25 Δεκ 2012

Πλημμύρα… εθνικών ευεργετών στην Κουμουνδούρου


Πλημμύρα… εθνικών ευεργετών στην Κουμουνδούρου 

Μια συνάντηση Τσίπρα και λοιπών ΣΥΡΙΖΑίων με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αποτελεί είδηση για πρωτοσέλιδο. 
Η πιο επιθετική μερίδα του ντόπιου κεφαλαίου δεν κάνει συναντήσεις μ’ όποιον όποιον. 
 Και ποτέ δεν κάνει συναντήσεις οι οποίες προηγουμένως δεν έχουν ετοιμαστεί προσεκτικά «διά της διπλωματικής οδού» (παρασκηνιακά δηλαδή). Θυμηθείτε τι απαντούσαν το περασμένο καλοκαίρι εφοπλιστές σαν τον Ρέστη (για να μας φορολογήσεις θα πρέπει να μας βρεις πρώτα) ή τον πρόεδρο της ΕΕΕ Βενιάμη (η φορολογία που πληρώνουμε στην Ελλάδα είναι στα ίδια επίπεδα με τη φορολογία στην Ολλανδία, την Κύπρο, τη Μάλτα). Μπορούμε, βέβαια, ν’ αντιληφθούμε τους… ευνόητους λόγους που επέβαλαν στη συριζική ηγεσία να μη κάνει ιδιαίτερο ντόρο γύρω απ’ αυτή την είδηση. Οταν συναντιέσαι με καπιταλιστές-γκάνγκστερ δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά, παραθέτοντας καταρχήν το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Δεκέμβρη: 


«Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, με τους βουλευτές Γιώργο Σταθάκη, υπεύθυνο ΕΕΚΕ Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Θοδωρή Δρίτσα, βουλευτή Α΄ Πειραιά και Νήσων, υπεύθυνο τμήματος Ναυτιλίας, συναντήθηκαν σήμερα με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά από αίτημα της Ενωσης. Η συνάντηση είχε χαρακτήρα αμοιβαίας ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έθεσε τα ζητήματα: α. της φορολόγησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και της αύξησης των εσόδων από αυτές. β. της συμβολής της ναυτιλίας στην ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας. γ. του θαλάσσιου τουρισμού, σε σχέση με τις μαρίνες, την ανάπτυξη του κλάδου και την αύξηση των φορολογικών εσόδων. δ. τα εργασιακά και το μισθολόγιο στην ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία των κατώτερων πληρωμάτων με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών. ε. την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι "η ελληνική ναυτιλία πρέπει να διατηρήσει τον πρωτεύοντα ρόλο της παγκοσμίως" και ταυτόχρονα αυτό πρέπει να "αντιστοιχεί σε αυξημένο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας"».
 Είμαστε σίγουροι ότι την ανακοίνωση αυτή θα την προσυπέγραφαν όλοι οι γκάνγκστερ της θάλασσας. Αλλωστε, το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν εξέδωσαν κανένα δελτίο Τύπου και ότι τα παπαγαλάκια τους κάθε άλλο παρά «αντι-συριζικά» συμπεριφέρθηκαν («Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα έγινε χθες η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με επικεφαλής τον πρόεδρο Κ. Θ. Βενιάμη καθώς αντηλλάγησαν απόψεις για το μέλλον της ναυτιλίας», έγραφε για παράδειγμα το «Εθνος», ενώ η εφοπλιστική «Καθημερινή» αναπαρήγαγε απλώς το δελτίο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναμεταδόθηκε από το ΑΠΕ), δείχνει ότι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη συνάντηση και ότι το δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε υπόψη τους και συμφώνησαν. Συμφώνησαν καθότι δεν περιλαμβάνει τίποτα συγκεκριμένο, παρά μόνο τίτλους θεμάτων. 

Ποια είναι, για παράδειγμα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολόγηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων; Οι εφοπλιστές έχουν ήδη συμφωνήσει με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά να δώσουν «οικειοθελώς» 800 εκατ. ευρώ για μια διετία, στο πλαίσιο της φορολόγησης των πλοίων. Ποια ακριβώς πρέπει να είναι η –κατά ΣΥΡΙΖΑ– συμβολή τους στην ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας και πώς θα υποχρεωθούν για κάτι τέτοιο, όταν είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή ναυπηγούν μερικές εκατοντάδες πλοία κυρίως σε κινέζικα και κορεάτικα ναυπηγεία; Και με τον θαλάσσιο τουρισμό τι ακριβώς «παίζει», όταν οι θέσεις των εφοπλιστών για το καμποτάζ και την κρουαζιέρα είναι γνωστές; Σε τι ακριβώς αναφέρεται η φράση «εργασιακά και μισθολόγιο κατώτερων πληρωμάτων» και μάλιστα «με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας των ελλήνων ναυτικών»; Ετσι όπως γίνεται ο συσχετισμός, οδηγεί σε άποψη για χαμηλότερα μεροκάματα και χειρότερες εργασιακές συνθήκες, ώστε τα ελληνικά κατώτερα πληρώματα να γίνουν «ανταγωνιστικά» έναντι των ασιατών και ανατολικοευρωπαίων ναυτικών και να μπορούν έτσι οι εφοπλιστές να τα ναυτολογούν στις γαλέρες τους.

