4 Φεβ 2014

Δ.Κουτσούμπας στον "Ενικό"

 Δ.Κουτσούμπας στον "Ενικό"


Update
Ολόκληρη η εκπομπή:
 • Α' Μέρος

 • Β' Μέρος

Ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ παντού, για να βγει ισχυρός ο λαός

Ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ παντού, για να βγει ισχυρός ο λαός
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής για τις θέσεις του Κόμματος για τη μάχη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογώνΤις θέσεις του ΚΚΕ για τη μάχη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ανέπτυξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε εκδήλωση χτες βράδυ, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, όπου παρουσιάστηκαν και οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει το ΚΚΕ στις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας (δημοσιεύονται αναλυτικά στις σελ. 8-9).
Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
***
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αγαπητές φίλες και φίλοι.
Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,
Ευχαριστούμε για την παρουσία όλων σας στη σημερινή εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία κηρύσσει την έναρξη ουσιαστικά της προεκλογικής καμπάνιας του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών, των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
Μια μάχη που θα τη δώσουμε ενιαία σε όλη τη χώρα, σαν ένας άνθρωπος, όλοι μια γροθιά, μέσα στο λαό, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στα εργοστάσια, έξω από τα ταμεία ανεργίας, στα γραφεία, στις υπηρεσίες, στα μαγαζιά, στα σχολεία, στις σχολές, στα νοσοκομεία, στις γειτονιές, στα χωριά, στα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, παντού όπου ζει, εργάζεται, ψάχνει για δουλειά, μορφώνεται, υποφέρει και στενάζει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, η νεολαία της πατρίδας μας.


Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Η πρότασή μας αφορά και το σήμερα και το αύριο. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η συμπόρευση μαζί του και στις ευρωεκλογές και στις περιφέρειες και τους δήμους, θα δυναμώσει τη φωνή των εργαζομένων, θα γίνει ικανό να αποκαλύπτει από καλύτερες θέσεις τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους, να αποτρέπουμε αντιλαϊκά μέτρα, να προωθούμε την κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία, που θα ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές και ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας.
Μπορούμε να δυναμώσουμε τη λαϊκή οργάνωση, την αλληλεγγύη, τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην πάλη, με αισιοδοξία, με μαχητικότητα, με πίστη ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων προς όφελός του και όχι θεατής στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, εναλλαγής κυβερνήσεων «εντός των τειχών και των δεσμών», που το μόνο «νέο» που φέρνουν είναι νέες αυταπάτες, νέες απογοητεύσεις, νέα χαμένα χρόνια.
Διλήμματα ξένα προς τα συμφέροντα του λαού
Δεν είναι προς το συμφέρον του λαού μας το δίλημμα για το ποια τμήματα του κεφαλαίου, ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν περισσότερο, το τραπεζικό ή το βιομηχανικό κεφάλαιο, άλλα τμήματα του κεφαλαίου.
Για το ποια συνταγή είναι καταλληλότερη για να φέρει την καπιταλιστική ανάκαμψη, τα πρωτογενή πλεονάσματα.


Γιατί αυτοί οι στόχοι, είτε επιτευχθούν με τη σημερινή συγκυβέρνηση είτε με μία άλλη κυβέρνηση π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του, απαιτούν μόνιμα βάρη για το λαό, μνημόνια διαρκείας, τα οποία ήδη έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και από όλες τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις.
Δεν είναι προς το συμφέρον του λαού να επιλέξει τον έναν ή τον άλλο που πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων και της ζωής του λαού υπόσχονται κάποια ψίχουλα για την ακραία φτώχεια μόνο και μόνο για να ξεγελάσουν και να δώσουν φιλί ζωής σε ένα δρόμο ανάπτυξης που τα επόμενα χρόνια, με κρίση ή ανάκαμψη, θα πολλαπλασιάσει τους φτωχούς και τους πάμφτωχους.
Πάρτε για παράδειγμα το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας. Τι προτείνει η κυβέρνηση;
5μηνα προγράμματα απασχόλησης, κακοπληρωμένα, για να καλύψουν όμως μόνιμες ανάγκες στους δήμους και αλλού, τα οποία απλά ανακυκλώνουν το πρόβλημα, ενώ θα έπρεπε να καλύπτονται από μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας για όλους. Δεν επιτρέπουν, μάλιστα, σε έναν εργαζόμενο να ξαναπάρει μέρος στο ίδιο πρόγραμμα. Δηλαδή, άντε το πολύ 5 μήνες δουλειά κακοπληρωμένη και μετά κλοτσιά απόλυσης.
Τι άλλο προτείνει; Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που, πίσω από τους εύηχους τίτλους, κρύβεται η πιο προκλητική στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών με ζεστό χρήμα και κυρίως με δυνατότητες να αντικαθιστούν το υπάρχον προσωπικό με άλλο ακόμη πιο φτηνό και ευέλικτο, όπως το λένε τώρα.


Με αυτές τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης» τάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους έχουν πρωτοστατήσει και έχουν στηρίξει όλα τα προηγούμενα χρόνια τα διάφορα προγράμματα ομηρίας, που οδηγούν σε μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σε αύξηση της εκμετάλλευσης, για να κερδίζουν οι λίγοι επιχειρηματίες και να την πληρώνουν οι πολλοί, οι νέοι της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Η λύση, όμως, βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στην Υγεία, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας.
Ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή
Μπορούμε να δυναμώσουμε την αντίσταση του λαού.
Η πρότασή μας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ αντιμετωπίζει ρεαλιστικά τα προβλήματα του λαού μας, απαντά με αισιοδοξία, χωρίς ηττοπάθεια, στην ίδια τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η ταξική πάλη, η λαϊκή πάλη.
Σήμερα, η πρόταση του ΚΚΕ είναι ο μόνος δρόμος για να ισχυροποιηθεί και να γίνει ικανή η λαϊκή κοινωνική πλειοψηφία και συμμαχία, να διεκδικήσει και να κατακτήσει θέσεις, δικαιώματα, ώστε ο λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να γίνει πράξη ο στίχος του ποιητή «εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία».


