20 Μαΐ 2018

Άθλιο και επικίνδυνο το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας

 




Άθλιο και επικίνδυνο το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας



Ένα από τα πιο σοβαρά  προβλήματα της Κέρκυρας είναι το άθλιο οδικό της δίκτυο. Δρόμοι στενοί, μετά βίας χωράνε δυο αυτοκίνητα, κακής ποιότητα άσφαλτος, δρόμοι γεμάτοι  λακκούβες που παραμένουν για μέρες ανοιχτές με αποτέλεσμα  να γίνονται συχνά τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές και όχι μόνο, καθιζήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου (περιοχή  Ακροκέφαλο  στο Τεμπλόνι, στο δρόμο της Γλυφάδας, στα Σφακερά, στον Ποταμό, στην Άφρα κ.α.).

Μελέτη που εκπόνησε η Εγνατία Οδός Α.Ε. για το Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όλης  της  χώρας καταγράφει περίπου 7.000 επικίνδυνα σημεία σε 4.500 χλμ εθνικού και 10.000 χλμ επαρχιακού δικτύου. Στα νησιά του Ιονίου καταγράφονται 455 επικίνδυνα σημεία. Από αυτά τα 117 στο νησί της Κέρκυρας. Αυτό το άθλιο οδικό δίκτυο την καλοκαιρινή περίοδο  επιβαρύνεται με χιλιάδες επιπλέον ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μηχανάκια, γουρούνες, αφού στους έξι μήνες της τουριστικής περιόδου περνάνε από το νησί περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες. Παρ’ όλα αυτά και παρ’ όλες τις υποσχέσεις των αρμοδίων το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας παραμένει ένα από τα χειρότερα της χώρας.

Η λέξη που δε λες: “Φασισμός…”

Η χτεσινή φασιστική επίθεση στον Μπουτάρη προκάλεσε ποικίλα σχόλια, ρεπορτάζ και δηλώσεις, που θα έφτιαχναν από μόνα τους ένα μάλλον διασκεδαστικό ποτ-πουρί. Απο τους Γκοτζαμάνηδες που απειλούν τη σύγχρονη αστική δημοκρατία μέχρι τους διαπρύσιους αντιφασίστες που συναγελάζονται πολιτικά με τους δράστες της χτεσινής επίθεσης. Αυτός που βγαίνει όμως εκτός ανταγωνισμού, κερδίζοντας όλους τους άλλους, είναι ο Καμίνης με την ανακοίνωσή του, όπου βάζει δειλά από την πίσω πόρτα τη λογική των δύο άκρων.


Το αβγό του φασισμού βαφτίζεται ως αβγό λαϊκισμού που απειλεί ανοιχτά τη δημοκρατία, για να μπορεί να ερμηνευτεί κατά το δοκούν, βάζοντας ανόμοια πράγματα στο ίδιο τσουβάλι. Αλήθεια όμως, υπάρχει πιο λαϊκίστικο τρικ από αυτήν την καραμέλα του λαϊκισμού, που πιπιλάνε συνεχώς οι “υπεύθυνοι, συνετοί” φιλελέδες; Υπάρχει καλύτερο πάτημα για τους χρυσαυγίτες από τις ίσες αποστάσεις και τα τσουβαλιάσματα που ξεπλένουν τα εγκλήματά τους;

Μικροτσίπ στο σώμα για να ελέγχει το αφεντικό!

Ένα μικροτσιπ στο σώμα, που θα έχει προσωπικές πληροφορίες για τον καθένα. Δεν είναι εφιαλτικό σενάριο, αλλά η πρόταση που έκανε μια εταιρεία, στο Βέλγιο, στους εργαζόμενους!
Πρόκειται για την εταιρεία Newfusion στην περιοχή Mechelen (Malines), στην Αμβέρσα
Η ιδέα (!) είναι το μικροτσίπ να καταργήσει τις κάρτες εργαζομένων και να έχουν …άνετη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του χώρου εργασίας! Το μικροτσίπ (σε μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού) «τοποθετείται» στο χέρι. 
Αξιοσημείωτο είναι πως κάποιοι εργαζόμενοι δέχονται την εμφύτευση του μικροτσίπ, που θα έχει και προσωπικά δεδομένα. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα στo ρεπορτάζ (στα γαλλικά) του rtbf.be. Στο βίντεο του ρεπορτάζ  του rtbf.be (μετά το 1.30) ένας εργαζόμενος δεν εφαρμόζει την κάρτα του, αλλά το χέρι του, για να μπει στην επιχείρηση.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει εκπρόσωπος της εταιρείας (στο βίντεο του ρεπορτάζ), η «ιδέα» ήρθε από έναν εργαζόμενο, για λυθεί ένα …πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι έχαναν ή ξέχναγαν τις κάρτες. Άλλος εκπρόσωπος της εταιρείας ισχυρίζεται πως είμαστε σε μια εποχή που δημοσιεύουμε προσωπικά στοιχεία στο διαδίκτυο. Χρειάζεται, συμπληρώνει, να υπάρχει μια προσοχή στις πληροφορίες που θα έχει το μικροτσιπ…
Τι να πούμε; Αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά οι εκμεταλλευτές τα θεωρούν «ωραίες ιδέες»;
Οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι, για να «σφραγίζονται» και να κουβαλάνε στο σώμα τους τα προσωπικά τους δεδομένα!
Για πόσο ακόμα οι κατακτήσεις της τεχνολογίας θα γίνονται σχέδια για ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, για τον απόλυτο έλεγχο της ζωής μας;  
Η άρνηση και η αντίσταση στη βαρβαρότητα ενός συστήματος που θέλει να μετράει τους εργαζόμενους σε «τσιπάκια» είναι ζήτημα ανθρώπινης επιβίωσης, είναι θέμα αξιοπρέπειας.   
Παρακάτω το ρεπορτάζ του gr.euronews.com  (στα ελληνικά). 