Ενώ για όλ’ αυτά δεν δημοσιεύτηκε τίποτα το συγκεκριμένο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο τίτλοι θεμάτων που συζητήθηκαν, δημοσιεύτηκε στο τέλος η δήλωση Τσίπρα που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών:  
«"η ελληνική ναυτιλία πρέπει να διατηρήσει τον πρωτεύοντα ρόλο της παγκοσμίως" και ταυτόχρονα αυτό πρέπει να "αντιστοιχεί σε αυξημένο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας"».
  Πώς κατάφερε η ελληνική ναυτιλία να είναι ανάμεσα στις πρώτες παγκοσμίως; Μήπως με το «ναυτικό δαιμόνιο της φυλής»; Με τη γκανγκστερική πολιτική των εφοπλιστών τα κατάφερε. Με τον ιδρώτα και το αίμα των ελλήνων (και όχι μόνο, πλέον) ναυτεργατών. Με το προκλητικό καθεστώς φοροασυλίας που της εξασφάλισαν οι μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις. Οσο για το… φερετζέ, για το «αυξημένο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας», είναι άνευ σημασίας. Τα ίδια έλεγε ο Σαμαράς πριν λίγο καιρό, όταν συναντήθηκε δυο φορές με το προεδρείο της ΕΕΕ και συμφώνησαν τελικά να «προσφέρουν» οι εφοπλιστές αυτά τα 800 εκατ., ποσό μικρότερο από τις περικοπές στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του αγροτικού πετρέλαιου. Θυμόσαστε, ασφαλώς, και το ευτράπελο. Αρχικά το πολυνομοσχέδιο-εφιάλτης για το νέο Μεσοπρόθεσμο έκανε λόγο για «οικειοθελή συνεισφορά» των εφοπλιστών και μετά από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε να μη γίνει ρόμπα η συγκυβέρνηση, ο Στουρνάρας έσβησε το «οικειοθελή» και άφησε μόνο το «συνεισφορά».

Τόσα μπορούμε, τόσα δίνουμε, λένε οι εφοπλιστές, αλλιώς χάνουμε ανταγωνιστικότητα που θα μας οδηγήσει σε απώλεια της πρώτης θέσης παγκοσμίως. Κι αν τους πολυζορίσει κανείς, πετάνε ένα «τότε θα πάρουμε τα πλοία και τις επιχειρήσεις μας και θα πάμε αλλού» και όλοι το βουλώνουν. Εχει διαφορετική άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν μας τη λέει; Το θέμα έχει και προϊστορία, έχουμε ξαναγράψει γι’ αυτή και σκόπιμο είναι να την ξαναθυμίσουμε.

Πριν τις εκλογές της 6ης Μάη του 2012, ο Τσίπρας χτυπιόταν από τα προεκλογικά μπαλκόνια και απειλούσε τους εφοπλιστές ότι θα τους ταράξει στη φορολογία. Δεν υπήρχε προεκλογική ομιλία που να μην το έλεγε. «Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4.000 πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δισ. (500.000 ανά πλοίο)» (προεκλογικές ομιλίες στην Ξάνθη, στις 27 Απρίλη, και στη Μυτιλήνη, στις 29 Απρίλη). Στο ενδιάμεσο των δύο εκλογών έγινε η κωλοτούμπα και σ’ αυτό το θέμα. Από τα 500 χιλιάρικα ανά πλοίο φτάσαμε στην «Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα» (πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο Τσίπρας στην «Αθηναΐδα»). Ομως, και σ’ αυτό το πρόγραμμα αναφερόταν: 
 «Θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση οι σχέσεις ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων».
Μέχρι που βγήκε ο Τσίπρας στην διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή του Χατζηνικολάου και έχρισε τους γκάνγκστερ της θάλασσας… εθνικούς ευεργέτες: 
 «Eγώ αυτό που είπα για το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι ότι θα πρέπει –και θα ‘πρεπε ήδη να το ‘χουν κάνει με δική τους πρωτοβουλία, διότι πολλοί από τους ευεργέτες της πατρίδας μας ήταν εφοπλιστές και σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα βάλαν το χέρι στην τσέπη» (enikos.gr, 30.5.12).
 Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης είχαμε προφανώς την εξοργιστική προβολή της Μαριάννας Λάτση και του… φιλανθρωπικού έργου του ιδρύματος Λάτση από την «Αυγή» και τη συνάντηση Τσίπρα-Σταθάκη-Δρίτσα με το συνδικάτο των εφοπλ(η)στών, κατά την οποία επισημοποιήθηκε το ειδύλλιο και περάστηκαν δαχτυλίδια (σ’ αυτά οι εφοπλιστές είναι «μανούλες»).
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε στους εφοπλιστές την απάλειψη κάθε αναφοράς σε κατάργηση του προκλητικού ειδικού φορολογικού καθεστώτος που απολαμβάνουν.
 Οι εφοπλιστές δεν ξέρουμε τι προσέφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορούμε να εικάσουμε πολλά.
Και βέβαια, το νταλαβέρι με τους εφοπλιστές δεν αφορά μόνο αυτό το κομμάτι των καπιταλιστών. Αποτελεί σαφές δείγμα γραφής για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κεφαλαιοκρατίας, της οποίας την ευμένεια προσπαθεί να κερδίσει. 
Πηγή: "Κόντρα" 
 Αναρτήθηκε από TRASH

Τα καλα του.....καπιταλισμου


Ρωσία: Δεκάδες νεκροί από το........ ψύχος!!!!!! 




