8 Μαρ 2017

Εναέριος ΝΑΤΟικός ηλεκτρονικός πόλεμος

Εναέριος ΝΑΤΟικός ηλεκτρονικός πόλεμος

«


Πλούσια» είναι η ειδησεογραφία, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, για την παρουσία αμερικανο-ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα. Στις πολεμικές συγκρούσεις στη Λιβύη, στον πόλεμο της Συρίας, στην παρουσία στο Αιγαίο, με πρόφαση την αποτροπή των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Με την παρουσία τους στον Φαληρικό Ορμο, στο λιμάνι του Πειραιά, στη Σούδα και αλλού.

Ωστόσο η παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων είναι έντονη και στον αέρα, χωρίς να είναι ορατή. Πληροφορίες όμως που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, καταδεικνύουν την κυριαρχία του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλιστικού συνασπισμού και στον αέρα.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την έκδοση ΝΟΤΑΜ, δεσμεύοντας εναέριες περιοχές πάνω από την Ελλάδα για την πραγματοποίηση ασκήσεων ηλεκτρονικού πολέμου, με πτήσεις αεροσκαφών AWACS. Πιο συγκεκριμένα, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι από το διάστημα 21 έως και 24 Μάρτη δεσμεύουν εναέριες περιοχές πάνω από την Ανδραβίδα και τη Σκύρο για την πραγματοποίηση ασκήσεων - εφαρμογών ηλεκτρονικού πολέμου.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες με την εμπλοκή της πατρίδας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα το Νοέμβρη, η Ελλάδα ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μεικτό Κλιμάκιο του ΝΑΤΟ για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο. Προχώρησε στην Κύρωση του Μνημονίου Συνεννόησης (MOU) σχετικά με την Οργάνωση, Διοίκηση, Ασφάλεια, Χρηματοδότηση και Επάνδρωση του Μεικτού Κλιμακίου του ΝΑΤΟ για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο [Joint Electronic Warfare Core Staff (JEWCS)], με σκοπό την υποστήριξη του NATO.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης, η Ελλάδα αναλαμβάνει ως ηγετικό έθνος (LEAD NATION) τον συντονισμό και τη διοικητική υποστήριξη για τη διευκόλυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του Μεικτού Κλιμακίου του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μέρος του Επιτελείου του ΝΑΤΟικού στρατηγείου JEWCS, που μέχρι σήμερα εδρεύει στο Γιόβιλτον της Μεγάλης Βρετανίας, στην 113η Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα η ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου «Ramstein Guard 12-2016», με τη συμμετοχή μονάδων και μέσων του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και μέσων του ΝΑΤΟ. Σκοπός της άσκησης, η οποία σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και συντονίστηκε από το ΓΕΕΘΑ, ήταν η διεξαγωγή σύνθετων διακλαδικών επιχειρήσεων σε έντονο περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου, με σκοπό την προαγωγή της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μεγάλες. Το ίδιο μερίδιο ευθυνών έχουν και τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, που επικύρωσαν στη Βουλή το σχετικό Μνημόνιο Συνεννόησης για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο. Η επικύρωση τού αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη Ρωσία. Μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι για εμπλοκή του λαού μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους ενάντια σε άλλους λαούς.

Ολα τα παραπάνω καμιά σχέση δεν έχουν με την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πατρίδας μας. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μιλούν για ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟικά σύνορα στο Αιγαίο, παραγνωρίζοντας στην πράξη τα εθνικά σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Αυτές οι θέσεις είναι επικίνδυνες και ευθέως αμφισβητούν την κυριαρχία της πατρίδας μας. Πολύ περισσότερο, με την όξυνση και την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου, μπορεί να παρέμβουν καθοριστικά και με απρόβλεπτες συνέπειες για την πατρίδα μας, σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία.
Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και επιβάλλει την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης για εμπλοκή στους ανταγωνισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δεν πρέπει να εγκλωβίσει την εργατική τάξη της πατρίδας μας σε αναμονή και ψεύτικες ελπίδες, ή να τους ρίξει στην παγίδα της αστικής τάξης και των κομμάτων της περί της «εθνικής ενότητας». Αντίθετα, μπροστά στον κίνδυνο απαιτείται αποφασιστικότητα και οργάνωση του λαού μας για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης:
  • Για να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Για να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων για αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Για να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η σύνοδος των τεσσάρων...

Η σύνοδος των τεσσάρων...