Hostiles και τα θολά όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό

Σας αρέσουν τα γουέστερν; Τότε σίγουρα, εχτός απ’ τα εκπληκτικά τοπία και τις ερήμους της βορειοαμερικανικής ενδοχώρας θα έχετε και μια σαφή αντίληψη του καλού και του κακού. Ο Σέρτζιο Λεόνε είχε βάλει και μια τρίτη κατηγορία, την ασκήμια στο κλασικό Ο καλός, ο κακός κι ο άσχημος. Όπου άσχημος, βλέπε κατα βάση κακός αλλά παρασυρμένος απ’ τον καιροσκοπισμό και την αθλιότητα της εποχής, εκεί λίγο πριν και κατά τα χρόνια του αμερικάνικου εμφυλίου. Κατά τ’ άλλα τον άσκημο τον έπαιζε ο καθόλα συμπαθής (και καθόλου άσχημος) Ιλάι Γουόλας ενώ τον κακό τον έπαιζε ο τεράστιος Λι Βαν Κλιφ, αγαπημένη φυσιογνωμία του γράφοντος, ψηλός, αδύνατος, με στρόγγυλο πρόσωπο και ένα κουταλάκι του γλυκού μογγολοειδή χαρακτηριστικά που τον έκαναν ασυναγώνιστο “κακό” στα γουέστερν.
Για την αποφυγή σύγχυσης με όσα ακολουθήσουν παρακάτω, ξεκαθαρίζουμε ότι ο γράφων ηγάπησε τον ηθοποιό για τον ρόλο του στην ταινία For a fistful of dollars 1965 (ελληνική μετάφραση: Μονομαχία στο Ελ Πάσο) όπου παίζει τον καλό, κι όχι για τον ρόλο του ως “κακού” στην προαναφερθείσα ταινία, όπου είναι γενικά αχώνευτος. Ποτέ δεν θεοποίησα τους κακούς, Νταρθ Βέιντερ, Χάιζενμπεργκ και το κακό συναπάντημα.
Τον “καλό” τον έπαιζε όπως θα ξέρετε ο Κλιν Ίστγουντ, ρεπουμπλικάνος του κερατά αλλά σπουδαίος σκηνοθέτης όταν τράνεψε, ίσως απ’ τους καλύτερους σύγχρονους αμερικάνους σκηνοθέτες. Φαν φακτ: ο πατέρας μου τον είχε δει σε φωτογραφία σε σταυρόλεξο και με ρωτάει, πώς τον είπαμε αυτόν; Καλαβρούζος;…
Ο “καλός” Ίστγουντ εμφανίζεται ως ένας απόμακρος, λιγομίλητος, μοναχικός καβαλάρης, ατρόμητος κι αγέρωχος που δεν είναι ακριβώς “καλός” αλλά τουλάχιστον είναι τίμιος. Η μορφή του “καλού” απ’ τα γουέστερν σπαγγέτι ενέπνευσε γενιές με lonely rider ανδρισμό και καθιέρωσε τον Ίστγουντ ως αρχετυπική μορφή του είδους. Γι’ αυτό και η ταινία που γύρισε ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής μετά από χρόνια, το Ασυγχώρητοι (Unforgiven, 1992) είναι ένα αριστούργημα καθώς διατηρεί την ίδια wild west ατμόσφαιρα αλλά αποδομεί πλήρως το αρχέτυπο με το οποίο συνέδεσε την καριέρα του.
Ο ηθικός διαχωρισμός λοιπόν ανάμεσα σε καλό και κακό, κατ’ επέκτασιν σε καλούς και κακούς ανθρώπους ήταν εκ των ων ουκ άνευ στην κινηματογραφική τέχνη που ως τέχνη είναι αφαίρεση της πραγματικότητας. Κι όπως κάθε τέχνη που είναι προς πώληση, δηλαδή προϊόν, υπηρετεί κυρίως τα γούστα των χρηματοδοτών της και κατ’ επέκτασιν των καταναλωτών, του κοινού δηλαδή που πλερώνει για να δει την ταινία, είναι φορέας συγκεκριμένων ηθικών αξιών. Αυτό συμβαίνει σε κάθε τέχνη να ‘στε σίγουροι, όσο απαλλαγμένη κι αν είναι απ’ την κερδοσκοπία κι αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. Μεγάλα έργα τέχνης έγιναν κατόπιν παραγγελίας πλουσίων αστών, όπως π.χ το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ που ήταν κατα παραγγελίαν έργο για την αποθανούσα σύζυγο ενός εκκεντρικού κόμη. Η τέχνη είτε ως προπαγάνδα, είτε ως προϊόν προς μαζική κατανάλωση, είτε απλώς εκτεθειμένο στο δρόμο για την τέρψη των περαστικών είναι ακριβώς αυτό: μια αφαίρεση της πραγματικότητας κι εκφράζει τις σκέψεις, τις αξίες του δημιουργού. Ως εκ τούτου λοιπόν πρέπει να έχει κοινό για να το κρίνει. “Τέχνη” που είναι φυλαγμένη στο συρτάρι να μη τη δει κανένας δεν είναι τέχνη, είναι ψυχοθεραπεία. Παρακάτω.
Τα γουέστερν λοιπόν, αντικατοπτρίζοντας τις αντιλήψεις των πλουσίων παραγωγών τους, τμήματος της αμερικανικής αστικής τάξης δηλαδή, στις απαρχές του είδους εμφάνιζαν τους αυτόχθονες ινδιάνους ως κακούς, βάρβαρους, απολίτιστους που ήρθαν οι “ευγενείς” ευρωπαίοι και τους εκτόπισαν.
Μια πρόσφατη τάση στον κινηματογράφο και το χόλιγουντ γενικά είναι η ηθική ρευστότητα των πρωταγωνιστών. Ο καλός δεν είναι 100% αθώα περιστέρα, έχει κάνει και τις βρωμιές του κι αντιστοίχως, ο κακός έχει καλή, “αντρίκια” πλευρά. Μολονότι αυτή η φάση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα καθώς η τρέχουσα ηθική είναι ρευστή και η πολυπλοκότητα των κοινωνιών δεν επιτρέπει “καθαρές” ηθικές αξιολογήσεις, όλη αυτή η φάση της ηθικής ρευστότητας στο χόλιγουντ έχει αρνητικές πλευρές επειδή ακριβώς είναι στηριγμένη σε λάθος βάσεις.
Π.χ στο περιβόητο Breaking Bad, ο πρωταγωνιστής χημικός κι εκπληκτικός ηθοποιός Μπράιαν Κράνστον, γίνεται κακός επειδή αρρωσταίνει και κυρίως επειδή θέλει να επιβεβαιώσει τον καταπιεσμένο αντρισμό του που τον έχασε κάπου στην πορεία. Δηλαδή το ηθικό του κατρακύλισμα προς το κακό (αυτό σημαίνει “breaking bad”) έχει ψυχολογικά κριτήρια και δεν είναι καθόλου το ίδιο “κακός” π.χ με τον ινδιάνο που αντιστέκεται στο λευκό εισβολέα ή τον εργάτη που επαναστατεί και παίρνει στο κυνήγι το αφεντικό του. Αυτή η τεράστια παρεξήγηση κι αδυναμία ερμηνείας του κινηματογραφικού κακού έχει κάνει μεγάλη ζημιά στις μάζες που έχουν θεοποιήσει τον Γουόλτερ “Χάιζενμπεργκ” Γουάιτ, τον έχουν κάνει μπλουζάκια, κούπες κλπ. Σε τελική ανάλυση, ένα κάθαρμα και μισό είναι. Η “δικαιολόγηση” της πορείας του όμως απ’ τους δημιουργούς της σειράς δεν τον εξαγνίζουν, αιτιολόγηση δεν ισούται με “δικαιολόγηση” κι αυτό είναι η τεράστια βλακεία που δέρνει τους απανταχού “θαυμαστές” των κακών πρωταγωνιστών: Χάιζενμπεργκ, Νταρθ Βέιντερ κλπ.
Οι δημιουργοί φέρουν ευθύνη που κινηματογραφικά παρουσιάζουν την “ανθρώπινη” (καλή) πλευρά των πρωταγωνιστών κάνοντάς την αρεστή στο κοινό, ωστόσο, σεναριακά τουλάχιστον, βλέπουμε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν το ηθικό απ’ το νόμιμο, μια άλλη ηθικολογική γελοιότητα που ακούσαμε πριν μερικά χρόνια απ’ τον ανεκδιήγητο Βουλγαράκη. Στο spin-off του Breaking Bad, το Better Call Saul που είναι μια άλλη ιστορία ενός δικηγόρου, ο πρώην αστυνομικός Μάικ Έρμαντράουτ (απίστευτος χαρακτήρας παιγμένος απ’ τον τρισμέγιστο Τζόναθαν Μπανκς) το βάζει με σαφήνεια σε κάποιο επεισόδιο της πρώτης σεζόν: έχω δει εγκληματίες ηθικούς και νομοταγείς καθάρματα. Επιλέγεις από ποια πλευρά του νόμου θα είσαι. Ό,τι κι αν επιλέξεις πάντα πρέπει να κρατάς το λόγο σου.
Καλός, κακός λοιπόν πρέπει να ‘σαι “παντελονάτος” (άλλο ένα υπεργελοίο στερεότυπο: όποιος φοράει “παντελόνια”, δηλαδή κατα τεκμήριο ο “άντρας” είναι και ηθικός, κρατάει το λόγο του σε σχέση με όποιον φοράει φουστάνια. Η γυναίκα, ο/η/@ τραβεστί, ο σκωτσέζος με κιλτ, ο τσολιάς με φουστανέλα θα στη φέρει… Τι να πεις;
Η ρευστότητα της ηθικής είναι κατ’ εξοχήν χιπστερο-φασιστο-φιλελέδικη αξία που βλέπουν με ίσες αποστάσεις το καλό και το κακό. Π.χ δικαιολογούνται οι δολοφονίες των Παλαιστινίων απ’ τους Ισραηλινούς επειδή οι Εβραίοι πέρασαν πολλά (όντως πέρασαν) και οι Παλαιστίνιοι κάνουν βομβιστικές επιθέσεις. Ωστόσο αυτό είναι όποτε τους συμφέρει, δεν έχω ακούσει ΠΟΤΕ κανένα φιλελέδικο σίχαμα να λέει ότι π.χ οι δίκες της Μόσχας και οι σοβιετικές εκκαθαρίσεις ήταν αναγκαίο κακό. Οι χρυσαυγίτες όμως είναι “κίνημα” (Λοβέρδος). Εκεί που η ηρωοποίηση και η ανύψωση συγκεκριμένων προτύπων σε φάρους ηθικής καταντά να γίνεται αστεία η άπο-ηρωοποίηση είναι σιχασιά στην σύγχρονη εποχή του κυνισμού. Καλό είναι να χει κανείς πρότυπα, βοηθά στην προσωπική βελτίωση και ωρίμανση αλλά υπάρχει κι εδώ ένα όριο: μην κάνεις στάμπα σε κούπα το πρότυπό σου, μην τον κάνεις τατουάζ, μην αντιγράφεις τυφλά τις πράξεις του, το ντύσιμό του, τα λόγια του. Πάρε κάτι που σε εμπνέει και φτιάξε δικιά σου προσωπικότητα.
Το Hostiles (2017) λοιπόν, ένα σύγχρονο γουέστερν σχετικά με τη διαμάχη ανάμεσα σε λευκούς και ινδιάνους μας εισάγει στον ηθικό δυϊσμό εξαρχής δείχνοντας ινδιάνους να σφάζουν αθώες οικογένειες και στυγνούς αμερικανούς στρατιωτικούς να σφάζουν ινδιάνους σαν κοτόπουλα. Ποιος έχει δίκιο λοιπόν;
Η ταινία του Σκοτ Κούπερ έχει μια απ’ τις καλύτερες φωτογραφίες της αμερικανικής ενδοχώρας έβερ (διεύθυνση φωτογραφίας Μασανόμπου Τακαγιανάγκι) και μας παρουσιάζει την εσωτερική πάλη του κάπταιν Τζόζεφ Μπλόκερ που έχει σφάξει ινδιάνους με το τσουβάλι, ωστόσο είναι υποχρεωμένος να συνοδέψει έναν τσιφ και αρχισφαγέα της φυλής των Τσεγιέν στα πατρογονικά του εδάφη να πεθάνει με την ησυχία του. Ενώ αρνείται στην αρχή του λεν θα σου κόψουμε τη σύνταξη αμα δεν τον πας. Βρόντηξε, άστραψε, χτυπήθηκε και τελικά τον πήγε. Η ταινία είναι οι περιπέτειες της πομπής αυτής, απ’ τις ερήμους του Νέου Μεξικού ως την πολιτεία της Μοντάνα και κυρίως η εσωτερική πάλη όλων. Υπάρχουν καλοί και κακοί ινδιάνοι, υπάρχουν καλοί και κακοί λευκοί. Σφαγές ωστόσο γίναν απ’ όλους, κάτι που επισημαίνεται περίπου ως αναπόφευκτη πραγματικότητα κι όντως έτσι είναι: πάνω στον αγώνα για την εκμετάλλευση πλούτου, φυσικών πόρων γίνονται πολέμοι κι αυτοί είναι οι δίκαιοι και οι άδικοι πολέμοι. Οι προσωπικές αντιλήψεις, η ατομική ηθική υπόσταση παίζει πολύ μικρό ρόλο στην ισοπεδωτική κινητήριο δύναμη της ιστορίας, την πάλη των τάξεων,  καταχτητών και καταχτημένων. Απ’ αυτή την άποψη, η ταινία μάλλον έχει πιο στέρεες βάσεις να χτίσει το ηθικό της περιεχόμενο. Εκτός από τη μεγαλειώδη φωτογραφία και το απαράμιλλο τοπίο, το μεγαλύτερο ατού της ταινίας είναι η μεγαλειώδης ερμηνεία του Κρίστιαν Μπέιλ, ενός απ’ τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Αρκετά καλή ταινία για τους φίλους των γουέστερν.

«Γαλαζοαίματα» παράσιτα στη Βρετανία των 14 εκατομμυρίων φτωχών Γράφει ο Νίκος Μόττας //

«Γαλαζοαίματα» παράσιτα στη Βρετανία των 14 εκατομμυρίων φτωχών

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

«Γαλαζοαίματα» παράσιτα στη Βρετανία των 14 εκατομμυρίων φτωχών

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Σπουδαία μέρα η σημερινή για τη Βρετανία! Παντρεύεται ο πρίγκηπας Χάρι την εκλεκτή της καρδιάς του και ο βασιλικός οίκος των Ουίνσδορ υποδέχεται την «αφρόκρεμα» των απανταχού «γαλαζοαίματων» και του διεθνούς «τζετ-σετ».


Άλλη μια αφορμή για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που θα καλύψουν ενδελεχώς το ιστορικό γεγονός, με εντυπωσιακά πλάνα και εικόνες από τη γαμήλια τελετή, τις ενδυμασίες των προσκεκλημένων, τα χιλιάδες σημαιάκια που ανεμίζουν έξω από το μεγαλοπρεπές παλάτι του Ουίνσδορ στο Μπερκσάϊρ.
Την ίδια στιγμή, λίγα χιλιόμετρα μακριά απ’ το σημείο σύναξης των βασιλικών παράσιτων και των φίλων τους, μια άλλη Βρετανία- η αληθινή Βρετανία- θα συνεχίσει να ζει την καθημερινότητα της. Αναφερόμαστε στη Βρετανία των εργατών, των φτωχών λαϊκών μαζών, των ανθρώπων του μεροκάματου, των οικογενειών που βιώνουν τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου και άλλων πόλεων.
Βλέπετε, πέρα από το μικρόκοσμο του Μπάκινγχαμ και τους παραμυθένιους βασιλικούς γάμους, υπάρχει μια ολόκληρη χώρα. Μια χώρα στην οποία 14 εκατομμύρια άνθρωποι- περισσότερο από το 1/4 του συνολικού πληθυσμού της- ζουν στο όριο της φτώχειας! Πρόκειται για την ίδια χώρα, τη Βρετανία, όπου 4 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με την πείνα, την ανέχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Την ώρα που τα απομεινάρια της φεουδαρχίας- τα οποία συνεχίζουν να διατηρούν και να διαιωνίζουν την παρασιτική τους ύπαρξη και στον καπιταλισμό- σπαταλούν εκατομμύρια για υπερπολυτελείς γάμους και δεξιώσεις, κάποιοι συμπατριώτες τους στερούνται ακόμη και το καθημερινό πιάτο φαγητό. Σύμφωνα με στοιχεία του 2017, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι στη Βρετανία είναι άστεγοι!
Την ίδια στιγμή που η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Δούκας του Εδιμβούργου ζουν την υπερπολυτελή ζωή τους, περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας. Τι σημασία έχουν, όμως, οι απόκληροι του κόσμου τούτου μπροστά στη φανταχτερή μεγαλοπρέπεια των βασιλιάδων;
Μόνο που αυτή η φανταχτερή μεγαλοπρέπεια του βασιλικού θεσμού- την οποία αυτές τις μέρες σπεύδουν να «διαφημίσουν« τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης- κρύβει πίσω της μαύρες, αιματοβαμμένες σελίδες ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και άγριας εκμετάλλευσης.
Μόνο όταν οι εργαζόμενοι, ο λαός, αντιληφθούν τη δύναμη τους και βγουν ξανά στο προσκήνιο της ιστορίας, μπορούν να γίνουν οι ίδιοι αφέντες του πλούτου που παράγουν, στέλνοντας μια και καλή τα καλοταϊσμένα παράσιτα εκεί που πραγματικά ανήκουν: στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
________________________________________________________________________________________________________

Μπούλινγκ από κνίτες καταγγέλλει ο Γιάννης Αγγελάκας


“Από τη στιγμή που βρίσκονται στο ΚΚΕ πώς να καταλάβουν”, υπερθέματισε κι ο Παυλίδης, διότι εμ να είσαι να λοβοτομημένος, εμ να μην χειροκροτείς κι αυτόν που σου ανοίγει τα μάτια για το ποιόν σου πάει πολύ. Ο Αγγελάκας μάλιστα προσέθεσε πως στο facebook κνίτες του έγραψαν να “ψοφήσεις, βρομοκαριόλη”, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε τα μέλη της ΚΝΕ έχουν επώνυμους λογαριασμούς με κύρια δραστηριότητα τα καντήλια στον Αγγελάκα. Ακόμα και με ψευδώνυμα βέβαια δε θα μπορούσαν να ξεγελάσουν τον καλλιτέχνη, που την κουκουεδίλα την μυρίζεται από χιλιόμετρα, καθώς ο πατέρας του ήταν οργανωμένος κομμουνιστής. Ακολουθεί δακρύβρεχτη μαρτυρία που θα έκανε τον Φρόυντ να ανατσουτσουρίσει από συγκίνηση για την πολλοστή επιβεβαίωση των θεωριών του:
“Το έζησα το ΚΚΕ στο σπίτι μου, ήταν οργανωμένος κομμουνιστής ο πατέρας μου και η πρακτική του στο σπίτι ήταν φασιστική. Μικροαστός με τα σύνδρομα του καθωσπρέπει νοικοκύρη, που τα παιδιά του δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, γιατί φοράς αυτά, γιατί ακούς ροκ. Το έζησα, το κατάλαβα από μικρός, αγνός κομμουνισμός και μικροαστισμός μαζί σε κοκτέιλ. Ο μικροαστισμός είναι η ρίζα του φασισμού.”
Φασισμός είναι οι τσακωμοί κομμουνιστών μπαμπάδων με τους έφηβους γιους τους, γκέγκε;
Επιπλέον δήλωσε πως δε θα πήγαινε ποτέ σε φεστιβάλ της ΚΝΕ (σοκ!), κι όταν δυο κνίτες είχαν προτείνει στις “Τρύπες” να εμφανιστούν επί σκηνής, τους έδιωξε λόγω της αντίθεσης του ΚΚΕ στην αποποινικοποίηση της κάνναβης. Και πολύ καλά έκανε, διότι ορδές κνιτών θα καραδοκούσαν να του πάρουν το μπάφο από το στόμα και δεν είναι να παίζεις με αυτά.
Η συνέχεια της συνέντευξης δεν δικαιώνει τόσο τις υψηλές προσδοκίες, διότι μας δίνει απλώς μια αριστερή εκδοχή του “μαζί τα φάγαμε”, λέγοντας πως η τηλεόαρση μας καθόρισε και “αυτά τραβάμε τώρα. Δάνεια, σπίτια, μεγάλη ζωή, αμάξια, ύλη, ύλη, ύλη…”
Ακολούθησε ένα σεμνό και ταπεινό ξεπλυματάκι του Σύριζα, στο κατάλληλο έντυπο-Αριέλ εξάλλου, διότι ναι μεν μπορεί να “είπε ψέμματα” και να “έκανε πονηράδες”, αλλά βρε αδερφέ “κάνουν κάτι πραγματάκια τα οποία δεν θα γίνονταν ποτέ. Σύμφωνο συμβίωσης, θεραπευτική κάνναβις, λεπτομέρειες σημαντικές για μια κοινωνία που είμαστε κολλημένοι δεκαετίες πίσω.” Κλείνοντας μάλιστα, κι ίσως από ζήλεια στον Παυλίδη, που μόλις τέθηκε το θέμα Σύριζα άφησε λίγο το ρόλο του ολιγόλογου κλακαδόρου ξεσπαθώνοντας υπέρ της κυβέρνησης, ο Αγγελάκας για όσους δεν κατάλαβαν, ως Μακιαβέλι από τα Λιντλ, απάντησε στο ερώτημα για το αν έχει απωλέσει το ηθικό πλεονέκτημα ο Σύριζα:
 Δεν είμαι σίγουρος. Το έχασε που δεν έκανε τα επαναστατικά που έλεγε για τα μνημόνια και παραδόθηκε άνευ όρων. Αλλά με κάτι λεπτομέρειες προσπαθεί να το διασώσει. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και όταν μια κυβέρνηση περνάει μερικά νομοσχέδια που κάνουν την κοινωνία να προχωρά λίγο παραπέρα, κάτι είναι. Μην περιμένουμε να αλλάξουν τα πράγματα από τη μια ημέρα στην άλλη, ειδικά σε αυτή τη χώρα που δεν έχει και παράδοση σε σοβαρές κυβερνήσεις….
Διότι κύριοι, στις λεπτομέρειες εκτός από το διάβολο κρύβεται και η εξιλέωση της “Αριστεράς”, που μπορεί να παραδόθηκε, αλλά είναι τουλάχιστον σοβαρή και θα επιτρέψει και καμιά γλαστρούλα στα μπαλκόνια, που έλεγε κι ο πάντα πρωτοπόρος ΓΑΠ.
Εν πάσει περιπτώσει, εμείς ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επερχόμενη περιοδεία του ανά την Ελλάδα και προτείνουμε του χρόνου να αποσταλεί στη Eurovision. Όπως απέδειξε η ισραηλινή συμμετοχή φέτος και η ουκρανική πρόπερσι, ο συνδυασμός “μπούλινγκ και αντικομμουνισμός” είναι ακαταμάχητος κι εγγύηση για την επιστροφή της χώρας μας στον τελικό και την κορυφή.

Όποιος σπέρνει αντικομμουνισμό και θεωρία των δύο άκρων, θερίζει φασίστες

Η φράση στον τίτλο δεν αναφέρεται απαραίτητα στον Μπουτάρη. Αυτός είναι πορωμένος αντικομμουνιστής, αλλά έχει μιλήσει αρκετές φορές αρνητικά για τους χρυσαυγίτες. Κολλάει γάντι όμως στη λογική που πρεσβεύει αυτός και η τάξη του. Ίσες αποστάσεις, θεωρία των δύο άκρων και γενική καταδίκη της βίας, από όπου κι αν προέρχεται, εκτός κι αν έχει κρατική προέλευση.
Ένα σύστημα που αφήνει πρακτικά ατιμώρητους τους φασίστες, αλλά τιμωρεί δικαστικά όποιον τους λέει φασίστες, είναι καταδικασμένο να βουλιάζει κάθε μέρα περισσότερο στο φασισμό. Αυτοί που μιλάνε για “μαύρο και κόκκινο φασισμό” για να εξισώσουν τις δύο ιδεολογίες, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ και θα βιώσουν το φασισμό στο πετσί τους.
Η καταδίκη τραμπούκικων ενεργειών, σαν τη χτεσινή επίθεση στον Μπουτάρη, είναι αυτονόητη κι απερίφραστη. Η ευθύνη των Ποντιακών φορέων και οργανώσεων που ανέχονται τέτοιους φασίστες να αλωνίζουν στις γραμμές τους, είναι εγκληματική. Δε χωράνε εδώ συμψηφισμοί κι ίσες αποστάσεις γιατί ο Μπουτάρης είναι ένας αντιλαϊκός δήμαρχος, γνήσιος εκπρόσωπος της τάξης του.
Δεν έχει νόημα όμως να καταγγέλλουμε απλά τις συνέπειες, αφήνοντας απέξω τη ρίζα του προβλήματος και το κοινωνικό σύστημα που γεννά το φασισμό, τον αφήνει να αποθρασύνεται και τον διατηρεί ως εφεδρεία.

Οι "Ρουβίτσες" του Βούτση



Με τον Ρουβίκωνα δεν είχε τύχει να ασχοληθώ σε αρθρο  μου, άλλωστε σπανίως ασχολούμαι με επαναστάτες της πλάκας, αλλά τούτη εδώ η είδηση μου κέντρισε το ενδιαφέρον. 
Με βαριοπούλες λέει επεδραμαν μέλη του Ρουβίκωνα εναντίον συμβολαιογραφείου, ως συμπαράσταση στον αγώνα κατά των πλειστηριασμων. Με μια λεπτομέρεια όμως :
Το συγκεκριμένο συμβολαιογραφείο δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε πλειστηριασμους πρώτης κατοικίας. 
 
Είναι γνωστά τα προβοκατόρικα χτυπήματα του Ρουβίκωνα και η ασυλία που απολαμβάνει από το καθεστώς τζίφριζα. Μέχρι και στο προαύλιο της Βουλής έχουν διαδηλώσει με άδεια του ταβερνιαρη Βουτση.

Η λογική των ομάδων αυτών, που έχουν ως το απόλυτο φετίχ τους, την ατομική βία, είναι η εξής :αν κάψουμε το υπουργείο παιδείας θα φτιαχτεί η παιδεία, αν κάψουμε το υπουργείο δικαιοσύνης θα επέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη. Για τέτοια τρομερή πολιτική σκέψη μιλάμε, και μερικοί τους θαυμάζουν κιόλας. Συν βέβαια της δημοσιότητας που έχουν από τα ΜΜΕ, όταν όμως κατεβάζει το ΚΚΕ ή το ΠΆΜΕ χιλιάδες κόσμο στον δρόμο ή εμποδίζει νατοϊκα στρατεύματα είναι αόρατα όλα αυτά για τα καθεστωτικα μμε.


ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ




Επίθεση με βαριοπούλες σε συμβολαιογραφικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, που δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε πλειστηριασμό πρώτης εργατικής - λαϊκής κατοικίας, έκαναν την Παρασκευή το πρωί μέλη του «Ρουβίκωνα», σε μια ενέργεια που γεννά πολλά ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του «Ρουβίκωνα» μπήκαν στο γραφείο και κατέστρεψαν με βαριοπούλες μηχανήματα και τζάμια, με την αιτιολογία ότι «το γραφείο συμμετέχει σε πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτων κατοικιών». Νωρίς το απόγευμα, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως συνελήφθη ένας 19χρονος για συμμετοχή στην επίθεση. 
Με αφορμή την επίθεση, η Θηρεσία Δάλλα - Πολυζώη στην οποία ανήκει το γραφείο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καταγγέλλω την προβοκατόρικη σε βάρος μου επίθεση, από κουκουλοφόρους, που έλαβε χώρα σήμερα Παρασκευή 18/5/2018 και ώρα 10.00 το πρωί στο γραφείο μου. Η συγκεκριμένη επίθεση υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες, αφού δεν υπάρχει περίπτωση πρώτης λαϊκής κατοικίας, που να έχει εκπλειστηριαστεί από εμένα. Επιδιώκει να ενοχοποιήσει με προβοκατόρικο τρόπο τη διαμαρτυρία εναντίον των πλειστηριασμών.
Αντίθετα, στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, ως συμβολαιογράφος, φροντίζω πάντα και με κάθε πρόσφορο τρόπο, να εξασφαλίζω ότι δεν θα εκπλειστηριαστεί από εμένα κανένα σπίτι φτωχών και αδύναμων ανθρώπων. Μάλιστα, λόγω της πολιτικής μου αυτής θέσης, έχω στερηθεί συνειδητά αντικείμενο εργασίας.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι έχω αναπτύξει συνδικαλιστική δράση στο χώρο των συμβολαιογράφων, αλλά και με τη συνολικότερη δράση μου, πρωτοστατώ στον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και με τη στάση που κρατάει η πλειοψηφία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.
Απαντώ σε αυτούς που επιτέθηκαν στο γραφείο μου με κουκούλες και βαριοπούλες και δηλώνω ότι δεν τρομοκρατούμαι και θα συνεχίσω τη δράση για την προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου με ανακοίνωσή του, παρά το γεγονός ότι κατήγγειλε την επίθεση, επιχειρεί να ενοχοποιήσει το σύνολο των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στην πλειστηριασμούς, προφανώς εξυπηρετώντας δικές του σκοπιμότητες και δίνοντας άλλοθι στην πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Θα εξακολουθήσουμε να εκτελούμε τα νόμιμα καθήκοντά μας προς όφελος όλων των συμπολιτών μας. Η προστασία των αδύναμων προκύπτει από τους νόμους και εφαρμόζεται από τη Δικαιοσύνη, σε μία συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατία και όχι από βιαιότητες και τραμπουκισμούς».


