14 Απρ 2018

Σούδες επί σουδών

Η σούδα είναι λέξη μεσαιωνική ελληνική, προερχόμενη απο το λατινικό sudis. Έχει τις εξής ερμηνείες. Η πρώτη τη θέλει να είναι το αυλάκι, το ρείθρο που παροχετεύει τα οικιακά βρομόνερα. Εδώ η σούδα έχει συνώνυμο τον οχετό. Η δεύτερη ερμηνεία είναι τάφρος. Και η τρίτη συνεκδοχικά, στενοσόκακο ή μονοπάτι.
Καθώς γυρνάμε στο μεσαίωνα σε χρόνους παγκοσμιοποιημένου ύστερου καπιταλισμού, με ελεγχόμενες και καλά υπολογισμένες κρίσεις θερμούψυχρού πολέμου, φαίνεται ότι ως χώρα μεσογειακή, βαλκανική, ευρωπαϊκή και νατοϊκή, πήραμε ένα μονοπάτι που ανοίγει μια τάφρο μεταξύ Δύσης και Ανατολής (τυπικά γεωγραφικά) και βαδίζουμε κατ’ ευθείαν στον οχετό!…
Γιατί δε μας νοιάζει μια σούδα, αλλά στήνουμε σούδες επί σουδών, καθώς η λέξη κλίνεται και ο λαός πέφτει στην παγίδα της βαρβαρότητας. Το καθ’ ημάς δίλημμα, ελευθερία ή θάνατος, παίζεται στα συμμαχικά ζάρια, καθώς ανέτειλαν όλα μαζί τα άστρα των εκλεγμένων (;), χρήσιμων για το κεφάλαιο ηλίθιων, ηγετών, που παίζουν με τα πυραυλάκια τους, σύροντας και παρασύροντας επί Συρίας, λαούς που και όφειλαν και μπορούσαν να μοιράζονται την αρμύρα της Μεσογείου, την αύρα των πολιτισμών το άρωμα των εσπεριδοειδών, την αξία των δαφνόφυλλων και τη χρησιμότητα του ρετσινιού των πεύκων…
Το λογοπαίγνιο και οι συνηχήσεις, σύντροφοι γλωσσαμύντορες της νεόκοπης Κατιούσας μας, δεν είναι για να καθησυχάσει με σαρκασμούς, αλλά για να θυμίσει τί είναι αυτό που στ’ αλήθεια εμποιεί φόβο εις έμφρονα άνθρωπο, που λένε κι οι παλιοί καλοί νομικοί.
Γιατί ο έμφρων άνθρωπος μπορεί και να μην έμαθε πώς και πόσο οι κολασμένες δηλώσεις για πυραύλους, εμπλοκές, βάσεις, θύματα, αίματα, παλληκάρια στα χώματα, χώρες παραχωμένες στη συμφορά, χημικές προβοκάτσιες και προβοκατόρικες χημείες συμφερόντων, ρίχνουν τουιτάροντας τα χρηματιστήρια στον Καιάδα της τσέπης των εκλεκτών. Στην καρδιά του φόβου είναι η Σούδα. Και στην καρδιά της Μεσογείου. Σαν τη βούλα στο μικρό και στο μεγάλο στόχο.
Την ώρα που γράφω και σκέφτομαι τον ποιητή που μου λεγε να πάρω νερό γιατί το μέλλον έχει πολλή ξηρασία, μπορεί ν’ αποδειχτεί ότι η προτροπή ήταν πολύ αισιόδοξη εικασία.

Η ειρήνη των φιδιών

Αμερικάνοι κι αγγλογάλλοι, βασισμένοι στα τρόλια των εμπόρων ειδήσεων και κατασκευαστών εντυπώσεων, χτύπησαν τη Συρία. Έτσι έπιασε τόπο η ομιλία του Μακρόν στην Πνύκα για τη δημοκρατία. Οι δήμιοι των λαών, ξεπεσμένοι αποικιοκράτες κι αυτοκρατορικά κουρέλια, φόρεσαν την κουκούλα του ανθρωπιστή και πήγαν να σώσουν το ισλαμικό τρομοκρατικό κράτος που οι ίδιοι κατασκεύασαν και εξόπλισαν, για να ‘χουν και μια φθηνή μαύρη τρύπα στην περιοχή, έναν ιδιόκτητο Καιάδα για να πετάνε μέσα ό,τι περισσεύει απ’ τα συμφέροντά τους.
Ξημερώματα Σαββάτου, 14 τ’ Απρίλη στα 2018, η στριγγή Τερέζα Μέι ανήγγειλε υπερηφάνως ότι τα βρετανικά tornado απογειώθηκαν από τις βάσεις της Κύπρου. Ο στριγγός γραμματέας του ΝΑΤΟ βγήκε και δήλωσε πως η συμμαχία στηρίζει το ξερατό των πυραύλων. Που σημαίνει ότι μπήκαμε έτσι κι αλλιώς στην εμπόλεμη ζώνη και η Σούδα γνώρισε δόξες ανοιξιάτικες, σηκώνοντας βομβαρδιστικά απ’ τη λεβεντογέννα Κρήτη, ξεφτιλίζοντας τη φυσική και ιστορική της γοητεία. Ξημερώματα Σαββάτου, τα χρηματιστήρια αργούν και οι Ρώσοι προαναγγέλλουν απάντηση. Παραγγείλτε μπύρες και πίτσες, και με το τηλεκοντρόλ στο χέρι αρχίστε να βρίζετε τα κανάλια που δε δείχνουν και κοντινό από κανά πτώμα, για να περνάει η ώρα με ενδιαφέρον.
Καθώς ζέστανε ο καιρός κι εκεί που που περίμενες να μυρίσει άνοιξη η Μεσόγειος στα ρουθούνια, μπήκε θανατηφόρα σκόνη από την Αφρική, σαν να οργίστηκαν οι αμμόλοφοι, σαν να κονιορτοποιήθηκαν οι πυραμίδες και να στέγνωσε ο Νείλος, και να κουλουριάστηκε σα φίδι στον κόρφο παρανοϊκών φιλάνθρωπων και διανεμητών θανάτου. Κι εκεί που έλεγες πως τα μεγάλα σιδερένια πουλιά, της οικογένειας πτηνών τσάρτερ, θα κατεβάζουν κουρασμένα κορμιά από τις κρύες χώρες στις αμμουδιές τις δεμένες με σχοινιά της Μεσογείου, ήρθαν τα κόρακια να γεννήσουν στρατιές εξουθενουμένων προσφύγων, στοιβαγμένων σε άθλια πλαστικά καρυδότσουφλα, σάβανα πανάρχαιων πολιτισμών, ξεβρασμένα δίπλα σε ομπρέλες τουριστών.
Βλέπω και ξαναβλέπω τα διαφημιστικά του αίσχους, φιλμάκια με εκρήξεις, τροχιοδεικτικά, και φάτσες ηγετών προαγωγών, του υπολογισμένου με χειρουργική ακρίβεια τρόμου και το μυαλό μου γκουγκλάρει στο χρυσοπράσινο φύλλο, το ριγμένο στο πέλαγος, το σκισμένο στα δυο, από μια νατοϊκή μαχαιριά.
Φτάνω ως το Ακρωτήρι. Ανατολικά της Αλυκής της Λεμεσού. Έδαφος βρετανικό. Εκεί που ξαποσταίνουν τα αεροπλανάκια των Άγγλων, επιστρέφοντας από το κοπιαστικό έργο του ανοίγματος λάκων και τάφων. Το Ακρωτήρι το κατέχουν κυριαρχικά από το 1960 με τη συμφωνία της Ζυρίχης οι Άγγλοι. Ο οικισμός αναγνωρίστηκε ως κοινότητα, 850 ψυχών σήμερα, μόλις το 1995. Παράξενο! Η περιοχή θεωρείται οικολογικός παράδεισος με θησαυρούς! Προστατεύεται από πληθώρα συνθηκών, και τη Ραμσάρ. Οπότε από δω ξεκινάνε οι φιλάνθρωποι Άγγλοι. Έχει φλαμίγκο. Και προϊστορικά είχε μέχρι και πυγμαίους ελέφαντες και ιπποπόταμους. Τα 3/4 των ειδών των πουλιών της Κύπρου βρίσκονται στο Ακρωτήρι, μαζί με τα tornado και τη RAF… Πανέμορφες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που όμως με βάση τη συμφωνία, οι Κύπριοι μόνον 28 μέρες το χρόνο μπορούν να επιτρέψουν σ’ αυτές να τις καλλιεργούν. Προτίμησαν να δουλεύουν στις βάσεις.
Το γκουγκλάρισμα επιτρέπει συνειρμούς εκτός του ασφαλούς. Σκέφτομαι πώς θα νοιώθει ένα φλαμίγκο ή ένας εργάτης στο Ακρωτήρι, αν δείξουν στην τηλεόραση πως αύριο το πρωί, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί, οι άλλοι γενικώς, αποφασίσουν να στείλουν μερικούς πυραύλους σε απάντηση. Καταφεύγω στη Μονή του Αγίου Νικολαου των γάτων. Την παλαιότερη στο νησί, ιδρυμένη τον τέταρτο αιώνα απο την Αγία Ελένη. Πού να φανταστώ ότι ο Άγιος Νικόλαος της θάλασσας προστατεύει τις γάτες που τρώνε ψάρια. Ας είναι καλά ο τότε διοικητής του νησιού, που τον έστειλε η Ελένη να σώσει την περιοχή από τα φίδια. Μόνον τρόπο βρήκε να μαζέψει, να ταΐσει και να πολλαπλασιάσει τους γάτους. Μαζεύτηκαν πάνω από 300, κυνήγαγαν τα γατιά τα φίδια όλη μέρα και διέκοπταν μόνον όταν ηχούσε το σήμαντρο, και μαζεύονταν στον περίβολο της εκκλησίας, όπου σε κυκλικές ξύλινες σκάφες, οι μοναχοί τα τάιζαν ψάρια για να μην τρέφονται μόνον με το δηλητήριο των φιδιών. Ύστερα ήρθαν οι κατακτητές, το μοναστήρι ερήμωσε, οι γάτες έφυγαν και τα φίδια πολλαπλασιάστηκαν. Στις αρχές του 80′, δυο μοναχές εγκαταστάθηκαν εκεί και μάζεψαν 100 γάτους. Τα φίδια τώρα βρήκαν λύση. Μπορεί ν’ άφησαν ήσυχο το μοναστήρι αλλά πέρασαν στο υπόλοιπο αγγλικό έδαφος και ενδεχομένως θα τα βρούμε στη Χομς, την Ντούμα και τη Δαμασκό, στο επόμενο γκουγκλάρισμα, αν η ανθρωπότητα διαθέτει κάτι παραπάνω από τόξα και πέτρες για να υπάρχει…
Απρίλης 2018. Μήνας νατοϊκός.!
Λιάνα Κανέλλη

Πλαντάζουν πάλι οι κροκόδειλοι: Ατέλειωτη υποκρισία της κυβέρνησης για τη Συρία


Τις καλύτερες παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ακολουθεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Σύριζα σε σχέση με την εμπλοκή της Ελλάδας στην επίθεση των νατοϊκών της συμμάχων ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας. στη Συρία. Πρέπει βέβαια να ομολογήσουμε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να διαθέτει ογκόλιθους γεωπολιτικής ανάλυσης, όπως τη βουλευτή Εύη Καρακώστα, που δήλωσε σε πρωινή εκπομπή ότι στη Συρία διεξάγεται αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και… ΕΣΣΔ. Τον χορό των επίσημων δηλώσεων άνοιξε ο ευρωβουλευτής του Σύριζα Δημήτρης Παπαδημούλης το πρωί σήμερα, με ένα τουί όπου εμφανίζεται ως περιστέρι της ειρήνης:

Aκολούθησε μια άλλη μορφή του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος ο Κώστας-αν-δεν-πουλούσαμε-εμείς-τα-πυρομαχικά-στη-Σαουδική-Αραβία-θα-το-έκανε-κάποιος-άλλος Ζαχαριάδης.

“Η Ελλάδα είναι μια ειρηνική χώρα” μας διαβεβαιώνει και ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα συμμετέχει σε στρατιωτικές επεμβάσεις μόνο με απόφαση του ΟΗΕ, αφήνοντας δηλαδή ορθάνοιχτο το παράθυρο ανοιχτής εμπλοκής της χώρας μας σε περίπτωση “νομιμοποίησης” της επέμβασης από τον οργανισμό, κατά το παράδειγμα της στρατιωτικής μας συμμετοχής στο Αφγανιστάν, την οποία με καμάρι επικαλέστηκε ο υπουργός. Παράλληλα έσπευσε να υποβαθμίσει ουσιαστικά τη σημασία του πλήγματος, ισχυριζόμενος ότι είναι απλή επανάληψη των περσινών χτυπημάτων, με συμμετοχή Γαλλίας και Βρετανίας.
Ρέστα έδωσε όμως το Γραφείο Τύπου του Σύριζα, το οποίο σε άψογη πασοκική διάλεκτο από τη μια δήθεν αντιτίθεται στους βομβαρδισμούς κι από την άλλη δεν παραλείπει να συντηρεί τη φιλολογία για “ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”. Κερασάκι στην τούρτα της ανακοίνωσης η επίκληση της αναγκαιότητας ενός ” νέου φιλειρηνικού κινήματος” σε όλη την Ευρώπη. Λείπει μόνο πρώτος διδάξας Κώστας Λαλιώτης να αναφωνήσει “άλλο η κυβέρνηση, άλλο το κίνημα”. Σε εποχές Λαλιώτη φαίνεται να κινείται εξάλλου και η κρατική ΕΡΤ, η οποία αφού σε πρωινή της εκπομπή μετέδωσε παλιότερη ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη Συρία ως τωρινή, προχώρησε στην κανονική ροή του προγράμματός της, που περιλάμβανε και τα αγαπημένα κατά τα λοιπά “Παιχνίδια χωρίς σύνορα”.
Σε κάθε περίπτωση η νατοϊκή Ελλάδα εμπλέκεται ήδη σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας ενεργά στον οργανισμό και διαθέτοντας βάσεις τις οποίες προετοιμάζεται εξάλλου να επεκτείνει περαιτέρω. Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων όπως του υφυπουργού Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν  σε επίσκεψή του στη ΔΕΘ πριν λίγες μέρες, πως η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι “πιο δυνατή από ποτέ”, ενώ η Ελλάδα είναι και στενότατη σύμμαχος του Ισραήλ, το οποίο από τους πρώτους έσπευσε να χαιρετίσει την επίθεση στη Συρία. Κανένας εφησυχασμός λοιπόν δε δικαιολογείται από τις υποκριτικές φιλειρηνικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Εξυπηρετώντας του σχεδιασμούς της αστικής τάξης, καθιστά τη χώρα συνένοχη στο σφαγιασμό του συριακού λαού, όπως έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα προηγούμενα χρόνια. Με τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή μας να είναι κάτι παραπάνω από άμεσος, απαιτείται να τους σταματήσουμε πριν να είναι αργά.

Η ηθική τους και η ηθική μας

Παράλληλα με το βομβαρδισμό της Συρίας, τη σύγκρουση ισχυρών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή και την ιμπεριαλιστική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, βλέπουμε μια άλλη σύγκρουση εντός συνόρων. Συγκρούονται δύο κόσμοι τελείως διαφορετικοί ως προς τις αξίες τους και τη στάση τους σε όσα συμβαίνουν.
Από τη μια ο ρεαλισμός της υποταγής, οι ψοφοδείες χατζηαβάτηδες με την κούφια ρητορεία υπέρ της ειρήνης, που στην πράξη ευθυγραμμίζεται πλήρως με τα ευρωνατοϊκά γεράκια, με το παραμύθι για τους συμμάχους μας και την ασφάλεια που μας παρέχουν, ενώ περιμένουν να αρπάξουν κάνα κοκαλάκι από τη μοιρασιά και όσα αφήσουν τα όρνια, όσοι ονειρεύονται να γίνουμε ένα “Ισραήλ της Βαλκανικής”.
Οι ΝΑΤΟϊκοί επικροτούν το ύψος των δαπανών της κυβέρνησης για τους εξοπλισμούς, η πρεσβεία (μία είναι η πρεσβεία) θεωρεί την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας για τους σχεδιασμούς της, η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να μαζεύει επαίνους και σε αντάλλαγμα παραχωρεί με ζήλο τις βάσεις και τα λιμάνια της χώρας, λες και έχουμε τουριστική σεζόν “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”.
Την ίδια στιγμή, η ΕΡΤ -ως κυβερνητικό μαγαζί-φερέφωνο- μεταδίδει ως φρέσκια μια ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα γεγονότα στη Συρία που είχε βγει από τον περασμένο Γενάρη. Πάλι καλά να λέμε, σε σχέση πχ με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα, που είχε μείνει στη δεκαετία του 80′ και μιλώντας στην ΕΡΤ, απέδωσε τα γεγονότα στις αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης! Και μη χειρότερα…
Φαίνεται όμως πως ζήλεψαν τη δόξα των ελληνικών καναλιών, στο βρετανικό Sky News, και έτσι έκοψαν εν ψυχρώ και χωρίς προσχήματα έναν καλεσμένο τους που βγήκε εκτός σεναρίου, λέγοντας το αυτονόητο: πως η πλευρά του Άσαντ δεν είχε κανένα λόγο να επιτεθεί με χημικά όπλα, τη στιγμή που φαίνεται να κερδίζει τον πόλεμο. Δεν ήταν δυνατό να λέγονται αυτά ανενόχλητα, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να εξαπολυθεί, λίγες ώρες αργότερα, η επίθεση με πυραύλους στο συριακό έδαφος.
Ακόμα κι αν η πρώτη τους κίνηση, τα ξημερώματα, φαίνεται περιορισμένης έκτασης και κάπως… “διστακτική”, στην πραγματικότητα είναι αδίστακτοι. Αυτή είναι η ηθική τους, αυτές είναι οι αξίες τους και δε θα διστάσουν να μεταχειριστούν οποιοδήποτε μέσο, για να τις υπηρετήσουν.
Στον αντίποδα είναι η δική μας ηθική, οι δικές μας αξίες, οι αξίες των λαών, που δε χρωστάνε τίποτα για να πληρώσουν με ματοκύλισμα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη σύγκρουσή τους στην περιοχή, για τον έλεγχο των πλούσιων ενεργειακών πόρων της. Στον αντίποδα βρίσκεται ο διεθνισμός, η αλληλεγγύη, η συνεχής πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη σφαγή που ετοιμάζουν για τους λαούς.
Η ανακοίνωση των 28 κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων της Ευρώπης.
Η έκφραση της αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στη Γενική Ένωση Συνδικάτων της Συρίας.
Οι χτεσινές πικετοφορίες, που σήμαναν προφητικά συναγερμό, στις μεγάλες πόλεις και τις γειτονιές τους.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο ιμπεριαλιστικό χτύπημα στη Συρία και το βομβαρδισμό των πόλεών της.
Η εργατική Πρωτομαγιά με το σύνθημα ενάντια στον πόλεμο.
Οι δράσεις σε πανελλαδική κλίμακα στις 13 Μαΐου, με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αττική και αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ιδίως όπου υπάρχουν νατοϊκές βάσεις που γίνονται ορμητήριο για την ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Εγρήγορση, ξεσηκωμός, μαζικός αγώνας ενάντια στο σφαγείο που μας ετοιμάζουν για τα κέρδη τους. Αυτές είναι οι δικές μας αξίες, και θα τις υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, απέναντι στα αιματοβαμμένα κέρδη τους.

