19 Δεκ 2014

Κατάρ(α): 900 (!) εργάτες θυσία στα κέρδη των σεΐχηδων, των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων

 Κατάρ(α): 900 (!) εργάτες θυσία στα κέρδη των σεΐχηδων, των πολυεθνικών και των μεγαλοεργολάβων


Μνημείο ως φόρο τιμής στους εργάτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα που γίνονται στο Κατάρ για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 ανακοίνωσαν ότι θα χτίσουν δύο αρχιτέκτονες, ο Αξέλ Στάμα και ο Σιλβέν Μασό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυο τους προχώρησαν σε αυτή την απόφαση έχοντας ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να δοθεί η πρέπουσα σημασία σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει στιγματίσει τη διοργάνωση μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, άσχετα με την ενέργεια των δύο αρχιτεκτόνων, η κατάσταση που επικρατεί στα έργα έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, μέχρι τώρα, 900 εργατών, λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας που επιβάλλουν οι πολυεθνικές κατασκευαστικές και οι μεγαλοεργολάβοι. Μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας πλήθος καταγγελιών για το τι επικρατεί, όπως, για παράδειγμα, το περιστατικό με εκατοντάδες μετανάστες, προερχόμενους από το Μπαγκλαντές και την Ινδία, να είναι παρατημένοι στην έρημο και τα χαρτιά τους να κρατούνται από τους επιχειρηματίες ως μέτρο πίεσης. Από την άλλη, τόσο οι κυβερνώντες στη χώρα όσο και η διοργανώτρια των Μουντιάλ Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) κλείνουν τα αυτιά τους σε όλα αυτά, με τη δεύτερη μάλιστα να δηλώνει και αναρμόδια για ό,τι σχετίζεται με τις συνθήκες εργασίας.

Ριζοσπάστης

Ο Δελαστίκ της ημερας

 Ο Δελαστίκ της ημερας

Εμπλουτίζουμε την συλλογή πραγματικών μαργαριταριών από τον αστέρα της "αντικαπιταλιστικής αριστεράς", με απόσπασμα από άρθρο του στο χθεσινό "Έθνος".

Γράφει μεταξύ άλλων -και κάνοντας μια αναδρομή στην εκλογή προέδρων της Δημοκρατίας- ο γίγαντας της επανάστασης και του "αντικαπιταλισμού":
Με τον ελάχιστο αριθμό των 181 βουλευτικών ψήφων εξελέγη ο Κωστής Στεφανόπουλος. Καθαρόαιμος δεξιός και μάλιστα... βασιλικός (!), ο Κ. Στεφανόπουλος όχι απλώς τίμησε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά συνένωσε και τα δύο μεγάλα συστημικά κόμματα με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του. Δικαίως λοιπόν υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος για τη δεύτερη θητεία του το 2000 εξελέγη πραγματικά με ευρύτατη συναίνεση.
Τον υποστήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε όσο και η ΝΔ που είχε πλέον περάσει υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή και έτσι έλαβε τον πρωτοφανή αριθμό των... 269 ψήφων βουλευτών! Τις άξιζε!
_______
*Οι υπογραμμίσεις δικές μας

ΕΔΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- Νότια Κορέα: Δικαστική «βόμβα» για διάλυση του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος

 Νότια Κορέα: Δικαστική «βόμβα» για διάλυση του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος

Υποστηρικτές του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος (Φωτό ΑΡ)




Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε σήμερα τη διάλυση του μικρού αριστερού Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος (UPP), που υποστηρίζει το σοσιαλισμό και το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης της ΛΔ Κορέας, με το πρόσχημα της «απειλής» για τη «φιλελεύθερη δημοκρατία της Νότιας Κορέας», προχωρώντας σε άμεση επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στην καταπάτηση βασικών πολιτικών ελευθεριών, ακυρώνοντας στην ουσία τη βουλευτική ιδιότητα πέντε εκπροσώπων του κοινοβουλίου.



Το Νοέμβρη του 2013 το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο με το αίτημα απαγόρευσης του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2011 από τη συγχώνευση μικρών προοδευτικών, αριστερών ομάδων πολιτικών, καταφέρνοντας να εκλέξει πέντε βουλευτές στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο, οι οποίοι πλέον χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα. Ως πρόσχημα για την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε χρησιμοποιήσει τότε «πληροφορίες» πως τάχα ανώτερα στελέχη του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος «συνωμοτούσαν» με στόχο την «ανατροπή» της κυβέρνησης στη Νότια Κορέα και την εφαρμογή ενός συστήματος διακυβέρνησης ανάλογο με αυτό της γειτονικής ΛΔ Κορέας.


Είναι η πρώτη φορά που διατάσσεται η διάλυση ενός κόμματος από τα τέλη της δεκαετίας του '80, οπότε δόθηκε τέλος σε σειρά χουντικών, στρατιωτικών κυβερνήσεων που χειραγωγούνταν από τις ΗΠΑ.


Στελέχη του Ενιαίου Προοδευτικού Κόμματος κατηγόρησαν τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες για την κατασκευή κατηγοριών σε βάρος τους, σημειώνοντας πως είναι αντίποινα για τις αποκαλύψεις που είχαν κάνει πριν περίπου δύο χρόνια, πως δηλαδή κρατικοί πράκτορες συμμετείχαν σε παράνομη επιχείρηση το Δεκέμβρη του 2012, με στόχο την εκλογή της σημερινής προέδρου της Ν. Κορέας, Παρκ Γκέουν Χίε, ο πραξικοπηματίας στρατηγός πατέρας της οποίας, Παρκ Τσανγκ Χίε, είχε καταλάβει την εξουσία από το 1963 μέχρι τη δολοφονία του το 1979.

