1 Δεκ 2012

ΜΚΟ-Νεοι δουλεμποροι




Στα σκλαβοπάζαρα…”ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” σημαίνει εμπαιγμός, ληστεία, τρομοκρατία !!!








Το μεγάλο φαγοπότι που έχει στηθεί από «μη κερδοσκοπικές,  «μη κυβερνητικές» οργανώσεις, δε φέρνει απλά στο προσκήνιο τη ‘νέα ομιλία’ του Όργουελ στο καθεστώς του Μεγάλου Αδερφού (όπου οι φτωχοί μετονομάζονται σε μη πλούσιους και ο πόλεμος σε μη ειρήνη) αλλά τις συνθήκες δουλείας στην αποικιοκρατούμενη Βομβάη,  τις μπανανίες της Λατινικής Αμερικής και πλέον στην… υπό εποπτεία, μνημονιακή, ερημωμένη Ελλάδα.
Οι «μη κερδοσκοπικές» αυτές οργανώσεις έχουν επιδοθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της μαύρης κρίσης και εξαθλίωσης του λαού, σ’ ένα τρελό επιχειρηματικό χορό που εμπορεύεται την ανθρώπινη απόγνωση, με όρους δουλοπαροικίας.
Νίνα Γεωργιάδου

Χωρίς κανένα, προφανή τουλάχιστον, λόγο πέρα από τον πελατειασμό και πάνω απ’ όλα την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, οι ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν και διέταξαν πως ένα κονδύλι, εκατομμύριων ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, διατίθεται για τη «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» (όπως αναφέρεται στο με ημερομηνία 24/05/2011 και Α.Π 1.7046/οικ.6.1303, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), μέσω συμπράξεων.

Ως εδώ, ας πούμε καλά, φτάνει να θυμηθούμε ότι τα εκατομμύρια αυτά δεν αποτελούν ανθρωπιστική δωρεά των ευρωπαίων εταίρων αλλά – όπως όλες οι «επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις» κλπ – είναι κεφάλαια  που καταβάλλει το κάθε κράτος-μέλος (και η Ελλάδα) στα ευρωπαϊκά ταμεία και εν προκειμένω  στο ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.

Λεφτά λοιπόν του ελληνικού λαού, που εξάγονται ως υποχρεωτική συνεισφορά και εισάγονται ως «ευρωπαϊκή βοήθεια», έρχονται να συμβάλουν στην «απασχόληση»,  όχι μέσα από τους φορείς της συντεταγμένης πολιτείας, όπως είναι θεωρητικά οι Δήμοι,’η ‘όπως γινόταν τόσα χρόνια μέσω ΟΑΕΔ, αλλά μέσα από συμπράξεις που αυτοί συστήνουν με συλλόγους, συνεταιρισμούς, μεγαλοσυνδικαλισταράδες και άλλους καλοθελητές. Συστήνονται λοιπόν «μη κερδοσκοπικές» εταιρίες μεσαζόντων, όχι για να εμπορευθούν αγροτικό προϊόν στο δεκαπλάσιο της αρχικής τιμής του, αλλά την ίδια την εργατική δύναμη, στο υποπολλαπλάσιο της αξίας της. Οι εταιρίες-συμπράξεις φοράνε εντυπωσιακά ονόματα, όπως «Αλληλεγγύη», «Συνεργασία», «Στήριξη» κλπ, όλα στην κατεύθυνση συγκάλυψης της δουλοπαροικίας.

Το προαναφερόμενο έγγραφο του υπουργείου εργασίας προβλέπει ρητά ότι στη σύνθεση αυτών των εταιριών οι Δήμοι δεν επιτρέπεται να έχουν ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο του 49%. Έτσι, προεξασφαλίζεται η ελευθερία αποφάσεων και κινήσεων στους «μη κερδοσκόπους συμπράττοντες» και δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί κάτω από τον επάρατο περιορισμό μιας καχύποπτης, ας πούμε,  αντιπολίτευσης.

Με την ομπρέλα προστασίας, λοιπόν, του υπουργείου Εργασίας κι ένα εταιρικό καθεστώς που απελευθερώνει τις κινήσεις της σύμπραξης – αυτής της συμμαχίας των προθύμων για την εργασιακή ισοπέδωση – συντάσσονται οι τριτοκοσμικές συμβάσεις, με όποιους όρους καπνίσει στην εκάστοτε σύμπραξη. Πάντως ο όρος που αφορά στην αμοιβή είναι σταθερός και εκπορεύεται από το πιο πάνω έγγραφο του υπουργείου εργασίας: το μεροκάματο στα 25 ευρώ και σε καμία περίπτωση πάνω από 625 ευρώ μηνιαίως. Σταθερός είναι και ο χρόνος απασχόλησης, στους 5 μήνες, ανά έτος για κάθε «ωφελούμενο», όπως κυνικά πια προσδιορίζεται ο εργαζόμενος.

Για τα 25 ευρώ μεροκάματο αναφέρεται με ξεδιαντροπιά ότι αποτελούν  παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις». Έτσι οι συμβάσεις αυτές προηγήθηκαν του 3ου μνημονίου και προλείαναν το έδαφος για την οριστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «ωφελούμενοι» παρέμεναν επί τρεις μήνες απλήρωτοι και τα δεδουλευμένα, άθλια μεροκάματα καταβλήθηκαν μόνο μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι εκάστοτε συμβάσεις δεν προβλέπουν καμία χορήγηση άδειας (κανονικής, λοχείας, μητρότητας) επικαλούμενες τη νομοθεσία που διέπει το «προσωπικό για κάλυψη παροδικών αναγκών». Αναφέρουν την υποχρέωση της μετακίνησης και της χορήγησης εργαλείων για τις χειρωνακτικές εργασίες, ενώ οι ίδιοι οι «ωφελούμενοι» καταγγέλλουν ότι μετακινούνται με δικά τους μέσα και δαπάνη και χρησιμοποιούν τα δικά τους εργαλεία. Για το πώς γίνονται αντιληπτά τα δικαιώματα των εργαζομένων, χαρακτηριστικό είναι έγγραφο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αφορά στο «δικαίωμα της απεργίας». Με αυτό,  μία από τις συμπράξεις εφιστά την προσοχή στη συμπλήρωση των παρουσιολογίων  κατά τη διάρκεια απεργίας και την αποστολή πινάκων με τα ονόματα των απεργών.
https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1439754
    Στη διάρκεια της απεργίας οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν    απειλές για απόλυση από διάφορα μέλη των φορέων που συμμετέχουν στη σύμπραξη και πως ο δήμαρχος Ηρακλείου, Κουράκης, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι όσοι «ωφελούμενοι» έκαναν απεργία, θα απολυθούν.

