10 Μαρ 2020

Η Μαύρη Διεθνής των «εθνοφυλάκων»



● Τι στ’ αλήθεια συμβαίνει με τη δράση ακροδεξιών ομάδων στα σύνορα, την οποία δεν βλέπει η κυβέρνηση ● Η προκλητική παρουσία του Λαγού και των εισαγόμενων Ευρωπαίων ομοϊδεατών του.
Κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε για τη δράση ένοπλων ομάδων και ταγμάτων εφόδου στα σύνορα που κυνηγούν πρόσφυγες.
Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την ερώτηση «αρκετά προωθημένη», είπε ότι δεν βλέπει «κανέναν τέτοιο κίνδυνο» και αυτό που βλέπει μόνο «στα σύνορά μας, είτε είναι στον Εβρο είτε είναι στα νησιά», όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, είναι «εθνοφύλακες» που «έχουν συγκεκριμένες οδηγίες» και «συμμετέχουν στον σχεδιασμό, όπως αυτός αναπτύσσεται».
Αλλά τι στ’ αλήθεια συμβαίνει με αυτές τις ένοπλες ομάδες, των οποίων τη βίαιη δράση η κυβέρνηση καλύπτει, βαφτίζοντας τους «εθνοφύλακες» και τοποθετώντας τους έτσι στο κάδρο της εθνοφυλακής, η οποία αποτελεί τμήμα των ενόπλων δυνάμεων ως η σύγχρονη μετεξέλιξη των διαβόητων ΤΕΑ;
Δεν πρόλαβε να περάσει μία μέρα από τις δηλώσεις αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι καταγγελίες και οι κραυγές αγωνίας για τη δράση αυτών των ομάδων άρχισαν να πληθαίνουν. Μια τέτοια κραυγή αγωνίας εξέφρασε ο ίδιος ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. στη Λέσβο Παύλος Βογιατζής, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει «τέλος στα τάγματα εφόδου στη Λέσβο. Πρέπει να υπάρχει η παρουσία του κράτους που να εξασφαλίζει έννομη τάξη. Καλή, πάρα πολύ η φύλαξη των νησιών στη θάλασσα, αλλά δεν τιμά κανέναν αυτό που συμβαίνει με τα τάγματα εφόδου» (stonisi.gr).

Κραυγή αγωνίας

Η δεύτερη κραυγή αγωνίας αφορούσε τον Εβρο και ήρθε από τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Γνώμη» Γιάννη Λασκαράκη. Ο κ. Λασκαράκης κατήγγειλε «ένα εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι» που «σαρώνει τον τόπο μας», περιγράφοντας ότι «ορισμένοι κυκλοφορούν με όπλα παριστάνοντας την πολιτοφυλακή εναντίον της “εισβολής” των μεταναστών και των προσφύγων» και καταγγέλλοντας τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου του CNN γιατί προσπάθησε να υπερασπιστεί μετανάστες που οι ένοπλες ομάδες κακομεταχειρίζονταν.
Αλλά από τη δράση ένοπλων ομάδων δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει -ποιος άλλος;- ο γνωστός ταγματάρχης εφόδου και υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός, ο οποίος μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο βρήκε την ευκαιρία να πάει στον Εβρο και να ποζάρει με επιδεικτικό και προκλητικό τρόπο σε νυχτερινές φωτογραφίες πλάι σε άτομα με στρατιωτικά ρούχα, ακόμα και σε αστυνομικούς. Ο ίδιος ο υπόδικος ναζιστής ομολογεί στον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσής του ότι «βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ήδη συμμετέχει ενεργά στις περιπολίες που διεξάγουν οι κάτοικοι της περιοχής».
Παλιά του τέχνη κόσκινο του Λαγού, που διαθέτει ασφαλώς όλη την ανατριχιαστική «τεχνογνωσία» της Χρυσής Αυγής, η οποία πραγματοποιούσε «περιπολίες» στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, προκειμένου να τελέσει εγκλήματα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων και όσων θεωρούσε πολιτικούς της αντιπάλους. Αυτή την «τεχνογνωσία» του τώρα πάει να μεταφέρει στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Λαγός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο πρόκλησης μιας προβοκάτσιας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
lagos sunora
Ο υπόδικος ναζιστής Λαγός «περιπολεί» κατά δήλωσή του με αστυνομικούς στον Εβρο

