Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //
Ο Λαφαζάνης ως γνήσιος οπορτουνιστής (άρα καιροσκόπος – τυχοδιώκτης) ξέρει πολύ καλά ότι η καπηλεία συμβόλων ονομάτων κλπ είναι ο καλύτερος τρόπος  να δημιουργηθούν αναχώματα και να καμουφλαριστεί ο πραγματικός τους προορισμός. Να σπείρουν σύγχυση σε ανθρώπους με ειλικρινείς ανησυχίες και προβληματισμούς.  Να εγκλωβίσει κάθε διάθεση ριζοσπαστισμού. Να μην βγουν η αγανάχτηση και η δυσαρέσκεια έξω από τα πλαίσια του συστήματος.
Θέλει να καλύψει το ρόλο του όμως ως ανάχωμα  και προσπαθεί να βρει ιστορικά παραδείγματα για να τα κόψει στα μέτρα του. Επενδύει στους συνειρμούς. Θέλει να συντηρεί το νεφέλωμα περί Αριστεράς η οποία μάλιστα μπορεί να κυβερνήσει και να ασκεί πολιτική φιλική προς το λαό!!!! Λες και δεν είναι πρόσφατη η εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την οποία ο ίδιος υποστήριζε μέχρι την τελευταία στιγμή.
Για αυτό δε μας ξαφνιάζει και η επιλογή του ονόματος που επέλεξε για το κόμμα που έφτιαξε. Λαϊκή Ενότητα ή αλλιώς Unidad Popular  που παραπέμπει  στην κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας (1970-1973) υπό το Σαλβαδορ Αλιέντε, στην οποία συμμετείχε το ΚΚ Χιλής . Η κυβέρνηση αυτή προβάλλεται ως κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικού και αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού που οδήγησε σε σύγκρουση με την αστική εξουσία και την αστική τάξη. Και το χρησιμοποιούν οι οπορτουνιστές το παράδειγμα αυτό για να αντιπαρατεθούν με την πολιτική του ΚΚΕ. Ακόμα όμως και αυτό το παράδειγμα (με την εξέλιξη του)  που καμιά σχέση δεν έχει με τις Λαφαζανιές, στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει την θέση του ΚΚΕ, ότι στον καπιταλισμό τα λαϊκά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν σε μόνιμη βάση.
Το πόσο καλά ξέρει να παίζει με τους συνειρμούς (και πόσο ικανός κάπηλος είναι) το απέδειξε πολύ πρόσφατα με το πώς σύνδεσε τη διαδικτυακή του φωνή με την επαναστατική εφημερίδα του Λένιν:
«Χαιρετίζω θερμά την αγωνιστική παρουσία σας στο κάλεσμα των πέντε χρόνων της ιστοσελίδας μας, της Ιskra.
Iskra ξέρετε, στα ρωσικά, σημαίνει σπίθα.
Και η Iskra ήταν η πρώτη επαναστατική εφημερίδα του Λένιν στα σκληρά τσαρικά χρόνια της Ρωσίας, η οποία δικαίωσε πλήρως τον τίτλο της.
Η δική μας Iskra πήρε από εκεί το όνομα της».
Δηλαδή, εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ” άρματα κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια…