21 Ιουλ 2020

Κλείστε τα παράθυρα μην μπει το φίδι μέσα…


Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ασχοληθεί αρκετά με δύσοσμες περσόνες του φασιστικού τόξου εντός και εκτός βουλής. Συγκεκριμένα, η αρχή έγινε όταν ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μπογδάνος βρέθηκε μαζί με τον υπόδικο ναζί Ηλία Κασιδιάρη και μερικούς ακόμα φασίστες στην πλατεία Βικτωρίας στα πλαίσια μιας μισανθρωπικής και ρατσιστικής συγκέντρωσης κατά των προσφύγων. Στη συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ επιτέθηκε στη δημοσιογράφο του ραδιοφωνικού σταθμού “Αθήνα 98,4” Ελευθερία Κουμάντου, απαιτώντας μάλιστα την απόλυσή της, για το ρεπορτάζ που κάλυπτε τα γεγονότα της πλατείας. Την επομένη, το ίδιο αυτό ον προχώρησε σε ονομαστική επίθεση με φραστικές προσβολές και απειλές κατά του δημοσιογράφου και μέλους του ΚΚΕ, Νίκου Μπογιόπουλου, πράξη που καταδικάστηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης, πρόσωπα και κόμματα του κοινοβουλίου. Το μοναδικό σχόλιο του γράφοντος επί του γεγονότος είναι το εξής: “τενεκές είναι θόρυβο κάνει”.
Το θετικό της υπόθεσης είναι το ολοφάνερο γνώθι σαυτόν του βουλευτή Μπογδάνου, ο οποίος χωρίς να υπάρχει πουθενά αναφορά του προσώπου του, στην ανάρτηση του Νίκου Μπογιόπουλου, κατάφερε να αναγνωρίσει στον εαυτό του τις ιδιότητες του φασίστα, του ρουφιάνου, του γλίτσα, του γελοίου, του προϊόντος και συμβόλου παρακμής και του ατόμου για λύπηση. Ωστόσο το ζήτημα είναι βαθύτερο και ξεκάθαρα πολιτικό.
Πολύ ορθά ο Νίκος Μπογιόπουλος γράφει σε άρθρο του στον Ημεροδρόμο πως το θέμα δεν είναι ο Μπογδάνος, αλλά η ίδια η ΝΔ. Επίσης πολύ ορθά το ΚΚΕ μέσω του 902.gr σχολιάζει πως ο Μπογδάνος δεν είναι δικομανής, ούτε έχει κάποια μανία καταδίωξης, είναι ένας φανατικός αντικομμουνιστής, απόλυτα συνεπής με το σύστημα που υπηρετεί. Και όπως πολύ εύστοχα δηλώνει η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη «Τα συρρικνωμένα φασιστάκια, καλά κρυμμένα εντός – εκτός του κοινοβουλευτικού φαίνεσθαι, άρχισαν να φουσκώνουν επικίνδυνα. Δε θα τους χαριστούμε…»
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ακόμη η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, καλύπτοντας το βουλευτή της. Η ανοχή όμως είναι συνενοχή. Πολλοί ζήτησαν τη διαγραφή Μπογδάνου και σοφά έπραξαν. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε ήδη να έχει διαγράψει τον εν λόγω βουλευτή από τη ΝΔ και σαφώς το ίδιο θα έπρεπε να έχει πράξει και η ΕΣΗΕΑ.
Εδώ όμως τίθεται ένα ζήτημα. Ο Μπογδάνος είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία, διότι βρέθηκαν 24.733 ελαφρόμυαλους, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, που τον ψήφισαν. Αν διαγραφεί από τη ΝΔ, προφανώς και θα διατηρήσει την έδρα του στη βουλή (ποιος έχασε την τσίπα για να τη βρει ο Μπογδάνος) αρχικά ως ανεξάρτητος. Το επόμενο βήμα και λαμβάνοντας υπόψη τα κολλητιλίκια του Μπογδάνου με τον Κασιδιάρη, είναι να προσχωρήσει στο νεοσύστατο ναζιστικό κόμμα του δεύτερου “Έλληνες για την πατρίδα” και κάπως έτσι, υποχθόνια και έρποντας το φίδι θα βρεθεί ξανά εντός του κοινοβουλίου, χωρίς μάλιστα να έχει ψηφιστεί από το εκλογικό σώμα. Αυτός είναι ένας τρόπος να μπεις στη βουλή από το παράθυρο, ένα από τα πολλά περιβόητα παράθυρα που έχει φτιάξει η αστική δημοκρατία στους θεσμούς και στους νόμους της.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες πως ο φασισμός έχει ξεριζωθεί από τα αστικά κοινοβούλια, αντιθέτως έχει πολλές αποχρώσεις τόσο διεθνώς όσο και στο ελληνικό. Και αν ο Μπογδάνος είναι απλώς ένας γυμνοσάλιαγκας, ο Κασιδιάρης παραμένει αφενός ελεύθερος (αλήθεια, εκείνη η μακρόχρονη δίκη του ναζιστικού μορφώματος της ΧΑ θα ολοκληρωθεί ποτέ;) και αφετέρου φίδι. Γι’ αυτό λοιπόν κλείστε τα παράθυρα μην μπει το φίδι μέσα…