Τα… κομάντα

Και βέβαια δεν είναι μόνο ο γνωστός ναζιστής, αφού τα ελληνοτουρκικά σύνορα αυτές τις μέρες αποτελούν πόλο έλξης για τη βίαιη δράση των ακροδεξιών ομάδων ανά την Ελλάδα. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση-ομολογία της 3ης Μαρτίου από πατενταρισμένο ακροδεξιό, ο οποίος δήλωνε δημόσια: «Πέμπτη αναχωρούμε για Εβρο με δικά μας μέσον και έξοδα. […] Οσα κομάντος ενδιαφέρονται για την εθελοντική μάχη!!! Γιατί για μάχη φεύγουμε όχι για εκδρομή. Το τονίζω αυτό, Μάχη θα δώσουμε με τους μουτζαχεντίν… να στείλουν μήνυμα μόνο άτομα που έχουν όρεξη για κυνήγι και ξύλο!!!!».
Αλλά στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατέφτασαν ακόμα και εισαγόμενες ακροδεξιές ομάδες. Είναι τα ίδια τα μέλη της ρατσιστικής ακροδεξιάς ομάδας της Αυστρίας «Identitäre Bewegung» που διαφημίζουν επιδεικτικά την παρουσία τους στον Εβρο (το θέμα ανέδειξε πρώτος ο ιστότοπος guernica.eu).
Μέσω τουίτερ οι Αυστριακοί ακροδεξιοί δημοσίευσαν φωτογραφίες στις οποίες κρατούν ελληνικές σημαίες και πανό κατά της έλευσης προσφύγων στην Ευρώπη. Μάλιστα ο αρχηγός τους Μάρτιν Ζέλνερ εικονίζεται να κάνει τη χειρονομία-σύμβολο της Λευκής Υπεροχής που έκανε μετά τη σύλληψή του και ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας Μπρέντον Τάραντ. Αλλωστε είναι γνωστή η διασύνδεση του Ζέλνερ με τον ναζιστή τρομοκράτη που σκόρπισε τον θάνατο σε δύο τζαμιά της πόλης Κράισττσερτς τον Μάρτιο του 2019.
Ο Τάραντ δεν ήταν μόνο χρηματοδότης της οργάνωσης του Ζέλνερ, κάνοντας δωρεά 1.500 ευρώ. Η διασύνδεσή τους προδίδεται και από τα αλλεπάλληλα μέιλ που είχαν ανταλλάξει. Αλλά κοινή μεταξύ των Ζέλνερ και Τάραντ είναι βέβαια και η ιδεολογική τους κατεύθυνση. Ρητά η ομάδα του Ζέλνερ δηλώνει οπαδός της συνωμοτικής θεωρίας της «Μεγάλης Αντικατάστασης», κατά την οποία κάποιες σκοτεινές δυνάμεις μετακινούν σκόπιμα μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, προκειμένου να αλλοιωθεί ο «λευκός» χαρακτήρας του πληθυσμού της.

Ο «Τουρκοφάγος»

Οπαδός της ίδιας θεωρίας ήταν βέβαια και ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, ο οποίος πραγματοποίησε τα εγκλήματά του ακολουθώντας ένα μανιφέστο με τον ίδιο ακριβώς τίτλο: «The Great Replacement».
Αλλά κοινό μεταξύ Ζέλνερ και Τάραντ είναι και το στραμμένο τους βλέμμα προς την Ελλάδα, με τον μακελάρη να έχει χαράξει σε ένα από τα όπλα του με λατινικά στοιχεία την ελληνική λέξη «Τουρκοφάγος» (Turkofagos), ενώ περιγράφει την επίσκεψή του σε ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να αναφέρει την Ελλάδα, αλλά είναι σαφής η επιρροή του από τη Χρυσή Αυγή (βλ. Δημήτρης Ψαρράς, 16.3.2019, Ο «τουρκοφάγος» ναζιστής). Οσο για την οργάνωση του Ζέλνερ που βρέθηκε τώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, πραγματοποιήθηκε έρευνα με το ενδεχόμενο της απαγόρευσής της, το οποίο και παραμένει ανοιχτό.
Να λοιπόν ποιους η κυβέρνηση βλέπει ως «εθνοφύλακες», προσφέροντας κάλυψη στη δράση τους.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών / Γιάννης Μπασκάκης

Επικίνδυνη, εχθρική και εγκληματική η στάση της Ιεράς Συνόδου

Τα παιδιά δε θα πάνε στο σχολείο, μπορούν όμως να πηγαίνουν στην εκκλησία…
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι επικίνδυνη για την κοινωνία, εχθρική για τον άνθρωπο και εγκληματική
Ανησυχητική και επικίνδυνη η στάση του ΕΟΔΥ (επιστήμονες) και της κυβέρνησης που δεν τολμούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Δε χρειάζεται να φτάσουμε στην κατάσταση που είναι σήμερα η Ιταλία για να αποφασίσουν να μιλήσουν
Όταν η επιστήμη φοβάται την Εκκλησία, την «πληρώνει» η κοινωνία. Όσο για την Εκκλησία απέδειξε πόσο μακριά από τα γήινα και τα προβλήματα του λαού είναι.
«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εναπόκειται σε θρησκευτικές ή μεταφυσικές ιδεοληψίες. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία του λαού, από τα οποία δεν μπορούν να εξαιρούνται οι -κατά τα άλλα σεβαστές- εκκλησιαστικές λειτουργίες» (ανακοίνωση ΚΚΕ)

