6 Ιουν 2020

Νέο εφοπλιστικό έγκλημα – 35χρονος πέθανε από ηλεκτροπληξία σε πλοίο που δεν είχε άδεια για εργασίες


Τις τραγικές συνέπειες της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της πλήρους απουσίας κρατικού ελέγχου αναδεικνύει ο θάνατος του 35χρονου Μάριου Δούκα στο φορτηγό πλοίο “NODUS”, όταν χτυπήθηκε από ρεύμα στη διάρκεια εργασιών επισκευής στο λέβητα. Ο άντρας μεταφέρθηκε με λάντζα στο λιμάνι και στη συνέχεια στο “Τζάνειο” νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Το Β’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά έχει αναλάβει την προανάκριση, ενώ έχουν συλληφθεί ο 51χρονος αλλοδαπός πλοίαρχος του πλοίου και ο 68χρονος εργοδηγός και νόμιμος εκπρόσωπος του συνεργείου επισκευών. Στο πλοίο με σημαία Λιβερίας έχει απαγορευτεί ο απόπλους μέχρι προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.
Σοβαρή είναι η καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου, ότι το συνεργείο δε διέθετε άδεια εργασιών, δηλαδή δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας ή οποιοδήποτε μέτρο προστασίας. Η απουσία άδειας επιβεβαιώνεται κι από το ίδιο το γεγονός πως το πλοίο ήταν αρόδου, δηλαδή αγκυροβολημένο σε απόσταση από το λιμάνι, που σημαίνει ότι η εκτέλεση εργασιών εκεί απαγορεύονται εξορισμού.
Πολλές είναι οι καταγγελίες του Συνδικάτου ότι εφοπλιστές και εργολάβοι παρακάμπτουν αυτές τις απαγορεύσεις, για λόγους ταχύτητας και περικοπής κόστους, εκτελώντας εργασίες στη ράδα, ζητώντας να γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίοι προφανώς δεν πραγματοποιούνται με φονικά όπως σε αυτή την περίπτωση αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.
Με πληροφορίες από 902.gr

«Κτυπούμε τον σοσιαλισμό στην ρίζα του, από την βρεφική ηλικία»…

 


Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων με αφορμή το άνοιγμα των νηπιαγωγείων καλεί σε…εκπαίδευση των παιδιών στο να μην μοιράζονται παιχνίδια, γραφική ύλη και οτιδήποτε μπορεί να μοιράζονται τα νήπια, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση ιού όπου ενδεχόμενα μπορεί να βρίσκεται…



Με…ιδιαίτερο τρόπο αποφάσισε ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων, Μιχάλης Αντωνίου, να εκφράσει τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις, με αφορμή την επιστροφή των παιδιών στα νηπιαγωγεία
Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Αντωνίου, ανέβασε ένα tweet με αφορμή το άνοιγμα των νηπιαγωγείων στο οποίο καλεί σε…εκπαίδευση των παιδιών στο να μην μοιράζονται παιχνίδια, γραφική ύλη και οτιδήποτε μπορεί να μοιράζονται τα νήπια, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση ιού όπου ενδεχόμενα μπορεί να βρίσκεται.


Ο Μιχάλης Αντωνίου ωστόσο, δεν έμεινε εκεί και χρησιμοποιώντας τις ανησυχίες χιλιάδων γονέων που θα στείλουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, αποφάσισε να εκφράσει τις καπιταλιστικές και δεξιές του καταβολές αναφέροντας πως με αφορμή αυτή την εκπαίδευση των παιδιών, «χτυπούμε το σοσιαλισμό στη ρίζα του».


Με την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων τα παιδιά θα εκπαιδευτούν να ΜΗΝ μοιράζονται μεταξύ τους παιγνίδια, ούτε γραφική ύλη, ούτε ποτήρια/πιάτα/κουτάλια/κρεββάτια... Κτυπούμε τον σοσιαλισμό στην ρίζα του, από την βρεφική ηλικία 😎😊😇


79 people are talking about this
Η αναφορά του κ. Αντωνίου, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για τον τρόπο που βρήκε ο Δ/ντης της ΟΕΒ να εκφράσει τις απόψεις του, χρησιμοποιώντας παιδιά.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα δημιουργήθηκε σάλος, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε άνοιγμα των σχολείων μετά από παρέμβαση της ΟΕΒ παρά του ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στις τέσσερις φάσης χαλάρωσης των μέτρων που εξήγγειλε  ο ΠτΔ στο διάγγελμα του και παρά τις αντίθετες απόψεις μελών της επιδημιολογικής ομάδας.

