Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης //

Μια παλιά Αμερικάνικη ταινία είχε τίτλο  “Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν”
Το παρακάτω άρθρο μας την θυμίζει.
Άρθρο της Marina Weilguni
Εφημερίδα Riktpunkt, ΚΚ Σουηδίας 
“Αρνήθηκαν ΜΕΘ σε 81χρονο και κατέληξε.
Στις 9 Απριλίου παρουσίασε η Σουηδική τηλεόραση την περίπτωση του Hanna Altinsu από την πόλη Södertälje (πόλη νότια της Στοκχόλμης) έναν 81 χρονο που πέθανε από τον ιό.
Ο θάνατος ενός μεγάλου σε η ηλικία ανθρώπου όπως και η βαθειά θλίψη των συγγενών του δεν είναι κάτι το παράξενο.
 Είναι όμως τρομερό να περιγράφουν τα παιδιά του πως αρνήθηκαν εντατική θεραπεία σε κάποιον άνθρωπο που κατά τα άλλα ήταν υγιής σύμφωνα με το ρεπορτάζ. 
Η ιατρική ομάδα εκτίμησε πως οι άνθρωποι πάνω από 80 δεν έχουν πολλές πιθανότητες να θεραπευτούν και γιαυτό τον άφησαν να πεθάνει παρόλο που υπήρχαν διαθέσιμες ΜΕΘ. 
Ενδεχόμενα να μην μπορούσε να τα καταφέρει αν και έχουμε δει περιπτώσεις μεγάλων ανθρώπων σε ηλικία στην Ιταλία να θεραπεύονται. Αυτό που έκαναν στο Νοσοκομείο είναι κυνικά να μην του δώσουν μια τελευταία ευκαιρία. 
Όσο οι άνθρωποι δεν είναι πια παραγωγικοί στον καπιταλισμό δεν παίρνουν την περίθαλψη που χρειάζονται και δεν είναι μυστικό πως οι ηλικιωμένοι μας πεθαίνουν στα γηροκομεία επειδή επί πολλά χρόνια έχουν μειωθεί οι πόροι για την προστασία τους. 
Οι εργαζόμενοι στην “βοήθεια στο σπίτι”(εναλλακτική λύση αντί του Γηροκομείου) δεν προλαβαίνουν και στο πρόγραμμα της τηλεόρασης διηγείται γιατρός της εντατικής πως καλέστηκε σε έκτακτο περιστατικό ασθένειας από κορώνα, από υπονοσοκόμα που την περίμενε στο σπίτι του ηλικιωμένου χωρίς κανένα μέσο προστασίας. 
Στο ερώτημα πως είναι αυτό δυνατόν πήρε την απάντηση πως δεν υπάρχει εξοπλισμός προστασίας και δεν υπήρχε κανείς άλλος να βοηθήσει. Στην περίπτωση του Altinsu ο ασθενής ήταν μετανάστης και δεν είχε την ίδια δυνατότητα να ακουστεί η φωνή του.
Πόσο χαμηλά έχει πέσει η ηθική μιας κοινωνίας όταν φυσιολογικοί άνθρωποι δέχονται και εφαρμόζουν την ιδεολογία του καπιταλισμού και δεν αντιδρούν στις κατευθύνσεις που πηγάζουν από το επίκεντρο της εξουσίας;
Δεν έχει καμιά σημασία να δαιμονοποιήσουμε τους συγκεκριμένους γιατρούς που πήραν αυτή την απόφαση. Θέλω να τονίσω πόσο επικίνδυνη είναι η χωρίς περίσκεψη αποδοχή της ιδεολογίας της απάνθρωπης κερδοσκοπίας. 
Οι νόμοι και οι κανονισμοί που καθορίζουν την παροχή υγείας δεν έχουν προκύψει για το καλό των ανθρώπων αλλά για τις ανάγκες του κεφαλαίου και επιδέχονται αμφισβήτηση με βροντερή  φωνή. Δεν ισχύει μόνο ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό αλλά και ενάντια στην ιδεολογική ομίχλη που μας μετατρέπει σε υπάκουα εργαλεία της απανθρωπιάς”.
Marina Weilguni