Το δριμύ ψύχος του φετινού χειμώνα στη Ρωσία, αλλά και η κατάρρευση όλων των δομών πρόνοιας και προστασίας που είχαν στηθεί επί σοσιαλισμού, έχει κοστίσει ως τώρα τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και έχει στείλει περίπου 1.200 στο νοσοκομείο με κρυοπαγήματα, μεταδίδουν σήμερα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Στην περιοχή γύρω από τη Μόσχα καταγράφηκε η πιο κρύα νύκτα του φετινού χειμώνα, καθώς η θερμοκρασία έπεσε στους 32 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν στο χωριό Τσερούστι, λίγο ανατολικότερα από την πρωτεύουσα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Μόνο κατά τη χθεσινή Κυριακή, επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, πέθαναν από την έκθεσή τους στο κρύο. Οι ειδικοί πιστεύουν πάντως ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που δεν έχουν αναφερθεί, ιδιαίτερα μεταξύ αστέγων που δεν έχουν πρόσβαση σε ζεστασιά ή σε καταφύγια.



Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, εκπαιδευτικοί αξιωματούχοι επέτρεψαν στους γονείς να αποφασίσουν αυτοί αν θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς ανακοινώθηκε πως οι απουσίες τους δεν θα μετρήσουν.
Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν στους 40 βαθμούς υπό το μηδέν.
Το υπουργείο Πολιτικής Άμυνας έστειλε 60 φούρνους αεροπορικώς στη νότια δημοκρατία Τούβα της Σιβηρίας, όπου ένας τοπικός σταθμός παραγωγής ενέργειας έπαψε να λειτουργεί. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στο χωριό Χόβου-Άκσι και περίπου 300 έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.
Το δριμύ ψύχος έχει επηρεάσει επίσης τη γεωργία της χώρας, καθώς πέντε περιφέρειες έχουν χάσει ως και το ένα τρίτο των δημητριακών τους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, διευκρινίζοντας ότι, σε εθνικό επίπεδο, οι απώλειες κατά μέσο όρο ισοδυναμούν με περίπου το 8-9% των δημητριακών που εσπάρησαν την περασμένη χρονιά.


 Αναρτήθηκε από xristos bellos  

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος ανέργων και λαού


ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος ανέργων και λαού
«
Εύρεση εργασίας σε Ελληνες Ανεργους από την ΤΟ Θεσσαλονίκης», διαφημίζει η νεοναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή». Στη σχετική αφίσα, βάζοντας το ερώτημα «Είσαι άνεργος;» καλεί όσους ψάχνουν δουλειά να αποταθούν για πληροφορίες στη «Νομαρχιακή Διοίκηση Θεσσαλονίκης».
Δεν είναι η πρώτη φορά, που η νεοναζιστική οργάνωση κάνει τον πλασιέ μεγαλοεργοδοτών, ψάχνοντας να τους εξασφαλίσει φτηνούς εργάτες με εξευτελιστικά μεροκάματα των 14 και 18 ευρώ, δίχως δικαιώματα (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, δημοκρατικά), για τα οποία λέξη δε βρίσκει να πει στις πάμπολλες και μακροσκελείς ανακοινώσεις της. Πατάνε πάνω σε ένα μεγάλο πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών για να χύσουν το φασιστικό τους δηλητήριο σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης. Ετσι κάνουν τις βρωμοδουλειές τους.
Το τι ρόλο παίζουν το δείχνουν μόνοι τους. Από τη μία, ζητούν να απολυθούν εργάτες, όπως στο εργοστάσιο EURODRIP στα Οινόφυτα στη Βοιωτία και, από την άλλη, το παίζουν "Χρυσή Ευκαιρία" για τα αφεντικά που ψάχνουν φτηνά εργατικά χέρια. Θυμίζουμε ακόμα ότι πριν από μερικές μέρες σε ιστοσελίδα της οργάνωσης των φασιστοειδών στην Αιτωλοακαρνανία, δημοσιεύτηκε μικρή αγγελία εργοδότη της περιοχής που αναζητά Ελληνες εργάτες για τα χωράφια του...!
Οι Χρυσαυγίτες βγάζουν λάδι τον καπιταλισμό, που, όπως και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, πιστά υπηρετεί. Αποσιωπά ότι η ανεργία - όπως και η εξαθλίωση, προσφυγιά, φτώχεια, εγκληματικότητα - είναι σύμφυτα του συστήματος. Εδράζονται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην επιβολή του κεφαλαίου πάνω στην εργασία, την οποία αποδέχεται η οργάνωση, όντας τσιράκι, δεκανίκι των μεγαλοκεφαλαιούχων.
Δε θα τα καταφέρουν. Ο λαός, η εργατική τάξη στέκεται εμπόδιο σε τέτοιες δόλιες μεθοδεύσεις, πρέπει να τους απομονώσει. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που προαναφέραμε στα Οινόφυτα. Η αντίδραση του Σωματείου Χημικής Βιομηχανίας «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», αλλά και των εργαζομένων απέτρεψε την όποια σκέψη για τις απολύσεις που ζήτησε η Χρυσή Αυγή. Απαραίτητη σημείωση: Για τις μειώσεις μισθών που έχει κάνει και για τις παραπέρα που έχει εξαγγείλει η εργοδοσία της EURODRIP δεν έβγαλαν άχνα τα φασιστοειδή...
Στον Πειραιά
Για ακόμη μια φορά, η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας και προκλητικότητας, οργανώνοντας διανομή τροφίμων «μόνο για Ελληνες» στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά το περασμένο Σάββατο. Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, σημείωσε: «Η κίνηση της Χρυσής Αυγής είναι υποκριτική και ψηφοθηρική, καθώς την ίδια στιγμή που μέσα στη Βουλή υπερασπίζεται με πάθος τα συμφέροντα των εφοπλιστών, πραγματοποιεί ταυτόχρονα διανομές τροφίμων στα θύματα της πολιτικής που υποστηρίζει με νύχια και με δόντια».

Τι δείχνει το παράδειγμα της Βραζιλίας;


Τι δείχνει το παράδειγμα της Βραζιλίας;
-- Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το μείγμα διαχείρισης στη Βραζιλία σαν πρότυπο που θέλει να εφαρμόσει στην Ελλάδα αν κυβερνήσει. Τι γίνεται όμως στη Βραζιλία;
Η Πρόεδρος της Βραζιλίας - της 6ης μεγαλύτερης οικονομίας παγκόσμια - Ντίλμα Ρούσεφ, με την οποία συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας την περασμένη βδομάδα, δήλωσε πρόσφατα ότι οι αυξήσεις μισθών θα πρέπει στο εξής να βασίζονται στην παραγωγικότητα. Μέχρι τώρα, οι αυξήσεις που δίνονταν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ήταν στα όρια του πληθωρισμού, ο οποίος «τρέχει» στη Βραζιλία με πάνω από 5%. Η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα δε σημαίνει βέβαια αυτόματα και αυξήσεις, αλλά συνεπάγεται και μειώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας είναι από τα πάγια αιτήματα των βιομηχάνων και των άλλων καπιταλιστών όπου Γης. Η αστική τάξη της Βραζιλίας δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, παρά την αγιογραφία που της έχει φιλοτεχνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με στόχο επίσης την αύξηση της παραγωγικότητας, η κυβέρνηση της Βραζιλίας σκοπεύει να επεκτείνει σε άλλες έντεκα μεγάλες βιομηχανίες τη μείωση ενός φόρου που επιβάλλεται στο μισθολόγιο και που μέχρι τώρα ίσχυε για τέσσερις μόνο βιομηχανίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το μέτρο θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους των εργοδοτών κατά 3,5 δισ. δολάρια το χρόνο. Θα συμβάλει δηλαδή στην αύξηση της κερδοφορίας τους, άρα της ανταγωνιστικότητας, στερώντας έσοδα από το κράτος, το οποίο θα τα αναζητήσει προφανώς από τους εργαζόμενους και το λαό. Αρα, στο μείγμα διαχείρισης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Βραζιλίας περιλαμβάνεται η μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Κι ας καμώνεται - σκοπίμως αόριστα - ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μια δική του κυβέρνηση θα φορολογήσει το κεφάλαιο και θα πετύχει ταυτόχρονα ανάπτυξη.
Μόλις τον περασμένο Φλεβάρη, η κυβέρνηση της Βραζιλίας είχε ζητήσει προσφορές για τη διαχείριση τριών μεγάλων αεροδρομίων. Αμεσα αναμένεται να ζητήσει ανάλογες προσφορές και για άλλα αεροδρόμια. Δηλαδή, συμπράξεις με τα μονοπώλια για να διαχειρίζονται κρατικές υποδομές, που φτιάχτηκαν με χρήμα του λαού. Κι αυτό για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας για το κράτος και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της βραζιλιάνικης οικονομίας, η οποία το 2010 κατέγραψε ανάπτυξη 7,5%, αλλά το 2011 «έπεσε» στο 2,7% και το 2012 προβλέπεται γύρω στο 2%. Τον περασμένο Αύγουστο, η Πρόεδρος της Βραζιλίας κάλεσε τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων για κατασκευή και διαχείριση υποδομών (κύρια δρόμοι και λιμάνια), ύψους 66 δισ. δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρόκειται για υποδομές από τις οποίες οι ιδιώτες θα έχουν άμεσο κέρδος, αφού συμμετέχουν με κρατικό χρήμα στην κατασκευή και αναλαμβάνουν τη διαχείριση. Αλλά θα έχουν και μακροπρόθεσμο όφελος, αφού αυτές οι υποδομές γίνονται για το κεφάλαιο. Οπως είπε η Πρόεδρος της Βραζιλίας, «επιθυμούμε καλύτερα έργα υποδομής για να μειωθούν τα κόστη των επιχειρήσεων». Κι αυτό επειδή ο σίδηρος, η σόγια και άλλα προϊόντα μεταφέρονται σε κακής κατάστασης δρόμους και σε απαρχαιωμένα λιμάνια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ακινητοποιημένα για πολλές βδομάδες, προτού φορτωθούν στα πλοία. Αρα, αυξάνουν τα κόστη για τους καπιταλιστές και ο χρόνος είναι χρήμα.
Ολα αυτά σε μια χώρα αναπτυσσόμενη, όπου μόνο το 14% των δρόμων είναι ασφαλτοστρωμένοι και λείπουν στοιχειώδεις υποδομές, ζωτικής σημασίας για τις λαϊκές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το World Economic Forum κατατάσσει την ποιότητα έργων υποδομής της Βραζιλίας στην 104η θέση, μεταξύ των 142 χωρών. Αρα υπάρχει παρθένο έδαφος για επενδύσεις, οι οποίες, όπως διαβεβαίωσε η Πρόεδρος της Βραζιλίας, θα γίνουν από το κεφάλαιο, για το κεφάλαιο και τους μισθούς συνδεδεμένους με την παραγωγικότητα. Δηλαδή, με ακόμα πιο φτηνούς εργάτες, ακόμα πιο ευέλικτο δημόσιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των καπιταλιστών. Αυτή είναι η ανάπτυξη στη Βραζιλία, την οποία εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και την προβάλλει σαν μοντέλο για ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού, σε ανάπτυξη ή κρίση, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις γίνονται με έναν και μόνο τρόπο: Με κρατικό χρήμα στους ιδιώτες, με μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, με μείωση της φορολογίας στους καπιταλιστές, με υποχώρηση του κράτους από τομείς της οικονομίας, όπου μέχρι τώρα διατηρούσε κάποιες θέσεις, με ιδιωτικοποιήσεις ή συμπράξεις. Δηλαδή, ανάπτυξη στον καπιταλισμό σημαίνει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα για το κεφάλαιο και περισσότερη φτώχεια για το λαό, ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης και σε ποια χώρα εφαρμόζεται. Αυτή είναι η ουσία που πρέπει να δει ο λαός, πίσω από τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν κυβερνήσει, θα συνταιριάξει την καπιταλιστική ανάπτυξη με τη λαϊκή ευημερία.

