Αύξηση των ανισοτήτων με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια διαπιστώνει σε έρευνα της η κρατική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας TurkStat.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη για το έτος 2018, η καπιταλιστική “ανάπτυξη” στη γειτονική χώρα συνεχίζει να αυξάνει τις κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλουσιότερο 5% των τούρκων έχει 25% μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. 
Όπως αναφέρει η ίδια έρευνα, το 20% των περισσότερο εύπορων τούρκων είδε τα εισοδήματα του να αυξάνονται μέσα στο 2018, την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα βιώνουν αυξημένη φτώχεια και ανεργία. 
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την TurkStat, μέσα σε διάρκεια ενός έτους ο αριθμός των ανέργων στη γειτονική χώρα αυξήθηκε κατά σχεδόν 1 εκατομμύριο (938.000 ανθρώπους).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία ανέρχoνταν τον περασμένο Ιούνη στο 13%. Ανεξάρτητες ωστόσο μετρήσεις ανεβάζουν το ποσοστό σε τουλάχιστον 17%.
Την ίδια στιγμή που η εργατική τάξη και πλατιές λαϊκές μάζες στη γειτονική χώρα βυθίζονται στην ανεργία και την φτώχεια, μεγάλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί κάνουν κυριολεκτικά χρυσές μπίζνες, αυξάνοντας ραγδαία την κερδοφορία τους.