16 Μαΐ 2017

Εκεί που θα πάει ο Μήτσος θα πάω κι εγώ…

        

Η δικτατορία κράτησε επτά χρόνια είπε πριν από λίγο σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας και αυτό το χάλι της αφαίμαξης του λαού κρατάει οκτώ χρόνια χωρίς να φαίνεται ούτε το τούνελ, ούτε και το φως στην άκρη του!
Μας χάλασε τη διάθεση πρωί – πρωί ο Κουτσούμπας καθώς μας θύμισε ότι η ταλαιπωρία μας κρατάει οκτώ χρόνια, κατά τα οποία χάσαμε τουλάχιστον μία δεκαετία από τη ζωή μας επιπλέον από αυτά τα χαμένα οκτώ χρόνια κι εμείς καθόμαστε φοβισμένοι και απογοητευμένοι και περιμένουμε ποιος αγάς θα μας σφάξει για να αγιάσουμε.
Μα τι να κάνουμε, αφού δεν υπάρχει καμία προοπτική;! Να πάρουμε στα χέρια μας την εξουσία είπε ο Κουτσούμπας και να χτίσουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο! Μα θα χρειαστούνε θυσίες για ένα τέτοιο εγχείρημα! Μα δεν θα είναι μεγαλύτερες αυτές οι θυσίες, είπε ο Κουτσούμπας, από τις θυσίες που κάνουμε σήμερα και μάλιστα θα είναι θυσίες για να γίνει επιτέλους ο λαός αφέντης στον τόπο του κι όχι για να πλουτίσουν κι άλλο οι πάμπλουτοι.
Αγώνες και απεργίες ξημερώνουν αύριο για να μην περάσουν οι νέες βαρβαρότητες και προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή και το τέλος της αντιλαϊκής βαρβαρότητας! Πολλοί θα καλέσουν στις απεργιακές τους συγκεντρώσεις. Εγώ λέω να πάω όπου θα πάει ο Μήτσος γιατί ο Μήτσος ήταν προχθές στην Πρωτομαγιάτικη απεργία, γιατί δεν θα κάνει μια βόλτα την ημέρα της απεργίας αφού καθημερινά βρίσκεται στους δρόμους, γιατί δεν με κορόιδεψε ότι τα προβλήματα λύνονται με μαγικά ραβδιά, γιατί δεν με παρέσυρε σε πλατείες να βαράω τεντζερέδες, γιατί δεν με έσυρε να διαδηλώνω υπέρ του Συριζαίικου «ΟΧΙ» που ήταν «ΝΑΙ» ούτε με έσυρε να διαδηλώνω υπέρ καμίας διαπραγμάτευσης, γιατί δεν με δουλεύει ότι με την αλλαγή του νομίσματος και με τους καρχαρίες γύρω μου θα αλλάξουν οι σχέσεις μου με τους καρχαρίες, γιατί δεν με κορόιδεψε και δεν με εξαπάτησε ποτέ για να με πετάξει βορά στα δόντια των μεγαλοκαρχαριών, γιατί ο μόνος δρόμος για να γλιτώσω είναι ο δρόμος που μου δείχνει αυτός και τον πιστεύω γιατί δεν τον παρουσιάζει ως δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα!

Εκεί που θα πάει ο Μήτσος θα πάω κι εγώ κι ας με πούνε κολλημένο! Όσοι δεν θέλουν να τους πούνε κολλημένους ας πάνε μαζί με τους ψεύτες, τους απατεώνες, τους θεομπαίχτες και τους βασανιστές, ας πάνε με τους εχθρούς της τάξης τους! Ο καθένας

Τα παλάτια του λαού στο μετρό της Μόσχας


Το μετρό της Μόσχας είναι από τα ομορφότερα και πιο πολυσύχναστα στον κόσμο. Εκτείνεται σε περίπου 200 σταθμούς (44 από τους οποίους έχουν χαρακτηριστεί έργα πολιτιστικής κληρονομιάς) και μεταφέρει καθημερινά περίπου 9 εκ. επιβάτες. Οι πρώτες γραμμές του, με την ονομασία «Λένιν», παραδόθηκαν στον σοβιετικό λαό σαν σήμερα, στις 15 του Μάη 1935.
Το μετρό της Μόσχας είναι από τα ομορφότερα και πιο πολυσύχναστα στον κόσμο. Εκτείνεται σε περίπου 200 σταθμούς (44 από τους οποίους έχουν χαρακτηριστεί έργα πολιτιστικής κληρονομιάς) και μεταφέρει καθημερινά περίπου 9 εκατομμύρια επιβάτες.
Τα παλάτια του λαού στο μετρό της Μόσχας
Οι πρώτες γραμμές του μετρό της Μόσχας, που είχε την ονομασία «Λένιν», παραδόθηκαν στον σοβιετικό λαό στις 15 του Μάη 1935. Αποτελούνταν από δίκτυο 11,6 χιλιομέτρων και 13 σταθμούς με τις βοηθητικές τους κατασκευές.
Η ανάπτυξη της κατασκευής του μετρό γενικότερα στην ΕΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση) άρχισε με την απόφαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπ) «για την κατασκευή μετρό στη Μόσχα», που πάρθηκε στις 15 του Ιούνη 1931.
Για το έργο δημιουργήθηκε ο οικοδομικός οργανισμός «Μετροστρόι» που ήταν εφοδιασμένος με σοβιετικό μηχανικό εξοπλισμό. Η κατασκευή του μετρό άρχισε το 1932, για να παραδοθεί μετά από μόλις τρία χρόνια, με ρυθμούς εργασιών  άγνωστους  τότε στην παγκόσμια τεχνολογία και πρακτική.
Η κατασκευή του μετρό της Μόσχας συνεχίστηκε από τότε χωρίς διακοπή. Δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-45). Επιπλέον, οι υπόγειοι σταθμοί προφύλαξαν εκατοντάδες χιλιάδες σοβιετικούς πολίτες από τις βόμβες των ναζί.
Τα παλάτια του λαού στο μετρό της Μόσχας
Η πείρα από την κατασκευή τού μετρό της Μόσχας αξιοποιήθηκε για την κατασκευή μετρό και σε άλλες πόλεις της ΕΣΣΔ.
Στις 15 του Νοέμβρη 1955 μπήκε σε λειτουργία η πρώτη γραμμή του μετρό του Λένινγκραντ (σήμερα «Αγία Πετρούπολη»). Είχε 8 σταθμούς και 10,8 χιλιόμετρα μήκος.
Η πρώτη γραμμή του μετρό του Κιέβου (Ουκρανία) άρχισε να λειτουργεί στις 6 του Νοέμβρη 1960. Το μετρό της Τιφλίδας (Γεωργία), τον Γενάρη του 1968, το μετρό του Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) το 1968 κ.ο.κ
Τα μεγέθη και η ποιότητα κατασκευής του έργου εντυπωσιάζουν οχτώ δεκαετίες μετά. Οι περισσότεροι σταθμοί μοιάζουν με πραγματικά παλάτια.
Παντού κυριαρχεί το μάρμαρο και ο γρανίτης και οι διερχόμενοι έχουν την τύχη να περνάνε ανάμεσα από θαυμάσια έργα τέχνης, όπως αγάλματα, ανάγλυφα, βιτρό, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες με παραστάσεις από την Οχτωβριανή Επανάσταση και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού  στην παραγωγή (βιομηχανία, γεωργία κλπ), την αντιφασιστική νίκη, την ειρήνη, τον αθλητισμό κλπ, την ιστορία και τις παραδόσεις των λαών της ΕΣΣΔ.
Το μετρό της Μόσχας σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το σοσιαλιστικό κράτος, με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των σοβιετικών εργαζομένων και του λαού και όχι κάποιων κατασκευαστικών ομίλων.
Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού αποτελεί μια από τις ζωντανές αποδείξεις του τι μπορεί να δημιουργήσει και να χαρεί ένας λαός όταν αποφασίσει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του και να ορίσει το παρόν και το μέλλον του σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση  ανθρώπου από άνθρωπο.
– Στοιχεία αντλήθηκαν από τη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια και ρώσικες ιστοσελίδες. Οι φωτογραφίες (από την huffingtonpost.gr) είναι του Βρετανού φωτογράφου Jeremy Horner.

