5 Απρ 2019

Νεκρά (από δηλητηριασμένα δολώματα) πέντε σπάνια αρπακτικά πουλιά σε μόλις έναν μήνα στη Θράκη Από iraklis3

Συνολικά πέντε περιστατικά θανάτου, από δηλητηριασμένα δολώματα (βάσει των πρώτων ενδείξεων), σπάνιων αρπακτικών πουλιών στη Θράκη, σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις ενός μήνα, σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες.
Ειδικότερα, στις 15 Μαρτίου, εντοπίστηκαν νεκροί ένας Μαυρόγυπας κι ένας Χρυσαετός, κοντά στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς. Την ίδια ημέρα, στη διάρκεια επίσκεψης στις φωλιές των όρνιων στα Θρακικά Μετέωρα, η ομάδα του WWF, εντόπισε στο χωριό Εύθυμο και δίπλα σε μία στάνη, νεκρά: ένα μισοφαγωμένο άλογο και σε πολύ κοντινή απόσταση, μία αλεπού, ένα κοράκι κι ένα όρνιο. Σημειώνεται πως το νεκρό όρνιο, που δεν πρόλαβε να ενηλικιωθεί, γεννήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Vrachanski Balkan στη Βουλγαρία και ήταν ένας από τους πρώτους νεοσσούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας, επανεισαγωγής του είδους στην περιοχή. Επίσης το γεγονός ότι ολόκληρο το πτώμα αλόγου χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς επιστήμονες, ως ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στη Θράκη, την τελευταία εξαετία, καθώς εκτιμούν ότι θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα τέσσερα αναπαραγωγικά ζευγάρια όρνιων που φωλιάζουν στα Θρακικά Μετέωρα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2012, είχε σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό με τον ίδιο τύπο δολώματος, εξαφανίζοντας το σύνολο των όρνιων της αποικίας στα Στενά του Νέστου, καθώς και ότι η περιοχή δεν είναι σημαντική μόνο για τα όρνια αλλά και για τον Ασπροπάρη, το μικρότερο γύπα της Ευρώπης, που σήμερα απειλείται με εξαφάνιση παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, όπου έχουν απομείνει μόνο πέντε ζευγάρια.
Στις 19 Μαρτίου, ένας κτηνοτρόφος στην περιοχή των Λαβάρων Έβρου, βρήκε νεκρούς, πέντε σκύλους φύλακες του κοπαδιού του, δίπλα σ’ ένα υπόλειμμα κατσικιού, δεμένο σε θάμνο. Στο νεκρό κατσίκι βρέθηκαν 16 άθικτες και 4 σκασμένες κάψουλες κυανίου, οι οποίες συλλέχθηκαν και στάλθηκαν για τοξικολογική εξέταση. Σε ότι αφορά στη δηλητηρίαση των ποιμενικών σκύλων ειδικότερα, η υπεύθυνη του προγράμματος του WWF στον Έβρο, εκτιμά πως πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ζημία που εκθέτει το κοπάδι του κτηνοτρόφου σε επιθέσεις λύκου για μεγάλη περίοδο έως ότου τα νέα τσοπανόσκυλα μεγαλώσουν και εκπαιδευτούν. Ακολούθησε ο εντοπισμός, στις 26 Μαρτίου, δύο νεκρών Μαυρόγυπων και δύο κορακιών, στην κοιλάδα του Φιλιούρι, μεγαλώνοντας το θλιβερό κατάλογο.
«Η συχνότητα των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξαιρετικά ανησυχητική και απαιτεί άμεση αντίδραση των αρμόδιων αρχών για την εύρεση των ενόχων και την ενημέρωση των πολιτών», υπογραμμίζει η Έλα Κρετ, χειρίστρια του εκπαιδευμένου σκύλου για εύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς.

