19 Δεκ 2018

Οι σημαίες του ΠΑΜΕ στον ουρανό της Γαλλίας

 (VIDEO)

Στις εργατικές συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών στη Γαλλία, σημαίες του ΠΑΜΕ κυμάτιζαν δίπλα-δίπλα με τις σημαίες της ΠΣΟ και των αγωνιστικών συνδικάτων της Γαλλίας.
Στο Παρίσι, στη μεγάλη εργατική συγκέντρωση στις 14 Δεκέμβρη, Έλληνες εργαζόμενοι μετανάστες στη Γαλλία συμμετείχαν στη συγκέντρωση με το Εργατικό Κέντρο Βαλ-Ντε-Μαρν και τις σημαίες του ΠΑΜΕ.
Επίσης, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Μασσαλίας στις 18 Δεκέμβρη, με συμμετοχή που ξεπερνούσε τις 20.000 άτομα, δίπλα στη σημαία του Εργατικού Κέντρου της περιοχής κυμάτιζε στην εξέδρα η σημαία του ΠΑΜΕ.
Οι παραπάνω συμβολικές κινήσεις είναι ένα μικρό δείγμα της απήχησης που έχει η σταθερή αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ, των Συνδικάτων και των εργαζομένων της Ελλάδας στους αγώνες των εργαζόμενων και των συνδικάτων της Γαλλίας και πως αυτή συντελεί στην ανάπτυξη των δεσμών και της φιλίας μεταξύ των εργαζομένων των δύο χωρών.
Το ΠΑΜΕ, πιστό στις αρχές της ταξικής αλληλεγγύης και του προλεταριακού διεθνισμού, θα συνεχίσει και θα ενδυναμώσει τις πρωτοβουλίες του για τη συνάντηση και συμπόρευση των αγωνιστικών συνδικάτων της Ευρώπης.
Από 902.gr

Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στην κάλπικη πόλωση, να οργανώσει την αντεπίθεσή του, με το ΚΚΕ μπροστά



Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συζήτηση στη Βουλή



INTIME NEWS
Η συζήτηση που παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες αποτελεί μάλλον πρόκληση για τη νοημοσύνη όλων μας.
Τι λέτε, τόσο εσείς της κυβέρνησης όσο και εσείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον ελληνικό λαό, που αγωνιά για να διασφαλίσει ακόμα και τους όρους μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης;
Του λέτε ότι είναι μοιραίο να ζήσει όπως ζει σήμερα, για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.
Οτι δεν πρέπει να έχει μεγάλες απαιτήσεις. Και ότι πρέπει να είναι και ικανοποιημένος, γιατί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ακόμα πιο επώδυνα μέτρα.
Λέτε, για παράδειγμα, ότι οι συνταξιούχοι, που έχασαν ήδη πάνω από το 1/3 της κύριας και πάνω από το μισό της επικουρικής σύνταξης, πρέπει περίπου να πανηγυρίζουν, γιατί μετά από τόσους αγώνες και δικαστικές προσφυγές θα παγώσουν οι συντάξεις τους, δηλαδή θα μειωθούν λίγο, αφού θα ανέβει ο πληθωρισμός.
Τους λέτε κατάμουτρα ότι για να μην κοπούν κι άλλο οι παλιές συντάξεις, πρέπει να κοπούν οι νέες. Να μη δοθεί η κρατική επιδότηση των ασφαλισμένων για τα φάρμακα ή για τα σχολικά γεύματα...
Κοινός σας στόχος να καλλιεργήσετε στο λαό αναμονή και μείωση απαιτήσεων
Στην ουσία λέτε στο λαό ότι κάθε φορά πρέπει να διαλέξει ποια ανάγκη του θα θυσιάσει, για να συνεχίσετε εσείς απρόσκοπτα να στηρίζετε την ανάκαμψη των κερδών κάποιων επιχειρηματικών ομίλων.
Ο κοινός στόχος σας είναι να καλλιεργήσετε στο λαό την αναμονή, τη μείωση των απαιτήσεων... Την αντίληψη ότι βρισκόμαστε δήθεν σε ένα μονόδρομο και ότι δήθεν δεν μπορεί να γίνει και τίποτε άλλο...
Αυτόν το στόχο εξυπηρετεί το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ «να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον», γιατί ήρθε η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και το δήθεν νέο παραγωγικό μοντέλο της εξωστρέφειας!
Αυτόν το στόχο υπηρετεί και η κριτική της ΝΔ, που μιλά για ανεύθυνη κυβέρνηση που τάχα δεν προωθεί αποτελεσματικά τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις υπέρ του κεφαλαίου!
Ολοι ξέρουμε πλέον, από την ίδια μας την πείρα, ότι η ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στους εξωστρεφείς κλάδους, όπως ο Τουρισμός και η Ναυτιλία, βασίζεται σε τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, σε κομμένους μισθούς και στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ολοι ξέρουμε πως τα λαϊκά στρώματα σηκώνουν ένα βουνό από φόρους, την ώρα που οι όμιλοι καταβάλλουν λιγότερο από 6% των συνολικών φορολογικών εσόδων.
Ολοι ξέρουμε ποιον χτυπούν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες βιάζεται να υλοποιηθούν η ΝΔ!