Μια φορά κότα πάντα κότα ο Λιάκος…

      


Σαν μαινόμενος ταύρος εξήλθε της αιθούσης ο Λιάκος αφού πρώτα γ@μ#σε! Δεν είναι πληροφορία ούτε διαρροή το ότι ο Λιάκος γ@μ#σε μέσα στην αίθουσα! Το φώναζε εξερχόμενος με όλη την δύναμη της φωνής του! «Γ@μ#σα μια ΑΔΕΡΦΗ τώρα εκεί μέσα και φεύγω!»
Αφού σαν τρελός απ’ τη χαρά του βροντοφώναξε ότι γ@μ#σε μια ΑΔΕΡΦΗ και φεύγει, μετά την πάροδο λίγης ώρας ο Λιάκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία λέει λίγο – πολύ ότι δεν γ@μ#σε και ζητάει το video από την συνουσία για να αποδείξει ότι τελικά έμεινε μπουκάλα!!
Θυμηθήκαμε τον Λιάκο τότε που προπηλάκιζε και έδερνε γυναίκες και μετά έτρεχε σαν λαγός να εξαφανιστεί! Θυμηθήκαμε την κότα τον Λιάκο που χειροδικούσε σε γυναίκες και μετά παρ’ όλο το ότι υπήρχε video μας διαβεβαίωνε ότι το video είναι οφθαλμαπάτη κι ότι αυτός ήταν το θύμα! Ο Λιάκος η κότα που είναι μια σβάστικα όπως στέκεται αλλά δεν τολμάει να πει ότι είναι ναζί! Η κότα δεν αλλάζει και παραμένει πάντα κότα! Το πολύ – πολύ να γίνει ξεπουπουλιασμένη κότα! Τέτοια έγινε ο Λιάκος αυτήν την φορά που εξερχόμενος της αιθούσης δήλωσε ότι γ@μ#σε και κατόπιν ανακοίνωσε όχι μόνο ότι δεν γ@μ#σε, αλλά λίγο έλειψε να πει ότι τον γ@μ#σ@νε κιόλας!
Μια φορά κότα, πάντα κότα! Μπακ, μπακ, μπακ, μπακ! Κο, κο, κο, κο, κο!

