5 Σεπ 2012

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΑ


Welcome to capitalism and have a nice holiday...


Welcome to capitalism and have a nice holiday... 





 Του Νίκου Μπογιόπουλου


 Στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής δημοσιεύτηκε περισπούδαστο άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή και γνωστού θεράποντα της ορθής σκέψης Μαραντζίδη, όπου μεταξύ άλλων διαβάζουμε και τα εξής:


 «Αν κάτι εντυπωσιάζει πραγματικά τα τελευταία χρόνια είναι πως ο μετακομμουνιστικός κόσμος, οι χώρες δηλαδή που εξήλθαν ή εξέρχονται από τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό, σημαδεύουν όλο και περισσότερο με την παρουσία τους τις διεθνείς εξελίξεις. Περίπου το ένα τρίτο του πλανήτη, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στο περιθώριο, τώρα καταλαμβάνει νέα θέση. Η κατάρρευση του κομμουνισμού σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση έφερε τους πληθυσμούς των χωρών αυτών στο προσκήνιο της παγκόσμιας σκηνής (...) Τελικά, από μια παράξενη ειρωνεία της ιστορίας, είναι ο καπιταλισμός που απελευθέρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τις αλυσίδες τους (...) Οι μετακομμουνιστικές δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης κατάφεραν μέσα σε είκοσι χρόνια κάτι εντυπωσιακό και ίσως πρωτοφανές στη σύγχρονη Ιστορία: τη διπλή μετάβαση, δηλαδή, την οικοδόμηση μιας οικονομίας της αγοράς, πλαισιωμένης ταυτόχρονα από δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς»...
 ***
 Ας δούμε τώρα, στα 20 και πλέον χρόνια μετά, το είδος της «εντυπωσιακής μετάβασης» για την οποία πανηγυρίζουν οι «σοφοί» πέριξ των εφοπλιστών
 και ας τα κωδικοποιήσουμε για να διαπιστώσουμε πώς μετριέται η «ελευθερία» και η «δημοκρατία» της ανατροπής, πρώτα και κύρια στην ίδια την πρώην Σοβιετική Ενωση, στη σημερινή Ρωσία.
 *
 Στη Ρωσία, λοιπόν, εκεί όπου οι Πούτιν και Μεντβέντεφ έχουν διακηρύξει την «οριστική ρήξη» με το σοβιετικό παρελθόν και όπου
 - στο πλαίσιο του καπιταλιστικού παρόντος -
 το άθροισμα των περιουσιών των 400 πλουσιότερων «ολιγαρχών» Ρώσων φτάνει το μισό και πλέον του ΑΕΠ της χώρας,
 συμβαίνουν τα εξής:
 *
 1) Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ο πληθυσμός της Ρωσίας, λόγω της εκτίναξης της θνησιμότητας, έχει μειωθεί κατά 10 εκατομμύρια. Υπολογίζεται, δε, ότι η μείωση του πληθυσμού μέχρι το 2025 θα φτάσει τα 18 εκατομμύρια και μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 26 εκατομμύρια.
 «Οι διαστάσεις και η άνευ προηγουμένου αύξηση της θνησιμότητας και η χειροτέρευση της υγείας του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι τόσο σημαντικές που εμφανίστηκε η απειλή της εθνικής ασφάλειας της χώρας»,
 ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε πριν μια διετία η 10η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας, που δημοσίευσε τα συμπεράσματά της σε άρθρο υπό τον τίτλο «Αργός θάνατος»...
 Το ποσοστό θνησιμότητας στη Ρωσία είναι τόσο υψηλό ώστε να συγκρίνεται με εκείνο των χωρών της Αφρικής.
 Τα αίτια της αυξανόμενης θνησιμότητας αποδίδονται στην κατάρρευση του συστήματος Υγείας, της Πρόνοιας, στην κακή διατροφή και στην υπαγωγή των Ρώσων σε καθεστώς στρεσογόνων καταστάσεων, όπως η ανεργία...
 *
 2) Σύμφωνα με τις μελέτες που ολοκληρώθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η γεννητικότητα στη Ρωσία από το 1987 μειώθηκε κατά 2 φορές, η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 1,5 φορές, ο αριθμός των θανάτων ξεπερνούσε σταθερά τον αριθμό των γεννήσεων κατά 2,5 φορές. Στη Ρωσία η μεγάλη θνησιμότητα του ικανού για εργασία πληθυσμού από αφύσικες αιτίες είναι κατά 2,5 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στις προηγμένες χώρες και κατά 1,5 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 Σε μια σειρά περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας η διάρκεια ζωής των ανδρών δεν ξεπερνάει τα 55 - 56 χρόνια.
 Ο μέσος όρος για το σύνολο της χώρας ήταν μετά την πτώση του σοσιαλισμού τα 61,4 χρόνια - πιο χαμηλό από το προσδόκιμο ζωής των ανδρών στο Μπαγκλαντές!
 Για σύγκριση:
 Η μέση διάρκεια ζωής των ανδρών το 1961 ήταν 64 χρόνια και των γυναικών 72 χρόνια.
 *
 3) Σύμφωνα με τους επιστήμονες γιατρούς της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας,
 «οι συνέπειες των γκορμπατσοφικο-γελτσινικο-πουτινικών μεταρρυθμίσεων οδήγησαν στο γεγονός ότι μέσα σε 10 χρόνια (1989 - 1999) όλες οι κατηγορίες ασθενειών στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 15,4%».
 *
 4) Ακόμα ένας αριθμός που συγκλονίζει:
 Μόνο από τη μαζική έξαρση του αλκοολισμού που σημειώθηκε μετά την ανατροπή, σε διάστημα μιας 20ετίας στη Ρωσία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι!
 Για σύγκριση:
 Στα 10 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 12.000 στρατιωτικοί. Με άλλα λόγια, από το αλκοόλ πέθαναν στη μετασοβιετική Ρωσία κατά 250 φορές περισσότερα άτομα από τις στρατιωτικές απώλειες που είχε σε 10 χρόνια η Σοβιετική Ενωση στο Αφγανιστάν.
 Επίσης:
 Μόνο τη δεκαετία 1999 - 2009, όπως καταγράφεται από την υπηρεσία του ΟΗΕ, ο αριθμός των ναρκομανών αυξήθηκε κατά 60%, στη σημερινή Ρωσία υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο χρήστες ηρωίνης και τα κέρδη των εμπόρων ναρκωτικών ξεπερνούν ετησίως τα 75 δισ. δολάρια, αφού η Ρωσία έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη αγορά ηρωίνης με το 20% του παγκόσμιου εμπορίου του συγκεκριμένου «προϊόντος» να διενεργείται στο έδαφός της...
 *
 5) Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για τη θνησιμότητα των παιδιών και μητέρων.
 Η θνησιμότητα των παιδιών στον πρώτο χρόνο της ζωής τους είναι κατά 2 - 3 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.
 Ο παιδικός πληθυσμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 12,3%. Η μητρική θνησιμότητα στη Ρωσία είναι κατά 5 - 10 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες.
 *
 6) Η «σπουδαία», κατά ορισμένους, μεταβατική διαδικασία από το σοσιαλισμό στην άγρια «οικονομία της αγοράς» και στους «δημοκρατικούς πολιτικούς θεσμούς», συνοδεύτηκε, κατά την πρώτη μόνο δεκαετία, από πρωτοφανή στην ιστορία αύξηση των κοινωνικών νοσημάτων, όπως είναι η φυματίωση, η σύφιλη, η ναρκομανία, οι μολυσματικές ηπατίτιδες.
 Η θνησιμότητα από φυματίωση σε σύγκριση με το 1990 αυξήθηκε κατά 2,5 φορές. Από το 1990 έως το 1997 η νοσηρότητα από σύφιλη αυξήθηκε κατά 64 φορές.
 Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του σοβιετικού κράτους, στα πρώτα μόλις χρόνια της νεαρής Σοβιετικής Ενωσης εξαλείφθηκαν οι μολυσματικές ασθένειες.
 *
 7) «Εξαρση της φτώχειας στη Ρωσία» είναι ο τίτλος με τον οποίο περιγράφεται στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.
 Σύμφωνα με τη ρωσική στατιστική υπηρεσία «Ροστάτ», στο πρώτο τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των Ρώσων, τα εισοδήματα των οποίων δεν ξεπερνάνε το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, αυξήθηκε κατά 2,3 εκατομμύρια.
 Ετσι, ο αριθμός των ανθρώπων που ζούνε - επισήμως - κάτω από τα όρια της φτώχειας έφτασε τα 22,9 εκατομμύρια ανθρώπους, που αποτελούν το 1/6 του πληθυσμού της Ρωσίας.
 *
 8) Από τα μεγαλύτερα θύματα της ανατροπής στη Σοβιετική Ενωση, και όχι μόνο, ήταν τα παιδιά. Η ίδια η διευθύντρια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, η Κάρολ Μπέλαμι, είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί, παρουσιάζοντας την έκθεση του 2004, ότι
 «η οικονομική ανάπτυξη (σ.σ. μετά το 1990) στην Ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ απέκλεισε τα παιδιά».
 Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία (και πάλι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ), ένα στα τρία παιδιά στη σημερινή Ρωσία ζει κάτω των ορίων της φτώχειας, στις ρωσικές πόλεις κυκλοφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια «παιδιά του δρόμου», ενώ πάνω από 700.000 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα, «παρατημένα» από τις οικογένειές τους.
 Και κάτι ακόμα:
 Κάθε χρόνο στη μετασοβιετική Ρωσία εξαφανίζονται πάνω από 30.000 παιδιά, τα οποία είτε καταλήγουν στη «βιομηχανία» λευκής σαρκός, την παιδική πορνεία, είτε θυσιάζονται στο εμπόριο οργάνων...
 *
 Ολα αυτά είναι πράγματι «εντυπωσιακά».
 Εντούτοις, ποτέ δε θα γίνουν τόσο «εντυπωσιακά» όσο «εντυπωσιακή» είναι η γελοιότητα εκείνων που τα βαφτίζουν μετάβαση στην... «ελευθερία» και στη «δημοκρατία».