ΚΚΕ: “Να σταματήσει η καταστολή εναντίον προσφύγων και να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους”


Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διαμαρτυρίες των προσφύγων σε Σταθμό Λαρίσης και Διαβατά σημειώνει:
«Οι συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες των προσφύγων σε Σταθμό Λαρίσης και Διαβατά, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους είναι το αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής εγκλωβισμού, που επέβαλαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία και των άλλων κομμάτων.
Κάποιοι εκμεταλλεύονται σε βάρος των προσφύγων την κατάσταση αυτή που τροφοδοτείται από τις άθλιες συνθήκες ζωής στα νησιά του Αιγαίου και στους καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο σημείο να διώχνει από τις δομές και τα διαμερίσματα και να πετάει στο δρόμο τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Το ΚΚΕ ζητάει να δοθεί τέλος στις πολιτικές εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Να σταματήσει η καταστολή σε βάρος τους και να μεταφερθούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους με ευθύνη ΕΕ και κυβέρνησης. Να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα. Να παρθούν μέτρα στήριξης και κοινωνικής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Να καταδικαστούν πολιτικά εκείνοι που απ’ τη μία φτιάχνουν δήθεν “προοδευτικά μέτωπα” και απ’ την άλλη υλοποιούν την πιο βάρβαρη πολιτική σε βάρος προσφύγων και μεταναστών».

70 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία: Χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία

Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Σήμερα, 4 Απρίλη, συμπληρώνονται 70 χρόνια απ’ την υπογραφή του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού (1949) με την οποία ιδρύθηκε ο πλέον βάρβαρος ιμπεριαλιστικός συνασπισμός καταστολής των λαών μετά το B’ Παγκόσμιο Πόλεμο – το ΝΑΤΟ.
Ως πρόσχημα για τη δημιουργία της αντικομμουνιστικής, ιμπεριαλιστικής αυτής συμμαχίας υπήρξε ο «σοβιετικός κίνδυνος» καθώς και η – δήθεν – σταθεροποίηση της ειρήνης στην, τραυματισμένη απ’ το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, Ευρώπη. Σύμφωνα με τον πρώτο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Λόρδο Ισμέι, ο σκοπός της ίδρυσης του ήταν να «νομιμοποιήσει την παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, να κρατήσει τους σοβιετικούς έξω και τους γερμανούς κάτω». Εάν αυτά ήταν τα πραγματικά κίνητρα για την ίδρυση του ΝΑΤΟ, τότε το ίδιο θα έπρεπε λογικά να αυτοδιαλυθεί μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μετά την de facto κατάργηση του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Αυτό, βέβαια, όχι μόνο δεν συνέβη αλλά, αντιθέτως, η βορειοατλαντική συμμαχία μετασχηματίστηκε σταδιακά από στρατιωτικό μηχανισμό με αμυντικά (υποτίθεται) χαρακτηριστικά σε επιθετικό πολιτικό οργανισμό επιβολής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. «Η ιμπεριαλιστική τάση για μεγάλες αυτοκρατορίες είναι πέρα για πέρα πραγματοποιήσιμη και στην πράξη πραγματοποιείται συχνά με τη μορφή ιμπεριαλιστικής ένωσης αυτοτελών και ανεξάρτητων, με την πολιτική σημασία της λέξης, κρατών» έγραφε το 1916 ο Βλ. Ι. Λένιν περιγράφοντας τα όσα θα επακολουθούσαν τις επόμενες δεκαετίες. Άλλωστε, στην εποχή του Λένιν πρωτοεμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια του Ιμπεριαλισμού – του «ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού»- μακρύ χέρι του οποίου αποτελεί σήμερα το ΝΑΤΟ.
Το πράσινο φως για το νέο, πιο επιθετικό, ρόλο του ΝΑΤΟ δόθηκε ουσιαστικά με τη νίκη της αντεπανάστασης στην Σοβιετική Ένωση. Ο Ιμπεριαλισμός – με επικεφαλής τις ΗΠΑ και συνεπικουρούμενος από τις κυβερνήσεις των άλλων, λιγότερο ή περισσότερο εξαρτημένων, μελών της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας – πέρασε στην αντεπίθεση, κάτι που εκφράστηκε από το περίφημο δόγμα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» που είχε εξαγγελθεί από τον τότε αμερικανό πρόεδρο Τζ. Μπους. Η περιβόητη αυτή νέα τάξη αντικατόπτριζε ουσιαστικά την κοινή συνισταμένη της στρατηγικής των αστικών τάξεων στο δυτικό κόσμο – να δρέψουν τους «καρπούς» της αντεπανάστασης, να επεκταθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων και του κεφαλαίου σε νέες περιοχές, να βρεθούν νέοι φυσικοί πόροι και νέο φτηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση.
Έκτοτε, απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μέχρι σήμερα, η ιστορία του ΝΑΤΟ, του «θεματοφύλακα-σερίφη» της παγκόσμιας καπιταλιστικής εξουσίας, είναι συνυφασμένη με την έννοια της βαρβαρότητας, βαμμένη με το αίμα αθώων, άμαχου πληθυσμού και γυναικόπαιδων.
Για να μιλήσουμε με στοιχεία, η 70χρονη ιστορία του ΝΑΤΟ είναι:
  • των 2.500 νεκρών («παράπλευρες απώλειες» στην ιμπεριαλιστική διάλεκτο) σέρβων αμάχων της φονικής ΝΑΤΟϊκής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία προ 20 ετών. Των 12.500 τραυματιών αμάχων που ένιωσαν στο πετσί τους τις «ειρηνευτικές» προσπάθειες της βορειοατλανικής συμμαχίας.
  • των 500 νεκρών αμάχων στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ, των 6.000 τραυματιών και των 13.000 σέρβων πολιτών που αγνοείται η τύχη τους μέχρι σήμερα.
  • των περισσότερων από 14.000 νεκρών αμάχων του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν (2001 μέχρι σήμερα).
  • της ιμπεριαλιστικής εισβολής στη Λιβύη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.108 πολίτες.
  • του ραδιενεργού απεμπλουτισμένου ουρανίου (Q-Metal) που χρησιμοποίησε η ΝΑΤΟϊκή πολεμική μηχανή σε τουλάχιστον δυο πολέμους: στη Γιουγκοσλαβία και, πιο πρόσφατα, στη Λιβύη. Από το 1999 μέχρι και σήμερα σε περιοχές της Σερβίας έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των ποσοστών ασθενειών σχετιζόμενων με τον καρκίνο, τη λευχαιμία και γενετικές δυσμορφίες σε νεογνά. Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε συνολικά 15 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου σε πυρομαχικά και βόμβες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ’99. Το 2011, στη Λιβύη, το ΝΑΤΟ ξαναχρησιμοποίησε βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η βορειοατλαντική συμμαχία το αρνείται (πως θα μπορούσε να το παραδεχθεί άλλωστε;), έρευνες ανεξάρτητων επιστημόνων εντόπισαν μεγάλο αριθμό περιοχών όπου παρουσιάζονται αυξημένα ποσοστά σκόνης ουρανίου.
Είναι επίσης η ιστορία:
  • των περισσότερων από 1.800 ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας που έλαβαν χώρα στη Γιουγκοσλαβία μετά το ΝΑΤΟϊκό πόλεμο. Του πλιάτσικου των πολυεθνικών μονοπωλίων και του «προγράμματος οικονομικής (καπιταλιστικής) ανασυγκρότησης» που ανέλαβαν Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ
  • των χρυσών συμβολαίων για την εκμετάλλευση των πλούσιων πετρελαϊκών πηγών της Λιβύης από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους (Total-Γαλλία, BP-Βρετανία, CoconoPhillips & Marathon-ΗΠΑ, Repsol-Ισπανία, Epi-Ιταλία).
της απίστευτης κερδοφορίας της βιομηχανίας πολεμικών συστημάτων. Δηλαδή:
  • των 411 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξοδεύτηκαν σε πολεμικές δαπάνες παγκοσμίως το 2010. (Στοιχεία sipri.org).
  • της συμφωνίας ύψους 1.7 δισεκατ. δολαρίων που «έκλεισε» ο μονοπωλιακός κολοσσός οπλικών συστημάτων Northrop Gruman στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο του Σικάγο (Μάης 2012).
  • των 11 δισεκατ. δολαρίων που οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δαπάνησαν για εισαγωγές οπλικών συστημάτων τη δεκαετία 2000-2010.
  • των 44 δισεκατ. δολαρίων που οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) δαπάνησαν για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ την επταετία 2010-2017.
Το 2010 η Ελλάδα δαπάνησε το 2,64% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. Την επόμενη τετραετία, μέχρι το 2014, το ποσοστό μειώθηκε σταδιακά φτάνοντας το 2,20% το 2014. Με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, οι δαπάνες άρχισαν να παίρνουν την ανιούσα: 2,31% το 2015 και 2,41% το 2016 (Επίσημα στοιχεία ΝΑΤΟ) .
Πρόκειται για το 2ο υψηλότερο ποσό (2,36% επί του ΑΕΠ, 2017) πολεμικών δαπανών εντός της δολοφονικής συμμαχίας, μετά τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ώρα που πετσόκοβε μισθούς και συντάξεις, που φοροαφαίμαζε το λαό και έβαζε «κόφτες» σε κοινωνικές παροχές, ενέκρινε κονδύλι ύψους 4.2 δισεκατομ. ευρώ για Νατοικές δαπάνες.

«Ανήκομεν εις το ΝΑΤΟ»

tsipras mitsotakisΗ ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τον Φλεβάρη του 1952 αποτέλεσε συνειδητή στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Για την ελληνική αστική τάξη, η πρόσδεση της χώρας στο ΝΑΤΟ συνδέονταν με την κατοχύρωση της εξουσίας της και αποτρεπτικό μέσο απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια ανατροπής της. Η κυβέρνηση Πλαστήρα-Βενιζέλου και οι λοιπές αστικές πολιτικές δυνάμεις, που πρωτοστάτησαν για την ένταξη της χώρας στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, διατυμπάνιζαν πως με την ενσωμάτωση της στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα αποκτούσε μια «ακατανίκητη ασπίδα προστασίας» και πως η «μεγάλη ατλαντική συμμαχία» θα κατοχύρωνε- δήθεν- την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της πατρίδας. Τα ίδια ισχυρίζονται και σήμερα οι αστικές δυνάμεις του τόπου, από την «κυβερνώσα αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι και τη ΝΔ, μέχρι τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.
Τα αστικά κόμματα, χωρίς εξαιρέσεις, στηρίζουν και ενισχύουν την ολοένα και βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στην εγκληματική βορειοατλαντική συμμαχία: Οι ελληνικές κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και πιο πρόσφατα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις πολεμικές του επιχειρήσεις (Πόλεμος του Κόλπου 1990-91, Βοσνία 1992-95, Γιουγκοσλαβία & Κόσοβο 1999, Αφγανιστάν 2001, Ιράκ 2003, Λιβύη 2011, Συρία 2015-σήμερα, κλπ).
Όλα αυτά τα χρόνια αποδείχθηκε περίτρανα ότι το ΝΑΤΟ λειτούργησε ως «ασπίδα προστασίας» των συμφερόντων της ντόπιας άρχουσας τάξης των καπιταλιστών απέναντι στον «εχθρό λαό», κατοχυρώνοντας τη βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα ληστρικά ιμπεριαλιστικά σχέδια των αμερικανών και ευρωπαίων συμμάχων της.
Ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα- όπως και η γειτονική Τουρκία- έγινε πολεμικό ορμητήριο της ευρωατλαντικής συμμαχίας στα νότια σύνορα του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε το 1953 από την κυβέρνηση Αλ.Παπάγου η εγκατάσταση στη χώρα στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ που χρησιμοποιήθηκαν ποικιλοτρόπως για την προώθηση και εκπλήρωση μιας σειράς ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Πρόκειται για σχεδιασμούς που μέχρι το 1991 είχαν στο στόχαστρο τους λαούς των σοσιαλιστικών χωρών και αργότερα, μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και την ανατολική Ευρώπη, πήραν τη μορφή εγκληματικών στρατιωτικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία και τη Μέση Ανατολή.
Στους θιασώτες του «ανήκομεν εις το ΝΑΤΟ», που πίνουν νερό στο όνομα της δολοφονικής συμμαχίας των ιμπεριαλιστών, λέμε τα εξής:
  • Στήριξε, ή δεν στήριξε, το ΝΑΤΟ το χουντικό καθεστώς την μαύρη επταετία 1967-74;
  • Είναι, ή δεν είναι, συνυπεύθυνο το ΝΑΤΟ, για το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974 που οδήγησε στην τούρκικη εισβολή και κατοχή του 37% του νησιού;
  • Είναι, ή δεν είναι, το ΝΑΤΟ που έχει «γκριζάρει» το Αιγαίο, δίνοντας αφορμή στην αστική τάξη της Τούρκίας να αμφισβητεί σε μόνιμη βάση κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας;
  • Είναι, ή δεν είναι, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που κόβουν βόλτες ανενόχλητα στο Αιγαίο, παίζοντας το ρόλο του «μαντρόσκυλου» απέναντι σε ανυπεράσπιστους πρόσφυγες που είναι θύματα των δικών του ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων;
  • Είναι, ή μήπως δεν είναι, το ΝΑΤΟ που, για άλλη μια φορά, επιχειρεί να βάλει φωτιά στη βαλκανική χερσόνησο (Κόσοβο, ένταξη Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, σχέδια Μεγάλης Αλβανίας, κλπ), στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία-Κίνα);
Οι απαντήσεις είναι γνωστές σε όλους. Όπως επίσης είναι γνωστή και η πλήρης στρατηγική ταύτιση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της πρόσδεσης της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για την πολιτική που αμφότερα τα δύο κόμματα υπηρετούν και που στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στο ενδοιμπεριαλιστικό παιχνίδι, καταστώντας τη χώρα “ενεργειακό κόμβο” και απέραντη αμερικανονατοική βάση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι έτοιμοι να ξαναλάβουν ενεργό μέρος στην υλοποίηση των πλέον βάρβαρων ευρωατλαντικών πολεμικών σχεδιασμών, βάζοντας τη χώρα και το λαό σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιπέτειες.
Γι’ αυτο και σήμερα, 70 χρόνια από την ίδρυση της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο που οξύνονται και πάλι οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα των αγορών και των ενεργειακών δρόμων, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η συστράτευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στην παρουσία ξένων βάσεων στη χώρα μας, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις αιματοβαμμένες λυκοσυμμαχίες.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, το σύνθημα είναι επίκαιρο και πρέπει να ακουστεί παντού: Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί.