Ραφαήλ Βασιλειάδης

ΝΒΑ: Περιφερειακοί ανταγωνισμοί σε εξέλιξη

katiusa

Ο πόλεμος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζεται και η «Κατιούσα», αν και δε συμμετέχει, ως όπλο, σ’ αυτόν, παρακολουθεί διακριτικά και από απόσταση τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών και σας ενημερώνει.
«Σκληρή» Δύση VS «Νερόβραστη» Ανατολή σημειώσατε… μάλλον μη σημειώνετε τίποτα ακόμα. Και αυτό γιατί η εσωτερική μάχη στις δύο περιφέρειες του ΝΒΑ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Και συγκεκριμένα στο υψηλότερο επίπεδο. Απ’ τη μια πλευρά μαίνεται ήδη ο πόλεμος ανάμεσα στα κατά τεκμήριο δύο καλύτερα projects των τελευταίων 5 και 20 ετών αντίστοιχα, δηλαδή τους Γκόλντεν Στέητ Γουόριορς και τους Σαν Αντόνιο Σπερς (1-0) και απ’ την άλλη η κουστωδία του λεγόμενου ή/και πραγματικού βασιλιά Λεμπρόν Τζέιμς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους Μπόστον Σέλτικς.
Φαρ Ουέστ
Στην ακόμα και εν έτει 2017 «άγρια» Δύση, οι θυελλώδεις Γουόριορς έκαναν έναν περίπατο με δύο 4-0 («σκουπίσματα-sweeps», έτσι τα λένε στην Αμερική) απέναντι στους αξιοπρεπείς Μπλέιζερς και στους πολύ καλούς «Μορμόνους» (αν και με 2-3 Γάλλους καθολικούς) Γιούτα Τζαζ, οι οποίοι κόντρα στις προβλέψεις πέρασαν το εμπόδιο των Κλίπερς στον πρώτο γύρο. Αντίθετα οι γερασμένοι αλλά πάντα μυαλωμένοι Σπερς, δυσκολεύτηκαν περισσότερο απ’ όσο δείχνουν τα τελικά 4-2 στους δυο πρώτους γύρους. Μετά από ένα σκληρό τζαρτζάρισμα επιβλήθηκαν πρώτα έναντι των σκληροτράχηλων Μέμφις Γκρίζλις και αργότερα των τριποντάκηδων Ρόκετς καταφέρνοντας στο τέλος να ξυρίσουν τον υποψήφιο για MVP γαμπρό, Τζέιμς Χάρντεν.
ΝΒΑ: Περιφερειακοί ανταγωνισμοί σε εξέλιξη
Θα ήταν παράλογο να ισχυριστούμε ότι στη δυτική μάχη, μεταξύ των διασκεδαστικών αλλά απόλυτα αποτελεσματικών Καλιφορνέζων και των καλοκουρδισμένων Τεξανών δεν υπάρχει φαβορί. Και αυτό είναι η παρέα του Στεφ Κάρι, του Κλέι Τόμσον, του «τσαμπουκά» πολυθεσίτη Ντρέιμοντ Γκρην και του άτιτλου μεν, σουπερστάρ πρώτου μεγέθους δε, Κέβιν Ντουράντ που αποκτήθηκε φέτος. Μια ομάδα που αποτελεί την επιτομή του σύγχρονου μπάσκετ, «ταχύτητα-κίνηση-passing game-πολλά τρίποντα» αλλά ταυτόχρονα καλή άμυνα, μια συνταγή που οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2015 και την πολύ δυνατή παρουσία στους τελικούς το 2016. Μπορεί να έχει κάποια προβλήματα στο «δέσιμο», καθώς επίσης να μην έχει στον πάγκο τον πρώτο προπονητή της Στ. Κερ λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας, αλλά το πλεονάζον ταλέντο και η κεκτημένη ταχύτητα των περασμένων σεζόν φτάνουν και περισσεύουν για της δώσουν τον τίτλο του φαβορί. Και ο τίτλος αυτός ενισχύεται μετά τον δραματικό πρώτο αγώνα και τη νίκη, που συνοδεύτηκε με τις καταγγελίες για εσκεμμένο τραυματισμό του σταρ του Σαν Αντόνιο, Κ. Λέοναρντ από έναν οξύθυμο γεωργιανό (σ.σ. όχι αυτόν που φαντάζεστε), τον σέντερ Ζάζα Πατσούλια.
Απ’ την άλλη μεριά, πριν από κάθε τι υπάρχει ο προπονητής Γκρ. Πόποβιτς, ο τεχνικός διευθυντής Ρ.Σ. Μπιούφορντ και γενικά ο οργανισμός που λέγεται Σαν Αντόνιο Σπερς, υπόδειγμα για όλες τις ομάδες του NBA εδώ και δυο δεκαετίες. Παρά την απώλεια του Τιμ Ντάνκαν, καλύτερου παίκτη της ιστορίας τους, λόγω «συνταξιοδότησης» και τις αναταράξεις που έφερε η προσαρμογή στην νέα εποχή οι Σπερς κατάφεραν, με κόπο είναι η αλήθεια, να φτάσουν στα τελικά της Δύσης. Παραμένουν ένας αμυντικός ογκόλιθος, αλλά στην επίθεση έχουν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό το ευρωπαϊκής κοπής εκπληκτικό passing game που τους χάρισε το πρωτάθλημα το 2014. Πλέον όλα, ή σχεδόν όλα, περνάνε απ’ τα χέρια του σουπερστάρ «νέου τύπου», του «στόμα έχω και μιλιά δεν έχω» Καβάι Λέοναρντ ο οποίος παραμένοντας ένας απ’ τους 2-3 καλύτερους αμυντικούς του σύμπαντος, έχει εξελιχθεί σε φονική επιθετική μηχανή. Οι Σπερς τέλος, κόντρα σε κάθε σύγχρονη προπονητική σχολή και την ίδια την επιστήμη της στατιστικής, χρησιμοποιούν πολύ το σουτ από μέση απόσταση, το λεγόμενο «midrange», σε αντίθεση με την προσέγγιση «τρίποντο ή τέφρα» που ακολουθεί η υπόλοιπη λίγκα. Απ’ τη σειρά λείπει ο σε πτώση ων «παλιός» Τόνι Πάρκερ, με την ανεκτίμητη όμως εμπειρία τέτοιων παιχνιδιών, λόγω τραυματισμού, κάτι που γέρνει ακόμα περισσότερο την πλάστιγγα υπέρ των Γουόριορς.
Ανατολικό (μονο)μπλόκ
Όσον αφορά την Ανατολή, δικαιώθηκε για ακόμα μια φορά η άποψη ότι πρόκειται για την πιο «soft» περιφέρεια του ΝΒΑ, που χρησιμεύει για την προπόνηση των Καβαλίερς (που πάντως φέτος αντιμετώπισαν κραδασμούς στην κανονική περίοδο) μέχρι τον τελικό. Αυτή τη φορά το Κλήβελαντ πέρασε σχετικά εύκολα το εμπόδιο των Ιντιάνα Πέησερς (4-0) και ακόμα πιο εύκολα αυτό των Τορόντο Ράπτορς (4-0 με τα τσαρούχια), που μετά την περσινή δυναμική τους πορεία φέτος φάνηκαν «λίγοι» στα ημιτελικά της Ανατολής. Απ’ την άλλη όμως μας αποζημίωσε αρκετά η σκληρή μονομαχία των Μπόστον Σέλτικς με τους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς που κρίθηκε στα 7 παιχνίδια με 4-3 υπέρ των Κελτών. Να σημειωθεί ότι η αρκετά σοβαρή φέτος ομάδα της Βοστώνης λίγο έλειψε να χύσει την καρδάρα με το γάλα όταν, στον πρώτοι γύρο, έχασε τα δυο πρώτα παιχνίδια στην έδρα της απ΄ το σκορποχώρι πολυτελείας Σικάγο Μπουλς, γυρίζοντας στη συνέχεια τη σειρά και ολοκληρώνοντας την με 4-2. Οι δε Γουίζαρντς απέναντι σε έναν αξιοπρεπή αλλά υποδεέστερο αντίπαλο, τους Ατλάντα Χωκς του «πολύ» Ντουάιτ Χάουαρντ πέρασε απ’ τον πρώτο γύρο με επίσης με 4-2.
(Photo by Jason Miller/Getty Images)
Μπορεί εμείς στην Ελλάδα να λύσαμε το πρόβλημα της μοναρχίας το 1974, στις ΗΠΑ όμως και συγκεκριμένα στο Οχάιο οι φίλαθλοι είναι κατηγορηματικοί ότι βασιλιάς παραμένει ο Λεμπρόν Τζέιμς. Και παρά τις ενστάσεις μας, δεν τους αδικούμε. Ο Λεμπρόν φέτος έκανε μια πολύ ουσιώδη, λιγότερο θεαματική-περισσότερο παραγωγική χρονιά. Αυξήθηκε ο οργανωτικός του ρόλος χωρίς να πάει πίσω το σκοράρισμα. Το υπόλοιπο καστ είναι πολύ καλό (Ίρβινγκ, Λαβ κ.α.), ενώ οι προσθήκες στον πάγκο που είχε ζητήσει μεσούσης της σεζόν, πραγματοποιήθηκαν. Μένει να δούμε πόσο ωφέλησε η κατά πολλούς ηθελημένη κατάληψη της 2ης θέσης στην κανονική περίοδο (καθώς φημολογείται ότι ήθελαν να αποφύγουν πάση θυσία την Ουάσινγκτον στο 2ο γύρο). Ο στόχος επετεύχθη και μάλιστα συνολικά καθώς οι Καβαλίερς δε θα βρουν τους πρωτευουσιάνους ούτε στον τελικό της Ανατολής, αφού αποκλείστηκαν απ’ τους Μπόστον Σέλτικς, που κύκλοι του Κλήβελαντ τους παρουσιάζουν σαν πιο βατούς.
Σε ότι αφορά τους Σέλτικς, έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα πολύ καλό σύνολο με εξελίξιμους παίκτες, καθώς και παίκτες στο «peak» της καριέρας τους όπως ο τρομερός κοντός Αϊζάια Τόμας «2», που φέτος έβαλε υποψηφιότητα για MVP και ο σταθερά υποτιμημένος τίμιος ψηλός Αλ Χόρφορντ. Όλα δείχνουν ότι αν όχι φέτος, του χρόνου θα προσπαθήσουν να κοντράρουν στα ίσια τους Καβαλίερς. Σε αυτό συμβάλλουν και τα καμιά 10ριά picks (επιλογές στο draft) που απέκτησαν το 2013 όταν μοσχοπούλησαν τους τότε αστέρες τους στους Μπρούκλυν Νετς, picks που οδήγησαν (και θα συνεχίσουν να οδηγούν και φέτος) στην υπερσυσσώρευση ταλέντου. Παρ’ όλα αυτά, το συντριπτικό προβάδισμα στη σειρά το έχει η παρέα του Λεμπρόν του Τζέιμς.
Ο πόλεμος λοιπόν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συνεχίζεται και η «Κατιούσα», αν και δε συμμετέχει, ως όπλο, σ’ αυτόν, παρακολουθεί διακριτικά και από απόσταση τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών και θα σας κρατάει ενήμερους για κάθε τι νεότερο, μέχρι και τους τελικούς του ΝΒΑ, βαθιά μέσα στον Ιούνη, με το μολύβι στο ένα χέρι και τα μπρατσάκια στο άλλο.

Κοινοβουλευτικό Survivor Φασιστών

Η κραυγή «φρουρά – φρουρά» που ακούστηκε την ώρα που την πέφτει ο χρυσαυγητάρης στον Δένδια ήταν ομόηχη του «όχι, όχι, όχι» που ακούστηκε από τον Γιώργο Παπαδάκη την ώρα των ακίνητων πολιτικών μαρτύρων της πρώτης φοράς Χρυσή Αυγή on camera, εν δράσει.
Το ξανάζησα μέσα στη Βουλή, κατάμεστη και βολική, σε ευθέως ανάποδη εικόνα από αυτήν της δίκης της Χρυσής Αυγής. Εκεί δεν εγκρίθηκαν κάμερες για να μη φαίνεται μονάχη στα έδρανα η μάνα του Φύσσα. Θύμα των πραγματικών φόνων και όχι των εικονικών που με τσαμπουκογροθιές και χαστουκοεκρήξεις η Χρυσή Αυγή μαζεύει ό,τι ψηφαλάκια περισσεύουν απ’ το Σώρρα.
Η έκπληξη όμως δεν ήταν η Χρυσή Αυγή αλλά ο Ανελίτης και γιατρός στο επάγγελμα Θ. Παπαχριστόπουλος που σαν έτοιμος από καιρό, βγήκε να υπερασπιστεί, τον καημένο τον Λιάκο που μάλλον δεν ήξερε τι έκανε…
Το να ξαναζείς το ίδιο έργο απ’ το προεκλογικό στούντιο στο κοινοβούλιο των εκλεγμένων, είναι σαν να υποχρεώνεσαι να παίζεις με το ζόρι στο κοινοβουλευτικό survivor των φασιστών. Η κάμερα πάντως έσβησε προστατεύοντας τάχαμου δήθεν τα χρηστά ήθη των Ελλήνων, τα θεωρεία ήταν κλειδωμένα για τους δημοσιογράφους κι άνοιξαν μόνο για να μπουν σχολεία, να μάθουν από πρώτο χέρι πώς δρουν τα εργαλεία του σύγχρονου μιντιακού καπιταλισμού στο επίπεδο της παραγωγής κέρδους από την εικόνα. Το είχα πει μετά τη δίκη που έγινε κατόπιν αυτεπαγγέλτου του Κράτους διώξεως, με το Κράτος απόν και τους συνδαιτυμόνες του τότε θεάματος επίσης απόντες. Κατείχαν ήδη μεγάλα αξιώματα. Απ’ το στούντιο στη Βουλή μια ίδια Χρυσαυγή. Φαίνεται άλλωστε κι απ’ τις μετρήσεις, που δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν με την κοινοβουλευτική πρακτική της εγκληματικής οργάνωσης να εξελίσσεται σε ομαδικό εκτονωτικό οργασμό ύβρεων και μπουκαλοπεταγμάτων. Την Κασσάνδρα την λέγανε κακιά επειδή προέβλεψε σωστά. Το επαναλαμβάνω λοιπόν χωρίς χαιρεκακία σε απαξάπασα την ελληνική δημοκρατία, αυτό που είπα μετά το τέλος της δίκης: ζωή σε λόγου σας.