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής «απαντά» στην Ιερά Σύνοδο για τον κοροναϊό

Τελείως διαφορετική προσέγγιση από αυτή της Ιεράς Συνόδου της ελλαδικής Εκκλησίας στο ζήτημα του κοροναϊού έχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ο οποίος μάλιστα εξέδωσε και αυστηρές οδηγίες προς τους κληρικούς για την προφύλαξη από τον ιό.
Αντίθετα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ανακοίνωσε ότι «θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε, έχοντας την βεβαιότητα ότι κοινωνούμε στη Ζωή και στην αθανασία», ο Ελπιδοφόρος αναγνωρίζει τη «γνήσια», όπως τονίζει ανησυχία των πιστών και επισημαίνει ότι «τα ίδια υλικά στοιχεία που μπορούν να μεταφέρουν τις ευλογίες του Θεού υπόκεινται επίσης στη θραυσμένη φύση του πεσμένου μας κόσμου.. Η επιστήμη και ο λόγος που μας έδωσε ο Θεός απαιτούν να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς και τις οικογένειές μας από την εξάπλωση του Covid-19 και κάθε άλλης ασθένειας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συμβουλεύει μάλιστα «αυτούς που αισθάνονται σωματικά άσχημα να απέχουν από τις λειτουργικές συγκεντρώσεις μέχρι να είναι σίγουροι για τη διάγνωσή τους». Επίσης, υπογραμμίζει: «Επιπλέον, κανένας δεν πρέπει να επικριθεί γιατί επέλεξε να απέχει για λίγο από τη συμμετοχή τους στις παραδοσιακές λειτουργικές πρακτικές της Αγίας Εκκλησίας μας. Αυτά τα μέτρα δεν αλλάζουν τις παραδόσεις της Εκκλησίας, αλλά είναι μάλλον προσωρινές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κρίσης».

“Αν ήξερα πως είστε άθεοι θα ρωτούσα” – Ιερέας κοινώνησε παιδάκια σε θάλαμο νοσοκομείου χωρίς να πάρει γονική συναίνεση


Συνεχίζονται τα κρούσματα ανεύθυνης και επικίνδυνης συμπεριφοράς της εκκλησίας και εκπροσώπων της σε θέματα δημόσιας υγείας, ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία. Μια πολύ σοβαρή καταγγελία μητέρας δημοσιοποίησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπρα, σύμφωνα με την οποία ιερέας που είχε κληθεί να κοινωνήσει παιδί σε ογκολογική πτέρυγα παίδων νοσοκομείου της πόλης, αποφάσισε να κοινωνήσει με το έτσι θέλω όλα τα παιδιά στο θάλαμο, χωρίς να ζητήσει την άδεια των γονέων. Μητέρα που αντιλήφθηκε το περιστατικό διαμαρτυρήθηκε για το συμβάν, με αποτέλεσα ο ιερέας με θρασύ ύφος να της απαντήσει “αν ήξερα ότι είστε άθεοι, θα ρωτούσα…”.
Όπως σημειώνει η κυρία Κατσίμπρα: «κατ’ αρχάς οφείλουμε να εκφράσουμε την κατανόηση για τους γονείς και συγγενείς που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε οποιαδήποτε επιστημονική ή μεταφυσική βοήθεια. Επειδή όμως είναι βέβαιο ότι τέτοιου τύπου “πρωτοβουλίες” από ιερείς νοσοκομείων θα είναι πολλές λόγω και της περιόδου, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε γονείς για αυθαιρεσία όταν υπάρχει η ενθάρρυνση από κορυφαίους λοιμωξιολόγους που με μεταφυσική κι όχι επιστημονική τεκμηρίωση καλούν τους πιστούς να κοινωνήσουν γιατί δεν θα πάθουν τίποτα από τη “θεία κοινωνία”».
Η ίδια στηλιτεύει επίσης τη στάση κυβέρνησης, αλλά και της πλειονότητας των αρμόδιων επιστημονικών φορέων – με εξαίρεση την ΟΕΝΓΕ, που από την πρώτη στιγμή πήρε θέση ενάντια στον επικίνδυνο σκοταδισμό – που «τηρούν “σιγήν ιχθύος” για να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση με την παντοδύναμη Εκκλησία», ζητώντας «άμεσα να δώσουν απάντηση, με ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση, για την ψευδή επιστημονικά και ανεύθυνη επαγγελματικά πρόκληση σύγχυσης περί εξαιρέσεων στα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της μετάδοσης της νόσου και να προβούν σε ενδελεχή ενημέρωση σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των νοσοκομείων, και όχι μόνο μέσα από τα ΜΜΕ, και να λάβουν τα ανάλογα μέτρα ώστε να προασπιστεί η δημόσια υγεία και στον τομέα των θρησκευτικών τελετών και μυστηρίων».
Η γιατρό υπενθυμίζει πως «είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως ο κορονοϊός ανιχνεύεται στο σάλιο και τις εκκρίσεις της μύτης και σαν πύλες εισόδου στον οργανισμό είναι οι βλεννογόνοι του στόματος, της μύτης, των ματιών.
Αυτά αρκούν για να γίνει κατανοητό γιατί συστήνεται η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους συναθροίσεων, αποφυγή επαφής με τις εκκρίσεις απευθείας (σταγονίδια ή υπολείμματα σάλιου) ή έμμεσα (χειραψίες, κοινή χρήση αντικειμένων κ.λπ.) για την προφύλαξη και τον έλεγχο της μετάδοσης» και ως εκ τούτου «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι συναθροίσεις σε εκκλησίες ή τα θρησκευτικά μυστήρια με τα οποία άμεσα μπορεί να μεταδοθούν οι ιοί.
Οσο σεβαστές κι αν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, είναι επικίνδυνο και εγκληματικό τα επιστημονικά δεδομένα να υποταχθούν σε μεταφυσικές απόψεις και δογματικές αντιλήψεις».
Καταδικάζει επίσης την αναγωγή της δημόσιας υγείας και της προστασίας από τον κορονοϊό σε “ατομική ευθύνη και ρίσκο”, αφού  «είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτός που θα προσβληθεί θα μεταδώσει τον ιό στον περίγυρο», προσθέτοντας: «Για ποια μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού μιλάμε, όταν η ευθύνη και το ρίσκο μεταφέρεται στον πληθυσμό;»

