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, αρκεί ο σχεδιασμός της επένδυσης να εναρμονίζεται με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και τον ΠΕΣΔΑ και να λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω προϋποθέσεις: Το κόστος της επένδυσης, η διάρκεια της απόσβεσης, η εγγυημένη ποσότητα των αποβλήτων, η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των σκουπιδιών και εν τέλει η αξιοποίηση του υπολείμματος...

www.ypodomes.com  - 11/1/2016

<======= Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ
          Ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν βρήκε ο Υπουργός μια λέξη να πει για τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των μικρομεσαίων αγροτών, των λαϊκών οικογενειών!
          Αυτή την ανάπτυξη πρεσβεύουν όσοι πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων (είτε με ευρώ είτε με δραχμή)!
          Αυτή την ανάπτυξη στηρίζουν όσοι μιλάνε για φως στο τούνελ και για θυσίες του λαού μας που “θα πιάσουν τόπο”.
          Και αυτή την ανάπτυξη, με όλες τις διαφοροποιήσεις που πράγματι υπάρχουν, υποστηρίζουν ΟΛΑ τα κόμματα που θέλουν τους ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ να κρατούν τα κλειδιά της οικονομίας του τόπου. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και η φασιστική Χρυσή Αυγή με την έφεση που έχει προς τα ντόπια μονοπώλια, τους εφοπλιστές, Που πασχίζουν με νύχια και με δόντια να πείσουν ότι χωρίς τους ομίλους, δεν μπορεί να υπάρξει  οικονομία!

Μόνο που η πραγματικότητα στέκει ανάποδα: Χωρίς ΕΣΕΝΑ εργάτη, γρανάζι δεν γυρνά! Γι΄ αυτό, ΜΠΟΡΕΙΣ χωρίς αφεντικά!

          Αυτή η διαφορά, δεν πρόκειται να λυθεί σε κανένα αστικό δικαστήριο, σε καμία μορφή οργάνωσης που θα περιλαμβάνει και τον θύτη και το θύμα γιατί τάχα τους ενώνει το εδαφικό κριτήριο.
Αυτή η διαφορά λύνεται στους χώρους δουλειάς πρώτα και κύρια, στον τόπο κατοικίας, μέσα από ένα πλαίσιο διεκδίκησης που περιλαμβάνει όλες τις πλευρές της ζωής του λαού μας, χωρίς να ξεχωρίζονται τα προβλήματα σε “μικρά – μεγάλα”, “τοπικά – πανελλαδικά” κλπ, αλλά με κριτήριο ΠΟΙΟΣ παράγει, ΠΟΙΟΣ καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται!

          Η διαχείριση των σκουπιδιών λοιπόν, προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, είναι ΩΡΙΜΟ σήμερα να αντιμετωπιστεί στο βαθμό που το εργατικό – λαϊκό κίνημα, έχοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, θα μπορεί να σχεδιάζει κεντρικά, με επιστημονικό τρόπο την κατανομή του εργατικού δυναμικού, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την κάλυψη – με φθηνό τρόπο – των ενεργειακών δυνατοτήτων που προσφέρει η επεξεργασία των απορριμμάτων. Προϋπόθεση για το άνοιγμα ενός τέτοιου δρόμου, είναι η ΤΑΞΙΚΗ συμπόρευση της εργατιάς και των συμμάχων της σήμερα, απομονώνοντας οπορτουνιστικές και φασιστικές φωνές που στρέφονται εναντίον της. Ένα τέτοιο κίνημα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει:

·        Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
·        Στην Κέρκυρα χρειάζεται επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων με πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά.
·        Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ.
·        Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

·        Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό

Αρχική/Πολιτισμός/Κινηματογράφος/Ζήκος, άξιο τέκνο της εργατικής τάξης Ζήκος, άξιο τέκνο της εργατικής τάξης