Ο ΕΛΑΣΙΤΗΣ


Ο ΕΛΑΣΙΤΗΣ



Πες στους γονιούς μου χαιρετίσματα
και πες τους πια για μένα μη νοιαστούν.
Τα νιάτα μου τα χάρισα στολίσματα
του Λαϊκού Στρατού. Και κει ας συρτούν

κι οι σκέψεις των γερόντων αν δειλιάν
κι άθλια για το γυιό άθλιας ζωής
μοιρολογούν μιαν ώρα και χαλάν
το κόνισμα τ’ αντάρτη της τιμής.

Δεν έχει ο αντάρτης σπίτι ούτε γονιούς,
μόνο στα στήθεια μια ιδέα τρανή.
Κι από χαρές και πόθους αλγοινούς
κρατεί μονάχα «τη νίκη ή τη θανή».

Απ’ του Λαού τα σπλάχνα πήρε αντρειά.
Κι ο γυιός σου μάνα και πατέρα αυτός,
ο αντρειωμένος μ’ άρματα βαρειά
ανήκει όπου τον πρόσταξε ο Λαός.

Δώρης Άνθης

Ο Δώρης Άνθης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Νίκου Ζωγραφόπουλου) ήταν ένας νεαρός Ευρυτάνας ποιητής από την Τατάρνα, φοιτητής της Νομικής και διαλεχτός μαχητής του ΕΛΑΣ. Ήταν παιδί παπά και από τους πρώτους αντάρτες που ακολούθησαν τον Άρη Βελουχιώτη με το παρατσούκλι «Ιωσήφ» (βλ. εδώ). Από μαθητής, ακόμη, γράφει σπουδαία ποιήματα (για τα οποία θα κάνουμε λόγο και σε άλλες μελλοντικές μας αναρτήσεις), αληθινά αριστουργήματα εμπνευσμένα από τη χάρη του έρωτα, από τις σπάνιες ομορφιές της βουνίσιας φύσης, από τα βάσανα και τις αγωνίες του φτωχού και αδικημένου Ευρυτανικού Λαού, καθώς και από τη μεγάλη εποποιία της Αντίστασης. Τον ονόμασαν «νέο Κρυστάλλη»! Ακόμη και ο μεγάλος Ζαχαρίας Παπαντωνίου τον εκθείασε για το πηγαίο ταλέντο του.

Οι συνθήκες της τότε εποχής δεν επέτρεψαν να εκδοθούν εκείνες οι συλλογές του Δώρη Άνθη, όμως κάποιοι παλιοί συναγωνιστές και φίλοι του (ανάμεσά τους ο εξαίρετος Μιχάλης Σταφυλάς) συγκέντρωσαν και έκαμαν γνωστά όσα μπόρεσαν να διασωθούν! Ο Δώρης Άνθης διετέλεσε και καπετάνιος του 42ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ! Σκοτώθηκε από τα Αγγλικά τανκς, στις μάχες των Δεκεμβριανών της Αθήνας στις 3-1-1945, όταν μπροστάρης/παλικάρι, και για να προστατέψει τα παιδιά του λόχου του, στάθηκε ολόρθος μπροστά στις εγγλέζικες ερπύστριες! Ήταν μόνο 24 ετών…

Και συ αβουλο ανθρωπιδιο συνεχισε να γλυφεις τα αφεντικα


Με Ελονοσία, Φυματίωση & έλλειψη φαρμάκων σκοτώνει ο καπιταλισμός! 




Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στα πιο σημαντικά φάρμακα. Μία από τις μεγαλύτερες δαπάνες για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού είναι το κόστος των φαρμάκων, πολλοί δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά καθόλου, ή είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται πραγματικά. Είναι τα χρήματα που καθορίζουν την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.  

Στις ειδησεις χθες το βραδυ, απο το κρατικο καναλι, αλλα και αμεσως μετα, στην εκπομπη Κοrrespondenterna, μαθαμε, οσοι δεν γνωριζαμε, οντας μακρια, για την εξαπλωση της ...ελονοσιας στην Ελλαδα! 

Δεν θα πιστευα ποτέ οτι υπηρχε προβλημα ελονοσιας, πλεον, στη χωρα και το ρεπορταζ των δημοσιογραφων της εκπομπης εθιξε, μεταξυ αλλων, το μεγαλο προβλημα που αντιμετωπιζουν σημερα ολο και περισσοτερες φτωχες χωρες στο κοσμο, την προσβαση δηλαδη στα φαρμακα και την εξαπλωση μολυσματικων ασθενειων, οπως η ελονοσια π.χ στην Ελλαδα, μια ασθενεια που ο Παγκοσμιος Οργανισμος Υγειας, (WHO), 38 χρονια πριν ειχε διαβεβαιωσει οτι η χωρα μας δεν ηταν πια μεσα στις χωρες που υπεφεραν απο την ασθενεια, κατι που οπως ακουσαμε οφειλεται στο σταματημα των ψεκασμων στους δημους που δεν εχουν τους απαραιτητους πορους, αλλα και στις περικοπες. 

Τωρα Έλληνες γιατροί φοβούνται ότι σύντομα, η χώρα δεν θα μπορεί να αντέξει οικονομικά να αντιμετωπισει τον αυξανόμενο αριθμο των κρουσμάτων ελονοσίας. 

Η ρεπορτερ της SVT, Malin Syrstad, πηγε στο χωριο Ευρωτα στη Σπαρτη οπου ομαδες των γιατρών Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προληπτικα προγράμματα. Εκει συναντησε την νοσοκομα, Μαρια Τσερονη, που εργαζεται με στη ΚΕΕΛΠΝΟ και εχει εμπειρια στην προληψη εχοντας επισης δουλεψει στη Λιβυη και τη Συρια και μιλα για τη προληψη αλλα και την εγκαιρη διαγνωση και θεραπεια, οπως και για το γεγονος οτι λογω μη υπαρξης της ασθενειας στην Ελλαδα οι γιατροι σημερα εχουν ξεχασει τα συμπτωματα της νοσου και πρεπει να εκπαιδευτουν ξανα. 

Εφ οσον δισεκατομμυρια πολιτες στον κοσμο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι ίδιοι, ή η χώρα στην οποία ζουν ειναι τόσο φτωχη και δεν μπορει  να εγγυηθει στους πολίτες της βασικές υπηρεσίες υγείας,  αρκετές χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία κατασκευαζουν τα generics, ή αλλιως τα λεγομενα γενόσημα φαρμακα, που ειναι φτηνά αντίγραφα του αρχικού φαρμάκου. 
Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ειναι ομως αντιθετες και υποστηρίζουν ότι, προκειμένου να μπορει κανεις να κανει Ερευνα και να  προωθει την ανάπτυξη χρειαζεται να εχει κανεις διπλώματα ευρεσιτεχνίας και  πρεπει να χρεώνουν γι αυτό. 

H Μαρια Τσερονη μιλα με την Malin Syrstad  (Bild från SVT)


Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το ένα τρίτο του συνόλου των φαρμάκων στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πλαστα. Μιλαμε δηλαδη για μια εγκληματική βιομηχανία δισεκατομμυρίων!

Rita Devi,  India, (Bild från SVT) 


Oι ρεπορτερς, Lena Sherman και Tomas Hallstan, ταξίδεψαν στην Ινδία. Συναντησαν άρρωστες φτωχές γυναίκες που ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών τους για φαρμακα! Και είναι δύσπιστες απεναντι στα γενοσημα που λένε ότι δεν κανουν τιποτε. Στην Ινδία σήμερα γινεται μια εκστρατεία σπίλωσης εναντια στα γενοσημα - έτσι όλο και περισσότεροι εχουν μεγαλα χρεη για να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν τα πιο ακριβά πρωτότυπα. Η δυσπιτια εχει μεγαλωσει κι από το γεγονός ότι παντού στην Ινδία εμφανίζονται πλαστά φάρμακα - μερικές φορές, λενε οτι παράγονται δισκία απο ....σκονη σπασμενων τούβλων!


Η νοσοκομα Sindi Gamedze βοηθα τον Johan Ripås να βαλει μια μασκα πριν να επισκεφθει ενα ασθενη με πολυανθεκτικη φυματιωση (SVT)


O Johan Ripås ταξίδεψε στο κρατιδιο της Σουαζιλάνδης, στην Ν. Αφρικη, ένα από τα φτωχότερα κράτη στο κοσμο, με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής του κόσμου, 31,88 χρόνια (εκτ. 2009). Ειδικότερα, οι άνδρες ζουν 31,62 χρόνια και οι γυναίκες 32,15 χρόνια. (wikipedia). 
Εκτος απο τα υψηλότερα στον κόσμο, ποσοστα λοίμωξης από τον ιό του AIDS, η χώρα δινει και μια άνιση μάχη με τα πολυανθεκτικά βακτήρια της φυματίωσης που εχει εξαπλωθεί εξ αιτιας του ιού του HIV και της φτώχειας. Χιλιάδες πεθαίνουν από την ασθένεια που εξαπλωνεται επειδή δεν μπορουν να αντέξουν οικονομικά να αγορασουν τα φάρμακα, ή να ολοκληρώσουν την πλήρη διάρκεια της θεραπείας. 

