1 Ιουλ 2015

Νενικήκαμεν! Η Ευρώπη αλλάζει! Ή, μήπως, όχι;

 Νενικήκαμεν! Η Ευρώπη αλλάζει! Ή, μήπως, όχι;



O Τσίπρας είναι διατεθειμένος να δεχθεί όλους τους όρους τού προγράμματος διάσωσης

Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί όλες τις προϋποθέσεις που βάζουν για ην διάσωση οι πιστωτές, οι οποίες ήσαν πάνω στο τραπέζι αυτό το Σαββατοκύριακο, μόνο με μια χούφτα μικρές αλλαγές, σύμφωνα με επιστολή που ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε αργά το βράδυ της Τρίτης και έχουν στην διάθεσή τους οι Financial Times.

Η επιστολή των δύο σελίδων, η οποία στάλθηκε στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διευκρινίζει το αίτημα - έκπληξη της Τρίτης για επέκταση του ήδη ληγμένου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας για μια νέα, τρίτη διάσωση ύψους 29,1 δισ. ευρώ, γράφει ο Πήτερ Σπήγκελ.

Παρά το γεγονός ότι η λήξη του προγράμματος διάσωσης τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημαίνει ότι η επέκταση δεν είναι πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του κ Τσίπρα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα νέο σχέδιο διάσωσης εντός των προσεχών ημερών.

Η επιστολή του κ Τσίπρα λέει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ στην χώρα του με μία αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική 30% μείωση για τα ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δύσκολες στον εφοδιασμό περιοχές.

Στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ Τσίπρας ζητάει να αρχίσουν τον Οκτώβριο οι αλλαγές για την αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 67 ως το 2022, αντί για αμέσως. Ζητάει, επίσης, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ με πιο αργό τρόπο απ' αυτόν που απαιτούν οι πιστωτές, συμφωνώντας πάντως να έχει καταργηθεί ως τον Δεκέμβριο του 2019.

"Η Ελληνική Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία αυτή με την επιφύλαξη των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών και διευκρινίσεων, στο πλαίσιο της επέκτασης του λήγοντος προγράμματος [διάσωσης] και της νέας [τρίτης] δανειακής σύμβασης, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση σήμερα , Τρίτη 30 Ιουνίου 2015", έγραψε ο κ Τσίπρας. Και πρόσθεσε:

"Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροπολογίες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος."

Οι υπουργοί οικονομικών τής ευρωζώνης (σ.σ.: το Γιούρογκρουπ) θα συζητήσουν με τηλεδιάσκεψη την νέα πρόταση του κ Τσίπρα στις 17:30 ώρα Βρυξελλών (σ.σ.: 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

[Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί στον ιστοτόπο των Financial Times και το παρουσιάζω αυτούσιο, σε δική μου μετάφραση, χωρίς σχόλια.]

Λαγκάρντ προς Τσίπρα - Βαρουφάκη: "Κόψτε δαπάνες, μην αυξάνετε φόρους" (σκίτσο: Μαρυάν Καμένσκυ)

Αυτό το ιστολόγιο έχει χρόνια που επιμένει πως, αν δεν φύγουμε μόνοι μας, κανένας δεν πρόκειται να μας πετάξει έξω από το μαντρί τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, εφ' όσον ο τσοπάνης αρμέγει πιο εύκολα τα ζωντανά του όταν τα έχει μαντρωμένα. Την προηγούμενη εβδομάδα επέμεινε να καθησυχάζει τους τρομαγμένους -ελέω ΜουΜουΕ- πολίτες, τονίζοντας: "Μην ανησυχείτε, θα υπογράψουμε". Και χτες ακόμη, με τα κανάλια και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης να έχουν φρυάξει, δεν δίστασε να μιλήσει για "Το στημένο παιχνίδι", τολμώντας να στοιχηματίσει ότι η συμφωνία για ένα νέο, τρίτο μνημόνιο είναι ήδη παρμένη και όλη η φασαρία γίνεται για πολιτική εκμετάλλευση.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τίποτε δεν έχει τελειώσει επίσημα. Όμως, η παραπάνω επιστολή Τσίπρα δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τίποτε ουσιαστικό δεν χωρίζει την αριστερή κυβέρνησή μας από τα κοράκια της τρόικας των θεσμών. Κι όπως φαίνεται, άλλα 29,1 δισ. ευρώ είναι έτοιμα να φορτωθούν στις πλάτες ενός δύσμοιρου λαού, ο οποίος θα συνεχίσει να περιμένει την ελπίδα που έρχεται... κι όλο έρχεται...

Σύντροφοι, τούτη την ώρα δεν έχει βγάλει ακόμη το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός αλλά είναι σαφές ότι, τελικά, μένουμε Ευρώπη! Νενικήκαμεν! Η Ευρώπη αλλάζει! Ή, μήπως, όχι;

Απαράδεκτη απόφαση της ΓΣΕΕ,ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!!

 Απαράδεκτη απόφαση της ΓΣΕΕ

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                             1.7.2015
                                           ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015, η ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, προκειμένου να τοποθετηθεί επί των δραματικών εξελίξεων στη χώρα μας.
Για τη ΓΣΕΕ η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είναι δημοκρατικό, συνταγματικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών και βρίσκεται εντός των Ευρωπαϊκών παραδόσεων.
Το συγκεκριμένο όμως δημοψήφισμα, ο χρόνος διενέργειάς του, η ποιότητα και το περιεχόμενό του «καίγεται» μέσα σ’ ένα πλαίσιο «τεχνητών διλημμάτων» και «χρονικών ασφυξιών», που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και διχασμού της κοινωνίας.
Η Συνομοσπονδία είναι αδιαπραγμάτευτα αντίθετη σε κάθε είδους μνημόνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας και του Ελληνικού Λαού, είτε πρόκειται για μνημόνιο των πιστωτών, είτε της Κυβέρνησης. Όπως αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση μας για τη συνέχιση του Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού της χώρας, και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο Ευρώ.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ και ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ.
ΑΦΡΟΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΚΡΑΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΞΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ!
Ως Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση των εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση:
  • Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ!
  • ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ & ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ!!
  • ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΝΟΜΙΣΜΑ & ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΗ ΕΥΡΩΠΗ!!!
                                                                              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Δύο άγνωστοι αγωνιστές της Ικαρίας

 Δύο άγνωστοι αγωνιστές της Ικαρίας



Ξηρός Γιάννης

Στην κατηφόρα μιας απότομης ράχης βουνού, πάνω από τη θάλασσα, με γκρεμούς δεξιά κι αριστερά, βρίσκεται καρφωμένο το χωριουδάκι της Ικαρίας Δρούτσουλας. Οι κάτοικοί του καλλιεργητές των μικρών κτημάτων τους και κτηνοτρόφοι. Ο Δρούτσουλας είναι ένα χωριό που φρόντισε του διωκόμενους αγωνιστές του κινήματος που κατέφυγαν στα βράχια του για να γλιτώσουν από τον χωροφύλακα και τον παρακρατικό. 

