16 Απρ 2014

Στα νερά του "Ποταμιού" και ο αντικομμουνισμός…

 Στα νερά του "Ποταμιού" και ο αντικομμουνισμός…

Π
αρότι το «Ποτάμι» πασχίζει να παρουσιαστεί ως το «νέο» και το «καινούργιο» στη πολιτική σκηνή, οι θέσεις του και οι τοποθετήσεις στελεχών του αποδεικνύουν το αντίθετο.
Μια ακόμα απόδειξη, ότι το «Ποτάμι» είναι ένα ακόμα «ρυάκι» του συστήματος, είναι και το σημερινό άρθρο του Νίκου Δήμου, ιδρυτικού μέλους του κόμματος στην ιστοσελίδα «Protagon.gr».
Στο άρθρο που έχει τίτλο «Αντικληρικισμός και αντικομμουνισμός» γράφει πως θεωρεί τον αντικομμουνισμό «προοδευτική και φιλελεύθερη» τοποθέτηση, «βήμα απελευθέρωσης» και «θετική» έννοια που μπορεί να «υποδηλώνουν άνθρωπο ελεύθερο, ανοιχτό και αδογμάτιστο. Που είναι ενάντιος στα κλειστά συστήματα» (Τα ίδια θεωρεί πως ισχύουν και για τον αντικληρικισμό).
Ο «αντικομμουνιστής» γράφει «δεν είναι απαραίτητα αντίθετος με τις απόψεις του Μαρξ. Απλώς μπορεί να μην συμφωνεί με το μεταγενέστερο κλειστό Δόγμα (π.χ. του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού) ή με το μονολιθικό, ασάλευτο και αυταρχικό κόμμα».
Επιχειρεί, επίσης να διαχωριστεί από τον αντικομμουνισμό του Μπαλτάκου λέγοντας: «Κάποιος που είναι αντικομμουνιστής  επειδή είναι φασίστας, απλώς αλλάζει ένα δόγμα με άλλο – αλλά δεν είναι ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος».
Παρά τις αποστάσεις, που κρατάει ο Ν. Δήμου από τον ωμό αντικομμουνισμό του Μπαλτάκου, η ουσία δεν αλλάζει.
Με όποια «ταμπέλα», ο αντικομμουνισμός ήταν και είναι σκοταδισμός και αντίδραση και καμιά σχέση δεν έχει με την πρόοδο.
Το «νέο» δεν μπορεί να είναι η υπεράσπιση του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά ανεργία, φτώχεια, δυστυχία, κρίσεις και πολέμους.
Δεν μπορεί να είναι ο αντικομμουνισμός, η εναντίωση δηλαδή στην μόνη ιδεολογία που πρεσβεύει το καινούριο: Την κατάργηση της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της ανασφάλειας.

Άννα  Παυλίδη

Υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ... Έξι γράμματα

 Υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ... Έξι γράμματα


Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κρίτων
σε - όχι και τόσο παλιές - καλές στιγμές...
«Είναι θλιβερό να μιλάς για την ευρωπαϊκή δασική πολιτική και την ανάγκη χρηματοδότησης των μεσογειακών δασών, όταν η κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιεί την κοινωνική αναταραχή από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για να διαλύσει τη δασική μας πολιτική και να επιτρέψει μαζική δόμηση στα δικά μας δάση. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να ενημερωθούν και να πάρουν θέση».


- Κρίτων Αρσένης, 25/3/2013.

πρώην ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (2009)

Νέοι κανόνες στο Ευρωκοινοβούλιο για τα πολιτικά κόμματα

 Νέοι κανόνες στο Ευρωκοινοβούλιο για τα πολιτικά κόμματα

 Ουκρανοί που "σέβονται τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής
 Ένωσης, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα
δικαιώματα,"
όπως άλωστε δείχνει η σημαία της ΕΕ πίσω τους
Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα νέους κανόνες για τα πολιτικά κόμματα και τα ιδρύματά τους στην Ευρώπη και αφορούν μεταξύ άλλων το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ορίζονται και τα κριτήρια για τη χρηματοδότησή τους.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό ο νέος Κανονισμός για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει ως νομικά πρόσωπα τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ιδρύματά τους, που σέβονται τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα κριτήρια για την αναγνώρισή τους είναι διαφορετικά από τα κριτήρια για τη χρηματοδότησή τους.

Όπως διευκρινίζεται στον Κανονισμό, ένα αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, προκειμένου να λάβει χρηματοδότηση, θα πρέπει να έχει εκλέξει τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή.

Τα αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα* θα έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν δωρεές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέχρι του ποσού των 18.000 ευρώ, ενώ θα έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν τα μη χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια στο επόμενο έτος.

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού δεν θα προκαλέσει αύξηση στο μερίδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. που διανέμει στα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, δεδομένου ότι το ποσοστό συγχρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε θα παραμείνει αμετάβλητο στο 85%.