Στο μίσος του κ. Αντωνίου για τον σοσιαλισμό και οτιδήποτε που αντιτίθεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου, δεν απαντάμε εμείς, αλλά ο Φιντέλ Κάστρο.

Γίνεται λόγος για την αποτυχία του Σοσιαλισμού, αλλά που είναι η επιτυχία του Καπιταλισμού στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική; [..] Ο Καπιταλισμός έχει αποτύχει σε περισσότερες από 100 χώρες οι οποίες βρίσκονται σε μια πραγματικά απελπιστική κατάσταση. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό δεν αναφέρεται, την στιγμή που υπάρχει τόση συζήτηση για την αποτυχία του σοσιαλισμού με αφορμή τα γεγονότα στην ανατολική Ευρώπη. […] Ο Καπιταλισμός έχει καταστρέψει τον κόσμο- έχει δηλητηριάσει τα ποτάμια, τις θάλασσες, την ατμόσφαιρα, καταστρέφει το περιβάλλον και προκαλεί μη ανατρέψιμη αλλαγή του κλίματος παγκοσμίως”.
“Αυτό το εγωιστικό και ανηλεές καθεστώς- ο καπιταλισμός- είναι προορισμένο να εξαφανιστεί. Πραγματικά το πιστεύω αυτό διότι έχω πίστη στην ανθρωπότητα και πιστεύω στο ανθρώπινο είδος και στην δυνατότητα του να παλέψει για δικαιοσύνη και ελευθερία”.
(Συνέντευξη στο μεξικάνικο περιοδικό SIEMPRE, 30 Μαϊου 1991.)

Τάσος Αναστάση

dialogos.com.cy

Νέο κρούσμα αστυνομικής βίας – ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Η βαρβαρότητα και η καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ, είδε και πάλι το φως της δημοσιότητας με την αστυνομική βία που ασκήθηκε σε βάρος λευκού ηλικιωμένου από αστυνομικούς του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη.
Το βίντεο, το οποίο τράβηξε ένας δημοσιογράφος του τοπικού δημόσιου ραδιοσταθμού WBFO και το ανήρτησε στον ιστότοπό του και στον λογαριασμό του στο Twitter, δείχνει έναν άνδρα με λευκά μαλλιά να περπατάει στο πεζοδρόμιο, όταν αστυνομικοί και εθνοφύλακες εφορμούν για να διαλύσουν διαδήλωση κατά της δολοφονίας του Τζόρτζ Φλοιντ. Δύο αστυνομικοί σπρώχνουν τον ηλικιωμένο ο οποίος πέφτει στο πεζοδρόμιο. Τότε ακούγεται ο ήχος σπασίματος και αίμα τρέχει από το κεφάλι του 75χρονου. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος είναι λευκός, δεν κατονομάζεται.


Παρά το γεγονός ότι ο άνδρας χρειάζεται βοήθεια το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς να προσπερνούν τον άνδρα που έπεσε, μολονότι ο αστυνομικός που τον έσπρωξε με το γκλομπ αρχίζει να σκύβει πάνω του προτού τον απομακρύνει ένας άλλος αστυνομικός.
Ο WBFO μετέδωσε ότι δύο μέλη συνεργείου πρώτων βοηθειών έσπευσαν και βοήθησαν τον 75χρονο να μπει σε ασθενοφόρο. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι «ένας άνδρας τραυματίστηκε αφού σκόνταψε και έπεσε», επισημαίνει ο ραδιοσταθμός.
Αφού είδε το βίντεο, ο διοικητής της αστυνομίας του Μπάφαλο Μπάιρον Λόκγουντ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας και έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπράουν.
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε στο Twitter ότι μίλησε με τον δήμαρχο του Μπάφαλο και συμφώνησαν ότι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα, εν αναμονή επίσημης έρευνας.
Ο 75χρονος νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση στο Erie County Medical Center Hospital στο Μπάφαλο, διευκρίνισε ο Μπράουν.