Εδώ σε αυτό το χωριό, ανάμεσα σε βράχια πυκνά κρύβονταν ο αγωνιστής του ΕΑΜ Ικαρίας και του ΚΚΕ, Γιάννης Ξηρός το 1946. Πολέμησε τον κατακτητή και για την προσφορά του αυτή, το κεφάλι του επικυρήχθηκε για 200.000 δραχμές. Ο Γιάννης Ξηρός παρέμενε συχνά για 1-2 βράδια στον Δρούτσουλα για να τακτοποιεί τις οργανωτικές δουλειές που του έχουν ανατεθεί. 

Ένα βράδυ ένα απόσπασμα Χωροφυλακής έχει κυκλώσει τον Δρούτσουλα. Ο Γιάννης Ξηρός βρίσκεται κρυμμένος μέσα στα βράχια τελείως άοπλος και περικυκλωμένος. Ο κλοιός σφίγγει γύρω του. Ο Ξηρός προσπαθεί να κινηθεί αθόρυβα και γρήγορα και να φύγει τρέχοντας προς τα ψηλότερα σημεία μέσα από τα χωράφια. Οι χωροφύλακες τον εντοπίζουν και ξεκινούν ένα μπαράζ καταιγιστικών πυρών. Ο Γιάννης Ξηρός χτυπιέται από δεκάδες σφαίρες και πέφτει. Τον βρίσκουν πεσμένο με τα χέρια μπροστά. 

Το περιστατικό αυτό παρουσιάστηκε ως "σκληρή μάχη" με "συμμορίτες" από τον αστικό τύπο. 


Πίτακας Νίκος


Ο αγωνιστής του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Νίκος Πίτακας υπήρξε μέλος του ΚΚΕ Ικαρίας και μέλος του τοπικού ΕΑΜ κατά τα χρόνια της Κατοχής. Εργάτης στο επάγγελμα κατάγονταν από το χωριό Κάμπος και εργάζονταν μεροκαματιάρης σε όποιο έργο μπορούσε να βρει στο νησί. Κατά το 1945 αναγκάστηκε να βγει στο βουνό διωκόμενος ως "συμμορίτης" από δεξιό κράτος και παρακράτος. 

Ο Νίκος Πίτακας αναγκάζονταν να εργάζεται παράλληλα, ζώντας τη ζωή του διωκόμενοι αγωνιστή για να συντηρήσει το σπίτι του που δεν είχε άλλους πόρους από την εργασία του ιδίου. Έτσι ο Νίκος εργάζεται σε απόμακρα σημεία του νησιού αφήνοντας πίσω το όπλο και φορώντας τα ρούχα του εργάτη. Την άνοιξη του 1946 εργάζονταν σε μια ασβεστοκάμινο στην περιοχή του χωριού του. Μια μέρα είτε μετά από καταγγελία, είτε τυχαία,  ένα απόσπασμα χωροφυλάκων κυκλώνει την ασβεστοκάμινο και ακινητοποιεί τους εργάτες. Συλλαμβάνουν τον Πίτακα και χωρίς να τον περάσουν από δίκη ή να τον μεταφέρουν καν σε κάποιο σταθμό διοίκησης, τον εκτελούν λίγα μέτρα πιο πέρα με μια ριπή αυτόματου. 

Και αυτό το περιστατικό παρουσιάστηκε ως "σκληρή μάχη" με "ληστοσυμμορίτες" από τον αστικό τύπο.

Κάμπος Ικαρίας



ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΣΙΠΡΑ,προς ΄΄ΘΕΣΜΟΥΣ΄΄



 Η νέα αντιλαϊκή πρόταση Τσίπρα προς ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ

Από τον 902.gr

Νέα αντιλαϊκή πρόταση, με την οποία δέχεται ακόμη περισσότερους από τους όρους των δανειστών, περιλαμβάνει το αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους «θεσμούς» για ένα τρίτο δάνειο-μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί την τελευταία πρόταση που παρουσίασε ο Γιούνκερ με ελάχιστες τροποποιήσεις.

Το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας με non paper πως «τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν». Προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».

Στο ΦΠΑ η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ζητάει να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και αποδέχεται όλα τα άλλα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές. Η μείωση για τα νησιά θα εφαρμοστεί επί των νέων συντελεστών. 


Στο Ασφαλιστικό η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει νέα «βήματα» προς τις θέσεις των «θεσμών», αποδεχόμενη σχεδόν το σύνολο των προτάσεών τους, αλλά και των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων. Για το νόμο του 2010 επισημαίνει ότι θα εφαρμοστεί «πλήρως», ενώ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα ανασταλεί μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, οπότε και θα γίνει νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση». Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι τέλος του 2019, χωρίς καμία ενδιάμεση δράση για το 20% των υψηλότερων δικαιούχων. Όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα καταργηθούν στο τέλος του 2017, ξεκινώντας από την 31η Οκτωβρίου του 2015.

Για τις εργασιακές σχέσεις η επιστολή αναφέρει ότι το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο, αλλά δεν δίνει καμία άλλη λεπτομέρεια, επιβεβαιώνοντας ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες έχουν πάει στις ελληνικές καλένδες.

Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ σε μια σειρά κλάδους, όπως οι μεταφορές, τα ποτά και τα τρόφιμα και για επαγγέλματα όπως οι συμβολαιογράφοι. Το non paper της κυβέρνησης ισχυρίζεται ότι θα εξαιρεθούν τα φαρμακεία.

Επίσης προβλέπεται σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης για τους αγρότες (συμπεριλαμβανομένων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο) έως το τέλος του 2017.

Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί από τη ΔΕΗ σε μια χωριστή νομική οντότητα που θα τελεί υπό πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο.

Η δημοσιοποίηση της επιστολής έγινε από τους «Financial Times» και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από το Μαξίμου. Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα τονίζει ότι «οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του πρωθυπουργού στα Αγγλικά.

Το «αντικαπιταλιστικό» ντεκόρ...

 Το «αντικαπιταλιστικό» ντεκόρ...


Την Κυριακή έκαιγαν 5ευρω έξω από τα γραφεία της ΕΕ και τη Δευτέρα έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση υποστήριξης του «όχι» στο Σύνταγμα. Ο λόγος για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που με πανό συμμετείχε στη συγκέντρωση - συναυλία «αξιοπρέπειας και δημοκρατίας», που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα. Εκεί βεβαίως ξεκαθαριζόταν σε όλους τους συμμετέχοντες πως το «όχι» δε σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αλλά νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις! Ανάμεσα σε άλλα ακουγόταν από τα μεγάφωνα: «Απαντάμε στην επίθεση που δεχόμαστε ότι το "όχι" είναι επιλογή σύγκρουσης με την ΕΕ. Το αντίθετο: Με το περήφανο "όχι" ο ελληνικός λαός θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Με το περήφανο "όχι" ο ελληνικός λαός θα δώσει φωνή σε όλους τους λαούς της Ευρώπης...». Στη συγκέντρωση αυτή επέλεξαν να γίνουν ντεκόρ, για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

 από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη 



Τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος αποτελούν οι προτάσεις της συγκυβέρνησης με αυτές των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, αφού και οι δυο, όπως αποτυπώνεται ανάγλυφα στον πίνακα που παραθέτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», παρά τις όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις, υπηρετούν τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, τα μνημόνια διαρκείας, τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας»...
Η ίδια η αντιλαϊκή διαπραγμάτευση κύλησε από το ένα στο άλλο «ισοδύναμο» μέτρο, με τον αντιλαϊκό πήχη να ανεβαίνει συνεχώς και τη συγκυβέρνηση, από την αρχική λίστα των 48 σελίδων, να πηγαίνει στις 48+7 σελίδες και τα μέτρα 8 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του 2015 και για το 2016, με την αντιλαϊκή κοπτοραπτική να συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή... Μάλιστα, λίγο πριν την εμπλοκή, η συγκυβέρνηση, επιχειρώντας να «θολώσει» τα νερά, ισχυριζόταν μέσω διαρροών ότι αφαιρούσε ορισμένα από τα πιο κραυγαλέα μέτρα της (π.χ. την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο), ενώ στην ίδια ακριβώς ρότα κινήθηκε και η πλευρά των εταίρων...
Την ίδια ώρα, και στο νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης και στο νέο μνημόνιο των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, παραμένουν ανέγγιχτα όλα ανεξαιρέτως τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, που βέβαια δεν καταγράφονται στο σύνολό τους στον πίνακα που παρατίθεται...
Και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παραμένουν το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, το ουσιαστικά ανύπαρκτο αφορολόγητο όριο και η ενισχυμένη αφαίμαξη από τις «μνημονιακές» φορολογικές κλίμακες για μισθωτούς και συνταξιούχους, τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», η διάλυση των φοροελαφρύνσεων για στοιχειώδεις δαπάνες της λαϊκής οικογένειας. Σε ισχύ παραμένει η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων, η επιβολή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα των φτωχών αγροτών, η εκτίναξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών κ.ο.κ.
Ισχύουν μέχρι κεραίας η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους, του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, το πετσόκομμα του κατώτατου μισθού στα σημερινά άθλια επίπεδα κ.ο.κ...
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά και την πεντάμηνη διαπραγμάτευση που διενεργήθηκε «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου, οι «δύο προτάσεις» μοιάζουν πλέον με «δύο σταγόνες νερού»...

ΔημοΨηφιακές Σημειώσεις

 ΔημοΨηφιακές Σημειώσεις

Η δευτέρα ήταν μια μεγάλη μέρα με δηλώσεις μεγάλων ανδρών, όπως του γιούνγκερ και του αλέξη. Ο μεν πρώτος τέθηκε επικεφαλής του στρατοπέδου των προθύμων του «ναι» και της άθλιας τραπεζο-τρομοκρατίας αλλά είναι ζήτημα ποιους πείθει κι αν τελικά οι εμφανίσεις του γυρίζουν μπούμερανγκ, γιατί ο κόσμος θυμάται πόσο έχει σιχαθεί αυτόν και τους ομοίους του και τάσσεται αυτομάτως με τους άλλους (αλλά εμείς δεν είμαστε οι άλλοι). Έκλεισε όμως σε στιλ μαρίας αλιφέρη, λέγοντας πόσο βαθιά αγαπά τους έλληνες, χωρίς να σκεφτεί τους συνειρμούς που γεννά αυτό το επίρρημα (όχι τους πονηρούς που σκέφτηκες, σφε αναγνώστη).

Ω ελλάδα μου γλυκιά, πόσο σε αγαπώ βαθιά
Ω ελλάδα μου γλυκιά, δημοκρατία λαϊκιά
»           »           »  σφυρί δρεπάνι και γροθιά

Και νάτο μπροστά μου αυτό που φοβόμουνα. Τι άλλες αποδείξεις χρειαζόμαστε άραγε; Φως φανάρι πως ταυτίζεται με τους κομμουνιστές και μας ξεπληρώνει γραμμάτια για τη στήριξη. Εμπρός λοιπόν καλά μου συριζοτρόλ, λίγη φαντασία θέλει, μην τα περιμένετε όλα μασημένη τροφή.

Το βράδυ της ίδας μέρας, ο πρωθυπουργός είπε στην ερτ πως το δημοψήφισμα αποτελεί συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα. Να τελικά που του έμεινε και κάτι από τα νιάτα του στην κνε. Ο βλαδίμηρος πέρασε και δεν ακούμπησε από τη σκέψη του αλέξη, αλλά θυμάται ακόμα τα ρητά του κλαούζεβιτς, έστω και παραφρασμένα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση είχε μια πολύ πιο ισχυρή εντολή από αυτήν που ζητάει τώρα, γιατί τάχα ξεφεύγει από το πλαίσιο των εκλογών: να σκίσει τα μνημόνια (ου μην και τη γάτα) και να εφαρμόσει το περιβόητο πρόγραμμα της θεσσαλονίκης, που μένει στις καλένδες. Αλλά οι πιο θρασείς από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ισχυρίζονται πως η εφαρμογή του ξεκίνησε, καταργώντας πχ το πεντάευρω στα νοσοκομεία και επανασυστήνοντας την ερτ, απλώς κολλάει λίγο στο αφορολόγητο κι άλλα ζητήματα, γιατί η χώρα είναι με τη θηλιά στο λαιμό. Τι λες βρε παιδί μου, ποιος να το ‘λεγε. Και τι κάνει για αυτό η κυβέρνηση; Διαπραγματεύεται με αυτούς που κρατάν τη θηλιά να μην είναι πολύ σφιχτή και μας αφήσει έντονα σημάδια. Αριστερό μνημόνιο και τα μυαλά στα κάγκελα…

Ο αλέξης μας έδωσε εμμέσως και την είδηση πως αν επικρατήσει το «ναι», θα παραιτηθεί, γιατί δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού –αλλά εμείς είμαστε κόμμα παντός καιρού και καλούμαστε να το αποδείξουμε σε άλλη μια φουρτούνα, με κόντρα άνεμο. Και αναρωτιέμαι γιατί η ανταρσυα, που είχε κάνει φετίχ αυτό το σύνθημα, δε βάζει για ζύμωση το στόχο «να πέσει η κυβέρνηση του μνημονίου».

