19 Φεβ 2015

Τζιμάκο, σε καλή μεριά

 Τζιμάκο, σε καλή μεριά



Mήπως ξέρει κανείς το τραγούδι του Τζιμάκου για τη ΝΔ ή τη Δεξιά;
Οχι βέβαια, γιατί δεν έγραψε τέτοιο τραγούδι.
Μήπως ξέρετε το τραγούδι του Αγγελάκα για το ΠΑΣΟΚ και τη Σοσιαλδημοκρατία;
Οχι φυσικά γιατί ούτε αυτός έγραψε τραγούδι εναντίον αυτών που ξεπούλησαν ανοιχτά και τσάκισαν το λαό.
Μήπως ξέρετε το τραγούδι που έγραψε ο Τζιμάκος και οι φίλοι του για τη Χρ.Αυγή ή το φασισμό;
 Μήπως το τραγούδι τους εναντίον του Ναζισμού;

Ούτε αυτο θα το βρείτε γιατί ούτε εναντίον του φασισμού-ναζισμού έγραψαν!

Το τραγούδι που έγραψαν εναντίον της Χούντας, για να μη γενικέυουμε και για να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι εδώ στον τόπο μας;
Ουτε τέτοιο τραγούδι θα βρείτε γιατί ούτε η Χούντα τους απασχόλησε σαν βασανιστής και εχθρός του λαού που ήταν το δικτατορικό καθεστώς!

Εναντίον του καπιταλισμού κάτι ρε γαμώ το;

Μην ψαχνετε, δεν υπάρχει...
Ο καπιταλισμός εχθρός; Θεός φυλάξει! Μη βρίζουν και το χέρι που τους ταίζει...


Κι όμως αυτά τα θηρια της καλλιτεχνίας, έγραψαν τραγούδι για να βρίσουν, αυτοί θα πουν για να "σατυρίσουν", το ΚΚΕ!
Και μάλιστα τραγούδι που θέλει τους κομμουνιστές πλάι πλάι με τους Χρυσαυγίτες!!!
Τόσο γελοίοι, τόσο αισχροί, τόσο αλήτες!
Τόσο πολύ, που όποιος τους θεωρεί ακόμη συναδέλφους καλλιτέχνες πρέπει να κοιταχτεί λίγο στον καθρέφτη.

Ο "συμπαθής" Τζιμάκος λοιπόν και ο "αντισυστημικός" Αγγελάκας βρήκαν πως ο εχθρός του λαού είναι το ΚΚΕ!
Όχι ο φασισμός, ο ναζισμός, οι αγορές, ο καπιταλισμός, οι εκπρόσωποί τους, τα κόμματα, οι αναλυτές τους, οι διάσημες και φωτεινές περσόνες τους, αλλά το ΚΚΕ!

Το βρήκαν αυτό ψάχνοντας μάλλον παρέα με το ίδιο το σύστημα, που βέβαια ξέρει καλά πως το μόνο κόμμα που απειλεί ανοιχτά την εξουσία του και τώρα και πάντα, ήταν και είναι το ΚΚΕ.
Τί σύμπτωση!
Γι αυτό άλλωστε το κυνήγησε σε όλες τις ιστορικές στιγμές που ήταν κρίσιμες γι αυτό με όλους τους τρόπους.
Με εξορίες, με φυλακές, με βασανιστήρια, με δολοφονίες, με απαγορεύσεις.
Τώρα αποφάσισε να το κάνει πιο  ύπουλα, ακολουθώντας διαχρονικά δοκιμασμένες πατέντες συμμάχων.
Το κάνει με τραγούδια "συμπαθών" καλλιτεχνών!
Όπως  με όργανά του άλλους καλλιτέχνες ή επιστήμονες, σε άλλες εποχές, ο καπιταλισμός χτύπησε και συκοφάντησε το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στή Σοβ. Ένωση και αλλού.
Οι καλλιτέχνες αυτοί στη συνέχεια είχαν "λαμπρές πορείες" με την πλάτη του συστήματος.
Όποιος "άξιος" συνεργάτης τους εξέδιδε για παράδειγμα ένα βιβλίο με συκοφαντίες εναντίον της Σοβ. Ένωσης, της Οκτωβριανής επανάστασης ή του Στάλιν έβλεπε τις πόρτες να ανοίγουν γι αυτόν.

Φαίνεται λοιπόν πως και ο Τζιμάκος, αποφάσισε, αφού δεν ενοχλείται καθόλου από το κλίμα της εθνικής διαπραγμάτευσης, να κάνει και τις δικές του διαπραγματεύσεις, το δικό του νταραβέρι.

Και μόνο η φθήνεια του αποτελέσματος πάντως δείχνει ότι ακόμη και σε έναν φθηνό προβοκάτορα όπως αυτός και δυστυχώς και  ο Αγγελάκας(δεν του τόχα), τελικά ένα τέτοιο σιχαμερό αποτέλεσμα δε βγαίνει άνετα από μέσα του. Έτσι και το τελικό άκουσμα  σερνόταν ανάμεσα στο χυδαία γελοίο(και καθόλου αστείο) το βαριεστημένο και το αηδιαστικά "επαγγελματικό" αφού όπως φαίνεται οι δύο καλλιτέχνες εδώ έκαναν "δουλειά" και τίποτα παραπάνω. Τόσο πολύ, που σ' έπιανε ναυτία και σφίξιμο στο στομάχι.

Αυτό βέβαια που έκαναν θα βαραίνει τις πλάτες τους για πάντα. Και ο Πανούσης και ο Αγγελάκας αποφάσισαν να βρωμιστούν για πάντα, κάνοντας επίθεση όχι εναντίον του ΚΚΕ μόνο, αλλά εναντίον της ιστορίας της Αντίστασης αυτού του λαού στους εξουσιαστές του.

Τι άλλο να πούμε...σε καλή μεριά τα κέρδη μάγκες. Άξιοι...
Να κοιμόσαστε με τη συνείδησή σας ήσυχη. Κάνατε καλή δουλεία.
Το τραγούδι σας θα παιχτεί με μανία από δολοφόνους φασίστες, ζάμπλουτους "πατριώτες", ακροδεξιούς και αντικομμουνιστές. Θα σκίσετε... Χτυπήσατε φλέβα κοινού!


Καταγγελία του Συνδικάτου Τροφίμων για τη στάση "αριστερών" και α/α ΜΜΕ στην Νεστλέ

 Καταγγελία του Συνδικάτου Τροφίμων για τη στάση "αριστερών" και α/α ΜΜΕ στην Νεστλέ

Συνδικάτο Τροφίμων Αττικής: Σχετικά με δημοσιεύματα για τις μειώσεις μισθών στη NESTLE και τη στάση της κυβέρνησης
Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις μειώσεις μισθών στη NESTLE, δίνει μέσω δελτίου Τύπου το Συνδικάτο Τροφίμων Αττικής.
Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Τροφίμων Αττικής στο δελτίο Τύπου επισημαίνει:
«Το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων Αττικής άμεσα (όπως άμεσα αντέδρασε με παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα το πρωί στο εργοστάσιο παγωτού της NESTLE στον Ταύρο) εξέδωσε ανακοίνωση για τις μειώσεις μισθών με σκοπό να ενημερώσει τους εργαζόμενους του Ομίλου NESTLE, τους εργαζόμενους του κλάδου Τροφίμων -Ποτών (πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εξορμήσεις σε εργοστάσια τροφίμων) και συνολικά τους εργαζόμενους της χώρας μας.

Παρόλο που η ανακοίνωση του Συνδικάτου δημοσιεύθηκε την Τρίτη 10/2/2015 το πρωί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Τροφίμων (trofimapota.gr), θάφτηκε στην κυριολεξία από την πλειοψηφία των ΜΜΕ εκτός ελαχίστων περιπτώσεων και τους ευχαριστούμε για αυτό. Τα "ανεξάρτητα", "αντικειμενικά" και ορισμένα "αριστερά" (και πλέον κυβερνητικά) ενημερωτικά sites δεν τόλμησαν να αναδημοσιεύσουν την ανακοίνωση γιατί θα τους χαλούσε τη σούπα της "εθνικής πάλης για την ανάσα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων" που πλασάρουν, γιατί αποκάλυπτε ότι η NESTLE που χρόνια πάλευε για τις μειώσεις μισθών, το έπραξε επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όχι πιο πριν.
Άλλα πάλι sites (π.χ. γνωστή "αντιεξουσιαστική" ιστοσελίδα) γνωστά για το μίσος ενάντια στο οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, αναδημοσίευσαν την ανακοίνωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, μη αναφέροντας πουθενά τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας και απαλείφοντας εντελώς την κριτική που ασκεί η ανακοίνωση ενάντια στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Έχουν αναλάβει όλοι οι καλοθελητές να μας πείσουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι φιλολαϊκή, "λεβέντικη" και ότι οι εργαζόμενοι πλέον δεν πρέπει να αγωνίζονται, αλλά να της "βαράνε προσοχή".

Ενώ, λοιπόν, επί τέσσερις μέρες από τις μειώσεις μισθών, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ "δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα", ξαφνικά την Παρασκευή 13/2/2015 το μεσημέρι αναπαράχθηκε από δεκάδες μέσα η προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και μάλιστα με βαρύγδουπους τίτλους όπως "Χαστούκι του Σκουρλέτη στη NESTLE", "Ο Σκουρλέτης ξηλώνει από τη ΝΕΣΤΛΕ τους αντεργατικούς νόμους" κ.ά. Εμείς να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Χωρίς την καταγγελία του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας το υπουργείο Εργασίας δεν θα έκανε τίποτα υπέρ των εργαζομένων στη NESTLE.
Αυτό που ψέλλισε το υπουργείο ήταν ότι θα δούμε στο μέλλον τι θα γίνει και ΔΕΝ ΕΠΕΒΑΛΕ στη NESTLE να πάρει πίσω τις μειώσεις. Συστάσεις τής έκανε. Μάλιστα η NESTLE βολεύτηκε από την αόριστη στάση του υπουργείου και πλέον δηλώνει στους εργαζόμενους πως μόνο αν η κυβέρνηση νομοθετήσει την επαναφορά της ΣΣΕ, θα πάρει πίσω τις μειώσεις. Όμως η κυβέρνηση αυτό που θα κάνει είναι να επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις για τις ΣΣΕ και προφανώς αυτό δεν σημαίνει την αυτόματη επαναφορά των ΣΣΕ στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό πρέπει να το επιβάλουν οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έβγαλε άχνα για τις ελαστικές μορφές εργασίας (μαθητεία, voucher), για το ότι στη NESTLE οι λίγοι εποχικοί που δουλεύουν πενθήμερο βγαίνουν με κλήρωση και οι υπόλοιποι κάνουν 1-2 μεροκάματα τη βδομάδα!!! Μάλιστα, την προηγούμενη μέρα από την τριμερή, η NESTLE έκοψε από τους αντιπρόσωπους - οδηγούς διανομής παγωτού 3.000-7.000 ευρώ ετησίως!!
Και να αναρωτηθούμε/δηλώσουμε τα εξής:
Γιατί η συγκυβέρνηση δεν έριξε "χαστούκι" και στην CHIPITA όταν συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Σ. Θεοδωρόπουλο στις 4/2/2015 για τις 7 νέες απολύσεις (και δεκάδες τα προηγούμενα χρόνια) που έκανε η CHIPITA στο εργοστάσιο Λαμίας λίγες μέρες πριν;;; (καταγγελία Σωματείου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας)

Τελικά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα δικαιώσει τον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της Coca-Cola με την παρέμβασή της για άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης; Ή ετοιμάζεται να τον εγκαταλείψει και προετοιμάζει το έδαφος για άλλη μια κωλοτούμπα με τις προβοκάτσιες που στήνει;

Οι εργαζόμενοι στις "Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες" με τον δίκαιο πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα πέτυχαν και απέσπασαν από την εργοδοσία θετικές δεσμεύσεις (χρονοδιάγραμμα καταβολής μισθών -επαναφορά απολυμένων), έχοντας τη συμπαράσταση σωματείων, αγροτικών συλλόγων, φορέων της περιοχής. Η κυβέρνηση ήταν απούσα από τον αγώνα τους και το υπουργείο δεν στήριξε καθόλου τους απεργούς.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, ο κατάλογος με τα δήθεν "χαστούκια", αλλά και αυτός με τα "χαστούκια" που δεν δόθηκαν, αλλά και δεν θα δοθούν ποτέ από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ατέλειωτος.
Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή, ο ΣΕΒ στέλνει συγχαρητήρια και η νέα συγκυβέρνηση θα το ανταποδώσει με νέο επενδυτικό νόμο στα Τρόφιμα - Ποτά, με βελτίωση ανταγωνιστικότητας και νέο ζεστό κρατικό χρήμα προς τις βιομηχανίες τροφίμων για να παράγουν τρόφιμα στην Ελλάδα και να τα στέλνουν στο εξωτερικό, αδιαφορώντας για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στο κλαδικό συνδικάτο, να οργανώσουν σε κάθε χώρο δουλειάς τον αγώνα, να μη δεχτούν τα ψίχουλα.
Να παλέψουμε για την ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και η λαϊκή αξιοπρέπεια, μόνο μέσα από το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα μπορούν να κατακτηθούν.
Απαιτούμε από τη NESTLE μέχρι την Παρασκευή 20 Φλεβάρη να πάρει πίσω τις μειώσεις μισθών».

Habemus ΠτΔ

 Habemus ΠτΔ



Τον κούλογλου ασφαλώς τον γνωρίζετε. Θα προτιμούσατε ίσως να μην... αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κι οι περισσότεροι μάλλον θα τον πρωτακούσατε (εκτός δηλ κι αν τον παρακολουθείτε φανατικά από τα χρόνια που έγραφε τον τρίτο δρόμο του πασοκ) με τα περιβόητα ντοκιμαντέρ για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, όπου μίλησε –πλην λακεδαιμονίων- μέχρι κι ο γιος του χρουτσόφ, να μας πει τη βαρύνουσα άποψή του για το θέμα. Αυτό το σπουδαίο υλικό λοιπόν το συγκέντρωσε και το κατέγραψε ο στέλιος σε αυτή την έκδοση, που την προλόγισε ο ίδιος με ένα κείμενο που ξεκινούησε και τελείωνε με το ακατάληπτο μουγκρητό του κομμουνιστή πατέρα του, όταν του ζητήθηκε μια δήλωση μετανοίας-αποκήρυξης των ιδανικών του στο δικαστήριο. Κι αν ο πατέρας του είχε, λέει, τη στερνή γνώση του γιου του για την κατάληξη του υπαρκτού, και τον ρωτούσαν αν άξιζαν τελικά τον κόπο οι στερήσεις κι οι θυσίες, θα απαντούσε μάλλον κάτι αντίστοιχο, εξίσου σαφές και καταφατικό με εκείνο το μουρμουρητό ενώπιον του δικαστηρίου.

Βφκστφτ, που θα ‘λεγε κι ο οβελίξ μπροστά στη φράμπαλα. Ή μάλλον... «προ’πς παλοπ’ς», όπως θα πρόσθετε περήφανα ο παναγιώτης λαφαζάνης στη βουλή, με το κεφάλι ψηλά, όπως έλεγε και το χτεσινό πρωτοσέλιδο της αυγής για το ημίσκληρο τυράκι της σκληρής διαπραγμάτευσης.

Το 86’ βέβαια, που μόλις ξεκινούσε τη συγγραφική-πασοκική του καριέρα ο στέλιος –που σήμερα είναι ευρωβουλευτής του σύριζα με ποταμίσια ψυχή- ο τόπος είχε κεντρώο πρόεδρο-βυζαντινό αυτοκράτορα: ο σχολαστικισμός του σαρτζετάκη, τα παπατζιλίκια του ανδρέα, τα χρωματιστά ψηφοδέλτια, τα αντίποινα του καλπογιάννη, τα αντιδεξιά σύνδρομα, οι δικές μας αυταπάτες, το θυμικό του κυρίαρχου λαού, που έπρεπε να διεγερθεί για να καλυφθεί η ουσία... α, ωραία πράγματα, αυτές ήταν εποχές!

