31 Μαρ 2018

Χρυσαυγήτικη προβοκάτσια με την εφημερίδα «Αυγή»



Με αφορμή την επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη βγήκαν κάτι χρυσαύγουλα φασιστάκια που «είδαν πάλι το φως το αληθινό» και αναπαράγουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένα πρωτοσέλιδο και «καλά του ΚΚΕ» από μια ΤΟΠΙΚΗ εφημερίδα του Πύργου με το όνομα «Αυγή».
Ουσιαστικά λέγοντας πως το ίδιο το ΚΚΕ αποκαλεί … ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ τους τέσσερις εκτελεσμένους κομμουνιστές!!
Χρυσαυγήτικη προβοκάτσια με την εφημερίδα «Αυγή» 
Αν κι είναι αναμενόμενες τέτοιες πρακτικές που χρησιμοποιούν τα φασιστοειδή το κακό ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν τελειώνει εδώ..

Πήραν λοιπόν την «είδηση» του πρωτοσέλιδου κάποιοι οπαδοί του ΚΚΕ με σοβαρά ελλείματα ιστορίας και χωρίς να ρωτήσουν, να διασταυρώσουν ή να μάθουν, προπαγανδίζουν το ΙΔΙΟ πρωτοσέλιδο, αυτή τη φορά για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ…

Αγνοώντας ΔΥΟ ουσιαστικά Ζητήματα:
1ον. Η εφημερίδα «Αυγή» πρωτοεκδόθηκε στις 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1952 δηλαδή 5 μήνες ΜΕΤΑ το θάνατο του ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ…
2ον. Ο πρώτος διευθυντής της «Αυγής» ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ ο Βασίλης Ευφραιμίδης
Κοιτάζοντας λοιπόν το χρυσαυγήτικο πρωτοσέλιδο βλέπουμε ΔΥΟ στοιχεία που παραπέμπουν αυτομάτως σε ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ…
α) Την ημερομηνία έκδοσης και
  β) Τον εκδότη ως ΤΑΚΗΣ ΔΟΞΑΣ…
Αρα: ΔΕΝ είναι πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ της εφημερίδας της ΕΔΑ αλλά μιας τοπικής εφημερίδας με το ίδιο όνομα που εκδιδόταν στον ΠΥΡΓΟ της Ηλείας…
Αυτά τα γράφω γιατί ως κομμουνιστές πρέπει να είμαστε ΔΥΟ φορές πιο προσεκτικοί… όταν αναπαράγουμε αμφιβόλου προελεύσεως άρθρα και φωτογραφίες ειδικά εάν αυτά παραπέμπουν και σε εθνικιστικά ή φασιστικά σάιτ…
(Λες κι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει αμέτρητα δείγματα γραφής τα τελευταία 3 χρόνια και πρέπει να ψάξει πολύ κανείς να να μπορέσει να τον χτυπήσει)


Το μέλλον



Οι αποκαλύψεις του τελευταίου διαστήματος σχετικά με το «Facebook» επιβεβαιώνουν ότι τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» αποτελούν μηχανισμό με πολλές χρήσιμες λειτουργίες για τους ιδιοκτήτες τους, δηλαδή τους μονοπωλιακούς κολοσσούς: Είτε ως μηχανισμός που τους αποφέρει κέρδη, είτε ως εργαλείο παρακολούθησης και παρέμβασης υπηρεσιών και αρχών, κρατικών, ιδιωτικών, μυστικών και άλλων. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι αποκαλύψεις ότι «αξιοποιήθηκαν» προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών του «Facebook», με σκοπό την πολιτική χειραγώγησή τους στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές (το λεγόμενο σκάνδαλο «Cambridge Analytica»), ήταν μόνο «το κερασάκι στην τούρτα». Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, μεγαλοστέλεχος της «Cambridge Analytica» δήλωνε σε συνέντευξή του: «Τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν από την Cambridge Analytica ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Αν μπορούμε να μοντελοποιήσουμε τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, τότε μπορούμε να "μικροστοχεύσουμε" ένα μήνυμα πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους, εμένα, εσένα ή τον άνθρωπο που βρίσκεται στο δρόμο δίπλα σου, και να έχουμε τρία διαφορετικά μηνύματα που είναι προσαρμοσμένα στο προφίλ καθενός από τους τρεις. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά αυτό είναι το μέλλον της επικοινωνίας και του μάρκετινγκ». Αυτό λοιπόν είναι το «μέλλον» που ονειρεύονται για το λαό οι αστοί και τα επιτελεία τους, με την αξιοποίηση των «μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Κάθε καλοπροαίρετος λοιπόν, και κυρίως όποιος συμμετέχει στο κίνημα και στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, πρέπει να σκεφτεί καλά πού αφιερώνει το χρόνο και την ενέργειά του, πώς προστατεύει τον εαυτό του και προπάντων πώς περιφρουρεί τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ «ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΕΜΠ»


Διετής αναβολή εκτόξευσης για τον διάδοχο του «Χαμπλ»



Περισσότερος χρόνος (και περισσότερο χρήμα) θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση της προσαρμογής και τον έλεγχο όλων των συστημάτων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέιμς Γουέμπ» («James Webb») της NASA. Το νέο τηλεσκόπιο, που προορίζεται να γίνει ο διάδοχος του περίφημου τηλεσκοπίου «Χαμπλ», επρόκειτο να εκτοξευτεί το 2018, στην πορεία η εκτόξευση αναβλήθηκε για το 2019, αλλά τώρα επαναπροσδιορίστηκε για το Μάη του 2020. Ενώ το τμήμα της διαστημοσυσκευής που αφορά το τηλεσκόπιο και το τμήμα που αφορά το πτητικό μέρος έχουν ολοκληρωθεί και περάσει τους ελέγχους το καθένα ξεχωριστά, διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι καλής λειτουργίας τους σε συνδυασμό.
Το «Τζέιμς Γουέμπ» είναι το μεγαλύτερο διεθνές διαστημικό πρόγραμμα της NASA, σε συνεργασία με την Καναδική Διαστημική Υπηρεσία και τον ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), που θα κάνει και την εκτόξευση με πύραυλο «Ariane 5», από τη γαλλική Γουιάνα. Το κόστος της αποστολής αναμένεται να υπερβεί τα προϋπολογισμένα 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σκάφος, βάρους περίπου 7 τόνων, θα φέρει ασπίδα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία μεγέθους γηπέδου του τένις και γι' αυτό οι μηχανικοί χρειάστηκε να βρουν τρόπο διπλώματος της όλης κατασκευής ανάλογο με εκείνο των ιαπωνικών οριγκάμι.
Επειδή το «Τζέιμς Γουέμπ» θα τεθεί σε τροχιά που θα βρίσκεται σε απόσταση 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, δεν θα υπάρχει δυνατότητα επισκευής του, όπως υπήρχε και αξιοποιήθηκε για τη διόρθωση των οπτικών του «Χαμπλ», που βρισκόταν σε χαμηλή γήινη τροχιά. Ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται να υπάρχει «απόλυτη» βεβαιότητα ότι το νέο τηλεσκόπιο θα λειτουργήσει καλά από την πρώτη στιγμή και για όλο το χρόνο της ωφέλιμης ζωής του.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΔΙΑΒΑΤΙΚΩΝ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΩΝ (TESS)


Παραπέρα βήμα για τον εντοπισμό πλανητών σαν τη Γη



Τελευταίοι έλεγχοι της διαστημοσυσκευής καθώς πλησιάζει ο καιρός της εκτόξευσης
Τελευταίοι έλεγχοι της διαστημοσυσκευής καθώς πλησιάζει ο καιρός της εκτόξευσης
Οι τελευταίες προετοιμασίες πριν την εκτόξευση στις 16 Απρίλη γίνονται αυτές τις μέρες στο Δορυφόρο Επισκόπησης Διαβατικών Εξωπλανητών (TESS) της NASA. Το σκάφος είναι στην ουσία ένα τετραπλό τηλεσκόπιο, με οπτικό πεδίο που θα καλύπτει το 85% του ουρανού (εξ ου και το «Επισκόπησης» στην ονομασία του), με στόχο την ανακάλυψη πλανητών γύρω από κοντινά στον Ηλιο άστρα. Αυτοί οι πλανήτες θα στοχευθούν από επόμενες έρευνες για να εξεταστεί η ικανότητά τους να υποστηρίξουν την εμφάνιση και διατήρηση ζωής.
Ο TESS θα εκτοξευτεί από το ακρωτήριο Κανάβεραλ με πύραυλο «Falcon 9» της «SpaceX». Στη συνέχεια, με μια βαρυτική βοήθεια με κοντινό πέρασμα πάνω από τη Σελήνη θα τεθεί σε τροχιά περιόδου 13,7 ημερών γύρω από τη Γη. Δυο μήνες αργότερα, όταν θα έχουν ελεγχθεί τα συστήματά του, θα αρχίσει τη διετή αποστολή του, εξετάζοντας τον ένα μετά τον άλλο τους 26 τομείς που έχει χωριστεί το τμήμα του ουρανού, παρατηρώντας 13 τομείς του νοτίου ημισφαιρίου τον πρώτο χρόνο και 13 του βορείου τον δεύτερο.
Το TESS θα ελέγχει για το φαινόμενο της διάβασης πλανητών μπροστά από το άστρο τους (στην ευθεία που συνδέει το άστρο και τη Γη), η οποία προκαλεί μια μικρή αλλά σταθερή περιοδική μείωση της λαμπρότητας του άστρου. Με αυτήν την τεχνική, το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA εντόπισε περισσότερους από 2.600 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες, οι περισσότεροι από τους οποίους περιφέρονται γύρω από άστρα μικρής φωτεινότητας, που απέχουν 300 έως 3.000 έτη φωτός από τη Γη. Το TESS θα επικεντρωθεί σε περίπου 200.000 άστρα που απέχουν το πολύ 300 έτη φωτός και γι' αυτό εμφανίζονται κατά μέσο όρο 30 έως 100 φορές πιο φωτεινά, συγκριτικά με εκείνα που εξέτασε το «Κέπλερ». Η λαμπρότητα αυτή θα επιτρέψει στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν φασματοσκοπία (μελέτη της απορρόφησης και εκπομπής φωτός), ώστε σε συνδυασμό με παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια να υπολογίσουν τη μάζα, το μέγεθος, την πυκνότητα, την τροχιά και αργότερα, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέιμς Γουέμπ», να ανακαλύψουν και την ατμοσφαιρική σύνθεση των πλανητών. Προφανώς ο εντοπισμός μορίων νερού στην ατμόσφαιρα θα είναι μια καλή ένδειξη για τη δυνατότητα κάποιου πλανήτη να έχει ζωή.

Εκτός κλίμακας καλλιτεχνική απεικόνιση του TESS μπροστά από έναν εξωπλανήτη και το άστρο του
Εκτός κλίμακας καλλιτεχνική απεικόνιση του TESS μπροστά από έναν εξωπλανήτη και το άστρο του
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας της αποστολής, υπολογίζεται ότι γύρω στους 300 από τους εξωπλανήτες που θα ανακαλυφθούν θα έχουν μέγεθος παρόμοιο έως διπλάσιο εκείνου της Γης, καθώς το TESS θα παρατηρήσει μια περιοχή του ουρανού 400 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που παρατήρησε το «Κέπλερ». Πέρα από την αναζήτηση εξωπλανητών, το TESS θα χρησιμοποιηθεί από αστροφυσικούς και για άλλης σκοπιμότητας παρατήρηση 20.000 επιπλέον ουράνιων σωμάτων.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: www.nasa.gov, www.esa.int

Φωτογραφία - ντοκουμέντο για Χρυσή Αυγή και «Combat 18»





Μία αποκαλυπτική φωτογραφία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ριζοσπάστης».
Σε αυτήν βλέπουμε παρατεταγμένα μέλη της Χρυσής Αυγής μαζί με εκείνους της «Combat 18» να προετοιμάζονται για άσκηση, υπό την καθοδήγηση του στελέχους και βουλευτή της Χρυσής Αυγής υπόδικου Ηλία Κασιδιάρη.
Τα μέλη των δολοφονικών ναζιστικών οργανώσεων, χεράκι - χεράκι με μπλούζες που γράφουν «Χρυσή Αυγή» και «Combat 18» και με επικεφαλής τον Κασιδιάρη (φαίνεται στο βάθος στη φωτογραφία), ετοιμάζονται να «προπονηθούν» για να είναι έτοιμοι για τις γνωστές εγκληματικές τους δράσεις, όπως δολοφονίες, επιθέσεις σε μετανάστες, συνδικαλιστές, εμπρησμούς κ.λπ. Μάλιστα, όπως έχει προκύψει και από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τέτοιου τύπου στρατιωτική εκπαίδευση, στο πλαίσιο ενός ανορθόδοξου πολέμου, την είχε αναλάβει εργολαβικά το φασιστοειδές Κασιδιάρης. Και προφανώς η φωτογραφία αφορά μια τέτοια περίπτωση. Αν προσέξουμε λίγο καλύτερα, θα δούμε στη φωτογραφία και κάποιον να φορά μπλούζα από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου του Ελληνικού Στρατού.
Αξίζει ακόμα να υπενθυμίσουμε ότι η «Combat 18» - μέλη της οποίας συνελήφθησαν πρόσφατα - ήταν υπεύθυνη μεταξύ άλλων για πολλές εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορους χώρους, ενώ ετοιμαζόταν να αναβαθμίσει τα χτυπήματά της, έχοντας στην κατοχή της 50 κιλά εκρηκτικής ύλης ANFO. Από τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, τα μέλη της «Combat 18» είχαν ενταχθεί σε μία άκρως δομημένη οργάνωση. Μέλη της είχαν επαφή με τη Χρυσή Αυγή, όπως για παράδειγμα με τον αποκαλούμενο «Λύκο», και σε τηλεφωνικές συνομιλίες δήλωναν τη συμμετοχή τους σε δράσεις μαζί της.

FIFA - UEFA Θιασώτες της «κάθαρσης» ... με λερωμένη φωλιά



Αν και βουτηγμένη στη διαφθορά και τα σκάνδαλα, η FIFΑ κραδαίνει τη «ρομφαία» της κάθαρσης όταν πρόκειται να προστατέψει το «προϊόν»
Αν και βουτηγμένη στη διαφθορά και τα σκάνδαλα, η FIFΑ κραδαίνει τη «ρομφαία» της κάθαρσης όταν πρόκειται να προστατέψει το «προϊόν»
Το τελευταίο διάστημα και μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις είχαν για μία ακόμα φορά η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, FIFA και UEFA, μέσω του ειδικά επιφορτισμένου κλιμακίου τους που ασχολείται με την ελληνική περίπτωση. Οπως και πριν από δυο χρόνια, έτσι και τώρα οι δύο ποδοσφαιρικές Συνομοσπονδίες αποφάσισαν να ασχοληθούν επισταμένως με το ελληνικό ποδόσφαιρο, επαναφέροντας την απειλή για τιμωρία αποκλεισμού των ελληνικών συλλόγων και Εθνικών ομάδων από τις πανευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις.

Οι Συνομοσπονδίες δεν έδειξαν να πείθονται ούτε από τη συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών για επανέναρξη της Super League, παρότι το είχαν θέσει ως βασικό όρο, συνεχίζοντας να απειλούν με τιμωρία το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ο επικεφαλής του κλιμακίου που ήρθε στην Ελλάδα, Αυστριακός Χέρμπερτ Χούμπελ, δεν έμεινε μόνο στις απειλές, αλλά προσπάθησε να «συμβουλεύσει» αρμόδιους και κοινή γνώμη ότι τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα απομακρύνουν τα παιδιά απ' αυτά...
Πλευρές του ίδιου οικοδομήματος
Μ' αυτά και μ' αυτά, το σίγουρο είναι πως (και) η ελληνική περίπτωση έδωσε για άλλη μια φορά σε FIFA και UEFA την ευκαιρία να υποδυθούν τον «άγγελο της κάθαρσης», κάτι που έχουν κάνει και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις χωρών με αντίστοιχα ή και διαφορετικού είδους ζητήματα. Φαντάζει τουλάχιστον ειρωνικό, όμως, οι διοικούντες του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κάθε φορά να «πέφτουν απ' τα σύννεφα» με τα όσα συμβαίνουν και να «συμβουλεύουν», να ψάχνουν «λύσεις», ακόμα και να απειλούν με τιμωρίες όσους δεν «συμμορφωθούν». Γιατί είτε η «καλή» πλευρά του ποδοσφαίρου, που έχει να κάνει με τις ανεπτυγμένες - ποδοσφαιρικά και φυσικά εμπορικά - αγορές, όπως η αγγλική, η γερμανική ή η ισπανική, που λειτουργούν ως «βιτρίνα», είτε η άλλη πλευρά, με τα «μαύρα πρόβατα», αποτελούν πλευρές του ίδιου οικοδομήματος του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου.