Η ανάγκη μιας ισχυρής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης σήμερα προβάλλει μέσα από την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας, στην καθημερινότητά του, έχει ολοκληρωμένο και δυναμικό περιεχόμενο.
Η ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ πατάει στη σημερινή αναγκαιότητα το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να εκφράσουν την καθαρή αντίθεσή τους, το διαχωρισμό τους από τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, της ΕΕ, άρα και να είναι απέναντι, να αντιπολιτεύονται καθημερινά τις συγκεκριμένες πολιτικές που υποστηρίζουν τα διάφορα κόμματα, είτε είναι με τη λύση του ΔΝΤ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΕΚΤ και την Κομισιόν, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση.
Αν δεν έχει τέτοια κατεύθυνση σήμερα στην πάλη του ο λαός, ασκώντας αντιπολίτευση στην πραγματική εξουσία και σε αυτούς που κυβερνάνε, τότε δεν πρόκειται ούτε στη δευτέρα παρουσία, στον αιώνα τον άπαντα, να μπορέσει, έστω να αποτρέψει μέτρα, να ανατρέψει αντιλαϊκά μέτρα, αντιλαϊκές κυβερνήσεις, να γίνει εξουσία.
Το ΚΚΕ, αλλά και συνολικά η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουμε σαν όνειρό μας, σαν στόχο απλά και μόνο να παίζουμε ένα αντιπολιτευτικό ρόλο εντός των τειχών του Κοινοβουλίου ή του Ευρωκοινοβουλίου, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια της χώρας, όπως κάποιοι πιθανώς νομίζουν. Κυρίως, έχουμε στόχο να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, λαϊκές δυνάμεις, να τις ενώσουμε στην πάλη για την ανατροπή, ενάντια στα μονοπώλια, στον καπιταλισμό και τις ενώσεις τους που εξαθλιώνουν τους λαούς, να ανοίξουμε το δρόμο για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.
Γι' αυτό ακριβώς και το ΚΚΕ σήμερα, έτσι όπως είναι τα πράγματα, δε δέχεται να γίνει μέρος, τμήμα αυτής της πολιτικής εξουσίας, συμμετέχοντας σε μια κυβέρνηση - όργανο της εξουσίας που εκμεταλλεύεται το λαό, με όποιους κι αν έχει διαχειριστές: Σοβαρούς αστούς πολιτικούς ή σαλτιμπάγκους και λαμόγια, απίθανους τύπους, που τη μια μιλάνε ριζοσπαστικά, χαϊδεύοντας λαϊκά αυτιά και την άλλη συναγελάζονται και δίνουν όρκους πίστης σε φαρμακοβιομήχανους, πετρελαιάδες, τμήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και σε υπερατλαντικούς συνομιλητές, όπως καλά καταλάβαμε όλοι από το Τέξας των ΗΠΑ.
Αντιδραστική από γεννησιμιού της η ΕΕ, δε διορθώνεται ούτε σήμερα ούτε αύριο
Αλήθεια, ποιος θα φανταζόταν ότι θα φούντωνε με αυτόν τον τρόπο, τα τελευταία χρόνια, η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά της ΕΕ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες; Οταν πριν από πολλά χρόνια το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που προσπαθούσε να προειδοποιήσει, προβλέποντας αυτό που θα ακολουθήσει, αυτό που ήρθε σαν νταμπλάς πάνω στα κεφάλια μας;
Μήπως θα είμαστε υπερβολικοί αν απόψε πούμε ότι η μεγάλη δυσαρέσκεια, η αντίθεση του λαού, ο προβληματισμός για το τι πρόσφερε η ΕΕ που σήμερα φουντώνει, επαληθεύει προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ που είχαν γίνει και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο;
Τώρα όλοι εμφανίζονται ως «μετά Χριστόν προφήτες», ανακαλύπτοντας όψιμα ότι τάχατες η ΕΕ έφυγε από τους αρχικούς σκοπούς της που ήταν, λέει, η «σύγκλιση» των εθνικών κρατών, η «αλληλεγγύη» μεταξύ τους και άλλα σχετικά.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η ΕΕ από γεννησιμιού της ήταν τέτοια, αντιδραστική πολιτική - οικονομική ένωση κρατών. Ούτε σήμερα ούτε αύριο διορθώνεται. Ούτε με νεοφιλελεύθερες, ούτε με σοσιαλδημοκρατικές, κεντροαριστερές πλειοψηφίες, ούτε με νέες συνθήκες και δήθεν επανιδρύσεις. Οσες Μέρκελ, όσοι Σαρκοζί, Ολάντ, Καραμανλήδες, Παπανδρέου αλλάξουν και αντικατασταθούν με άλλους διαχειριστές.
Η κριτική στην ΕΕ, η κριτική στην τρόικα, όσο κι αν είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, είναι άσφαιρη, όσο κάποιος δεν παίρνει θέση υπέρ της αποδέσμευσης, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση, ως στοιχειωδώς συνδυασμένες εγγυήσεις ότι υπάρχει δρόμος ανάπτυξης προς όφελος του λαού.
Σήμερα ο ευρωσκεπτικισμός εκφράζει και εργατικές - λαϊκές, αλλά και αστικές, αντιδραστικές και ουτοπικές απόψεις και αντιλήψεις. Φυσικά και δεν τα ταυτίζουμε μεταξύ τους. Ομως, το αποτέλεσμα, όταν δεν τίθεται ξεκάθαρα το ζήτημα, δυστυχώς, είναι εγκλωβισμός σε νέους μονόδρομους και αδιέξοδα, σε νέο χάσιμο χρόνου πολύτιμου για τα λαϊκά συμφέροντα.
Πριν από μερικά χρόνια, μόνο το ΚΚΕ ήταν κάθετα αντίθετο στην ΕΕ, όπως και σήμερα πάλι μόνο το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με αυτήν.
Ολοι οι άλλοι, ανεξαιρέτως, χάιδευαν την ΕΕ, την ωραιοποιούσαν, την άφηναν στο απυρόβλητο, στρέφοντας τα βέλη τους στο εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα μόνο, ότι δεν απορροφούσε τα κονδύλια, δεν διαπραγματευόταν έξυπνα και με πυγμή, στάση που ως ένα βαθμό συνεχίζεται και επαναλαμβάνεται.
Τώρα, πάλι, που όλοι έχουν κάτι να πουν κατά της ΕΕ, που δεν μπορούν πλέον να κρύψουν τα πάντα, για μια ακόμα φορά παραπλανούν και τρομοκρατούν ταυτόχρονα τους λαούς της Ευρώπης, ότι έξω από την ΕΕ δεν υπάρχει ελπίδα. Φυσικά, εμείς ως ΚΚΕ δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι το πρόβλημα όλων των λαών της Ευρώπης λύνεται μόνο σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα. Ολοι οι λαοί της Ευρώπης έχουν συμφέρον να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ, να προχωρήσουν σε κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγουν, έχουν ανάγκη τη λαϊκή εξουσία, είτε έχουν χρέος, όπως η χώρα μας, είτε έχουν πλεόνασμα.
Στην Ελλάδα, που η κρίση και το μνημόνιο την έπληξαν περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το «ΟΧΙ στην ΕΕ» και ταυτόχρονα το «ΝΑΙ σε ισχυρό ΚΚΕ», μπορεί και πρέπει να βγού όσο γίνεται πιο δυνατά, να ακουστούν απ' άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, να ακουστούν βροντερά σε όλη την Ευρώπη.
Η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ πιάνει τόπο μόνο αν συναντηθεί με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ
Μπροστά στη μάχη των εκλογών, απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όλους εκείνους, με τους οποίους βρεθήκαμε το προηγούμενο διάστημα πλάι - πλάι σε μικρές και μεγάλες μάχες του εργατικού κινήματος, του κινήματος της αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων, της νεολαίας, των γυναικών. Σε μικρούς και μεγάλους αγώνες για τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα του λαού, το εισόδημα, την ανεργία, την Υγεία και Πρόνοια, την Παιδεία, τα προβλήματα των νέων οικογενειών, την προστασία της μητρότητας.
Απευθυνόμαστε σε όσους νιώθουν ριζοσπάστες, αριστεροί, σε όσους είχαν επιλέξει τον Ιούνη του 2012 να μη στηρίξουν το ΚΚΕ. Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς που αγωνιούν ειλικρινά για την κατάσταση που βρίσκεται στη χώρα μας το λαϊκό κίνημα, δίνουν και οι ίδιοι μάχη από το δικό τους μετερίζι για την αναγέννησή του. Τους καλούμε να προβληματιστούν στο εξής:
-- Η αποδυνάμωση του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές, στο όνομα του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε περισσότερα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης;
-- Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφράστηκε μήπως σε άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στην κυβέρνηση για να ανακοπούν, να αναχαιτιστούν, να καθυστερήσουν μέτρα;
Η ίδια η πείρα έδειξε ότι συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Πήγε πίσω το κίνημα, καλλιέργησε κλίμα αναμονής ότι αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης στο ίδιο πλαίσιο, η οποία χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ, με τα μονοπώλια, με μία καλύτερη διαπραγμάτευση, θα λύσει τάχα τα προβλήματα.
Απευθυνόμαστε και σε όσους διατηρούν επιφυλάξεις για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τους προβληματίζει η προοπτική της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα, όπως λέμε εμείς, μιας τέτοιας επιλογής. Ωστόσο, λένε ότι «δεν πάει άλλο», ότι «κάτι καλύτερο πρέπει να γίνει».
Σε όλους αυτούς απαντάμε: Ελάτε να συζητήσουμε, ακούστε τις θέσεις του ΚΚΕ. Κρατήστε τις επιμέρους επιφυλάξεις και παρατηρήσεις σας. Τους λέμε όμως και το εξής:
Οσοι θέλετε να εκφράσετε την αντίθεσή σας με την ΕΕ, τις αντιλαϊκές πολιτικές της, μπορείτε αυτό αποτελεσματικότερα να το κάνετε, κυρίως μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, να γίνει ισχυρό και στην Ευρωβουλή, αλλά και στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Είναι το κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις, εξαρτήσεις, δεν τρέφει αυταπάτες για την ΕΕ, την κρίση, τους διάφορους θεσμούς, δεν έχει ουτοπικές αντιλήψεις για την πορεία της, είναι σε θέση να αποκαλύπτει στο λαό τα αντιλαϊκά σενάρια και σχέδια που εξυφαίνονται, να προετοιμάζει να τα αντιμετωπίσουμε.