902
Αναρτήθηκε από

Εκπτώσεις...

 Εκπτώσεις...

΄Αρχισαν  να ράβουν τα κουστούμια και να γυαλίζουν τις καρέκλες οι ΣΥΡΙΖΑίοι και η συνιστώσα τους, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ναι,ναι αυτοί που ήταν στα κεραμίδια ανεβασμένοι για τις επιπτώσεις από το μνημόνιο, για όσα θα καταργούσε με ένα άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή , για επαναφορά στα προ μνημονίου επίπεδα των μισθών , των συντάξεων, και άλλα τέτοια. Έπρεπε να τους βλέπατε στις Γενικές Συνελεύσεις, πως  με το μαχαίρι στα δόντια ήταν έτοιμοι να κατασπαράξουν την αστική εξουσία. Ωραίες εποχές. Τώρα που είναι έτοιμοι να πηδήξουν στις κυβερνητικές καρέκλες,άρχισαν το στρίβειν δια του αρραβώνος.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι πως γίνονται γελοίοι, αφού σε  τέτοια κόλπα διέπρεψαν  οι ΠΑΣΚίτες με το περίφημο "άλλο το εφικτό ,άλλο το όραμα". Αν ονειρεύονται οι νεοΠΑΣΟΚοι  ημέρες μακροημέρευσης με παλιοκαιρισμένα  φτηνά  Κουτσογιωργίστικα κολπάκια, πλανώνται πλάνην οίκτραν.
Διαβάστε το δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ για τα κατωρθώματά τους στην ΟΛΜΕ
Ξέρουν αυτοί...
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ πριν από μερικές μέρες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έθεσαν ζήτημα να οργανωθούν κινητοποιήσεις με αιτήματα αιχμής την αναπλήρωση όλων των απωλειών που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι τα προηγούμενα χρόνια (επαναφορά των μισθών και των συντάξεων, του 13ου και 14ου μισθού, να αρθούν οι περικοπές στο εφάπαξ και στα ασφαλιστικά ταμεία). Ποιοι στάθηκαν απέναντι σ' αυτήν την πρόταση; Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ) και των «Παρεμβάσεων». Οι εκπρόσωποί τους διαφώνησαν να διατυπώσει η Ομοσπονδία το αίτημα για αναπλήρωση των απωλειών. Το επιχείρημα των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι τα αιτήματα του κλάδου έχουν διαμορφωθεί από το συνέδριο και ότι τέτοιο αίτημα - για αναπλήρωση των απωλειών - δε συμπεριλαμβάνεται σε αυτά. Στη συνέχεια, μαζί με τις «Παρεμβάσεις», δήλωσαν ότι το αίτημα του συνεδρίου για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων είναι αρκετό και ότι δε χρειάζεται να διαμορφωθεί αίτημα για αναπλήρωση των απωλειών. Βέβαια, όλα αυτά είναι υπεκφυγές. Το κύριο είναι ότι οι δυνάμεις αυτές στρώνουν από τώρα το ...κρεβάτι τους, για να είναι έτοιμο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Επειδή ακριβώς ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ικανοποιήσει κανένα αίτημα για αναπλήρωση απωλειών, προσαρμόζουν από τώρα το πλαίσιο πάλης στα όρια της διακυβέρνησης που ξέρουν ότι θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό, όμως, σέρνουν το κίνημα να κατεβάσει κι άλλο την απαιτητικότητά του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα που θα του πετάει κάθε φορά μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.


Μπορείς να καείς από καμμένο ?

 Μπορείς να καείς από καμμένο ?


Εντάξει, το ότι το πανηγυράκι της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, θα μετατρεπόταν ενθεν κακείθεν σε όργιο συναλλαγής, τζόγου, άσκησης πίεσης και πολιτικών ανακατατάξεων με στόχο τις επερχόμενες εκλογές, το περίμενα από πριν και ήδη το παρακολουθούσα, όχι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πω την αλήθεια. Και το περίμενα όχι επειδή κατέχω ή έχω δει/ακούσει, ηχητικά, βίντεο, κάμερες ρολόγια ή διάφορα άλλα στοιχεία υποκλοπής, αλλά επειδή γνωρίζουμε την φύση και το ποιόν του αστού πολιτικού.

Το ότι όμως ο Καμμένος ως κλασσικός σκλάβος της προσωπικής φιλοδοξίας του, θα την έφερνε στους Σαμαροβενιζέλους με αυτόν τον τρόπο, πραγματικά, δεν το περίμενα. Ούτε βεβαίως το γεγονός πως ένας μέτριος ηθοποιός σαν τον Χαϊκάλη, θα προκαλούσε τέτοιον οργασμό θεατρινισμού και παρωδίας από εκδοτικούς οίκους, μέσα ενημέρωσης, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ανεξάρτητους αρθρογράφους, τρολ και τρέχα γύρευε ...


Ο δρόμος για τις εκλογές ήταν ήδη ανοιχτός.
Τώρα απλά περιμένουμε τις ανακοινώσεις για το πότε θα αναλάβουν οι Τσιπροκαμμένοι. Αναρωτιέμαι βεβαίως, ποιά στάση θα κρατήσουν τα μέσα ενημέρωσης μέχρι και την τελευταία προεκλογική ημέρα, διότι πάνω από τις προτιμήσεις και τα αγαπημένα στελέχη τους, βάζουν την αστική σταθερότητα.

Υ.Γ. 1 
Λάκη Λαζόπουλε, τελικά είσαι πολύ κακός ηθοποιός.

