17 Σεπ 2019

Νέα Ιωνία: Ωμός αντικομμουνισμός από τον αφισοκυνηγό επικεφαλής της ΔΗΜ.Τ.Ο της ΝΔ

Σχολιάζει ο Δημότης Νέας Ιωνίας //
Συστηματικά τοπικά στελέχη της ΝΔ επιδίδονται σε προσπάθειες παρεμπόδισης προπαγάνδισης των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στα πλαίσια του ετήσιου Φεστιβάλ της. Η σκυτάλη σήμερα στη Νέα Ιωνία Αττικής, όπου ο κατά δήλωσή του «Γραμματέας τα τελευταία 5 έτη για την οικοία ΔΗΜ.Τ.Ο.;» της ΝΔ καλεί τη δήμαρχο να κατεβάσει τις αφίσες: «να κατεβάσει αυτά τα εκτρώματα που εδώ και 4 ημέρες “κοσμούν” τους δρόμους της Νέας Ιωνίας; (…) Είμαστε η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που ανέχεται αυτές τις ανοησίες, ως πότε πια;».
Μάλιστα προκειμένου να στηρίξει την πρόταση του καταφεύγει στη πιο χυδαία μορφή αντικομμουνισμού αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημά του δεν είναι οι αφίσες όσο το περιεχόμενό τους (Τι λέε το κόμμα του επ’ αυτού; Συμμερίζεται τις απόψεις του;).
Δεν πρωτοτυπεί το εν λόγω στέλεχος της ΝΔ, εκτίμησε ότι ήρθε η ώρα να κάνει αυτό που και άλλα στελέχη της ΝΔ και υποστηριζόμενοι από αυτή δήμαρχοι επιχείρησαν και έσπασαν τα μούτρα τους. Βρήκε την ευκαιρία, να πιέσει τη νέα δήμαρχο (αφού δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι) για να κατεβάσει τις αφίσες.
Στο όνομα της καθαριότητας της πόλης επιδιώκουν απαγόρευση των αφισοκολλήσεων και άλλων πρακτικών που ουσιαστικά οδηγούν στην επιβολή φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ. Προσπάθειες που  λειτουργούν συμπληρωματικά στην προκλητική αποσιώπηση του μεγαλύτερου πολιτικού – πολιτιστικού γεγονότος από τα μέσα ενημέρωσης των πλουτοκρατών.
Είναι οι ίδιοι που όταν απεργήσουν οι εργαζόμενοι διεκδικώντας τα δικαιώματα τους θα διαμαρτυρηθούν πρώτοι για τη δυσοσμία από τα σκουπίδια. Είναι αυτοί που ποτέ δεν νοικιάστηκαν, δεν πίεσαν για χώρους πρασίνου, σχολεία, χώρους άθλησης και αναψυχής, δραστηριότητες πολιτισμού.
Είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονται για τις αφίσες που αναφέρονται στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στο ρατσισμό, αλλά ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν για τους αίτιους της προσφυγιάς
Είναι αυτοί που στηρίζουν δημάρχους ικανούς στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών.
Τα παιδιά της ΚΝΕ αγωνίζονται για όμορφες, καθαρές πόλεις που δε θα έχουν ανέργους, φτώχεια, παιδιά υποσιτισμένα στα σχολεία, για γειτονιές καθαρές από το ρατσισμό, για…

Πόλεμος. Όταν είναι μια σπίθα απόσταση



Ο καπιταλισμός αναπαράγει συνεχώς τις αντιθέσεις του με αυξημένη οξύτητα και διευρυμένη διάσταση.

Έτσι, δεν είναι καθόλου παράξενο που η αιματηρή ιστορία του επαναλαμβάνεται κάθε φορά με διαφορετικές μορφές και αφορμές. Οι νομοτέλειες του δεν αλλάζουν, ή κυριαρχούν ή ανατρέπονται.