Η ασφαλιστική κάλυψη των ανθρώπων αυτών είναι άλλη μια πονεμένη ιστορία. Οι «ωφελούμενοι» θα ασφαλιστούν με ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που ακόμα καταρτίζεται. Έτσι, εδώ και κάποιους μήνες εργάζονται ανασφάλιστοι και βρίσκονται σε αναμονή για το «ειδικό πρόγραμμα». Όπως καταγγέλλουν μάλιστα οι ίδιοι, στα αρχεία του ΟΑΕΔ οι «ωφελούμενοι» εμφανίζονται ακόμα ως άνεργοι

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο των εργασιών που αναθέτουν οι καλές αυτές συμπράξεις, ποικίλει από την καθαριότητα ως τη συντήρηση αρχαιολογικών χώρων, νοσοκομείων, σχολικών κτιρίων, τη δασοπροστασία, τη δημιουργική απασχόληση παιδιών κλπ κλπ. Με λίγα λόγια υποκαθιστούν δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες, κοινωφελούς κυρίως  χαρακτήρα και πάντως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Συνοψίζοντας, δουλεμπορικά γραφεία με φαντεζί ονόματα διαχειρίζονται ζεστό δημόσιο χρήμα για να συντρίβουν τις εργασιακές σχέσεις και να ανακυκλώνουν την ανεργία,  με μεροκάματα πείνας, αμφισβητούμενη ασφάλιση και οπωσδήποτε για να προλειάνουν τα έδαφος για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Όλο αυτό το πακέτο διαφημίστηκε ανά την Ελλάδα, από δημάρχους και τοπικούς βουλευτές,  ως «όαση εργασίας»

ΚΕΡΚΥΡΑ-Οι ντοπιοι υπηρετες του κεφαλαιου


Οι γερμανο – φοβικές αντιδράσεις…
               Του Στέφανου Πουλημένου
 Ώστε έτσι λοιπόν. “Ο Σπύρου σε ρόλο dealer των γερμανικών συμφερόντων, κατάντησε την Κέρκυρα Γερμανική επαρχία”!
Τάδε έφη ο Περιφερειακός Σύμβουλος της προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ, παράταξης ΑΝΑΣΑ, Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος δεν έμεινε μόνος στις ακραίες αφοριστικές του δηλώσεις.
Την ίδια ώρα, η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Κέρκυρας των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” σε ανακοίνωσή της δηλώνει μεταξύ άλλων ότι “θεωρεί τον Φούχτελ και τη συνοδεία του ανεπιθύμητους”, ενώ ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοϊλης, προχωράει παραπέρα δηλώνοντας ότι “οποιαδήποτε γερμανική αντιπροσωπεία, είναι ανεπιθύμητη στην Κέρκυρα”.
Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές, η επίσκεψη στο νησί μας, αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Vorpommern – Rugen της Γερμανίας, “στο πλαίσιο των πολιτικών ενίσχυσης της ελληνογερμανικής συνεργασίας που περιηγήθηκε σε σημεία του ενδιαφέροντός τους, τα οποία περιελάμβαναν τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και τις εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Κέρκυρας, καθώς και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, όπως λάδι, κουμ – κουάτ και μπύρα”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών.
Επανέρχεται έτσι στο προσκήνιο, το γενικότερο θέμα της σχέσης που θέλουμε να έχει το νησί μας με τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
- Θέλουμε την Κέρκυρα ανοικτή στον κόσμο, στις προκλήσεις της τεχνολογίας, στα επενδυτικά κεφάλαια, στην μεταφορά εμπειριών και τεχνογνωσίας εκεί που αποδεδειγμένα υστερούμε, στις ανταλλαγές αυτοδιοικητικών και λοιπών αποστολών, ή θέλουμε το νησί μας υποταγμένο σε φοβικά σύνδρομα, που εδράζονται σε κεντρικές πολιτικές επιλογές υπηρετούσες προφανείς κομματικές σκοπιμότητες;
Επί του ερωτήματος αυτού, δικαιούται ο καθένας να έχει την άποψή του. Να ιεραρχεί τις προτεραιότητες με τα δικά του κριτήρια και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα αμφισβητήσουμε το ιερό και αυτονόητο στη δημοκρατία μας, αυτό δικαίωμα.
Μπορούμε όμως κι εμείς απ’ αυτή τη στήλη, να κρίνουμε τις δημόσιες δηλώσεις πολιτικών προσώπων και σχηματισμών και το κάνουμε χωρίς φόβο και κυρίως χωρίς πάθος, προσεγγίζοντας με πολύ καλή διάθεση όλα τα τοπικού ενδιαφέροντος θέματα.
Έτσι, βλέπουμε στην δήλωση του Θ. Γαλιατσάτου, την ύβρι στο πρόσωπο του αιρετού Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από την υποχρέωσή του να δεχτεί, να συνομιλήσει και να συνεργαστεί με μια γερμανική αυτοδιοικητική αντιπροσωπεία, όπως κάνει διαχρονικά, κάθε φορά η τοπική ηγεσία, όταν έρχονται στο νησί μας τέτοιες αποστολές από οποιαδήποτε χώρα.
Ο κ. Σπύρου, δεν προέκυψε από τα στοιχεία της ειδησεογραφίας να έχει εκχωρήσει δημόσια περιουσία. Δεν μεταβίβασε δικαιώματα. Δεν υπόγραψε καμμιά συμφωνία, που να επιτρέπει στον κ. Γαλιατσάτο τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε σε βάρος του, έμμεσα δε και σε βάρος των πολιτών αυτού του νησιού, όταν, για να πλήξει τον Περιφερειάρχη, του αποδίδει την μομφή ότι το μετέτρεψε σε “γερμανική επαρχία”.
Δεν αισθάνομαι εγώ – βλέπω δε πως το ίδιο ισχύει και για τους συμπολίτες Κερκυραίους – ως κάτοικος γερμανικής επαρχίας, ούτε βλέπω στις επαφές του κ. Σπύρου κάτι το ύποπτο και το επιλήψιμο. Θεωρώ δε πως, αν οι σχέσεις και επαφές προχωρήσουν σε κάποια συγκεκριμένη μορφή συνεργασίας, πριν υπάρξουν δεσμεύσεις και υπογραφές, το θέμα θα έρθει για συζήτηση και λήψη απόφασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το ίδιο, αν το θέμα συνεργασίας ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου, θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Προς τι λοιπόν οι αφορισμοί και οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί;
Ως προς το άλλο θέμα της κήρυξης “του Φούχτελ και της συνοδείας του” ή “κάθε γερμανικής αντιπροσωπείας” που λέει και ο βουλευτής μας, ως ανεπιθύμητης, νομίζω ότι γίνεται χρήση ενός σοβαρού χαρακτηρισμού, κατά τρόπο μάλλον επιπόλαιο, καταχρηστικό και εν τέλει αναρμόδιο.
Επιπόλαιο, γιατί δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο λαών και δεν παίρνουν υπόψη τους τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν σε μια ευαίσθητη οικονομία, η οποία βασίζεται στον τουρισμό και από τη Γερμανία.
Καταχρηστικό, γιατί χρησιμοποιούνται με απίστευτα μεγάλη ευκολία, έναντι οποιουδήποτε νομίζουμε ή φοβούμαστε ότι μπορεί να μας κάνει κακό. Και
Αναρμόδιο, γιατί ο τόπος διαθέτει αιρετές τοπικές αρχές, που έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη να κρίνουν τέτοιους είδους υποθέσεις. Αρχές που – ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή όχι μαζί τους – δεν μπορεί να τις υποκαθιστά κανείς, όποια ιδιότητα και να ΄χει. Αυτές, με τα συλλογικά τους όργανα που εκφράζουν το λαό, μπορούν ν’ αποφασίσουν ποιόν ή ποιούς και γιατί θα κηρύξουν ανεπιθύμητους και κανένας άλλος. Δεν είναι αυτό δουλειά του βουλευτή, που μας εκπροσωπεί στο εθνικό κοινοβούλιο… Κανενός βουλευτή.
Και είναι βέβαιο ότι, επειδή οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία να κρίνουν πρόσωπα, πράγματα και δεδομένα, τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς θα τους αποδίδουν μόνο όταν συντρέχουν πραγματικοί σοβαροί λόγοι και πάντα με μέτρο και φειδώ και όχι “ελαφρά τη καρδία”.
Η Κέρκυρα δεν αντέχει άλλα πλήγματα και μάλιστα εκ των έσω, λόγω… γερμανοφοβίας, στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων.