Υ.Γ.2
Ο ανεξάρτητος χρυσαυγίτης που αποφυλακίστηκε, και ο οποίος δεν πρόλαβε να ανταποδώσει την χάρη, τώρα θα ξαναμπεί μέσα ? Όσοι "ανεξάρτητοι" τζογαδόροι έδωσαν 1 στις 3 θετικές ψήφους, κρατάνε το σύνολο των αποδοχών τους, ή μόνο το 33% ? Όσοι, αντίθετα, "ανεξάρτητοι" τζογαδόροι έδωσαν 1 στα 3 παρών, θα πάρουν ολόκληρη ή μόνο το 33% μιας έδρας ?

Τι την έκανε την μπάλα ο θεός

 Τι την έκανε την μπάλα ο θεός

Κόμμα θυμήσου, πριν λίγα χρόνια, με τα σοβιετικά σου τα γαλόνια
Σε Γράμμο, Βίτσι, Πολυτεχνεία, τα μέλη σου όλα γράψαν ιστορία
Και τώρα πάλι εδώ μαζί σου, όλοι εμείς οι χιλιάδες σύντροφοί σου
Θάνο και Μίκη να τραγουδάμε και οι Συριζαίοι να παραμιλάνε
Κόμμα ολέο, κόμμα ολέ, κόμμα ολέ, τρελαίνομαι, τρελαίνομαι

Εντάξει, το παλέ μπορεί να μη γέμισε ασφυκτικά προχτές στην εκδήλωση για τα 96χρονα του κόμματος, γιατί έμειναν κλειστές και σκεπασμένες με κόκκινα πανιά οι δύο ακριανές θύρες: η 10 όπου πηγαίνουν οι ιερολοχίτες με τις φασιστικές καταβολές, και η 1 όπου μπαίνουν συνήθως οι φιλοξενούμενοι. Αλλά εμείς δεν είχαμε τέτοιους (όχι επισήμως τουλάχιστον) γιατί.. είμεθα σεχταρισταί, και γιατί παίζαμε χωρίς αντίπαλο. Εξάλλου υπάρχουν αρκετές βάσιμες δικαιολογίες (το εργάσιμο της μέρας, η ώρα, η τιμή του εισιτηρίου, γιατί προφανώς έχει αρκετά έξοδα η ενοικίαση του παλέ). Κι είναι σίγουρα ο περισσότερος κόσμος που έχει μαζευτεί φέτος στο αλεξάνδρειο και τη σάλα νίκος γκάλης (εξ ου κι ο τίτλος της ανάρτησης) μετά από το φετινό άρης-παοκ, που διακόπηκε μετά από.. ρίψη αντικειμένων. Γι’ αυτό και στην είσοδο του γγ στο τερέν, ο κόσμος έμεινε στα συνθήματα και τα χειροκροτήματα, χωρίς να ακολουθήσει το γνωστό τελετουργικό με τα κίτρινα χαρτάκια από τον χρυσό οδηγό και τις λωρίδες που μπαίνουν στις ταμειακές μηχανές.

Στο στάδιο λένιν παίζουμε, όλους θα τους τρελάνουμε
Στην οροφή του οποίου είχαν τυλιχτεί τα μικρά λάβαρα με τους 21 (σαν τους όρους της κομιντέρν) τίτλους του μπασκετικού άρη και δέσποζε ένα μεγάλο κόκκινο λάβαρο με το σήμα του κόμματος: αστοί ρουφιάνοι, κοιτάξτε το ταβάνι.
Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις, θα πει κανείς και για τις δυο περιπτώσεις. Κι ένα βασικό πρόβλημα με τις καινούριες γενιές, που επιδρά άμεσα στη διαμόρφωση της οπαδικοπολιτικής τους συνείδησης, είναι πως γεννήθηκαν εν μέσω αντεπανάστασης, χωρίς να έχουν προλάβει την κίτρινη αυτοκρατορία της δεκαετίας με τις βάτες στο μπάσκετ, ούτε την κόκκινη «αυτοκρατορία του κακού», όπως αποκαλούσαν οι αμερικάνοι αναλυτές τη σοβιετία.
Κι αν κάποτε μετονομάσουμε τη σάλα νίκος γκάλης σε «σάλα νίκος ζαχαριάδης»; Λες;

Πριν από την έναρξη οι οργανωμένοι (red ultras, ερυθροί χμερ, κτλ) έκαναν πηγαδάκια κι έδιναν προγνωστικά για τον αγώνα, το σικέ πρωτάθλημα-παρωδία στο κοινοβούλιο, το σκορ αλά ΝΒΑ της πρώτης ψηφοφορίας στη βουλή για πτδ (160-135), που θα κριθεί όμως στον τρίτο γύρο, όπως και η ταξική πάλη (κι αυτό είναι το μόνο κοινό τους στοιχείο). Για τα εκλογικά πλέι-οφ και τις ομάδες που θα καταφέρουν να φτάσουν το όριο του 3%, για το σύστημα διεξαγωγής και τους εκλογικούς γύρους (ένας ή μήπως περισσότεροι;) που είναι όλοι εκτός έδρας, μακριά από το γήπεδο όπου μπορούμε να παίξουμε εμείς το δικό μας παιχνίδι, για τις καλύτερες φάσεις (highlight) του παφίλη στον περασμένο αγώνα. Κι ενώ τα κυλικεία του σταδίου σου έσπαγαν τη μύτη με το βούτυρο για τα ποπ-κορν και τα λουκάνικα των χοτ-ντογκ, για να παραπέμπουν στο αστικό, κοινοβουλευτικό πατατάκι, που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες.