«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» Οργανο των αστών ενάντια στους εργάτες


«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Οργανο των αστών ενάντια στους εργάτες
Eurokinissi
Ο αντιλαϊκός ρόλος και αντεργατικός χαρακτήρας της «Χρυσής Αυγής», η διασύνδεση και στήριξή της από κεφαλαιοκράτες, πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Στέκεται απέναντι στο λαό, επιχειρεί να τον διχάζει, δηλητηριάζοντάς τον με κάθε λογής απάνθρωπα συνθήματα, ετοιμάζεται να τον χτυπήσει άγρια μόλις το ζητήσει η μεγαλοεργοδοσία.
Ορισμένα παραδείγματα από τη μέχρι στιγμής δράση της:
Καταγγέλλοντας «συνδικαλισμό» και «εργατοπατέρες», στήνει δουλεμπορικά γραφεία που στέλνουν πάμφθηνους εργάτες στους καπιταλιστές, δίχως ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα.
«Προειδοποιεί» εργάτες (π.χ. χαλυβουργούς στη Μαγνησία) να μην απεργήσουν, αλλά αντίθετα να αποδεχτούν ό,τι ψίχουλα τους πετά η εργοδοσία.
Επιτίθεται με ύβρεις, ρόπαλα, μαχαίρια σε μαθητές και απεργούς εργάτες που προπαγανδίζουν προκηρυγμένες απεργίες.
Με Ερώτηση στη Βουλή ζητούσε ουσιαστικά από την κυβέρνηση να στείλει ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να συλλάβουν αγωνιζόμενους απολυμένους και απλήρωτους εργάτες στα εκεί ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία. Οταν η κυβέρνηση το 'κανε την εγκαλούσε ότι άργησε...
Ζητούν νέες φοροαπαλλαγές υπέρ των εφοπλιστών για να μην αλλάξουν σημαία στις καραβάρες τους. Δεν αρθρώνουν κιχ για το καμποτάζ που τσακίζει τους Ελληνες ναυτεργάτες.
Ζητούν νέα «κίνητρα» για «επενδυτές» μεγαλοξενοδόχους. Να αναλάβει ο λαός τα χρέη χρεοκοπημένων τραπεζιτών.
Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά τους, τα φασιστοειδή καλούν μονοπώλια του εξωτερικού να εξορύξουν, φυσικά με το αζημίωτο, τον ορυκτό πλούτο της χώρας, να πάρουν σαν έξτρα δώρο στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπλα που θα αγοράσει με τον ιδρώτα του ο λαός από τα μονοπώλια των χωρών τους.
Ζητά να δοθούν κονδύλια και προμήθειες στις φαρμακοβιομηχανίες.
Ζητά απολύσεις στο Δημόσιο και εισηγείται στη συγκυβέρνηση να απασχολεί στο Δημόσιο εργαζόμενους με 14 ευρώ/μέρα δίχως ασφάλιση (άνεργους του ΟΑΕΔ).
Η δράση τους βρίσκει ανταπόκριση εκεί όπου υποκλίνονται. Σύμφωνα με ιστολόγια, «(...) μερίδα επιχειρηματιών του ΣΕΒ, κυρίως πιο μεσαίων σε δυναμική και νέων ηλικιακά, φέρονται να βλέπουν με άλλο μάτι το ακροδεξιό κόμμα. (...) πιστεύουν πως η Χρυσή Αυγή περιόρισε κατά πολύ τον αριστερό - αναρχικό ακτιβισμό, με ορατά αποτελέσματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας. "Αφού δεν υπάρχει αστυνομία, να μία..." έλεγε σε γεύμα στο Χίλτον γνωστός βιομήχανος τροφίμων (...) πιέζουν για να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την άκρα δεξιά.Διαύλους που ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας(σ.σ. οι μεγαλέμποροι)διατηρεί με το κόμμα».
Η οργάνωση στηρίχτηκε στην πράξη από τμήματα της αστικής τάξης και μηχανισμούς του αστικού κράτους. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ίδιοι μηχανισμοί που την κατακεραυνώνουν, τη φουντώνουν μέχρι εκεί που δεν πάει. Είναι χαρακτηριστικά όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, με αφορμή ρεπορτάζ του BBC (σ.σ. δεν είναι το πρώτο που με το ...δικό του τρόπο προβάλλει ουσιαστικά την οργάνωση), σχετικά με την υπόθεση ξυλοδαρμού του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη.
Η Χρυσή Αυγή όσες θέσεις προβάλλει εδράζονται στην άνοδο του εθνικισμού που προωθήθηκε συστηματικά από αστικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στο «μείγμα» διαχείρισης της κρίσης με τη μορφή των μνημονίων, διαμόρφωσαν την αντίληψη μιαςΕλλάδας υπό κατοχή, που έχασε την εθνική της ανεξαρτησία, προτεκτοράτο της τρόικας. Αντιλήψεις που καλλιέργησαν συστηματικά όλοι οι φορείς του «αντιμνημονιακού ρεύματος» σε όλες τις εκδοχές τους, και τις οποίες ενίσχυσε με τη στάση του και οοπορτουνισμός. Ετσι, ακόμα και αν ορισμένα ευρύτερα λαϊκά στρώματα δε συντάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, βλέπουν με συμπάθεια ή ανεκτικότητα θέσεις και δράση της ενάντια στο «προδοτικό» σύστημα που μας έφθασε ως εδώ. Αλλωστε, το σημερινό σύνθημά της «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» ήταν σύνθημα του ΠΑΣΟΚ προηγούμενες δεκαετίες.
Στο ίδιο πλαίσιο, πολιτικοί και δημοσιολόγοι της αστικής τάξης αξιοποιούν τη Χρυσή Αυγή, μιλάνε για τα «άκρα», ταυτίζουν την ταξική πάλη με τις τραμπούκικες δολοφονικές ενέργειες των φασιστοειδών. Στόχος να χτυπήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης, να προστατέψουν τα συμφέροντα των αστών ενάντια στους εργάτες. Πρόσφατα π.χ., ο Γ. Πρετεντέρης στα «Νέα» έγραφε για συμμορίες της «αριστεράς» που δε διαφέρουν από τη συμμορία της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Π. Μανδραβέλης στην «Καθημερινή της Κυριακής» έγραφε ότι «από τη στιγμή που οι πολίτες θα πεισθούν ότι ο νόμος είναι κάτι σχετικό με τις προθέσεις κάποιου πιο εύκολα θα ενταχθούν στη Χρυσή Αυγή». Οπως αναφέρεται στους νόμους πως είναι «κάτι σχετικό με τις προθέσεις κάποιου», συγκαλύπτει σκόπιμα ότι οι νόμοι είναι των αστών ενάντια στους εργάτες. Ενώ η άποψη ότι εύκολα θα ενταχθεί στη Χρυσή Αυγή σκιαγραφεί την επιθυμία των αστών και σπρώχνει εκεί λαϊκούς ανθρώπους. Διόλου τυχαία, αστικά ΜΜΕ προβάλλουν τη δράση της οργάνωσης. Θέλουν να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα και με αυτό να χτυπήσει το εργατικό κίνημα, στο οποίο επίσης επιτίθενται, με κάθε ψευτοεπιχείρημα, διαστρέβλωση, προβοκάτσια, όπως κάνει και η Χρυσή Αυγή.