Ξεσηκωμός ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία

        


Με τη σημερινή επίθεσή τους στη Συρία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Πραγματικός τους στόχος είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής. Αυτός ο στόχος τους φέρνει σ’ αντιπαράθεση μ’ άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και περιφερειακές δυνάμεις, με κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, γιατί υπηρετούν ανταγωνιστικά σχέδια.
Η όξυνση των ανταγωνισμών, σε συνδυασμό με την τεράστια συγκέντρωση αντιμαχόμενων πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς τόσο της περιοχής, όσο και όλου του κόσμου. Θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κύματα των προσφύγων και ξεριζωμένων, για τους οποίους οι θύτες – κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί – χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει διαφορετικά – με εμπορικούς “πολέμους” και αντιλαϊκά μέτρα – τα τεράστια αδιέξοδά του. Αποτελεί τη συνέχιση της πολιτικής που βυθίζει τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί μπλέκει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σ’ αυτό το μακελειό, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών. Συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παίζει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα. Συνεργάζεται στρατιωτικά με κράτη – δολοφόνους, όπως το Ισραήλ. Προσπαθεί συστηματικά να εξωραΐσει τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.
Αποτελεί τεράστια κοροϊδία ο ισχυρισμός ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θωρακίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για τον πρόσθετο λόγο της διαταραχής των σχέσεων Τουρκίας – ΝΑΤΟ. Άλλωστε, η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας αποτελεί κομμάτι των συνολικότερων εξελίξεων στην περιοχή. Για λογαριασμό των συμφερόντων της δικής της αστικής τάξης, η Τουρκία παζαρεύει τις σχέσεις της τόσο με το ΝΑΤΟ, όσο και με τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ανασφάλειας, αποσταθεροποίησης κι αλλαγής συνόρων. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Δεν νοιάζονται για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Νοιάζονται μόνο για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην ιστορία. Η κυβερνητική πολιτική της λεγόμενης “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τις πιθανότητες εμπλοκής του σ’ έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός. Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες και μεγάλους κινδύνους για την καπιταλιστική κερδοφορία, αφού αυτό επιδιώκεται μέσω των επεμβάσεων και των πολέμων.
Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να κλείσει η βάση της Σούδας κι όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Με την αλληλεγγύη και την κοινή τους πάλη να ορθώσουν τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να βάλουν στο στόχαστρο το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους.

WFTU: Stop to the War Preparations!


Wftu Fsm Central


WFTU on the Situation in S.E. Mediterranean

Stop to the war preparations!
The World Federation of Trade Unions is addressing an international call to all trade unions and to all workers of the five continents to demand the end of the dangerous plans of Imperialists in Southeastern Mediterranean.
The governments of the USA, France and Great Britain and their allies are performing war preparations and threatening Syria and the Syrian people with missile attacks.
Large military forces have gathered in the air, at sea and at land of the Mediterranean. The President of the USA, the President of France, the British Prime Minister, the European Union and the Monarchs of the Gulf are getting ready to attack the peoples, with the false excuse concerning chemical weapons. With the same false arguments they used to attack Iraq.
The exacerbation of the situation and the risk of a generalized military conflict in the wider region of the Middle East must be repelled by the working class.
There is no time for rest or complacency. The world working class faces a great danger. At the same time, all workers have to draw our own conclusions about:
• the dirty role of the majority of the NGOs like the ones that are denounced to have set up the provocation with the chemical weapons.
• the dirty role of imperialists who founded, financed, armed and trained the ISIS.
• the dirty role of yellow trade union leaderships who supported the imperialist interventions in Iraq, Libya, Lebanon, Syria, and now they are once more justifying the strategies of NATO and of the European Union.
Solidarity and internationalism must strengthen
The World Federation of Trade Unions calls on the trade union organizations to raise their voice against the war preparation. To work for the strengthening of friendship and solidarity among workers and among the peoples. The workers and the peoples of all Continents we are brothers. We don’t have differences to separate us. Nor will we accept to become the puppets and servants of the plans and rivalries of the imperialists.
THE SECRETARIAT



Σταματήστε τις προετοιμασίες του πολέμου!