Σημειώνεται, ακόμη ότι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια ανεξάρτητη αρχή που θα είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους κανόνες αυτούς θα μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις σε περιπτώσεις καταχρηστικής χρησιμοποίησης των κονδυλίων της Ε.Ε., π.χ. σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και της διαφάνειας ή της ποινικής καταδίκης.
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας
Καταλάβαμε τώρα όλοι γιατί κανένα ευρωπαϊκό κόμμα (π.χ. European left) δεν πρόκειται ποτέ να αντιταχθεί, όχι στην ίδια την ΕΕ αλλά και στις θεμελιώδεις νεοφιλελεύθερες αξίες και "ελευθερίες" της;
_________

*Τι είναι ένα πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;


Ένα πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ένας οργανισμός ο οποίος ακολουθεί ένα πολιτικό πρόγραμμα, αποτελείται από εθνικά κόμματα και από μεμονωμένα πρόσωπα ως μέλη, και εκπροσωπείται σε αρκετά κράτη μέλη. Όπως αναφέρεται στις Συνθήκες, «τα πολιτικά κόμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ολοκλήρωση στα πλαίσια της Ένωσης. Συμβάλλουν στη δημιουργία ευρωπαϊκής συνείδησης και στην έκφραση της πολιτικής βούλησης των πολιτών της Ένωσης».

Πώς χρηματοδοτείται ένα πολιτικό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;


Από τον Ιούλιο του 2004, τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα λαμβάνουν ετήσια χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η χρηματοδότηση έχει τη μορφή επιδότησης λειτουργίας. Μπορεί να καλύπτει έως και το 85% των δαπανών ενός κόμματος, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα πρέπει να καλύπτονται από ιδίους πόρους όπως εισφορές μελών και δωρεές.
Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καρδίτσας: και με το ΠΑΣΟΚ, και με τη ΝΔ!

 ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καρδίτσας: και με το ΠΑΣΟΚ, και με τη ΝΔ!

Διαβάστε την αποκαλυπτική ανακοίνωση της ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ:


«Για δεύτερη φορά στο νομό μας ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει το πραγματικό του πρόσωπο. Την ίδια ώρα που ανεβάζει τους τόνους αντιπαράθεσης καταγγέλλοντας τους μνημονιακούς αιρετούς της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το νόμο "Καλλικράτη", που οι προερχόμενοι από τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σημερινοί δήμαρχοι και υποψήφιοι, υπερασπίζονται και εφαρμόζουν, ακριβώς την ίδια ώρα τα στελέχη του στο νομό Καρδίτσας (όπως και σε μια σειρά άλλους δήμους της χώρας) κατεβαίνουν σε κοινά ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους που προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Έτσι στο δήμο Σοφάδων στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκαν με κοινή διακήρυξη στο ψηφοδέλτιο του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ δημάρχου Παπαδόπουλου. Τα έργα του γνωστά! Είναι αυτά που καταγγέλλουν στα μπαλκόνια ο αρχηγός τους και τα στελέχη τους.
Στη συνέχεια ξαναχτύπησαν…
Στο δήμο Πλαστήρα ο αναγγελθείς υποψήφιος δήμαρχος στο συγκεκριμένο δήμο, Η. Αντωνίου, από τα πρώτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα, ανακοίνωσε τη συμφωνία για κοινή κάθοδο στο δήμο με τον Δ. Τουλιά και Θ. Μαλέτσικα με επικεφαλής τον Δ. Τουλιά που προέρχεται απ τη ΝΔ. Μάλιστα στην κοινή ανακοίνωσή τους διακηρύσσουν: "…την πλήρη ταύτιση των απόψεων μας και των κοινών μας θέσεων απέναντι στα σοβαρά ζητήματα του Δήμου"!!!
Σε ποιον δήμο του νομού μας άραγε θα ακολουθήσει η κάθε μορφής συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με "μνημονιακές" δυνάμεις; Οι ψίθυροι και οι ανομολόγητες επιθυμίες στελεχών και υποψηφίων αιρετών του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους δήμους εξελίσσονται σε φωνές και συγκεκριμένες πρακτικές.
Μετά από αυτά τα αποκαλυπτικά γεγονότα για τις προθέσεις και την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ καλούμε τους κατοίκους όχι μόνο των Σοφάδων και του δήμου Πλαστήρα, αλλά και όλου του νομού, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συνειδητοποιήσουν ποιος τους κοροϊδεύει, ποιος συγκαλύπτει τη στρατηγική σύμπλευσης όλων αυτών των δυνάμεων που στηρίζουν τις πολιτικές της ΕΕ. Πόσο υποκριτική είναι η καταγγελία βασικών πολιτικών επιλογών όπως ο νόμος "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" που εφαρμόζεται στην Τοπική Διοίκηση με τα γνωστά αντιλαϊκά αποτελέσματα. Να αναρωτηθούν τι είδους κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι αυτή που οραματίζονται όταν σε ένα δήμο συγκροτούν τέτοιου είδους συμμαχίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκλογή τους; Δεν ακούσαμε πως σκέπτονται να αντισταθούν στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, στις μαζικές διαθεσιμότητες των υπαλλήλων, στα υπέρογκα τέλη και δημοτικούς φόρους. Καλούμε τους κατοίκους να σκεφτούν ακόμα καλύτερα σε ποια κυβέρνηση μας καλούν κάποιοι να συμμετέχουμε και με ποιες πολιτικές δυνάμεις να συμμαχήσουμε!!!
Τους καλούμε να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζονται από το ΚΚΕ, σε όλους τους δήμους του νομού και στην περιφέρεια. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ στηρίζοντας με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές έστω και αν έχουν επιμέρους επιφυλάξεις για την πολιτική του. Να είναι βέβαιοι πως η ψήφος τους θα πιάσει τόπο και δεν θα χρησιμοποιηθεί ούτε για συναλλαγές ούτε για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Αντίθετα η ενισχυμένη παρουσία του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης (ευρωβουλή, περιφέρεια, δήμος) θα παρεμποδίσει, θα καθυστερήσει ή και θα ανατρέψει την επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα. Θα ανοίξει δρόμο για βαθύτερες αλλαγές».