Κάτι πρέπει να αλλάξει


Δεν πάει άλλο έτσι, κάτι πρέπει να αλλάξει.
Ναι αλλά αυτό δε θα γίνει μεταφυσικά, χωρίς να κουνήσουμε και το δικό μας χεράκι μαζί με την Αθηνά, αν επικαλούμαστε απλώς το όνομά της επί ματαίω.
Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν ανοίξουμε το στόμα μας, όχι για να καταπιούμε αμάσητα όσα μας σερβίρουν, αλλά για να μιλήσουμε, να αντιδράσουμε. Τίποτα δε θα γίνει αν δεν πάρει ο καθένας μας μια απόφαση να ξεσηκωθεί, να απεργήσει, να παρακινήσει τους άλλους γύρω του.
Τίποτα δε γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς...
-Και τι θα αλλάξει; ρωτάνε πολλοί. Τι βγαίνει με μία απεργία;
Καταρχάς δε θα αλλάξει τίποτα, αν απλώς αλλάξουμε πλευρό και συνεχίσουμε το μακάριο ύπνο μας, ως τάξη παραιτημένη, που δε διεκδικεί τα συμφέροντά της.
Αν αλλάξουν απλώς τα τζάκια και έρθουν νέοι παίκτες στα πράγματα.
Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αν απλώς αλλάξει ο Μανολιός και βάλει τα ρούχα του αλλιώς, ροζ και μπλε, μαζί που πλύθηκαν κι έγιναν στενός κορσές. Ροζ και γαλάζια, σ' έναν ανούσιο δικομματικό καβγά, τύπου αγοράκια-κοριτσάκια, μαύρες κότες και ιππότες, όπως έλεγε κι ο Ζάχαρης, σε ένα πολύ εύστοχο φωτομοντάζ από τη βουλή.
Ο οποίος έγραψε επίσης στο προφίλ του και το εξής.
Πράγματι,οι απεργίες και οι συγκεντρώσεις είναι μπανάλ, πασέ και βίνταζ. Να τις σταματήσουμε και να κάνουμε εκείνο το άλλο, το τέτοιο το πως το λένε μωρέ, που και φρέσκο είναι και διαχρονικά έχει αποδειχτεί πιο αποτελεσματικό.
Εδώ υπάρχει κι ο βαρυ-ασήμαντος αντίλογος από μπαρουτοκαπνισμένους αγωνιστές της οθόνης και του πληκτρολογίου πως η απεργία είναι τουφεκιά στον αέρα και δε θα πετύχει τίποτα αν δε γίνει απεργία διαρκείας. Σε αυτό το σημείο να προσθέσω πως καμία απεργία διαρκείας δεν πρόκειται να πετύχει, αν δε συνοδευτεί από ένοπλη εξέγερση. Και μαζί με αυτό, τη σιγουριά μου πως αυτοί που τρέμουν να ρίξουν μια... "τουφεκιά στον αέρα", όπως τη λένε, θα είναι πανέτοιμοι, ψημένοι κι ώριμοι από καιρό να πάρουν το ντουφέκι τους για αυτήν την ένοπλη εξέγερση, βρε ποτέ θα φλε-ε-ε-βαρίσει.
Μα καλά εσείς δεν πρέπει να αλλάξετε τίποτα;
Ου-ου, ένα και δυο μόνο; Ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να αλλάξουμε.
Πρέπει καταρχάς να εναλλάσσουμε ευέλικτα τα μέσα.
Αλλάζουμε το μέρος της συγκέντρωσης και έχουμε απεργιακό κάλεσμα για αύριο στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, που της έχουν αλλάξει το όνομα και δεν τη λένε πια Πλατεία Κοτζιά (κι όταν πάρουμε την εξουσία, μπορούμε να τη λέμε κι εμείς "πλατεία Κοτζιά" αλλά στη μνήμη του μεγάλου κομμουνιστή συγγραφέα). Και δεν πάμε, ως συνήθως στην Ομόνοια, που είναι κατειλημμένη από αριστουργήματα και υψηλή τέχνη, που δεν είναι καταληπτή από τον κοινό λαουτζίκο...
Δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα, όπως το φοβερό σποτάκι του ΠΑΜΕ για την απεργία, που είναι βασισμένο σε επεισόδιο του Mr Bean...
Ή όπως αυτή η καλαίσθητη αφίσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Πάτρα -όπου τον απεργιακό τόνο τον δίνει η ίδια η δημοτική αρχή.
Και αν τέλος πάντων θες κάτι ξύλινο -γιατί τα παραπάνω δεν είναι τέτοια, ας σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμύθι- και κλισέ: γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις... Τα λέει κι ο Μιχαλάκης...
Υγ: όσο για την ενδοφασιστική βία -Γκαζέτα, δε χαρακτηρίζω να περάσει- τα βάζει πολύ καλά αυτό το κείμενο, για τα μεταξικά βρακιά και τους ακροδεξιούς... πόλους, που τα λιμπίζονται, τα λιγουρεύονται...

Αθλιότητες για το που βρισκόταν η φρουρά…

        

Ένα σωρό αθλιότητες ακούστηκαν και γράφτηκαν για το που βρισκόταν η φρουρά, την οποία έψαχνε απεγνωσμένα ο Πρόεδρος για να βγάλει έξω τους τραμπούκους, αλλά η φρουρά ήταν άφαντη!
Κοιμόντουσαν, έπαιζαν τάβλι, έκοβαν βόλτες και άλλες παρόμοιες αθλιότητες γράφτηκαν για την απουσία της φρουράς από το επεισόδιο!
Όλα όμως όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν ήταν απλά αθλιότητες και καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα. Η φρουρά δεν χαλβάδιαζε κατά την ώρα του επεισοδίου εντός της αίθουσας συνεδριάσεων. Η φρουρά εστάλη να συνοδεύσει μια δακρύζουσα εικόνα, γιατί είναι τόσα πολλά τα σκηνώματα και τόσες πολλές οι εικόνες που χρήζουν αντιμετώπισης αρχηγού κράτους, ώστε τα στρατιωτικά αγήματα δεν έφταναν για να τις συνοδεύσουν και χρειάστηκε και η φρουρά να επιφορτιστεί με αυτό το έργο!
Ένα τμήμα της! Γιατί ένα άλλο τμήμα της φρουράς συνοδεύει τον Πάκη, ο οποίος άλλη δουλειά δεν κάνει παρά γυρνάει από σκήνωμα σε σκήνωμα και από εικόνα σε εικόνα και κινδυνεύει να πάθει μηνίσκο από τις γονυκλισίες!

