27 Αυγ 2014

Πορνείον ‘‘Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΣ’’

Πορνείον ‘‘Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΣ’’





   Η Ευρωπαική Ενωση εκτός από οικονομικός, πολιτικός, πολιτισμένος και ανθρώπινος είναι και ένας σοβαρός οργανισμός. Ως σοβαρός οργανισμός, λοιπόν, χαρακτηρίζεται από την άρτια μεθοδολογία και την μεθοδικότητα με την οποία κάνει τις δουλειές του. Μια από τις δουλειές, δε, της ΕΕ είναι και ο καθορισμός των κανόνων για την σύνταξη των εθνικών προυπολογισμών των κρατών– μελών της.
   Ας έρθουμε, τώρα, στο επίδικο:
   Από την 1η Σεπτέμβρη του 2014, σε λίγες μέρες δηλαδή, οι κανόνες σύνταξης των εθνικών προυπολογισμών αλλάζουν. Ετσι αποφάσισε η ΕΕ. Πριν σας πούμε τι συγκεκριμένα αποφάσισε θα σταθούμε στο αξιομνημόνευτο σκεπτικό με το οποίο αποφάσισε ό,τι αποφάσισε.
   Λέει η ΕΕ: Κάθε οικονομική δραστηριότητα θεωρείται συναλλαγή υπό την προυπόθεση ότι οι συναλλασσόμενοι συμμετέχουν σ’ αυτήν κατόπιν αμοιβαίας μεταξύ τους συμφωνίας. Κάθε τέτοια οικονομική δραστηριότητα και συναλλαγή  - λέει η ΕΕ - πρέπει να εντάσσεται και να προσμετράται στο ΑΕΠ της κάθε χώρας Λαμπρά!
   Μα – τίθεται το ερώτημα: Υπάρχουν και συναλλαγές που είναι παράνομες, όπως για παράδειγμα το εμπόριο ναρκωτικών. ‘Η το παράνομο εμπόριο όπλων. ‘Η το λαθρεμπόριο γενικώς. Υπάρχουν επίσης συναλλαγές που κινούνται στη σφαίρα της παραοικονομίας ή που εν πάση περιπτώσει δεν συνιστούν αυτό που θα αποκαλούσαμε «οικονομικό αναπτυξιακό πρότυπο», όπως για παράδειγμα η πορνεία.  Με αυτές τί γίνεται;  «Αδιάφορον», απάντά η ΕΕ!    
   Μα τέτοιου είδους συναλλαγές θα  προσμετρώνται στο ΑΕΠ; Θα συνιστούν δείκτη... ανάπτυξης  και ευημερίας μιας χώρας; «Φυσικά», απαντά η ΕΕ!
   Είναι «τρελό» να συμβαίνει κάτι τέτοιο, είπατε; «Τρελό» δεν ξέρουμε αν είναι, σίγουρα όμως είναι ευρωενωσιακό...  Διότι η απόφαση της ΕΕ είναι σαφής: Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαικούς λογιστικούς κανόνες που εκπόνησε «Eurostat» βάσει του κειμένου «ΕSΑ 2010» και της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 2010/0374 ορίζεται ότι αν κάποιος πουλάει ναρκωτικά κι αν κάποιος τα αγοράζει τα ναρκωτικά,  αν κάποιος πουλάει το κορμί του κι ο άλλος το αγοράζει, αν κάποιος πουλάει κλοπιμαία και κάποιος άλλος αγοράζει τα κλοπιμαία, εφόσον αυτές οι συναλλαγές γίνονται με αμοιβαία μεταξύ τους συμφωνία, τότε συνιστούν οικονομικές δραστηριότητες ,οι οποίες από τούδε και στο εξής  θα προστίθενται στο ΑΕΠ!  
   Κατά την αιτιολόγηση της ΕΕ, όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο των αντίστοιχων σχετικών αποφάσεων του Φεβρουαρίου του 2009 της Στατιστικής Επιτροπής του ΟΗΕ (επίσης σοβαρός οργανισμός), προκειμένου η ΕΕ να «ευθυγραμμιστεί με το νέο οικονομικό περιβάλλον», με «τις εξελίξεις στην μεθοδολογική έρευνα» και «προκειμένου τα δεδομένα της ΕΕ να είναι συγκρίσιμα με αυτά των κύριων διεθνών εταίρων της»...
   Ποια είναι η αλήθεια: Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ για να αντιμετωπίσει ή ακόμα καλύτερα για να κρύψει κάτω από το χαλί τα χρόνια οικονομικά της προβλήματα που οξύνονται από την καπιταλιστική κρίση, φτάνει μέχρι του σημείου της «αξιοποίησης» της πορνείας, του  εμπορίου ναρκωτικών, όπλων κλπ!
   Στην προσπάθεια να εξωραίσουν την κατάσταση, η προτεσταντική τους ηθική πηγαίνει περίπατο και στη θέση της ορθώνεται ο «ορθολογισμός» της λογιστικής αλχημείας που καταφεύγει στην τεχνητή διόγκωση του ΑΕΠ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, συνυπολογίζοντας έσοδα από την άσκηση της πορνείας μέχρι την διακίνηση της πρέζας, αυξάνουν το ΑΕΠ ώστε να μπορούν να εμφανίζουν ότι το δημόσιο χρέος (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) μειώνεται...
   Επί της ουσίας πρόκειται για μια «νόμιμη» απάτη με στόχο, την τεχνητή και όχι πραγματική, μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της «Eurostat», το δημόσιο χρέος στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης ξεπερνά το 94% του κοινοτικού ΑΕΠ, το οποίο προσδοκούν – συνυπολογίζοντας τα ναρκωτικά, την πορνεία το λαθρεμπόριο κοκ – να το εμφανίσουν μειωμένο έως και 2,3%.
   Αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία και οι... δημοκρατικές πρακτικές με τις οποίες προωθείται το ευρωενωσιακό «success story». Και είναι πάνω σε αυτά τα επίσης... δημοκρατικά θεμέλια που οικοδομεί η «Ευρώπη των λαών» τις εκτιμήσεις της για την... «ανάπτυξη» της οικονομίας.
   «Πρέζα – Πορνεία – Δημοκρατία», είπατε; ‘Η μήπως «Το πορνείον ‘‘Η Ανάπτυξις’’»; Βαριές κουβέντες. Ας είμαστε πιο συγκρατημένοι. Και λιγουλάκι πιο φινετσάτοι στους τρόπους. Ευρωπαίοι, γαρ...
*
   Υστερόγραφο: Ως γνωστόν, όταν σε αυτή τη χώρα φτιάχναμε Παρθενώνες οι κουτόφραγκοι έτρωγαν βελανίδια. Κι όταν αυτοί ζούσαν στα δέντρα, τα δικά μας τα δέντρα είχαν βγάλει... εκλογικό βιβλιάριο στις εκλογές του ’61 και «ψήφιζαν». Ιδού και μια ακόμα απόδειξη «ανωτερότητας»: Επτά ολόκληρα χρόνια πριν η ΕΕ ανακαλύψει στην πρέζα και στην πορνεία την οικονομική πυρίτιδα της... «ανάπτυξης», εδώ στην Ελλάδα επί του συγκεκριμένου θέματος είχαμε ήδη κάνει... διατριβή.
   Θυμίζουμε ότι ήταν η τότε ελληνική κυβέρνηση που – πρώτη αυτή – είχε σκεφτεί να προχωρήσει στην τεχνητή αύξηση του ΑΕΠ, με την «αξιοποίηση» της πορνείας,  του λαθρεμπορίου, των ναρκωτικών και της παραοικονομίας. Με τη συγκεκριμένη μεθόδευση ο τότε υπουργός Οικονομίας κ.Αλογοσκούφης επιχείρησε να παρουσιάσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% μεγαλύτερο! Τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δέχτηκε την αλχημεία.
   Σήμερα, όμως, ό,τι τότε ήταν παράνομο και ανήθικο, είναι η ίδια η ΕΕ που το καθιστά «νόμιμο». Ενδεχομένως και «ηθικό»... Είναι κι αυτό ένα μάθημα για το πως διαμορφώνεται η «ηθική» τους και για το πως παράγεται η «νομιμότητα» που την κατοχυρώνει.