Στην πιο cult ταινία όλων των εποχών, εξυμνείται εμμέσως πλην σαφώς η εργατική τάξη και ο αδιάκοπος αγών της προς εκπλήρωσιν της ιστορικής της αποστολής. Ο Ζήκος είναι η αρχετυπική μορφή της ταξικής συνείδησης που ξυπνάει και θεριεύει, ασχέτως του χαμηλού επιπέδου. Εμποροϋπάλληλος, στον ιστορικό κλάδο των υπαλλήλων εμπορικών καταστημάτων, ο Ζήκος ζει, κοιμάται και τρώει στο μαγαζί.
Ζήκος, άξιο τέκνο της εργατικής τάξης
Αχ ψαροπούλα!
Η πάλη των τάξεων και η ανειρήνευτη σχέση ανάμεσα σε εργοδότη κι εργαζόμενο αντικατοπτρίζεται πλέρια στα μπινελίκια εκατέρωθεν. Κάνουμε του κόσμου τις απεργίες, λέει, να πετύχουμε τα αιτήματά μας. Ποιος είναι αυτός ο ίκας, δεν τον πληρώνω εγώ τον ίκα. Μου λες συνέχεια θα αρρωστήσεις, πότε θα αρρωστήσω εγώ; (πάω στη γιατρέσσα τώρα).
Με επαναστατικό ένστικτο, ο Ζήκος αντιτίθεται αποφασιστικά στην εργοδοτική ασυδοσία παρά το μικρό του ανάστημα. Πρόσεξε καλά του λέει, άμα ξεδιπλωθώ θα γίνω ένα ενενήντα και σε παίρνει ο διάολος. Σου ρίχνω κουτουλιά στο ψωμοσάκκουλο. Παρ’ όλ’ αυτά, εργάζεται με συνείδηση και δεν επιθυμεί την καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. Νοιάζεται δια την καλήν υγείαν των καταναλωτών και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων. Αποτρέπει τα χαμηλά λαϊκά στρώματα από την κατανάλωση ληγμένων, δίνει τα καλύτερα σ’ αυτούς.
Ζήκος, άξιο τέκνο της εργατικής τάξης
Πιλιστέρα μου, τσαπερδώνα μου, κουκουνάρα μου
Η ζωή, η σκληρή μοίρα του εργαζόμενου και οι μικροαστικές αυταπάτες των κοριτσιών τον έχουν καταδικάσει στην αγαμία. Οι κοπέλες τον κοροϊδεύουν και τροφοδοτούν τις φρούδες ελπίδες του, κοπέλες που μεγάλωσαν με το σύνδρομο της πριγκηπέσας: κλεισμένες στο δωμάτιό τους, περιμένουν να έρθει ο γαμπρός. Ο Ζήκος βεβαίως ευρίσκεται εις μίαν ηλικίαν κατα την οποίαν πάσα ένας, εις, τις άνδρας, οφείλει-να-φρο-ντι-ζει-για-το-μέ-λλον-του! Το αύριο, το παραμεθαύριο, όλα τα αύριο.
Δεν ξέρει από σχήματα λόγου, αλλά κοφτερό μάτι (το καλό, το τσακίρικο, για τις μακρινές τις αποστάσεις), αντιλαμβάνεται το συνοικέσιο του αίσχους του πορνόγερου, του αφεντικού του και παίρνει αποφασιστικά θέση μαζί με το λαό, με τα πιτσιρίκια που θα πετάν ντομάτες και θα τον κράζουν για το ρεζιλίκι του. Πάντα ετοιμόλογος, με λεπτή αλλά κυρίως χοντρή ειρωνία, κριτικό πνεύμα, μορφωμένος και λογιστικά κατηρτισμένος, ο Ζήκος θα μπορούσε να μετατραπεί σε λαϊκό ηγέτη.
Ζήκος, άξιο τέκνο της εργατικής τάξης
Εργοδοτική τρομοκρατία
Aν εγυρίζετο “της κακομοίρας the sequel”, ο Ζήκος θα ενεφανίζετο ως εκλεγμένος πρόεδρος του συνδικάτου των Εμποροϋπαλλήλων, μη σας πω και της ομοσπονδίας. Πρωτεργάτης στην οργάνωση των εργαζομένων, να κάνει του κόσμου τις απεργίες να πετύχει τα αιτήματα. Στην επερχόμενη επαναστάση θα ήταν ο Ροβεσπιέρος των Αθηνών, επανάσταση που πολλοί θεωρούν ότι κυοφορείται στις μέρες μας αλλά έχουν πλήρη μεσάνυχτα από μαιευτική. Φίλος της τέχνης και της μουσικής, τραγουδά με επαναστατική αισιοδοξία την φτώχια του και με μεγάλη δόση αυτοσαρκασμού, τεράστια αρετή δια μελλοντικούς επαναστάτες.
Τάληρα μόνου έντικα, μι τις κρατήσεις δέκα
δεν φτάνουνι για πάρτη μου, κι θέλου κι γυναίκα
Το τέλος της ταινίας είναι εξόχως δραματικό, ως άσμα ηρωικόν και πένθιμο για την προσωρινή ήττα των εργατών από τους αυτοαπασχολούμενους, κοντούς βαρύμαγκες υδραυλικούς, αλλά και από τους ομορφονιούς ηλεκτρολόγους που προσελήφθησαν στη ΔΕΗ και προαλείφονται για μελλοντικοί φαφλατάδες εργατοπατέρες με βίλες και πλούτη. Άτιμη κενωνία.
Ζήκος, άξιο τέκνο της εργατικής τάξης
Οργανωμένη βία κατά των εργατών
Ο Ζήκος, ως γνήσιος προλετάριος ξανασηκώνεται από τις στάχτες του. Ως μάστερ της τακτικής πιάνει αγκαζέ το αφεντικό του και φεύγουν ηττημένοι αμφότεροι στο ζήτημα της παντρειάς, αλλά η κίνηση αυτή δεν συμβολίζει την ταξική συνεργασία, μην ξεγελιέστε. Συμβολίζει την προσωρινή υποχώρηση, την φόρα που παίρνει ο εργάτης για την τελική επίθεση. Η οποία είναι θέμα timing. Ο Βλαδίμηρος λίγο πριν το τελικό σύνθημα της κατάληψης των ανακτόρων έλεγε “χτες πολύ νωρίς, αύριο πολύ αργά”. Με πιάνετε;
Ζήκος, άξιο τέκνο της εργατικής τάξης
Ζει στις καρδιές μας με το γέλιο και την ειρωνεία του και εμπνέει τους αγώνες μας (χωρίς πλάκα)

(Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Κώστα Χατζηχρήστου – σαν σήμερα, στις 3 του Οκτώβρη 2001. Πρωτοδημοσιεύτηκε στο μπλογκ  http://aleksandrosdelarge.blogspot.com που σήμερα δεν υπάρχει.)