Σηναφοτσίρας

Εισβολή στην Βόρεια Κορέα ζήτησε ο λαγός…

     

Δεν του έφτανε ο ρόλος του λαγού στις εσωτερικές αντιλαϊκές ανατροπές! Δεν του έφτανε ο ρόλος του λαγού στο κόψιμο μισθών και συντάξεων, στο πετσόκομμα εργατικών δικαιωμάτων και στην ισοπέδωση λαϊκών κατακτήσεων. Δεν του έφτανε ο ρόλος του λιβανιστή των διεθνών αντιλαϊκών οργανισμών και των μνημονίων!
Ο λεβέντικος λαγός αποφάσισε να γίνει και λαγός ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Βόρεια Κορέα γιατί όπως είπε, χθες το βράδυ σε συνέντευξή του, οι σώφρονες πρέπει να συμμαζέψουν τον τρελό που παίζει με τα πυρηνικά, εννοώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν και παρομοιάζοντάς τον με τον Χίτλερ! Βέβαια ο λεβέντικος λαγός δεν μας είπε με βάση ποια λογική μπορούν οι υπόλοιποι να έχουν πυρηνικά για να μακελεύουν τους λαούς και δεν μπορούν να έχουν οι Βορειοκορεάτες για να υπερασπίσουν την εδαφική τους ακεραιότητα!
Τελικά ο λεβέντικος λαγός δεν είναι καθόλου γραφικός και καθόλου διασκεδαστικός! Είναι ένας επικίνδυνος λαγός που ζητάει από τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές να επαναλάβουν τον πόλεμο της Κορέας! Προφανώς είναι έτοιμος ως συνέταιρος σε μια οικουμενική κυβέρνηση να ξαναστείλει εκστρατευτικό σώμα στην Κορέα!
Ο λαός πρέπει να απομονώσει τον λεβέντικο λαγό και να τον στείλει εκεί που του αξίζει, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για να γλιτώσει από έναν επικίνδυνο λαγό και κράχτη των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών ενεργειών, για να γλιτώσει από αυτόν που, αφού βρήκε πρόσφορο έδαφος και ανοχή, από το κόψιμο των συντάξεων έφτασε να ζητάει να πάρουν οι ιμπεριαλιστές την ρεβάνς για την ήττα τους στην Κορέα ξαναεισβάλλοντας σ’ αυτή!

Τάκης Φ.

Έλα στην απεργία – Έλα στην διαδήλωση!



Όλοι μαζί, παλιοί και νέοι μνημονιακοί, ρημάζουν την κοινωνία, ξεπουλάνε τον τόπο, εμπαίζουν τον λαό. «Αριστεροί» και δεξιοί μνημονιακοί εξευτέλισαν τους γέροντές μας και τώρα μεθοδεύουν την πλήρη εξόντωσή τους.
    Όλοι μαζί, παλιοί και νέοι μνημονιακοί, «κινεζοποιούν» τα δικαιώματα και  εκπλειστηριάζουν τις ζωές εκατομμυρίων για να ανακεφαλαιοποιούν μια χούφτα τραπεζίτες.
    Δεξιοί και «αριστεροί» στον όνομα της «ανάπτυξης» ξεπουλάνε τον τόπο σε ντόπιους και ξένους «σωτήρες επενδυτές» την ώρα που 9 στους 10 άνεργους έχουν αποκλειστεί ακόμα κι από αυτό το επίδομα ανεργίας.
    Όλοι τους μαζί, με ή χωρίς «διαπραγματεύσεις», έχουν εξευτελίσει την ανθρώπινη ύπαρξη. Κάθε λέξη τους είναι ο ορισμός της ψευτιάς και κάθε πράξη τους συνώνυμη του εξανδραποδισμού.
    Τα «αριστερά» τους Μνημόνια είναι το ίδιο κτηνώδη με τα «δεξιά» Μνημόνια, είναι η πολιτική της αδιανόητης ανεργίας, των συσσιτίων, της φτώχειας, της μετανάστευσης, της φορολεηλασίας.
    Κι όμως! Έχουν το θράσος να μιλούν για «ελπίδα» και «αντίμετρα» οι προδότες και οι μικρέμποροι της ελπίδας! Έχουν το θράσος, αυτοί που έκοψαν την 13η και 14η σύνταξη μαζί με εκείνους που τώρα κόβουν την… 10η και την 9η – και αφού προηγουμένως μαζί έκοψαν την 11η και την 12η –  να ρητορεύουν υπέρ των φτωχών και αδυνάμων!
    Ζούμε το ίδιο έργο, του «κατεπείγοντος» σφαγιασμού. Μόνο που αυτή τη φορά προεδρεύουν εκείνοι που δήλωναν εχθροί των Πράξεων Νομοθετικών Περιεχομένου επειδή εκτός των άλλων «νόθευε τη δημοκρατία» και «άνοιγε δρόμο στο φίδι του φασισμού».
    Τώρα είναι οι ίδιοι που ποζάρουν ως επιστήμονες της «φαστ τρακ» επιβολής Μνημονίων, μεσοπρόθεσμων, «τεχνικών συμφωνιών», αξιολογήσεων, προαπαιτούμενων. Και μας το δηλώνουν κατάμουτρα: Τα ψηφίζουν και με τα δυο τους χέρια!
 ***
    Αυτός είναι ο λόγος που απεργούμε. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να απεργήσουμε. Γιατί πίνουν το αίμα του λαού. Γιατί τον λεηλατούν. Τον πτωχεύουν. Τον συνθλίβουν. Γιατί οι λέξεις ωχριούν μπροστά στο ψέμα και στη στυγνότητά τους. Γιατί χτίζουν ένα μακάβριο «νεκροταφείο» ενταφιασμού των δικαιωμάτων και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
    Ναι, δεν είναι εύκολη απόφαση η συμμετοχή σε μια απεργία. Ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο μισθωτός, με μια λέξη ο αδύναμος στην σχέση του με την εργοδοσία έχει να υπερνικήσει πολλά εμπόδια μέχρι να κάνει το βήμα.
    Πρώτα απ’ όλα να αντιταχτεί στο «δεν βγαίνει τίποτα», στην παραίτηση που του προτείνουν, στην απογοήτευση που τον ποτίζουν, στον φόβο μη χάσει κι αυτά που έχει, στον μεθοδευμένο… φιλεργατισμό μιας υπερχειλίζουσας αγωνιστικότητας που διατείνεται: «Και τι βγαίνει με μια απεργία;».
    Μα, ας το σκεφτούμε: Τι έχεις να χάσεις από το τίποτα στο οποίο σε φέρανε; Αν δεν φωνάξεις τώρα, πως περιμένεις να έχεις φωνή μετά την χαριστική βολή;
    Ας το σκεφτούμε: Τι κερδήθηκε χωρίς αγώνα; Τι σου χαρίστηκε; Τι δεν σου έκλεψαν επειδή δεν μίλησες ή επειδή ικέτεψες; Ναι, αν παλέψεις μπορεί να χάσεις. Αλλά αν δεν παλέψεις είσαι σίγουρα χαμένος.
    Ας το σκεφτούμε: Το μαγκανοπήγαδο που σε αλυσοδένει εσύ το κάνεις να γυρνά. Αν σταματήσεις να δίνεις οξυγόνο στον Μινώταυρο, θα μπορεί να σου πίνει το αίμα;
    «Με μια απεργία δεν γίνεται τίποτα», λένε. Τι δεν λένε: Ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, ένα εκατομμύριο απλήρωτοι, ένα εκατομμύριο αμειβόμενοι με 500 ευρώ, ενάμιση εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι, όταν βρεθούν μαζί στο δρόμο, μπορούν να κάνουν τα πάντα!     
    Γι’ αυτό απεργούμε. Γι’ αυτό πρέπει να απεργήσουμε, να διαδηλώσουμε, να αντισταθούμε.
  • Για να γίνει το κάθε ατομικό βάσανο ένας συλλογικός χείμαρρος αντίστασης.
  • Για να γίνουν οι χείμαρροι λαϊκό ποτάμι.
  • Για να καταλάβουμε και εμείς οι ίδιοι ότι οι αυριανές απεργίες, οι αυριανές διαδηλώσεις μπορούν να μετατραπούν σε κοινωνική φουσκοθαλασσιά.
    Απεργούμε και διαδηλώνουμε. Όχι από… χόμπι. Ούτε για λόγους… εθιμοτυπίας. Απεργούμε και διαδηλώνουμε ώστε η απάντηση του εργαζόμενου, του άνεργου, του βιοπαλαιστή προς τους «νεκροθάφτες» του, προς όσους έχουν βαλθεί να τον πεθάνουν, να μην επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης:
    Όταν ο λαός σηκώσει το ανάστημά του, όταν κάνει το βήμα μπροστά, όταν τελικά, αρνηθεί να είναι μια ζωντανή «μηχανή» που πεθαίνει για να παράγει τα κέρδη τους και για να πληρώνει τις κρίσεις τους, τότε… Τότε, όλα αυτά τα θρασίμια θα εξαφανιστούν. Θα σαρωθούν!
    Το ξέρουν πρώτοι απ’ όλους οι εκμεταλλευτές: Καμία ολιγαρχία, καμία δεσποτεία, καμία κυβέρνηση, «αριστερή», «δεξιά», «κεντροαριστεροδεξιά», καμία τρόικα, δεν μπορεί να τα βάλει με τον οργανωμένο, τον μαζικό, τον ταξικό αγώνα των ανθρώπων που «γυρίζουν τον τροχό».
    Αυτή είναι η αλήθεια: Οι «δήμιοι» είναι ανήμποροι μπροστά σ’ έναν αποφασισμένο λαό που θα αποφασίσει να σταματήσει να γυρίζει τον τροχό που τον συνθλίβει. Που θα αποφασίσει να πάρει τον τροχό στα δικά του χέρια για να τον θέσει στην υπηρεσία των δικών του, των λαϊκών αναγκών.
    Αυτή την αλήθεια καλύτερα απ΄ όλους την αναγνωρίζουν εκείνοι, οι ίδιοι, που έχουν αλυσοδέσει τον λαό στον τροχό. Είναι μια αλήθεια που την ξέρουν και οι σμπίροι τους. Αυτοί που εξαπατούν, τρομοκρατούν, εκβιάζουν.
***
    Και κάτι ακόμα:
    Οι σημερινοί κυβερνώντες κορδακίζονται πως ό,τι διαπράττουν το διαπράττουν με την… ψήφο του λαού. Ότι έχουν την ανοχή ή ακόμα και την έγκριση του λαού. Απόδειξη – όπως λένε – ότι «ο λαός ήξερε όταν τους ψήφιζε» και ότι τώρα που εφαρμόζουν Μνημόνια «δεν διαμαρτύρεται πολύ», «δεν διαδηλώνει πολύ», «δεν αντιστέκεται πολύ».
    «Βλέπετε ανθρώπους στους δρόμους;» έλεγε ο Τσίπρας πριν λίγες βδομάδες ο Τσίπρας στον Χατζηνικολάου στον Αντένα…
    Ε, λοιπόν, ο κυνισμός τους, η άθλια παραδοχή τους ότι ήρθαν με την μάσκα του «αριστερού» για να κάνουν την βρώμικη δουλειά που ένας δεξιός δεν θα μπορούσε να την φέρει σε πέρας, ας γίνει όπλο στα χέρια του λαού.
    Αφού παραδέχονται ότι με όσα του κάνουν ο λαός θα έπρεπε να διαδηλώνει περισσότερο, να απεργεί περισσότερο, τότε πρόκειται για υπέροχη «εξομολόγηση»! Πρόκειται για θαυμάσια ομολογία!
    Αφού κοκορεύονται ότι καταφέρνουν να κρατούν την αντίσταση του λαού σε επίπεδα «κατώτερα των περιστάσεων», μιας και η επίθεση που έχουν εξαπολύσει και οι «περιστάσεις» που οι ίδιοι δημιούργησαν είναι αφόρητες, είναι φρικτές, είναι απάνθρωπες, τότε ας ακολουθήσουμε την ωραία συμβουλή τους:
    Ας μετατρέψουμε την απεργία σε λίπασμα, σε παλλαϊκό κάλεσμα προς εκείνους που θα λείπουν από την διαδήλωση.
    Ας γίνει, επομένως, η απεργία και η διαδήλωση η αφετηρία για να σπάσει ο φόβος, να σπάσει η ηττοπάθεια, η αμηχανία, να σπάσει η μοιρολατρία.
    Απεργούμε και διαδηλώνουμε γι’ αυτό: Για να σταλεί το πρωί της Τετάρτης από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, για να σταλεί το απόγευμα της Πέμπτης από την Ομόνοια, σε όλη την Ελλάδα, το μήνυμα ότι η επόμενη απεργία, η επόμενη διαδήλωση, θα είναι αντίστοιχη με το περιεχόμενο του πολιτικού διλήμματος της εποχής μας.