Το βασικό θέμα συζήτησης όμως στα περισσότερα πηγαδάκια ήταν η ανησυχία για τις εξελίξεις στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις κι η στροφή που σηματοδοτεί η απελευθέρωση των κουβανών από τις αρχές των ηπα, που σκέφτονται λέει το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρεσβεία και στην αβάνα. Και ενώ αυτή καθαυτή η εξέλιξη δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί θετική, είναι ζήτημα εάν προήλθε (που δεν…) από μια υποχώρηση της αμερικάνικης αδιαλλαξίας στο ζήτημα του διεθνούς αποκλεισμού ή έστω από έναν αμοιβαίο συμβιβασμό, ή αν η υποχώρηση αφορά τη δική μας πλευρά και σηματοδοτεί μια γενικότερη πολιτική στροφή.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιελάμβανε δύο ημίχρονα. Το πρώτο ήταν πολιτικό, με την ομιλία του κουτσούμπα, που φώναζε ως συνήθως μαζί μας τα συνθήματα –γεννημένος οργανωτή κερκίδας για το πέταλο των φανατικών, στις θύρες 5-6- κι ύστερα ξέχασε να τελειώσει: χειροκροτούσαμε εμείς όρθιοι στο φινάλε κι αυτός συνέχισε τελικά να λέει κι άλλα, για να κάνα τρίλεπτο περίπου.
Το δεύτερο μέρος είχε τη συναυλία με το μικρούτσικο και μια σειρά σπουδαίους ερμηνευτές, που βασίστηκε ουσιαστικά σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα που είχε επιμεληθεί ο ίδιος για τα 40χρονα του φεστιβάλ. Στην ανάπαυλα τα μεγάφωνα του γηπέδου έπαιζαν κάτι άσχετο, αλλά θα κολλούσε εν όψει εκλογών να είναι και το αμιγώς μπασκετικό final countdown, αφιερωμένο στις τελευταίες ώρες και την αντίστροφη μέτρηση στον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης σαμαρά.

Η κριτική επιτροπή της κε του μπλοκ ξεχώρισε τις δέκα καλύτερες φάσεις της βραδιάς και σας τις παρουσιάζει στο θέμα που ετοίμασε παρακάτω.

10. Η ατάκα του κουτσούμπα για το σύριζα στο κόμο, το σίτι του λονδίνου, κτλ, όπου μαθαίνει στους εκπροσώπους των αγορών δημοτικούς χορούς και λαϊκά όργανα. Και δεν εννοούσε προφανώς κάποια όργανα λαϊκής εξουσίας, αλλά την επική δήλωση πως η κυβέρνηση σύριζα «θα βαράει το ζουρνά και το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν»!

9. Το νέο σύνθημα των συντρόφων για τη σοσιαλδημοκρατία της εποχής μας.
Κυβέρνηση του σύριζα είναι μια απάτη, στην πλουτοκρατία για να βάλει πλάτη.
Υπήρχαν επίσης παλιότερα συνθήματα με την κατακλείδα «ΜΕΤΩΠΟ λαέ για την εξουσία». Και άλλα πιο πρόσφατα που είχαν ενσωματώσει στη ρίμα τους τη (λαϊκή) συμμαχία.

8. Οι σύντροφοι της περιφρούρησης με το κόκκινο διακριτικό μαντίλι στο μπράτσο. Που σιγά-σιγά χαλάρωναν και άφηναν τον κόσμο να κατέβει στο τερέν, για να γίνει στο τέλος μια μεγάλη αγκαλιά, που χόρευε τους «ήρωες».

7. Ο γγ «πρώτο τραπέζι πίστα» να απολαμβάνει το μουσικό πρόγραμμα του β’ ημιχρόνου. Κι ένας γέρος με την γκλίτσα του τραμπάκουλα (παίρνω όρκο πως αυτός πρέπει νάτανε) να χορεύει μπροστά του ζεϊμπεκικο, μητροπάνο. Έμεινα όμως με την απορία: το «όσοι με τον χάρο γίναν φίλοι, με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη», πού ακριβώς κολλάει με τα 96χρονα του κόμματος;

6. Ο κόσμος που ανέβηκε εξίσου στο β’ μέρος και γέμιζε με ένα στόμα – μια φωνή (λαού, οργή θεού) τα κενά και τις σκόπιμες σιωπές των καλλιτεχνών, που έδιναν πάσα στην εξέδρα. Εμπρός παλέ, τώρα κουκουέ.

5. Ο πασχαλίδης που κέρδισε ίσως το πιο θερμό χειροκρότημα από την κερκίδα. Και η κρυστάλλινη φωνή του μεράτζα, με τον οποίο ανταμώνουμε ολοένα και πιο συχνά πια, μετά από κάμποσα χρόνια απουσίας του από τις δημόσιες εμφανίσεις.

4. Οι διάλογοι που έκανε μόνος του ο μικρούτσικος με το γγ. Πχ, γραμματέα βάλε μία τάξη, όταν ο λαός φώναζε συνθήματα στη μέση του προγράμματος. Και η χρήσιμη πληροφορία της ημέρας πως ο κουτσούμπας είναι οργανωμένος εδώ και 41 χρόνια, συνεπώς πρόλαβε και το πρώτο φεσιτβάλ στο οποίο αναφερόταν ο συνθέτης.

3. Οι συντροφικές διακυμάνσεις του τελευταίου, που πότε μας αποκαλούσε συντρόφους και πότε καλούσε να «υποδεχτείτε το σύντροφό σας θάνο παπαδόπουλο» -δικό του όχι, δηλ; Και μολονότι εκνευριζόταν με τα συνθήματα ανάμεσα στα τραγούδια –όχι τώρα γαμώτο…- έκλεισε με την ευχή να τα ξαναπούμε του χρόνου. Αν δεν έχει πάει σε κάποιο υπουργείο πολιτισμού στο ενδιάμεσο δηλ –λέω εγώ τώρα.