Μαζέψτε τους


Μαζέψτε τους φασίστες που έχουν βγει παγανιά σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας
Μαζέψτε τους εθνοφύλακες, τους απαίδευτους φασίστες με όπλα
Μαζέψτε τους νεοναζί συναγωνιστές τους που ήρθαν από την Ευρώπη σαν φίλοι
Μαζέψτε τους ψεκασμένους που αυτές τις μέρες ζουν την δική τους ονείρωξη, το δικό τους Γούντστοκ
Μαζέψτε τους φασίστες που καίνε σχολεία και χώρους αλληλεγγύης
Μαζέψτε τους εγκληματίες που απειλούν και προπηλακίζουν εργαζόμενους και αλληλέγγυους
Μαζέψτε τα ΜΑΤ και τους λοιπούς ένστολους χούλιγκαν
Μαζέψτε τα κτήνη που βρίζουν έγκυες γυναίκες πάνω σε μια βάρκα
Μαζέψτε τους σκατόψυχους που εκσπερματώνουν από εθνική υπερηφάνεια όταν μαθαίνουν ότι πνίγηκαν παιδιά προσφύγων
Μαζέψτε τους Δεξιούς που ζήλεψαν τη δόξα των Ρουπακιάδων και έγιναν η ορθογραφημένη Χρυσή Αυγή
Μαζέψτε αυτούς που πλέκουν κάλτσες για το μέτωπο
Μαζέψτε τους Χριστιανοταλιμπάν που φοβούνται μήπως τους εξισλαμίσουν
Μαζέψτε τις ακροδεξιές κότες που μπροστά στον κίνδυνο να κατηγορηθούν για κανένα πλημμέλημα κλαίνε και απαρνούνται τα πάντα
Μαζέψτε τους Εισαγγελείς που κάνουν ότι δεν βλέπουν
Μαζέψτε τους ηλίθιους με πληκτρολόγιο που ξερνάνε ανορθόγραφα δηλητήριο
Μαζέψτε τους δολοφόνους και αυτούς που χειροκροτάνε δολοφόνους
Μαζέψτε τους δημοσιογράφους που συνειδητά πουλάνε πατρίδα σε μορφή fake news
Μαζέψτε τους πανελατζήδες που κουνάνε το κούφιο κεφαλάκι τους στο ρυθμό που θέλει το αφεντικό
Μαζέψτε τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους που βρήκαν ευκαιρία να γίνουν χορηγοί σε πόλεμο
Μαζέψτε τους κεντρώους, δημοκράτες που από το bella ciao το γύρισαν στο «παιδιά της Ελλάδος»
Μαζέψτε τους γελοίους που τα ξέρουν όλα
Μαζέψτε αυτούς που λένε ότι δεν γίνεται πόλεμος και αυτοί δεν είναι πρόσφυγες
Μαζέψτε όσους λένε «δεν είμαι φασίστας αλλά…»
Μαζέψτε τους ρασοφόρους που διώχνουν τον κορονοϊό με αγιασμό
Μαζέψτε τους ανεύθυνους γιατρούς που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπους
Μαζέψτε αυτούς που κερδίζουν πουλώντας τρόμο, μάσκες και αλοιφές
Μαζέψτε αυτούς που σήκωσαν τα κωλόχαρτα από τα ράφια
Μαζέψτε τους επικίνδυνους που κυβερνάνε και αποφασίζουν
Μαζέψτε τους αδιάφορους που δεν ασχολούνται με τίποτα
Μαζέψτε αυτούς που δεν έμαθαν ότι θα δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα
Μαζέψτε τους σιχαμερούς που με αφορμή τη μέρα της Γυναίκας βρήκαν ευκαιρία να κάνουν ένα φαλλοκρατικό αστειάκι
Μαζέψτε κι αυτές που συνηγορούν στο «τα ‘θελε ο κώλος της»
Μαζέψτε τους ισαποστάκηδες
Μαζέψτε αυτούς που ετοιμάζονται να βγάλουν τα σπίτια μας σε πλειστηριασμό για να μη μειωθούν τα κέρδη των τραπεζών
Μαζέψτε αυτούς που ξεπουλάνε ό,τι έχει απομείνει δημόσιο
Μαζέψτε αυτούς που θέλουν μπουλντόζες και ιδιώτες παντού
Μαζέψτε τους γιατί μια ζωή έχουμε να ζήσουμε, τι χρωστάμε να την μοιραζόμαστε με αυτούς;

