9 Ιουν 2020

BP: Απολύει 10.000 εργαζόμενους, ενώ έχει κέρδη 23,5 δισ. δολάρια τους τελευταίους 27 μήνες!

Στην απόλυση περίπου 10.000 εργαζόμενων, το 15% του προσωπικού της (!!!) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η πετρελαϊκή BP.
Τις ανακοινώσεις της «σφαγής» των εργαζομένων έκανε ο γενικός διευθυντής Μπέρναρντ Λούνεϊ στη διάρκεια διαδικτυακής σύσκεψης που απευθυνόταν στο προσωπικό της BP!  Τους απέλυσε δηλαδή μέσω της τηλεδιάσκεψης!!!
Το στέλεχος του Βρετανικού μονοπωλιακού ομίλου, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι από τις υψηλόβαθμες θέσεις, οι απολύσεις θα είναι μόλις 400. 
«Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις», υπογράμμισε προς τους υπαλλήλους ο γενικός διευθυντής. «Όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι καλό για την BP» και «αυτό θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», πρόσθεσε… 
Ποιο είναι το «καλό» για την BP. Να αυξήσει τα κέρδη της που στις αρχές του 2020 λόγω της πτώσης του τιμή του πετρελαίου και της πανδημίας υποχώρησαν. Απολύονται λοιπόν για το «καλό» της BP. Οι εργαζόμενοι που γέμισαν τα ταμεία της πολυεθνικής με κέρδη τα προηγούμενα χρόνια τώρα πετιούνται στο δρόμο για να διαφυλαχθούν τα κέρδη επίσης για το …«καλό» της εταιρείας. 
Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία-κολοσσός που σήμερα απολύει 10.000 εργαζόμενους είχε:
— Καθαρά κέρδη 12,7 δισ. δολάρια το 2018. 
— Καθαρά κέρδη 10 δισ. δολάρια το 2019
— Καθαρά κέρδη ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2020 που ξέσπασε η πετρελαϊκή κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία.
Το σύνολο: Καθαρά κέρδη 23,5 δισ. ευρώ σε 27 μήνες …αλλά απολύει 10.000 εργαζόμενους για το «καλό» της.
Βέβαια ο γενικός διευθυντής υποστήριξε πως πλέον ο όμιλος δαπανά περισσότερα χρήματα από όσα μπαίνουν στα ταμεία του… Αλλά και όταν έμπαιναν περισσότερα οι εργαζόμενοι της BP δεν πήραν μέρος από τα κέρδη…
Αυτά φυσικά σε ότι αφορά τους εργαζόμενους. Στον αντίποδα ο πετρελαϊκός όμιλος αποφάσισε να διανείμει μέρισμα στους μετόχους του παρότι δεν μπαίνουν πολλά χρήματα στα ταμεία του. 
Αλλά στον καπιταλισμό οι μέτοχοι, είναι μέτοχοι…

Την αποκαθήλωση του αγάλματος του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ πέτυχαν οι διαδηλωτές στην Αμβέρσα


Συνεχίζονται οι αποκαθηλώσεις αγαλμάτων αποικιοκρατών και δουλοκτητών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτή τη φορά σειρά είχε το βελγικό λιμάνι της Αμβέρσας, όπου οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν από πλατεία της πόλης το άγαλμα του μισητού βασιλιά Λεοπόλδου Β’, υπό την πίεση των διαδηλωτών, που είχαν γεμίσει το άγαλμα με κόκκινες μπογιές πριν λίγες μέρες.
Το άγαλμα είχε γίνει πολλές φορές στόχος της οργής διαδηλωτών και αντιρατσιστών στο παρελθόν, ως τώρα ωστόσο παρέμενε στη θέση του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του δημάρχου, Bart de Wever: “Το άγαλμα βανδαλίστηκε σοβαρά την περασμένη εβδομάδα και πρέπει να αποκατασταθεί από το μουσείο αγαλμάτων του Middelheim”. Στη συνέχεια ωστόσο, το γλυπτό θα τοποθετηθεί σε μουσείο κι όχι πίσω στην πλατεία πιθανότατα, όπου για το 2023 σχεδιάζονται εργασίες ανακαίνισης.
Ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β’ ήταν στο βελγικό θρόνο από το 1865 ως το 1909, και πολλά μνημεία είναι αφιερωμένα σε εκείνον σε ολόκληρη τη χώρα. Η βασιλεία του είναι διαβόητη για τη δράση του στις βελγικές αποικίες, και ειδικότερα το “Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό”, που διοίκησε ως προσωπική του ιδιοκτησία. Εκατομμύρια κάτοικοι δολοφονήθηκαν ή εξαντλήθηκαν μέχρι θανάτου στις φυτείες καουτσούκ και σε στρατιωτικές εκστρατείες, την ώρα που ο βασιλιάς συσσώρευε αμύθητα πλούτη. Το αίτημα για την απομάκρυνση όλων των αγαλμάτων του Λεοπόλδου από τις Βρυξέλλες έχει ήδη συγκεντρώσει 64.000 υπογραφές.
Η κίνηση των διαδηλωτών να πετάξουν τις μπογιές, έρχεται στον απόηχο της αποκαθήλωσης αγάλματος δουλέμπορου στο Μπρίστολ της Βρετανίας, τα συνθήματα σε άγαλμα του Τσόρτσιλ στο Λονδίνο, αλλά και πολλές απομακρύνσεις αγαλμάτων από διαδηλωτές σε πόλεις του νότου των ΗΠΑ, όπου αφθονούν ακόμα αδριάντες δουλοκτητών και στρατηγών των Νοτίων της εποχής του Αμερικανικού Εμφυλίου.

«Δεν αποδέχομαι τη δωρεά της διάσπασης και της χειραγώγησης» λέει νοσηλεύτρια στο “Αττικόν” προς τη διοίκηση και το Ίδρυμα Νιάρχος


Τη δική της απάντηση δίνει η νοσηλεύτρια Φωτεινή Μουζουράκη, που εργάζεται μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», τόσο στη διοίκηση του νοσοκομείου και την κυβέρνηση, όσο και στο ίδρυμα «Νιάρχος» για τη «δωρεά» του. Σημειώνεται ότι πρόκειται για «δωρεά» η οποία διαχωρίζει το προσωπικό των νοσοκομείων, καθώς κατευθύνεται σε συγκεκριμένες κλινικές που σύμφωνα με το ίδρυμα βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η εργαζόμενη νοσηλεύτρια δηλώνει ότι αν και δικαιούται το ποσό της δωρεάς, δεν επιθυμεί να το εισπράξει, καθώς «σκοπό έχει το διαχωρισμό μας σε περισσότερο ή λιγότερο “εκτεθειμένους στον ιό”, σε λιγότερο ή περισσότερο παραγωγικούς, σε καλούς ή κακούς, ικανούς και ανίκανους».
Σημειώνεται επίσης ότι πρόκειται για εργαζόμενη που μαζί με χιλιάδες νοσηλευτές σε όλη τη χώρα ζουν μέσα στην ανασφάλεια, αφού η κυβέρνηση αρνείται να τους μονιμοποιήσει. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια, τα τελευταία 2μιση χρόνια, έχει υποστεί 7 μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου, απόδειξη και αυτό του πως «κατανοείται» η νοσηλευτική φροντίδα…
Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα επιστολή – δήλωση της Φωτεινής Μουζουράκη έχει ως εξής:
«Είμαι νοσηλεύτρια με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», όπως και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη χώρα που κρατάνε ολόκληρα νοσοκομεία και κλινικές ανοιχτές και όρθιες.
Σε αυτό το τρίμηνο που πέρασε, πολλοί συμβασιούχοι συνάδελφοι μαζί με μόνιμους στελεχώσαμε μονάδες και τμήματα covid-19. Τον πρώτο καιρό, τα μέτρα προστασίας ήταν μετρημένα. Δίναμε κυριολεκτικά μάχη για να εξασφαλίσουμε πως όλοι οι εργαζόμενοι θα μπαίνουμε μέσα ασφαλείς σε όλες τις βάρδιες. Αυτό τρίμηνο φάνηκε ότι κανείς δεν περισσεύει.
Το “ευχαριστώ” της κυβέρνησης για αυτή την προσπάθεια εξακολουθεί να είναι η άρνησή της στο αίτημά μας για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, οι οποίοι κατά κοινή ομολογία καλύπτουν ζωτικές ανάγκες στα νοσοκομεία. Ποτέ ως τώρα, κανένας από εμάς τους νοσηλευτές δεν ζήτησε κάτι παραπάνω από το αυτονόητο: Δηλαδή αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις και ένταξή μας στα ΒΑΕ. Δεν ζητιάνεψα ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος συνάδελφος για δωρεές από διάφορους επαγγελματίες “φιλεύσπλαχνους”.
Δεν εναντιώνομαι με τους συναδέλφους που θα πάρουν τα χρήματα της δωρεάς. Το δικαιούνται και αυτό και ακόμα περισσότερα. Κατά τη γνώμη μου, το κύριο είναι όλοι μας να ισχυροποιήσουμε την ανοσία μας απέναντι στις επιδιώξεις τέτοιου είδους “φιλάνθρωπων”. Άλλωστε, οι κατά καιρούς “δωρεές” τους δεν βελτίωσαν, αλλά αντίθετα επιδείνωσαν τη θέση μας.
Προσωπικά δηλώνω ότι δεν αποδέχομαι τη δωρεά του ιδρύματος “Νιάρχος”, γιατί σκοπό έχει τη διάσπαση και χειραγώγηση των συναδέλφων, γιατί σκοπό έχει το διαχωρισμό μας σε περισσότερο ή λιγότερο “εκτεθειμένους στον ιό”, σε λιγότερο ή περισσότερο παραγωγικούς, σε καλούς ή κακούς, ικανούς και ανίκανους.
Ενώνω τη φωνή μου με όλους τους συναδέλφους, στην κλαδική απεργία στις 16 Ιούνη, αίτημα της οποίας είναι και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
ΥΓ: Στη δική μου περίπτωση, το “ευχαριστώ” ήταν διπλό, αφού δεν ήρθε μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τη διεύθυνση της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Αμέσως μόλις η κλινική που υπηρετώ σταμάτησε να είναι κλινική covid-19 και επανήλθε στην πρότερή της λειτουργία, θέλουν να με αλλάξουν τμήμα για 7η φορά, μέσα σε διάρκεια 2,5 ετών!!! Έτσι μάλλον κατανοούν τη νοσηλευτική φροντίδα. Με νοσηλευτές αναλώσιμους, αριθμούς που θα καλύπτουν κενά, εξουθενωμένους. Το μόνο το οποίο προσωπικά απαιτώ από τη διεύθυνση της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι να μη μετακινηθώ τμήμα».
Από 902.gr

TOP READ