Κι εγώ σου λέω πως το «βρώμικο» (σαν το 89’ με την κάθαρση) όχι είναι κι αυτή μια στάση που νιώθεται (μπορεί να υποστηριχθεί πολιτικά, που λέει ο σκουρλέτης). Τι νόημα έχει όμως η πολιτική αναβίωση των αγανακτισμένων στο σύνταγμα; Ή πολύ περισσότερο η εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα το επέβαλε ο λαός με την πίεσή του; Όλο από νίκη σε νίκη και από κορυφή σε κορυφή πετάει αυτό το λαϊκό κίνημα κι όλο χάνει και μένει στον πάτο, με κάποιο μαγικό τρόπο.

Μα κει που πάει να σβήσει, νάτο πετιέται, νάτο, νάτο πετιέται, σαν ελληνοσούπερμαν με την μπέρτα, πλάι σε μαυροκόκκινες σημαίες. Για να έρθει στο καπάκι η χτεσινή συγκέντρωση να τη συναγωνιστεί, πρωτίστως σε γραφικότητα (με τα πολύχρωμα –σαν τις παρδαλές αντεπαναστάσεις- αυτοκολλητάκια του ναι) και σε δεύτερο πλάνο και σε μαζικότητα.

Την ίδια στιγμή, βγαίνουν στη φόρα ολοένα και περισσότερα στοιχεία που συντείνουν προς το ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλ πρόκειται για χοντρό παιχνίδι συμφερόντων και δη σε διεθνή κλίμακα. Μπορεί να μην έχουμε πλήρη εικόνα για τις ζυμώσεις και τους ελιγμούς στο παρασκήνιο, αλλά τα κομμάτια που διαθέτουμε το δείχνουν καθαρά: οι παρεμβάσεις αμερικανών αξιωματούχων και οι τοποθετήσεις οικονομολόγων υπέρ του «όχι» δίνουν ένα σαφές γενικό περίγραμμα των αντιθέσεων και των πλευρών που συγκρούονται. Κι ας μην ξεχνάμε το ζήλο και την έγνοια των ανελ (και όχι μόνο) να μη χτυπηθεί από τα μέτρα η ευγενής τάξη των εφοπλιστών, που ο θεός (του χρήματος) να μας κόβει ένσημα και να τους τα δίνει κέρδη, για να συνεχίσουν να ευεργετούν τον τόπο μας.

Τώρα που είπαμε για εφοπλιστές, θυμήθηκα και την απαλλαγή λαγού, κασιδιάρη και μιχαλολιάκου από την κατηγορία της καθοδήγησης εγκληματικής οργάνωσης, που περνά βέβαια στο ντούκου λόγω της τρέχουσας επικαιρότητας, αναρωτιέμαι όμως πόσο τυχαία ήταν η χρονική συγκυρία κι αν τελικά δε συνδέεται με τις εξελίξεις και τις διάφορες συμμαχίες που διαμορφώνονται.

Και μέσα σε όλα, η κυβέρνηση παίρνει έκτακτες, εσπευσμένες πρωτοβουλίες για να κλείσει συμφωνία στο παραπέντε, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ακόμα κι ως προς το δημοψήφισμα. Το κείμενο γράφεται αποβραδίς και δεν παίρνει υπόψη τι μπορεί να μας ξημερώσει, αλλά όπως λέει και το λαϊκό στρώμα, από χτες το βράδυ η χώρα δεν έχει μνημονιακό πρόγραμμα. Τη σκίσαμε τη γάτα σφοι. Ας αναγνωρίσουμε τα θετικά βήματα προς τους στόχους της θεσσαλονίκης, χωρίς να είμαστε αχάριστοι.

Υγ: ακολουθεί ένα ερασιτεχνικό βιντέακι για την πρόταση του κόμματος στο δημοψήφισμα, που μου έστειλε ένας σφος αναγνώστης (και τον ευχαριστώ και δημόσια για αυτό).


Το πραγματικό δίλημμα

Το πραγματικό δίλημμα


Η υπόθεση με το δημοψήφισμα, ανέδειξε νέα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού με την τρομοκρατία να κλιμακώνεται από τα επιτελεία τόσο των υποστηρικτών του «ναι» όσο και αυτών του «όχι». Τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού μετώπου» και ανοιχτά πλέον ισχυρές μερίδες της πλουτοκρατίας, προπαγανδίζουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, καλώντας σε υπερψήφιση του «ναι», αξιοποιώντας και τον εκφοβισμό. Η ίδια η κατάσταση σε κλάδους και τόπους δουλειάς, με φαινόμενα lock out απ' όταν ανακοινώθηκε η «αργία» των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων, η απληρωσιά που μεγαλώνει, η πίεση να κατέβει κι άλλο η απαιτητικότητα των εργαζομένων, συνηγορεί στη δημιουργία κλίματος φόβου, για να βάλει ο λαός την υπογραφή του στο μνημόνιο που προτείνουν ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Αξιοποιούν, επίσης, τις συνθήκες που διαμορφώνονται με τον κεφαλαιακό έλεγχο, προκειμένου να επιβάλουν πιο σκληρές μισθολογικές εργασιακές συνθήκες.
***
Η άλλη έχει να κάνει με την προπαγάνδα και τα ψέματα της κυβέρνησης, την κοροϊδία που εξαπολύει ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, τη θολούρα που σκόπιμα καλλιεργούν γύρω από το πραγματικό δίλημμα μια σειρά πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο «στρατόπεδο» του «όχι», χωρίς να ταυτίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι αυτοί, χωρίς να έχουν ενιαία αντίληψη για το «όχι», καλλιεργούν την ψεύτικη εικόνα ότι η επικράτησή του στο δημοψήφισμα θα σώσει το λαό. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα χαρτί στη διαπραγμάτευση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τη σύνταξή τους υπέρ του «όχι», διευκολύνουν αντικειμενικά την κυβέρνηση να κατοχυρώσει τα ψευτοδιλήμματά της. Ο νέος εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός θεωρεί την επικράτηση του «όχι» σαν συνέχεια της κυβερνητικής εναλλαγής τον περασμένο Γενάρη και σαν δικαίωση του «αντιμνημονιακού αγώνα».
***
Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές όσων συντάσσονται με το «ναι» ή με το «όχι», αυτό που κρύβεται απ' όλες τις πλευρές είναι το πραγματικό δίλημμα που έχει μπροστά του ο λαός. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το αν θα αποδεχτεί την πολιτική που φέρνει τα μνημόνια, είτε με τη σφραγίδα της κυβέρνησης, είτε με αυτή των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, είτε με αυτή των ιμπεριαλιστικών «θεσμών», ή θα την απορρίψει. Τόσο το «ναι», όσο και το «όχι» οδηγούν σε νέο μνημόνιο. Το «ναι» σημαίνει έγκριση της πρότασης των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, που περιέχει βαριά μέτρα σε βάρος του λαού. Το «όχι» σημαίνει αποδοχή του σχεδίου της κυβέρνησης για συμφωνία, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ίδιο με την πρόταση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως παραστατικά απέδειξε ο «Ριζοσπάστης» με τον συγκριτικό πίνακα που δημοσίευσε χτες. Στον πυρήνα και των δύο προτάσεων βρίσκεται η αποδοχή των μέτρων που περιέχονταν στα προηγούμενα μνημόνια και η συμπλήρωσή τους με άλλα μέτρα, που διαλύουν ό,τι απέμεινε όρθιο από τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ κλιμακώνονται η φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα και οι ιδιωτικοποιήσεις.
***
Επομένως, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και από το αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία πριν ή μετά από το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα ακόμα και από το αν θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα, αυτό που πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για το λαό είναι η στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου αντιλαϊκή ταύτιση των δύο προτάσεων. Από πού προκύπτει αυτή η ταύτιση; Από το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται την ΕΕ και τη στρατηγική της, που είναι στρατηγική και της ντόπιας αστικής τάξης. Τα μέτρα που προτείνει στόχο έχουν να οδηγήσουν στην καπιταλιστική ανάκαμψη και αυτό επιδιώκει επίσης η πλευρά των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Δανειστές και δανειζόμενοι στέκονται στην ίδια όχθη, ανεξάρτητα από τους γενικότερους ανταγωνισμούς που επιδρούν καθοριστικά στις μεταξύ τους σχέσεις, που είναι ούτως ή άλλως σχέσεις ανισοτιμίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, η θέση που απαντάει στα συμφέροντα του λαού, τόσο σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά τη στάση του στο κίνημα είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Π.

«Λογική»...

«Λογική»...


Οποιος παρακολούθησε προσεκτικά, προχτές το βράδυ, τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σίγουρα θα μπορούσε να βγάλει κάποια συμπεράσματα, για το πού πάει το πράγμα, για το τι συμβαίνει σήμερα, αλλά κυρίως για το τι πραγματικά λέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον ελληνικό λαό, όχι μόνο ενόψει του δημοψηφίσματος, αλλά γενικότερα. Ακούσαμε λοιπόν τον Ελληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι «λογικές» - όπως τις χαρακτήρισε - προτάσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή, η αντιλαϊκή πρόταση - μνημόνιο που κατέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και φέρει την υπογραφή του, στην ΕΕ, στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στις 22 Ιούνη, είναι μια «λογική» πρόταση, που εάν οι εταίροι της συγκυβέρνησης την κάνουν δεκτή, τότε θα υπάρξει συμφωνία.
Χτες, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε έναν αποκαλυπτικό συγκριτικό πίνακα. Σε αυτόν υπήρχε αναλυτικά η πρόταση της συγκυβέρνησης και ακριβώς δίπλα η πρόταση των εταίρων της. Ο τίτλος του πίνακα θα μπορούσε να ήταν «Βρείτε τις διαφορές». Ενα κουίζ που κάνουν τα μικρά παιδιά για να ασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, μιας και πάντοτε οι διαφορές είναι ελάχιστες και καλά κρυμμένες. Πράγματι, η μία πρόταση είναι σχεδόν «καθρέφτης» της άλλης. Και οι ομοιότητες συνιστούν ένα εκρηκτικό αντιλαϊκό - αντεργατικό κοκτέιλ.
Ποια είναι η «λογική» πρόταση που λέει ο πρωθυπουργός και την οποία καλεί το λαό να στηρίξει στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή; Θεωρεί «λογική» τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέσα στην επόμενη πενταετία. Θεωρεί «λογική» την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την αύξηση εισφορών Υγείας, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων. Θεωρεί «λογική» την αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής που καταναλώνουν οι φτωχές εργατικές οικογένειες. «Λογική» τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μα, θα πει κανείς, τα περισσότερα από αυτά δε ζητάνε και η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ; Βεβαίως. Αυτά τα «λογικά» ζητάνε και οι «θεσμοί», που εκβιάζουν ωμά το λαό, προκειμένου να υποκύψει και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα όσα του ετοιμάζουν. Μα, θα πει κάποιος άλλος, εάν το ΝΑΙ καταλήξει στη μείωση της σύνταξης και του μισθού μου και το ΟΧΙ καταλήξει επίσης στη μείωση του μισθού και της σύνταξης, ποιες είναι οι διαφορές;
Διαφορές υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Θα πρέπει να αναζητηθούν σε αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, σε σχέση με επενδυτικά πακέτα, χρηματοδότηση, την πορεία της Ευρωζώνης, το ζήτημα της «ρύθμισης» του χρέους κ.λπ. Αντιθέσεις που δεν αφορούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στα εκβιαστικά, τρομοκρατικά διλήμματα που του βάζουν και με το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Και πρέπει να πει ΟΧΙ και στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία.