Εμείς καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη σε αυτήν την κάλπικη πόλωση.
Να απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, να οργανώσει τη δική του αντεπίθεση, με το ΚΚΕ μπροστά.
Λέμε ότι διαλέγοντας το περιβόητο δήθεν «μικρότερο κακό», θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.
Και αυτό φαίνεται μέσα και από τις προβλέψεις του φετινού προϋπολογισμού.
Ο κ. Τσίπρας μάς λέει πως «τα δύσκολα τελείωσαν»... Πως τον Αύγουστο «ήρθε τομή στην ελληνική κοινωνία», γιατί τελείωσαν τα μνημόνια...
Μας λέει πως «η νέα σελίδα της μεταμνημονιακής ανάπτυξης είναι για όλους», γιατί τάχα «ανακτήσαμε την κυριαρχία μας» και μπορούμε «να χαράξουμε το μέλλον μας» με έναν τρόπο που να ικανοποιεί όλους...
Λίγο ακόμα και θα αναφωνήσει, μαζί με τον φίλο του τον Αμερικάνο πρέσβη: «Η Ελλάδα στους Ελληνες»!
Λέτε στον ελληνικό λαό πως έρχεται η ανάπτυξη, που είναι δυνητικά φιλολαϊκή, αρκεί να τη διαχειριστείτε βέβαια εσείς και όχι η «επάρατη δεξιά», που δεν έχει τις δικές σας κοινωνικές ...ευαισθησίες! Ομως ο κόσμος ξέρει πλέον από fake news. Καταλαβαίνει πότε τον κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα του. Καταλαβαίνει πως υπόσχεστε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Και γι' αυτό δεν θα σας αφήσει σε χλωρό κλαρί. Γι' αυτό αναγκάζεστε να κουβαλάτε μαζί σας, κ. Τσίπρα και κύριοι της κυβέρνησης, κλακαδόρους που να σας επευφημούν. Γι' αυτό και ξαναφέρνετε αστυνομικές αύρες.
Η πολιτική της φθηνής εργατικής δύναμης κεντρική πολιτική σε ολόκληρη την ΕΕ
Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα πράγματα. Και αρκεί να τα δει κανείς λίγο ψύχραιμα, για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της πολιτικής σας απάτης. Λέτε πως τα μνημόνια ήταν μια παρέκκλιση από την «κανονικότητα» της Ευρώπης της ανάπτυξης, της Ευρώπης της δικαιοσύνης... Και πως τώρα ήρθε η ώρα για να επανέλθουμε σ' αυτή...
Προσπαθείτε να κρύψετε την ταξική πραγματικότητα. Η πολιτική της φθηνής εργατικής δύναμης είναι η κεντρική πολιτική κατεύθυνση που υλοποιείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, σταθερά και διαχρονικά.
Από τις μεταρρυθμίσεις του Σρέντερ στη Γερμανία, που μετράνε ήδη 20 χρόνια πλέον, μέχρι τις μεταρρυθμίσεις του πολιτικού σας συμμάχου Μακρόν, σήμερα στη Γαλλία. Σε όλες τις περιπτώσεις, η πολιτική της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων απαιτεί επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Μείωση των μισθών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση συντάξεων και κοινωνικού κράτους, απολύσεις στο Δημόσιο, διαρθρωτικές αλλαγές. Κι όλα αυτά υποτίθεται για να διευκολύνουν τις επενδύσεις...
Οποια πλευρά της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής κι αν δει κανείς, οπουδήποτε στην ΕΕ, οι εργαζόμενοι χάνουν για να κερδίζουν κάποια μονοπώλια.
Και δεν ισχύει, όπως λέτε, ότι παντού σε όλες τις χώρες τα τελευταία 20 χρόνια κυριαρχεί η «επάρατη δεξιά», που δήθεν μόνο αυτή παίρνει τέτοια μέτρα.
Τα ίδια μέτρα φέρνουν και οι φίλοι σας οι σοσιαλδημοκράτες, μαζί με τους χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, οι Σοσιαλιστές και οι «κεντρώοι» στη Γαλλία, οι Εργατικοί στη Βρετανία και πάει λέγοντας...
Ο,τι χρώμα - ροζουλί, γαλάζιο, πράσινο - κι αν βγάλει η κάλπη, τα μέτρα είναι πάντα εκεί...
Θα μας ρωτήσετε: Μα καλά, δεν υπάρχουν διαφορές; Υπάρχουν. Ομως, είναι μόνο διαφορές για το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του εγχώριου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου.
Τα μνημόνια ήταν εξειδίκευση αυτής της ταξικής πολιτικής στην Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ξηλώνονται και δεν πρόκειται να ξηλωθούν τα μνημόνια και οι βασικοί νόμοι τους από κανέναν σας που συμμετείχατε ή επιδιώκετε να συμμετέχετε σε τέτοιου είδους κυβερνήσεις.