    Και το δίλημμα δεν επιδέχεται καμιάς παρερμηνείας. Μας το λένε κατάμουτρα δεξιοί και «αριστεροί» υπασπιστές της πλουτοκρατίας, του ευρωσφαγείου και της τραπεζοκρατίας: Ή θα τους ανεχόμαστε να μας συντρίβουν ή θα ξεσηκωθούμε!
τεταρτη 17 Μαη ΣΑΡΟΚΟ 10πμ

η πιο φρικτή σφαγή στη ιστορία

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1941 ξεκίνησε η πιο φρικτή σφαγή στη ιστορία. Η σφαγή στο Μπάμπι Γιάρ.

Μπάμπι Γιάρ σε ελληνική μετάφραση σημαίνει «Φαράγγι της Γιαγιάς» είναι το όνομα χαράδρας στο Βορειοδυτικό άκρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Κιέβου. Το Μπάμπι Γιάρ είναι ιστορικά συνδεδεμένο με εκτελέσεις, κυρίως Εβραίων Σοβιετικών πολιτών κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής της Ουκρανίας.

Το Κίεβο καταλήφθηκε από στρατεύματα της Γερμανικής 6ης Στρατιάς στις 19 Σεπτεμβρίου 1941. Η πόλη είχε τότε περίπου 900.000 κατοίκους, από τους οποίους 150.000 ως 200.000 ήταν Εβραίοι. Οι Σοβιετικοί, μη θέλοντας να εγκαταλείψουν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χώρας τους στις δυνάμεις του Χίτλερ, τις αποσυναρμολόγησαν και τις μετέφεραν σε περιοχές κοντά στα Ουράλια όρη. Μαζί με τις βιομηχανίες που απομάκρυναν, ήταν και το ειδικευμένο προσωπικό που τις επάνδρωνε. Ανάμεσα στο προσωπικό αυτό ήταν και ανεξακρίβωτος αριθμός Εβραίων (από 30.000 έως 100.000) από το Κίεβο. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στην πόλη, καθώς έλειπαν τελείως τα μεταφορικά μέσα, ενώ οι Γερμανοί απαγόρευσαν κάθε μετακίνηση πληθυσμού.

Δειτε το έγχρωμο βίντεο - Οι εικόνες ειναι συγκλονιστικές



Στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε σαμποτάζ στην πόλη, πιθανότατα από άνδρες της NKVD (Νι-Κα-Βε-Ντέ), της μυστικής υπηρεσίας του σταλινικού καθεστώτος: Εξερράγησαν αρκετές βόμβες, οι οποίες κατέστρεψαν επιταγμένα κτίρια, ανάμεσα στα οποία το αρχηγείο των Γερμανικών στρατευμάτων και το ξενοδοχείο Κοντινένταλ, κατάλυμα των ανώτερων Γερμανών αξιωματικών, ενώ καταστράφηκε και ένα τμήμα της πόλης. Ακολούθησε πυρκαϊά και κατά τη διάρκεια των προσπαθειών κατάσβεσης της συνελήφθη ένας Εβραίος, ο οποίος έκοψε μια από τις μάνικες εκτόξευσης νερού και ο οποίος εκτελέσθηκε επί τόπου.

Αν και οι Εβραίοι είχαν ήδη αρχίσει να υφίστανται διώξεις από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για την εξολόθρευση ολόκληρου του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1941 η αποστολή εξόντωσης ανατέθηκε στο Ζόντερκομμάντο (Sonderkommando) 4a, υπό τις διαταγές του Συνταγματάρχη των SS (SS-Standartenführer) Πάουλ Μπλόμπελ (Paul Blobel). Στις 28 Σεπτεμβρίου μια ανακοίνωση των δυνάμεων κατοχής κάλεσε όλο τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης να συγκεντρωθεί σε ένα πλατύ σταυροδρόμι στις 8 το πρωί της επομένης, 29ης Σεπτεμβρίου. Στην ανακοίνωση οι Εβραίοι καλούνταν να έχουν μαζί τους όλα τα χαρτιά τους, ζεστά ρούχα και εσώρουχα, καθώς και όλα τα φορητά πολύτιμα αντικείμενά τους. Όποιος συλλαμβανόταν σε διαφορετικό μέρος θα εκτελούνταν επί τόπου, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε και με όποιον μη Εβραίο παρείχε καταφύγιο ή τρόπο διαφυγής σε Εβραίο. Η φήμη που κυκλοφόρησε ανάμεσα στους Εβραίους ήταν ότι θα μεταφέρονταν σε στρατόπεδο εργασίας στη Γερμανία.






