10 Ιουλ 2020

Είσαι ριζοσπάστης; Στη μπουζού ράιτ θρου!


Όταν το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη μας ετοιμάζει κοστουμάκια με ρίγες

του Χρήστου Ξανθάκη

Το στόρι πάει κάπως έτσι:
Τον Οκτώβριο του 2018 ένας δεκαεπτάχρονος που δήλωνε αναρχικός πήγε στα γραφεία της FSB (της πρώην KGB δηλαδή) στην ρώσικη πόλη του Αρχαγγέλσκ και όταν έφτασε στην είσοδό τους, ενεργοποίησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό που είχε επάνω του. Αποτέλεσμα; Αντίο ζωή για τον..
δεκαεπτάχρονο και τραυματισμός για τρεις πράκτορες της FSB.
Διόλου αστεία υπόθεση και λογικό ήταν να ασχοληθούν οι δημοσιογράφοι. Προβλέπεται αυτό ακόμη και σε μια χώρα σαν τη Ρωσία, όπου η ελευθεροτυπία δεν διάγει πια και τις ενδοξότερες μέρες της. Βγήκε λοιπόν στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy, αλλά και στο ίντερνετ η δημοσιογράφος Σβετλάνα Προκόπιεβα και σχολίασε ότι η κυβέρνηση της χώρας έφερε μερίδιο ευθύνης για την επίθεση αυτοκτονίας του πιτσιρικά, μιας και δεν άφησε κανένα περιθώριο ειρηνικής διαμαρτυρίας στους πολίτες με τον δραστικό περιορισμό των διαδηλώσεων και των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
«Η βαναυσότητα γεννάει βαναυσότητα», ήταν η φράση κλειδί στο κείμενο της Προκόπιεβα.
Tα σκέφτηκε, τα είπε, τα μολόγησε, καλημέρα εδώλιο. Ενεθάρρυνε την τρομοκρατία υποστήριζε η καταγγελία και ο εισαγγελέας ζήτησε έξι χρόνια φυλακή για την δημοσιογράφο. Να μάθει άλλη φορά να κάθεται στ’ αυγουλάκια της και να κλωσάει, αντί ν’ ανοίγει το στόμα της να λέει κουβέντες…
Να μην τα πολυλογώ όμως, πριν από τρεις μέρες βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου. Ένοχη μεν για τα περί «τρομοκρατίας», αλλά τη γλύτωσε εν τέλει τη μπουζού. Πρόστιμο μισό εκατομμύριο ρούβλια ανακοίνωσε ο πρόεδρος, κάτι σαν επτά χιλιάδες δολάρια σε τρέχουσες τιμές.
«Νίκη δεν είναι αλλά δεν είναι και ήττα», δήλωσαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ η ίδια η Προκόπιεβα είπε ότι θ’ ασκήσει έφεση, προσθέτοντας πως απλώς τη δουλειά της έκανε. «Και η δουλειά μου δεν είναι έγκλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά…
Τα διάβαζα όλα τα ανωτέρω σε κατατοπιστικό ρεπορτάζ των New York Times και σκεφτόμουν το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που δεν περιορίζει απλώς τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (δόλια Προκόπιεβα…), αλλά συστήνει κι ένα καινούριο όργανο, την «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας», που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό ΠροΠο και θα έχει ως αποστολή την καταπολέμηση της βίας, της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Ή όπως λέει αυτολεξεί το νομοσχέδιο:
«Την καταπολέμηση ποικίλων μορφών και εκφάνσεων της βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή, έμφυλη και ενδοσχολική βία».
Το οποίον μπορεί να ακούγεται έως και τίμιο σε πρώτη ανάγνωση, αν όμως το ξανασκεφτεί κανείς αρχίζει και βγάνει καντήλες. Εντάξει η ενδοοικογενειακή βία, κομπλέ η έμφυλη βία, οκέι η ενδοσχολική βία, να τον πάρει το ποτάμι και τον βίαιο εξτρεμισμό. Αλλά η ριζοσπαστικοποίηση πού κολλάει ρε φίλε; Μια τόσο γενική και ευρεία έννοια που χωράει ακόμη και την βιβλική κάμηλο, πόσο κόσμο θα στείλει προσωρινώς ή και μονίμως στη μπουζού; Επειδή κάποιος αρμόδιος (να βάλω εισαγωγικά;) την ερμήνευσε με το δικό του τρόπο και αποφάσισε ότι σηκώνει δίωξη;
Η Λιάνα Κανέλλη που είναι γατόνι, το είπε όμορφα στη Βουλή σημειώνοντας επί λέξει:
«Χρησιμοποιείτε έναν όρο, την αποριζοσπαστικοποίηση και έχω στα χέρια μου το “Ριζοσπάστη”. Θέλετε να μου εξηγήσετε τη διαφορά ή μήπως αυτός είναι ο στόχος; Ποιος είναι ο ριζοσπάστης; Ποιες είναι οι ριζοσπαστικές αποφάσεις; Ποιες είναι οι ριζοσπαστικές πολιτικές
Κι ο υπουργός απάντησε με κάτι θολούρες, κάτι γενικολογίες, κάτι μούμπλε, μούμπλε που λένε και στα Μικυμάους. Σιγά και τι πρόβλημα να ‘χει, σήμερα είναι αύριο δεν είναι στο ΠροΠο. Ενώ η νομοθεσία θα μείνει για πολύ καιρό, για να σπάει ράχες και τσαμπουκάδες και να κόβει το βήχα σε όσους και όσες ατζαρδώνονται. Στην Πάτρα το σπρεχάρουν αυτό και αναρωτιέμαι πώς να το λένε στα μέρη της Προκόπιεβα… 

Οι αλήτες του Χρυσοχοΐδη χτύπησαν διαδήλωση χιλιάδων – Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

               