* Είναι διευθυντής της εφημερίδας Η Κέρκυρα Σήμερα, πρώην νομάρχης Κερκύρας.

Η σφαγή των τεσσάρων


Η σφαγή των τεσσάρων

Το περιστατικό που είναι γνωστό ως "σφαγή των τεσσάρων", έλαβε χώρα την 27η Αυγούστου του 1944 στο χωριό Ανδρονιάνους Ευβοίας.

Το βράδυ της 26ης Αυγούστου ομάδα κάτω από δυνατή βροχή και αέρα, μια ομάδα 20-25 ταγματασφαλιτών ξεκινά από την Κύμη και εισέρχεται στους Ανδρονιάνους. Οι ταγματασφαλίτες είναι όλοι είτε χωριανοί των Ανδρονιάνων είτε των κοντινών χωριών και γνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατεβαίνουν σε μικρές ομάδες στην πλατεία του χωριού και το βράδυ ανεβαίνουν ξανά στις ορεινές βάσεις τους. Σχεδιάζουν να τους χτυπήσουν αιφνιδιαστικά.

Το ξημέρωμα της 27ης, ημέρα Κυριακή, οι Ταγματασφαλίτες εισέρχονται με πολλές προφυλάξεις στο χωριό. Έχουν βγάλει ακόμα και τα άρβυλά τους. Κατευθύνονται προς το σπίτι του στρατηγού της Χωροφυλακής Βασίλη Παγώνη που είναι συνεργάτης και πληροφοριοδότης τους. Θα μείνουν εκεί μέχρι το πρωί. Μερικοί από αυτούς θα μείνουν σε ένα μικρό ακατοίκητο σπίτι στην άκρη του χωριού κοντά στα αλώνια. Με αυτή την ανάπτυξη περιμένουν να ξημερώσει.

Το πρωί και ενώ η ώρα είναι 9 στην πλατεία του χωριού δεν έχει εμφανιστεί κανείς. Η βροχή εξακολουθεί να πέφτει. Την ώρα εκείνη ξεκινά να σχολάει  το εκκλησίασμα και ο αντάρτης του ΕΛΑΣ Νίκος Λύκος (Μουντρούκος) εμφανίζεται στην πλατεία με τον Χρήστο Βαρλάμο (χωρικός). Οι ταγματασφαλίτες επιτίθενται κυκλωτικά και γαζώνουν στην κυριολεξία τον Λύκο προσέχοντας όμως να μην χτυπήσουν τον Βαρλάμο. (Εδώ ο συγγραφέας Γιώργος Θεοδώρου που βίωσε τα γεγονότα εικάζει ότι ίσως ο Βαρλάμος ήταν συνεργάτης τους και η συνάντηση στην πλατεία με τον Λύκο να ήταν παγίδα). Ο ταγματασφαλίτης Δημήτρης Θεοφίλου ταμπουρώνεται στην αυλή του Χειλέφου και από εκεί στην μάντρα του Μήτρου Παπανικολάου. Οι ταγματασφαλίτες ερευνούν και για άλλους αντάρτες. Έξω από το καφενείο της Φροσύνης άλλοι ταγματασφαλίτες δολοφονούν τους αντάρτες Σταμάτη Λύκο και τον Θεόδωρο Ντοβίνο από τον Πύργο. Στο καφενείο τραυματίζεται στην κοιλιά ο Σπύρος Χρυσάγης που καταφεύγει σε διπλανό σπίτι. Στο καφενείο βρίσκονταν και ο αντάρτης Αλέκος Στοφόρος που ο φυγαδεύεται από τον καφετζή στο υπόγειο. Οι ταγματασφαλίτες τραυματίζουν ακόμη και το μέλος του ΕΑΜ Σπύρο Χρυσάγη. Ο Χρυσάγης καταφεύγει στο σπίτι της Κόλλιαινας. Εκεί εισέρχεται ο ταγματασφαλίτης Βαγγέλης Καλαμπαλίκης που παρά τις διαμαρτυρίες της σπιτονοικοκυράς που του φώναζε "Μη το σκοτώσεις Βαγγέλη είναι και τραυματίας". Εκείνος τον εκτέλεσε εν ψυχρώ.

Οι ταγματασφαλίτες δοκίμασαν να δολοφονήσουν και τον δασονόμο και μέλος του ΕΑΜ Γεώργιο Θεοδώρου ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει ανεβαίνοντας στη δασωμένη περιοχή του χωριού. Από εκεί ειδοποίησε το λόχο του ΕΛΑΣ του ευέλπι Κώστα Τσάκου (Πολικός). Ο λόχος που στάθμευε στην περιοχή "Μηλίτσα" έφθασε σε μερικές ώρες στο χωριό εντοπίζοντας τους χωρικούς μαζεμένους στην εκκλησία. Κατέλαβαν τα υψώματα νομίζοντας πως επρόκειτο για Γερμανούς που είχαν μαζέψει το χωριό στην εκκλησία. Ο Πολικός έστησε ένα πολυβόλο και έβαλε στα κεραμίδια της εκκλησίας ώστε να βγει η φρουρά των Γερμανών έξω. Στην εκκλησία βρίσκονταν τρομαγμένοι κάτοικοι που πληροφόρησαν το κλιμάκιο για το τι είχε συμβεί.

Έτσι έληξε χωρίς την τιμωρία των δολοφόνων η "σφαγή των τεσσάρων". Σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι οι ταγματασφαλίτες που προαναφέραμε ουδέποτε τιμωρήθηκαν.


Παλαιά φωτογραφία του χωριού Ανδρονιάνοι 


"Εισβολή αστυνομικών σε σχολείο στη Νίκαια"


"Εισβολή αστυνομικών σε σχολείο στη Νίκαια" 


 Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε νωρίς το μεσημέρι στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας αντιπροσωπεία τουΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά και της Ένωσης Γονέων Νίκαιας. Σε συνάντηση που είχαν με τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Νίκαιας κατήγγειλαν την παρουσία αστυνομικών στο 4ο Γυμνάσιο Νίκαιας, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, την Παρασκευή το βράδυ τονίζοντας ότι την εκλαμβάνουν ως πράξη τρομοκράτησης των μαθητών που περιφρουρούσαν τις κινητοποιήσεις τους.
 Από την πλευρά του ο διοικητής δήλωσε ότι έγινε καταγγελία στην 'Αμεσο Δράση για περιστατικό κλοπής στο σχολείο και για αυτό το λόγο εστάλλη από την Άμεσο Δράση περιπολικό και αστυνομικοί της ομάδας Δίας. Δεσμεύτηκε ότι δε θα επαναληφθεί παρουσία αστυνομικών μέσα σε σχολείο χωρίς να έχει ενημερωθεί η σχολική κοινότητα.

 Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά στην οποία καταγγελόταν το περιστατικό και καλούσε στην σημερινή κινητοποίηση σημειωνόταν:

 «Σήμερα (δηλαδή χθες) το βράδυ στις 8 μ.μ. δύο περιπολικά, με 4 αστυνομικούς το καθένα και 4 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν έξω από το 4ο Γυμνάσιο της Νίκαιας, που τελούσε υπό κατάληψη.Αστυνομικοί της συγκεκριμένης ομάδας πήδηξαν τα κάγκελα του σχολείου και με φακούς άρχισαν να ψάχνουν το χώρο. Σύντομα τους αντιλήφθηκαν οι μαθητές που περιφρουρούσαν την κατάληψη και βγήκαν στον αύλιο χώρο να δουν τι συμβαίνει. Σε ερώτηση των μαθητών για την παρουσία της αστυνομίας στο σχολείο, οι αστυνομικοί για να δικαιολογήσουν την έφοδό τους, επικαλέστηκαν πληροφορία που είχαν ότι κάποιοι κλέβουν το σχολείο».

 Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά καταγγέλλει τη χτεσινοβραδινή έφοδο της αστυνομίας στο 4ο Γυμνάσιο Νίκαιας, που τελεί υπό κατάληψη με αίτημα να μην περάσουν οι συμπτύξεις των τμημάτων που έχει αποφασίσει το υπουργείο Παιδείας.

 «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια τρομοκρατίας, αυταρχισμού και καταστολής του δίκαιου αγώνα των παιδιών μας. Τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν την αγωνιστικότητα των μαθητών και των γονιών τους, που εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, ενάντια στην υποβάθμιση της μόρφωσής τους.
 Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να σταθούν στο πλάι των παιδιών μας, που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη μόρφωση.
 Δεν πτοούμαστε από τέτοιου είδους πρακτικές και δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν πρόκειται να περάσει.
 Απαιτούμε:
 - Να καταργηθεί τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999, που στήνει μαθητοδικεία.
 - Να πάρουν πίσω τώρα όλες τις συμπτύξεις των τμημάτων και να γίνουν μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών για τα κενά που υπάρχουν.
 Καλούμε τη σχολική κοινότητα το Σάββατο, 1/12/2012, στις 12:00 το μεσημέρι σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα της Νίκαιας   902.gr

   ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

 ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ».

Άντε και ...καλό μήνα. 


ΜΥΤΙΛΗΝΗ : Φασιστική & Ρατσιστική επίθεση στην παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Μυτιλήνης


ΜΥΤΙΛΗΝΗ : Φασιστική & Ρατσιστική επίθεση στην παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Μυτιλήνης 


ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ Γ.Ν.ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Στις 25/11/12 πατέρας ενός παιδιού που νοσηλευόταν στην κλινική, ενοχλήθηκε από τη παρουσία παιδιών προσφύγων από τη Συρία, για να μην μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες στο δικό του καθαρό παιδάκι ! Αφού οι γιατροί αρνήθηκαν να συζητήσουν το αίτημα του για να διώξουμε τα παιδιά , κάλεσε ο ίδιος τη Χρυσή Αυγή να δώσει λύση ! Οι φασίστες έστειλαν κάποιον δικό τους ο οποίος μπήκε κρυφά στο τμήμα τη νύχτα και έβγαλε φωτογραφίες. Την άλλη μέρα κυκλοφόρησαν στο νησί φυλλάδια με φωτογραφίες από τα παιδάκια ασθενείς της κλινικής μας και τους γονείς που τα συνόδευαν, μαζί με ένα κείμενο οχετό ρατσιστικού μίσους και παραληρήματος.

Επειδή ο εκφασισμός της κοινωνίας εξαπλώνεται και έχουμε αρχίσει ήδη να ερχόμαστε σε επαφή με συναδέλφους που υιοθετούν την ρατσιστική ιδεολογία να έχουμε πρόχειρο τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας

“Το ιατρικό λειτούργημα πρέπει να διέπεται από απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής θέσης ή πολιτικής ιδεολογίας (άρθρο 2 παράγραφος 3 του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας)”

http://plateiamolaon.wordpress.com

Διαβάστε το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της 1 Δεκέμβρη 1944


Διαβάστε το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της 1 Δεκέμβρη 1944



Η ΕΛΑΣ προκάλεσε τη διακοπή της θεραπεία του Αιγυπτίου ψαρά καλύπτοντας την επίθεση της Χρυσής Αυγής


Η ΕΛΑΣ προκάλεσε τη διακοπή της θεραπεία του Αιγυπτίου ψαρά καλύπτοντας την επίθεση της Χρυσής Αυγής 




ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ


Τα λαγωνικά του Δένδια έκαναν το θαύμα τους ξανά στη προσπάθεια της συγκάλυψης της ρατσιστικής επίθεσης της Χρυσής Αυγής στην Λαϊκή Αγορά της Καλλιθέας με θύμα ένα Αιγύπτιο ψαρά και ένα Πακιστανό μικροπωλητή. Συγκεκριμένα, κλιμάκιο της ΕΛΑΣ εμφανίστηκε στο Τζάνειο όπου διακομίστηκε

 με ασθενοφόρο αιμόφυρτος μετά από χτυπήματα στο πρόσωπο και τη πλάτη. 


Αφού δέχτηκε την περιποίηση των τραυμάτων στο πρόσωπο με τρία ράμματα πάνω από το μάτι βρέθηκε μπροστά στη προοπτική άμεσης σύλληψης του χωρίς καν να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του. Έτσι έφυγε μαζί με τους φίλους του για να την αποφύγει. Βρίσκεται στο σπίτι του χωρίς να έχει πάρει θεραπευτική αγωγή αφού η εξέταση ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. 


Η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί να ξαναφέρει την ιατρική περίθαλψη για τους μετανάστες στο επίπεδο της δεκαετίας του 90΄ όταν οι χωρίς χαρτιά έγκυες γυναίκες γεννούσαν στην Ομόνοια και οι τραυματίες πέθαιναν αβοήθητοι στους δρόμους. Αυτός ο ρατσισμός πάει χέρι-χέρι με την διάλυση των δημόσιων  νοσοκομείων που θα μπορούσαν να ήταν αποκούμπι για κάθε άνεργο, φτωχό και αναξιοπαθούντα.


Χωρίς ενδοιασμό, η μνημονιακή Δεξιά κάνει πλάτες στους νεοναζί Χρυσής Αυγής που έχουν συνάψει συμβόλαιο με τους μεγαλοεμπόρους για να χτυπήσουν τους Αιγυπτίους ψαράδες πότε εισβάλλοντας σε σπίτια και πότε χτυπώντας στους δρόμους. Άγνωστο, αν επιστρατεύουν πληρωμένους τραμπούκους η τους αποσπασμένους  στη Βουλή υπαλλήλους των νεοναζί βουλευτών.

