7 Μαρ 2012

ΣΦ Ε Α - Δ Σ Α Οι λαοί κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους


ΣΦ Ε Α - Δ Σ Α
Οι λαοί κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους
Εκδήλωση «μνήμης και προβληματισμού, 37 χρόνια μετά» το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση με θέμα «Λαϊκή Κυριαρχία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», διοργάνωσαν χτες, μέρα της μαύρης επετείου του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος, ο ΣΦΕΑ 1967-1974 και ο ΔΣΑ στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Οι τοποθετήσεις των ομιλητών, σε μια κατάμεστη αίθουσα, κατάφεραν να συνδυάσουν την ιστορική μνήμη με την επικαιρότητα για υπεράσπιση δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά και την αναγκαιότητα για νέους αγώνες που θα δικαιώσουν τις αξίες και τα όνειρα όσων μαρτύρησαν.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Μιχάλη Βαρδάνη, προέδρου του ΣΦΕΑ 1967-1974 ο οποίος σημείωσε ότι «στον ασφυκτικό κλοιό της σημερινής ανελευθερίας και της ανασφάλειας, πιστεύουμε ότι οι λαοί κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους». Αναφερόμενος στο Κυπριακό υπενθύμισε ότι «η χούντα ήταν αυτή που με το πραξικόπημα κατά του Μακάριου άνοιξε το δρόμο στον Αττίλα» και τόνισε: «Καλούμε να σταματήσει η προπαγάνδα επηρεασμού. Η Κύπρος είναι κυρίαρχος λαός και έχει αισθητήριο και γνώση».
Μια πολύ ουσιαστική τοποθέτηση έκανε ο Δημήτρης Καλτσώνης, διδάκτωρ της Νομικής και μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά δικαιώματα. Περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιουργούν πολέμους (Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ) και προτεκτοράτα (Βοσνία, Κόσσοβο) για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Παραβιάζεται δηλαδή, όπως είπε, το «πρώτο δικαίωμα του κάθε λαού, να χαράζει μόνος του το δρόμο του μακριά από πιέσεις και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις. Αποτελεί ανάγκη για όλους μας να συμπορευτούμε μαχητικά για μια άλλης ποιότητας δημοκρατία που θα έχει στο κέντρο της τις ανάγκες των εργαζομένων όπου η λαϊκή κυριαρχία και η λαϊκή εξουσία θα έχει απόλυτη ουσία», κατέληξε ο Δ. Καλτσώνης.

Η επιδίωξη της κοινωνικής αλλαγής είναι και σήμερα όραμα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Αλέξανδρος Μαγκάκης, καθηγητής της Νομικής και τέως υπουργός. «Η είσοδος των ανθρώπων σε μια περίοδο ιστορικής οπισθοδρόμησης, χαρακτηρίζει την τωρινή πραγματικότητα», «είναι μια πραγματικότητα όπου κυριαρχεί ο νόμος της αγοράς, δηλαδή ο νόμος της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας που μοιάζει να είναι απόλυτη», σημείωσε και πρόσθεσε: Η κομψή διατύπωση του νεοφιλελευθερισμού αποκρύπτει πως πρόκειται για τη σκληρότερη μορφή του καπιταλισμού. Ο Γ.Α. Μαγκάκης επισήμανε επίσης, πως έχουμε φτάσει σ' ένα σημείο όπου οι λαϊκές κινητοποιήσεις διεκδικούν πλέον τη διατήρηση των κεκτημένων ενώ τίθεται πλέον όχι θέμα ελευθερίας της γνώμης αλλά ελευθερία διατύπωσης δικής μας γνώμης. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι είναι ένα πρώτο βήμα για έναρξη άλλων προβλημάτων. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οργιστούμε» γιατί όπως τόνισε «δεν είμαστε το βάρος του κόσμου αλλά σηκώνουμε το βάρος του κόσμου».
Ο Λευτέρης Βερυβάκης, δικηγόρος τέως υπουργός, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε ανήσυχοι για αυτά που διαδραματίζονται σήμερα στον κόσμο και στην περιοχή μας». Η λαϊκή κυριαρχία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε, «χαρακτηρίζονται από απορύθμιση, μεταλλαγή, αποδυνάμωση». Για το Κυπριακό επισήμανε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις καλούν το λαό να διαλέξει ανάμεσα στη «σωτηρία και τον παράδεισο ή την αιώνια κόλαση», όπως τα παρουσιάζουν. «Οφείλουμε σήμερα τους αναγκαίους αγώνες στους αγώνες του παρελθόντος αλλά και την προετοιμασία των αγώνων του μέλλοντος. Η ιστορία δεν πεθαίνει, όπως έλεγαν κάποιοι, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτό που λένε ότι μόνο ο αγώνας δικαιώνει την ιστορία», υπογράμμισε.
Απ' την πλευρά του ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, δικηγόρος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, είπε ότι η δικτατορία εκτός από διώξεις, φυλακές και νεκρούς, μας χρέωσε και με το πρόβλημα της Κύπρου, με την κορύφωση του δράματος τον Ιούλη του '74 όταν έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία που ζητούσε. Οι πληγές που αφήνουν αυτοί που αποφασίζουν πριν από εμάς για μας, φαίνονται στα δεινά της Κύπρου.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, στην παρέμβασή του επισήμανε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λαϊκή κυριαρχία δεν είναι πλέον αυτονόητα. Είναι δικαίωμα του κυπριακού λαού να τάσσεται υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν χωρίς εκφοβισμούς και εκβιασμούς, είναι στοιχειώδης σεβασμός σε έναν κυρίαρχο λαό να αποφασίζει μόνος του.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Γ. Οικονομέας, ενώ ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και η Ε. Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Χ. Καρατζάς απ' τη ΝΔ, ο Χ. Ροκόφυλλος απ' το ΠΑΣΟΚ και η Α. Φιλίνη από το ΣΥΝ.

Μέρα ευθύνης και εγερτήριο για νέους αγώνες
Χτες, στις 12.00 το μεσημέρι, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ), διοργανώθηκε εκδήλωση του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974. Η εκδήλωση περιλάμβανε την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή (που μαρτύρησε σε κείνα τα κρατητήρια) και τα εγκαίνια του μουσείου «Αντιδικτατορικής δημοκρατικής αντίστασης» στο χώρο των πρώην κολαστηρίων.
Κατά την κατάθεση στεφανιών, η τραγική επικαιρότητα του Κυπριακού δε θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη. Αλλωστε, όπως διάβασε και στην ανακοίνωση του ΣΦΕΑ ο πρόεδρός του,Μιχάλης Βαρδάνης, «σήμερα, οι ίδιες δυνάμεις που υπέθαλψαν, υποκίνησαν και στήριξαν τη χούντα των συνταγματαρχών, εκτοξεύουν παράνομους, άδικους και ανήθικους πολέμους σε βάρος χωρών και λαών. Σήμερα, 37 χρόνια από τη βίαιη κατάλυση της λαϊκής μας κυριαρχίας και 30 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του ΑΤΤΙΛΑ, η μαρτυρική Κύπρος και ο λαός της βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή της ματωμένης ιστορικής τους διαδρομής. Σ' αυτή την κρίσιμη ώρα (...) οι κυρίαρχες δυνάμεις μετέρχονται όλα τα μέσα εκβιασμών, απειλών, υποσχέσεων, διαστρεβλώσεων, προκειμένου να τον επηρεάσουν και να τον κατευθύνουν στο επιθυμητό γι' αυτούς αποτέλεσμα.
»Συμπαραστεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του. (...) Ο κυρίαρχος κυπριακός λαός έχει αίσθηση της ιστορίας του».
Εκτός από τον Μιχάλη Βαρδάνη, στεφάνι κατέθεσαν: Η σύζυγος του Σπύρου Μουστακλή, εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΝ, εκπρόσωπος της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδος και εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της ΠΣΑΕΑ, της ΠΕΚΑΜ, του Σωματείου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του ΕΚΑ.
Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τους Κώστα Μαραγκουδάκη, Διονύση Γεωργάτο και Παναγιώτη Κοσιώνη. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του ΚΣ της ΚΝΕ και της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή».
Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του πλούσιου ιστορικού αρχείου του μουσείου, που περιλάμβανε αποκόμματα του Τύπου της εποχής, φωτογραφίες και άλλα σπάνια ντοκουμέντα. Μάλιστα ένα σημαντικό μέρος του αρχείου (που αφορά κυρίως τα ονόματα όσων πιάστηκαν και μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια της μαύρης επταετίας και τους φακέλους τους στην Ασφάλεια) έχει ψηφιοποιηθεί και εκτίθεται σε ειδική αίθουσα του μουσείου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζωντάνεψαν άθλοι της πιο βαθιάς παρανομίας
Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Παράνομες Χειρόγραφες Εφημερίδες από τις Φυλακές και τις Εξορίες»
Motion Team
Πτυχές από τον άθλο των πολιτικών κρατουμένων, κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, στις συνθήκες της πιο βαθιάς παρανομίας, που κρατούσε άσβεστη τη φλόγα για αντίσταση κι αγώνα, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης-παρουσίασης του βιβλίου«Παράνομες Χειρόγραφες Εφημερίδες από τις Φυλακές και τις Εξορίες» το οποίο κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και η «Σύγχρονη Εποχή».
Η αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γέμισε από τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, τους νεολαίους, τους αγωνιστές που έζησαν στα μαύρα χρόνια της παρανομίας και των διώξεων. Στιγμές του τιτάνιου αγώνα «ζωντάνεψαν» μέσα από τις αναγνώσεις μαρτυριών των ίδιων των πρωταγωνιστών της εποποιίας του «παράνομου Τύπου», που έκαναν οι ηθοποιοί Ρούλα Παντελίδου και Θανάσης Κεραμίδας.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», ο Δημήτρης Γουσίδης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου, Δημήτρης Σέρβος.
Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει υλικά για τις παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες που εκδίδονταν απ' τους εξόριστους στα νησιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι εξορίας μέχρι το 1974. Και όπως είπε ο Δημήτρης Σέρβος, «αποτελεί τιμή για τον κρατούμενο-εξόριστο, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες κατάφερνε να κρατά ελεύθερη τη σκέψη του, να "εκδίδει" εφημερίδα που να ενημερώνει, να διαφωτίζει, να ατσαλώνει το φρόνημα, να ψυχαγωγεί, να μορφώνει.