Η τρομοκρατία δεν πέρασε

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», ακούγεται στη συγκέντρωση συνδικάτων, ομοσπονδιών και φορέων στο Σύνταγμα.
Η αστυνομία, έριξε χημικά στον κύριο όγκο της διαδήλωσης. «Δεν θα τους περάσει, παραμένουμε», φωνάζουν οι χιλιάδες διαδηλωτές. 
Η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη και του Μητσοτάκη, από την οποία με βάση το νομοσχέδιο – έκτρωμα θα δίνεται… άδεια για τις διαδηλώσεις, έκανε αυτό που της είπαν. Εκτέλεσε πολιτικές εντολές. Χτύπησε μια διαδήλωση χιλιάδων. 
Το σχέδιο να διαλυθεί το συλλαλητήριο για την υπεράσπιση στο δικαίωμα στη διαδήλωση δεν πέρασε. 
Οι χιλιάδες διαδηλωτές στο Σύνταγμα, την ώρα που το χουντο-νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις συζητιέται στη Βουλή, στέλνουν το μήνυμα τους: «Δεν θα περάσει η σιγή νεκροταφείου». 
Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο Σύνταγμα παρά το κυβερνητικό σχέδιο καταστολής, σε συνδυασμό πάντα με τους λεγόμενους γνωστούς – αγνώστους  στο ρόλο ή των χρήσιμων ηλιθίων ή των προβοκατόρων. 
Η τρομοκρατία δεν πέρασε. Η διαδήλωση ανασυγκροτήθηκε άμεσα και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 μ.μ.
 

ΒΟΘΡΟΣ

 Καλογριτσειάδας το ανάγνωσμα, πρόσχωμεν…



O Kυριάκος Τόμπρας (που τον παρουσίασαν σαν γιο του ανθρώπου-σύμβολο του «βαθέος ΠΑΣΟΚ, Θεοφάνη Τόμπρα, ενώ δεν είναι - Χρήστος είναι το όνομα του πατέρα του) εμφανίζεται απελπισμένος στα κανάλια και δηλώνει: «Μετά από τόσα χρόνια έχασα το χρόνο μου με δύο ηλίθιους, για να σας πω ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα, που κατάφεραν να είναι στα δικαστήρια και να είναι κρεμασμένοι στα μανταλάκια στις εφημερίδες. Αυτό το μεγάλο κατόρθωμα έκαναν». Το αποτέλεσμα είναι, όπως λέει, «να τρέχω τώρα γιατί δύο χαζοί, αντί να βρουν άκρη για 3 εκατομμύρια, πήγαν και κρεμαστήκαν στα μανταλάκια»!

Η υπόθεση έχει ως εξής: η τεράστια κατασκευαστική CCC, την οποία κουμαντάρουν οι Παλαιστίνιοι αδελφοί Χούρι (η οικογένειά τους ήταν εγκατεστημένη στο Λίβανο) και έχει στην Ελλάδα μόνο την έδρα της, έχει δώσει στον Καλογρίτσα 3 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή για υπεργολαβία που θα έκανε η εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ στην κατασκευή εμπορικού κέντρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Καλογρίτσας δεν έκανε καμιά δουλειά στα ΗΑΕ. Ισχυρίζεται (και ο Τόμπρας τον επιβεβαιώνει) ότι το συμφωνητικό ήταν εικονικό. Οτι τα 3 εκατ. ήταν προκαταβολή, ισόποση της εγγυητικής που απαιτούνταν για να πάρει ο Καλογρίτσας μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η συμφωνία έγινε με παρέμβαση του Παππά και του Μαξίμου (Λευκού Οίκου). Στη συνέχεια θα έπαιρνε άλλα 22 εκατ. για να αγοράσει την άδεια, ενώ ο Καλογρίτσας θα έβαζε στο μέλλον άλλα 25 εκατ. για να στηθεί το συριζοκάναλο. Ο Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια, αλλά δεν επέστρεψε τα 3 εκατ. Λέει ότι, καθ' υπόδειξη του Παππά, τα έβαλε για να φτιάξει το Documento.

Οι Χούρι του ζήτησαν πίσω τα λεφτά και επειδή δεν τα επέστρεψε τον πήγαν στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητήριου στην Ελβετία, όπου κέρδισαν την υπόθεση. Μετά, κατέθεσαν αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να γίνει εκτελεστή η Διαιτητική Απόφαση και ο Καλογρίτσας να τους δώσει τα λεφτά. Κατά την εκδίκαση αποκαλύφθηκαν οι ισχυρισμοί του Καλογρίτσα για το «στήσιμο» προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμέσως μετά, ο Καλογρίτσας κατέθεσε και μήνυση κατά των Χούρι, υποστηρίζοντας ότι αυτοί εξαπάτησαν το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Πλέον, ο Καλογρίτσας έχει δικηγόρο τον Λοβέρδο, ενώ ένας πρώην στενός του συνεργάτης είναι στενός συνεργάτης και υπουργός του Κούλη. Πρόκειται για τον Θεοδωρικάκο, που δηλώνει ότι δεν υπήρξε συνεταίρος του Καλογρίτσα στη GPO. Ηταν όμως πρόεδρος, ενώ συνεταίρος του Καλογρίτσα ήταν η γυναίκα του (του Θεοδωρικάκου). Κι όπως έγραψε ο Παπαχρήστος στα «Νέα», είναι σεξισμός να κατηγορείται ο Θεοδωρικάκος για τις μπίζνες της συζύγου του (η οποία τον είχε… υπάλληλο στη GPO)! Αγανάκτησε ο άνθρωπος, γιατί στο τέλος θα πουν και για τη δική του σύζυγο, Ολγα Μπαλαούρα, ότι δεν είναι αυτόφωτη. Η κ. Μπαλαούρα μπορεί να είναι νηπιαγωγός, όμως η θητεία της σε διοικήσεις νοσοκομείων ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ, στο μηχανισμό του οποίου θήτευσε επί σειρά ετών. Και τώρα, έχει διοριστεί από την κυβέρνηση των «αρίστων» διοικήτρια του «Αγίου Σάββα», ενός από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας!