Η κομμουνιστική συνείδηση ούτε φυλακίζεται ούτε δολοφονείται

Η κομμουνιστική συνείδηση ούτε φυλακίζεται ούτε δολοφονείται

Αποσπάσματα από την ομιλία του Στέφανου Λουκά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΟ Αττικής του Κόμματος και των παραρτημάτων ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά, στις φυλακές της Αίγινας



Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στις φυλακές της Αίγινας, ένα από τα κάτεργα που έχτισαν οι αστοί για να φυλακίζουν τα παιδιά της εργατικής τάξης, πιστεύοντας πως μπορεί να φυλακιστεί η κομμουνιστική συνείδηση αποδίδοντας φόρο τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
Στις ηρωικές σελίδες των φυλακών της Αίγινας ξεχωρίζει η απόδραση των οχτώ κομμουνιστών το 1934, αλλά και η εκτέλεση των 17 κομμουνιστών στις απαρχές της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη νεότερη Ελλάδα του ένοπλου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού.
Η αφοσίωση στο επαναστατικό κίνημα τους έκανε ήρωες
Το Κόμμα μας άντεξε στην πορεία του χρόνου και συνεχίζει, όρθιο, ζωντανό, να δρα εκφράζοντας με τη στρατηγική του, ό,τι πιο νέο μπορεί να εκφράσει την πορεία της Ιστορίας, της κοινωνικής εξέλιξης, που είναι η προοπτική του κομμουνισμού.
Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι άλλοι αγωνιστές που πάλευαν μαζί με τους κομμουνιστές και έδειξαν απίστευτες αντοχές δεν ήταν τίποτα υπεράνθρωποι. Η αφοσίωση στο επαναστατικό εργατικό κίνημα τους έκανε αλύγιστους απέναντι στον ταξικό εχθρό, δημιούργησε την ανεξάντλητη δύναμη να αντικρίζουν ήρεμοι το εκτελεστικό απόσπασμα των ταξικών αντιπάλων, γιατί η εκτέλεση, ο θάνατος της ζωής τους δεν μπορούσε να δολοφονήσει την πίστη και τη συνείδησή τους.
Το ΚΚΕ άντεξε και αντέχει και θα συνεχίσει να δρα με την ίδια αταλάντευτη πίστη και στο μέλλον, γιατί διατηρεί τον ταξικό χαρακτήρα του, τις αρχές του, στηριγμένο στο μαρξισμό - λενινισμό. Αυτό το αναντικατάστατο όπλο, μαζί με την ενότητα των γραμμών του, τη συνειδητή πειθαρχία των μελών και στελεχών του πάνω στο επαναστατικό Πρόγραμμά του και τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του, το κάνουν να δρα αταλάντευτα, καθημερινά, μέσα στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της.
Ο κομμουνιστής είναι ελεύθερος γιατί αγωνίζεται για να ανατρέψει την ταξική σκλαβιά κάτω απ' οποιεσδήποτε συνθήκες. Κόμμα παντός καιρού λέμε. Απ' αυτό απορρέει και η δύναμη της αντοχής των κομμουνιστών. Δύναμη που αναδεικνύει τις αξίες του αγώνα, της ανιδιοτέλειας στην καθημερινή ακατάπαυστη προσφορά τους, με μόνο αντάλλαγμα τη δικαίωση της εκπλήρωσης του κομματικού καθήκοντος. Πηγή του ηρωισμού του είναι η γνώση ότι η αστική τάξη είναι αχρείαστη στην κοινωνία, έχει γίνει παρασιτική. Ξέρει, όμως, ότι χωρίς επαναστατική πάλη δεν μπορεί να καταργηθεί δεν μπορεί να της αφαιρεθεί η εξουσία και το κουμάντο στην οικονομία.
Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι άλλοι αγωνιστές που συμπορεύονταν με το ΚΚΕ, ως φυλακισμένοι, εξόριστοι, ισοβίτες, μελλοθάνατοι, επέλεξαν να βρεθούν σε τέτοιες συνθήκες και η επιλογή τους αντανακλούσε την περιφρόνηση των Σειρήνων του συστήματος που τους έδιναν υποσχέσεις για θέσεις και προνόμια, αν αποκήρυσσαν τις ιδέες και το Κόμμα τους. Η απάντηση «δεν υπογράφω δήλωση» αυτή η αταλάντευτη στάση έχει ανυπολόγιστη διαχρονική αξία στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από την ταξική σκλαβιά.
Κάθε εποχή έχει τον ηρωισμό της
Οι σύγχρονες συνθήκες, μπορεί να μην μοιάζουν μ' αυτές που ιστορικά έδωσαν πράξεις ηρωισμού των κομμουνιστών, όπως π.χ. τα βασανιστήρια για να προδώσουν τους συντρόφους τους ή να υπογράψουν δηλώσεις μετανοίας και στάθηκαν όρθιοι ακόμη και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Αλλά κάθε εποχή έχει το δικό της ηρωισμό.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ, βρίσκονται μπροστά σε προκλήσεις που απαιτούν ένταση των προσπαθειών για την ολόπλευρη ανάπτυξη του Κόμματος και του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Η αντεπανάσταση, η προσωρινή ήττα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, έχει πολλαπλασιάσει τις δυσκολίες απέναντι σε έναν αντίπαλο που μοιάζει ανίκητος αλλά δεν είναι. Σήμερα η προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, και λόγω της αντεπανάστασης, δεν είναι άμεσα ορατή.
Εχουμε επίσης καθημερινά μπροστά μας νέες δυσκολίες, σύγχρονα προβλήματα, που προκύψανε μετά την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και την απότομη επιδείνωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, που σπρώχνει σε μια τάση ατομικής προσαρμογής σ' αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, άρα και δυσκολίες στο τράβηγμα στην οργανωμένη πάλη. Δε μας απογοητεύουν οι δυσκολίες, μας ατσαλώνουν. Η σπορά μένει και θα καρπίσει.
Ας σκεφτούμε: Τι είναι τελικά η προσφορά στο επαναστατικό κίνημα; Η λέξη, από μόνη της, δεν αναδεικνύει τη άλλη πλευρά, η ουσία της οποίας βρίσκεται στο γεγονός ότι πολλά «παίρνει» ο καθένας μας απ' το ΚΚΕ. Παίρνει την ανάπτυξη της προσωπικότητας, που τροφοδοτείται απ' το όραμα μιας άλλης κοινωνίας και τη συλλογική δράση για την πραγματοποίησή του. Αλλά γεμίζει και από την ικανοποίηση της κομμουνιστικής δράσης που ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Σ' αυτόν το δρόμο κατακτάμε και την προσωπική μας ευτυχία.
Να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής
Το ΚΚΕ δρα ώστε να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Οχι με το να συμβάλλει μέσω των εκλογών στην εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση. Οπως λέμε με σύνθημα χρειάζεται αλλαγή τάξης στην εξουσία, εργατική, λαϊκή εξουσία.
Επομένως, χρειάζεται καθημερινά να δουλεύουμε για απεγκλωβισμό, χειραφέτηση από την αστική πολιτική, απόσπαση από τα άλλα κόμματα, εργατών και εργατριών, αλλά και δυνάμεων από τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, την οργάνωσή τους στο ταξικό κίνημα, τη σύνδεση αυτής της δουλειάς με το μπόλιασμα του εργατικού, του λαϊκού κινήματος με αντιμονοπωλιακά, αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.
Να δουλεύουμε για την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας που θα συγκρούεται με τον ταξικό αντίπαλο έως την ανατροπή του.
Σήμερα στο κίνημα, προκειμένου να έχει αποτελέσματα χρειάζεται να υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη για την αιτία των προβλημάτων, για τους υπαίτιους, τον πραγματικό αντίπαλο που δεν είναι μόνο μια κυβέρνηση, αλλά το κεφάλαιο, η εξουσία του, οι έξωθεν της χώρας σύμμαχοί τους, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ.
Ολ' αυτά καθορίζουν και το περιεχόμενο και την αναγκαιότητα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.
Ταυτόχρονα, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου είναι παρών.
Τι δείχνει η πείρα των 100 χρόνων του ΚΚΕ; Οτι τα συμφέροντα της αστικής τάξης και της εργατικής τάξης, τα συμφέροντα των λαών και των καπιταλιστών, δεν συναντώνται πουθενά, ούτε στον αντιφασιστικό, ούτε στον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο. Τον Μεταξά τον στήριξαν όλα τα αστικά κόμματα.
Στην Ελλάδα, στον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο ηγήθηκε η εργατική τάξη με καθοδηγητή το Κόμμα της, το ΚΚΕ, με τους συμμάχους της. Αυτό το γεγονός έβαζε τη σφραγίδα του και στη μεταπελευθερωτική πορεία της Ελλάδας. Είναι γνωστό ότι ένα τμήμα των αστών πήγε στη Μέση Ανατολή με τους Αγγλους, ένα άλλο συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στην Ελλάδα και ένα άλλο έμεινε εντελώς αμέτοχο.
Η πάλη για την απελευθέρωση από την ιμπεριαλιστική κατοχή, η πάλη κατά του πολέμου δεν είναι γενικά ένας εθνικός αγώνας, είναι αγώνας ταξικός. Αυτό έδειξαν, ότι δηλαδή ο αγώνας δεν είναι κοινός, εθνικός, οι εξελίξεις του Δεκέμβρη του '44 και αργότερα ο εμφύλιος ταξικός πόλεμος του '46 - '49.
Ο λαός, λοιπόν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμπιστευτεί την αστική τάξη ότι θα εξασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κατοχή, όπως έδειξε και η πείρα της Ελλάδας.
Στο ενδεχόμενο, λοιπόν, συμμετοχής της Ελλάδας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επιτιθέμενη ή αμυνόμενη, να ξανασκεφτούμε: όχι αν χρειάζονται θυσίες για την εδαφική ακεραιότητα, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά με ποια πλευρά θα πρέπει να είναι ο λαός: Με την εργατική τάξη ή με την αστική; Με τη σημαία των λαών ή με τη σημαία των αστών, είτε είναι αμυνόμενοι είτε επιτιθέμενοι. Η δική μας απάντηση είναι γνωστή: Με τη σημαία των λαών κατά των ιμπεριαλιστών, με τη σημαία της εργατικής τάξης και του επαναστατικού κινήματός της.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ψέματα για τη στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ψέματα για τη στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης



Τα ψέματα που διαδίδει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο δημοψήφισμα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην οποία επισημαίνει:
«Για να στηρίξουν το ψευτοδίλημμα, προχωράνε σε ψευτοδιαδόσεις.
Καταγγέλλουμε την κυβερνητική Νεολαία που διαδίδει ψέματα με προβοκατόρικο τρόπο για τη στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα. Αλλού διαδίδει ότι η ΚΝΕ θα ψηφίσει το "όχι" της κυβέρνησης και αλλού ότι "το ΚΚΕ θα ψηφίσει «ναι»"! Παράκρουση ή συνειδητή διαστρέβλωση;
Αυτά τα άθλια ψέματα δεν τα αναπαράγουν μόνο ανώνυμα στο διαδίκτυο, αλλά και μέσα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, στις γειτονιές, τα έγραψαν πάνω σε πανό φοιτητών! Επιδιώκουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους για το ΣΥΡΙΖΑίικο μνημόνιο.
Δεν μπορούν να απαντήσουν στη θέση του ΚΚΕ ότι το γνήσιο, πραγματικό ΟΧΙ στα μνημόνια σημαίνει απόρριψη τόσο της πρότασης των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ όσο και της πρότασης της κυβέρνησης. Η πραγματική περήφανη στάση είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία. Αυτήν την προοπτική πολεμάνε.
Τους καλούμε να μαζευτούν...
Η προσπάθειά τους να εμποδίσουν την αμφισβήτηση απέναντι στην ΕΕ, στα μνημόνια διαρκείας θα πάρει απάντηση από χιλιάδες νέους, ακυρώνοντας τα σχέδιά τους, ρίχνοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».

Στην κάλπη με την πρόταση του ΚΚΕ

Στην κάλπη με την πρόταση του ΚΚΕ
Ψηφοδέλτια με την πρόταση του Κόμματος διακινούνται σε όλη τη χώρα - Διαθέσιμα και από τις ιστοσελίδες του ΚΚΕ, του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr»



Το ψηφοδέλτιο με την πρόταση του ΚΚΕ
Το ψηφοδέλτιο με την πρόταση του ΚΚΕ
*
Το ΚΚΕ καλεί το λαό στο δημοψήφισμα της Κυριακής να μην επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να σηκώσει το ανάστημά του και να εκφράσει και στο δημοψήφισμα την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας της, ρίχνοντας μαζικά στην κάλπη τη δική του πρόταση: «ΟΧΙ στην πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία».
Ούτε η πρόταση των ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ ούτε η κυβερνητική πρόταση των 47 + 8 συμπληρωματικών σελίδων διορθώνεται, γιατί είναι γεμάτες βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Το κάλπικο «όχι» που προτείνει η κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο «ναι» στο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ναι» στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού. Καλούμε το λαό να μη διαλέξει νέο μνημόνιο. Να «ακυρώσει» αυτό το κάλπικο δίλημμα που του θέτουν, ρίχνοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ.
Οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα διακινούν ήδη ψηφοδέλτια με την πρόταση του ΚΚΕ, μαζί με τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ καλούνται να διαδώσουν αυτό το ψηφοδέλτιο στο λαό, το οποίο μπορεί επίσης ο καθένας να βρει και να τυπώσει από την ιστοσελίδα του Κόμματος (www.kke.gr), από το πόρταλ «902.gr» (στη διεύθυνση www.902.gr/node/70561) και φυσικά από την ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη» (www.rizospastis.gr), όπου μάλιστα πάνω δεξιά στην αρχική σελίδα υπάρχει ειδικός σύνδεσμος που οδηγεί σε ενότητα με τα υλικά του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα.