O λεγόμενoς τυπος XDR-TBC  φυματιωσης σκοτώνει ακόμη και τους επαγγελματίες που θεραπεύουν τους αρρώστους! Και όσοι κανουν θεραπεία για το XDR-TBC συχνά τυφλωνονται,  ή και μενουν κωφοι από τις ισχυρές παρενέργειες – ενω αυτοι που δεν παιρνουν φαρμακα πιθανόν να μολύνουν ενα μεγάλο αριθμό των ανθρώπων γύρω τους, πριν πεθάνουν!

 Αναρτήθηκε από  Elva

1981 το ΚΚΕ ειπε


Ριζοσπάστης 10/9/1981: Η αποδέμευση από την ΕΟΚ σημαίνει απομόνωση ή ανάπτυξη;


Ψάχνοντας στα αρχεία του Ριζοσπάστη για το αφιέρωμα του 7ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ
 που έγινε το Σεπτέμβρη του 1981 , έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο. 
Διαβάστε το, έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι,
πως το ΚΚΕ διακρίνεται από συνέπεια.

Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός ήταν και είναι χαρακτηριστικό του κανονικού 
αλλά και του νόθου ΠΑΣΟΚ.
 Όπου νόθο ΠΑΣΟΚ διάβαζε ΣΥΡΙΖΑ.

Μικρή συνεισφορά για την διερεύνηση της οντογέννεσης του νέου φασισμού


Μικρή συνεισφορά για την διερεύνηση της οντογέννεσης του νέου φασισμού 




Είναι τετριμμένο αλλά εξίσου σωστό το να βεβαιώνεις ότι ένα φαινόμενο όπως ο φασισμός δεν έχει ένα και μοναδικό αίτιο. Οπωσδήποτε, υπάρχουν ορισμένες πολύ βασικές ιστορικές και δομικές προϋποθέσεις για την εμφάνισή του: η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, η αδυναμία της αστικής τάξης να εξασφαλίσει την "αυθόρμητη" συναίνεση των μαζών στους όρους εκμετάλλευσής τους, η συνακόλουθη "κρίση νομιμότητας" του αστικού κοινοβουλευτισμού στην ίδια την συνείδηση της μεγαλοαστικής τάξης, οι απαιτήσεις των μονοπωλιακών συμφερόντων και η σιδερένια τους λαβή πάνω στο κράτος-μαριονέτα που έχουν δημιουργήσει. Και βέβαια, υπάρχουν οι μεταλλάξεις στην σφαίρα της ιδεολογίας. Υπάρχουν μεταβολές στον πολιτικό προσανατολισμό της αστικής και μικροαστικής τάξης, μεταλλάξεις στις αξίες που προβάλλονται ως νόμιμες και φυσιολογικές, υπάρχει η απογύμνωση εν τέλει των πρακτικών και θανατηφόρων συνεπειών της πρωταρχικότητας της "επιβίωσης" εν μέσω ανελέητου "ανταγωνισμού" για πόρους, ή η ευκολία της μετατόπισης του επί μακρόν φυσιολογικοποιημένου ατομικού πολέμου "όλων εναντίον όλων" στο εθνικό επίπεδο, με προτιμητέο αντίπαλο κάτι το "αλλότριο" ή "εξωγενές": όλα αυτά παίζουν τον ρόλο τους.


 Υπάρχουν, εν ολίγοις, "σταθερές" σε ό,τι αφορά την δυνατότητα γέννεσης και ραγδαίας ενδυνάμωσης του φασιστικού φαινομένου, και οι σταθερές αυτές δηλώνουν την σημασία της αναγνώρισης των στοιχείων εκείνων που επιστρέφουν στο παρόν--όσο και αν θα ήθελε να αποφύγει το ζήτημα της επανάληψης μια "αριστερά" που έχει ουσιαστικά απεμπολήσει τη διαλεκτική στο όνομα μιας "πίστης στο μέλλον" με το επιστημολογικό και μεθοδολογικό βάθος διαφήμισης σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης.

 Υπάρχουν όμως, και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, στοιχεία τα οποία είναι νέα: στοιχεία με διαπιστώσιμη συνάφεια με την επανεμφάνιση του φαινομένου, τα οποία όμως δεν υπήρχαν στο ιστορικό πλαίσιο της οντογέννεσής του. Σε ό,τι αφορά την βασική συνεισφορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην φυσιολογικοποίηση και προώθηση, ουσιαστικά, φασιστικών στάσεων ζωής και ιδεολογικών αντιλήψεων, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα ολότελα καινοφανές φαινόμενο: η σημασία των ΜΜΕ τόσο ως μέσων εκφασισμού των δυτικών κοινωνιών, όσο και ως μέσων προπαγάνδισης και διάχυσης της φασιστικής ιδεολογίας, είναι ήδη παρούσα στην αρχική, κλασική φάση της φασιστικής αντεπανάστασης. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις μελέτες των Κρακάουερ, Μπένγιαμιν, και Αντόρνο και στην λυσσώδη και προφητική επίθεση στον αυστριακό Τύπο του Καρλ Κράους για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές. 

 Παρ' όλα αυτά, υφίστανται στοιχεία που επικαθόρισαν την φασιστική στροφή στην παρούσα φάση τα οποία είναι εξ ορισμού χωρίς ιστορικό προηγούμενο στην δεκαετία του 1930, και σ' ένα από αυτά ήθελα να επικεντρωθώ εδώ: πρόκειται για την κυριαρχία του ρεβιζιονισμού ή αναθεωρητισμού στην ιστοριογραφία της περιόδου του Β' παγκοσμίου πολέμου που κυριάρχησε στις δυτικές κοινωνίες στα πλαίσια του λεγόμενου "Ψυχρού Πολέμου." Και πρόκειται, ιδιαίτερα, για την διαρκή ενίσχυση του ιδεολογήματος που είναι γνωστό ως σύγκλιση ή και ταύτιση των άκρων. Το ιδεολόγημα αυτό, το οποίο αναδύθηκε σχεδόν αυθόρμητα από τις ιδεολογικές ανάγκες της "συγκράτησης" (containment) της επιρροής της νικήτριας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ΕΣΣΔ στις δυτικές κοινωνίες, είχε εξ αρχής ως στόχο την μείωση του πολιτικού πρεστίζ της χώρας και την υποβάθμιση της σημασίας της ως πόλου έλξης για τα αντι-αυταρχικά και αντιφασιστικά συναισθήματα των μαζών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Δύση. 

 Η έννοια της σύγκλισης ή και ταύτισης των άκρων είχε, φιλοσοφικά, ψευδοεγελιανή καταγωγή και η φιλοσοφική της θεμελίωση ήταν ουσιώδους σημασίας για την επικράτησή της: και αυτό γιατί το αφηρημένο φιλοσοφικό σχήμα της μη διαφοράς ανάμεσα σε ακραίους αντιπάλους ήταν ο μόνος τρόπος να υποβαθμιστούν οι ουσιώδεις και παντιόθεν μαρτυρούμενες διαφορές ανάμεσα στον φασισμό και τον κομμουνισμό, διαφορές που ανθίστανται στην ρεβιζιονιστική ισοπέδωση ακόμα και όταν η σύγκριση αφορά την "μαύρη" και την "κόκκινη" τρομοκρατία (βλ. σχετικά Πρίμο Λέβι, Χάνα Άρεντ κα).

 Η παρωδία του εγελιανισμού που απαντά κανείς στους λεγόμενους Nouveaux Philosophes (Ανρί Λεβί, Γκλυκσμάν, κα) "πατά" πάνω σε μια σειρά από αυθαίρετα επιλεγμένες εξομοιώσεις που απαιτούν, με την σειρά τους, την πρωτοκαθεδρία του αφηρημένου "φιλοσοφικού" σχήματος πάνω στην ιστορία, στα ιστορικά συμφραζόμενα και τους ιστορικούς καθορισμούς. Αυτό το οποίο πρυτάνευσε στην δυτική σκέψη στις δεκαετίες δραστικής υποχώρησης (αλλά και δολιοφθοράς) του εργατικού κινήματος είναι ένα σχήμα μιμητικού αναδιπλασιασμού που ενώνει δύο θανάσιμους αντιπάλους με τα δεσμά της βίας. Το σχήμα αυτό θα το δει κανείς να αναπτύσσεται θεωρητικά σε έργα με μηδαμινή άμεση σχέση με τον ιστορικό αναθεωρητισμό, για παράδειγμα στο μεγάλο ανθρωπολογικό έργο του Ρενέ Ζιράρ Η βία και το ιερό (1972), όπου το κεντρικό επιχείρημα είναι ότι η βία εντάσσεται σε μια λογική μιμητισμού που αφενός πυροδοτεί την κυκλικότητα και επαναληψιμότητά της πέρα από κάθε έλλογο όριο και αφετέρου αφαιρεί τις διαφορές ανάμεσα σε άτομα, λειτουργώντας ως ένας μεγάλος εξομοιωτής. Αχιλλέας και Έκτορας, Οιδίπους και Τειρεσίας παραμένουν δέσμιοι μιας ευρύτερης λογικής της μιμητικής επιστροφής της βίας, και συνεπώς εξομοιώνονται στην πράξη στο μεγάλο θέατρο της βίαιης αναμέτρησης. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλη φαντασία για να κατανοήσει πώς ένα τέτοιο σχήμα μπορεί ευκολότατα να "μεταφερθεί" από την ανθρωπολογία των πρωτόγονων κοινωνιών στην ιστοριογραφία του εικοστού αιώνα, με τον Χίτλερ και τον Στάλιν, τους μέχρι θανάτου αντιπάλους, να ανακατασκευάζονται ως συμμετρικά είδωλα ανάμεσα στα οποία κάθε ποιοτική διαφορά έχει εξαφανιστεί.