Αλλωστε, η οργάνωση βρήκε έτοιμο όλο το πολιτικοϊδεολογικό οπλοστάσιο της αστικής προπαγάνδας, για να δικαιολογεί την εγκληματική πρακτική της. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αστικά επιτελεία και ΜΜΕ χρόνια ολόκληρα φρόντισαν να καλλιεργήσουν την άποψη ότι η προβοκατόρικη δράση διαφόρων κουκουλοφόρων (προκειμένου να εντείνεται η κρατική καταστολή ενάντια στο οργανωμένο εργατικό κίνημα) συνδέεται ή/ και ταυτίζεται τάχα με την επαναστατική ιδεολογία. Προπαγάνδα με στόχο να καλλιεργήσει άλλοθι στην εγκληματική δράση των προβοκατόρων, και την αποστροφή των εργαζομένων στο οργανωμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα. Προπαγάνδα που ταυτίζει αυτήν την αντιδραστική πρακτική με την επιστημονική κοσμοθεωρία του Μαρξ. Τώρα η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί την ίδια προπαγάνδα που εξισώνει τις προβοκάτσιες των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών με την κοσμοθεωρία του Μαρξ, για να βγάλει λάδι την εγκληματική της δράση.
Η Ιστορία διδάσκει ότι απέναντι στην ολοένα και μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση του συστήματος, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, η εργατική τάξη δεν πρέπει να δείξει την παραμικρή ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, να υποστείλει τη σημαία του ταξικού αγώνα ενάντια στην εξουσία της αστικής τάξης και στους τραμπούκους της, της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών. Και έχει σημασία το γεγονός ότι ήδη εργάτες διώχνουν τους τραμπούκους από τα εργοστάσια όπου πάνε να χύσουν το δηλητήριό τους. Οτι σωματεία και συνδικάτα καταγγέλλουν τη στάση τους που δίνει άλλοθι στα αφεντικά και βγάζει λάδι το καπιταλιστικό σύστημα. Οτι μαθητές, νεολαίοι διώχνουν τα φασιστοειδή από τα σχολεία.
Σωρεία τέτοιων αντιδράσεων έχει ήδη συγκεντρωθεί, με πιο εντυπωσιακή και συμβολική τελευταία τέτοια εξέλιξη την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν εκατοντάδες Ελληνες μαθητές και μαθήτριες που ζουν στη Γερμανία καταδικάζοντας τη δράση της: «Σαν παιδιά μεταναστών στη Γερμανία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ρατσιστική βία, τι σημαίνει ναζισμός. Εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με τη δράση ναζιστικών οργανώσεων στη Γερμανία σαν τη Χρυσή Αυγή, που επιτίθενται στους ξένους εργάτες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Η ρατσιστική βία δεν ξεχωρίζει νόμιμους και παράνομους μετανάστες, έχει έναν και μόνο στόχο. Να διχάσει τους λαούς, τους εργαζόμενους, τους νέους για να μη βλέπουν τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματά τους (...) Εμείς που βλέπουμε κάθε μέρα τους γονείς μας να ιδρώνουν για την επιβίωσή μας στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, να παλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα εστιατόριο ή μια μικρή επιχείρηση, εμείς που σαν μαθητές πολλές φορές δουλεύουμε για να βοηθήσουμε τους γονείς μας, γνωρίζουμε ότι για τα καθημερινά βάσανα της οικογένειάς μας δεν φταίει ο συμμαθητής μας που έχει άλλο χρώμα, άλλη θρησκεία ή είναι από άλλη χώρα». Οτι τέτοιες ναζιστικές οργανώσεις στοχεύουν «να τρομοκρατήσουν εμάς και τους γονείς μας για να μην αντιδράσουμε με τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση που κάθε μέρα νιώθουμε, να μείνουν στο απυρόβλητο οι πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους νέους στην Ελλάδα και τη Γερμανία».
Αλλο δείγμα καταλυτικής νεολαιίστικης αντίδρασης η αποφασιστική απάντηση που έδωσαν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου για επικείμενη επίσκεψη κλιμακίου της Χρυσής Αυγής στο σχολείο τους. Σε Γενική Συνέλευση των μαθητών που κάλεσε το 15μελές Συμβούλιο για ζητήματα υποχρηματοδότησης και τις μειώσεις στον προϋπολογισμό, έγινε πρόταση από μαθητή του σχολείου να επιτραπεί η είσοδος σε χρυσαυγίτες σε ενδεχόμενη επίσκεψή τους στο σχολείο με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συμμαθητών του και την παρέμβαση μέλους της ΚΝΕ, που, αφού εξήγησε το ρόλο της Χρυσής Αυγής, κάλεσε τους συμμαθητές του να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοια φασιστικά μορφώματα. Μάλιστα, έθεσε θέμα στη ΓΣ να πάρει απόφαση όχι μόνο να μην τους επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο τους, αλλά και να τους κλειδώσουν απ' έξω. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, 400 μαθητές ψήφισαν υπέρ της πρότασης να μην τους επιτραπεί η είσοδος και μόλις 15 κατά.
Ο λαός έχει πείρα και μνήμη, η νεολαία δύναμη, μπορούν και πρέπει να τους απομονώσουν.