ΜΕ ΓΕΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ






Κάποιες σκέψεις για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από δω και πέρα.
Πριν λίγες ώρες υπογράφτηκε νέο μνημόνιο, το ύψος του θα είναι τουλάχιστον 35 δις, βέβαια τα παπαγαλάκια θα το λένε πακέτο ενίσχυσης ή οικονομική βοήθεια με την μορφή δανείου,η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί ένα νέο μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ήταν αναμενόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο μετά και την οικονομική κρίση η οποία επέφερε η πανδημία του covid19, και όπως έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, η κάθε μορφής κρίση, χρησιμοποιείται από το οικονομικό κατεστημένο για την αναδιανομή του πλούτου και τον πόλεμο ανάμεσα σε διάφορες μερίδες της αστικής τάξης για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι.
Στο κοινωνικό πεδίο, η κυβέρνηση κάνει επίδειξη δύναμης μέσω άγριας καταστολής και αυταρχισμού, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν θα γίνουν ανεκτές φωνές αντίδρασης και ανυπακοής σε αυτό που ετοιμάζεται και έρχεται από Σεπτέμβριο.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε ο περιορισμός των διαδηλώσεων,ο εκφοβισμός δημοσιογράφων, η χειραγώγηση και τρομοκράτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, και συνολικά του ταξικού αγώνα.
Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν οι αποκαλύψεις για τις δολοφονικές πυρκαγιές στο Μάτι, πριν δύο χρόνια, αποκαλύψεις οι οποίες δεν προκαλούν κάποια έκπληξη, συνάδουν απόλυτα με το ύφος και το ήθος της άθλιας συμμορίας που κυβέρνησε τον τόπο τα τελευταία 5 χρόνια.
Δεν ήταν βέβαια διόλου τυχαίο, ότι οι αποκαλύψεις ήρθαν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος βρίσκεται λίγο πριν την πλήρη διάλυση του.
Μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, η μόνη δύναμη αντίστασης και προοπτικης είναι το ΚΚΕ και η συμπόρευση μαζί του.
Δεν υπάρχει απολύτως καμία άλλη επιλογή, για τον λαό, για τα στρώματα πού πλήττονται περισσότερο από όλη αυτή την κατάσταση, από την στήριξη στο ΚΚΕ και συνολικά στις συνεπείς ταξικές δυνάμεις.
Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, μην πει όμως ότι δεν ήξερε...
ΥΓ Στα παραπάνω αν προσθέσουμε και τα εξωτερικά ζητήματα, ΗΠΑ ΝΑΤΟ, Τουρκία, Ισραήλ,ΕΕ κλπ,το μείγμα είναι παραπάνω από εκρηκτικό.
Σ .Τ.

Σε φυλακή ανηλίκων 15χρονη στις ΗΠΑ επειδή δεν έκανε τις ασκήσεις της στην τηλεκπαίδευση


Οργή έχει προκαλέσει στην πολιτεία του Μίσιγκαν η κράτηση μιας 15χρονης μαθήτριας σε φυλακές ανηλίκων του Ντιτρόιτ, επειδή παραβίασε την αναστολή που της είχε δοθεί, εξαιτίας  της μη εκπλήρωσης των σχολικών της υποχρεώσεων μέσω τηλεκπαίδευσης στη διάρκεια της πανδημίας.
Η Γκρέις, όπως είναι το όνομα της κοπέλας, είναι μαύρη και πάσχει από διάσπαση προσοχής, γεγονός που δεν εμπόδισε τη δικαστίνα Μαίρη Έλεν Μπρέναν να τη στείλει στη φυλακή. Η απόφαση συναντά την αντίδραση μαθητών, δασκάλων και κατοίκων της πόλης, που διοργάνωσαν διαδήλωση έξω από το σχολείο του κοριτσιού και το δικαστήριο του Μίσιγκαν την Πέμπτη, με συνθήματα όπως “Ελευθερία στη Γκρέις” και “Black Lives Matter”.
Aρχικά η Γκρέις είχε συλληφθεί για κατηγορίες επίθεσης και κλοπής, περιστατικά που σχετίζονται με ένα περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται η μητέρα της, όπως και η κλοπή κινητού ενός συμμαθητή της.
Η εκπλήρωση των σχολικών της καθηκόντων ορίστηκε ως προϋπόθεση για την αναστολή που της δόθηκε, ωστόσο η κοπέλα, λόγω των μαθησιακών δυσκολιών της δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης.
Η μητέρα της υποστήριξε πως, δουλεύοντας από το σπίτι η ίδια, η κόρη της δεν μπορούσε να λάβει το εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που λαμβάνει λόγω της διάσπασης προσοχής.
Για το λόγο αυτό η δικαστής καταδίκασε την Γκρέις εξαιτίας “της αποτυχίας της να υποβάλει οποιαδήποτε σχολική εργασία και να σηκωθεί το πρωί για το σχολείο”. Η δικαστής Μπρέναν αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια την απόφασή της, όπως και η τοπική εισαγγελία. Η μητέρα της θεωρεί ότι η Γκρέις είναι θύμα συστημικού ρατσισμού του συστήματος δικαιοσύνης, άποψη με την οποία συμφωνούν πολλοί στην κοινότητά της, όπως και μέλη οργανώσεων όπως το “Michigan Center for Youth Justice”, σαν τον Τζέισον Σμιθ, που σημειώνει πως: “Είναι σαφές ότι τα έγχρωμα παιδιά δυσανάλογα εμπλέκονται και επηρεάζονται από το σύστημα σε όλα τα επίπεδα. Είναι πιο πιθανό να συλληφθούν, λιγότερο πιθανό να τους προσφερθεί οποιοδήποτε πρόγραμμα εναλλακτικής ποινής, πιο πιθανό να απομακρυνθούν από το σπίτι τους και να μπουν σε κάποια κατάσταση περιορισμού”.
“Ξέρω πως αν η Γκρέις ήταν ένα λευκό 15χρονο κορίτσι, δε θα καθόταν σε φυλακή ανηλίκων τώρα”, λέει η Σέρι Κρόλεϊ, μητέρα η ίδια, που συμμετείχε στη διαδήλωση.
Πολλοί μαθητές που επίσης βρέθηκαν στη διαμαρτυρία, τονίζουν ότι πολλοί μαθητές είχαν πρόβλημα να προσαρμοστούν στην τηλεκπαίδευση: “Κανείς δεν είχε κίνητρο να κάνει οτιδήποτε γιατί οι δάσκαλοι δε δίδασκαν και είμασταν όλοι ονλάιν. Ξέρω τόσους ανθρώπους που δεν έκαναν τα μαθήματά τους” λέει η Προύντενς Κάντερ, τελειόφοιτη λυκείου στο ίδιο σχολείο με τη Γκρέις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κράτηση της Γκρέις έρχεται σε μια στιγμή που η κυβερνήτης της πολιτείας ενθαρρύνει τους δικαστές να στέλνουν τα παιδιά σπίτια τους και όχι στη φυλακή λόγω πανδημίας.
Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο του Μίσιγκαν, θα υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης τις επόμενες μέρες.

Είναι πολλά τα κινητά Μιχάλη -Φταίνε τα βίντεο για την αστυνομική βία ισχυρίζεται ο Χρυσοχοΐδης


