Του Μιχάλη Σοφικίτη*
Τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα κυριάρχησε η αστική τάξη σε πολλές χώρες. Όμως, με την άνοδο του εργατικού-λαϊκού κινήματος, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και την όξυνση της ταξικής πάλης, το αστικό κράτος για να τους αντιμετωπίσει, χρησιμοποίησε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του. Στο κράτος αυτό ιδιαίτερη θέση έχει ο Στρατός μαζί με τα άλλα ένοπλα τμήματα της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, τα οποία εκτός της κύριας αποστολής τους, συγκροτούνται, επίσης, για να προστατεύσουν την εξουσία και την ιδιοκτησία της άρχουσας τάξης. Η κρατική καταστολή στην Ελλάδα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής π.χ. στην κρίση του 1929 θωράκισε τους μηχανισμούς καταστολής με το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου, επικαλούμενη τον κομμουνιστικό κίνδυνο. Σε συνθήκες αντιμετώπισης του οργανωμένου λαϊκού κινήματος το αστικό κράτος, μέχρι να ξεπεράσει τα δικά του αδιέξοδα και αντιθέσεις, χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς καταστολής και επιβάλλει πραξικοπήματα.
Στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες, οι κατασταλτικές λειτουργίες ενισχύονται με την πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ, Europol, Frontex, των οποίων οι στόχοι είναι πρώτα να σύρουν τα κράτη-μέλη στις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις όπου γης και μετά να ελέγξουν τα εργατικά-λαϊκά κινήματα, ανεξάρτητα από την εθνότητα τους. Το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχει σε 12 ιμπεριαλιστικές αποστολές, οι οποίες γίνονται για να επιβάλουν την κυριαρχία των μονοπωλίων σε χώρες και λαούς. Οι Ευρω-ΝΑΤΟϊκοί μηχανισμοί λειτουργούν στη χώρα μας μέσα από τις Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές βάσεις, στρατηγεία, επιτελεία και στρατιωτικές μονάδες, που προωθούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Την τελευταία 10ετία και πλέον διεξάγονται από τις ΕΔ της χώρας μας, σειρά ασκήσεων τόσο για την καταστολή διαδηλώσεων, όσο και στο πλαίσιο του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας». Ήδη το 2010 σε περιοδικό του ΓΕΣ, γίνεται αναφορά για άσκηση πιστοποίησης σε αντικείμενα καταστολής, που είχε γίνει στο Κοσσυφοπέδιο με τίτλο «Πιστοποίηση Λόχου Καταστολής».
Ασκήσεις τέτοιου τύπου σε Ελληνικό έδαφος έγιναν: Στη Βέροια, στο Β’ ΣΣ, το 2002 άσκηση καταστολής διαδηλώσεων για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών. Το 2006, στο 951 Τάγμα (ΣΝ) στου Παπάγου έγινε «άσκηση-επίδειξη» αντιμετώπισης διαδηλωτών που σύμφωνα με το σενάριο διαδήλωναν εναντίον του ΝΑΤΟ, τμήμα στρατονόμων ήταν η κατασταλτική δύναμη, ενώ τους διαδηλωτές απεικόνιζαν φαντάροι με πολιτικά και για την αληθοφάνεια έφεραν πλακάτ με αντι-ΝΑΤΟϊκά συνθήματα. Το 2008 στη Νέα Πέραμο Αττικής έγινε εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου. Παρόμοια άσκηση έγινε το 2011 στο Κιλκίς. Τέλος το 2010 στη Χαλκιδική έγινε κοινή άσκηση «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».
Οι Ελληνικές ΕΔ σε εθνικό και ΝΑΤΟϊκό επίπεδο αναλαμβάνουν αποστολές αστυνομικού-κατασταλτικού χαρακτήρα, παράλληλα δε και η Ελληνική Αστυνομία στρατιωτικοποιείται. Το 2006 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργική απόφαση, (συμπληρωματική του νόμου για την στρατιωτικοποίηση της Αστυνομίας) αποφάσισε ότι οι δόκιμοι αστυνομικοί σε ποσοστό 10%,  θα εκπαιδεύονται στο Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) των ΕΔ στη Ρεντίνα σε ειδικό πρόγραμμα καταρτισμένο από το ΓΕΣ. Έχουμε, λοιπόν, κοινή εκπαίδευση στρατού-αστυνομίας, κοινές τεχνικές βάσεις, εξορθολογισμό των προμηθειών με κοινή χρήση μέσων και ισχυροποίηση της αποτελεσματικότητας με το συντονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών κατά του κοινού εχθρού-λαού. Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τις κοινές προμήθειες σε υλικοτεχνικά μέσα, όπως κινητά φράγματα, δακρυγόνα, χρωματοσφαιρίδια, κλειστά κυκλώματα χώρων κ.α.
Σε εφαρμογή Αμερικα-ΝΑΤΟϊκών κατευθύνσεων γίνεται η διεύρυνση της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών της χώρας μας σε πλήθος άλλους τομείς της εσωτερικής μας ζωής. Η προληπτική δράση για την αντιμετώπιση των «Ασύμμετρων Απειλών και οι τρόποι αντιμετώπισής τους» παρουσιάστηκαν το 2003 μετά από μελέτη της Διεύθυνσης Αμυντικής Σχεδίασης και Προγραμματισμού του ΓΕΣ. Οι μορφές των απειλών που καλείται να αντιμετωπίσει ο στρατός μας είναι: Ο θρησκευτικός φανατισμός, η λαθρομετανάστευση, η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, ο κυβερνοπόλεμος, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, ο ψυχολογικός πόλεμος κ.α.
Αυτά θεσμοθετήθηκαν με αφορμή την επίθεση της 11 Σεπτέμβρη 2001 και εντάχθηκαν στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2010. Τις νομοθετικές αλλαγές υλοποίησαν οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Με βάση αυτές τις αλλαγές οι χώρες μέλη των λυκοσυμμαχιών δημιούργησαν εξειδικευμένα σώματα καταστολής και ασφαλείας. Στη χώρα μας τα σώματα αυτά είναι: Οι ειδικοί φρουροί, η συνοριοφυλακή, η ακτοφυλακή, οι αγροφύλακες κ.τ.λ. Σε αυτή την κατάσταση γενικευμένης καταστολής οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας, που υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως δυνάμεις για την καταστολή του. Οι νόμοι αυτοί ψηφίζονται για να σταθεροποιούν και να διευρύνουν την κυριαρχία της ολιγαρχίας του κεφαλαίου που είναι απέναντι στα συμφέροντα των λαών.
Χρειάζεται επαγρύπνηση και προσοχή από όλους και ιδιαίτερα από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να μην βρεθούν απέναντι στο λαϊκό κίνημα που αγωνίζεται για τα δικά τους και δικά μας αιτήματα. Μπορούμε οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι άνεργοι, όλοι μαζί με την εργατική τάξη να ακυρώσουμε στην πράξη όλους τους αντεργατικούς νόμους και να μην αφήσουμε να περάσουν νέοι π.χ. περιορισμός των διαδηλώσεων. Οι λαοί μπορούν, αν το πιστέψουν και το αποφασίσουν, να γίνουν αυτοί διαχειριστές του πλούτου που παράγουν και όχι τα μονοπώλια. Να οργανώσουν τη δική τους παραγωγή, τη δική τους εξουσία με κριτήριο, όχι το δικό τους κέρδος αλλά με κριτήριο τις ανάγκες και το συμφέρον της κοινωνίας. Μόνο έτσι θα ανέβει το βιοτικό μας επίπεδο, θα καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός.
                                  Σοφικίτης Μιχάλης
                                  Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...