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία συνδικάτων αντιμετωπίζει μια διεθνή έκκληση προς όλα τα συνδικάτα και σε όλους τους εργαζόμενους των πέντε ηπείρων να απαιτήσουν το τέλος των επικίνδυνων σχεδίων των ιμπεριαλιστές στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και των συμμάχων τους πραγματοποιούν πολεμικές προετοιμασίες και απειλούν τη Συρία και τον συριακό λαό με επιθέσεις πυραύλων.

Μεγάλες Στρατιωτικές Δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στον αέρα, στη θάλασσα και στη γη της Μεσογείου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μονάρχες του κόλπου είναι έτοιμοι να επιτεθούν στους λαούς, με την ψεύτικη δικαιολογία για τα χημικά όπλα. Με τα ίδια ψεύτικα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν για να επιτεθούν στο Ιράκ.

Η επιδείνωση της κατάστασης και ο κίνδυνος γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής πρέπει να αηδιασμένος από την εργατική τάξη.

Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση ή αυταρέσκεια. Η παγκόσμια εργατική τάξη αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Ταυτόχρονα, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντλούν τα δικά μας συμπεράσματα σχετικά με:
• Ο βρώμικος ρόλος της πλειοψηφίας των ΜΚΟ, όπως αυτές που είναι, προκάλεσε την πρόκληση με τα χημικά όπλα.
• Ο βρώμικος ρόλος των ιμπεριαλιστές που ίδρυσαν, χρηματοδότησαν, ΈΝΟΠΛΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ISIS.

• Ο βρώμικος ρόλος των ηγεσίες των κίτρινο συνδικάτων που υποστήριξαν τις ιμπεριαλιστική παρεμβάσεις στο Ιράκ, τη Λιβύη, τον Λίβανο, τη Συρία, και τώρα είναι για άλλη μια φορά τις στρατηγικές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλληλεγγύη και ο διεθνισμού πρέπει να ενισχυθούν

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν τη φωνή τους κατά της προετοιμασίας του πολέμου. Να εργαστούμε για την ενίσχυση της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και των λαών. Οι εργάτες και οι λαοί όλων των ηπείρων είμαστε αδέρφια. Δεν έχουμε διαφορές για να μας χωρίσουν. Ούτε θα δεχτούμε να γίνουμε οι μαριονέτες και οι υπηρέτες των σχεδίων και των αντιπαλότητες των ιμπεριαλιστές.

Η Γραμματεία


Το Αλιεύσαμε απ΄την σ. Κατερίνα !!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΥΡΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΥΠΕΡΒΑΡΕΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ


Αναζητώντας τη νησίδα σταθερότητας



Το ογκανέσιο, το βαρύτερο τεχνητό χημικό στοιχείο που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος, συντέθηκε για πρώτη φορά το 2006, στον επιταχυντή σωματιδίων στην Ντούμπνα της Ρωσίας και ονομάστηκε έτσι το 2015 - όταν επιβεβαιώθηκε οριστικά η ανακάλυψη - προς τιμήν του Γιούρι Ογκανεσιάν, πρωτοπόρου ερευνητή του ινστιτούτου. Από το στοιχείο αυτό που περιέχει 118 πρωτόνια στον πυρήνα του συντέθηκαν μόλις 3 άτομα, μετά από βομβαρδισμό στόχου υπερουράνιου στοιχείου, επί 1.080 ώρες, με εκατοντάδες τρισεκατομμύρια πυρήνες ατόμων ασβεστίου, που προσέκρουαν με το 10% της ταχύτητας του φωτός. Μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα, καθένα από τα 3 άτομα είχε μεταστοιχειωθεί (ραδιενεργός διάσπαση) σε δύο άτομα, άλλων πιο ελαφρών στοιχείων.
Πόσα ακόμη χημικά στοιχεία, που δεν υπάρχουν στη φύση, μπορούν να κατασκευαστούν τεχνητά; Τη δεκαετία που πέρασε οι επιστήμονες έσπρωχναν συνεχώς τα όρια του Περιοδικού Πίνακα των Στοιχείων, που ανακάλυψε ο Ρώσος χημικός Ντμίτρι Μεντελέγιεφ και αποτελεί τον θεμελιώδη χάρτη των χημικών ιδιοτήτων της ύλης. Το επόμενο στοιχείο που θα συντεθεί, θα προσθέσει στον πίνακα μια ολόκληρη νέα σειρά (περίοδο), την 8η. Κάθε νέο στοιχείο αποτελεί κάτι εντελώς άγνωστο, μια μορφή ύλης που ο άνθρωπος δεν είχε ξανασυναντήσει και δεν θα συναντούσε ποτέ αν δεν ανέπτυσσε πολιτισμό και υψηλή τεχνολογία. Καθώς κανένα από τα ενδεχομένως πιο σταθερά ισότοπα υπερβαρέων τεχνητών στοιχείων δεν έχει εντοπιστεί ούτε στις κοσμικές ακτίνες, είναι πολύ πιθανό ότι δεν υπάρχουν πουθενά στο σύμπαν, παρά μόνο εκεί που τα έχουν κατασκευάσει τεχνολογικά προηγμένα νοήμονα όντα.
Φευγαλέα