Παρατηρώντας τα μικρά και μεγάλα γεγονότα, των τελευταίων χρόνων, στον κόσμο, βλέπουμε την επανάληψη, σε μείξη, των γεγονότων που προηγήθηκαν των Α΄ & Β’ Παγκοσμίων Πολέμων. Από τη μια συνεχή όξυνση των αντιθέσεων για τις σφαίρες επιρροής και την αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου με κάθε είδους «ειρηνικό» και αιματηρό τρόπο και από την άλλη, παράλληλη ανάπτυξη νέου φασιστικού φαινομένου σε όλο τον κόσμο.

Οι συνθήκες ενός νέου μεγάλου, περιφερειακού ή παγκόσμιου πολέμου ετοιμάζονται ραγδαία. Τα κεφάλαιο με την άγρια εκμετάλλευση που επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια με την επιβολή του νεοφιλελευθερισμού, διαφόρων μορφών, συσσώρευσε τόσο πλούτο που δεν έχει «ζωτικό χώρο» να επενδύσει και να κερδίσει. Το αδιέξοδο πολλών οριακών κεφαλαίων είναι πλήρες. Λύση τους είναι η καταστροφή τους ή η επίθεση για να κανιβαλιστούν με τα άλλα κεφάλαια και να τα «φάνε» ή να πεθάνουν… αυτοβούλως! Επειδή δεν σκοπεύουν να πεθάνουν μόνα, προτιμούν να αποθάνουν μετά των αλλοφύλων και όχι μόνο επιλέγει τη σύγκρουση.

Για όσους δεν κατάλαβαν ο νεοφιλελευθερισμός ήταν το άρμα με το οποίο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και ο φασισμός αναδύθηκαν, και πάλι, σαν "φυσικά φαινόμενα".

Όλοι ξέρουμε ότι σε τέτοιες συγκρούσεις δεν πολεμάνε οι καπιταλιστές και τα παιδιά τους, αλλά οι λαοί που προετοιμάζονται επί χρόνια, όχι μόνο να θεωρούν τον πόλεμο και το αίμα ως «φύση του ανθρώπου» αλλά και τη θυσία των ιδίων, για χάρη των κεφαλαίων της «πατρίδας» τους ως "φυσική"!

Έτσι, οι ιμπεριαλιστές και οι κεφαλαιοκράτες βρίσκουν έδαφος να επιστρατεύσουν, δια των κρατικών οργάνων και αντιπροσώπων τους, άπειρες ψυχές και κορμιά ως «κρέας για τα κανόνια τους».

Και οι αφιονισμένοι χειροκροτούν τα κεφάλαια που τους επιστρατεύουν, βάζοντας την υπογραφή τους για τον μελλοντικό τους θάνατο.

Θυμηθείτε τα παραληρούντα πλήθη Γερμανών και Ιταλών υπέρ των φασιστών ηγετών τους. Ήταν η υπογραφή του θανάτου τους, μαζί με εκατομμύρια ανθρώπων από άλλους λαούς, ως προϋπόθεση, νίκης των "δικών τους" μονοπωλίων!

Φτάσαμε στην ιστορικά αντιιμπεριαλιστική Ελλάδα, να γεμίσουμε και να υμνούμε τις βάσεις του θανάτου, να υπερασπιζόμαστε το ΝΑΤΟ που σχεδιάζει τη σφαγή μας μαζί με τη σφαγή άλλων λαών και να το θεωρούμε καταφύγιο… σωτηρίας της πατρίδας έναντι των «άλλων» που και αυτοί κάνουν ακριβώς το ίδιο…

Προσοχή. Όταν οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις φτάνουν σε τέτοιο σημείο όξυνσης, τότε, παρότι θα περάσουμε από νέες ιμπεριαλιστικές «συμφωνίες ειρήνης» τύπου Συμφωνίας Μονάχου, στην πραγματικότητα, όλοι θα περιμένουν μια σπίθα, μια αφορμή τύπου δολοφονίας του διαδόχου του θρόνου της Αυστροουγγαρίας (1914) για να ξεκινήσει ο πόλεμος. Αρχικά ίσως μέσω αντιπροσώπων όπως ήδη γίνεται και μετά, δυστυχώς, με όλα τα μέσα.