 Πιο πρόσφατα, και για να αναφερθώ σε ένα δεύτερο παράδειγμα εκτός της καθεαυτό σφαίρας της ρεβιζιονιστικής ιστοριογραφίας, το Η πολιτική της φιλίας του Ζακ Ντεριντά (1994), επανεπισκέπτεται την διάσημη ρήση του Καρλ Σμιτ περί διάκρισης φίλου και εχθρού ως συγκροτητικής της πολιτικής ως έννοιας "αποδομώντας" τον Σμιτ στην κατεύθυνση της έμφασης στις ομοιότητες φίλου και εχθρού, στην "αδελφότητα" που συνδέει θανάσιμους εχθρούς, από τον Πολυνείκη και τον Ετεοκλή στον Κάιν και τον Άβελ. Και πάλι, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την σαγήνη, για την "φιλελεύθερη δημοκρατική" συνείδηση των δυτικών κοινωνιών της εποχής, της ιδέας ότι η θανάσιμη έχθρα δεν είναι ένδειξη ασυμφιλίωτου ανταγωνισμού και αντίθεσης αλλά μάλλον εχέγγυο ομοιότητας, συγγένειας, ταύτισης: φασισμός και κομμουνισμός αναδεικνύονται ως σύγχρονες μορφές των υπόρρητων δεσμών ανάμεσα σε φαινομενικά λυσσαλέους αντιπάλους, με τον τρίτο, "ουδέτερο" πόλο --τον "πεφωτισμένο", "αποδομητικά εξοπλισμένο" δυτικό αστό-- να είναι ο μόνος που ξεφεύγει από τον θανάσιμο κύκλο της μιμητικής βίας, παίρνοντας "ίσες αποστάσεις" και από τους δύο (και αποφεύγοντας την "αφέλεια" της ηρωοποίησης του ενός σε βάρος του άλλου).

 Και πράγματι, το ζητούμενο της ανάδειξης του "εύλογου", "αυτονόητου" χαρακτήρα των "ίσων αποστάσεων" τόσο από τον φασισμό όσο και από τον κομμουνισμό, τόσο από τον Χίτλερ όσο και από τον Στάλιν, κυριάρχησε απόλυτα στην "κοινή λογική" των δυτικών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της φιλοσοφικής "κοινής τους λογικής" πριν νομιμοποιηθεί και τυπικά από το είδος ιστορικής συνείδησης που πρόκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τίποτε δεν ήταν πιο αυτονόητο για έναν πεφωτισμένο φιλελεύθερο αστό της δεκαετίας του 1990 αλλά και του πρώτου μισού της δεκατίας που ακολούθησε, από την "καταδίκη της βίας από όπου και αν προέρχεται", δηλαδή από την καταδίκη "εξίσου" της "κόκκινης" και της "μαύρης" βίας (της βίας των Ταγματασφαλιτών και Ναζί όσο και της αντιστασιακής, αντιφασιστικής βίας του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ή του ΔΣΕ, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ιστορικά συμφραζόμενα).

Στην Ελλάδα ειδικότερα, αντί για τη μάχη μέχρι θανάτου αντικρουόμενων, ασύμβατων, αμοιβαία εχθρικών ιδεολογιών προκρίθηκε ως ιστορικό αφήγημα η κατασκευή του Εμφυλίου με όρους "αδελφοκτονίας", με όρους δηλαδή αμοιβαίας εξολόθρευσης κοντινών συγγενών: ένα αφηγηματικό εύρημα με ιδιαίτερη απήχηση στην χώρα μας για μια σειρά λόγων: λόγων ψευδο-εμπειρικών (εξαιτίας περιπτώσεων κατά κυριολεξία συγγενικών προσώπων που πολέμησαν σε αντίπαλα στρατόπεδα και που αναγάγονται ευθύς αμέσως σε "αντιπροσωπευτικά" παραδείγματα της "εθνικής τραγωδίας"), εθνικο-υποστασιοποιητικών (η θεματική της αδελφοκτονίας παραπέμπει απευθείας στην "συνέχεια" μεταξύ σύγχρονης ελληνικής και αρχαιοελληνικής --μυθολογικής, δραματικής και φιλοσοφικής-- αντίληψης του Εμφυλίου ως του χειρότερου των δεινών, ακριβώς επειδή χύνεται "συγγενικό" και όχι "αλλότριο" αίμα), και απροκάλυπτα ιδεολογικών (ο Ταγματασφαλίτης ή Γερμανοτσολιάς είναι μόνο ο αποξενωμένος αδελφός του κομμουνιστή, η φασιστική βία είναι μόνο η εικόνα στον καθρέφτη της κομμουνιστικής άμυνας απέναντί της).

 Ποιο ήταν το αποτέλεσμα του ιδεολογήματος της σύγκλισης των άκρων, του οποίου την εσωτερική λογική και την θεωρητική/φιλοσοφική νομιμοποίηση ιχνηλατήσαμε πιο πάνω; 

 Δεν ήταν καθόλου οι "ίσες αποστάσεις" τις οποίες διακήρυσσε πομπωδώς. Ήταν, πολύ ακριβέστερα, η απενεχοποίηση του φασισμού έμμεσα, μέσω της ενοχοποίησης του μοναδικού πραγματικού ιστορικού του αντιπάλου (εξού και ο διακαής "αντισταλινισμός" των ελλήνων εθνικιστών και νεοφασιστών): από την στιγμή που η αντιφασιστική βία του κομμουνισμού εξισώθηκε με τη βία στην οποία υπήρξε η απάντηση, η αρχική βία έπαψε να φαίνεται τόσο αποτρόπαιη όσο ήταν για μια παλαιότερη γενιά διανοουμένων, καλλιτεχνών και απλού λαού. Η βία "σχετικοποιήθηκε", "αποκαθηλώθηκε" από τα "αφηγήματα νομιμοποίησής της", και έτσι, το φασιστικό τέρας έπαψε να εμφανίζεται και τόσο τερατώδες, ή τουλάχιστον έγινε απλώς ένα ακόμα τέρας ανάμεσα σε δεκάδες άλλα. Η καταστροφική μοναδικότητα των όσων συνέβησαν στην Δυτική Ευρώπη ανάμεσα στο 1933 και το 1945 υποσκελίστηκε από την ασταμάτητη ανακάλυψη ομοιοτήτων αλλού, και ο ναζισμός έγινε απλώς ένα ακόμα δείγμα δυσλειτουργίας των κοινωνιών, κάτι πολύ λιγότερο από μια αδιανόητη θηριωδία. 

 Και ύστερα; Ύστερα ήρθαν τα γνωστά. Με την εμφάνιση στο προσκήνιο της κρίσης και την επιστροφή της ιδέας της πρωταρχικότητας της επιβίωσης --ατομικά και εθνικά--, και αφού ο ηρωϊσμός και η αυταπάρνηση της κομμουνιστικής απάντησης στην φασιστική λαίλαπα είχε "σχετικοποιηθεί" εις τα εξ ων συνετέθη από μια "ερμηνευτική της καχυποψίας" για την οποία το ΠΑΜΕ δεν διαφέρει και ιδιαίτερα από τους Ναζί σε ό,τι αφορά τις αντιλήψεις του περί ευγονικής, οι τιτάνες της αστικής αποδόμησης και των "ίσων αποστάσεων" κάθησαν ήσυχα στα αυγά τους. Και παρακολουθούν, "ανήμποροι" και "σοκαρισμένοι", τα νέα Τάγματα Ασφαλείας, που έχουν προ πολλού εκκολαφθεί απ' το δικό τους αυγό, να μαχαιρώνουν μετανάστες, να χτυπούν κομμουνιστές ή να καταστρέφουν  μνημεία και να προσπαθούν να κάψουν αρχεία ώστε να εξαλείψουν κάθε ίχνος από το εντοπίσιμο παρελθόν της αντιφασιστικής Αντίστασης. Η ουσιαστική σιωπή των πρώην υπερκριτικών μαχητών ενάντια στη "βία, από όπου και αν προέρχεται" για αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη στη χώρα τους είναι το σενάριο της καλύτερης, φευ, των περιπτώσεων. Στην χειρότερη, έχουν ήδη αποφασίσει να συμπλεύσουν με ό,τι γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν έχουν καμία διάθεση να αντιπαλέψουν στην πράξη, το δευτερόλεπτο που θα νιώσουν πως κινδυνεύουν.

 Η ιστορία είναι μια ατέλειωτη πηγή ειρωνείας. Στην περίπτωση του φασισμού, η ειρωνεία αυτή είναι με την κυριολεκτική έννοια διαβολική: είναι η ειρωνεία του καγχασμού του διαβόλου, ο δρόμος προς τον οποίο ως γνωστόν είναι πάντα στρωμένος "με τις καλύτερες προθέσεις."


Πηγη
 Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  yiok-yiok  

Δεν εχει χουλιγκανς η Αγγλια;


Συλλήψεις για φόνο στο «Ανφιλντ»
Τέσσερις οπαδοί της Αρσεναλ συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τον άγριο ξυλοδαρμό που επέφερε το θάνατο ενός άτυχου άνδρα σε ηλικία μόλις 33 ετών.
Το θλιβερό συμβάν έλαβε χώρα τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Λίγες ώρες αργότερα, η Αρσεναλ επιβλήθηκε της Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ».
Οι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν στο γήπεδο της Λίβερπουλ τη στιγμή που παρακολουθούσαν τον αγώνα.
Ο άτυχος Στιούαρτ Σμιθ ξυλοκοπήθηκε και στη συνέχεια υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο του Λίβερπουλ.
Οι ύποπτοι, δύο εκ των οποίων 39 ετών, και οι άλλοι δύο 37 και 27 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου του αγώνα της Λίβερπουλ με την Αρσεναλ.
Η αστυνομία εκτιμά πως η επίθεση στον Σμιθ, ενδεχομένως να έχει καταγραφεί από κινητό τηλέφωνο ή ακόμη και να έχει αναρτηθεί στο YouTube.

Και.......ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ και....ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ


Προπαγάνδα με κάλπικα στοιχεία
Με ψεύτικα στοιχεία και αριθμούς προσαρμοσμένους στις αντιλαϊκές σκοπιμότητες της πολιτικής που υπηρετεί η συγκυβέρνηση, προσπαθούν τα στελέχη της κυβέρνησης να δικαιολογήσουν τα αλλεπάλληλα μέτρα εξόντωσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια και σε μια προσπάθεια να δείξει το ...«δύσκολον της καταστάσεως», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκαινίασε προχτές μια ολοκαίνουρια τακτική, αραδιάζοντας στοιχεία που υποτίθεται ότι αφορούσαν στον κρατικό προϋπολογισμό, μόνο που ούτε ένα από αυτά δεν ανταποκρίνεται σε κάποιον υπαρκτό αριθμό του κρατικού προϋπολογισμού. Ολα, ένα προς ένα τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ψεύτικα υπηρετώντας διπλό σκοπό: Πρώτον, να αναπαραγάγουν τη βρώμικη φιλολογία ότι εξαιτίας των υψηλών μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν πόροι για να καλυφθούν άλλες ανάγκες του Δημοσίου - κράτους. Δεύτερον, για να κουκουλώσουν, να κρύψουν το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή των λεγόμενων τοκοχρεολυσίων της χώρας, καταλήγουν, δηλαδή, στα ταμεία των ντόπιων τραπεζών, που παρά το περιβόητο «κούρεμα» εξακολουθούν να καταβροχθίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που η κυβέρνηση αρπάζει από τους εργαζόμενους και καταβάλλει στους τραπεζίτες.
***
Είπε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:
«Από τα 88 δισ. των πρωτογενών δαπανών του ελληνικού κράτους, τα 60 δισ. πάνε σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Μάλιστα, η αναλογία των συντάξεων είναι διπλάσια απ' ό,τι οι μισθοί. Συγκεκριμένα, είναι 30 δισ. οι συντάξεις, 15 δισ. οι μισθοί και άλλα τόσα σχεδόν τα επιδόματα. Μένουν μόνο 28 δισ. για όλη τη λειτουργία του ελληνικού κράτους (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, οργανισμοί), τα πάντα πρέπει να λειτουργήσουν με ένα ποσό που είναι μικρότερο και μόνο από το ποσό που διατίθεται για τις συντάξεις».
Ας δούμε τα δεδομένα όπως προκύπτουν από τα στοιχεία και το περιεχόμενο της Εισηγητικής Εκθεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012.
Πρώτον, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «88 δισ. οι πρωτογενείς δαπάνες». Ψέματα. Στη σελίδα 57 της Εισηγητικής Εκθεσης εκτιμάται ότι οι πρωτογενείς δαπάνες, δηλαδή όλοι οι μισθοί, όλες οι συντάξεις, όλες οι επιχορηγήσεις, όλες οι δαπάνες για τη συνολική λειτουργία του Δημοσίου θα φτάσουν τα 49,1 δισ. ευρώ. Είπαμε: Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνονται ΑΠΑΣΕΣ οι λειτουργικές δαπάνες. Μένουν όμως κάποιες άλλες, που δεν είναι λίγες.
Δεύτερον, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «60 δισ. πάνε σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα». Ψέματα. Από τη στιγμή που οι πρωτογενείς δαπάνες είναι 49,1 δισ. ευρώ, κάθε άλλος αριθμός που υπερβαίνει αυτά τα επίπεδα κινείται στα όρια των αρρωστημένων σκοπιμοτήτων εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις. Μένουν όμως κάποιες άλλες δαπάνες, που δεν είναι λίγες.
Τρίτον, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι 30 δισ. οι συντάξεις, 15 δισ. οι μισθοί». Ψέματα. Το κονδύλι «αποδοχές και συντάξεις» που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι της τάξης των 19,415 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα υπόλοιπα μέχρι τα 45 δισ. είναι δαπάνη που υπάρχει μόνο στη φαντασία του κυβερνητικού εκπροσώπου. Μένουν όμως κάποιες άλλες δαπάνες, που δεν είναι λίγες.
Τέταρτον, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Μένουν μόνο 28 δισ. για όλη τη λειτουργία του ελληνικού κράτους (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, οργανισμοί)». Ψέματα. Αν αφαιρέσουμε τις δαπάνες που προορίζονται για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών δαπανών και τις υποχρεωτικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, εκείνο που μένει για όλη τη λειτουργία του ελληνικού κράτους (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, οργανισμοί) δε φτάνει καν τα 25 δισ. ευρώ. Μένουν όμως κάποιες άλλες δαπάνες, που δεν είναι λίγες.
***
Οι κυβερνώντες οφείλουν να αφήσουν στην μπάντα τα παραμύθια αποπροσανατολισμού του λαού, αλλά και οι εργαζόμενοι οφείλουν να δουν και να γνωρίζουν την αλήθεια κατάματα. Και η αλήθεια σε ό,τι αφορά στις κρατικές δαπάνες είναι ότι:
1) Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, όπου περιλαμβάνονται όλα τα ποσά για τη λειτουργία του κράτους, μαζί και η πληρωμή μισθών και συντάξεων, έχει σχεδιαστεί να φτάσουν τα 49,1 δισ. ευρώ.
2) Μένουν όμως κάποιες άλλες δαπάνες, που δεν είναι λίγες, αφού α) Ποσά που φτάνουν τα 15,7 δισ. ευρώ δίνονται για την «εξυπηρέτηση της δημόσιας πίστης», του κράτους και κατά κύριο λόγο αφορά σε τόκους δανείων. β) Ποσά που φτάνουν τα 73 δισ. ευρώ προορίζονται για την πληρωμή μεσοπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου. γ) 32 δισ. ευρώ σχεδιάζεται να δοθούν στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε, πληρωμένη από το Δημόσιο, επανακεφαλαιοποίηση, λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους.

πρόταση ΚΚΕ


Τα άρθρα της πρότασης νόμου
Αρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Τα μέτρα που προβλέπονται στα επόμενα άρθρα αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου.
Αρθρο 2
Ορισμός εννοιών
Ως οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τις ανάγκες της πρότασης νόμου ορίζονται οι οφειλές από κάθε μορφής δάνειο καθώς και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες.
Αρθρο 3
Διαγραφή τόκων
Από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί μέχρι την πιο πάνω στιγμή.
Αρθρο 4
Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν
Από το συνολικό ποσό των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου 3, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων.
Αρθρο 5
Διαγραφή του 50% των οφειλών
Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.
Αρθρο 6
Πάγωμα των οφειλών, αναστολή πληρωμών
1. Οι εναπομείνασες, μετά την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 της παρούσας, οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.
2. Αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των εναπομεινασών, μετά την εφαρμογή των άρθρων 3,4 και 5 της παρούσας, οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.
Αρθρο 7
Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα
1. Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
2. Οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
3. Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.
Αρθρο 8
Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαϊκών οικογενειών
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, κατά την έννοια της παρούσας πρότασης νόμου, για οφειλές των τελευταίων, το ύψος των οποίων έχει υπολογιστεί, είτε συμβατικά είτε άλλως πώς, με τρόπο που αντιβαίνει στις διατάξεις της παρούσας.
Αρθρο 9
Περιορισμός της υποθήκης στο ύψος του αρχικού δανείου
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας περιορίζεται αυτοδίκαια το ύψος των απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων που εξασφαλίζονται με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών στο ύψος του αρχικού ποσού της σύμβασης δανείου.
Αρθρο 10
Καταργούμενες διατάξεις
Καταργείται κάθε νομοθετική διάταξη ή άλλη, έστω και συμβατική ρύθμιση, η οποία αντιβαίνει στις ρυθμίσεις της παρούσας.
Αρθρο 11
Εναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις επιμέρους διατάξεις της.

Μα πόσο «τραμπούκος» είσαι!