Motion Team
Για τους πολιτικούς εξόριστους η παράνομη χειρόγραφη εφημερίδα ήταν ένα όπλο στα χέρια τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν πανίσχυρο αντίπαλο».
«Ιερό» από ιδεολογική άποψη χαρακτήρισε το υλικό του βιβλίου ο Δημήτρης Γουσίδης, γιατί, όπως είπε, «συνδέεται άμεσα με αγώνες και θυσίες». Πρόσθεσε πως πρόκειται για βιβλίο σπάνιας αξίας, που «για αρκετούς θα είναι "ευαγγέλιο", αλλά για όλους θα είναι ένας θησαυρός της βιβλιοθήκης τους». Και έκλεισε αναφερόμενος στον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε το ΚΚΕ στην Ελλάδα: «Ανεξάρτητα από τις ιστορικές εξελίξεις και τη γνώμη που έχει κανείς γι' αυτές ή για τις ιδιότητες της ιστορικής πορείας, δεν μπορεί να αγνοήσει τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισε στη χώρα μας το αρχαιότερο από τα σημερινά κόμματα, το ΚΚΕ, ούτε την αποφασιστική συμβολή του στις κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Οπως είπε ο ποιητής, "για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλιά πολλή". Και για να γυρίσει κάπως ο ήλιος της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας χρειάστηκε πολλή δουλιά, μέγα μέρος της οποίας την έκαμε το ΚΚΕ».
Στην «κλωστή» που συνδέει το νήμα του χτες, του τότε, με το σήμερα και το αύριο, σε άλλες βέβαια συνθήκες, αλλά με τα ίδια οράματα και ιδανικά, τις ίδιες αξίες και τους ανεκπλήρωτους ακόμα στόχους, αναφέρθηκε οΔημήτρης Κουτσούμπας, σημειώνοντας πως σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει η ίδια ανάγκη, η ίδια ευαισθησία, ο ίδιος προβληματισμός και αγωνία για την αναζήτηση της αλήθειας και του δίκιου. Σήμερα είναι η εποχή που απαιτείται εξίσου γενναία και θαρραλέα στάση. Ολων! Και των δημοσιογράφων και των εργαζομένων και των νέων ανθρώπων.
«Ομως, σήμερα, όσο κι αν ψάξει κανείς στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, δε θα βρει δυστυχώς πολλά παραδείγματα που να κινούνται έστω και σε γενική κατεύθυνση σύγκρουσης με τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές, που να ανοίγουν δρόμους σε μια διαφορετική κατεύθυνση η οποία να υπηρετεί τα λαϊκά και όχι τα μονοπωλιακά συμφέροντα», ανέφερε.
Επίσης, σημείωσε πως ακολουθείται συστηματικά επιθετική και εχθρική πολιτική κατά όσων εξακολουθούν να αντιστέκονται. Και στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, το ίδιο το ΚΚΕ και το όργανο της ΚΕ του, ο «Ρ».
Και ανέφερε το παράδειγμα του αποκλεισμού του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ μετά τις εκλογές και κυρίως από τότε που μπήκε στο επίκεντρο των εξελίξεων το Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα παρελαύνουν καθημερινά στα ΜΜΕ εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ. «Το μόνο κριτήριο είναι η στάση τους απέναντι στα δημοψηφίσματα και στο "σχέδιο Ανάν". Αν είναι με το ΝΑΙ. Αν λειτουργούν ως παπαγαλάκια με βάση το κείμενο "προπαγάνδας" που στάλθηκε από τις ΗΠΑ ακόμα από τις μέρες της Λουκέρνης, όπου, προς όνειδος της δημοσιογραφίας, σε μια βραδιά άρχισαν όλοι, δημοσιογράφοι και "αναλυτές", να παπαγαλίζουν τα ίδια ακριβώς "επιχειρήματα". Αν εξαίρουν το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΓΓ του ΟΗΕ. Τότε τους καλούν αμέσως και βρίσκονται "πρώτο τραπέζι πίστα"! Αν είναι με θολές απόψεις - και λίγο "ναι" και λίγο "όχι" - με μπόλικη δόση "νηφαλιότητας" και "μελέτης των παραμέτρων", τότε επίσης είναι καλοδεχούμενοι στις διάφορες εκπομπές! Αν επίσης είναι μεν "οπαδοί του ΟΧΙ", όμως το "όχι" τους έχει μπόλικη δόση εθνικισμού, τότε τους καλούν για να γίνονται άλλοθι των καναλιών αλλά και για να παρουσιάζεται το ΝΑΙ ως πιο "ρεαλιστικό και νηφάλιο" (!) μπροστά στις "εξαλλοσύνες των εθνικιστών"! Αν πάλι το πολύ πολύ κάποιοι μιλούν μόνο για το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" περιφέροντας τη γνωστή ευρω-λαγνεία τους, τότε μπορεί να βρεθεί κι απ' αυτούς κανένας στα "παράθυρα"!
Ποιοι οι μονίμως απόντες, εκτός εξαιρέσεων; Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και όσοι έχουν διατυπώσει ένα βροντερό ΟΧΙ στο "σχέδιο Ανάν", από σκοπιά αντιιμπεριαλιστική, γνήσια πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική».
Στην εκδήλωση αναγνώστηκαν επιστολές που έστειλαν η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης.
Παραβρέθηκε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αγγελος Τζέκης,βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, μεταξύ άλλων, διακρίναμε τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ Κωνσταντίνο Βελέντζα, τους καθηγητές πανεπιστημίου Ηλία Θερμό, Τρύφωνα Κωστόπουλο, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Λεωνίδα Αγγέλη, Σωκράτη Δεληβογιατζή, Λόη Λαμπριανίδη, τον καθηγητή ΤΕΙ Σταύρο Βουλασίκη, τον διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων,Σπύρο Κουζινόπουλο, τον Μιχάλη Λιάκο, τον Νίκο Μήττα. Επίσης, τους δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης Χρυσούλα Γιαταγάνα και Νεάπολης Γιάννη Κοτσαϊλίδη και τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΠΠΣπύρο ΡάλληΠέτρο ΜυλωνάΓιάννη Φραγγίδη.

Motion Team
Τίμησαν τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα
Εκδήλωση τιμής στους δημοκράτες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, που με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στη στρατιωτικοφασιστική χούντα που είχαν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές στη χώρα μας, πραγματοποίησε χθες η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με αφορμή τη μαύρη επέτειο τους πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη του 1967.
Παρά τη δυνατή βροχή, εκατοντάδες φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, νεολαίοι, πήραν μέρος στην εκδήλωση που ξεκίνησε με πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και κατέληξε έξω από το τότε κτίριο της Ασφάλειας, το άντρο βασανιστηρίων και εκτελέσεων.
Εξω από την είσοδο του τότε κτιρίου της Ασφάλειας, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη όλων των αγωνιστών και των πρωτομαρτύρων κομμουνιστών Γιώργη Τσαρουχά, Νίκου Νικηφορίδη και Γιάννη Χαλκίδη, ενώ μίλησε ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος του ΝΓ της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

«ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ» Προχώρησε σε κατάσχεση σύνταξης για να εισπράξει πρόστιμο διοδίων!


«ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ»
Προχώρησε σε κατάσχεση σύνταξης για να εισπράξει πρόστιμο διοδίων!

Σ
την κατάσχεση χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό μιας συνταξιούχου, προχώρησαν οι μεγαλοεργολάβοι της εταιρείας «Νέα Οδός ΑΕ», προκειμένου να υφαρπάξουν μέρος από το πρόστιμο που έχουν επιβάλει στη κόρη της, Σοφία Κοροβέση, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει τα ληστρικά διόδια. Σε βάρος της Σ. Κοροβέση που κατοικεί στις Αφίδνες (Κιούρκα), τον περασμένο Οκτώβρη έγινε απόπειρα από την εταιρεία να τις κατασχέσουν δύο αυτοκίνητα. Ομως, μετά από την οργανωμένη αντίδραση των κατοίκων δεν προχώρησε η κατάσχεση. Συγκεκριμένα, έγινε κινητοποίηση έξω από το σπίτι. Τώρα, η συγκεκριμένη ενημερώθηκε από διάφορες τράπεζες ότι έχουν πάρει εντολή να κάνουν κατασχέσεις σε όποιο λογαριασμό υπάρχει το όνομά της. Ετσι, βρέθηκε και το όνομά της στο λογαριασμό της μητέρας της στην Αγροτική Τράπεζα - στον οποίο καταθέτουν τη σύνταξή της - και κατέσχεσαν το 50% των χρημάτων που υπήρχαν, περίπου 1.100 ευρώ! Οι μεγαλοεργολάβοι και παρά το γεγονός ότι η κάτοικος έχει προσφύγει στα δικαστήρια και εκκρεμεί δίκη για το Μάρτη του 2013, δε δίστασαν, εκμεταλλευόμενοι τις διευκολύνσεις που τους παρέχει η κυβέρνηση, και προχώρησαν στην κατάσχεση χρημάτων, απειλώντας και για άλλες προκειμένου να την υποχρεώσουν να πληρώσει 10.000 (!) ευρώ πρόστιμα για απλήρωτες διελεύσεις από διόδια.




Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη κάτοικος εργάζεται στην Αθήνα και μετακινείται καθημερινά διερχόμενη από τα διόδια, τα οποία σταμάτησε να πληρώνει όταν επιβλήθηκαν οι ληστρικές τιμές. Τον περασμένο Φλεβάρη η εταιρεία τής απέστειλε εξώδικο στο οποίο, υπολογίζοντας με δικό της τρόπο ότι είχε κάνει 279 διελεύσεις χωρίς να πληρώσει, την καλούσε να πληρώσει 530 ευρώ. Κάτι που φυσικά αρνήθηκε και τον Ιούλη της στάλθηκε εντολή πληρωμής με την επιβολή προστίμου ίσου με το 20πλάσιο της αρχικής τιμής, δηλαδή 10. 600 ευρώ.


Οπως έχουν καταγγείλει κάτοικοι της περιοχής, έχουν σταλθεί πολλά ακόμα εξώδικα, ενώ υπάρχει ήδη έτοιμη νέα διαταγή κατάσχεσης περιουσίας κάτοικου της περιοχής, ο οποίος μάλιστα είναι γονιός παιδιού με Ειδικές Ανάγκες.

Στη Βουλή το κατασταλτικό πλέγμα με παραστρατιωτικούς


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Βουλή το κατασταλτικό πλέγμα με παραστρατιωτικούς

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής


Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τη διαμόρφωση ενός κατασταλτικού μηχανισμού από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Στην Ερώτηση σημειώνεται:


«Επεκτείνεται και στην Ελλάδα η οικοδόμηση ενός πολύμορφου, επικίνδυνου κατασταλτικού μηχανισμού από στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις στη βάση του ΝΑΤΟικού δόγματος για την αντιμετώπιση των λεγόμενων "ασύμμετρων απειλών", για το χτύπημα του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Σ' αυτή την κατεύθυνση όπως έχει δημοσιοποιηθεί, χωρίς να αμφισβητηθεί, οργανώνεται άσκηση στο πλαίσιο "Σχολείο Προχωρημένης εκπαίδευσης Αμυνας - Φρούρησης", η οποία θα ξεκινήσει στις 12 Νοέμβρη του 2012.


Ταυτόχρονα, προετοιμάζεται να γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 12-18 Μάρτη σεμινάριο για εκπαίδευση ιδιωτών - παραστρατιωτικών με αντικείμενο την «άμυνα εκ του σύνεγγυς» που διοργανώνεται από την «NNK Group», μια εταιρεία ιδιωτικού στρατού. Το σεμινάριο στο οποίο θα συμμετέχουν και στελέχη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS «αποσκοπεί στην προετοιμασία των συμμετεχόντων για επιχειρήσεις υψηλής έντασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου σε ολόκληρο τον κόσμο». Οι ασκούμενοι δε θα είναι στρατιωτικοί αλλά ιδιώτες γεγονός που παραπέμπει σε διαδικασίες στρατολόγησης «εθελοντών» για ιδιωτικούς στρατούς.


Είναι ενδεικτικό ακόμη πως το εν λόγω σεμινάριο περιλαμβάνει «αξιολόγηση απειλών, επισκέψεις σε τοποθεσίες, σχεδιασμός διαφορετικών φάσεων επιχειρήσεων, ασκήσεις προστασίας στατικών και κινούμενων στόχων, προστασία αυτοκινητοπομπών, τηλεπικοινωνίες ναυτιλίας, ενημέρωση για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED), τεχνικές αντιμετώπισης ενεδρών, εκπαίδευση πάνω στη διαχείριση προσωπικού και άλλα». Το παραπάνω πλαίσιο έρχεται να εναρμονισθεί με την ενεργοποίηση διαφόρων παραστρατιωτικών ομάδων που φέρουν τη σφραγίδα των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», η συνδρομή των οποίων θεσμοθετείται μέσω του μνημονίου περί συμμετοχής της Ελλάδας στο «Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSCC)».


Γίνεται φανερό πως το πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένο στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και την ένταση της καταστολής στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης για την αντιμετώπιση της εργατικής λαϊκής πάλης που δυναμώνει και εναντιώνεται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό για το «πώς τοποθετείται η κυβέρνηση».
    
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
4/3/2012
 -- Επικίνδυνα σχέδια για εσωτερική καταστολή
3/3/2012
 -- Στοχοποιούν λαούς και κινήματα
3/3/2012
 -- Στοχοποιούν λαούς και κινήματα

Το νου μας...


Το νου μας...

Συμπεριφέρονται λες και δεν τρέχει τίποτα. Λες και δεν έχει συμβεί τίποτα.


*


Εχουν προκαλέσει τόση δυστυχία, τόσο πόνο, τόση καταστροφή κι όμως περιφέρονται με την ίδια, τη γνωστή επί δεκαετίες φτήνια του πολιτικαντισμού τους, καρφιτσωμένη στο πέτο.


*


Μαυρογιαλούροι που ανακυκλώνουν τις γελοίες πλην περισπούδαστες φράσεις μιας ρητορείας κενής περιεχομένου.


*


Εχουν να πουν για όλα. Εχουν μια εξήγηση για τα πάντα. Εχουν «προτάσεις». Εχουν «σχέδιο». Εχουν «όραμα» και «λύσεις».


Τώρα, πλέον, έχουν και «συμπόνοια». Πολλή «συμπόνοια»...


*


Δείτε τους: Αρχισαν πάλι να ξεδιπλώνουν δειλά - δειλά στις τηλεοράσεις τις «αρετές» τους καθώς ξεκίνησε η περίοδος του τρύγου της ψήφου...


*


Ανθρωποι χαλασμένοι που, όταν δεν κομπορημονούν για τα «επιτεύγματά τους» (!) επιλέγουν να παριστάνουν ότι είναι «αλλού» μόνο και μόνο για να ξεφορτωθούν τα γεγονότα.


Αλλά πώς «ξεφορτώνεσαι» το γεγονός του «μισθού» των 400 ευρώ; Πώς «ξεφορτώνεσαι» το γεγονός των εκατομμυρίων ανέργων και «απασχολήσιμων»; Πώς «ξεφορτώνεσαι» το γεγονός των συσσιτίων στους δρόμους και των λιπόθυμων από τον υποσιτισμό παιδιών στα σχολεία;


*


Τόσο άθλιοι είναι.