2. Το κλείσιμο με τον ύμνο της κνε (όπως και στο αφιέρωμα του φεστιβάλ) για το συνέδριο της οργάνωσης, που άρχιζε την επομένη. Και δεν είχε επεισοδιακό προσυνεδριακό διάλογο (όπως ο περσινός για το συνέδριο του κόμματος), ούτε ιδιαίτερες εκπλήξεις –μόλις πέντε μέλη καταψήφισαν τις θέσεις και το καταστατικό, αν συγκράτησα καλά το στοιχείο από την χτεσινή εναρκτήρια ομιλία του χιόνη στο συνέδριο, κι άλλα τόσα λευκό.

1. Άσχετο με την προχτεσινή βραδιά, αλλά αξίζει να διαβάσετε τα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του γγ στον τριανταφυλλίδη της (αυτοδιαχειριζόμενης) ετ3, που αφήνει στην άκρη τα προσχήματα και κατεβάζει, με ερωτήσεις ντεμέκ, όλη την πολιτική γραμμή του σύριζα, για να καταλήξει στο βασικό που τον καίει: ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση σύριζα θα δώσει το κουκουέ;

Λέει ο γγ πως «το ίδιο θα γίνει και με άλλη κυβέρνηση» και απαντά ο τριανταφυλλίδης: θα το δούμε αυτό, θα το ψάξουμε, θα το διερευνήσουμε! Και πιο κάτω πως «αυτό μένει να αποδειχθεί».
Αλλά το ρεσιτάλ το δίνει παρακάτω, όπου εκφράζει υποτίθεται την αγωνία του κόσμου.

Να έρθουμε τώρα στον κόσμο. Τα 6,5 εκατ. των φτωχών, με βάση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και το τι μπορεί να περιμένουμε από τις εκλογές. Κάποιος κόσμος, κυρίως από το χώρο της αριστεράς, τον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, να τον πούμε έτσι, έχει σκαλώσει την ελπίδα του στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που ήταν στο 4% και έχει φτάσει στο 27%. Και προβληματίζεται από την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ απέναντι στο συγκεκριμένο κόμμα. Σ' αυτόν τον κόσμο που προβληματίζεται, που στενοχωριέται, που θα ήθελε να δει ενωμένη την αριστερά σε μια συγκεκριμένη και σαφή κατεύθυνση, τι έχετε να του πείτε;

Και συνεχίζει απτόητος:

Αντίλογος. Λέει ο πολίτης γονιός που βλέπει τα δυο του παιδιά άνεργα, που βλέπει σαν μόνη προοπτική να φύγει από τη χώρα. Και λέει τι να κάνουμε δηλαδή, εντάξει, έχουμε ενστάσεις, έχουμε επιφυλάξεις, καήκαμε στο χυλό, φυσάμε και το γιαούρτι, πολλά μας είπαν στο παρελθόν. Αλλά τι να κάνουμε, να δέσουμε μια πέτρα να πέσουμε στη θάλασσα; Πρέπει να υπάρξει μια ελπίδα. Και ρωτάει αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος είναι τοποθετημένος στην προοδευτική δημοκρατική αριστερή παράταξη, βλέπει την τελευταία εκτίμηση και λέει
- Δεν θα πρέπει να φοβηθεί κατ' αρχάς.


- Εγώ θέλω να καταλάβω τη θέση και στάση του ΚΚΕ.
- Ρωτώντας, παίρνετε τη θέση αυτών που τον θέλει φοβισμένο, τρομοκρατημένο. Σου λέει να δέσω την πέτρα στο λαιμό και να πάω να πνιγώ. Όχι. Πρέπει να αλλάξει συσχετισμούς.
- Όχι θέλει ελπίδα, θέλει να αγωνιστεί.
- Να ψηφίσει ΚΚΕ τότε.
- Άλλο θέλω να ρωτήσω. Με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς, η τελευταία δημοσκόπηση δίνει 146 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ και 17 στο ΚΚΕ. Έρχεται στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει τη διερευνητική εντολή...
- Ή δεν καταλάβατε ή δεν είπα τίποτα τόση ώρα που συζητάμε.
- Κατάλαβα, αλλά πρέπει να μεταφέρουμε και τα ερωτήματα του κόσμου που προβληματίζεται και θέλει να καταλάβει τι γίνεται; Θα δίνατε ψήφο ανοχής, αυτό ήθελα να ρωτήσω;
- Να σας το ξεκαθαρίσω.

Κι αφού του το ξεκαθαρίζει, σε ποιο τελικό συμπέρασμα καταλήγει;

- Γιατί, όλα αυτά δεν μπορεί να τα κάνει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
- Μα όταν είσαι εντός της ΕΕ, όταν μιλάς για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όταν λες ότι θα διαπραγματευτείς το χρέος και ότι αναγνωρίζεις το χρέος, τέλειωσες. Δεν καταλάβατε; Τρία τέσσερα πραγματάκια σημαντικά είπα. Αυτά αν τα κάνει μια κυβέρνηση, τότε το ΚΚΕ θα μπορέσει να είναι εκεί. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα τώρα.
- Μια τελευταία κουβέντα, σε αυτόν τον κόσμο που έχει έτσι στο φυλλοκάρδι του και θέλει να δει μια άσπρη μέρα για τον τόπο, κοιτάζοντάς τον στα μάτια, πότε και πώς μπορεί να έρθει αυτή η άσπρη μέρα, ή να πάρει των ομματιών του και να ψάξει αλλού την τύχη του; Πώς θα γλιτώσουμε από αυτή τη γάγγραινα της ζωής μας που μαυρίζει, μαύρο παντού, όχι μόνο στην ΕΡΤ, σε όλα τα επίπεδα, Αυτοδιοίκηση, πόλεις, χωριά, περιφέρεια, παντού μαύρο. Πού βρίσκεται η ελπίδα;

Και πάει λέγοντας. Απλά δωρεάν μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Κλείνουμε την ανάρτηση με τον ίδιο οπαδικό παλμό κι ένα γηπεδικό σύνθημα στο ρυθμό του «περνούσαμε ωραία με εκείνη την παρέα (Ουσίες)», και διασκευή του.. (ας διατηρήσει καλύτερα την ανωνυμία του). Όσοι παροικούντες τη λδ του βορρά αναγνωρίζουν το στιλ, δε θέλουν άλλη βοήθεια για να καταλάβουν.