Ο Τραμπ προτείνει στους κυβερνήτες να καλέσουν την Εθνοφρουρά για να «κυριαρχήσουν στους δρόμους»

Ο Τραμπ προτείνει στους κυβερνήτες να καλέσουν την Εθνοφρουρά για να «κυριαρχήσουν στους δρόμους»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα πως πρότεινε σε ορισμένους κυβερνήτες να καλέσουν την Εθνοφρουρά ενώπιον των διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του.
«Προτείνω σε κάποιους από αυτούς τους κυβερνήτες που είναι πολύ υπερήφανοι… Μην είστε υπερήφανοι. Ολοκληρώστε τη δουλειά. Θα καταλήξετε να κάνετε πολύ μεγαλύτερο καλό στο τέλος, καλέστε την Εθνοφρουρά. Καλέστε εμένα», δήλωσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Πρέπει να κυριαρχήσετε στους δρόμους. Δεν μπορείτε να επιτρέπετε αυτό που συμβαίνει, να συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ήταν μόνο η αφορμή…

Η στυγνή δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στις 25 Μάη από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολις, έχει πυροδοτήσει μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται αμείωτες, παρά την άγρια κρατική καταστολή, για την οποία συμπράττουν αστυνομία και στρατός, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και στο εσωτερικό τους.
Ο 47χρονος είναι το πολλοστό θύμα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ και πέθανε από ασφυξία, στη διάρκεια της σύλληψής του από λευκό αστυνομικό, με βεβαρημένο παρελθόν παραβατικότητας, ο οποίος επί οκτώ περίπου λεπτά τού πατούσε το λαιμό με το γόνατο, παρά το γεγονός ότι ο Αφροαμερικανός ήταν ανήμπορος να αντιδράσει σε οτιδήποτε.
Περιορίστηκε έτσι μάταια να εκλιπαρεί για τη ζωή του επαναλαμβάνοντας τη φράση «I can’t breathe» («Δεν μπορώ να αναπνεύσω»), που έγινε και το σύνθημα των λαϊκών κινητοποιήσεων.

KNE-KNE cant breathe
Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που προκαλεί ασφυξία στα λαϊκά στρώματα των ΗΠΑ είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός που σάπισε και ευθύνεται για το ρατσισμό, την αστυνομική βία, την άγρια εκμετάλλευση και τις μεγάλες ανισότητες. Ολα αυτά που δημιουργούν το υπόβαθρο για τις μεγάλες κινητοποιήσεις, αλλά και για τη μεγάλη καταστολή από την πλευρά της κυβέρνησης Τραμπ.
Αλλωστε, είναι πολύ νωπά στα μυαλά όλων η ανυπαρξία του κράτους στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής στη διάρκεια της πανδημίας, το ιδιωτικοποιημένο και απλησίαστο για τους πολλούς σύστημα Υγείας, που μεγάλωσε την αγανάκτηση και πυροδότησε τη μαζική διαμαρτυρία, με αφορμή το θάνατο του Αφροαμερικανού. Ξεπερνούν τις 110.000 οι νεκροί από τον κορονοϊό και τα 42.000.000 οι νέοι άνεργοι, συνέπεια της ύφεσης στην οικονομία, όπου η πανδημία επέδρασε καταλυτικά.

Κρατική καταστολή

Η κυβέρνηση Τραμπ ενεργοποίησε από την πρώτη στιγμή την ομοσπονδιακή αστυνομία, βλέποντας την απροθυμία τοπικών αρχών σε ορισμένες Πολιτείες να επιβάλουν με κάθε τρόπο την τάξη, όπως ζήτησε. Οι διαδηλώσεις έφτασαν τη βδομάδα που μας πέρασε μέχρι τον περίβολο σχεδόν του Λευκού Οίκου, κάνοντας τον Τραμπ και την οικογένειά του να μεταφερθούν για λίγη ώρα σε ασφαλές καταφύγιο.
Επόμενο βήμα ήταν η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε πολλές πολιτείες, με άλλοθι κρούσματα βανδαλισμών σε κινητοποιήσεις, ακόμα και προβοκάτσιες. Ενεργοποιώντας νόμο για την «εθνική ασφάλεια», η κυβέρνηση επιχείρησε να αναθέσει και στο στρατό καθήκοντα καταστολής του πλήθους, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Αμυνας και φήμες για αποπομπή του.
Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και στα πιο χαμηλά κλιμάκια του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, με πολλούς αξιωματικούς και απλούς ένστολους να συμπαρατάσσονται με τους διαδηλωτές, ή να αρνούνται την καταστολή τους. Δεν λείπουν βέβαια και περιπτώσεις όπου ακροδεξιές ομάδες παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, πυροβολώντας ακόμα και ενάντια στο πλήθος των διαδηλωτών.
Η αγανάκτηση και η μαχητικότητα των διαδηλωτών δεν άφησαν φυσικά αδιάφορο τον άλλο πόλο του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, το κόμμα των Δημοκρατικών, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Με παρεμβάσεις τους, στελέχη των Δημοκρατικών, ακόμα και ο πρώην Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα, σηκώνουν κουρνιαχτό για το ρατσισμό και τις ανισότητες, κρύβοντας ότι και στην περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης δεν έλειψαν οι ανθρωποκτονίες από την αστυνομία, ούτε βέβαια οι κοινωνικές – ταξικές ανισότητες.
Δείχνοντας τα αντανακλαστικά του αστικού πολιτικού συστήματος σε αυτές τις δύσκολες ώρες, και μάλιστα στη Μέκκα του καπιταλισμού, οι Δημοκρατικοί και επιτελεία που συνδέονται μαζί τους επαναλαμβάνουν μονότονα την ανάγκη να αποτελέσει η δολοφονία του 47χρονου Αφροαμερικανού κίνητρο για μαζική προσέλευση στην κάλπη, προσπαθώντας να εκτονώσουν αλλά και να καπηλευτούν τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση.

Βαθιές αντιθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι λαϊκές αντιδράσεις στη δολοφονία Φλόιντ ανέδειξαν ξανά τις βαθιές διαιρέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ και τις ενδοαστικές αντιθέσεις που κορυφώνονται τα τελευταία χρόνια πάνω στο βασικό ζητούμενο για την αστική τάξη της χώρας: Με ποια πολιτική και με ποιες συμμαχίες θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την άνοδο των ανταγωνιστών τους και να διατηρήσουν τη θέση τους στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Καθόλου τυχαία, η άγρια καταστολή των διαδηλωτών προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, που έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των ΗΠΑ με κατηγορίες για περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Παίρνοντας τη «ρεβάνς» στη σκακιέρα των ανταγωνισμών, τα αντίπαλα κέντρα και κράτη κατηγορούν τις ΗΠΑ για τη βάρβαρη αντιμετώπιση των λαϊκών διαμαρτυριών, ενώ το ζήτημα έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ, που συνέστησε «έρευνα» για τους δράστες της δολοφονίας και …μετριοπαθέστερη διαχείριση από την κυβέρνηση της αγανάκτησης για το θάνατο του Φλόιντ.
Φλόιντ 1

Στον αντίποδα, με μεγάλες κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, το εργατικό – λαϊκό κίνημα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές των ΗΠΑ, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις συλλήψεις, την τρομοκρατία και τις απειλές στη «γη της ελευθερίας», όπως θέλουν να παρουσιάζουν την Αμερική

info Ατέχνως
  • Από το 1989 έως το 2016 υπερδιπλασιάστηκε στις ΗΠΑ το χάσμα μεταξύ πάμπλουτων και πάμφτωχων οικογενειών.
    Το πλουσιότερο 5% το 1989 υπολογίζεται πως είχε 114 φορές περισσότερο πλούτο και το 2016 είχε 248 φορές περισσότερο πλούτο!
  • Το 1970 το μέσο οικογενειακό εισόδημα (με σημερινούς όρους) ήταν 23.800 δολάρια και το 2018 ανέβηκε μόλις στα 33.000 δολάρια.
  • Αναλογικά, το οικογενειακό εισόδημα των Αφροαμερικανών τη δεκαετία του 1970 ήταν το 56% εκείνου των λευκών Αμερικανών.
    Το 2018, το μέσο οικογενειακό εισόδημα των Αφροαμερικανών ήταν το 61% των λευκών!
  • Οι Αφροαμερικανοί έχουν τριπλάσιες πιθανότητες απ’ ό,τι οι λευκοί να δολοφονηθούν από αστυνομικούς, καθώς αποτελούν το 24% των θυμάτων αστυνομικής βίας, αλλά μόλις το 13% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.
    Από το 2013, ο μέσος ετήσιος αριθμός Αφροαμερικανών θυμάτων της αστυνομικής βίας ανέρχεται στους 277.
  • Οι πιο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι είναι γυναίκες, Αφροαμερικανοί, Ισπανόφωνοι ή νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Επιτυχές το πρώτο τμήμα της αποστολής με το «Crew Dragon» της «SpaceX»





