23 Αυγ 2014

Ο πρώτος παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος

 Ο πρώτος παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Σημειώσεις για τα εκατό χρόνια από την έναρξή του

Η σημερινή συγκυρία μπορεί να παρουσιάζει ορισμένες εξωτερικές ή βαθύτερες ομοιότητες με το μεσοπόλεμο, το κραχ του 29’ και την άνοδο του φασισμού, αλλά «δανείζεται» στοιχεία από το 1914, που σήμανε τον οδυνηρό τερματισμό της “belle époque” των πρώτων χρόνων διαμόρφωσης του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος. Στις μέρες μας, το σύντομο καλοκαίρι της νέας τάξης πραγμάτων τερματίστηκε με εξίσου οδυνηρό τρόπο από την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που ξέσπασε το 08’, ενώ η γενίκευση της σύρραξης και των πολεμικών εστιών (στα μαλακά υπογάστρια της ρωσίας και της ευρύτερης σφαίρας επιρροής της) καθιστά πολύ πιθανή μια περαιτέρω όξυνση, που θα οδηγήσει –αν δεν το έχει κάνει ήδη- σε μια εκδοχή τρίτου παγκόσμιου πολέμου, με την εμπλοκή των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ηπα, εε, ρωσίας και πιθανόν της κίνας).

Όπως το ξέσπασμα της κρίσης το 08’ αιφνιδίασε πολλούς αναλυτές κάθε απόχρωσης, παρά τα σαφή σημάδια και τις ενδείξεις που το προμήνυαν, έτσι και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ για τη διεθνή κοινή γνώμη, που είχε νανουριστεί από τις καθησυχαστικές διαψεύσεις των επισήμων, μολονότι τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονταν από καιρό και το ξέσπασμά του δεν ήταν ασφαλώς κεραυνός εν αιθρία. Είναι αξιοσημείωτο το παράδειγμα του φρόιντ, που πριν φύγει με την οικογένειά του για διακοπές, το καλοκαίρι του 14’, έγραψε ένα εκτενές άρθρο, όπου εξηγούσε τους λόγους που απέκλειαν το ενδεχόμενο ενός πολέμου –κάτι σαν το ιστορικό αντίστοιχο εκείνου του πρωτοσέλιδου της αυγής που ανήμερα του πραξικοπήματος εξηγούσε γιατί δε θα γίνει χούντα στην ελλάδα. Και τελικά δεινοπάθησε για να επιστρέψει στη βάση του μέσα από τις εμπόλεμες ζώνες.

Το αναπόφευκτο αυτής της σύγκρουσης είχε γίνει φανερό σε όσους είχαν τα κατάλληλα αναλυτικά εργαλεία, για να τη διαβλέψουν, κάτι που αποτυπώνεται και στις προφητικές επεξεργασίες και αποφάσεις της σοσιαλιστικής διεθνούς –πχ στο συνέδριο της βασιλείας- για την αντιμετώπιση του πολέμου και τα πρακτικά καθήκοντα των μελών της. Κι αυτό παρά τις συμβιβαστικές τάσεις και τη διαπάλη στο εσωτερικό της διεθνούς, που έρχονταν ως προαπεικόνιση για τη μετέπειτα προδοτική, σοσιαλσωβινιστική στάση των περισσότερων κομμάτων της και την πολιτική τους χρεοκοπία. (Μια πολύ κατατοπιστική περιγραφή αυτής της διαπάλης μπορεί να βρει κανείς στο άρθρο του αναστάση γκίκα, στο τρέχον τεύχος της κομεπ.

Αν για την αστική ευρώπη, ο πόλεμος ήταν η οδυνηρή διάψευση της φρούδας ελπίδας για απρόσκοπτη και μακροχρόνια ειρηνική ανάπτυξη και συνεχή ανοδική πορεία των οικονομιών της, για τη συνεπή επαναστατική πτέρυγα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, σήμανε τη διάψευση των πολιτικών της προσδοκιών, το τέλος των αυταπατών για τον πραγματικό ρόλο των μέχρι τότε συντρόφων της και την οριστική ρήξη μαζί τους. Μια διαδικασία που ήταν εξίσου επώδυνη, αλλά μέσα από αυτήν και τις ωδίνες της, προέκυψε σταδιακά η συγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος κι η νικηφόρος επανάσταση του οκτώβρη, ακριβώς σε εκείνη την χώρα όπου η ρήξη αυτή (με τους εγχώριους μενσεβίκους) προχώρησε έγκαιρα και συνειδητά, με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο, ενώ αντιθέτως στην ήττα της γερμανικής επανάστασης βάρυνε η καταδικαστική καθυστέρηση των σπαρτακιστών και της συνειδητοποιημένης πρωτοπορίας να προχωρήσει στην αυτόνομη οργανωτική της συγκρότηση από το spd και τη μεσοβέζικη (σ)τάση του κάουτσκι.

Σήμερα, με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης, μπορεί να μας φαίνεται σχετικά απλός και αυτονόητος αυτός ο διαχωρισμός και η μετέπειτα πορεία προς την οκτωβριανή επανάσταση. Για τους μπολσεβίκους όμως οριοθέτησε ένα τείχος πολιτικής απομόνωσης, όχι μόνο στη ρωσία, όπου κατηγορούνταν για εθνική μειοδοσία και συνεργασία με τον κάιζερ, αλλά και διεθνώς. Ακόμα και τα επόμενα χρόνια, παρά την επικράτηση και τη διεθνή ακτινοβολία της οκτωβριανής επανάστασης, η ίδρυση της κομιντέρν το 19’ δεν περιελάμβανε ιδιαίτερα μαζικά κόμματα για τα δεδομένα της εποχής –πλην του γερμανικού και των μπολσεβίκων.

Τα παραπάνω σημεία προσφέρουν αρκετά επίκαιρα διδάγματα για το παρόν, σχετικά με την εθνική σκοπιά που επισκιάζει κι ακυρώνει την ταξική ανάλυση, για το βαθμό ουσιαστικής αφομοίωσης και συμφωνίας με μια ψηφισμένη προγραμματική θέση-επεξεργασία, ή για την ανάγκη να κολυμπάμε πολλές φορές ενάντια στο ρεύμα. Το πιο βασικό δίδαγμα όμως απορρέει από τη στάση που τήρησαν οι κομμουνιστές απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ας έχουμε υπόψη πως ο λένιν, εν μέσω του πολέμου και σύνθετων πρακτικών καθηκόντων που έτρεχαν, επιλέγει την –ηθελημένη σε αυτήν την περίπτωση- απομόνωση στις βιβλιοθήκες της ελεβετίας, όχι για να προχωρήσει σε μια αφ’ υψηλού θεώρηση της πραγματικότητας, αλλά για να μελετήσει τα πολιτικά ερωτήματα που προκύπτουν από τη συγκυρία. Εκεί γράφει την μπροσούρα του για τον ιμπεριαλισμό, που έχει κυρίως εκλαϊκευτικό χαρακτήρα κι άμεσες πολιτικές πρακτικές προεκτάσεις, που οδηγούν τελικά στις θέσεις του απρίλη και τη σύνδεση με το στρατηγικό στόχο.

Η ιστορική πείρα του εικοστού αιώνα αναδεικνύει τη σύνδεση του πολέμου με την επαναστατική κατάσταση. Η επαναστατική στρατηγική περνάει μέσα από τον πόλεμο και τις οξυμένες αντιθέσεις του συστήματος –κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον εξοπλισμό των λαϊκών μαζών που έρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, αλλά με μια σειρά ειδικές συνθήκες. Το κρίσιμο, καθοριστικό στοιχείο που θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες αυτής της σύνδεσης είναι ο δικός μας βαθμός ετοιμότητας απέναντι σε κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν ήδη στη γειτονιά μας –ως κανόνας κι ως μόνιμη «μουσική υπόκρουση» πια κι όχι ως μεμονωμένες περιπτώσεις- κι είναι καθαρή αυταπάτη να πιστεύει κανείς πως οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν την πρόθεση και την πολιτική βούληση να μας κρατήσουν έξω από αυτόν τον χορό, χωρίς να κοιτάξουν το συμφέρον της τάξης που υπηρετούν.