Η νέα Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο που ζητά η συγκυβέρνηση!

Η νέα Δανειακή Σύμβαση και το Μνημόνιο που ζητά η συγκυβέρνηση!





Χτες, το μεσημέρι, η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζήτησε, με επιστολή που υπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διετές δάνειο ύψους 29,14 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ - ESM), που θα συνοδεύεται από νέο Μνημόνιο. Το αίτημα της ελληνικής συγκυβέρνησης για στήριξη από τον ESM κάνει αναφορά στα άρθρα 12 και 13 της Συνθήκης για την Ιδρυση του ESM, ως τα άρθρα που καλύπτουν τους όρους με βάση τους οποίους πρέπει να γίνουν ο δανεισμός και το Μνημόνιο.

Παραθέτουμε τα επίμαχα άρθρα τα οποία επικαλείται ο πρωθυπουργός στην επιστολή του για να γίνει αντιληπτό το τι ζητά.
Συγκεκριμένα:
ΑΡΘΡΟ 12 - Αρχές
1. Εφόσον είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και των κρατών - μελών της, ο ΕΜΣ δύναται να παρέχει στήριξη σταθερότητας σε μέλος του ΕΜΣ, κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
Οι εν λόγω όροι μπορούν να καλύπτουν το φάσμα από ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής έως τη συνεχή τήρηση προκαθορισμένων όρων επιλεξιμότητας.
ΑΡΘΡΟ 13 - Διαδικασία για τη χορήγηση στήριξης σταθερότητας

Το κείμενο της Συνθήκης στα αγγλικά, που αναφέρεται στο Μνημόνιο (MoU)
Το κείμενο της Συνθήκης στα αγγλικά, που αναφέρεται στο Μνημόνιο (MoU)
1. Μέλος του ΕΜΣ μπορεί να ζητήσει στήριξη σταθερότητας με αίτηση προς τον πρόεδρο του συμβουλίου διοικητών. Η εν λόγω αίτηση αναφέρει τα μέσα χρηματοπιστωτικής συνδρομής που πρέπει να εξεταστούν. Με την παραλαβή της αίτησης, ο πρόεδρος του συμβουλίου διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τα ακόλουθα: α) Να εκτιμήσει την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της ή των κρατών - μελών της, εκτός εάν η ΕΚΤ έχει ήδη υποβάλει σχετική ανάλυση βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 2, β) να εκτιμήσει εάν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Εφόσον κρίνεται χρήσιμο και εφικτό, η εν λόγω εκτίμηση αναμένεται να διενεργείται από κοινού με το ΔΝΤ, γ) να εκτιμήσει τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του συγκεκριμένου μέλους του ΕΜΣ.
2. Βάσει της αίτησης του κράτους - μέλους του ΕΜΣ και της κατά την παράγραφο 1 εκτίμησης, το συμβούλιο διοικητών δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει, κατ' αρχήν, στήριξη σταθερότητας στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ με τη μορφή διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
3. Εάν εκδοθεί απόφαση σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ - να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ, Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΚ) όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, περιλαμβάνουσα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση. Το ΜΚ συνάδει πλήρως με τα μέτρα συντονισμού των οικονομικών πολιτικών που προβλέπονται στη ΣΛΕΕ, ιδίως με τυχόν πράξεις του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε γνώμης, προειδοποίησης, σύστασης ή απόφασης απευθυνόμενης στο ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ.
4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει το ΜΚ εξ ονόματος του ΕΜΣ, υπό τον όρο της προηγούμενης τήρησης των προϋποθέσεων που καθορίζονται στην παράγραφο 3 και της προηγούμενης έγκρισης από το συμβούλιο διοικητών.
5. Το συμβούλιο διοικητών εγκρίνει τη συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι χρηματοοικονομικές πτυχές της στήριξης σταθερότητας που πρόκειται να χορηγηθεί και, κατά περίπτωση, την εκταμίευση της πρώτης δόσης της συνδρομής.
6. Ο ΕΜΣ θεσπίζει κατάλληλο σύστημα προειδοποίησης για να εξασφαλίσει ότι λαμβάνει εγκαίρως οποιεσδήποτε αποπληρωμές οφείλει το μέλος του ΕΜΣ στο πλαίσιο της στήριξης σταθερότητας.
7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ - επιφορτίζεται με την παρακολούθηση της συμμόρφωσης προς τους όρους που συνοδεύουν τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
Σε άλλα άρθρα της Συνθήκης αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
Μία επαρκής και ανάλογη μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα πρέπει να ζητείται κατά περίπτωση που λαμβάνεται οικονομική βοήθεια από ένα μέλος του ESM, σύμφωνα με την πρακτική του ΔΝΤ. Η φύση και η έκταση αυτής της συμμετοχής εξαρτάται από το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και λαμβάνει δεόντως υπόψη τον κίνδυνο της μετάδοσης και των δυνητικών δευτερογενών συνεπειών σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρίτες χώρες. Εάν, βάσει αυτής της ανάλυσης, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ένα πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής μπορεί να αποκαταστήσει ρεαλιστικά το δημόσιο χρέος σε μια βιώσιμη πορεία, το κράτος δικαιούχος του ESM λαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο την ενθάρρυνση των βασικών ιδιωτών επενδυτών να διατηρήσουν την έκθεσή τους.
Σε περίπτωση που συνάγεται το συμπέρασμα ότι ένα μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής δεν μπορεί ρεαλιστικά να επαναφέρει το δημόσιο χρέος σε μια βιώσιμη πορεία, το κράτος δικαιούχος μέλος του ESM υποχρεούται να απέχει από κάθε δραστηριότητα διαπραγματεύσεων καλόπιστα με τους μη επίσημους πιστωτές του για να εξασφαλίσει την άμεση συμμετοχή τους στην αποκατάσταση της διατηρησιμότητας του χρέους.
Η χορήγηση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης θα εξαρτάται από τα κράτη του ESM έχοντας ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους και την επίδειξη επαρκούς δέσμευσης για τη διασφάλιση επαρκούς και αναλογικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος θα παρακολουθείται στο πλαίσιο του προγράμματος και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις αποφάσεις για τις εκταμιεύσεις.

TOP READ