Ας επιστρέψουμε, όμως, στον «κυρ-Χρήστο» (όπως τον προσφωνεί ο Παπαχρήστος) Καλογρίτσα. Τα στοιχεία που επικαλείται για να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς του κατά των Χούρι είναι μια σειρά e-mail (τα e-mail γίνονται δεκτά ως αποδεικτικά μέσα στις αστικές διαφορές). Τα e-mail ανταλλάσσονται από τον Φουάντ Χούρι και τον Κυριάκο Τόμπρα, που ήταν ο ενδιάμεσος. Από τα e-mail φαίνεται ότι ψάχνουν τρόπο να μεταφέρουν άμεσα τα 3 εκατ. στον Καλογρίτσα και καταλήγουν στη λύση της «υπεργολαβίας», επειδή βιάζονται. Στο τελευταίο e-mail ο Χούρι λέει ότι δεν πρέπει ν' αφήσουν ίχνος για τη συναλλαγή και αναφέρεται στον Λευκό Οίκο και την περιβόητη πλέον White Porscha.

Aυτή είναι, συνοπτικά, η ιστορία, όπως παρουσιάζεται στην έκτασης 31 σελίδων μήνυση του Καλογρίτσα κατά της CCC και των Χούρι. Ο Καλογρίτσας ισχυρίζεται επίσης ότι έδωσε τα 3 εκατ. ευρώ για την έκδοση του Documento, χωρίς να παρουσιάζει κάποια απόδειξη. Επικαλείται, ακόμα, μαρτυρικές καταθέσεις σε συμβολαιογράφο, του Κυριάκου Τόμπρα και κάποιου Χρήστου Νικολάου. Ο Τόμπρας, πάντως, που σίγουρα ξέρει πολλά, στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις δεν παίρνει άμεσα θέση. Λέει ότι «αυτό το ήξερε όλη η Ελλάδα τότε, ότι ο Καλογρίτσας ενεργούσε για λογαριασμό του Μαξίμου. Kαι να μου έλεγε κάτι αντίθετο δεν θα το πίστευα». Υποστηρίζει ότι οι Χούρι ήθελαν να μπουν σε τηλεοπτική επένδυση στην Ελλάδα (τι ανάγκη είχαν, άραγε;) κι αυτός τους έφερε σε επαφή με τον Καλογρίτσα, όμως στη συνέχεια οι Χούρι υπαναχώρησαν. Κι όταν ο Καλογρίτσας πήρε πίσω τα 3 εκατ. που είχε προκαταβάλει, οι Χούρι ήταν ήδη εκτός συμφωνίας.
___________
Περνώντας στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, βλέπουμε τον Καλογρίτσα να έχει αλλάξει στρατόπεδο. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήταν «κώλος και βρακί» με τον Περισσό (είχε αναπτύξει και προσωπική φιλία με τον Φλωράκη), ο οποίος έβαλε τα λεφτά και ο Καλογρίτσας εμφανίστηκε ως εκδότης της «Πρώτης», που προετοίμασε το δρόμο για το «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου». Μετά την εσωτερική κρίση και τη διάσπασή του ΣΥΝ, ο Περισσός αποχώρησε από το «Συνασπισμό» και έκλεισε την «Πρώτη». Ο Καλογρίτσας προσέγγισε το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης ήταν δίπλα του κι από κοντά το «παιδί του Ανδρουλάκη», ο Θεοδωρικάκος. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Καλογρίτσας ξανάπιασε «δουλειά». Είναι γνωστό ότι ο Σπίρτζης έσπασε σε οχτώ κομμάτια το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, για να μπορέσει να πάρει τα μισά απ' αυτά τα κομμάτια η εταιρία του Καλογρίτσα, δίνοντας εκπτώσεις πάνω από 50%. Φυσικά, το έργο δεν έγινε ποτέ. Ο Καλογρίτσας το παράτησε. Τότε η ΝΔ «έσκουζε» για το «σκάνδαλο Καλογρίτσα-Σπίρτζη», τώρα έχει κάνει σημαία της τον Καλογρίτσα.

Αυτό, βέβαια, δε δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη αντίδραση του οποίου ήταν πραγματικά για τα πανηγύρια, καθώς αναφέρθηκε σε «επίσημες καταγραφές από την ΕΥΠ», που «αποκαλύπτουν πρώην υπουργούς και στελέχη της ΝΔ με σοκαριστικούς διαλόγους να εμπλέκονται σε παιδεραστία και να συνεργάζονται με ένα μαφιόζικο παρακράτος, με δικαστές που καταγράφονται να υποστηρίζουν ότι στήνουν δίκες υπέρ χορηγών της ΝΔ με ανταλλάγματα», και σε «ανεξόφλητα χρέη του (Καλογρίτσα) προς τρίτους επιχειρηματίες», τα οποία «ίσως τα γνωρίζουν καλύτερα ο κ. Θεοδωρικάκος, ως παλιός συνεργάτης και οικογενειακός συνέταιρος και ο κ. Λοβέρδος ως συνήγορός του». Επί της ουσίας δεν είπε τίποτα. Και κυρίως δεν μίλησε ο κατονομαζόμενος από τον Καλογρίτσα Νίκος Παππάς. Αυτός που μετά την «κασέτα» Μιωνή είχε πάρει σβάρνα τα ραδιοκάναλα, αυτή τη φορά εξαφανίστηκε. Ισως να φοβάται ότι και ο Καλογρίτσας τον έχει «γραμμένο», όπως ο Μιωνής.

