5 Ιαν 2020

“Ο καπιταλισμός και όλα του τα κόμματα δεν έχουν απάντηση στην κρίση αυτή” – Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας για τις πυρκαγιές


Η πύρινη κόλαση στην Αυστραλία αποτελεί τη μεγαλύτερη ως τώρα οικολογική καταστροφή του 21ου αιώνα. Τουλάχιστον 22 νεκροί, χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έκταση καμένη ίση με το ένα τρίτο της Αγγλίας ως τώρα και μισό δισεκατομμύριο ζώα που κάηκαν είναι ο απολογισμός ως σήμερα, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική κατάσβεσης στο πολύ κοντινό μέλλον. Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί μεταξύ άλλων η εικόνα ενός καγκουρό που τσουρουφλισμένο και αφυδατωμένο ζητά βοήθεια και δέχεται λίγη δροσιά από ένα αγόρι. 
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το ΚΚ Αυστραλίας, επισημαίνοντας τις ευθύνες της συντηρητικής κυβέρνησης για την ανεπάρκεια του μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, αλλά και την ευθυγράμμισή της με μια πολιτική που επιβαρύνει το κλίμα και το περιβάλλον στο όνομα μεγάλων συμφερόντων. Τονίζει επίσης τον καθοριστικό ρόλο του καπιταλιστικού συστήματος σε αυτή την οικολογική καταστροφή, καλώντας σε μια ριζική αναθεώρηση του ενεργειακού μοντέλου της αυστραλιανής οικονομίας, που θα έχει όμως στο επίκεντρό του τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ 
Τους τελευταίους πέντε μήνες η Αυστραλία αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι φλόγες υποχωρούν. Είναι μια εθνική έκτακτη ανάγκη με τρομαχτική απώλεια ζωής, χλωρίδας και πανίδας, την καταστροφή κατοικιών και κοπαδιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι προειδοποιήσεις από τους ειδικούς εδώ και καιρό ακόμα αγνοούνται, παρότι τα κλιματολογικά ρεκόρ καταρρίπτονται συνεχώς. Πολλοί προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό, αλλά οι προειδοποιήσεις τους έπεσαν στα κωφά αυτιά της συντηρητικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.   
Ο λαός της Αυστραλίας απαιτεί άμεση και αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση. Δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν κάποιο “θαύμα” να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να προστατέψει το περιβάλλον. 
Η συμμαχική κυβέρνηση Μόρισον έδειξε την ανικανότητά της στη διαχείριση της κρίσης και της κλιματικής αλλαγής γενικά. Είναι οκνηροί αρνητές με μοχθηρή αδιαφορία για τη σημαντική καταστροφή που ακολούθησε την απραξία τους.  
Ο Μόρισον διέκοψε τις διακοπές του στη Χαβάη κατά μία μέρα, μόνο επειδή η δημόσια πίεση απαίτησε την επιστροφή του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάζει τις ομόσπονδες και την κεντρική κυβέρνηση για το χειρισμό της κρίσης με τις πυρκαγιές και τη συνεχιζόμενη παραμέληση των λαϊκών αναγκών. Κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας στην Αυστραλία.   
Καταρχάς τα βήματα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να συνεχίσουν να υπαγορεύονται από τα εξορυκτικά συμφέροντα που υπαγορεύουν πολιτικές για τα κέρδη τους, ανάμεσά τους ο βρώμικος άνθρακας και από τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που τραβάνε νερό από τα ποτάμια, αφήνοντας τα χωρίς νερά για τους οικισμούς, τα ψάρια, τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή για το περιβάλλον.  
Ο καπιταλισμός και όλα τα πολιτικά του κόμματα απέτυχαν ενώπιον του λαού της Αυστραλίας και δεν έχουν απάντηση για να λύσουν αυτή την κρίση. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή εκτίμηση της περιβαλλοντικής πολιτικής και να ετοιμαστεί ένα εθνικό σχέδιο για να γίνει η Αυστραλία οικονομία μηδενικών εκπομπών και αυτό πρέπει να γίνει με το συμφέρον των εργατών στον πυρήνα του. Πρέπει να μπει φόρος φυσικών πόρων, όσοι μολύνουν πρέπει να πληρώσουν, όχι ο λαός.  
Μια σχεδιασμένη μετάβαση σε μια οικονομία ανανεώσιμη ενέργειας και περιβαλλοντικά βιώσιμη πρέπει να αρχίσει τώρα. Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει μια δίκαιη μετάβαση για τους εργαζόμενους, τις δουλειές τους, προστατεύοντας τους μισθούς, τις συνθήκες εργασίας και τις κοινότητες όπου ζουν. Η εξάρτηση από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα σκοτώνει τον πλανήτη και πρέπει να σταματήσει. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ακούσει το λαό ή να παραμερίσει. Είναι καιρός να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση του λαού.  
Η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες υπηρεσίες πυρόσβεσης και έκτακτης ανάγκης. Όλοι οι πόροι της κεντρικής και των ομόσπονδων κυβερνήσεων, πολιτικοί και στρατιωτικοί πρέπει να συντονιστούν και να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν τις πιο παρατεταμένες και άγριες αντιπυρικές περιόδους που έρχονται στο μέλλον. Οι προηγούμενες περικοπές στις αγροτικές πυροσβεστικές υπηρεσίες πρέπει να αναιρεθούν και να αυξηθεί η χρηματοδότηση.  
Η τρέχουσα συζήτηση στις κοινότητες για την αποζημίωση των εθελοντών πυροσβεστών ανακύπτει επειδή το κράτος για άλλη μια φορά αποποιήθηκε τις ευθύνες του για την ευημερία των ανθρώπων. Κανένας εθελοντής δεν πρέπει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας λόγω της υπηρεσίας του στην αυστραλιανή κοινότητα. Κάθε άνθρωπος σε αυτή τη θέση πρέπει να είναι ικανός να βασιστεί σε κυβερνητική αρωγή, άμεσα. Αυτά τα θέματα πρέπει να συζητηθούν και διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν για να καλυφθούν τωρινές και μελλοντικές αναπόφευκτες καταστάσεις. Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και απαιτεί άμεση δράση. Καμία εμπιστοσύνη σε “θαύματα”.  
Απαιτούμε η κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της ή να παραιτηθεί.  

Η πικρή για το λαό εμπειρία των ΣΔΙΤ από το «πρότυπο σύστημα Υγείας» στη Σουηδία

 


Αποκαλυπτικά στοιχεία από τη συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με εργαζόμενους στο σουηδικό νοσοκομείο «Καρολίνσκα»
Το νοσοκομείο «Καρολίνσκα», πρότυπο του «σουηδικού μοντέλου» της εμπορευματοποίησης της Υγείας
Το νοσοκομείο «Καρολίνσκα», πρότυπο του «σουηδικού μοντέλου» της εμπορευματοποίησης της Υγείας
Στο πλαίσιο της προώθησης της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας και της πλήρους μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού ότι μέσα στο 2020 «θα ξεκινήσει η πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο».
 Εξειδικεύοντας παραπέρα τις εξαγγελίες αυτές, φιλοκυβερνητικά μέσα τις επόμενες μέρες, με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις, πρόβαλλαν ως πρότυπο του εν λόγω «μοντέλου» το σουηδικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Καρολίνσκα».

Πίσω από το... σουηδικό περιτύλιγμα της εμπορευματοποίησης, βέβαια, υπάρχει η πικρή για το λαό πραγματικότητα: Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με εργαζόμενους του νοσοκομείου «Καρολίνσκα», οι οποίοι αποκαλύπτουν με χαρακτηριστικά στοιχεία το πραγματικό πρόσωπο του περιβόητου «σουηδικού μοντέλου» και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τόσο για τους εργαζόμενους στην Υγεία όσο και συνολικά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο λαό.


«Πρότυπο» απολύσεων, «ευέλικτης» εργασίας και εντατικοποίησης
 
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Καρολίνσκα», που παρουσιάζεται ως το πρότυπο του «σουηδικού μοντέλου» των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία, δεν είναι ένα τυχαίο νοσοκομείο: Είναι από τα μεγαλύτερα και κορυφαία στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Ερευνας στη Σουηδία, καθώς εκεί γίνεται το 30% της ιατρικής εκπαίδευσης και το 40% ιατρικής ακαδημαϊκής έρευνας.

Το 2010 υπογράφηκε η πρώτη ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας μεταξύ του συγκεκριμένου νοσοκομείου με ιδιωτική εταιρεία, για την ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και χρηματοδότηση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου (New Karolinska Solna University Hospital), με σκοπό όπως αναφερόταν «να αυξηθεί η αποδοτικότητα του νοσοκομείου».

Ο προϋπολογισμός για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου ήταν 14 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες (γύρω στα 1,3 δισ. ευρώ). Τελικά κόστισε 61,4 δισ. κορόνες (5,8 δισ. ευρώ), που τα πλήρωσαν - όπως γίνεται πάντα στον καπιταλισμό - οι εργαζόμενοι μέσω των φόρων και τα καρπώθηκαν μονοπωλιακοί όμιλοι.

Σήμερα η «ειδυλλιακή» εικόνα στο «πρότυπο» νοσοκομείο «Καρολίνσκα» έχει ως εξής: Απολύονται 600 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 250 είναι γιατροί (το 9% του συνόλου των γιατρών) και οι 350 νοσηλευτικό προσωπικό (12% του συνόλου). Είχε προηγηθεί η απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες. Οι εναπομείναντες έχουν γονατίσει από τις υπερωρίες και την εντατικοποίηση της εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο μπαίνει μέσα 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, λόγω της ακριβής «ενοικίασης» γιατρών και νοσοκόμων από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, ενώ μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα δίνουν και παίρνουν σχετικά με τις υπερβολικά υψηλές αμοιβές των οικονομικών μάνατζερ και των στελεχών της διοίκησης του νοσοκομείου.

Η πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα του «σουηδικού μοντέλου»
 
Αντίστοιχη είναι η εικόνα συνολικά πίσω από τη βιτρίνα και την προπαγάνδα που αναφέρει ότι η καπιταλιστική Σουηδία διαθέτει «ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα Υγείας παγκοσμίως».

Η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και το λαό αποτυπώνεται στη συνεχιζόμενη επιδείνωση των υπηρεσιών που λαμβάνουν από το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τα νοσοκομεία, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και με την ιδιωτικοποίηση όλων των βαθμίδων Υγείας.

Τα νοσοκομεία είναι νομαρχιακά και ο ανταποδοτικός φόρος είναι 9% - 11% ανάλογα με τη νομαρχία. Πάνω από το 50% των Κέντρων Υγείας έχουν περάσει σε επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ στη Στοκχόλμη είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, αφού το παραπάνω νούμερο φτάνει στα 2/3 των Κέντρων Υγείας. Σε ιδιωτικά χέρια βρίσκεται και το 25% των γηροκομείων.

Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται πλήρως ως πελάτες, πληρώνοντας τα έξοδα είτε μέσω των φόρων, είτε στην επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο. Οι αναμονές για εξετάσεις ξεπερνούν τους δυόμισι μήνες. Κάθε επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας κοστίζει 200 κορόνες (20 ευρώ), εκτός από τους νέους μέχρι 20 ετών για τις περισσότερες πόλεις. Η επίσκεψη μάλιστα σε εξειδικευμένο γιατρό ανεβαίνει στα 35 ευρώ.

Η αγοραία αντίληψη στην Υγεία φανερώνεται και από τον όρο ότι αν κατά τη διάρκεια ενός χρόνου ένας ασθενής συμπληρώσει τόσες επισκέψεις που αντιστοιχούν στο ποσό των 120 ευρώ, τότε... από κει και μετά είναι δωρεάν για τον υπόλοιπο χρόνο. Αντίστοιχα, στα φάρμακα, η συμμετοχή του κράτους αρχίζει... αφού πρώτα ο ασθενής έχει καταβάλει 230 ευρώ το χρόνο μετά από συνταγογράφηση γιατρού!

Ταυτόχρονα υπάρχουν εσωτερικές εντολές, κυρίως από τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, αλλά τα τελευταία χρόνια και από τους δημόσιους φορείς, για την εντατικοποίηση της δουλειάς των γιατρών και το... ξεπέταγμα των ιατρικών εξετάσεων, μέσα από τη χρονομέτρησή τους, μιας και η κάθε επίσκεψη επιχορηγείται από το Δημόσιο. Ετσι, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η επίσκεψη στο γιατρό να διαρκεί μόλις 6 με 7 λεπτά, έτσι ώστε να χωρέσουν περισσότεροι ασθενείς στο πρόγραμμα...

Το υπουργείο Υγείας αλλά και οι περιφέρειες που είναι υπεύθυνες για το σύστημα Υγείας, μειώνουν κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό για τα έξοδα Υγείας, ενώ οι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς «βοηθούν» τα Κέντρα Υγείας ή τα νοσοκομεία να περικόψουν τις δαπάνες, κύρια από το προσωπικό ή τους ασθενείς, με κυρίαρχο στοιχείο τη μείωση των δαπανών σε φάρμακα, εξετάσεις και εγχειρήσεις, όπως επίσης τη μικρότερη παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία.

Καθόλου τυχαία, ακόμα και στις σχετικές δημοσκοπήσεις, ο σουηδικός λαός κατατάσσει το ζήτημα της Υγείας και της Περίθαλψης ως το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, σε ποσοστά που καταγράφονται από 45% έως και 70%...

Απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική και όλες τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν
 
Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν αποτελούν κάποιο «μοντέλο» ή κάποια «εξαίρεση»: Αποτυπώνουν τη στρατηγική του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, μέσα από την οποία τα μονοπώλια και το κράτος τους επιχειρούν να απαλλαγούν όσο γίνεται περισσότερο από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης του λαού, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα χρυσοφόρα πεδία για τα κέρδη τους.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ υλοποιούν την ίδια στρατηγική, προώθησαν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έδωσαν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επεκτείνουν τη δράση τους στην Υγεία και την Ασφάλιση και προετοίμασαν το έδαφος για τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε ρόλο «λαγού» της κυβέρνησης έφερε στο τραπέζι δέσμη προτάσεων που στηρίζουν την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, ενώ προσπάθησε να στήσει φιέστα προπαγάνδισης των ΣΔΙΤ, η οποία ακυρώθηκε μετά την αποφασιστική παρέμβαση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιων νοσοκομείων.

Μιλώντας για το θέμα στον «Ριζοσπάστη», ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, επισημαίνει τα εξής:

«Στην Ελλάδα ΣΔΙΤ υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια στα νοσοκομεία, με την εκχώρηση της καθαριότητας, της σίτισης, της φύλαξης και τεχνικών υπηρεσιών σε αδίστακτους εργολάβους. ΣΔΙΤ είναι και η εκχώρηση υπηρεσιών μηχανογράφησης, οικονομικών σε ιδιώτες. Μεγαλοπρεπώς τα παραχώρησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αφού λοιπόν έστρωσαν το έδαφος όλοι μαζί, τώρα το κερασάκι στην τούρτα το φέρνει η ΝΔ.

Να τι προτείνουν η ηγεσία του ΠΙΣ και οι δήθεν επιστημονικές επιτροπές εδώ και πολλά χρόνια, επί όλων των κυβερνήσεων: Τα νοσοκομεία να είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Θυγατρικές επιχειρήσεις των υγειονομικών περιφερειών, που κατ' όνομα θα παραμείνουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Οι συγχωνεύσεις και η κατάργηση νοσοκομείων που έκανε η ΝΔ και διατήρησε ανέπαφες ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επεκταθούν. Αρα θα έχουμε λιγότερα νοσοκομεία, λιγότερες κλίνες και αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού. Οι μόνιμοι γιατροί - διευθυντικά στελέχη - θα είναι μόνο το 25% του συνόλου των γιατρών σε κάθε νοσοκομείο. Οταν η νοσηλεία ξεπεράσει το προβλεπόμενο κόστος, με μαθηματική ακρίβεια θα πληρώνει ο ασθενής, κι ας έχει δώσει ένα "σκασμό" λεφτά μέσω φόρων και εισφορών...

Ο λαός μας πρέπει να απορρίψει αυτήν την πολιτική και να δυναμώσει τον αγώνα του. Για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, του οποίου οι υπηρεσίες θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό, κι όχι όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από τη φορολογία του κεφαλαίου και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ένα σύστημα που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όπως αυτές προσδιορίζονται με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια και όχι με γνώμονα το αβυσσαλέο κέρδος των επιχειρηματιών της Υγείας και του Φαρμάκου».

  Ριζοσπάστης   Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά ενός πολέμου με το Ιράν




Φωνάζοντας συνθήματα όπως «όχι πόλεμος με το Ιράν» και «έξω οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή», πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις για να εκφράσουν την αντίθεσή του με την κλιμάκωση της έντασης μετά τον θάνατο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.
Έξω από τον Λευκό Οίκο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αριστερών οργανώσεων που οργάνωσαν κινητοποιήσεις σε περίπου 70 πόλεις, υπό το γενικό σύνθημα «Αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ τώρα – Όχι πόλεμος και κυρώσεις σε βάρος του Ιράν».
«Δεν θα επιτρέψουμε να συρθεί η χώρα μας σε άλλον έναν πόλεμο», είπε ένας από τους οργανωτές στο πλήθος, το οποίο στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Τραμπ, σε μικρή απόσταση από τον Λευκό Οίκο.
«Χρειάζεστε να στρέψετε αλλού την προσοχή; Ξεκινήστε έναν πόλεμο», έγραφε το πλακάτ που κρατούσε ο 66χρονος Σαμ Κουκ. «Η χώρα αυτή είναι στα χέρια κάποιου που είναι διανοητικά ασταθής, του Ντόναλντ Τραμπ. Φοβάμαι ότι θα ξεκινήσει έναν πόλεμο από απερισκεψία, γιατί πιστεύω ότι δεν το θέλει πραγματικά», είπε.
Η Σίριν, μια Ιρανοαμερικανίδα 31 ετών, που δεν θέλησε να πει το επώνυμό της, δήλωσε επίσης ότι «ανησυχεί για την πιθανότητα ενός πολέμου με το Ιράν». «Δαπανήσαμε ήδη τρισεκατομμύρια δολάρια για άδικους πολέμους στο Ιράκ (…) και στο Αφγανιστάν και πού οδήγησε αυτό;» διερωτήθηκε, εξηγώντας ότι μετά απ’ όλα αυτά το Ιράν βγήκε ενισχυμένο καθώς μετατράπηκε σε «σημαντική πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική δύναμη στο Ιράκ».
Στην Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανώ με τα οποία ζητούσαν να μην εμπλακεί η χώρα σε έναν πόλεμο με το Ιράν αλλά και να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ. «Ο πόλεμος δεν είναι στρατηγική επανεκλογής», έγραφε ένα από τα πλακάτ.
Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Σικάγο, το Λος Άντζελες και αλλού.




Ο μάγος είναι ...το εμπόδιο



«"Η σύγχρονη αστική κοινωνία, που δημιούργησε τόσο ισχυρά μέσα παραγωγής και ανταλλαγής, μοιάζει με το μάγο εκείνο που δεν καταφέρνει πια να κυριαρχήσει πάνω στις καταχθόνιες δυνάμεις που ο ίδιος κάλεσε”*
Η παραπάνω φράση αποτυπώνει το βάθος και την πραγματική αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή πλειοψηφία.
Είμαστε στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής, της ψηφιοποίησης.