«Γενική Εκθεσις της καταστάσεως εις τας Αθήνας»


Το πλήρες κείμενο της έκθεσης που συντάσσει κρατικός υπάλληλος τον Αύγουστο του 1944, απαντώντας σε ερωτήσεις της «υπηρεσίας»



Στο κέντρο ο Κουίσλινγκ πρωθυπουργός Ι. Ράλλης. Δεξιά ο υπουργός Εσωτερικών Αν. Ταβουλάρης. Ανάμεσά τους διακρίνεται Γερμανός αξιωματικός και αριστερά ο προδότης συνταγματάρχης Ι. Πλυντζανόπουλος μπροστά στον «Αγνωστο Στρατιώτη» στην πλατεία Συντάγματος στις 4.1.1944
Στο κέντρο ο Κουίσλινγκ πρωθυπουργός Ι. Ράλλης. Δεξιά ο υπουργός Εσωτερικών Αν. Ταβουλάρης. Ανάμεσά τους διακρίνεται Γερμανός αξιωματικός και αριστερά ο προδότης συνταγματάρχης Ι. Πλυντζανόπουλος μπροστά στον «Αγνωστο Στρατιώτη» στην πλατεία Συντάγματος στις 4.1.1944
«10 Αυγούστου 1944
Η κατάστασις καθορίζεται γενικώς από την εντύπωσιν, που δημιουργείται εις όλους, ότι δεν μας χωρίζει πλέον μεγάλο διάστημα από την στιγμήν που οι Γερμανοί θα αναγκασθούν οπωσδήποτε ν' αφίσουν την Ελλάδα είτε έπειτα από Συμμαχική κρούση εναντίον τους είτε λόγω των γενικώτερων πολιτικών και πολεμικών εξελίξεων όπως διαμορφώνονται τελευταία.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μίαν μεγάλην νευρικότητα ιδιαίτερα εις τους κύκλους της κυβερνήσεως Ράλλη και γενικώς εις όλους εκείνους που έβλεπαν στο πρόσωπο της Γερμανικής κατοχής μια προστασία. Ετσι οι κύκλοι αυτοί κινούνται ζωηρά αφ' ενός για να δημιουργήσουν δυνάμεις που θα αντικαταστήσουν τους Γερμανούς και αφ' ετέρου χρησιμοποιούν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους εις διαρκείς επιχειρήσεις εντός και εκτός των Αθηνών με τον σκοπόν να εκδημενίσουν ή να αδυνατίσουν την εναντίον των απειλήν εκ μέρους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.
Εις την προσπάθειά τους αυτήν ενισχύονται από τα γερμανικά SS που λαμβάνουν μέρος σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις διότι και οι Γερμανοί πιστεύουν ότι και δι αυτούς σοβαρός κίνδυνος που μπορεί να τους παρεμποδίσει σε κάποιο μέτρο τις κινήσεις της αποχωρήσεώς των, είναι γενικώτερα ο λαός και η οργάνωσις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.
Η τρομοκράτησις του λαού γενικώς, και η εξασθένησις των δυνάμεων του ΕΑΜ ειδικώτερον, δια συνεχών επιθέσεων εναντίον των συνοικιών της πόλεως, είναι το σχέδιον επί του οποίου βαδίζουν οι Γερμανοί, οι ένοπλες δυνάμεις του Ράλλη, καθώς και οι εθνικιστικές οργανώσεις.

Ενας από τους άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας του Ι. Ράλλη υποβάλλει σε σωματική έρευνα, για λογαριασμό των Γερμανών, Ελληνα πολίτη στην Αθήνα, αφού πρώτα τον διέταξε «ψηλά τα χέρια»
Ενας από τους άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας του Ι. Ράλλη υποβάλλει σε σωματική έρευνα, για λογαριασμό των Γερμανών, Ελληνα πολίτη στην Αθήνα, αφού πρώτα τον διέταξε «ψηλά τα χέρια»
Ο τρόπος κατά τον οποίον εκτελούνται αι κοιναί αυταί επιδρομαί Γερμανών, Ταγμάτων Ασφαλείας, Μηχανοκινήτου τμήματος Αστυνομίας - Μποραντάδων - Χωροφυλακής, Ειδικής Ασφαλείας, και των λεγομένων Εθνικιστικών οργανώσεων, εφ' όσον στρέφονται γενικώς εναντίον όλου του λαού έχουν δημιουργήσει τελευταίως ιδίως εις Αθήνας ένα πραγματικό μίσος της μεγάλης πλειοψηφίας του Αθηναϊκού λαού εναντίον των συνεργαζομένων με τους Γερμανούς Ταγμάτων, Ειδικής κ.λπ. ενώ αφ' ετέρου έχει επέλθει στενωτάτη ψυχική ένωσις του λαού και των οργανώσεων ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που καθοδηγούν αποτελεσματικώς την άμυναν του λαού εναντίον των Γερμανών και των συνεργατών των (δηλαδή αντίθετον του επιδιωκομένου αποτελέσματος).
Κρίνοντες αντικειμενικώς την κατάσταση θα είμεθα εκτός πάσης πραγματικότητος εάν υποτιμούσαμεν το βαθύτατο μίσος του λαού εναντίον των Γερμανών και των συνεργατών των (Ταγμάτων, Ειδικής, Εθνικιστικών και φασιστικών οργανώσεων).
Τα σχέδια των επιχειρήσεων συντάσσονται από το Επιτελείον των Ταγμάτων Ασφαλείας υπό την ηγεσίαν του Γερμανού Ταγματάρχου Ασφαλείας και τάξεως εις την Ελλάδα Μπος.
Τα μπλόκα
Αι επιχειρήσεις πέρνουν συνήθως δύο μορφάς. Είναι επιχειρήσεις κατά τας οποίας τα τμήματα του ΕΛΑΣ και οι κάτοικοι δεν προβάλουν ουδεμίαν αντίστασιν. Εις την περίπτωσιν αυτήν όλος ο άρρην πληθυσμός από 14 ετών και άνω συναθροίζεται εις μέρος που υποδεικνύουν οι Γερμανοί και τα Τάγματα με τηλεβόα, αφού από τας 4 το πρωί έχουν αποκλείσει στενώτατα με δύναμιν 1.000 - 2.000 ανδρών τον συνοικισμόν. Η προσέλευσις εις τον υποδεικνυόμενον χώρον - συνήθως η πλατεία της συνοικίας ή ο Κινηματογράφος - είναι δι' όλους υποχρεωτική και εις την σχετικήν ειδοποίησιν ανακοινώνουν ότι όποιος ευρεθεί εις το σπίτι θα τυφεκίζεται επί τόπου. Αφού συναθροισθούν όλοι οι άρρενες αρχίζει ο έλεγχος ταυτοτήτων, ενώ καταδόται προερχόμενοι από τις φασιστικές και τις λεγόμενες εθνικιστικές οργανώσεις - ΟΕΔΕ, ΕΕΕ, ΜΠΟΥΝΤ (οργανώσεις φίλων του Χίτλερ), Χ, ΡΑΝ, και από το τμήμα του ΕΔΕΣ που συνεργάζεται μετά της Ειδικής Ασφαλείας - κάνουν την διαλογήν των κατοίκων. Οι καταδόται αυτοί ζώντες εις τας συνοικίας γνωρίζουν τους αναμεμιγμένους εις τας εθνικοαπελευθερωτικάς οργανώσεις. Κατά την διαλογήν αυτήν λαμβάνουν χώραν σκιναί βαρβαρότητος, δέρονται οι συλλαμβανόμενοι ενώπιον όλου του πλήθους υπό την κοινήν αγανάκτησιν όλων. Με τον τρόπον αυτόν συλλαμβάνονται κάθε φορά περί τα 200 άτομα (τελευταίως πάνω από 1.000) τα οποία αφού βασανισθούν επί τόπου διά ξυλοδαρμού και της υποχρεώσεως να κρατούν επί ώρας ολοκλήρους υψηλά τα χέρια οδηγούνται με αυτοκίνητα εις το Γουδί ή παραλαμβάνονται αμέσως παρά των Γερμανών που τους κλείνουν στο Χαϊδάρι ή τους στέλλουν κατευθείαν εις τον σταθμόν προς αποστολήν στην Γερμανίαν διά καταναγγαστικά έργα. Κατά τας τελευταίας επιδρομάς εις συνοικισμός Βύρωνος και περιοχάς Νέας Σμύρνης, Αγιος Σώστης, Δουργούτι, Κουκάκι κ.λπ. συνελήφθησαν άνω των 1.000 εις τον Βύρωνα και άνω των 5.000 εις τας άλλας περιοχάς. Πολλαί δεκάδες ετυφεκίσθησαν επί τόπου. Εις το Δουργούτι έβαλαν φωτιά χρησιμοποιούντες ειδικήν σκόνην και έκαψαν τον συνοικισμόν. Την επομένην ημέραν (10 Αυγούστου) ευρέθησαν πολλά πτώματα απηνθρακωμένα, μικρά παιδιά, ασθενείς, γραίαι. Κατά πληροφορίαν μη διασταυρωθείσαν ακόμη, οι συλληφθέντες χτες το πρωί 5.000 άνδρες οδηγήθησαν εις τον σιδηροδρομικόν σταθμόν και απεστάλησαν εις την Γερμανίαν (όταν θα λάβετε την παρούσαν έκθεσιν θα σας έχωμεν γνωρίσει τηλεγραφικώς αν αληθεύει αυτό).
Πλιάτσικο

«Τσολιάδες» του Ι. Ράλλη συνοδεύουν Ελληνες αγωνιστές που έπιασαν σε μπλόκο της Αθήνας, για να τους παραδώσουν στα Ες - Ες
«Τσολιάδες» του Ι. Ράλλη συνοδεύουν Ελληνες αγωνιστές που έπιασαν σε μπλόκο της Αθήνας, για να τους παραδώσουν στα Ες - Ες
Επανερχόμεθα εις τον τρόπον που γίνονται αι τρομοκρατικαί επιδρομαί.
Εν τω μεταξύ ομάδες των Ταγμάτων εισέρχονται δι έρευναν εις τα σπίτια της συνοικίας. Οι άρρενες που συλλαμβάνονται εντός των οικιών εκτελούνται αμέσως επί τόπου.
Εχει διαπιστωθή και επισήμως πλέον ότι κατά την διάρκειαν της ερεύνης εις τα σπίτια οι άνδρες των Ταγμάτων και της Ειδικής λεηλατούν εις πλείστας περιπτώσεις τα πάντα. Κακομεταχειρίζονται τις γυναίκες και τα παιδιά και τους γέροντας.
Ενας πληροφοριοδότης μας ηρώτησε έναν εύζωνα εάν είναι αληθινά αυτά που διαδίδει ο κόσμος εις βάρος τους. Ο εύζωνας απήντησε ως εξής: «Για το πλιάτσικο λες; Δεν φταίμε εμείς. Ο μπαρμπα-Γιάννης μας (πρόκειται περί του περιφήμου Διοικητού των Ταγμάτων Ασφαλείας Πλυντζανόπουλου Ι. Αντ/ρχου) έχει διατάξει να ξαλαφρώνουμε και λιγάκι τα σπίτια που είναι ύποπτα».
Στο σημείο αυτό άρχισε να απαριθμή τα κλοπιμαία της προηγούμενης ημέρας που έκλεψε αυτός: Ενα βάζο βούτυρο. Ενα ζευγάρι παπούτσια, ένα ρολόι που το πούλησε 20 εκατομμύρια, ένα ξυράφι, ένα ζεύγος ματογυάλλια, ένα κομπινεζόν, μια γυναικεία κιλόττα ζέρσεϋ, ένα σακκάκι καπαρντίνας και μερικά ψιλά, χωρίς ν' αναφέρη το ακριβές ποσόν. Διεμαρτύρετο ο ίδιος διότι ο λοχαγός του του πήρε από τα χέρια 12 ζεύγη σόλες υποδημάτων που είχε βρει σ' ένα μπαούλο χωρίς να του δώση μερίδιο. Ακόμη παρεπονείτο διότι άλλοι συνάδελφοί του στάθηκαν πιο τυχεροί και πήραν και χρυσαφικά (επιδρομή Καισαριανής 1-8-44).
Αυτά γίνονται κατά τα επισήμους επιχειρήσεις, ενώ πλείσται όσαι κλοπαί, διαρρήξεις, ληστίαι εκ μέρους των Ευζώνων και της Ειδικής αναγράφονται καθημερινώς εις τα δελτία των αστυνομικών τμημάτων.
Ετσι εξηγείται το βαθύτατο μίσος του λαού εναντίον των οργάνων των Γερμανών και πρέπει να συμπεράνει κανείς ότι ο λαός σε καμμία περίπτωση δεν θα ήταν διατεθυμένος να συγχωρήση τα υποκείμενα αυτά, τα οποία ουδείς ιδεολογικώς σκοπός οδήγησεν εις την κατάταξί των εις τα Τάγματα παρά μόνον η τάσις προς ληστίαν, αρπαγήν και λεηλασίαν.
Η λαϊκή αντίσταση