Η «μεταμνημονιακή» σας ανάπτυξη βασίζεται πάνω στα θρυμματισμένα δικαιώματα
Και αν αφήσουμε τα δικά σας παχιά λόγια και δούμε την πραγματικότητα του λεγόμενου «μεταμνημονιακού» προϋπολογισμού σας και της υποτιθέμενης «δίκαιης ανάπτυξης» που έρχεται, θα δούμε πως παραμένει το σύνολο των μνημονιακών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η «μεταμνημονιακή» σας ανάπτυξη βασίζεται πάνω στα θρυμματισμένα δικαιώματα που διαμόρφωσαν τα μνημόνια.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, την οποία δεν μπορείτε πλέον να κρύψετε από κανέναν. Το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει πέσει στο μισό. Οι μισθοί παραμένουν στα επίπεδα που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Μειωμένοι σχεδόν κατά 20%, ενώ η μερική απασχόληση έχει γίνει νόρμα, ειδικά για τους νέους και τις νέες.
Καλείτε τους εργαζόμενους να χειροκροτήσουν τα μεγάλα πλεονάσματα που έχετε πετύχει, συσκοτίζοντας πως αυτά δημιουργήθηκαν ρουφώντας το δικό τους αίμα.
Και τι να πούμε για την εκτόξευση των έμμεσων φόρων, τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τη μείωση έως και κατάργηση του όποιου αφορολόγητου υπήρξε, τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις, δηλαδή όλα τα μέτρα που ψηφίσατε μαζί, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παραμένουν.
Και αποτελούν το καύσιμο για τα θηριώδη δημοσιονομικά πλεονάσματα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Τι απ' όλα αυτά θα αλλάξει στη «μεταμνημονιακή περίοδο», που μας υπόσχεστε;
-- Μήπως θα ανέβουν οι συντάξεις;
-- Μήπως οι μισθοί θα επανέλθουν στα επίπεδα που είχαν πριν την κρίση;
-- Μήπως θα μειωθούν ουσιαστικά οι φόροι; Ο ΦΠΑ; Ο φόρος στο Πετρέλαιο;
-- Μήπως θα αυξηθούν οι δαπάνες στη δημόσια Υγεία;
Μην βαυκαλίζεστε, κύριοι της κυβέρνησης και κύριε πρωθυπουργέ, παρόλο που δεν βρίσκεστε στην αίθουσα, ελπίζω να ακούτε. Το συνηθίζετε άλλωστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αυτά τα χρόνια, να μη βρίσκεστε σ' αυτήν την αίθουσα, παρά μόνο όταν μιλάτε εσείς στο τέλος.
Ο ελληνικός λαός δεν είναι κουτός...
Εχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως η ανάπτυξη είναι θετική μόνο για σας και για τα πολιτικά αφεντικά σας. Τους μονοπωλιακούς ομίλους, στους οποίους δεν κουράζεστε να μοιράζετε συνεχώς και νέα δώρα.
Ισχυρίζεστε ότι «ανακτήσαμε την εθνική μας κυριαρχία»!
Ετσι κι αλλιώς, όμως, στην ίδια όχθη, ενάντια στο λαό, βρίσκονται και η εγχώρια άρχουσα τάξη και οι ξένοι δανειστές. Εποπτεία της ΕΕ υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει, και μάλιστα πιο ενισχυμένη.
Δημοσιονομική εποπτεία έχουν όλα τα κράτη - μέλη, ειδικά στο πλαίσιο της ΟΝΕ και της ζώνης του ευρώ. Και οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις με την Ιταλία φωτίζουν του λόγου το αληθές.
Η περίπτωση όμως της χώρας μας είναι χειρότερη. Η εποπτεία συνεχίζει να είναι ενισχυμένη. Και - όσο και αν προσπαθείτε να το κρύψετε - έχετε υπογράψει πως θα υλοποιήσετε συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο διάστημα, και συνεπώς κρίνεστε και επ' αυτών.
Το παράρτημα της συμφωνίας του Αυγούστου αποδεικνύει πως «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Αρα το μνημόνιο με νέα μέτρα που υποχρεώνεται η χώρα να υλοποιήσει είναι εδώ, «πανταχού παρόν». Τα μέτρα που έχετε ήδη υπογράψει στην 3η «αξιολόγηση», αλλά και γενικότερα, εκτείνονται πολύ μετά το 2019.
Κάνετε ό,τι μπορείτε για να ισοπεδώσει η άρχουσα τάξη το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εχετε υπογράψει για θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 5 χρόνια. Και μέχρι το 2060 έχετε υπογράψει για πλεονάσματα που ξεπερνούν το 2%, στα επίπεδα που προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Δημοσιονομική Συνθήκη, η οποία δεσμεύει κάθε χώρα της ΕΕ και αποδεικνύει πως η δημοσιονομική εποπτεία είναι διαρκής και δεν θα σταματήσει ποτέ.
Αποδεικνύει επίσης πως δεν πετύχατε κανενός είδους ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις σας! Ομως η οικονομική πολιτική που χαράσσετε ήταν και παραμένει δικιά σας. Ηταν και παραμένει η πολιτική που έχουν ανάγκη οι όμιλοι, για να θωρακίσουν τα κέρδη τους. Τα μνημόνια ήταν όλα σαν να τα είχε γράψει ο ίδιος ο ΣΕΒ, και οι υπόλοιπες βέβαια εργοδοτικές οργανώσεις.
Η δική σας Ελλάδα, η Ελλάδα του κεφαλαίου, για να επιζήσει πατά πάνω στη δική μας, στην Ελλάδα του ελληνικού λαού, που στενάζει για να θωρακίζονται τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Γι' αυτό και κανείς δεν φωνάζει για την εποπτεία της ΕΕ. Είναι άλλωστε ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος... Στην πραγματικότητα, ο προϋπολογισμός φωτίζει την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων το επόμενο διάστημα.
Τα έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζονται αυξημένα κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυξημένα ακόμα και από τους στόχους που εσείς είχατε θέσει στο τελευταίο Μεσοπρόθεσμο, στα 53,7 δισ. ευρώ, που βέβαια πέφτουν πάλι πάνω στα συνηθισμένα υποζύγια, στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Ντροπή να μιλάτε για «αναδιανομή υπέρ του λαού», την ώρα που δίνετε νέα «αντίμετρα» στο κεφάλαιο
Πανηγυρίζετε, γιατί πετυχαίνετε ένα πλεόνασμα ύψους πάνω από 7 δισ., αυξημένο ακόμα και απ' τους δυσθεώρητους στόχους που είχατε θέσει στο Μεσοπρόθεσμο. Εχετε φτάσει μάλιστα σε τέτοια επίπεδα θράσους, ώστε δεν διστάζετε να παραδεχτείτε ότι το πραγματικό πλεόνασμα είναι 3,5% και πως απλά επιστρέφετε πίσω 1 περίπου δισ. με τη μορφή ορισμένων επιδομάτων, σε ομάδες της πιο ακραίας φτώχειας.
Θέλει κάτι περισσότερο από θράσος να μιλάτε για «αντίμετρα», όταν ο προϋπολογισμός ξεχειλίζει από πραγματικά «αντίμετρα», νέας κρατικής βοήθειας στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οπως, για παράδειγμα, τα 1,1 δισεκατομμύρια περίπου ευρώ, μόνο για τις απαλλαγές ή μειώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων και άλλων πρώτων υλών μόνο βέβαια για εφοπλιστές, βιομηχάνους, αεροπορικές εταιρείες, μεγαλοξενοδόχους και μεγάλες ιδιωτικές κλινικές.
Πανηγυρίσατε, γιατί δεν προχωρήσατε στη χαριστική βολή στις παλαιές συντάξεις! Αλλά την ίδια ώρα παγώσατε τις νέες για μια 4ετία, οδηγώντας αυτές σε πραγματική μείωση της τάξης του 10%...
Προσπαθείτε να πείσετε τους εργαζόμενους πως τα ελάχιστα ψίχουλα που δίνετε είναι «ανακούφιση» και «κοινωνική δικαιοσύνη».
Τώρα τι να πούμε; Αιδώς Αργείοι! Το 'χουμε πει πολλές φορές, άλλη μία φορά... δε νομίζω ότι θα ιδρώσει το αυτί σας. Γιατί είναι ντροπή να συσκοτίζετε πως αυτό που «μοιράζετε» στο λαό είναι λιγότερο από 1 δισ., όταν ο προϋπολογισμός είναι 55 δισεκατομμύρια και όταν το πλεόνασμα είναι 7 δισεκατομμύρια.
Είναι ντροπή να μιλάτε για «αναδιανομή υπέρ του λαού», όταν μόνο απ' τον ΦΠΑ υπολογίζεται πως θα εισπράξετε 800 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα, ακόμα και απ' τους στόχους που είχατε θέσει, σε βάρος βέβαια των εργαζομένων.
Γιατί έχετε το θράσος να μιλάτε για ανακούφιση όταν αυτά που δίνετε, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των εργαζομένων, τις απώλειες των τελευταίων ετών.
Εχετε το θράσος να κάνετε λόγο για αύξηση του μέσου μισθού κατά 1,4%...
Είναι τουλάχιστον πρόκληση. Είναι τουλάχιστον πρόκληση, την ώρα που ο μισθός έχει υποχωρήσει πάνω από 20%, να εμφανίζετε μια ισχνή αύξηση των 80 λεπτών τη μέρα - προ φόρων... - σαν αύξηση!
Είναι πρόκληση, την ώρα που οι φόροι κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα, να κομπάζετε για μια τέτοια αύξηση!
Οπως και είναι ντροπή να μιλάτε για στήριξη των αγροτών απ' την κυβέρνησή σας.
Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική εντείνεται απέναντι και στη μικρομεσαία αγροτιά, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας, της χρηματοδότησης αυτής της κερδοφορίας και της πολλαπλής στήριξης των λίγων κερδοσκόπων.
Γι' αυτό και απέναντι στην αντιλαϊκή σας πολιτική εκτός από τους εργατοϋπάλληλους, τους συνταξιούχους, θα έχετε και τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Το οργανωμένο τους κίνημα, το οποίο συντονίζεται πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, συμμετέχει στα σημερινά συλλαλητήρια ενάντια στον προϋπολογισμό του 2019.
Βγάζει τα τρακτέρ στους δρόμους κι έπεται συνέχεια στον αγώνα για την επιβίωσή τους και την παραμονή τους στην παραγωγή. Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού περί μάχης για δίκαιη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την ΚΑΠ, αποτελούν πολιτική απάτη.