Το πλήρωμα του ΔΔΣ, μαζί με τους δύο αστροναύτες της NASA που έφτασαν εκεί με το «Crew Dragon» της «SpaceX». Από αριστερά προς τα δεξιά, οι Ρώσοι κοσμοναύτες Ανατόλι Ιβανίσιν, Ιβάν Βάγκνερ και οι Αμερικανοί Κρις Κάσιντι, Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ
Το πλήρωμα του ΔΔΣ, μαζί με τους δύο αστροναύτες της NASA που έφτασαν εκεί με το «Crew Dragon» της «SpaceX». Από αριστερά προς τα δεξιά, οι Ρώσοι κοσμοναύτες Ανατόλι Ιβανίσιν, Ιβάν Βάγκνερ και οι Αμερικανοί Κρις Κάσιντι, Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 30 Μάη η εκτόξευση και η σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), του σκάφους «Crew Dragon» της «SpaceX», με πλήρωμα τους αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ. Η αποστολή σηματοδοτεί την επανάκτηση από τις ΗΠΑ της δυνατότητας επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων με δικά τους μέσα, μετά την τελευταία πτήση Διαστημικού Λεωφορείου, πριν από 9 χρόνια. Οπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπρίντεσταϊν, στο εξής τα αμερικανικά πληρώματα τόσο προς τον ΔΔΣ, όσο και προς πιο απομακρυσμένους διαστημικούς προορισμούς, θα πραγματοποιούνται με σκάφη ιδιωτικών εταιρειών, όπως η «SpaceX», του μεγιστάνα Ιλον Μασκ. Οι δύο αστροναύτες του «Dragon», φτάνοντας στον ΔΔΣ ονόμασαν το σκάφος τους «Endeavour», προς τιμήν του Διαστημικού Λεωφορείου που έκανε την τελευταία πτήση και με το οποίο είχαν κάνει οι ίδιοι την πρώτη διαστημική πτήση τους.
Τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες υποδέχτηκε το αποτελούμενο από δύο Ρώσους και έναν Αμερικανό πλήρωμα της Αποστολής 63 του ΔΔΣ, στο οποίο ενσωματώθηκαν. Αρχίζοντας τη δουλειά τους στον σταθμό, πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους των συστημάτων του «Dragon Endeavour», με το οποίο θα επιστρέψουν στη Γη ολοκληρώνοντας τη δοκιμαστική τους πτήση. Ο χρόνος επιστροφής τους δεν έχει καθοριστεί ακόμα, καθώς θα εξαρτηθεί από το πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη πτήση με «Crew Dragon», με την οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί το αξιόπλοο του σκάφους για επανδρωμένες πτήσεις. Το σκάφος της «SpaceX», που έχει δυνατότητα να παραμείνει συνδεδεμένο στο σταθμό το μέγιστο για 110 μέρες, θα αποσυνδεθεί αυτόματα, θα μπει στην ατμόσφαιρα και αργότερα θα ανοίξει αλεξίπτωτα για ομαλή προσθαλάσσωση στον Ατλαντικό Ωκεανό και περισυλλογή του πληρώματος από πλωτό της εταιρείας.

«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» για τη μεγαλοεργοδοσία


Αποκαλυπτική επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας προς την κυβέρνηση


«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη» της μεγαλοεργοδοσίας, η οποία, ενθαρρυμένη από τους ανοιχτούς κρουνούς των κονδυλίων και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ζητάει να ανέβουν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί της αντεργατικής επίθεσης, για να θωρακιστεί καλύτερα απέναντι στην κρίση.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ - πρόκειται για την πρώην ένωση των Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων, που είχαν αναβαθμιστεί σε «κοινωνικούς εταίρους» επί ΣΥΡΙΖΑ) ευχαριστεί την κυβέρνηση «για τις συνεχείς και σημαντικές προσπάθειες» και το «επίπονο έργο» που καταβάλλει στη στήριξη «της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και μεταποίησης», επαναφέροντας την πρόταση για συνέχιση της επιδότησης των τόκων των δανείων των βιομηχάνων για τουλάχιστον 3 μήνες.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά ζητά και «διευκρινίσεις» σχετικά με το πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80%. Πρόκειται για πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα χρηματοδοτήσει επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Ο ΣΒΕ ζητάει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των θέσεων εργασίας που οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Οπως εξηγεί στην επιστολή του, ζητάει να ισχύσει ως βάση υπολογισμού όχι το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί η επιχείρηση, αλλά όσοι απομένουν να δουλεύουν μετά την εφαρμογή όλων των άλλων αντεργατικών μέτρων, με τα οποία η κυβέρνηση έχει φιλοδωρήσει τους ομίλους και αφορούν «σε μείωση ωρών εργασίας, όπως μεταξύ άλλων, οι αναστολές, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, κ.λπ.».
Ουσιαστικά, απαιτεί την «παράκαμψη»/κατάργηση ακόμα κι αυτής της υποτυπώδους και για τα μάτια του κόσμου «ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας», ώστε να διευρυνθεί η «ευελιξία» που έχουν σήμερα οι μεγαλοεργοδότες να εφαρμόζουν συνδυαστικά τα νέα αντεργατικά μέτρα που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε με αφορμή την πανδημία, χωρίς να εμποδίζεται η πρόσβασή τους και στην κρατική χρηματοδότηση.

TOP READ