Ενώ τώρα ο αλέξης δεν κάνει ούτε καν αυτά τα δευτερεύοντα για τις εντυπώσεις. Πολλοστή απόδειξη του πόσο πίσω είναι από το πασόκ του 81’ –και του 85’ δηλ, αν όχι και από τις πιο πρόσφατες εκδοχές του. Γενικά το πασόκ είναι σαν τις εκδόσεις των windows κι η τελευταία ειδικά ήταν άκρως προβληματική σαν τα windows (σ)vista. Και μπορεί να εξαϋλώντεται, αλλά κατά βάθος είναι πάντα εκεί, σαν πέμπτη διάσταση του ελληνικού χωροχρόνου.

Το πιο ωραίο μάλιστα είναι πως τον πάκη τον ψήφισαν από κοινού συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, να συνηθίζουν από τώρα για το μεγάλο συνασπισμό, που θα κληθούν να συγκροτήσουν κάποτε και να πιστοποιηθεί με τη βούλα και σε συμβολικό επίπεδο η ενσωμάτωση του σύριζα κι η ομαλή του ένταξη στα πλαίσια ενός σοβαρού κι υπεύθυνου δικομματισμού, με πολιτικό savoir vivre και ιπποτικές παραχωρήσεις σε τέτοια δευτερεύοντα, λειτουργικά ζητήματα της αστικής μας δημοκρατίας.

Κι έτσι ψήφισαν όλοι. Δηλ σχεδόν όλοι. Γιατί ένας ηρωικός κι ανυπότακτος λαφαζάνης το ‘πε σχεδόν από μέσα του, για να μην πάρει μετά η ελληνοφρένεια το ηχητικό και του το χτυπάει για μια ζωή. Και γιατί ο μαρξιστής λαπαβίτσας εξήγησε γραπτά τις διαφωνίες του, εφαρμόζοντας ένα δικό του, ιδιότυπο δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Λέμε ό,τι θέλουμε, όπου θέλουμε, αλλά κάνουμε τελικά ό,τι θέλει η ηγεσία. Κι η γαϊτάνη δεν πήγε στο ραντεβού με την ιστορία και την εθνική συμφιλίωση, όπως δεν πήγε και ο (κούλης-κούλα μ’ ακούς; πολύ κωλόπαιδο ο...) κυριάκος, πήγε όμως η ντόρα.


 Κι όπως και να ‘χει το πράγμα, όσο δευτερεύον ή ανούσιο κι αν είναι το ζήτημα, έχει πάντα πλάκα να να βλέπεις το λαφαζάνη να ψηφίζει έναν δεξιό, που δεν τον στήριξε (ο) ένας μητσοτάκης.
Όπως επίσης έχει πλάκα να βλέπεις το σύριζα να εκλέγει μνημονιακό πτδ και να έχει ως τελευταία γραμμή άμυνάς του πως τουλάχιστον δεν είχε διατελέσει υπουργός την εποχή των μνημονίων, αθωώνοντας όμως έτσι την προηγούμενη περίοδο του καραμανλή –που μπορεί όντως με απλοϊκούς, σχηματικούς όρους να φαντάζει έως κι αριστερός, σε σχέση με όσα ακολούθησαν.
Όπως ακόμα-ακόμα έχει πλάκα να βλέπεις τους ψηφοφόρους του «αριστερού σύριζα» του 4% να μένουν πάκηδες με τις κυβερνητικές επιλογές, να πέφτουν από τα σύννεφα, να απογοητεύονται, αλλά τελικά να βρίσκουν τρόπο να τα βολεύουν μέσα τους και να δικαιολογούν τα πάντα.

Έχει εξάλλου ιδιαίτερο συμβολισμό αυτή η κίνηση-ακινησία με την επιλογή του πάκη, που έμεινε ακίνητος κι ασυγκίνητος, σαν μπάτσος μπροστά σε φασίστες, στην χυδαία, φασιστική επίθεση του κασιδιάρη σε δύο γυναίκες. Κι ενώ αρχικά πίστευα ότι το ιδανικό πρόσωπο για μια θέση πτδ-παρελασιάρχη, που δε σημαίνει και δεν κάνει απολύτως τίποτα, θα ήταν ο κατεξοχήν κύριος τίποτα (δηλ ο αβραμόπουλος με το κεπ, τα ρέι-μπαν και τα δημαρχιακά καγκελάκια), πείστηκα εν τέλει πως ο προηγούμενος συμβολισμός με το μολυβένιο-ακούνητο στρατιωτάκι είναι πιο δυνατός κι εύστοχος.

Ακίνητοι! Χέρια ψηλά, κι όλα τα φτάνω, όλα τα ψηφίζω, με το κεφάλι επίσης ψηλά, όπως στο πρωτοσέλιδο της αυγής. Σοσιαληστεία, όλοι ακίνητοι! Προσμένοντας ίσως κάποιο θάμα από την αθηνά, χωρίς να κουνάμε το δαχτυλάκι μας.
Η ακινησία είναι το παν, ο τελικός σκοπός δεν είναι τίποτα.

Στο μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο...

 Στο μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο...

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση LIDL  Ν. Αττικής, καταγγέλλουν την εργοδοσία LIDL για την προσπάθεια παρεμπόδισης περιοδείας μελών του Δ.Σ. των παραπάνω σωματείων, στις αποθήκες του LIDL στα Καλύβια Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18/2/2015.
 
Συγκεκριμένα, τα στελέχη  της εταιρείας LIDL, Αρβανίτης Α. και Παπαδημητρίου Μ. μόλις αντιλήφθηκαν ότι τα συγκεκριμένα σωματεία ήταν στο χώρο εργασίας και μοίραζαν ανακοινώσεις των σωματείων, αμέσως παρενέβησαν επικαλούμενοι ο μεν κ. Παπαδημητρίου τα μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους, ο δε κ. Αρβανίτης ότι πρέπει να ειδοποιείται όταν έρχονται τα σωματεία και προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συζήτηση με τους εργαζόμενους.
 
Είναι το λιγότερο αστείο να επικαλείται ο εκπρόσωπος της εταιρείας την ασφάλεια των εργαζομένων την ίδια στιγμή που η εντατικοποίηση της εργασίας μέσα στα  LIDL σπάει κόκκαλα λόγω έλλειψης προσωπικού, η υποχρέωση των εργαζομένων να κάνουν πολλές δουλειές ταυτόχρονα, τους έχει τσακίσει, και τα βάρη που υποχρεώνονται να σηκώνουν οι εργαζόμενες γυναίκες μέσα στα LIDL οδηγούν σε σοβαρότατες συνέπειες που συνδέονται με επαγγελματικές ασθένειες και με ιδιαίτερη επίπτωση στη μητρότητα, άλλωστε υπάρχουν πολλές καταγγελλίες για κρούσματα λιποθυμίας μέσα στο χώρο εργασίας.
  Αυτό το οποίο επικαλείται ο κ. Αρβανίτης επί της ουσίας είναι παρέμβαση της εργοδοσίας για απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης.
 
Είμαστε σίγουροι πως είναι διαφορετική η αντιμετώπιση του Σωματείου που έχει ως τίτλο "Η συναντίληψη" , ένα σωματείο που ιδρύθηκε με τις ευλογίες της εργοδοσίας LIDL,  αυτό το σωματείο δεν το γνωρίζει κανένας εργαζόμενος στα  LIDL , και  όπως περιγράφει και ο τίτλος του συγκεκριμένου σωματείου υπάρχει "συναντίληψη"με την εργοδοσία ως προς τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 
Οι εργαζόμενοι στα  LIDL απαντάμε στην εργοδοσία ως εξής:    
  • ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ LIDL
  • ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1.     Άμεση υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2015 με αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν τις σύγχρονες  ανάγκες μας.
2.      Καμιά απόλυση εργαζομένου στα LIDL. Προσλήψεις προσωπικού.
3.  Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλήρη απασχόληση.
4.      Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
5.      Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας  της εργασίας στις αποθήκες και τα καταστήματα.
                                                                            ΤΑ Δ.Σ.

Αριστερααααα.......Την παράταση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης

 Την παράταση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης






Την εξάμηνη επέκταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης» (MFA) ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία της τρέχουσας συμφωνίας ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πάρει το αντιλαϊκό νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα η επιστολή επισημαίνει: «Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στη βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών».
Η ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή για την εξάμηνη παράταση δεσμεύεται για μια «ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία», καθώς και ότι θα απέχει από «μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
«Παίζουν» με τις λέξεις
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το αίτημα αφορά την επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι την παράταση του μνημονίου, προκειμένου να υπάρχει «ομπρέλα προστασίας» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θέση συνιστά απροκάλυπτο εμπαιγμό, αφού το μνημόνιο είναι οι όροι που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση και επομένως αποτελούν ενιαίο πακέτο.
«Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία-γέφυρα) κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης ότι θα προχωρήσει άμεσα σε «μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να περιγράψει τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση», αναφορά που παραπέμπει σε ορισμένα ψίχουλα πτωχοκομείου, τα οποία θα αποτελέσουν το φύλλο συκής για τη διατήρηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι η επέκταση της δανειακής συμφωνίας κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να μπορέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαπραγματευτεί ένα νέο τετραετές πρόγραμμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξάμηνη παράταση δίνει τον απαραίτητο χρόνο για ένα «νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη» για την περίοδο 2015-2019, το οποίο θα περιλαμβάνει και συμφωνία για την απομείωση του χρέους.
Συνεδρίαση του Eurogroup
Tο απόγευμα της Παρασκευής θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας.
H ομάδα εργασίας του Εurogroup (Euro Working Group) θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει την επιστολή της κυβέρνησης και να προετοιμάσει την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε το αίτημα για εξάμηνη παράταση ως θετικό πρώτο βήμα. Επίσης εξήγησε ότι ο όρος που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση στην επιστολή, περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.
«Η νέα πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως το ελληνικό αίτημα δεν αποτελεί ουσιαστική λύση.
“902.gr”

Ανατομία μιας ακόμα εξαπάτησης, Ι

 Ανατομία μιας ακόμα εξαπάτησης, Ι

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης «βγάζουν μάτι»!

Αποκαλυπτικό του αντιλαϊκού χαρακτήρα των παζαριών που διεξάγει η κυβέρνηση με τους «εταίρους», για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, είναι το περιεχόμενο των παρεμβάσεων του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ (στις 11 και 16 Φλεβάρη), καθώς και των σχετικών non-paper της ελληνικής κυβέρνησης, υλικά τα οποία δόθηκαν χτες στα αγγλικά στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Σταχυολογώντας ορισμένα βασικά σημεία από αυτά τα πολυσέλιδα υλικά ξεχωρίζουμε τα εξής:

1. Η τρόικα που φεύγει, αλλά μένει: «Οι πολίτες μας απέρριψαν το ρόλο της "τρόικας" στην Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας ωστόσο θα διατηρήσει το διάλογο και θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, ως χώρα - μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του Ταμείου», τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα παραμείνει αλυσοδεμένος στα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη.


2. Παράταση της «δανειακής σύμβασης». Ηδη από την πρώτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (δηλαδή, στις 11/2), η κυβέρνηση θέτει θέμα 6μηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης, προσπαθώντας κατά τ' άλλα να τη διαχωρίσει από τα μνημόνια με τα οποία είναι άρρηκτα δεμένη: «Καταλαβαίνουμε πλήρως ότι οι ημερομηνίες που σχετίζονται με την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση πρέπει να μετατεθούν προς τα μπρος, έτσι ώστε να παρέχουν σταθερότητα, να δοθεί χρόνος για τις συζητήσεις (...) Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε μια αναθεώρηση αυτών των ημερομηνιών (...) Προτείνουμε το πρόγραμμα - γέφυρα να καλύψει την περίοδο μέχρι τα τέλη Αυγούστου».


Δηλαδή, η κυβέρνηση πρότεινε μόνη της την παράταση της δανειακής σύμβασης, άρα και του μνημονίου, ήδη από τις 11/2, και όχι το κείμενο του Μοσκοβισί στις 16/2 που, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, βρίσκεται στο «όριο των κόκκινων γραμμών» του ΣΥΡΙΖΑ!

Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης πηγαίνει «πακέτο» με τους αντιλαϊκούς όρους της, ο Γ. Βαρουφάκης, στη δεύτερη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (στις 16/2) ξεκαθαρίζει τους όρους στους οποίους θα δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση: «Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στους όρους της δανειακής της σύμβασης προς όλους τους δανειστές μας. Η ελληνική κυβέρνηση δε θα αναλάβει καμία δράση που απειλεί να εκτροχιάσει το πλαίσιο του υπάρχοντος κρατικού προϋπολογισμού ή που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα. Η ελληνική κυβέρνηση δε θα αναλάβει καμία δράση κουρέματος της ονομαστικής αξίας των δανείων».

Προσθέτει, επίσης, ότι η κυβέρνηση συμφωνεί να υπάρξει «μια πλήρης αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος αυτής της προσωρινής περιόδου».

3. Εφαρμογή πάνω από το 70% των «δράσεων» των μνημονίων. Παραπέρα, για να μην αφήνει καμιά αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις της και στη διάρκεια του λεγόμενου «προγράμματος - γέφυρα», η κυβέρνηση στο non-paper που διένειμε κατά τις διαπραγματεύσεις τονίζει: «Κατά τη διάρκεια της "γέφυρας" (...) η κυβέρνηση θα ιεραρχήσει την εφαρμογή αυτών των δράσεων που περιλαμβάνονται στις υπάρχουσες συμφωνίες που είναι πλήρως συνεπείς με την πολιτική της εντολή. Συνολικά, θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της συνολικής λίστας των δράσεων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως».

4. «Επίτευγμα» η «δημοσιονομική προσαρμογή». Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι αναγνωρίζει ως «επίτευγμα» στο οποίο θα βασιστεί - άρα και θα το συνεχίσει - την τεράστια «δημοσιονομική προσαρμογή», η οποία επιτεύχθηκε μέσα από το τσάκισμα του λαού όλα τα τελευταία χρόνια (επισημαίνοντας παράλληλα το «κοινωνικό κόστος» του, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση): «Η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια προσαρμογή τα τελευταία πέντε χρόνια με μεγάλο κοινωνικό κόστος. Το έλλειμμά της είναι τώρα κάτω από 3% (...), το πρωτογενές της πλεόνασμα έφτασε το 1,5% στο τέλος του προηγούμενου χρόνου (...) Η νέα κυβέρνηση παίρνει ως σημείο εκκίνησης αυτήν την προσαρμογή».

5. «Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος». Η κυβέρνηση δεσμεύεται στην προώθηση «βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών» με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, με την «κρίσιμη» βοήθεια των οργανισμών που συναποτελούν την τρόικα, καθώς και του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων «μεταρρυθμίσεων» που αναφέρει σε αυτό το πλαίσιο (στο Φορολογικό, στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη κ.τ.λ.), ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» και την ενίσχυση των κρατικών επενδύσεων για τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Θέλουμε να αναζωογονήσουμε σχέδια υποδομής με δημόσιους και ιδιώτες επενδυτές (...) Θέλουμε να επενδύσουμε για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες, για τη στήριξη της καινοτομίας (...), για να προωθήσουμε μια αλλαγή κατεύθυνσης προς τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα και εξαγωγικές δυνατότητες».

6. Ιδιωτικοποιήσεις. Παραπέρα, ο Γ. Βαρουφάκης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του διαμαρτυρόμενος για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δε θέλει τις ιδιωτικοποιήσεις: «Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις (...) η κυβέρνηση είναι εντελώς μη δογματική. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να αξιολογήσουμε κάθε σχέδιο ξεχωριστά. Οι αναφορές σε Μέσα Ενημέρωσης ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά αναιρέθηκε δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αναληθείς. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα ενθαρρύνονται, εφόσον το κράτος διασφαλίζει μακροπρόθεσμα έσοδα και λόγο στις εργασιακές σχέσεις και τα περιβαλλοντικά θέματα»...

Η κυβέρνηση «εξηγεί» ότι δε διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με την πλήρη πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους σε αυτήν την περίοδο κρίσης στην αγορά, οπότε δε θα υπάρχει αντίστοιχο «όφελος». Χαρακτηριστικά, στην παρέμβασή του στη δεύτερη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (στις 16/2), ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει: «Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να εξευμενίσω τους πάντες αποδεχόμενος το στόχο των 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις (...) Ξέρω όμως ότι δεν μπορώ να τον φέρω σε πέρας. Οπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να τον φέρουν σε πέρας σε μια αγορά όπου καταρρέουν οι τιμές».