Η έκδοση της συλλογής κειμένων του λένιν για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση από τη σύγχρονη εποχή και η παρουσίασή της σε διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την χώρα είναι οπωσδήποτε θετικό κι αναγκαίο βήμα. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, με πιο καίριο σημείο το ατσάλωμα του δυναμικού και της βάσης για την ανελέητη επίθεση που θα δεχτούμε σε ανάλογες συνθήκες, και πιο σύνθετο καθήκον την ευέλικτη επεξεργασία συγκεκριμένων τακτικών επιλογών, από την αποχή-λιποταξία και το ντεφετισμό για την ήττα της δικής μας αστικής τάξης, ως τη συγκρότηση δικών μας ένοπλων δυνάμεων, με αυτόνομο διοικητικό κέντρο. Τα οποία όμως απαιτούν βαθύτερη μελέτη και είναι ίσως επιζήμιο και ουτοπικό να προαποφασιστούν έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο που θα τις καθορίσουν.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ

 ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΕΙΣ



«…Όταν το ΚΚΕ έλεγε ότι στη Συρία στο Ιράκ κλπ υπάρχουν οργανώσεις της Αλ Κάιντα και άλλων φανατικών ισλαμιστών που χρηματοδοτούνται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και κάποιοι τους ονομάζανε μαχητές της ελευθερίας, σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα και τις τερατογενέσεις αυτής της πολιτικής.
Άρα κίνδυνος για τον ελληνικό λαό υπάρχει.
Ο πόλεμος είναι η άλλη όψη της οικονομικής κρίσης, και με αυτήν την έννοια θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση από την πλευρά του ελληνικού λαού». 
(Αυτό το μικρό απόσπασμα το αλιεύσαμε από ΕΔΩ)

Μια όμως και ο λόγος για τερατογενέσεις, ρίξτε και μια ματιά κι ΕΔΩ

 