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους συνταξιούχους καλούν σε κινητοποίηση την Παρασκευή 6 Οκτώβρη, ώρα 10πμ στο ΙΚΑ

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους συνταξιούχους, καλούν στην κινητοποίηση που εξήγγειλε το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Κέρκυρας, στο πλαίσιο του 10ημερου δράσεων που έχουν προγραμματίσει σε όλη την Ελλάδα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις             (ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΠΣΣ Δικηγόρων) με αφορμή την Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, Συνταξιούχων και Επιδοματούχων, ενάντια στις αντισυνταξιουχικές - αντιλαϊκές πολιτικές και τα νέα θανατηφόρα μέτρα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
•          Η κυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ  βάζει σε εφαρμογή  τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα του 3ου μνημονίου με άμεσες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς,  παραπέρα μείωση μέχρι την κατάργηση του ΕΚΑΣ, κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων. Οι περικοπές αυτές προστίθενται στις θανατηφόρες περικοπές των προηγούμενων χρόνων και υποβαθμίζουν τις συντάξεις μας σε προνοιακά βοηθήματα.
•          Ακολουθούν : Ο αυτόματος κόφτης, η φοροληστεία, περικοπή συντάξεων αναπηρίας και χηρείας και  νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά -  αντισυνταξιουχικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΓΩΝΑΣ
ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ - ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
ΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ - ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
·        Διεκδικούμε  τις συντάξιμες αποδοχές μας.  Την 13η και 14η σύνταξη, άμεση απόδοση συντάξεων, εφάπαξ, μερισμάτων, ΕΚΑΣ και ότι μας έχει αφαιρεθεί  γιατί  εμείς πληρώναμε τα ταμεία όλη μας τη ζωή. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή.
·        Απαιτούμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντιλαϊκών - φορομπηχτικών νόμων. Τις θανατηφόρες διατάξεις περί χηρείας. Επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων για την υγεία. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
·        Απορρίπτουμε την φιλολογία περί ανάπτυξης και σταθερότητας ως διέξοδο γιατί αυτά αποτελούν διέξοδο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που στον δικό τους βωμό θυσιάζονται οι συντάξεις μας και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού.
·        Καταγγέλλουμε το απύθμενο θράσος της κυβέρνησης ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που θα μας κόψει πάνω στις πετσοκομμένες συντάξεις μας ακόμη μόνο 18% με τη «προσωπική διαφορά» και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων.
·        Δεν υιοθετούμε και δεν δίνουμε άλλοθι στις  αποπροσανατολιστικές  τακτικές της  κυβέρνησης που ετοιμάζεται να μας φάει και το υπόλοιπο καρβέλι. Πετάει λίγα ψίχουλα στο τραπέζι που μας τα είχε ήδη αφαιρέσει (όπως την παρακράτηση για την υγεία), με τη συνδρομή και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η είδηση δεν είναι τα ψίχουλα αλλά το υπόλοιπο του καρβελιού που ετοιμάζεται να μας πάρει. Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε κράτηση για την υγεία και την περίθαλψη στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
·        Δίνουμε  μαζί την μάχη. Είμαστε και μένουμε  στον δρόμο του αγώνα, με αποφασιστική, αδιάκοπη, μαζική δράση για να προασπίσουμε την ζωή μας, την ζωή των παιδιών μας, της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, μαζί με τους εργαζόμενους, τα παιδιά μας.
·        Καμιά ανοχή στα θανατηφόρα μέτρα της κυβέρνησης. Πόλεμο στην αδιαφορία, τον εφησυχασμό, την απογοήτευση, στη λογική «δεν γίνεται τίποτα όλοι ίδιοι είναι».
·        Δεν απαλλάσσουμε κανέναν. Ευθύνη έχουν τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο. Τα συνδικάτα του κυβερνητικού συνδικαλισμού που καλλιεργούν αυταπάτες ότι οι συνταξιούχοι θα λύσουν τα προβλήματα τους με δικαστήρια, θησαυρίζοντας μεγαλοδικηγορικά γραφεία και ψαρεύοντας σε θολά νερά.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους συνταξιούχους 
καλούν  τους συνταξιούχους όλων των ταμείων σε συμπόρευση
 και  κινητοποίηση την Παρασκευή 6 Οκτώβρη, ώρα 10πμ στο ΙΚΑ


TOP READ