Ν.Μπογιοπουλος

....ΜΑΥΡΑ ΧΑΜΠΕΡΙΑ

  ....ΜΑΥΡΑ ΧΑΜΠΕΡΙΑ

"...Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον κίνδυνο αλλαγής συνόρων και διαμελισμού κρατών, μιας γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης που θα σηματοδοτήσει νέα δεινά για τους λαούς. Αυτοί (οι λαοί) παρότι ζουν σε πλούσιες πλουτοπαραγωγικά χώρες καταδικάζονται να ζουν στη φτώχεια, στην ανεργία και τον πόλεμο. Αιτία δεν είναι άλλη από την κυριαρχία των μονοπωλίων, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα..."

Απόσπαμα απ' την ανακοίνωση της Γραμματείας τής «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων τής Ευρώπης» για τις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμούς. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

...Κι αφού τη διαβάσετε, σκεφτείτε: 
Πρέπει ή όχι ν' ανοίξετε πλατιά την κουβέντα επί τού θέματος μ' όποιους κι όπου βρεθείτε;;;
Πρέπει ή όχι αυτά τα μαύρα χαμπέρια να μας κινητοποιήσουν;;; 
Πρέπει ή όχι να τα γυρίσουμε μπούμερανγκ στους ...αποστολείς τους, 
ώστε να μην σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαϊ, 
κι αντίθετα να ξεφορτωθούμε ως λαός και ως λαοί, μια για πάντα τον αφέντη;;;

Επιτέλους έσπασε η σιωπή…

 Επιτέλους έσπασε η σιωπή…



Στη καρδιά της Λασηθιώτικης τουριστικής βιομηχανίας, εκεί που τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν απαγορευμένη σκέψη, εκεί που λείπει η ανθρωπιά αλλά λάμπει η γκλαμουριά, σε μια εποχή που οι ξενοδόχοι έχουν τη δύναμη να ζητήσουν τα πάντα, σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι έχουν ηττηθεί, έχουν προδοθεί και αποτελούν τα εύκολα θύματα, την εποχή που κυβέρνηση και δανειστές νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από τα φιλοδωρήματα κι ότι η εργασία θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη «μαθητεία» ή να γίνει χόμπι…. μισή ντουζίνα νέων ανθρώπων, νέων εργατών, υψώνουν το ανάστημά τους και απαιτούν αμοιβή και ασφάλιση για την εργασίας τους. Έξι νέα παιδιά, που από την αρχή της σαιζόν ως τα σήμερα έχουν εισπράξει από τίποτα έως 900 ευρώ, αποφάσισαν να ορθώσουν το παράστημά τους. Μαζί τους υψώθηκε και το παράστημα όλης της εργατικής τάξης του νομού.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
  • Μέσα Ιούλη οι εργαζόμενοι ήρθαν σε επαφή με το ταξικό σωματείο Τάλως και έγινε μια πρώτη παρέμβαση στο ξενοδόχο.
  • Στις 5/8 έγινε δεύτερη παρέμβαση από το Τάλως αυτή τη φορά παρουσία του επιθεωρητή εργασίας.
  • Στις 6/8 οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την επιθεώρηση εργασίας για την συνέχιση της κοροϊδίας
  • Στις 7/8 έγινε καταγγελία από τους εργαζόμενους για ανασφάλιστη εργασία και την ίδια μέρα έγινε επίσημη καταγγελία για ύπαρξη εργασιακών διαφορών
  • Στις 8/8 έγινε επίδοση επίσχεσης εργασίας στον εργοδότη
  • Στις 13/8 σε ραντεβού που έκλεισε ο επιθεωρητής εργασίας στα γραφεία της επιθεώρησης, δόθηκε υπόσχεση από την εργοδοσία ότι μέχρι τις 20/8 θα μπουν τα λεφτά.
  • Σήμερα 26/8, οι εργαζόμενοι με τη βοήθεια του σωματείου Τάλως και δύο δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, οργάνωσαν διαδήλωση με πλακάτ και μοίρασαν πολύγλωσσο ενημερωτικό υλικό. Πολύ θετική ήταν η αντίδραση των τουριστών της περιοχής, που με ενδιαφέρον έπαιρναν τις προκηρύξεις και άνοιγαν κουβέντα με τα παιδιά. Καινούριες υποσχέσεις δόθηκαν για διευθέτηση της υπόθεσης από πλευράς εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πειστεί και ανακοίνωσαν τη διάθεσή τους για νέες κινηματικές δράσεις αν μέχρι την Πέμπτη δεν εξοφληθούν.
Νομίζω ότι αυτός ο αγώνας, αφορά κάθε προοδευτικό άνθρωπο της περιοχής. Αφορά την εργατική τάξη στο σύνολό της, που πρέπει να εγερθεί και να συμπαρασταθεί μαζικά σε μια χούφτα εργατών που δείχνουν το δρόμο για τις μικρές και τις μεγάλες νίκες του κόσμου της δουλειάς στο μέλλον. Μια χούφτα ανθρώπων που βάζει το μπέτι της, για να μην μας καταπιεί όλους ο εργασιακός Μεσαίωνας. Είναι ένας αγώνας για μας και τα παιδιά μας. Ας τον στηρίξουμε χωρίς μεμψιμοιρίες και αστερίσκους…


Η πολύγλωσση ανακοίνωση των ίδιων των εργαζομένων έχει ως εξής:

Είμαστε 6 εργαζόμενοι από το ξενοδοχείο Elounda Princess .
Βρισκόμαστε εδώ γιατί δεν σκύψαμε το κεφάλι, μπροστά στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο κλάδο του τουρισμού.

Εργαζόμασταν ανασφάλιστοι και απλήρωτοι.

Προχωρήσαμε σε επίσχεση εργασίας , ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας.

Κάτω από τη πίεση που δέχτηκε ο ξενοδόχος, μας ασφάλισε , όμως παρόλο που δεσμεύτηκε να καταβάλει τα χρήματα την 20η Αυγούστου, μας εμπαίζει λέγοντας διάφορες δικαιολογίες.

Ο κλάδος του τουρισμού τα χρόνια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης , όχι μόνο δε χτυπήθηκε , αλλά έφερε τεράστια κέρδη στους μεγάλους ξενοδόχους.

Κέρδη που πατάνε στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων, στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία , στην εντατικοποίηση της δουλειάς και την εκμετάλλευση των νέων μέσω των προγραμμάτων μαθητείας.



 Καλούμε σε συμπαράσταση τους εργαζόμενους του κλάδου μας.
 Σήμερα εμείς. Αύριο;

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

Μια φορά κι έναν καιρό

 Μια φορά κι έναν καιρό


…ήταν μια χώρια μακρινή, όπου κυβερνούσαν τα σοβιέτ και το βασίλειο της ελευθερίας και ζούσαν αδελφωμένες κι αγκαλιασμένες η εργατιά, η αγροτιά κι η διανόηση.
(…) Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα από τώρα, γιατί υπήρχε το αντίπαλο δέος και μπορούσαμε να αποσπάσουμε πιο εύκολα κάποιες κατακτήσεις που άρχισαν να ξηλώνονται την τελευταία 30ετία.

Αν θέλει να δει κανείς την ποιοτική διαφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε με τον υπαρκτό καπιταλισμό, συμπυκνωμένη σε μερικές στιγμές, μπορεί να πάρει και να συγκρίνει τις εικόνες από την τελετή λήξης των ολυμπιακών αγώνων της μόσχας το 1980 και τις αντίστοιχες από το los angeles τέσσερα χρόνια μετά, όπου οι αμερικανοί κάνουν μια κιτς επίδειξη χλιδής και τεχνολογικής δύναμης με την οποία επιχειρούν να εντυπωσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο. Στο δικό μου μυαλό μάλιστα έρχονται αυθόρμητα πρώτα –όχι η αυθεντική τελετή του λος άντζελες, αλλά- σκηνές από το ROCKY IV και το φαντασμαγορικό διαστημικό σόου που στήνουν κακόγουστα οι διοργανωτές, με μουσική υπόκρουση το «living in america» του james brown, που κάνουν τον άμαθο «επαρχιώτη» σοβιετικό να σαστίζει και να παρακολουθεί κάθιδρος –όσο ποτέ και σε καμία στιγμή μες στον αγώνα- σαν την πατρίδα του που ερχόταν δεύτερη και καταϊδρωμένη στην κούρσα της ετε.

Οι σοβιετικοί αντιθέτως καταφέρνουν να στήσουν μια πολύ συγκινητική τελετή, βαθύτατα ανθρώπινη κι ανθρωποκεντρική. Ένα στοιχείο που αντανακλάται και στο ανθρώπινο κολάζ με το δάκρυ του μίσα, της μασκότ, ένα χαρακτηριστικό δείγμα τέλειου συγχρονισμού και συνεργασίας-ομαδικότητας, χωρίς την παραμικρή διαμεσολάβηση κάποιας μηχανής –που κι αυτή ανθρώπινο δημιούργημα είναι, αλλά προφανώς δεν είναι το ίδιο.


Το πιο σημαντικό όμως είναι οι θεατές του σταδίου που βλέπουν το μίσα να πετάει και να απομακρύνεται και δακρύζουν συγκινημένοι, σα μικρά παιδιά. Βλέπεις τις αντιδράσεις τους και αναρωτιέσαι ποια μπορεί να είναι η νοοτροπία, η ψυχολογία κι οι ευαισθησίες αυτών των ανθρώπων, που τους οδηγούν σε τόσο έντονα συναισθήματα. Θυμάμαι επίσης συνειρμικά κάτι που διηγούνταν ένας καθηγητής στη σχολή για το ταξίδι του σε μια λδ και τους θεατές ενός κινηματογραφικού έργου που περιείχε μια μικρή σκηνή βίας (ένα χαστούκι, μια γροθιά, δε θυμάμαι ακριβώς) και τους άφησε όλους άφωνους και σοκαρισμένους, γιατί ήταν έξω από όσα είχαν συνηθίσει και μπορούσαν να αποδεχτούν.

Μπορεί τα παραπάνω να μοιάζουν με ψεύτικη κι ειδυλλιακή εικόνα, έχουν όμως μια υπαρκτή κι αντικειμενική βάση. Την αναμφισβήτητη παιδικότητα και.. αγαθωότητα αυτών των λαών που αποτυπώθηκε ακόμα και στην προφορά τους. Οι ρώσοι πχ πολλές φορές μοιάζουν στις κουβέντες τους σα να διηγούνται ένα παιδικό παραμύθι, ανεξάρτητα από το τι λένε στην πραγματικότητα. Αποτυπώθηκε όμως και με αρνητικό τρόπο, πχ στην απλοϊκή πολιτική συνείδηση ενός λαού, που δεν κατάλαβε τι έγινε και πώς έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι του, την καλή του πίστη σε απατηλά συνθήματα για περισσότερο σοσιαλισμό, στις χαμηλές αντιστάσεις που πρόβαλε στη διάλυση της σοβιετίας, παρά την εκφρασμένη (με συντριπτική πλειοψηφία σε σχετικό δημοψήφισμα) θέλησή του να διατηρηθεί η μορφή και το περιεχόμενο της ένωσης. Και γενικώς σε μια «απολιτίκ» και παθητική στήριξη της σοβιετικής εξουσίας.

Κι αυτή η στάση, πέρα από τη διαλυτική επίδραση των αλλαγών και της οπορτουνιστικής στροφής στο κκσε, είχε επιπρόσθετα και μια αντικειμενική ρίζα. Στις αστικές κοινωνίες η πρωτοπόρα ταξική συνείδηση διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ταξικής πάλης, των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τα καθημερινά προβλήματα. Σε ποια βάση να πατήσει όμως η πρωτόλεια έστω πολιτική συνείδηση σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, που δεν αντιμετωπίζει οξυμένες αντιφάσεις, ανταγωνιστικές αντιθέσεις και καλύπτει βασικές λαϊκές ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται η αγωνιστική τους διεκδίκηση;

Αυτή η παιδικότητα μπήκε προφανώς στο στόχαστρο της αστικής κριτικής από τη σκοπιά της «ανωριμότητας» αυτών των λαών και μιας πατερναλιστικής κοινωνίας που ελέγχει σε τέτοιο ασφυκτικό βαθμό κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, ώστε να δημιουργεί και να διαπαιδαγωγεί ευθυνόφοβους χαρακτήρες, να μην αφήνει τα μέλη της να μεγαλώσουν, να ανεξαρτητοποιηθούν, να αντιμετωπίσουν την «πραγματική ζωή», να διαμορφώσουν αυτόνομα κριτήριο για το καλό και το κακό, εφόσον άλλος αποφάσιζε για αυτούς. Και έτσι ένιωθαν το «φόβο μπροστά στην ελευθερία», που σημειώνει ο φρομ για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα (έχοντας πάντως υπόψη του το ναζισμό κατά βάση) κι αναζητούσαν συνεχώς έναν πατερούλη τον ασφαλή εναγκαλισμό της μαμάς πατρίδας, του κράτους και της εξουσίας.