Να νομίζουν ότι για να πετάξουν οι δήμιοι από πάνω τους το κρίμα για τα θύματά τους, αρκεί το παραδοσιακό ιλουστρασιόν χαμόγελο και μια μπαλκονάτη συνταγή των κομφερασιέ και των επικοινωνιολόγων τους.


*


Το ίδιο αλαζονικοί. Το ίδιοι ψεύτικοι σαράντα ολόκληρα χρόνια.


Σάπιοι.


*


Αν τυχόν και αμφισβητήσεις την αυθεντία τους, αν τυχόν τους εγκαλέσεις για τα έργα τους, αν τυχόν διαμαρτυρηθείς για τις πράξεις τους, αν τυχόν φωνάξεις που μαζί με τη ζωή σού βιάζουν και τη λογική, έχουν την απάντηση:


«Δεν έχετε υπομονή» (!), σου λένε, προσποιούμενοι ταυτόχρονα την «καρτερικότητα» και τη φινέτσα του «πολιτισμένου», εκείνου που έχει την ατυχία να συναναστρέφεται με τον «αγροίκο - λαό».


*


Αλλά πόση άλλη «υπομονή».


Τι άλλη απόδειξη «υπομονής» να προσκομίσουμε απ' το ότι γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και γερνάμε με τους ίδιους δυνάστες, άλλοτε εναλλάξ και πλέον από κοινού, να κάνουν μπαλάκι τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.


*


Αυτοί οι τιποτένιοι «σωτήρες»,


οι μεσάζοντες των συμφερόντων της τάξης των κηφήνων,


που όσο εκείνη θησαυρίζει τόσο οι εργάτες φτωχαίνουν, τόσο οι άνεργοι λιμοκτονούν, τόσο οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται,


οι πολιτικοί υπηρέτες της τάξης και παρασίτων,


ας έχουμε το νου μας:


Βγήκαν ξανά στο σεργιάνι - τι θράσος (!) - για να πουλήσουν την πραμάτεια τους.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αντικομμουνισμός με ύφος στρατοδίκη!


Αντικομμουνισμός με ύφος στρατοδίκη!

Χυδαία επίθεση στο ΚΚΕ από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Ν. Δένδια


Με ύφος στρατοδίκη της δεκαετίας του '50 και με εμφυλιοπολεμική φρασεολογία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, πήρε ξανά τη σκυτάλη της επίθεσης στο ΚΚΕ, κλιμακώνοντας τη συνολικότερη προσπάθεια των αστικών κομμάτων να τρομοκρατήσουν το λαό και να διαχειριστούν τη δυσαρέσκεια για τη βάρβαρη πολιτική τους.


Απευθυνόμενος στους παριστάμενους βουλευτές του Κόμματος κατά την συζήτηση νομοσχεδίου για την «Δίκαιη δίκη», αναλώθηκε σε παραλήρημα χωρίς τελειωμό. Ανασύροντας τις κατηγορίες περί «ξενοκίνητου ΚΚΕ», με τις οποίες το μετεμφυλιακό καθεστώς έστελνε σωρηδόν στα μπουντρούμια τους κομμουνιστές και διαστρεβλώνοντας με τρόπο χυδαίο την ιστορία, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτό που αμφισβητώ είναι τον δικό σας ιστορικό ρόλο ως Κόμματος απέναντι στον ιστορικό ρόλο της παράταξης ή του αστικού κόσμου. Σας λέω λοιπόν ότι ο ιστορικός ρόλος του ΚΚΕ ήταν τέτοιος που δεν νομιμοποιείται να ασκεί αυτή την κριτική. Ιστορικά το ΚΚΕ τότε απετέλεσε φορέα αντιλήψεων συγκεκριμένης δυνάμεως στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, απολύτως συνδεδεμένου μαζί της σε σημείο που το 1948 - 1949 συνομολόγησε και την αμφισβήτηση της εθνικής ανεξαρτησίας ως σήμερα υπάρχει».


Με το ίδιο ύφος του στρατοδίκη, έφτασε στο σημείο να πει: «Θα μου επιτρέψετε να σας πω -διότι ιστορία γνωρίζουμε όλοι- ότι και την 5η Ολομέλεια γνωρίζουμε και την "πολιτική των ασυρμάτων" γνωρίζουμε και "το όπλο παραπόδα" γνωρίζουμε, εάν θέλουμε να πάμε πίσω στο '49. Και τις απόψεις του ΚΚΕ για την ελληνική ιστορία και την ανεξαρτησία γνωρίζουμε και για την ακεραιότητα της χώρας τη γνωρίζουμε. Εάν θέλετε, δείξαμε τεράστια ιστορική ανοχή εμείς της κεντροδεξιάς απέναντι στην αριστερά. Σας παρακαλώ, όμως ειλικρινώς μην εκμεταλλεύεστε αυτή την ανοχή. Σας σεβαστήκαμε απολύτως, σεβαστήκαμε τις απόψεις σας, αλλά μέχρι εκεί. Μέχρι εκεί! Δεν μπορεί να πάει πιο πέρα».
Αλλοι στα βουνά, άλλοι στο Κάιρο


Απάντηση στο χυδαίο αντικομμουνισμό, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος τόνισε: «Θα ήθελα να πω στον κύριο Δένδια ότι το ΚΚΕ δικαιώθηκε και στην πολιτική του και στις θέσεις του. Το ΚΚΕ ήταν εκείνο το κόμμα που με την εισβολή των Γερμανών στάθηκε όρθιο. Οταν οι Γερμανοί κατέκτησαν τη χώρα μας, πρωτοστάτησε βγαίνοντας από τις φυλακές και τις εξορίες και δραπετεύοντας - όσοι δεν είχαν παραδοθεί από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Μεταξά στους Ιταλούς και τους Γερμανούς - οργάνωσε την αθάνατη ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, αγωνίστηκε με όλο το λαό, έδιωξε τους κατακτητές και έδωσε χιλιάδες θύματα σε αυτήν την απελευθερωτική πάλη.


Θα ήθελα να θυμίσω στον κύριο Δένδια και σε οποιονδήποτε άλλο ότι οι πρόγονοί σας, όσα πολιτικά στελέχη της παράταξής σας, των αστικών κομμάτων γενικότερα, δεν έφυγαν για το Κάιρο, αρκετοί έμειναν στην αδράνεια και δεν πήραν τα όπλα κατά του κατακτητή. Αρκετοί, όμως, συνεργάστηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή με τους Ναζί, οργάνωσαν τα τάγματα ασφαλείας και μάτωσαν για δεύτερη φορά αυτόν τον αγωνιστή λαό.


Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τον αγώνα της ΕΑΜικής αντίστασης για την ηρωική του δράση και για την θυσία μελών και στελεχών του. Το "αλίμονο" είναι για τους απόντες και για τους ριψάσπιδες και η τιμή είναι σε αυτούς που αγωνίστηκαν, που πάλεψαν, που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας. Τέλος, τι ανοχή, λέτε ότι δείξατε; Δηλαδή τι άλλο νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε, τι άλλα κατασταλτικά μέτρα μπορείτε να πάρετε; Θέλετε να το πούμε ακόμα μια φορά; Δεν φοβόμαστε. Αντιμετωπίσαμε πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες στη διαχρονική πορεία του ΚΚΕ».
Κράτος στην υπηρεσία των αστών


Ο Ν. Δένδιας προσπάθησε να αποκρούσει και την κριτική ότι διαχρονικά η δημόσια διοίκηση λειτούργησε ως όργανο του αστικού κράτους και των συμμάχων του, για να του απαντήσει η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου ότι όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, το 1951, ο τότε υπουργός Οικονομικών ζήτησε να ψηφιστεί ο Κώδικας των Δημοσίων Υπαλλήλων γιατί όπως έλεγε «από αυτό εξαρτώνται γενικότερα συμφέροντα του κράτους, είναι δε και επιθυμία της αμερικάνικης αποστολής». Σήμερα, είπε, «το ίδιο έρχεστε και μας λέτε ότι τα νέα μέτρα και τα μνημόνια είναι επιθυμία της τρόικας, κάτι που είναι ψέμα γιατί όλα τα μέτρα είναι στα προγράμματά σας, έχετε υπογράψει τα πάντα στην ΕΕ».

