16 Φεβ 2013

Μπλόκο Νίκαιας: Νέα απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά της συγκέντρωσης αλληλεγγύης


Μπλόκο Νίκαιας: Νέα απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά της συγκέντρωσης αλληλεγγύης


Νέα απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ στους αγρότες και τους εργαζόμενους στο μπλόκο της Νίκαιας. Με χημικά και γκλομπς οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους αγρότες και τους εργαζόμενους που είχαν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας και δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο.

Ο Περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Βασίλης Χαλάτσης, έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να επιτεθούν στους καθήμενους αγρότες και εργαζόμενους, με όλα τα μέσα, με αποτέλεσμα οι αγρότες να δεχτούν επίθεση, με χημικά, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, σπρέι πιπεριού, γκλομπ και ασπίδες. Από την επίθεση τραυματίστηκαν 4 αγρότες που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Η αγωνιστική συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, είναι συνέχεια και κλιμάκωση της μαζικής και δυναμικής συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον αγώνα της φτωχής αγροτιάς που οργάνωσε στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.


Μαζί με τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, στη συγκέντρωση στο μπλόκο της Νίκαιας συμμετέχουν μικροεπαγγελματίες και μαγαζάτορες κάτω από τις σημαίες της ΠΑΣΕΒΕ, σπουδαστές και φοιτητές με τα πανό του ΜΑΣ και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στέλνοντας το μήνυμα στην τρικομματική συγκυβέρνηση ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μαχητικά στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς, μάχονται στο ίδιο μετερίζι κατά της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής της. (Δείτε εδώ το βίντεο της συγκέντρωσης)

Όπως αποφασίστηκε μετά την επίθεση των ΜΑΤ, την Δευτέρα 18/2, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων, θα κατέβουν στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν συναντήσεις, με τους αρχηγούς των κομμάτων. Η Συντονιστική Επιτροπή, επαναλαμβάνει το αίτημά της, να συναντηθεί με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, την Τετάρτη 20/2, οι μικρομεσαίοι αγρότες, θα συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στις πλατείες των χωριών, μαζί με το ΠΑΜΕ, ενώ απευθύνουν κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ΕΒΕ, μετά το τέλος των συγκεντρώσεων, να κατευθυνθούν στο μπλόκο της Νίκαιας.

Την Πέμπτη 21/2, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων όλων των μπλόκων, προκειμένου να καθοριστεί η παραπέρα στάση τους.

Νωρίτερα, το μπλόκο της Νίκαιας, επισκέφτηκε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, καθ' οδόν προς τη Φλώρινα, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Το οικονομικό βάθρο, οι αρχές και οι θεσμοί της εργατικής εξουσίας».

Αταλάντευτοι στον αγώνα παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

Κάλεσμα για δυνάμωμα της λαϊκής αγωνιστικής συμμαχίας, για κοινή δράση, με τη δυναμική παρουσία των αγροτών στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 20 Φλεβάρη για να δοθεί ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μπλόκου Νίκαιας. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι θα μείνουν αταλάντευτοι στο στόχο τους, πιέζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο, την κυβέρνηση για να την αναγκάσουν ν' ασχοληθεί, στα σοβαρά, με τα ζωτικά προβλήματά τους, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Ολόκληρο το κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας:

«Συνάδελφοι συνεχίζουμε, ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά!

Βρισκόμαστε στο ίδιο αγωνιστικό μετερίζι με τους συμμάχους μας, τους εργάτες και τους υπάλληλους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, τους μαγαζάτορες και τους μικροεπαγγελματίες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα για κοινή δράση, με τη δυναμική μας παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 20 Φλεβάρη να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Μένουμε αταλάντευτοι στο στόχο μας: Πιέζουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, την κυβέρνηση για να την αναγκάσουμε ν' ασχοληθεί, στα σοβαρά, με τα ζωτικά προβλήματά μας, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Θα βάλουμε τα δυνατά μας για τον πετύχουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε όποια μορφή πάλης χρειαστεί. Θ' αξιοποιήσουμε κάθε στήριξη και αρωγή.

Συνάδελφοι, Δεν μας φοβίζει ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία!

Θα δώσουμε στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι δε θα μας γονατίσει με τα ρόπαλα των ΜΑΤ, δεν θα μας σταματήσει με τις κλούβες της αστυνομίας. Ψύχραιμοι και αποφασιστικοί, θα αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πυγμή.

Δεν μας πτοεί η άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους εκπροσώπους μας. Απλώς, για μια ακόμα φορά, διαπιστώσαμε ποιος είναι με μας και ποιος ενάντιά μας. Ο κ. Σαμαράς έδειξε, καθαρά, ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί και τα σχέδια εξυπηρετεί. Δε δέχτηκε να συναντηθεί και να συζητήσει, έστω και μια φορά, με τους εκπροσώπους της φτωχής αγροτιάς, αλλά συναντιέται και συζητάει, καθημερινά, με τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας. Των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων που εκμεταλλεύονται το δικό μας μόχθο, το μόχθο όλων των εργαζομένων. Συνεργάζεται μαζί τους για την σχεδίαση και την αποδοτικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, τους παίρνει μαζί του στα ταξίδια του και στις συναντήσεις με ξένους ηγέτες, όπως στο Κατάρ και στη Γερμανία.

Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια για διάσπαση του αγώνα μας, όπως επιχειρεί και η κυβέρνηση με την οργάνωση ξεχωριστών συναντήσεων και με επιλεκτικές υποσχέσεις για ικανοποίηση επιμέρους διεκδικήσεων. Επιμένουμε στην αξίωσή μας για συνάντηση της επιτροπής εκπροσώπων των μπλόκων με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο.

Η δύναμή μας είναι το δίκιο μας, ισχύς μας η λαϊκή, αγωνιστική συμμαχία!

Παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Για να μην μας πάρουν τα χωράφια και μας πετάξουν στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ο λαός μας είναι με το μέρος μας, συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα μας. Γιατί ξέρει ότι εμείς, με τη δουλειά μας, μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε φτηνή και υγιεινή τροφή και ένδυση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες που περνάμε. Αν η αγροτική παραγωγή φύγει από τα χέρια μας και περάσει, εξολοκλήρου, στα χέρια των μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχανικών μονοπωλίων, τότε ο λαός μας θα είναι έρμαιο των "διατροφικών σκανδάλων", όπως κι αυτό με το αλογίσιο κρέας, που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες.

Η δικιά μας προοπτική αλλά και το συμφέρον όλου του λαού, βρίσκεται σε μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, που θα παίρνει υπόψη τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και κάθε περιοχής, θα σχεδιάζεται κεντρικά, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό, στην κρατική βιομηχανία εφοδίων και στην κρατική επιστημονική στήριξη, για να μπορεί να εφοδιάζει με φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα τον εργαζόμενο λαό.

Μπορούμε αυτή τη μάχη να την κερδίσουμε!

Απέναντί μας έχουμε την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ που, όπως απέδειξε και με τις πράξεις της, μας εχθρεύεται και μας αντιπαλεύει. Δεν είναι δική μας κυβέρνηση, είναι των εκμεταλλευτών μας. Των εμποροβιομηχάνων που μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια, εκτοξεύοντας στα ύψη τα κόστος παραγωγής, που αγοράζουν "κοψοχρονιά" τα προϊόντα μας, ή τα παίρνουν χωρίς καν να μας πληρώσουν και τα πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές, κερδοσκοπώντας ασύστολα. Είναι η κυβέρνηση που επιχειρεί να μας εξοντώσει με τα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους, κλέβοντας ακόμα και τα "τελευταία ψιλά" που έχουν απομείνει στις τσέπες μας. Στηριγμένοι στους φίλους μας, θ’ αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας. Σύνθημά μας είναι "ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ".

Ενισχύουμε και περιφρουρούμε τα μπλόκα. Οργανώνουμε περιοδείες και λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, καλώντας όλους τους αγρότες να μπουν στον αγώνα.

Δυναμώνουμε τη λαϊκή συμμαχία. Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, όλους τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος να εντείνουν την αγωνιστική στήριξη στην πάλη μας.

ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ. ΣΦΥΡΗΛΑΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στις 20 ΦΛΕΒΑΡΗ!».

902

Σαν σήμερα, πριν 71 χρόνια, στις 16 Φλεβάρη 1942, ιδρύεται ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο ηρωικός ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ - ΕΛΑΣ - ΕΛΑΣ!


Σαν σήμερα, πριν 71 χρόνια, στις 16 Φλεβάρη 1942, ιδρύεται ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο ηρωικός ΕΛΑΣ
ΕΛΑΣ - ΕΛΑΣ - ΕΛΑΣ!


«Εγώ, παιδί του Ελληνικού Λαού,
ορκίζομαι ν' αγωνιστώ πιστά στις τάξεις του ΕΛΑΣ
για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας,
για τις ελευθερίες του Λαού μας, κι ακόμα,
να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιος του αγρότη.
Δέχομαι προκαταβολικά και την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Εθνους και του Λαού και
υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και
να μην το παραδώσω εάν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου
και δεν γίνει ο Λαός νοικοκύρης στον τόπο του».
(Ο Ορκος των ανταρτών του ΕΛΑΣ)
*
«Με το ντουφέκι μου στον ώμο σε πόλεις κάμπους και βουνά / της λευτεριάς ανοίγω δρόμους της στρώνω βάγια και περνά /
Εμπρός ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ για την Ελλάδα / Το δίκιο και τη λευτεριά / Σ' ακροβουνό και σε κοιλάδα / Πέτα πολέμα με καρδιά ω ΕΛΑΣ /
ένα τραγούδι είν' η πνοή σου / καθώς στη μάχη ροβολάς / κι αντιλαλούν απ' τη φωνή σου / πλαγιές και κάμποι ΕΛΑΣ ΕΛΑΣ /
Με χίλια ονόματα μια χάρη ακρίτας είτ' αρματολός / αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είν' ο ίδιος ο λαός /
Εμπρός ΕΛΑΣ... /
Παντού η πατρίδα μ' έχει στείλει φρουρό μαζί κι εκδικητή / κι απ' την πνοή μου θ' ανατείλει καινούργια λεύτερη ζωή /
Εμπρός ΕΛΑΣ... /
Αλί του που θα μ' απειλήσει με τη σκλαβιά και την ντροπή / το θάνατο έχω καταργήσει δεν ξέρω φόβος τι θα πει /
Εμπρός ΕΛΑΣ... /
Με το ντουφέκι μου στον ώμο θα λάμψει η μέρα δεν αργεί / της λευτεριάς ν' ανοίξω δρόμο για να διαβώ όλη τη γη»
(Ο Ύμνος του ΕΛΑΣ

ΟΕΒΕΚ-Ας γινουμε και ΠΟΡΝΕΣ για λιγα ευρο


OEBEK: Υπέρ της επένδυσης στον Ερημίτη, να αποσύρει ο Δήμος την προσφυγή στο ΣτΕ!

Η ΟΕΒΕΚ ζητά από το Δήμο Κέρκυρας να αποσύρει την προσφυγή που έκανε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επένδυση στον Ερημίτη, καθώς, όπως εξηγεί, μια τέτοια είναι στρατηγικής σημασίας για το νησί, αλλά και ανάσα για πολλούς κλάδους επαγγελματιών. 

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ΟΕΒΕΚ έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας πληροφορήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ο Δήμος Κέρκυρας μαζί με άλλους φορείς προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της παραχώρησης του Ερημίτη και κατά συνέπεια της ακύρωσης της τουριστικής επένδυσης από ξένη εταιρεία.

Εκτιμούμε ότι η παραπάνω ενέργεια είναι απόρροια σκέψεων και πολιτικών που υπηρετούν τον λαϊκισμό προσποιούμενοι δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες περί προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής του Ερημίτη.

Θυμίζουμε σε όλους ότι πριν από δέκα χρόνια σε παραπλήσια περιοχή της Κασσιόπης που κάηκε ολοσχερώς από εμπρησμό και καταστράφηκε μια περιοχή δασική και απείρου φυσικού κάλους, «αναδασώθηκε» με πολυτελείς βίλες χωρίς να υπάρξει ουδεμία αντίδραση τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και από διαφόρους περιβαλλοντικά ευαίσθητους φορείς.

Λυπούμεθα που για μια φορά ακόμα ο Δήμος της Κέρκυρας παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής, κυριολεκτικά σέρνεται από μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες και λογικές της προηγούμενης δεκαετίας ενός παρωχημένου πολιτικού συστήματος που έχει μπει στο ντουλάπι της ιστορίας οριστικά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας για μια φορά ακόμα επισημαίνει την κρισιμότητα της επιβίωσης σημαντικών επαγγελματικών κλάδων και εργαζομένων ειδικά στα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα. Καθημερινά συνάδελφοί μας στην Κέρκυρα κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, αδυνατούν να εκπληρώσουν βασικές προϋποθέσεις επιβίωσης των οικογενειών τους και καθημερινά δεκάδες κερκυραίοι επαγγελματίες καταδικάζονται στα δικαστήρια της Κέρκυρας για οφειλές προς πάντες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο νησί μας και εναπόκειται σε εμάς τους ίδιους τους κερκυραίους να αναζητήσουμε διεξόδους για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας.

Αντί λοιπόν ο νέος ισχυρός Δήμος Κέρκυρας των 100.000 κατοίκων να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση επενδύσεων, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση έργων δημόσιας ωφέλειας, αντί να βοηθά ουσιαστικά στην διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις στο νησί μας, από όπου κι αν προέρχονται, φαίνεται ότι πράττει το ακριβώς αντίθετο και προσπαθεί να ακυρώσει τεραστίας σημασίας στρατηγική επένδυση.

Ο Δήμος της Κέρκυρας είναι εκείνος που έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης ενός αναγκαίου επιχειρησιακού προγράμματος με την συνεργασία των παραγωγικών φορέων και των πολιτών και θέτει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του νησιού ειδικά στους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών, του εμπορίου, της μεταποίησης και του πρωτογενή τομέα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Ε.Β.Ε.Κέρκυρας ζητεί σήμερα από τον Δήμο της Κέρκυρας:

1ον Την άμεση απόσυρση της προσφυγής στο ΣτΕ για την επένδυση στον Ερημίτη,

2ον Την διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων το επόμενο διάστημα και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα δώσουν άμεσα την δυνατότητα για την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων επενδύσεων ειδικά στον τομέα του τουρισμού αλλά και των υποδομώ

