Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Λευκορωσία αναδεικνύουν, για πολλοστή φορά, την κολοσσιαία υποκρισία των ΗΠΑ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων της. Με αφορμή την αναγκαστική προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους της «Ryanair» και την σύλληψη του ακροδεξιού «ακτιβιστή» Ρ. Προτάσεβιτς ξεδιπλώθηκε – σαν έτοιμη από καιρό – μια νέα προσπάθεια ωμής παρέμβασης στην εσωτερική πολιτική της χώρας. Και, ασφαλώς, προς αυτήν την κατεύθυνση χρησιμοποιούνται και πάλι τα προσχήματα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και της «δημοκρατίας».

Απ’ το Ιράκ και την Λιβύη μέχρι τη Βενεζουέλα και την Ουκρανία, το έργο είναι γνωστό και χιλιοπαιγμένο. Οι κυβερνήσεις που δεν συντάσσονται με τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ βαφτίζονται «δικτατορικές», οι χρηματοδοτούμενες απ’ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την CIA – ακροδεξιές, αντικομμουνιστικές, φασιστικές – «αντιπολιτεύσεις» παίζουν τον ρόλο των… σημαιοφόρων της υποτιθέμενης δημοκρατίας και η απροκάλυπτη παρέμβαση των αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών στις εσωτερικές εξελίξεις των χωρών παρουσιάζεται περίπου ως «εκδημοκρατικοποίηση».

Η «ευαισθησία» των ιμπεριαλιστών και των κολαούζων τους σταματά εκεί που τελειώνουν τα συμφέροντά τους. Οι ίδιοι που χαρακτηρίζουν ως «κρατική αεροπειρατία» την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ, είναι οι ίδιοι που πριν οκτώ χρόνια, τον Ιούλιο του 2013, δεν άρθρωσαν ούτε λέξη όταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον Βολιβιανό πρόεδρο Μοράλες υποχρεώθηκε, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, να προσγειωθεί στην Αυστρία με πρόσχημα το «κυνήγι» για την σύλληψη του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Το μέγεθος της υποκρισίας τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ίδιοι που είναι σήμερα έτοιμοι να επιβάλλουν κυρώσεις ενάντια στην κυβέρνηση Λουκασένκο, δεν ψέλλισαν ούτε κουβέντα για το πρόσφατο δεκαήμερο σφαγείο που η Ισραηλινή κυβέρνηση έστησε ενάντια στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου βομβάρδισε σχολεία, νοσοκομεία, κοινωνικές δομές, μέχρι και δημοσιογραφικά γραφεία, καταστρέφοντας χιλιάδες κατοικίες και μακελεύοντας εκατοντάδες ανθρώπους, ακόμη και μικρά παιδιά. Άκουσε ποτέ κανείς τις ΗΠΑ και την ΕΕ να κάνουν λόγο για κυρώσεις ενάντια στο Ισραήλ; Ούτε κατά διάνοια… Βλέπετε ο Λουκασένκο είναι ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», ενώ ο σφαγέας Νετανιάχου είναι… «δημοκρατικός ηγέτης» που ασκεί το δικαίωμα του στην… «αυτοάμυνα». Υποκρισία, χυδαιότητα, δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Για να τελειώνουμε: Κριτική στον Αλεξάντρ Λουκασένκο και την ηγεσία του μπορεί να ασκηθεί και μάλιστα σκληρή. Ο ίδιος είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα που δημιούργησε τα τελευταία 26 χρόνια στην Λευκορωσία ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Με δική του ευθύνη «επωάστηκε» η ανάπτυξη της αστικής τάξης, ένα μεγάλο μέρος της οποίας στρέφεται σήμερα εναντίον του. Ο ίδιος φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι σήμερα η Λευκορωσία κινδυνεύει να συντριβεί στις μυλόπετρες των σφοδρών ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας.

Ωστόσο, μοναδικός ρυθμιστής των εξελίξεων στην Λευκορωσία πρέπει να είναι ο ίδιος ο λαός της χώρας. Και μόνο αυτός. Η απαράδεκτη, ωμή προσπάθεια παρέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των κυβερνήσεων της στα εσωτερικά ζητήματα της Λευκορωσίας πρέπει να καταδικαστούν, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, από κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη.

Το σύνθημα, άλλωστε, δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο: «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές».