15 Μαΐ 2016

Αναμνήσεις για τον Άρη

 Αναμνήσεις για τον Άρη

Ρώτησαν λέει τον Πολάκη για το κάδρο με το Βελουχιώτη, αν ο Άρης θα υπέγραφε ποτέ μνημόνια. Κι απάντησε το καμάρι τσι Κρήτης, πως κι ο Άρης πρώτα υπέγραψε, κι ύστερα έκανε το αντάρτικο.
Βάστα μάνα και θα γίνει το μεγάλο πήδημα.

Αφορμής δοθείσης, στο σημερινό κείμενο η κε του μπλοκ αντιγράφει από τις αναμνήσεις του εξόριστου Βασίλη Γιαννόγκωνα κάποια αποσπάσματα που είναι σχετικά με το Βελουχιώτη κι έχουν, σε κάθε περίπτωση, το δικό τους ενδιαφέρον, ακόμα κι όταν ξεφεύγουν λίγο σε κρίσεις, διατυπώσεις, ακόμα και στη θεματολογία.
Καταρχάς λίγα λόγια για το βιβλίο (εκδόσεις Δίφρος) και το συγγραφέα του, από το οπισθόφυλλο της έκδοσης.

Ο Βασίλης Γιαννόγκωνας, παππούς του ΚΚΕ, που πέρασε όλη τη ζωή στις εξορίες και στις φυλακές, έχει γράψει βιβλία-μαρτυρίες με τις αναμνήσεις του, που τα διακρίνει ο σεβασμός προς την ιστορική αλήθεια, η ρέουσα και με λογοτεχνικά χαρίσματα αφήγηση, η αντικειμενικότητα και η σωστή περιγραφή των γεγονότων.
Στο βιβλίο του "Γαύδος, Αναμνήσεις εξόριστου", πολύτιμη είναι η μαρτυρία για τη ζωή των εξορίστων σ' αυτό το νησί, στο οποίο είχε εξοριστεί το 1933 για ένα χρόνο με το ιδιώνυμο του Βενιζέλου.
Στην αρχή αναφέρει τους συνεξορίστους του, που είναι 18, όλοι στελέχη του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος κι ανάμεσά τους ο Άρης Βελουχιώτης.
Αναφέρεται στην οργάνωση της ζωής τους στο νησί, στις σχέσεις τους με την αστυνομία και τον ελάχιστο ντόπιο πληθυσμό, στις εκλογές του 193, που για να ενισχύσουν το Κόμμα οικονομικά, στερηθήκανε επί μια εβδομάδα το βραδινό τους συσσίτιο, και τέλος στην επιστροφή του στον Πειραιά, όταν έληξε η εκτόπισή του.
Στο τέλος της μαρτυρίας του, ο Β. Γιαννόγκωνας, αναφέρεται στους συνεξορίστους του αλλά και σε στελέχη του ΚΚΕ.


Ακολουθούν τα ενδιαφέροντα αποσπάσματα, όπου τηρείται η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ 1943
Ένα βράδυ που καθόμασταν στο πεζούλι έξω από το σπίτι μετά το συσσίτιο, κάναμε διάφορες συζητήσεις, για διάφορα θέματα, εσωτερικά, εξωτερικά, κι ακόμα λέγαμε αστεία, για να περνά η ώρα μας. Ήρθε και η συζήτηση γύρω από ένα συμβόλαιο που είχαμε κάνει, με την κυρά Ευτυχία ιδιοκτήτρια ενός οικοπέδου, όπου έλεγε θα μας παραχωρήσει το μέρος κι ό,τι υλικά μπορούσε και μεις θα το χτίζαμε με κόπο δικό μας και θα βάζαμε τα κουφώματα. Για δέκα χρόνια, να καθόμαστε δίχως να πληρώνομε ενοίκιο, έως το 1943. Μετά το 43 θα ήτανε δικό της και θα πληρώναμε ενοίκιο. Τα συμβόλαια τα είχε εγκρίνει και η Αστυνομία Γαύδου. Λέω λοιπόν εγώ! γιατί να κάνουμε συμβόλαια, για δέκα χρόνια και όχι για είκοσι μέχρι το 1953 να μην πληρώνουμε ενοίκιο";
-Είσαι κουτός μωρέ Γιαννόγκωνα- μου λέει ο Κλάρας- το 1943 θάχουμε την εξουσία στα χέρια μας. Τα φασιστικά καθεστώτα που εφαρμόζει η αστική τάξη δεν είναι φαινόμενο κοινωνικό δυναμικό της, αλλά φοβερή αδυναμία της να κυβερνήση δημοκρατικά. Και τώρα μάλιστα, που στο ένα έκτο του κόσμου κυβερνάνε οι κομμουνιστές, στη Σοβιετική Ρωσία, γίνεται πιο δύσκολη η θέση της Αστικής τάξης στο να κυβερνά τους Λαούς. Και ανδρώνουν τα κινήματα στις καπιταλιστικές χώρες και στις αποικίες. Η Κίνα συγκλονίζεται, οι Ινδίες το ίδιο...
Και όμως στην Ευρώπη Γερμανία-Ναζισμός και Ιταλία φασισμός επεκράτησε και σε λίγο στη χώρα μας από τον Γιάννη Μεταξά με την Τετάρτη Αυγούστου του 1906. Τότε εμένα με πιάσανε (το Σεπτέμβρη) στον Πειραιά και με είχαν μαζί με τον Ζαχαριάδη στην Ασφάλεια Πειραιώς και σε ένα μήνα με στείλανε στον Άι Στράτη και στις 25 Μαρτίου 1937 στην Ακροναυπλία και τον Ζαχαριάδη στην Κέρκυρα που από κει έφυγε. Και να λοιπόν το 1943 η προοπτική τον Κλάρα επαλήθεψε με μαθηματική ακρίβεια. Αυτός ήτανε το 1943 αρχηγός του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Άρης Βελουχιώτης και εγώ δεύτερος καπετάνιος του εφεδρικού τάγματος του ΕΛΑΣ στα Ταμπούρια του έκτου συντάγματος Πεζικού του Πειραιώς. Στα βουνά ήταν το μόνιμο και στις πόλεις το εφεδρικό ΕΛΑΣ.
Από την Γαύδο που χωρίσαμε ούτε ξανανταμώσαμε πουθενά με τον Άρη. Τώρα πια περιμένω κι εγώ την πλήρωση του χρόνου ν' ανταμώσουμε στον άλλο παντοτεινό κόσμο, αν υπάρχει...



ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ
Στο νησί υπάρχουν ολοχρονίς μερικές πέρδικες, κάτι αγριοκούνελα κι αγριοκάτσικα. Φυσικά οι νησιώτες όποιος έχει όπλο σκοτώνει και κανένα από δαύτα. Έτσι κι ο παπάς πότε-πότε κι αυτός έβγαινε κυνήγι και σκότωνε καμμιά πέρδικα. Επίσης είχε κι έναν ανεμόμυλο κι άλεθε όταν φύσαγε αεράκι το δικό του κριθάρι ο παπάς και συνάμα και των νησιωτών βέβαια, αλλά με πληρωμή. Ακόμα καμμιά φορά ο παπάς έσφαζε και καμμιά γκιόσα κατσίκα στέρφα και πουλούσε κρέας στους νησιώτες. Από αυτόν αγοράζαμε και μεις κι η αστυνομία. Ακόμα και κανένα γέρικο βόδι ή κανένα που χτύπαγε κι ήτανε ανίκανο για ζευγάρι στο χωράφι. Λοιπόν ένα βράδυ κει που καθόμασταν και που μόλις είχαμε αποφάει το λίγο και φτωχικό φαγάκι μας, βλέπουμε κι έρχεται ο παπάς και ήθελε ιδιαιτέρως να πη κάτι στον καπετάνιο γραμματέα της κολεχτίβας τον οποίον προσφωνούσαν καπετάνιο (σκέψου!) οι Γαυδιώτες. Τότες γραμματέας της κολεχτίβας ήτανε ο Θανάσης ο Κλάρας ή Μιζέριας, όπως είπα ο κατοπινά Άρης Βελουχιώτης. Πήγε λοιπόν ο Κλάρας και κάπου μισή ώρα συζητούσαν. Τέλος ο Θανάσης ήρθε και με κεντρισμένο ενδιαφέρον ζητούμε να μάθουμε τι ήθελε ο παπάς από τον "καπετάνιο". Αρχίζει να μας λέει ο Θανάσης τι τούπε ο παπάς. "Ο αστυνόμος του έχει κάνει τρεις μηνύσεις. Και του έχουν έρθει οι κλήσεις για δίκη στο πλημμέλημα Χανίων. Μια για παράνομη θήρα, δεύτερη για κατακρατήσεις σφαγείων και τρίτη για κατακράτηση φόρου επιτηδεύματος που άλεθε με τον ανεμόμυλό του το κριθάρι των Γαυδιωτών. Και οι τρεις μηνύσεις βαθμός πλημμελήματος, όπου θα πήγαινε ο παπάς στα Χανιά να δικαστή. Και για τον παπά ήτανε πρόβλημα και κυρίως οικονομικό μεγάλο να πάη στα Χανιά. Ήθελε πάνω από χίλιες δρχ έξοδα, εξόν αν τον καταδικάζανε κιόλας. Και ήτανε όλο σκασίλα ο παπάς. Και με το δίκιο του. Γι' αυτό λοιπόν ήρθε στην κολεχτίβα, να συμβουλευτή τον καπετάνιο, τι μπορεί να κάνη, κατά του αστυνόμου. Και μεις σ' αυτήν την περίπτωση τι μπορούσαμε να κάνουμε;
Δαίμονας, όπως ήταν ο Κλάρας, αμέσως είχε συλλάβει στην αντίληψή του, τι να πή στον παπά, να κάνη κατά του Αστυνόμου. Λοιπόν λέει ο Θανάσης ότι θα πη στον παπά να κάνη μήνυση, κατά του αστυνόμου περί μοιχείας, που είχε με τη σπιτονοικοκυρά μς, άνομες σχέσεις με την κυρά Ευτυχία. "Ξίστρα", αυτό το παρατσούκλι της είχε δώσει ο Θανάσης. Γιατί, κάθε Σάββατο ο αστυνόμος ερχότανε από το Καστρί στο Συρακίνικο ξυριζότανε, έκοβε τα μαλλιά του στον κουρέα της κολεχτίβας και ύστερα άμα σκοτίνιαζε, πήγαινε λίγο παραπάνω, που ήτανε το σπίτι της κι έμενε όλη τη νύχτα και το πρωί, τράβαγε για το Καστρί. Την πράξη του αυτή την έβλεπαν οι νησιώτες και τη σχολίαζαν ποικιλοτρόπως αλλά και τι μπορούσαν να κάνουν. Αφού το ήθελε κι αυτή. Άλλωστε καπετάνιος ήτανε αυτός, κυρ αστυνόμος, για την τάξη, για το νόμο, για την τιμήν των Ελλήνων. Η κυρά αυτή ήτανε παντρεμμένη μ' έναν τέως Χωροφύλακα που ήτανε στη Γαύδο. Η πατρίδα του κυρίου αυτού ήτανε από τη Χίο και αφού παντρεύτηκε στη Γαύδο έμεινε πια και είχε κάνει και παιδιά με την κυρά Ευτυχία ο Χιώτης τέως χωροφύλακας.
Ήτανε η γυναίκα τότες γύρω στα τριάντα τριανταπέντε, ψιλιά μελαχροινή, νόστιμη και λυγερόκορμη.
Φεύγει ο Θανάσης και πάει πιο πέρα, που τον περίμενε, με υπομονή και αγωνία ο παπάς, για να του πη ο Κλάρας τι μπορή να κάνη. Του λέει λοιπόν ο Κλάρας ότι αν θέλει μπορεί με τη σειρά του κι αυτός να του κάνη μήνυση του αστυνόμου, για τις άνομες σχέσεις του με την κυρά Ευτυχία. Ο παπάς επικρότησε τη γνώμη αυτή ακούοντας την από τον Κλάρα και τον παρακαλεί τώρα να τη γράψωμε εμείς τη μήνυση γιατί αυτός ήτανε αγράμματος. Αφού του την κάναμε την μήνυση και συμφωνούσε βέβαια ο παπάς τώρα θα την πήγαινε στον ενωμοτάρχη και θα του την έδωνε πια στα χέρια του, αυτοπροσώπως, όπως κι έγινε. Την άλλη μέρα βλέπουμε τον ενωμοτάρχη τσουπ, κι έρχεται στην κολεκτίβα και ζητούσε τον Κλάρα. Πήγε ο Κλάρας και πιο πέρα από το σπίτι κουβέντιαζαν πάνω από μία ώρα. Κι η κουβέντα τους βέβαια θα ήτανε για τις μηνύσεις. Ίσως για συμβιβασμό, μα τι συμβιβασμό που δεν χωρούσε, γιατί οι υποθέσεις, ήτανε δικαστηριακές του παπά.
Ο ενωμοτάρχης ήτανε σε ηλικία γύρω στα πενήντα. Κρητικός και παντρεμένος. Με πέντε κορίτσια. Στην ηλικία ένα χρόνο το ένα από το άλλο. Το μικρότερο ήτανε 15 χρονών. Ήθελε λίγους μήνες να συμπληρώση χρόνια συντάξιμα θα έπαιρνε κι ένα εφάπαξ γύρω στις πενήντα χιλ. δραχ. κι έτσι θα κατόρθωνε να τα αποκαταστήση, να τα προικίση. Αφού και τώρα στη Γαύδο έκανε αιματηρές οικονομίες κάνοντας και το σκατό του παξιμάδι και τάστελνε στην Κρήτη στην οικογένειά του.
Λοιπόν σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς του Κράτους της Βασιλ. Χωροφυλακής, όταν λέει και μια μέρα να είχε καταδικασθή από ποινικά δικαστήρια θα έχανε το εφάπαξ και θάπαιρνε μειωμένη σύνταξη. Φανταστήτε τώρα την τραγική θέση αυτού του ενωμοτάρχη. Ολόκληρη ζωή δούλεψε στη Β. Χωροφυλακή και του την έτρωγαν λάχανο. Κι όλα τα όνειρα για τις κόρες του και γενικά της οικογενείας του ήτανε καταστροφή. Γι' αυτό λοιπόν ο κύριος ενωμοτάρχης με τη "Δαμόκλειο σπάθα" πάνω από το κεφάλι του, την μήνυση που του έκανε ο παπάς, έβαλε προπέλα στον πισινό του κι ήρθε στην κολεχτίβα στους δεσμώτες του να βρη σωτηρία. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Βέβαια να πη κανείς την αλήθεια αυτό ήτανε μεγάλη σατανική έμπνευση του Θανάση και την χειροκροτούσαμε.
Τέλειωσε η εκτόπισή μου και ακόμα δεν έμαθα τι απόγινε η υπόθεση εκείνη.



ΣΥΝΕΞΟΡΙΣΤΟΙ
Ο Άρης Βελουχιώτης γεννήθηκε στη Λαμία σπούδασε γεωπόνος. Μετρίου αναστήματος λεπτός, άσπρο πρόσωπο, φρύδια μουστάκι μαύρα, σοβαρός. Το μπόι του λαμπάδα. Το βήμα του σταθερό. Ήτανε καλός κολυμπητής και το κολύμπι το είχε μάθει μικρός στον Σπερχειό ποταμό. Και όσοι μαθαίνουν μπάνιο σε γλυκό νερό είναι κατά πλειοψηφία καλοί κολυμπητές. Στο Συρακίνικο της Γαύδου κολυμπούσαμε μαζί και τον είδα που κολυμπούσε μαγκιόρα.
Συζητητής καλός. Η κουβέντα του, παρατηρούσες άμα κουβέντιαζες μαζί του λίγο προς το γρήγορο. Λίγο κάπως ανεπαίσθητο το ρο το πρόφερε ελαττωματικό. Αλλά πολύ λίγο.
Στην αμουδιά του Συρακίνικου κάθε βράδυ έκανα βόλτες μαζί του. Τον ακολουθούσε μια κοντόσωμη σκυλίτσα που είχαμε στην κολεχτίβα και την είχε ονομάσει "Ξύστρα". "Ξύστρα" της φώναζε και κείνη πήγαινε μαζί του στη βόλτα. Αυτός την τάιζε από το φαΐ του.
Έκανε και με άλλους βόλτα αλλά περισσότερες φορές μόνος του.
Είχε ένα συνήθειο, βέβαια όλοι μας το είχαμε, αλλά ο Θανάσης περισσότερο, να βγάζουμε αέρια. Από τα όσπρια που τρώγαμε, το νερό, το κλίμα τέλος όλο αέρια βγάζαμε. Ο Θανάσης εκεί που καθότανε κι έτρωγε στο τραπέζι μαζί με τους άλλους σήκωνε το κολομέρι του και δώστου το αέριο .Ευτυχώς που δεν βρωμούσανε. Το είχε παρακάνει. Αφού το φέραμε και στον πυρήνα θέμα το κλάσιμο κατά την ώρα του φαγιού. Το γέλιο του σπάνιο στα χείλια του. Είχε μου φαίνεται χρυσό δόντι και κάποιο σπασμένο. ήτανε ζόρικος και το φόβο δεν το λογάριαζε.
Μια φορά στο Μπογιάτι είχα πάει στη γαλαρία να δω πού κάνανε και δεύτερη, γιατί τώρα είναι διπλή, βραδάκι ήτανε που κατέβαινα από το χτήμα μου στη γραμμή του τραίνου και βρίσκω έναν που φύλαγε το υλικό. Τον χαιρέτησα, αρχίσαμε την κουβέντα, τον ρώτησα από ποιο μέρος είναι και μου λέει από τη Λαμία. "Α, του λέω από το μέρος που ήτανε κι ο Βελουχιώτης". "Ναι" μου λέει και μου εξιστορεί: Τον καιρό του θέρους είπανε στο σπίτι του στο Θανάση να πάη να πάρη καμμιά εικοσαριά θεριστάδες από το παζάρι και να πάη να κάνη αρχή στο θέρος.
Ο Θανάσης πήγε στο παζάρι και λέει: "Παιδιά θέλω καμμιά εικοσαριά από σας να πάμε να θερίσουμε". Πήγανε κοντά του, πήρε είκοσι και πριν ξεκινήσουν τους λέει: "Ακούτε παιδιά, το μεροκάματο έχει σαράντα δρχ. εγώ θα σας δώσω εξήντα τι λέτε, είστε σύμφωνοι;" Μπορούσαν να μην είναι σύμφωνοι!
Στο μεταξύ πήγανε άλλοι Λαμιώτες και έκαναν παράπονο και διαμαρτυρία στο Θανάση, γιατί έδωσε εξήντα δρχ. μεροκάματο.
Τους έκανε πέρα και τους λέει: "Έτσι μ' αρέσει εμένανε".
Αυτό μαθεύτηκε φαρδειά πλατειά στην Λαμία.
Και όταν ο Θανάσης αποφάσισε ν' ανέβη στο βουνό να βγη αντάρτης να χτυπήση τους κατακτητές και φώναξε παιδιά της Λαμίας να πάνε κοντά του, όλη η νεολαία ήθελε να βγη στο βουνό μαζί με το Θανάση. Αυτά μου διηγήθηκε ο φύλακας της ΣΕΚ στη γαλαρία του Μπογιατιού, για το Θανάση Κλάρα. Λυπάμαι πολύ που δε ζήτησα το όνομα του φύλακα να το αναφέρω εδώ στα γραφτά μου.
Ο Θανάσης Κλάρας στον καιρό της Τετάρτης Αυγούστου ήτανε στην Κέρκυρα φυλακή.
(...)
Ο Θανάσης ο Κλάρας έφυγε από την Κέρκυρα με δήλωση. Το αιτιολογικό κατά τον Κλάρα ήτανε, γιατί ο Μανωλέας είχε κάνει δήλωση αφού επί καπιταλισμού είδε οφίτσια. Επίσης γιατί είχε κάνει ο Σκλάβαινας αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας κι ο Νεφελούδης Γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
Κι όπως έπαιζε το κομπολογάκι του πήγε στην κυκλίδα και λέει στο φύλακα: άνοιξέ μου θα κάνη δήλωση. "Εγώ λέει ο Θανάσης προχθεσινό παιδί μπήκα στο κίνημα, έγινα υπεύθυνος του Ριζοσπάστη και μου κόψαν τα χρόνια του Χριστού στη φυλακή κι ο Σκλάβαινας, Μανωλέας πολλοί σύντροφοι και με οφίτσια έφυγαν κι εγώ θα κάτσω;
Στην Κατοχή όπως ξέρουμε έγραψε ιστορία.

Μπόνους ένα άσχετο απόσπασμα από την ίδια ενότητα για το Γιάννη Σιδέρη, που έχει το δικό του ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γιατρός, άντρας της ηρωίδας Ηλέκτρας Αποστόλου. Στην Κέρκυρα έκανε δήλωση και στο Μεταγωγών αντιδήλωση και τον έστειλαν στην Ακροναυπλία. Από την Ακροναυπλία το Δεκέμβριο του 1941 μας πήραν διακόσους οι Ιταλοί μαζί και τον Γιάννη και μας πήγαν στην Κατούνα της Αιτωλοακαρνανίας. ΕΚεί πέθανε και τον ταφιάσαμε στο νεκροταφείο της Κατούνας. Όταν πέθανε είχε έρθει επισκεπτήριο η μάννα του Θανάση Βοσνάκη η κυρά Σίρμα, τώρα μακαρίτα και όπως τον είχαμε στην είσοδο της φυλακης και τον έκλεγαν η μάννα του Ηλία Λιαπάκη κρατουμένου στην Ακροναυπλία μαζί με άλλες δυο Κατουνιώτισσες μπαίνει μέσα η κυρά Σίρμα και όπως τον είδε στην κάσα φωνάζει. "Γιάννη μου Γιάννη σ' έφαγαν οι φασίστες". Ευτυχώς που δεν την άκουσα οι φασίστες να είχαμε καμμιά περιπέτεια. Μας επέτρεψαν και πήγαμε και τον ταφιάσαμε, κρατούμενοι συνοδεία. Εγώ, ο Λυκούρης, ο Κάλφας, τους άλλους δεν θυμάμαι τα ονόματά τους και στο δρόμο που τον περνούσαμε όλη η Νεολαία της Κατούνας κρατούσε από μια παπαρούνα κόκκινη. Οι Ιταλοί ρώτησαν, γιατί κρατάνε παπαρούνα και τους είπανε ότι το έχουνε έθιμον. Και σύμπτωση σε λίγες μέρες πέθανε μια κατουνιώτισσα και κρατούσαν σ' αυτήν παπαρούνες! Να δικαιολογήσουν την κατάσταση.
Όταν έκανε δήλωση η γυναίκα του η Ηλέκτρα, του είπε "Γιάννη μου, εγώ θα σε θεωρώ άντρα μου, θα σε αγαπώ, θα σ' εχτιμώ, μόνο κοίταξε να μην γλυστρήσης παρακάτω". Όταν τον μπάζαμε μέσα στην μάντρα του νεκροταφείου η πόρτα ήτανε στενή και δεν χωρούσαμε και οι τέσσαρες να περάσουμε μέσα, έπιασα εγώ την κάσα από το κεφάλι κι ο Κάλφας από τα πόδια, προχωρώντας εγώ ε τον κώλο, μόλις πέρασα την πόρτα σπάει ο πάτος της κάσας και μας έμεινε η κάσα στα χέρια δίχως τον νεκρόν. Είπαμε κακός οιωνός αυτός. Πήραμε την κάσα, την πήγαμε στο λάκκο, καρφώσαμε τον πάτο και βάλαμε τον νεκρό στα λάκκο. Κι ο Γιάννης έμεινε παντοτεινά στην Κατούνα. Έπασχε από φυματίωση.

Τι συζητάμε ρε μαλάκες;

 Τι συζητάμε ρε μαλάκες;

kart


Βγαίνει η ALPHA BANK και λέει: «Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των λιανικών πωλήσεων σε συνδυασμό με την ανάλυση των προσδοκιών των νοικοκυριών, που δημοσίευσε το ΙΟΒΕ κατά την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαιώνουν τη διαφαινόμενη αδυναμία της ιδιωτικής καταναλώσεως να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα».

Βγαίνει στα καπάκια ο ΣΕΒ και απαιτεί «να μειωθεί ο μέσος μεικτός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3% ή 565 ευρώ ετησίως και να απολυθούν 180 χιλ. δημ. υπαλλήλοι». Εν ολίγοις ζητά αυτή τη στιγμή να αποσυρθούν από την αγορά 180.000 καταναλωτές με τις οικογένειές τους, ενώ οι υπόλοιποι να μειώσουν τη δυνατότητα κατανάλωσής τους κατά 565 ευρώ ετησίως.

Με την πρώτη ματιά φαίνεται ότι η προτεινόμενη λύση της τράπεζας για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης έρχεται σε σύγκρουση με την πρόταση των βιομηχάνων για μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Όμως, παπάρια! Η μεν τράπεζα κρύβει κάτω από την (πραγματική) μείωση της κατανάλωσης στο λιανεμπόριο, τις ευθύνες των τραπεζών που παρά το σκασμό των δισ.  που τους προσφέρθηκαν, εκείνες αρνούνται να ανοίξουν τις στρόφιγγες του χρήματος στην αγορά. Οι δε βιομήχανοι φτάνουν στο σημείο να υποκριθούν πως θέλουν να θυσιάσουν το αγαπημένο τους διεφθαρμένο Δημόσιο για τον ίδιο λόγο με τις τράπεζες: Για να εξαφανιστεί το ρευστό από την αγορά.

Η μείωση κατανάλωσης στο λιανεμπόριο χτυπά αποκλειστικά τους μικρομεσαίους, τα μικρομάγαζα, τα συνοικιακά καταστήματα. Αυτή την πίτα της κατανάλωσης επιθυμούν τράπεζες και βιομήχανοι να τη στρέψουν στα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών. Ο μόνος τους καημός είναι να γεμίσει η αγορά με λουκέτα ώστε ελλείψει εναλλακτικών να συγκεντρωθεί η κατανάλωση και ο πλούτος στους λίγους, τεράστιους και εκλεκτούς.


Δεν είναι όμως αυτή η μόνη «αντίφαση της πρώτης ματιάς». Η Λαγκάρντ στην επιστολή που απέστειλε προς τους 19 υπουργούς του Eurogroup κατήγγειλε ως αναποτελεσματική και αναξιόπιστη «την πρόταση των ελληνικών αρχών να κάνουν βραχυπρόθεσμες οριζόντιες περικοπές στις προαιρετικές δαπάνες – οι οποίες έχουν ήδη συμπιεστεί σε βαθμό που η παροχή δημοσίων υπηρεσιών βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».

Από την άλλη, εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις  σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» να καταγγείλλει κι αυτός τις ελληνικές αρχές επειδή όμως: «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη, παρά η αύξηση των φόρων όμως η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την επιβολή φόρων».

Με την πρώτη ματιά φαίνεται και εδώ να διαφωνεί το ΔΝΤ με την Κομισιόν στο θέμα των οριζόντιων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. Όμως παπάρια κι αυτή η διαφωνία.  Και οι δύο αυτό που προτείνουν ουσιαστικά είναι «μεταρρυθμίσεις μακροχρόνιου ορίζοντα στο δημόσιο τομέα, κυρίως στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα» καθώς και την ανάγκη «ο προϋπολογισμός της Ελλάδας να ελέγχεται από τους Ευρωπαίους για τα επόμενα χρόνια».

Στην πραγματικότητα είναι προφανές ότι τράπεζες και βιομήχανοι, ΔΝΤ και Κομισιόν συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα φτωχοποίησης των εργαζομένων, συγκέντρωσης του πλούτου σε λίγους, κυβέρνησης υπό απόλυτη εποπτεία και χώρας υπό πλήρη κατοχή από τους δανειστές και το ελληνικό κεφάλαιο.

Κι όλα αυτά, όλες αυτές οι ψευτοδιαφωνίες, αυτές οι παραπλανητικές συγκρούσεις γίνονται για να ξεχρεώσουμε τις ενισχύσεις από τα μνημόνια. Όμως όπως είχε αποκαλύψει η Ευρωπαϊκή Σχολή Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας (ESMT) του Βερολίνου και με απίστευτο θράσος δεν αντέδρασε κανείς από τους πρωταγωνιστές των μνημονίων, «μόλις το 5% από τα 220 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα πήγε στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ το υπόλοιπο 95%  των μνημονιακών δανείων διατέθηκε για να σωθούν ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες».

Οπότε, τι ακριβώς συζητάμε ρε μαλάκες; Για το αν ο ΣΕΒ έχει δίκιο χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους απολυμένους που οι ίδιοι οι βιομήχανοι απέλυσαν για να αυξήσουν τα κέρδη τους ή για το δήθεν αίτημά του περί μείωσης του διεφθαρμένου Δημοσίου; Μα ποιος στήριζε επί 40 χρόνια με χρηματοδοτήσεις, γάμους, συμπεθεριάσματα, αλισβερίσια προμηθειών και μιζών τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κατασκεύασαν αυτό το πελατειακό κράτος; Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές δεν το έκαναν;

Ποιον βόλεψε επί 40 χρόνια αυτό το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος; Το γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα πορίσματα για εργατικά ατυχήματα έριχναν την ευθύνη σε ανθρώπινο λάθος, ποιον βόλευε; Τον βιομήχανο ή μήπως τους νεκρούς εργάτες; Το γεγονός ότι τα πρόστιμα για κάθε είδους παρανομίες των βιομηχανιών ξεχνιόταν σε συρτάρια, ποιον βόλευε; Τους βιομήχανους ή μήπως το περιβάλλον; Το γεγονός ότι οι φορολογικοί έλεγχοι έφταναν μέχρι ταβέρνες και καφενεία την ώρα που έβγαιναν ανενόχλητα στο εξωτερικό τα δισεκατομμύρια των βιομήχανων, των εφοπλιστών, των μεγαλοκαρχαριών, ποιον βόλευε; Τους δισεκατομμυριούχους που όλως παραδόξως εμφανίζουν κέρδη ακόμη και μέσα στην κρίση ή μήπως τους εργαζόμενούς τους που ζουν τον καθημερινό εκβιασμό απόλυσης ή μείωσης μισθού, απόλυσης ή υπογραφή ατομικής σύμβασης;

Και άραγε ποιο μοντέλο υγιούς επιχειρηματικότητας και «χρέους προς την πατρίδα» ασκούν επί τόσες δεκαετίες ανενόχλητοι οι βιομήχανοι; Ιδού: «Μόνο από τις κερδοφόρες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις οι οποίες διένειμαν κέρδη 3 δισ. ευρώ μεταξύ 2011-2015, η μείωση του φόρου των μερισμάτων στο 10% σήμανε ότι μπήκαν περίπου 460 εκατ. ευρώ περισσότερα στους προσωπικούς λογαριασμούς των μετόχων, καθώς το δημόσιο εισέπραξε 300 εκατ. ευρώ αντί για 760 εκατ. ευρώ που θα έπαιρνε αν ο φόρος είχε μείνει στο 25% και χρειάστηκε να πάρει άλλα μέτρα για να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια. (…)Παρ’ όλα αυτά η λογική της κυβέρνησης συνεχίζει να πατά πάνω στον καμβά των προηγούμενων. Να «ευημερούν» δηλαδή οι επιχειρηματίες και οι μέτοχοι, αλλά όχι οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα».

Την παραπάνω διαπίστωση περί της άρνησης των επιχειρηματιών να επανεπενδύσουν κάποια από τα κέρδη τους δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας δεν την κάνω εγώ, ούτε τη διάβασα στον «Ριζοσπάστη». Η διαπίστωση της συστηματικής πρακτικής αποεπένδυσης με αντάλλαγμα το σαβάνωμα των κερδών από τους μετόχους την κάνει το liberal.gr !!!