Μα πόσο «τραμπούκος» είσαι!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Την περασμένη βδομάδα ο Λυκουρέντζος, ο υπουργός Υγείας, είχε δεχτεί στο υπουργείο την επίσκεψη του Ε. Βενιζέλου.
Κατά τη συνάντηση περίσσεψαν τα χαμόγελα και οι εγκαρδιότητες και όπως είθισται η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με την εκφώνηση πολιτικά στιβαρών δηλώσεων στις οποίες προέβησαν οι δύο εξέχουσες πολιτικές φυσιογνωμίες.
*
Πρώτος έλαβε το λόγο ο Βενιζέλος, ο οποίος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ως «νούμερο 2» συνιστώσα της τριφασικής κυβέρνησης, απευθύνθηκε στους πολίτες:
«Αυτό το μήνυμα που θέλω να στείλω στον πολίτη - είπε - είναι πως ξέρουμε τι γίνεται στην καθημερινότητα στο χώρο της Υγείας, δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται, θέλουμε να νιώθει ασφαλής και αξιοπρεπής και θα γίνει όλη η προσπάθεια που απαιτείται προς την κατεύθυνση αυτή»...
*
Αμέσως μετά παρέλαβε τη σκυτάλη ο Λυκουρέντζος, ο οποίος μιλώντας στο λαό (προφανώς του... Κονγκό), δήλωσε:
«(Θέλουμε) να διασφαλίσουμε το επίπεδο υπηρεσιών Υγείας στο υψηλό επίπεδο που παρέχονται σήμερα»!
*
Από όσους (στο... Κονγκό) δεν κατάλαβαν τι ισχυρίστηκαν οι δυο ταγοί για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα στο χώρο της Υγείας, να το «μεταφράσουμε»:
Η κυβέρνηση, αφενός είναι πλήρως αφοσιωμένη στα ζητήματα που άπτονται της Υγείας του λαού, κάτι που αποδεικνύεται από τη διαβεβαίωση ότι - επί καθημερινής βάσης - δε χάνει από τα μάτια της τα συμβαίνοντα στο συγκεκριμένο χώρο,
αφετέρου, οι καθ' ύλην αρμόδιοι θεωρούν ότι ο χώρος της Υγείας λειτουργεί με προδιαγραφές τόσο «υψηλού επιπέδου» (!), ώστε ο εντεταλμένος υπουργός, παρουσία του αρχηγού του δεύτερου κόμματος που συγκροτεί την κυβέρνηση, να δηλώνει ότι επιθυμεί τη διατήρησή τους στο σημερινό επίπεδο!
*
Υπενθυμίζουμε ότι τα προηγούμενα ειπώθηκαν την περασμένη βδομάδα προς ένα λαό, τον ελληνικό, που (επειδή δεν κατοικεί στο... Κονγκό) γνωρίζει ότι σε αυτή τη χώρα, την Ελλάδα,
- αυτή τη στιγμή -
  • από τα νοσοκομεία, με τα οργανικά κενά 6.000 γιατρών και 25.000 νοσηλευτών,λείπουν ακόμα και γάζες,
  • οι κατ' ευφημισμόν «δημόσιες και δωρεάν» δαπάνες Υγείας πληρώνονται κατά τουλάχιστον 40% απευθείας από την τσέπη των αρρώστων,
  • οι ασφαλισμένοι, με πρώτα θύματα τους συνταξιούχους, όταν δε στερούνται τα φάρμακα που τα έχουν άμεση ανάγκη για τη ζωή τους, τα πληρώνουν από το γλίσχρο εισόδημά τους,
  • ο ανύπαρκτος ΕΟΠΥΥ έχει μετατραπεί σε «υγειονομική βόμβα» για το 95% των Ελλήνων ασφαλισμένων!
*
Αυτά, λοιπόν, συμβαίνουν - σήμερα - στην Ελλάδα.
Και γι' αυτά βγήκαν χτες στους δρόμους οι συνταξιούχοι. Αυτοί ήταν οι λόγοι που τους οδήγησαν να διαμαρτυρηθούν έξω από την πόρτα του υπουργείου Υγείας.
Αλλά εκεί τους περίμενε ως άλλος Κέρβερος ο υπουργός.
Ο Λυκουρέντζος.
Και με το που τους αντίκρισε, ο Κέρβερος (σ.σ.: ο Λυκουρέντζος), τους έβαλε στη θέση τους - το κατήγγειλαν οι ίδιοι οι γέροντες:
«Είστε τραμπούκοι, επιδεικνύετε τραμπούκικη συμπεριφορά» (!), τους είπε!
Ο Λυκουρέντζος...
Αυτός που την περασμένη βδομάδα μιλούσε για «υψηλό επίπεδο υπηρεσιών Υγείας»!
Και το είπε στους συνταξιούχους!
Ποιος;
Αυτός που μαζί με τους ομοίους του «αποφασίζει, διατάζει» και κόβει από τους συνταξιούχους συντάξεις. Που τους κόβει φάρμακα.
Αυτός και οι όμοιοί του που έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε «προκοιμητήρια», είχε το ανάστημα να αποκαλέσει τους συνταξιούχους «τραμπούκους»!
Ποιος;
Ο Λυκουρέντζος!
Αυτή η επιτομή της πολιτικής του θράσους (σ.σ.: πρόκειται για την άλλη όψη του πολιτικού αρχιτραμπουκισμού)
που διακήρυξε ότι θα «διασφαλίσει» τις παροχές των υπηρεσιών Υγείας στο «υψηλό επίπεδο που παρέχονται σήμερα»!

Νταλαβέρι των αστών στις πλάτες των λαών


Νταλαβέρι των αστών στις πλάτες των λαών
Κλιμακώνονται τα παζάρια ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ
Οι αρνητικές προοπτικές των καπιταλιστικών «οίκων» για την ΕΕ δείχνουν ότι καμιά χώρα δεν πρόκειται να μείνει έξω από το χορό της βαθιάς κρίσης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια ανάμεσα στα ισχυρά κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην αγορά χρέους, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να κερδίσουν θέσεις ενόψει γενικότερων διευθετήσεων που αφορούν στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, επικεντρώνοντας στις λειτουργίες του τραπεζικού συστήματος.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, αύριο, Πέμπτη, στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εντείνουν τις διαβουλεύσεις τους στο παρασκήνιο για την προετοιμασία του σχεδίου της ΕΚΤ, που προβλέπει την παρέμβασή της στις λεγόμενες «αγορές», με στόχο την «εξομάλυνση» του κόστους δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που επικαλούνται ευρωενωσιακές πηγές, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να παρέμβει στην αγορά βραχυχρόνιων ομολόγων. Ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, φέρεται να είπε σε συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ με διάρκεια ωρίμανσης ως και 3 έτη δεν ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος και δε συνιστά χρηματοδότηση κρατών, γιατί τα συγκεκριμένα χρέη θα αποπληρωθούν σε σύντομο διάστημα.
Οι δηλώσεις αυτές του Ντράγκι θεωρείται ότι αποτελούν προάγγελο ανακοινώσεων που ενδεχομένως να γίνουν αύριο, Πέμπτη, από τη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η αρνητική στάση, κυρίως της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Bundesbank, ίσως καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών σε ό,τι αφορά στις προτάσεις του Ντράγκι για το πρόγραμμα, έως τις 12 Σεπτέμβρη, μέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να αποφανθεί για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.
Αναζητούν συμβιβασμούς
Παρεμβαίνοντας στη διαμάχη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να ανακουφιστούν τα κράτη - μέλη της ΕΕ που υπόσχονται οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία. Μιλώντας σε διπλωμάτες της ΕΕ, ο Μπαρόζο δήλωσε ότι ξεκάθαρες υποσχέσεις από κυβερνήσεις της ΕΕ για πειθαρχημένες οικονομικές πολιτικές είναι βασικό ζήτημα για την ΕΚΤ, η οποία δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.
«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα, και σωστά το πράττει. Η ΕΚΤ δεν μπορεί ασφαλώς να χρηματοδοτήσει τις οικονομίες των κρατών - μελών μας. Αλλά εάν τα κράτη - μέλη μπορούν να δώσουν επαρκείς διαβεβαιώσεις για την πειθαρχία και τη σύγκλιση, τότε η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να δράσει», πρόσθεσε. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως είναι πεισμένος ότι μια αναθεώρηση της συνθήκης θα είναι απαραίτητη, αλλά όχι αμέσως.
Χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και ο Ιταλός πρωθυπουργός,Μάριο Μόντι, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στη Ρώμη. Αύριο, Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος θα πάει στη Μαδρίτη για επαφές με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μ. Ραχόι, και την Παρασκευή στη Βιέννη για συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό της.
Σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Μ. Μόντι στη Ρώμη, ο Φρ. Ολάντ είπε ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του Οκτώβρη πρέπει να καταλήξει σε οριστικές λύσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία. Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, σημείωσε πως πρέπει να της επιτραπεί η παραμονή στην Ευρωζώνη, καθώς και να της δοθεί παράταση στο χρονοδιάγραμμα των «μεταρρυθμίσεων» εάν είναι θετική η έκθεση της τρόικας.
Εκφράζοντας τους μύχιους πόθους και της γαλλικής αστικής τάξης, ο Ολάντ σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα παρέμβει στις αγορές ομολόγων, συμπληρώνοντας πως και οι περιφερειακές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν το ίδιο μέσω του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας (ESM). Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, είπε πως στη συνάντηση υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων και πως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων.
Κανείς δε μένει ανέγγιχτος
Ενδεικτική εξάλλου της κρίσης που δεν αφήνει ανέγγιχτη καμιά καπιταλιστική χώρα της Ευρωζώνης είναι η αξιολόγηση των προοπτικών της ΕΕ από τον «Moody's». Ο «οίκος» υποβάθμισε από «σταθερές» σε «αρνητικές» τις προοπτικές της Ευρωένωσης, εξηγώντας ότι βασίζεται στα αρνητικά προγνωστικά για μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία και η Ολλανδία, που αντιπροσωπεύουν το 45% της οικονομικής δραστηριότητας της Ενωσης.
Ο «οίκος» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεσοπρόθεσμα, αν και προς το παρόν διατηρεί το Aaa. Ο «Moody's» υποβάθμισε στις 23 Ιούλη σε «αρνητική» την προοπτική αξιολόγησης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, των χωρών που βαθμολογούνται με Aaa, εξαιτίας της «αυξανόμενης αβεβαιότητας» για την έκβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Οπως είχε ανακοινώσει τότε, θα επανεξετάσει «στο τέλος του τρίτου τριμήνου» το Αaa της Γαλλίας και της Αυστρίας, δύο χωρών που έχουν τεθεί σε αρνητική προοπτική από το Φλεβάρη. Το Aaa της Βρετανίας τελεί υπό αρνητική προοπτική από το Δεκέμβρη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δανείζεται από τις αγορές στο όνομα της ΕΕ για να δανείζει με τη σειρά της κράτη - μέλη της Ενωσης, κυρίως στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Η ΕΕ είναι επίσης ο εγγυητής ορισμένων δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

λήψη νέων κατασταλτικών μέτρων


Αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε μαζί


Ενα νέο κατασταλτικό νομοθέτημα που έχει στα σκαριά η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) προανήγγειλε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας. Πραγματικός τους στόχος είναι η τρομοκράτηση και το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ετσι, στα πλαίσια αυτά όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, το νομοθέτημα θα περιλαμβάνει παραπέρα καταστολή και απαγόρευση των διαδηλώσεων, χρήση αντλιών νερού εναντίον διαδηλωτών (προφανώς για ενίσχυση των χημικών), την οργάνωση της αστυνομίας κατά τα πρότυπα των δυνάμεων καταστολής της Νέας Υόρκης και πιο βαρύ οπλισμό για αστυνομικές ομάδες. Με λίγα λόγια η συγκυβέρνηση ετοιμάζει ένα μηχανισμό καταστολής με διάφορα μέσα και μάλιστα σε μια περίοδο που η λαϊκή οργή φουντώνει από τα άγρια αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα.
Η συγκυβέρνηση δε γνωρίζει απλά, είναι σίγουρη και σπεύδει να πάρει τα μέτρα της: Τα νέα άγρια μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα των τελευταίων χρόνων οδηγούν στη πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Εχει έτοιμες λοιπόν νέες μεθόδους, άγριας καταστολής για να καταπνίξει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Μεθοδεύει λοιπόν τη λήψη νέων κατασταλτικών μέτρων ώστε να εφαρμοστεί η πολιτική της κυβέρνησης μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού του λαού, που δε θα επιτρέπει να κουνηθεί ούτε φύλλο και όπου θα επικρατήσει «σιγή νεκροταφείου»! Και αυτή η «σιγή» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στους δρόμους και στις πλατείες, θα πολλαπλασιάσει την ήδη μεγάλη τρομοκρατία εκεί που φοβάται ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις, στους χώρους εργασίας.
Αλλωστε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που έγινε τον περασμένο Ιούλη, δηλαδή η επιστράτευση τεράστιας δύναμης ΜΑΤ και αστυνομίας έξω από την πύλη της «Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να σπάσει την ηρωική απεργία των εργαζομένων. Η καταστολή της συγκεκριμένης απεργίας δεν ήταν απλά «βοήθεια» στο συγκεκριμένο βιομήχανο αλλά ένα μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη. Οτι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της εργοδοσίας και θα καταπνίξει κάθε εργατική αντίσταση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το νομοθέτημα που ετοιμάζεται στηρίζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, του ΣΕΒ, του ΕΒΕΑ, των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλεμπόρων.
Οι επιχειρηματίες είτε στο κέντρο της Αθήνας, είτε μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, απαιτούν ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Να μην «αναστατώνονται» τα συμφέροντά τους, να μην εμποδίζεται η επιχειρηματική τους δραστηριότητα και κερδοφορία. Και αυτό σημαίνει εργαζόμενοι με σκυμμένα κεφάλια, για εργασία χωρίς δικαιώματα με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης. Μακριά από κάθε οργανωμένη δράση ενάντια στη βάρβαρη πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός πρέπει να στείλει ξεκάθαρη απάντηση στην κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί και να φοβηθεί. Θα αναπτύξει και θα οργανώσει ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και αποτελεσματικούς ταξικούς αγώνες, που θα αντιμετωπίσουν και θα ακυρώσουν και τα σχέδια καταστολής. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος για να σταματήσουν την άγρια φτώχεια που θέλουν να επιβάλλουν στη ζωή τους, να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια, χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση.

Αυτος ειναι ο πολιτισμος του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ


ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Η εξαχρείωση σε όλο της το μεγαλείο, με θύματα εφήβους. Στην Ολλανδία 14χρονη μαθήτρια εκτελέστηκε από 15χρονο που ανέλαβε «συμβόλαιο θανάτου» έναντι 1.000 ευρώ από δύο συνομήλικες «φίλες» του θύματος. Ο λόγος; Ηθελαν να την εκδικηθούν επειδή δεν τους άρεσαν τα σχόλια που δημοσίευσε σε σελίδα στο «Φέισμπουκ»! Ο 15χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την άτυχη κοπέλα και καταδικάστηκε ένα χρόνο σε αναμορφωτήριο και τρία χρόνια σε ψυχιατρική κλινική καθώς κρίθηκε πως πάσχει από σοβαρή διαταραχή συμπεριφοράς με ψυχοπαθητικές τάσεις... Οι δύο έφηβες - ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας θα οδηγηθούν στο δικαστήριο τον Οκτώβρη με την κατηγορία της συναυτουργίας.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.-- Η Προεδρία Ομπάμα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να χορηγήσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην αιγυπτιακή κυβέρνηση προκειμένου επισήμως να «τη βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρέους της» και ανεπισήμως να διατηρήσει τα, ούτως ή άλλως, ισχυρά ερείσματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ιστορική αραβική χώρα και κατά τη διακυβέρνηση υπό τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και τον Μουχάμαντ Μούρσι, όπως γινόταν παλιότερα και με τον Χόσνι Μουμπάρακ.
ΑΓΚΥΡΑ.-- Τη συνεργασία της κρατικής ενεργειακής εταιρείας ΤΡΑΟ με τον ολλανδο-βρετανικό κολοσσό Royal Dutch Shell σε επενδύσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου ή και φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε, χτες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τάνερ Γιλντίζ, έχοντας στο πλευρό του υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβρη οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμβόλαια συνεργασίας για έρευνες και εξόρυξη στα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας καθώς και στις νοτιοανατολικές περιοχές.
ΡΑΜΑΛΑ.-- «Εγκλημα πολέμου» χαρακτήρισε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ την εκμετάλλευση πόρων της Νεκράς Θάλασσας σε σημεία που θεωρούνται προέκταση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, από ισραηλινές εταιρείες, στις οποίες σημαντικό ποσοστό μετοχών κατέχουν έποικοι. Εκθεση της οργάνωσης «αλ Χακ» καταγγέλλει τις ισραηλινές αρχές για συνεργασία και στήριξη σε εποίκους και στην εταιρεία καλλυντικών «Ahava» (44,5% των μετοχών κατέχονται από εποίκους) που αξιοποιεί φυσικούς πόρους της Νεκράς Θάλασσας.
ΡΑΜΠΑΤ.-- Σαράντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε χαράδρα πραγματοποιώντας τη διαδρομή ανάμεσα στο Μαρακές και στο Ζάγκορε στο Μαρόκο.
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Συγκρούσεις μεταξύ προτεσταντών και καθολικών σημειώνονται από την Κυριακή στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας σχετικά με το ποιος έχει δικαίωμα να παρελάσει στην περιοχή στο τέλος του μήνα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 60 ατόμων (οι περισσότεροι αστυνομικοί...).
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σε εξέλιξη παρέμενε και χτες η απεργία των αεροσυνοδών της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας «Λουφτχάνσα», οι οποίοι διεκδικούν μεταξύ άλλων μισθολογικές αυξήσεις 5%. Εξαιτίας της απεργίας ακυρώθηκαν χτες 190 πτήσεις της εταιρείας εντός και εκτός της Φρανκφούρτης.

ΡΩΣΙΑ «Κανιβαλισμός» εργατικών δικαιωμάτων


ΡΩΣΙΑ
«Κανιβαλισμός» εργατικών δικαιωμάτων
Το σχέδιο του νέου «εργασιακού κώδικα» ενέκρινε η Ενωση Βιομηχάνων κι Επιχειρηματιών Ρωσίας, που δόθηκε για εξέταση στην κυβέρνηση της χώρας. Το σχέδιο αυτό εκπόνησε η «Επιτροπή για την αγορά εργασίας και τις στρατηγικές ανθρώπινου δυναμικού», πρόεδρος της οποίας είναι ο δισεκατομμυριούχος Μ. Πρόχοροφ. Οι εμπνευστές του σχεδίου προτείνουν την ανάπτυξη της «νέας οικονομίας της καινοτομίας», που στην ουσία μειώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων κι επεκτείνει τα δικαιώματα των εργοδοτών.
Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η θέσπιση κανόνων που θα διευκολύνουν τους εργοδότες να απολύουν τους «αναποτελεσματικούς» εργαζόμενους. Στο όνομα της «προσαρμογής στην κρίση» προβλέπεται ο εργοδότης να μπορεί να μεταφέρει ή και να μεταθέσει προσωρινά εργαζόμενό του σε άλλο εργοδότη, «παγώνοντας» τη σύμβαση εργασίας του, κι αλλάζοντας το ωράριο εργασίας του.
Επιπλέον, προτείνεται μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την απόλυση και μείωση των επιδομάτων αδείας. Στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών θα βρίσκονται οι χορηγήσεις της εκπαιδευτικής άδειας κι άλλων κατηγοριών αδειών.
Το Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας (ΡΟΤ - ΦΡΟΝΤ) σημείωσε πως το ρωσικό κράτος, εξυπηρετώντας το ντόπιο κεφάλαιο, που από καιρό συνδέεται με το διεθνές, δε μένει πίσω από την Ευρώπη, αλλά την ξεπερνά στην εκπόνηση των αντεργατικών νόμων. Το σχέδιο του νέου εργασιακού κώδικα δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους επιχειρηματίες για την εκμετάλλευση των μισθωτών εργαζομένων και επιβάλλει ακόμα περισσότερους περιορισμούς στον αγώνα για τα στοιχειώδη δικαιώματα. Το ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ κάλεσε τους εργαζομένους «να αγωνιστούν κατά των νόμων κανιβαλισμού των εργατικών δικαιωμάτων, που προωθεί η άρχουσα τάξη» της Ρωσίας.