Κοτόπουλα με κράνη ποιοι είναι οι ρουφιάνοι, που λένε όλο ψέματα πολλά
Είναι οι χρυσαυγίτες, τα ματ κι οι ασφαλίτες, αλλά θα τους τσακίσει η εργατιά
Εμπρός λαέ και πάλι, μη σκύβεις το κεφάλι και πάλεψε τα μέτρα τα σκληρά
Με αντίσταση κι αγώνα και πλάι σου το κόμμα, καινούριο κόσμο χτίζουμε ξαν
ά

Σαπίλα, σαπίλα, σαπίλα... (Για τις καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη)

 Σαπίλα, σαπίλα, σαπίλα... (Για τις καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη)


Καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού του Π. Χαϊκάλη 
Σχόλιο του ΚΚΕ
Προσπάθεια χρηματισμού του για την προεδρική εκλογή κατήγγειλε το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, μετά από σχετικές δηλώσεις του καλλιτέχνη Λάκη Λαζόπουλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».

Όπως δήλωσε ο Παύλος Χαϊκάλης, έχει παραδώσει στις εισαγγελικές αρχές οπτικό και ακουστικό υλικό από δυο συναντήσεις με το πρόσωπο που πήγε να τον δωροδοκήσει και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος έχει καταθέσει στους εισαγγελείς. Δεν αποκάλυψε το πρόσωπο που προσπάθησε να τον δωροδοκήσει, ούτε τον πολιτικό του χώρο.
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την καταγγελία απόπειρας χρηματισμού βουλευτή αναφέρει:
«Το ΚΚΕ τονίζει ότι πρέπει να διερευνηθεί άμεσα η καταγγελία για την απόπειρα χρηματισμού του βουλευτή Π. Χαϊκάλη.
Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε ένα παρασκήνιο μεθοδεύσεων, παζαριών και πολιτικών παιχνιδιών εντελώς αποκρουστικό και ξένο απ’ το λαό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Η σήψη του συστήματος είναι αγιάτρευτη και αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο λαός πρέπει να βγει ο ίδιος στο προσκήνιο, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές και δυναμώνοντας το ΚΚΕ».

902


Η ζάλη και το πεντοζάλι...

Η ζάλη και το πεντοζάλι...




Πριν από λίγες μέρες, ο Αλ. Τσίπρας απειλούσε θεούς και δαίμονες και πριν αλέκτορα φωνήσαι κατάπιε τη γλώσσα του... Από την Κρήτη προειδοποιούσε τις «αγορές», το κεφάλαιο δηλαδή, ότι θα τις χορέψει στο ταψί, θα βαράει ο ΣΥΡΙΖΑ νταούλια κι αυτές θα χορεύουν πεντοζάλι... Δεν πρόλαβαν να ξεχαστούν έστω οι δηλώσεις του αυτές και με συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του θέλει μια «συμφωνημένη λύση» και ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες»... Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, διακήρυττε ότι στόχος τους είναι η ανάπτυξη και για να τη χρηματοδοτήσουν θα απευθυνθούν - πού αλλού; - στις αγορές... Θα δανείζονται, δηλαδή, για να τροφοδοτούν τους καπιταλιστές και «όχι τα ελλείμματα», όπως είπε, δηλαδή δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα στο ναδίρ κι ακόμα παρακάτω.
Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η πολιτική που δεσμεύεται ότι θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία απ' τα ίδια κι ακόμα χειρότερα για το λαό. Γιατί προφανώς και οι «αγορές» δε θα χορέψουν πεντοζάλη οικειοθελώς και κατόπιν διμερούς συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ...

Δεν είναι προπαγάνδα του ΚΚΕ! Μονοι τους τα λένε!

 Δεν είναι προπαγάνδα του ΚΚΕ! Μονοι τους τα λένε!

Δεν είναι προπαγάνδα του ΚΚΕ! Μονοι τους τα λένε!


ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!!
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;


Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας τη Τετάρτη, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και απευθυνόμενος στον πρώην Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το ευρώ, και νυν Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Όλι Ρεν, είπε τα εξής:

«Κύριε Ρεν αυτές τις μέρες αναπτύσσεται μια κινδυνολογία και μια προπαγάνδα ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πιθανότατα επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα σημαίνει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και μια μεγάλη καταστροφή για την ίδια την Ευρωζώνη. Πώς σχολιάζετε αυτή την εκστρατεία φόβου;»

Η απάντηση του Όλι Ρεν ήταν η εξής: «Ευχαριστώ για την ερώτηση κύριε Παπαδημούλη. Η Ελλάδα είχε κάποιες δυσκολίες στο παρελθόν, τώρα πάλι αυτές αυξάνονται. Δεν έχω καμία διάθεση παρέμβασης στην εσωτερική σας πολιτική και στα εσωτερικά πολιτικά σας πράγματα, όμως καταλαβαίνω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας είναι δεσμευμένοι ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αυτό νομίζω ότι μετράει και αυτό είναι το βασικό στοιχείο.»