Ο Ι. Πλυτζανόπουλος κι άλλοι αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας στην πλατεία Συντάγματος
Ο Ι. Πλυτζανόπουλος κι άλλοι αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας στην πλατεία Συντάγματος
Αλλην εικόνα παρουσιάζουν αι επιχειρήσεις εις την περίπτωσιν κατά την οποία τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ αποφασίζουν να αντεπιτεθούν κατά των επιδρομέων Γερμανών, Ταγμάτων, Ειδικής, Μηχανοκινήτου, Εθνικιστικών ομάδων.
Εις την περίπτωσιν αυτήν λαμβάνουν χώραν πραγματικαί μάχαι που ως επί το πλείστον καταλήγουν εις βάρον των επιτιθεμένων. Στερούμενα τελείως ηθικού τα τμήματα αυτά πανικοβάλλονται όταν συναντήσουν αντίστασιν εκ μέρους τμημάτων του ΕΛΑΣ. Πολλάκις αποθούνται από τας συνοικίας με απωλείας 30-50 νεκρών, ενώ ο λαός πανηγυρίζει την νίκη των αμυνομένων.
Ο ίδιος ο λαός όπου προβάλλεται αντίστασις υπό ενόπλων τμημάτων του ΕΛΑΣ συμμετέχει ενεργώς εις τας επιχειρήσεις. Οι ίδιοι οι εύζωνοι αναφέρουν χαρακτηριστικώς ότι τους κτυπούν από τα παράθυρα με πέτρες, τους ρίχνουν διάφορα αντικείμενα και λένε πως δεν πολεμούνε μόνον με τους άνδρες του ΕΛΑΣ αλλά και με γυναίκες και παιδιά και προσθέτουν ότι δεν ξέρεις από πού σου έρχεται η απειλή. Γυναίκες βοηθούν τα αμυνόμενα τμήματα του ΕΛΑΣ φέρουν τροφή, νερό, σφαίρες.
Ιδιαιτέραν εντύπωσιν προξενεί εις τον λαό η αυτοθυσία των αμυνομένων διά την υπεράσπισιν του συνοικισμού. Ουδέποτε οι άνδρες των ΕΛΑΣ αφήνονται να πέσουν ζωντανοί ες τα χέρια των εχθρών Γερμανών, Ταγμάτων, Ειδικής, Εθνικιστών, γιατί γνωρίζουν ότι θα υποστούν αφάνταστα βασανιστήρια και τέλος θα φονευθούν κατά τρόπον απάνθρωπον. Υπάρχουν δεκάδες εξακριβωμένων περιπτώσεων που κυκλωθείσαι ομάδες του ΕΛΑΣ αφού εξήντλησαν και την τελευταίαν τους σφαίρα και αφού κατέστρεψαν τον οπλισμόν διά να μη πέσει εις χείρας των αντιπάλων τους ηυτοκτόνησαν ή επεχείρησαν διάσπασιν του κλοιού με το ξίφος στας χείρας και εύρισκον τοιουτοτρόπως τον θάνατον. Μετά το πέρας των επιτυχών αμυντικών επιχειρήσεων γίνεται πάνδημος συγκέντρωσις των κατοίκων. Ψάλεται ο Εθνικός ύμνος, εκφωνούνται πατριωτικοί λόγοι και ολόκληρος ο λαός συνοδεύει τους νεκρούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα Τάγματα και οι Γερμανοί δεν κάνουν καμμία διάκρισιν μεταξύ ενόπλων ομάδων και αμάχου πληθυσμού και βάλλουν αδιακρίτως εναντίον όλων με όλμους κ.λπ. με τραγικά αποτελέσματα, τον φόνον δεκάδων γυναικών, παιδιών, γερόντων κ.λπ.