ελα να πρασινησουμε


Η αλλαγή της αλλαγής

Αν ήθελε κάποιος να μιλήσει για την τρίτη σεπτέμβρη και τα γενέθλια του πασοκ, θα έπρεπε να καταφύγει στα έργα των κλασσικών και τη δισκογραφία του χάρρυ κλυνν από τη δεκαετία με τις βάτες, για να περικλείσει σε ένα σκετσάκι ή ένα τραγούδι το προτσές της αλλαγής: έλα να πρασινίσουμεο ύμνος του πασοκ , ή ακόμα καλύτερα η κουτάλα της αλλαγής.
Μετά το 90’ η ιδεολογική κριτική στο πασοκ θα ήταν σα να κλέβει κανείς εκκλησία – ενώ το πασοκ έκλεβε όλα τα υπόλοιπα: ταμεία, συντάξεις, αποθεματικά κλπ.

Σήμερα όμως κανείς δε σκέφτεται τέτοια μέρα το πασοκ, με την ίδια έννοια που κανείς δε θα έπαιρνε τηλέφωνο στο σπίτι ενός πεθαμένου, ενός (πολιτικού) πτώματος, για να του ευχηθεί στη μέρα των γενεθλίων του. Όλοι σκέφτονται τη μέρα μετά (εξ ου και το κείμενο μπαίνει σήμερα), τη διάδοχη κατάσταση και το βαθύ μετα- πασοκ του συριζα. Τη ροζ αλλαγήπου επαναλαμβάνεται ιστορικά σα φάρσα κι υπόσχεται πολιτικήαπαλλαγή απ’ το βραχνά του δντ, με τυπική κυβερνητική εναλλαγή χωρίς ουσία, ως μια ριζοσπαστική παραλλαγή της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, που υπέστη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη. Από τον ανατέλλοντα ήλιο του πασόκ στο διάττοντα αστέρα του αλέξη και στο άστρο της πρωινής αυγής και του συνασπισμού. Το πασόκ πέθανε, ζήτω το νέο πασόκ.

Κι αυτή είναι κατά βάθος η μεγάλη επιτυχία του συνασπισμού. Ότι κατάφερε να μοιάσει στο πασόκ και να πάρει την άμορφη μορφή του, του πολιτικού ασπόνδυλου. Να γίνει ένας πολιτικός χυλός, που χωράει παντού και παίρνει το σχήμα που του δίνεις, σαν πλαστελίνη. Να λέει και να πρεσβεύει τα πάντα και (ένα μεγάλο) τίποτα.
Το δημόσιο χαρακτήρα των δέκο και τις συμπράξεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο (σδιτ). Την καταγγελία και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Το ευρώ και το αντιμνημονιακό μέτωπο. Το σύνθημα «καμία θυσία για το ευρώ» αλλά και τη διασφάλισή του από το… λόμπι της χρεωκοπίας (sic). Τον υπεύθυνο συνομιλητή του πέρες και το ολυμπιακό πνεύμα της σακοράφα που ήθελε να είναι σημαιοφόρος της παλαιστίνης στο αθήνα 2004. Τις βάσεις που μένουν, που φεύγουν, που μένουν. Τον αστυφύλακα και τον χωροφύλακα.

Την εδα, το εαμ (χωρίς το δεκέμβρη), το μπλόκο της κοκκινιάς. Τους παπατζήδες, την 3η σεπτέμβρη, το 81’, τη σοφία γιαννακά, τους τίμιους αγωνιστές του σοσιαλιστικού χώρου, όπως τους είπε χθες στην ομιλία του ο αλέξης, τους τίμιους οπορτουνιστές, το νέο αγωνιστή, την εδηκ, τους ανώνυμους κομμουνιστές, τους ανώνυμους αλκοολικούς, το γιο της αγγελοπούλου. Το πραγματικό πασοκ, το πραγματικό πρόγραμμα του κκε, το εξωκοινοβούλιο, την αναρχία, τον αντι-ρατσισμό, την αντιδεξιά, τους μη προνομιούχους. Το εναλλακτικό τρέντι, τα παρδαλά ρούχα – ασορτί με την ιδεολογία, την εναλλακτική πληροφόρηση, το γείτονα που έκανε την επανάστασή του μέχρι τον αχερώνα, το δεκέμβρη της νεολαίας -μακριά από αυτόν του 44’. Την πρόοδο, τον τρίτο δρόμο, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη λαϊκή κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, την υγιή επιχειρηματικότητα. Όλοι μας κρύβουμε λίγο συριζα μέσα μας και ας μην το ξέρουμε.

Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες, τρεις του σεπτέμβρη να μιλάς. Στους μπαξέδες που αφήνουν όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, να δώσουν χρώμα και μυρωδιά, μαζί με κοπριές, τηλεοπτικούς μαϊντανούς και γαϊδουράγκαθα, παρασιτικούς κισσούς και κάθε λογής λουλούδι για μύρισμα που μυρίστηκε ψητό και ήρθε να πάρει θέση στο ενωτικό κοινωνικό μέτωπο. Είδε ένα φως στο τούνελ και μπήκε.
Γιατί όχι εξάλλου; Πότε είναι αλήθεια τα γενέθλια του συριζα; Τα γιορτάζει ως μετωπικό σχήμα; Ή ως ενιαίο κόμμα υπό κατασκευή; Κι αν τελικά έχει, υπάρχει κανείς που να τα θυμάται; Γιατί λοιπόν να μην οικειοποιηθεί μια αναγνωρισμένη ημερομηνία που του ταιριάζει τόσο;

γελοιογραφία του σπύρου δερβενιώτη

Μετά το πασοκ έρχεται ο συριζα και μετά την αλλαγή η μετάλλαξη. Ο συνασπισμός δεν είναι η μετενσάρκωση της 3ης σεπτέμβρη που πλανάται σα φάντασμα πάνω από τη μεταπολιτευτική ελλάδα στοιχειώνοντας τους αστούς. Δεν είναι το πασοκ του 74’ που λεηλατεί τα συνθήματα και τη βάση μας. Αλλά απευθείας απόγονος του πασοκ του 09’ και της κυβέρνησης του γιωργάκη. Για την οποία ο παπαδημούλης έλεγε ότι θα της ασκήσουν γόνιμη κριτική επιβραβεύοντας κάθε θετικό βήμα, πριν πέσουν από τα σύννεφα με το μνημόνιο, εκείνη την αποφράδα μέρα (όπως την χαρακτήρισε χτες στην ομιλία του ο αλέξης). Με σύμβολο της ομαλής διαδοχής το βαρουφάκη, που τότε ήταν σύμβουλος του γιωργάκη, αλλά στις τελευταίες εκλογές έπαιξε τριόβολο και τελικά στήριξε συριζα.

Δεν είναι πάντως λαθροχειρία να συζητούν στο συριζα για την 3ησεπτέμβρη και τη σημασία της. Πασόκοι είναι οι άνθρωποι, καλά κάνουν και προβληματίζονται. Λαθροχειρία είναι να συνδέει κανείς αυτή τη συζήτηση με την αριστερά, γενικώς κι αορίστως. Να θεωρεί δηλαδή αριστερά αυτό το κόμμα που είναι πίσω κι απ’ τη διακήρυξη της 3ηςσεπτέμβρη. Να μην υπολογίζει την ιστορική πείρα από το ρόλο του πασοκ και γενικότερα της σοσιαλδημοκρατίας και να της κάνει το νεροκουβαλητή στο όνομα της ενότητας ακολουθώντας πολιτική ουράς – με ή χωρίς αυταπάτες.

Η λαθροχειρία επίσης είναι να παίρνει κανείς τη διακήρυξη αυτή – συνολικά και όχι επιμέρους διακηρύξεις της- ως επαναστατικό θέσφατο και να ερμηνεύει τη μετάλλαξη του πασοκ ως προδοσία των αρχών της, προσδοκώντας ένα καλό πασοκ ή έναν καλύτερο διάδοχό του και μια αριστερή κυβέρνηση να την εφαρμόσει και να κάνει πράξη τα συνθήματά της με μερικές μεταρρυθμίσεις. Ο τρίτος δρόμος ανήκει πλέον οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μαζί με το νέφος, τη δεξιά και όλο το φάσμα των παλιών αυταπατών που ξέσκισε βίαια η κρίση.
Αλλαγή δε γίνεται χωρίς το κκε και βασικά χωρίς το λαό στην εξουσία... 

TOP READ