Σημαδεύουν, αλλά ποιον;

Σημαδεύουν, αλλά ποιον;
«Ο κόσμος το 'χει τούμπανο ότι οι Γιούνκερ, οι Μοσκοβισί, τα αρπακτικά των αγορών σημαδεύουν το ΣΥΡΙΖΑ». Αυτά μεταξύ άλλων ισχυρίζονται διάφοροι της Κουμουνδούρου, πλέκοντας μια αφήγηση θυματοποίησης και ηρωοποίησης συγχρόνως του ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια του λαού. Ηρωας, γιατί τάχα τα βάζει με τις αγορές και τους εκπροσώπους τους, θύμα γιατί τάχα τον ...καταδιώκουν.
Ούτε καν μισή αλήθεια. Οι Γιούνκερ, Μοσκοβισί και λοιποί της ευρωενωσιακής συνομοταξίας, οι αγορές, το κεφάλαιο δηλαδή, απαιτούν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτινάξει και τα τελευταία ψήγματα ασάφειας που σκόπιμα διατηρεί γύρω από πλευρές της πολιτικής του, γιατί του χρειάζονται για να ψηφοθηρεί. Και το απαιτούν απ' τη στιγμή που ο ίδιος κατέθεσε βιογραφικό στο κεφάλαιο, να τον επιλέξει για διαχειριστή των υποθέσεών του, απ' τη στιγμή που ο ίδιος κατέθεσε διαπιστευτήρια στη λυκοσυμμαχία του, εκφράζοντάς της την αφοσίωσή του.
Στην πραγματικότητα, κανείς απ' αυτούς δε θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συναντήσει, συζητήσει, συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αυτός αναλάβει τα ηνία της αστικής διακυβέρνησης στη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και το παραδέχονται όσοι από δαύτους δεν είναι υποχρεωμένοι να μασάνε τα λόγια τους για τα ψηφαλάκια.
***
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι δεσμευμένοι ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αυτό νομίζω ότι μετράει και αυτό είναι το βασικό στοιχείο», ήταν η καθησυχαστική διαβεβαίωση του Ολι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, όταν αυτός έσπευσε να του ζητήσει να πιστοποιήσει την προσήλωση του κόμματός του στη λυκοσυμμαχία.
Ομοίως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν, γνωρίζοντας το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει απ' τις επόμενες εκλογές εφόσον δεν αμφισβητεί τα ιερά και όσια του καπιταλισμού, δήλωσε: «Η Επιτροπή θα πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα (...) Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε σέβεται τα βασικά δικαιώματα και τις αξίες της ΕΕ».
Ποιες είναι αυτές οι αξίες; Η πάση θυσία προάσπιση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στόχος που διαπερνά κάθε απόφαση της ΕΕ και στο βωμό του οποίου θυσιάζονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το ίδιο το δικαίωμα των λαών να ζουν με αξιοπρέπεια.
***
Ακόμα και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος έσπευσε να επικροτήσει τη δήλωση Κατάινεν, λέγοντας: «Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος της Κομισιόν, αρκεί βέβαια και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να αναγνωρίσει μια συνέχεια σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας».
Ακόμα όμως και ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, που έθιξε τάχα μου τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε προχτές: «Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές του κάθε λαού, οι αγορές δεν αγαπούν την πολιτική αστάθεια, έχουμε όμως τις προτιμήσεις μας. Η προτίμησή μας είναι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Ακριβώς, στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης και στις μεταρρυθμίσεις, που ισοπεδώνουν λαούς και δικαιώματα, ομνύει και ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό οι Βρυξέλλες το γνωρίζουν πολύ καλά. Ο ίδιος εξάλλου λίγο πριν έρθει στην Αθήνα είχε σημειώσει, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις: «Οποια και αν είναι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε»...
Αλλά και οι «αγορές» μιλούν απευθείας, δίχως τη διαμεσολάβηση των πολιτικών τους εκπροσώπων και έχει αξία το τι λένε. Για παράδειγμα, το αμερικανικό μονοπώλιο του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η γνωστή και μη εξαιρετέα «Goldman Sachs», σε έκθεσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ακόμη και αν σημειωθεί κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει χώρος για συνέχεια και για συναινετική λύση». Συμπεραίνει με βάση τα δεδομένα, όπως επιβεβαιώθηκαν και στα συμπόσια στο Σίτι του Λονδίνου από Μηλιό και Σταθάκη, πως «οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα, θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει τη συγκυρία που χτίζεται στην οικονομία αντί να πυροδοτήσει φυγή κεφαλαίων που θα οδηγούσε σε διπλή ύφεση».
***
Ακόμα πιο λιανά το κάνει ο όμιλος της Alpha Bank, που σχολίασε: «Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα. Ενδιαφέρονται, όμως, όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι αγορές θα ανακάμψουν στο βαθμό που υποχωρήσει η αβεβαιότητα για το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής».
Είναι συνεπώς καθαρό τι ζητά το κεφάλαιο, όπως και η πεποίθησή του ότι οι αξιώσεις του θα αποτελέσουν «ευαγγέλιο» για όποιον αναλάβει την αστική διαχείριση. Η Alpha Bank διαμηνύει εξάλλου στους διεκδικητές αυτής της διαχείρισης πως τα οικονομικά τους προγράμματα οφείλουν να είναι «συμβατά με τη συνέχιση της πολιτικής προσαρμογής της οικονομίας με άξονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανταγωνιστική ανάπτυξη».
Κι εξ όσων γνωρίζουμε ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΔΗΜΑΡ ούτε οι ΑΝΕΛ ούτε το χρυσαυγίτικο μόρφωμα ούτε καμία απ' τις παραφυάδες του αστικού πολιτικού συστήματος αποκηρύττουν στόχους σαν αυτούς. Απεναντίας, πίνουν νερό στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανταγωνιστικής ανάπτυξης. Συναντούνται συνεπώς στο στόχο, μοιραία και στα μέσα επίτευξής του, που ο λαός τα ζει με οδυνηρό τρόπο στο πετσί του εδώ και χρόνια.

