Το υπουργείο Εξωτερικών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης της Βολιβίας της Γιανίνε Άνιες, από την αντιδραστική αντιπολίτευση που ανέτρεψε στις 10 Νοέμβρη τον εκλεγμένο Πρόεδρο Εβο Μοράλες, ο οποίος διέφυγε στο Μεξικό και στη συνέχεια στην Αργεντινή, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χώρα εντάχθηκε στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμας (όπου συμμετέχουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή) και επίσης ότι θα συμμετάσχει στις δήθεν προσπάθειες εξεύρεσης «ειρηνικής λύσης» στην κρίση στη Βενεζουέλα.
Η Ομάδα της Λίμας έχει πρωτοστατήσει στην ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Βενεζουέλας Ν. Μαδούρο και έχει αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί από τον περασμένο Φλεβάρη.
Η αντιδραστική κυβέρνηση της Βολιβίας, η οποία έχει πετύχει συμβιβασμό με το κόμμα του Μοράλες «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020, δεν μένει μόνο στο ρόλο της «υπηρεσιακής κυβέρνησης», αλλά χτίζει συμμαχίες με τον αμερικανικό παράγοντα για λογαριασμό της αστικής τάξης, επιχειρώντας να τις μετατοπίσει από τον άξονα Ρωσίας και Κίνας που κυριαρχούσαν στα χρόνια της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του Μοράλες.

RT
Το “de facto” Υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας ανέφερε μέσω δήλωσης ότι η χώρα είναι ήδη μέλος του Ομίλου Lima.
«Έτσι η Βολιβία θα συμβάλει στην επίτευξη μιας ειρηνικής, δημοκρατικής και συνταγματικής λύσης στην κρίση στη Βενεζουέλα, η οποία πρέπει να καθοδηγείται από τον λαό της Βενεζουέλας», λέει το κείμενο.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza καταδίκασε το γεγονός, καταγγέλλοντας ότι η οργάνωση που καταπιέζει τον λαό της τώρα ενσωματώνει στις τάξεις της “φασιστική, ρατσιστική δικτατορία”. “Οι υποτιθέμενοι και πικροί υπερασπιστές των δημοκρατιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταπιέσει τους λαούς τους άγρια και τώρα ενσωματώνουν στις τάξεις τους μια φασιστική, ρατσιστική δικτατορία, το προϊόν ενός αιματηρού πραξικοπήματος», είπε ο υπουργός μέσω του Λογαριασμού του στο Twitter.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος του πραξικοπήματος, με διακύβευμα τον σημαντικό ορυκτό πλούτο της χώρας (φυσικό αέριο, διάφορα μεταλλεύματα και ειδικά αυτά του λιθίου, που απαιτείται για την κατασκευή μπαταριών για την ηλεκτροκίνηση, τομέα σημαντικό για το μέλλον).
Ταυτόχρονα, αναμένεται σε λίγες μέρες να ανακοινωθεί από τη νέα ανώτατη εκλογική επιτροπή η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, προεδρικών και βουλευτικών. Ο πρόεδρός της ορίστηκε από την αντιπολίτευση ενώ έχουν εκλεγεί και οι περιφερειακές εκλογικές επιτροπές.