ΔΑΝΙΑ Ο καπιταλισμός «σφάζει»


ΔΑΝΙΑ
Ο καπιταλισμός «σφάζει»
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--
Σ' ένα από τα τελευταία σφαγεία που διατηρεί η εταιρεία «Danish Crown» ακόμα στη Δανία, αφού έχει μεταφέρει τα υπόλοιπα σε χώρες με φτηνότερα μεροκάματα, παραμονές Χριστουγέννων απέλυσε 43 εργαζόμενους γιατί ήταν ...ακριβοί και στη θέση τους προσέλαβε 45 νέους χωρίς Συλλογική Σύμβαση και με πολύ χειρότερους εργασιακούς όρους. Το εργοδοτικό σωματείο έχει τεράστιες ευθύνες, αφού παλιότερα έπεισε τους εργαζόμενους να δεχτούν μειώσεις μισθών για να μην αναγκασθεί η εταιρεία και κλείσει το σφαγείο. Στις λεγόμενες ...αναπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες, «πρότυπο» για σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές, όπως η Δανία, οι καπιταλιστές επίσης ...περιποιούνται τους εργάτες για την κερδοφορία τους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Στο «βάραθρο» οι εργαζόμενοι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στο «βάραθρο» οι εργαζόμενοι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Το «θρίλερ» όσον αφορά το «δημοσιονομικό βάραθρο» συνεχίζεται να παίζεται στις ΗΠΑ, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών να έχουν «καταρρεύσει» μετά την απόσυρση της ψηφοφορίας του σχεδίου «έκτακτης ανάγκης» που κόμισε ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Τζον Μπένερ, που δήλωσε συνάμα ότι η μπάλα είναι τώρα στο στρατόπεδο του προέδρου Ομπάμα και του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα που συναντήθηκε ήδη με τον Χάρι Ρέιντ δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να καταστεί δυνατό να αποφευχθεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό βάραθρο» με την εκπνοή του έτους που θα σημάνει τις αυτόματες αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές των δαπανών άνω των 600 δισ. δολαρίων. Γεγονός που θα σημάνει την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε στάδιο ύφεσης, με όλες τις γνωστές συνέπειες.
Η υποκρισία σ' όλες αυτές τις... θεατρικές δηλώσεις και ενέργειες περισσεύει. Οι δύο πλευρές έχουν εδώ και καιρό, τουλάχιστον παρασκηνιακά, συμφωνήσει όσον αφορά τις περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη για τους ηλικιωμένους, τους φτωχούς και τους ανέργους, τα προγράμματα «Medicare» και «Medicaid», καθώς και στα επιδόματα συνταξιοδότησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ενα ακόμη αποκαλυπτικό δείγμα της υποκρισίας είναι ότι στο φόντο της υποτιθέμενης «επαπειλούμενης καταστροφής» η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 633 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο νόμος Εξουσιοδότησης της Εθνικής Αμυνας για το οικονομικό έτος 2013, που άρχισε την 1η Οκτώβρη, υπερψηφίστηκε με 82 ψήφους υπέρ έναντι 14 κατά και εκτός από την κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία του στρατού, προβλέπει την αποδέσμευση πρόσθετων φόρων για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Αφγανιστάν και την ανάπτυξη πρόσθετων αμερικανικών αποστολών ανά τον κόσμο.
Αυξάνονται οι πεινασμένοι και οι άστεγοι
Στο μεταξύ ο αριθμός των αστέγων, των ανθρώπων που επιβιώνουν μόνο λόγω των συσσιτίων και των φτωχών αυξήθηκε το 2012, σύμφωνα με την έρευνα «Hunger and Homelessness Survey» που δημοσιεύθηκε από τη Διάσκεψη των δημάρχων. Το 84% των αμερικανικών πόλεων κατέγραψε αύξηση αυτών που κατέφυγαν στην αρωγή των συσσιτίων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στο σύνολο όσων επιζητούν επισιτιστική βοήθεια το 51% είναι οικογένειες.