ΣΥΡΙΖΑ «Βροχή» οι διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο

ΣΥΡΙΖΑ
«Βροχή» οι διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο
Για «απελευθέρωση των αγορών», που θα φέρει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, λίγες μέρες μετά τους χορούς και τα ταψιά...


Την «έξωθεν καλή μαρτυρία» επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις ευρωενωσιακών αξιωματούχων που πιστοποιούν την προσήλωσή του στις αντιλαϊκές αξίες της ΕΕ, προκειμένου να αποκρούσει τις κατηγορίες της κυβέρνησης και να διατηρήσει το προβάδισμα στην κούρσα για την εναλλαγή στον κυβερνητικό θώκο.
Σ' όλους αυτούς, απευθυνόμενος ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε μέσα από συνέντευξή του στο «Reuters» ότι «διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση» και πως «σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες». Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι θα κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης και θα διατηρήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό προ των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους. «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το άσχημο κλίμα και θα απελευθερώσει τις αγορές. Θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας», πρόσθεσε κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση σ' αυτούς που πριν λίγες μέρες απειλούσε ότι θα χορέψει στο ταψί... Και κατόπιν αυτών, είχε το θράσος να δηλώσει ότι «πιστεύει στη δύναμη του λαού και τη λαϊκή εξουσία»!
Ο Αλ. Τσίπρας εστίασε αποκλειστικά στο χρέος που κατέχουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι τα δάνεια από το ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να απομειωθεί η αξία των αξιόγραφων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα: «Θα αναθεωρήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015 - 2018 με δημοσιονομικούς στόχους, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας. Και ο πυρήνας του προγράμματός μας θα είναι μέρος αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου (...) Ο προϋπολογισμός μας θα είναι πρωτογενώς ισοσκελισμένος και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα αφορά το χρέος, έτσι ώστε η εξυπηρέτησή του να πέσει από το 5% σε κάτω από 2% ετησίως».
Καμάρι για την αναγνώριση των δεσμεύσεών τους στις «αγορές» και τον ευρωμονόδρομο
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε την ντόπια αστική τάξη ότι για το κόμμα του, «το θέμα της χρηματοδότησης, σε ένα μεγάλο μέρος του αφορά τις αγορές, αυτό που λέτε αγορές χρήματος, είναι μια προϋπόθεση για κάθε χώρα για να χρηματοδοτήσει όχι τα ελλείμματά της, αλλά την ανάπτυξή της. Αρα κανείς δεν μπορεί να μιλάει στο όνομα της ανάπτυξης, εάν δεν έχει κατά νου και τους τρόπους χρηματοδότησης αυτής της ανάπτυξης».
Πρόσθεσε ότι ακριβώς για τη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης αξιώνουν διευθέτηση του χρέους.«Αφού πάμε σε μια πολύ ουσιαστική και σε βάθος διαπραγμάτευση για το χρέος και πετύχουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερού του μέρους, ακριβώς να επανέλθει η χώρα σε μία κατάσταση, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της. Κι αυτό βέβαια περνάει και μέσα από τις αγορές χρήματος. Και μέσα από εκεί, αλλά και με άλλες μορφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις άλλες μορφές ενέταξε και τους ευρωενωσιακούς πόρους. Στην υπόμνηση του δημοσιογράφου ότι η διαθεσιμότητα αυτών των πόρων εξαρτάται από προϋποθέσεις, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε: «Η Ευρώπη έχει θεσμούς. Σχετικά με το θέμα της παραμονής στην Ευρωζώνη, όταν όλη η Ευρώπη ομολογεί ότι έχει κλείσει αυτό το θέμα, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο, να ξανανοίξει μια τέτοιου είδους καταστροφική συζήτηση. Και σας υπενθυμίζω τις χτεσινές δηλώσεις του διαδόχου του κ. Ρεν, ο οποίος είπε ότι είναι σαφής η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη σχέση τους με την Ευρωζώνη».
Για να γίνει απόλυτα σαφής επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν επιδιώκει να επιστρέψουμε σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς», αλλά ζητά «τα ποσά, οι δαπάνες που πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και για επενδύσεις να μην προσμετρούνται στο έλλειμμα».
Με έκδηλο καμάρι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ρ/σ «Κόκκινο», πρόβαλε τις «απανωτές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων που παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τη χοντροκομμένη παρέμβαση Γιούνκερ στις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις (...) Είναι χαρακτηριστικό ως προς αυτό, το ότι ολοένα και περισσότερο, ακούνε με ανοιχτά αυτιά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη και γύρω από αυτήν».
Στο μεταξύ, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει εκβιαστικά κάλπικα διλήμματα με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Ο Αλ. Τσίπρας στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος φέρεται να δήλωσε πως το κλειδί «για να πετύχουμε το στόχο μας θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στο λαό» και πως «όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα».
«Συνεπώς, ο μόνος δρόμος της επιτυχίας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη Βουλή και αυτός ο δρόμος περνάει από τρεις προϋποθέσεις: Την καταπολέμηση του φόβου. Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού. Τη διεύρυνση των συμμαχιών μας», κατέληξε.
Δεν διευκρίνισε φυσικά ότι αυτό που θέλει να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο καλεί το λαό να βάλει πλάτη, είναι η αποτελεσματική διαχείριση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου που φόρτωσε με βάσανα τους εργαζόμενους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

TOP READ