Δεν υπάρχει διέξοδος στον καπιταλισμό


Δεν υπάρχει διέξοδος στον καπιταλισμό
Είναι γεγονός ότι οι κλάδοι της Χαλυβουργίας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας δεν έχουν δουλειές. Οι εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δουλεύουν εκ περιτροπής μια μέρα τη βδομάδα, οι εργάτες των Ναυπηγείων της Ελευσίνας είναι σε κινητοποιήσεις γιατί ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης τους έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτους, ενώ δεν έχει δουλειές, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη επίσης δεν έχει δουλειές. Η «Χαλυβουργία Ελλάδος» έχει τους εργάτες σε διαθεσιμότητα εδώ και μήνες και τώρα τους προτείνει δουλειά εκ περιτροπής. Επίσης, η «Χαλυβουργική» προχωράει σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Γιατί οι εργάτες αυτών των κλάδων οδηγούνται στην ανεργία, σε μειώσεις μισθών, τα ναυπηγεία και οι χαλυβουργίες ή κλείνουν ή περιορίζουν την παραγωγή τους, όταν οι ανάγκες σε καράβια (μόνο μέσα στο 2012 οι εφοπλιστές επένδυσαν 5,1 δισ. δολάρια για το κτίσιμο 116 πλοίων και 4,4 δισ. δολάρια για την αγορά 238 πλοίων από «δεύτερο χέρι») ή σε χαλυβουργικά προϊόντα μεγαλώνουν; Επειδή έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, μεγάλη συγκέντρωση κεφαλαίων. Η παραπέρα ανάπτυξη της παραγωγής εμποδίζεται από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Οι ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος, για την αύξηση του κεφαλαίου τους. Η κερδοφορία και η αναπαραγωγή του κεφαλαίου εμποδίζονται από τον ανταγωνισμό, εσωτερικό και διεθνή, από την αναρχία στην παραγωγή, από την πτώση του ποσοστού κέρδους. Παράγοντες που έχουν οξυνθεί συγκριτικά με προηγούμενες περιόδους εξαιτίας των μονοπωλίων.
***
Μπροστά στις δυσκολίες που έχει το κεφάλαιο να αναπαράγει την κερδοφορία του, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες γενικευμένης και συγχρονισμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, δεν έχει άλλο δρόμο από το να αυξάνει στο έπακρο το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, με δεδομένο ότι από και με τη δουλειά της εργατικής τάξης βγάζουν οι καπιταλιστές τα κέρδη. Ολα τα αντεργατικά μέτρα, οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις, που λένε οι καπιταλιστές ως το μέσο για την έξοδο από την κρίση, σε όφελός τους βεβαίως και την ανάπτυξη, απαιτούν ολοένα και πιο φτηνούς για το κεφάλαιο εργάτες. Δηλαδή, να πληρώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ολοένα λιγότερο κεφάλαιο για μισθούς. Και ταυτόχρονα να αυξάνουν τον απλήρωτο χρόνο δουλειάς. Ετσι μειώνουν δραστικά τους μισθούς, επιβάλλουν ευέλικτη εργασία στα πλαίσια του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου (π.χ., εκ περιτροπής εργασία), ή μορφές όπως η αύξηση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου, δηλαδή δουλειά μέχρι 11 ώρες καθημερινά όταν έχουν παραγγελίες αλλά χωρίς πληρωμή υπερωριών, δυνατότητα να απολύουν κατά το δοκούν με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και να ξαναπροσλαμβάνουν με μισθούς πείνας, κ.λπ. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην κυριαρχία και την ισχυροποίηση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Εχουν συσσωρευτεί τεράστια κεφάλαια, η παραγωγικότητα της εργασίας έχει μεγάλη πρόοδο και έχει οξυνθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μονοπώλια. Ο ανταγωνισμός επίσης οδηγεί στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Τα μονοπώλια με μεγαλύτερο μέγεθος κεφαλαίου είναι πιο ανθεκτικά στον ανταγωνισμό απ' αυτά που έχουν μικρότερο μέγεθος. Ταυτόχρονα, επειδή έχει διεθνοποιηθεί η καπιταλιστική αγορά, τα κεφάλαια μετακινούνται από χώρα σε χώρα αναζητώντας συνθήκες για μεγαλύτερο κέρδος. Βασικός παράγοντας σ' αυτό είναι οι μικροί μισθοί και ο μεγάλος ημερήσιος εργάσιμος χρόνος γιατί μεγαλώνει η απλήρωτη στους εργάτες δουλειά και αυξάνονται τα κέρδη. Αλλά ο διεθνής ανταγωνισμός και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου οδηγούν και στη συνεχή μείωση μισθών και στην αύξηση της ανεργίας. Η συγχώνευση επιχειρήσεων είναι επίσης ένας παράγοντας που οδηγεί σε μείωση εργαζομένων, άρα στην ανεργία.
***
Αυτή η τάση της συμπίεσης μισθών, της μείωσης εργαζομένων στις επιχειρήσεις, της εκ περιτροπής εργασίας κ.λπ., υπάρχει σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, επομένως συμπιέζουν συνεχώς την τιμή της εργατικής δύναμης. Δεν είναι μόνο οι συνθήκες της κρίσης που επιβάλλουν αυτή τη χωρίς όρια βαρβαρότητα για τους εργαζόμενους. Αυτή θα είναι μια μόνιμη κατάσταση, συνεχώς αυξανόμενης απόλυτης εξαθλίωσης για την εργατική τάξη, που συνεχώς θα χειροτερεύει τη θέση της στην κοινωνία και την παραγωγή. Επίσης, η ανεργία δε θα μειώνεται, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι καπιταλιστές επενδύουν σε μέσα παραγωγής ολοένα πιο σύγχρονα για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, άρα θα βγάζουν μεγαλύτερη από πριν παραγωγή και κέρδη με τους ίδιους ή και λιγότερους εργαζόμενους. Ακριβώς γιατί ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός συμπιέζει τους μισθούς και αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις, αρνητικά για την εργατική τάξη. Αυτή η τάση δεν αλλάζει. Οι δυσκολίες που έχει το κεφάλαιο να αναπαράγει την κερδοφορία του αντιμετωπίζονται από τους καπιταλιστές με τον ολοένα αυξανόμενο βαθμό εκμετάλλευσης, με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη δραστική μείωση των μισθών, την ανεργία, οξύνοντας στο έπακρο την αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Καμιά πολιτική διαχείρισης του καπιταλισμού δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Ακόμη και αν σε συνθήκες ανάκαμψης γίνει κάποια βελτίωση της θέσης των εργατών θα είναι ελάχιστη και προσωρινή. Ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει στη συνέχεια ακόμη χειρότερες συνθήκες.
Συμπερασματικά, ο καπιταλισμός στο μονοπωλιακό του στάδιο δεν μπορεί να δώσει τίποτα στην εργατική τάξη, αντίθετα θα την εξαθλιώνει συνεχώς. Να γιατί λέμε ότι χρειάζεται ενιαίος ταξικός αγώνας, ενότητα της εργατικής τάξης, κοινωνική συμμαχία με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή ρότα, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ολο και μεγαλύτερη υποβάθμιση του Συστήματος Υγείας