Οχετός από φασισταριά: «Εσένα μωρή π#τ@ν@ θα σε βιάσουν και θα σε αφήσουν έγκυο»

Την επίθεση που δέχτηκαν από ακροδεξιούς περιγράφουν τέσσερις γυναίκες που συμμετείχαν σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο.
Σε επιστολή τους στο agonaskritis.gr περιγράφουν όσα έλαβαν χώρα όταν μία ομάδα 15 ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά τους επιτέθηκε, βρίζοντάς τες παράλληλα χυδαία.
«Μας άρπαξαν τα πλακάτ, τα έσπασαν μπροστά μας και άρχισαν να μας επιτίθενται λεκτικά με ιδιαίτερα χυδαίο τρόπο «άπλυτες, καριόλες, ντροπή της χώρας». Χωρίς να τους απαντήσουμε συνεχίσαμε την πορεία μας ευθεία μπροστά με κατεύθυνση το Δημαρχείο, μέχρι που ένας από αυτούς πλαισιωμένος από τους υπόλοιπους με καλυμμένο το πρόσωπο του, μας εμπόδισε αρπάζοντας μια από εμάς βίαια, σπρώχνοντας και ουρλιάζοντας στο πρόσωπο της «εσένα μωρή πουτάνα, μωρή καριόλα θα βιάσουνε αυτοί και θα σ’ αφήσουν έγκυο». Έπειτα από έντονη λογομαχία απομακρυνθήκαμε από το σημείο τρέχοντας αυτή τη φορά προς το Δημαρχείο», περιγράφουν.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Ρέθυμνο
Πέμπτη 5/3/2020, μεταξύ 17:00 – 17:30
Είμαστε τέσσερις γυναίκες και αυτή είναι η ιστορία μας.
Με αφορμή τη συγκέντρωση και προγραμματισμένη πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, κρατώντας τη γνώμη μας γραμμένη σε τρία πλακάτ από χαρτόκουτα και καλάμι, κατευθυνθήκαμε προς το Δημαρχείο κατεβαίνοντας την οδό Καζαντζάκη και περνώντας μπροστά από την είσοδο της Σχολής Χωροφυλακής προς την οδό Ζυμβρακάκη.
Τα πλακάτ μας έλεγαν: «Πεθαίνω σαν Χώρα» «Ή με τους Φασίστες ή με τους Ανθρώπους» «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάνω πάλι τέσσερα εγώ.(Μ.Λουντέμης) . Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος»
Ενώ στεκόμασταν στην διάβαση περιμένοντας να περάσουμε απέναντι, ξαφνικά μια ομάδα 15 περίπου ανδρών, που βρισκόταν κρυμμένη μέσα στο παρκινγκ Καζαντζάκη & Δημοκρατίας, μας επιτέθηκε τρέχοντας καταπάνω μας με κράνη και με τα πρόσωπα τους καλυμμένα. Ο βίαιος αυτός αιφνιδιασμός μας ακινητοποίησε στιγμιαία.
Μας άρπαξαν τα πλακάτ, τα έσπασαν μπροστά μας και άρχισαν να μας επιτίθενται λεκτικά με ιδιαίτερα χυδαίο τρόπο «άπλυτες, καριόλες, ντροπή της χώρας». Χωρίς να τους απαντήσουμε συνεχίσαμε την πορεία μας ευθεία μπροστά με κατεύθυνση το Δημαρχείο, μέχρι που ένας από αυτούς πλαισιωμένος από τους υπόλοιπους με καλυμμένο το πρόσωπο του, μας εμπόδισε αρπάζοντας μια από εμάς βίαια, σπρώχνοντας και ουρλιάζοντας στο πρόσωπο της «εσένα μωρή πουτάνα, μωρή καριόλα θα βιάσουνε αυτοί και θα σ’ αφήσουν έγκυο». Έπειτα από έντονη λογομαχία απομακρυνθήκαμε από το σημείο τρέχοντας αυτή τη φορά προς το Δημαρχείο.
