8 Ιουν 2012

Η βαρβαρότητα κυριολεκτικά μας πνίγει για να στηριχθούν τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων, των μονοπωλίων


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.)
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος πλ. Βάθη, τηλ.: 2105221411, www.eskamea.gr, seaan@hotmail.gr

Η βαρβαρότητα κυριολεκτικά μας πνίγει για να στηριχθούν τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων, των μονοπωλίων.
Οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι εργαζόμενοι, ο λαός μας σε κίνδυνο!

  Κόβουν φάρμακα σε  καρκινοπαθείς, χρόνιους πάσχοντες. Τα επιδόματα των ΑΜΕΑ στα αζήτητα. Νοσοκομεία κυριολεκτικά σε διάλυση. Ιδρύματα(Άσυλο Ανιάτων, ΕΙΑΑ και όχι μόνο) που δεν εξασφαλίζουν ούτε το φαγητό στους ασθενείς, ενώ παρακρατούν τις συντάξεις των νοσηλευόμενων. Την ίδια στιγμή τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, δεξιόστροφης ή αριστερόστροφης διακυβέρνησης διαγκωνίζονται για καλύτερους κόμπους στη θηλιά στο λαιμό του λαού για την υγιή ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα δημόσιου(!!!) και ιδιωτικού(!!!) τομέα! Αν όλα αυτά πριν τις εκλογές σκεφτείτε τι μας ετοιμάζουν για μετά παλιοί και νέοι εθνοσωτήρες.

Κανένας φόβος! Κανένας πανικός! Η δύναμή τους είναι η δικιά μας υποταγή!

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!!!

·         Να εξασφαλιστούν τώρα δωρεάν φάρμακα για όλους όσους τα έχουν ανάγκη.
·         Χρηματοδότηση τώρα εξολοκλήρου από κρατικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και των ιδρυμάτων για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων που περιθάλπουν.
·         Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια-ειδική αγωγή, με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς
·         Εδώ και τώρα να καταβληθούν τα επιδόματα των ΑΜΕΑ.
·         Να εξοφληθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ στους αυτοαπασχολούμενους υγειονομικούς.
·         Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια.
·         Όχι στα σφαγεία των ΚΕΠΑ και της απογραφής.
·         Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000€ για όλες τις οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των αντιλαϊκών μέτρων των κυβερνήσεων και της κρίσης.
·         Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις στα κέντρα ειδικής αγωγής και πρόνοιας όπως στην ΕΓΝΟΙΑ, τον ΕΡΜΗ, τον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑ. Απαγόρευση των απολύσεων σε υγεία-πρόνοια-ειδικά αγωγή.
·          
ΚΑΜΙΑ ΠΙΣΤΗ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ!
ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!

Για τα κέρδη τους μας οδηγούν σε τραγωδία. Η λυκοσυμμαχία της ΕΕ μας συνθλίβει. Αυτοί που μας τραβάνε τη θηλιά, σε αυτό το λάκκο των λεόντων θέλουν να μας κρατήσουν. Πυκνώνουμε τις γραμμές του αγωνιστικού, αναπηρικού κινήματος. Στηρίζουμε αποφασιστικά τις δυνάμεις που χρόνια μας προειδοποιούσαν για αυτό που έρχεται, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κόντρα στη θύελλα!!!

ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!


Η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ
Το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου

Iσπανικός πανικός - Οι ταυρομάχοι στο χώμα;


Iσπανικός πανικός - Οι ταυρομάχοι στο χώμα; 




  Μόλις μεταδόθηκε από το  Reuters η είδηση για έκτακτη σύνοδο το Σαββατοκύριακο με θέμα το αίτημα της Ισπανιας για πακέτο στήριξης για τη διάσωση των τραπεζών και της οικονομίας της.


 Τι συμβαίνει όμως στην Ισπανια; Γιατί βουλιάζει αυτή η μεγάλη οικονομία απειλώντας να δώσει τη χαριστική βολή στο ευρώ και ποιος ξέρει πόσο μεγάλο  χτύπημα στην Ευρωπαική και την παγκόσμια οικονομία ή και στον ίδιο τον καπιταλισμό; Ειναι η Ισπανια Ελλάδα; Φταίει η Ελλάδα για την κρίση στην Ισπανία όπως λεει ο Ραχόι ή όχι; Κι αν όχι γιατί το λέει;
 Ειναι μια σειρά από ερωτήματα που δεν απαντιούνται σε ένα σύντομο άρθρο. Εκτός κι αν δεις τα πράγματα στην πιο βαθιά, την πιο απλή αλλά όχι απλοική τους διασταση. Αυτήν που λεει πως η κριση αυτή είναι μια βαθιά παγκόσμια συστημική κρίση.
 Στην Ισπανία λοιπόν δεν συμβαίνει κατι εντελώς διαφορετικό από την Ελλάδα. Και η Ισπανία όπως και η Ελλάδα βιώνει την ίδια καπιταλιστική κρίση που απλά παρουσιάζεται με διαφορετικά συμπτώματα.
  Αν δούμε την κρίση που ζούμε εμείς σαν κρίση χρέους φυσικα δεν ζούμε την ίδια κρίση. Ομως στην Ελλάδα δεν ζούμε κρίση χρέους. Ζούμε τη βαθιά συστημική καπιταλιστική κρίση που εδω στα μέρη μας εμφανίστηκε σαν κρίση Δημόσιου χρέους.
 Η εγγενής απληστία του καπιταλισμού(με οικονομικούς όρους λέγεται και ανταγωνισμός), που αποτελούσε και "κίνητρο" για την ανάπτυξή του γι αυτούς που λίγα χρόνια πριν έλεγαν γελώντας εξυπνάδες του τύπου "και τι κακό έχει η απληστία", έστειλε τον καπιταλισμό με προδιαγεγραμμένο τρόπο στο κυνήγι κερδών μέσω των χρηματιστηριακών αγορών. Προηγουμένως είχε ληφθεί πρόνοια οι αγορές να είναι ρυθμισμένες με τετοιο τρόπο που κυριολεκτικά να χάνεται η μπάλα και να μην μπορεί αντικειμενικά να υπάρχει οποιουδήποτε είδους δημόσιος έλεγχος ειδικά για τους μεγάλους παίκτες. Οταν έσκασε η φούσκα των subrimes στις ΗΠΑ, αυτοι που ήξεραν άρχισαν να πουλάνε αδύναμα στοιχεία ενεργητικού των οίκων και των τραπεζών, που είχαν βουτηχθεί στις "ασφαλείς" αυτές επενδύσεις μέχρι το κόκκαλο, προσπαθώντας να σωσουν από την καταστροφή τους πυλώνες του συστήματος. Στη δική μας περίπτωση, λόγω του υψηλού Δημόσιου χρέους, που όμως ήταν εντός αποδεκτών ως τότε ορίων, άρχισαν να πουλάνε κρατικά ομόλογα με αποτελεσμα να ανέβει το κόστος δανεισμού σε τέτοιο σημείο που να 'αναγκασθεί" η Ελλάδα να βγεί εκτός αγορών.
 Στην περίπτωση της Ισπανίας η αχίλλειος πτέρνα ήταν από την αρχή οι τράπεζες. Η κρίση στην Ισπανία, όσο κι αν έχει ξεχαστεί αυτό, είχε αρχίσει πιο  νωρίς από τη δική μας. Θα θυμούνται πολλοί τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας των εταίρων Ισπανών, όταν ο κατασκευαστικός τομέας που είχε καταλάβει ενα τεράστιο ποσοστό του  ΑΕΠ, άρχισε να καταρρέει αφού είχε πρώτα ξεπερασει όλα τα όρια. Μεγάλες εταιρειες ξέφυγαν πέρα από καθε δεδομένο "παραγωγικότητας" αγνοώντας εντελώς το αν θα υπήρχε ζητηση για την προσφορά που δημιουργούσαν. Για να το πούμε με απλά λόγια το μόνο  που ενδιέφερε και τους κατασκευαστές(και τους μετόχους τους) αλλά και τους τραπεζίτες-δανειστές(είναι οι ίδιοι σε γενικές γραμμές δανειστές που δανειζουν και κράτη), ήταν να παρουσιάσουν "ανοδικούς δείκτες" στις αγορες και να επωφεληθούν από το τζόγο. Μόνο που όταν όπως ήταν λογικό σταμάτησαν να υπάρχουν αγοραστές των δημιουργημάτων τους, πραγματικών ή χάρτινων, τότε οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων(ενεργητικών) των εταιρειών τους άρχισαν να καταρρέουν. Αμέσως οι παίκτες που συνοστιζόντουσαν στις καλές μέρες γύρω από το μέλι των μεγάλων κερδών που προέκυπταν, άρχισαν να τους εγκαταλείπουν. Όπως και στη δική μας περίπτωση σε συνδυασμό και με την κρίση των subrimes, οι παίκτες που είχαν στα χέρια τους εταιρικά ομόλογα και μετοχές αυτων των εταιρειών που ενεργοποιούνταν στην Ισπανια άρχισαν να τα πουλάνε. Η πτώση των δεικτών, η επιβράδυνση και κατόπιν η ύφεση ήταν αναμενόμενα. Η μόνη διαφορά με την Ελλάδα ήταν το σχετικά χαμηλό χρέος της Ισπανίας που άρχισε όμως κι αυτό να διογκώνεται. Οι παίκτες προβλέποντας το φαινόμενο άρχισαν να πουλάνε και κρατικά ομόλογα ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού. Το πρωτο ελληνικό PSI τον Ιούλιο και  o τρόπος λειτουργίας του EFSF που υποχρέωνε καποιες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανια που είχαν ήδη παρουσιάσει πρόβλημα κόστους δανεισμού να δανειζουν μέσω του EFSF την Ελλάδα με μικρότερο επιτόκιο από ότι δανείζονταν οι ίδιες έστειλε το πρόβλημα στον ουρανό. Παρά τα 100άδες δις που ξοδεύτηκαν από την ΕΚΤ για παρεμβάσεις πυρόσβεσης των σπρενς που είχαν βγάλει φτερά δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει λύση. Η φωτιά πια είχε δημιουργήσει μέτωπο που δεν ελεγχόταν. Η κρίση των τραπεζων όπως η Bankia μεταφερόταν στο κράτος όσο κι αν είχαν προσπαθήσει να την κρύψουν κάτω από το χαλί.


 Τις τελευταιες εβδομάδες άρχισαν οι προσπαθειες διάσωσης. Τι ακριβως "διάσωση" ήταν αυτή όμως;
 Οπως στην Ελλάδα εκδίδαμε ομόλογα για να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσιου χρέους, στην Ισπανία αποφασισαν επίσης να εκδώσουν κρατικα ομόλογα που θα δώσουν στην Bankia που θα τα δώσει στην ΕΚΤ, που θα τους δώσει πίσω το χρήμα που της χρειάζεται! Ενας ωραίος απίστευτος κύκλος που θα μπορουσε να είναι πιο απλός. Να δώσει δηλαδή απ'ευθείας το Ισπανικό κράτος τα δις που  ήθελε η Bankia για τη "σωτηρία" της αφού τα δανειστεί και  να πάρει από τη Bankia όπως και τώρα μετοχές μιας χρεοκοπημένης τράπεζας. Οπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι ακριβώς ίδιο. Το πρόβλημα μιας τράπεζας γίνεται Δημόσιο χρέος που επιβαρύνει τον Ισπανικό λαό. Η άνοδος του χρέους ανεβάζει κατοπιν το κόστος δανεισμού που ανεβάζει με τη σειρά του το Δημοσιο χρέος κ.ο.κ. δημιουργώντας άλλη μια αρνητική δίνη. Τελος έρχεται η Ισπανική κυβέρνηση κατ'απαίτηση των δανειστών της και ζητάει θυσίες από τον Ισπανικό λαό πράγμα που βυθίζει την αγοραστική δύναμη και δημιουργεί τέλειες συνθήκες ύφεσης σε άλλη μια χώρα! Το ερώτημα είναι βέβαια αν μπορούσε να αποφευχθεί όλο αυτό όπως θα προσπαθήσουν να πείσουν τώρα τους Ισπανούς κατηγορώντας όλους, κι από τους πρώτους και την Ελλάδα, εκτός από τον άτιμο τον καπιταλισμό. Η απάντηση είναι φυσικά ΟΧΙ! Δεν μπορούσε να αποφευχθεί γιατί κανείς δεν μπορούσε να απαγορέψει στις ξένες τράπεζες που δάνεισαν νομίμως τις Ισπανικές εταιρείες (και τράπεζες) για να δημιουργήσουν το Ισπανικό αναπτυξιακό "θαυμα".
 Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, προιόντων και υπηρεσιών αλλά και ο εύκολος δανεισμός λόγω ευρώ (μπορείτε να το λέτε με μια λέξη και Μάαστριχτ ή Ευρωπαική καπιταλιστική ολοκλήρωση) χάρισε και στην Ισπανία τα δώρα που χάρισε και στην Ελλάδα.
 Θα καταρρεύσει λοιπόν η Ισπανία; Οπως φαίνεται βαδίζει με ταχύτατο τέμπο στα βηματα της Ελλάδας με μαθηματικη ακρίβεια. Και βεβαια ανάλογο θα είναι το χτύπημα και στο ευρω αφού η Ισπανία είναι  περίπου 4 φορές μεγαλύτερη οικονομία από την Ελλάδα με ΑΕΠ μεγαλύτερο από της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μαζί. 
 Τελειώνοντας απαντάμε και στο τελευταίο ερώτημα. Αφου δεν φταίει η Ελλαδα όπως λεει ο κ.Ραχόι γιατί και αυτός και άλλοι επιμένουν; Μα γι αυτό υπάρχουν οι αστοι πολιτικοί και οι κομματικοί τους σχηματισμοί. Για να κρύβουν διαρκώς την αλήθεια από τους λαούς. Και στη συγκεκριμένη φάση για να κρύψουν από αυτούς που υποφέρουν τη μονη πραγματικοτητα που έχει αρχίσει πια να βγάζει μάτι.
 Πως η αιτία της κρίσης είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.
 Και πως ο καπιταλισμός έχει φάει πια τα ψωμιά του και για να ζήσει ο ίδιος έχει αποφασίσει να εξοντώσει εμάς. Κι όταν λέμε όλους εννοούμε όλους...


 Αναρτήθηκε από  Γιώργος Σαρρής

Κασιδιάρικα κι επώδυνα


Κασιδιάρικα κι επώδυνα 






"Η επίθεση του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής σε υποψηφίους άλλων κομμάτων είναι απαράδεκτη, προκλητική και οφείλει να προβληματίσει όλους μας για το πού πάει ο τόπος και η Ελληνική Δημοκρατία. Οι προπηλακισμοί, οι φραστικές και φυσικές επιθέσεις εναντίον δημοσίων προσώπων από ακραία αριστερά και ακροδεξιά στοιχεία νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις ενθαρρύνθηκαν από Μέσα Ενημέρωσης. Από την ώρα που όλες αυτές οι ενέργειες έμειναν ατιμώρητες, όπως συνέβη στην περίπτωση του βουλευτή κ. Χατζηδάκη, η φραστική βία και ο προπηλακισμός έγιναν η ρουτίνα και βοήθησαν στην ενίσχυση των πολιτικών άκρων. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ασφαλώς σε αυτήν την κατεύθυνση η ιδιωτική τηλεόραση, η οποία, τυφλωμένη από το κυνήγι της τηλεθέασης, έφερε στο πολιτικό προσκήνιο γραφικές ή παρανοϊκές προσωπικότητες και βασίσθηκε στη συνταγή των τηλεκαβγάδων χωρίς όρους ή όρια. Η χθεσινή απαράδεκτη συμπεριφορά του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής ήταν, συνεπώς, ένα προβλεπτό σημείο σε ένα μακρύ και ολισθηρό κατήφορο προς την ανεξέλεγκτη βία και το ξεκαθάρισμα πολιτικών και άλλων λογαριασμών με κάθε μέσο. Αυτός ο καταστροφικός κατήφορος ή θα σταματήσει άμεσα με την επιβολή του νόμου ή θα έχει απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες για τη Δημοκρατία, τη συνοχή της κοινωνίας και την ίδια την υπόσταση του ελληνικού κράτους."




 Το παραπάνω κείμενο αποτελεί το κύριο άρθρο της σημερινής "Καθημερινής". Πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποσπάσει την συγκατάβαση και τα ευνοϊκά σχόλια του μέσου μη υποψιασμένου πολίτη και του μέσου φιλήσυχου οικογενειάρχη. Όμως, στην βάση του, πρόκειται για ένα πρόστυχο κείμενο. Και εξηγούμαι:


 1) Το "πού πάει ο τόπος και η Ελληνική Δημοκρατία" (προσέξτε ότι δεν μιλάμε γενικά για την δημοκρατία, έτσι;) δεν περιμέναμε την συμπεριφορά τού Κασιδιάρη για να το καταλάβουμε. Το έχουμε εδώ και χρόνια πάρει χαμπάρι (και, μάλιστα, πολύ καθαρά) από το πώς η αστική εξουσία γράφει στα παπάρια της τον απλό πολίτη, φροντίζοντας για τα συμφέροντα των ολίγων κι από το πώς το αστικό καπιταλιστικό σύστημα κόβει και ράβει την έννοια της Δημοκρατίας στα μέτρα του, δημιουργώντας την δική του "δημοκρατία". Και για να τελειώνουμε: όπως δεν φτιάχνει μόνο η νύφη στραβά ψωμιά, έτσι δεν φταίει μόνο η Χρυσή Αυγή για την κατάντια τής δημοκρατίας ΤΟΥΣ.


 2) Προσέξτε με πόσο έντεχνο τρόπο ο συντάκτης τού κειμένου βάζει όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι. Οι σφαλιάρες τού Κασιδιάρη εξομοιώνονται ευθέως μεν με την ανώνυμη καταμουτσουνιά που έφαγε ο Χατζηδάκης, εμμέσως δε με τα γιαούρτια τού Πάγκαλου, με τα φάσκελα της "πλατείας" και με τα μπινελίκια προς όλους εκείνους τους καραγκιόζηδες που είχαν (και έχουν) το θράσος να υποστηρίζουν ότι είχαν πατριωτικό καθήκον να ψηφίσουν τα μνημόνια για το καλό τού τόπου. Συνεπώς, καλέ μου αναγνώστη τής "Καθημερινής", αν διαφωνείς με την ενέργεια του Κασιδιάρη, πάψε να βρίζεις τους πολιτικούς γιατί γίνεσαι ένα με δαύτον.


 3) Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στην εμφάνιση και στο θέριεμα τέτοιων "κασιδιάρικων" φαινομένων έχει μεγάλη ευθύνη και "η ιδιωτική τηλεόραση, η οποία, τυφλωμένη από το κυνήγι της τηλεθέασης" κλπ. Συμφωνώ απολύτως. Συμφωνώ αλλά αισθάνομαι ότι ο αρθρογράφος με φτύνει κατάμουτρα, καθώς σκέφτομαι ότι η "Καθημερινή" και ο "Σκάι" αποτελούν το "κίτρινο" και το "καφέ" τού ίδιου λερωμένου σώβρακου.


 4) Το σημαντικώτερο σε τούτο το άρθρο είναι η προσπάθεια ταύτισης των "πολιτικών άκρων" και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται κοινή αναφορά σε "ακραία αριστερά και ακροδεξιά στοιχεία". Μπορεί αυτές οι εκφράσεις να φαίνονται ανώδυνες αλλά, αν προσμετρήσουμε την επιμονή των αστών δημοσιογράφων για ταύτιση φασισμού-κομμουνισμού (σύμφωνα με την πάγια πολιτική τής Ευρωπαϊκής Ένωσης), δεν υπάρχει τίποτε ανώδυνο. Εμφανώς, ο αρθρογράφος καταδικάζει τον φασιστικό τραμπουκισμό αλλά υπογείως επιχειρεί ύπουλο πλήγμα και κατά του κομμουνισμού, εφ' όσον για τον "σύγρονο δημοκράτη ευρωπαίο" ο κομμουνισμός πρέπει να συνιστά "άκρο" και "εκτροπή από την νομιμότητα".


 5) Σημειώστε τον "κώδωνα κινδύνου" περί "ανεξέλεγκτης βίας". Αλήθεια, τί παναπεί "ανεξέλεγκτη" βία και ποιό είναι το αντίθετό της; Η "ελεγχόμενη" βία; Κι αν ναι, ελεγχόμενη από ποιόν; Θα μου πείτε ότι πρόκειται για μαλακία "εν τη ρύμη τού λόγου". Θα απαντήσω ότι "γλώττα λανθάνουσα τ' αληθή λέγει". Προφανώς, ο "δημοκράτης" αρθρογράφος νοσταλγεί τα ωραία χρόνια των "φιλοξενιών" στα ασφαλίτικα κρατητήρια και των "διακοπών" στα ξερονήσια, αλλά... "ας όψεται η φυματίωση", που έλεγε κι ο μεγάλος Κατσαντώνης.


 6) Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι τι εννοεί ο αρθρογράφος όταν επικαλείται την επιβολή τού νόμου. Το να συλλάβει τον Κασιδιάρη λόγω χειροδικίας, πάει καλά. Αλλά τί άλλο να κάνει ο νόμος; Να θέσει εκτός νόμου την Χρυσή Αυγή (ενδεχομένως δε και το ΚΚΕ, ως το άλλο άκρο); Ή, μήπως, να απαγορεύσει σε κάποιους (έστω φασίστες) να πιστεύουν ό,τι γουστάρουν να πιστεύουν; Μα, δεν είναι αντιδημοκρατικά αυτά τα πράγματα; Από πότε η Δημοκρατία απαγορεύει την ελεύθερη σκέψη και κατευθύνει τα "πιστεύω" οποιουδήποτε ανθρώπου; Και για να τελειώνουμε, την σωστή τοποθέτηση την έκανε χτες βράδυ η Λιάνα, λέγοντας ότι η καταδίκη αυτών των φαινομένων δεν γίνεται ούτε με προσωπικές μηνύσεις ούτε με παρέμβαση του νόμου αλλά με λαϊκή ετυμηγορία. Τόσο απλά.




 ΥΓ: Σήμερα απέφυγα οποιαδήποτε αναφορά στον ΣυΡιζΑ. Εσκεμμένα. Θέλω να περάσω ένα ήρεμο σαββατοκύριακο. Έρρωσθε!

 Ετικέτες Σχόλια 
 1 σχόλια: 


 Δημήτρης είπε... 


 Πιθανότατα σε λίγο θα ακούσουμε "αιτήματα δημοκρατών" που θα ζητάν τίθενται τα "ακραία κόμματα εκτός νόμου δια την ασφάλειαν των πολιτών και της δημοκρατίας". Θα κρατήσουν νόμιμους μόνο το πασόκ και τη ΝΔ! Ίσως και αυτό το ρόλο να έπαιζε ο Κασιδιάρης και η ΧΑ γενικότερα. Το αίτιο για έναρξη ιδεολογικών διωγμών.


COGITO ERGO

Γ. Τούσσας: Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου διαφημίζουν ανάπτυξη... για τους λίγους ΚΕΡΚΥΡΑ


Γ. Τούσσας: Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου διαφημίζουν ανάπτυξη... για τους λίγουςPDFΕκτύπωση
1PAGE 1PAGE
Κείμενο: CorfuPress.com on Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 02:54   
toussas-xaralambous-samoilis1
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας βρίσκεται στην Κέρκυρα, για την κεντρική προεκλογική ομιλία του κόμματος. Το πρωί της Πέμπτης έδωσε συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ, καταδικάζοντας τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου, εντάσσοντας στα κόμματα που την υπηρετούν τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για τις πολιτικές του μνημονίου που οδήγησαν τη χώρα στη λιτότητα, παρέθεσε και προβλήματα που υπάρχουν, αντιπαράθεσε τις θέσεις του ΚΚΕ και κάλεσε συστράτευση γύρω από το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτιά του.

Η ομιλία Τούσσα στη συγκέντρωση του ΚΚΕ

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες,  τους άνεργους, τους φτωχούς    αγρότες,   τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους τους νέους και τις νέες   να   ενισχύσουν με τη ψήφο τους το ΚΚΕ  και  στις  εκλογές της 17ης  Ιούνη, να   μην υποκύψουν, να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να αποκρούσουν το νέο κύμα των πιέσεων, της κινδυνολογίας, των εκβιασμών, των εύκολων λύσεων και των αυταπατών, το άθλιο εμπόριο φόβου από τη μια και ψεύτικης ελπίδας από την άλλη που χρησιμοποιούνται για να χειραγωγηθεί ο λαός μας.    
Να ενισχύσουν αποφασιστικά  το ΚΚΕ   γιατί:
Δυνατό ΚΚΕ και εργατικό, λαϊκό κίνημα είναι προϋπόθεση  για να σταθεί μας όρθιος ο λαός.
Μόνο έτσι μπορεί να πιάσει τόπο η αγανάκτηση από την αντιλαϊκή πολιτική, η απόφαση απεγκλωβισμού από την κινδυνολογία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Τα δύο αυτά κόμματα πτώχευσαν το λαό. Σε συνεννόηση με τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, την Ευρωπαϊκή Ένωση σάρωσαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μείωσαν δραματικά τους μισθούς και τις συντάξεις, φόρτωσαν  αβάσταχτα φορολογικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες. Νέοι και νέες
Προσέξτε πολύ. Κάθε ψήφος στη «Χρυσή Αυγή» στρέφεται  κατά του λαού και της νεολαίας μας. Όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί, να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο, να καλυφθεί πίσω από το πρόβλημα της μετανάστευσης και να παρουσιαστεί στη νεολαία ως αντισυστημικό κόμμα, είναι επικίνδυνο κόμμα. Κόμμα φασιστικό, υποστηριχτής του Χίτλερ και των Ταγματασφαλιτών στην Ελλάδα, φορέας των πιο ακραίων αντιδημοκρατικών θέσεων, στην υπηρεσία του κεφαλαίου, γέννημα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Λέμε σε όλους τους εργαζόμενους. Σκεφτείτε πολύ την προσπάθεια που  είναι σε εξέλιξη  από την αστική τάξη    για την αναμόρφωση  του αστικού του πολιτικού  συστήματος.
Από τη μια ο «κεντροδεξιός πόλος» με βάση τη Ν.Δ και άλλες επίσης φθαρμένες δυνάμεις που συγκεντρώνονται για να εφαρμόσουν την ίδια δοκιμασμένη αντιλαϊκή πολιτική.
Από την άλλη ο κεντροαριστερός  πόλος,  με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ για να ζωντανέψουν τη σοσιαλδημοκρατία, να φτιάξουν ένα  άλλο ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη του μορφή, να χειραγωγήσουν το λαό.
Πρόκειται  για καλοστημένη παγίδα για  να κλείσουν το δρόμο λαϊκών δυνάμεων προς το ΚΚΕ, να χτυπήσουν το ΚΚΕ, να εμποδίσουν την ανάπτυξη του εργατικού, λαϊκού ρεύματος που δεν συμβιβάζεται με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τη λογική της ταξικής συνεργασίας,  διεκδικώντας  ανάπτυξη που αντιστοιχεί στα λαϊκά συμφέροντα.
Κοινός παρανομαστής του λεγόμενου κεντροδεξιού  και κεντροαριστερού πόλου είναι  η παραμονή πάση θυσία στην ΕΕ, η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που οδηγεί  το λαό  στη φτώχεια, στην απόλυτη εξαθλίωση, στη  χρεοκοπία.
Όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ καλούν το λαό να προσκυνήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι και να κάνουν δεν μπορούν να διαγράψουν την αλήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι  ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση που δημιούργησε το μεγάλο κεφάλαιο για να εκμεταλλεύεται οργανωμένα τους λαούς.
Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χειροτέρευσε δραματικά η κατάσταση των εργαζομένων.Ξεκληρίζουν τη  φτωχή  αγροτιά και συντρίβουν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες
Η αντιλαική στρατηγική της Ε.Ε είναι δεδομένη, έρχεται νέα θύελλα   αντεργατικών μέτρων στις 18 Ιούνη,  η σύγκρουση  είναι αναπόφευκτη
Δεν θα δει ο λαός άσπρη μέρα χωρίς ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κυριαρχία των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Οι  επιχειρηματικές επενδύσεις που  περιλαμβάνονται   στην πρόταση της   ΕΕ για την ανάπτυξη στη Ελλάδα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Απρίλη 2012  θα  γίνουν σε τομείς  που απαιτούν ολιγάριθμο επιστημονικό και  εργατικό δυναμικό. Επενδύσεις στην Ενέργεια, στις μεταφορές, στα οδικά δίκτυα, στις ΕΟΖ  με  κριτήριο το κέρδος των Γερμανικών, Γαλλικών, Ιταλικών, Ελληνικών  μονοπωλίων, εργατικό δυναμιικό  με μισθούς Βουλγαρίας και  ακόμα παρακάτω Κίνας, Ινδίας
Η   Σύσταση  της Ευρωπαικής  Επιτροπής   για την Ελλάδα {(COM 2012 )- 307 που   δόθηκε  στη δημοσιότητα στις 30 Μάη  2012   για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας το 2012 και το πρόγραμμα σταθερότητας  της  Ελλάδας για την περίοδο 2012 - 2015 είναι μία και μοναδική: Απαρέγκλιτη    εφαρμογή των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, της βάρβαρης πολιτικής που έχουν συμφωνήσει τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου με τους συμμάχους τους την ΕΕ και την τρόικα
Και από την άλλη ¨μεριά, ζεστό  χρήμα,  πακτωλό  επιδοτήσεων των τραπεζών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μονοπωλίων. Σύμφωνα με  τη χθεσινή  ανακοίνωση της   Ευρωπαϊκής   Επιτροπής  σχετικά  με τα νέα μέτρα διαχείρισης κρίσεων των   τραπεζών,   «από τον  Οκτώβριο του 2008 μέχρι  τον Οκτώβριο του 2011, η Επιτροπή ενέκρινε  μέτρα χορήγηση  κρατικής ενίσχυσης   στις τράπεζες της ΕΕ  ύψους  4, 5  τρισεκατ. ευρώ     ( ποσό που αντιστοιχεί στο 37% του ΑΕΠ της ΕΕ - χωρίς να υπολογίζεται επιπρόσθετα 1,056 δισ ευρώ που δόθηκε  για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών    από τον Δεκέμβρη του 2011 - Φλεβάρη του 2012  ), δηλαδή χρέη  των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας,  ρίχτηκαν στις πλάτες των εργαζομένων, έγιναν δημόσια χρέη,  με   οδυνηρές   συνέπειες  για τους λαούς.
Τις τελευταίες μέρες ο λαός βομβαρδίζεται απ’ τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων που υπόσχονται ανακούφιση μετά τις εκλογές και φιλολαϊκή διέξοδο σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Καμία κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οικουμενική ή και συνεργασίας, δεν πρόκειται να σώσει από τα βάσανα μιας ελεγχόμενης ή μη ελεγχόμενης πτώχευσης.
Σε μια περίοδο που το μέλλον της σημερινής ευρωζώνης είναι αβέβαιο, ανεξάρτητα απ’ τις θυσίες του ελληνικού λαού η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δύο ενδεχόμενα:
(α) Της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης εντός Ευρωζώνης, με τους πιστωτές, που οδηγεί σε νέο «κούρεμα» αλλά και νέο σκληρό μνημόνιο,
(β) Την ώθηση σε έξοδο απ’ την Ευρωζώνη με ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κρατικής χρεοκοπίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχει μερική εσωτερική στάση πληρωμών του δημόσιου σε σχέση με σειρά υποχρεώσεων, καθώς και την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ούτε η κινδυνολογία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ούτε ο εφησυχασμός του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να κρύψουν την προοπτική επιδείνωσης της ζωής του λαού σε συνθήκες βαθιάς κρίσης.
Η αντεπίθεση  του εργατικού κινήματος  είναι μονόδρομος, και  η ευθύνη του ΚΚΕ ακόμα πιο μεγάλη.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Η διαχειριστική λογική της λεγόμενης κεντροαριστερής η αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στην επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της μη διατάραξης των σχέσεων με το μεγάλο κεφάλαιο. Θα συνεχίσει το φαύλο κύκλο που ζει ο λαός μας  τόσα χρόνια, όπως  έγινε με τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις στη Γαλλία και στην Ιταλία.
Έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ : Θα καταγγείλω, θα ακυρώσω  το μνημόνιο και μετεκλογικά αφού άρπαξε τη λαϊκή ψήφο κάνει τούμπες μιλώντας για  διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για αλλαγές ορισμένων μόνο μέτρων του μνημονίου. Τι λέει στο Πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ :  Θα ακυρώσει το Μνημόνιο ΙΙ και θα αφήσει άθικτο το Μνημόνιο Ι. Βλέπετε τώρα το ξανασκέφτεται μήπως είναι καλό το Μνημόνιο Ι, αφού το είχαν ψηφίσει και οι καινούργιοι του σύμμαχοι, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ η κ. Κατσέλη και Καστανίδης. Ας μας πει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ: Θα επαναφέρει τη 13η και 14η σύνταξη, τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο; Εδώ, ούτε τα χαράτσια δεν πρόκειται να καταργήσει. Το χαράτσι για τα ακίνητα λέει θα το καταργήσει μόνο για τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για όλους τους άλλους θα μείνει. Ας μας πει τα χαράτσια της εισφοράς αλληλεγγύης, το 500σάρικο για το τέλος επιτηδευματίες στους αυτοαπασχολούμενους θα τα καταργήσει; Τσιμουδιά δεν βγάζει γι αυτά. Τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ θα τις καταργήσει; Θα επαναφέρει τους μισθούς;    Τις ατομικές συμβάσεις εργασίας θα τις καταργήσει; Γι αυτά δεν βγάζει άχνα. Και τι μας λέει: Θα καταργήσει το δεύτερο Μνημόνιο όχι όμως και τη δανειακή σύμβαση. Αυτή λέει θα την επαναδιαπραγματευτεί με τους «ευρωπαίους εταίρους» του. Μα η δανειακή σύμβαση έχει όρο το Μνημόνιο. Χωρίς Μνημόνιο δεν έχει δάνειο. Άρα τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: Ότι θα διαπραγματευτεί νέο Μνημόνιο.
Έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ: Θα συγκροτούσε επιτροπή λογιστικού ελέγχου για να κρίνει πιο μέρος του χρέους είναι νόμιμο, ηθικό και ποιο επαχθές, ανήθικο. Μετά τις εκλογές και αυτή τη θέση -που ήταν επικίνδυνη γιατί αναγνώριζε το χρέος- τη διέγραψε. Τώρα λέει ότι θα πληρώσει ΟΛΟ το χρέος. Και παρακαλάει τους «ευρωπαίους εταίρους» του να παγώσουν για λίγο τους τόκους του δανείου με «ένα ευρωπαϊκό σχέδιο», ένα νέο δηλαδή Μνημόνιο.  
Τι λέει το ΚΚΕ: Καταγγελία ΟΛΩΝ των Μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων και της Δανειακής Σύμβασης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους με Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.               
Το ΚΚΕ λέει στο λαό: Δεν είναι μόνο η αναξιοπιστία, η ψηφοθηρική μεταμόρφωση  του ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε καθαρά. Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο το μνημόνιο Αυτό είναι μέρος μιας συνολικής στρατηγικής που καταγράφεται στη συνθήκη του Μάαστριχτ, στη στρατηγική Ε.Ε. 2020 που προβλέπουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου.
Δείτε τι γίνεται σε ολόκληρη την Ε.Ε. Με τους νόμους για την «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση» και το ευρωπαϊκό εξάμηνο, το «Σύμφωνο για το ευρώ +» και το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», κάθε κράτος-μέλος είτε έχει μνημόνιο είτε δεν έχει, υποβάλλει κάθε χρόνο στην Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, «Εθνικά Μεταρρυθμιστικά Προγράμματα και «Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης», μαζί και τους εθνικούς προϋπολογισμούς για έγκριση. Να λοιπόν ποιος είναι ο σιδερένιος μηχανισμός της ΕΕ που επιβάλλει «μνημόνια διαρκείας», μέτρα σκληρής λιτότητας, φτώχεια και εξαθλίωση σε όλους τους λαούς της ΕΕ. Μήτρα των μνημονίων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι η ΕΕ, η Συνθήκη της ίδρυσής της, η Συνθήκη του Μαάστριχτ και οι σιδερένιοι ευρωενωσιακοί νόμοι που την εφαρμόζουν.            
Κάθε βήμα προς όφελος του λαού απαιτεί σύγκρουση με την Ε.Ε. και τη στρατηγική της. Κι αυτή τη στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ δεν την αμφισβητούν, την υποστηρίζουν.
Λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:  Αυτό που υπόσχεται στο λαό ο είναι ότι θα παγώσει την περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών, των μισθών και των συντάξεων και ότι απλώς θα τον κρατήσει στο σημερινό επίπεδο εξαθλίωσης. Η ελπίδα που «πουλάει» στο λαό είναι να μην εξαθλιωθεί περισσότερο και να του καλλιεργήσει την νοοτροπία να αρκείται στο ξεροκόμματο και τα ψίχουλα της σημερινής κατάντιας.
Λέει το ΚΚΕ στο λαό: Με τις θέσεις του  ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζεται η επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη μείωση των συντάξεων, παραμένει η άθλια κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, με τη μείωση των μισθών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία, την ενοικίαση εργαζομένων, τις απολύσεις. Ξεκίνησε προεκλογικά με την κοινωνικοποίηση των τραπεζών και έκανε κι άλλη τούμπα μιλώντας για δημόσιο έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα δανειστεί και πάλι, θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με δισεκατομμύρια Ευρώ, θα ασκεί έλεγχο σαν μέτοχος και στη συνέχεια θα τις ιδιωτικοποιήσει, όπως ανέφερε στέλεχος του  πρόσφατα.
Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη θέση γιατί διευκολύνει την προσπάθεια της ΕΕ, των τραπεζιτών να αναγκάσουν το λαό να πληρώσει το χρέος για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη.
Ούτε καν την ματαίωση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας δεν προτείνει, αφού λέει ότι απλά θα παγώσει τις ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμη και τις προηγούμενες οπορτουνιστικές του θέσεις για εθνικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ κλπ) τις αλλάζει τώρα και  αναφέρει ότι θα τις θέσει υπό δημόσιο έλεγχο…αν και όταν και….. «ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας».
Και βέβαια κουβέντα δεν λέει για αποκλειστικά δημόσιο  σύστημα υγείας, γιατί απλούστατα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ύπαρξης ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στο τομέα της Υγείας. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέει στο πρόγραμμα του, «η  δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου» αποτελεί «αξιακή στόχευση» που θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο άγνωστο μέλλον, που θα έλθει όταν «η ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου θα καταστήσει περιττή την Ιδιωτική Εκπαίδευση».
Λέει το ΚΚΕ στο λαό:     Μην αναγνωρίζεις το χρέος. Μια είναι η λύση για το δικό σου συμφέρον. Πάλη, σκληρή πάλη για τη μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, με απόφαση του λαού, οργανωμένα και όχι διωγμένοι, χωρίς καμία προετοιμασία.
Αυτή είναι η θέση ευθύνης του ΚΚΕ ενάντια στον εφησυχασμό που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Η θέση αυτή είναι ψεύτικη. Η κρίση στην ΕΕ, η ανισόμετρη ανάπτυξη, ο στόχος τους για σταθερότητα του Ευρώ οδηγούν τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας να εξετάζουν λύσεις συρρίκνωσης της Ευρωζώνης, έξωσης της Ελλάδας και άλλων κρατών, επιβολή υποτιμημένου Ευρώ στην Ελλάδα που ήδη αποκαλούν GreekEuro.
Δεν είναι μόνο αυτά. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή: Δεν λένε κουβέντα για την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας που χρησιμοποιείται σαν πολεμικό ορμητήριο κατά κρατών και λαών. Στηρίζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία  αγροτιά. Οι αερολογίες δεν μπορούν να δώσουν λύσεις προς όφελος του λαού. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχές, δεν αντιμετωπίζεται με τα μέσα, με την πολιτική που τη δημιούργησε.
Το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επιτομή εξαπάτησης του εργαζόμενου λαού. Ένα κράμα των πιο δεξιών οπορτουνιστικών αντιλήψεων με σοσιαλδημοκρατικές φαιδρότητες. Εθίζει το λαό στην αποδοχή της φτώχειας και της εξαθλίωσης, τον οδηγεί στην ήττα, τον συμβιβασμό και την υποχώρηση. Συνιστά το «διαβατήριο» των οπορτουνιστών του ΣΥΡΙΖΑ για την αποδοχή τους από την αστική τάξη και την ΕΕ, ώστε να αποτελέσουν τον κορμό μίας νέας κεντροαριστεράς που θα αντιμετωπίσει και θα εξουδετερώσει τη λαϊκή οργή και αγανάχτηση και θα την οδηγήσει στα νερά της καπιταλιστικής διαχείρισης. Η «κυβερνώσα αριστερά» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, να τσακίσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα.       
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΛΑΣΑΡΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ  ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ Ή ΣΥΡΙΖΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.
Η ανάπτυξη που διαφημίζουν όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου είναι ανάπτυξη για τους λίγους. Ανάπτυξη για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ανάπτυξη με 500 Ευρώ, χωρίς εργατικά δικαιώματα. Η ανάπτυξη που διαφημίζουν είναι η ανάπτυξη που «επαγγέλλεται» η ΕΕ, ανάπτυξη με ένταση της λιτότητας, ανάπτυξη πάνω στα ερείπια των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Δείτε την περιοχή σας. Η περιοχή της ΒΔ Ελλάδας και τα Ιόνια πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά τους οφέλη προς όφελος των εργαζομένων τους. Η αδυναμία ικανοποίησης βασικών λαϊκών αναγκών οδηγεί στον πληθυσμιακό μαρασμό, στην γήρανση, και στην ανάπτυξη και πάλι της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης. Η διαρκής μείωση του λαϊκού εισοδήματος έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στους αυτοαπασχολουμένους και τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις. Οι μεγαλοξενοδόχοι εντατικο ποιούν την δουλειά των ξενοδοχοϋπαλλήλων, επιτίθενται βάναυσα στα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Κατήγγειλαν την τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και απαιτούν άγριες μειώσεις  μισθών και δικαιωμάτων. 
Η αγροτική παραγωγή φθίνει ακολουθώντας τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και της ΚΑΠ και μαζί της συρρικνώνεται ο αγροτικός πληθυσμός και ο μικρός κλήρος. Η ύπαιθρος και η αγροτική καλλιέργεια έχουν αφεθεί στη τύχη τους. Καμία χρηματοδότηση δεν δίνεται για τη συντήρηση, βελτίωση ή ανάπτυξη αγροτικών υποδομών (αγροτικούς δρόμους, ζώνες πυρασφάλειας κ.λ.π.) γιατί η ΕΕ και τα κόμματά της θέλουν ξεριζώσουν τη φτωχομεσαία αγροτιά από τη γη της. Το λάδι έφτασε να πουλιέται στην εξευτελιστική τιμή του 1,40 ευρώ το κιλό, που δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα με την κατάργηση ουσιαστικά των επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, από το 2013 και μετά.
Επίσης, σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε υποδομές για την ικανοποίηση στοιχειωδών λαϊκών αναγκών στην εκπαίδευση και κυρίως στην Υγεία και την περίθαλψη. Οι τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας και των Ιατρείων του ΙΚΑ έχουν οδηγήσει στην οριακή τους λειτουργία, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ίδια τη ζωή των ασθενών. Μεγάλες είναι οι περικοπές στη χρηματοδότηση  γενικότερα για τις κοινωνικές υποδομές – όπως για παράδειγμα για την ολοκλήρωση του Λιμανιού της Κέρκυρας - που εσκεμμένα οδηγούν στην όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτή η εμπορευματοποίηση σε συνδυασμό με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (Λιμάνι, Αεροδρόμιο, περιοχές φυσικού κάλλους) οδηγούν σε μεγάλη αύξηση τους κόστους μεταφοράς, δυναμώνει τη θέση των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος του εργαζόμενου λαού και του εισοδήματός του.
Τα κόμματα του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά και οι επιδιώκουν τη χειραγώγηση, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, την εξαπάτηση των εργαζομένων προπαγανδίζοντας ότι με «καλύτερη διαχείριση» των κοινοτικών κονδυλίων μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ανισόμετρης ανάπτυξης, να περιοριστούν οι κοινωνικές και περιφερειακές αντιθέσεις. Για ποιον όμως; Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Για τα μονοπώλια ή για το λαό;
Τι ανάπτυξη προτείνουν για την Κέρκυρα και την ευρύτερη περιοχή. Σαν μοναδική διέξοδος προβάλλεται η τουριστική ανάπτυξη. Ποια τουριστική ανάπτυξη όμως. Αυτή που ευνοεί και ωφελεί μόνο τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους των ξενοδοχειακών μονάδων και των «tour operators». Οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις οδηγούνται στην χρεοκοπία, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια. Τα τουριστικά πακέτα «all inclusive» στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και τα κρουαζιερόπλοια χτυπάνε και όλες τις μικρές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται «δορυφορικά» στο τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης και στην τοπική οικονομία.  Το ΚΚΕ δίνει σημασία στον τουρισμό, μόνο που δίνει σημασία και στον εσωτερικό τουρισμό, στο λαϊκό – κοινωνικό τουρισμό, για την αναψυχή και ανάπαυση των Ελλήνων εργαζομένων και των ξένων βέβαια εργαζομένων, που όμως δεν θα κινούνται κλεισμένοι μέσα στα πεντάστερα ξενοδοχεία που εκμεταλλεύονται τους ξενοδοχοϋπάλληλους και κλείνουν τις μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, μικρά μαγαζιά. Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για τους εργαζόμενους της Ελλάδας και της Ευρώπης έχουν περικοπεί δραματικά. Αυτός ο τουρισμός συντηρούσε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τις πανσιόν, τα μικρά εστιατόρια.
Τι άλλη διέξοδο δίνουν: Την παράδοση σημαντικών εκτάσεων γης για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, σταθμούς καύσης υγραερίου κλπ με τεράστιους κινδύνους για την αγροτική παραγωγή, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, το περιβάλλον, σε βάρος της εξοικονόμησης ενέργειας και επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης.
Από τις εξελίξεις αυτές ωφελημένοι βγαίνουν μόνο ελάχιστοι μονοπωλιακοί όμιλοι που προσδοκούν εκτόξευση των κερδών τους.
Αυτή είναι η ανάπτυξη της απελευθέρωσης της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας, της αναρχίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που προτείνουν τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ,  ΠΑΣΟΚ, «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το κόμμα  του Καμμένου και   τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τους οπορτουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ.
Σημειώστε αυτό που σας λέμε. Όσο μεγαλύτερη είναι η  δύναμη που θα δώσει ο λαός στο ΚΚΕ τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η πάλη του, η πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων σε σύγκρουση με τους εκβιασμούς και τους εκβιαστές.
Η λύση προς όφελος του λαού, η υλοποίηση της πρότασης του ΚΚΕ απαιτούν: Μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.
Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Δίνουμε την εκλογική μάχη αποφασιστικά, μαχητικά, με όλες μας τις δυνάμεις.
Οργανώνουμε χωρίς καθυστέρηση ένα πρωτόγνωρο, τολμηρό, μεγάλο άνοιγμα  στις εργατικές λαϊκές οικογένειες, στη νεολαία μας για να κατανοηθεί η αξία της ψήφου στο ΚΚΕ. Για να μην χαθεί καμία ψήφος, για να βγει δυνατό το ΚΚΕ από την εκλογική μάχη στις 17 Ιούνη.
Για να υπάρχει μέσα στο λαό και στη Βουλή μαχητική ριζοσπαστική δύναμη αντιπολίτευσης και αντεπίθεσης.
Με πείσμα στη μάχη για Ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού. Δυνατό το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ ! Όρθιος ο λαός !  Με ψηλά το κεφάλι !