Ο χαμένος σοβιετικός παράδεισος –σε σύγκριση με την επίγεια καπιταλιστική κόλαση που ζουν αυτοί ειδικά οι λαοί- όταν δεν αμφισβητείται ευθέως από τις αστικές και μικροαστικές προσεγγίσεις, παρουσιάζεται σαν η ανελεύθερη φυλακή των πρωτόπλαστων, ένα εύθραυστο παραμύθι των αρχών, στο οποίο δεν μπορούσαν να παραμείνουν κλεισμένοι οι λαοί, εφόσον δοκίμαζαν το δέντρο της γνώσης, της ελευθερίας, του πραγματικού κόσμου, πίσω από το παραπέτασμα. Η ιδέα αυτή αναπτύσσεται νομίζω τόσο στο τέλος του κυνόδοντα (όπου η λύτρωση έρχεται με την απόδραση της πρωταγωνίστριας και το σπάσιμο των δεσμών της, μολονότι είναι εντελώς αβέβαιο το μέλλον της), όσο εν μέρει και στο truman show και την απόδραση του τρούμαν από τον ψεύτικο κόσμο που του είχαν φτιάξει (αν και το έργο έχει πολλά επίπεδα ανάγνωσης και χρήζει μάλλον ξεχωριστής ανάλυσης). Η αλήθεια, με όσα ρίσκα, βάσανα και κινδύνους περιέχει, είναι πάντα προτιμότερη από ένα ψεύτικο παραμύθι, όσο καλοφτιαγμένο κι αν είναι.

Η αντιστροφή της πραγματικότητας είναι εντυπωσιακή. Ο αστικός κόσμος είναι βυθισμένος και κατεξοχήν βασισμένος στο ψέμα, την αλλοτρίωση, τις φενακισμένες συνειδήσεις. Μια κοιλάδα των δακρύων χωρίς τέλος, για τη ζωή που φεύγει μακριά αναξιοποίητη, αέρας σε έγχρωμο μπαλόνι, όπως ο μίσα από το στάδιο λένιν. Ένας ψεύτικος κόσμος, όπου ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τους άλλους γύρω του ανταγωνιστικά, ως όριο της δικής του ελευθερίας, ψάχνει κάποια διέξοδο σε φανταστικούς εικονικούς κόσμους, άρλεκιν, σίριαλ, για να καλύψει το συναισθηματικό κενό μέσα του, τζόγος και τυχοδιωκτισμός, για δυνατές συγκινήσεις και περιπέτεια. Βομβαρδίζεται όμως καθημερινά με την εξαίρεση του κανόνα, το ψέμα που βαφτίζεται αλήθεια, τον φτωχό που έγινε βιομήχανος πλένοντας πιάτα στην αμερική, τον πραγματικό έρωτα που έμεινε αμόλυντος, μικρές τζούρες απ’ όσα νιώθουμε να μας λείπουν, την απάτη της φιλανθρωπίας.

Η δυσοίωνη αλήθεια περικυκλώνει και πνίγει τον «ενηλικιωμένο πρωτόπλαστο», που ψάχνει καταφύγια σε ανέξοδες κι απατηλές διεξόδους, σαν τις οφθαλμαπάτες όσων περιπλανώνται στην έρημο. Ο γέρικος κόσμος που σαπίζει γερνάει και τους ανθρώπους, τους μαθαίνει να συμβιβάζονται, πλακώνει το νεανικό τους ενθουσιασμό. Και ταυτόχρονα κρατάει με χίλια χαλινάρια τη συνείδησή τους σε νηπιακό επίπεδο, τους καταδικάζει σε ανωριμότητα και παλιμπαιδισμούς, για να μπορεί να τους ρουφάει το μεδούλι, όπως κάνουν οι γέρικες αμοιβάδες, για να ξανανιώσουν.

Από πότε λοιπόν αξιολογείται αρνητικά ως ανίδεος και λειψός ο απλός σοβιετικός άνθρωπος που δε γνώρισε το κακό, διαπαιδαγωγήθηκε διαφορετικά κι ως ένα βαθμό δεν πάει καν το μυαλό του στο κακό; Η διαμόρφωση –σε εμβρυακό έστω επίπεδο- ενός τέτοιου ανθρώπου –κατάλοιπα του οποίου μπορεί να συναντήσει ακόμα κανείς στις μέρες μας, σε κάποια ρωσοπόντια καθαρίστρια με πτυχίο πχ- είναι ίσως το πιο σημαντικό επίτευγμα του σοβιετικού πειράματος. Κι η καταστροφή του με όρους γενοκτονίας, που συντελείται τώρα σε αυτές τις χώρες –όχι μόνο με τον πόλεμο, αλλά και σε καιρό ειρήνης, με τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου και του μέσου προσδόκιμου ζωής- είναι η πιο κραυγαλέα κι αποκρουστική όψη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το τέλος της αγαθωότητας κι η ακριβοπληρωμένη στερνή γνώση αυτών των λαών για αυτό που έχασαν, δε θα έχει αξία αν μείνει στο επίπεδο της νοσταλγίας και δε γίνει δύναμη ανατροπής –όπως ίσως να επιδιώκουν να γίνει κάποιες δυνάμεις στην ουκρανία. Κι η γενιά που θα ζήσει την επόμενη επανάσταση δε θα είναι ανυποψίαστη, αλλά θα έχει μελετήσει καλά τα διδάγματα της ιστορίας, για να μην αφήσει το μέλλον να ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια της και να φτιάξει το δικό της παραμύθι χωρίς λυπημένο τέλος.

Ντασβιντάνια..

ΣΟΥΗΔΙΑ- SKP: Το κεφάλαιο ρίχνει τους μισθούς και μεγιστοποιει τα κερδη του με τη βοήθεια της ΕΕ!

 SKP: Το κεφάλαιο ρίχνει τους μισθούς και μεγιστοποιει τα κερδη του με τη βοήθεια της ΕΕ!