Είναι ώρα να βάλουμε τέλος στο ρατσισμό μέσα στα νοσοκομεία. Πριν δύο μέρες έστειλαν αστυνομικούς στο Ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι και τώρα συνεχίζουν στο Τζάνειο. 

Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει παρά να καταδιώκει μαχητικούς εργάτες για να σπάσει με τη βία τις καταλήψεις όπως έκανε στη Θεσσαλονίκη κατά των εργολαβικών και την ίδια ώρα καταδιώκει μετανάστες για να τους μετατρέψει σε αποδιοπομπαίους τράγους για τις περικοπές και τις απολύσεις. 

Καλούμε την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ και την ΠΟΕΔΗΝ να υπερασπίσουν το δικαίωμα πρόσβασης ΟΛΩΝ στα νοσοκομεία.

Να πάρει ξεκάθαρη θέση καταδίκης των συλλήψεων από την Αστυνομία μέσα στα νοσοκομεία των θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής.


http://www.antiracismfascism.org

Κάηκε άστεγος στην Καλλιθέα


Κάηκε άστεγος στην Καλλιθέα

Φωτογραφία αρχείου
Η καπιταλιστική κρίση έχει μεγαλώσει τον αριθμό των αστέγων που «ζουν» ακόμα και κάτω από γέφυρες. Σήμερα τα ξημερώματα, άστεγος μετανάστης τραυματίστηκε σοβαρά από πυρκαγιά, μέσα στο πρόχειρο κατάλυμα που είχε φτιάξει κάτω από την αερογέφυρα της Καλλιρρόης στην Καλλιθέα. Ο μετανάστης «ζούσε» στο αυτοσχέδιο κατάλυμα που είχε φτιάξει από παλέτες, έχοντας σαν στέγη του χρησιμοποιημένα στρώματα.
Ένα φαναράκι «ζέσταινε» το κορμί του. Όμως, τα ξημερώματα, από αυτό το φαναράκι ξεκίνησε η φωτιά που του έκαψε το σώμα. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου νοσηλεύεται.

Το τσιράκι του συστήματος, η Χρυσή Αυγή, "χτυπάει" και στα ταξί!


Το τσιράκι του συστήματος, η Χρυσή Αυγή, "χτυπάει" και στα ταξί! 


 Καλεί τους ταξιτζήδες στα γραφεία της για να «αγωνιστούν» κατά των μνημονιακών πολιτικών που δεν είναι άλλες από τους ….«λαθρομετανάστες».
 Κουβέντα για τους νόμους περί απελευθέρωσης του ταξί, κουβέντα για τις ανώνυμες εταιρείες που ιδρύονται ή θα ιδρυθούν, τίποτα δε λένε για τη δυνατότητα να έχουν πλέον δικά τους αυτοκίνητα με οδηγό τα ξενοδοχεία και οι ενοικιαστές αυτοκινήτων, κουβέντα για οτιδήποτε έχουν κάνει οι κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα και βάλε χρόνια κατά των ιδιοκτητών αλλά και των ενοικιαστών – οδηγών ταξιτζήδων, στη φορολογία, στην υπέρογκη αύξηση των εισφορών στον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, στα τεράστια ποσά που χρειαζόμαστε για την ασφάλιση του αυτοκινήτου, κουβέντα για τους εκμεταλλευτές – μαντράδες που εξακολουθούν να κρατάνε τα ενοίκια ψηλά εκμεταλλευόμενοι την ανεργία και των Ελλήνων και των μεταναστών, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα και στους μικροϊδιοκτήτες, κ.λπ., κ.λπ.. Το μόνο που την απασχολεί είναι να μη δουλεύουν μετανάστες στα ταξί και να βρουν πρατήρια που θα απασχολούν Έλληνες εργαζόμενους, λες και για το ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξιτζήδες «δε βγαίνουν» φταίνε οι μετανάστες, λες και αν βρουν πρατήρια όπου δεν θα εργάζονται παρά μόνο Έλληνες θα φτηνύνουν τα καύσιμα που μας παίρνουν ένα μεγάλο μέρος της όποιας είσπραξης. 

 Αυτό που την ενδιαφέρει τη Χρυσή Αυγή είναι να αποδεχτούμε τη μοίρα μας, να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί, ακριβώς όπως κάνει με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όπου με τα δουλεμπορικά γραφεία που στήνει επιδιώκει να διώχνει μετανάστες από τις δουλειές τους για να μπαίνουν στη θέση τους οι Έλληνες με τις ίδιες και χειρότερες συνθήκες. Δήθεν κόπτονται και νοιάζονται τα κοκόρια της Χρυσής Αυγής για τον Έλληνα εργαζόμενο και επαγγελματία αλλά στη πραγματικότητα για αυτό που νοιάζονται είναι πως θα κερδίζουν οι κεφαλαιοκράτες μπροστά στους οποίους είναι κότες! Καταγγέλλουν δήθεν το «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» και το κράτος του αλλά καταφεύγουν σε αυτό όταν βρουν τα ζόρια. Κρύβονται οι «άντρες» πίσω από τα ΜΑΤ και απειλούν με γροθιές, μαχαίρια και κουμπούρια, σαν τον θρασύδειλο που όταν βρει τα σκούρα φωνάζει «μη με κρατάτε ρε» παρακαλώντας κάποιον να τον κρατήσει και να τον προφυλάξει. Σαν τα παιδάκια πίσω από τη φούστα της μαμάς τους! Απαιτούν από αυτό το κράτος να στείλει τα ΜΑΤ κατά εργαζόμενων που παλεύουν για τη δουλειά τους, τους μισθούς και τη ζωή τους, είτε είναι Έλληνες είτε όχι. Έτσι όπως έκαναν στις 23/12 με ερώτηση στη Βουλή για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά για τους εργολάβους που εκμεταλλεύονται αυτούς τους εργαζόμενους δε λένε κουβέντα. Το μόνο που τους λένε είναι να προσλάβουν Έλληνες! 
 Σκλάβους για ένα κομμάτι ψωμί στο "όνομα του έθνους" μας θέλει η Χρυσή Αυγή. Όλους!
 Όπου κεφαλή του έθνους είναι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοξενοδόχοι και πάει λέγοντας, τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε γιατί βάζουν τα λεφτά τους.
 Που τα βρίσκουν δεν μας λέει όμως!
 Το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους μας λέει η Χρυσή Αυγή να τηρούμε, αυτούς τους νόμους που μας καταστρέφουν, το Σύνταγμα που έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν ήταν για μας αλλά και που οι ίδιοι οι κυβερνώντες εδώ και χρόνια το έχουν μετατρέψει σε πατσαβούρα. Τι έχει κάνει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή για τους εργαζόμενους, που παρεμπιπτόντως ακόμη να την κάνει «γης μαδιάμ» ή να την κάψει όπως έλεγε, εκτός από τα παίρνει τους παχυλούς μισθούς που κατά τα άλλα τους καταγγέλλει, για να παριστάνει ότι κάνει, λέμε τώρα, κοινωνική αλληλεγγύη;
 Αν είχαν τα κότσια ας μην τους δεχόντουσαν και ας έδειχναν την αλληλεγγύη τους με τις δικές τους δυνάμεις. Έτσι όπως ο λαός ξέρει.
 Ο ίδιος ο Κασιδιάρης δήλωσε ότι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους εκεί για να έχουν τα προνόμιά τους σε οτιδήποτε κάνουν, αφού έβρισε και απείλησε αξιωματικό της αστυνομίας, που αν το έκανε κάποιος άλλος τώρα θα τον ψάχνανε οι δικοί του στη τοπική ασφάλεια και θα τον είχαν τυλίξει με ένα κάρο κατηγορίες!
 Σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχει συνταχθεί με την κυβέρνηση. Τίποτα δεν έχει αφήσει. Από τις τράπεζες και τους εφοπλιστές μέχρι και τις εξεταστικές επιτροπές. Γκαρίζει ο Μιχαλολιάκος για τα μνημόνια αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας τα επιβάλει παρέα με το ΔΝΤ τη θέλει! Αφού τα πληρώσαμε μας λέει ας συνεχίσουμε να τα πληρώνουμε!!! Μια βόλτα στις ιστοσελίδες της και στα βίντεό της που υπερπροβάλει το youtube θα σας πείσει. 
 Πότε τα έβαλε η Χρυσή Αυγή με τους εκπροσώπους του συστήματος, έστω και με τον δικό της τρόπο; Μια φορά τους ξέφυγε και πέταξαν νεράκι στον Ευθυμίου και ο μέγας Μιχαλολιάκος το χαρακτήρισε νεανικό λάθος, αλλά δεν το καταδίκασε λέει γιατί αγαπάει τους στρατιώτες του!
 Αυτά θα κάνουν και οι ταξιτζήδες; 
 Με αυτά τα τσιράκια, με αυτούς του γενίτσαρους και ταγματασφαλίτες του συστήματος θα παλέψουμε οι ταξιτζήδες για τη ζωή μας; Αντί να βγούμε στις ρούγες μαζί με τον υπόλοιπο λαό και να πετάξουμε στα σκουπίδια τα μνημόνιά τους και τους κατά των ταξιτζήδων νόμους θα αρχίσουμε να κυνηγάμε μετανάστες; Ή μήπως θα μοιράζουμε σφαλιάρες σε γυναίκες, θα απειλούμε με πογκρόμ παιδάκια, δασκάλους και νηπιαγωγούς γιατί βάζουν πανό με το σύνθημα ψωμί – παιδεία – ελευθερία στα σχολεία τους;
 Αλήθεια δεν θέλουμε ψωμί – παιδεία - ελευθερία οι ταξιτζήδες;
 Θα χτυπάμε και θα σκοτώνουμε μετανάστες, εργαζόμενους, νεολαίους όπως κάνουν οι χρυσαυγίτες γιατί δεν τους κοίταξαν με τον απαιτούμενο θαυμασμό ή γιατί δεν τους αρέσει η εμφάνισή τους; 
 Και ποιους μετανάστες δεν θα εξυπηρετούμε ή θα διώξουμε; Αυτούς που μέχρι πριν λίγο καιρό μας έδιναν δουλειά από τα χαράματα, που τους πηγαίναμε στις λαϊκές και τα εργοτάξια όπου δούλευαν και έτσι δουλεύαμε και εμείς; Και ποιους Έλληνες θα εξυπηρετούμε; Τους εργάτες και τους υπάλληλους του ιδιωτικού τομέα που οι μισοί είναι άνεργοι και στους άλλους μισούς ή τους έχουν πετσοκόψει τους μισθούς ή δεν τους πληρώνουν καθόλου; Τους δημόσιους υπάλληλους που επίσης οι μισθοί τους έχουν πιάσει πάτο και θα πάνε ακόμη πιο κάτω ή που πολλοί από αυτούς θα είναι σε λίγο απολυμένοι και αυτοί; Τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εξαφανιστεί; Τους συνταξιούχους που οι συντάξεις τους έχουν μετατραπεί σε χαρτζιλίκι που τους προσβάλει και τους στέλνει στο θάνατο μια ώρα αρχύτερα;
 Όλους αυτούς για τους οποίους η Χρυσή Αυγή ζητάει μεροκάματα κατώτερα των 20 ευρώ; 
 Όλοι αυτοί μετανάστες και ντόπιοι εργάτες, εμποροϋπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι ήταν και είναι οι πελάτες των ταξιτζήδων. Όλοι αυτοί τώρα πια δεν έχουν, οπότε δεν έχουμε ούτε και εμείς! Και δε φταίνε οι μετανάστες. Φταίνε αυτοί που η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν τους πολεμάει αλλά τους προστατεύει κιόλας, φταίνε οι … «ελληνικές» κυβερνήσεις, φταίνε το ΔΝΤ και η ΕΕ, φταίει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Με αυτούς έχουμε τα κότσια να τα βάλουμε παρέα μαζί με τους άλλους εργαζόμενους σε αυτό τον τόπο; Παρέα με τους πελάτες μας; Κάθε χρώματος, φυλής και φύλλου; 
 Αλήθεια τι λέει η συνδικαλιστική ηγεσία για το «νέο εθνικό συνδικαλιστικό όργανο» που θα στήσει υπό την αιγίδα της η Χρυσή Αυγή; Θα το καταγγείλει κι αυτό όπως κατήγγειλε το συναδέλφους που έστησαν (καλώς ή κακώς) δικό τους σωματείο στον Πειραιά; Ή θα το κάνει γαργάρα στηρίζοντάς το μιας και ο Ραγκούσης μας τέλειωσε οπότε χρειαζόμαστε άλλο αποδιοπομπαίο τράγο και ο νυν υπουργός μεταφορών όπως και όλη η κυβέρνηση δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο; Δεν πάει να βρίζουμε χυδαία τη μάνα του Χατζηδάκη τώρα! Οι μετανάστες είναι πιο πρόσφοροι. Μη ξεχνάμε πόσο θαύμαζε ο Θύμιος τον Σαμαρά, ξεχνιόνται οι παλιές αγάπες; Εκτός και αν ισχύουν οι φήμες που κυκλοφορούν στις πιάτσες ότι θα μετά το ΛΆΟΣ θα μεταπηδήσει στη Χρυσή Αυγή…..