θέσεις του ΚΚΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ - ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τις θέσεις του ΚΚΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής παρουσίασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει την εισηγητική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα και τη συζήτηση που ακολούθησε με τους δημοσιογράφους.


Το ΚΚΕ παλεύει για μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, χωρίς δεσμεύσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ
Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση
Στην εισηγητική της τοποθέτηση, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα εξής:
«
Επιτρέψτε μου να καταγγείλω, εκ μέρους βεβαίως του Κόμματος, τη γνωστή πια τραμπούκικη επίθεση του υποψήφιου βουλευτή της "Χρυσής Αυγή" εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου.
Εμείς ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα: Η απάντηση στη "Χρυσή Αυγή" δεν μπορεί να είναι ούτε "οδόντας αντί οδόντος", ούτε κάποια πολιτική ρεβανσισμού. Την απάντηση καταρχήν πρέπει να τη δώσει στις εκλογές ο λαός. Δε χρεώνουμε βεβαίως αυτούς που ψήφισαν τη "Χρυσή Αυγή" με τις ενέργειες και τους προσανατολισμούς του κόμματος αυτού. Ωστόσο πρέπει να το συνειδητοποιήσουν ότι έχουν το όπλο της ψήφου και να οδηγήσουν στο εκλογικό περιθώριο τη "Χρυσή Αυγή", γιατί αυτό της αξίζει.
Πάνω απ' όλα όμως, τέτοια ναζιστικά μορφώματα μπορεί να τα αντιμετωπίσει ένα καλά οργανωμένο και βαθύτατα πολιτικοποιημένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Λέμε βαθύτατα πολιτικοποιημένο, γιατί άλλες είναι οι απαιτήσεις για τον προσανατολισμό του κινήματος σε συνθήκες κρίσης από μια οποιαδήποτε προηγούμενη συνηθισμένη περίοδο που έχουμε ζήσει.
Υπενθυμίζουμε και ένα άλλο πράγμα: Η "Χρυσή Αυγή" είναι πάντα διαθέσιμη στις υπηρεσίες της εργοδοσίας ή του εργοδοτικού συνδικαλισμού και έχει ζητήσει αρκετές φορές να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες, προκειμένου να σπάσει τις απεργίες με τραμπουκισμό και να οδηγήσει, με όπλο το φόβο και το ξύλο, τους εργάτες να εγκαταλείψουν τέτοιες μορφές πάλης.