Ολοι μαζί οι κυβερνώντες στην ΕΕ, είτε ευρωσκεπτικιστές είτε ευρωλάγνοι, συμφωνώντας ή διαφωνώντας, υπηρετούν τον ανταγωνισμό για το κέρδος των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και στην αγροτική παραγωγή.
Οι προτεραιότητες αυτής της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ δεν έχουν καμία σχέση με τις προτεραιότητες της μεγάλης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών. Κανείς δεν πρέπει να παρασυρθεί από τους νέους γύρους δήθεν «μαχών, αγώνων και διαπραγματεύσεων» των κυβερνώντων.
Ο προϋπολογισμός σας προωθεί αυτήν την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη συγκέντρωση συνεχώς της παραγωγής, της κερδοφορίας του βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου.
Χρησιμοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ), τις άμεσες ενισχύσεις, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το ΕΣΠΑ.
Με χρήματα που αντλούνται από την άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση και της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών και καρπώνονται κυρίως οι μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και οι μεταποιητικές μονάδες και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης, υποταγμένοι στο βιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο, που θέλει να έχει περισσότερες και όλο περισσότερες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση δανείων.
«Σταγόνες» πάνε στους αγρότες, κυρίως της μικρομεσαίας αγροτιάς, που αγωνίζονται να επιβιώσουν. Το μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης που αφορά τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους δεν μπορεί να αναιρέσει τις συνέπειες του ανταγωνισμού από τα μονοπώλια και της επιβάρυνσης από την αστική πολιτική για τη μεγάλη πλειοψηφία τους.
Γιατί είναι ντροπή να μιλάτε για δικαιοσύνη και κοινωνική αναδιανομή, όταν βαφτίζετε πλούσιο τον καθένα που έχει εισόδημα πάνω από 9.000 ευρώ το χρόνο και τον υποχρεώνετε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Και είναι ντροπή, γιατί ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει πλούτος, κύριοι της κυβέρνησης.
Ο πλούτος βρίσκεται στους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων, στους εφοπλιστές, στους βιομήχανους, στους τραπεζίτες.
Σας προκαλούμε να μας απαντήσετε:
- Γιατί μεγάλες επιχειρήσεις πληρώνουν μόλις το 5% του προϋπολογισμού και ο λαός όλο το υπόλοιπο;
- Πόσο φόρο πληρώνουν οι φίλοι σας οι εφοπλιστές;
- Πόσο οι βιομήχανοι;
- Γιατί αποφασίσατε πως αυτούς πρέπει να τους ενισχύσετε κι άλλο, ακόμα περισσότερο, μειώνοντας τη φορολογία τους;
Φυσικά, δεν περιμένουμε καμιά ουσιαστική απάντηση από εσάς, κύριοι της κυβέρνησης, κύριε Τσίπρα.
Ισως κάποιο ειρωνικό σχόλιο, σαν αυτά που συχνά - πυκνά κάνετε, πως αυτοί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν τα λεφτά τους για την ανάπτυξη, ενώ οι εργαζόμενοι, αν πάρουν τα 2.000 ευρώ θα τα σπαταλήσουν...
Η «ανέφελη πορεία» προς την καπιταλιστική ανάπτυξη, ένα ακόμα ανυπόφορο ψέμα
Εξίσου ψευδεπίγραφο είναι το επιχείρημά σας πως επανήλθαμε στην «κανονικότητα μιας ανάπτυξης που θα είναι διαρκής και σταθερή»...
Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.
Οι εγχώριες τράπεζες είναι «γίγαντες με πήλινα πόδια»... Τα «κόκκινα» δάνεια απειλούν ευθέως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος είναι προ των πυλών. Γι' αυτό, άλλωστε, ετοιμάζετε νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών, με κρατικά χρήματα. Ενώ, ταυτόχρονα, θα κλιμακώσετε την επίθεση στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, με πολλαπλασιασμό των κατασχέσεων των λαϊκών κατοικιών.
Για να υποχρεώσετε και έτσι τους εργαζόμενους να ξεζουμιστούν κυριολεκτικά, για να αποπληρώνουν τις τράπεζες.
Παράλληλα, σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ενδείξεις για νέα εκδήλωση οικονομικής κρίσης συσσωρεύονται.
Το πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου δεν λύθηκε, δεν μπορεί να λυθεί με κάποιον άμεσο και εύκολο τρόπο.
Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ και απότομα.
Σε αυτές τις συνθήκες, μοναδική λύση για το κεφάλαιο σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η ποικιλόμορφη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.
Είτε με άμεση μείωση ξανά των μισθών, που διασφαλίζει φθηνότερη εργατική δύναμη, είτε με ιδιωτικοποιήσεις στην Παιδεία, στην Υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, που φορτώνουν βεβαίως νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες, είτε τσακίζοντας τους πάλαι ποτέ «μεσαίους», όπως αποκαλείται όποιος δεν βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης, για να εξηγούμαστε, ώστε να βρεθούν νέες πηγές στήριξης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Σ' ολόκληρο τον κόσμο, διαχρονικά, η πλευρά σας, σ' αυτήν τη φάση αυτού του ταξικού πολέμου που έχει εξαπολύσει, επιτίθεται και σε μισθωτούς, και σε αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες, σε συνταξιούχους.