Ο αριθμός των αστέγων που ζητούν βοήθεια αυξήθηκε κατά 7% από το 2011, ενώ σχεδόν το 19% των ατόμων που ζητούσαν βοήθεια για τη σίτισή τους, δεν είδαν το αίτημά τους να ικανοποιείται, παρότι οι μερίδες μειώθηκαν σε ποσότητα ώστε να τραφεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός πολιτών από την ίδια διαθέσιμη ποσότητα τροφίμων. Επίσης η μελέτη καταγράφει ότι το 30% των αστέγων έχει σοβαρές ψυχικές διαταραχές, το 18% έχει μια αναπηρία, το 16% έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ότι το 17% έχει εργασία.
Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας, η φτώχεια μαστίζει τους νέους και ειδικά τις οικογένειες με γονείς κάτω των 30 ετών (37%)! Ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ ο αριθμός των μαθητών σε δημόσια σχολεία που είναι άστεγοι ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Νέος γύρος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέος γύρος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων
Από τις λεηλασίες στην Αργεντινή, όπου οδηγεί η ανέχεια των λαϊκών στρωμάτων από την φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζεται
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--
Λεηλασίες και ταραχές σημάδεψαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπου συμμετέχουν εργαζόμενοι, μικροαστοί έως και αστοί όπως ο Σύνδεσμος των Μεγαλοκτηνοτρόφων και Μεγαλοϊδιοκτητών αγροτικής γης «Sociedad Rural», που εκμεταλλεύονται την περίσταση για να πάρουν τη σκυτάλη της διαχείρισης από την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ που συνεχίζει την πολιτική του σοσιαλδημοκράτη συζύγου της Νέστορ Κίρσνερ.
Αιτία των λαϊκών διαμαρτυριών είναι κυρίως τα οξυμένα προβλήματα διαβίωσης, η φτώχεια, ο πληθωρισμός που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, η ανασφάλεια καθώς η Αργεντινή φαίνεται ότι μπαίνει και πάλι σε περίοδο ύφεσης μετά από σχεδόν μια δεκαετία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους με ισοπεδωμένα τα εργατικά δικαιώματα. Η λεγόμενη «αντινεοφιλελεύθερη» ανάπτυξη, που προβάλλουν και στη χώρα μας οι οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν καπιταλιστική ανάπτυξη που έπληξε την εργατική τάξη.
Από επιθέσεις σε σουπερμάρκετ στο Ροσάριο κινεζικών συμφερόντων που έχουν διεισδύσει και στην Αργεντινή, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία 2 άνθρωποι και 2 τραυματίστηκαν. Οι έφοδοι σε σουπερμάρκετ άρχισαν την Πέμπτη στην πόλη Μπαριλότσε, το χειμερινό θέρετρο των πλουσίων στην αργεντίνικη Παταγονία, στη Ρεσιστένσια, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στη Ροσάριο, όπως και στις Καμπάνα και Σάρατε, προάστια του μητροπολιτικού δήμου του Μπουένος Αϊρες με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Παρασκευή με τη μεγάλη συγκέντρωση στην Πλάσα δε Μάγιο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες κάνει λόγο για ενορχηστρωμένες επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα και στρέφει τα βέλη της σε έναν πρώην «στενό σύμμαχό της», τον ηγέτη του συνδικάτου των φορτηγατζήδων Ούγο Μογιάνο.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποτελούν συνέχεια των πρόσφατων μεγάλων διαδηλώσεων της 8ης Νοεμβρίου, «8Ν», που οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την οικονομική κατάσταση, τον πληθωρισμό, για τους περιορισμούς στην αγορά συναλλάγματος δηλαδή δολαρίων και το ενδεχόμενο συνταγματικής μεταρρύθμισης που θα επέτρεπε στην Φερνάντες να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Δηλαδή, πρόκειται για ένα συνονθύλευμα λαϊκών αιτημάτων και επιδιώξεων μερίδων της αστικής τάξης, που θέλουν άλλες συμμαχίες από αυτές της σημερινής κυβέρνησης, που ευνοούν άλλη μερίδα του κεφαλαίου.

TOP READ