Η γνωστή επίθεση ντροουνς, από την κατεστραμμένη από τους Σαουδάραβες Υεμένη, είναι μια καλή αφορμή πολέμου αλλά όχι ακόμη αρκετή. Ίσως χρειαστούν μερικά επεισόδια, συνομιλίες λύκων και αθέτηση συμφωνιών, για να υπάρχει επαρκής δικαιολογία διευρυμένου πολέμου.

Η λύση σε αυτούς τους κινδύνους είναι πάντα και μόνο η δύναμη των λαών. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Όμως πως θα οργανωθούν οι λαοί όταν βλέπουμε να έχουν συρθεί από την προπαγάνδα σε θεοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και όταν το μόνο οργανωτικό εργαλείο των λαών, το κομμουνιστικό - εργατικό κίνημα βρίσκεται ακόμη σε ήττα, υποχώρηση, διάβρωση και διάλυση;

Οι ιμπεριαλιστές ήξεραν γιατί πανηγύριζαν τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Αυτοί που πανηγύριζαν μαζί τους, ήξεραν ότι αυτό ήταν η υπογραφή τους, στις μελλοντικές σφαγές που θα τους έσυραν οι ιμπεριαλιστές;

Δυστυχώς δεν έχουμε καμία αυτοκριτική και μετάνοια για τέτοιους πανηγυρισμούς από «αριστερούς», ευρωκομμουνιστές, «άντισταλινικούς», «ανανεωτές» του μαρξισμού κλπ, πλην ελαχίστων. Ίσως, μάλιστα, να είναι πιο πολλοί οι συνετοί οπαδοί των αστικών κομμάτων που συνειδητοποίησαν τους κινδύνους από την έλλειψη τους σοσιαλιστικού στρατοπέδου, το οποίο εν όσο υπήρχε, η ειρήνη και τα δικαιώματα των λαών ήταν πολύ πιο ισχυρά.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Οι νομοτέλειες του καπιταλισμού στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο όμως λειτουργούν επαναλαμβανόμενα ίδια. Οι μορφές αλλάζουν και αυταπάτες ας μην έχουμε.

Δεν είμαι μοιρολάτρης και δεν θα πω «ραντεβού στα γουναράδικα». Θα πω ραντεβού στους δρόμους του αγώνα…

Υιοθετούν τα ρατσιστικά συνθήματα για να τα δώσουν καλύτερο νόημα!!!

Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα χρειαζόταν να ασχοληθούμε άλλο με το ζήτημα του τίτλου του χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δηλαδή της προστασίας του «Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», σε χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με τη μετανάστευση. Ωστόσο συνεχίζει τις ανάξιες προσπάθειές της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπερασπιστεί την απόφασή της. Και σε αυτή της την προσπάθεια, η Φον ντερ Λάιεν μας είπε κάτι πολύ σημαντικό. Προειδοποίησε (ανάμεσα σε άλλα) για λαϊκιστές που προσπαθούν να «μας αποσταθεροποιήσουν από μέσα με χαμηλού επιπέδου εθνικιστικά συνθήματα» και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να αφήσουμε αυτές τις δυνάμεις να υποκλέψουν τον ορισμό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής προς όφελός τους».
Τι μας λέει λοιπόν εδώ η Φον ντερ Λάιεν: Πως θα υιοθετήσουν τα ρατσιστικά συνθήματα για να μπορούν να τους δώσουν αυτοί νόημα καλύτερο. Αυτή η πολιτική του εξευμενισμού του φασισμού
μέσω της υιοθέτησής του είναι η πλέον ελεεινή. Προσπαθούν να τον «ρουφήξουν», αναπαράγοντάς τον. Σε λίγα χρόνια κάποιοι για ακόμη μια φορά θα απορούν «πού βρέθηκαν τόσοι φασίστες».

Έλα μου ντε;
Πηγή: Χαραυγή / Παλμ

Απλά μαθηματικά

Φιλότιμη προσπάθεια να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους στα μαθηματικά κάνουν διάφοροι δημοσιολόγοι, εκφράζοντας τον …προβληματισμό τους για τη σχέση μειοψηφίας – πλειοψηφίας. Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιούνται, το 10% των εργαζομένων μιας επιχείρησης να αποφασίζει για τους υπόλοιπους 90% για μια απεργία; Πράγματι, ακατανόητος ο γρίφος… Ας μας πουν όμως όλοι αυτοί που προσπαθούν να φέρνουν τις «πλειοψηφίες» και τις μειοψηφίες στα μέτρα τους: Πώς γίνεται το 22,6% του εκλογικού σώματος να ισούται με το 53% των βουλευτικών εδρών που κατέκτησε η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές; Πώς γίνεται ένας κλάδος που απεργεί για τα δικαιώματά του, με συμμετοχή 100%, όπως παλιότερα οι ναυτεργάτες, να μπαίνει στο στόχαστρο ως η «μειοψηφία» που θίγει την «πλειοψηφία» και να επιστρατεύεται; Τι ακριβώς συμβαίνει όταν σε μια επιχείρηση απεργεί το 100% για να μην απολυθεί ο πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου και εργαζόμενος ο ίδιος, αλλά το δικαστήριο βγάζει παράνομη την απεργία, μπροστά στην «πλειοψηφία» του ενός και μοναδικού, δηλαδή του εργοδότη; Πώς γίνεται, τέλος, αυτοί που κατέχουν το 90% του πλούτου στην Ελλάδα να πληρώνουν το 5% των φόρων και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που μοιράζεται το 10% του πλούτου, να πληρώνει το 95% των φόρων; Η απάντηση είναι φανερή. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά υπερασπίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ με σθένος, όπως πριν ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό νομοθετεί αντιδραστικές διατάξεις για το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται και να αγωνίζονται. Απλά μαθηματικά…
Πηγή: Ριζοσπάστης

Επίσκεψη στο «Βέλος» του αντιδικτατορικού αγώνα

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» αποτελεί σημαντικό μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Όταν στις 22-23 του Μάη 1973 καταπνίγηκε εν τη γενέσει του το «κίνημα του ναυτικού» (αφού η χούντα είχε σχετική πληροφόρηση πριν αυτό ξεσπάσει), δυο μέρες μετά, το αντιτορπιλικό «Βέλος εγκατέλειψε τα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στα οποία συμμετείχε, και το πλήρωμά του, αποτελούμενο από τον επικεφαλής αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά και 31 μέλη, κατέφυγε στην Ιταλία, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο.
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ) ενημερώνει πως το  “Α/Τ ΒΕΛΟΣ Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα”  θα βρίσκεται  στην Θεσσαλονίκη  καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό στο ωράριο «09:00 το πρωί με 13:00 το μεσημέρι και 5:00 το απόγευμα με 8:00 το βράδυ, αλλά και αργίες όπως και σαββατοκύριακα».
Ο ΣΦΕΑ καλεί τις διευθύνσεις των Σχολικών μονάδων της Ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης καθώς και τις διοικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής, «να οργανώσουν την μαζική επίσκεψη των μαθητών και των μελών τους στο “Α/Τ ΒΕΛΟΣ  M.A.A.” για ξενάγηση και ενημέρωση από τους υπεύθυνους του “Α/Τ ΒΕΛΟΣ”. Γα να γνωρίσουν, ιδιαίτερα οι νέοι, στιγμές του αντιδικτατορικού αγώνα» και επισημαίνει πως: «Οι επισκέψεις με ξενάγηση, μαθητών και οργανωμένων ομάδων στο “Α/Τ ΒΕΛΟΣ Μ.Α.Α” προγραμματίζονται μετά από τηλεφωνική κράτηση 210-9888457 / 210-9855410 / 6947159468».
Όπως σημειώνει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, Υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση: «Το «Βέλος» κατά έναν τρόπο εκπροσωπεί τις πολλές άλλες αντιδικτατορικές κινήσεις που έδρασαν ενεργά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η διατήρησή του ως τέτοιου μνημείου υπογραμμίζει το γεγονός ότι το φασιστικό καθεστώς της χούντας ήταν μισητό και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου βρισκόταν και το κύριο στήριγμά του. Νομίζουμε ότι ο ρόλος του είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού και ιδιαίτερα του προσωπικού των ΕΔ σε μια εποχή που ο φασισμός και ο ναζισμός φουντώνουν στην Ευρώπη με την ανοχή της ΕΕ και κρατών – μελών της».

TOP READ