12 Απρ 2012

Ανανεωμένο και με ανοίγματα το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Κέρκυρα


Ανανεωμένο και με ανοίγματα το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην ΚέρκυραPDFΕκτύπωση
  
Με ανοίγματα σε πρόσωπα που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους αλλά έχουν στρατευτεί στους κοινωνικούς αγώνες μαζί με τα στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο Μπάμπης Χαραλάμπους, νυν βουλευτής και ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μπορμπότης (μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, μέλος τη Παγκερκυραϊκής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, γραμματέας στον αθλητικό όμιλο Σιναράδων)
είναι οι δύο συμμετέχοντες στο συνδυασμό που είχαν κατέβει και στις εκλογές του 2009, ενώ τα υπόλοιπα τρία πρόσωπα κατεβαίνουν για πρώτη φορά στο στίβο των βουλευτικών εκλογών.
Πρόκειται για:
- τον Κώστα Παπικινό, που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται κοντά στις τάξεις του ΚΚΕ ενώ συμμετείχε και στο συνδυασμό της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση στις τελευταίες δημοτικές εκλογές για το Δήμο Κέρκυρας. Ο κ. Παπικινός ασχολείται χρόνια με το συνδικαλισμό, είναι μέλος της Λαϊκής Επιτροπής του Ποταμού, μέλος του πολιτιστικού συλλόγου «ΜΠΟΡΓΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ», μέλος του συλλόγου «προστασία του ποταμιού της Κέρκυρας»,
- το Νικηφόρο Ζερβό, άνεργο ξενοδοχοϋπάλληλο απολυμένο από το Ακτή Μεσσογγή. Είναι αντιπρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπάλληλων, μέλος τη Παγκερκυραϊκής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης.
- τη Τζένη Σκέμπρη, άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλο απολυμένη από το Corfu Palace, μέλος τη Παγκερκυραϊκής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πρόεδρος του επιστημονικού συλλόγου, μέλος του ΔΣ  του ΕΣΥΝ.

«Δικαιώθηκε ο λαός από την ανάδειξη κομμουνιστή βουλευτή»

Το ψηφοδέλτιο παρουσιάστηκε και επίσημα σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της Περιφερειακής Διοίκησης Κέρκυρας όπου υπογραμμίστηκε ότι από το 2007, το ΚΚΕ εκλέγει βουλευτή στην Κέρκυρα, μία επιλογή ενός σημαντικού τμήματος του κερκυραϊκού λαού η οποία στην πράξη έχει δικαιωθεί πλήρως αφού ο Μπ. Χαραλάμπους ανέπτυξε πλούσια, πολύμορφη δραστηριότητα: «Ανέδειξε εκατοντάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα του Κερκυραϊκού λαού στην βουλή Παραβρέθηκε και συμπαραστάθηκε στους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων του νομού».
Όπως υπογραμμίστηκε, το ψηφοδέλτιο αποτελείται από αγωνιστές που πρωτοστάτησαν στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες ενώ αυτοί που συμμετέχουν, μέσα από την πολύχρονη εμπειρία τους κατάληξαν ότι μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή επέλαση να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκή ανάπτυξη.

Το ΚΚΕ

 Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Στις εκλογές της 6ης Μάη αυτό που κρίνεται είναι να ηττηθεί η πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών των εφοπλιστών, να ηττηθούν τα κόμματα που την υλοποιούν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τα άλλα κόμματα του Ευρωμονόδρομου.
Αυτό μπορεί να γίνει με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ ακόμα και από εργαζόμενους-ες που δεν συμφωνούν σ’ όλα μαζί μας, αλλά έχουν δει τη συνέπεια του και την επιβεβαίωση των πολιτικών του προβλέψεων.
Με ισχυρό ΚΚΕ θα δυναμώσει το εργατικό λαϊκό κίνημα, θα προωθηθεί η λαϊκή συμμαχία εργατοϋπαλλήλων – αυτοαπασχολουμένων  ΕΒΕ και αγροτών, ώστε με τους αγώνες τους να ανατρέψουν τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν και εφαρμόζονται αλλά και τα νέα που ετοιμάζονται. Θα μπορεί καλύτερα να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση στην προοπτική ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων
Από τη θετική πείρα της δράσης της Κ.Ο. Κέρκυρας για την οργάνωση της λαϊκής πάλης και της δράσης του Κομμουνιστή βουλευτή είναι ζωτικό συμφέρον του κερκυραϊκού λαού η μαζική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, η πολύ μεγάλη ισχυροποίηση του και η εκλογή ξανά βουλευτή.
Καλούμε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΚΚΕ. Το κόμμα που το πολεμούν με λύσσα οι δυνάστες του λαού. Το θέλουν στη γωνία, γιατί υποστηρίζει ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Η αποχή το λευκό ή το άκυρο είναι τουφεκιές στον αέρα.
Οι εργαζόμενοι μια επιλογή έχουν σε αυτές τις εκλογές να φέρουν τα πάνω κάτω».
 

Πόσο "ελεύθερα" κινούμαστε στο διαδίκτυο; 3 αλήθειες για το φακέλωμα μέσω Ίντερνετ


Πόσο "ελεύθερα" κινούμαστε στο διαδίκτυο; 3 αλήθειες για το φακέλωμα μέσω Ίντερνετ 


Πώς θα ήταν αν κάποιος γνώριζε πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα νομίζουμε ότι ξέρει για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο; Πώς θα ήταν αν κάθε κλικ που κάνουμε στον υπολογιστή μας αλιεύεται από υπερσύγχρονους υπολογιστές σε γραφεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA); Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα σήμερα, δεν είναι καθόλου υποθετικά. Κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης της “Google”, η αναζήτησή του καταγράφεται από την εταιρεία. Εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο χειρότερη είναι η κατάσταση για τα “προσωπικά δεδομένα” των μελών των λεγόμενων σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (“Facebook”, “Twitter” κλπ). Και αυτό γιατί τα μέλη των λεγόμενων σελίδων κοινωνικής δικτύωσης που σήμερα ξεπερνούν σε αριθμό τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας μαζί, έχουν απολέσει κάθε έλεγχο στα λεγόμενα “προσωπικά δεδομένα” τους αφού οι φωτογραφίες, οι συνήθειες, οι πολιτικές τους προτιμήσεις και ό,τι άλλο μπορεί να “ανεβάζουν” στο προφίλ τους στο “Facebook”, καταγράφονται, αποθηκεύονται, πωλούνται από την εταιρεία και φυσικά αξιοποιούνται από μυστικές υπηρεσίες.


 Με το παρόν άρθρο ασχολούμαστε με μία μόνο απ’ τις αρκετές πλευρές που αφορούν τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μηχανές αναζήτησης όπως αυτή της “Google”. Αυτήν του ατέλειωτου φακελώματος των  “προσωπικών δεδομένων”. H συγκέντρωση όλων αυτών των πληροφοριών γίνεται κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, με σκοπό το κέρδος από την πώλησή τους σε πολυεθνικές που θέλουν να διαφημίσουν τα εμπορεύματά τους και δεύτερον, για το χαφιεδισμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τις μυστικές υπηρεσίες.
Το “Facebook” έχει την πρωτοκαθεδρία στο χώρο των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης καθώς έχει σήμερα περισσότερα από 800 εκατομμύρια μέλη. Στην Ελλάδα υπάρχουν 3,5 εκατομμύρια χρήστες. Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα που κατά καιρούς έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας (γιατί σίγουρα υπάρχουν και τα άλλα που δεν είναι γνωστά). Όλα αυτά τα παραδείγματα απορρίπτουν μια σειρά επιχειρήματα που ακούγονται από διάφορους οι οποίοι αποθεώνουν το ρόλο των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης αλλά απορρίπτουν και την άποψη που γενικά επικρατεί ανάμεσα στους χρήστες των συγκεκριμένων σελίδων και λίγο-πολύ λέει «αντιλαμβάνομαι ορισμένους κινδύνους αλλά με τη σωστή χρήση του μέσου μπορώ να τους αποφύγω».
 Αλήθεια no. 1
«Γνωρίζουμε ποιοι είστε»
Αναμφίβολα ένας απ’ τους ειδικούς στη συλλογή “προσωπικών δεδομένων”, είναι ο πρόεδρος της “Google” Έρικ Σμιτ στον οποίο ανήκει η φράση: «Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές ποιοι είστε, ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας και ποιοι είναι οι φίλοι σας» για να συμπληρώσει: «Αν κάνετε κάτι που δε θα θέλατε οι άλλοι να γνωρίζουν, ίσως δε θα έπρεπε να το κάνετε».
Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά αφού η “Google” μέσα από τις διάφορες υπηρεσίες που διαθέτει, επί της ουσίας φακελώνει …κόσμο και κοσμάκη. Μέσω του “Google search” γνωρίζει ακριβώς ποιες ιστοσελίδες έχουμε επισκεφθεί. Μέσω του “Gmail” γνωρίζει με ποιους συνομιλούμε μέσω e-mail και το ακριβές περιεχόμενο των μηνυμάτων που λαμβάνουμε και στέλνουμε. Άλλωστε «το μήνυμα e-mail που στέλνει κανείς στο γείτονά του, μπορεί να διασχίζει τον Ατλαντικό δυο φορές πριν φτάσει στον παραλήπτη»1. Επίσης μέσω του “Youtube” (το οποίο έχει ενοποιηθεί με το “Google” φτιάχνοντας ένα τεράστιο μονοπώλιο στο χώρο του ίντερνετ) ,γνωρίζει όλα τα video που έχουμε παρακολουθήσει. Με το “Picasa Web Albums” γνωρίζει το πρόσωπό μας και μπορεί αναλύοντας μια φωτογραφία μας να δώσει αναλυτικά στοιχεία για εμάς. Μέσω των “Google Maps” και “Google Earth” γνωρίζουν πού πηγαίνουμε συνήθως. Όλα αυτά γίνονται ως εξής: όταν συνδεόμαστε με την ιστοσελίδα της “Google” αποθηκεύονται στον υπολογιστή μας δύο cookies τα οποία είναι μοναδικά ανά υπολογιστή. Από εκεί και πέρα “οι ειδικοί” παρακολουθούν τις αναζητήσεις μας, με αποτέλεσμα ύστερα από μερικούς μήνες η Google να έχει στη διάθεσή της ασφαλή στοιχεία για το ποιοι είμαστε σε γενικές γραμμές.
 Αλήθεια no. 2
“FΒ” όπως λέμε …FBI
Οι λεγόμενες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως όλες οι εταιρείες στο χώρο του ίντερνετ, είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος. Δεν είναι κάτι έξω από τον καπιταλισμό όπως θέλουν να τις παρουσιάσουν ορισμένοι. Ο χρήστης τους, φτιάχνοντας το λογαριασμό του (προφίλ) σε μια τέτοια σελίδα, αλληλεπιδρά με άλλους χρήστες (“φίλοι”), μοιράζεται μαζί τους φωτογραφίες και απόψεις (κάνοντας σχόλια, “like”), συμμετέχει σε ομάδες κοινών ενδιαφερόντων (groups) κλπ. Από τη στιγμή όμως που ο χρήστης “ανεβάζει” αυτά τα “προσωπικά δεδομένα”, χάνει πλήρως τον έλεγχό τους καθώς όλες αυτές οι (χρήσιμες για πολλούς) πληροφορίες αποθηκεύονται αυτομάτως από την εταιρεία και στη συνέχεια αυτή τα αξιοποιεί όπως νομίζει. Μάλιστα αυτήν την άδεια την έχει παραχωρήσει ο ίδιος ο χρήστης αφού για παράδειγμα στην περίπτωση του “Facebook” έχει αποδεχθεί τους όρους της εταιρείας όταν έφτιαχνε το λογαριασμό του. Κάτι ακόμη που αποδεικνύει το γεγονός ότι τα πάντα καταγράφονται, είναι η σκέψη ενός επιτελείου του “Facebook” για έκδοση διαδικτυακής ταυτότητας, που με ένα απλό scan θα εμφανίζεται όλη η λεγόμενη διαδικτυακή συμπεριφορά του χρήστη. Επίσης προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι το “Facebook”παρακολουθεί ακόμη και τα sms των χρηστών του που το επισκέπτονται μέσω του smart phone τους.
Όλα αυτά δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας… Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια, το 40% των εργοδοτών στη Βρετανία επισκέπτονται στο “Facebook” το προφίλ του υποψήφιου εργαζομένου, ενώ παγκοσμίως 1 στους 5 εργοδότες έχουν απορρίψει κάποιον που δεν είχε το κατάλληλο προφίλ. Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου εργαζόμενοι απολύθηκαν επειδή δεν άρεσαν στο αφεντικό τους όσα έγραφαν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για τις συνθήκες δουλειάς, το μισθό τους κλπ ή επειδή ανέβασαν στο προφίλ τους φωτογραφία από τη συμμετοχή τους σε μια εργατική διαδήλωση. Στον Καναδά εργαζόμενη απολύθηκε επειδή, ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια λόγω κατάθλιψης, ο εργοδότης της είδε στο κλειδωμένο (και καλά) προφίλ της στο “Facebook” φωτογραφίες που την έδειχναν να είναι χαμογελαστή με φίλους της.
Ακόμη, ο εικονικός “φίλος” σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης δε σημαίνει από τη μία ότι είναι όντως φίλος στην αληθινή ζωή και από την άλλη ότι είναι αυτός που ισχυρίζεται. Ο καθένας σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να “βαφτιστεί” όπως θέλει και εξ ονόματος αυτού που υποτίθεται ότι είναι, να λέει ό,τι θέλει. Επίσης σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα καθημερινά παραβιάζονται στο “Facebook” 600.000 προφίλ.


Αλήθεια nο. 3
«Τα κοινωνικά μέσα έχουν κάνει ευκολότερη τη δουλειά της μυστικής αστυνομίας»
Ας σκεφτούμε.  Όλες αυτές τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν αυτά τα μονοπώλια τις κρατούν μόνο για τον εαυτό τους; Αν βγάζουν τόσα από τις διαφημίσεις εταιρειών, τότε πόσα χρήματα θα έβγαζαν αν (λέμε αν) πουλούσαν όλα αυτά τα “προσωπικά δεδομένα” σε αστικά κράτη, μυστικές υπηρεσίες και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς; Ο πολιτικός αναλυτής Ευγκένι Μορόζοφ είναι κατηγορηματικός: «Ένα σημείο που αγνοείται συχνά είναι ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν κάνει επίσης ευκολότερη τη δουλειά της μυστικής αστυνομίας να γνωρίζει εκ των προτέρων το συναίσθημα των διαφωνούντων και να λαμβάνει προληπτικά μέτρα.»2 Έτσι, για παράδειγμα στη Γερμανία, το κράτος έχει το δικαίωμα -πλέον και με το νόμο- να παρακολουθεί τη διαδικτυακή συμπεριφορά οποιουδήποτε χωρίς καν εισαγγελική εντολή. Την ίδια στιγμή σε κτίριο της CIA στη Βιρτζίνια έχει συγκεντρωθεί ένας λόχος πρακτόρων (οι λεγόμενοι “νίντζα της βιβλιοθήκης”) με ευθύνη να αναλύουν τις πολιτικές απόψεις που αναπτύσσονται από χρήστες του “Facebook” και του “Twitter”. Οι εκθέσεις των “νίντζα” εμπεριέχονται στην πρωινή ενημέρωση του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ για να αντιληφθούμε τον όγκο των πληροφοριών που συγκεντρώνουν αρκεί το εξής στοιχείο: «Ο διευθυντής του Κέντρου, ο Νταγκ Νέικιν, αποκάλυψε στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες έναν απίστευτο αριθμό: εξετάζουν καθημερινά όχι λιγότερα από 5 εκατομμύρια «τιτιβίσματα» – τα μικρομηνύματα που διακινούνται στο twitter.»3Επίσης, πριν λίγες μέρες προκάλεσε εντύπωση σε αρκετούς η είδηση, ότι το FBI αναζητά εργαλείο ανάλυσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης για προηγμένες πληροφορίες και μάλιστα ανέφερε στην αγγελία του: «Τα κοινωνικά μέσα έχουν γίνει πρωταρχική πηγή πληροφοριών επειδή αποτελούν την κατεξοχήν πρώτη απόκριση σε σημαντικά γεγονότα και το πρωταρχικό συναγερμό σε πιθανώς εκτραχυνόμενες καταστάσεις».
Όλα αυτά δε γίνονται μόνο στα κρυφά αφού καθόλου κρυφή δεν ήταν η παρουσία του Ζούγκενμπεργκ στο G-8 πριν ενάμιση χρόνο, εκεί που είχε την ευκαιρία να πουλήσει σε ηγέτες των μεγαλύτερων καπιταλιστικών οικονομιών τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων εργαζομένων. Εξίσου φανερή ήταν η συνάντηση του Σαρκοζί πριν λίγες μέρες με τον ιδρυτή του “Twitter”, κατά την οποία σίγουρα είχαν να συζητήσουν πολλά μπροστά στις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία.


Μέτωπο στους καπιταλιστές και στο χαφιεδολόι τους!
Οι εργαζόμενοι και οι νέοι που βιώνουν τη βαρβαρότητα και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τον πολεμήσουν χρησιμοποιώντας καπιταλιστικές επιχειρήσεις όπως οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Το θέμα δε θα μας απασχολήσει αναλυτικά στο συγκεκριμένο άρθρο, ωστόσο και στη χώρα μας δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για διαδικτυακή δημοκρατία και ελευθερία κόντρα σε “ξεπερασμένες” μορφές οργάνωσης των εργαζομένων. Επειδή μάλιστα το ΚΚΕ τους χαλάει τη σούπα και αποκαλύπτει ανοιχτά στο λαό το βρώμικο ρόλο που παίζουν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο χαφιεδισμό και στην οργάνωση “γιαλαντζί-κινημάτων”, παλεύοντας παράλληλα για την καλύτερη δυνατή οργάνωση των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, αυτοί το εγκαλούν για δογματισμό.
Ας σκεφτούμε όμως ακόμη μια πλευρά. Οι νέες τεχνολογίες και τα φοβερά επιτεύγματα της κοινωνικής εξέλιξης σήμερα είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία και αξιοποιούνται για την κερδοφορία και την προστασία της εξουσίας των καπιταλιστών. Σήμερα όλη αυτή η εξαιρετική υποδομή που μόνο και μόνο η ύπαρξή της αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να σπάσει φράγματα, να αναπτύξει την επιστήμη και την τεχνολογία, βρίσκεται σήμερα στην κατοχή των μονοπωλίων, των αστικών κρατών και των μηχανισμών τους. Αξιοποιείται για να χαφιεδίζει τους εργαζομένους. Όταν η σοσιαλιστική επανάσταση σαρώσει τους εκμεταλλευτές, οι εργαζόμενοι θα αξιοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία για να συντρίψουν την αντίσταση του “παλιού”, για να ευημερήσουν, να αναπτύξουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
 Παραπομπές
1.“Ριζοσπάστης”, “Ασφαλίτικοι υπερυπολογιστές καταγράφουν τα πάντα”, Σάββατο 24 Μάρτη-Κυριακή 25 Μάρτη 2012
2.“Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, “Οι κυβερνήσεις μισθώνουν bloggers για προπαγάνδα”, 20 Μάρτη 2011
3.“Τα Νέα”, “CIA: Σαρώνει τα κοινωνικά δίκτυα για να προβλέψει επαναστάσεις”, 12 Νοέμβρη 2011
4. “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” ο.π.
5.http://www.nytimes.com/2012/02/13/technology/start-ups-aim-to-help-users-put-a-price-on-their-personal-data.html?_r=2&pagewanted=all
 Είναι πάρα πολλά τα λεφτά…
«Η πραγματικότητα είναι ότι η εικονική δημόσια πλατεία μας -την οποία εξυμνούν τόσο πολύ οι λάτρεις του διαδικτύου- ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες που επιθυμούν να μεγιστοποιήσουν το κέρδος παρά να συμβάλουν στο δημόσιο καλό»4. Και πραγματικά τα κέρδη που καταγράφουν είναι τεράστια. Σήμερα η οικονομική αξία του “Facebook” αποτιμάται περίπου στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Η “Google” και το “Facebook” καταγράφουν έσοδα ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ καθημερινά. Για την πρώτη το 95% προέρχεται από τις διαφημίσεις, ενώ για τη δεύτερη το 99%.  Όπως γράφουν οι New York Times: «Αυτές οι εταιρείες δε χρειάζεται να πληρώσουν για πληροφορίες αφού τις παίρνουν δωρεάν.»5 Η αγοραπωλησία πληροφοριών είναι ένα επικερδές σπορ για τα μεγάλα μονοπώλια του ίντερνετ που την ίδια στιγμή βρίσκονται σε σκληρό ανταγωνισμό αλλά και συνεργασία μεταξύ τους. Οι συνεχόμενες αγωγές που κάνουν μεταξύ τους “Google”, “Apple”, “Samsung”, “Yahoo”, “Twitter”, “Facebook” κά, πολλές φορές γίνονται για να αναγκάσουν τον ανταγωνιστή τους να συνεργαστούν.
Νίκος Ζαχαρόπουλος 
 Αναρτήθηκε απο  tasos  

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Εκλεψε την παράσταση



Χτες το βράδυ, ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου σε εκπομπή στην ιστοσελίδα «enikos.gr» είχε καλεσμένο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο. Σε αυτήν, ήταν παρόντες 40 πολίτες για να θέσουν ερωτήματα μπροστά στις εκλογές. Κάποια από αυτά είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ομως, η παρουσία ενός πολίτη (συνταξιούχος πλοίαρχος) «έκλεψε την παράσταση». Πήρε το μικρόφωνο και είπε: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση τον κ. Χατζηνικολάου. Επειδή θεωρώ τελείως ουτοπικό να σας κάνω την οποιαδήποτε ερώτηση και να πάρω την οποιαδήποτε απάντηση, δράττομαι της ευκαιρίας, μιας και η εκπομπή είναι ζωντανή, να απευθυνθώ στο εκλογικό Σώμα και να του πω: εάν θέλεις λύση στα προβλήματά σου ψήφισε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Ο λαός να κάνει το μεγάλο άλμα υπερψηφίζοντας παντού το ΚΚΕ


Ο λαός να κάνει το μεγάλο άλμα υπερψηφίζοντας παντού το ΚΚΕ
Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές
Σε δήλωση που έκανε χτες για τις εκλογές, από την έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:
«Απευθύνουμε προσκλητήριο στην εκμεταλλευόμενη εργατική τάξη, στα βασανισμένα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, στη νέα γενιά και στις γυναίκες που υποφέρουν και τους καλούμε στις εκλογές του Μαΐου να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο άλμα, ένα άλμα εις ύψος, με τη μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, παντού, σε όλη τη χώρα. Αυτό θα είναι το καινούριο, το νέο μήνυμα των εκλογών. Αυτό αποτελεί λύση και προϋπόθεση ο λαός να συνενώσει το δίκιο του, που το ξέρει καλά, την αγανάκτησή του, που τη νιώθει, με την αισιοδοξία, τη μαχητικότητα, την ανάδειξη της λαϊκής πρωτοβουλίας.
Μια λαϊκή συμμαχία, ορμητική, πρέπει να προκύψει μετά τις εκλογές, πιο δυνατή και πιο ορμητική απ' ό,τι ήταν μέχρι τώρα, η οποία θα καταφέρει και θα επιδιώξει να αποκρούσει τα νέα μέτρα που έρχονται και τα οποία θα είναι ακόμα χειρότερα από αυτά που γνώρισε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ως ένα σημείο και ΛΑ.Ο.Σ.
Το ΚΚΕ έχει λύση για το λαό, έχει πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας. Πάνω απ' όλα, όμως, το ΚΚΕ αποδείχθηκε ότι ξέρει να μάχεται, ξέρει να αγωνίζεται, ξέρει να εμπνέει αισιοδοξία και δύναμη στο λαό, ξέρει να παλεύει σε όλες τις συνθήκες, ανηφόρες, κατηφόρες, στις στροφές, μένει σταθερό.
Καλούμε τα εργατικά λαϊκά στρώματα να μη σκοντάψουν πάνω σε παραπλανητικές ψευδεπίγραφες προτάσεις των λεγόμενων "αντιμνημονιακών" δυνάμεων, να μη σκορπίσουν τις ελπίδες τους δεξιά - αριστερά και τελικά περάσουν μια νέα απογοήτευση, που θα είναι ένα μεγάλο χτύπημα στην αποτελεσματικότητα των αγώνων. Τους καλούμε να πάρουν υπόψη ότι η κρίση στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη θα βαθύνει, ότι τα επόμενα χρόνια η ΕΕ δεν πρόκειται να είναι όπως είναι τώρα, θα μικρύνει, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους λαούς και επομένως ο λαός πρέπει να χειραφετηθεί από τους μονοδρόμους της ΕΕ, από τους μονοδρόμους της ανάπτυξης με μπροστάρηδες τους ιδιοκτήτες του κεφαλαίου, τα μονοπώλια σε βάρος του λαού.
Καλούμε τα μέλη του Κόμματος, τους φίλους και τους οπαδούς, τους συναγωνιστές, που, παρά τις ιδιαίτερες απόψεις τους και τις όποιες διαφορές έχουν απέναντι στο ΚΚΕ, ωστόσο μαζί μας πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια και οπωσδήποτε καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, σε μια δράση γεμάτη αυτοθυσία, μέρα - νύχτα, ούτως ώστε να φτάσει παντού η εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση υπέρ του λαού του ΚΚΕ. Να μην υπάρξει ούτε ένας άνθρωπος που θέλει να κάνει κάτι το διαφορετικό, που θέλει λύση και είτε από άγνοια, γιατί παραπλανήθηκε από τα κόμματα εξουσίας, είτε γιατί φοβήθηκε από την αντιδραστική προπαγάνδα, δεν κάνει αυτό το άλμα, αυτό το βήμα της υπερψήφισης του ΚΚΕ.
Ο λαός πρέπει να αποδειχτεί νικητής απέναντι στα τρομοκρατικά διλήμματα, τα οποία θα γίνουν πολύ χειρότερα μέχρι την ώρα που ανοίγουν οι κάλπες. Τρομοκρατούν αυτοί που θέλουν ένα λαό ηττημένο, πεσμένο κάτω για να περάσουν τα καινούργια μέτρα αυτά σαν οδοστρωτήρα. Παραπλανούν αυτοί που θέλουν κυριολεκτικά να πατήσουν πάνω στη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση, προβάλλουν δήθεν εύκολες λύσεις. Οι λύσεις για το λαό δεν είναι ποτέ εύκολες. Η λύση όμως που προτείνει το ΚΚΕ είναι και λαϊκή, και φιλεργατική, και ρεαλιστική, γιατί ακριβώς συμφέρει το λαό και εξαρτάται από το λαό να γίνει πραγματικότητα».

Στις 6 Μάη οι εκλογές
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης πριν και μετά τις κάλπες ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος
Εκλογές στις 6 Μάη ανακοίνωσε με διάγγελμά του χτες ο Λ. Παπαδήμος, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, ο Κ. Παπούλιας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών. Η νέα Βουλή, που θα προκύψει, προβλέπεται να συγκροτηθεί σε σώμα στις 17 Μάη.
Τόσο στο διάγγελμα, όσο και στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Λ. Παπαδήμος επιδόθηκε σε κρεσέντο εκβιαστικών ψευτοδιλημμάτων και απαίτησε την υποταγή του λαού στην κόλαση του ευρωμονόδρομου. Ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση των αστικών κομμάτων, ώστε μετά τις εκλογές να επιβάλουν από κοινού τα βάρβαρα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης. Ο ίδιος κάλεσε προκλητικά τα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν στην κάλπη τα κόμματα της πλουτοκρατίας.
Στο διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης απείλησε το λαό με χρεοκοπία αν δεν συνεχιστεί απαρέγκλιτα η βάρβαρη πολιτική της «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και των «διαρθρωτικών αλλαγών», για «την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», με ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών των εργαζομένων. «Θέλω να πω σ' αυτούς τους συμπολίτες μας ότι ανώδυνα κανένας δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό απαιτεί σκληρή, συστηματική και πειθαρχημένη προσπάθεια, με όραμα και συνέπεια ώστε να μην καταστρέφουμε τον επόμενο χρόνο ό,τι πετύχαμε τον προηγούμενο», ανέφερε, αναγγέλλοντας τη συνέχιση της σφαγής.
Κάλπικα διλήμματα
«Είμαι σίγουρος ότι ως κοινωνία θα επενδύσουμε στη δημιουργία και όχι στην αποδόμηση. Αυτό σημαίνει να επιλέξουμε το δρόμο που διασφαλίζει τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ»,ισχυρίστηκε προκλητικά ο Λ. Παπαδήμος. Ο ίδιος, εκφράζοντας τις στρατηγικές στοχεύσεις των κομμάτων της πλουτοκρατίας για την εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγήσουν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα επόμενα χρόνια, επιχείρησε να υφαρπάξει τη λαϊκή συγκατάθεση για λογαριασμό τους και ανέφερε: «Από τις επιλογές που θα κάνουμε δεν θα κριθεί μόνο ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί την επομένη των εκλογών. Θα κριθεί η πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες».
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε την πεντάμηνη θητεία του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης σαν παρακαταθήκη για την κλιμάκωση του ταξικού πολέμου κατά του λαού. «Ο απολογισμός αυτής της κυβέρνησης (...) αφήνει και μια σημαντική πολιτική κληρονομιά: Το υπουργικό συμβούλιο απαρτίζεται από υπουργούς που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Και αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας», ανέφερε ο Λ. Παπαδήμος, στρώνοντας επί της ουσίας το έδαφος για τη μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Ταυτόχρονα, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο προσδιόρισε το αντιλαϊκό έργο της επόμενης κυβέρνησης που έχουν ήδη ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Τον Ιούνιο του 2012, πρέπει να προετοιμαστεί να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-2016 και πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή τα μέτρα που θα μειώσουν κι άλλο μισθούς και συντάξεις, θα πετσοκόψουν παραπέρα κοινωνικές παροχές και επιδόματα, θα οδηγήσουν σε νέες μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα προσθέσουν νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Αμείωτοι οι ρυθμοί της επέλασης
Τα νέα σφαγιαστικά μέτρα ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε προκλητικά «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», το χειρισμό του οποίου, όπως ανέφερε, πρέπει «να αναλάβει η νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή». «Οφείλουμε, ως κυβέρνηση, όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι με τη σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θα προετοιμαστεί το νέο αντιλαϊκό πακέτο που θα εφαρμοστεί τον Ιούνη.
Με βάση αυτόν τον προγραμματισμό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις εκλογές άλλες δυο συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να προωθηθούν μέτρα που θα εγκρίνει η επόμενη βουλή και σημείωσε: «Η διάλυση της Βουλής δεν σημαίνει και διάλυση της κυβέρνησης. Αυτή η προεκλογική περίοδος δεν είναι σαν τις προηγούμενες (...) Στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις 6 Μαΐου απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή».
Στη διάρκεια του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ομόφωνα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών και τη χορήγηση 50 δισ. ευρώ στους τραπεζικούς ομίλους!Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα τους διαμορφώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και θα τις ψηφίσει η επόμενη Βουλή.

Η λαθροχειρία των «ΝΕΩΝ»


Η λαθροχειρία των «ΝΕΩΝ»
Με τον τίτλο «Πέντε κόμματα - μια πολιτική» και υπότιτλο «Ιδού το αντιμνημονιακό μπλοκ με τα δικά του λόγια», τα χτεσινά «ΝΕΑ» λαθροχειρούν σε βάρος του ΚΚΕ και διαστρεβλώνουν σκόπιμα τις θέσεις του. Η εφημερίδα συνέλεξε αποσπασματικές δηλώσεις από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Π. Καμμένο, τον Α. Τσίπρα, τον Μ. Θεοδωράκη και τον Γ. Καρατζαφέρη και, βάζοντάς τες δίπλα δίπλα, προσπαθεί να αποδείξει ότι: «Ο λόγος των πολιτικών του αντιμνημονιακού μπλοκ κινείται στις ίδιες γραμμές. Επικαλείται συχνά τα ίδια επιχειρήματα και επιτίθεται στους ίδιους "εχθρούς". Πολλές φορές είναι δύσκολο να πεις ποιος είπε τι. Δεξιοί ξιφουλκούν κατά του καπιταλισμού και αριστεροί κηρύττουν την ελληνικότητα». Μάλιστα, λίγες αράδες πιο κάτω, τα «ΝΕΑ» κάνουν λόγο για «άτυπη αντιμνημονιακή συμπαράταξη» και ζητάει από τους αναγνώστες του να βρουν σε ποιον από τους πέντε πολιτικούς ανήκει η κάθε φράση που καταγράφεται στο «ρεπορτάζ», για να ενισχύσει την αντίληψη ότι σήμερα το «πέντε κόμματα - δυο πολιτικές παραμένει επίκαιρο, αφού οι πολιτικές προτάσεις στη χώρα μας παραμένουν δυο. Εκείνων που τάσσονται υπέρ του μνημονίου και εκείνων που τάσσονται κατά».
Και μόνο τα συμπεράσματα στα οποία αυθαίρετα προσπαθούν να οδηγήσουν τους αναγνώστες τους τα «ΝΕΑ», φανερώνουν ότι το «ρεπορτάζ» είναι κατασκευασμένο με συγκεκριμένη αποστολή: Να ενισχύσει την πλαστή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» και μ' αυτόν τον τρόπο να κρύψει από το λαό ότι μόνο το ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετική πρόταση εξουσίας και από τους μεν και από τους δε, οι οποίοι τέμνονται στην πρόθεσή τους να διαχειριστούν το αστικό σύστημα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία τους ή όχι με το μνημόνιο. Για να το πετύχουν μάλιστα αυτό, τα «ΝΕΑ» δε διστάζουν να παρουσιάσουν και παραποιημένες τις θέσεις του ΚΚΕ, αποδίδοντας στην Αλέκα Παπαρήγα την εξής, αποσπασματικά δοσμένη, φράση: «Μια λύση υπάρχει: Αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους μονομερώς. Αυτό είναι λύση. Τα άλλα όλα είναι τραγωδία για τους εργαζόμενους».
Δεν ξέρουν άραγε τα «ΝΕΑ» ότι θέση του ΚΚΕ είναι αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερής διαγραφή του χρέους; Δεν ακούν την Αλέκα Παπαρήγα και τα άλλα στελέχη του Κόμματος να το αναλύουν σε κάθε τους ομιλία, σε κάθε τους παρέμβαση; Ξέρουν και παραξέρουν. Διαστρεβλώνουν όμως συνειδητά το ΚΚΕ για να το παρουσιάσουν ίδιο με τους άλλους, που είτε ασκούν επιδερμική κριτική στην ΕΕ, είτε θέλουν τη δραχμή με καπιταλισμό, είτε τρέφονται από την αυταπάτη μιας άλλης ΕΕ, που θα είναι και αυτή των μονοπωλίων. Στόχος της εφημερίδας είναι να καλλιεργήσει ψευτοδιλήμματα ενόψει των εκλογών, προς όφελος της μιας ή της άλλης πρότασης για διαχείριση της ίδιας βάρβαρης πολιτικής.
Το ίδιο άθλια είναι και η προσπάθεια να συνδεθεί ο πατριωτισμός του ΚΚΕ με τον εθνικισμό του ΛΑ.Ο.Σ. και του Καμμένου ή να μπερδευτεί με τον κοσμοπολιτισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας ξανά αποσπασματικά δοσμένη την εξής φράση της Αλέκας Παπαρήγα: «Το "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους", το είπε ο Κολοκοτρώνης, το επανέλαβα και εγώ. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι "φωτιά και τσεκούρι";». Η εφημερίδα ξέρει πως η συγκεκριμένη φράση αφορά στην αναγκαιότητα ο λαός να απαντήσει με όξυνση της ταξικής πάλης και με πόλεμο στον πόλεμο της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Καμιά σχέση δεν έχει με τον Καρατζαφέρη, τον οποίο τα «ΝΕΑ» παρουσιάζουν να λέει:«Είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς να θέλουν να μας αφαιρέσουν και το τελευταίο ίχνος εθνικής κυριαρχίας». Ποιος; Ο αρχηγός ενός κόμματος που παλεύει να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, το οποίο, μέσω των κομμάτων του, έχει εθελοντικά παραχωρήσει μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» στήθηκε αποκλειστικά και μόνο για να βάλει το ΚΚΕ στο κάδρο των αυτοαποκαλούμενων «αντιμνημονιακών», με κατασκευασμένα στοιχεία και διαστρέβλωση. Τους ενοχλεί ότι το ΚΚΕ έχει ανοιχτό μέτωπο με όλες τις μορφές διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, γι' αυτό πολεμάει τη στρατηγική που ενιαία υπηρετούν «μνημονιακοί» και «αντιμνημονιακοί». Τους ανησυχεί ότι ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως αυτός ο διαχωρισμός είναι επίπλαστος και χωρίς καμία αξία για την επόμενη μέρα των εκλογών. Γι' αυτό προσπαθούν να θολώσουν τα νερά γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία των αυτοαποκαλούμενων «αντιμνημονιακών», προκειμένου να δώσουν έστω και προσωρινή λύση, αν τους προκύψει διαχειριστικό αδιέξοδο.