Σε τελευταία ανάλυση, η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ πιάνει τόπο μόνο εάν συναντηθεί με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, της πρότασής του για τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση μπορεί να βάλει εμπόδια, να αναχαιτίσει αντιλαϊκά μέτρα, να έχει και επιμέρους επιτυχίες και πάνω από όλα να ανοίξει ο δρόμος για την αναγέννηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία που θα κατακτήσει, με το λαό στην εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους.
Η λογική του «μικρότερου κακού» γίνεται πάντα σκαλοπάτι για τα χειρότερα
Οσο καθυστερεί αυτή η προοπτική, με την ελπίδα ότι μπορεί η αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού και το νέο δίπολο να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση καλύτερη από την προηγούμενη, τόσο ο λαός θα μετρά νέες απώλειες. Τα οξυμένα και τα επείγοντα καθημερινά προβλήματα του λαού δε θα πρέπει να παραμερίσουν τη λαϊκή εμπειρία από τα χρόνια του δικομματισμού, που η εναλλαγή στη διακυβέρνηση γινόταν με την προσδοκία του «μικρότερου κακού» και αυτό το μικρότερο κακό γινόταν πάντα το σκαλοπάτι για το μεγαλύτερο κακό.
Και η θέση της ΝΔ για κυβερνητική σταθερότητα, και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβερνητική ανατροπή, και οι θέσεις των άλλων κομμάτων δεξιά και αριστερά, που αλλάζουν τίτλους, ονόματα και πρόσωπα, προκειμένου να αναβαπτιστούν στη συνείδηση του λαού είναι απόλυτα ενταγμένες στον ευρωμονόδρομο, στην αναγνώριση του χρέους, στο στόχο της ανταγωνιστικότητας. Είναι απόλυτα ενταγμένες στο δρόμο που μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.
Εφιστούμε την προσοχή να μην παγιδευτεί ο λαός σε μια προεκλογικού χαρακτήρα δικομματική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για απίθανα δευτερεύοντα ζητήματα, σαν αυτά που σωρηδόν εμφανίζονται στο δημόσιο λόγο τους τελευταία, προκειμένου να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση, να κρυφτούν οι συγκλίσεις τους στο σημερινό αντιλαϊκό δρόμο.
Τα γνωρίσαμε όλα αυτά πολλές φορές στο παρελθόν. Κάθε φορά που δεν είχαν άλλο πεδίο αντιπαράθεσης έβγαζαν στην επιφάνεια υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα, τους κλέφτες, τη διαφθορά. Ξανά σήμερα έχουν βγει τα μαχαίρια που δεν αγγίζουν μόνο το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, αλλά και τμήματα του κεφαλαίου, του οικονομικού κατεστημένου. Εχουν να κάνουν με οξυμένες αντιθέσεις, όχι μόνο εγχώριας αντιπαράθεσης, αλλά και μεγάλων αντιθέσεων και ανταγωνισμών, όπου παίρνουν μέρος ευρωπαϊκοί, αμερικάνικοι, ασιατικοί και άλλοι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Και με τέτοια ζητήματα έχει σχέση η επιχειρούμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, αλλά και η διαπάλη για το ποιος θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ολα αυτά - σκανδαλολογία, διαφθορά, εξεταστικές επιτροπές κ.λπ. - όσο κι αν είναι ανάγκη να διερευνηθούν όλα σε βάθος, όμως, την ίδια στιγμή πρέπει να πούμε ότι χρησιμοποιούνται, για να διευκολύνουν τον αποπροσανατολισμό του λαού, να διευκολύνουν την επιχείρηση αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ποτέ δεν μπαίνει το μαχαίρι το κόκαλο.
Και παρεμπιπτόντως. Αλήθεια τι γίνεται με τη λίστα Λαγκάρντ; Πού κολλάει η υπόθεση; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι φταίει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά δημόσια ότι έχει δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να προχωρήσει γρήγορα τον έλεγχο για τα εκατομμύρια των επιτήδειων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονοεί ότι το ΣΔΟΕ και οι υπάλληλοί του δεν προχωράνε τον έλεγχο; Τι ακριβώς συμβαίνει; Αν είναι έτσι, ποιος θα μας απαντήσει; Τι παιχνίδια παίζονται πίσω από τις πλάτες του λαού;
Να τιμωρηθούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όσοι εξαπατούν λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει «των λαών»
Δε μας διαφεύγει ότι κινητικότητα δεν υπάρχει μόνο μέσα στο αστικό σύστημα για την αναμόρφωσή του, για την προβολή νέων σχηματισμών φτιαγμένων από τα ίδια φθαρμένα υλικά, αλλά υπάρχει και μέσα στο λαό.
Η φιλολογία αυτή έχει στόχο, εκτός των άλλων, για να μπαίνουν και νέα εμπόδια, να εγκλωβίζεται ο λαός μας - ο οποίος σήμερα μετακινείται από τα παραδοσιακά κόμματα - σε ίδιας κοπής σχηματισμούς, για να μπορεί το σύστημα να ελέγχει πάλι το λαό και τις διαθέσεις του.
Με αυτήν την έννοια, υπάρχει και ατομική ευθύνη όλων μας, του καθένα μας ξεχωριστά, για τις επιλογές που θα κάνουμε στις εκλογές, να αντισταθούμε σαν λαός μαζικά σε αυτά, να ισχυροποιήσουμε το ΚΚΕ.
Συνεπώς, στη μάχη των ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών πρέπει να τιμωρηθούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, είτε συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Να τιμωρηθούν όλοι εκείνοι που, με ψέματα και τρομοκρατία, διέδωσαν τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη, σύγκλιση, αλληλεγγύη για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης μέσα στην ΕΕ. Και εξακολουθούν και σήμερα να καλλιεργούν τον ίδιο μύθο. Να τιμωρηθεί ο πυρήνας της πολιτικής και της δράσης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή τους υπέρ των μονοπωλίων, υπέρ του μονόδρομου της ΕΕ. Δε συνιστά πραγματική τιμωρία, πολύ περισσότερο βήμα αντίστασης, η μετακίνηση από ένα κόμμα του ευρωμονόδρομου σε άλλο, π.χ. από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ που εξαπατά το λαό ότι η ΕΕ, από τα μέσα και από τα πάνω, με τις διαπραγματεύσεις και τάχα καλύτερες συμμαχίες, θα μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκή Ενωση των λαών»!
Αποτελεί τεράστια υποκρισία και κοροϊδία η στάση ορισμένων κομμάτων, των λεγόμενων αντιμνημονιακών δυνάμεων που, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο είτε του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ είτε ως πρόσωπα και δυνάμεις, που ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, πρωτοστάτησαν στην ωραιοποίηση της ΕΕ στα μάτια του λαού, έκαναν επιστήμη και επάγγελμα την ευρω-λαγνεία, σήμερα που η ΕΕ αποκαλύφθηκε στα μάτια των λαών, τώρα κάνουν κριτική στην τρόικα - λες και η τρόικα δεν είναι η ίδια η ΕΕ και οι θεσμοί της, οι μηχανισμοί της - κάνουν κριτική στην Μέρκελ, ενώ εμφανίζονται ερωτευμένοι πότε με τον Ολάντ, πότε με τον Κάμερον, πότε με τον Ισπανό, εμφανίζονται ως ευρωσκεπτικιστές.
Ιδιαίτερη ευθύνη, και λόγω της θέσης του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδίδει τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ στο νεοφιλελευθερισμό, στη Γερμανία, στην κακή αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, στην εκμετάλλευση των χωρών του Νότου από το Βορρά κ.λπ. Από τη μία. «ανέχεται» την κριτική της ΝΔ, ότι είναι δήθεν αντιευρωπαϊκό κόμμα για να κλείνει και το μάτι σε ριζοσπάστες ψηφοφόρους, και από την άλλη υπερασπίζεται την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά τον πόλεμο, που δήθεν στηριζόταν στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην ισότητα, στην αλληλεγγύη κ.λπ. και που σήμερα ως ένα βαθμό παραβιάζεται, προκειμένου πάλι να ψαρεύει σε θολά νερά.
Δείτε, για παράδειγμα, τη συζήτηση για το μνημόνιο και την τρόικα, στο πλαίσιο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία του αυτήν την επιτροπή, έκανε σημαία του τις πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου για τον έλεγχο στην τρόικα και ενώ το Ευρωκοινοβούλιο είχε στηρίξει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ανθρακες ο θησαυρός. Το συμπέρασμα αυτής της επιτροπής ήταν ότι τα μνημόνια καλώς έγιναν και απλά η τρόικα πρέπει να έχει «δημοκρατικό έλεγχο». Αυτή είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΕ.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Και με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να πω ορισμένα πράγματα ακόμη πάνω σε αυτά.
Διαφωνούμε ριζικά με όλους εκείνους, που, με κροκοδείλια δάκρυα, βγαίνουν σήμερα και λένε ότι η κρίση, τα μνημόνια, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ανέτρεψαν τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, τα ιδεώδη της ΕΕ, την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Οσοι τα λένε όλα αυτά και από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και από τα άλλα κόμματα κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για το ότι έκρυψαν και κρύβουν από τον ελληνικό λαό την αλήθεια για το τι είναι η ΕΕ.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών ίσα - ίσα επιβεβαίωσαν τα βασικά χαρακτηριστικά της ΕΕ, ως συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών με διαφορετική οικονομική και πολιτική δύναμη, που φτιάχτηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ΕΕ σε βάρος των λαών.
 • Το Μνημόνιο ήταν η εξειδίκευση της γενικής πολιτικής της ΕΕ σε συνθήκες κρίσης στην Ελλάδα, επομένως η εναντίωση στο Μνημόνιο πρέπει να είναι εναντίωση στην ΕΕ και στη στρατηγική της ΕΟΚ από την ίδρυσή της το 1957, από τη μετεξέλιξή της σε ΕΕ το 1992. Τα σημερινά προβλήματα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, στο σύνολο της ΕΕ, δεν είναι γενικά προβλήματα της Ευρώπης ως ηπείρου, αλλά προβλήματα της καπιταλιστικής Ευρώπης, της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.
 • Η αλήθεια είναι ότι τα αντιλαϊκά μέτρα αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όλων των χωρών, ανεξάρτητα από μνημόνια και χρέη. Σε άλλες χώρες πάρθηκαν στη 10ετία του '90 και σε άλλες στη 10ετία του 2000, σε άλλες μαζεμένα με τη μορφή «σοκ», όπως στην Ελλάδα σε συνθήκες κρίσης, σε άλλες σταδιακά, όπως στην ίδια τη Γερμανία. Βέβαια, υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα ως προς τις εργατικές κατακτήσεις, τις κοινωνικές ανάγκες, το ύψος της ανεργίας.
Αυτό συμβαίνει όχι γιατί στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μια όχι καλά επιλεγμένη πολιτική, αλλά γιατί η αφετηρία της ήταν σε χειρότερη θέση μέσα στην Ευρωζώνη. Για παράδειγμα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι η γενική πολιτική που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει την αγροτική παραγωγή και τη γη σε λιγότερα χέρια. Εγινε, όμως, πιο επώδυνη στις χώρες που είχαν ακόμα πολυάριθμο το τμήμα των μικροπαραγωγών. Ομως, η τάση συρρίκνωσης εργατικού - λαϊκού εισοδήματος και κοινωνικών παροχών είναι γενική για όλους τους λαούς της ΕΕ. Το ίδιο συνέβη και με άλλους κλάδους, όπου η ενσωμάτωση στην ΕΕ, η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων οδήγησε σε συρρίκνωση κλάδων, όπως η κλωστοϋφαντουργία και τα ναυπηγεία.
 • Η ΕΕ και η ΟΝΕ από την αρχή ήταν μια συμμαχία καπιταλιστικών κρατών και όπως σε κάθε τέτοια συμμαχία οι σχέσεις μεταξύ των κρατών χαρακτηρίζονται από ανισοτιμία και ανισομετρία.
 • Η βαθιά οικονομική κρίση συνέβαλε στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στον ηγετικό σκληρό πυρήνα της ΕΕ, υπέρ της Γερμανίας και σε βάρος της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ετσι, οξύνονται παραπέρα οι ανταγωνισμοί τους.
 • Πάνω στο έδαφος αυτών των αντιθέσεων, οξύνεται και η διαπάλη για την κατανομή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, η διαπάλη για τη συνταγή διαχείρισης της κρίσης. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας πιέζουν τη Γερμανία να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος για τη διαχείριση του χρέους των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης και να περιορίσει τα εμπορικά της πλεονάσματα. Αυτή η διαπάλη, σε καμιά περίπτωση, δε γίνεται για τα συμφέροντα των λαϊκών δυνάμεων, δεν αφορά τους λαούς είτε των ισχυρότερων είτε των πιο αδύναμων καπιταλιστικών οικονομιών.
 • Αναζητούνται συμβιβασμοί ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, αλλά κανένας συμβιβασμός, που πάντα θα είναι προσωρινός, δεν μπορεί να αποτρέψει την υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων, την περιοδική εκδήλωση κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και τις επιπτώσεις της ανισόμετρης ανάπτυξης.
 • Τα επόμενα χρόνια θα φανούν πιο καθαρά οι δυσκολίες των καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης, που συμμετέχουν στην ΕΕ, να αντιμετωπίσουν την κρίση, την αναιμική ανάπτυξη, τις μεταξύ τους ανισότιμες σχέσεις και ανταγωνισμούς.
 • Τώρα, λοιπόν, πρέπει οι λαοί να παρέμβουν, για να μην επιτρέψουν τα σχέδια, που θα δώσουν ανάσα ζωής και χρονικό περιθώριο να συνεχίσει η ΕΕ την ορμητική επίθεσή της στην εργατική τάξη, στους εργαζομένους. Να μην μπλεχτούν οι λαοί σε ανταγωνισμούς, που μπορεί να φέρουν πιο κοντά παλιούς και νέους τοπικούς πολέμους είτε στο έδαφος της Ευρώπης είτε στον ευρύτερο χώρο.
 • Να μην παγιδευτούν στα δόκανα δυνάμεων που εκφράζουν συντηρητικές, οπισθοδρομικές και αντιδραστικές απόψεις που με το μανδύα του «ευρωσκεπτικιστή» υπηρετούν τον εθνικισμό της αστικής τάξης, την αναζήτηση ή αναδιάταξη των συμμάχων της ή εκφράζουν ουτοπικές θέσεις ότι η ΕΕ μπορεί να αναδομηθεί με άλλου τύπου σύμβαση, που θα εξασφαλίζει αναδιανομή προς όφελος των ασθενέστερων οικονομιών και των λαϊκών δυνάμεων.
 • Οσοι σήμερα μιλάνε στο όνομα της εθνικής ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και άλλα τέτοια, είναι οι ίδιοι που λοιδορούσαν τη θέση του ΚΚΕ που έλεγε ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, της ΟΝΕ ή άλλων συμμαχιών, που μπορεί να δημιουργηθούν αύριο, αν επικρατήσουν στην ΕΕ οι φυγόκεντρες δυνάμεις, η αστική τάξη παραχωρεί μέρος της κυριαρχίας της συνειδητά, για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Μας αποκαλούσαν κολλημένους και δογματικούς, που δεν μπορούμε δήθεν να κατανοήσουμε τις σύγχρονες εξελίξεις, όταν λέγαμε ότι όποια μορφή και αν πάρει η ΕΕ, η εθνική βάση του κεφαλαίου διατηρείται και αναπαράγει και τους ανταγωνισμούς. Οτι διατηρείται το εθνικό πεδίο πάλης και ότι κυρίως σε εθνικό πεδίο πρέπει να διεξάγεται από κάθε λαό η πάλη, για να αλλάξει η ζωή του, να ανατρέψει το σύστημα που τον κάνει να υποφέρει.
Αποδέσμευση από την ΕΕ σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους
Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια ήταν το μόνο κόμμα που αποκάλυψε στον ελληνικό λαό την αλήθεια για το χαρακτήρα της ΕΕ και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες από την πορεία ενσωμάτωσης της χώρας σε αυτή τη συμμαχία καπιταλιστικών κρατών.
Αποκαλύψαμε ότι η ΕΕ είναι κόλαση για όλους τους λαούς της. Η συμμετοχή ΚΚ σε κυβερνήσεις των χωρών - μελών όχι μόνο δε συνέβαλε στον εξανθρωπισμό αυτού του αντιδραστικού οικοδομήματος, αλλά, αντίθετα, αυτά τα κόμματα ενσωματώθηκαν και στήριξαν αντιλαϊκές αποφάσεις.
Αποκαλύπτουμε τον ουτοπικό και αντιδραστικό χαρακτήρα απόψεων που προωθούν ορισμένες πρώην συνιστώσες και σημερινά «ρεύματα» του ΣΥΡΙΖΑ, το «σχέδιο Β» του Αλαβάνου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και αστικές πολιτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες της ΕΕ, που μιλάνε μόνο για «έξοδο από το ευρώ» ή για «σκέτη αποδέσμευση», χωρίς άλλες προϋποθέσεις, χωρίς ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και στρατηγική σύγκρουσης, χωρίς το κυριότερο: Την πάλη για να περάσουν τα εργαλεία της ανάπτυξης, της οικονομίας, στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού, στη δική του εξουσία.
Αυτές οι θέσεις δεν είναι ούτε αριστερές, ούτε προοδευτικές. Αφήνουν το λαό εκτεθειμένο, απροετοίμαστο. Τέτοιες θέσεις, φυσικά με διαφορετικό σκεπτικό, έχουν και αντιδραστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, εκφράζοντας τμήματα της αστικής τάξης τους. Δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια, αν οξυνθούν οι αντιθέσεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αστικές τάξεις διαφόρων χωρών να κάνουν τέτοιες επιλογές, αν δουν ότι η παραμονή στην ΕΕ δεν τους συμφέρει πλέον, ότι τους συμφέρει η ένταξη σε μία άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία.
Είναι, όμως, άλλο η αποδέσμευση σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και άλλο η συγκυριακή έξοδος από την ΕΕ - Ευρωζώνη με επιλογή δυνάμεων του ντόπιου ή ξένου κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική, που αποσυνδέει την αντιπαράθεση με την ΕΕ από την πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, αφήνει στο απυρόβλητο την εγχώρια καπιταλιστική τάξη που καθοδηγεί την αντιλαϊκή επίθεση.
Ταυτόχρονα, σταθερά αποκαλύπτουμε στο λαό την εγκληματική ναζιστική συμμορία της ΧΑ, αυτά τα τσιράκια των μονοπωλίων που τάχατες μιλάνε αντιευρωπαϊκά, αντισυστημικά, προσπαθώντας να κρύψουν ότι βρίσκονται στην υπηρεσία αντιδραστικών τμημάτων του εγχώριου και προπάντων ξένου κεφαλαίου και που τώρα ετοιμάζονται, και λόγω Αποκριάς, μιας και ανοίγει το τριώδιο, να μεταμφιεστούν από «χρυσαυγίτες» σε «εθναυγίτες».
Ισχυρό ΚΚΕ, εγγύηση στην πάλη ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στους δήμους και τις περιφέρειες, στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, είναι εγγύηση για ισχυρή αντιπαράθεση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, στην πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων.
Το ΚΚΕ είναι εγγύηση γιατί παλεύει με επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα, δεν κουράζεται, αντέχει.
Παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, παλεύει με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Παλεύουμε για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα.
Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, που αυτές τις μέρες βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, στήνουν τα μπλόκα τους, για να μη χάσουν το χωράφι τους, το σπίτι τους, το βιος τους από τις τράπεζες, τους μεγαλεμπόρους και τους βιομηχάνους αγροτικών εφοδίων. Και με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να χαιρετίσουμε σήμερα τη μαζική συμμετοχή αγροτών στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για την επιβίωσή τους, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει.
Καλούμε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα με κάθε τρόπο να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η φτωχή αγροτιά και να τον μετατρέψουν ταυτόχρονα σε αγώνα για το δίκιο του λαού, προκειμένου να έχει ντόπια, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα για τις διατροφικές ανάγκες του.
Στεκόμαστε στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων, κατά των μονοπωλίων που τους συντρίβουν, κατά της αισχροκέρδειας των τραπεζών και της σκληρής φορολογίας.
Διεκδικούμε το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, Υγεία - Πρόνοια, φθηνά και ποιοτικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, δωρεάν πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές.
Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για την ενίσχυση των "στεγνών" προγραμμάτων, για την προστασία των νέων, τη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, τις άμεσες ανάγκες των νέων ζευγαριών.
Για δημόσιους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων. Κατάργηση των τροφείων. Κρατικό δίκτυο υποδομών, κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας.
Το ΚΚΕ απαιτεί άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους και στους αγρότες που ξεκληρίστηκαν.
Διεκδικούμε αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, δημόσια έργα υποδομών που ανοίγουν δουλειές, βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και μέτρα άμεσης αντιμετώπισης καταστάσεων μετά από ένα σεισμό. Καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων συνανθρώπων μας από τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά.
Διεκδικούμε τη μετατροπή σε δημόσια περιουσία όλων των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων, προστασία και διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων.
Περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων και αποκλειστικά κρατική και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και την αξιοποίησή τους συνολικά στη χώρα και κατά υδατικά διαμερίσματα.
Προστασία ελεύθερων χώρων από την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση, των ποταμών, λιμνών, θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση και των παραλιών από τα φερτά υλικά.
Δίνουμε μάχες παντού για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών
Το ΚΚΕ είναι εγγύηση γιατί δίνει μάχες στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, έχει καταθέσει σημαντικές προτάσεις νόμων για ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών που φυσικά καταψηφίζονται από τα άλλα κόμματα, αντιτάσσεται στα αντιλαϊκά μέτρα, ενημερώνει τους εργαζόμενους, είναι η δική τους φωνή.
Για να μην επιτρέψουμε να περάσει καμιά κατάσχεση λαϊκής κατοικίας, κανένας πλειστηριασμός.
Για να μην υπάρξει κανένας φόρος για το σπίτι της λαϊκής οικογένειας, την αγροικία, την παραθεριστική κατοικία. Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και οι φόροι για τη φτωχολογιά.
Να μειωθούν άμεσα, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τους πλειστηριασμούς και τους φόρους, όλα τα χρέη των λαϊκών οικογενειών, είτε αφορούν στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια ή κάρτες.
Να σταματήσει η κοροϊδία με το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση. Αμεση ανακούφιση στα λαϊκά νοικοκυριά μπορεί να δώσει μόνο η δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η μείωση για ανέργους, χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, η κατάργηση όλων των φόρων και των χαρατσιών στα τιμολόγια καθώς και η απαγόρευση της διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και η επανασύνδεσή της στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν, όπως απαιτεί το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.
Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Να απαλλαγούν οι άνεργοι από φόρους, χαράτσια, οφειλές, χρέη, από τα πανάκριβα εισιτήρια στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.
Απαγόρευση ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Για δωρεάν και ασφαλές φάρμακο για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
Κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών φαρμάκου, για κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διακίνησης φαρμάκων από τα κρατικά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και το κρατικό δίκτυο φαρμακείων σε όλη τη χώρα.
Σύγχρονες και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με πανελλαδική ανάπτυξη δημόσιων υποδομών, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με χρηματοδότηση. Να μην κλείσει καμία δημόσια μονάδα (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, υγειονομική μονάδα ΕΟΠΥΥ), να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, να αξιοποιηθούν όλοι στην ανάπτυξη του ενιαίου, καθολικού, δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας.
Παλεύουμε και υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης της ελληνικής αγροτιάς. Λέμε όχι στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, εδώ το δίνουν στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα, εφόδια και έργα υποδομής.
Κατάργηση των χαρατσιών στα σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις κ.ά., όπως και στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ενίσχυση της κτηνοτροφίας με επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Να μη μείνει κανένας μόνος του σε αυτή την κρίση, σε αυτή την λαίλαπα.
Να βγει ισχυρός ο λαός, με ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Για όλους αυτούς τους λόγους έχει πρωταρχική σημασία στη δύσκολη διπλή εκλογική μάχη, αυτή των ευρωεκλογών και των εκλογών για τη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση, τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ να βγουν ενισχυμένα, ισχυρά!
Μια μάχη που θα τη δώσουμε ενιαία, σαν ένας άνθρωπος, χέρι χέρι, όλοι μαζί, από όποια θέση ταχθούμε ο καθένας. Γιατί ενιαία είναι η αντιλαϊκή πολιτική που διαπερνά όλους τους μηχανισμούς, από το Ευρωκοινοβούλιο μέχρι τους δήμους και τις περιφέρειες.
Το ΚΚΕ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της πάλης για την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των περιφερειών και των δήμων, στηρίζοντας τις προτάσεις των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με σήμα κατατεθέν το γαρίφαλο του αγώνα μας.
Για να μη συρρικνωθούν και καταργηθούν δομές και υπηρεσίες, όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητικά, πολιτιστικά κέντρα, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, τα κέντρα πρόληψης, μονάδες απεξάρτησης, αλλά, αντίθετα, να ενισχυθούν και διευρυνθούν.
Θα παλέψουμε για δραστική μείωση με στόχο την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών. Αξιοποίηση των όποιων κοινοτικών κονδυλίων χορηγούνται σήμερα για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, λαϊκών πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών.
Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα τους υποψήφιους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, καθώς και τους υποψήφιους δημάρχους σε όλους τους βασικούς δήμους της χώρας.
Πρόκειται για αγωνιστές της ζωής, με ενεργό συμμετοχή σε όλα τα μέτωπα του αγώνα, στους τόπους δουλειάς, στους εργατικούς κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τον επιστημονικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό χώρο, μέσα από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, τα κινήματα των γυναικών, των φοιτητών και σπουδαστών. Αγωνιστές, δραστήριοι μέσα στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, μέσα στη Βουλή, παντού όπου μπορούν να προσφέρουν για την ανακούφιση των εργαζομένων, για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, την προβολή των αιτημάτων, την οργάνωση της λαϊκής πάλης.
Είναι ονόματα που έχουν αφήσει παρακαταθήκη αγώνων και προσφοράς για το καλό του λαού και της νεολαίας της πατρίδας μας.
Ολοι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για τη νίκη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, που το ψηφοδέλτιο θα το ανακοινώσουμε αργότερα σε ξεχωριστή εκδήλωση, και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες.
Σας καλούμε όλους και όλες να συστρατευθείτε σε αυτό τον αγώνα!
Για να γίνει ισχυρός ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ μπροστά. Και στο Ευρωκοινοβούλιο και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια όλης της χώρας.
