Και ενώ με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια ετοιμάζονται για επέμβαση σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας, μιας και οι αποσκιρτήσεις στον στρατό δεν αποδείχθηκαν μέχρι στιγμής τόσες όσες περίμεναν, ή ήλπιζαν,  ο Τραμπ προχώρησε σε ευθεία απειλή κατά των στρατιωτικών της Βενεζουέλας.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας  ότι διακινδυνεύουν «τη ζωή τους» και το μέλλον τους, απαιτώντας να επιτρέψουν να εισέλθει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση η βοήθεια που έστειλαν οι αρχές των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι, απείλησε τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «δεν θα βρείτε ασφαλές καταφύγιο, εύκολη έξοδο, οδό διαφυγής», ότι «θα χάσετε τα πάντα».
Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του στον ακροδεξιό ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
«Τα μάτια όλου του κόσμου είναι καρφωμένα πάνω σας σήμερα», επέμεινε ο Τραμπ. «Μπορείτε να επιλέξετε να δεχθείτε τη γενναιόδωρη προσφορά αμνηστίας του προέδρου Γκουαϊδό και να ζήσετε ειρηνικά με τους δικούς σας».
Αυτή η προσφορά, που η Ουάσινγκτον συμμερίζεται, σημαίνει να μην «εμποδίσετε την ανθρωπιστική βοήθεια» και να μην «καταφύγετε στη βία» έναντι διαδηλωτών που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, συνέχισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ υπογράμμισε πως θέλει μια «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας» στη Βενεζουέλα, αλλά επανέλαβε πως «όλες οι επιλογές παραμένουν ανοικτές» για την Ουάσινγκτον.
Ο Τραμπ στην ομιλία του στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντας καταδίκασε παθιασμένα και απερίφραστα «τον σοσιαλισμό», που έκρινε πως «πεθαίνει» στο Δυτικό Ημισφαίριο, ενώ χαρακτήρισε τον Μαδούρο «μαριονέτα» της Κούβας.
«Οι μέρες του κομμουνισμού είναι μετρημένες στη Βενεζουέλα, αλλά και στη Νικαράγουα και στην Κούβα», προεξόφλησε ο Ρεπουμπλικάνος. «(…) Οι μέρες τους τέλειωσαν. Η αποκρουστική συμμαχία των δικτατοριών αυτών φθάνει στο τέλος της», επέμεινε.
Περίπου 200 τόνοι τροφίμων, διατροφικών συμπληρωμάτων, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, που διέθεσαν οι ΗΠΑ, έχουν αποθηκευτεί κοντά στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας, στην πόλη Κουκουτά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπογοτά.

 38 δισεκ. δολάρια έχασε η χώρα τα τελευταία 3 χρόνια εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ

Οι άμεσες ζημίες τις οποίες έχει υποστεί η οικονομία της Βενεζουέλας εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ μέσα στα τελευταία τρία χρόνια ανέρχονται μέχρι στιγμής σε περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας σε κρίση, ο Ρικάρδο Μενέντες, σε δηλώσεις του στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Agencia Venezolana de Noticias.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μενέντες, σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται το απολεσθέν ΑΕΠ της Βενεζουέλας, ενώ τα υπόλοιπα 15 δισεκ. δολάρια αφορούν διαφυγόντα έσοδα της Citgo, της αμερικανικής θυγατρικής της PdVSA, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας. «Εάν προσθέσουμε ακόμη 20 δισεκατομμύρια δολάρια που χάσαμε εξαιτίας της δολιοφθοράς που υπέστη η πετρελαϊκή βιομηχανία, φθάνουμε στα 58 δισεκ. δολάρια ζημίες. Μιλάμε για σχεδόν 60 δισεκ. δολάρια που έχασε η χώρα», συνόψισε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας [1]. Για τον Μενέντες, η πρωτοβουλία για τη χορήγηση ξένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, με φόντο την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, είναι «κυνική». «Θέλουμε οι επιθέσεις εναντίον της οικονομίας μας (…) να σταματήσουν, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διαδικασία επανόρθωσής της» το συντομότερο, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας.