19 Απρ 2013

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο


Το χώμα βάφτηκε κόκκινο 
Μάτια μου η ελλάδα, την πάει τη μανωλάδα…
…και προσπαθεί να της μοιάσει. Να γίνει ολόκληρη μια εκφασισμένη οικονομική ζώνη, με ειδικό καθεστώς για τους μισθωτούς σκλάβους που πρέπει να είναι κι ευχαριστημένοι αν βρουν μια θέση στο σκλαβοπάζαρο να πωληθούν. Μια εικόνα από τα προσεχώς και το φαρ ουέστ του μέλλοντός μας, με πινακίδες-επιγραφές στις εισόδους των πόλεων, σαν κι αυτές που βλέπουμε στα τεύχη του λούκι λουκ: ξένε είσαι ευπρόσδεκτος για σκλάβος, αλλά αν ήρθες να διεκδικήσεις τα δεδουλευμένα σου, σε περιμένει καυτό μολύβι, κανάγια.




 Με αμερόληπτα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν περίπου σαν καιρικό φαινόμενο, τις σφαίρες που… έπεσαν, γενικά κι αόριστα, σα μάννα εξ ουρανού –κι ενίοτε εξοστρακίζονται. Και θύματα τους πυροβολημένους τηλεθεατές που παρακολουθούν με απάθεια πυροβολημένους μετανάστες και περιμένουν στωικά την σειρά τους, με θρησκευτική ευλάβεια. Σώσον Κύριε τον περιούσιο λαό σου με τις περιουσίες του και ευλόγησον την ιδιοκτησία του –και τις δολοφονίες που κάνει για να προστατέψει τα ιερά και όσια της αστικής κοινωνίας: τα κέρδη του.

 Κοκκίνισε-κοκκίνισε-ε ολόκληρη η ελλάδα
Θα γίνει ένα κάτεργο, όπως η μανωλάδα…
Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη. Ή κόκκινη από ζωή ή κόκκινη από φράουλες και θάνατο και το αίμα των εργατών γης. Σα να λέμε κόκκινη από σοσιαλισμό ή βαρβαρότητα. Και για να μην το καταλάβει ο κόσμος και πάει με τους κόκκινους, του λένε «πας μη έλλην βάρβαρος» και πως αυτή είναι η βαρβαρότητα που τον απειλεί. Κι αυτός υποδέχεται με το όπλο στο χέρι τους «βάρβαρους» από τα βάθη της ασίας, που ήρθαν να ζητήσουν «ψωμί κι ύδωρ», όχι σαν πέρσες κατακτητές, αλλά κυριολεκτικά ένα πιάτο φαΐ, για να μπορέσουν να ζήσουν στην χώρα του ξένου δία και να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Αλλά διέπραξαν την ύβρη να τα βάλουν με τους τσιφλικάδες επενδυτές που ευεργετούν τον τόπο με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για εξελιγμένα μοντέλα εργαζόμενων που δεν χρειάζεται να πληρώνονται κιόλας. Μετά την ύβρη λοιπόν ακολουθεί η κάθαρση και έτσι ψηφίζουμε χρυσή αυγή, για να καθαρίσει (ξεβρομίσει) ο τόπος.

 Η μανω(ελ)λάδα ανήκει στους έλληνες. 
Οι βάρβαροι όμως είναι εντός των τειχών, από τη δική μας πλευρά. Είναι τα ελληνικά αφεντικά και το πολιτικό σύστημα που τους στηρίζει αλλά καμώνεται πως δεν είχε ενημέρωση και έπεσε από τα σύννεφα. «Ώστε υπάρχει δηλ ανασφάλιστη εργασία στις καλλιέργειες φράουλας;»
-Χέζουν οι αρκούδες στο δάσος; που αναρωτιόταν κι ο μοντεχρήστος στον ισοβίτη του αρκά.

 Ο πραγματικός ρατσισμός δεν είναι φυλετικός, αλλά ταξικός. Ενάντια στους προλετάριους που δεν έχουν πατρίδα και στον ήλιο μοίρα και το κεφάλαιο τους θεωρεί αναλώσιμους. «Την εργατική τάξη πυροβολούν» όπως γράφει σήμερα και ο λεκάτης στο ριζοσπάστη. Και γενικώς όποιον τολμήσει να σηκώσει το κεφάλι και να διεκδικήσει τα αυτονόητα που δικαιούται.

 Ήρθε όμως ο καιρός να μπει ένα τέλος στο φαύλο κύκλο. Κι αντί να ψάχνουμε τις λέξεις να εκφράσουμε την οργή μας κάθε φορά μετά από τέτοια περιστατικά, να την κάνουμε δύναμη και να οργανώσουμε τον αγώνα μας να αλλάξει ο κόσμος, γιατί το χρειάζεται, όπως γράφει και ο μπρεχτ.
 Προβοκάτσια από Μπρεζνιεφικό απολίθωμα

Παραμένουν στο νοσοκομείο με πολλά τραύματα 7 εργάτες


Παραμένουν στο νοσοκομείο με πολλά τραύματα 7 εργάτες
Οι μεγαλοεξαγωγείς και οι μπράβοι τους, η ...σύσκεψη στην Περιφέρεια και οι επιθέσεις σε στελέχη του ΚΚΕ το 2008
Eurokinissi
Στα νοσοκομεία Πύργου και Ρίου νοσηλεύονται 7 από τους 35 εργάτες που δέχτηκαν προχτές ένοπλη επίθεση από μπράβους των αφεντικών, με πολλαπλά διάσπαρτα τραύματα σε κεφάλι, στήθος, κοιλιά και πόδια. Αντιπροσωπείες της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας και της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο πλευρό των τραυματιών. Από μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών περίπου 5 - 6 μετανάστες που τραυματίστηκαν ελαφρά φοβήθηκαν να μεταβούν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη, αφού δεν έχουν νόμιμα έγγραφα.
Για τον επιχειρηματία - κτηματία φράουλας, ένας 57χρονος, που συνελήφθη προχτές στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών. Ο συγκεκριμένος είναι μεγαλέμπορος και μεγαλοεξαγωγέας φρούτων. Διαθέτει σειρά καταστημάτων στην Κεντρική Λαχαναγορά των Αθηνών και είναι μέλος του ΔΣ της Ενωσης Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Οι τρεις επιστάτες, 39, 27 και 21 χρόνων, δεν έχουν συλληφθεί ακόμη, ενώ σε βάρος του ενός εκκρεμεί δίκη για επικίνδυνες σωματικές βλάβες. Ενας εκ των επιστατών του αφεντικού που πυροβόλησε σε βάρος των μεταναστών εργατών είναι ο ίδιος που τον περασμένο Αύγουστο του 2012, είχε δέσει στο αγροτικό και έσερνε στους δρόμους της Μανωλάδας έναν Αιγύπτιο μετανάστη επειδή έκανε το «λάθος» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του.
Χτες συνελήφθη στην περιοχή της Πηνείας Αμαλιάδας, ένας 38χρονος, με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία καθώς, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, προχτές παρείχε κατάλυμα σε 2 από τους 3 καταζητούμενους. Στο χώρο της δολοφονικής επίθεσης οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν πέντε κενά και ένα πλήρες φυσίγγιο, πέντε συγκεντρωτήρες φυσιγγίων, 15 σιδερένιους σωλήνες, 12 αυτοσχέδια ρόπαλα.
Η Περιφέρεια στο πλευρό των φραουλάδων...
Λίγες ώρες πριν τη δολοφονική επίθεση στη Μανωλάδα, το ίδιο μεσημέρι (Τετάρτη 17 Απρίλη), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνάντηση - σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Κ. Αγγελόπουλου με εκπροσώπους των φραουλάδων (και άλλους κρατικούς παράγοντες) δήλωνε ότι είναι στο πλευρό των παραγωγών εμπόρων φράουλας, κι έθεσε θέμα το πώς οι φραουλάδες θα «κατακτήσουν» κι άλλες αγορές! Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τοπικές αρχές συνομιλούν όχι τόσο με τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς αλλά με τους μεγαλοφραουλάδες για το πώς αυτή η δυναμική καλλιέργεια θα έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Οι μεγαλοκαλλιεργητές - μεγαλοεξαγωγείς που παρουσιάζονται σαν πρότυπο από τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές, έχουν θησαυρίσει πάνω στα κορμιά των εργατών που δουλεύουν ακόμα και με την απειλή όπλων, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, με εξευτελιστικά μεροκάματα που δε ξεπερνούν τα 22 ευρώ. Ξεκινούν τη δουλειά από τις 6.30 π.μ. έως τις 1.30 μ.μ. και με 3 - 3,5 ευρώ την ώρα από τις 5 το απόγευμα μέχρι το βράδυ.
Χρήματα που τις περισσότερες φορές δεν τα παίρνουν, είτε γιατί τα αφεντικά με το τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς και αφού τούς έχουν απλήρωτους τούς καταγγέλλουν στην αστυνομία επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά, είτε γιατί όσα λεφτά παίρνουν τα δίνουν στα κυκλώματα των δουλεμπόρων.
Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες στις ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες -έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών- οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού.
Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα δεν υπάρχουν. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, πίνουν και μαγειρεύουν. Οι περισσότερο τυχεροί, ελάχιστοι στον αριθμό, διαβιούν κατά 20άδες σε εγκαταλειμμένα παλαιά σπίτια και αποθήκες και πληρώνουν μέρος του μεροκάματου.
Επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και στελεχών του ΚΚΕ
Πολλοί από τους μεγαλοκαλλιεργητές διαθέτουν ολόκληρο «στρατό» από «μπράβους» και «επιστάτες».
Στη διάρκεια απεργίας των μεταναστών εργατών γης τον Απρίλη του 2008, αυτοί οι «μπράβοι» συγκρότησαν αποσπάσματα, εξαπέλυσαν πογκρόμ στις παράγκες, τις κατεδάφισαν, ξυλοφόρτωσαν οικογένειες μεταναστών και δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και όπλα για να γονατίσουν τους εργάτες γης.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν εξαπολύσει τραμπούκικη επίθεση σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ τους οποίους και τραυμάτισαν, επειδή βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Μανωλάδας για να συμπαρασταθούν στους μετανάστες εργάτες γης. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 19 Απρίλη, δεύτερη μέρα της απεργίας, κλιμάκιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ πήγε στην πλατεία όπου γίνονταν η συγκέντρωση. Το βράδυ, μετά από νέα συγκέντρωση στην πλατεία, τραμπούκοι παρακρατικοί επιτίθενται και τραυματίζουν τρία στελέχη του ΚΚΕ, τον Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του Κόμματος και τους Κοσμά Αλεξίου καιΣωτήρη Αναστασόπουλο, μέλη της ΝΕ. Το ίδιο βράδυ, οι μπράβοι των αφεντικών εξαπολύουν πογκρόμ μπαίνουν μέσα στις παράγκες, κάνουν χρήση των όπλων τους.
Τον Ιούνη του 2009 δύο αγροτοκτηνοτρόφοι, με την υποψία και μόνο ότι δύο Μπαγκλαντέζοι εργάτες γης είναι πιθανό να εμπλέκονται στην κλοπή αρνιών από τα κοπάδια τους, τους πήραν από το χώρο όπου βρίσκονταν, τους απείλησαν, τους εξύβρισαν, τους ξυλοφόρτωσαν και στη συνέχεια τους έδεσαν πίσω από το μηχανάκι τους και τους διαπόμπευαν στους δρόμους της Μανωλάδας.
ΠΑΜΕ
Για τον κάθε εκμεταλλευτή, θεός είναι το κέρδος
Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα εκτός από την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία που δέχονται καθημερινά, τη δουλειά χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και χωρίς ασφάλιση, τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και έλλειψης κάθε μέτρου υγιεινής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χτες (σ.σ. προχτές) δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και ανθρώπους - μπράβους της εργοδοσίας με αποτέλεσμα τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.
Xρόνια τώρα οι σύγχρονοι τσιφλικάδες - μεγαλοπαραγωγοί με την κάλυψη κυβέρνησης και Δικαιοσύνης δρουν ανεξέλεγκτοι. Εχουν δημιουργήσει ένα σύγχρονο κολαστήριο με εργασιακές σχέσεις δουλείας, πρότυπο σκλαβοπάζαρο προηγούμενων αιώνων. Οι σύγχρονοι είλωτες στη Μανωλάδα εργάζονται σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, πληρώνουν νοίκι στους εκμεταλλευτές τους μένοντας σε παραπήγματα και πρόχειρους καταυλισμούς χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, στοιβαγμένοι στο σωρό.
Στην τυφλή βία των τσιφλικάδων και των μπράβων τους, στα σύγχρονα εργατικά κάτεργα που έχουν στηθεί στη Μανωλάδα τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικές αρχές έχουν καθοριστικό ρόλο. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε. Η χτεσινή δολοφονική ενέργεια ακουμπά πάνω στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δίνοντας αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, να πράττει και να "εκτελεί κατά ριπάς".
Οι εργάτες γης χτες (σ.σ. προχτές) πήγαν και ζήτησαν το αυτονόητο! Να πάρουν τα καθυστερημένα δεδουλευμένα τους. Οταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις μπράβους ενός μεγαλοτσιφλικά συνάντησαν καταιγισμό πυρών από καραμπίνες και περίστροφα. 33 εργάτες γης χτυπήθηκαν από τις σφαίρες σε ζωτικά όργανα, ενώ οι υπόλοιποι άρχισαν να τρέχουν προς τα χωράφια για να γλιτώσουν από τα φονικά πυρά.
Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη, όπως πάντα, έτσι και τώρα, θα κινηθούν γοργά για να τιμωρήσουν τους ενόχους.
Επειδή για τον κάθε εκμεταλλευτή, θεός είναι το κέρδος. Επειδή είναι αδίστακτοι και γιατί οι μετανάστες εργάτες αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, το πιο εκμεταλλευόμενο. Η δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί με μαύρη ανασφάλιστη εργασία δεν αφορά πλέον μόνο τους μετανάστες αλλά γενικεύεται.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την εγκληματική δράση των μεγαλοτσιφλικάδων της Μανωλάδας. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη από τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να πυκνώσουν οι αγώνες και η αφοβία μπροστά στην εργοδοτική - εγκληματική αυθαιρεσία. Κανένας μόνος του!
Αν δε σηκώσουμε κεφάλι δε θα αργήσει να έρθει και η σειρά όλων όσοι δίνουν ανοχή στην εργοδοτικ

Αποκάλυψη: Η αντιμετώπιση που είχαν από την "δικαιοσύνη" τους για περασμένο ρατσιστικό έγκλημα που έκαναν οι καταζητούμενοι επίδοξοι δολοφόνοι της Μανωλάδας! (5 Βίντεο)


Αποκάλυψη: Η αντιμετώπιση που είχαν από την "δικαιοσύνη" τους για περασμένο ρατσιστικό έγκλημα που έκαναν οι καταζητούμενοι επίδοξοι δολοφόνοι της Μανωλάδας! (5 Βίντεο)

Από τα τέσσερα βίντεο που παραθέτουμε και αναφέρονται στο έγκλημα της Μανωλάδας, ξεχωρίζουμε αυτό με τις απόψεις της προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας που λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

Εμείς θα σταθούμε σε κάτι άλλο γιατί η υποκρισία περίσσεψε από όλα τα αστικά ΜΜΕ που σχολιάζουν το περιστατικό κατά το οποίο μπράβοι των τσιφλικάδων άνοιξαν πυρ εν ψυχρώ στοχεύοντας φτωχούς εργάτες που διεκδικούσαν τα μεροκάματα τους έξη μηνών.

Είναι σε όλους γνωστό –εκτός απ’ τα ΜΜΕ- ότι οι φράουλες που καλλιεργούνται επί χρόνια στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, είναι ποτισμένες με ιδρώτα, αίμα και εκμετάλλευση χιλιάδων αλλοδαπών εργατών γης. Δεν είναι ότι οι εργάτες αυτοί βιώνουν μόνο την στυγνή εκμετάλλευση από τα αφεντικά τους, είναι και το ότι αντιμετωπίζονται στην πραγματικότητα σαν δούλοι, με την ανοχή του επίσημου κράτους.

 Ξέρετε, ποιοι είναι αυτοί οι επίδοξοι δολοφόνοι που αναζητούνται σήμερα; Οι ίδιοι που πριν λίγα χρόνια ήταν δράστες του παρακάτω περιστατικού, όπως το περιγράφει καθημερινή εφημερίδα:«Αιγύπτιος εργάτης γης βασανίστηκε το Σάββατο στην Μανωλάδα της Ηλείας από δύο ντόπιους. Οι δύο δράστες τον χτύπησαν στο κεφάλι και στα χέρια, σφήνωσαν το κεφάλι του 22χρονου ανάμεσα στην πόρτα του αυτοκινήτου και τον έσυραν για περίπου ένα χιλιόμετρο στο δρόμο και τον παράτησαν αιμόφυρτο. Ο νεαρός μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο που κάλεσαν περίοικοι, στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας».

Γνωρίζετε ποια αντιμετώπιση είχαν τα δυο αυτά καθάρματα; Σας παραπέμπουμε στην σχετική ανάρτηση που είχαμε κάνει τότε:

 Κι αυτή την φορά η «τυφλή και ανεξάρτητη» «δικαιοσύνη» τους ξεπέρασε κάθε όριο!!!! 

 Και αναφερόμαστε στο περιστατικό που συνέβη στην Νέα Μανωλάδα όταν δυο καθάρματα -Διονύσης Γομοστιώτης και Πέτρος Σάμαρης, λέγονται- ξυλοφόρτωσαν, βασάνισαν και στη συνέχεια έδεσαν πίσω από ένα μηχανάκι και τραβολογούσαν στους κεντρικούς δρόμους Μανωλάδας δυο μετανάστες απ’ το Μπαγκλαντές γιατί είχαν «υπόνοιες» ότι τους έκλεψαν κάποια ζώα!

 Το εξωφρενικό είναι ότι μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα η «δικαιοσύνη» τους στέλνει να δικαστούν τους δυο μετανάστες για κακουργηματικές πράξεις, ενώ στους θύτες οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος! 

Και ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος των μεταναστών –ούτε καν καταγγελία για κλοπή δεν υπάρχει στους μπάτσους- τους φόρτωσαν τις κατηγορίες για απόπειρα ζωοκλοπής από κοινού και ζωοκλοπή από κοινού, οι οποίες διώκονται σε βαθμό κακουργήματος, ενώ στους θύτες απέδωσαν κατηγορίες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος («εξύβριση κατά συρροή, μη κακόβουλη βλασφημία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, κλπ»).

Πραγματικά δεν βρίσκουμε λέξεις να σχολιάσουμε το γεγονός χωρίς να κινδυνεύουμε να μας ασκηθεί δίωξη για εξύβριση δικαστών κλπ.

Μετά απ’ αυτό χρειάζεται να κάνουμε τον παραμικρό περαιτέρω σχολιασμό στα όσα παρακολουθούμε στα βίντεο; Το μόνο που μπορεί να προσθέσουμε είναι ότι μέλη της Κίνησης για τα δικαιώματα των Προσφύγων και μεταναστών Μεταναστριών μας πληροφορούν αυτή την ώρα ο,τι η αστυνομία σπεύδει στο νοσοκομείο του Ρίου για να προσαγάγει τους τραυματισμένους μετανάστες του τσιφλικά της Μανωλάδας, για να εξαφανίσει τους αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού που προκάλεσαν μπράβοι του τσιφλικά,

Αν όντως συμβαίνει αυτό το πράγμα και ο Καίσαρας Δένδιας διέταξε τους πραίτορες του καθεστώτος του να πράξουν αυτή την αναίσχυντη ενέργεια, με το πρόσχημα ότι κάποιοι απ’ τους τραυματισμένους μετανάστες βρίσκονται «παράνομα» στην χώρα μας τότε αδυνατούμε να σχολιάσουμε την ενέργεια του χωρίς να κινδυνεύουμε την ποινική μας δίωξη.

Η αντιμετώπιση του αστικού Τύπου στοιχείο της ταξικής πάλης


Η αντιμετώπιση του αστικού Τύπου στοιχείο της ταξικής πάλης
Αν κάτι επιβεβαιώνει και πάλι ο αστικός Τύπος, πριν, στη διάρκεια και μετά από το 19ο Συνέδριο, είναι μία μόνο πλευρά από τη σκληρότητα της ταξικής πάλης. Βεβαίως, δεν ανέμενε κανείς μια διαφορετική στάση. Η στρατηγική του ΚΚΕ είναι αυτό που ενοχλεί πάνω απ' όλα.
Εχουν λαθεμένη εικόνα για την εσωκομματική κατάσταση του ΚΚΕ; Οχι, γιατί «πράγμα που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει». Και η εσωκομματική κατάσταση του ΚΚΕ (και της ΚΝΕ) είναι ακριβώς αυτή που εκφράστηκε με το ποσοστό του 98% περίπου υπερψήφισης των προσυνεδριακών κειμένων για το 19ο Συνέδριο. Ωστόσο, προσπάθησαν να την εμφανίσουν τελείως διαφορετική, ορισμένοι κάνοντας λόγο και για σοβούσα κρίση στις γραμμές του Κόμματος. Η πλαστή εικόνα που επιδιώκουν να εμφανιστεί έχει γι' αυτούς σημασία. Η διάψευση από τα γεγονότα τούς είναι αδιάφορη.
Το βιολί βεβαίως συνεχίζεται και μετά από το 19ο Συνέδριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τώρα αναγνωρίζουν την προσφορά της πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού επί περισσότερο από δύο δεκαετίες την «στόλισαν» με διάφορα «κοσμητικά» επίθετα. Την ίδια στιγμή, η λέξη «σκληροπυρηνικός» πάει και έρχεται για τον νέο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και αναρωτιούνται (!) δήθεν αθώα, αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η πολιτική γραμμή του Κόμματος! Τέτοια ...αθώα ερωτήματα προέβαλαν και τις ημέρες του Συνεδρίου, παρά το γεγονός ότι το Συνέδριο δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει αποφάσεις και στο ελάχιστο διαφορετικές από την ψήφο του 98% των κομματικών μελών, ανάμεσα στα οποία ήταν και οι σύνεδροι. Ομως, αυτό δεν έχει καμιά σημασία για σειρά εντεταλμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι παρ' όλα αυτά εμφανίζονται και εξόχως δημοκρατικοί... Προέχει ο επιδιωκόμενος στόχος τους.
Ετσι, μετά από την επινόηση ότι στο 19ο Συνέδριο δεν υπήρξε προθυμία των συνέδρων να πάρουν το λόγο, στη συνέχεια ανακαλύπτουν: Την ύπαρξη δυαρχίας στο ΚΚΕ! Το διαχωρισμό της Κεντρικής Επιτροπής σε ομάδες «νικητών και χαμένων»! Ιντριγκες! Το κόψιμο (καρατόμηση) στελεχών από την Κεντρική Επιτροπή! Κουμανταδόρους και ακολούθους! Και άλλες αθλιότητες που παράγονται και αναπαράγονται στα κόμματά τους, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια.
Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνείς με το σύνολο των πλευρών που συγκροτούν τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό (ανώτατη αρχή λειτουργίας του ΚΚΕ), για να αναγνωρίσεις ότι στο ΚΚΕ διεξάγεται η πιο πλατιά συζήτηση για όλα τα θέματα, ιδιαίτερα σε προσυνεδριακές συνθήκες. Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζει κανείς προκαταβολικά ότι σειρά συνεδριακών ντοκουμέντων (και το ίδιο το Καταστατικό του Κόμματος) επιπλήττουν έως και επιβάλλουν κομματικές ποινές σε όποιον παρεμποδίζει (έστω και δίχως πρόθεση) την έκφραση γνώμης, την άσκηση κριτικής, για να αναγνωρίζει ότι στο ΚΚΕ η συλλογικότητα στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ για την ύπαρξη του Κόμματος. Αυτά τα γνωρίζουν βεβαίως και οι δημοσιογραφούντες των αστικών Μέσων. Αλλά γι' αυτούς δεν έχουν καμία σημασία...
Το ...ενδιαφέρον είναι μεγάλο και αφορά στην ...προκοπή του ΚΚΕ και του λαού. Γι' αυτό και ο τόσος καημός τους για την πολιτική των συμμαχιών του Κόμματος, που αντιστρατεύεται αυτό το «ενδιαφέρον». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ «αγανάκτησε» αποκαλώντας την πολιτική του ΚΚΕ «τακτική του σκαντζόχοιρου»! Ανεκδιήγητος, πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, ανακάλυψε ως αιτία της «κρίσης» (!) στο Κόμμα, το χάσμα, όπως έγραψε, ανάμεσα σε αυτό και στην κοινωνία! Αλλος πρώην (δημοσιογράφος αυτός) τιτλοφόρησε άρθρο του για την Αλέκα Παπαρήγα, ότι πήρε το ΚΚΕ από το 4,5% και το παρέδωσε με 4,5%! Στο ίδιο μοτίβο το σύνολο του αστικού και του οπορτουνιστικού Τύπου, όπως η «Αυγή», που ...βαθυστόχαστα αναλογίστηκε ότι «δεν φτάνει να αλλάζει ο βιολιτζής, αλλά πρέπει να αλλάξει ο χαβάς»! Την τιμητική του έχει ακόμα και ο Νίκος Ζαχαριάδης, που διάφοροι θυμήθηκαν το πρώτο ανοιχτό γράμμα του, του Οκτωβρίου 1940, προκειμένου να συστήσουν στο ΚΚΕ την αλλαγή πλεύσης στην πολιτική συμμαχιών, παίρνοντας υπόψη του, όπως ο Ζαχαριάδης λένε, ότι αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες που ζει ο λαός σήμερα.
Σε ποια βάση γίνεται η επίθεση (γιατί περί επιθέσεως πρόκειται) στην πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ;
Πρώτον: Από τη θέση που αποκλείει και κρύβει το γεγονός ότι δεν είναι μονόδρομος για το λαό η σημερινή πορεία, ότι υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, πέρα από τον καπιταλιστικό, ο δρόμος που εκφράζεται στο σύνθημα του 19ου Συνεδρίου «Λαϊκή Συμμαχία - Ο λαός στην εξουσία - Ο σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος».
Δεύτερον: Από τη θέση (την αστικοκοινοβουλευτική και σε τελική ανάλυση τυχοδιωκτική), ότι το ΚΚΕ πρέπει να ακολουθήσει πολιτική συνεργασίας με άλλα κόμματα, επειδή το εκλογικό του ποσοστό ήταν μικρό. (Βεβαίως κι αν το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ ήταν μεγάλο, πάλι θα έλεγαν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί υπεύθυνα! Δηλαδή, να συμβάλει στη δημιουργία της λεγόμενης κυβέρνησης της αριστεράς...).
Τρίτον: Αποκόβοντας την πολιτική από την οικονομία, δηλαδή αποκρύπτοντας εκείνο που το ΚΚΕ ανάγει ως βάση της πολιτικής και της στρατηγικής του: Την αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική λαϊκή συμμαχία, τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από την ανατροπή της αστικής εξουσίας και από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής (εργατική τάξη, μισοπρολετάριοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες). Τέτοιου είδους πρόταση συμμαχίας δε θα βρει κανείς σε κανένα άλλο κόμμα, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι κόμματα της καπιταλιστικής διαχείρισης, έστω και αν κάποια τοποθετούνται υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη. Επόμενο, αφού ο σκοπός (αστική ή εργατική εξουσία) είναι που καθορίζει και τα μέσα. Γι' αυτό και η επίθεση για τις συμμαχίες έχει στόχο την ενσωμάτωση του ΚΚΕ και όταν αυτό δε γίνεται κατορθωτό, την απομόνωσή του από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Ανάμεσα στα ρηχά και συκοφαντικά υπήρξαν και μια - δυο σοβαρές τοποθετήσεις, οι οποίες όμως δεν βγαίνουν από την πεπατημένη, αφού παρουσιάζουν τον καπιταλισμό ως «φυσική τάξη των πραγμάτων». Και γι' αυτό διαβάζουμε: «...αν οι συσχετισμοί παγκοσμίως είναι δυσμενείς, τότε το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι, παρά το γεγονός ότι οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ώριμες, ο σοσιαλισμός ως αίτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη γιατί το πολιτικό υποκείμενο δεν έχει αρθεί στο ύψος των αναγκών. Σ' αυτήν την περίπτωση το ζητούμενο είναι η αντίσταση στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού. Και για να είναι αποτελεσματική η αντίσταση, πρέπει να διαμορφωθούν ευρύτερες συμμαχίες, χωρίς απαραίτητα να συμφωνούν όλοι όσοι θα συμμετάσχουν με τον στρατηγικό στόχο. Αυτό δηλαδή που έπραξε το ΚΚΕ στο παρελθόν, αλλά αρνείται να το κάνει σήμερα».
Το ΚΚΕ πράγματι αρνείται να κάνει σήμερα εκείνο που έκανε το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα στο παρελθόν και που τα αποτελέσματά του είναι γνωστά. Οταν το Ιταλικό ΚΚ συγκέντρωνε στις εκλογές περίπου 35%, και οδηγούνταν στον γνωστό «ιστορικό συμβιβασμό», δηλαδή στη συμμαχία με τη χριστιανοδημοκρατία, σήμαινε ότι είχε πολιτική που αντιστοιχούσε στα συμφέροντα της εργατικής τάξης; Η κατάντια του Ιταλικού ΚΚ δεν αφήνει το ελάχιστο περιθώριο για καταφατική απάντηση. Το ίδιο και στην Ελλάδα, όταν η ΕΔΑ συγκέντρωσε το 24,42% των ψήφων (1958), ακριβώς τότε που το ΚΚΕ διέλυε τις παράνομες κομματικές οργανώσεις στην Ελλάδα, ενέτασσε τους κομμουνιστές στην ΕΔΑ και διακήρυσσε ως στόχο την «εθνική δημοκρατική αλλαγή», την οποία το ΚΚΕ έβλεπε τότε ως μεταβατική φάση για το σοσιαλισμό. Εξάλλου και ο Συνασπισμός του 1989 - 1991 αποδείχτηκε όχι και τόσο μεταβατικός...
Επειδή το ΚΚΕ έχει σαφές εδώ και 20 χρόνια ότι η τακτική είναι στοιχείο της στρατηγικής, ότι πρέπει να την υπηρετεί και όχι να απωθεί προς το μέλλον εκείνο που είναιαντικειμενικά αναγκαίο σήμερα, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δυνάμεων, επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός τέτοιου συσχετισμού στο λαό, ώστε αυτό που είναι στην ημερήσια διάταξη αντικειμενικά, να έρθει στην ημερήσια διάταξη και από τη σκοπιά του κοινωνικού υποκειμένου. Η στρατηγική δεν καθορίζεται από το συσχετισμό δυνάμεων.
Είμαστε ακόμα στην αρχή. Θα ακολουθήσουν κι άλλα πολλά. Ομως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. Το ΚΚΕ διαθέτει ιδεολογική υπεροχή και αυτό είναι το μεγάλο σύγχρονο όπλο του, μαζί με την τεράστια θετική και αρνητική πείρα του, από την οποία βγάζει πολλά βασικά διδάγματα. Το 19ο Συνέδριο αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και αυτό είναι που φοβίζει κάθε αντίπαλο.

Γ. Ρ.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Με αντιΚΚΕ παραλήρημα δίνει εξετάσεις στα αφεντικά



ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Με αντιΚΚΕ παραλήρημα δίνει εξετάσεις στα αφεντικά
Θίχτηκαν οι χρυσαυγίτες στη Βουλή από την αποκάλυψη του αντιδραστικού τους ρόλου, με αφορμή και τη Μανωλάδα
H αποκάλυψη από το ΚΚΕ του ρόλου της «Χρυσής Αυγής» ως θεματοφύλακα των συμφερόντων των αφεντικών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, ενοχλεί τους χρυσαυγίτες, που με κάθε ευκαιρία καταφεύγουν σε ωμό αντικομμουνισμό.
Χτες στη Βουλή, ο χρυσαυγίτης βουλευτής Η. Παναγιώταρος, με αφορμή την αποκάλυψη από μεριάς του βουλευτή του ΚΚΕ Χ. Κατσώτη της στάσης της Χρυσής Αυγής στο ζήτημα της Μανωλάδας, εγκάλεσε το ΚΚΕ επειδή βάζει στην ίδια μοίρα Ελληνες με μετανάστες εργάτες, είπε ότι τα φυλλάδια του Κόμματος «τυπώνονται σε καμία δεκαριά γλώσσες» και αναμάσησε κάθε αθλιότητα γύρω από τα οικονομικά του Κόμματος.
Μέσα σε παραλήρημα, έφτασε να πει ότι το ΚΚΕ «είναι το μαντρόσκυλο του συστήματος, είστε εσείς που είχατε βάλει τα ΚΝΑΤ να φυλάνε περιμετρικά τη Βουλή». Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «μαμά Σοβιετική Ενωση που έστελνε τεράστια ποσά για να φτιάξετε ένα σύστημα επιχειρήσεων» και είπε το φαιδρό ότι «ο κομμουνισμός και ο καπιταλισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».
Απαντώντας στο χρυσαυγίτη, ο Χ. Κατσώτης τόνισε ότι το ΚΚΕ διεξάγει από την ίδρυσή του σκληρό αγώνα για το κοινωνικό σύστημα των πολλών, που είναι ο σοσιαλισμός και όχι των λίγων που είναι ο καπιταλισμός. Πρωτοστατεί, είπε, στους αγώνες της εργατικής τάξης και περιφρουρεί τους αγώνες του, μη επιτρέποντας τις προβοκάτσιες, όπως αυτή που επιχείρησαν στην πλατεία Συντάγματος η Χρυσή Αυγή και άλλοι.
«Δεν τους πέρασε και δε θα επιτρέψουμε τέτοιες προβοκάτσιες» είπε χαρακτηριστικά ο Χ. Κατσώτης, σχολιάζοντας τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.
Για τα όσα είπε ο χρυσαυγίτης περί απολύσεων στα Μέσα του ΚΚΕ, ο Χ. Κατσώτης ανέφερε ότι η κρίση επηρέασε το Κόμμα μας, βεβαίως έγιναν απολύσεις και κάθε απόλυση είναι εφιαλτική, αλλά το ΚΚΕ δεν κάνει καμία απόλυση για να αποκομίσει κέρδη και αγωνίζεται για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Στο Κόμμα μας, τόνισε, κανένας δεν μπαίνει για να λύσει το πρόβλημα της δουλειάς, αλλά για να αγωνιστεί για το δικαίωμα όλων στη δουλειά.
Σχετικά με «τα ρούβλια και τις επιχειρήσεις», ανέφερε ότι ο χρυσαυγίτης μεταφέρει πληροφορίες από την ΚΥΠ και τη CIA και είναι ίδιες με αυτές που έλεγαν ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης έχει κότερο και ότι το ΚΚΕ έχει την εταιρεία «Γερμανός».
Εμάς, ξεκαθάρισε, μας χρηματοδοτεί η εργατική τάξη από το υστέρημά της και ποτέ δεν κρύψαμε ότι σκοπός μας είναι η συγκέντρωση των δυνάμεων για αλλαγή της τάξης που θα έχει την εξουσία, για να έρθουν στην εξουσία οι δημιουργοί του πλούτου, οι εργάτες και οι σύμμαχοί τους, να πάρουν στα χέρια τους όλα τα μέσα παραγωγής από τα παράσιτα που είναι οι καπιταλιστές.
Για εμάς, κατέληξε, η εργατική τάξη είναι ενιαία και σαν τέτοια πρέπει να αγωνιστεί, ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία για την απελευθέρωσή της.

Μανω(ελ)λάδα


Μανω(ελ)λάδα
Ηταν 31 Μάρτη 2011.
«Κόκκινο χρυσό» αποκάλεσε τότε τις φράουλες της Μανωλάδας, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φροντίζοντας ταυτόχρονα να επιδαψιλεύσει δάφνες στους «πρωτοπόρους», όπως αποκάλεσε τους εκεί «τσιφλικάδες».
Είναι οι ίδιοι «τσιφλικάδες» που έβγαζαν και βγάζουν το «χρυσό» τους χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους της «ανθρωπιάς» απέναντι στους μετανάστες εργάτες γης.
Είναι οι ίδιοι «τσιφλικάδες» που λίγο διάστημα πριν από τα εύσημα του πρώην πρωθυπουργού, είχαν στείλει τα τσιράκια τους να πραγματοποιήσουν νυχτερινή επιδρομή στα σπίτια εκατοντάδων μεταναστών εργατών γης - επειδή απεργούσαν για καλύτερα μεροκάματα - με καραμπίνες, πιστόλια, ρόπαλα και σιδερολοστούς, χτυπώντας τους και απειλώντας πως θα τους σκοτώσουν σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η απεργία.
Ολόκληρος πρωθυπουργός, δεν τα γνώριζε όλα αυτά;...
*
Ηταν 8 Μάη 2008.
Η τοποθέτηση του τότε υφυπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν αποκαλυπτική περί της πολιτικής που υποθάλπει το «θερμοκήπιο» της κτηνωδίας που είχε συντελεστεί - και τότε - εναντίον των εργατών γης στη Μανωλάδα.
Ο τότε υφυπουργός Χηνοφώτης, από βήματος Βουλής, όχι μόνο είχε καλύψει τους τσιφλικάδες, όχι μόνο επέδωσε εύσημο μνεία στην Αστυνομία που τους έκανε πλάτες όταν - και τότε - τρομοκρατούσαν μετανάστες και χτυπούσαν συνδικαλιστές, αλλά είχε προβεί και σε συστάσεις στο ΚΚΕ ότι πριν πάει να συμπαρασταθεί στους εργάτες, θα έπρεπε να ειδοποιήσει την... Αστυνομία!
Βέβαια, ο κ. υφυπουργός είχε... καλή πρόθεση:
Οπως είχε ισχυριστεί σε μια δοκησισοφία ολκής, έπρεπε να ειδοποιήσει το ΚΚΕ ότι πήγαινε να συμπαρασταθεί στους εργάτες γης, ώστε να σπεύσει η Αστυνομία για να προστατέψει τα μέλη του Κόμματος! Φυσικά καμία εξήγηση δεν δόθηκε - ούτε τότε - για το γεγονός ότι παρουσία της Αστυνομίας οι τραμπούκοι των «τσιφλικάδων» επιτελούσαν το «έργο» τους. Οτι οι τραμπούκοι και οι μισθοφόροι των καπιταλιστών παραγωγής φράουλας προπηλάκιζαν μετανάστες που πριν τους είχαν στοιβάξει σε απάνθρωπους καταυλισμούς. Οτι οι ίδιοι τραμπούκοι, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων βιαιοπραγούσαν ενάντια στα στελέχη του ΚΚΕ, που είχαν σπεύσει για συμπαράσταση στους εργάτες γης.
Εκείνο όμως που σαφώς είχε ομολογηθεί εμμέσως από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου είναι ότι στην Ελλάδα του καπιταλιστικού νεοτσιφλικάδικου «Φαρ Ουέστ», όταν πρόκειται να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των εργατών, χρειάζεσαι... αστυνομική προστασία!
*
Ηταν 20 Απρίλη 2008.
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών, κ. Πρ. Παυλόπουλος, στη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ που είχε συνέλθει στο Λουξεμβούργο για τα θέματα της μετανάστευσης είχε δηλώσει:
«Η Ελλάδα ακολουθεί μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της, βασισμένη στις αρχές της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του»!
Αυτά στα λόγια. Γιατί την ίδια ώρα που ακούγονταν αυτά τα ωραία και παχιά, στην πράξη, εδώ στην Ελλάδα, στη Μανωλάδα, το κράτος των καπιταλιστών είχε δείξει το πραγματικό του πρόσωπο: Κράτος - όργανο εκμετάλλευσης των εργατών. Μηχανισμός τρομοκράτησης των προλετάριων. «Στρατηγείο» καταστολής και επιβολής της βαρβαρότητας.
Εκείνες τις ίδιες ώρες στη Μανωλάδα εκτυλίσσονταν σκηνές «άγριας Δύσης» στα καταλύματα - τρώγλες των μεταναστών εργατών. Γινόταν εισβολή των μεγαλοαγροτών με τους τραμπούκους τους στα παραπήγματα από νάιλον που αποτελούν - από τότε - στέγη για τους εργάτες γης. Εξελισσόταν το πογκρόμ των μπιστικών και των ραβδούχων της εργοδοσίας ενάντια στους σύγχρονους είλωτες.
Εξελισσόταν δηλαδή το «έργο» με τον «δουλοκτήτη» να κρατά στο ένα χέρι το πιστόλι και στο άλλο το μαστίγιο. Αλλά αυτό το «έργο» - και τότε, και τώρα και πάντα - έχει όνομα:
Λέγεται απανθρωπιά, λέγεται κτηνωδία, λέγεται καπιταλιστική «νομιμότητα».
***
Πώς φτάσαμε, αλήθεια, στο προχτεσινό καπιταλιστικό ντελίριο δολοφονικής ασυδοσίας;
  • Δεν ήταν όλες οι «κεφαλές του κράτους» που ενώθηκαν το 2008 στη Μανωλάδα ενάντια στους μετανάστες επειδή απεργούσαν ζητώντας ανθρώπινα μεροκάματα, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν κάποια ψίχουλα;
  • Δεν ήταν οι βουλευτάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, που στα έκτροπα του 2008 και του 2009 είχαν λάμψει διά της απουσίας τους, κι όσοι απ' αυτούς εμφανίστηκαν, έφτασαν στο σημείο, όπως ο τότε βουλευτής και σήμερα υπουργός Τζαβάρας, μιλώντας τότε στο ραδιόφωνο του «902», να αφήνουν υπονοούμενα για «δάκτυλο» (!) του ΚΚΕ πίσω από την εξέγερση των πεινασμένων!
  • Οταν οι «καλύβες του μπάρμπα - Θωμά» λειτουργούν στη Μανωλάδα χρόνια, χωρίς να ενοχλείται καμία «Αυτού Εξοχότητα» εκ των κρατικών και κυβερνητικών τζακιών, όταν οι αυθάδικες γκριμάτσες μισαλλοδοξίας των εκπροσώπων του καθεστώτος της σαπίλας και οι ταγοί της αστικής νομιμότητας κηρύττουν τα «πολεμοχαρή» περί «μηδενικής ανοχής» και «επανακατάληψης των πόλεων» από τους πρόσφυγες, τάζουν βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς παιδιά μεταναστών, παρακολουθούν εξ αποστάσεως τις επιδρομές των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου κατά μεταναστών στα νοσοκομεία, δεν γνωρίζουν για τα μαχαιρώματα μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας, ιδρύουν «στρατόπεδα συγκέντρωσης» (!), τότε ρίχνουν, ναι ή όχι, την κοπριά του ρατσισμού στο ταξικό θερμοκήπιο που επωάζει από «αγανακτισμένους πολίτες» και αυτόκλητους «Ράμπο» μέχρι «φίδια», από όργανα του «νόμου του Λιντς» και «Ρίγκο» μέχρι καπιταλιστικά μαντρόσκυλα βγαλμένα από τον χιτλερικό απόπατο;
  • Δεν είναι οι ταγοί της Δικαιοσύνης, οι εισαγγελείς και οι φαρισαίοι του καθεστώτος της «δικτατορίας» του κεφαλαίου, που δε γνωρίζουμε να επέβαλαν ακόμα κάποια ποινή στους κουμπουροφόρους, στους «φουσκωτούς», στους «νταήδες» της δολοφονικής ορδής που όπως επιτέθηκαν προχτές έτσι είχαν επιτεθεί το 2008 και το 2009 εναντίον των μεταναστών και των κομμουνιστών οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό των εργατών;
  • Πέρα από τους φυσικούς αυτουργούς, εκείνους τους δυο βουκόλους του ημέτερου «καουμποϊστάν», που το 2009 έδεσαν στο μοτοσακό τους και έσερναν - μέρα μεσημέρι (!) - τους μετανάστες στους δρόμους του χωριού, δεν υπάρχουν άλλοι υπεύθυνοι, ηθικοί αυτουργοί του πολιτικού «νέφους» που «καθοδηγεί» αυτά τα ανθρωπάρια, αυτά τα φασιστικά τομάρια, σε συμπεριφορές «Τζον Γουέιν»;
  • Δεν είναι εδώ και χρόνια που ενώ το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ καταγγέλλουν το «Φαρ Ουέστ» της Μανωλάδας, αναδεικνύοντας το θέμα της στυγνής εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών γης, δεν είναι εδώ και χρόνια που με αποστολές του «Ριζοσπάστη» στην περιοχή και με δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων για «τα σταφύλια της οργής» που αποκαλύπτεται η αγριότητα, αλλά το κράτος έκανε ότι δεν έβλεπε φιρμάνια όπως εκείνο του γνωστού Χρονόπουλου στη Ζαχάρω, που ζητούσε να του πηγαίνουν οι τσιφλικάδες όποιον μετανάστη τολμούσε να ζητήσει μεροκάματο πάνω από το ποσό που εκείνος είχε ορίσει, για να «τακτοποιήσει» το θέμα;...
  • Είναι άγνωστο εις τας Αρχάς και εις το Κράτος τους ότι ένας από αυτούς τους επιστάτες των αφεντικών, που προχτές έστρεψαν καραμπίνες ενάντια στους εργάτες, είναι ο ίδιος που μόλις πριν μερικούς μήνες, τον Αύγουστο του 2012, είχε δέσει στο αγροτικό και έσερνε για ένα χιλιόμετρο στους δρόμους της Μανωλάδας (!) τον Αιγύπτιο μετανάστη που έκανε το «λάθος» να ζητήσει τα δεδουλευμένα του;...
***
Τα πράγματα είναι σαφή:
Τα αφεντικά (και το κράτος των αφεντικών) με τα αφεντικά. Πιστοί στο δικό τους «διεθνισμό» που λέει ότι «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα».
Κι ο εργάτης με τον εργάτη. Με δύναμη την αλληλεγγύη, με πυξίδα την ενότητα της τάξης, με σκοπό μια πατρίδα σε έναν άλλο κόσμο, όπου λυδία λίθος της ανθρωπιάς και της προκοπής θα είναι ο σεβασμός στον εργάτη, ανεξάρτητα από χρώμα, από εθνικότητα, από θρησκεία.
Οσο για τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής απανθρωπιάς που εκδηλώθηκε προχτές στη Μανωλάδα, η υποκρισία ορισμένων είναι τόσο χυδαία, όσο και ο ευθύς ταξικός, εθνικιστικός, ρατσιστικός και φασιστικός τους λόγος. Η υποκρισία τους θυμίζει έναν επίσης εξίσου «αθώο» για τα «ανδραγαθήματα» της δικής του εποχής, που όταν τον ρωτούσαν τι είχε να πει για τις διώξεις των Εβραίων, απαντούσε:
«Τέτοια πράγματα δε γίνονται. Αν γίνονταν θα το γνώριζα»!
Ηταν ο Γκαίμπελς...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ Δεν προλαβαίνει τις δεσμεύσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες


ΣΥΡΙΖΑ
Δεν προλαβαίνει τις δεσμεύσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες
Στην οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών μίλησε χτες ο Αλ. Τσίπρας
Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά τους να δρασκελίσουν την κρίση και να περάσουν σε ανάκαμψη κερδών, έδωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας,μιλώντας στην οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών. Κι ακόμα πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε αρωγοί σ' αυτή τη διαδικασία να σταθούν και οι εργαζόμενοι!
Ενώπιόν τους ανέλαβε τις «ισχυρές δεσμεύσεις» για:
  • «Οικονομική, κοινωνική αλλά και γεωπολιτική ασφάλεια και σταθερότητα». Δηλαδή, για πλήρη ενσωμάτωση του εργατικού λαϊκού κινήματος στις αξιώσεις των εργοδοτών και επιπλέον για παραπέρα ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς, στο όνομα της «ασφάλειας».
  • «Αξιοποίηση της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας, να τη μετατρέψουμε σε ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Δηλαδή, παζάρεμα της θέσης της χώρας σε μια περιοχή όπου εκδηλώνονται με σφοδρότητα οι ανταγωνισμοί μονοπωλιακών ομίλων, προς όφελος της ντόπιας αστικής τάξης. Τα ίδια πάνω κάτω έλεγε και ο Αντ. Σαμαράς, που μιλούσε την ίδια ώρα σε «φόρουμ» για την ευρωμεσογειακή συνεργασία.
Μετά τον ντόρο που προκλήθηκε από την τοποθέτησή του στο Συνέδριο του «Economist» για «αναστολή του μνημονίου», χτες ο Αλ. Τσίπρας τοποθετήθηκε υπέρ της αντικατάστασής του από ένα «σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή», το οποίο δεν διαφοροποιείται από το σημερινό, παρά μόνο στο σκέλος των δράσεων που θα αναληφθούν υπέρ του κεφαλαίου. Βασικοί του άξονες παραμένουν η «δημοσιονομική σταθεροποίηση» και η «διαμόρφωση σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου», εννοείται σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αφού και τα δυο προϋποθέτουν περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και παραπέρα αφαίμαξη του λαού.
Μάλιστα, καθησύχασε το ακροατήριό του ότι ακόμα και τα ψίχουλα που δημαγωγικά υπόσχεται ότι θα δώσει στο λαό, εντάσσονται στην προσπάθεια χειραγώγησής του, προκειμένου «ο κόσμος της εργασίας (...) να είναι αρωγός και συμμέτοχος, από κοινού με τους παραγωγικούς επιχειρηματίες στην εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τόπου»! Αλλωστε τους ξεκαθάρισε ότι θα ισοφαρίσουν την αύξηση στον κατώτατο μισθό που τάχα θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη μείωση του ενεργειακού κόστους που θα τους διασφαλίσει.
Στο ίδιο πλαίσιο, δήλωσε και για το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» ότι «διευκολύνει τους οικονομικούς παράγοντες να αναλάβουν επιχειρηματικούς κινδύνους, τους οποίους διαφορετικά δε θα αναλάμβαναν (...) είναι, συνεπώς, συστατικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Υποστήριξε ακόμα ότι θα επαναφέρουν «το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τις συλλογικές συμβάσεις και την επεκτασιμότητά τους», αν και το μόνο κεκτημένο στην ΕΕ που αφορά στις ΣΣΕ είναι όπου υπάρχουν να καταργηθούν, όπως γίνεται και στις άλλες χώρες της ΕΕ.
«Καλοί» και «κακοί» εκμεταλλευτές
Ο Αλ. Τσίπρας ανέπεμψε ύμνους στην «υγιή επιχειρηματικότητα» και στο «πατριωτικό επιχειρείν». Πρόκειται για ατόφια κοροϊδία αφού ο μόνος γνώμονας των επιχειρηματικών ομίλων είναι το κέρδος και μέσο επίτευξής του το τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Διαχωρίζοντας τους κεφαλαιοκράτες σε «καλούς» και «κακούς», καλλιεργεί και άλλοθι για τη στήριξη που προτίθεται να τους παράσχει. Μεταξύ άλλων, με «δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης» για να «ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις» και να«διευκολύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων», ανάληψη από το Δημόσιο του «μεγάλου βάρους ανάταξης» της καπιταλιστικής οικονομίας.
Εχοντας πλήρη επίγνωση ότι μια τέτοια πολιτική θα διογκώσει και δεν θα αμβλύνει τα ήδη μεγάλα λαϊκά προβλήματα, δεσμεύτηκε για «ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας» ως «ανάχωμα στην ανθρωπιστική κρίση», στην εξαθλίωση δηλαδή του λαού που θα βαθύνει. Ακόμα, δεσμεύτηκε στους μεγαλοεπιχειρηματίες για «μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης», ώστε να καταστεί «φιλική προς την ιδιωτική επιχειρηματικότητα», «αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής», ώστε να μη «νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια, νοθεύει τους κανόνες της αγοράς και αποτρέπει τις παραγωγικές πρωτοβουλίες».
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «η διεθνής εξειδίκευση της χώρας είναι δύσκολο ν' αλλάξει βραχυπρόθεσμα στο πλαίσιο της ανοικτής οικονομίας που εκπορεύεται από τις διεθνείς δεσμεύσεις της» και συνεπώς «τα σημερινά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας εστιάζονται στη ναυτιλία, τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγροτικών και μεταποιητικών προϊόντων. Είναι αυτονόητο ότι θα τα υποστηρίξουμε». Στρώνει δηλαδή από τώρα το έδαφος για να δικαιολογήσει τα νέα προνόμια και το ζεστό χρήμα που θα θελήσει να διασφαλίζει σε ισχυρές μερίδες της πλουτοκρατίας, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Τέλος, υποσχέθηκε ρευστό από τις τράπεζες υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των οποίων τάχτηκε για πολλοστή φορά, ώστε να αποτελέσουν «χρηματοδοτικό εργαλείο της ανασυγκρότησης της χώρας».

Την εργατική τάξη πυροβόλησαν


Την εργατική τάξη πυροβόλησαν
Σα να μη πέρασε μια μέρα από τότε που ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βουτηγμένα στο αίμα τα κέρδη του κεφαλαίου».
Σα να μη πέρασε μια μέρα από τότε που ο «Ριζοσπάστης» έγραφε: «με τον ένα ή άλλο τρόπο, αυτό κάνουν όλες οι μεγάλες εταιρείες και οι πολυεθνικές. Η τεράστια δύναμη και ισχύ τους είναι χτισμένα πάνω στη σκληρή και απάνθρωπη εκμετάλλευση χιλιάδων και εκατομμυρίων εργατών, στην πείνα και την εξαθλίωση πολλών άλλων. Τα αμύθητα κέρδη τους είναι, έτσι κι αλλιώς, βουτηγμένα στο αίμα».
Ξεσηκώθηκαν τότε οι πένες και τα μικρόφωνα για το αίμα που στάζουν οι σελίδες του «Ριζοσπάστη» όπως έλεγαν στη ΝΕΤ. Ηταν η χρυσή εποχή του Σημίτη. Ακολούθησαν κι άλλοι τέτοιοι τίτλοι, καθώς ξανά και ξανά αυτό που συμβαίνει στους χώρους δουλειάς είναι αυτό που σημείωσε και χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης: «Το μίσος για τους εργάτες και τους αγώνες τους οδηγεί στα εγκλήματα όπως αυτό της Μανωλάδας».
***
Βγαίνουν τώρα οι απολογητές του καπιταλισμού κι από κοντά όσοι κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ταξική οργάνωση των εργατών, αυτοί που θέλουν τον εργάτη εκλογικό πελάτη κάθε τέσσερα χρόνια και κλαίνε, δήθεν, για την απανθρωπιά (Κεδίκογλου), το ρατσισμό (ΣΥΡΙΖΑ), λυπούνται όλοι μαζί γιατί «κάποιοι κακοί εργοδότες μας γυρίζουν σε άλλες εποχές άλλες χώρες» (Τσίπρας).
Δεν είναι «κάποιοι κακοί εργοδότες» κύριε Τσίπρα. Δεν είναι ρατσιστικό το κίνητρο, κύριοι που σπεύδετε να δείξετε την αιτία σε κάποια παραβίαση του χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σ' αυτή τη χώρα ξανά και ξανά έχουν δολοφονηθεί εργάτες όταν σήκωσαν κεφάλι.
Τρέχετε, όμως, και δεν φτάνετε γιατί σας ενδιαφέρει ο παροπλισμός της εργατικής τάξης. Τρέχετε και δεν φτάνετε γιατί από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ διακήρυξε ότι «το συγκεκριμένο γεγονός (...) επιβεβαιώνει ότι η βαρβαρότητα είναι συνώνυμο του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού. Ελληνες και ξένοι εργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά, πρέπει να αντιπαλέψουν αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».
Επειδή το ΠΑΜΕ εξαρχής έδειξε τον ένοχο και τη λύση: «για τον κάθε εκμεταλλευτή, θεός είναι το κέρδος. Επειδή είναι αδίστακτοι και γιατί οι μετανάστες εργάτες αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, το πιο εκμεταλλευόμενο. Η δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί με μαύρη ανασφάλιστη εργασία δεν αφορά πλέον μόνο τους μετανάστες αλλά γενικεύεται. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την εγκληματική δράση των μεγαλοτσιφλικάδων της Μανωλάδας. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη από τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να πυκνώσουν οι αγώνες και η αφοβία μπροστά στην εργοδοτική - εγκληματική αυθαιρεσία. Κανένας μόνος του!».
***
Αυτό το σύστημα δε γιατρεύεται, όσα σενάρια κι αν πλασάρουν για να δείξουν ότι ένας άλλος ανθρώπινος καπιταλισμός είναι εφικτός, όπως το σενάριο που προβάλλεται τώρα με τον ισχυρισμό ότι έκαναν ένα λάθος στους υπολογισμούς στο ΔΝΤ και γι' αυτό επέβαλαν τη λιτότητα για να ξεπεραστεί η κρίση.
Την ίδια ώρα στα ψιλά της ανάλυσης με δικά τους λόγια ομολογούν:
Η καπιταλιστική κρίση είναι βαθιά και έχει πυρήνα της το γεγονός ότι έχει πέσει το μέσο ποσοστό κέρδους. Για να το αυξήσουν τσακίζουν την εργατική τάξη και παρ' όλα αυτά δεν μπορούν να ανακάμψουν, τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια παραμένουν παρκαρισμένα περιμένοντας καλύτερες μέρες. Που όμως και αυτές δεν φαίνονται μπροστά.
Αυτοί που έχουν όλα τα οικονομικά στοιχεία στα χέρια τους μπορούν να πάνε την ανάλυση πιο πέρα. Να δείξουν αυτό που φωνάζουν οι κομμουνιστές πριν ακόμα από το ξέσπασμα της κρίσης. Δεν το κάνουν γιατί θα αναγκαστούν να μιλήσουν και για το διά ταύτα: ότι το σύστημα δεν γιατρεύεται, ότι η εργατική τάξη οφείλει να οξύνει την αντίθεση, να οργανωθεί για να βγάλει από τη μέση τον κινητήρα της κρίσης, το καπιταλιστικό κέρδος. Να η ευθύνη κάποιων οικονομολόγων που κατά τ' άλλα δηλώνουν και μαρξιστές.
***
Στον αντίποδα: Χτεσινή η ανάλυση - μία ακόμα ανάλυση - στον «Ριζοσπάστη» για τους οξύτατους ανταγωνισμούς, τον ατέρμονο ανελέητο πόλεμο κατά της εργατικής τάξης για την ανάγκη η πάλη να στρέφεται στην αξίωση για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.
***
Με τους πυροβολισμούς στη Μανωλάδα μια εταιρεία, διακήρυξε αυτό που άλλοι καπιταλιστές κάνουν χωρίς να το λένε: έκανε καθαρό ότι ο πλέον ασφαλής τρόπος για να διασφαλίζεται όλο και πιο ψηλό ποσοστό κέρδους είναι να χύνεται όλο και περισσότερο αίμα εργατών. Δεν είναι ο ρατσισμός που τους κινεί. Είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός που τσακίζει -και πυροβολώντας - τους εργάτες είτε είναι Ελληνες, είτε Μπαγκλαντέζοι, είτε Αλβανοί...
Υ.Γ. Οπως σωστά υπενθύμισε ένας σύντροφός μας χτες «τα σταφύλια της οργής» δεν γράφτηκαν από τον Στάινμπεκ για να περιγράψουν πυροβολισμούς Αμερικανών κατά αλλοδαπών, αλλά Αμερικανών κατά Αμερικανών. Η διαφορά τους ήταν αυτή που παραμένει και σήμερα: αφεντικά κι εργάτες...

TOP READ