Μετά το μπαράζ δηλώσεων από κορυφαίους υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε non paper στο οποίο μιλούσε για «μια αστική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών, δηλαδή για ανεξόφλητο χρέος 3 εκατομμυρίων του κ. Καλογρίτσα σε επιχειρηματικό όμιλο. Ο κ. Καλογρίτσας δεν επιστρέφει χρήματα που του καταβλήθηκαν για υπεργολαβία έργου και τώρα, εκ των υστέρων, ισχυρίζεται ότι τα χρήματα δόθηκαν για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες». Και τόνιζε ότι «δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα που υποστηρίζει αυτή τη γραμμή, είναι ο Αντρέας Λοβέρδος, που διώκεται για τη Novartis και του οποίου ο συνεργάτης εμπλέκεται στην υπόθεση του παρακράτους που αποκάλυψε ο κοριός της ΕΥΠ».

Δε σταμάτησε σ' αυτή την εμφανή προσπάθεια συμψηφισμού ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υιοθέτησε ολόκληρη τη νομική γραμμή της CCC, αναφερόμενος στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστήριου και στο e-mail με το οποίο ο Καλογρίτσας επιβεβαίωνε ότι αναλαμβάνει την υπεργολαβία. Επ' αυτού, ο Καλογρίτσας έχει έτοιμη την απάντηση: «εικονική ήταν η συμφωνία, εικονικό και το e-mail». Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, αφού καταπιάστηκε με τα e-mail που επικαλούνται οι αντίδικοι, γιατί δεν αναφέρθηκε και στα e-mail περί Λευκού Οίκου και White Porscha; Τι ακριβώς συνέβη; Ο Καλογρίτσας εξαπάτησε τους Χούρι, λέγοντάς τους ότι είναι απεσταλμένος του Μαξίμου; Και οι Χούρι έχαψαν το παραμύθι, χωρίς να επιβεβαιώσουν ότι όντως ο Καλογρίτσας θέλει να στήσει κανάλι για τους Τσιπραίους; Επειδή οι Χούρι κάθε άλλο παρά αφελείς είναι, η υπερασπιστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ «μπάζει». Και πολύ μάλιστα.

Υπάρχει, βέβαια, και το ερώτημα: γιατί οι Χούρι να ανακατευτούν στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, ρισκάροντας το καθεστώς της εταιρίας τους; Διακινείται ήδη από τον Παπαχρήστο και άλλους η άποψη ότι οι συριζαίοι εκβίασαν τους Χούρι με φορολογικούς ελέγχους. Κι αν είναι έτσι, γιατί οι Χούρι δεν άφησαν την ιστορία στο σκοτάδι, αλλά επιμένουν να πάρουν πίσω τα 3 εκατ. ευρώ από τον Καλογρίτσα; Αραβική τσιγκουνιά; Πείσμα; Αυτά δεν πολυταιριάζουν σε μεγαλοκαπιταλιστές.

Η CCC, πάντως, χρειάστηκε μερικές μέρες για να βγάλει μια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται στα πλούτη της και δηλώνει λακωνικά ότι «παρακολουθεί προσεκτικά τις πρόσφατες εξελίξεις και απορρίπτει κατηγορηματικά την παραπλανητική απεικόνιση της εταιρίας». Δηλώνει ότι «η CCC έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη» σε ό,τι αφορά «την επίλυση της αντιδικίας με την εταιρία “Τοξότης“» και «εκφράζει τη λύπη της που το όνομά της συνδέεται με μια πολιτική αντιπαράθεση». Προσεγμένη, δήλωση, με ορθάνοιχτες «πόρτες διαφυγής» (διότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα παρανομιών της ίδιας της CCC).

Η υπόθεση έχει δρόμο. Και οι Τσιπραίοι έχουν βρεθεί με την πλάτη στα σκοινιά. Ο Τσίπρας δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγκαλιάσει τον Παππά και να φωνάξει «όλοι μαζί», όμως ο Παππάς δεν μιλάει. Ούτε τον είδαμε -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα ενάντια στον Καλογρίτσα. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει κατά κράτος σ' αυτή την ιστορία, ανεξάρτητα από τις νομικές πτυχές, είναι στην εδραία πεποίθηση που υπάρχει στον κόσμο, ότι ο Καλογρίτσας υπήρξε τσιπραίικη επιλογή για να πάρει άδεια και να στήσει κανάλι. Οποια γνώμη και να έχει ο κόσμος για τον Καλογρίτσα, δεν πιστεύει πως οι Τσιπραίοι δεν είχαν ανάμιξη σ' αυτή τη βρόμικη ιστορία

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΞΙΚΟΥ Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ελλάδας

  (ΦΩΤΟ)



Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Μεξικό πραγματοποίησε χθες Πέμπτη το Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού καταδικάζοντας το νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ που επιδιώκει να απαγορεύσει τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.

Τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού παρέδωσαν στην ελληνική πρεσβεία διάβημα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΜ προς τον Έλληνα πρέσβη Αναστάσιο Πέτροβα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα της Ελλάδας, στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Στο διάβημα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΜ αναφέρεται:

«Προς κ. Αναστάσιο Πέτροβα

Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Μεξικό


Με το παρόν διάβημα θέλουμε να μεταφέρουμε την καταδίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού στην απαράδεκτη πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, που παρουσίασε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Κοινοβούλιο.

Ο νόμος για την απαγόρευση των κινητοποιήσεων στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με θυσίες και αίμα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, που είχε πάντα στην πρωτοπορία του το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Η θέση της κυβέρνησης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εντείνει την κρατική τρομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή, συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησαν προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα καταγγείλουμε στο Μεξικό και σε κάθε χώρο που φτάνουμε, παρεμβαίνουμε, αυτά τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.

Το ΚΚΜ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις που με τη δύναμη και κινητοποίησή τους θα βάλουν ένα τέλος σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Το ΚΚΜ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε όλες του τις ενέργειες για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στην κινητοποίηση, στη διαμαρτυρία, στην απειθαρχία απέναντι στην αδικία.

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Το ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού».




902gr

Ήθελαν νεκρούς; – Αστυνομικοί πέφτουν εν ψυχρώ με μηχανές σε διαδηλωτές


Η εικόνα θυμίζει την άγρια προ δεκαετίας επίθεση αστυνομικών με μοτοσικλέτες στο μπλοκ του ΕΕΚ, που είχαν τραυματίσει σοβαρά δύο τουλάχιστον διαδηλωτές και δε δίστασαν να κόψουν τη διαδήλωση στη μέση, αδιαφορώντας για τυχόν θύματα και “παράπλευρες απώλειες”. Αυτό που βλέπουμε είναι αδιάψευστος μάρτυρας, με τους άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ να μαρσάρουν στην Πανεπιστημίου στο ύψος των Προπυλαίων, όπου καλούσαν σε συγκέντρωση οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου.
Οι αστυνομικοί γκαζώνουν σαν καμικάζι για να διαλύσουν τα μπλοκ της διαδήλωσης που βρίσκονταν ήδη στο οδόστρωμα και παραμερίζουν στην άκρη για να μην υπάρξουν θύματα. Οι ένστολοι καμικάζι δείχνουν τη λύσσα τους ενάντια στις διαδηλώσεις και εφαρμόζουν τη γραμμή ό,τι κινητοποιείται εκτελείται, με βάση το δόγμα νόμος και τάξη.

Σε πόσα ΜΜΕ θα παίξει άραγε αυτή η εικόνα; Πόσοι δημοσιογράφοι θα βγουν οργισμένοι στα κανάλια να μιλήσουν για δολοφονική ενέργεια που από καθαρή τύχη δεν είχε θύματα; Πόσοι θα βγάλουν φλογέρα κηρύγματα ενάντια στην πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ και θα ζητήσουν να αναλάβει κάποιος την ευθύνη -αστική και πολιτική;
Και είναι άραγε περιττό να ρωτήσουμε: αυτούς ποιος θα τους χρεωθεί κύριε Χρυσοχοΐδη; Δεν πρέπει να στέλνουμε κάπου το λογαριασμό για τέτοιες επιθέσεις; Ή μήπως έκαναν του κεφαλιού τους και δεν δρούσαν βάσει εντολών;

Κύριε Χρυσοχοΐδη, η προβοκάτσια σας απέτυχε…


Μία εικόνα χίλιες λέξεις.
Ο κυβερνητικός λόχος χτίζει τη δική του παράλληλη πραγματικότητα, για να δέσει το αφήγημα του νόμου για τις διαδηλώσεις, και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αντιδρά στους φαιδρούς ισχυρισμούς.
Αν κάποιος δεν είδε και δεν έμαθε τίποτα για τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, θα αρκούσε μία και μόνο φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Σπήλιου Λιβανού, που είπε σε κάποιο σημείο:
Ξέφυγε ένα κομμάτι από την ειρηνική πορεία του ΠΑΜΕ…
Είναι το σημείο που προκαλεί την έκρηξη των κομμουνιστών βουλευτών, που αποτυπώνεται στο στιγμιότυπο. Η μισή ΚΟ σηκώνεται στο πόδι, άλλοι διαμαρτύρονται και απορούν, άλλοι γελάνε στωικά με όσα φαιδρά ακούνε.

Το σχέδιο ήταν οργανωμένο και η χρονική στιγμή καλά επιλεγμένη. Η κυβέρνηση χρειαζόταν μια προβοκάτσια για να δέσει το γλυκό της ψήφισης του νομικού τερατουργήματος που έχει ξεσηκώσει όλους τους δικηγορικούς συλλόγους, υπολόγιζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο και τα πραγματικά γεγονότα, που είναι πεισματάρικα πράγματα…
Κύριε Χρυσοχοΐδη, η προβοκάτσια σας απέτυχε.
Ελάτε τώρα με τον πολιτικό σας κηδεμόνα να πληρώσετε τον λογαριασμό για τα χημικά που ρίξατε. Τι, για αυτά δεν πρέπει να υπάρχει και προσωποποιημένη αστική ευθύνη;

Καταγγελία ΚΚΕ για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης! (vid)


Εικόνες και βίντεο από τη μεγάλη συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων στην Αθήνα

Αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης του οργανωμένου αγώνα ενάντια στην προσπάθεια να μπουν στο «γύψο» οι διαδηλώσεις, έστειλαν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα οι χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στην μεγάλη κινητοποίηση Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και φορέων της Αττικής.
«Η καταστολή και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν»,
βροντοφώναξαν, ενώ με την αποφασιστική στάση τους, δεν πέρασε το σχέδιο διάλυσης της κινητοποίησης.
Ακολουθεί βίντεο από τη διαδήλωση στο Σύνταγμα, μετά το χτύπημα της αστυνομίας…

Παφίλης: Οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης

Την «κλασική περίπτωση» οργανωμένου σχεδίου κυβέρνησης και Αστυνομίας να διαλύσει τη μεγάλη συγκέντρωση των εργατικών συνδικάτων, των ομοσπονδιών, των σωματείων και των μαζικών φορέων κατήγγειλε από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Καταγγελία ΚΚΕ για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης
Αφού κάνανε τη βρωμοδουλειά…δίπλα-δίπλα ξανά…
Χαρακτήρισε τα επεισόδια που προκάλεσαν οι γνωστοί προβοκατόρικοι μηχανισμοί σαν ζωντανή απόδειξη για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς οι ομάδες αυτές σπρώχτηκαν από την Αστυνομία πάνω στους διαδηλωτές με διπλό στόχο, να διαλύσουν το μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του νομοσχεδίου και να δώσουν στην κυβέρνηση τα γνωστά επιχειρήματα συκοφάντησης των εργατικών – λαϊκών αγώνων.

Καταγγελία ΚΚΕ για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της συγκέντρωσης! (vid)

Στιγμιότυπα από τη μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνας (εικ)

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση και το χτύπημα παρακρατικών και αστυνομίας…
Πηγή: 902.gr

Τρέμε Ρήγα Φερραίε!