Δημήτρης Ν., ταξιτζής 









 Αναρτήθηκε από blackbedlam  

ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ


ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Θερίζει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση
Κοντά στα 26 εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ευρώπη των 27 κρατών - μελών
Τα 18,703 εκατομμύρια (ποσοστό ανεργίας 11,7%) έφτασαν οι άνεργοι στην Ευρωζώνη τον Οκτώβρη του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Γιούροστατ. Ο αντίστοιχος αριθμός ανέργων στην ΕΕ των 27 χωρών φτάνει τα 25,913 εκατομμύρια άνεργους (ποσοστό 10,7%). Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 οι άνεργοι στην ΕΕ των «27» αυξήθηκαν κατά 2,160 εκατομμύρια (το ποσοστό ανεργίας πέρσι ήταν 9,9%) και στην Ευρωζώνη κατά 2,174 εκατομμύρια (10,4%).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε σε 16 κράτη μέλη, έπεσε σε εννέα και έμεινε σταθερό σε δυο. Μεταξύ αυτών η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίαςπαρατηρείται στην Ελλάδα (στο 25,4% από 18,4% μεταξύ Αυγούστου 2011 και 2012), στην Ισπανία (στο 26,2% από 22,7%), στην Πορτογαλία (στο 16,3% από 13,7%) και στην Κύπρο (στο 12,9% από 9,2%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στην Ισπανία (26,2%) και στην Ελλάδα (25,4%).
Η ανεργία τσακίζει τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς οι άνεργοι στην κατηγορία αυτή τον Οκτώβρη του 2012 έφτασαν τα 5,678 εκατομμύρια (ποσοστό ανεργίας 23,4%) από τους οποίους τα 3,609 εκατομμύρια είναι στην Ευρωζώνη (23,9%). Σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβρη οι άνεργοι νέοι αυξήθηκαν κατά 279 χιλιάδες στην Ευρώπη των «27» και κατά 350 χιλιάδες στην Ευρωζώνη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους εμφανίζονται στην Ελλάδα (57% τον περασμένο Αύγουστο) και στην Ισπανία (55,9%).
Η ανεργία στους άντρες ανέβηκε στο 11,6% από 10,3% στην Ευρωζώνη και 10,7% από 9,8% στην Ευρώπη των «27». Αντίστοιχα, στις γυναίκες ανέβηκε στο 11,8% από 10,7% στην Ευρωζώνη και στο 10,7% από 10% στην Ευρώπη των «27».
Η ανεργία τον Οκτώβρη στις ΗΠΑ ήταν στο 7,9% και στην Ιαπωνία στο 4,2% τον Σεπτέμβρη του 2012.

Το παραμύθι της «ρευστότητας»


Το παραμύθι της «ρευστότητας»
«Ωστόσο οι προσδοκίες για ένα σοκ ρευστότητας στην αγορά από την εκταμίευση της δόσης ενδέχεται να διαψευστούν, καθώς πολλοί δημόσιοι φορείς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέες». Ούτε μια μέρα δεν κράτησαν οι απατηλές προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση με τα φούμαρα για δήθεν «σοκ ρευστότητας» που τάχα θα βάλει «μπροστά τη μηχανή της οικονομίας» και θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη ρευστότητα ως «πρώτο σύμμαχο» στην κατεύθυνση αυτή. Οπως επιβεβαιώνεται από το παραπάνω πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της χτεσινής «Καθημερινής», η ρευστότητα μάλλον θα αργήσει και σε κάθε περίπτωση θα είναι με το σταγονόμετρο και «στοχευμένη», δηλαδή κυρίως στις πολυεθνικές - προμηθευτές του Δημοσίου. Επίσης μάλλον δεν πρέπει να βιαστούν να «πάνε Ταμείο για το εφάπαξ» οι 40.229 δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους χρωστάει το κράτος 1,4 δισ., όπως τους προτρέπει το χτεσινό πρωτοσέλιδο των «Νέων», γιατί «το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δεν μπορεί να εκκαθαρίζει περισσότερα από 80-100 εκατ. μηνιαίως για τα εφάπαξ», σύμφωνα με την «Καθημερινή». Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι μία. Το κυβερνητικό επιτελείο χρησιμοποιεί τη ρευστότητα περισσότερο ως προπαγανδιστικό παραμύθι για να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες στο λαό, προκειμένου να τον κάνει να δείξει καρτερικότητα και να σκύψει το κεφάλι στα βάρβαρα μέτρα που εξαθλιώνουν τη ζωή του. Θέλει να πιστέψει ότι τάχα η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την ενίσχυση της ρευστότητας και την «προσέλκυση επενδύσεων». Ακριβώς για να κρύψει την αλήθεια, ότι δηλαδή η ανάπτυξη, αν και όποτε έρθει, θα είναι αναιμική, και θα πατήσει πάνω στη φτηνή εργατική δύναμη, τα ερείπια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, την απόλυτη και σχετική φτώχεια του λαού.