ΔΑΝΙΑ: Η νέα ταξική σχολική μεταρρύθμιση

ΔΑΝΙΑ: Η νέα ταξική σχολική μεταρρύθμιση


Ηδη από τις 11 Αυγούστου έχουν ανοίξει τα σχολεία στη Δανία μετά το διάλειμμα των καλοκαιρινών διακοπών. Στη νέα χρονιά θα μπει σε εφαρμογή η σχολική μεταρρύθμιση που ψήφισε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σε συνεργασία με τα φιλελεύθερα κόμματα.
Παρά το μελάνι που έχει ξοδευτεί για να παρουσιαστεί η μεταρρύθμιση αυτή ως καινοτόμα και πρωτοπόρα, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς κυριαρχεί κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας για συγκεκριμένους λόγους. Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες των δασκάλων καθώς και το πλαίσιο της διδακτικής ύλης.
Να σημειωθεί εδώ ότι η λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπάγεται στην αρμοδιότητα των δήμων και το ρόλο του εργοδότη απέναντι στους δασκάλους αναλαμβάνει ο εκάστοτε διευθυντής του σχολείου.
***
Αυτό που έχει ανακοινωθεί είναι ότι η διάρκεια της σχολικής μέρας θα είναι μεγαλύτερη και η διδασκαλία των μαθημάτων θα συνδυαστεί με προγράμματα κίνησης και δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους για να σπάει η μονοτονία καθώς και σχολικό φροντιστήριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενσωματωθούν και παιδαγωγοί.
Για τα παιδιά των μικρών τάξεων η διδασκαλία θα είναι 30 ώρες τη βδομάδα, για τα παιδιά 4ης έως 6ης τάξης 35 ώρες τη βδομάδα και για τους μαθητές της 7ης έως 9ης τάξης (9τάξια είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δανία) θα είναι 37 ώρες τη βδομάδα.
Θα αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας μαθηματικών και δανέζικων, τα αγγλικά θα διδάσκονται από την πρώτη τάξη και από την 7η τάξη οι μαθητές θα επιλέγουν δέσμες μαθημάτων.
Ολα τα παραπάνω, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το ποιος θα πληρώσει τις παραπάνω ώρες και τις δραστηριότητες, αφού και οι περισσότερες ώρες διδασκαλίας αλλά και τα ατομικά φροντιστήρια απαιτούν την πρόσληψη επιπλέον δασκάλων και παιδαγωγών, πράγμα που δεν επιτρέπουν τα οριοθετημένα από τον δανέζικο «Καλλικράτη» οικονομικά των δήμων.
***
Ηδη έχουν αρχίσει παράπονα αλλά και ενστάσεις από δασκάλους ότι τους έχει δοθεί πρόγραμμα που επιβάλλει να διδάσκουν μέχρι και 31 ώρες τη βδομάδα, που σημαίνει ότι τους αφαιρείται ο χρόνος προετοιμασίας για τη διδασκαλία των μαθημάτων. Ακόμα σε πολλά σχολεία έχει μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό φακέλωμα αφού οι δάσκαλοι αναγκάζονται να χτυπάνε κάρτα για το πότε μπαίνουν και πότε βγαίνουν από το σχολείο.
Πολλοί διευθυντές έχουν κάνει και απαράδεκτες δηλώσεις, ότι οι δάσκαλοι είχαν... καλομάθει, ότι έκαναν την προετοιμασία στις παραλίες και τα καφενεία και γι' αυτό τώρα θα υποχρεούνται να την κάνουν στο χώρο του σχολείου.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γιόργκεν Μάντρουπ, από το Σύλλογο Διευθυντών Σχολείων, για τη νέα κατάσταση, σε εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας. «Στην κοινωνία μας προωθείται η εντατικοποίηση σε όλα τα επαγγέλματα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς διανοείται κάποιος ότι οι δάσκαλοι θα έμεναν έξω από αυτό. Απλά θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και να εφεύρουν πιο έξυπνες και αποδοτικές μορφές προετοιμασίας των μαθημάτων. Το διαδίκτυο σήμερα προσφέρει άπειρες δυνατότητες και δεν χρειάζεται τόση προετοιμασία όπως παλιά», σημείωσε.
Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αντιλαϊκή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που στηρίζεται και από τους «Κοκκινοπράσινους» (αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), με ακόμα μια αντιλαϊκή μεταρρύθμιση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συγκρούεται άμεσα, μέσω των δήμων, εκμεταλλευόμενη και τη στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με έναν ακόμα κλάδο για να του αφαιρέσει τα οποιαδήποτε κεκτημένα δικαιώματα και να μειώσει κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης.
***
Η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο μορφωτικό επίπεδο των Δανών, τη στιγμή μάλιστα που προπαγανδίζουν ότι η Δανία δίνει προτεραιότητα στους τομείς της έρευνας και της υψηλής τεχνολογίας.
Οι δάσκαλοι, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν καταβάλουν, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του σύγχρονου αστικού εκπαιδευτικού συστήματος των ταξικών φραγμών και τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών θα μένουν επί της ουσίας αμόρφωτα.

Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
Κομματική Οργάνωσης Σκανδιναβίας του ΚΚΕ

«JUMBO» Σέρνουν εργαζόμενο στην ανεργία και τα δικαστήρια

«JUMBO»
Σέρνουν εργαζόμενο στην ανεργία και τα δικαστήρια
Την απόλυση και τη μήνυση της εργοδοσίας καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων



Το όνομα της εταιρείας έχει γίνει συνώνυμο του «κερδίζουμε με τζάμπα εργάτες»
Την απόλυση εργαζόμενου από την επιχείρηση «JUMBO» στα Γιάννενα και τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η εργοδοσία καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Ο υπάλληλος, που εργαζόταν στην επιχείρηση για πολλά χρόνια, απολύθηκε στις αρχές Αυγούστου. Οπως εξηγεί το Σωματείο, η απόλυσή του συνοδεύτηκε από «την εξωφρενική κατηγορία ότι "υπεξαίρεσε" κατεστραμμένα προϊόντα, τα οποία, κατά πάγια τακτική της εταιρείας, είχε αναλάβει να πετάξει στα σκουπίδια! Η επιχείρηση προέβη μάλιστα σε μήνυση (!) κατά του εργαζομένου, αφού πρώτα του ζήτησε να παραιτηθεί, ώστε να μην του οφείλει αποζημίωση».
Αντιπροσωπεία του Σωματείου βρέθηκε χτες στα δικαστήρια, όπου εκδικαζόταν η μήνυση της εργοδοσίας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον απολυμένο και διεκδικώντας να σταματήσει η απαράδεκτη δίωξη, να αποσυρθεί η μήνυση και να παρθεί πίσω η απόλυση. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η εκδίκαση της υπόθεσης τελικά αναβλήθηκε.
Το Σωματείο εκτιμά πως και μέσα από τη συγκεκριμένη απόλυση στόχος της εργοδοσίας είναι η αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με νέους, ακόμα πιο φθηνούς, αλλά και η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ποιος είναι ο όμιλος JUMBO που προχωράει σε απολύσεις με τέτοιες "δικαιολογίες"; Είναι ο όμιλος, τα καθαρά κέρδη του οποίου για το διάστημα Ιουνίου 2013 - Ιουνίου 2014 παρουσίασαν αύξηση κατά 44,29%. Από 48,15 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανήλθαν στα 69,48 εκατ. ευρώ! Είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που πρόσφατα άνοιξε καταστήματα και στη Ρουμανία. Το γεγονός αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι για τους μονοπωλιακούς ομίλους όπως τα JUMBO ...τρώγοντας έρχεται η όρεξη και το πιο εύκολο θύμα για να αυγαταίνουν κι άλλο τα κέρδη τους είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Στηριζόμενοι πάντα στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που εξασφαλίζει γι' αυτούς η εκάστοτε κυβέρνηση και η ΕΕ, έχουν εξαπολύσει επίθεση στους εργαζόμενους.
Πίσω από τα "έξυπνα" διαφημιστικά της εταιρείας JUMBO κρύβεται η πολιτική δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, το συνεχές βάθεμα της εκμετάλλευσης. Δε διστάζουν να πετάξουν ανθρώπους στο δρόμο γιατί τους βρίσκουν "ακριβούς". Εχουν προχωρήσει σε μείωση μισθών, κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (τα 4ωρα με μισθό ψίχουλα), η εντατικοποίηση της εργασίας κ.α.».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Επιβεβαιώνεται η κάλυψη των νεοναζιστών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιβεβαιώνεται η κάλυψη των νεοναζιστών


ΕΣΣΗ.--
Το γεγονός ότι οι νεοναζιστικές δυνάμεις στη Γερμανία έχουν ερείσματα στον κρατικό μηχανισμό και κάλυψη (μια παράδοση άλλωστε που υπάρχει από τη δημιουργία του αστικού κράτους της Ομοσπονδιακής Γερμανίας μετά τον πόλεμο με την ανάδειξη σε διάφορες βαθμίδες του κράτους ναζιστών) έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα έρευνα. Συγκεκριμένα, έκθεση της επιτροπής του κοινοβουλίου της Εσσης διαπιστώνει ότι η γερμανική αστυνομία δεν ερεύνησε με «επιμονή τις πληροφορίες που διέθετε, ενώ υποτίμησε σε τεράστιο βαθμό τη διογκούμενη βία της μαχητικής άκρας δεξιάς».
Αναφορά γίνεται στην ομάδα νεοναζιστών NSU (Nationalsozialistischer Untergrund ), που δολοφόνησε εννιά μετανάστες - οκτώ Τούρκους και έναν Ελληνα - καθώς και μια Γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 έως το 2007. «Η συσσώρευση εσφαλμένων αποφάσεων, αναποφασιστικότητας, παραβίασης βασικών κανόνων, εγείρουν υποψίες για εσκεμμένο σαμποτάζ (της έρευνας), για σκόπιμη ματαίωση της σύλληψης των φυγάδων», τονίζεται στην έκθεση. Η αστυνομία στο κρατίδιο της Εσσης δεν ερεύνησε επαρκώς δύο εμφανίσεις μελών της συμμορίας και δεν συνέλαβε ένα μέλος της το 1998, παρότι ανακάλυψε εκρηκτικά στο γκαράζ του, σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, η αστυνομία δεν συνέδεσε παρά χρόνια αργότερα τις δολοφονίες των 10 θυμάτων - παρότι έγιναν όλες με το ίδιο όπλο. Δεν θεώρησε πιθανό, αρχικά, οι φόνοι να αποτελούσαν μια σειρά επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα, και επικεντρώθηκε στην έρευνα για την προσωπική ζωή των θυμάτων. Η έκθεση ζητεί από τους συγγενείς και τους οικείους των θυμάτων συγγνώμη διότι η αστυνομία επέδειξε «δυσπιστία» και «ρατσιστική καχυποψία» απέναντί τους.
Ολα αυτά τα στοιχεία που επανέφεραν για τους δικούς τους λόγους, χειραγώγησης της κοινής γνώμης, οι Γερμανοί αστοί πολιτικοί του συγκεκριμένου κρατιδίου, έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί από αντιφασιστικές οργανώσεις, από τους κομμουνιστές αλλά δεν απασχόλησαν ουσιαστικά τις αρχές. Αλλωστε, οι ναζιστές με διάφορους συνδέσμους, ανοιχτά ή συγκαλυμμένα, δρουν στη Γερμανία, ενώ το 2013 είχαν επισκεφτεί τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής στην ελληνική Βουλή.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ- ΕΕ-ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ Αλληλοκατηγορίες για το κονβόι βοήθειας

ΟΥΚΡΑΝΙΑ- ΕΕ-ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Αλληλοκατηγορίες για το κονβόι βοήθειας
Νέα παζάρια μεταξύ ιμπεριαλιστών



Τα ρωσικά φορτηγά περνούν στο ουκρανικό έδαφος
ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Τα πρώτα φορτηγά του ρωσικού κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, έφθασαν χτες Παρασκευή το απόγευμα στο Λουγκάνσκ, σε περιοχή υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών των ρωσόφωνων, που αντιστέκονται στο πάνω από 6 μήνες σφυροκόπημα από την πραξικοπηματική κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου.
Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι 90 φορτηγά της ρωσικής αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν στο έδαφος της χώρας χωρίς την έγκρισή τους, ενώ ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της χώρας, Αντρίι Λισένκο, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «απευθείας εισβολή» από πλευράς της Ρωσίας. «Πέρασαν στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς έγκριση ή συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ή (τη συνοδεία Ουκρανών) συνοριοφρουρών», τόνισε ο Λισένκο μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άμεση εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε σε μια χωριστή δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο, στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανέφερε νωρίτερα, με δήλωσή του στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας, ότι η είσοδος των ρωσικών φορτηγών σε ουκρανικό έδαφος χωρίς άδεια των ουκρανικών αρχών είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάλεσε τη Ρωσία να θέσει εκ νέου την επιχείρηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας υπό νόμιμες διαδικασίες.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, από την πλευρά της, τόνισε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αγνοήσει τις ουκρανικές αρχές στο θέμα του κονβόι αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας και κάλεσε τη Μόσχα να αλλάξει στάση.
Χτες πάντως ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στην οποία είπε ότι αποφάσισε να προωθήσει την αυτοκινητοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια στο Λουγκάνσκ γιατί «δεν μπορούσε να περιμένει άλλο» ενώ εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για τη στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ενόψει της αυριανής επίσκεψης της καγκελαρίου στο Κίεβο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν καταδίκασε χτες την ενέργεια της Ρωσίας. «Πρόκειται για κατάφωρη καταπάτηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανέλαβε πρόσφατα στο Βερολίνο και τη Γενεύη» αλλά και «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», είπε. Ακόμα αμφισβήτησε «ότι ο πραγματικός στόχος της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι να στηρίξει τους πολίτες» και είπε ότι «θέλει να επανεφοδιάσει τους ένοπλους αυτονομιστές». Ταυτόχρονα τόνισε ότι η λυκοσυμμαχία «παρακολουθεί την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα».
Σαν το «κοκοράκι» πετάχτηκε και η ιταλική κυβέρνηση που έχει την προεδρία της ΕΕ που δηλώνει: «Πρόκειται λοιπόν για μια μονομερή ενέργεια που αντίκειται στους κανόνες των διαδικασιών και της ασφάλειας που θεωρούνται απαραίτητοι από τη ΔΕΕΣ προκειμένου να διασφαλιστεί ο ουδέτερος, αμερόληπτος και ανεξάρτητος χαρακτήρας αυτής της πρωτοβουλίας».