Μια μόλις βδομάδα απ' όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο τη «Λευκή Βίβλο» με τα 5 διαφορετικά σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, ανοίγοντας και τυπικά τη συζήτηση για την πορεία και το μέλλον της διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου, η «μίνι Σύνοδος» των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, στις Βερσαλίες, έρχεται να προσθέσει το δικό της «βαρύ» κρίκο στη σχετική συζήτηση, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης στα τέλη του μήνα.
Πόσο μάλλον που οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, με τις δηλώσεις τους, έδειξαν για μια ακόμα φορά προς την κατεύθυνση μιας ΕΕ «πολλών ταχυτήτων», όπου ορισμένες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα σε ομάδα «κρίσιμων ζητημάτων» να πηγαίνουν πιο μπροστά «για να μην κολλήσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε σε μια αποστροφή του λόγου της η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η σχετική συζήτηση, όπως και η άποψη της «διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης», ως προσπάθεια συμβιβασμού των αντιτιθέμενων συμφερόντων και των σφοδρών αντιπαραθέσεων που δοκιμάζουν τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής ένωσης, έχει στην προμετωπίδα της την αντιμετώπιση των «πολύ σημαντικών προκλήσεων», στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ, στο έδαφος της ανισομετρίας, οι τάσεις αλλαγών στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων.
Τα όσα συζήτησαν οι ηγέτες των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, στην πραγματικότητα αποτελούν προσπάθεια προσαρμογής της αντιδραστικής πολιτικής της στα νέα αυτά δεδομένα. Με δεδομένη, βέβαια, την προσπάθεια να ανακτήσουν και να κερδίσουν έδαφος, στους σφοδρούς ανταγωνισμούς τους με άλλα καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικά κέντρα, στις κόντρες για το ποιος «θα πάρει το μουντζούρη» για την απαξίωση των τεράστιων συσσωρευμένων κεφαλαίων που βάζουν εμπόδια στην καπιταλιστική ανάκαμψη.
Με δεδομένα τη μόνιμη αντιλαϊκή επίθεση, την ένταση της εκμετάλλευσης, τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν», και το συντονισμό της οικονομικής πολιτικής «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η οικονομία μας είναι ανταγωνιστική», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Από αυτήν την άποψη είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εκείνο που «με μια φωνή» προέταξαν και οι τέσσερις ηγέτες στις δηλώσεις τους ως «πρώτη προτεραιότητα», ενώ περιέχεται και στα 5 σενάρια της «Λευκής Βίβλου», είναι η ανάγκη να αναβαθμιστεί η στρατιωτική συνεργασία, ώστε όχι μόνο να διασφαλίζεται η εσωτερική και εξωτερική «ασφάλεια» των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά, όπως είπε και ο Γάλλος Πρόεδρος, δείχνοντας ευθέως προς την Αφρική, «η Ευρώπη να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο», τα συμφέροντα δηλαδή των μονοπωλίων της στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. `Η, με τα λόγια του Π. Τζεντιλόνι, «παρούσα στον κόσμο και ικανή να προσφέρει ασφάλεια ως αυτό που είναι. Η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη της εποχής μας», «σε μια εποχή που το διεθνές εμπόριο φαίνεται να είναι εκτός μόδας».
Η δε καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε ουσιαστικά στη συζήτηση για την «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση», που, όπως είπε, έχει ξεκινήσει «από τα πρώτα χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τώρα παίρνει τελικά σχήμα», παραπέμποντας και στις προχτεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Αν κάτι επιβεβαιώνεται απ' όλα τα παραπάνω, είναι ότι σε όλες τους τις εκδοχές τα σενάρια που γράφουν και σβήνουν τα αστικά επιτελεία για το μέλλον της ΕΕ έχουν ως κοινό παρονομαστή την επίθεση στην εργατική τάξη, αλλά και τον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που μεγαλώνει τους κινδύνους για ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Το ζητούμενο για την εργατική τάξη και το λαό σε κάθε χώρα είναι να αξιοποιήσει τα προβλήματα συνοχής, τις δυσκολίες που έχουν οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις προς όφελος των δικών τους συμφερόντων, όχι φυσικά μπαίνοντας κάτω από τη μια ή την άλλη σημαία «ευκαιρίας» τμημάτων του κεφαλαίου, όπως π.χ. τις θέσεις του αστικού ευρωσκεπτικισμού, αλλά δυναμώνοντας αποφασιστικά την ενιαία πάλη τους ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του σε κάθε χώρα και για την αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Διασύνδεση με τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ

Διασύνδεση με τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ
Οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ για την παραπέρα ενδυνάμωση της δολοφονικής μηχανής, τεχνολογικά και εξοπλιστικά, το 2017, όπως και η πρεμούρα της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας να εμπλακεί, με τις πλάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιο ενεργά στην τέτοια διαδικασία - με το αζημίωτο βέβαια για το ντόπιο κεφάλαιο, αλλά με τεράστιους κινδύνους για το λαό - αναδείχτηκαν χτες, σε «Ημερίδα ενημέρωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας για τις δυνατότητες συμμετοχής σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ».
Την ημερίδα διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας, στο «πλαίσιο της προώθησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και των κατευθύνσεων του ΥΠΕΘΑ», όπως λέχθηκε επισήμως. Στόχος της ημερίδας, που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα - άλλη μια «πρωτιά» της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - ήταν «η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στους εκπροσώπους της εγχώριας βιομηχανίας και η ενημέρωσή τους επί των απαιτουμένων διαδικασιών για τη διευκόλυνση συμμετοχής τους στα προγράμματα της Συμμαχίας».
Ο ίδιος ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, ανοίγοντας την ημερίδα, εστίασε στις «ευκαιρίες» που ανοίγονται για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω της διασύνδεσής τους με το ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η ευρωατλαντική ασφάλεια πρέπει να συνδυάζεται με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την εθνική βιομηχανία των κρατών - μελών του, ως στοιχείο οικοδόμησης της «ασφάλειας» αυτών των κρατών, την ώρα που η τέτοια διασύνδεση με το ΝΑΤΟ και τους στόχους του είναι ακριβώς που βυθίζει τους λαούς στη δίνη επικίνδυνων εξελίξεων.
***
Το αρμόδιο για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - βιομηχανίας στέλεχος της λυκοσυμμαχίας, Liviu Lazar, αναλύοντας το πλαίσιο αυτών των σχέσεων, τις δραστηριότητες και τις «δυνατότητες» που ανοίγονται, παρέπεμψε στις αποφάσεις που πάρθηκαν στις τρεις τελευταίες Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ (Σικάγο, Ουαλία, Βαρσοβία) περί ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας των κρατών - μελών. Εδωσε, δε, κατευθύνσεις στους παρευρισκόμενους για το πώς να παρακολουθούν την εξέλιξη των αναγκών του ΝΑΤΟ, πώς να ανταποκρίνονται στα στάνταρτ του σχετικά με την παροχή εξελιγμένων και αποδοτικών «προϊόντων», σε συμφέρουσες τιμές και με εξασφαλισμένες γραμμές υποστήριξης του προϊόντος στη συνέχεια.
Μετέφερε προσωπικές εμπειρίες από συζητήσεις του με εκπροσώπους πολυεθνικών του ευρωατλαντικού άξονα για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό στην πολεμική βιομηχανία από άλλα κέντρα (π.χ. Κίνα), πώς θα κατοχυρώσουν θέσεις τους και σε αυτόν τον τομέα ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οπως, επίσης, παρουσίασε προγράμματα έρευνας που «τρέχουν» αυτήν τη στιγμή στο ΝΑΤΟ (π.χ. για επιτήρηση στη θάλασσα, υποστήριξη τάνκερ, ανθυποβρυχιακός πόλεμος, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα ραντάρ, προγράμματα εκπαίδευσης κ.ά.), καλώντας τους παρευρισκόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, υποβάλλοντας συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις.
Ο αρχιπλοίαρχος Στ. Πολυδώρου, που υπηρετεί στο Στρατηγείο Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (SACT), αναλύοντας το πλάνο της λυκοσυμμαχίας για την πολεμική βιομηχανία το 2017, εστίασε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη παραπέρα των δυνατοτήτων της στις νέες τεχνολογίες, στον κυβερνοπόλεμο, στα logistics, στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην επιτήρηση και αναγνώριση.
***
Ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις των ακολούθων Αμυνας της Βρετανίας και των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ειδικά ο Αμερικανός, Scott Miller, εστίασε στις «προκλήσεις» και «ευκαιρίες» που ανοίγονται για την πολεμική βιομηχανία, με στόχο τη διεύρυνση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για την εξασφάλιση «γεωπολιτικής σταθερότητας». Αναφερόμενος στις «σύγχρονες απειλές», μίλησε για κινδύνους στο περιβάλλον πέριξ της Ελλάδας (τρομοκρατία, μετανάστευση κ.ά.) και κάλεσε σε στενότερες συνέργειες στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας για καλύτερη αξιοποίηση μέσων και μεγιστοποίηση των αποδόσεων.
Πρόσθεσε ότι έτσι «θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις» όχι μόνο για ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και για χώρες της ευρύτερης περιοχής, ακόμα κι αν δεν είναι σύμμαχοι ή χώρες - εταίροι του ΝΑΤΟ, καθιστώντας τη χώρα αντικειμενικά επίκεντρο και φορέα υλοποίησης γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την Ανατολική Μεσόγειο.
Από την ημερίδα δεν έλειψαν, βέβαια, και τα «παράπονα», καθώς παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι βιομηχανιών έβαλαν θέμα ότι ενώ πολλά λέγονται για δουλειές και «ευκαιρίες», όπως και για στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου, στην πράξη δεν βλέπουν σημαντικό αποτέλεσμα. Και πώς αλλιώς, αφού η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στην πολεμική βιομηχανία προχωρά τάχιστα, με λίγα μονοπώλια να νέμονται τον κύριο όγκο των εργασιών και των κερδών στον κλάδο - όπως αναγνωρίστηκε και στην ημερίδα - με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις είτε να περιορίζονται σε ρόλο υπεργολάβου είτε να σπρώχνονται σε λουκέτο.
Η διαμάχη ανάμεσα στα διάφορα κέντρα και μονοπώλια για τη διανομή της πίτας των εξοπλισμών καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του λαού. Οπως καμιά σχέση δεν έχει και η προσαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας στις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά και ο σχεδιασμός της αμυντικής βιομηχανίας με τα ίδια κριτήρια, που σηματοδοτούν βαθύτερη και πιο επικίνδυνη εμπλοκή του λαού σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους.

TOP READ