Παράλληλα, όλα τα κέντρα του καπιταλισμού προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη αυτής της κρίσης το καθένα στον εκάστοτε αντίπαλό του, με κάθε λογής μέτρα. Ομως, είναι τελικά όλα ατελέσφορα.
Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ομίλους, κράτη και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, αλλά και στο εσωτερικό όλων αυτών, συνεχώς οξύνονται. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για παράδειγμα, δυναμιτίζει κυριολεκτικά την περιοχή και αυξάνει την αστάθεια.
Στη γειτονιά μας, ο ρόλος που έχετε αναλάβει, ο γεωπολιτικός μεντεσές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εκθέτει τη χώρα σε νέους κινδύνους, πολύ πιο άμεσα απ' ό,τι πριν. Η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, ως σημαιοφόρου στα ΝΑΤΟικά σχέδια, απειλεί άμεσα και την οικονομία της χώρας.
Δεν βλέπετε ή κάνετε ότι δεν βλέπετε πως διεθνώς το καπιταλιστικό σύστημα κινείται προς μια νέα κρίση. Μια κρίση, που μια οικονομία τόσο ανοιχτή, όσο η ελληνική, ατμομηχανή της οποίας είναι ο τουρισμός και οι διεθνείς μεταφορές, έχει την προοπτική να την γονατίσει.
Η ανέφελη πορεία προς τον ουρανό της «καπιταλιστικής ανάπτυξης» που υπόσχεστε, είναι ένα ακόμα από εκείνα τα ανυπόφορα ψέματά σας.
Η αντιπαράθεσή σας μια επιλογή ανάμεσα στον καλύτερο δήμιο
Κύριοι της κυβέρνησης, κύριε Τσίπρα,
Την ίδια στιγμή, ενώ η κυβέρνησή σας υλοποιεί χωρίς ταλαντεύσεις την αντιλαϊκή πολιτική και διαμορφώνει με αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, η ΝΔ εμφανίζεται ως ο χρησιμότερος αντίπαλός σας.
Η ΝΔ, υποτίθεται, επιτίθεται στην πολιτική σας, κάνοντας λόγο, μαζί με όλα τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου εδώ μέσα, για λαθεμένο «μείγμα» της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.
Υπενθυμίζουμε, φυσικά, ότι τόσο αυτή όσο και τα άλλα κόμματα ψήφισαν και αποδέχτηκαν το δικό σας, 3ο μνημόνιο.
Στη πραγματικότητα, η κριτική της ΝΔ αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ικανοποιηθούν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά οι ίδιες οι ανάγκες του κεφαλαίου.
Φωνάζει στο μεγάλο κεφάλαιο πως είναι καλύτερος διαχειριστής για την επερχόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη, πως μπορεί να υλοποιήσει, λέει, πιο αποτελεσματικά τα απαιτούμενα μέτρα.
Σε τελευταία ανάλυση, η αντιπαράθεσή σας είναι μια επιλογή, ανάμεσα στον καλύτερο δήμιο. Γιατί ο διαχειριστής της αντιλαϊκής, ταξικής πολιτικής του κεφαλαίου, που λέγεται αστική κυβέρνηση, είναι πραγματικός δήμιος για τους εργαζόμενους.
Γι' αυτό και θα οξύνεται η μεταξύ σας κάλπικη αντιπαράθεση όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Γιατί δίνετε και οι δύο εξετάσεις με δύσκολο θέμα...
-- Ποιος είναι ο ικανότερος διαχειριστής για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου;
-- Ποιος μπορεί να ενσωματώσει καλύτερα τη λαϊκή δυσαρέσκεια;
Απέναντι στη μιζέρια της καπιταλιστικής σας ανάπτυξης, η πρόταση του ΚΚΕ
Απέναντι στη μιζέρια της δικής σας καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τις διάφορες βέβαια παραλλαγές της, βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ.
Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, αναγκαία, γιατί ικανοποιεί το σύνολο των συγχρόνων λαϊκών αναγκών, γιατί παίρνει υπόψη τις δυνατότητες που παρέχει η ίδια η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία, τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες υπάρχουν αντικειμενικά.
Εχουμε μια μεγάλη διαφορά με όλους εσάς. Με όλα τα κόμματα.
Εσείς υποτάσσετε την όποια οικονομική σας πολιτική στις ανάγκες της πάση θυσία θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και αποτέλεσμα αυτών των θέσεών σας είναι να αξιοποιούνται μόνο αυτές που μπορούν να καταστήσουν ελκυστικές τις επενδύσεις τους, μοναδικό κριτήριο των οποίων είναι όχι μόνο η διασφάλιση αλλά και η μεγέθυνση αυτού του κέρδους για τους λίγους.
Το δικό μας κριτήριο είναι οι ίδιες οι λαϊκές ανάγκες. Και δεν σταματάμε να εξηγούμε πως προϋπόθεση για να λειτουργήσει η κοινωνία με αυτόν τον τρόπο είναι να απαλλαγεί οριστικά από την καπιταλιστική ιδιοκτησία, από το καπιταλιστικό κέρδος, που αποτελεί την πηγή όλων των λαϊκών δεινών.