Όλα αυτά συνέβησαν τη στιγμή που βρισκόμασταν σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, εν ώρα αιχμής, με κόσμο και αυτοκίνητα να περνοδιαβαίνουν, ανοιχτά καταστήματα και τη Σχολή Χωροφυλακής εκατό μέτρα από το συμβάν. Κανείς δεν αντέδρασε.
Πλησιάζοντας στο Δημαρχείο, μέσα στη στοά ενός κτιρίου στα αριστερά μας επί της οδού Καζαντζάκη συναντήσαμε τα ΜΑΤ σε μια χαλαρή κατάσταση, ενώ χαρακτηριστικά κάποιοι από αυτούς έπαιζαν με τα κινητά τους. Τους ενημερώσαμε τρομοκρατημένες για το περιστατικό και τρέξαμε προς το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο για την πορεία.
Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν μαζικά τις τελευταίες μέρες κατά μήκος και πλάτος της χώρας. Μέσα στο χάος που επικρατεί στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και με χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου εγκλωβισμένους στη γκρίζα ζώνη του Έβρου, η έξαρση του εθνικισμού το μόνο που καταφέρνει είναι να διασπά, να διχάζει και εν τέλει να καταρρίπτει κάθε ανθρώπινη αξία. Ξαφνικά το να δηλώνεις τη συμπαράσταση σου σε ανθρώπους κατατρεγμένους, σε θύματα πολέμου, σε ανθρώπους που ονειρεύονται το μόνο αυτονόητο πράγμα, το δικαίωμα στη ζωή, θεωρείτε κατακριτέο.
Αυτό είναι το πρόσωπο του φασισμού. Ένα κτήνος που μεγεθύνεται όλο και περισσότερο καθώς οι κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες που βιώνουμε συντελούν και ενισχύουν την βάρβαρη παρουσία του. Η ταύτιση με το φασισμό είναι ο εχθρός του ανθρώπου.
Πέρα όμως από τους οργανωμένους φασίστες, οι ψυχές μας καταρρακώνονται από μία ελληνική κοινωνία που ανέχεται και διακινεί τη ρατσιστική κουλτούρα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε την καχυποψία, την παθητικότητα και τον φόβο του γείτονα, του συναδέλφου, του συγγενή, του συνανθρώπου, έναν φόβο που ενισχύεται εσκεμμένα από τα Μ.Μ.Ε. και την κυβέρνηση εδραιώνοντας την πρόκληση του φασισμού. Με την ανοχή των πολλών χάνεται η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Παραμορφώνεται η μνήμη. Εξευτελίζεται η ιστορία. Λησμονιούνται οι αγώνες αυτού του τόπου.
«Η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι τόσο ανθρώπινες όσο η πείνα, η αγάπη και η ελπίδα. Κανένα τείχος και κανένας στρατός δεν πρόκειται να εμποδίσει ανθρώπους που έχουν κυνηγηθεί από πόλεμο.
Όσο το συντομότερο το πάρουμε απόφαση τόσο το καλύτερο για τις ψυχές μας και την τύχη της ανθρωπότητας». (Νικόλας Κοσματόπουλος)
Δηλώνουμε αλληλέγγυες στον αγώνα των προσφύγων, δίχως φόβο.
Καταδικάζουμε το φασισμό.
Δε σωπαίνουμε.
Κανένας δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να είμαστε Άνθρωποι.»

Να μην πληρώσουν το «μάρμαρο» οι εργαζόμενοι!


Τα μέτρα που ανακοίνωσαν χτες τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών σχετικά με τις συνέπειες του νέου κορονοϊού στην οικονομία, σε πλήρη αντιστοιχία με τις απαιτήσεις που διατύπωσαν νωρίτερα οι εργοδοτικές ενώσεις και σε πλήρη αντίθεση με τις διεκδικήσεις των εργατικών συνδικάτων, επιβεβαιώνουν ότι και σε αυτήν την περίπτωση, προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου και να συγκρατηθούν οι «χασούρες» του, επιχειρείται να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι εργαζόμενοι και ο λαός.
Την ίδια ώρα που, μπροστά στην εξάπλωση του κορονοϊού και στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, εξαιτίας της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης που προωθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, στις κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων, των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δικαιωμάτων τους. Δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα μέτρο που να διασφαλίζει την υποχρεωτική παροχή πρόσθετης άδειας με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους που θα χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά τους λόγω του κορονοϊού. Δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα μέτρο που να διασφαλίζει τους εργαζόμενους απέναντι στις απολύσεις και στις δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
***
Κι όλα αυτά ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων και συνδικάτων από κλάδους και χώρους δουλειάς για την εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας:
  • Για επιχειρήσεις που αλλού αρνούνται να δώσουν άδειες σε εργαζόμενους που πρέπει να λείψουν από τη δουλειά (π.χ. επειδή πρέπει να φροντίσουν παιδιά των οποίων τα σχολεία έχουν κλείσει), αλλού «τρώνε» μέρες από την κανονική άδεια και αλλού στέλνουν τους εργαζόμενους στα σπίτια τους χωρίς αποδοχές.
  • Για επιχειρήσεις που προχωρούν ήδη σε απολύσεις, πιέζουν για μεγαλύτερη «ευελιξία» και μη εφαρμογή όποιων Συλλογικών Συμβάσεων υπάρχουν, πατώντας και σε όσα ήδη έχουν νομοθετηθεί με τον «αναπτυξιακό» νόμο, για «εξαιρέσεις» στις ΣΣΕ σε επιχειρήσεις με «σοβαρά οικονομικά προβλήματα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό που βρίσκονται «στον αέρα», ειδικά οι εποχικοί, πολλοί από τους οποίους ήδη ειδοποιούνται ότι δεν θα επαναπροσληφθούν με το άνοιγμα της σεζόν.
  • Για επιχειρήσεις σε κλάδους με αυξημένη ζήτηση σε προϊόντα αυτήν την περίοδο, όπως είναι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που με κριτήριο και πάλι τα κέρδη τους «τεντώνουν» τους εργαζόμενους, τους αναγκάζουν να μείνουν περισσότερες ώρες στη δουλειά, κόβουν ρεπό και άδειες, χωρίς μάλιστα κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία τους από τον κορονοϊό.
***
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για όλα τα παραπάνω, στάση που αποτυπώθηκε και στην άρνησή της να συναντήσει αντιπροσωπεία εργατικών συνδικάτων, αλλά σπεύδει να ικανοποιήσει όλες τις αξιώσεις του κεφαλαίου για προστασία των κερδών του και μείωση των απωλειών του, αλλά και για προώθηση πάγιων αντεργατικών σχεδιασμών που επιταχύνονται με αφορμή τον κορονοϊό, με κεντρικό ζήτημα την παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας».
«Αντιγράφοντας» την κοινή ανακοίνωση ΣΕΒ - ΣΕΤΕ - ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ και την «προτροπή» για «πρακτικές ευελιξίας ως προς το χρόνο και τον τόπο εργασίας», η κυβέρνηση παρέχει στους εργοδότες τη δυνατότητα να προχωρούν σε «αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων» χωρίς να ενημερώνουν άμεσα το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την «εξ αποστάσεως παροχή εργασίας (τηλεργασία)», πάγια αξίωση του κεφαλαίου, που οδηγεί σε ακόμα πιο δυσδιάκριτα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, μείωση του «λειτουργικού κόστους» για τις επιχειρήσεις κ.τ.λ. Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω, σε συνθήκες μάλιστα που κλείνουν όλο και περισσότερα σχολεία, είναι η αναφορά του υπουργείου ότι με την ενίσχυση της τηλεργασίας «διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών»...
Επιπλέον, ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση μια σειρά μέτρων «ελάφρυνσης» επιχειρήσεων που διακόπτουν με κρατική εντολή τη δραστηριότητά τους για πάνω από 10 μέρες (αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων ρυθμίσεων κ.ά.), χωρίς να αναφέρεται πουθενά η διασφάλιση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ίδιες επιχειρήσεις, αλλά και χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους που - χωρίς να υπάρχει τέτοια κρατική εντολή διακοπής - μπορεί να βρεθούν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε καθεστώς προφύλαξης ή ακόμα και να νοσήσουν.
***
Τα αντίστοιχα αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται από τις αστικές κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς κολοσσούς σε όλο τον κόσμο - «ευελιξία», τηλεργασία, απολύσεις κ.ά. - επιβεβαιώνουν την ενιαία αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου.
Οπως οι εργαζόμενοι όμως δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν ως «φυσικό φαινόμενο» τις άθλιες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, έτσι δεν πρέπει να δεχθούν και ως «της μοίρας τους γραφτό» τα νέα αντεργατικά χτυπήματα που προωθούνται στο φόντο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και των συνεπειών της στην καπιταλιστική κερδοφορία.
Για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των οικογενειών τους πρέπει να δυναμώσει με κάθε τρόπο το αγωνιστικό μέτωπο για τη διεκδίκηση άμεσων ουσιαστικών μέτρων, με βασικές αιχμές τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να στελεχωθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας, την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την παροχή πρόσθετων αδειών με Ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους που θα χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά.