Ο Τραμπ λέει ότι για πολλά περιστατικά κορονοϊού στις ΗΠΑ φταίει ο μεγάλος αριθμός τεστ. Ένα παρόμοιο στον πυρήνα του επιχείρημα υιοθετεί και ο υπουργός Προ.πο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ανέλαβε μέσω άρθρου του στα Νέα να δώσει απάντηση στο σάλο που προκλήθηκε μετά το νέο κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας έξω από την ΑΣΟΕΕ.
Μετά από μια βαρύγδουπη εισαγωγή για τη συνταγματικά νόμιμη άσκηση της βίας από την αστυνομία και μια αυτάρεσκη αναδρομή στα μέτρα που έχει πάρει υποτίθεται για την περιστολή των περιστατικών αυθαιρεσίας, όπως η εμπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη και μέτρα που έχει εξαγγείλει ότι θα πάρει, όπως η χρήση κάμερας σώματος στους αστυνομικούς (που στις ΗΠΑ υπάρχει εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει καθόλου αμβλύνει το γνωστό τεράστιο πρόβλημα), ο υπουργός έρχεται στο ψητό.
Προσπερνάμε λοιπόν κι εμείς τα τρανταχτά γέλια κοινού για τον ισχυρισμό: “Πιστεύω ότι η δράση της Αστυνομίας το τελευταίο δωδεκάμηνο, εκτός από μεμονωμένα περιστατικά, δεν έχει δώσει λαβές για άσκηση κριτικής ως προς τη χρήση βίας” και μένουμε ενεοί μπροστά στην αποκάλυψη της συγκλονιστικής αλήθειας: Για την αστυνομική βία δε φταίνε όσοι την ασκούν, αλλά κάποιες “ειδικές ενεργές μειοψηφίες” που καταγράφουν τα περιστατικά:
Αντίθετα, πιστεύω πως ειδικές ενεργές μειοψηφίες που εκτοξεύουν τυφλή βία και σίγουρα ξεβολεύονται από την ατιμωρησία ετών κυκλοφορούν κυριολεκτικά με το «κινητό στο χέρι» παράγοντας με καταχρηστικό τρόπο αποσπάσματα δήθεν άσκησης βίας. Μερικές φορές στο άλλο χέρι κρατάνε πέτρες ή μολότοφ, αλλά αυτά δεν τα «γράφει» το βίντεο.
Αυτός ο «βιντεοσκοπικός» ακτιβισμός πολύ συχνά παράγει πολλές «ψεύτικες εικόνες». Η αβασάνιστη υιοθέτησή τους από μέλη της ενημέρωσης ή του πολιτικού κόσμου δεν βοηθά ούτε στην ενημέρωση ούτε στον εντοπισμό πραγματικών περιστατικών βίας. Χρειάζεται έρευνα και συστηματική διερεύνηση για να ξεχωρίζουν τα πολλά fake news από τα πραγματικά περιστατικά κατάχρησης.
Κάποιοι επικίνδυνοι μπαχαλάκηδες λοιπόν, τολμούν να κυκλοφορούν “με το κινητό στο χέρι”, όπως άλλοι τουλάχιστον 9.999.999 Έλληνες ανά την επικράτεια ανά πάσα στιγμή, διαλέγοντας με επαγγελματισμό σκηνοθέτη τη σωστή γωνία ώστε να ενοχοποιήσουν για “δήθεν άσκηση βίας” αθώους αστυνομικούς που προσπαθούν να επιβάλουν τάξη απέναντι σε κακοποιά στοιχεία. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι που συμμαχούν με αυτούς τους λασπολόγους της ΕΛΑΣ για να την αμαυρώσουν. Γι’ αυτό εξάλλου και ο υπουργός τους συστήνει πώς ακριβώς θα κάνουν τη δουλειά τους, διαχωρίζοντας τα fake news από τα πραγματικά περιστατικά, δηλαδή τις διαρροές και τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ και του πολιτικού της προϊστάμενου. Ακόμα καλύτερο θα ήταν βέβαια να απαγορεύονται τα κινητά στις διαδηλώσεις ή και γενικώς στα Εξάρχεια, εμείς ιδέες ρίχνουμε για να βοηθήσουμε τον υπουργό στο τιτάνιο έργο του κατά της ανομίας. Γιατί και οι αστυνομικοί άνθρωποι είναι, φταίνε τώρα αν ρίξουν κανά μπουκέτο σε όποιον καταγράφει τη θεάρεστη δράση τους;
Δεν πρέπει όμως να παρεξηγούμε τον κύριο υπουργό. Δε θέλει συγκάλυψη της αστυνομικής βίας. Τουναντίον, είναι τόσο λαρτζ, που δηλώνει “πως καλύτερα να υπάρξουν εκατό ανυπόστατες καταγγελίες, παρά να αποκρυβεί ένα πραγματικό περιστατικό αστυνομικής βίας”. Για όσους δεν πιάσατε το υπονοούμενο, εμμέσως πλην σαφώς η αναλογία που προβάλλει ο υπουργός είναι πως υπάρχει ένα πραγματικό περιστατικό βίας για κάθε 100 στημένα ή ψεύτικα. Άρα και πολύ μεγάλη χάρη μας κάνει που ασχολείται, εδώ που τα λέμε. 
Aξίζει να σημειωθεί ότι μερικά χρόνια πριν, ο σημερινός πρωθυπουργός και άμεσος προϊστάμενος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επικροτούσε ενθουσιωδώς την καταγραφή περιστατικών αστυνομικής βίας και την διεισδυτικότητα των ΜΚΔ στη διάδοση των σχετικών βίντεο. Ποιος ξέρει, μπορεί τότε τα κινητά να ήταν λιγότερα, χαμηλότερης ανάλυσης και να ήταν στα χέρια αποκλειστικά ευσυνείδητων θαυμαστών της ΕΛΑΣ που απλά ήθελαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της προσφοράς της στην ελληνική κοινωνία:

Στο ίδιο έργο θεατές… – Άθλια αντεργατική εξέλιξη στον Alpha TV καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ


«Η εργοδοσία “Alpha TV” για άλλη μια φορά ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων τεχνικών», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καθώς όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «με την απόφασή της για την κατάργηση των τμημάτων ENG-LINK, η εργοδοσία του “ALPHA TV” βάζει μπροστά στους εργαζόμενους τεχνικούς την προοπτική της παραίτησης/απόλυσης με αποζημίωση, με “υποσχετική” για πιθανή πρόσληψη σε εταιρεία παραγωγής ή “άλλη δουλειά” πιθανότατα με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, που μπορεί να ξεκινούν από το χάσιμο της προϋπηρεσίας, τη μείωση μισθών, μέχρι ατομικές συμβάσεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δηλαδή ένταση της εκμετάλλευσης».
«Το ίδιο “έργο”», συνεχίζει η ανακοίνωση, «το είχε ξαναζήσει ο κλάδος πριν λίγα χρόνια, τότε στον “ΑΝΤ1”, πάλι με ευθύνη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΤΙΤΑ».
Για άλλη μια φορά, προσθέτει, «καθαρή κοροϊδία της εργοδοσίας -προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της- με διαμεσολάβηση εκλεγμένων που οφείλουν να υπερασπίζονται τα εργατικά συμφέροντα». Μία εξέλιξη, συμπληρώνει, «που πατάει στις πολλαπλές αντεργατικές “διευκολύνσεις” που χρόνια τώρα προσφέρουν στους καναλάρχες διαδοχικά οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Αυτή η άθλια αντεργατική εξέλιξη θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να δρομολογηθεί αν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ και των πλειοψηφιών στα ΔΣ των άλλων Ενώσεων δεν επέμεναν σε μία στρατηγική κοινωνικού διαλόγου και αναμονής, αλλά αντίθετα είχαν αγωνιστικό – ταξικό προσανατολισμό. Αν και έγκαιρα είχε εκτιμηθεί η πολύ επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε στα ΜΜΕ ακόμα από την περίοδο του νόμου Παππά η στάση των πλειοψηφιών των Ενώσεων τότε περικλειόταν στο σύνθημα “όχι μαύρο στα κανάλια”, υποχωρώντας στα μνημόνια και στις πιέσεις κυβέρνησης – αφεντικών για εργαζόμενους με μειωμένα δικαιώματα στο όνομα της μείωσης του λειτουργικού κόστους, που τους εξανάγκαζε να στρατευτούν κάτω από τη σημαία των συμφερόντων των καναλαρχών. Αντίθετα, οι δυνάμεις της ΔΑΣ από τότε πρόβαλλαν πλαίσιο πάλης διεκδικητικό για μόνιμη και σταθερή δουλειά με ΣΣΕ και δικαιώματα που στόχευε στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Παρόμοια στάση είχε η πλειοψηφία της ΕΤΙΤΑ και στην κινητοποίηση των τεχνικών του “ALPHA” εν μέσω πανδημίας όταν μείωναν τους εργαζόμενους στα εξωτερικά συνεργεία αυξάνοντας ταυτόχρονα τον εργάσιμο χρόνο και εντατικοποιώντας τη δουλειά. Τα αποτελέσματα της πορείας αυτής είναι γνωστά. Από το κλείσιμο του “MEGA”, τη μεταφορά εργαζομένων από το “STAR” στην “GREENPIXEL” μέχρι τις σημερινές εξελίξεις στον “ALPHA”, οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις επιλογές των αφεντικών. Αυτές οι εξελίξεις έρχονται επίσης ως αποτέλεσμα της προσφοράς της οπτικοακουστικής παραγωγής στους καναλάρχες, αρχικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνοδεύεται και με τεράστιες επιδοτήσεις για να κερδοσκοπούν από αυτές τις παραγωγές με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με τσακισμένους μισθούς, ευέλικτες σχέσεις εργασίας και εντατικοποίηση της δουλειάς.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τώρα είναι η στιγμή οι εργαζόμενοι του “ALPHA” στο σύνολό τους να μη δεχτούν καμία απόλυση, καμία μείωση μισθού, καμία αρνητική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, καμία μεταφορά σε εταιρεία παραγωγής. Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί αγωνιστικά κατακτημένα δικαιώματα που θέλουν να μας πάρουν πίσω κυβέρνηση και αφεντικά. Όσα κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα από την εργατική τάξη. Με όλα τα όπλα που διαθέτουμε από τις συνελεύσεις εργαζομένων μέχρι τις απεργίες να μην αφήσουμε να περάσει αυτό το σχέδιο-έκτρωμα που υλοποιεί η διοίκηση του “ALPHA” με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία, στο να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειές μας. Η υπόθεση αφορά και όλους τους τεχνικούς σε όλα τα κανάλια, αφού όπως δείχνει η πείρα μας αυτό είναι το αντεργατικό μέλλον που τους επιφυλάσσουν κυβερνήσεις και αφεντικά. Να, γιατί λέμε και καλούμε την πλειοψηφία του ΔΣ ΕΤΙΤΑ, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες της, να δείξει ότι νοιάζεται για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, να μη στέκεται τροχοπέδη με την τακτική του συμβιβασμού με την εργοδοσία, να μπει μπροστά για να αγωνιστούμε όχι μόνο οι εργαζόμενοι στον “ALPHA”, αλλά όλοι οι τεχνικοί όλων των καναλιών, καλώντας τους σε έμπρακτη αλληλεγγύη γατί έρχεται και η δική τους η σειρά. Έτσι με αγωνιστική ενότητα και δράση ενάντια στις αντεργατικές επιθέσεις των αφεντικών που “πατάνε” στην αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
Είναι πια φανερό ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ανοίξει την προοπτική για την ευημερία των εργαζομένων περνάει από την οργάνωση της πάλης, την ενότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους κλάδους των εργαζομένων, δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων -που και αυτοί χάνουν δικαιώματα- σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ. Η ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ με όλες της τις δυνάμεις θα συμβάλει στον αγώνα των εργαζομένων και του “ALPHA”, όπως έκανε πάντα».

Δύο ... αντίθετες «εικόνες»


Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αρχίσει πάλι το γνωστό τροπάρι, όσο καθημερινά αυξάνουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, άμεση συνέπεια του ανοίγματος στον τουρισμό, αφού τα περισσότερα είναι εισαγόμενα ή, όπως ομολογούν ειδικοί, ακόμα και όσα κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι αποτέλεσμα κάποιας επαφής με εισαγόμενο. Η «χαλάρωση», η «ατομική ευθύνη» και τα μέσα ατομικής προστασίας κλίνονται σε όλες τις πτώσεις για να κρυφτεί - για άλλη μια φορά - η ευθύνη του αστικού κράτους. Προφανώς και η ατομική ευθύνη για την προστασία της υγείας είναι απαραίτητη, όμως το μείζον ζήτημα είναι η κρατική πολιτική που εφαρμόζεται και οι προτεραιότητες που θέτει.
***
Η «ζυγαριά» όμως έχει ταξικό πρόσημο, γέρνει υπέρ των διευκολύνσεων των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, στις αλυσίδες εφοδιασμού κ.λπ. με υγειονομικά πρωτόκολλα «σουρωτήρι» ανάλογα με τη συγκυρία και με τους εργαζόμενους απλό μέσο για την κερδοφορία τους, με ελάχιστα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Την ώρα που η ανάγκη για πιο μαζικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι έκδηλη, επιλέγεται για παράδειγμα στα αεροδρόμια το μέτρο της δειγματοληψίας, δηλαδή της εν δυνάμει διασποράς του ιού σε όποια γωνιά της χώρας. Ταυτόχρονα το δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά τις κυβερνητικές μεγαλοστομίες, εξακολουθεί να μένει υποστελεχωμένο και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει χρυσές δουλειές. Η περίπτωση του οδηγού τρόλεϊ, που ανέδειξε ο «Ριζοσπάστης», που δεν μπορούσε να κάνει το τεστ για τον κορονοϊό σε δημόσια δομή, είναι χαρακτηριστική του ταξικού αντιλαϊκού κράτους.
***
Αυτή την πραγματικότητα βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, όσοι εργάζονται αυτή την περίοδο και είναι αναγκασμένοι να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία και σταθερής τροχιάς), που όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η πυκνότητα των δρομολογίων, αλλά λόγω καλοκαιριού και αδειών των εργαζομένων - που έτσι και αλλιώς δεν επαρκούν - η κατάσταση χειροτερεύει. Σε αυτή την κατάσταση μπορεί κανείς να προσθέσει και την ανοχή στην έλλειψη μέτρων προστασίας σε μεγάλους χώρους διασκέδασης, ιδιωτικοποιημένες παραλίες, λιμάνια, στα με μεγάλη πληρότητα πλοία και στις αερομεταφορές, για να μη θιγούν τα «καλά και συμφέροντα» των αφεντικών. Οι αντιφάσεις αυτές της πολιτικής που λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, πάντα με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, είναι που καλλιεργούν και τη σύγχυση στο λαό για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα να αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στα μεγάλα πολυκαταστήματα (mall) και να επαναφέρεται λίγες μέρες μετά στα σούπερ μάρκετ!
***
Μια διαφορετική εικόνα απέναντι σε αυτή την κατάσταση έδωσε το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Εδωσε σημαντικό μάθημα ευθύνης και αγωνιστικότητας και αποτέλεσε έκφραση του συνθήματος: «Μένουμε δυνατοί, αλλά όχι φιμωμένοι και σιωπηλοί», όπως θα ήθελαν κάποιοι. Αλλωστε, ορισμένοι καλοθελητές προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα αξιοποιώντας ζητήματα της προστασίας της υγείας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - που η ίδια η κυβέρνηση παραβιάζει και κάνει λάστιχο για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων - να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα ενάντια στη διοργάνωση του Διημέρου, προφανώς βάζοντας στο στόχαστρο το αντιιμπεριαλιστικό αντι-ΝΑΤΟικό μήνυμα που εξέπεμψε για άλλη μια χρονιά, αλλά και το κάλεσμα αγώνα για τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό. Αυτά είναι που πραγματικά τους ενόχλησαν και αυτό ξεσκεπάστηκε ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες αλλά και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι συμμετέχοντες να είναι ασφαλείς. Το γεγονός αυτό δεν μπόρεσαν, άλλωστε, να κρύψουν όσοι αναφέρθηκαν στις εκδηλώσεις του Διημέρου και δεν επέλεξαν να το θάψουν κανονικά!
Η «κόκκινη πολιτεία» που στήθηκε στο Στόμιο της Λάρισας, δίπλα στις βάσεις των ιμπεριαλιστών φονιάδων που έχουν προσφέρει οι αστικές κυβερνήσεις, έδειξε τι μπορεί να καταφέρει η οργανωμένη λαϊκή πάλη ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, πολύ περισσότερο τι μπορεί να καταφέρει όταν οι «αφανείς ήρωες», όπως ονόμαζαν υποκριτικά τους εργαζόμενους την περίοδο της καραντίνας κυβέρνηση και ΜΜΕ, γίνουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, πάρουν την εξουσία, τις τύχες στα χέρια τους, δημιουργήσουν τη μελλοντική κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, όταν λαϊκές ανάγκες όπως η Υγεία μπουν στο επίκεντρο, γίνουν ευθύνη της κοινωνίας.