Για τα δάνεια των κομμάτων




Η Οικονομική Εισαγγελία, με σχετική παραγγελία της, ζήτησε την άσκηση ποινικών διώξεων για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων. Η δίωξη αφορά τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Για το ΚΚΕ ζητά να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, αφού διαπίστωσε ότι τα δάνειά του δεν έχουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον, είτε γιατί αυτά έχουν εξοφληθεί πλήρως, είτε γιατί έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά.
Πρέπει, ωστόσο, να θυμίσουμε ότι πέρασαν δύο περίπου χρόνια από την έναρξη της έρευνας, για να διαπιστωθεί και να επιβεβαιωθεί αυτό που το ΚΚΕ επανειλημμένα ανέφερε, ότι όχι μόνο δεν υπήρχε καμία εντελώς ένδειξη, αλλά ούτε καν η παραμικρή υπόνοια για τέλεση οποιασδήποτε μη νόμιμης πράξης στις χορηγήσεις των δανείων του. Υποστήριζε σταθερά ότι η ανάληψη όλων των δανειακών του υποχρεώσεων έγιναν με την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, στη βάση της οικονομικής δυνατότητας και φερεγγυότητας του Κόμματος.
* * *
Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που, εκτός από την εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης για την εγγύηση των δανείων του, είχε παραχωρήσει για τη διασφάλιση της αποπληρωμής τους και επαρκέστατες εμπράγματες εγγυήσεις - εξασφαλίσεις. Αυτό άλλωστε έγινε δεκτό και καταγράφηκε στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, το 2017, για τη διερεύνηση της νομιμότητας των δανειοδοτήσεων των κομμάτων.
Το ΚΚΕ πάντα τόνιζε ότι πρέπει, αν υπάρχουν, να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, καθώς και να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες, όπου επίσης τυχόν υπάρχουν. Πρέπει όμως σήμερα, μετά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, να θυμηθούν όλα αυτά που επανειλημμένα έλεγαν τα τελευταία χρόνια ορισμένοι αισχροί συκοφάντες, που έχυναν χολή και ψέματα κατά του Κόμματος. Αυτοί οι «κύριοι», όλο το προηγούμενο διάστημα, αντέγραφαν και αναπαρήγαγαν τα εμετικά και αισχρά αντικομμουνιστικά ψέματα των ναζιστών - εγκληματιών της Χρυσής Αυγής για τα οικονομικά του Κόμματος. Τα ίδια έκαναν και μαζί με τον Πάγκαλο, που κι αυτός πριν αρκετά χρόνια οργίαζε σε αντικομμουνισμό με αισχρότατες συκοφαντίες κατά του Κόμματος, που στην πορεία αποδείχτηκαν ότι ήταν όλες ψεύτικες.
* * *
Ο λαός να τα θυμηθεί όλα αυτά και να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα. Οι διάφοροι καλοθελητές να δουν τα «του οίκου τους» και να μην ακολουθούν τα ψέματα των ναζί - φασιστών σε βάρος του ΚΚΕ. Οσον αφορά τους ναζί - φασίστες της ΧΑ, ο λαός έχει τη δύναμη, με ισχυρό ΚΚΕ, να τους γκρεμοτσακίσει, να τους στείλει ξανά στα λαγούμια τους.

Λ. Α.

Φτάνει πια!


Με σημαντική παρακαταθήκη και τη χτεσινή πετυχημένη κινητοποίηση εκλεγμένων αντιπροσώπων και συνδικαλιστών στη Ρόδο, η οποία απέτρεψε την προσπάθεια της έκπτωτης ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να στήσει «συνέδριο» - παρωδία, με μπράβους, νόθους και εργοδότες, αυτό που προέχει τώρα είναι το «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» να ακούγεται όλο και πιο δυνατά από τους ίδιους τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους δουλειάς.
Το περιεχόμενο και η σημασία αυτής της ελπιδοφόρας μάχης πρέπει από σήμερα κιόλας, ακόμα πιο αποφασιστικά, να φτάσουν παντού: Με περιοδείες, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, με κάθε πρόσφορη πρωτοβουλία, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να ενημερωθούν, να συζητήσουν για τις εξελίξεις και για τη συνέχεια, να βγάλουν συμπεράσματα, να πάρουν θέση, ενισχύοντας τα σωματεία και την ταξική γραμμή πάλης.
Η χτεσινή αποφασιστική κινητοποίηση στη Ρόδο ακύρωσε τη μεθόδευση των εργατοπατέρων να στήσουν στη ζούλα, κεκλεισμένων των θυρών, μια σικέ κάλπη, με νόθους και εργοδότες και με προαποφασισμένο αποτέλεσμα, για την ενίσχυση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των ανθρώπων δηλαδή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του μέσα στα συνδικάτα.
Οι εργατοπατέρες «φύτεψαν» ένα μάτσο μπράβους στο χώρο του συνεδρίου για να απειλούν και να παρεμποδίζουν εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων. Επιχείρησαν να φτιάξουν ένα κτίριο - φρούριο σφραγισμένο από παντού. Εριξαν απαγορευτικό στα Μέσα Ενημέρωσης, απέκλεισαν την παρουσία δημοσιογράφων, για να πέσει βαθύ σκοτάδι στις βρωμοδουλειές τους...
Για μια ακόμα φορά, όμως, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα απέδειξε ότι έχει και τη δύναμη και την πείρα για να αχρηστεύει τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και του εργατοπατερισμού! Ολα τα κόλπα και οι βρωμιές τους δεν στάθηκαν ικανό εμπόδιο στους αντιπροσώπους της ΔΑΣ και σε δεκάδες εκλεγμένους συνδικαλιστές, να βροντοφωνάξουν μέσα στο χώρο του συνεδρίου: «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!».
Εξίσου αποτυχημένη ήταν και η προπαγανδιστική προσπάθεια των εργατοπατέρων να κάνουν το μαύρο άσπρο, αξιοποιώντας τον γνωστό μηχανισμό, με επικεφαλής τον εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλο, παρά την προκλητική και εξόφθαλμη στήριξη που τους παρείχαν τα αστικά ΜΜΕ και βέβαια η κρατική ΕΡΤ.
Το μήνυμα που στέλνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα είναι ξεκάθαρο, διαρκές και αφορά κάθε εργαζόμενο: Δεν θα περάσουν οι άθλιες μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων και της εργοδοσίας για τη «νομιμοποίηση» των οργίων νοθείας! Δεν θα περάσουν οι μεθοδεύσεις για τη «νομιμοποίηση» της απροκάλυπτης παρουσίας της ίδιας της εργοδοσίας στα συνδικάτα!
Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει κατανοητό από περισσότερους εργαζόμενους ότι χωρίς οργάνωση της πάλης και σύγκρουση δεν μπορεί να αλλάξει η νοσηρή κατάσταση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Οπως και το γεγονός ότι όσο περισσότερο πληθαίνουν οι εργαζόμενοι που στηρίζουν αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια, τόσο περισσότερο θα αχρηστεύονται στην πράξη οι μεθοδεύσεις και τα εμπόδια που βάζουν η εργοδοσία, το κράτος και οι άνθρωποί τους μέσα στα συνδικάτα.
Η σαπίλα και ο εκφυλισμός τους ξεσκεπάζονται όλο και πιο πλατιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που έχουν διαφωνίες με το ΠΑΜΕ, διαφοροποιούνται από αυτές τις μεθοδεύσεις, παίρνουν αποστάσεις ή και τις καταδικάζουν ανοιχτά.
Για τις ταξικές δυνάμεις, από σήμερα η μάχη συνεχίζεται, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο μέσα στους εργαζόμενους το κύμα καταδίκης των εργατοπατέρων. Για να συνειδητοποιούνται ακόμα πιο πλατιά η αναγκαιότητα και ο δρόμος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

TOP READ