Υποκρισία και αποπροσανατολισμός


Είναι κρίσιμο, σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται σε σχέση με τις εξελίξεις στον Εβρο και τα νησιά, ο λαός μας να διακρίνει ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος, ποιον έχει απέναντί του. Σίγουρα αυτός δεν είναι οι χιλιάδες ξεριζωμένοι και κατατρεγμένοι, που αξιοποιούνται στα διάφορα ιμπεριαλιστικά παζάρια και ανταγωνισμούς ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ.
Δεν πρόκειται απλώς για μια «ανθρωπιστική» διαπίστωση, είναι μια θέση που συμβαδίζει με την αντικειμενική πραγματικότητα. Ερχεται σε αντίθεση με τη λογική που αφήνει στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο, αυτόν στον οποίο πρέπει να στοχεύσει η λαϊκή εναντίωση.
Οποιος εναντιώνεται πραγματικά στην επικίνδυνη κατάσταση στον Εβρο και τα νησιά, δεν μπορεί να θέλει η χώρα του να συμβάλει στο να μεγαλώνουν τα κύματα προσφυγιάς και ξεριζωμένων. Δεν είναι μόνο ότι οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι που οργανώνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη ευθύνονται για τα κύματα της προσφυγιάς. Είναι ότι η Ελλάδα ως μέλος αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών συμμετέχει ενεργά, προσεχώς δε ακόμα ενεργότερα μετά τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, στη στήριξη αυτών των επεμβάσεων. Δίνει υποδομές, βάσεις, στρατιωτικό προσωπικό - αλήθεια τι έγινε με τους «Πάτριοτ» στη Σ. Αραβία; - για να γίνονται πραγματικότητα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Με αντάλλαγμα τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση.
Οποιος εναντιώνεται πραγματικά, δεν μπορεί να χάνει απ' τα μάτια του την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ.
Από τη μια η ελληνική κυβέρνηση μιλάει για απόπειρα «εισβολής» της Τουρκίας στον Εβρο, δίνοντας πολεμικό τόνο στις επιχειρήσεις, και από την άλλη συντάσσεται με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που θέλει πάση θυσία την Τουρκία στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, κρατάει ανοιχτούς διαύλους για «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, όπως επιτάσσουν το αμερικανοΝΑΤΟικό συμφέρον και τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια. Καλεί τη Frontex και το ΝΑΤΟ στη φύλαξη των συνόρων, βάζοντας το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.
Από τη μια υποθάλπει εθνικιστικές κορόνες, με αφορμή τα γεγονότα στον Εβρο, και από την άλλη αρνείται να καταδικάσει την τουρκική επέμβαση στη Συρία, την προσβολή δηλαδή της κυριαρχίας και των συνόρων μιας άλλης χώρας, που δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.
Από τη μια εξαντλεί τον τσαμπουκά της στους κατατρεγμένους και από την άλλη στηρίζει τη συνέχιση της πολιτικής του διπλού εγκλωβισμού εξαιτίας της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπει τα ελληνικά νησιά σε φυλακές - κάτεργα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, στηρίζει το στόχο ανανέωσης της πολιτικής αυτής με μια νέα Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την ίδια ώρα μάλιστα που η Γερμανία εκφράζει ανοιχτά τη στήριξή της στα τουρκικά σχέδια για ζώνη κατοχής στη Βόρεια Συρία.
Δεν μπορεί να δίνει άφεση αμαρτιών στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που με το ένα χέρι δίνει τη συναίνεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης και με το άλλο σηκώνει τον κίνδυνο του ρατσισμού και της ακροδεξιάς, τη στιγμή που δεν αμφισβητεί σε τίποτα ούτε την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, ούτε την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που άλλωστε υπηρέτησε πιστά και ο ίδιος ως κυβέρνηση. Ομως σε αυτό το έδαφος δεν είναι που αναπτύσσονται ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία; Αυτή η πολιτική δεν είναι που τα θρέφει και τους δίνει χώρο να αναπτυχθούν;
Απέναντι στις εξελίξεις, ο λαός πρέπει να έχει ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του. Να μην παρασυρθεί από την υποκρισία και από τον αποπροσανατολισμό τόσο της κυβέρνησης ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην αποδεχτεί τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του και στις πλάτες προσφύγων και μεταναστών.
Διέξοδος για το λαό είναι η πάλη ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή. Είναι ο αγώνας για να καταργηθούν η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Είναι η διεκδίκηση αιτημάτων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και διευκόλυνση της γρήγορης μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους. Είναι το δυνάμωμα της αλληλεγγύης με τους ξεριζωμένους και ο κοινός αγώνας με τους άλλους λαούς της περιοχής, ενάντια στο σύστημα που γεννάει πόλεμο, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

TOP READ