Ανακοίνωση - διαταγή του αρχηγού των Ταγμάτων Ασφαλείας, στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος»
Ανακοίνωση - διαταγή του αρχηγού των Ταγμάτων Ασφαλείας, στο πρωτοσέλιδο του «Βήματος»
Εκτός των επιχειρήσεων αυτών γίνονται κάθε ημέρα ομαδικαί έρευναι των πολιτών εις τους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών υπό των οργάνων της Ειδικής. Αποκλείονται δρόμοι, ερευνώνται οι ταξειδεύοντες με τα τραμ και όσοι συλλαμβάνονται διότι δεν έχουν ταυτότητα του 1944 παραδίδονται εις τους Γερμανούς και μεταφέρονται εις Γερμανίαν.
Το βαθύτατον μίσος του λαού
Με όλας αυτάς τας ενεργείας των τα Τάγματα Ασφαλείας και η Ειδική, το Μηχανοκίνητο (της Γενικής Ασφαλείας) και οι ομάδες των Εθνικιστών έχουν δημιουργήσει το βαθύτατον μίσος του λαού και θα απετέλη πολιτικόν σφάλμα η σιωπή του εξωτερικού επί των ενεργειών των Γερμανών και Ταγμάτων.
Η αυτή κατάστασις εις εντονότερον μάλιστα βαθμόν έχει δημιουργηθεί και εις την ύπαιθρον, όπου επιχειρούν από κοινού οι Γερμανοί, τα Τάγματα, Αραβες και Λευκορώσοι.
Εχομεν υπ' όψιν μας την πρόσφατον επιδρομήν Γερμανών - Ταγμάτων κατά των χωριών Γελατάρι και Λιατάνη των Θηβών, η οποία έγινε την 30-7-1944. Επέπεσαν εναντίον των φιλήσυχων χωρικών και αφού εβίασαν κτηνωδώς όλας τα παρθένους και τας υπάνδρους γυναίκας, έκαψαν τα χωριά αυτά. Οι άνδρες των Ταγμάτων διεκρίθησαν εκεί εις κτηνωδίαν περισσότερον και των Γερμανών. Οι κάτοικοι των Θηβών εξηγέρθησαν εναντίον των οργίων τούτων των ανδρών των Ταγμάτων και παρουσιασθέντες με επιτροπάς εις τον Γερμανόν Φρούραρχον Θηβών εζήτησαν την αυστηρήν τιμωρίαν και την απομάκρυνσιν των Ταγμάτων Ασφαλείας εκ της περιοχής.
Αλλο ζήτημα που εξάπτει την κοινήν γνώμην εναντίον των Ταγμάτων, της Ειδικής και των εθνικιστικών οργανώσεων είναι το ζήτημα των φρικιαστικών βασανιστηρίων εις τα οποία υποβάλλονται οι συλλαμβανόμενοι ύποπτοι κατ' αυτούς πολίται ή αποδεδειγμένως ανήκοντες εις εθνικοαπελευθερωτικάς οργανώσεις. Η γνωσθείσα λεπτομερής περίπτωσις των βασανιστηρίων του αρχηγού Ταξιαρχείας του ΕΛΑΣ ιατρού Ν. Σιγανού είναι χαρακτηριστική (αποστέλλομεν περιγραφικήν επιστολήν).
Κατά τον ίδιον τρόπον εις τα οικήματα της Γκεστάπο, εις την ειδικήν ασφάλειαν, εις τα υπόγεια των οικιών των αρχηγών των εθνικιστικών οργανώσεων, όπως του ευέλπιδος Παπαγεωργίου εις το Παγκράτι, εις το Γουδί όπου εδρεύει Τάγμα Ασφαλείας βασανίζονται κατά τρόπον μεσαιωνικόν εκατοντάδες πολίται, ακόμη δε και γυναίκες.
Ετσι κατακρεούργησαν την Ηλέκτρα
Ηλθομεν εις επαφήν με αξιωματικόν Ταγματάρχην της Χωροφυλακής υπηρετούντα εις την Ειδικήν Ασφάλειαν, ο οποίος μας περιέγραψε την φρίκην των βασανιστηρίων αυτών:
Την 27ην Ιουλίου συνελήφθη υπό ομάδος της Ειδικής του Παρθενίου η γνωστή κομμουνίστρια Ηλέκτρα Σιδερίδου. Η Σιδερίδου ήτο στέλεχος του ΚΚΕ από το 1920. Οδηγήθη εις το ξενοδοχείον Κρυστάλ πλησίον της Ειδικής Ασφαλείας. Ερωτηθείσα διά την ταυτότητάν της απήντησε ότι ονομάζεται Ηλέκτρα Σιδερίδου και ότι εργάζεται πολιτικώς διά την ελευθερίαν και την ζωήν του Ελληνικού λαού και δεν προσέθεσε τίποτα άλλο. Επί 24 ώρες υπεβλήθη εις τα πλέον απάνθρωπα βασανιστήρια χωρίς να βγάλη ούτε τον ελάχιστον γογγυσμόν. Εδάρη με το μαστήγιον επί 4 συνεχείς ώρας υπό εναλλασομένων βασανιστών. Κατόπιν της έβγαλαν τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Υστερα εμόφυρτον και με ανοικτάς πληγάς της έρριξαν αλάτι εις όλο της το σώμα. Υστερα με καμμένο σίδηρο της έκαψαν το σώμα και με οινόπνευμα της άναψαν τα τριχωτά και απόκρυφα μέρη του σώματος. Ημιθανή την πήραν, με το αυτοκίνητο δήθεν για να την μεταφέρουν εις το νοσοκομείον και καθ' οδόν την αποτελείωσαν και την εγκατέλειψαν επί του πεζοδρομείου της οδού Γ. Σ/βρίου. Η αστυνομία που ανεύρε το πτώμα ανέφερε την επομένη εις το δελτίον της ότι «ευρέθη πτώμα γυναικός 40 ετών τελείως παραμορφωμένον εκ των κακώσεων». Εξηκριβώθη ότι ανήκε εις την γνωστήν κομμουνίστριαν Ηλέκτραν Σιδερίδου.
Πτώματα φρικωδώς παραμορφωμένα
Προ 10 περίπου ημερών συνελήφθη από όργανα της Ειδικής Ασφαλείας ο «τσιλιαδόρος» ενός ασυρμάτου μου Α.Α. ηλικίας 16 ετών ο οποίος εκτελεί την υπηρεσίαν αυτήν πλησίον μας από τον Ιανουάριον. Συνελήφθη κατά την ώραν της υπηρεσίας του και οδηγήθη εις την Ειδικήν Ασφάλειαν ως μη δυνηθείς να δικαιολογήσει επαρκώς την εκεί παραμονή του. Εκεί εδάρη με μάστιγα και εκακοποιήθη αρκετά χωρίς να υπάρχη κανένα επιβαρυντικόν στοιχείον εις βάρος του. Ενώ τον έδερναν με την μάστιγα τον ηρώτων μήπως εργάζεται εις συμμαχικήν αποστολήν. Ο σκοπός των είναι προφανής δοθέντος ότι έχομεν πολλάς περιπτώσεις καταδόσεως από όργανα της ασφαλείας συμμαχικών αποστολών. Ο συλληφθείς μας περιέγραψε όσα είδε κατά την ολιγόωρον διαμονή του εις την Ειδικήν Ασφάλειαν. Διά να του τσακίσουν το ηθικόν τον έβαλαν μερικές ώρες μαζί με δύο κρατούμενους τους οποίους είχαν βασανίσει προηγουμένως και συνέχισαν και μπροστά του τα βασανιστήρια των. Του ενός το πρόσωπον και η κεφαλή ήταν πρισμένη και τελείως παραμορφωμένη και του άλλου το σώμα ιδίως εις την πλάτην, το στήθος και τα χέρια δεν υπήρχε καθόλου δέρμα, εκρέμετο δε από το ένα χέρι μια λωρίς δέρματος. Εις το δωμάτιον των βασανιστηρίων ήσαν κρεμασμέναι 10 μάστιγες αριθμημένες από το 1-10. Τον τσιλιαδόρον μας τον εκτύπησαν με την υπ' αριθ. 3 μάστιγα. Μερικές από τις μάστιγες αυτές είναι συρμάτινες. Κατόρθωσα με μια έγκαιρη ενέργεια μέσω καταλλήλου προσώπου να τον βγάλω από την Ειδική αμέσως σχεδόν και χωρίς να ομολογήση τίποτα.
Καθώς μας ανέφερε ο Ταγματάρχης της Χωροφυλακής και καθώς αναφέρεται εις τα αστυνομικά δελτία καθημερινώς ανευρίσκονται πτώματα φρικωδώς παραμορφωμένα έξωθεν της Ειδικής Ασφαλείας, έξωθεν των κρατητηρίων του ευέλπιδος Παπαγεωργίου, στελέχους της οργανώσεως Χ - ΡΑΝ. Συνήθως φέρουν την επιγραφήν ότι «έτσι τιμωρούνται υπό τον Εθνικιστών οι Βούλγαροι προδόται και τα όργανα της Μόσχας».
Η ένοπλη απάντηση
Τα τρομοκρατικά αυτά μέτρα και αι ιεροεξεταστικαί αυταί μέθοδοι προκαλούν αντίποινα εκ μέρους των ανδρών του ΕΛΑΣ. Ανδρες του ΕΛΑΣ οπλισμένοι επιπίπτουν αιφνιδιαστικώς κατά ομάδων της Ειδικής ή εθνικιστικών ομάδων τας νυκτερινάς ώρας εις τα κέντρα όπου συχνάζουν.
Εις τας 28-7-44 ομάς του ΕΛΑΣ με αυτόματα εισήλθεν εις ταβέρναν του Μεταξουργείου όπου διεσκέδαζε η ομάς του γνωστού αρχηγού εκτελεστικής ομάδος της Ειδικής Πανωλιάσκου και εφόνευσε 6 άνδρες της ομάδος μεταξύ των οποίων τον Ανθυπασπιστήν της Ειδικής και όργανον της Γκεστάπο Κενελοσίτσην βαρυνόμενον με δεκάδας εκτελέσεων Ελλήνων πατριωτών. Ετραυμάτισεν βαρέως τον αρχηγόν της ομάδος Πανωλιάσκο επισημασμένον όργανον των Γερμανών όστις έχει εις το παθητικόν του το γεγονός ότι εκρέμασεν κατ' εντολήν των Γερμανών ιδιοχείρως πέντε Ελληνας επιστήμονας και εξετέλεσε ιδιοχείρως περί την μίαν εκατοντάδαν Ελλήνων.
Κατά τον ίδιον τρόπον ομάς του ΕΛΑΣ επετέθη κατά του ομαδάρχου της Ειδικής Χανιώτη εις τα Πατήσια, κατά της ομάδος του Παπαγεωργίου εις Παγκράτι. Επίσης εξετελέσθη υπό του ΕΛΑΣ ο υπαρχηγός της Γερμανοελληνικής οργανώσεως ΕΕΕ Βασίλειος Σκανδάλης. Καθημερινώς δε εκτελούνται ακριβώς εκείνοι οίτινες λαμβάνοντες όπλα και δύναμιν από τους Γερμανούς και εν στενώ συνεργασία με αυτούς καταπολεμούν την υπέροχον αντίστασιν του Ελληνικού λαού.
Τας τελευταίας ημέρας εξετελέσθησαν οι κάτωθι αξιωματικοί:
Λοχαγός Πυρ/κου Αποστολίδης (7-8-44). Ταγματάρχης διαχειρίσεως Καπράλος, Ταγ/χης Μαυρομάτης (6-8-44). Υποσμηναγός Θειακάκης. Αντ/ρχης Πυρ/κου Κασσίμης, Ιλαρχος Θαλασσινός (1-8-44).
Διά τα ακριβή αίτια των τελευταίων εκτελέσεων δεν έχω ακόμη πληροφορίες, καθώς επίσης και διά την θέσιν και δράσιν των ανωτέρω αξιωματικών.
Προ 15 περίπου ημερών εξετελέσθη από όργανα της Γκεστάπο ή της Ειδικής Ασφαλείας εις το Παγκράτι ο Αξιωματικός της Χωροφυλακής Σιδεράτος. Αυτό είναι εξακριβωμένον και η εδώ προπαγάνδα απέδωσε την δολοφονίαν αυτήν εις τον ΕΛΑΣ.
Προ αρκετών μηνών εδολοφονήθη από όργανα της Ειδικής Ασφαλείας ο Αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων Κουρεμένος πλησίον της πλατείας Μοναστηράκι. Και την δολοφονίαν αυτήν απέδωσαν εις τους κομμουνιστάς και το ΕΑΜ. Ο Κουρεμένος ήταν ΕΑΜίτης.
Είναι πολύ πιθανόν κάτι παρόμοιον να συμβαίνει και τώρα με τας δολοφονίας των αξιωματικών δοθέντος ότι διά μερικούς τουλάχιστον εξ αυτών πληροφορούμαι σχεδόν εξηκριβωμένως ότι ήσαν εκ των ησύχων και τιμίων Ελλήνων αξιωματικών. Αυτό δε έρχεται εις μίαν παράλληλον γραμμήν με την προσπάθεια που καταβάλεται από τους Γερμανοράλληδες από 15 περίπου ημερών να στρέψουν το σώμα των Ελλήνων αξιωματικών εν τω συνόλω του εναντίον του ΕΑΜ.
Εν πάσει περιπτώσει μέχρι πρότινος οι εκτελούμενοι από τον ΕΛΑΣ ανήκον εις την κατηγορίαν που ανωτέρω ανέφερα των συνεργαζομένων με Γερμανούς και τον Ράλλη.
Χαρακτηριστικόν των εκτελέσεων υπό του ΕΑΜ είναι το γεγονός ότι ελλείπει κάθε στοιχείο κακώσεως ή βασανισμού διότι αι εκτελέσεις δεν γίνονται κατόπιν συλλήψεως εφ' όσον ο ΕΛΑΣ δεν διαθέτει μέσα προς σύλληψιν και ανάκρισιν. Αλλο στοιχείον είναι ότι οι εκτελούμενοι έχουν πάντοντε ταυτότητα Γερμανικήν, είναι οπλισμένοι πάντοτε με Γερμανικά όπλα των οποίων κάνουν χρήσιν με το μειονέκτημα δι' αυτούς ότι αιφνιδιάζονται.
Προβοκάτσιες
Τοιουτοτρόπως όλα όσα αναφέρει καθ' εκάστην εσπέραν ο ραδιοσταθμός Αθηνών περί εκτελέσεων, βασανιστηρίων τρομοκρατίας ασκούμενης υπό των κομμουνιστών είναι απ' άκρου εις άκρον ψευδή και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετον απ' ό,τι διακηρύσει ο ραδιοσταθμός Αθηνών.
Τρομοκρατίαν υφίσταται ολόκληρος ο Αθηναικός λαός εκ μέρους των Γερμανών και των οργάνων των. Μαρτύρια και απανθρώπους κακώσεις υφίστανται οι Ελληνες πολίται που αγωνίζονται εναντίον των κατακτητών. (Σας δίδω ακόμη ένα παράδειγμα του οποίου έχω προσωπικήν αντίληψιν: Προ 20 περίπου ημερών εις μίαν συνοικίαν των Αθηνών έγινε επιδρομή ευζώνων. Τα σπίτια εληστεύθησαν και οι ένοικοι εκακοποιήθησαν αδιακρίτως. Μεταξύ αυτών εληστεύθη και το σπίτι ενός συνεργάτου μου. Την επομένην ημέραν ο ραδιοσταθμός Αθηνών εις το καθημερινόν δελτίον του ανέφερεν: «Τρομοκράται της ΟΠΛΑ επέδραμον εις την συνοικίαν (...) και ελήστευσαν τον κόσμον». Ηλθεν ο συνεργάτης μου και μου ανέφερε το παρα πάνω γεγονός και το περίπου ανακοινωθεν του ραδιοσταθμού μειδιών).
Η επιστράτευση
Αλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την κατάστασιν εις Αθήνας τας τελευταίας ημέρας είναι η εγκρηθείσα από τους Γερμανούς επιστράτευσις δι' ατομικών προσκλήσεων. Τας προσκλήσεις υπογράφει ο γνωστός διοικητής Τάγματος Ασφαλείας Ιωαν. Πλυντζανόπουλος. Οι προσκαλούμενοι εκλέγονται κατόπιν προτάσεων των ιθυνόντων τα Τάγματα, Ειδικήν, Εθνικιστικάς οργανώσεις κ.λπ. Οι καλούμενοι προσέρχονται εις τα Τάγματα όπου φορούν την στρατιωτικην στολήν. Σκληραί ποιναί απειλούνται δια τους καλουμένους και μη προσερχομένους ως και τους συγγενείς των. Κατά πληροφορίαν εκ της Διοικήσεως των Ταγμάτων επί χιλίων προσκληθέντων προσήλθον 760 περίπου.
Ο λαός ανησυχεί πολύ διά την επιστράτευσιν αυτήν και βλέπει ότι αυτή είναι Γερμανικόν τέχνασμα που αποβλέπει εις δύο σκοπούς:
1) Εις την συγκέντρωσιν Ελλήνων τους οποίους οι Γερμανοί θα αποστείλουν διά τεχνάσματος εις Γερμανίαν διά καταναγκαστικά έργα.
2) Εξοπλίζοντες τούτους θα εντίνωσιν την εξόντωσιν του Αθηναϊκού λαού πιθανώτατα δε θα τους χρησιμοποιήσουν διά τους ειδικούς των στρατιωτικούς σκοπούς αποστέλλοντες αυτούς εις Βαλκανικόν ή άλλον μέτωπον αφού τους οπλίσουν και τους πλαισιώσουν με αξιωματικούς Γερμανούς και όργανα εις τα οποία έχουν μεγάλην εμπιστοσύνην.
Καταβάλλεται προσπάθεια από τους Ραλληκούς κύκλους διά την παροχήν όπλων προς εξοπλισμόν 20.000 ανδρών.
Παρά την επί του προκειμένου διαφώτισιν που κάμνουν οι εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις είναι επιτακτική ανάγκη ίνα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί των Συμμάχων διαφωτίζουν το ζήτημα και εκπέμψουν το σύνθημα «κανείς Ελλην να μην δεχθή να επιστρατευθή διότι η επιστράτευσις αυτή εξυπηρετεί μόνον τους Γερμανούς».
Επίσης να τονισθούν οι σκοποί της Γερμανικής αυτής επιστρατεύσεως όπως εξετέθησαν ανωτέρω. Η προπαγάνδα των Εθνικιστικών οργανώσεων που λαμβάνουν ενεργότατον μέρος διά την επιτυχίαν της επιστρατεύσεως ότι τάχα η επιστράτευσις αυτή αποβλέπει μόνον εις την τήρησιν της τάξεως και εις την πάταξιν των κομμουνιστών είναι αυτόχρημα εγκληματική προπαγάνδα που ευνοεί τα Γερμανικά σχέδια της επιστρατεύσως του λαού διά την Γερμανία ή διά τα μέτωπα.
Η προδοσία αύτη της Κυβερνήσεως Ράλλη και Εθνικιστικών οργανώσεων αν εγκαίρως δεν αποκαληφθή υπό τον Συμμαχικών σταθμών και δεν καυτηριασθή θα αποτελέσει βαρύτατον πλήγμα κατά του Ελληνικού λαού, που θα θυσιάση νέες χιλιάδες τέκνων του εις τον Χιτλερικόν Μινώταυρον με το σύνθημα της αμύνης κατά του κομμουνισμού το οποίον τόσο ακριβά μέχρι σήμερον επλήρωσε και πληρώνει.
Η υπ' αριθ. πρωτ 73 απόρρητος προσωπική διαταγή του Υφυπουργού Εθικής Αμύνης Διαλέτη «περί απροθυμίας αξιωματικών τινών να αναλάβωσιν υπηρεσίας εις τα Τάγματα Ευζώνων», την οποίαν σας αποστέλλομεν, είναι πολύ χαρακτηριστική της προσπαθείας την οποία κάνει η κυβέρνησης του Ράλλη διά να πάρη με το μέρος της τους Ελληνες αξιωματικούς και διά του τρόπου αυτού κατορθώση να παρουσιάση την όλην πολιτικήν της ως Ενθνοσωτήριον. Οπως σας ετηλεγράφησα ήδη από σας και τους άλλους μεγάλους συμμάχους μας εξαρτάται η επιτυχία ή αποτυχία αυτή του Ράλλη.
«Πάρτε αποστάσεις»
Τελειώνων την έρευναν αυτήν διά την κατάστασιν που επικρατεί εις τας Αθήνας τελευταίως διατυπώνω και πάλιν την γνώμην αποτελεί σφάλμα πολιτικόν η ευμενής υπέρ των Ταγμάτων και της Ειδικής ουδετερότης των κύκλων του εξωτερικού και η μη χωρίς αναβολήν αποκήρυξις τούτων αποξενώνει τελείως τους φίλους μας του εξωτερικού από τα πλατύτατα στρώματα του Ελληνικού λαού.
Τούτο επιβάλλεται να γίνει και διά τας οργανώσεις ΟΕΔΕ, Χ, ΡΑΝ, ΕΕΣ, ΜΠΟΥΝΤ και το τμήμα του ΕΔΕΣ που συνεργάζεται στενά με την Ειδική ασφάλεια.
Επίσης το ζήτημα της επιστρατεύσεως εφ' όσον αύτη προπαγανδίζεται υπό των Εθνικιστικών οργανώσεων Χ, ΡΑΝ, ΕΔΕΣ, ΕΔ που διατείνονται ότι εκφράζουν τας γνώμας της κυβερνήσεως Παπανδρέου την οποία υποστηρίζουν διά του τύπου των και των τοιχογραφειών ενέχει μεγάλον κίνδυνον επιτυχίας, ήτις δεν θα είναι επιτυχία διά την τήρησιν της τάξεως και την πάταξιν του κομμουνισμού, αλλά Γερμανική επιτυχία κατά του Ελληνικού λαού και του Συμμαχικού αγώνος.
Νομίζομεν ότι οι στρατικοί κύκλοι του ΕΔΕΣ, της Χ, όπως ο κ. Διαλέτης και οι περί αυτών ανώτεροι αξιωματικοί, οίτινες εισηγούνται την επιστράτευσιν διαπράττουν βαρύτατον σφάλμα πιστεύοντες ότι οι Γερμανοί τους παραχωρούν άδειαν προς επιστράτευσιν και οπλισμόν για την τήρησιν της τάξεως και όχι για να εξυπηρετήσουν τα ιδικά των πολιτικά και στρατιωτικά σχέδια εις βάρος του Ελληνικού λαού και των Συμμάχων.
Δι' αυτό φρονώ αδιστάκτως ότι πρέπει αμέσως να λάβουν θέσιν κατά της επιστρατεύσεως οι συμμαχικοί ραδιοσταθμοί.
Αι διάφοροι διακοινώσεις που κατά καιρούς εκπέμπονται από τους Συμμαχικούς ραδιοσταθμούς και αφορούν την εν Ελλάδι πολιτικήν κατάστασιν ακούονται με πολύν προσοχήν εδώ και το περιεχόμενόν των διαδίδεται αστραπιαίως εις όλον τον κόσμο.
Τα διαγγέλματα αυτά επιρρέαζουν εις τον μέγιστον βαθμό όλους αυτούς που είναι κοντά εις την Κυβέρνησιν Ράλλη και την βοηθούν εις την εφαρμοζόμενην πολιτικήν της.
Αποθρασύνθηκαν
Είναι απολύτως χαρακτηριστικόν ότι μετά την διάσκεψιν του Λιβάνου η τρομοκρατία εκ μέρους των Ταγμάτων - Ειδικής κ.λπ. ενετάθη εις τον μέγιστον βαθμόν και αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον εις την τακτικήν που εφηρμόσθη έκτοτε από την Ελληνικήν κυβέρνησιν του εξωτερικού και τους Συμμάχους έναντι αυτών.
Ενώ κατά την περίοδον που εγίνοντο οι συνεδρίσεις εις τον Λίβανον όλοι εκείνοι που συνεργάζονται με τους Γερμανούς, λόγω της αναμενόμενης Εθνικής ενότητος, κατήχοντο από φόβου και σκεπτικισμού εις σημείον ώστε να λαμβάνουν χώραν λιποταξίαι προς τους αντάρτες, αδιαφορία και άρνησις εκτελέσεως των διαταγών των ηγετών των, αμέσως κατόπιν και ιδίως αφότου ο Ελλην Πρωθυπουργός Παπανδρέου εξαπέλυσεν την φράσιν «ουδεμίαν ανελάβομεν υποχρέωσιν αποκηρύξεως των Ταγμάτων», τα Τάγματα Ασφαλείας, Ειδική ασφάλεια, συνεργαζόμεναι οργανώσεις ανεθάρρησαν και ανέλαβον νέαν επίθεσιν εναντίον του Ελληνικού λαού στηριζόμενοι εις την ευμενή αυτή ουδετερότητα του Καΐρου εκλαμβάνοντες αυτήν, και πολύ δικαίως ως έγκρισιν εν λευκώ των αντεθνικών και εγκληματικών ενεργειών των.
Εδώ ο Ράλλης με κατάλληλον τρόπον διαδίδει ότι ευρίσκεται εν στενή επαφή με το εξωτερικόν και ότι η πολιτική του εγκρίνεται απολύτως από εκεί. Διά το ζήτημα αυτό σας έχω γράψει και εις άλλας εκθέσεις και με τηλεγραφήματά μου εφρόντισα να σας ενημερώσω.
Εξ αιτίας της φαινομένης αυτής διπροσωπίας του εξωτερικού, που ενισχύεται από την σιωπήν ή τον χλιαρόν τρόπον, με τον οποίον θίγονται τα ζητήματα των εδώ Κουίσλινγκ, η κατάστασις εδώ διαρκώς θα χειροτερεύη, διά τον λόγον δε αυτόν είναι ανάγκη όπως και ανωτέρω αναφέρω να δοθή από το εξωτερικόν λύσις ριζική και ευθεία διά της αποκηρύξεως μετά παρρησίας των Κουίσλινγκ και της πολιτικής των. Μόνον αυτό θα θέση τέρμα εις την παρ' αυτών εκμετάλλευσιν της κατά την περίοδον αυτήν ουδετέρας ή χλιαράς στάσεως του εξωτερικού έναντι των Ελληνικών ζητημάτων».

ΗΠΑ και Ισραήλ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»...


Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες τη μέρα που εγκαινιαζόταν η αμερικάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα και την πορεία που ακολούθησε προς την πρεσβεία της Παλαιστίνης
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα και την πορεία που ακολούθησε προς την πρεσβεία της Παλαιστίνης
Περισσότερο «λάδι στη φωτιά» που καίει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή βάζει η μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ την περασμένη Δευτέρα, που ενισχύει την επιθετικότητα του Ισραήλ και οξύνει συνολικά την κατάσταση στην περιοχή.
Πέρα από τις απειλές προς το Ιράν που εντείνονται και τις πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, όπου σταθμεύουν ιρανικές δυνάμεις, τα ισραηλινά στρατεύματα που παρατάχθηκαν τη μέρα των εγκαινίων της αμερικάνικης πρεσβείας κατά μήκος του φράχτη των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, με εντολή της κυβέρνησης Νετανιάχου, θέρισαν τη ζωή 62 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους βρέφος οκτώ μηνών και έφηβοι 14 και 16 ετών) και τραυμάτισαν ή σακάτεψαν πάνω από 2.800 άλλους.
Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, στις 30 Μάρτη, και για τα 70 χρόνια της «Νάκμπα» (της μέρας της καταστροφής και του διωγμού των Παλαιστινίων, το 1948) είναι πάνω από 110 νεκροί και πάνω από 6.000 τραυματίες, προκαλώντας κύμα αγανάκτησης στους λαούς και κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο.
Με τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει κυριολεκτικά «απασφαλίσει» απέναντι στους Παλαιστινίους, αλλά και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, παίρνοντας υπόψη την ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, την «προσέγγιση» Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας και άλλων πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου, το ρήγμα στις σχέσεις των τελευταίων με το Κατάρ και βέβαια τη στοχοποίηση του Ιράν από το Ισραήλ, ως τον «νούμερο 1» κίνδυνο για την ασφάλειά του.
Κυνική προκλητικότητα

Η οκτάμηνη Λαϊλά ήταν ένα από τα τελευταία θύματα του ισραηλινού στρατού
Η οκτάμηνη Λαϊλά ήταν ένα από τα τελευταία θύματα του ισραηλινού στρατού
Κατά τη διάρκεια της προκλητικής εκδήλωσης για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, την οποία ουσιαστικά αναγνωρίζουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι αξιωματούχοι και των δύο χωρών επέρριψαν την ευθύνη στα θύματα γιατί... «προκάλεσαν» τη βία! Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης»!
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε κυνικά ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής συμφωνίας ειρήνης» και προσθέτει ότι θα είναι «πάντα σπουδαίος φίλος του Ισραήλ και σύμμαχος της ελευθερίας και της ειρήνης».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εγκωμίασε τον Πρόεδρο Τραμπ λέγοντας ότι «αναγνωρίζοντας την Ιστορία, κάνατε Ιστορία», και απροκάλυπτα πρόσθεσε: «Μπορείτε να κτίσετε ειρήνη πάνω στην αλήθεια και η αλήθεια είναι πως η Ιερουσαλήμ πάντα ήταν και θα είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και του εβραϊκού κράτους».
Την επομένη της σφαγής η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, επέρριψε τις ευθύνες στην ηγεσία της «Χαμάς», λέγοντας ότι «υποκινεί τη βία χρόνια». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν. Αυτή όμως που ξεπέρασε κάθε όριο ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Μααγιάν, η οποία μιλώντας στην ιρλανδική τηλεόραση είπε ότι οι δεκάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν «επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους φυλακή». Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, συνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, μιλώντας σε Αμερικανοεβραίους, λες και αναφερόταν σε κάποιο τηλεοπτικό σόου, είπε ότι «το Ισραήλ απέτυχε να ελαχιστοποιήσει τα θύματα», ότι «ορισμένοι χτυπήθηκαν κατά λάθος από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που έδρασαν επαγγελματικά υπακούοντας στις εντολές ανωτέρων τους» και ότι η «Χαμάς» «κέρδισε στον πόλεμο δημοσίων σχέσεων καταφέροντας χτύπημα "νοκ άουτ" γιατί ...ο μεγάλος αριθμός θυμάτων έκανε μεγάλη ζημιά».
Η υποκρισία όσων στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο
Οι όποιες υποκριτικές αντιδράσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών για τη δολοφονική δράση του Ισραήλ εντάσσονται στην προσπάθεια να κερδίσουν θέσεις στα ανοιχτά μέτωπα στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπου φουντώνει το παζάρι για την «επόμενη μέρα». Η ΕΕ αναλώθηκε σε συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση», εξισώνοντας θύτες και θύματα.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Βρετανίας, Γερμανίας και Βελγίου ζήτησαν τη διενέργεια «διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας» για τα δεκάδες θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, λες και δεν είναι φανεροί οι φυσικοί αυτουργοί τους. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να του εκφράσει «ανησυχία» για τη «βία στη Γάζα», λέγοντας πως... κατανοεί «την ανάγκη του Ισραήλ για ασφάλεια»!
Ξεχωριστή σημασία έχει η στάση της Τουρκίας. Από το Λονδίνο, η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ήταν η καταγγελία ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του έχει βάψει τα χέρια του με το «αίμα Παλαιστινίων», ενώ τον κατηγόρησε και για «κρατική τρομοκρατία». Επίσης, αναδεικνύοντας το βάθος των τριβών ΗΠΑ - Τουρκίας, ο Ερντογάν επέκρινε έντονα τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ, αντί να συμβάλουν σε μια λύση του Μεσανατολικού, έχουν γίνει μέρος του προβλήματος, προτιμώντας να στέκονται δίπλα σε μία (μόνο) πλευρά της διαμάχης, χωρίς να προσπαθούν να συμβάλουν στη διευθέτησή της... Ετσι, η Ουάσιγκτον έχει χάσει τη θέση του διαμεσολαβητή στην επίλυση των συγκρούσεων της Μέσης Ανατολής... Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια άβολη προσδοκία, που προσομοιάζει στην κατάσταση πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...». Ανέφερε ακόμη ότι, «δυστυχώς, η Αμερική μπήκε σε μια οδό ανελέητης συνεργασίας με το Ισραήλ, όπως έκανε με τις οργανώσεις (Κούρδων στη Συρία) PYD και YPG».
Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις που έχει σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αγκυρα «να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιον καιρό». Την επομένη το ίδιο έγινε και με τον Ισραηλινό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, εντείνοντας τις προσπάθειες να εμφανιστεί ως δήθεν υπερασπιστής του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού, η Τουρκία κήρυξε τριήμερο πένθος για τους θανάτους στη Γάζα, ενώ στη Βουλή το συντηρητικό ΑΚΡ, το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το εθνικιστικό ΜΗΡ ενέκριναν κοινό ψήφισμα καταδίκης των εξελίξεων στη Γάζα.
Πάντως, παρά τις έντονες επικρίσεις, ο Τούρκος επιτελάρχης, Χουλούσι Ακάρ, συνάντησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζόζεφ Ντάνφορντ, στο περιθώριο σχετικής συνάντησης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, οι δύο άνδρες «συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στη Συρία και τη Μέση Ανατολή μαζί με άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «τα στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ και Τουρκίας απολαμβάνουν μια ισχυρή σχέση ως κρίσιμα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Για «ανησυχία» και «διευθέτηση των διαφορών Παλαιστινίων - Ισραηλινών με διάλογο» και «με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ» έκαναν λόγο οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, επικρίνοντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ για τη μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ.
Συνένοχη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στην ίδια ακριβώς γραμμή με την ΕΕ ήταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και αν προσπαθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η εφημερίδα «Αυγή» να την «ξεπλύνουν» ως δήθεν υποστηρικτή των δίκαιων του Παλαιστινιακού λαού και να ...εγκαλούν τη «διεθνή κοινότητα». Η ΕΕ, μέσω της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, Φ. Μογκερίνι, έκανε λόγο για «δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ» και ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» εξισώνοντας τα θύματα με τους δολοφόνους. Ακριβώς τα ίδια λόγια χρησιμοποίησαν το ΥΠΕΞ και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Σημείωνε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα. Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η "Χαμάς" και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών». Τι είναι όλα αυτά αν όχι «ξέπλυμα» του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ αλλά και του ρόλου των ΗΠΑ, που αποσιωπάται εντελώς στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ... Τα λίγα που ψελλίζει η κυβέρνηση (όπως και η ΕΕ) για «αποτροπιασμό» είναι ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, τη στιγμή που με κάθε τρόπο ενισχύει τους πολιτικο-στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς με το κράτος που δολοφονεί. Τι άλλο είναι οι άξονες που διαμορφώνει προς όφελος του ελληνικού κεφαλαίου ή οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και οι εκπαιδεύσεις Ισραηλινών στρατιωτών στην Ελλάδα;
Αμεση αντίδραση του ΚΚΕ
Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε το νέο έγκλημα του Ισραήλ και την πρόκληση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Εκανε παρέμβαση στην Ευρωβουλή ενώ στελέχη και μέλη του συμμετείχαν όλη τη βδομάδα, σε όλη την Ελλάδα, στις διαδηλώσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών.