Οι κατασκευαστικές εταιρείες προσφέρουν εργάτες με περίπου 50 SEK την ώρα! (5,45 ευρω την ωρα!)

To Κομμουνιστικό Koμμα Σουηδίας (SKP) στην εκλογική του πλατφόρμα του γράφει ότι «οι εταιρείες Πρόσληψεις εργατικου δυναμικου γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες στην αγορά εργασίας, σε βάρος της ασφάλειας της εργασίας. Είναι κυρίως οι νέοι που αναγκάζονται να δουλευουν σε αυτές τις εταιρείες, συχνά με την ωρα.

Οι εταιρειες στελέχωσης Γραφείων μετά την αρση της απαγόρευσής τους στις αρχές της δεκαετίας του '90 οδήγησαν τη κατασταση σήμερα ετσι ωστε να έχουμε ένα σύστημα εργασίας με ημερομισθια. 
Αντί να στέκεται έξω  απ το εργοστάσιο, με το καπέλο στο χέρι, "ο εργαζόμενος" κάθεται στο σπίτι και  περιμένει για ένα μήνυμα SMS, με την ίδια ερώτηση όπως πριν στην ιστορία, "θα πάω αραγε στη δουλειά σήμερα; ''Μπορει να πληρωθω σήμερα, ή όχι;". 

Η ανασφάλεια δημιουργεί φόβο στους «εργαζόμενους» και οδηγεί στην αγνοια συνδικαλιστικων δικαιώματων, καθώς και οι απαιτήσεις για την προστασία της απασχόλησης εχουν αφαιρεθεί από τις θέσεις εργασίας που οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης διαμεσολαβουν.

Οι εταιρειες στελέχωσης δεν έχουν καμμια σχεση με τη Σουηδική αγορα εργασιας

Αποδεικνύεται ξανά και ξανά ότι η ΕΕ και η πρόθεση της σουηδικής κυβέρνησης είναι να βοηθήσουν το κεφαλαιο για να συντρίψει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και  να υποβαθμίσει περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης εργασίας της εργατικής τάξης.

Τα κομματα της "αριστεράς" που δεν απαιτουν απαγόρευση των εταιρειων στελέχωσης προσωπικου βοηθουν  άμεσα ή έμμεσα το ίδιο το κεφάλαιο στην προσπάθειά του. 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σουηδίας (SKP) αγωνιζεται για:

Το δικαίωμα του καθενός στην εργασία και την εκπαίδευση 
Mια ενεργη και με μέλλον βιομηχανική πολιτική 
Επέκταση των κρατικών πρωτογενών κλάδων 
Επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενεργειακής πολιτικής 
Απαγόρευση των γραφείων ευρεσης εργασίας 
6 ωρες εργασιμη ημερα
Υπερασπιση του δικαίωματος στην απεργία 
Εξοδο της Σουηδίας από την ΕΕ 

«ΑΥΓΗ» και Καρτερός: Μετρ της παλαιοΠΑΣΟΚικής προβοκάτσιας

«ΑΥΓΗ» και Καρτερός: Μετρ της παλαιοΠΑΣΟΚικής προβοκάτσιας

Δεν είναι η πρώτη φορά και φυσικά δε θα είναι ούτε η τελευταία... Κάθε φορά που το ΚΚΕ αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά παιχνίδια, που παίζονται στο αστικό πολιτικό σύστημα και στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει «με τα μπούνια», τη βρώμικη δουλειά της προβοκάτσιας σε βάρος του ΚΚΕ αναλαμβάνουν η ΑΥΓΗ και ο Καρτερός.
Τελευταίο κρούσμα, το άρθρο του Καρτερού στη χτεσινή ΑΥΓΗ και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ξεκάθαρη δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που εξέφρασε αυτό που λίγο - πολύ αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού:
Οτι με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) εξελίσσεται ένα αλισβερίσι μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων και βουλευτών με μοναδικό στόχο ποιος από τους δύο πόλους θα βρεθεί στο τιμόνι της διακυβέρνησης, για να συνεχίσει την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, την οποία με τον έναν ή άλλον τρόπο αποδέχονται και οι μεν και οι δε.
Οτι αυτή η σεναριολογία εμποδίζει την αναγκαία σήμερα οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, καλλιεργώντας κλίμα αναμονής για λύσεις που δήθεν θα προέλθουν από την έκβαση των διαφόρων πολιτικών παιχνιδιών.
Οτι το ΚΚΕ δεν ψηφίζει κανέναν υποψήφιο για ΠτΔ και δεν παίρνει μέρος σε πολιτικά παιχνίδια και αλισβερίσια συνάθροισης για τους 121.
***
Ο Καρτερός πολεμάει και διαστρεβλώνει αυτήν την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, επειδή πολύ απλά δεν τον συμφέρει. Διότι αποκαλύπτει τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλήθεια, οι λογικές συνάθροισης και «μετώπου των 121», που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και που επικαλείται και ο Καρτερός, συμπεριλαμβάνουν και τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που και αυτοί συμβάλλουν στη συγκέντρωση των 121 για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εξ αυτού εκλογές;
'Η μήπως τα φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ - μνημονιακή αριστερά την αποκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ - αλλά και με βουλευτές προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους στα αντιλαϊκά μέτρα, ώστε να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν ομολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πλυντήριο αυτών των στελεχών, αναδεικνύοντας και τις επιδιωκόμενες συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη;
***
Ας μην κάνουν, λοιπόν, πως δεν καταλαβαίνουν. Είναι άλλο «η ανάγκη να φύγουν από την κυβέρνηση όσοι δημιούργησαν τόσα δεινά για το λαό», όπως αναφέρεται και στη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα, και είναι άλλο «τα παιχνίδια, με στοιχεία παζαριού, τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, που ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού και εμποδίζουν την οργάνωση της λαϊκής πάλης έτσι ώστε να ξεσηκωθεί ο λαός ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ του κεφαλαίου, που υπηρετούν με τον έναν ή άλλον τρόπο και οι μεν και οι δε».
Αλήθεια, γιατί αποκρύπτει ο Καρτερός αυτό το μέρος της δήλωσης; Ο νοών νοείτω...