Καμία προσδοκία




Τα τρία μερόνυχτα των σκληρών διαπραγματεύσεων που έκλεισαν οι ηγέτες της ΕΕ για το «Ταμείο Ανάκαμψης» αποκαλύπτουν ξανά τις βαθιές αντιθέσεις από τις οποίες σπαράσσεται το εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας. Αντιθέσεις που οξύνονται, αποτελώντας έναν ακόμα «δείκτη» για την οικονομική κρίση που εξελίσσεται και για τις ακόμα πιο δύσκολες μέρες που έρχονται για τους λαούς.
Οι σκληρές διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνουν όμως και πόσο κούφια ήταν τα παχιά λόγια που εδώ και δύο μήνες διακινούν τα αστικά κόμματα και τα παπαγαλάκια τους, όπως για την «ανασύνταξη της ΕΕ», για την «ΕΕ της νέας γενιάς» ή για την ΕΕ που «δεν αλλάζει απλά σελίδα, αλλά αλλάζει κεφάλαιο» κ.ο.κ. Μια προπαγάνδα εξωραϊσμού της ΕΕ, που επιχειρείται να στηθεί πάνω στα δάνεια και τις επιχορηγήσεις, για τα οποία τρέχουν τα σάλια των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεων. Τώρα αρχίζει πάλι η ...κλάψα, για την ΕΕ που «αδυνατεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες», για την «κακή συμφωνία» που έρχεται και άλλα παρόμοια, προετοιμάζοντας το λαό για τα χειρότερα.
Καμία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι και γύρω από τις οποίες αντιπαρατίθενται οι λεγόμενοι «φειδωλοί» με τους «ανοιχτοχέρηδες» δεν είναι φιλολαϊκή. Καμία πρόταση δεν προβλέπει να επιστραφούν στους λαούς οι κατακτήσεις τους που ξηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια από το ξεσάλωμα του κεφαλαίου. Αλλωστε, όπως ξεκαθάρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει» στην ΕΕ. Είναι δηλαδή καθαρό ότι όποιο κι αν είναι το μείγμα «δανείων - επιχορηγήσεων», όποιο κι αν είναι το τελικό ύψος του Ταμείου, όπως και όποτε τελικά επιτευχθεί ο όποιος συμβιβασμός, το μόνο σίγουρο για τους εργαζόμενους είναι το «νέο κοστούμι» που τους ράβουν.
Η ίδια η σύνοδος με τις μαραθώνιες συνεδριάσεις έδειξε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να μείνει απλά στην υλοποίηση των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», δηλαδή των μνημονίων διαρκείας, ώστε να εκταμιεύονται οι δόσεις από το «Ταμείο». Αντίθετα, η συζήτηση επικεντρώνει στο ποια θα είναι τα επόμενα πακέτα μέτρων και πώς αυτά θα παρακολουθούνται - αξιολογούνται ώστε να πέφτει το παραδάκι στα μονοπώλια. Επομένως, αυτό που είναι σίγουρο για το λαό είναι ότι θα κληθεί να πληρώσει τα νέα πακέτα είτε «τοις μετρητοίς», με νέα μόνιμα βάρβαρα μέτρα, είτε «με δόσεις», δηλαδή με αναδιαρθρώσεις που θα επηρεάσουν συνολικά τη ζωή του.
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και με το σχέδιο που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, με βάση το λεγόμενο «Πόρισμα Πισσαρίδη», με το οποίο θα διεκδικήσει τα κονδύλια από την ΕΕ. Και την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζεται στα διαβούλια της ΕΕ με το μπλοκ των κυβερνήσεων που τάχα «αποκλείουν κάθε νέο μνημόνιο», το παραπάνω σχέδιο από μόνο του σηματοδοτεί ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και νέο γύρο επίθεσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Ποιος λοιπόν «δικαιολογείται» να έχει προσδοκίες από μια συμφωνία στο εσωτερικό της ΕΕ; Σίγουρα δικαιολογούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που έχουν να λαμβάνουν από δύο μεριές: Και ρευστό για να στηρίξουν τους σχεδιασμούς τους, και μέτρα που θα διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης ώστε να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους.
Και βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις, αφού το όποιο πακέτο θα είναι προέκταση των μέτρων που μαζί έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, καμία προσδοκία δεν μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι. Θα είναι αυτοί που θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο», μέσα από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που θα σηματοδοτήσει η όποια συμφωνία. Μόνο η σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, τις κυβερνήσεις του, την ΕΕ και τα μνημόνιά τους είναι ο δρόμος για να μην πληρώσει ο λαός την κρίση, για να περάσει στην αντεπίθεση.

TOP READ