Επικίνδυνος δρόμος για το λαό η «έξοδος» για τα κέρδη του κεφαλαίου



Από το νέο μακελειό του Παλαιστινιακού λαού έως τα ευρωατλαντικά «χαμόγελα» στα Δυτικά Βαλκάνια και από τις κόντρες των ιμπεριαλιστικών «θεσμών» για το κρατικό χρέος έως τα νέα βάρβαρα μέτρα της 4ης «αξιολόγησης» και τις δεσμεύσεις για τα επόμενα πολλά χρόνια, η σαπίλα και τα αδιέξοδα, οι αντιφάσεις και οι ανταγωνισμοί του εκμεταλλευτικού συστήματος διαπερνούν σαν νήμα και δίνουν τον τόνο των εξελίξεων, φέρνουν ένταση της εκμετάλλευσης και νέους κινδύνους στο κατώφλι των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Οι επιδιώξεις της αστικής τάξης, η θωράκιση της κερδοφορίας της, οι «φιλόδοξοι» στόχοι της για αναβάθμισή της μέσα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και ανάδειξη της χώρας σε «κόμβο» Ενέργειας και Μεταφορών, την ώρα που πυκνώνουν τα «σύννεφα» πάνω από τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία και γύρω από τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είναι το «κλειδί» για να ερμηνεύσει κανείς τις εξελίξεις.
Ευρωατλαντική «γέφυρα»
Ετσι εξηγείται και η κυβερνητική υποκρισία και χυδαιότητα που έσπασε όλα τα κοντέρ στις αρχές της βδομάδας, με αφορμή τους πάνω από 60 εν ψυχρώ δολοφονημένους Παλαιστίνιους και τους χιλιάδες τραυματίες από τα ισραηλινά πυρά επειδή διαδήλωναν για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος και ενάντια στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και δίνοντας αέρα στα πανιά της επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή.
Το έγκλημα δεν έχει μόνο πρωταγωνιστές, αλλά και συνενόχους, όσους, όπως η ΕΕ, κάνουν πλάτες στο κράτος - δολοφόνο συνιστώντας του να μη χρησιμοποιεί «δυσανάλογη» βία, τσουβαλιάζουν θύτες και θύματα ζητώντας από τους Παλαιστίνιους να διαδηλώνουν και να πεθαίνουν «ειρηνικά», ενώ «ταΐζουν» τη μεγάλη φωτιά των ανταγωνισμών που καίει τη Μέση Ανατολή με τους σχεδιασμούς των δικών τους μονοπωλίων για τον έλεγχο του ενεργειακού και άλλου πλούτου της περιοχής.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα και την ίδια ώρα μοιράζει κι εκείνη νουθεσίες «αυτοσυγκράτησης» σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, «ξεπλένει» ΗΠΑ και ΕΕ αναγορεύοντας τους εμπρηστές σε «παράγοντες ειρήνευσης» και «σταθερότητας», βαθαίνει σε όλα τα επίπεδα την πολιτική - οικονομική - στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο, αποσπώντας τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για τους ρόλους «γέφυρας» που παίζει στους ενεργειακούς και στρατιωτικούς σχεδιασμούς που τους συνοδεύουν.
«Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή», που την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δ. Βαλκανίων ο πρωθυπουργός αναγόρευσε σε «κεντρικό πρόταγμα», περνάει ακριβώς μέσα από αυτούς τους ρόλους, στη Μέση Ανατολή αλλά και «στην άλλη άκρη του γεωστρατηγικού τόξου», στο ακόμα πιο «γνώριμο» για την αστική τάξη πεδίο των Βαλκανίων, εκεί όπου πρωταγωνιστεί ώστε να «τρέξει» ο σχεδιασμός ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, ανταγωνιστικά προς τη Ρωσία.
Η ομολογία της κυβερνητικής «Αυγής» ότι «τυχόν συμφωνία επί του "Μακεδονικού" θα "ξεκλειδώσει" τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - και αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται σε ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο των Βρυξελλών, αλλά και της Ουάσιγκτον, για ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και για "κλείδωμα" τυχόν "κερκόπορτας" προς το εσωτερικό της ΕΕ», δείχνει γιατί η άμμος πέφτει τώρα πιο γρήγορα στην «κλεψύδρα» των διευθετήσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, εξηγεί την πρεμούρα της κυβέρνησης να στήσει σχήματα ευρωατλαντικής «συνεργασίας» των καπιταλιστικών κρατών της περιοχής.
Τα σχέδια αυτά, που πάνε χέρι χέρι με τα σχέδια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για την ενεργειακή και μεταφορική «διασύνδεση» της περιοχής, σε αντίθεση με τα όσα λέει η κυβερνητική προπαγάνδα, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τις ανοιχτές πληγές που άφησε στην περιοχή ο προηγούμενος γύρος των σχεδίων ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, τους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς, την επαναχάραξη συνόρων κ.ο.κ., αλλά αντικειμενικά βάζουν τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερη όξυνση, για ένα νέο γύρο ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που θα πληρώσουν και πάλι οι λαοί της περιοχής.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη εχθρική στις λαϊκές ανάγκες
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη διατήρηση του αντιλαϊκού «μομέντουμ», τα προνομοθετημένα μέτρα για το κόψιμο των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου, τη γενίκευση των πλειστηριασμών, η συζήτηση για τον κατάλληλο μηχανισμό «εποπτείας» των λαϊκών αναγκών για τα επόμενα πολλά χρόνια, τα νέα μέτρα της 4ης «αξιολόγησης» που έρχονται να προστεθούν στους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους, αποτελούν το άλλο «πόδι» για την ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και, ταυτόχρονα, την «εγγυητική επιστολή» για την «έξοδο στις αγορές» προκειμένου το αστικό κράτος να βρει «ζεστό» χρήμα και «δημοσιονομικό χώρο» για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η συζήτηση για το μηχανισμό ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, γύρω από την οποία ξεδιπλώνονται και οι γνώριμες αντιπαραθέσεις ΔΝΤ - Γερμανίας, με φόντο βέβαια τις αντιτιθέμενες επιδιώξεις, τη διαπάλη για την «αναδιάρθρωση» της Ευρωζώνης, τα γεωστρατηγικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη συζήτηση αυτή, όπως και συνολικά από τον αστικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα, που μεταξύ άλλων αποτυπώνεται και στο «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης προς τους «θεσμούς».
Πρόκειται για σχεδιασμό που στην καρδιά του έχει την ένταση της εκμετάλλευσης, όπως δείχνει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση το διάστημα αυτό «κωδικοποιεί» - μονιμοποιεί αλλά και επεκτείνει το αντεργατικό πλαίσιο, έχει δεσμευτεί για την παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, με πρόσθετα χτυπήματα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη διατήρηση και τον «εκσυγχρονισμό» του υποκατώτατου μισθού κ.ο.κ.
Το κλίμα αναμονής και κάλπικων προσδοκιών που επιχειρεί να καλλιεργήσει τις μέρες αυτές στους συνταξιούχους η κυβέρνηση, επαναφέροντας μάλιστα το ξεφτισμένο παραμύθι περί «αντίμετρων» στις περικοπές των συντάξεων, «ανάλογα με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας», είναι ενδεικτικό για την προσπάθεια οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να στριμώξουν τις ανάγκες τους στα όσα απαιτεί η καπιταλιστική οικονομία με αντάλλαγμα κάποια ψίχουλα που κάθε άλλο παρά θα ανακουφίζουν από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει αλλά συσσωρεύει και οξύνει συνολικά τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, είτε αυτά αφορούν ελλείψεις σε υποδομές για βασικές λαϊκές ανάγκες, την υποβάθμιση των εργατογειτονιών και του περιβάλλοντος, τα μεγάλα κενά σε Υγεία και Πρόνοια. Τα παραδείγματα που παρουσιάζει ο «Ριζοσπάστης» στο σημερινό φύλλο είναι αποκαλυπτικά.
Στη μάχη ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου
Στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιτυχία της απεργίας στις 30 Μάη, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων και ανάκτηση απωλειών, στα μέτωπα πάλης για την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από τα οξυμένα προβλήματα, οι κομμουνιστές μπαίνουν μπροστά:
Για να δίνεται απάντηση στις ψευδαισθήσεις για «φιλολαϊκή» καπιταλιστική ανάπτυξη, να δυναμώνει η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της διαχείρισης και του συμβιβασμού, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, κόντρα στα εμπόδια και τις δυσκολίες που βάζει ο αρνητικός συσχετισμός για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Για τον απεγκλωβισμό και τη συμμετοχή και νέων δυνάμεων στο κίνημα, για τη δραστηριοποίηση άλλων που ήταν στην αδράνεια, για την αναζωογόνηση σωματείων, την εκπαίδευση και νέων δυνάμεων στην αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου.
Για να γίνονται βήματα στη συμπόρευση του εργατικού κινήματος με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, στην κοινή πάλη ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για να φωτίζονται η μόνη καθαρή διέξοδος για το λαό, ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, και οι μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, με την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του λαού.

TOP READ