Λερωμένη από σκάνδαλα είναι και η φωλιά της UEFA, η οποία πάντως δεν διστάζει να απειλεί για τα κακώς κείμενα των άλλων
Eurokinissi
Λερωμένη από σκάνδαλα είναι και η φωλιά της UEFA, η οποία πάντως δεν διστάζει να απειλεί για τα κακώς κείμενα των άλλων
Κοινός τους παρονομαστής είναι η εμπλοκή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που συνεπάγεται τεράστια σύγκρουση συμφερόντων και συνεπακόλουθα προκαλεί έναν αδυσώπητο επιχειρηματικό πόλεμο για τα κέρδη, με πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις, και γι' αυτήν την κατάσταση η ευθύνη της FIFA και της UEFA είναι μεγάλη.
Με γνώμονα την προστασία του «προϊόντος»
Μέχρι σήμερα, οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει από FIFA - UEFA για να διορθωθούν κακώς κείμενα ή για να τιμωρηθούν ένοχοι έχει αποδειχθεί ότι γίνονται πάντα στη λογική της προστασίας του «προϊόντος». Η λογική αυτή φυσικά υιοθετείται και από τους εγχώριους αρμόδιους, όπως άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας, με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις ενέργειες των ίδιων των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου. Η προσπάθεια να «κουκουλωθεί» η σαπίλα του οικοδομήματος, και κυρίως να αποφευχθεί η μεγαλύτερη απαξίωση, προκειμένου να μην υπάρξουν συνέπειες για τα κέρδη του «προϊόντος», είναι ο οδηγός για τις όποιες αποφάσεις.
Τα παραδείγματα το αποδεικνύουν: Με σκοπό την «αντιμετώπιση της βίας», τιμωρούνται μεν τα επεισόδια - αφού χαλάνε τη «βιτρίνα» του «προϊόντος» - αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίζεται η ρίζα του φαινομένου. Η, σε σχέση με τον τζόγο, είναι αποδεκτό το επίσημο στοίχημα, με σκοπό και τον έλεγχο της συγκεκριμένης αγοράς, και για τον ίδιο λόγο FIFA - UEFA εμφανίζονται αμείλικτες σε περιπτώσεις παράνομου στοιχηματισμού. Ακόμα, και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να κόπτονται για την προστασία των μικρών και ανήλικων παικτών, ωστόσο «σφυρίζουν αδιάφορα» μπροστά στη δαιδαλώδη παρασκηνιακή λειτουργία των κυκλωμάτων μάνατζερς μικρών παιδιών.
Σε ανώτερο επίπεδο, οι αποφάσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της «διαφάνειας» αποκλειστικό σκοπό έχουν τον έλεγχο του αδυσώπητου ανταγωνισμού, προκειμένου αυτός να μην γυρίσει «μπούμερανγκ» στο ίδιο το «προϊόν». Ετσι, καθιερώνεται μεν ο κανονισμός του Financial Fair Play, που αφορά τα ισοσκελισμένα έσοδα - έξοδα των ομάδων, ωστόσο κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν υπάρχει στο από πού και πώς έρχονται τα αστρονομικά ποσά που τζιράρονται στην ποδοσφαιρική βιομηχανία κατά τη διάρκεια των μεταγραφικών περιόδων.
Το βρώμικο κεφάλι του ψαριού
Σημαντική πλευρά, και ενδεικτική της αρχής όλων των λογικών και τακτικών που υπάρχουν σήμερα στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, είναι και τα όσα έχουν αποδειχθεί ότι συμβαίνουν στο ...κεφάλι του ψαριού, σε σχέση δηλαδή μ' αυτούς που κρατάνε τα ηνία του διεθνούς ποδοσφαίρου. Τα σκάνδαλα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια για τα όσα συνέβαιναν στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (FIFA) αλλά και στα διοικητικά παρακλάδια του στις ηπείρους (Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Αφρική κ.α.) μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Δωροδοκίες παραγόντων για να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις υπέρ μιας χώρας (π.χ. ανάληψη διοργανώσεων) ή να ευνοηθούν συγκεκριμένες πολυεθνικές μέσω των χορηγιών, παρασκήνιο, δολοπλοκίες, ανταγωνισμός για τις θέσεις, είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το «παζλ».
Την ίδια ώρα, η εικόνα σχετικά με τη λειτουργία για τη διασφάλιση των κερδών των δύο Συνομοσπονδιών δεν είναι καλύτερη. Η FIFA αυτοπροβάλλεται ως «οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, όπως ισχύει και για την UEFA. Κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων, κλειστά πολυετή συμβόλαια με πολυεθνικές που ως χορηγοί έχουν εξωφρενικά δικαιώματα σε διεθνείς διοργανώσεις κ.ο.κ.
Οσο κι αν προσπαθούν FIFA και UEFA να πείσουν για την «ακεραιότητά» τους και το «ενδιαφέρον» τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χώρο του ποδοσφαίρου, η αλήθεια είναι ότι αντικειμενικός τους στόχος είναι η διατήρηση ενός ανταγωνιστικού προϊόντος. Αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει το πόσο σάπιο είναι το οικοδόμημά τους.

TOP READ