Ετσι μόνο θα ανοίξει ο δρόμος για να σπάσουμε οριστικά τα δεσμά των μονοπωλίων, των μεγάλων συμφερόντων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να μπορέσει ο λαός μας ελεύθερα να δημιουργήσει και να μεγαλουργήσει.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Σοφιανός Νίκος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
ΠΕΙΡΑΙΑ: Παντελάκη Ελπίδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δελλής Γιάννης, δάσκαλος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης, μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ (Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσ/νίκης), μέλος του ΔΣ Ε΄ΣΕΠΕ Θεσ/νίκης,
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ: Νοτάκης Γιάννης, Εκπαιδευτικός, μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, μέλος του ΔΣ της 5ης ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Αντωνάκης Βικέντιος, γεωπόνος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Γονέων 1ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς
ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ - ΕΥΟΣΜΟΥ: Ναθαναηλίδης Λεωνίδας, διαιτολόγος - διατροφολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Κορδελιού - Ευόσμου, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου
ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ: Βέλλης Χαράλαμπος, επαγγελματοβιοτέχνης, Δημοτικός Σύμβουλος Νεάπολης - Συκεών, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ)
ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ: Βούρτσας Γιώργος, δασολόγος - δημόσιος υπάλληλος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παύλου Μελά
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΒΕΡΟΙΑΣ: Μελιόπουλος Γιώργος, πυροσβέστης, Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας
ΝΑΟΥΣΑΣ: Καρτσιούνης Γιώργος, ορθοπεδικός, Δημοτικός Σύμβουλος Νάουσας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ
ΣΕΡΡΩΝ: Σαραντίδου Φιλιώ, εργαζόμενη στη ΔΕΥΑ (Δημ. Επιχ. Υδρευσης - Αποχέτευσης), Δημοτική Σύμβουλος Σερρών
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Παπαδόπουλος Μπάμπης, καθηγητής Β'βάθμιας εκπαίδευσης, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πιερίας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πιερίας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙΛΚΙΣ
ΚΙΛΚΙΣ: Φαχουρίδης Ιωάννης, αρχιτέκτονας, Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς, μέλος του ΔΣ Αρχιτεκτόνων Ν. Κιλκίς
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
ΠΕΛΛΑΣ: Αποστολίδης Χαράλαμπος, παιδίατρος
ΕΔΕΣΣΑΣ: Φουνταλής Μιχάλης, συνταξιούχος της ΔΕΗ, Δημοτικός Σύμβουλος Εδεσσας, μέλος του ΔΣ Συνταξιούχων ΔΕΗ Ν. Πέλλας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Χριστιανού Αγγελική, συνταξιούχος νηπιαγωγός, μέλος του ΔΣ Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυγύρου
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Δευτεραίος Σάββας, ακτινολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Θράκης
ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Φακιρίδης Νίκος, παιδίατρος, Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης
ΞΑΝΘΗΣ: Κολλάρος Γιώργος, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Ξάνθης
ΚΑΒΑΛΑΣ: Ποτόλιας Χρήστος, εκπαιδευτικός γεωλόγος, Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας
ΔΡΑΜΑΣ: Στεφανίδης Γιάννης, αγρότης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του ΚΚΕ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ: Λαμπαδά Χάρις, παιδίατρος, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ
ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Παπαναστασίου Βίκυ, δημόσιος υπάλληλος στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φλώρινας
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Χαραμοπούλου Βάσω, χημικός, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Καστοριάς του ΚΚΕ
ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Ντάγκα - Μπαρμπαγιάννη Παναγιώτα, εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Γρεβενών
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ: Χόλμπα Αντωνία, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Δήμας Δώρης, έμπορος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Τασιούλας Δημήτρης (Τάκης), αυτοαπασχολούμενος ηλεκτρολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Νόβας Γιάννης, συνταξιούχος γιατρός, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Κωνσταντίνου Γιώργος, τραπεζοϋπάλληλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ζακύνθου, πρόεδρος του Σωματείου Χρημ/κού, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού
ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Χαραλάμπους Χαράλαμπος, συνταξιούχος γιατρός, Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Γκισγκίνης Νίκος, έμπορος, Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλονιάς, στη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Κεφαλονιάς
ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Σταματέλου Δήμητρα, παθολόγος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας - Λευκάδας του ΚΚΕ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Παπανικολάου Τίμος, εφοριακός, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εφοριακών
ΠΑΤΡΑΣ: Πελετίδης Κώστας, καρδιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας, πρόεδρος Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ
ΠΥΡΓΟΥ: Γιάνναρος Χρήστος, μηχανολόγος - μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου
ΑΙΓΙΟΥ: Λαϊνάς Χρήστος, γιατρός, μέλος της ΤΕ Εδαφικού Τομέα Αχαΐας του ΚΚΕ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Νικολάου Δημήτριος, καθηγητής Λυκείου - φυσικός, Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης, μέλος Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ
ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Καρακάσης Μιχάλης, εργάτης στη βιομηχανία ΦΟΥΛΚΟΡ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Κουφαλάκος Παναγιώτης, εργαζόμενος στη ΔΕΥΑ, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης), αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, επικεφαλής της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Κρανιάς Βασίλης, υπάλληλος στον ΟΤΕ, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, στέλεχος του ΠΑΜΕ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Καΐκης Γεώργιος, εκπαιδευτικός - γυμναστής, Δημοτικός Σύμβουλος Τρικάλων
ΒΟΛΟΥ: Νάνος Αποστόλης, εργαζόμενος στη ΔΕΗ, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
ΛΑΡΙΣΑΣ: Λαμπρούλης Γιώργος, πνευμονολόγος, βουλευτής, Δημοτικός Σύμβουλος Λάρισας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Σταματούκος Ευάγγελος, δημόσιος υπάλληλος στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Περιφέρειας, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλκίδας, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Περ. Ενότητας Εύβοιας
ΛΑΜΙΕΩΝ: Χρονάς Τάσος, γιατρός, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Κοτσικώνας Νώντας, δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Λιβαδειάς
ΔΕΛΦΩΝ: Ιωσηφίδης Γιώργος, συνταξιούχος ΙΚΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Δελφών, πρόεδρος Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Φωκίδας
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ: Παπαροϊδάμης Β., συνταξιούχος ΑΤΕ
ΘΗΒΑΣ: Τουλουμάκος Αντώνης, Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Θήβας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Συντιχάκης Μανώλης, κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου, πρόεδρος Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ηρακλείου
ΧΑΝΙΩΝ: Παπαντωνάκης Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων, μέλος Γραμματείας Χανίων της ΠΑΣΕΒΕ, πρόεδρος Αθλητικού Συλλόγου «ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ»
ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Μανουσογιάννης Μανούσος, Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, μέλος της Γραμματείας Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάγκαλος Γιώργος, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεραμβέλλου, μέλος Γραμματείας Λασιθίου του ΠΑΜΕ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΡΟΔΟΥ: Πότσος Καλετός (Τάκης), ιδιωτικός υπάλληλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ
ΚΩ: Μακρή Κυριακή (Κική), ξενοδοχοϋπάλληλος, Δημοτική Σύμβουλος Κω, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Β. Δωδεκανήσου
ΝΑΞΟΥ: Ψαρά Ευδοκία, δασκάλα, Δημοτική Σύμβουλος Νάξου
ΣΕΡΙΦΟΥ: Χρησολωράς Θεόδωρος, αυτοαπασχολούμενος τεχνίτης, Δημοτικός Σύμβουλος Σερίφου
ΚΑΛΥΜΝΟΥ: Χούλης Σακελάρης (Σάκης), Κοινωνιολόγος, μέλος Τομεακής Επιτροπής Β. Δωδ/νήσου
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: Αργυρού Μαρία, τραπεζοϋπάλληλος, Δημοτικός Σύμβουλος Σαντορίνης