7. Για τα ψίχουλα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι «εξηγήσεις» που δίνει ο Γ. Βαρουφάκης για μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που έχει εξαγγείλει η συγκυβέρνηση. Π.χ. για τη 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, αναφέρει ότι αυτή «αφορά συνταξιούχους που ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό και μεταφράζεται σε λιγότερο από δύο ευρώ τη μέρα για κάθε δικαιούχο». Αντίστοιχα, για τη «σταδιακή επαναφορά» του κατώτατου μισθού σε επίπεδα 2012, ξεκαθαρίζει ότι θα γίνει «μετά από διαβουλεύσεις με τους εργοδότες και τα συνδικάτα», καθώς και ότι θα συνοδεύεται από «μεταρρυθμίσεις» - αντισταθμίσματα («στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη μείωση της φορολογίας της εργασίας», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών), ώστε να μη μειωθεί η «ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα».

Ριζοσπάστης

Το ιντερνετ στην Κούβα

   Το ιντερνετ στην Κούβα


Γράφει ο Βαγγέλης Γονατάς //
Το ιντερνετ είναι ένα εργαλείο επαναστατικό, με το οποίο μπορείς και να πάρεις και να μεταδόσεις ιδέες, ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε.
Φιντέλ Κάστρο (3/2/2012)

Παρ” ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας είναι ότι η Κούβα φοβάται το ιντερνετ “για να μην ξυπνήσει ο λαός της” ή απλά, λόγω … “παλαιοημερολητισμού”, η παραπάνω δήλωση του Φιντέλ δεν είναι καθόλου προσχηματική και αποδίδει ακριβώς την κουβανική αντίληψη για το συγκεκριμένο μέσο.
Παρ’ ότι θεωρητικά θα είχε λόγους να φοβάται, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός των ΗΠΑ για υπονομευτική δράση μέσω των κοινωνικών δικτύων και των νέων τεχνολογιών, είναι αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2014 διέρρευσε το σχέδιο του κουβανικού twitter ZunZuneo, ανάμεσα σε δεκάδες ανατρεπτικά προγράμματα μέσω των νέων τεχνολογιών, από προτροπές για διάφορες εκδοχές “κουβανικής άνοιξης” (μαζική αποστολή sms ), μέχρι πιο αθώα, όπως προφυλακτικά για την πρόληψη του AIDS !
Είναι γνωστό, ότι η πρώτη βορειοαμερικανική προσφορά προς κάθε επίδοξο “αντιφρονούντα” είναι ένα πλήρες πακέτο laptop, printer, κάμερα, φλασάκια, δορυφορικό μόντεμ κλπ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι ο πρόσφατα αποφυλακισθείς πράκτορας της CIA Αλαν Γκρός, είχε συλληφθεί για παράνομη εισαγωγή στην χώρα ακριβώς τέτοιου υλικού, που προορίζονταν για υπό σύσταση υπονομευτική ομάδα. Oπως επίσης είναι γνωστό, ότι η πρώτη περσόνα της αντιπολίτευσης, η πάμπλουτη (από τους “επίσημους μισθούς και χορηγίες εξωτερικού”) Yoani Sánchez, δηλώνει blogger.
foto: radiorebelde
foto: radiorebelde
Οι κουβανοί όμως δεν φοβούνται, ούτε αυτούς, ούτε το ιντερνετ, γιατί απλά … “τους έχουν”. Έχουν γνώση οι φύλακες οι οποίοι φύλακες, είναι ο ίδιος ο κουβανικός λαός, μέσα στον οποίο δεν έχουν καταφέρει να ευδοκιμήσουν αυτές οι ομάδες εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια. Δεν το έχουν καταφέρει για πολλούς γνωστούς λόγους, σημειώνουμε μόνο έναν, ότι αυτοί οι άνθρωποι βγάζουν χρήμα, είναι πλούσιοι, ζουν πλούσια και απολαμβάνουν την μοναξιά τους.
Η Κούβα λοιπόν, ενδιαφέρεται και με το παραπάνω για το ιντερνετ, πρώτα απ” όλα για να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην παγκόσμια πληροφορία και αγορά. Επιπλέον όμως, ενδιαφέρεται γιατί σε συνδυασμό με το μεγάλο δίκτυο των φίλων της σε όλο τον κόσμο, το ιντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα εναλλακτικό πιο προσβάσιμο μέσο ενημέρωσης που μπορεί να χρησιμοποιεί για να σπάει το τοίχος της σιωπής και της διαστρέβλωσης και να αντιμετωπίζει το μιντιακό πόλεμο που της επιβάλουν τα ιμπεριαλιστικά μέσα.
Όμως η Κούβα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από το ιντερνετ λόγω του αποκλεισμού (εμπαργκο) που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εδώ και πάνω από 50 χρόνια . Παρ’ ότι γύρω της περνάνε δεκάδες υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια, δεν της επιτρέπεται να συνδεθεί, συνδέεται χρησιμοποιώντας διάφορους, και όχι μόνον έναν, δορυφόρους με αποτέλεσμα το ίντερνετ στο νησί να είναι πανάκριβο, αργό, δυσλειτουργικό. Να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, τις ηλεκτρονικές παρεμβολές και πολλά άλλα.
foto: radiorebelde
foto: radiorebelde
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το μεγάλο τηλεπικοινωνιακό έργο της σύνδεσης του νησιού με υποθαλάσσιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο, από την Βενεζουέλα. Όμως αυτό έλυσε σε πρώτη φάση κρατικές, αμυντικές κ.ά τέτοιου είδους ανάγκες. Η βελτίωση των δομών που θα επιτρέψει την βελτίωση της κατάστασης στην λαϊκή χρήση, προχωρά με αργά αλλά σταθερά βήματα.
Το ζήτημα του κόστους γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με συλλογικά κέντρα πρόσβασης. Εννοείται ότι σε κάθε εκπαιδευτικό, επιστημονικό, κρατικό και κάθε είδους ίδρυμα, η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Ανοίγουν επίσης διαρκώς νέα “Κλαμπ Πληροφορικής Νεολαίας” με δεκάδες σημεία πρόσβασης στο κάθε ένα από αυτά. Ακόμα και τις ιδιωτικές συνδέσεις τις μοιράζονται 2,3 και παραπάνω για να πέφτει το κόστος.
Λόγω αυτής της δύσκολης ιντερνετικής κατάστασης, οι κουβανοί αναγκάστηκαν από παλιά να γίνουν καλοί, πολύ καλοί στο ιντερνετ. Έφτιαξαν μέχρι και δική τους “vikipedia”(EcuRed), δικές τους πλατφόρμες blogger (blogosferacuba.org, bloguea.cu), μερικές χιλιάδες κουβανικά blogs και φυσικά κάθε φορέας, οργανισμός, μέσο ενημέρωσης και μαζική οργάνωση έχει το δικό της ιστότοπο. Παράλληλα, πολλά και αξιόλογα είναι τα ενημερωτικά sites με διεθνή εμβέλεια, με γνωστότερο το διάσημο cubadebate.cu.
Η Κούβα λοιπόν, όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το ιντερνετ, αντίθετα αυτός ο σκουπιδότοπος που κατακλύζει με τον όγκο του κάθε αξιόλογο και ποιοτικό που υπάρχει μέσα του, έχει να φοβηθεί πολλά από την Κούβα.