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούν ξανά οι εργαζόμενοι γιατί το ΚΚΕ περιέβαλλε με σκεπτικισμό και αμφισβήτηση διάφορα κινήματα τα οποία εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα οποία ανεξάρτητα από τα συνθήματα που είχαν, ήταν κινήματα χωρίς ονοματεπώνυμο. Σε αυτά τα κινήματα, χωρίς βεβαίως να φταίνε αυτοί που προσήλθαν, η "Χρυσή Αυγή" ήταν μια από τις δυνάμεις που έδρασε συστηματικά και προσπάθησε να υποκαταστήσει αυθόρμητα ή γνήσια λαϊκά αιτήματα, με τα γνωστά συνθήματα "Οι 300 στο Γουδή", "Να καεί η βουλή" κλπ. όπως ακριβώς τα έλεγαν. Και μάλιστα με το σύνθημα "Εξω τα κόμματα", "Εξω οι συνδικαλιστικές οργανώσεις".
Σε αυτά τα κινήματα χωρίς ονοματεπώνυμο, που μπορεί να έχουν ως ένα βαθμό και έναν αυθόρμητο χαρακτήρα, τέτοιες οργανώσεις προσφέρονται να δράσουν και μπορούν να κάνουν ένα εξαιρετικά επιζήμιο έργο και στην πολιτικοποίηση των εργατικών - λαϊκών μαζών, αλλά κυρίως με την προβοκάτσια και με την υπονόμευση μέχρι και τη διάλυση οποιασδήποτε γνήσιας αυθόρμητης διαμαρτυρίας.
Ας ξανασκεφτούν κάποιοι που πολύ εύκολα κατηγορούν το ΚΚΕ όταν εκφράζει την αμφιβολία του για την αποτελεσματικότητα των κινημάτων χωρίς ονοματεπώνυμο.
Πεδίο αντιθέσεων και διαπάλης η περιοχή
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να εξεταστούν απομονωμένα από τις εξελίξεις που υπάρχουν στον κόσμο και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας. Σ' αυτήν (Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική, Καύκασος), όπου υπάρχει σημαντικός ενεργειακός πλούτος και η οποία αποτελεί "πέρασμα" των πρώτων υλών από την Κεντρική Ασία, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή, τόσο προς τη Δύση, όσο και προς τις γοργά ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας (Κίνα, Ινδία κ.ά.), εκτυλίσσονται σοβαρές, επικίνδυνες εξελίξεις, που χαρακτηρίζονται από την ένταση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Ισχυρότατα μονοπώλια, ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πλέκονται σ' ένα "κουβάρι" αντιθέσεων και διαπάλης. Μέσα στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος οι αστικές τάξεις της περιοχής επιδιώκουν συμμαχικούς "άξονες", προχωρούν σε συμμαχίες και συμβιβασμούς, για να επωφεληθούν από τη διαπάλη για το φυσικό πλούτο και τα μερίδια των αγορών.
Στη διαπάλη χρησιμοποιούνται ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, αστυνομικά και στρατιωτικά σώματα της ΕΕ, οι στρατιωτικές βάσεις, οι μεγάλοι ναυτικοί στόλοι, ενώ αξιοποιούνται πλέον διάφορα προσχήματα, όπως η "πάλη με την τρομοκρατία" και η "υπεράσπιση των μειονοτήτων", τα μεταναστευτικά ρεύματα που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, η εξαθλίωση και η φτώχεια που γεννάει ο καπιταλισμός κ.ά.
Δεν υπάρχουν φιλολαϊκές απαντήσεις εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ
Το ερώτημα είναι: Ποια πρέπει να είναι η θέση της χώρας μας σ' αυτές τις εξελίξεις; Τι συμφέρει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα;
Σήμερα βλέπουμε πως η χώρα μας συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και όχι των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού. Είναι ψευδής η εντύπωση, που ως τώρα καλλιεργούσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και στην οποία έχουν προσχωρήσει και τα άλλα κόμματα "Ανεξάρτητοι Ελληνες", ΔΗΜΑΡ, ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια του ελληνικού λαού, των άλλων λαών της περιοχής και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Είναι εξίσου παραπλανητικές οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κάποια αντικατάσταση του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών δομών της ΕΕ στο μέλλον με ένα άλλο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και μείωσης των εξοπλισμών. Πολύ περισσότερο, είναι κοροϊδία, γιατί είναι γνωστό ότι η ΕΕ θεωρεί το ΝΑΤΟ βασικό πυλώνα για την ασφάλεια και άμυνα των χωρών - μελών. Φιλολαϊκή απάντηση στα λεγόμενα "εθνικά ζητήματα" δεν μπορεί να δοθεί μέσα σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς! Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα τα τελευταία χρόνια που δείχνουν το αντίθετο, όπως:
  • Η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.
  • Οι δεσμεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων (στο περιθώριο Συνόδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) έναντι της Τουρκίας.
  • Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε νησιά και βραχονησίδες, με τις "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο.
  • Η κατάργηση των επιχειρησιακών ορίων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
  • Το απαράδεκτο "σχέδιο Ανάν" για την Κύπρο.
  • Τα επικίνδυνα σενάρια για τη Θράκη.
  • Οι μυστικές συνομιλίες για το Αιγαίο και τα σχέδια συνδιαχείρισης του πλούτου του από τα μονοπώλια.
  • Οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές στο Αφγανιστάν, στον Περσικό κ.ά.
  • Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και η επικίνδυνη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια που επέφερε.
  • Η κατασκευή και χρησιμοποίηση υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων στα Βαλκάνια.
  • Ο πόλεμος στο Ιράκ και στη Λιβύη.
Ολα τα παραπάνω έγιναν με την άμεση ή έμμεση ανάμειξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έγιναν ενώ η χώρα μας παρέμενε εγκλωβισμένη σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς!
Είναι "στάχτη στα μάτια" οι διακηρύξεις πως χάρη στις "συνομιλίες", στη "νέα διεθνή αρχιτεκτονική" και στα πλαίσια του λεγόμενου "πολυ-πολικού" κόσμου, θα δημιουργηθεί δήθεν το "έδαφος" για έναν κόσμο "ειρηνικό", διατηρώντας τις συνθήκες κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού. Ο "πολυ-πολικός κόσμος" είναι ο κόσμος των αυξανόμενων ανταγωνισμών και ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά πως "όταν στο βάλτο μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια!".
Η θέση που ξεχωρίζει το ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα
Το ΚΚΕ διαφοροποιείται από όλα τα άλλα κόμματα γιατί αγωνίζεται για μια Ελλάδα που δε θα έχει δεσμεύσεις στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό μπορεί να το εγγυηθεί στον ελληνικό λαό μόνο μια εργατική - λαϊκή εξουσία! Για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, που θα ανοίξει το δρόμο γι' αυτήν την εξουσία αγωνίζεται το ΚΚΕ.
Μια τέτοια λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες γειτονικές χώρες, που δεν είναι συμβατή με τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η EE και το NATO, θα ασκήσει ευεργετική επίδραση στα ζητήματα της ειρήνης και της ασφάλειας των λαών της περιοχής, γιατί θα εξαφανίσει τη "μήτρα" που γεννάει τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους και η οποία δεν είναι άλλη από τα καπιταλιστικά κέρδη και την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μόνο με μια τέτοια λαϊκή εξουσία ο λαός μπορεί να είναι κυρίαρχος.
Μια τέτοια εξουσία, στηριζόμενη στην πάλη των λαών, θα αποδυναμώσει τους ιμπεριαλιστές διεθνώς, θα μπορέσει να αναπτύξει επωφελείς διεθνείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με κάθε χώρα, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, ιδιαίτερα με χώρες που το επίπεδο ανάπτυξής τους, η φύση των προβλημάτων και των άμεσων ενδιαφερόντων τους μπορούν να εξασφαλίσουν μια τέτοια ωφέλιμη συνεργασία. Θα επιδιώξει τη συνεργασία με κράτη και λαούς, που, αντικειμενικά, έχουν άμεσο συμφέρον να αντισταθούν στα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά κέντρα του ιμπεριαλισμού.
Θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο "ρήγμα" που θα υπάρξει στο ιμπεριαλιστικό "μέτωπο" εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για τη διαφύλαξη και ενίσχυση των λαϊκών συμφερόντων. Θα αποτελέσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, στήριγμα για το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό, επαναστατικό, κομμουνιστικό κίνημα.
Αυτή η θέση μας ξεχωρίζει το ΚΚΕ από όλα τα άλλα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο των εργαζομένων στις εκλογές της 17ης Ιούνη. Με αυτήν την προοπτική το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, για:
  • να κλείσουν τώρα οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ,
  • να φύγουν τα πυρηνικά όπλα,
  • να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα,
  • να μην υπάρξει καμία εμπλοκή του λαού μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται.
Οσο πιο ισχυρό βγει το ΚΚΕ απ' αυτές τις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη θα 'ναι η δύναμη που θα έχει ο λαός μας, ώστε:
  • Να μη συρθεί στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν και οι οποίοι θα έχουν τραγικές συνέπειες.
  • Να μην περάσει η παραχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, η διχοτόμησή του και η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας από τα ενεργειακά ιδιωτικά μεγαθήρια.
  • Να μην περάσει η χρησιμοποίηση των μειονοτικών ζητημάτων από ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος άλλων λαών και σε βάρος της χώρας μας στη Θράκη και στη Μακεδονία.
  • Να μην περάσει μια νέα παραλλαγή του επικίνδυνου "σχεδίου Ανάν" για την Κύπρο.
Εάν αδυνατίσει και υποχωρήσει η λαϊκή αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στην οποία σημαντικό και διακριτό ρόλο παίζει σήμερα το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, τότε ο λαός μας πιο εύκολα θα συρθεί στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και θα μεγαλώσει ο κίνδυνος για την ειρήνη, την ασφάλεια, καθώς και για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την αμυντική ικανότητα της χώρας μας.
Για την αμυντική θωράκιση της χώρας
Το νέο αμυντικό δόγμα, σήμερα, μετατρέπεται σε αποτρεπτικό αμυντικό και με "αποστολές εθνικών υποχρεώσεων" εκτός συνόρων. Οι Ενοπλες Δυνάμεις με την καθοδήγηση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ τείνουν όλο και περισσότερο να παίρνουν χαρακτηριστικά μηχανισμού καταστολής για δράση έξω και μέσα στην ίδια τη χώρα, εναντίον του λαϊκού κινήματος.
Η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας πρέπει να στηριχθεί στο λαό και τη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά, και στα στελέχη των ΕΔ που δεν ανέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων. Η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν εξασφαλίζεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αντίθετα υπονομεύεται. Αντιπαλεύουμε γι' αυτό την υπαγωγή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Λέμε όχι στο μισθοφορικό στρατό, στις στρατιωτικές δαπάνες και τους εξοπλισμούς που υπηρετούν τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Καταδικάζουμε την ανάθεση καθηκόντων αστυνόμευσης σε τμήματα των ΕΔ και την εκπαίδευσή τους σε τέτοια καθήκοντα με οποιοδήποτε πρόσχημα.