Κηδεύτηκε στην Κέρκυρα ο Σταύρος Κωνσταντάς

Κηδεύτηκε στην Κέρκυρα ο Σταύρος Κωνσταντάς


Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συγκινητικά λόγια, συγγενείς, συναγωνιστές και σύντροφοι αποχαιρέτησαν τον Σταύρο Κωνσταντά, γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΠΟΣ) ΟΑΕΕ. Στην κηδεία του, που έγινε τη Δευτέρα στο χωριό Αγραφοί της Κέρκυρας, παραβρέθηκαν επίσης συνάδελφοί του από πολλά μέρη της Ελλάδας, εκπροσωπώντας τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ όλης της χώρας.
Ο Σταύρος Κωνσταντάς γεννήθηκε το 1935. Ξυλουργός στο επάγγελμα, ήταν μέλος του ΚΚΕ. Η πολύχρονη συνδικαλιστική του δράση ξεκίνησε ως προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης, συνεχίστηκε στο χώρο των ΕΒΕ ως προέδρου της Ομοσπονδίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΣ) και ως γενικού γραμματέα της ΠΟΣ ΟΑΕΕ ως το τέλος της ζωής του.
Εκ μέρους του ΚΚΕ παρών στην κηδεία ήταν ο Χρίστος Κολοβός, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και τον αποχαιρέτησε ο Φάνης Λάφης, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θύμισε ότι ο Σταύρος Κωνσταντάς φυλακίστηκε οχτώ χρόνων με τη μάνα του για αντίσταση του πατέρα του στους Ιταλούς και ότι στα χρόνια της δικτατορίας κράτησε ανυποχώρητη και σταθερή στάση στη φυλακή, στην απομόνωση και στα βασανιστήρια του Θεοφιλογιαννάκου.
Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Σε όλη τη διαδρομή της ζωής του, που ήταν υποδειγματική, στρατεύτηκε και υπηρέτησε τους στόχους και τα ιδανικά του ΚΚΕ. Δεν ταλαντεύτηκε ούτε μια στιγμή σε δύσκολες μέρες για το Κόμμα και το κίνημα με την ανατροπή του σοσιαλισμού και την προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ».
Το στερνό «αντίο» του ΔΣ της ΠΟΣ ΟΑΕΕ μετέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παντελής Τάτσης. Ο πρόεδρος της ΠΟΒΣΚΣ, Νίκος Ασβεστάς, αναφέρθηκε στη συμβολή του Σταύρου Κωνσταντά στην ανάταξη της Ομοσπονδίας. Με ένα ποίημά του για τη σαραντάχρονη προσφορά του στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγραφιτών Αθήνας τον αποχαιρέτησε ο πρόεδρός του, Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων παραβρέθηκαν ο Δήμος Κουμπούρης και ο Μανώλης Ραλλάκης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, της ΠΟΣ ΙΚΑ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Διαπραγματεύσεις στο Μινσκ και μάχες στις ανατολικές περιοχές

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαπραγματεύσεις στο Μινσκ και μάχες στις ανατολικές περιοχές
Συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας



Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μινσκ
Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ έγινε χτες η συνάντηση των Προέδρων της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την εκπρόσωπο της ΕΕ επικεφαλής της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, Κάθριν Αστον, και εκπροσώπους της Ευρασιατικής Τελωνειακής Ενωσης (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία και Καζαχστάν).
Ιδιαίτερα προβλήθηκε από τα ΜΜΕ η χειραψία Πούτιν και Ποροσένκο λίγο πριν τη συνάντηση, που πρόκειται για τη δεύτερη μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε στη Νορμανδία της Γαλλίας πριν 2,5 μήνες. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η συνάντηση ανέδειξε για άλλη μια φορά τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται με «Μήλον της Εριδος» την Ουκρανία για τον πλούτο που αυτή έχει και τη γεωστρατηγική της θέση. Ετσι, οι συζητήσεις γίνονται σε μια περίοδο που ανταλάσσονται απειλές και κυρώσεις, την ίδια ώρα που λόγω της αλληλοσύνδεσης των καπιταλιστικών οικονομιών επιδιώκεται και ένας νέος συμβιβασμός, που θα μπορούσε να συγκεράσει συμφέροντα έστω προσωρινά. Ειδικά στο καυτό και επείγον, λόγω του επερχόμενου χειμώνα, ζήτημα της Ενέργειας συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο τριμερής διάλογος ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ με συναντήσεις υπουργών και του Επιτρόπου για την Ενέργεια της Ενωσης, Γκίντερ Ετινγκερ με συνάντηση τόσο στο Μινσκ όσο και στη Μόσχα μέσα στη βδομάδα.
Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αρχικά δήλωνε ότι δε θεωρεί πιθανό να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη Σύνοδο. Αργότερα από την προεδρία της Λευκορωσίας επιβεβαιώθηκε ότι έγινε συνάντηση των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Λουκασένκο διαβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. «Οι συνομιλίες δεν ήταν εύκολες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών σε κάποια σημεία είναι "θεμελιωδώς αντίθετες μεταξύ τους"» και πρόσθεσε «όλοι θα επιθυμούσαμε να υπάρξει σημαντική πρόοδος αλλά και το γεγονός ότι έγινε η σύνοδος αυτή συνιστά επιτυχία». Επίσης, δήλωσε ότι οι συναντήσεις όλων των πλευρών που πήραν μέρος στην χτεσινή σύνοδο που κράτησαν πάνω από 6 ώρες, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό ακόμα και σήμερα Τετάρτη.
Αναφερόμενος στην αντζέντα της διμερούς συνάντησης Πούτιν - Ποροσένκο, που ήταν σε εξέλιξη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι περιλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια (η Ρωσία έχει πει ότι θα στείλει νέο κονβόι) στις ανατολικές περιοχές, η κατάσταση των προσφύγων στη Ρωσία και ο πιθανός εσωτερικός διάλογος. Πάντως, η ουκρανική πλευρά έθετε ως κυρίαρχο τον πλήρη έλεγχο των συνόρων και τον αφοπλισμό των πολιτοφυλακών.
Δηλώσεις αντιθέσεων αλλά και αναζήτησης συμβιβασμού
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι σήμερα (η ουκρανική κρίση) δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω μιας περαιτέρω κλιμάκωσης της στρατιωτικής δράσης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα των νοτιοανατολικών επαρχιών της χώρας και χωρίς έναν ειρηνικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Πούτιν στην πολυμερή συνάντηση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η οικονομία της χώρας του θα απολέσει περίπου 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (2 δισ. ευρώ), αν ευρωπαϊκά προϊόντα φτάσουν στη ρωσική αγορά μέσω της Ουκρανίας, μετά την υπογραφή από το Κίεβο μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρακάμπτοντας τους δασμούς που επιβάλλει η Μόσχα στα ευρωπαϊκά αγαθά. «Σε αυτήν την περίπτωση η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει αδρανής και απλώς θα αναγκαστούμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσουμε την αγορά μας», υπογράμμισε ο Πούτιν. Παράλληλα, σχολιάζοντας τη συμφωνία σύνδεσης που έχει συνάψει το Κίεβο με την ΕΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα «πάντα σεβόταν και σέβεται» τις επιλογές των κρατών, όμως αυτές δεν θα πρέπει να γίνονται εις βάρος άλλων κρατών. Επίσης, ανέφερε ότι έχει αποδείξεις ότι ήδη αυτό γίνεται μέσω Λευκορωσίας, όπου προϊόντα από χώρες που είναι σε εμπάργκο (π.χ. Πολωνία) επανεξάγονται στη Ρωσία, αλλάζοντας ταυτότητα προέλευσης.
«Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Μινσκ. Ετσι το βλέπω», δήλωσε νωρίτερα ο Πέτρο Ποροσένκο.
Από την πλευρά της, η Αστον επεσήμανε ότι αποστολή της στη σημερινή σύνοδο είναι να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα, με σαφείς αιχμές προς τη ρωσική πλευρά.
Συνέχεια βομβαρδισμών στην ανατολή Κατηγορία για εισβολή Ρώσων στρατιωτών
Λίγο πριν τη συνάντηση στο Μινσκ, η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται 4 φερόμενοι ως Ρώσοι στρατιώτες - αλεξιπτωτιστές, να αιχμαλωτίστηκαν σε ουκρανικό έδαφος. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας παραδέχτηκε το γεγονός, αλλά το απέδωσε σε λάθος. Στη Μόσχα, μια στρατιωτική πηγή δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι μια ομάδα στρατιωτών παραδόθηκε στις ουκρανικές αρχές αφού διέσχισε τα σύνορα κατά λάθος.
Το Κίεβο απέρριψε αυτήν την εξήγηση, λέγοντας ότι «δεν ήταν ένα λάθος, αλλά εκτελούσαν μια ειδική αποστολή» και ήταν 10 καταδρομείς της 98ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, όπως είπε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού. Παράλληλα, ο Λισένκο δήλωσε σήμερα ότι ρωσικά ελικόπτερα Mi - 24 εξαπέλυσαν επιδρομή την προηγουμένη εναντίον ενός συνοριακού φυλακίου στην περιοχή της Λουγκάνσκ, σκοτώνοντας τέσσερις συνοριοφύλακες. Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 12 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ από την αρχή των μαχών στην Ανατολική Ουκρανία σχεδόν 800.
Η ουκρανική πλευρά κατηγορεί ότι επιχειρεί να ανοίξει από τα νότια και την Μαριούπολη νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του στρατού.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η δράση των φασιστών του «Δεξιού Τομέα», τα μέλη της οποίας σκοτώνουν το λαό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ισχυρίζεται ότι συνέλαβε δύο δημοσιογράφους οι οποίοι εργάζονται για μια εφημερίδα της Κριμαίας και έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή, και πρόσθεσε ότι θα απελευθερωθούν σύντομα.
Τέλος, οι βομβαρδισμοί από την ουκρανική κυβέρνηση εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων συνεχίστηκαν, κοντά στην πόλη του στο Νοβοαζόφσκ ενώ χτυπήθηκε και ένα νοσοκομείο.

TOP READ