Προβοκάτσια δίχως πάτο


Προβοκάτσια δίχως πάτο
Το έχουμε ξαναπεί ότι δεν υπάρχει πάτος στα μέσα που θα αξιοποιήσουν για να χτυπήσουν (και προεκλογικά) το ΚΚΕ, αλλά και στο βρώμικο ρόλο που παίζουν και θα παίξουν στην επίθεση τα διάφορα μπλογκς και σάιτς του διαδικτύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί χτεσινό «αποκλειστικό» - όπως το προβάλλει - δημοσίευμα μιας ιστοσελίδας με την επωνυμία «diktionews.gr», η οποία γράφει:
«Χαλασμός κόσμου γίνεται στον Περισσό εξαιτίας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία όλων των αριστερών δυνάμεων προκειμένου να χτυπηθεί ο δικομματισμός. Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς και αποκλειστικές πληροφορίες του diktionews.gr με πλάγιους τρόπους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί να κρατήσει τα όργανα μακριά από τη λήψη μιας απόφασης που θα λέει "ναι" στην πρόταση συνεργασίας.
Ποιος είναι ο πλάγιος τρόπος; Εχει αυξήσει τα μέλη που συμμετέχουν στα όργανα αυτά σε ζυγούς αριθμούς οπότε σε περίπτωση ισοψηφίας δεν περνά η όποια απόφαση έχει τεθεί σε ψηφοφορία. Η μεθόδευση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρότατα εσωκομματικά προβλήματα αφού μπορεί η ηγεσία του ΚΚΕ να απορρίπτει μετά βδελυγμίας ένα ενδεχόμενο συνεργασίας, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα στελέχη που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.
Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω τα στελέχη που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων κάνουν λόγο για την αντικατάσταση ακόμη και της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα! Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη πληροφόρηση έρχεται με αρκετή καθυστέρηση δεδομένων των στεγανών που υπάρχουν στο ΚΚΕ. Παρά ταύτα δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης».
Η προβοκάτσια βγάζει μάτι. Γράφουν ανώνυμα δέκα αράδες γεμάτες από διαστροφικά ψέματα, τις πετάνε σε μια ιστοσελίδα σαν «έγκυρες» και «αποκλειστικές» πληροφορίες, οι οποίες αναπαράγονται με ταχύτητα από άλλες, αναλόγου ποιότητας ιστοσελίδες, και έτσι λειτουργεί η προβοκάτσια. Είναι βρώμικοι και επικίνδυνοι. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και αδίστακτοι στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να πολεμήσουν το ΚΚΕ, με άθλια και δόλια μέσα. Η στάση τους απέναντι στο ΚΚΕ είναι κριτήριο ψήφου για το λαό. Πανίσχυρο ΚΚΕ στην κάλπη και τσακισμένα τα κόμματα που θέλουν το λαό φοβισμένο στη γωνία, καταδικασμένο στη φτώχεια και την εξαθλίωση, για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Θρασύδειλοι και αναξιόπιστοι


Θρασύδειλοι και αναξιόπιστοι
Παπαγεωργίου Βασίλης
Οταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το πυροτέχνημα της συνεργασίας των «κομμάτων της αριστεράς», για να μην πάρει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ τις 50 έδρες που βάσει του εκλογικού νόμου πάνε στο πρώτο κόμμα, ο «Ριζοσπάστης» κατήγγειλε την πολιτική αγυρτεία τους, αποκαλύπτοντας ότι με κανένα τρόπο ένας συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να πάρει το μπόνους των 50 εδρών, ακόμα κι αν το συνεργατικό ψηφοδέλτιο αναδεικνυόταν πανελλαδικά πρώτο σε ψήφους. Στην αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη», που επιβεβαίωνε τον ψηφοθηρικό στόχο της πρότασής του, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έκανε κυριολεκτικά την πάπια. Λίγες μέρες μετά, οι οπορτουνιστές επανήλθαν με νέο πυροτέχνημα, προτείνοντας αυτή τη φορά συνεργασία με το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους στις μονοεδρικές, με αλληλοστήριξη των υποψηφίων τους, για να εκλεγούν και να «κόψουν» 8 έδρες (όσες είναι οι μονοεδρικές) από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ξανά την απατεωνιά τους, γράφοντας ότι, βάσει του εκλογικού νόμου, ακόμα κι αν συνεργάζονταν τα τέσσερα κόμματα με τον τρόπο που λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κέρδιζαν τις οκτώ έδρες, ο δικομματισμός δε θα τις έχανε, αλλά θα του προστίθονταν αναλογικά με το ποσοστό του στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έκανε ξανά την πάπια και σε χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του, χωρίς να λέει τίποτα για την ουσία, ισχυρίζεται ότι «η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναντίστοιχη των σημερινών αναγκών και προσδοκιών του ελληνικού λαού»! Δηλαδή, άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε! Από τη μια κοροϊδεύουν στα μούτρα το λαό, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιθέσεις «ενότητας» είναι δημαγωγία και ψηφοθηρία, και από την άλλη καταγγέλλουν το ΚΚΕ επειδή τους αποκαλύπτει στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Για την ταμπακιέρα βέβαια της απατεωνιάς τους, καταπίνουν τη γλώσσα τους, επιβεβαιώνοντας ότι, εκτός όλων των άλλων, είναι αδίστακτοι και θρασύδειλοι στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΧΟΥΝ, ΚΟΥΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ


ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΧΟΥΝ, ΚΟΥΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ
ΚΛΑΜΑ: «Η ανεργία βρίσκεται σε πρωτοφανή ύψη, η λιτότητα μέσα στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα επιτείνει καθημερινά την οργή και την απογοήτευση, και άρα είναι απόλυτα δικαιολογημένη η επιθυμία όλων όσοι έχουν παγιδευτεί στα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα της κρίσης να θέλουν να τιμωρήσουν με την ψήφο τους όσους θεωρούν υπαίτιους της δυστυχίας τους. Ωστόσο, δεν είναι η οργή ή η αγανάκτηση που θα βοηθήσουν ώστε να χαράξουν οι εκλογείς τον δρόμο για την υπέρβαση της κρίσης (...) Ψυχραιμία και σωφροσύνη θα πρέπει να διακατέχουν τον ψηφοφόρο όταν φτάσει μπροστά στην κάλπη (...) αυτή τη φορά η όποια απόφασή μας θα καθορίσει για δεκαετίες την εθνική μας πορεία» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).
ΠΙΚΡΑ: «Η μόνη ευρεία πλειοψηφία που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αφορά τη συντριπτική καταδίκη του Μνημονίου και την πάνδημη αρνητική άποψη για τον απολογισμό της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου (...) όλες οι άλλες αξιολογήσεις κινούνται στον αστερισμό του απόλυτου κατακερματισμού (...) η χώρα ζει εδώ και δυόμισι χρόνια μια πρωτοφανή δοκιμασία (...) ανεξάρτητα με το τι λένε οι δημοσκοπήσεις η Ελλάδα που οδεύει στην κάλπη δεν είναι μια κανονική χώρα. Αρα δεν μπορεί να αναπτύξει "κανονικές" εκλογικές συμπεριφορές. Ούτε να οδηγηθεί σε ένα "κανονικό" αποτέλεσμα»(από άρθρο στα ΝΕΑ).
ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ: «Με τρομάζει το γεγονός ότι ζούμε σε μια περίοδο ασύλληπτων γεωπολιτικών αλλαγών (...) Ο πλούτος μετακινείται ανατολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τον ηγεμονικό τους ρόλο και η Ευρώπη προσπαθεί να διατηρηθεί ενιαία (...) Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο τέλος, αν θα έχουμε μια μικρότερη γερμανοκεντρική Ευρώπη ή μια μετεξέλιξη της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν η Ευρώπη θα αναγεννηθεί μέσα από την κρίση ή αν θα περάσει σε μια φάση παρακμής και πτώσης. Ο κίνδυνος είναι προφανής για την Ελλάδα (...) Η χώρα μας κέρδισε πάντοτε όταν ταυτίσθηκε με τις σωστές διεθνείς συμμαχίες και έχασε όταν δεν τις εκτίμησε σωστά ή αποφάσισε να τις αγνοήσει (...) Στη σημερινή φάση είναι κρίσιμος ο στόχος της παραμονής μας στο δυτικό στρατόπεδο, όσο μεγάλος και αν είναι ο θυμός εναντίον του Βερολίνου ή των Βρυξελλών» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ηθοποιός σημαίνει φως


Ηθοποιός σημαίνει φως

λλά όταν πρόκεται για τις εκλογές του σωματείου κι έχει έρθει με φόρα να σου τις πάρει ο σΑυνασπισμός, ανακαλύπτεις τη σκοτεινή πλευρά της σελήνης, μαζί με πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπικότητας ενός καλλιτέχνη. Ανδρόγυνα που βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα, με τη δικιά μας να κάνει για πλάκα στο δικό της χειρονομίες, κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, που την πήραμε οριακά. Κι ένας δικός μας να λέει –αφού βγήκε το αποτέλεσμα- ότι είχε να νιώσει έτσι από την πρώτη φορά που έκανε έρωτα.

Κι αυτό γιατί ο συνασπιμός είχε έρθει πρόπερσι με αξιώσεις κι ένα σωρό λεφτά, για να πληρώσει τις συνδρομές αρκετών μελών, όπως προβλέπει το καταστατικό, και να τους έχει ψηφοφόρους. Αλλά δεν του βγήκε μέχρι τέλους. Και ενώ το προεκλογικό τους σύνθημα ήταν «αλλάζουμε το σκηνικό», το λιλάκι από εμάς έλεγε: με τόσα χρήματα όχι μόνο σκηνικό... και σκηνοθέτη και ηθοποιούς κι ό,τι θες αλλάζεις...

Αυτήν τη φορά όμως ο ρεφορμισμός ενισχύθηκε με το «ανεξάρτητο καπελάκι» των ενωμένων ηθοποιών, κι όλοι μαζί ενωμένοι έσπασαν την αυτονομία του δικού μας ψηφοδελτίου στο ταξικό σεη, το οποίο κατά σύμπτωση(;) και χάριν σημειολογίας ιδρύθηκε το σωτήριο έτος 1917 μχ, 99 χρόνια μετά από τη γέννηση του μαρξ κι ένα χρόνο πριν από την ίδρυση του κουκουέ (τότε σεκε).

Τι εστί ρεφορμισμός στους ηθοποιούς; Μια σύμπραξη συνασπισμένων και μερικών πασόκων, με την επωνυμία κίνηση ηθοποιών, που είχαν μια αφίσα με τον αιμίλιο βεάκη και μια φράση του που καλούσε τους ηθοποιούς να συγχρονιστούν σαν καλλιτέχνες και ως άνθρωποι με στοχασμό και πνεύμα και να μη μιλάνε με πολιτικούς χρωματισμούς στο σωματείο.

Προσοχή, όχι κομματικούς, ούτε καν πολιτικούς. Λες και είμαστε στο στρατό, όπου απαγορεύεται στους φαντάρους η συζήτηση περί πολιτικής. Κι άντε και το είπε ο βεάκης –αν και είναι ζήτημα η συγκυρία, τα συμφραζόμενα, πώς ακριβώς το εννοούσε και τα λοιπά. Είναι δυνατόν εσύ να το παίρνεις και να το κάνεις σημαία σου; Ναι, είναι. Ειδικά αν σκέφτεσαι συντεχνιακά και ρίχνεις την πολιτική στο πυρ το εξώτερον.
Συμμετοχή έκπληξη στο ψηφοδέλτιό τους: ο –δηλωμένος δεξιός- χάρης ρώμας.

Τι εστί ανεξάρτητο καπέλο; Ένα καινούριο ψηφοδέλτιο με το όνομα «ενωμένοι ηθοποιοί». Με την χαρά της πρώτης φοράς, όπως έλεγε μία αφίσα τους, και γενικώς με αρκετή... χαρά και μπόλικους τηλεαστέρες να τους στηρίζουν. Μπορεί το βασικό τους σύνθημα να ήταν «το εγώ να γίνει εμείς» αλλά υπήρχαν πολλά διάσημα «εγώ» στις τάξεις τους, που προβλήθηκαν σε πρώτο πλάνο, όχι μόνο ως υποψήφιοι, αλλά και ως υποστηρικτές: αθερίδης, ράντου, φιλιππίδης, μπέζος και η γυναίκα του, σύσσωμο σχεδόν το καστ από τα εγκλήματα, σολωμού, η θέμις μπαζάκα.