-Τρέμε Ρήγα Φερραίε! Τρέμετε Βολταίρε, Ντιντερό και Ζαν-Ζακ Ρουσώ! Τρέμετε φιλόσοφοι εμπνευσμένοι από τις ιδέες του Διαφωτισμού, εσείς που ταχθήκατε υπέρ της ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης! Κουρελιάζοντας ακόμη και τις λεγόμενες βασικές αστικές αξίες του Διαφωτισμού, τώρα, η κυβέρνησή μας προτίθεται να ποινικοποιήσει προληπτικά και τις ιδέες! Έφτασε το σχέδιο νόμου της σημερινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της «ιδεολογίας της βίας» και «την πρόληψη των διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας», βάζοντας στο ίδιο τσουκάλι τη ριζοσπαστικοποίηση, μαζί με τον βίαιο εξτρεμισμό, την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία. Κι αυτό, για να θολώνει τα νερά και να μπερδεύει τους ανθρώπους.

Τι πονηροί και άθλιοι που είναι οι εμπνευστές του άθλιου νομοσχεδίου! Με περίσσιο αυταρχισμό και πνεύμα καταστολής, κόντρα σε όσους έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να διαδηλώνουν, κόντρα σε κινητοποιήσεις συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, μαζικών φορέων και εργαζόμενων, βάζουν σε παρανομία τη «ριζοσπαστικοποίηση» (αυτήν ακριβώς που θέλουν να χτυπήσουν), μαζί με τον βίαιο εξτρεμισμό (που τόσες σχέσεις έχει με το παρακράτος), την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία (για τις οποίες σιγά μην κόπτονται, όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί)! Θέλουν μάλιστα να συστήσουν, μέσα στο λεγόμενο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και νέο κέντρο πάταξης της ριζοσπαστικοποίησης, που θέλουν να το ονομάσουν «Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας». Ακόμη περισσότερη «προστασία» δηλαδή!

(Γιατί ο συνειρμός μου με πάει στις πρακτικές της αμερικανικής αστυνομίας και στο «I can’t breathe» του George Floyd και φρίττω; )

Τάχα η Αστυνομία θα προστατεύει τον ανυπεράσπιστο πολίτη από τους βίαιους εξτρεμιστές, τάχα θα προστατεύει τις ανυπεράσπιστες γυναίκες και παιδιά από τους νταήδες που γ.μ.ν. και δέρνουν μέσα στα σπίτια τους, τα ανυπεράσπιστα ομοφυλόφιλα πρόσωπα από τους νταήδες που γ.μ.ν. και δέρνουν όπου λάχει! Και ο χειρισμός της γλώσσας που κάνει το νομοσχέδιο είναι τέτοιος ώστε στα αδαή αυτιά του ανυποψίαστου πολίτη οι βίαιοι αυτοί εξτρεμιστές και οι βίαιοι αυτοί νταήδες να εξομοιώνονται με τους εργαζόμενους που ζητούν απλώς τα δεδουλευμένα τους, τους γιατρούς που ζητούν προσλήψεις στο σύστημα Υγείας, με τους συνταξιούχους που αγωνίζονται να μην κατέβουν κι άλλο οι συντάξεις τους! Αυτή κι αν είναι λεκτική βία!

Και, το χειρότερο, το νομοσχέδιο πάει να γίνει νόμος, άρα η βία του να μετατραπεί από λεκτική και σε πραγματική, σωματική και ψυχολογική: Για τον/την κάθε εργαζόμενο/η, φοιτητή/τρια, συνταξιούχο, που ζητάει το δίκιο του, για κάθε ανήσυχο πολίτη που υπερασπίζεται το περιβάλλον, τη δουλειά του, το νερό, την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θάλασσα, τα δικαιώματά του! Με το άθλιο αυτό νομοσχέδιο η συμμετοχή σε συγκέντρωση ή διαδήλωση δίχως άδεια μετατρέπεται σε «ιδιώνυμο» αδίκημα! Η Αστυνομία ανάγεται στον απόλυτο κριτή του πώς και κατά πόσο ο εργαζόμενος, η φοιτήτρια, ο συνταξιούχος, η πολίτις έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Χούντα, δηλαδή! Το δικαίωμα των εργαζομένων και του λαού σε κινητοποιήσεις πάει να μπει «στο γύψο»!

Τρέμε Ρήγα Φερραίε! Τρέμετε Διαφωτιστές! Έφτασε το νέο και ακραίο σχέδιο νόμου, το νομοθετικό αυτό τερατούργημα που ξεκάθαρα στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη και που προχωράει ακόμη παραπέρα τις διατάξεις για παρέμβαση στη λειτουργία των σωματείων και τα εμπόδια για τη διεξαγωγή της απεργίας που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση!

Τρέμε Ρήγα Φερραίε! Τρέμετε Διαφωτιστές! Έφτασε η ώρα να ανατραπούν ακόμη και οι βασικές αστικές αξίες και κατακτήσεις σας για μια Ευρώπη που θα υποστήριζε τα δικαιώματα του ανθρώπου, μια και όλα τα παραπάνω, διατάξεις και σχέδια νόμου, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εφαρμόζουν τις ντιρεκτίβες της σημερινής Ευρώπης, της ΕΈ, που τώρα θα σας φυλάκιζε και θα σας φίμωνε, εσάς, που, στα λόγια, τόσο τιμά! Της ΕΕ που θεωρεί τις «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας» ως κίνδυνο για την ασφάλεια και αντιμετωπίζει κάθε ριζοσπαστική, ανατρεπτική ιδεολογία και πρακτική ως πηγή «τρομοκρατίας».

Συμπολίτες! Ο Ρήγας Φερραίος και οι άλλοι διαφωτιστές έκαναν ό, τι μπόρεσαν, στον καιρό τους. Από κει πέρα έγιναν πολλά περισσότερα. Η ανθρωπότητα προχώρησε κι άλλο, με τόσες άλλες και τόσο πολλές κατακτήσεις! Εμείς, στον δικό μας καιρό, να μην τις χάσουμε, κι αυτές, κι εκείνες! Να μην σκύψουμε το κεφάλι! Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να παλεύουμε για τη ζωή και το μέλλον μας και να διαδηλώνουμε συλλογικά!
Της Ευαγγελίας Παπαγεωργίου 

Μια αποκαλυπτική επιστολή - μαρτυρία


Αναδημοσιεύουμε από το portal του «902.gr» την παρακάτω επιστολή Ελληνα μεταπτυχιακού φοιτητή στην Αγγλία, ο οποίος επαναπατρίστηκε πρόσφατα και αναδεικνύει ιδιαίτερα περιγραφικά και ζωντανά, όχι μόνο την ταλαιπωρία των φοιτητών και εργαζομένων σε άλλες χώρες που επιθυμούν να επαναπατριστούν, αλλά κυρίως τα κενά που υπάρχουν στη διαδικασία εισόδου τουριστών κ.ά. στη χώρα, σχετικά με τα μέτρα προστασίας της υγείας ταξιδιωτών και εργαζομένων από τη διάδοση του κορονοϊού.
* * *
Αγαπητό 902.gr,
Είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής σε πανεπιστήμιο της Β. Αγγλίας και επέστρεψα στην Ελλάδα την Κυριακή 5 Ιούλη 2020 με ενδιάμεση πτήση από το Αμστερνταμ.
Η συγκεκριμένη επιστολή συντάσσεται για να αναδειχθεί η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι από διάφορες χώρες για τον επαναπατρισμό τους. Σαν φοιτητής προτίμησα να παραμείνω στην Αγγλία με το ξέσπασμα της πανδημίας για οικονομικούς λόγους και για την προστασία τη δική μου και της οικογένειάς μου από μια απρόσκοπτη μετακίνηση. Με το πέρας της ακαδημαϊκής χρονιάς και ενώ τα σύνορα της Ελλάδας άνοιγαν για τους τουρίστες, αποφάσισα να επιστρέψω στον μόνιμο τόπο κατοικίας μου. Επειτα από συνεχόμενες ακυρώσεις πτήσεων, οι οποίες δεν προέβλεπαν την επιστροφή των χρημάτων παρά μόνο την εξαργύρωση voucher, κατάφερα να επιστρέψω στην Ελλάδα με ενδιάμεση πτήση.
Το πρώτο ζήτημα που θα ήθελα να θίξω στην επιστολή είναι η αδράνεια της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο να προβεί σε επαναπατρισμούς Ελλήνων και η παρότρυνσή τους να χρησιμοποιήσουν πτήση με ενδιάμεση στάση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί τους, όταν τους ρώτησα για το αν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί πτήση επαναπατρισμού, μού απάντησαν ότι θα πρέπει να συμπληρώσω τη σχετική φόρμα και ότι η πτήση μπορεί να μη γίνει, παροτρύνοντάς με να επιστρέψω στην Ελλάδα με ενδιάμεση στάση, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της πρεσβείας.1
* * *
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην προστασία της υγείας των ταξιδιωτών, των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες, τα αεροδρόμια και των οικογενειών τους. Η πτήση από Αγγλία για Αμστερνταμ έλαβε χώρα με τήρηση των αποστάσεων και χρήση προστατευτικής μάσκας. Η αναμονή στο Αμστερνταμ για τους Ελληνες που επιστρέφαμε ποικίλλει από 20 έως και 26 ώρες ανάλογα με τον τελικό προορισμό. Και ενώ περιμέναμε ότι η τελευταία πτήση θα ήταν όπως η πρώτη, διαπιστώσαμε ότι το αεροπλάνο ήταν γεμάτο και όλοι οι επιβάτες κάθονταν ο ένας δίπλα στον άλλον. Στη συγκεκριμένη πτήση ήμασταν ταξιδιώτες από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο και στην πλειοψηφία με μεγάλους χρόνους αναμονής σε αεροδρόμια. Η άφιξή μας στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έγινε μέσω ενός διαδρόμου, ο οποίος πέρναγε δίπλα από χώρο αναμονής ταξιδιωτών χωρίς να υπάρχει διαχωριστικό. Οταν φτάσαμε στον έλεγχο για Covid-19 έχοντας στα χέρια μας το σχετικό Barcode από την αίτηση εισόδου στη χώρα, κάποιους από εμάς, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, μας έδιωξαν χωρίς έλεγχο παρότι τονίσαμε τον αρχικό μας προορισμό και τον είχαμε αναγράψει και στη σχετική φόρμα. Τελικά, με ατομική μου ευθύνη μένω σε 7ήμερη καραντίνα σε ξεχωριστό σπίτι από την οικογένειά μου, καθώς το κόστος για το τεστ κορονοϊού και αντισωμάτων σε ιδιωτικό κέντρο αγγίζει τα 170 ευρώ, τα οποία δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.
* * *
Αναδεικνύονται τα κενά στη διαδικασία εισόδου στη χώρα τουριστών αλλά και πολιτών, διότι η πλατφόρμα παρότι γνωρίζει τον αρχικό προορισμό δεν στέλνει όλους τους ταξιδιώτες από υψηλού ρίσκου χώρες στον έλεγχο. Φαίνεται ότι η «ανάπτυξη για όλους» και η «δίκαιη ανάπτυξη» που επικαλούνται οι δυο τελευταίες κυβερνήσεις αποσκοπεί αποκλειστικά στη στήριξη των μεγάλων εταιρειών και ομίλων. Αυτό αποδεικνύεται και από τη χρηματοδότηση των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της λόγω της πανδημίας,2 με τις εταιρείες την ίδια στιγμή να μην τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων και των ταξιδιωτών.
Θα ήθελα να θέσω και έναν προβληματισμό για το πού τελικά βρίσκεται η συλλογική και κρατική ευθύνη για τη στήριξη και την προστασία της υγείας των πολιτών από την κυβέρνηση και θα ήθελα να τονίσω ότι η πλειοψηφία των φοιτητών και εργαζομένων στο εξωτερικό είναι παιδιά από λαϊκά στρώματα που με βασικές στερήσεις και από το ήδη πετσοκομμένο κομπόδεμα των οικογενειών τους προσπαθούν να προχωρήσουν στη ζωή τους.
Τέλος, σου στέλνω αυτήν την επιστολή διότι πάντα αναδεικνύεις και στηρίζεις τα αιτήματα και τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Πηγές:
1. https://www.mfa.gr/uk/en/the-embassy/news/announcement-2.html
2. https://www.bbc.com/news/business-51874029