Deutsche Welle: Τι ήθελε στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA; «Οι ΗΠΑ κατευθύνουν τις ενέργειες της Ουκρανίας» λέει η Μόσχα

 Deutsche Welle: Τι ήθελε στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA;

«Οι ΗΠΑ κατευθύνουν τις ενέργειες της Ουκρανίας» λέει η Μόσχα

Βερολίνο
Ρωσικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο αρχηγός της CIA Τζ. Μπρέναν μετέβη το Σάββατο μυστικά στο Κίεβο. Η Μόσχα επιρρίπτει στην μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ ότι οργάνωσε την επιχείρηση ενάντια στους ρώσους αυτονομιστές, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.

Πρόκειται για μια είδηση που χρειαζόταν επειγόντως το Κρεμλίνο, παρατηρεί το Der Spiegel, σχολιάζοντας την είδηση των ρωσικών ΜΜΕ που ήθελαν τον επικεφαλής της CIA,Τζον Μπρέναν να μεταβαίνει το περασμένο Σαββατοκύριακο με απόλυτη μυστικότητα στο Κίεβο, εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί αναφορικά με τον στόχο της επίσκεψης του αρχηγού της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας. Για το Κρεμλίνο, το σενάριο είναι απλό: Ο Μπρέναν έφτασε στο Κίεβο το Σάββατο και λίγο αργότερα, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ προανήγγειλε την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των ρώσων αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Από την ρωσική οπτική γωνία, «βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμη απόδειξης ότι οι ΗΠΑ κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης».

Η Ουάσιγκτον παραδέχεται την επίσκεψη Μπρέναν

Όπως φέρεται να δηλώνει, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ουκρανός αξιωματούχος στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπρέναν «ήταν εδώ με άλλο όνομα. Μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής ασφαλείας, αποφασίστηκε η επιχείρηση στην Σλαβιάνσκ». Αλλά και ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατηγόρησε τη CIA ότι σχεδίασε τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές αιτιάσεις ανάγκασαν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να τοποθετηθεί. Η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, Τζένιφερ Ψάκι, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο αρχηγός της CIA μετέβη στο Κίεβο, σε μια επίσκεψη ρουτίνας, όπως διευκρίνισε. «Κανονικά δεν σχολιάζουμε τα ταξίδια του διευθυντή της CIA, αλλά ενόψει ασυνήθιστων συνθηκών και των εσφαλμένων κατηγοριών που εκτοξεύουν οι Ρώσοι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο διευθυντής επισκέφθηκε το Κίεβο στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη», είπε η Ψάκι.

Προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών είναι κάτι συνηθισμένο και αποσκοπεί στην εμβάθυνση των υπηρεσιών ασφαλείας. Μάλιστα προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία του ταξιδιού του Τζον Μπρέναν στο Κίεβο, η κυρία Ψάκι επικαλέστηκε και συναντήσεις αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών τα περασμένα χρόνια. «Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι υπάρχει πάντα κάποιος σκοπός πίσω από τις συναντήσεις αμερικανών αξιωματούχων με τους ομολόγους τους άλλων χωρών», τόνισε η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, για να προσθέσει ότι είναι εσφαλμένη η πληροφορία που θέλει τον Μπρέναν να καλεί το Κίεβο σε δράση κατά των αυτονομιστών. 
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Μάικ Ρότζερς, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών και επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψη του Μπρέναν στο Κίεβο να ανοίξει το δρόμο για την συνεργασία ΗΠΑ και Ουκρανίας στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, αναφέρει το Der Spiegel.
Πηγή: Το Βήμα

Ουκρανία: Οι διαδηλωτές «μπλοκάρουν» την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του Κιέβου

 Ουκρανία: Οι διαδηλωτές «μπλοκάρουν» την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του Κιέβου

Στο κενό πέφτει εν πολλοίς, η  «αντιτρομοκρατική επιχείρηση»



Στο κενό πέφτει εν πολλοίς, η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες η νέα εξουσία του Κιέβου, με στόχο την καταστολή των διαδηλώσεων στις ανατολικές περιοχές. Οι Ουκρανοί στρατιώτες που κλήθηκαν να καταστείλουν τους διαδηλωτές στις ανατολικές περιοχές, εμφανίστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις απρόθυμοι να εκτελέσουν τις εντολές πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Συγκεκριμένα στο Κραματόρσκ, οι διαδηλωτές σταμάτησαν οχήματα του ουκρανικού στρατού που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πόλη και κάλεσαν τα πληρώματά τους να τα εγκαταλείψουν. Στη συνέχεια τρία ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και ένα όχημα με ρωσική σημαία που μεταφέρει ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά εθεάθησαν στους δρόμους του Κραματόρσκ και κατευθύνθηκαν προς την πόλη Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται βόρεια σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων.

Η παραπάνω είδηση διαψεύστηκε από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο ανακοίνωσε ότι δύο Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή του Λουχάνσκ, της Ανατολικής Ουκρανίας «και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από εξτρεμιστές».