Ατεχνως

Η αμαρτωλή κόκα-κόλα και ο καπιταλισμός

   Η αμαρτωλή κόκα-κόλα και ο καπιταλισμός


Γράφει ο  2310net //
Κόκα κόλα. Ένα ποτό-αμαρτία. Η ιστορία που τη συνοδεύει είναι γεμάτη μύθους, αλήθειες και υπερβολές, όπως υπερβολική είναι η αγάπη που δείχνουν για αυτή μικροί και μεγάλοι. Η κόκα κόλα μοιάζει σαν να είναι το ποτό που καλύπτει διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικών ανθρώπων, σε διαφορετικές στιγμές και εποχές. Από το μικρό παιδί που ενθουσιάζεται με τη γεύση της, στον νέο που δεν ικανοποιείται αν το γεύμα του δεν συνοδεύεται από μια παγωμένη, μέχρι και στον ηλικιωμένο που την χρειάζεται για να ξυπνήσει, η κόκα κόλα είναι παρούσα σε κάθε στιγμή της ζωής μας.
Όταν στις αρχές των 90s η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 από την Ατλάντα, κυκλοφορούσε έντονα η φράση «Ολυμπιακοί της Κόκα-Κόλα». Αρκετά προχωρημένο σύνθημα για μια εποχή πλήρους επικράτησης των Δυτικών αξιών και του υποτιθέμενου τέλους της Ιστορίας. Τότε από στόμα σε στόμα και με μια εμφανώς λαϊκίστικη προσέγγιση, ο κόσμος καλούνταν να μην ξαναπιεί κόκα-κόλα για να μάθουν αυτοί οι Αμερικάνοι να μας παίρνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που εμείς τους ανακαλύψαμε. Η κόκα-κόλα ήταν το ποτό σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής στη χώρα μας, όχι μόνο από τους κομμουνιστές. Μάλιστα το αναψυκτικό αυτό ήταν τόσο ταυτισμένο με τον καπιταλισμό, ώστε η κατανάλωση του από κάποιον αριστερό ή κομμουνιστή θεωρούνταν περίπου αμαρτία ή έγκλημα.
kinhtopoihsh-coca-cola
Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την απεργία των εργαζομένων της εταιρίας που παράγει το δημοφιλές αναψυκτικό, ξεκίνησε μια οργανωμένη προσπάθεια μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρίας και αρκετός κόσμος συμμετέχει σε αυτό. Τώρα επανήλθε στην επικαιρότητα με την ανάσυρση από την Ραχήλ Μακρή μιας παλιάς διαφήμισης στον Ριζοσπάστη, κατηγορώντας τον ότι δήθεν ξεπουλάει τον αγώνα των απεργών, για να απαντήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά και με εκείνα, η κόκα-κόλα έγινε μύθος. Διαθέτοντας όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, ορθά έχει αναδειχθεί σε κυριότερο σύμβολό του:
Η μυστική της συνταγή θυμίζει τις μυστικές συμφωνίες που γίνονται σε κλειστά δωμάτια. Ο λαός-καταναλωτής δεν γνωρίζει πως φτιάχνεται η κόκα-κόλα όπως και ο λαός-πολίτης δεν γνωρίζει πως λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη ζωή του. Θυμίζει επίσης τον μυστικισμό που περιβάλλει τη λειτουργία του ίδιου του καπιταλισμού, εκείνο που ο Μαρξ ονόμαζε φετιχισμό του εμπορεύματος.
Η ικανότητά της να ταιριάζει με όλα μοιάζει με την ικανότητα του καπιταλισμού να προσαρμόζει την ύπαρξή του στις διαφορετικές συνθήκες: έχεις καπιταλισμό με κοινοβουλευτική δημοκρατία, καπιταλισμό με στρατιωτική δικτατορία, καπιταλισμό με φασισμό, με απλή αναλογική, με κυβέρνηση αριστεράς, με κυβέρνηση δεξιάς, μέχρι και κρατικό καπιταλισμό.
Η δυνατότητά της να ικανοποιεί πολλαπλές ανάγκες ή τουλάχιστον να εμφανίζεται ότι μπορεί να το κάνει, μοιάζει με την διαβεβαίωση των αστών φιλοσόφων και οικονομολόγων, ότι ο καπιταλισμός είναι εκείνο το σύστημα το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει καλύτερα τις ανθρώπινες ανάγκες. Προφανώς και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ψευδαίσθηση: η μεν κοκα-κόλα χρησιμοποιείται αυθαίρετα ακόμα και ως φάρμακο για στομαχικές διαταραχές όπως οι αξίες και τα δόγματα του καπιταλισμού χρησιμοποιούνται ως λύση για τις ασθένειες των σύγχρονων κοινωνιών.
Το μάρκετινγκ που την περιβάλλει κάποτε επέβαλλε την αλλαγή χρώματος στον ‘Αγιο Βασίλη, από πράσινο σε κόκκινο, για να ταιριάζει καλύτερα με τα δικά της χρώματα. Έτσι κι ο καπιταλισμός, αλλάζει τις έννοιες και τα ονόματα σύμφωνα με τις ορέξεις του. Βαφτίζει τον καπιταλισμό ελεύθερη οικονομία, το ξεπούλημα ιδιωτικοποιήσεις, τους επεκτατικούς πολέμους επεμβάσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Έχει εκατομμύρια υποστηρικτές, οι περισσότεροι από τους οποίους την αγαπούν από συνήθεια και δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτή. Όπως και αυτοί που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η ανθρώπινη ιστορία δεν τελειώνει στον καπιταλισμό.
Διαθέτει την απόλυτη ευελιξία και μπορεί να προσαρμόζεται από χώρα σε χώρα. Όπως και ο καπιταλισμός που ενώ κρατάει τις βασικές του αρχές σταθερές, μπορεί να εμφανίζεται παραλλαγμένος από χώρα σε χώρα.
Διατηρεί τα αρνητικά της χαρακτηριστικά κρυφά. Η κόκα κόλα εμφανίζει τις συνέπειές της στα λεγόμενα ψιλάκοκα 4 γράμματα. Στα ψιλά γράμματα περνάει και η καπιταλιστική πραγματικότητα, ότι στον καπιταλισμό μπορεί να κοιμάσαι σε παγκάκι, να πεθαίνεις από την πείνα ή τη δίψα, να αφήνεις τα παιδιά σου σε κάποι ίδρυμα γιατί δεν μπορείς να τα μεγαλώσεις.
Είναι πολύ ανθυγιεινή. Κι αυτή όπως και ο καπιταλισμός βλάπτουν σοβαρά την υγεία.
Είναι εξαιρετικά τοξική. Μπορεί κυριολεκτικά να λιώσει ό,τι αγγίζει. Ακριβώς όπως ο καπιταλισμός.
Έχει ημερομηνία λήξης. Βέβαια αυτή στην περίπτωση του καπιταλισμού δεν αναγράφεται στο καπάκι. Γράφεται με το αίμα των λαών εκεί που μπολιάζεται η θεωρία με την επαναστατική δράση.
Δεν μας είναι απαραίτητα. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς κόκα-κόλα και χωρίς καπιταλισμό.

Ατεχνως

Διαμάχες με αφορμή τη ρότα προβολής της κυβέρνησης από αστικά ΜΜΕ

Διαμάχες με αφορμή τη ρότα προβολής της κυβέρνησης από αστικά ΜΜΕ


Κόντρες στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, που άφησε αιχμές εναντίον ΜΜΕ


Ενδοαστική διαμάχη προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας στη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, Π. Καμμένου, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον ΜΜΕ που - όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση - δεν τη στηρίζουν.
Νωρίτερα το μεσημέρι, ο Καμμένος δήλωνε ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει αυτό που θέλει στα παζάρια με τους δανειστές «θα γίνουμε Kούγκι». Αργότερα το απόγευμα συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Εξερχόμενος και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν οδηγηθούμε σε ανατίναξη όπως στο Κούγκι, ο υπουργός Αμυνας είπε: «Μπορεί να μην έχουν ανατιναχτεί κάποια κανάλια, ιδίως στον Πειραιά κοντά, αλλά έχει ανατιναχτεί η ελληνική οικογένεια. Υπάρχει υψηλή ανεργία και αυτό θα πρέπει να το δείτε κάποια στιγμή». Αναφορά που μάλλον έδειχνε τον ΣΚΑΪ.
Σπεύδοντας να απαντήσει, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε: «Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Καμμένος τρομοκρατεί τα ΜΜΕ. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να μας πει, αμέσως, αν συμφωνεί με τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού του. Η Δημοκρατία ούτε φιμώνεται, ούτε τρομοκρατείται».
Απαντώντας η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, δήλωσε: «Το Γραφείο Τύπου της Συγγρού κατρακύλησε στο Φάληρο. Τελικά, το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».
Από το Ποτάμι εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Οι εμπρηστικές δηλώσεις του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων περί ανατινάξεων ΜΜΕ είναι μια ανοιχτή πρόκληση για τη Δημοκρατία. Δυστυχώς για τη χώρα ο κ. Καμμένος είναι πλέον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός που πρέπει να απολογηθεί για τις συνεχείς ακρότητες των ΑΝΕΛ και του αρχηγού τους είναι αυτός που τον επέλεξε σε αυτόν τον εθνικό ρόλο».
Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας: «Υπαινιγμοί και επιθέσεις κατά ΜΜΕ από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας κ. Πάνο Καμμένο, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είναι απαράδεκτες και βάλλουν ευθέως κατά της ελευθερίας της έκφρασης και του δημοκρατικού διαλόγου. Αντί ο κ. Καμμένος να απειλεί ότι θα κάνει την Ελλάδα Κούγκι καλό είναι να μην παίζει με τα σπίρτα».
Η πρεμούρα αυτή των αντιπολιτευόμενων αστικών κομμάτων να απαντήσουν στον Καμμένο δεν μπορεί να ιδωθεί ξέχωρα από τις θέσεις και ανησυχίες που εκφράζουν αστικά ΜΜΕ για το πώς προχωρούν τα παζάρια με τους πιστωτές και αν εξασφαλίζονται τα αστικά συμφέροντα από τον τρόπο διαπραγμάτευσης της τωρινής συγκυβέρνησης.

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ Οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης «βγάζουν μάτι»!

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης «βγάζουν μάτι»!



Αποκαλυπτικό του αντιλαϊκού χαρακτήρα των παζαριών που διεξάγει η κυβέρνηση με τους «εταίρους», για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, είναι το περιεχόμενο των παρεμβάσεων του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ (στις 11 και 16 Φλεβάρη), καθώς και των σχετικών non-paper της ελληνικής κυβέρνησης, υλικά τα οποία δόθηκαν χτες στα αγγλικά στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.
Σταχυολογώντας ορισμένα βασικά σημεία από αυτά τα πολυσέλιδα υλικά ξεχωρίζουμε τα εξής:

1. Η τρόικα που φεύγει, αλλά μένει:«Οι πολίτες μας απέρριψαν το ρόλο της "τρόικας" στην Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας ωστόσο θα διατηρήσει το διάλογο και θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, ως χώρα - μέλος της ΕΕ, της Ευρωζώνης και του Ταμείου», τονίζει ο Γ. Βαρουφάκης, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα παραμείνει αλυσοδεμένος στα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συμμετέχει η ελληνική αστική τάξη.


2. Παράταση της «δανειακής σύμβασης». Ηδη από την πρώτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (δηλαδή, στις 11/2), η κυβέρνηση θέτει θέμα 6μηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης, προσπαθώντας κατά τ' άλλα να τη διαχωρίσει από τα μνημόνια με τα οποία είναι άρρηκτα δεμένη: «Καταλαβαίνουμε πλήρως ότι οι ημερομηνίες που σχετίζονται με την υπάρχουσα δανειακή σύμβαση πρέπει να μετατεθούν προς τα μπρος, έτσι ώστε να παρέχουν σταθερότητα, να δοθεί χρόνος για τις συζητήσεις (...) Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε μια αναθεώρηση αυτών των ημερομηνιών (...) Προτείνουμε το πρόγραμμα - γέφυρα να καλύψει την περίοδο μέχρι τα τέλη Αυγούστου».


Δηλαδή, η κυβέρνηση πρότεινε μόνη της την παράταση της δανειακής σύμβασης, άρα και του μνημονίου, ήδη από τις 11/2, και όχι το κείμενο του Μοσκοβισί στις 16/2 που, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, βρίσκεται στο «όριο των κόκκινων γραμμών» του ΣΥΡΙΖΑ!
Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης πηγαίνει «πακέτο» με τους αντιλαϊκούς όρους της, ο Γ. Βαρουφάκης, στη δεύτερη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (στις 16/2) ξεκαθαρίζει τους όρους στους οποίους θα δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση: «Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στους όρους της δανειακής της σύμβασης προς όλους τους δανειστές μας. Η ελληνική κυβέρνηση δε θα αναλάβει καμία δράση που απειλεί να εκτροχιάσει το πλαίσιο του υπάρχοντος κρατικού προϋπολογισμού ή που θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα. Η ελληνική κυβέρνηση δε θα αναλάβει καμία δράση κουρέματος της ονομαστικής αξίας των δανείων».
Προσθέτει, επίσης, ότι η κυβέρνηση συμφωνεί να υπάρξει «μια πλήρης αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος αυτής της προσωρινής περιόδου».

3. Εφαρμογή πάνω από το 70% των «δράσεων» των μνημονίων. Παραπέρα, για να μην αφήνει καμιά αμφιβολία ως προς τις δεσμεύσεις της και στη διάρκεια του λεγόμενου «προγράμματος - γέφυρα», η κυβέρνηση στο non-paper που διένειμε κατά τις διαπραγματεύσεις τονίζει: «Κατά τη διάρκεια της "γέφυρας" (...) η κυβέρνηση θα ιεραρχήσει την εφαρμογή αυτών των δράσεων που περιλαμβάνονται στις υπάρχουσες συμφωνίες που είναι πλήρως συνεπείς με την πολιτική της εντολή. Συνολικά, θα αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της συνολικής λίστας των δράσεων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως».


Ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρότεινε την 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, άρα και του μνημονίου, ήδη από το Γιούρογκρουπ της 11ης Φλεβάρη
Eurokinissi
4. «Επίτευγμα» η «δημοσιονομική προσαρμογή». Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι αναγνωρίζει ως «επίτευγμα» στο οποίο θα βασιστεί - άρα και θα το συνεχίσει - την τεράστια «δημοσιονομική προσαρμογή», η οποία επιτεύχθηκε μέσα από το τσάκισμα του λαού όλα τα τελευταία χρόνια (επισημαίνοντας παράλληλα το «κοινωνικό κόστος» του, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση): «Η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια προσαρμογή τα τελευταία πέντε χρόνια με μεγάλο κοινωνικό κόστος. Το έλλειμμά της είναι τώρα κάτω από 3% (...), το πρωτογενές της πλεόνασμα έφτασε το 1,5% στο τέλος του προηγούμενου χρόνου (...) Η νέα κυβέρνηση παίρνει ως σημείο εκκίνησης αυτήν την προσαρμογή».


5. «Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος». Η κυβέρνηση δεσμεύεται στην προώθηση «βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών» με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, με την «κρίσιμη» βοήθεια των οργανισμών που συναποτελούν την τρόικα, καθώς και του ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων «μεταρρυθμίσεων» που αναφέρει σε αυτό το πλαίσιο (στο Φορολογικό, στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη κ.τ.λ.), ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη «βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» και την ενίσχυση των κρατικών επενδύσεων για τη στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Θέλουμε να αναζωογονήσουμε σχέδια υποδομής με δημόσιους και ιδιώτες επενδυτές (...) Θέλουμε να επενδύσουμε για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες, για τη στήριξη της καινοτομίας (...), για να προωθήσουμε μια αλλαγή κατεύθυνσης προς τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα και εξαγωγικές δυνατότητες».


6. Ιδιωτικοποιήσεις. Παραπέρα, ο Γ. Βαρουφάκης διαρρηγνύει τα ιμάτιά του διαμαρτυρόμενος για όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δε θέλει τις ιδιωτικοποιήσεις: «Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις (...) η κυβέρνηση είναι εντελώς μη δογματική. Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να αξιολογήσουμε κάθε σχέδιο ξεχωριστά. Οι αναφορές σε Μέσα Ενημέρωσης ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά αναιρέθηκε δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο αναληθείς. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα ενθαρρύνονται, εφόσον το κράτος διασφαλίζει μακροπρόθεσμα έσοδα και λόγο στις εργασιακές σχέσεις και τα περιβαλλοντικά θέματα»...

Η κυβέρνηση «εξηγεί» ότι δε διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με την πλήρη πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους σε αυτήν την περίοδο κρίσης στην αγορά, οπότε δε θα υπάρχει αντίστοιχο «όφελος». Χαρακτηριστικά, στην παρέμβασή του στη δεύτερη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (στις 16/2), ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει: «Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να εξευμενίσω τους πάντες αποδεχόμενος το στόχο των 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις (...) Ξέρω όμως ότι δεν μπορώ να τον φέρω σε πέρας. Οπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να τον φέρουν σε πέρας σε μια αγορά όπου καταρρέουν οι τιμές».