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ολο και μεγαλύτερη υποβάθμιση του Συστήματος Υγείας
Ωφελημένες οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις λαϊκές ανάγκες
Από περσινή κινητοποίηση στο Λονδίνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Κάποτε θεωρείτο το διαμάντι της Βρετανίας, που η απατηλή του λάμψη ήταν στο επίκεντρο της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο λόγος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας-NHS που «λάμπει» μόνο σε υπερπαραγωγές. Στην πραγματικότητα, το τελευταίο απομεινάρι του βρετανικού «κράτους πρόνοιας», που τα πολύχρονα σχέδια ιδιωτικοποίησής του είχαν πέσει στο κενό εξαιτίας των λαϊκών αντιδράσεων, αντιμετωπίζει επίθεση κατά ριπάς κυρίως από τις περικοπές με πρόσχημα την κρίση, ώστε η «αναποτελεσματικότητά» του ακόμη και η επικινδυνότητά του να εμφανίσει ως αναγκαιότητα την πλήρη ιδιωτικοποίησή του.
Μία βδομάδα μετά το σοκ που προκλήθηκε από την έκθεση για τις τριτοκοσμικέςσυνθήκες νοσηλείας που επικρατούσαν σε δύο νοσοκομεία του Στάφορντ οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον αδικαιολόγητο θάνατο τουλάχιστον 1.200 ασθενών, την περίοδο 2005-2009, δημοσίευμα της εφημερίδας «Τέλεγκραφ» αναφέρει ότι διέρρευσαν επιστολές διαμαρτυρίας γιατρών από το 2010 κιόλας, για την αφόρητη πίεση που υφίστανται στο νοσοκομείο United Lincolnshire Hospitals NHS Trust (ULHT) ώστε να επιτύχουν το στόχο του συγκεκριμένου αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων που είχαν θέσει οι αξιωματούχοι του NHS, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ήδη έχει διαταχθεί έρευνα για τον «ύποπτο θάνατο 500 ασθενών».
Παράλληλα, έκθεση της Επιτροπής Γενικής Ιατρικής (General Mediacal Council)αναφέρει ότι η υγεία των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο από τις «εκτεταμένες και εξουθενωτικές βάρδιες των νέων και ειδικευόμενων γιατρών που μπορεί να ξεπεράσουν τις 100 ώρες εβδομαδιαίως». Σύμφωνα με την έκθεση, οι ειδικευόμενοι γιατροί υποτίθεται πρέπει να εργάζονται το μάξιμουμ 48 ώρες τη βδομάδα. Στην πραγματικότητα, οι ειδικευόμενοι εργάζονται πολλές φορές ακόμη και 100 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή βάρδιες των 13 ωρών ημερησίως και πολλές φορές συνεχόμενες ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι γιατρός κατήγγειλε πως ασθενής πέθανε και ενώ η κατάσταση του δε χαρακτηριζόταν σοβαρή, ήταν απολύτως αντιμετωπίσιμη, κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας, ενώ ειδικευόμενος εξαναγκάστηκε να κάνει μόνος ολόκληρη τη βραδινή βάρδια και να έχει την ευθύνη 340 ασθενών!
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η κατάσταση στο NHS, που προκαλεί σοκ αλλά και η συνεχώς επιδεινούμενη φροντίδα των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με την έκθεση του Care Quality Commission Regulator-CQC το 1/4 των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι», που παρέχονται στους ηλικιωμένους στη Βρετανία δεν πληροί τις προδιαγραφές σε ποιότητα και υγιεινή καθώς η επίσκεψη έχει συρρικνωθεί σε 15 λεπτά. Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι, άνω των 65 χρονών βασίζονται σ' αυτή την υπηρεσία, κυρίως για την ανάγκη τους στο πλύσιμο, ντύσιμο και φαγητό και πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι 700.000 ηλικιωμένοι «απολαμβάνουν» υπηρεσίες με αργοπορημένες, εσπευσμένες ή και αναπάντητες επισκέψεις, οι ηλικιωμένοι δεν καταγγέλλουν την πλημμελή φροντίδα υπό το φόβο των αντιποίνων ενώ ουκ ολίγοι ηλικιωμένοι εξαναγκάζονται να πουλήσουν μέχρι και τα ίδια τους τα σπίτια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα επιβίωσής τους. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα εκδηλώνεται σε όλο της το μεγαλείο.