Όταν συγκεντρώθηκαν όλοι, άρχισε η πορεία, σε ομάδες των 100 ατόμων, προς τη χαράδρα Μπάμπι Γιαρ, κοντά στην οποία υπήρχε και εβραϊκό νεκροταφείο. Οι Εβραίοι επιτηρούνταν από ομάδες των SS, των SD και ουκρανικής αστυνομίας. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, η χαράδρα είχε περιφραχτεί με συρματόπλεγμα, ενώ υπήρχε και τριπλός κύκλος ασφάλειας από ενόπλους. Μόλις έφθαναν, οι Εβραίοι διατάσσονταν να γδυθούν και να τακτοποιήσουν τα ρούχα και τα υπάρχοντά τους και, στη συνέχεια, σε ομάδες των 10 ατόμων, οδηγούνταν στο άκρο της χαράδρας, όπου και εκτελούνταν με πυρά αυτόματων όπλων και πολυβόλων. Η σφαγή διήρκεσε τέσσερα (κατ' άλλους δύο) ολόκληρα εικοσιτετράωρα, μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων υπολογίζεται σε περίπου 35.000 σύμφωνα με το Ίδρυμα Σίμον Βίζενταλ.

Διαβάστε εδω - Ποιες ηταν οι Ναζιστικές Μονάδες Ειδικής Δράσης, Τάγματα Θανάτου ή, στα γερμανικά, τα Einsatzgruppen (Άινζατσγκρουπεν)











Η χαράδρα, ωστόσο, εξακολούθησε να αποτελεί τόπο εκτέλεσης τόσο για Σίντε και Ρομά, όσο και για σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου. Σύμφωνα με έρευνες των Σοβιετικών, υπολογίζεται ότι στη χαράδρα αυτή εκτελέσθηκαν συνολικά περίπου 100.000 άτομα.



Τον Ιούλιο του 1943 ο Μπλόμπελ, που είχε φύγει από το Κίεβο, επέστρεψε εκεί λόγω της προοπτικής εκκένωσης της πόλης και τον Αύγουστο, με ειδικά συγκροτημένες ομάδες (συμμετείχαν και Εβραίοι), άρχισε την εκταφή και την καύση των πτωμάτων, με σκοπό να εξαλείψει τα ίχνη των εγκληματικών αυτών εκτελέσεων. Χρειάστηκαν έξι περίπου εβδομάδες για την ολοκλήρωση της μακάβριας αυτής εργασίας.

Το 1976 ανεγέρθηκε μνημείο για να θυμίζει τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στο Μπάμπι Γιαρ. Για πολιτικούς λόγους αρχικά δεν αναφέρονταν ως εκτελεσθέντες Εβραίοι, η «παράλειψη» όμως αυτή επανορθώθηκε δεκαπέντε χρόνια αργότερα με την ανέγερση νέου μνημείου.

Διαβάστε εδω - Ποιες ηταν οι Ναζιστικές Μονάδες Ειδικής Δράσης, Τάγματα Θανάτου ή, στα γερμανικά, τα Einsatzgruppen (Άινζατσγκρουπεν)


Πηγές - Wikipedia/Youtube/Charonboat

To θανατηφόρο μείγμα μέτρων για το λαό στη βουλή:





ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΚΚΕ: Θανατηφόρο μείγμα για το λαό 




(VIDEO)


Τα πυρά του ΚΚΕ από την αρχή της διαδικασίας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής δέχθηκε η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο του 4ου μνημονίου, το οποίο εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος διότι όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών πρέπει η ψήφισή του να γίνει πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 22 Μάη.
«Φιλοδοξούμε τη Δευτέρα να έχουμε ένα συνολικό πακέτο», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι για αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέγει την επείγουσα διαδικασία, ενώ όλοι οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε τους «αρνητικούς συσχετισμούς» για να δικαιολογήσει τη βαρβαρότητα των μέτρων, ενώ προσπάθησε να φέρει στα μέτρα του ακόμα και τον Λένιν. «Η βασική μάχη που δίνουμε είναι η μάχη της επιτροπείας» ισχυρίστηκε, προκειμένου να συγκαλύψει ότι τα κυβερνητικά μέτρα ικανοποιούν μία προς μία τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου. Θέλοντας να σπείρει αυταπάτες για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι εχθρικός για το λαό, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να φύγουμε από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο. Και για αυτόν τον άλλο δρόμο χρειάζεται μια λύση του χρέους ώστε να είναι βιώσιμο, χρειάζεται η έξοδος στις αγορές».
Ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε τάχα ότι τα «θετικά» μέτρα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, όταν τα λεγόμενα αντίμετρα αφορούν τη στήριξη του κεφαλαίου ή την αναδιανομή της φτώχειας στην καλύτερη περίπτωση. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία για το χρέος «να πάει και λίγο περισσότερο» από το Eurogroup της 22ας Μάη. 
Τα ίδια επιχειρήματα αναπαρήγαγε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο ως ένα «καθοριστικό βήμα» μιας μεγάλης διαδρομής που οδηγεί στο τέλος της επιτροπείας. Επιστρατεύοντας τερατώδη ψέματα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο περιέχει μέτρα «ουσιαστικής στήριξης του κοινωνικού κράτους», όταν μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο πετσοκόβονται μία σειρά επιδόματα.
Σε ό,τι αφορά τα νέα αντεργατικά μέτρα, σημείωσε πως μπαίνουν τα θεμέλια για την επιστροφή της «κανονικότητας» στην αγορά εργασίας, εννοώντας προφανώς την «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας που επεκτείνει η συγκυβέρνηση, καταργώντας ακόμα και την κυριακάτικη αργία. 

Ν. Καραθανασόπουλος: Η μάχη θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα και στο λαϊκο ξεσηκωμό

«H κυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό, συνεχίζει αταλάντευτα και στοχοπροσηλωμένη τη βάρβαρη αντιλαϊκή ταξική πολιτική», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα νέα σκληρά μέτρα, το οποίο συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος.
Όπως είπε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «εργάζεται νυχθημερόν για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, γι’ αυτούς έκανε τη διαπραγμάτευση». Πρόσθεσε πως την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, συνεργάζεται άψογα με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι το πολυνομοσχέδιο που συζητάμε. 
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί ένα θανατηφόρο μείγμα για την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, γιατί πατάει πάνω στα προηγούμενα μνημόνια. Επίσης ξεκαθάρισε πως τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου είναι μόνιμα, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. (Διαβάστε εδώ περισσότερα και δείτε πάνω βίντεο). 

Χρ. Κατσώτης: Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση μέτρα και «αντίμετρα»

«Μέτρα και αντίμετρα είναι στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο.
«Απορρίπτουμε συνολικά την κυβερνητική πολιτική, τα μέτρα και τα αντίμετρα. Αυτό κάνουν και οι εργαζόμενοι που ετοιμάζουν τη μαζική καθολική απεργία στις 17 Μαΐου, τα μαζικά συλλαλητήρια στις 18»,ανέφερε. Συμπλήρωσε πως στις 17 και στις 18 Μάη πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός. «Όλοι στο δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε ως βαθύτερη αιτία της επίθεσης την επιδίωξη για φθηνότερη εργατική δύναμη, ώστε να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Με αφορμή τις περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αλλά και τα άλλα άγρια αντιλαϊκά μέτρα στις εργασιακές σχέσεις, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τον καλύτερο εκπρόσωπο των επιχειρηματικών ομίλων. «Είστε πραγματικά η ελπίδα του κεφαλαίου, γιατί γίνατε λεπίδα των όποιων δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων»,είπε, χαρακτηρίζοντας μεγάλη πρόκληση την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Για τα λεγόμενα αντίμετρα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «με τη μάσκα της καταπολέμησης της φτώχειας προχωρά σε σταθερή στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη σε αναδιανομή τη φτώχειας, κόβοντας από τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους για να δώσει ψίχουλα στους πιο φτωχούς». 