Ενα το μέτωπο της αντιπαράθεσης


Ενα το μέτωπο της αντιπαράθεσης


Πληθαίνουν οι αναλύσεις διαφόρων που ισχυρίζονται πως αρκεί η επικράτηση των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη για να αλλάξει το μοντέλο και να ευτυχήσουμε. Η απάντηση έρχεται από τη Γερμανία. Οπου το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο, η περίφημη «ατζέντα 2010» δημιούργησε το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίζονται όλες οι εξελίξεις στο εργασιακό τοπίο. Τα στοιχεία από τη Γερμανία είναι εφιαλτικά. Και τονίζουν την ανάγκη η εργατική πάλη να μην κάνει ρούπι πέρα από την αντιμετώπιση του αντίπαλου, δηλαδή των μονοπωλίων, ρούπι από την ταξική συσπείρωση για να αντιμετωπιστούν τα μονοπώλια και η εξουσία τους.
***


Αυτή η γραμμή, η γραμμή της αντιπαράθεσης με τα μονοπώλια, είναι ενιαία, αφορά και στον αγροτικό πληθυσμό. Που φτωχαίνει ακριβώς γιατί τα μονοπώλια καθορίζουν όλες τις παραμέτρους της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων. Η προσπάθεια της αστικής τάξης, να δείξει ότι το πρόβλημα αφορά μόνο στην ύπαρξη «μεσαζόντων», αποκαλύπτεται γρήγορα κάλπικη. Ηδη μιλάνε για ευθύνες των αγροτών που «δεν τηρούν βιβλία», προαναγγέλλουν μέτρα σε βάρος των ίδιων των αγροτών για την πάταξη - υποτίθεται - της ακρίβειας. Η λαϊκή ανάγκη για φτηνά και καλά προϊόντα διατροφής, επιδιώκεται να αξιοποιηθεί σε όπλο για το χτύπημα των ίδιων των αγροτών, με τα μονοπώλια να τρίβουν τα χέρια τους, καθώς μένουν στο απυρόβλητο, όπως και η κυβέρνησή τους.
***


Αυτό που δείχνει να ανησυχεί πράγματι την αστική τάξη, περνάει στα άρθρα των πίσω σελίδων στις εφημερίδες της, που μιλάνε για το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όχι γιατί είναι αντιλαϊκή, αλλά γιατί με τη βία της προκαλεί κι άλλη βία. Αυτό που ομολογούν είναι ένα: Φοβούνται το γεγονός ότι οι αντιδράσεις στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα εκφραστούν κατά κύριο λόγο μέσα στους χώρους δουλειάς. Είναι αποκαλυπτική η φράση: «Χωρίς κοινωνική γαλήνη όχι μόνο παραγωγικότητα, ούτε παραγωγή δεν υπάρχει». Οι αστοί αναλυτές αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα θα λυθεί ακριβώς εκεί: Στους χώρους δουλειάς, όπου οργανωμένοι ταξικά οι εργάτες θα αρνούνται στους καπιταλιστές το δικαίωμα να καρπώνονται την υπεραξία της δικής τους δουλειάς.


Αυτή η ομολογία δείχνει και γιατί πρέπει να ενταθούν ακριβώς αυτές οι προσπάθειες: Για την οργάνωση των εργατών, για την οργάνωση της πάλης τους έτσι που να χτυπά το θεριό στη φωλιά του: στους χώρους παραγωγής.
***


Ξάφνου - μ' ένα μπαράζ που δηλώνει ενιαίο κέντρο - διάφοροι «ανακάλυψαν» ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους μεσάζοντες. Είναι οι ίδιοι που έχουν κάνει μέχρι τώρα γαργάρα την ολοκληρωμένη θέση που έχει διατυπώσει το ΚΚΕ για το πώς δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες.


Ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν χτύπημα στο ΚΚΕ με αφορμή ...τις πατάτες; Είναι οι ίδιοι που μιλάνε για αγρότες με «Πόρσε». Είναι οι ίδιοι που αξιώνουν το ξεκλήρισμα των αγροτών. Είναι οι ίδιοι που επιχειρηματολογούν υπέρ της φτήνιας των προϊόντων που έρχονται από χώρες της απόλυτης εξαθλίωσης.


Είναι αυτοί που αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ και τη στρατηγική του τον αντίπαλο.


Κι επειδή η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που προβάλλεται από τα κανάλια της αστικής τάξης, ας κοιτάξουν δίπλα τους οι αγρότες ποιος είναι ποιος. Ποιοι, πράγματι, κερδίζουν αυτήν την περίοδο στις πλάτες των ίδιων των αγροτών. Κι ας τους κάνουν έγκαιρα πέρα.


Χτες έγινε γνωστό ότι στην Κάτω Βροντού, δηλαδή μόνο σ' ένα χωριό, παραμένουν αδιάθετοι 7.000 τόνοι πατάτας. Από τους δήμους θα διατεθούν όλοι κι όλοι 500 τόνοι με προέλευση το Νευροκόπι, άλλο χωριό που έχει επίσης χιλιάδες τόνους αδιάθετης πατάτας. Τι θα γίνει με αυτήν την αδιάθετη πατάτα; Πώς θα φυτέψουν και του χρόνου αυτοί οι άνθρωποι; Σιγή ιχθύος απ' τους διάφορους που παριστάνουν το «φίλο του αγρότη». «Φίλοι», που σκάβουν το λάκκο και του αγρότη και του εργάτη.


Οι «φίλοι του αγρότη» είναι οι ίδιοι που εμπορεύονται το σπόρο, το λίπασμα, το πετρέλαιο, αυτοί που έχουν στα χέρια τους τις μεταφορές, έχουν στα χέρια τους τα μέσα να αγοράζουν την παραγωγή κοψοχρονιά, όπως ήδη συμβαίνει πίσω από τις κάμερες.


Οι ίδιοι οι αγρότες γνωρίζουν πως όπως χτες έτσι και σήμερα στο πλάι τους ενάντια στα μονοπώλια έχουν μόνο έναν συμπαραστάτη: Το ΚΚΕ, τους συναδέλφους τους που συσπειρώνονται στην Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Γιατί εκεί έξω στο χωράφι, χωριό το χωριό οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους. Ξέρουν ποιος είναι ο σύγχρονος τσιφλικάς, ποιος ο βιομήχανος, ποιος ο δυνάστης και ποιανού τα χέρια είναι οργωμένα ένα με το χώμα...
***


Ασχετο: Ο εκβιασμός των αστών είναι ήδη δηλωμένος: `Η θα εγκριθεί η πολιτική των μονοπωλίων ή «γαία πυρί μειχθήτω». Η απάντηση είναι μονόδρομος: Να γκρεμιστούν και τα μονοπώλια και η πολιτική τους. Η εργατική τάξη ή θα κάνει το βήμα μπροστά ή θα χαθεί στην άβυσσο. Αυτό είναι το δίλημμά της. Οι αποφάσεις που παίρνονται αυτήν την περίοδο στα εργασιακά είναι οδηγός για τον προσανατολισμό της πάλης των εργατών. Το προσκλητήριο του ΠΑΜΕ έχει καθολική ισχύ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


    
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
6/3/2012
 -- Καιρός να σπας ρίζες
3/3/2012
 -- Στους παραγωγούς του πλούτου η λύση
3/3/2012
 -- Στους παραγωγούς του πλούτου η λύση
1/3/2012
 -- Κανένας σωτήρας, μόνο η οργανωμένη λαϊκή πάλη
5/1/2005
 -- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Η δική μας άποψη