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ - ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Παφίλης Αθανάσιος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ)
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Πέρρος Γιώργος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Μαυρίκος Γιώργος, Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ)
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Μπαλού Αλεξάνδρα, τραπεζοϋπάλληλος, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, Περιφερειακή Σύμβουλος
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ: Πρωτούλης Γιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Συρίγος Βάλσαμος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Κουμπούρης Δήμος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων
ΠΕΙΡΑΙΑ: Μανουσογιαννάκης Γιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Περιφερειακός Σύμβουλος
ΝΗΣΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: Τζατζάνης Κώστας, αρχιτέκτονας - πολεοδόμος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πειραιά
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ζιώγας Γιάννης, πανεπιστημιακός, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ιγνατιάδης Θεόδωρος, κτηνίατρος, Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμης
ΗΜΑΘΙΑΣ: Τσίτσης Σάκης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Νάουσας, μέλος της ΕΕ του ΔΣ ΟΕΚΙΔΕ (Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδος)
ΚΙΛΚΙΣ: Χαλίτσιος Κώστας, φαρμακοποιός
ΠΙΕΡΙΑΣ: Ρούτσας Αλέκος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ Πιερίας
ΠΕΛΛΑΣ: Ούγγρινος Αλέκος, πρόεδρος Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων Παρ. Γιαννιτσών, μέλος της ΔΕ ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) Κεντρικής Μακεδονίας
ΣΕΡΡΩΝ: Ρακιτζή Τιμοθέα, δικηγόρος, Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Σμυρλής Νίκος, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας Κεντρικής - Βόρειας Χαλκιδικής
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Τρέλλης Χρήστος, γεωπόνος, Περιφερειακός Σύμβουλος
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΕΒΡΟΥ: Βλισίδης Τάσος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ
ΡΟΔΟΠΗΣ: Βαργεμίδης Νίκος, δημόσιος υπάλληλος στη Στατιστική Υπηρεσία, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ
ΞΑΝΘΗΣ: Βογιατζής Κώστας, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Ξάνθη και εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης
ΚΑΒΑΛΑΣ: Κοντογεωργίου Θεόδωρος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΒΕ
ΔΡΑΜΑΣ: Μήτρου Γιώργος, Τεχνολόγος γεωπόνος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Βήττας Γιάννης, δικηγόρος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Τάτσιος Νίκος, υδραυλικός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Ζέγας Λεωνίδας, Δημοτικός Σύμβουλος Καστοριάς
ΚΟΖΑΝΗΣ: Τσίγκα Εφη, γεωπόνος, Δημοτική Σύμβουλος Σερβίων - Βελβεντού
ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Καραντζίδης Βασίλης, δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Φλώρινας, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Τσουμάνη Ολγα (Ολυ), δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πρέτζας Γιώργος, νοσηλευτής, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων)
ΑΡΤΑΣ: Ζιώβας Βασίλης, δημοτικός υπάλληλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Παπαθεοδώρου Γιάννης, Συνταξιούχος ΙΚΑ, Γραμματέας ΚΟ Ηγουμενίτσας
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Κωτσαντής Κώστας, οικονομολόγος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Γουλής Θόδωρος, παθολόγος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Βεροιώτης Μάκης, οικοδόμος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας
ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Μπορμπότης Γιάννης, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ: Μαντζουράτος Δημήτρης, εκπαιδευτικός, Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης
ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Κορφιάτης Γιάννης, συνταξιούχος δάσκαλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Καραθανασόπουλος Νίκος, οικονομολόγος, βουλευτής, εκπρόσωπος του ΔΣ της ΕΝΠΕ, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: Κοτοπούλης Σπύρος, Αγρότης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτ/νίας
ΑΧΑΪΑΣ: Κεραμιδάς Στάθης, δημοσιογράφος, Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας, μέλος ΕΣΗΕΠΗΝ (Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων)
ΗΛΕΙΑΣ: Καραπάνος Γιώργος, επαγγελματοβιοτέχνης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Γόντικας Νίκος, δημόσιος υπάλληλος - εφοριακός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελ/νήσου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΔΟΥ Αρκαδίας - Λακωνίας - Μεσσηνίας
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Μπαβέλη Ναυσικά, αγρότισα, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αργους - Μυκηνών
ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Γούργαρης Βαγγέλης, συνταξιούχος ΔΕΗ, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Μπράβος Ηλίας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Μαστρογιαννόπουλος Δημήτρης, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Διασάκος Νίκος, Οδοντίατρος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας, μέλος ΔΣ Συλλόγου Οδοντιάτρων Καλαμάτας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Μπούτας Βαγγέλης, αγρότης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΛΑΡΙΣΑΣ: Τσιαπλές Τάσος, ιδιωτικός υπάλληλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Λούμας Γιώργος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ
ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Μπακάση Βάσω, νοσηλεύτρια, εκλεγμένη στο Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων)
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Χαλάτσης Αστέρης, εκπαιδευτικός, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Μαρίνος Γιώργος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Γκικόπουλος Γιώργος, ιδιωτικός υπάλληλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας
ΕΥΒΟΙΑΣ: Ντούρου Σοφία, Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος)
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: Σερετάκης Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος Καρπενησίου, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Μπασδέκης Κώστας, γεωπόνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Λαμίας
ΦΩΚΙΔΑΣ: Τσελές Δρόσος, μηχανικός Περιβάλλοντος, Δημοτικός Σύμβουλος Δελφών
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ορφανός Στέλιος, πολιτικός μηχανικός, Περιφερειακός Σύμβουλος
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Βρύσαλης Δημήτρης, νοσηλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος, μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου)
ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Σιμεωνίδης Σίμος, οικονομολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Σητείας
ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Μανουσάκης Νίκος, οικοδόμος, μέλος της πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
ΧΑΝΙΩΝ: Μαρινάκης Αλέκος, πολιτικός επιστήμονας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Κόρακας Στρατής, οικονομολόγος
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΛΕΣΒΟΥ: Κουντουρέλης Ηρακλής, δ/ντής στο τμήμα Πολιτισμού της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αντιπρόεδρος στο σωματείο Γραμματείας Αιγαίου
ΧΙΟΣ: Αμπαζής Γιώργος, δάσκαλος, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, πρόεδρος νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ Χίου
ΣΑΜΟΣ - ΙΚΑΡΙΑ: Δράκος Αντώνης, συνταξιούχος της ΔΕΗ, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Καφαντάρη Λίλα, ηθοποιός, Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Αιγαίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Κοτσαδάμ Λουκάς, υπάλληλος στον ΟΤΕ, μέλος Επιτροπής Περιοχής Αιγαίου
ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Σιγάλας Βαγγέλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Φασιστικό παρακλάδι από τους χρυσαυγίτεςΦασιστικό παρακλάδι από τους χρυσαυγίτες


