12 Απρ 2014

ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε


Λευκή Τρομοκρατία στην περιφέρεια Καρδίτσας

 Λευκή Τρομοκρατία στην περιφέρεια Καρδίτσας

Παραθέτουμε τον απολογισμό του τρομοκρατικού οργίου και των επιθέσεων που εξαπολύθηκαν ενάντια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους δημοκρατικούς πολίτες της περιφέρειας Καρδίτσας στο διάστημα 1945-1946 από τις παρακρατικές συμμορίες της ακροδεξιάς. Στην περίοδο αυτή οι συμμορίες του Σούρλα, του Μπίσδα, του Βουρλάκη και άλλων, με την άμεση εποπτεία των Βρετανών και των ντόπιων κρατικών τους οργάνων, εξαπέλυσαν πογκρόμ ενάντια στο πατριωτικό λαϊκό στοιχείο της περιοχής. Παρακάτω παρουσιάζεται ένας αναφορικός, ελλιπής στην καλύτερη περίπτωση, απολογισμός της δράσης τους. 

Οι αδελφοί Σούρλα και δεξιά ο παρακρατικός Μπίσδας

  • 29-30 Απριλίου 1945: Σημειώνεται τρομοκρατική επίθεση συμμοριών στη Λάρισα. Καταστρέφονται τα γραφεία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ. Καίγονται τα γραφεία της εφημερίδας "Αλήθεια" και όλα τα βιβλία της δημοτικής βιβλιοθήκης. Έτσι δίνεται το σύνθημα για την αρχή του τρομοκρατικού οργίου σε όλη την περιφέρεια. Οι συμμορίτες είναι τοπικά μέλη της Οργάνωσης Χ.
  • 30 Απριλίου 1945: Συμμορίτες της ακροδεξιάς παραβιάζουν την λέσχη της ΕΠΟΝ Καρδίτσας, σπάζουν τα έπιπλά της και καίνε το έντυπο υλικό.
  • Μάιος-Ιούνιος 1945: Συχνές συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και βασανισμοί πολιτών, ΕΠΟΝιτών και μελών του ΕΑΜ της Καρδίτσας. Τα μαρτύρια λαμβάνουν χώρα στο κτίριο Εθνοφυλακής και Χωροφυλακής Καρδίτσας όπου οι αγωνιστές μεταφέρονται με την απειλή όπλων είτε από τα κρατικά όργανα, είτε από τους παρακρατικούς. 
  • 14 Ιουλίου 1945: Μαζική επιδρομή των ακροδεξιών συμμοριών του Σούρλα και του Βουρλάκη στα χωριά του κάμπου: Παλαμά, Κουτσαρί, Ματαράγκα. Λεηλατούνται πάνω από 30 σπίτια αντιστασιακών και βασανίζονται οι ένοικοι τους, πολλοί μέχρι και αναισθησίας. Στα τραύματά τους υποκύπτουν οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ Γεώργιος Χαλκιώτης και Λιάρος Ευάγγελος. 
  • Ιούλιος 1945: Οι συμμορίες του Μόκκα, Θέου και Βόιδαρου διενεργούν επιδρομές στα ορεινά χωριά των Αγράφων. Βασανίζονται δεκάδες αγωνιστές και λεηλατούνται περιουσίες. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν στις προίκες των κοριτσιών. Αρπάζονται και πολλά άλογα.
  • Αύγουστος 1945: Επιδρομή μοναρχοφασιστών στο χωριό Σοφάδες. Δεκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης συλλαμβάνονται μαζικά όσο δουλεύουν στα χωράφια τους. Μεταφέρονται στην πλατεία και βασανίζονται απάνθρωπα. Μια μικρή ομάδα αγωνιστών θα αμυνθεί με δικράνια και τσάπες και θα γλιτώσει. Θα είναι μερικοί από τους πρώτους διωκόμενους αγωνιστές της περιοχής. Επικεφαλής του πογκρόμ είναι ο Σούρλας. Όσο γίνονται τα βασανιστήρια κάθεται στο καφενείο και τρώει λουκούμι και καφέ. Αργότερα θα εκτελέσει τον περαστικό χωρικό Ανδρέα Γκέκα που έτυχε να γυρνά από το χωράφι του. 
  • Φθινόπωρο 1945: Εθνοφύλακες συλλαμβάνουν την Ευαγγελία Κουσάντζα, στέλεχος του ΚΚΕ. Την βασανίζουν μέχρι αναισθησίας και τη μεταφέρουν στο κρατητήριο Καρδίτσας όπου τα μαρτύριά της συνεχίζονται. Οι τοπικές οργανώσεις της πόλης κινητοποιούνται και την σώζουν από βέβαιο θάνατο μεαφέροντάς την στο τοπικό νοσοκομείο. 
  • Σεπτέμβριος 1945: Η συμμορία του Μπίσδα θα λεηλατήσει εκ νέου το χωριό Σοφάδες. Η συμμορία στήνει ενέδρα έξω από το χωριό και συλλαμβάνει όσους δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες πήγαιναν στο παζάρι. Τους βασανίζει απάνθρωπα, του ξυλοκοπεί με στειλιάρια και τους κλέβει τις περιουσίες τους. Οι αρχές του χωριού ειδοποιούνται αλλά αδιαφορούν χαρακτηριστικά. 
  • Οκτώβριος 1945: Η συμμορία του Βουρλάκη επιδράμει στα χωριά στους πρόποδες των Αγράφων. Στο χωριό Χουτένα δολοφονεί τρεις οργανοπαίχτες και βασανίζει δεκάδες αγωνιστές. Δολοφονούνται 4 στελέχη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στο χωριό Καλλιφώνι συλλαμβάνει μέλη του ΕΑΜ και της τοπικής ΕΠΟΝ τα βασανίζει και δολοφονεί 6 από τους αγωνιστές. Στο χωριό Σέκλιζα, γνωστό για την σχεδόν αθρόα συμμετοχή του στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, η συμμορία συγκεντρώνει όλους του κατοίκους στο σχολείο του χωριού και ρίχνει μέσα μια χειροβομβίδα. Με την ναζιστική αυτή μέθοδο σκοτώνεται ένας πολίτης και τραυματίζονται 17. Η συμμορία μετέπειτα διαπόμπευσε τον ιερέα του χωριού ανεβάζοντάς τον σε μουλάρι και κρεμώντας του κουδούνια. 
  • Νοέμβριος 1945: Η συμμορία του Θέου συνέλαβε τους αγωνιστές Θωμά Καραθάνο και Κώστα Γιαννακό έξω από το χωριό Παλιόκαστρο. Ο Καραθάνος ξεκίνησε να φωνάζει και να διαμαρτύρεται και έτσι οι συμμορίτες τον εκτέλεσαν αμέσως. Ο Γιαννακός βασανίστηκε για ώρες με διάφορους τρόπους με αποτέλεσμα να υποκύψει στα τραύματά του μερικές ημέρες μετά. 
  • Noέμβριος 1945: Επιδρομή συμμοριών στο χωριό Κουμάδες Καρδίτσας. Δεκάδες αγωνιστές και δημοκρατικοί πολίτες ξυλοκοπούνται μέχρι αναισθησίας και δεκάδες σπίτια λεηλατόνται. 
  • Δεκέμβριος 1945: Στην Καρδίτσα, μοναρχικές συμμορίες σπάζουν για δεύτερη φορά τα έπιπλα και τα μουσικά όργανα της λέσχης της ΕΠΟΝ. Επίσης καταστρέφουν τις τυπογραφικές εγκαταστάσεις της ΕΑΜικής εφημερίδας "Φωνή της Καρδίτσας" και πετούν τα τυπογραφικά στοιχεία στους υπονόμους. Ξυλοκοπούνται δεκάδες αγωνιστές που απαγάγονται από τα σπίτια τους. 
  • Δεκέμβριος 1945: Χωροφύλακες πυροβολούν ευθαρσώς νέους και νέες που τραγουδούν αντιστασιακά τραγούδια τα βράδια στις συνοικίες Ευαγγελίστρας και Αγίας Παρασκευής. Συλλαμβάνονται 12 νέοι και οδηγούνται στα κρατητήρια όπου βασανίζονται. 
  • Ιανουάριος 1946: Συμμορίτες μπαίνουν στην Καρδίτσα και συλλαμβάνουν την ΕΠΟΝίτισσα Μαρία Ταλιαδούρου. Την βιάζουν μαζικά και την παρατούν στο δρόμο λιπόθυμη.
  • Χειμώνας 1946: Η συμμορία Βουρλάκη επιδράμει στο χωριό Φίλια. Βασανίζει δεκάδες αγωνιστές και καταστρέφει σπίτια και περιουσίες. Επτά αγωνιστές μεταφέρονται σε αφασία στο νοσοκομείο Καρδίτσας, θα ζήσουν μόνο οι τρεις. 
  • Χειμώνας 1946: Χωροφύλακες παραβιάζουν το οικογενειακό άσυλο οικίας στη συνοικία Ευαγγελίστα της Καρδίτσας, όπου γλεντούν νέοι και νέες της ΕΠΟΝ. Οι άνδρες συλλαμβάνονται δήθεν για παράνομη συνεδρίαση και μεταφέρονται στα κρατητήρια όπου βασανίζονται άγρια. 
  • Άνοιξη 1946: Χωροφύλακες παραβιάζουν το οικογενειακό άσυλο στη συνοικία Αγία Παρασκευή Καρδίτσας. Συλλαμβάνουν δύο στελέχη του τοπικού ΕΑΜ τα οποία θέλουν να οδηγήσουν στα κρατητήρια. Οι γείτονες κινητοποιούνται και τους αποσπούν από τα χέρια τους. Ακολουθεί οργάνωση μαχητικής διαδήλωσης. Εκατοντάδες πολίτες της πόλης κινητοποιούνται. Επιθυμούν να φθάσουν στην κεντρική πλατεία και να διαμαρτυρηθούν στην Εισαγγελία και την Διοίκηση Χωροφυλακής. Όταν η διαδήλωση φθάνει στους μύλους του Ψάρρα, απόσπασμα χωροφυλάκων ανοίγει πυρ, τραυματίζει 12 και συλλαμβάνει 40 διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές βασανίζονται για δύο 24ωρα. Αργότερα δικάζονται σε ποινές 2-3 μηνών κράτησης. Επειδή οι φυλακές Καρδίτσας ασφυκτιούν ήδη τους στέλνουν στις φυλακές Κασαβέτας. 
  • Άνοιξη 1946: Οι συμμορίτες του Παπακόφα μπαίνουν στην συνοικία Στρατώνα και επιχειρούν να απαγάγουν 4 ΕΑΜίτες. Μια επίκαιρη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής θα τους απωθήσει και θα βάλει τέρμα στα σχέδιά τους. 
Με χαρά θα προσθέσουμε πληροφορίες αναγνωστών μας

Πού πάει το ΕΣΠΑ;



Πού πάει το ΕΣΠΑ;
«...για το 2013 υπερκαλύψαμε τους μνημονιακούς στόχους με ποσοστό απορρόφησης 118%. Στηρίζεται η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ρευστότητας, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη». Αυτό είπε ο Κ. Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης, με αφορμή τα στοιχεία για το ΕΣΠΑ και τα έργα που έγιναν την περίοδο 2007 - 2013.
Είναι γνωστό πως η αρχή για τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ είναι μία και μοναδική: Να διαμορφώνουν συνθήκες, ώστε οι καπιταλιστές να εξασφαλίζουν για μεγάλες χρονικές περιόδους υπερκέρδη. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι «συμφέρουσες», «αποδοτικές», «ανταγωνιστικές». Αυτό εννοούν όταν λένε επιστροφή στην ανάπτυξη. Είναι ανάπτυξη με όρους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αλλωστε, βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και βεβαίως κανένας ιδιώτης επιχειρηματίας δε θα κάνει έργο για να προσφέρει στο λαό. Το κάνει για να βγάλει κέρδος. Αυτό εννοούν όταν λένε ρευστότητα...
* * *
Θέλει φόρους
«Οι δήμοι θα πρέπει να καθορίζουν το ύψος των φόρων και να τους εισπράττουν». Αυτή είναι η θέση του Γ. Καμίνη, δημάρχου Αθήνας και εκ νέου υποψηφίου. Οτι ο δήμος για να έχει έσοδα πρέπει να επιβάλλει φόρους, να διαχειρίζεται κρατικούς φόρους. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, αφού ήδη οι προϋπολογισμοί του Δήμου της Αθήνας στηρίζονται στην αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, με τα έσοδα να προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων.
Το εν λόγω αίτημα για διαχείριση κρατικών φόρων από την Τοπική Διοίκηση είναι παλιό και «φιγουράρει» σε όλες τις αποφάσεις των συνεδρίων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αρκετά χρόνια τώρα. Πάει χέρι χέρι με την παραίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και του οργάνου τους, της ΚΕΔΕ, από το αίτημα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Αντίθετα, με αφορμή την οικονομική κρίση, στρώθηκε παραπέρα το έδαφος και από το χώρο της Τοπικής Διοίκησης, για συρρίκνωση της χρηματοδότησης, ιδιωτικοποιήσεις, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, απολύσεις, παραπέρα χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Ολοι φέρονται να συμφωνούν στο κύριο: Για όλα πρέπει να πληρώνει ο λαός. Και ως αντιστάθμισμα στην εξαθλίωση, θα παρέχονται υπηρεσίες με τη μορφή της φιλανθρωπίας, όπως συσσίτια και κοινωνικά παντοπωλεία, τα οποία αποκαλούν «δράσεις αλληλεγγύης»...
* * *
Παραγωγική ανασυγκρότησηγια ποιον;
«Για να ανακάμψει και να σταθεί όρθια η οικονομία της περιφέρειας, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με βάση το συνεταιριστικό, συνεργατικό μοντέλο». Αυτό δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη, υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Δίνουμε έμφαση στην κοινωνική οικονομία, καθώς αυτή έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνία...».
Η «παραγωγική ανασυγκρότηση», που προβάλλει και κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, ενίσχυση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών ομίλων πάνω στις στάχτες των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της αγροτικής πολιτικής. Αλλωστε, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στηρίζει ένθερμα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκληρίσει τους μικρούς φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, τους συνεταιρισμούς.
Βεβαίως αυτό, δηλαδή η καταστροφή συνεταιρισμών, σημαίνει ότι είναι εκ των πραγμάτων θνησιγενής προοπτική για τους μικροπαραγωγούς. Αλλά καθόλου δεν απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ αφού υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη. Σ' αυτό το πλαίσιο προωθεί και τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» ως απαραίτητο εργαλείο στήριξης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, αφού την προβάλλει ως διέξοδο για την ανεργία, με τη δημιουργία συνεταιρισμών ανέργων για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, ή και μικροπαραγωγών στην αγροτική οικονομία. Ολοι αυτοί θα φυτοζωούν κυνηγώντας πελατεία, ή θα εξοβελιστούν από τον ανταγωνισμό.

Συκοφαντούν τον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ

Συκοφαντούν τον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ

Η Εργατική Επιτροπή του ΝΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση για το άρθρο του ριζοσπάστη που είχε τίτλο «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί ανοιχτά σε απεργοσπασία στις 9 Απρίλη». Στην ανακοίνωσή του το ΝΑΡ κατηγορεί το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη» ότι τους συκοφαντεί, όταν μέσα από τις στήλες του αποκαλύπτει τον υπονομευτικό και απεργοσπαστικό τους ρόλο στη γενική απεργία στις 9 Απρίλη, τον τυχοδιωκτικό τους ρόλο στο κίνημα και γενικότερα το γεγονός ότι κινούμενοι στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, βάζουν πλάτη στην οικοδόμηση του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που επί της ουσίας είναι η νεκρανάσταση του παλιού κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Στην ίδια ανακοίνωση η Εργατική Επιτροπή του ΝΑΡ ισχυρίζεται πως «είναι ψέμα ότι οι δυνάμεις της... ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ψήφισαν τη Γενική Απεργία της 9 Απρίλη... κατέθεσαν άλλη πρόταση... Η αλήθεια είναι ότι οι εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ δεν ψήφισαν την πρόταση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ». Δηλαδή, την πρόταση για γενική απεργία στις 9 Απρίλη. Πουθενά λοιπόν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχαν στην πρότασή τους γενική απεργία στις 9 Απρίλη. Πουθενά!


Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους κι ας δούμε τι είπαν οι εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 26/3/2014 για τη Γενική Απεργία της 9 Απρίλη:

Π. Αντωνόπουλος: «Η ΓΣΕΕ μας σνομπάρει. Απορώ πώς το ΠΑΜΕ θέλει απεργία με τη ΓΣΕΕ. Το θεωρώ προδοσία προς τους εργαζομένους».
Ζ. Μελαμπιανάκη: «Τέλος στις απεργίες διαμαρτυρίας... Η Γενική Απεργία είναι σαφέστατο μήνυμα αποκλιμάκωσης... Είμαστε υπέρ της γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης».
Στις επίμονες ερωτήσεις του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, αν ψηφίζουν υπέρ ή κατά της γενικής απεργίας στις 9 Απρίλη, απάντησε: «Δεν ψηφίζουμε την 24ωρη Γενική Απεργία», ενώ επανειλημμένα έχουν τοποθετηθεί στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ πως «δεν ψηφίζουμε τις 24ωρες απεργίες».
Αυτή είναι η επίσημη τοποθέτηση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και τα μαγνητοφωνημένα πρακτικά είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζουμε ότι υπάρχει και προηγούμενη τοποθέτηση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ που έλεγε: «Δεν ξανακάνουμε 24ωρες απεργίες. Από δω και στο εξής θα απεργούμε μόνο σε απεργίες διαρκείας».

Και μετά λένε ότι τους λασπολογεί το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» όταν ενημερώνουν τους εργαζομένους ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί ανοιχτά σε απεργοσπασία. Εμείς τώρα τι άλλο να προσθέσουμε; Το άρθρο του «Ριζοσπάστη» (8 Απρίλη 2014) είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό και κατατοπιστικό. Αντί λοιπόν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αναλάβει τις ευθύνες της, συκοφαντεί το «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ. Είναι και αυτό ένα δείγμα, όχι μόνο της αναξιοπιστίας, αλλά και του ρόλου που παίζει ο συγκεκριμένος πολιτικός και συνδικαλιστικός χώρος. Ομως μια τέτοια αντι-ΚΚΕ στάση αποτελεί ταυτόχρονα και κριτήριο για τους εργαζόμενους, προσφέρεται για επιλογές και συμπεράσματα.

Και κάτι άλλο. Η ίδια η ανακοίνωση της Εργατικής Επιτροπής του ΝΑΡ, αλλά και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, επιβεβαιώνουν αυτό που τους καταλογίζει ο «Ριζοσπάστης»: «Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταψήφισαν και απορρίπτουν την 24ωρη γενική απεργία, ασκούν κριτική στη ΓΣΕΕ, όχι από τη σκοπιά της γραμμής πάλης και του περιεχομένου της απεργίας, αλλά από τη σκοπιά της μορφής, απλώς επειδή η απεργία είναι 24ωρη. Σε αυτό επικεντρώνουν και σε αυτό εξαντλούν την επιχειρηματολογία τους».
Και μετά από αυτά, έχουν το απύθμενο θράσος να συκοφαντούν το ΠΑΜΕ ότι ταυτίζεται με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αυτοί που τόσα χρόνια συμπορεύτηκαν μαζί τους και κατηγορούσαν από κοινού με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ το ΠΑΜΕ για διάσπαση. Χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω;

ΔΑΝΙΑ Τα τραγικά αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών

ΔΑΝΙΑ
Τα τραγικά αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών



Από περσινή κινητοποίηση στην Κοπεγχάγη ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές
Πάνω από 500 ηλικιωμένοι στο Δήμο Kolding έχουν μείνει χωρίς βοήθεια αφού η ιδιωτική εταιρεία «Kaere Pleje», που έχει αναλάβει μετά από πλειστηριασμό από το δήμο την παροχή των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», δήλωσε πτώχευση και πέταξε στο δρόμο τους 100 υπαλλήλους που απασχολούσε. Πάνω από 63 εταιρείες που είχαν αναλάβει την παροχή δημοτικών υπηρεσιών έχουν κατεβάσει τα ρολά πριν τη λήξη της συμφωνίας που είχαν κάνει.
Η εταιρεία «Kaere Pleje», από τη μέρα που υπέγραψε το συμβόλαιο με το Δήμο Kolding, πίεσε τους εργαζόμενους να δεχτούν αισθητή μείωση των μισθών και προσπάθησε να παρακάμψει τη συλλογική σύμβαση του κλάδου. Οι ώρες που απαιτούνται για κάθε επίσκεψη στα σπίτια των ηλικιωμένων μειώθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνονται όλα βιαστικά και πρόχειρα.
Τα παραπάνω δυσάρεστα συμβάντα απαντούν στα απατηλά επιχειρήματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και τις προεκλογικές υποσχέσεις ότι με τις Συμβάσεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα ή τις πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις, δημιουργούνται προϋποθέσεις για καλύτερες υπηρεσίες και νέες θέσεις εργασίας. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι ιδιώτες αφού πάρουν τα λεφτά των φορολογουμένων κλείνουν και εξαφανίζονται, αδιαφορώντας για την παροχή των υπηρεσιών και βάζουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια.

ΗΠΑ Και ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» στη φαρέτρα της CIA

ΗΠΑ
Και ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο» στη φαρέτρα της CIA


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αποκαλυπτικά ρεπορτάζ σχετικά με τον προπαγανδιστικό τρόπο χρησιμοποίησης του μυθιστορήματος «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του Μπόρις Πάστερνακ από τη CIA έφερε στο φως η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είχε επιλεχθεί ως «ένα ακόμη όπλο» στην υπονόμευση της τότε ΕΣΣΔ.
Βασική πηγή πληροφοριών για αυτά τα δημοσιεύματα αποτέλεσαν περίπου 130 έγγραφα της CIA που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα και τα οποία δίνουν το ιστορικό μιας «επιχείρησης στο μέτωπο της πνευματικής και πολιτικής μάχης» της Αμερικής εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.
Τα διαβαθμισμένα έγραφα προειδοποιούν ότι «το βιβλίο αυτό έχει πολύ μεγάλη προπαγανδιστική αξία όχι μόνο για το ουσιαστικό μήνυμά του και για τη δραστηριοποίηση της σκέψης που δημιουργεί, αλλά και για τις συνθήκες έκδοσής του». Μάλιστα, σε κάποιο από τα έγγραφα της CIA υπογραμμίζεται πως με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα «έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τους Σοβιετικούς πολίτες να αναρωτηθούν τι συμβαίνει με την κυβέρνησή τους».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της «Ουάσιγκτον Ποστ», η CΙΑ πήρε το κείμενο του μυθιστορήματος σε δυο μικροφίλμ το Γενάρη του 1958, ανέλαβε την έκδοσή του στην Ολλανδία και τη διανομή του βιβλίου σε δεκάδες γλώσσες σχεδόν σε όλο τον κόσμο, προσέχοντας να μην αποκαλυφθεί πουθενά ο ρόλος των ΗΠΑ σε αυτή την υπόθεση.
Το βιβλίο απαγορεύθηκε στη Σοβιετική Ενωση με το επιχείρημα ότι υποτιμούσε το ρόλο και την ουσία της Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917, ενώ από τότε η Σοβιετική Ενωση Συγγραφέων είχε κατονομάσει τη CIA ως εκδότη του έργου.
Η υπόθεση ωστόσο θεωρείται «σταγονίδιο» στον ωκεανό των μέσων και μεθόδων προπαγάνδας που χρησιμοποίησαν επί δεκαετίες κατά της ΕΣΣΔ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με «όχημα» τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σε «τεντωμένο σκοινί» οι ανατολικές περιοχές

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε «τεντωμένο σκοινί» οι ανατολικές περιοχές



Η κατάληψη του κυβερνείου συνεχίζεται στο Ντόνετσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Καθώς συνεχίζονται οι καταλήψεις και τα οδοφράγματα των ρωσόφωνων διαδηλωτών στην Ανατολική Ουκρανία και ενώ αναμενόταν να λήξει το 48ωρο τελεσίγραφο, ο «πρωθυπουργός» της κυβέρνησης του Κιέβου Αρσένι Γιάτσενιουκ προχώρησε σε μια κίνηση τακτικού ελιγμού και επισκέφτηκε το Ντόνετσκ, επίκεντρο των αντιδράσεων των ρωσόφωνων, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη το κυβερνείο.
Ο Γιάτσενιουκ, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, είχε συνομιλίες με επιλεγμένες αντιπροσωπείες, εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων, αλλά όχι με εκπροσώπους των ρωσόφωνων. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η συνάντηση με το μεγαλοεπιχειρηματία Ρινάτ Αχμέτοφ (θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας), που προηγούμενα υποστήριζε τον ανατραπέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τώρα φαίνεται ότι έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για επαφές μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των ρωσόφωνων που καλούν σε δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό που οδήγησε την Κριμαία στην ενσωμάτωση με τη Ρωσία.
Επιχείρηση αναδίπλωσης από την κυβέρνηση του Κιέβου;
Ο Γιάτσενιουκ προχώρησε σε κάποιες δεσμεύσεις που δείχνουν πιθανή αναδίπλωση που επιχειρεί η νέα εξουσία για να εκτονώσει την κατάσταση, αλλά και πιθανή μη δυνατότητα να προχωρήσει σε χρήση βίας για να εκκενώσει τα κατειλημμένα από τους ρωσόφωνους κτίρια. Πρότεινε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να «ισορροπήσουν οι εξουσίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών» και επίσης να εξεταστεί η δυνατότητα περιφερειακών δημοψηφισμάτων, όπως και δεσμεύτηκε να μην μπουν σε εφαρμογή νόμοι, που προτάθηκαν μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς, που καταργούν ως επίσημες άλλες γλώσσες εκτός της ουκρανικής, δηλαδή πρωτίστως τη ρωσική. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Ουδείς, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, θα περιορίσει τη χρήση μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρέως». Θυμίζουμε βέβαια ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις του κοινοβουλίου μετά την ανατροπή Γιανουκόβιτς στα τέλη Φλεβάρη ήταν η κατάργηση νόμου του 2012 για τις γλώσσες των μειονοτήτων. Ο λεγόμενος μεταβατικός πρόεδρος ως τώρα δεν έχει επικυρώσει την απόφαση αυτή, η οποία συνέβαλε στις αντιδράσεις στις ρωσόφωνες περιφέρειες της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας, όπου πολλοί ζητούν «ομοσπονδιοποίηση» του ουκρανικού Συντάγματος, αίτημα που στηρίζει και η Ρωσία, αλλά δεν θέλει ούτε να ακούει η κυβέρνηση του Κιέβου, που βλέπει κινδύνους διαμελισμού.
Χθες εξάλλου σημειώθηκαν συγκρούσεις και στην Οδησσό ανάμεσα σε εθνικιστές και φασίστες που στηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου και ρωσόφωνους, που επιθυμούν σύνδεση με τη Ρωσία. Στις 10/4 γιορτάστηκαν τα 70χρονα της απελευθέρωσης της πόλης από τον Κόκκινο Στρατό, με μεγάλη πορεία στους δρόμους.
Η Ενέργεια και οι στρατιωτικές κινήσεις στο επίκεντρο
Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας σημειώθηκε χτες. Με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο απάντησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την επιστολή που έστειλε σε Ευρωπαίους ηγέτες για συνομιλίες σχετικά με τις οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο. «Δεν είναι καλό να διαβάζετε ξένες επιστολές» είπε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως «εργαλείο εκβιασμού» προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η αποτυχία της Ουκρανίας να πληρώσει τις οφειλές της για το φυσικό αέριο είναι «απολύτως απαράδεκτες». Τόνισε, πάντως, ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει το ζήτημα της προπληρωμής. Παράλληλα, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι η Μόσχα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε φυσικό αέριο απέναντι στους Ευρωπαίους πελάτες της.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, θέτοντας θέμα ότι πρέπει να σκληρύνουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ζήτημα βέβαια που αντιμετωπίζεται με σχετική επιφυλακτικότητα από το γερμανικό κεφάλαιο που έχει ισχυρές σχέσεις με το ρωσικό.
Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του «G7», των επτά πιο ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, σε χτεσινή τους συνάντηση τους πρότειναν τη χορήγηση ενός πακέτου «βοήθειας» για την Ουκρανία, ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 2 ετών.
Από τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι η Ρωσία επιθυμεί να προσαρτήσει και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Παράλληλα, επανέλαβε το ρωσικό αίτημα να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Κάλεσε όμως να υπάρξουν νόμιμες εγγυήσεις ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει την ουδετερότητά της.
Ο Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για τις τετραμερείς συνομιλίες, που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Ουκρανία και είπε ότι οι οφειλές του Κιέβου για το φυσικό αέριο θα βρεθούν στην ατζέντα των συνομιλιών. Σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία μπορεί να «συμβάλει με τους εταίρους μας ΕΕ και ΗΠΑ στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει τη σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου».
Παράλληλα ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί ο Γιανουκόβιτς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Δικαστήριο εγκρίνει ωρομίσθιο 1,5 ευρώ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δικαστήριο εγκρίνει ωρομίσθιο 1,5 ευρώ


Το εργατικό δικαστήριο της πόλης Κότμπους της Γερμανίας αποφάσισε ότι «το ωρομίσθιο ύψους 1,54 ευρώ για τους υπαλλήλους ενός δικηγορικού γραφείου είναι σύννομο, από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι το δέχτηκαν για να μπορέσουν να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας».
Το δικαστήριο αποφάνθηκε σαν γνήσιο ταξικό στήριγμα του καπιταλιστικού συστήματος ότι «οι μισθοί αυτοί μπορεί μεν να παραβιάζουν τα χρηστά ήθη, αλλά ο εργοδότης δεν λειτούργησε εκμεταλλευτικά», μιας που ο τελευταίος υποστήριξε (και απ' ό,τι φάνηκε... πειστικά) ότι «οι υπάλληλοι δεν είχαν τα προσόντα για να πάρουν μεγαλύτερο μισθό».
Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια Γερμανοί, που, παρά το γεγονός ότι εργάζονται, είναι αναγκασμένοι να φυτοζωούν με μισθούς πείνας και πενιχρά επιδόματα για τα δεδομένα της Γερμανίας της τάξης, των 400 ευρώ. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν την απειλή έξωσης και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και βέβαια αυτές οι καταστάσεις δεν είναι ζήτημα προσόντων, αλλά αποτέλεσμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Στη δε Γερμανία που πλασαρίστηκε από την κυβέρνηση συνασπισμού των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών ως σημαντική «προσφορά» το ωρομίσθιο 8,5 ευρώ, είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα σημάνει αρνητικό δεδικασμένο και για άλλους εργαζόμενους.

Ουκρανίδες υπερασπίζονται με γροθιές την σημαία της ΕΣΣΔ (video)

 Ουκρανίδες υπερασπίζονται με γροθιές την σημαία της ΕΣΣΔ (video)

Δείτε ως το τέλος του βίντεο με τις δύο κοπέλες να υπερασπίζονται με γροθιές την Σοβιετική σημαία (και πιο συγκεκριμένα την "σημαία της νίκης") απέναντι στα φασισταριά...

TOP READ