Η δική μας άποψη
Η επίθεση που έσπευσαν ορισμένοι να εξαπολύσουν ενάντια στο ΚΚΕ, με αφορμή το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας» εύλογα προκάλεσε κάποια ερωτήματα. Οι κομμουνιστές λένε ότι θα πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του καθένα μας να μπορούμε να έχουμε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα και ταυτόχρονα να εξασφαλίζονται για τους μικροπαραγωγούς τιμές με τις οποίες θα μπορούν να ζήσουν. Με αυτή την έννοια, είπε το ΚΚΕ, μπορεί κάποιοι εργαζόμενοι και κάποιοι παραγωγοί να βγήκαν πράγματι ωφελημένοι από τις αγοραπωλησίες της πατάτας από το Νευροκόπι, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να λυθεί με παρόμοιους τρόπους το συνολικό πρόβλημα της παραγωγής και της τροφοδοσίας του πληθυσμού με φτηνά και καλής ποιότητας προϊόντα. Μαζί με αυτά, συμπληρώσαμε, οι εργαζόμενοι και ο λαός διαθέτουν όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για να δώσουν πραγματικά λύσεις προοπτικής για να απαλλαγούν κυριολεκτικά από όλους εκείνους που αρπάζουν την παραγωγή των φτωχομεσαίων αγροτών και το μεροκάματο των εργαζόμενων - καταναλωτών, είτε είναι οι μεσάζοντες, είτε οι μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε τα μονοπώλια.
Η παραπάνω άποψη και σαφής είναι και εντάσσεται στο πλαίσιο των προβληματισμών όσων χρυσοπληρώνουμε τα είδη διατροφής. Υπάρχει κάποιο λάθος και στραβό που χρειάζεται αποκατάσταση, ή μήπως κάποιοι ενοχλούνται όταν αποκαλύπτεται πως πέρα από τον ορίζοντα, που εκείνοι δείχνουν στους εργαζόμενους και τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, υπάρχουν και άλλες πλευρές του ζητήματος, διαφορετικά συμφέροντα, οξυμένες αντιθέσεις. Πάντως, όταν κάποια επιτελεία σήμερα, με αφορμή την πατάτα από το Νευροκόπι, διατείνονται ότι τροχοδρόμησαν τις διαδικασίες για φτηνά είδη τροφίμων σε όλους τους ενδιαφερόμενους, δεν αθωώνουν απλά την κυβέρνηση. Αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, από το κύριο, που είναι τα δεδομένα μέσα στα οποία λειτουργεί το σύστημα και οι νόμοι του. Το ίδιο κάνουν και οι «ακτιβιστές», που διοργανώνουν τα Σαββατοκύριακα στέκια ανταλλαγής μεταχειρισμένων ρούχων, για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια. Αλλά αποτελούν λύσεις αντιμετώπισης της λιτότητας και της αντιλαϊκής πολιτικής; Δηλαδή, θα αποδεχτούμε μια ζωή εξαθλιωμένη, με άνεργους, άστεγους, υποσιτισμένους, που θα ζουν μόνιμα περιμένοντας την ανταλλαγή ρούχων τα συσσίτια φαγητού κ.λπ.;
Κακώς υποστηρίζεται ότι το ΚΚΕ εναντιώνεται σε πρωτοβουλίες που δεν προέρχονται από το ίδιο. Ισα - ίσα, οι κομμουνιστές προτείνουν στους εργαζόμενους να παίρνουν πρωτοβουλίες, να εμπλουτίζουν τη δράση τους με παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν τα λαϊκά προβλήματα, να επεξεργάζονται προτάσεις, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ταξικής πάλης. Πάνω από όλα, τους παροτρύνουν να επαναβεβαιώνουν μέσα στη ζωή την αλληλεγγύη τους προς τους πλέον αδύναμους και να εκδηλώνουν έμπρακτα τη στήριξή τους σε αυτούς, κάτι που τους τελευταίους μήνες έχει μετατραπεί σε κίνημα στήριξης για δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Εκείνο, όμως, που δεν είναι διατεθειμένοι να καταπιούν, είναι η κοροϊδία και ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών αγώνων από το κύριο, που δεν είναι ένα τσουβάλι πατάτες, ένα σακί ζάχαρη κι ένα τελάρο μήλα, όπως προτείνουν οι παρέες των εθελοντών και άλλων ακτιβιστών. Γιατί, στόχος δικός μας δεν είναι να μοιραστούμε καλύτερα τα ψίχουλα που μένουν από το φαγοπότι της άρχουσας τάξης, αλλά η πάλη για ριζικές κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές, για τη διεκδίκηση μιας ζωής γεμάτη αξιοπρέπεια και προοπτική. Μια ζωή που θα έχει όραμα την ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών όλων των εργαζομένων.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Καταψήφισαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ να καταργηθούν όλα τα χαράτσια



ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Καταψήφισαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ να καταργηθούν όλα τα χαράτσια
Αποκαλυπτική η επιχειρηματολογία τους στη συζήτηση που έγινε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. υπηρετούν τα μονοπώλια και αφαιμάζουν το λαό. Η ανατροπή της πολιτικής τους είναι προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία
Ως «μη σοβαρή» και«ανεδαφική» καταψήφισαν χθες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των χαρατσιών, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ. Παρά τις προσπάθειές τους να πετάξουν ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για την πατρότητα των μέτρων, και τα τρία κόμματα είπαν «ναι» με την στάση τους στην στήριξη της φορολογικής πολιτικής, που αφαιμάζει τη λαϊκή οικογένεια, προκειμένου να σωθεί η πλουτοκρατία από την κρίση.
Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «είναι επίκαιρη γιατί συζητείται σε μία περίοδο που κλιμακώνεται μια επίθεση σε βάρος της λαϊκής οικογένειας», η οποία «οδηγεί ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση», σημείωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο εισηγητής του Ν. Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «τμήματα του πληθυσμού που δεν μπορούν να καλύψουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες», ενώ αυξάνεται και η ανεργία.
Είπε ακόμα ότι «το θέμα δεν μπορούμε να το δούμε αποκομμένο από την συνολική κατάσταση», αλλά «σε συνδυασμό με την νέα μείωση μισθών - συντάξεων, η οποία θα έχει και συνέχεια» και «από τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις», που «έχουν ως αποτέλεσμα την συμπίεση του λαϊκού εισοδήματος», καθώς και από «τα νέα τσεκούρια στις δημόσιες δαπάνες», όπως και την «διεύρυνση της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών», που αναγκάζουν «τα λαϊκά στρώματα να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Αναφερόμενος στην ουσία της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής, σημείωσε ότι «η φορολογική επίθεση έχει συγκεκριμένη στόχευση» μια και «επί της ουσίας αφήνει προκλητικά στο απυρόβλητο τον πλούτο που έχει συσσωρευθεί και την μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και τους μονοπωλιακούς ομίλους». Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτοί οι κεφαλικοί φόροι μπαίνουν την ίδια στιγμή που προχωρά η κυβέρνηση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα από αυτούς να περιορίζονται στο 3,9% των συνολικών φορολογικών εσόδων».
Ουσιαστικά, σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, «υπάρχει νόμιμη φοροδιαφυγή» και «με τις ευλογίες των κυβερνήσεων σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου μένουν στο απυρόβλητο όπως για παράδειγμα το εφοπλιστικό κεφάλαιο», του οποίου «το σύνολο των παραγγελιών σε νέα πλοία ανήλθε στα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια και μάλιστα κατευθύνεται στα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας». Κι όμως, «αντί να φορολογούμε αυτούς, φορολογούμε τους άνεργους».
Ιδιαίτερα για το λεγόμενο «τέλος ακινήτων», ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι με την κυβέρνηση «υπάρχει άβυσσος αντιλήψεων», τονίζοντας πως «ο λαός όταν βάζει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του δεν κάνει επένδυση, αλλά καλύπτει μια βασική του ανάγκη», η οποία δεν μπορεί να φορολογείται, αφού «θα ήταν αλλιώς αν ήταν διασφαλισμένη η στέγαση όμως στο καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι». Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «τα μέτρα που προτείνουμε είναι μέτρα ανακούφισης που δεν φτάνουν αν δεν υπάρχουν συνολικότερες αλλαγές».
Τέλος, είπε πως «αν έχει διάθεση όντως η κυβέρνηση να συζητήσουμε ισοδύναμα μέτρα τότε είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα επιβαρύνουν τους βασικούς κατόχους της κινητής και μεγάλης περιουσίας».
Σε πλήρη συντονισμό
Να υποστηρίξει το χαράτσι μέσω ΔΕΗ, επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Π. Οικονόμου, αναφέροντας ότι η θέσπισή του συνιστά -λίγο έως πολύ- και χάρη προς το λαό, αφού «είναι ισοδύναμο μέτρο, γιατί προβλεπόντουσαν αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και αυξήσεις στο πετρέλαιο τις οποίες δεν κάναμε» (!) ενώ υποστήριξε πως «το Συμβούλιο της Επικρατείας αναγνώρισε την συνταγματικότητα του μέτρου», επαληθεύοντας ότι το αστικό κράτος και η δικαιοσύνη ενιαία πολεμούν τα λαϊκά συμφέροντα. Παράλληλα, χαρακτήρισε αποτελεσματική την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, κομπάζοντας για την αφαίμαξη του λαού, η οποία συντέλεσε ώστε «το 2ο εξάμηνο του 2011 να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα».
Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε καταψηφίζοντας την πρόταση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚΜ. Κατρίνης, σχολιάζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον του ελληνικού λαού» και ότι «η συγκυρία επιβάλλει σήμερα να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, δυσάρεστοι αλλά χρήσιμοι (...) να μην τάζουμε λαγούς με πετραχήλια», όταν επέρχεται «καταστροφή για τις επόμενες γενιές». Μάλιστα, δεν δίστασε να παραφράσει προβοκατόρικα και την ομιλία του Αρη Βελουχιώτη μετά την απελευθέρωση της Λάρισας υποδεικνύοντας «να εμπνεόμαστε από τον καπετάνιο της Εθνικής μας Αντίστασης»!
Σε μία μάταιη προσπάθεια να διαχωρίσει την θέση της ΝΔ από το τέλος ακινήτων, παρότι στηρίζει την κυβέρνηση που το εισπράττει, επιδόθηκε ο βουλευτής της Θ. Καράογλου.Υποστήριξε πως «η ΝΔ απ' την αρχή δηλώνει αντίθετη με την επιβολή των συγκεκριμένων φόρων και τελών», αναφέροντας πως «επιβλήθηκαν γιατί προβλεπόντουσαν από την πρώτη δανειακή σύμβαση» και «το πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑ.Ο.Σ. και την ΔΗΣΥ». Οπως προκλητικά είπε για να κοροϊδέψει το λαό, «είναι μια συνταγή που καταγγείλαμε ότι είναι λάθος»! Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι «η πρόταση είναι ανεδαφική»γιατί «αφορά την αναδρομική κατάργηση και μάλιστα την επιστροφή 4,5 δισεκατομμυρίων».
Να πατήσει σε ...δύο βάρκες προσπάθησε και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Π. Μαρκάκης. Είπε πως: «πιστεύουμε ότι οι φόροι αυτοί δεν έπρεπε καν να ψηφιστούν», πλην όμως «οι προϋπολογισμοί ήταν ελλειμματικοί». Επίσης, για αποπροσανατολισμό υποστήριξε ότι «οι προϊστάμενοι που αποφασίζουν για το χαράτσι έχουν όλοι διοριστεί από το ΠΑΣΟΚ» κι αυτό δημιουργεί ερωτηματικά για το σε ποιους παρέχουν διευκολύνσεις. Το να χρησιμοποιείται ο μηχανισμός της ΔΕΗ για την είσπραξη του χαρατσιού «είναι ομολογία αποτυχίας» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης δηλώνοντας ότι «την πρόταση την υπερψηφίζουμε». Επίσης έθεσε στην κυβέρνηση το ερώτημα: «τι θα κάνετε ώστε το τέλος αυτό, να είναι προσωρινό και όχι μόνιμο».