Στη δημιουργία του κόμματος «Εθνική Αυγή» ανακοίνωσε ότι προχώρησε η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Τη σχετική αναγγελία έκανε το Σάββατο ο βουλευτής της ΧΑ, Ηλίας Κασιδιάρης, αναφέροντας ότι αυτή η κίνηση έγινε για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ. Πέρα από το ποιες διεργασίες ενδεχομένως να γίνονται στο εσωτερικό της φασιστικής οργάνωσης -υπενθυμίζουμε το σενάριο μιας «σοβαρής» Χρυσής Αυγής και τις σχετικές προτροπές αστών δημοσιολόγων προς αυτήν την κατεύθυνση-, το μόνο βέβαιο είναι ο εγκληματικός χαρακτήρας της ΧΑ (ή όπως αλλιώς μετονομαστεί). Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με το οργανωμένο κίνημά τους, είναι αυτοί που πρέπει να απομονώσουν τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Εκαναν θάλαμο αερίων το σταθμό του τρένου

Εκαναν θάλαμο αερίων το σταθμό του τρένου


Με επέμβαση των ΜΑΤ έληξε το περασμένο Σάββατο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνομικές δυνάμεις, με αφορμή περιστατικό έξω από το ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία», απώθησαν τους διαδηλωτές προς τη Μητροπόλεως και την Ερμού. Παράλληλα, συνέχισαν τη «δράση» τους στο Μοναστηράκι -πλατεία και σταθμοί «Μετρό» και ΗΣΑΠ- ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες, έγινε χρήση χημικών στο σταθμό του «ηλεκτρικού». Το αποτέλεσμα της δράσης της Αστυνομίας, που εξαπέλυσε κυνηγητό ακόμα και μέσα στις σιδηροδρομικές γραμμές, ήταν 14 συλλήψεις και 20 προσαγωγές. Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν χτες 11 συλληφθέντες στα επεισόδια. Από αυτούς, δύο είναι ανήλικοι, σε βάρος του δεύτερου ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα, επειδή φέρεται να είχε καλυμμένα χαρακτηριστικά. Οκτώ από τους συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο μονομελές για διατάραξη κοινής ειρήνης και αθωώθηκαν. Ενας Τούρκος υπήκοος που τραυματίστηκε, διώκεται για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και φθορές, βάσει του νόμου περί δραστών με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Για την πανδημία του καπιταλισμού ποιος θα μιλήσει;

Μέσα σε αυτή την απίστευτη τραγωδία της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού -μη συμβατή, κατά τη γνώμη μου, με την εξέλιξη της ι...

TOP READ