7. Για τα ψίχουλα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι «εξηγήσεις» που δίνει ο Γ. Βαρουφάκης για μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που έχει εξαγγείλει η συγκυβέρνηση. Π.χ. για τη 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, αναφέρει ότι αυτή «αφορά συνταξιούχους που ζουν στο όριο της φτώχειας ή κάτω από αυτό και μεταφράζεται σε λιγότερο από δύο ευρώ τη μέρα για κάθε δικαιούχο». Αντίστοιχα, για τη «σταδιακή επαναφορά» του κατώτατου μισθού σε επίπεδα 2012, ξεκαθαρίζει ότι θα γίνει «μετά από διαβουλεύσεις με τους εργοδότες και τα συνδικάτα», καθώς και ότι θα συνοδεύεται από «μεταρρυθμίσεις» - αντισταθμίσματα («στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη μείωση της φορολογίας της εργασίας», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών), ώστε να μη μειωθεί η «ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα».

Η έκθεση - «λαιμητόμος» του ΟΟΣΑ

Η έκθεση - «λαιμητόμος» του ΟΟΣΑ


Πριν λίγες μέρες, ο Αλ. Τσίπρας υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ και ανήγγειλε τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό, προκειμένου να σχεδιαστούν και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Ο τομέας της Πρόνοιας δίνει αποκαλυπτικά παραδείγματα για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει και προτείνει ο ΟΟΣΑ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Σεπτέμβρη του 2013 δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Οργανισμού με θέμα «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας». Σ' αυτήν αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
  • Πριν την κρίση, για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας καταβαλλόταν το 1% του ΑΕΠ. Στόχος είναι να μειωθεί κατά 30% - 60%, να πέσει δηλαδή στο 0,4% του ΑΕΠ. Μάλιστα η έκθεση αναφέρεται στο ΑΕΠ του 2009, που τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 27%!
  • Δεν μπορεί κάποιος που είναι ικανός για οποιαδήποτε εργασία να λαμβάνει αναπηρική σύνταξη ή αναπηρικό επίδομα. Λες και το κράτος θα εξασφαλίσει στον ανάπηρο ή στον χρονίως πάσχοντα μια δουλειά ή λες και η ικανότητα προς εργασία μπορεί να καλύψει σε κάποιον τις ανάγκες του για στέγη, φάρμακα, τροφή, θέρμανση, μετακινήσεις κλπ.
  • Κανένα επίδομα ή αναπηρική σύνταξη πάνω από 500 ευρώ, δηλαδή ψίχουλα στην κυριολεξία, αν υπολογίσει κανείς τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία τους.
  • Δεν μπορεί να δίνεται σύνταξη ή επίδομα σε κάποιον που έχει οικογενειακό εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο («σκαλοπάτι»). Οπως υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ, «σε όλη την έκθεση μιλάνε γι' αυτό το "σκαλοπάτι" χωρίς να το ορίζουν. Οπου το αναλύουν - στα ψιλά γράμματα - ορίζεται στα 800 ευρώ το μήνα και στα 9.600 ευρώ το χρόνο. Αν μια οικογένεια έχει ένα παιδί με αναπηρία και δουλεύει ο ένας γονέας και ξεπερνάει τα 9.600 ευρώ το χρόνο, δεν μπορεί να πάρει ούτε επίδομα, ούτε σύνταξη. Δηλαδή θα πρέπει με 900 ευρώ το μήνα να ζήσει μια τουλάχιστον τριμελής οικογένεια που - για παράδειγμα - μπορεί να έχει παιδί με αυτισμό».
  • Τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελούν κριτήριο για αναπηρική σύνταξη ή επίδομα. «Δηλαδή αν ένας ανάπηρος έχει ένα σπίτι που νοικιάζει ή ένα σπίτι στο χωριό, δε θα μπορεί να παίρνει αναπηρική σύνταξη ή επίδομα; Εχει εξασφαλίσει τα έξοδα θεραπείας και φροντίδας; Το αντίθετο. Σήμερα ολόκληρες οικογένειες ζουν από τα προνοιακά επιδόματα, έχουν "γονατίσει" οικονομικά και ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης», σχολιάζει η ΣΕΑΑΝ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μαζική αποχώρηση στρατού από το Ντεμπάλτσεβε

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μαζική αποχώρηση στρατού από το Ντεμπάλτσεβε
Με μικρότερη ένταση οι μάχες, απειλές ΝΑΤΟ προς Ρωσία



Δυνάμεις του ουκρανικού στρατού αποχωρούν από την κομβική πόλη
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Μεγάλη αποχώρηση στρατευμάτων των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου πραγματοποιήθηκε χτες από την πόλη Ντεμπάλτσεβε στην Ανατολική Ουκρανία, από τις πρωινές ώρες, με τις μάχες να είναι σαφώς μειωμένες. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν περικυκλωθεί από τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου, αποχωρούν σε άλλες περιπτώσεις άοπλοι και σε άλλες με τα άρματα μάχης και άλλα οχήματα. Οι πολιτοφυλακές τούς έχουν επιτρέψει να μετακινηθούν οργανωμένα και δηλώνουν έτοιμοι να σταματήσουν τη χρήση των όπλων, ξεκαθαρίζοντας ότι η πόλη, που είναι και στρατηγικός σιδηροδρομικός κόμβος, είναι δικό τους έδαφος, ανήκει στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Ο ουκρανικός στρατός παραδέχεται εν μέρει την ήττα του, αφού αναγνωρίζει ότι δεκάδες στρατιώτες έχουν παραδοθεί και άλλοι επέλεξαν να αποσυρθούν όταν τους τελείωσαν τα πολεμοφόδια και τα τρόφιμα. Κατά τα άλλα, στις περισσότερες περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) έχουν σταματήσει οι εχθροπραξίες και έχει αρχίσει η αποχώρηση βαρέων όπλων, όπως προέβλεπε η συμφωνία εκεχειρίας που ξεκίνησε την Κυριακή, που ήταν ο νέος προσωρινός συμβιβασμός ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου την οποία στηρίζουν οι αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες που στηρίζει η Ρωσία, αν και αρνείται ότι αυτό γίνεται και με στρατεύματα. Αυτός ο συμβιβασμός, φυσικά, δεν μπορεί να εξαλείψει τη σύγκρουση που είναι και ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική με επίδικο τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τον πλούτο της. Πάντως, χτες το βράδυ, αναμενόταν νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Αντίδραση από το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία
Η εξέλιξη στο Ντεμπάλτσεβε δεν άρεσε καθόλου στο ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Γενς Στόλτενμπεργκ, από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας είπε χαρακτηριστικά: «Καλώ τη Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την ανατολική Ουκρανία, να σταματήσει τη στήριξη στους αυτονομιστές και να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ για εκεχειρία» και πρόσθεσε χωρίς να φέρει καμία απόδειξη ότι «ρωσικά στρατεύματα, πυροβολικό, μονάδες αεράμυνας αλλά και διοικητικές δομές δρουν ακόμη στην Ουκρανία».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνηση του Κιέβου επικύρωσε χτες τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν φωνές για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια ακόμα και για επέμβαση της λυκοσυμμαχίας, όπως δήλωσε και ο βουλευτής του Μπλοκ Ποροσένκο,Βαντίμ Ντενισένκο, που περιμένει σε σχετικά σύντομο διάστημα αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ κατά των πολιτοφυλάκων. Βεβαίως, ένα τέτοιο γεγονός θα σημάνει άλλες εξελίξεις.
Επίσης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Τρίτη με τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε πως, αν η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, «το τίμημα θα είναι πιο βαρύ».
Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση του Πρόεδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Βουδαπέστη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, που εξέφρασε την Τρίτη το βράδυ, λέγοντας: «Αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στο Ντεμπάλτσεβε μπορεί να εξηγηθεί και ήταν αναμενόμενο» και συνέχισε «το πρόβλημα της Ουκρανίας δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα» και κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να προχωρήσει σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση αποκέντρωσης.
Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση της πρόεδρου του εθνικιστικού «Εθνικού Μετώπου» της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, που σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ» επανέφερε το θέμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας. Δήλωσε στο πολωνικό περιοδικό «Ντο Ρζέτσι» ότι «το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όπως και ότι η ουκρανική κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα που οδήγησαν απευθείας σε εμφύλιο πόλεμο».

TOP READ