Ωμός αντικομμουνισμός από τη νέα εξουσία του Κιέβου

Την ίδια ώρα η νέα εξουσία του Κιέβου συνεχίζει να «ποντάρει» στην αναβίωση αντισοβιετικών και αντικομμουνιστικών αισθημάτων.

Την Τετάρτη ο «πρωθυπουργός» της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ 
κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υψώνει ένα νέο τείχος του Βερολίνου».  

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι οι γείτονές σας, οι Ρώσοι αποφάσισαν να υψώσουν ένα νέο τείχος του Βερολίνου και επιδιώκουν την επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο», δήλωσε ο Αρσένι Γιατσενιούκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στο Κίεβο. 

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι «εξάγει τρομοκρατία» προς την Ουκρανία χρησιμοποιώντας μυστικές ρωσικές δυνάμεις για να οργανώσουν τους ένοπλους αυτονομιστές, οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και κατέλαβαν δημόσια κτίρια.

Ρωσική απάντηση στις γαλλικές κατηγορίες

Στο μεταξύ την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσαν οι κατηγορίες της Γαλλίας κατά τη Μόσχας για την κρίση στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, έγραψε χθες στο «Twitter»: «Στην Ουκρανία οι Ρώσοι βρίσκονται σε κίνηση -είναι μέθοδοι που γνωρίζουμε- τις έχουμε ήδη δει στην Κριμαία».

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον Φαμπιούς: «Αντί να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, η οποία εμφανίζεται ως η πηγή όλων των δυστυχιών της Ουκρανίας, η γαλλική διπλωματία (...) καλά θα έκανε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Γαλλία, όταν παρουσιαζόταν ως εγγυητής των συμφωνιών της 21ης Φλεβάρη».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μαζί με τους ομολόγούς του της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν πρωτοστατήσει στην υπογραφή στις 21 Φλεβάρη στο Κίεβο συμφωνίας ανάμεσα στον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ουκρανική αντιπολίτευση για την «ειρηνική έξοδο» από την κρίση. 

Η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, αφού οι φασιστικές δυνάμεις κατέλαβαν την εξουσία και ανάγκασαν τον Γιανουκόβιτς, να διαφύγει στη Ρωσία.

Από το 902.gr



Αναρτήθηκε από

Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο: Σε εξέλιξη η καταστολή στις Ανατολικές επαρχίες ("αρκετοί" νεκροί και τραυματίες)

 Νεότερα από το ανατολικό μέτωπο: Σε εξέλιξη η καταστολή στις Ανατολικές επαρχίες ("αρκετοί" νεκροί και τραυματίες)

Βαριά οπλισμένοι Ουκρανοί(;) στρατιώτες στην Αν.Ουκρανία.
Ο δεύτερος από αριστερά φοράει στολή ...αμερικάνικη!
«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση σε όλη την Ανατολική Ουκρανία με τη νέα αντιδραστική εξουσία του Κιέβου να έχει ξεκινήσει τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική» επιχείριση εναντίον των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια. Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Κραματόρσκ, με πηγές να κάνουν λόγο και για νεκρούς μεταξύ των διαδηλωτών. Ο Πούτιν προειδοποιεί ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου, ενώ η προγραμματισμένη για την Πέμπτη τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Αιματηρή η «αντιτρομοκρατική επίθεση»


Ένοπλοι αντιφασίστες στο Σλαβιάνσκ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η «σταδιακή», όπως τη χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην Ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ.


Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Κραματόρσκ με τους διαδηλωτές να αναφέρουν αρκετούς τραυματισμούς και ίσως και νεκρούς. «Εκδιωχθήκαμε από το αεροδρόμιο, αλλά η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχό μας (...) Δεν θα τους επιτρέψουμε να εισβάλουν», δήλωσε διαδηλωτής στο πρακτορείο «Ιντερφάξ». Πάντως εκπρόσωπος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξαν θύματα κατά την επιχείρηση.

Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να παίρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ.

«Στα πρόθυρα εμφυλίου»


Οδοφράγματα στο Ντόνεσκ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των διαδηλωτών στα ανατολικά της χώρας, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο την Τετάρτη. Ο Ρώσος πρόεδρος -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών- σημείωσε ότι «η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου». Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 17 Απρίλη, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος να ακυρωθούν αυτές οι συνομιλίες λόγω των πρόσφατων εξελίξεων υποχωρεί. Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

Οργή για κατασκευασμένη έκθεση του ΟΗΕ


Φάλαγγες τεθωρακισμένων στο Χάρκοβο
Στο μεταξύ, η Ρωσία επέκρινε έντονα σήμερα την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία αναφέρεται ότι οι ρωσόφωνοι στην Ανατολική Ουκρανία ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση προκειμένου να δικαιολογηθεί μια επέμβαση της Ρωσίας. «Σχηματίζει κανείς την εντύπωση πως η έκθεση είναι κατασκευασμένη ώστε να ανταποκρίνεται σε συμπεράσματα που είχαν διαμορφωθεί εκ των προτέρων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην έκθεση χαρακτηρίζονται «υπερβολικές» οι αναφορές για παρενόχληση ρωσοφώνων από Ουκρανούς εθνικιστές εξτρεμιστές και «λανθασμένη πληροφόρηση» το γεγονός ότι οι φασίστες του Κιέβου καταφτάνουν οπλισμένοι για να καταδιώξουν ρωσόφωνους στην Κριμαία. Το μόνο που δεν κάνει η έκθεση είναι να φτάνει να αποκαλεί τους Ουκρανούς νεοναζί «μαχητές της δημοκρατίας». Όμως αυτό το είχαν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, συντονισμένα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Πηγή: 902


Update:

Ακτιβιστές μιλούν για αρκετούς νεκρούς στο Κραματόρσκ – Ενοπλοι του Δεξιού Τομέα στην κατάληψη του αεροδρομίου


«Εχουμε αναφορές για αρκετούς νεκρούς… Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά διάρκεια κατάληψης του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Κραματόρσκ από ουκρανικές δυνάμεις... Πέφτουν πυροβολισμοί…» . Ο Μαξίμ Σεφτσένκο , επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία στο πλαίσιο του Προεδρικού Συμβουλίου για την κοινωνία των, μιλά για νεκρούς, επικαλούμενος μαρτυρίες τοπικών ομάδων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα..

«Ήρθα σε επαφή με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κραματόρσκ… Λένε ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης κατελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμειw  και υπάρχουν απώλειες» είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο Itar Tass.

Ο Σεφτσένκο είπε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί και ένα αντίστοιχο κέντρο παρατηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ντονέτσκ ένα κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είμαστε σε επαφή με ακτιβιστές τόσο στο Σλαβιάνσκ όσο και στο Ντονέτσκ», πρόσθεσε.

Και οι τρείς ουκρανικές πόλεις ανήκουν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στα ανατολικά της χώρας. Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες πως τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα με ουκρανικές σημαίες βρίσκονται σταθμευμένα, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ουκρανικά στρατεύματα που φορούν στολές παραλλαγής και κρατούν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων βρίσκονται κοντά στα τεθωρακισμένα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

Ενοπλοι του Δεξιού Τομέα στη κατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ


Σύμφωνα με εκπροσώπους των ομάδων άμυνας της πόλης, στρατιώτες της ακροδεξιάς ουκρανικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας συμμετείχαν στην κατάληψη του αεροδρομίου, μαζί με άλλους ένοπλους, ενδεχομένως ξένους μισθοφόρους.

«Οι επιτιθέμενοι ήταν ένοπλοι κουκουλοφόροι, ντυμένοι με στολές του Δεξιού Τομέα, ορισμένοι μιλούσαν ξένες γλώσσες. Απέφευγαν κάθε επικοινωνία με τους κατοίκους. Πιστεύουμε ότι είναι μισθοφόροι» δήλωσε ένας ακτιβιστής. Η πόλη εξακολουθεί να ελέγχεται από τοπικές μονάδες αυτοάμυνας . «Έχουμε πραγματικά εκδιωχθεί από το αεροδρόμιο, αλλά η πόλη βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχό μας. Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν» συμπλήρωσε ο ακτιβιστής των δυνάμεων αυτοάμυνας του Κραματόρσκ, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να αντισταθούν ακόμα και σε τεθωρακισμένα.
Πηγή: Η Ρωσία τώρα μέσω Itar-Tass

Η ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΑΤΣΑΛΙΝΗ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ

  Η ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΑΤΣΑΛΙΝΗ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ


Αριστερά και πολιτική


Αμετανόητη είναι πάντα, τόσο η ψυχή όσο και η φωνή του κεφαλαίου.


Την ανάγκη δημιουργίας «επιχειρήσεων - εθνικών πρωταθλητών»(!!!) , οι οποίες θα προκύψουν από την ανασυγκρότηση προβληματικών επιχειρηματικών κλάδων και θα είναι σε θέση να βγουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, θεωρεί ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας προϋπόθεση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Προς επιβεβαίωση η Τράπεζας Πειραιώς προχωρεί σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και σε έκδοση ομολογιακού δανείου.

Με άλλα λόγια η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου με όλα όσα συνεπάγεται στην καταστροφή χρήσιμων παραγωγικών δυνάμεων και πέταγμα στην ανεργία, εκατομμυρίων εργαζομένων, μικρομεσαίων και αγροτών, είναι το όνειρο του κεφαλαίου, είναι η λύση του για τα δικά του αδιέξοδα. Αδιέξοδα που προήλθαν ακριβώς από την εφαρμογή της ίδιας «λύσης» σε κάθε προηγούμενη περίοδο κρίσης του κεφαλαίου.

Αενάως θα αναπαράγονται οι κυκλικές - περιοδικές κρίσεις, θα οξύνεται η γενική κρίση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, θα καταστρέφονται λαοί και παραγωγικές δυνάμεις που με ιδρώτα και αίμα αναπτύχθηκαν για να στριμώχνονται όλα στη μοναδική λύση που έχει το κεφάλαιο για την κρίση: στην εφαρμογή ίδιας πολιτικής συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης που φέρνει μεγαλύτερη κρίση.

Οι λαοί όμως και η εργατική τάξη δεν έχουν κανένα λόγο να υιοθετούν τη λογική του κεφαλαίου. Έχουν τη δική τους λογική που θέλει την απελευθέρωση των εργαζομένων και των παραγωγικών δυνάμεων από τις στενές, εκμεταλλευτικές, καταστροφικές και αδιέξοδες καπιταλιστικές παραγωγικές σχέσεις. Κοινώς έχουν την η κοινή λογική που θέλει ανατροπή του καπιταλισμού και εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού. Ατσάλινη νομοτέλεια.
Αναρτήθηκε από

«Προτείνετε η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ... Μα δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία; Πώς θα τα βάλουμε με τα θηρία;».



«Προτείνετε η Ελλάδα να βγει από την ΕΕ... Μα δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία; Πώς θα τα βάλουμε με τα θηρία;».
Μα το παράδειγμα της Ουκρανίας δείχνει ακριβώς το αντίθετο, ότι οι λαοί πληρώνουν ακόμα και με το αίμα τους, με πολεμικές συγκρούσεις τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ενώσεις.
Τι δείχνει το παράδειγμα της Ουκρανίας για την ΕΕ:
-- Οτι στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ με στόχο να στηρίξουν το τμήμα αυτό της αστικής τάξης που ήθελε ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας, σε αντίθεση με αυτό που κυβερνούσε τα προηγούμενα χρόνια και ήταν προσανατολισμένο στη Ρωσία. Στην επέμβασή τους αυτή οι «δημοκράτες της ΕΕ» δεν είχαν κανένα δίλημμα να στηρίξουν ακραίες εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Αποδεικνύοντας ότι η θεωρία των δύο άκρων, η εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού που υιοθετείται από την ΕΕ, αποτελεί προπέτασμα του αντικομμουνισμού. Ούτε βεβαίως είχαν πρόβλημα να στηρίξουν την ανατροπή μιας κυβέρνησης με βίαια μη κοινοβουλευτικά μέσα, την ίδια στιγμή που στις χώρες τους μιλάνε για «συνταγματικά τόξα». Αποδεικνύεται, λοιπόν, ο αντιδραστικός ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της ΕΕ, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί και στην Γιουγκοσλαβία κ.α.
-- Οτι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που κυριάρχησε μετά την αντεπανάσταση και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, είναι αυτός που οδήγησε την Ουκρανία να αναζητά συμμαχίες είτε στο ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ, είτε στην καπιταλιστική Ρωσία που είναι αναδυόμενη δύναμη. Σε αυτήν τη βάση η Ουκρανία και ο λαός της βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία. Γιατί η Ουκρανία είναι μια χώρα με τεράστια γεωστρατηγική σημασία, με κοιτάσματα φυσικού αερίου, που παίζει ρόλο «ενεργειακού κόμβου» στην περιοχή, πέρασμα για τους αγωγούς της Ενέργειας που ξεκινάνε από την ανατολή και φτάνουν στη Δυτική Ευρώπη. Αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ για την Ουκρανία δεν αφορά την «αλληλεγγύη» αλλά τη διεθνή και περιφερειακή διαπάλη για το μοίρασμα των αγορών.
-- Το λεγόμενο οικονομικό «πακέτο βοήθειας» της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ουκρανία συνοδεύεται με μια σειρά μέτρα στήριξης του ουκρανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Προβλέπεται ο «εκσυγχρονισμός του συστήματος των αγωγών μεταφοράς του φυσικού αερίου» που περνάει από τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, αρχικά από τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ιδιαίτερη, επίσης, βαρύτητα δίνεται μέσω της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ στη δημιουργία ζωνών ελεύθερων συναλλαγών, δηλαδή ζωνών ακόμα μεγαλύτερης δράσης των μονοπωλιακών ομίλων σε μια σειρά από τομείς, όπως π.χ. ο αγροτικός τομέας αλλά και βιομηχανικοί κλάδοι που είναι κυρίως αναπτυγμένοι στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ανάμεσα στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που συνοδεύουν αυτά τα πακέτα βοήθειας είναι το πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση κατά 50% των τιμών φυσικού αερίου, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.
Οι εξελίξεις επομένως στην Ουκρανία είναι πράγματι πολύ διδακτικές για τους λαούς και για τον δικό μας. Είναι διδακτικές γιατί επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα στο λαό. Μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν μπορεί να υπάρξουν ασφάλεια, ειρήνη και αλληλεγγύη για τους λαούς. Οι λαοί πληρώνουν πολύμορφα τη συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες: Και με «ειρηνικό» τρόπο, βιώνοντας την από κοινού επίθεση του κεφαλαίου όλων των κρατών στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, και με «πολεμικό» αιματηρό τρόπο στην εμπόλεμη σύγκρουση ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για το μοίρασμα των αγορών, την ενίσχυση των εθνικιστικών συγκρούσεων.
Η πρόταση, λοιπόν, του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για μονομερή διαγραφή του χρέους, για να έλθει η εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα στην εξουσία είναι ο μόνος δρόμος για την ένωση των λαών στη βάση της κοινωνικής ευημερίας και της ειρηνικής διεθνιστικής συμβίωσής τους. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, το κόστος της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, της στράτευσης των εργαζομένων κάτω από τις ξένες γι' αυτούς σημαίες των αστικών τάξεων είναι μεγαλύτερο από το κόστος της σύγκρουσης με τον καπιταλισμό και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

«Στον αέρα» η διαδικασία για τις δημοτικές εκλογές

«Στον αέρα» η διαδικασία για τις δημοτικές εκλογές
Ακέραιη η ευθύνη στην κυβέρνηση