ΥΠΕΞ Ρωσίας: «Δεν ανεχόμαστε άλλη κωλυσιεργία»
Νωρίτερα ο προσωπάρχης του Προέδρου της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, αλλά και ο σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, Μπόρις Λόζκιν, φέρεται να συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προωθηθεί η ταχεία ολοκλήρωση της επιχείρησης για τη διανομή της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Itar-Tass», επικαλούμενο τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε νωρίτερα δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν, και στον σύμβουλό του, Μπόρις Λόζκιν, να τηλεφωνήσουν στους Ρώσους ομολόγους τους προκειμένου «να εκφράσουν την ανησυχία τους και να τους πουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο».
«Ολα τα προσχήματα για να καθυστερήσει η παράδοση της βοήθειας στις ζώνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανθρωπιστικής καταστροφής εξαντλήθηκαν. Η Ρωσία αποφάσισε να δράσει. Η αυτοκινητοπομπή μας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αρχίζει να κινείται προς την κατεύθυνση του Λουγκάνσκ, στην Ανατολική Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες και στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, περιοχές που αναμενόταν να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με παραδοχή και των ουκρανικών αρχών, οι πολιτοφυλακές στην Ανατολική Ουκρανία κατέρριψαν την Τετάρτη ένα ελικόπτερο Mi-24 του στρατού κοντά στο Λουγκάνσκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο πιλότοι.
Και διπλωματική κινητικότητα
Επίσης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τώρα προεδρεύει η Βρετανία, έχει κατατεθεί από την Πέμπτη πρόταση της Ρωσίας να συμφωνηθεί εκεχειρία για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας των 2.000 τόνων βρεφικών τροφών, φαρμάκων, σιτηρών, ζάχαρης και ειδών πρώτης ανάγκης. Ωστόσο έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε μέσα στη βδομάδα ότι αναμένει μια επίσημη εγγύηση ασφάλειας για τους εργαζόμενους - συνοδεία του κονβόι της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αντρέι Πούργκιν, δήλωσε ότι εγγυάται αυτή την ασφάλεια, και όπως όλα δείχνουν ένοπλοι των ρωσόφωνων πολιτοφυλακών διακριτικά συνοδεύουν την αποστολή. Πάντως, από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Λισένκο, δήλωσε ότι η εκεχειρία είναι δυνατή στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά θα πρέπει να βασίζεται στο «σχέδιο ειρήνης» του Πρόεδρου Ποροσένκο, σχέδιο που ουσιαστικά σημαίνει την παράδοση των πολιτοφυλάκων και τη δυνατότητα εκκαθάρισης της περιοχής. Αυτό το σχέδιο είχε αρχικά υπολογιστεί να έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα Σάββατο 23 Αυγούστου, που γιορτάζεται η μέρα ανεξαρτησίας.
Στις σχετικές εκδηλώσεις είναι προσκεκλημένη η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, που θα έχει συναντήσεις με την κυβέρνηση του Κιέβου για όλες τις εξελίξεις. Την Τρίτη, δε, γίνεται στο Μινσκ η συνάντηση ΕΕ, Ρωσίας, Ουκρανίας ενώ έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι των κρατών - μελών της Τελωνειακής Ενωσης (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου ηγείται η Ρωσία και περιλαμβάνει ακόμα τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν). Στη συνάντηση αυτή θα μπουν στο τραπέζι τα πάντα, από το μεγάλο θέμα της Ενέργειας έως το εμπάργκο προϊόντων, τις κυρώσεις και αντικυρώσεις.

TOP READ