Η τεχνική σύνθεσης υπερβαρέων στοιχείων μέσω σύντηξης πυρήνα ασβεστίου και πυρήνα υπερουράνιου στοιχείου
Η τεχνική σύνθεσης υπερβαρέων στοιχείων μέσω σύντηξης πυρήνα ασβεστίου και πυρήνα υπερουράνιου στοιχείου
Το πρόβλημα με τα υπερβαρέα τεχνητά χημικά στοιχεία είναι ότι τα περισσότερα έχουν διάρκεια ζωής μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, πριν υποστούν φυσική ραδιενεργό διάσπαση, κάτω από την επίδραση των υπερβολικά πολλών θετικά φορτισμένων πρωτονίων του πυρήνα τους, που απωθούν το ένα το άλλο. Ομως οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι υπάρχουν κάποια ισότοπα υπερβαρέων στοιχείων (παραλλαγές των στοιχείων με διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα των ατόμων), που θα διατηρούνται περισσότερο χρονικό διάστημα, τόσο όσο χρειάζεται ώστε να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν σε εφαρμογές οι - ενδεχομένως μοναδικές - χημικές και φυσικές ιδιότητές τους. Κάποια στοιχεία ίσως να παραμένουν σταθερά για λεπτά της ώρας ή ακόμη και χρόνια πριν διασπαστούν. Αν βρεθούν τέτοια στοιχεία, τότε θα ανήκουν σε μια εδώ και πολύ καιρό αναζητούμενη περιοχή του Περιοδικού Πίνακα, που ονομάζεται νησίδα σταθερότητας. Λόγω της ειδικής διαμόρφωσης του πυρήνα τους, που τους προσδίδει ασυνήθιστη σταθερότητα για άτομα με τόσο πολλά πρωτόνια, ίσως δεν αποτελούν εφήμερα εργαστηριακά κατασκευάσματα, αλλά μόνιμα διαθέσιμα υλικά. Πρόσφατα επιστήμονες ανακάλυψαν ισότοπα που ίσως αντιστοιχούν στις ακτές αυτής της νησίδας.
Το στοιχείο με ατομικό αριθμό 114 (αριθμός πρωτονίων του πυρήνα του), διασπάται πιο αργά απ' ό,τι θα περίμενε κανείς για ένα άτομο με τόσα πρωτόνια. Επίσης, οι ημιζωές μερικών υπερβαρέων στοιχείων που συντέθηκαν πρόσφατα (ο χρόνος που χρειάζεται για να διασπαστούν τα μισά από τα άτομα μιας ποσότητας του υλικού) επιμηκύνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νετρονίων στον πυρήνα των ατόμων τους, παρότι παραμένουν πολύ σύντομες. Αυτές οι παρατηρήσεις συνάδουν με τις εκτιμήσεις ότι η νησίδα σταθερότητας πρέπει να βρίσκεται γύρω από άτομα με περίπου 114 πρωτόνια, αλλά περισσότερα νετρόνια (ουδέτερα υποατομικά σωματίδια), απ' όσα έχουν τα ισότοπα που έχουμε συνθέσει μέχρι σήμερα. Αυτή η τάση αύξησης της ημιζωής των νέων υπερβαρέων στοιχείων έχει δώσει νέα ώθηση στην έρευνα για σύνθεση τέτοιων ουσιών.
Μαγικοί αριθμοί