Υπονομεύουν τη λαϊκή προοπτική


Υπονομεύουν τη λαϊκή προοπτική
Φαίνεται πως όσο βαθαίνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη αλλά και διεθνώς, τόσο μεγαλώνουν οι δυσκολίες διαχείρισής της σε όφελος του κεφαλαίου. Αλλά οξύνονται στο έπακρο και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί και στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών που έχουν την αντανάκλασή τους και στο αστικό πολιτικό σύστημα και έκφραση με τα διαφορετικά μείγματα αστικής πολιτικής για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου και με την αναζήτηση διεθνών συμμάχων σε επίπεδο καπιταλιστικών κρατών από τα διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου. Στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν τα δύο μπλοκ διαχειριστικών δυνάμεων που ο ΣΥΡΙΖΑ ονόμασε «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί» και που σήμερα μορφοποιούνται ως δύο πόλοι του αστικού πολιτικού συστήματος που καθένας πασχίζει να πείσει το λαό ότι το δικό του μείγμα πολιτικής είναι αυτό που θα τον ωφελήσει. Στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, με σύνθημα την «ανατροπή» πασχίζει να πείσει το λαό ότι μια «κυβέρνηση της αριστεράς» θα βγάλει την καπιταλιστική οικονομία από την κρίση και ότι αυτό θα είναι ωφέλιμο για το λαό, όταν αυτό που προβάλλει ως διέξοδο είναι η ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών για να κάνουν επενδύσεις και καλεί το λαό να στηρίξει αυτήν ακριβώς την πολιτική, της ενίσχυσης των καπιταλιστών, όχι μόνο αναδεικνύοντας κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παλεύοντας για την ενίσχυσή τους. Σ' αυτήν την υπόθεση και με δεδομένες τις εκτιμήσεις ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ για τη διαχείριση του κρατικού χρέους της Ελλάδας δεν το κάνουν διαχειρίσιμο (ουσιαστικά εδώ εκφράζονται οι ολοένα αυξανόμενες δυσκολίες διαχείρισης της βαθιάς οικονομικής κρίσης στα πλαίσια του καπιταλισμού), ξαναφούντωσε η προπαγάνδα για την «κοινή πορεία της αριστεράς» για την «ανατροπή», δηλαδή για ανατροπή της συγκυβέρνησης και την ανάδειξη άλλης κυβέρνησης, της αριστεράς. Οπου μέσα εντάσσουν και το ΚΚΕ.
***
Αυτή η προπαγάνδα αν και αντικειμενικά ενιαία, που έχει στόχο τη στρατηγική του ΚΚΕ (σεχταριστική την ανεβάζει, εμπόδιο για την ανακούφιση του λαού την κατεβάζει) έχει και παραλλαγές. Δε θα περίμενε κανείς διαφορετική τακτική εναντίωσης στη στρατηγική ρήξης και ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με αποδέσμευση από την ΕΕ ως μονόδρομο για να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του, καταργώντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία ως προαπαιτούμενο για διέξοδο από την κρίση σε όφελός του, από ένα μπλοκ δυνάμεων του κυβερνητισμού για τη διαχείριση του συστήματος. Μία από τις παραλλαγές της εμφανίστηκε στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» που εμφανίζει ως τρίτο πόλο της αριστεράς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και... ανακάλυψε ότι αποτελεί «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Για το ΣΥΡΙΖΑ δεν παίρνουμε όρκο, άλλωστε ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές συναντήθηκαν και συζήτησαν. Εχουν πυκνώσει επίσης οι κοινές εμφανίσεις σε διάφορες δράσεις των ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΕΤΩΠΟ (του Αλ. Αλαβάνου) και ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (του Π. Λαφαζάνη) που είναι τάση μέσα στο ΣΥΝ. Επίσης το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ του ΣΥΝ προβάλλει την ανάγκη συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΕΤΩΠΟΥ του Αλαβάνου. Και έχουν κοινή βάση την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και εξόδου από την Ευρωζώνη. (Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει και τη στήριξη στο ευρώ και το «καμιά θυσία για το ευρώ» που αφήνει και το ενδεχόμενο εξόδου που προβάλλουν ο Λαφαζάνης και ο Αλαβάνος ως λύση). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαφέρει μόνο στο ότι βάζει ζήτημα αποδέσμευσης από την ΕΕ. Και βεβαίως καταλήγουν στον ίδιο στόχο, μιας ενδιάμεσης κυβερνητικής λύσης, με τη διαφορά ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον βλέπει ως ενδιάμεσο στόχο που συμβάλλει στη συγκέντρωση δυνάμεων για την «αντικαπιταλιστική επανάσταση»...
Εδώ η εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» και ο Γ. Πενταράκης, που έχει γίνει μανούλα στην κουκουεδολογία, κάνει τη γνωστή ατιμία, να προβάλλει την άποψή του βγαλμένη μέσα από τη φαντασία του ή πιθανά και από άλλα επιτελεία που πασχίζουν στην ακόμη πιο συνεκτική μορφοποίηση του άλλου πόλου με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντας πως το ΚΚΕ ερίζει με το ΣΥΡΙΖΑ για τον τρίτο πόλο της αριστεράς. Δεν απευθύνεται στο ΚΚΕ. Πασχίζει να ενισχύσει τη λύση για «κυβέρνηση της αριστεράς» υπονομεύοντας την αναγκαιότητα της αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής πάλης, της ρήξης με την εξουσία του κεφαλαίου, την αποδέσμευση από την ΕΕ. Πιο σωστά, να ενισχύσει τον ένα πόλο διαχείρισης του καπιταλισμού ενάντια στον άλλο, συσκοτίζοντας, με το να μην αναφέρεται στο περιεχόμενο της πολιτικής μιας τέτοιας κυβέρνησης, την ταξική της ουσία. Αλλωστε στο όνομα, της εδώ και τώρα ανακούφισης του λαού από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, τον καλούν να αγωνιστεί και να αναδείξει μια κυβέρνηση που όχι μόνο αφήνει ανέπαφα τα μονοπώλια, αλλά προβάλλει την αναγκαιότητα ενίσχυσής τους, στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας, αύξησης των μισθών, λες και το κεφάλαιο μπορεί να κερδοφορεί αυξάνοντας τους μισθούς και προσλαμβάνοντας ανέργους.
***
Πάνω σ' αυτήν τη γραμμή χειραγώγησης του λαού εγκαλεί το ΚΚΕ επειδή δε συμβάλλει. Το ΚΚΕ και η γραμμή του είναι ο στόχος, προσφέροντας καλές υπηρεσίες σε μια πολιτική στήριξης ενός τμήματος του κεφαλαίου στην Ελλάδα και με άλλους ιμπεριαλιστές συμμάχους, εκτός Ελλάδας. Τους έχουμε πει ότι το ΚΚΕ δεν ετεροκαθορίζεται στη χάραξη της στρατηγικής του. Αντικειμενικά δεν κομματιάζεται η πολιτική στο σήμερα για μια, χωρίς την παραμικρή ελπίδα, ανακούφιση του λαού και στο αύριο της ρήξης. Η γραμμή για το λαό και το κίνημα που καλεί σε αγώνα για κυβέρνηση φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού στέλνει στις ελληνικές καλένδες την ανατροπή του.

202,7 - 156,6 = «Ριφιφί»!


202,7 - 156,6 = «Ριφιφί»!
Εισηγητική Εκθεση, Προϋπολογισμός 2013, σελίδα 133
Επαναλαμβάνουμε:
Στη σελίδα 127 της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού για το 2013, οι κυβερνώντες αναφέρουν ότι από το πρώτο Μνημόνιο μέχρι και τη στιγμή κατάθεσης του προϋπολογισμού, δηλαδή από την ένταξη της Ελλάδας στο λεγόμενο «μηχανισμό σωτηρίας» μέχρι και το Νοέμβρη του 2012, τα δάνεια που έλαβε η χώρα ήταν 112,6 δισ. ευρώ.
Ακόμα κι αν σε αυτά προσθέσουμε τα 44 δισ. ευρώ της λεγόμενης «σούπερ δόσης» (που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί και που τα παζάρια για το πότε και πώς θα εκταμιευτούν συνεχίζονται) το συνολικό ποσό των δανείων στα χρόνια των Μνημονίων ανέρχεται στα 156,6 δισ. ευρώ.
*
Στη σελίδα 133 της ίδιας εισηγητικής έκθεσης, περιλαμβάνονται οι πίνακες με τους τόκους και με τα χρεολύσια που έχει πληρώσει η Ελλάδα κατά το ίδιο διάστημα.
Τι προκύπτει: Οτι την περίοδο 2010 - 2012 ο ελληνικός λαός κατέβαλε σε εγχώριους και ξένους τοκογλύφους, κερδοσκόπους, δανειστές και πιστωτές το ποσό των 202,7 δισ. ευρώ!
*
Δηλαδή, υποτίθεται ότι με τα Μνημόνια «ήρθαν» 156,6 δισ. ευρώ (που δεν «ήρθαν» ποτέ και όσα ήρθαν δεν πήγαν στο λαό),
αλλά το ίδιο διάστημα των Μνημονίων - το ομολογούν οι ίδιοι στον προϋπολογισμό τους - από το λαό έφυγαν, αφαιρέθηκαν, κλάπηκαν, βουτήχτηκαν 202,7 δισ. ευρώ!
Εντούτοις, τους ακούς στη Βουλή, στα κανάλια, στις εφημερίδες να μπουρδολογούν και να επιμένουν στο παραμύθι. Κι όταν τους στριμώξεις λίγο παραπάνω, όταν αποδεικνύεις ότι δεν ισχύει τίποτα από τα απίθανα ψεύδη των κυβερνώντων, των παπαγάλων τους και των αδαών «διανοούμενων», ότι δεν είναι από τα δάνεια που πληρώνονται, τάχα, οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά ότι είναι οι μισθοί και οι συντάξεις που λεηλατούνται για να πληρώνονται (διπλά και τρίδιπλα) τα δάνεια, τότε οι πάσης φύσεως «φωστήρες» κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Αλλά τι, τελικά, «δεν καταλαβαίνουν»; Οτι το 202,7 είναι μεγαλύτερο από το 156,6;

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

TOP READ