Γενικώς κάθε τι-βί σταρ που μπορεί να φανταστεί κανείς, ακόμα και σταρλετίτσες τύπου σταρ τσάνελ, σαν τη ζέτα δούκα. Τόσοι τηλεαστέρες ούτε στο safe sex του ρέππα δεν έπαιζαν –που παρεμπιπτόντως ήτανε ανάμεσα στους υποστηρικτές του ψηφοδελτίου –είναι ζήτημα παρόλα αυτά αν ήρθαν οι μισοί από αυτούς τελικά να ψηφίσουν. Κάτι σαν ενωμένοι celebrities όπως είπε ο παύλος κοντογιαννίδης, που δεν ξέρω τι ψήφισε ο άνθρωπος, και αν το είπε ειρωνικά ή όχι, αλλά ήτανε πετυχημένο. Ή αλλιώς, ενωμένοι ηθοποιοί της εργοδοσίας, όπως είπε η γερασιμίδου, που έχει βγει στη σύνταξη, αλλά παραμένει μάχιμη.

Το δικό μας ψηφοδέλτιο ήταν της δημοκρατικής ενότητας ηθοποιών, με τα αρχικά δεη και τον τόνο του αρκτικόλεξου στο ε για να μην μας μπερδεύουν με τη δεή που μας δίνει το ηλεκτρικό φως και όχι τη λάμψη που εκπέμπουν οι ηθοποιοί. Με μια αφίσα που είχε τον μπρεχτ και με λιγοστές προβεβλημένες συμμετοχές στο ψηφοδέλτιο όπως η χρύσα ρώπα που έκανε πρόσφατα την κομμουνίστρια σε ένα σκετσάκι του λαζόπουλου - και μάλλον τον εαυτό της έπαιζε, χωρίς να χρειαστεί να υποκριθεί και πολύ. Και με μερικές προλετ-καλτ παρουσίες, όπως ο θωμάς παλιούρας και το σύμβολο της δεκαετίας με τις βάτες, ισμήνη καλέση. Η οποία παίζει χωρίς ανταγωνισμό, τώρα που μόνασε η βίνα ασίκη. Αλλά υπάρχουν ακόμα η φιλίνη, η φίνου, η αλιμπέρτη, η έφη πίκουλα και η βάσια παναγοπούλου...

... Και η λίλα καφαντάρη! Που μπορεί να έκανε παλιότερα κάποιες άτυχες επιλογές (από καλλιτεχνική άποψη), να είχε την τιμητική της στο τελευταίο φεστιβάλ καλτ κινηματογράφου στο γκαγκάριν, και να μη φτάσει ποτέ το ταλέντο και τις δουλειές της καρέζη για παράδειγμα, αλλά από τότε που ήρθε μαζί μας είναι σοβαρή, αξιοπρεπέστατη και τρέχει παντού –από τους σομαλούς στην ομόνοια μέχρι τα νησιά του αιγαίου για τις περιφερειακές εκλογές. Έπαψε να είναι το λιλάκι και έγινε η πρόεδρος του σωματείου των ηθοποιών.

Μέχρι προχθές τουλάχιστον γιατί αυτή τη φορά όλα τα σφυριά βαρούσαν –ανεξάρτητα κι ακομμάτιστα- ενάντια στο... σφυροδρέπανο και το ψηφοδέλτιο της δεη. Με το σκεπτικό ότι το σωματείο πρέπει να είναι ανεξάρτητο, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και να μην είναι παράρτημα του παμε. Με την ελιτίστικη λογική ότι οι ηθοποιοί δεν είναι ίσα κι όμοια με τους εργάτες. Κι ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε τους καταξιωμένους ηθοποιούς που γίνονται παραγωγοί ή θιασάρχες – κι έχουν εξ αντικειμένου διαφορετικά συμφέροντα από τους υπόλοιπους. Με συντεχνιακή λογική που φαίνεται περισσότερο στα πηγαδάκια και λιγότερο στα φυλλάδια, όπως πχ για τους ναυτεργάτες που απεργούν γιατί τους το επιβάλλει το παμε και δεν ήρθαν ποτέ να μας στηρίξουν, εμείς γιατί να το κάνουμε; Μερεαλισμό και προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων με εντελώς προσωπική, παρείστικη προσέγγιση σε όσους έρχονταν να ψηφίσουν, η οποία κάποιες φορές θύμιζε κάτι από φοιτητικές εκλογές και την... δαπασπιτικη γλίτσα αναλόγως ποιος ήταν πρώτη δύναμη αλλά συνήθως αμφότεροι. (Κι έτσι,  κοντά στα άλλα, απομυθοποίησα και κάποια είδωλα των παιδικών μου χρόνων όπως τον , συμπαθέστατο κατά τ’ άλλα, χλαπάτσα από της ελλάδος τα παιδιά, που κατέβαινε με τους ανεξάρτητους κι ένιωθα την ίδια απέχθεια, σαν να’ χα μπροστά μου ζωντανό τον χαρακτήρα από το σίριαλ).

Και με πολύ μπερδεμένο κόσμο, που κατέβαινε με το σωματείο στις πορείες του παμε, ή που είχε περάσει (και δεν ακούμπησε) από την κνε – αλλά αυτό δε λέει και τίποτα, ακόμα και εγώ είχα περάσει κάποτε. Άτομα σαν τη ράντου που όταν κατέθετε το ψηφοδέλτιο έλεγε και ξανάλεγε ότι ξέρει την αλέκα, αλλά ήταν απ’ τους πρώτους υποστηρικτές της celebrities united. Και πάνω απ’ όλους το σπύρο μπιμπίλα ο οποίος ήταν στο ψηφοδέλτιο των πασοκοσυνασπισμένων και ταυτόχρονα στη λίστα υποστηρικτών του ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές είχε κάνει δήλωση στήριξης του κόμματος που μπήκε και στο ριζοσπαστη. Μόνο η δακε (ελεύθερη έκφραση) του ξέφυγε.

Γενικώς το «ακομμάτιστο» πουλάει πολύ και σε διάφορες μορφές, από τις πλατείες μέχρι τις εκλογές συλλόγων, δήμων και σωματείων. Δοκιμασμένη συνταγή με σίγουρη επιτυχία. Κι ο χώρος των ηθοποιών είναι δύσκολος, με ιδιαιτερότητες κι απαιτήσεις. Κι αν εξαιρέσεις μια μικρή μειοψηφία φτασμένων ηθοποιών, οι άλλοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους: ανεργία, κακοπληρωτές, συλλογικές συμβάσεις, μαύρη εργασία κλπ.

Την ζουν τη γλύκα οι... συνάδελφοι κι ίσως μας ξαναδώσουν την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Σε αυτές μπορεί να βγήκαμε πρώτοι, αλλά ήδη φάνηκε απ’ τους πανηγυρισμούς των άλλων προς τα που πάει το πράγμα: «ενωτικό» προεδρείο, πλην λακεδαιμονίων.
Όταν δεν μπορούν να μας νικήσουν ένας προς έναν, παίζουν το χαρτί τηςπολυφωνίας και των πολυφωνικών αναχωμάτων, όπως περίπου γίνεται στις βουλευτικές. Κι αυτή δοκιμασμένη συνταγή είναι.

TOP READ