Eurokinissi
Μας χωρίζουν λιγότερο από δύο βδομάδες μέχρι την προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ μεσολαβούν και οι διακοπές του Πάσχα και η διαδικασία, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι κυριολεκτικά «στον αέρα».
Συγκεκριμένα:
1. Δεν έχει ακόμη εκδοθεί η απόφαση που θα επικαιροποιεί το διοικητικό χάρτη της χώρας, σε κάθε δήμο, δημοτική ενότητα, δημοτική και τοπική κοινότητα, σύμφωνα με την απογραφή του πραγματικού πληθυσμού του 2011. Η επικαιροποίηση έχει γίνει μόνο για τις Περιφέρειες. Ετσι, δεν είναι επίσημα γνωστό πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων εκλέγονται, αν τοπικές κοινότητες έχουν γίνει δημοτικές και αντίστροφα. Και αυτό ενώ, όπως φαίνεται, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στον πληθυσμό αρκετών εκλογικών περιφερειών. Για παράδειγμα, στην Ανατολική Αττική φαίνεται να αλλάζει ο αριθμός των εκλεγομένων δημοτικών συμβούλων σε 4 από τους 13 Δήμους, ενώ εσωτερικές αλλαγές στις δημοτικές ενότητες υπάρχουν και στους 11 Δήμους που διαιρούνται σε δημοτικές ενότητες. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.
2. Δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι βασικές (συνολικές) εγκύκλιοι για όλα τα στριφνά και περίπλοκα ζητήματα εφαρμογής του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) αλλά και του ν. 3870/2010 (δαπάνες και προβολή συνδυασμών). Και αυτό ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή (προηγούμενη Πέμπτη) η κυβέρνηση πέρασε σοβαρές αλλαγές, που διαφοροποιούν τον τρόπο κατάρτισης των συνδυασμών, όπως: Δυνατότητα προσαύξησης κατά 100% (αντί 50%) των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κατάργηση της υποχρέωσης των υποψηφίων σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες να είναι και κάτοικοι των συγκεκριμένων κοινοτήτων, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ποσόστωσης φύλου στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Επιπλέον, με αυτές τις αλλαγές κανονικά πρέπει να τροποποιηθούν άλλες προηγούμενες αποφάσεις της. Για παράδειγμα, η δυνατότητα διπλασιασμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων θα οδηγήσει στην αλλαγή των διαστάσεων των ψηφοδελτίων, θέμα για το οποίο έχει ήδη εκδοθεί απόφαση. Επομένως, χωρίς την έκδοση των παραπάνω εγκυκλίων δεν είναι πρακτικά εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία των εκλογών. Ας σημειωθεί ότι στις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2010, που είχαν γίνει το Νοέμβριο, οι βασικές εγκύκλιοι είχαν εκδοθεί από τον Αύγουστο και πάλι υπήρξαν σοβαρά προβλήματα.
3. Μεγάλη σύγχυση, πραγματικό «αλαλούμ», επικρατεί όσον αφορά τα ζητήματα των οικονομικών των συνδυασμών και τις εφορίες. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπουν το «κλείσιμο» των ΑΦΜ των συνδυασμών των προηγούμενων εκλογών και το «άνοιγμα» νέων. Σε κάποιες περιπτώσεις ζητούν αυθαίρετα πρόσθετα δικαιολογητικά ή απειλούν ακόμη και με πρόστιμα για μη υποβολή ετήσιων φορολογικών δηλώσεων, λες και πρόκειται για επιχειρήσεις! Δε δέχονται επίσης ως έδρες τις διευθύνσεις των δήμων όπου κατεβαίνουν οι συγκεκριμένοι εκλογικοί συνδυασμοί. Η εγκύκλιος του υπ. Εσωτερικών μιλάει για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων, ενώ αυτή έχει καταργηθεί με τους φορολογικούς νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα.
Με βάση τα παραπάνω, ακόμη και σήμερα να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, αν δε δοθεί παράταση τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο ασφυκτικά που είναι πρακτικά αδύνατο να προχωρήσει με στοιχειώδη αξιοπιστία η εκλογική διαδικασία.
Η κυβέρνηση, που φέρει έτσι κι αλλιώς ακέραιη την πολιτική ευθύνη γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, έχει και την ευθύνη να πάρει έστω και τώρα μέτρα για την εξασφάλιση στοιχειωδώς σοβαρών, έστω από τυπική-διαδικαστική άποψη, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων στο Ντονέτσκ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ρωσόφωνων στο Ντονέτσκ
Αναφέρονται οι πρώτοι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων της νέας εξουσίας του Κιέβου



Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται οδικώς και απο αέρος στα περίχωρα της πόλη Ιζιούμ στην Ανατολική Ουκρανία
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Με άρματα μάχης, στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις της εθνοφρουράς (κυρίως μέλη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα») αλλά και μαυροντυμένους που προσομοιάζουν με τους γνωστούς μισθοφόρους της «Μπλακγουότερ», η αντιδραστική εξουσία του Κιέβου ξεκίνησε προχτές το βράδυ τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ενάντια στους ρωσόφωνους διαδηλωτές και τις πολιτοφυλακές που έχουν συγκροτήσει σε όλη την Ανατολική Ουκρανία, διεκδικώντας περισσότερη αυτονομία, νέο σύνταγμα στη βάση της ομοσπονδίας και σεβασμό των δικαιωμάτων τους και της γλώσσας τους.
Επίκεντρο της επιχείρησης είναι οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενώ αναφέρονται και οι πρώτοι νεκροί και τραυματίες (4 και 2 αντίστοιχα χωρίς να μπορούν να επιβεβαιωθούν τα ακριβή στοιχεία) από τις τάξεις των πολιτοφυλάκων σε συμπλοκές στο αεροδρόμιο ανάμεσα στις δύο πόλεις και σε μπλόκα στη διαδρομή προς το κέντρο του Σλαβιάνσκ. Αργότερα χτες, ο αυτοανακηρυγμένος Πρόεδρος της νέας εξουσίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε την κατάληψη του αεροδρομίου και το επιχειρησιακό κέντρο δημιουργείται στην πόλη Ιζιούμ στην επαρχία του Χάρκοβο, πολύ κοντά στην επαρχία του Ντονέτσκ.
Την ίδια ώρα, σε διάφορα σημεία προς τις προσβάσεις των πόλεων πολιτοφύλακες και διαδηλωτές, ακόμα και με αγροτικά μηχανήματα, μπλόκαραν άρματα μάχης, ενώ βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο εμφανίζει ένα άρμα να καταλαμβάνεται από πολιτοφύλακες, πράγμα που δείχνει ότι και ένα μέρος των στρατιωτών δε φαίνεται διατεθειμένο να στρέψει τα όπλα ενάντια στο λαό.
Επικοινωνία Πούτιν με Ομπάμα
Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και το επαπειλούμενο αιματοκύλισμα προκάλεσε τη Δευτέρα το βράδυ την επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαραράκ Ομπάμα. Οπως αναφέρει η ρωσική προεδρία, «σε απάντηση στην ανησυχία που διατύπωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, για τη δήθεν εξελισσόμενη ρωσική εμπλοκή στη Ν.Α. Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί βασίζονται σε αβάσιμες πληροφορίες». Και προσθέτει η ανακοίνωση: «Η σημερινή ουκρανική εξουσία πρέπει να σκέφτεται πρωτίστως πώς πραγματικά να εντάξει όλες τις βασικές πολιτικές δυνάμεις και περιοχές σε διαφανή διαδικασία διαμόρφωσης νέου Συντάγματος, που θα εγγυάται τα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, την ομοσπονδιακή συγκρότηση της χώρας και το ουδέτερο καθεστώς της».
Επίσης, προστίθεται ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αναζήτηση οδών διπλωματικής συνεργασίας στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία, ενόψει της σχεδιαζόμενης τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την ερχόμενη Πέμπτη μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χαρακτηριστικά για τη στάση της κυβέρνηση του Κιέβου: «Δεν μπορείτε να στέλνετε τα άρματα μάχης και την ίδια στιγμή να διεξάγετε διάλογο». Από την πλευρά του ο Κινέζος ομόλογός του, Ουάνγκ Γι, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση και εξεύρεση πολιτική λύσης.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε σχεδιάζουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία αλλά άλλες «βοήθειες», που προσδιόρισε ως οικονομική και διπλωματική.
Ενδιαφέρον έχουν, επίσης, οι αποκαλύψεις σε μέσα ενημέρωσης βάσει των οποίων η πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της CIA, Τζόν Μπρέναν, στο Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε προς αναζήτηση 20 μισθοφόρων Αμερικανών της εταιρείας πολέμου «Μπλακγουότερ» που δρούσαν στην Ανατολική Ουκρανία.
Παρέμβαση έκανε επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που δείχνει την επιφυλακτικότητα του γερμανικού κεφαλαίου λόγω διασυνδέσεων στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit: «Θα ήταν καλό εάν η Ρωσία έπαιρνε αποστάσεις από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες των φιλορώσων διαδηλωτών». Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά για την ΕΕ σημείωσε: «Εννοείται ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ κλειστό κατάστημα και δε θα είναι ούτε στο μέλλον, εφόσον εξακολουθήσει να υφίσταται η ικανότητα απορρόφησης».
Πιέσεις και από τον ΓΓ του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, είχε χτες επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία εξέφρασε την ιδιαίτερα έντονη ανησυχία του για την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Ρώσος Πρόεδρος, από τη μεριά του, κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην Ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία επέκρινε έντονα και σχετική έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία αναφέρεται ότι «οι ρωσόφωνοι στην Ανατολική Ουκρανία ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση, προκειμένου να δικαιολογηθεί μια επέμβαση της Ρωσίας». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε την έκθεση αυτή «μονόπλευρη, πολιτικοποιημένη και όχι αντικειμενική και κατασκευασμένη ώστε να ανταποκρίνεται σε συμπεράσματα που είχαν διαμορφωθεί εκ των προτέρων». Στην έκθεση αναλύονται τα γεγονότα έως τις 2 Απρίλη με βάση τα όσα κατέγραψε στην επίσκεψη κλιμάκιο του γραφείου του ΓΓ του ΟΗΕ. Στην έκθεση απευθύνεται έκκληση να υπάρξει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να τερματιστεί ο λεγόμενος «λόγος μίσους - η εθνικιστική ρητορεία, η υποστήριξη φυλετικού μίσους».
Πάντως, τα γεγονότα χτες στο ίδιο το Κίεβο δείχνουν ότι οι φασιστικές ομάδες του «Δεξιού Τομέα», που είναι βέβαια μέρος της νέας αντιδραστικής εξουσίας, δρουν ανεξέλεγκτα. Χτες μάλιστα προπηλάκισαν υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές, προερχόμενους από το πρώην κυβερνητικό κόμμα των Περιφερειών, όπως ο Ολεγκ Τσαριόφ, που ξυλοκοπήθηκε άγρια μόλις βγήκε από τηλεοπτικό στούντιο.

TOP READ