Αυτές οι εξελίξεις μαρτυρούν μία αδιάψευστη αλήθεια: Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής για εκατομμύρια εργαζόμενους στην χώρα μας και σε όλον τον κόσμο.
Τα αποτελέσματα όμως είναι ακριβώς τα αντίθετα. Το ρολόι αντί να πηγαίνει προς τα μπρος, γυρνάει πίσω...
Το χάσμα ανάμεσα στο πώς μπορεί να ζει σήμερα ένας εργαζόμενος και στο πώς τελικά ζει όλο και μεγαλώνει, ακόμα και αν η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.
Τα σύννεφα μίας νέας κρίσης πυκνώνουν πάνω από τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία. Συμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ακλόνητες, υφίστανται ανακατατάξεις. Εμπορικοί πόλεμοι και γεωπολιτικές συγκρούσεις τεραστίων διαστάσεων ξεσπούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές θέτουν σε κίνδυνο τους λαούς.
Τα ιστορικής σημασίας γεγονότα που διαδραματίζονται μπροστά μας είναι αποτέλεσμα αυτής της αντίφασης. Την ίδια στιγμή που παράγεται τεράστιος πλούτος, η καπιταλιστική οικονομία χαρακτηρίζεται από αναρχία και ανταγωνισμούς για το ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ιδιοποιηθούν αυτόν τον πλούτο...
Μικρογραφία αυτών είναι όσα ζούμε και στην Ελλάδα. Σήμερα θα μπορούσε ο εργαζόμενος άνθρωπος να δουλεύει λιγότερες ώρες τη μέρα, να απολαμβάνει πολύ καλύτερο επίπεδο δικαιωμάτων στη δουλειά και συνολικά στην ζωή του (ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία, πολιτισμός, αναψυχή κ.ά), να έχει εξαλειφτεί η ανεργία, αλλά αντί γι’ αυτό έχουμε καθήλωση μισθών, διαρκή συμπίεση των δικαιωμάτων προς τα κάτω, αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης. Παράλληλα, μία χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν όλο και περισσότερο κρατικό χρήμα, προνόμια και φοροαπαλλαγές, καθορίζουν με βάση τα κέρδη τους τι θα παραχθεί, αν θα παραχθεί, πού και με τι όρους.
Η άλλη όψη αυτών των αδικιών της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η εμπλοκή της χώρας σε σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Αντί ο λαός μας να ζει με πραγματική ασφάλεια και σταθερή ειρήνη, με συνεργασία με όλους τους λαούς και με ικανοποίηση των αναγκών του, ζει υπό τη διαρκή απειλή, όπως αυτή αποτυπώνεται στο σημερινό επικίνδυνο ψευτοδίλημμα "υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα και συνεκμετάλλευση με την Τουρκία ή πολεμική σύγκρουση". Κάθε πλευρά αυτού του διλήμματος εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα, την ειρήνη. Αφενός γιατί μπορεί μία πολεμική εμπλοκή να λειτουργήσει ως καταλύτης, για να προχωρήσουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, τα οποία είναι και εκφρασμένος πόθος των ΗΠΑ. Αφετέρου τα σχέδια συνεκμετάλλευσης φέρουν το σπέρμα μίας επόμενης σύγκρουσης, αφού δεν μιλάμε για συνεργασία λαών, αλλά επιχειρηματικών κολοσσών και ισχυρών κρατών, μέσα σε συνθήκες αυξανόμενων ανταγωνισμών διεθνώς. Ο λαός μας εδώ και χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, έχει υποστεί μία πλύση εγκεφάλου. Τι του λέγανε όλοι; "Όσο η Ελλάδα είναι το καλό παιδί των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ τόσο εξασφαλίζει τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα". Αυτό το δόγμα χρεοκοπεί. Το δείχνουν οι εξελίξεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας της απαράδεκτης κυβέρνησης της Τουρκίας με την λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης.
Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, προετοιμάζεται ακόμα και για αποθήκευση αμερικάνικων πυρηνικών όπλων, καθιστώντας "στόχο" τον ελληνικό λαό. Ο σημερινός υπουργός Άμυνας έφτασε να δηλώνει προκλητικά πως θα ξαναματώσουμε δίπλα στους Αμερικάνους σε μελλοντικούς πολέμους (!!!). Ο ελληνικός λαός πληρώνει το ΝΑΤΟ με 4 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό τον στίβο αμερικανοπληξίας τρέχουν όλα τα άλλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έφτασε μέχρι και να διεκδικεί την πατρότητα του πιο σφιχτού εναγκαλισμού με τις ΗΠΑ!
Τελικά; Το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του, όταν δεν υποθάλπει το πρόβλημα. Η ΕΕ αρκείται σε ευχολόγια ψελλίζοντας κάποια αυτονόητα. Κάπως έτσι τροφοδοτείται η τουρκική επιθετικότητα. Ο υπαρκτός ενεργειακός πλούτος στην ευρύτερη γειτονιά μας (Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος) αντί για ευχή μετατρέπεται σε "κατάρα" για τους λαούς. Εδώ διασταυρώνονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά, μονοπωλιακά συμφέροντα για το ποιος θα εκμεταλλευτεί αυτές τις πηγές. Σε αυτήν την κόντρα παίρνει μέρος η αστική τάξη της χώρας μας, η αστική τάξη της Τουρκίας και ασφαλώς οι ΗΠΑ, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία κ.ά., ο σχεδιασμός των οποίων στοχεύει στον περιορισμό της "επιρροής" της Ρωσίας και της Κίνας. Απόλυτο κριτήριο για αυτά τα συμφέροντα είναι ασφαλώς τα κέρδη και όχι οι ανάγκες των λαών. Αυτοί οι ανταγωνισμοί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Βρίσκονται πίσω από τον όλεθρο και την προσφυγιά που θερίζουν τους λαούς της Μέσης Ανατολής.
Τα παραπάνω είναι ορισμένα από όσα καθημερινά ζει ο ελληνικός λαός. Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, σε κάθε πλευρά της ζωής του, "σκαλώνει" στο ίδιο εμπόδιο. Στον ..."μάγο" που αναφέραμε στην εισαγωγή. Δηλαδή στο γερασμένο και διεφθαρμένο σύστημα που λέγεται καπιταλισμός.
Στις σύγχρονες προκλήσεις απαιτούνται σύγχρονες λύσεις. Οι καινοτόμες παραγωγικές δυνατότητες απαιτούν και καινοτόμες σχέσεις παραγωγής.