ΗΠΑ Κυνήγι κοινωνικών αγωνιστών


ΗΠΑ
Κυνήγι κοινωνικών αγωνιστών
Διαδήλωση μετά τις συλλήψεις από το FBI
Δρόμος δίχως επιστροφή ήταν η 11η Σεπτεμβρίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς σήμανε την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ενας πόλεμος βασισμένος σε αιωρούμενες απειλές, πραγματικές ή πλασματικές κατά κύριο λόγο. Απειλές που παρουσιάζονται από τη μηχανή προπαγάνδας ως «λόγος» για την εξαπόλυση πολέμων, ιμπεριαλιστικών πολέμων επί της ουσίας, αλλά και διευρυμένων μέτρων καταστολής, ούτως ώστε να αποκρουστεί ακόμη και η απειροελάχιστη διαφωνία στο εσωτερικό της χώρας. Το αστυνομικό κράτος, ενός κράτους που πάντα ήταν η σκοτεινή πλευρά των ΗΠΑ από την ημέρα σύστασής τους, ολοένα και ενισχύεται.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρά τις ψευδαισθήσεις που είχαν τεχνηέντως καλλιεργηθεί, ουδεμία πρόθεση είχε να δώσει τέλος στον πόλεμο. Προεκλογικά ακόμη είχε δώσει στίγμα για ενίσχυση των μέτρων παρακολούθησης και καταστολής στο εσωτερικό των ΗΠΑ, πάντα υπό το πρόσχημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ετσι, παρά το γεγονός ότι όσον αφορά τις δεσμεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου ή το κλείσιμο του Γκουαντάναμο δεν τήρησε καμιά, μέσα σε 21 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία έχει κάνει στην κυριολεξία άλματα για την εγκαθίδρυση του «αστυνομικού κράτους». Με χαίνουσες τις πληγές της αμερικανικής κοινωνίας - οικονομία, ανεργία, διάλυση των υποδομών και του κοινωνικού ιστού - ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σπεύδει να αντιμετωπίσει μία κοινωνική έκρηξη και μία ενδεχόμενη προσπάθεια συλλογικής αντίδρασης των λαϊκών μαζών.
Αφήνοντας τα «πάρτι τσαγιού» («Κίνημα» που αναπτύσσεται εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με ακραία ρατσιστική, εθνικιστική ατζέντα) να οργιάζουν σπέρνοντας το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τις ρητορικές διαιρέσεις, ώστε να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση Ομπάμα σταδιακά στήνει τον ιστό του απόλυτου ελέγχου και της καταστολής οποιαδήποτε φωνής.
«Μεγάλος αδελφός» στο διαδίκτυο
Η αμερικανική κυβέρνηση, εφοδιασμένη και με τα μέτρα της κυβέρνησης Μπους - το 2006 η κυβέρνηση Μπους εισήγαγε νέους κανόνες καθιστώντας ευκολότερο για τις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών την υποκλοπή τηλεφωνικών κλήσεων στο διαδίκτυο και βάσει αυτών η εθνική υπηρεσία πληροφοριών (NSA) επιδόθηκε σε ένα ευρύτατο παράνομο κατασκοπευτικό πρόγραμμα επικοινωνιών - με πυρετώδεις ρυθμούς προωθεί μέτρα για τον πλήρη έλεγχο του διαδικτύου. Μέσα στον Ιούλη, ομόφωνα, η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ έστειλε στο Σώμα προς ψήφιση νομοσχέδιο όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μπορεί με την επίκληση «έκτακτης ανάγκης» να αναλαμβάνει υπό τον έλεγχό του ή και να απενεργοποιεί τη λειτουργία τμημάτων του διαδικτύου. Η νομοθεσία υποχρεώνει κάθε πάροχο (ISP), εταιρεία λογισμικού και μηχανή αναζήτησης να «συμμορφώνεται αμέσως με τυχόν έκτακτα μέτρα ή ενέργειες» του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ το νέο Κέντρο Διαδικτυακής Ασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών (National Center for Cybersecurity and Communications) θα μπορεί να παρακολουθεί τους παρόχους, τις ιδιωτικές ιστοσελίδες και υπηρεσίες που έχουν σχέση με το Διαδίκτυο στις ΗΠΑ, καθώς και μεγάλες εταιρείες κρίσιμης σημασίας για το διαδίκτυο σε όλο τον πλανήτη.
Πριν μερικές ημέρες προχώρησε ένα βήμα περισσότερο. Ισχυριζόμενη ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υπονόμευσης της ικανότητάς τους να ερευνούν υποθέσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι κακοποιοί εγκαταλείπουν τα τηλέφωνα και καταφεύγουν στο διαδίκτυο για τις επικοινωνίες τους, η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα υποχρεώνει παρόχους κρυπτογραφημένων ηλεκτρονικών ταχυδρομείων (email), όπως η καναδική εταιρεία «Research in Motion», που φτιάχνει τα BlackBerry, αλλά και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, και λογισμικό που επιτρέπει απ' ευθείας επικοινωνία, όπως το Skype, να δημιουργήσουν υποδομή που θα επιτρέπει τις υποκλοπές.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη και για τις εταιρείες που έχουν βάση στο εξωτερικό, αλλά παρέχουν υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Αυτές θα πρέπει να διατηρούν παράρτημα στις ΗΠΑ, που θα μπορεί να παγιδεύει και να αποκρυπτογραφεί επικοινωνίες. Πρόκειται για ένα συντριπτικό πλήγμα στην ελευθερία των επικοινωνιών, ερίζουν διάφορες οργανώσεις όσον αφορά το νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από το Κογκρέσο, που προέκυψε μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας του Νοέμβρη, που είναι ακόμη πιο «συντηρητικό»...
Οι αγωνιστές στο στόχαστρο
Οσο ο κλοιός σφίγγει όσον αφορά την ελευθερία των επικοινωνιών, το FBI έχει θέσει στο στόχαστρό του, και μάλιστα με βάση τον «αντιτρομοκρατικό» νόμο Patriot Act, αγωνιστές του αντιπολεμικού και του λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση Ομπάμα, στο πλαίσιο της «ενίσχυσης του εσωτερικού μετώπου του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», προσπαθεί να δώσει χτύπημα στις λαϊκές ελευθερίες, σε όσους αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Στις 26 Σεπτέμβρη πράκτορες του FBI προχώρησαν σε επιδρομές και έρευνες σε πέντε σπίτια στελεχών του αντιπολεμικού κινήματος στη Μινεάπολη, στα γραφεία αντιπολεμικών οργανώσεων, αλλά και στο σπίτι του επικεφαλής του Αραβοαμερικανικού Δικτύου Δράσης στο Σικάγο, αλλά και επιδρομές σε άλλα σπίτια στο Ιλινόις, στο Μίσιγκαν και στη Βόρεια Καρολίνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Star Tribune», δεκάδες ακτιβιστές έχουν λάβει δικαστικές κλήσεις, για να παρουσιαστούν να καταθέσουν σε δικαστήριο «όσον αφορά τις δραστηριότητές τους». Επίσης, σημειώνεται ότι η επιχείρηση της «αντιτρομοκρατικής δύναμης κρούσης του FBI επικεντρώνεται σε δραστηριότητες υπόπτων που έχουν σχέσεις και παρέχουν υλική υποστήριξη σε "τρομοκρατικές οργανώσεις" της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής». Ποιες είναι αυτές οι οργανώσεις; Οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), το Λαϊκό Μέτωπο της Παλαιστίνης (PFLP) και άλλες οργανώσεις. Στοχοποιήθηκαν επίσης και μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης με το λαό της Παλαιστίνης, της Ονδούρας κ.ά. Παράλληλα, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι ορισμένων εξ αυτών, οι πράκτορες του FBI κατάσχεσαν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, έγγραφα στοιχεία, τα πάντα, ακόμη και έντυπο υλικό «από τη δεκαετία του '70», ακόμη και μία αφίσα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, προφανώς ως αποδεικτικό υλικό για το «βίαιο εξτρεμισμό» τους, όρος που χρησιμοποιείται εσχάτως κατά κόρον, όπως και ο «εσωτερικός εχθρός», όροι που δέχονται διάφορες ερμηνείες, συνεπώς και χρήσεις και συνεπώς χρήσιμα εργαλεία στην εγκαθίδρυση του αστυνομικού κράτους.
Πρόκειται ουσιαστικά για πολιτικές διώξεις, κατήγγειλαν οι αγωνιστές που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, προς αυτούς που βρέθηκαν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε «κράτος παρακολούθησης», όπου ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, που καταπατώνται βάναυσα. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της πρώτης τροπολογίας του Συντάγματος και ελευθερίες, που φαλκιδεύονται σιωπηρά και ύπουλα. Ελευθερίες που υπονομεύονται σταδιακά: Αρχικά από την κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον, με τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 1996, που καθιστά την «υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας ως έγκλημα», επεκτάθηκε από την κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους με τον «πατριωτικό νόμο» και πλέον λαμβάνει οργουελιανές διαστάσεις υπό τον πρόεδρο Ομπάμα. Και ο στόχος είναι σαφής: Η πολιτική διαμαρτυρία.
Συγκάλυψη φρικαλεοτήτων
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα όχι μόνο συνεχίζει τους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και ανοίγει νέα μέτωπα, αλλά και υπερασπίζεται τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπους - βασανιστήρια και φυλακίσεις δίχως την απαγγελία κατηγοριών - και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα «αποκάλυψης» πτυχών των φρικαλεοτήτων που διαπράττουν οι αμερικανικές αρχές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο φάκελος των «μυστικών πτήσεων και των μυστικών φυλακών της CIA» σφραγίστηκε, με απόφαση του εφετείου του Σαν Φρανσίσκο που έκανε αποδεκτή τη θέση της κυβέρνησης Ομπάμα. Η ολομέλεια του δικαστηρίου (11 δικαστές) αποφάσισε με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά να κλείσει την υπόθεση, αποδεχόμενη τη θέση της εισαγγελίας ότι τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής πρέπει να τύχουν της προστασίας του κρατικού απορρήτου καθώς αποτελούν κίνδυνο για την «εθνική ασφάλεια». Η Αμερικανική Ενωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών (Aclu) ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά θεωρείται μάλλον απίθανο να δικαιωθεί η προσφυγή της, καθώς η δικαιοσύνη είναι εντελώς τυφλή ειδικά στην περίπτωση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης Ομπάμα όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά ολισθηρός και όσον αφορά την αναζήτηση συνεχώς διευρυμένων εξουσιών: όπως τη δολοφονία οποιουδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί «τρομοκράτης», περιλαμβανομένων και των Αμερικανών πολιτών. Από τον περασμένο Απρίλη, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή προς τη CIA να προχωρήσει στη δολοφονία του Αμερικανού υπηκόου Ανουάρ Αλ Αουλάκι, που θεωρείται ότι έχει διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα» στην Υεμένη, ξεπέρασε ένα όριο: Αυτό που η αμερικανική πολεμική μηχανή εξαπολυόταν στο όνομα της υπεράσπισης της ζωής των Αμερικανών πολιτών. Πλέον τέτοιες δικαιολογίες δε χρειάζονται, ενώ στην προσφυγή στη δικαιοσύνη εκ μέρους της ACLU, καθώς συνιστά συνταγματική παραβίαση αλλά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η αμερικανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το προνόμιο του «κρατικού μυστικού» και η υπόθεση απορρίφθηκε.
Η επίκληση του «προνομίου» εκ μέρους της κυβέρνησης Ομπάμα συνιστά μία ακόμη δημοκρατική εκτροπή τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ενδύσει με το μανδύα της νομιμότητας την εσωτερική καταστολή, αλλά και τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», καθώς και την πλήρη παραβίαση όλων των νόμων του διεθνούς δικαίου.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΗΠΑ Νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων


ΗΠΑ
Νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων
Αστυνομικοί «περιποιούνται» διαδηλωτές σε πρόσφατες διαμαρτυρίες στη Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._
Νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις υπερψηφίστηκε τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων (27/2) όσο και στη Γερουσία (1/3) όπου, σύμφωνα με αυτό, απαγορεύονται οι διαδηλώσεις κοντά σε κυβερνητικά κτίρια ή κυβερνητικές υπηρεσίες, ή σε άλλες τοποθεσίες όπου βρίσκεται ή πρόκειται να βρεθεί ο Πρόεδρος της χώρας, άλλοι Αμερικανοί ή ξένοι αξιωματούχοι. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ομόφωνα στη Γερουσία, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων μόλις 3 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές το καταψήφισαν, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο Ομπάμα. Χαρακτηρίζει ως ποινικό αδίκημα που επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και ένα χρόνο αν κάποιος «εισέλθει ή παραμείνει» σε τοποθεσία που έχει χαρακτηριστεί ως «απαγορευμένη». Σε περίπτωση που υπάρξει κατοχή όπλου ή βαρύς τραυματισμός, τότε μπορεί να επιβληθεί και ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνων. Ο ορισμός της «απαγορευμένης» τοποθεσίας είναι ασαφής και γενικός και μπορεί να αφορά μέρος όπου επισκέπτεται ο Πρόεδρος έως και τόπο εκδήλωσης που έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικής σημασίας».
Η εφαρμογή της ποινικοποίησης των διαδηλώσεων και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων αντανακλά το φόβο των κυρίαρχων δυνάμεων για την πιθανότητα νέων μαζικότερων αντιδράσεων ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας που ολοένα και δυσχεραίνει την καθημερινή ζωή του λαού.
«Νόμιμες» οι δολοφονίες στο εξωτερικό
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ, μιλώντας σε φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νόρθγουεστερν υποστήριξε τη Δευτέρα πως ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει τη νόμιμη εξουσία να διατάσσει τη δολοφονία Αμερικανών στο εξωτερικό αν αυτοί σχετίζονται με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, απλά πρόκειται για επίσημες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Χωρίς να τον κατονομάσει αναφερόταν προφανώς στον Ανουάρ αλ Αουλάκι, γεννημένο στις ΗΠΑ μουσουλμάνο κληρικό που δολοφονήθηκε στην Υεμένη με μυστική αεροπορική επιδρομή. Ο Αουλάκι φέρεται να είχε σχεδιάσει την αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα εναντίον αεροσκάφους με προορισμό τις ΗΠΑ τα Χριστούγεννα του 2009.
  • Στο μεταξύ, χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ έξω από το δημαρχείο του Σακραμέντο της Καλιφόρνιας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις περικοπές των δαπανών στην ανώτατη εκπαίδευση που έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διδάκτρων και τη μείωση του αριθμού των μαθημάτων στα δημόσια Πανεπιστήμια. Σημειώνεται πως τα δίδακτρα στα δημόσια Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Οι διαδηλωτές είχαν κάνει συμβολική κατάληψη του δημαρχείου, αλλά, ύστερα από την άρνησή τους να εκκενώσουν το κτίριο, όπως ζητούσε η αστυνομία, η τελευταία προχώρησε σε 68 συλλήψεις.

TOP READ