Προϋπόθεση είναι τα κλειδιά της οικονομίας να περάσουν πραγματικά στα χέρια των εργαζομένων, του λαού, να οργανωθούν η οικονομία και η παραγωγή με μοναδικό γνώμονα την ικανοποίηση των μεγάλων λαϊκών αναγκών.
Η κοινωνικοποίηση - για παράδειγμα - των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των υποδομών, των μέσων παραγωγής, η αξιοποίηση του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού για την οργάνωση όλων αυτών και ο λαϊκός έλεγχος για την αποτελεσματικότητά τους, είναι αυτό που είναι επίκαιρο και αναγκαίο σήμερα.
Αυτά αποτελούν το στέρεο έδαφος το οποίο μπορεί πραγματικά να απελευθερώσει όλες τις μεγάλες, αναξιοποίητες σήμερα, παραγωγικές δυνατότητες.
Μπορεί να απελευθερώσει την έρευνα και την τεχνολογία από τη σιδερένια φτέρνα του συστήματος.
Μια τέτοια οργάνωση της οικονομίας δεν χωράει βέβαια στα δεσμά ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών όπως είναι η ΕΕ, όπως είναι το ΝΑΤΟ.
Η αποδέσμευση της χώρας μας απ' αυτά τα δεσμά αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με άλλες χώρες.
Καλούμε τον ελληνικό λαό να βγει μαχητικά στο προσκήνιο, να ενισχύσει το ΚΚΕ, που αγωνίζεται καθημερινά για να οργανωθεί η αντεπίθεση των εργαζομένων.
Καλούμε τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους να βαδίσουν αγωνιστικά με το ΚΚΕ.
Οχι μόνο για να βάλουμε φράγμα στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και για να ανοίξουμε το δρόμο που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε πραγματικά τη ζωή που μας αξίζει.

Αναμασώντας τα ίδια ψέματα...


Με προκλητικό τρόπο και αναμασώντας χιλιοειπωμένα ψέματα, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός επιχείρησε να εξωραΐσει την ασφυκτική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στο χώρο της Υγείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάνοντας λόγο για «πραγματικά στοιχεία», ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «έχουμε ενίσχυση των δημόσιων δαπανών Υγείας (...) Η κριτική περί περικοπών που ασκήθηκε πέρυσι για τον προϋπολογισμό του 2018 - και σε μεγάλο βαθμό αναπαράγεται και φέτος - είναι εντελώς αβάσιμη και παραπειστική. Δεν υπάρχουν περικοπές στις δαπάνες, το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει οριακή αλλά πολιτικά και λειτουργικά σημαντική αύξηση κάθε χρόνο».
* * *
Η πραγματικότητα που θέλει να κρύψει ο υπουργός είναι η εξής: Οι δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία μειώνονται το 2019 κατά 65 εκατ. ευρώ, που προστίθενται στις μειώσεις κατά 363 εκατ. ευρώ το 2018. Μόνο σε 6 χρόνια (από το 2013 μέχρι και το 2019), το πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων για τα νοσοκομεία ξεπερνά το 30%. Και όπως ομολόγησε ο υπουργός, «η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπερκαλύπτεται με την αυξημένη μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ», δηλαδή από τις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την «κάλυψη» των ανασφάλιστων και δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους! Μόνο σε δύο χρόνια (2016 - 2017) περικόπηκαν 405 εκατ. ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό.
* * *
Ο Ανδ. Ξανθός μίλησε επίσης για «αιμοδότηση του ΕΣΥ με πάνω από 6.000 μόνιμους γιατρούς και λοιπό προσωπικό, με 4.500 περίπου επικουρικούς εργαζόμενους, καθώς και με 4.000 συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ», ώστε να υπάρξει «σταδιακή αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα». Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και αμείλικτη: Μέχρι τέλος του χρόνου πρόκειται να απολυθούν από τα δημόσια νοσοκομεία 500 επικουρικοί γιατροί που έχουν συμπληρώσει διετία. Μέχρι 31/1/2019 πρόκειται να απολυθούν άλλοι 600 γιατροί μέσω ΕΣΠΑ, ενώ 380 γιατροί του ΕΣΥ συνταξιοδοτούνται τους επόμενους μήνες. Περίπου 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων (νοσηλευτές, τεχνολόγοι, διοικητικοί κ.λπ.) πρόκειται να απολυθούν στα τέλη Μάη, ενώ ενδιάμεσα συνεχίζονται οι απολύσεις εργαζομένων με διάφορες συμβάσεις εργασίας (καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες κ.ά.). Τη στιγμή που τα νοσοκομεία αδειάζουν από προσωπικό, που οι ελλείψεις «χτυπάνε κόκκινο» και απειλούνται με λουκέτο κλινικές και τμήματα, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν προβλέπει ούτε ευρώ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ διευρύνεται η «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις γιατρών και νοσηλευτών.