Ε.Κ.
Επιβάτης της πτήσης KL1577, Μεταπτυχιακός φοιτητής

Επικίνδυνο παζλ




Τα κομμάτια που συμπληρώνονται αυτές τις μέρες στο «παζλ» της βαθύτερης ελληνικής εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, με τις εξελίξεις σε Ελευσίνα, Σύρο και Αλεξανδρούπολη, δίνουν πιο καθαρά τη «μεγάλη εικόνα» και τις εγκληματικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Το πέρασμα των ναυπηγείων της Ελευσίνας στα χέρια της αμερικανικής ONEX, με διακηρυγμένο στόχο να μετατραπεί σε επισκευαστήριο του 6ου Στόλου, η συμφωνία ONEX και ισραηλινών ναυπηγείων για την κατασκευή κορβετών στη Σύρο, το «τεστάρισμα» ξανά τις επόμενες μέρες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και των υπόλοιπων υποδομών της περιοχής, ως «κόμβου διεκπεραίωσης» των ΝΑΤΟικών προς τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατ. Ευρώπη, αποτελούν πλευρές της ίδιας επικίνδυνης εμπλοκής.
Ολα, εξάλλου, έχουν ως βάση την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και έκανε νόμο η ΝΔ, στο πλαίσιο και του «Στρατηγικού Διαλόγου» που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ.
Συμφωνίες που άνοιξαν το δρόμο για την ένταξη δεκάδων στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών (λιμάνια, ναυπηγεία, οδικοί άξονες και σιδηροδρομικές υποδομές) στο σχεδιασμό που ενδυναμώνει την «προβολή ισχύος» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σε μια περιοχή «αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας και στρατηγικού ανταγωνισμού» με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, όπως λένε ξανά και ξανά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Αποτιμώντας την αξία αυτών των υποδομών, η αμερικάνικη πρεσβεία χαρακτηρίζει τη Θράκη και την Κρήτη τα «μακριά χέρια» των ΗΠΑ σε Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Σε συνδυασμό με τον «καταλυτικό ρόλο» της Σούδας, τα ναυπηγεία Σύρου και Ελευσίνας δημιουργούν πλέον ένα «τρίγωνο υποστήριξης» στις αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις, πρώτα και κύρια στον 6ο Στόλο, για να επεκτείνουν τη δράση τους στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, οι συμφωνίες για τη ναυπήγηση ισραηλινών κορβετών στα αμερικανικής ιδιοκτησίας ναυπηγεία στην Ελλάδα, αλλά και η «εκπαίδευση» των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του «East Med Act», δίνουν μια αποκαλυπτική εικόνα και για τη ΝΑΤΟική «ομπρέλα», κάτω από την οποία στήνονται τα περιβόητα «τριμερή» και «πολυμερή» σχήματα συνεργασίας της αστικής τάξης, όπως αυτό ανάμεσα σε Ελλάδα - Κύπρο και Ισραήλ.
Γίνεται, δηλαδή, ολοφάνερη η αποστολή τους να ενισχύσουν το αμερικανοΝΑΤΟικό «αποτύπωμα» στην ευρύτερη περιοχή και να αποτελέσουν ανάχωμα στους σχεδιασμούς ανταγωνιστών, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Καθόλου τυχαία, μάλιστα, «μπροστάρης» για το πέρασμα στρατηγικών υποδομών της Ελλάδας σε αμερικανικά χέρια, μπαίνει η λεγόμενη Διεθνής Επιχείρηση Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) των ΗΠΑ, η οποία κατά τον Αμερικανό πρέσβη, «δημιουργήθηκε για να δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ένα εργαλείο απέναντι στους μεγάλους ανταγωνιστές μας και ιδίως για να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στη διπλωματία του βιβλίου επιταγών» της Κίνας, ώστε να αποτραπεί η μετατροπή της Ελλάδας σε «κεφάλι του κινεζικού δράκου» προς την ΕΕ.
Γι' αυτό, γύρω από τα «στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία» της χώρας, όπως τα χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ, που αφορούν τη μεταφορά Ενέργειας και εμπορευμάτων, τις «πύλες εισόδου» κ.τ.λ., αναπτύσσονται σφοδροί επιχειρηματικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, στη δίνη των οποίων στροβιλίζονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.
Είναι γνωστό, για παράδειγμα, το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τον σημερινό ιδιοκτήτη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τα συγκρουόμενα συμφέροντα ΗΠΑ και Κίνας σε ό,τι αφορά τα σχέδια στο λιμάνι του Πειραιά.
Συνολικά, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ πως οι συμφωνίες αυτές όχι μόνο δεν διασφαλίζουν ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα στο λαό, αλλά, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την «αναβάθμισή» της, τον τοποθετούν ακόμα πιο βαθιά στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με ανυπολόγιστους κινδύνους.
Επιβεβαιώνουν έτσι ότι ο αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός και τη νέα καπιταλιστική κρίση είναι αναπόσπαστα δεμένος και με τον αγώνα για να μην πληρώσει τα σπασμένα από την πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.

TOP READ