Σ. Βαρδαλής: Το 4ο μνημόνιο επισπεύδει την εξόντωση των μικρών αυτοαπασχολουμένων και εμπόρων

Να σταματήσει η ψευτιά των «αντιμέτρων», οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 17 Μάη και στα συλλαλητήρια στις 18 Μάη. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για το 4ο μνημόνιο.
Όπως τόνισε, οι επιπτώσεις του στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους θα είναι τραγικές, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δήθεν ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη. Η πραγματικότητα είναι πως μετράμε χιλιάδες λουκέτα, πτώση τζίρου, παραπέρα μείωση των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ έως και 35% και απελευθέρωση των Κυριακών.
Επισήμανε ότι τα νέα μέτρα συνδυαστικά με τα προηγούμενα οδηγούν στην εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό με τα μεγάλα μονοπώλια.
Ειδικότερα, προωθείται και η απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών για τη διευκόλυνση της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου σε αυτό τον τομέα, που ως συνέχεια προηγούμενων ρυθμίσεων, τσακίζει ιδιαίτερα τους οδηγούς στα μικρά φορτηγά.
Ο Σάκης Βαρδαλής τόνισε ότι ο καυγάς γίνεται για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, στην οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα ανεξάρτητα από τις διαφορές τους για το μείγμα. Είναι απαίτηση των βιομηχάνων της χώρας μας, που μάλιστα εκτιμούν ως στοιχείο υπανάπτυξης πως στην Ελλάδα οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι είναι 34% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 16%.
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση στόχων ενάντια στους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους και να μπουν οι βάσεις για κοινή δράση και συμμαχία με την εργατική τάξη.

Λ. Κανέλλη: Χτυπιούνται τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Την ώρα που η συγκυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, αλλά και καταβάλλει τεράστια ποσά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τσεκουρώνει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα και των στρατιωτικών και των μελών των Σωμάτων Ασφαλείας, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής.
Τόνισε ότι με τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 4ο μνημόνιο, η συγκυβέρνηση τελειώνει οριστικά το θέμα των μισθολογικών επιστροφών που είχε επιδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ εισάγει και την προσωπική διαφορά για τους μισθούς των νεοεισερχομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Αναφερόμενη στο νέο επίδομα «Ιδιαίτερων Συνθηκών Εργασίας», που αναφέρεται στο 4ο μνημόνιο, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ακόμη κοροϊδία, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα όσα λέγονται στο πολυνομοσχέδιο, αυτό θα δίνεται με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια και μόνο στους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς.

Νίκος Μωραΐτης: Κανένα περιθώριο αναμονής, τα μέτρα και τα «αντίμετρα» υπηρετούν το κεφάλαιο

Το δεύτερο «ΣΥΡΙΖΑίικο» μνημόνιο και το τέταρτο στη σειρά που με τα μέτρα του σαρώνει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Ν. Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στις Επιτροπές για το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του 4ου μνημονίου. 
Πρόσθεσε πως τα μέτρα έχουν τη στήριξη όχι μόνο του ΣΕΒ, που πανηγυρίζει και σιγοντάρει την κυβέρνηση να τα εφαρμόσει, αλλά και όλων των τμημάτων του κεφαλαίου, αφού άφησε ανέγγιχτο το αντεργατικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Δημιουργείτε πιο φθηνούς εργάτες στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων», υπογράμμισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο κομμουνιστής βουλευτής ενώ την κατηγόρησε πως κρύβει από τον ελληνικό λαό το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα είναι κατευθύνσεις της ΕΕ και απαιτήσεις του κεφαλαίου που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες, με ή χωρίς μνημόνιο.
Ειδικότερα, για τους αγρότες επισήμανε ότι το 4ο μνημόνιο συνεχίζει την πολιτική ξεκληρίσματος των μικρών και φτωχών αγροτών, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η έκπτωση που επικαλείται η κυβέρνηση και αφορά το 2018 δεν αλλάζει την ουσία της λεηλασίας του ήδη λεηλατημένου αγροτικού εισοδήματος.
Τέλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση που επιχειρεί να χειραγωγήσει εργάτες και αγρότες για να συναινέσουν στη σφαγή τους. Τους κάλεσε να μη δείξουν κανένα περιθώριο αναμονής, αφού τα μέτρα και τα αντίμετρα υπηρετούν το κεφάλαιο. Τους κάλεσε να οργανώσουν την πάλη τους, να μην ταυτιστούν με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους υπηρέτες. 

Στ. Τάσσος: Η κυβέρνηση μπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρωτοστατεί στην πλήρη ευθυγράμμιση της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής άμυνας με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και δίνει το 2ο υψηλότερο ποσοστό για στρατιωτικές δαπάνες, πάνω από το 2%, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.
Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Στ. Τάσσος, προσφέρει νέα βάση στην Κάρπαθο, επεκτείνει τη λειτουργία της βάσης της Σούδας και την αναβαθμίζει, καλεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προσφέρει πλήρη κάλυψη στο πυραυλικό χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία, διατηρεί το μύθο ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα και διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και κάλεσε τον ελληνικό λαό σε συμμετοχή στην απεργία στις 17 Μάη και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αλλά και στην παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους. «Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, έχουν μόνο έναν κοινό εχθρό, τον καπιταλισμό», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Στ. Τάσσος.

Γ.Λαμπρούλης: Τα μέτρα είναι βαθύτατα ταξικά προς όφελος του κεφαλαίου

«H διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του είναι τα βασικά στοιχεία των εκατοντάδων αντιλαϊκών παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο νέο τέταρτο μνημόνιο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο.
«Πρόκειται για μέτρα που δεν είναι ούτε ισορροπημένα ούτε δημοσιονομικά ουδέτερα όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει προπαγανδιστικά η κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «πρόκειται για μέτρα βαθύτατα ταξικά υπέρ του κεφαλαίου, υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, την ενίσχυση δηλαδή της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
Ο Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση κλάδων και τομέων της οικονομίας προς όφελος των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων. Επίσης αναφέρθηκε στους νέους «κόφτες» που θα εφαρμοστούν στην Υγεία, αλλά και στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να χρυσοπληρώνει τα φάρμακα.
Η κυβέρνηση προκαλεί με τη στάση της, τόνισε για τη διαδικασία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, καθώς συνεχίζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική με ένα θανατηφόρο μείγμα για τους συνταξιούχους και την εργατική τάξη για να πετύχει ματωμένη ανάπτυξη για να ανοίξει το δρόμο για τη διευθέτηση του χρέους, ένα δρόμο σπαρμένο με τις θυσίες της εργατικής τάξης, με το σφαγιασμό των δικαιωμάτων της.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια ρότα του αυταρχισμού, επιλέγοντας την επείγουσα μορφή για μια προσχηματική συζήτηση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν νομίζει ότι η μάχη δίνεται μόνο στη Βουλή, προσθέτοντας ότι θα κριθεί από το λαό στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιάς και το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκό ξεσηκωμό.
Προσχηματικά διαφώνησαν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη που ως κυβέρνηση ψήφισαν μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους με διαδικασίες fast track.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα

Τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί τελευταίων μέτρων ανακύκλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης ισχυριζόμενος ότι το πολυνομοσχέδιο - 4ο μνημόνιο «δίνει τέλος στην επιτροπεία», στην οποία έβαλαν τη χώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «οπισθοχώρησε η χώρα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση και ανικανότητα, λέγοντας πως το πολυνομοσχέδιο αποτελεί «4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση», ενώ χαρακτήρισε «επικοινωνιακή απάτη» τα αντίμετρα.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτσούκος έκανε λόγο για «τέταρτο, επαχθές, δεσμευτικό και περιοριστικό για τη χώρα μνημόνιο», εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την καπιταλιστική ανάκαμψη. Επίσης υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για αυτά τα μέτρα. 





TOP READ