Όσο κι αν η σκιά του "ΤΙΝΑ" (there is no alternative) πέφτει βαριά πάνω από κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, όσο και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση διέσυρε αγωνιστικές αξίες, ενισχύοντας τη συντηρητικοποίηση, όσο και αν η κυβέρνηση βαφτίζει "κανονικότητα" τη βάρβαρη πολιτική της, η μεγάλη αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί: Κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, κρίσεις μπορεί να ανατείλει. Είναι ο Σοσιαλισμός, η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, όσο κι αν η πρώτη απόπειρα οικοδόμησής του σε κάποιες χώρες τον 20ο αιώνα δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί, ηττημένη από λάθη, αστοχίες κι ελλείψεις, μέσα σε έναν αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Πλέον σήμερα, στον 21ο αιώνα, η μελετημένη πείρα, μαζί με την ίδια την αντικειμενική εξέλιξη των κοινωνιών, μπορούν να μας οδηγήσουν στη νέα κοινωνία, αν το βάλουμε στόχο οι λαοί, αν αποφασίσουμε να δείξουμε την πραγματική μας δύναμη.
Μόνο έτσι μπορεί το έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας να αξιοποιηθεί στο έπακρο, με κριτήριο την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Μόνο έτσι μπορούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας να αξιοποιηθούν με στόχο την κάλυψη των συνδυασμένων αναγκών του λαού και της κοινωνίας. Μόνο έτσι ο λαός μπορεί να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει, έχοντας την εξουσία στα δικά του χέρια, εξασφαλίζοντας πραγματική δημοκρατία και μετατρέποντας σε πρωταγωνιστές της κοινωνικής ζωής αυτούς που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο: Την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας.
Ο "μάγος" προκαλεί όλο και μεγαλύτερες αντιθέσεις, όλο και πιο άλυτες αντιφάσεις, αλλά δεν θα αποσυρθεί μόνος του. Αγριεύει όλο και περισσότερο για να επιβάλει τα "θέλω" του.
Όσο οι εργατικοί αγώνες δημιουργούν και διευρύνουν ρωγμές στο σύστημα, σπάζοντας τον συμβιβασμό, τη μοιρολατρία, τόσο ο "μάγος" θα απομυθοποιείται ως αυτό που είναι: Ένας δύσκολος, αλλά όχι ανίκητος αντίπαλος.
Υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το 2020, όσο ζοφερό και αν φαίνεται πως θα είναι. Στις σύγχρονες προκλήσεις απαντήσεις μπορεί να δώσει η καθημερινή δράση, οι εκτιμήσεις και η πρόταση εξουσίας που καταθέτει το ΚΚΕ στον λαό, ώστε αυτή να γίνει υπόθεση της πάλης και του αγώνα του.
*η φράση προέρχεται από το "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος" που γράφτηκε το 1848 από τους Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς».

 άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακου 4-5 Γενάρη 2020.  


ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ: Η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

«Η ανάταξη της χώρας στο επίπεδο της αστυνομίας, που τόνισε ο πρωθυπουργός, αποσκοπεί στην πάταξη της κοινωνίας», τονίζει η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, με αφορμή την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στους νέους ειδικούς φρουρούς που θα στελεχώσουν τη νέα ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Υστερα από τον καταιγισμό των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής, που έχουν προκαλέσει την καθολική αντίδραση του λαού (…) διαπιστώνουμε, όμως, ότι ο πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε σε μια τυπική παροχή κάλυψης στον αρμόδιο υπουργό και στην αστυνομία, ορίζοντας τους όρους της αστυνομικής δράσης. Προχώρησε σε αναφορές που δεν καταλείπουν αμφιβολίες για τις προτεραιότητες της αστυνομίας στην αντιμετώπιση του λαού που αντιδρά στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.
(…) Οι αναφορές του ότι η αστυνομία δεν αφηνόταν να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της και ότι “τα Ελληνόπουλα με το εθνόσημοδεν είναι πλέον η χλεύη των βολεμένων, δεν καθοδηγούν τους νέους και ελάχιστα εκπαιδευμένους αστυνομικούς στη νηφάλια και ψύχραιμη εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αντίθετα, καλλιεργούν το κλίμα στο χώρο της αστυνομίας, που συντελεί στην αυθαιρεσία και στην επιβολή με βία πάνω στο λαό.
(…) Αποστολή της αστυνομίας πρέπει να είναι μόνον η δίωξη του εγκλήματος (…) Οι αστυνομικοί και τα μέσα να διατεθούν στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι για την καταστολή του λαού, που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του και διεκδικεί λύσεις στα προβλήματά του.
Οι νέοι ειδικοί φρουροί, ως στελέχη πλέον της αστυνομίας, έχουν κάθε δικαίωμα να θέσουν τα προβλήματά τους και να διεκδικήσουν λύσεις.
Να οργανωθούν με τους συναδέλφους τους που αγωνίζονται να μην είναι οι αστυνομικοί τυφλά όργανα καταστολής και όχι με εκείνους που υπερθεματίζουν στην περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων.
Τους ευχόμαστε καλή δύναμη στην υπηρεσία τους, να μη βρεθούν απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό και ως απόστρατοι δηλώνουμε ότι θα στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις τους».

TOP READ