5 Οκτ 2020

Όταν η “αντίφα” Στέγη Ωνάση έφερνε συμβάσεις πείνας για τους καλλιτέχνες

 

Όσοι παρακολουθούν τη δράση του ΣΕΘΕΑ (του σωματείου που καλύπτει τους εργαζόμενους στον χώρο του θεάματος-ακροάματος) θα είχαν πετύχει πιθανότατα τις προάλλες τη δράση των μελών του και την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν έξω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τις απαράδεκτες συμβάσεις που έφερε η εργολαβική εταιρία. Και δε χρειάζεται να πάνε πολύ μακριά, αφού μιλάμε μόλις για δέκα μέρες πριν, δηλαδή στις 24 Σεπτέμβρη.

Αντιγράφουμε την ανακοίνωση του σωματείου.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τα σωματεία στον χώρο του θεάματος για τις απαράδεκτες συμβάσεις που φέρνει η εργολαβική εταιρεία όπου εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω εξαθλίωση όλων των εργαζομένων στους κλάδους του θεάματος. Σε έναν ήδη εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί χρόνια στους χώρους δουλειάς, έρχονται τώρα με νέα μέτρα να ισοπεδώσουν όλα τα δικαιώματα μας, να σφίξουν περαιτέρω την θηλιά γύρω από τον λαιμό του εργαζόμενου προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, πάνω στις δικές μας πλάτες!!

Στη ΣΤΕΓΗ  οι προσλήψεις όλα τα προηγούμενα χρόνια διαρκούσαν το πολύ 9 μήνες! Το καλοκαίρι, εν αγνοία των συναδέλφων, η Διοίκηση έστελνε μαζικά  email σε τεχνικούς για να μάθει πόσα θέλει ένας εργαζόμενος για να δουλέψει, κάτι σαν «έρευνα αγοράς» και μέσο πίεσης προς τους εργαζόμενους του Ιδρύματος. Τα σχέδια αυτασφάλισης των εργαζομένων για δουλειά με μπλοκάκι τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, όμως η «επαναπρόσληψη» των εργαζομένων τελικά (όσων έγινε) -που είχαν λήξει οι συμβάσεις τους- θα γίνει με τη «διαμεσολάβηση» εργολαβικής εταιρείας με απαράδεκτες συμβάσεις το πολύ του ενός μήνα και με απολαβές 50-52 ευρώ το οχτάωρο. Φυσικά οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για όσες μέρες απασχολούνται. Αν δεν απασχοληθούν γιατί το Ίδρυμα δεν τους χρειάζεται, δεν θα έχουν καμία απολαβή! Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Στέγη δίνει το έναυσμα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό  τον κλάδο μας. Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους του Ιδρύματος αλλά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Το παράδειγμα με την εργολαβία το έχουν ζήσει στο πετσί τους οι συνάδελφοι στο Κατασκευαστικό της Λυρικής, όπου άλλαξε η εργολαβική εταιρεία και οι εργαζόμενοι από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν άνεργοι. Από τη μία δηλαδή λόγω των υγειονομικών μέτρων η ανεργία σπάει κόκαλα και από την άλλη όσοι « τυχεροί» θα εργαστούν με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Η σημερινή  και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν φτιάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο, όπου βασίζεται η εργοδοσία και τα μεγάλα Ιδρύματα, όπου ανατρέπονται όλο και περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις. Υπάρχει όλο το νομικό οπλοστάσιο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, που τους δίνει τη δυνατότητα να τροποποιούν όποτε θέλουν μια σύμβαση, να απολύουν ελεύθερα, να απασχολούν χωρίς ασφάλιση κ.ο.κ. Δε φτάνει  η νομική διεκδίκηση και οι διαβουλεύσεις με εργατολόγους. Η δικιά μας απάντηση είναι η συσπείρωση ακόμα περισσότερων συναδέλφων με το Σωματείο μας και η κλιμάκωση των αγωνιστικών μας διεκδικήσεων μέχρι να δικαιωθούμε.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην σημερινή κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας  στις 12:00. Δεν θα φύγουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας!

Να πάρουν πίσω τώρα την σύμβαση έκτρωμα.
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Λίγες μέρες μετά, η Στέγη επέλεξε να τονώσει το “προοδευτικό” της προφίλ και τις “αντιφασιστικές” ανησυχίες της, με μια συμβολική κίνηση. Όποιος πιστεύει όμως πως τα ανέξοδα συνθήματα και η λαμπρή φωταγώγηση μπορεί να κρύψει τη μαύρη εκμετάλλευση και το σκοτάδι του δικού τους κόσμου, είναι γελασμένος.

Ο Αρκάς ακοίμητος φρουρός των αφεντικών

 

Ο γνωστός Αρκάς ξαναχτυπά. Αφού έκλινε σε όλες τις πτώσεις την ατομική μας ευθύνη στο πρώτο κύμα πανδημίας, αφού άφησε την κυβέρνηση και τις δικές της ευθύνες στο απυρόβλητο -όπως θα έκανε κάθε καλός αυλικός-, τώρα καταπιάνεται με την τηλεργασία και τους… “τεμπέληδες” που κοιμούνται κι η τύχη τους δουλεύει, αλλά οι ίδιοι ποτέ.

Στο σημερινό σκίτσο που ανέβηκε στη σελίδα του, δείχνει κάποιον που κοιμάται μακάρια στον καναπέ κι αλλάζει απλώς παραστάσεις, από το γραφείο στο σαλόνι του σπιτιού του. Μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι αυτό που θα κάναμε στο γραφείο, μας λέει ο Αρκάς, κρίνοντας πιθανότατα εξ ιδίων τα αλλότρια, αφού μπορεί κάλλιστα να γλείφει την κυβέρνηση και να υψώνει το χέρι στον εχθρό λαό, τόσο από το σπίτι του, όσο κι από ένα γραφείο.

Παράλληλα βέβαια, περνάει με χαβαλέ το μήνυμα πως η τηλεργασία είναι ευκαιρία για ύπνο και τεμπελιά. Κι όχι ένας τρόπος να εργάζεται κανείς συνέχεια, ακόμα και στις λίγες ώρες που του μένουν για ξεκούραση, πχ όταν προκύπτει κάτι έκτακτο ή πέφτει πολλή δουλειά και δε φτάνει το κανονικό οκτάωρο για να την βγάλει. Χιούμορ για αφεντικά, όπως σχολίασαν κάποιοι στο διαδίκτυο…

Η αυλική “έμπνευση” και η μισθωτή σκλαβιά δε σταματούν ποτέ…

TOP READ