ΔΑΝΙΑ Στο στόχαστρο εκπαιδευτικοί και Παιδεία


ΔΑΝΙΑ
Στο στόχαστρο εκπαιδευτικοί και Παιδεία
Σε νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις προχωρά η λεγόμενη δανέζικη «κόκκινη» κυβέρνηση με το στόχαστρό της αυτή τη φορά να βλέπει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, προτείνει να αυξηθούν οι ώρες εργασίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από το Νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη τάξη να ανέρχονται σε 30 τη βδομάδα. Από την τετάρτη έως την έκτη τάξη σε 35 ώρες τη βδομάδα και από την έβδομη έως την ένατη τάξη σε 37 ώρες. Μάλιστα, παρά την αύξηση των ωρών εργασίας δε θα υπάρξει κάποια αύξηση στους μισθούς των δασκάλων.
Γενικότερος στόχος των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση είναι η περαιτέρω ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, η μείωση των μισθών των δασκάλων, η αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων υπέρ των εργοδοτών που είναι οι δήμοι, ή -όπως προτείνουν διάφορες «δεξαμενές σκέψης»- ακόμα και η «αυτονόμηση των σχολείων», κάτι που σημαίνει ότι όπως και τα Γυμνάσια, πλέον και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα χρηματοδοτείται με ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μαθητή.
Μέχρι σήμερα στο Δήμο της Κοπεγχάγης από τους συνολικά 3.000 δάσκαλους, οι 2.300 έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που θέλει να επιβάλλει η υπ. Παιδείας. Την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Φλεβάρη, έχει προγραμματιστεί διαδήλωση έξω από το Δημαρχείο από τις ομοσπονδίες παιδαγωγών και δασκάλων, όπου καλούν όλους τους άλλους κλάδους και μαζικούς φορείς σε συμπαράσταση.
Βεβαίως, το βασικό πρόβλημα είναι ότι ενώ οι εργαζόμενοι αντιδρούν, αφού θίγονται τα δικαιώματά τους, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να επικεντρώσει τις αντιδράσεις σε κάποιους «λάθος» χειρισμούς από πλευράς κυβέρνησης και προτείνουν σαν λύση τον κοινωνικό διάλογο. Μια πρακτική που εφαρμόζεται δεκαετίες και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε νέες απώλειες, ενώ μόνο κερδισμένο βγαίνει το κεφάλαιο, που υπηρετούν οι διάφορες αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, που στηρίζουν υποτίθεται κριτικά οπορτουνιστικές δυνάμεις (όπως η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία) του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

TOP READ