Στο πάνω μέρος ο «χάρτης» της χημείας, το Περιοδικό Σύστημα των Στοιχείων. Ολα τα στοιχεία μετά το ουράνιο (υπερουράνια) είναι τεχνητά (όπως συμβαίνει πρακτικά και με το τεχνήτιο). Με κόκκινο τα υπερβαρέα στοιχεία της 7ης περιόδου. Το ογκανέσιο (Og) είναι το βαρύτερο στοιχείο που έχει συντεθεί. Το διάγραμμα στο κάτω μέρος δείχνει τα ισότοπα των υπερβαρέων στοιχείων και πώς αυτά διατάσσονται σε ζώνες διαφορετικής σταθερότητας, με βάση τον αριθμό πρωτονίων και νετρονίων του πυρήνα τους
Στο πάνω μέρος ο «χάρτης» της χημείας, το Περιοδικό Σύστημα των Στοιχείων. Ολα τα στοιχεία μετά το ουράνιο (υπερουράνια) είναι τεχνητά (όπως συμβαίνει πρακτικά και με το τεχνήτιο). Με κόκκινο τα υπερβαρέα στοιχεία της 7ης περιόδου. Το ογκανέσιο (Og) είναι το βαρύτερο στοιχείο που έχει συντεθεί. Το διάγραμμα στο κάτω μέρος δείχνει τα ισότοπα των υπερβαρέων στοιχείων και πώς αυτά διατάσσονται σε ζώνες διαφορετικής σταθερότητας, με βάση τον αριθμό πρωτονίων και νετρονίων του πυρήνα τους
Το βαρύτερο χημικό στοιχείο που υπάρχει σε ποσότητες στη φύση είναι το ουράνιο, με 92 πρωτόνια στον πυρήνα του. Η απωθητική δύναμη Κουλόμπ προκαλεί αστάθεια στους πυρήνες ατόμων με μεγαλύτερο αριθμό πρωτονίων. Αλλά η σταθερότητα ενός στοιχείου δεν εξαρτάται μόνο από το πόσα πρωτόνια έχει, αλλά και από τη διάταξη πρωτονίων και νετρονίων στις πυρηνικές στοιβάδες, δηλαδή σε «στρώσεις» αυτών των πυρηνικών σωματιδίων, που είναι ανάλογες με τις ηλεκτρονικές στοιβάδες (τις περιοχές μέγιστης πιθανότητας ύπαρξης των ηλεκτρονίων που περιφέρονται γύρω από τον πυρήνα). Οπως στις ηλεκτρονικές, έτσι και στις πυρηνικές στοιβάδες, οι πλήρεις σωματιδίων στοιβάδες εμφανίζουν την ισχυρότερη σύνδεση των σωματιδίων, προσφέροντας στα στοιχεία μεγαλύτερη σταθερότητα. Οι επιστήμονες συνέλαβαν το μοντέλο των πυρηνικών στοιβάδων, όταν συνειδητοποίησαν ότι για ειδικούς «μαγικούς» αριθμούς πρωτονίων και νετρονίων (2, 8, 20, 28, 50 και 82) οι πυρήνες είναι πιο σταθεροί και δυσκολότερο να διασπαστούν ραδιενεργά ή με εξωτερική επίδραση. Αυτοί οι μαγικοί αριθμοί αντιστοιχούν σε πλήρεις στοιβάδες. Ενας πυρήνας όπου τόσο οι στοιβάδες των πρωτονίων όσο και των νετρονίων είναι πλήρεις αποκαλείται διπλά μαγικός.
Για να χτυπήσουν στο κέντρο του νησιού σταθερότητας, οι επιστήμονες θα πρέπει να συνθέσουν το ισότοπο του φλεροβίου (Fl) που θα έχει διπλά μαγικό πυρήνα, δηλαδή μαζί με τα 114 πρωτόνια και 184 νετρόνια. Παρ' όλ' αυτά υπάρχουν και άλλες θεωρίες που προτείνουν ως μαγικούς αριθμούς τα 120 ή 126 πρωτόνια και τα 172 νετρόνια. Μερικές από τις προβλέψεις των αριθμών αυτών στηρίζονται στη θεωρία του Αϊνστάιν, που εξήγησε την παρατήρηση ότι η μάζα ενός ατόμου είναι μικρότερη από το άθροισμα των μαζών των υποατομικών σωματιδίων που το απαρτίζουν. Ο περίφημος τύπος E=mc2 δηλώνει ότι η ελλείπουσα μάζα εκδηλώνεται με τη μορφή της συνδετικής Ενέργειας που συγκρατεί τον πυρήνα του ατόμου. Ζυγίζοντας διαφορετικά ισότοπα μπορεί κανείς να βρει τους συνδυασμούς που μεγιστοποιούν αυτήν τη συνδετική Ενέργεια, άρα δίνουν πιο σταθερά άτομα.
Δύο μέθοδοι
Η σύνθεση των υπερβαρέων στοιχείων μέχρι το φέρμιο (Fm) που έχει 100 πρωτόνια γίνεται με προσθήκη νετρονίων σε ουράνιο ή άλλα υπερουράνια στοιχεία, ώστε κάποια στιγμή, μέσω της φυσικής διαδικασίας της βήτα αποσύνθεσης (μετατροπή νετρονίου σε πρωτόνιο με εκπομπή ακτίνας β, δηλαδή ηλεκτρονίου), να παραχθεί στοιχείο με τον αμέσως επόμενο ατομικό αριθμό. Αυτή η μέθοδος παύει να λειτουργεί για πιο βαριά στοιχεία, οπότε γι' αυτά εφαρμόζεται ο βομβαρδισμός βαρέων στοιχείων με πυρήνες ασβεστίου (ατομικός αριθμός 20). Η σύγκρουση με ταχύτητα που φτάνει το 10% της ταχύτητας του φωτός στο κενό έχει ως αποτέλεσμα τη σύντηξη των δύο πυρήνων και το σχηματισμό ενός υπερβαρέος στοιχείου. Τα υπερβαρέα στοιχεία που έχουν συντεθεί μέχρι τώρα και αναγνωριστεί από την IUPAC (Διεθνής Ενωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας), είναι: ραδερφόρντιο (104Rf), ντούμπνιο (105Db), σιιμπόργκιο (106Sg), μπόριο (107Bh), χάσιο (108Hs), μαϊτνέριο (109Mt), νταρμστάντιο (110Ds), ρεντγκένιο (111Rg), κοπερνίκιο (112Cn), νιχόνιο (113Nh), φλερόβιο (114Fl), μοσχόβιο (115Mc), λιβερμόριο (116Lv), τενεσσίνιο (117Ts), ογκανέσιο (118Og). Τα ονόματα μερικών είναι προς τιμήν σημαντικών επιστημόνων ή των περιοχών στις οποίες βρίσκονται οι επιταχυντές, όπου έγινε η σύνθεσή τους για πρώτη φορά.
Τα τελευταία χρόνια ορισμένα εργαστήρια, χρησιμοποιώντας ειδικά κατασκευασμένα όργανα και έξυπνες τεχνικές, έχουν καταφέρει να μελετήσουν ορισμένες χημικές ιδιότητες υπερβαρέων τεχνητών στοιχείων (π.χ. αν παρουσιάζουν περισσότερο μεταλλικό ή αμέταλλο χαρακτήρα σε συνθήκες περιβάλλοντος), παρότι τα στοιχεία αυτά κατασκευάζονται σε ποσότητες λίγων ατόμων ελάχιστης διάρκειας ζωής.
Ακόμη κι αν τα νέα χημικά στοιχεία που κατασκευάζονται στους επιταχυντές σωματιδίων έχουν μικρή χρονική διάρκεια ζωής, τέτοια που δεν μας επιτρέπει να κρατήσουμε μια ποσότητα απ' αυτά στο χέρι μας, μπορεί να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε βαθύτερη κατανόηση της χημείας και της θεμελιώδους φύσης της ύλης.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Το πείραμα της Μακάμπι και οι απρόβλεπτες συνέπειες



Το παράδειγμα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τη δημιουργία δύο διαφορετικών ομάδων, μίας για κάθε διοργάνωση στην οποία συμμετέχει, οδηγεί σε επικίνδυνο προηγούμενο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ
Eurokinissi
Το παράδειγμα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, με τη δημιουργία δύο διαφορετικών ομάδων, μίας για κάθε διοργάνωση στην οποία συμμετέχει, οδηγεί σε επικίνδυνο προηγούμενο για το ευρωπαϊκό μπάσκετ
Σε μια εποχή που τα τερτίπια της Ευρωλίγκας και τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - π.χ. για ένα πανευρωπαϊκό ΝΒΑ ανάμεσα στις ισχυρές ομάδες - ταλανίζουν το ευρωπαϊκό μπάσκετ, με χτυπήματα ακόμα και στις Εθνικές ομάδες, ο κίνδυνος τα πράγματα να πάνε ακόμη παραπέρα είναι πλέον ορατός. Και μάλιστα με απρόβλεπτες συνέπειες...
Η αρχή φαίνεται να γίνεται από το Ισραήλ και το επικίνδυνο πείραμα που επιχειρεί η Μακάμπι Τελ Αβίβ, μία από τις 11 ομάδες που έχουν υπογράψει με την Ευρωλίγκα τα 10ετή εγγυημένα συμβόλαια για συμμετοχή στη διοργάνωση. Προς το παρόν το θέμα δείχνει να περιορίζεται στο πλαίσιο μιας εσωτερικής υπόθεσης του ισραηλινού μπάσκετ, που αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Μακάμπι με τη Λίγκα και την Ομοσπονδία της χώρας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα αποτελέσει τον «μπούσουλα» και για άλλες ομάδες, ιδιαίτερα τις ισχυρές.
Και εγένοντο... δύο Μακάμπι
Ηταν πριν από λίγες μέρες, οδεύοντας προς τη λήξη της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας, όταν η Μακάμπι, που δεν είχε ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση, αποφάσισε να «ταράξει τα νερά», ανακοινώνοντας μια απόφαση που αναμένεται να συζητηθεί: Τη νέα αγωνιστική σεζόν, 2018-19, η ομάδα θα εμφανιστεί με δύο ξεχωριστά ρόστερ στην Ευρωλίγκα και στο εγχώριο πρωτάθλημα. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται λόγος για τη χρησιμοποίηση δύο διαφορετικών 12άδων ανάλογα με τη διοργάνωση, αλλά ουσιαστικά για δύο διαφορετικές ομάδες, μέχρι και με διαφορετικά τεχνικά τιμ.
Σύμφωνα με την ομάδα του Τελ Αβίβ, αιτία για την απόφαση αυτή αποτελεί η διαφωνία που υπάρχει εδώ και χρόνια με τη Λίγκα του Ισραήλ πάνω στο θέμα της χρησιμοποίησης ξένων παικτών, η οποία υπόκειται σε περιορισμούς που έχουν θεσπιστεί εδώ και μια δεκαετία. Συγκεκριμένα, με τα όσα ισχύουν επιτρέπονται μόνο πέντε αμιγώς ξένοι παίκτες στη 12άδα, εκτός κι αν κάποιος έχει καταγωγή από το Ισραήλ, οπότε μπορεί να αγωνιστεί ως γηγενής. Μάλιστα, όπως ορίζεται, από τους πέντε μόνο οι δύο μπορούν να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.
Το σκεπτικό του κανονισμού έχει να κάνει με την ανάδειξη περισσότερων εγχώριων ταλέντων, κάτι που ισχύει και σε άλλες χώρες, π.χ. στη Ρωσία. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτέλεσε ουσιαστικά και το σημείο καμπής ώστε να αλλάξουν αρκετά πράγματα στο ισραηλινό πρωτάθλημα, με τη Μακάμπι να χάνει τα τελευταία χρόνια την κυριαρχία της στους τίτλους.
Ο κανονισμός αυτός έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ευρωλίγκα, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και μια ομάδα μπορεί να αποτελείται και από 12 ξένους (μη κοινοτικούς). Στη Μακάμπι θεωρούν πως τα όσα ισχύουν εντός του Ισραήλ αποτελούν τροχοπέδη στις προσδοκίες της ομάδας για διάκριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και έφερναν ως παράδειγμα το φετινό ρόστερ, το οποίο λόγω και της συμμετοχής στην Ευρωλίγκα διέθετε επτά ξένους, κάνοντας λόγο για τα ζητήματα που ανακύπτουν είτε στο αγωνιστικό (π.χ. μόνο οι δύο μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα) είτε στο οικονομικό κομμάτι (πληρώνονται χωρίς να παίζουν).
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια συζητήσεων με τη Λίγκα, η τελευταία εμφανίστηκε αμετακίνητη στις θέσεις της, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις σημερινές εξελίξεις, με τη δημιουργία δύο διαφορετικών Μακάμπι: Μίας για την Ευρωλίγκα και μίας για το ισραηλινό πρωτάθλημα.
Επικίνδυνο προηγούμενο
Αν και με την πρώτη ματιά η περίπτωση μοιάζει μεμονωμένη και να αφορά τη Μακάμπι και τον τρόπο που επιλέγει να λύσει ένα δικό της πρόβλημα, το σίγουρο είναι ότι χρήζει μεγαλύτερης προσοχής, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο που το κυνήγι για τα κέρδη της Ευρωλίγκας οδηγεί σε τακτικές που χτυπούν ευθέως θεσμούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως οι Εθνικές ομάδες, ή τα εγχώρια πρωταθλήματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον αναπτυξιακό τομέα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την απόφασή της να μη διακόψει την αγωνιστική της δράση κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Εθνικών ομάδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, και τις ωμές παρεμβάσεις της σε θέματα λειτουργίας των εθνικών πρωταθλημάτων, όπως αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες προτάσεις της προς τη FIBA.
Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν εγκαταλειφθεί τα «μεγαλόπνοα» σχέδια της Λίγκας για ένα πανευρωπαϊκό κλειστό πρωτάθλημα των ισχυρότερων συλλόγων, απαλλαγμένων από τις εγχώριες υποχρεώσεις, με αγώνες καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας. Σε κάτι τέτοιο παραπέμπει άλλωστε και η τακτική των κλειστών συμβολαίων συμμετοχής των ομάδων (προς το παρόν αφορούν τις 11 από τις 16 της διοργάνωσης), ανεξαρτήτως θέσης στο εθνικό τους πρωτάθλημα.
Το παράδειγμα της Μακάμπι, άσχετα με το πόσοι άλλοι θέλουν ή έχουν την δυνατότητα να το ακολουθήσουν, φαντάζει ιδανική λύση για τις περισσότερες ομάδες της Ευρωλίγκας, μετά και την αύξηση των αγώνων την τελευταία διετία, με τη νέα μορφή της διοργάνωσης και την κανονική περίοδο των 30 αγωνιστικών. Με βάση τις εξαγγελίες για αύξηση των ομάδων, μάλιστα (+2 ίσως από του χρόνου και άλλες 2 ακόμα μέχρι το 2020), οι αγωνιστικές θα γίνουν πολύ περισσότερες.
Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις, που έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, βάζουν εκ νέου σε επικίνδυνα μονοπάτια το άθλημα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις Εθνικές ομάδες και την ανάπτυξη των πρωταθλημάτων μέσα από τις ακαδημίες των συλλόγων, την αξιοποίηση των νέων ταλέντων κ.λπ.

TOP READ