* * *
«Αποδείξαμε ότι ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων και οι ανισότητες στην Υγεία δεν είναι αποδεκτές (...) Σήμερα οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα, που εξακολουθούν να είναι πάνω από 2 εκατομμύρια, μπορούν πλέον με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να συνταγογραφούνται για τα φάρμακά τους, να πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, να νοσηλεύονται ή να χειρουργούνται στα νοσοκομεία δωρεάν και χωρίς διακρίσεις, να δέχονται εξειδικευμένη και ακριβή φροντίδα χωρίς καμιά χρέωση», υποστήριξε ο Ανδ. Ξανθός. Ποια είναι η αλήθεια; Η δαπάνη για την περίθαλψη των ανασφάλιστων έχει μετατεθεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους μέσω του ΕΟΠΥΥ. Οι δωρεάν παροχές ισχύουν μόνο για ένα μικρό μέρος των ανασφάλιστων, με ατομικό εισόδημα έως 2.400 ευρώ το χρόνο. Οι υπόλοιποι πληρώνουν κανονικά συμμετοχή στις δαπάνες ή και εξολοκλήρου, όπως και οι ασφαλισμένοι. Η κάλυψη εξάλλου αφορά μόνο το δημόσιο σύστημα Υγείας, που σημαίνει ότι υποχρεώνονται σε μόνιμη ομηρία από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ακόμα και για μια απλή εξέταση, αφού τα ραντεβού είναι μακροχρόνια, με κίνδυνο για την υγεία τους.
* * *
Τα «δείγματα γραφής» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθούν την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, στηρίζοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους, υλοποιώντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και το σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων», που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Ασθενείς και υγειονομικοί δεν πρέπει να συμβιβαστούν με το σημερινό χάλι στην Υγεία. Να μην ανεχτούν την κοροϊδία της κυβέρνησης, την πολιτική που συνθλίβει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να αγωνιστούν για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα για όλους.

Ε. Τζ.

Με τα μούτρα στη «δουλειά»




Αν μετά την περσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και τα όσα συμφωνήθηκαν, είδαμε σταδιακά να μετατρέπεται όλη η χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, φέτος, μετά την έναρξη του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, φαίνεται ότι έχουμε να δούμε ακόμα περισσότερα.
Αλλωστε, δεν πρόλαβε καλά - καλά να επιστρέψει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στον «Στρατηγικό Διάλογο», και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέφτει με τα μούτρα στη «δουλειά».
Μόνο για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί τρεις συναντήσεις, στο πλαίσιο των «περιφερειακών σχημάτων» στα οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών προτεραιοτήτων: Η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας και η τετραμερής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχήματα όπως αυτά εγκωμιάστηκαν ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την προσήλωση της Ελλάδας στην προώθηση των σχημάτων αυτών.
Οπως είπε για παράδειγμα ο Γ. Μίτσελ, βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, μιλώντας για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, «είναι μέρος της στρατηγικής μας να ενισχύσουμε το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και ο πιο φυσικός τρόπος είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας σε αυτό το σχήμα».
Η συγκεκριμένη σύνοδος θα επαναληφθεί αύριο Πέμπτη στο Ισραήλ, ενώ στον «Στρατηγικό Διάλογο» προαναγγέλθηκε η άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ και η αναβάθμιση της τριμερούς σε «σχήμα 3+1».
Ετσι, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει καίριο ρόλο ως «προτιμώμενος εταίρος» και χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι ΗΠΑ οικοδομούν βήμα - βήμα μια νέα «δομή ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία.
Τη σκυτάλη θα πάρει η συνάντηση Ελλάδας - Σερβίας την ερχόμενη Παρασκευή, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ/ΝΑΤΟ - Ρωσίας κλιμακώνονται, τα Δυτικά Βαλκάνια μυρίζουν μπαρούτι με τα γεγονότα στο Κόσσοβο και το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.
Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αναλαμβάνει και ρόλο «μαντατοφόρου» προς τις χώρες εκείνες που διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία και μεταφέρουν τη ρωσική πίεση στην περιοχή, όπως είναι η Σερβία.
Αλλωστε, όπως τονίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ, η Ελλάδα αποτελεί «κέντρο βάρους» για τις ΗΠΑ στο γεωγραφικό τόξο που εκτείνεται από την Πολωνία μέχρι το επόμενο «στρατιωτικά ισχυρό κράτος», που είναι το Ισραήλ.
Οσο για την τετραμερή Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ περίπου ως «αναγκαίο συμπλήρωμα» της τριμερούς με την Κύπρο και το Ισραήλ, αφού τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος θεωρούνται «ενιαίος χώρος» για τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Καθόλου τυχαία, στην προηγούμενη τετραμερή βαλκανική σύνοδο που έγινε στις αρχές Νοέμβρη, συμμετείχε για πρώτη φορά και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου.
Τις επόμενες μέρες, λοιπόν, τα πόδια της κυβέρνησης «παίρνουν φωτιά», μπλέκοντας το λαό ακόμα περισσότερο στα θανάσιμα παιχνίδια των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της περιβόητης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», την οποία προσκυνούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Γι' αυτό χρειάζεται να σημάνει «καμπανάκι» για τους εργαζόμενους. Να δυναμώσουν η αντιιμπεριαλιστική πάλη και η αλληλεγγύη με τους γείτονες λαούς, να βρεθεί στο στόχαστρο η στρατηγική του κεφαλαίου, που τσακίζει δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες, μπλέκοντας ταυτόχρονα το λαό σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους.

TOP READ