Οι θέσεις του ΚΚΕ στα βασικά ζητήματα
Κωδικοποιημένα για ορισμένα βασικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν αυτήν την περίοδο:
1. Ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
1.1. Το ΝΑΤΟ με τη "νέα στρατηγική αντίληψη" διευρύνει το πλαίσιο δράσης των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Συντονίζεται με τις ανάλογες δυνάμεις που συγκροτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και με το κατ' όνομα "Συνεταιρισμό για την ειρήνη". Αναπροσαρμόζει τη δομή του, φτιάχνει νέες βάσεις, εκσυγχρονίζει τα πυρηνικά και συμβατικά όπλα. Χρησιμοποιεί τις δήθεν "νέες" και "ασύμμετρες απειλές". Δρα για το σχηματισμό κρατικών μηχανισμών καταστολής και επίθεσης (αστυνομίας και στρατού) σε διάφορα κράτη, ενσωματώνοντάς τα στα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια. Επεκτείνει τους λεγόμενους "προληπτικούς πολέμους" και ενισχύει τη δυνατότητά του να καταφέρει το "πρώτο πυρηνικό πλήγμα", μέσα από την εγκατάσταση της λεγόμενης "αντιπυραυλικής ασπίδας" στην Ευρώπη. Νομιμοποιεί την επέμβαση σε κάθε χώρα σε βάρος του λαού της σε ενδεχόμενο εσωτερικής αμφισβήτησης και αλλαγής - ανατροπής της αστικής εξουσίας σε κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και εκτός αυτού.
1.2. Εξίσου επικίνδυνη με το ΝΑΤΟ είναι η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ). Προσανατολισμός της ΕΕ είναι η αξιοποίηση του Ευρωστρατού, των δυνάμεων ταχείας επέμβασης για να επεμβαίνει σε όλη την υδρόγειο ξεχωριστά ή σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, με τα ίδια προσχήματα. Δηλαδή, στο όνομα των "προληπτικών πολέμων", της "καταπολέμησης της τρομοκρατίας", της "πρόληψης των συγκρούσεων και της διατήρησης της ειρήνης", των "ανθρωπιστικών αποστολών", της "ενεργειακής ασφάλειας", των "κλιματικών αλλαγών" κ.ά.
Ενώ, παράλληλα με τη λεγόμενη "Ρήτρα Αλληλεγγύης" προβλέπεται η στρατιωτικο-πολιτική παρέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις των κρατών-μελών, με τη χρησιμοποίηση των προαναφερόμενων προσχημάτων και με σκοπό το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την προστασία του καπιταλιστικού συστήματος.
Σ' αυτές τις συνθήκες, το λαϊκό αίτημα της απεμπλοκής από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και της αποδέσμευσης της χώρας μας και κάθε χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ πρέπει να αποκτήσει νέα δυναμική σε σύνδεση με την πάλη για τη λαϊκή εξουσία.
2. Σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.
2.1. Το ΚΚΕ είναι σταθερά προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στην εργατική τάξη και στους λαούς των δύο χωρών. Η ειρήνη κινδυνεύει από τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται με επίκεντρο το Αιγαίο και τον πλούτο του. Η παρέμβαση του ΝΑΤΟ (επιχειρησιακά όρια, στρατηγεία, ασκήσεις κ.ά.) είναι καταλυτική στις εξελίξεις και διαμορφώνει κατάσταση συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, όπου τον κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι ΗΠΑ, επιδιώκοντας έτσι και την αποτροπή ή περιορισμό της διείσδυσης των ανταγωνιστριών δυνάμεων.
2.2. Το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια στην πολιτική της εγκατάλειψης και εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, όπως καθορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο στη Θάλασσα του 1982), που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Επιπλέον, προειδοποιεί τους εργαζόμενους πως στις σημερινές συνθήκες, που το Διεθνές Δίκαιο ξαναγράφεται από τους ιμπεριαλιστές και το Δικαστήριο της Χάγης λειτουργεί με σκοπιμότητες, η ειρήνη, η ασφάλεια, η δικαιοσύνη δεν μπορεί να διασφαλιστεί σ' αυτά τα πλαίσια χωρίς την πάλη των δύο λαών για την ανατροπή της αιτίας που γεννά αντιθέσεις, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις. Κι αυτή η αιτία δεν είναι άλλη από τα καπιταλιστικά υπερκέρδη, την εξουσία του κεφαλαίου, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Για το λόγο αυτό πρέπει να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και στις δύο χώρες, ενάντια στις αστικές τάξεις και τη συμμετοχή, εμπλοκή Ελλάδας - Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την αποδέσμευσή τους από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που αποτελούν μόνιμη πηγή οδυνηρών συνεπειών σε βάρος των λαών.
2.3. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν και το χρέος και τη δύναμη να αντιταχθούν και να εμποδίσουν την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών για την παραχώρηση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η διασφάλιση του εγχώριου ορυκτού πλούτου - κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της λαϊκής εξουσίας. Η συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία αποδεικνύεται μονόδρομος για να υπάρχει αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας προς όφελος του λαού, αλλά και για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης.
3. Κυπριακό.
3.1. Το Κόμμα μας εκφράζει την υποστήριξή του σε μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, εντάσσοντας την πάλη για το Κυπριακό στη γενικότερη πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
3.2. Πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα σχέδια ενσωμάτωσης της Κύπρου στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ, με "προθάλαμο" τον λεγόμενο "Συνεταιρισμό για την ειρήνη".
4. Βαλκάνια.
4.1. Το ΚΚΕ θεωρεί πως η ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας" ακουμπά στις πλάτες αυτών που την υποδαυλίζουν, δηλαδή των ιμπεριαλιστών, αλλά όπως είναι γνωστό και από άλλες περιπτώσεις μεγαλοϊδεατισμού και αλυτρωτισμού μόνον περιπέτειες, τυχοδιωκτισμούς και αίμα πρόσφεραν στους λαούς της περιοχής μας.
Το Κόμμα μας τάσσεται υπέρ της διευθέτησης της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, κόντρα στην εθνικιστική προπαγάνδα που αναπτύσσουν ανάλογοι κύκλοι και στις δύο χώρες.
4.2. Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει το προτεκτοράτο του Κοσσόβου που δημιούργησε η ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Σερβίας.
4.3. Το ΚΚΕ, χρόνια τώρα, στη βάση αρχών και ενάντια στο κυρίαρχο ρεύμα, υποστήριξε ότι στο ζήτημα της ΠΓΔΜ η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική, ότι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία ή όποια παράγωγα, θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός.
Να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών.
4.4. Το ΚΚΕ πιστεύει και αγωνίζεται για να αναπτυχθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντιμετώπισης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" στα Βαλκάνια, της χρησιμοποίησης από τους ιμπεριαλιστές υπαρκτών ή και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, του διαμελισμού κρατών, της δημιουργίας προτεκτοράτων. Στα πλαίσια αυτά εργάζεται για το συντονισμό με κομμουνιστικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού κινήματος κατά των αμερικανο-ΝΑΤΟικών επεμβάσεων, των ξένων βάσεων, και των αστικών τάξεων της περιοχής, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, γραμμή πάλης που ενσωματώνει τις ανάγκες των λαών της περιοχής και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής πάλης.
5. Για το Παλαιστινιακό - Μέση Ανατολή.
5.1 Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και την αντίστασή του ενάντια στις δυνάμεις κατοχής. Καταδικάζουμε τις πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή για νέους συμβιβασμούς.
Αντιπαλεύουμε την προσπάθεια ενοχοποίησης του κινήματος αντίστασης και της δράσης του στο όνομα της "τρομοκρατίας" και τονίζουμε ότι ο πραγματικός τρομοκράτης κατά των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός. Οι λαοί έχουν υποχρέωση να αξιοποιούν, να χρησιμοποιούν όλες τις αναγκαίες μορφές πάλης, συμπεριλαμβανομένου του ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών, κατά των δυναστών, για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, στην προοπτική ενός ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος και των συμμαχιών που θα θέσουν το ζήτημα της εξουσίας. Κάθε λαός, και ο παλαιστινιακός, πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει κυρίαρχα για την κυβέρνηση και το μέλλον του.
Απαιτούμε την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη (υψίπεδα και περιοχή του Γκολάν, Δυτική Οχθη κ.ά.). Πλήρη διάλυση των εποικισμών και τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους (Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη) με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ. Επιστροφή των Παλαιστινίων σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
5.2. Αμεση απελευθέρωση από το Ισραήλ όλων των Λιβανέζων και Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων καθώς και των Παλαιστίνιων υπουργών και βουλευτών.
5.3. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Λιβάνου, με την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού απ' όλα τα κατεχόμενα εδάφη.
5.4. Τασσόμαστε ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ, καθώς και με τις προτάσεις για συγκρότηση "άξονα" μαζί του, που ακούγονται μάλιστα όταν συνεχίζεται το καθεστώς της κατοχής, οι αποκλεισμοί περιοχών, ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, οι εν ψυχρώ δολοφονίες άμαχου πληθυσμού, γυναικών και παιδιών, οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, το διαχωριστικό τείχος, η όξυνση του προβλήματος των προσφύγων, η επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η καταπίεση και οι διώξεις κατά των Αράβων που ζούνε στο Ισραήλ, οι πολεμικές απειλές σε βάρος του Ιράν.
5.5. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει ο ίδιος το δρόμο ανάπτυξης της χώρας του και τασσόμαστε ενάντια στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται κατά της Συρίας και του Ιράν, με οποιοδήποτε πρόσχημα.
Θα αγωνιστούμε ώστε:
  • Να εμποδιστεί κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν πιθανό ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν και της Συρίας.
  • Να μην τηρηθεί οποιαδήποτε "συμβατική υποχρέωση" που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας. Να κλείσει τώρα!
  • Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ».

TOP READ