Πριν ο ΣΕΒ, λοιπόν, χρησιμοποιήσει πλαστά στοιχεία όπως αποδεικνύεται εδώ και εδώ και πριν ο Κούλης του Μητσοτάκη σπεύσει με τη γνωστή ελαφρότητα που τον διακρίνει στην πολιτική σκέψη και τη λατρεία στο θεό του ακρότατου ναοφιλελευθερισμού να υιοθετήσει ως προεκλογική εξαγγελία του αυτές τις ασυναρτησίες των φίλων του, ας μας πουν ποιος ωφελήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από το πελατειακό Δημόσιο, από το ανύπαρκτο Κράτος, από την απουσία ελέγχων, από τις επιδοτήσεις άνευ λόγου και έργου, από τις υπερκοστολογήσεις δημοσίων έργων, από την παραλαβή δρόμων, γεφυρών και τούνελ που ποτέ δεν κατασκευάστηκαν αλλά πληρώθηκαν από τους απλούς φορολογούμενους, από το μπουρδέλο της κερδοσκοπίας, από την ανενόχλητη δημιουργία καρτέλ, από την τεράστια φοροδιαφυγή και τις νόμιμες φοροαπαλλαγές, από… , από…., από…., ένα έχω να πω: Άντε και γαμηθείτε επιτέλους.

Πηγή Καρτέσιος

Ο Στάλιν, οι Τατάροι της Κριμαίας και η Eurovision

Ο Στάλιν, οι Τατάροι της Κριμαίας και η Eurovision


tataroi_krimeas-nazi
Τατάροι της Κριμαίας, συνεργάτες των Ναζί

Μάλιστα…Νικητής στη Eurovision του 2016 ένα τραγούδι με…»πολιτικό περιεχόμενο»…Ένα τραγούδι για την «εξορία των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν το 1944″…Ποιοι ήταν οι Τατάροι της Κριμαίας όμως, γιατί η Σοβιετική κυβέρνηση έλαβε μέτρα μετεγκατάστασής τους, κανείς δεν ασχολήθηκε…»Γιατί έτσι» θα πει κανείς…Στάλιν ήταν αυτός, κομμουνιστές ήταν αυτοί, απλά σφάζανε και ταλαιπωρούσαν τον κόσμο χωρίς λόγο! Έτσι είναι αυτοί! Ένας απροκάλυπτος κεκαλυμμένος αντικομμουνισμός με μια δόση μαζικής ποπ κουλτούρας!!
Θυμήθηκα λοιπόν χθες ότι κάπου είχα διαβάζει για το τι ήταν οι Τατάροι της Κριμαίας και γιατί η Σοβιετική κυβέρνηση (και πως) τους μετεγκατέστησε από κει που βρίσκονταν…Σας το παραθέτω λοιπόν, έτσι, για να υπάρχει και ένας αντίλογος στην αντικομμουνιστική υποκουλτούρα που πλασάρεται (αθώα;) στις μέρες μας… 
«Ένα επιπλέον στοιχείο που σπανίως αναδεικνύεται στη σχετική ιστοριογραφία είναι η ιδιαίτερη σκληρότητα με την οποία έπεσε η ναζιστική κατοχή πάνω στους λαούς της Κριμαίας. Στα εγκλήματα του φασισμού συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων και η εκτέλεση 91.678 σοβιετικών πολιτών μεταξύ του Οκτώβρη του 1941 και του Απρίλη του 1942. Με άλλα λόγια, μέσα σε έξι μήνες περίπου εκτελέστηκε από τις δυνάμεις κατοχής ο ένας στους δέκα κατοίκους της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής, είτε αυτή ήταν στρατιωτικού είτε οικονομικού χαρακτήρα, αποκτά την πραγματική της διάσταση. Και όμως, σήμερα, ο αστικός αναθεωρητισμός έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο αποθράσυνσης ώστε να απαιτεί (!) την ‘δικαίωση’ ακόμα και εκείνων οι οποίοι πήραν τα όπλα και πολέμησαν τον σοβιετικό λαό στο πλευρό των Ναζί, συμμετέχοντας ενεργά στα εγκλήματα του φασισμού κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.[1] Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η περίπτωση των Τατάρων της Κριμαίας:
Γράφει ο J. O. Pohl: «Η γερμανική στρατιωτική κατοχή της Κριμαϊκής Χερσονήσου στηρίχθηκε εν μέρει πάνω στις τοπικές μονάδες αυτοάμυνας των Τατάρων (Selbschutze). Οι μονάδες αυτές διεξήγαν αντι-παρτιζανικό πόλεμο ενάντια στις σοβιετικές άτακτες μονάδες που δρούσαν στα μετόπισθεν των γερμανικών γραμμών. Όταν ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός ανακατέλαβε την χερσόνησο της Κριμαίας, το καθεστώς του Στάλιν επέβαλε μια αδίστακτη τιμωρία στους Τατάρους της Κριμαίας για την δράση αυτών των μονάδων αυτοάμυνας. Το σταλινικό καθεστώς εξόρισε ολόκληρο τον πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας σε ειδικούς οικισμούς στο Ουζμπεκιστάν ως απάντηση στις μονάδες αυτοάμυνας των Τατάρων.»[2]
Ποιο το εύρος της συνεργασίας των Τατάρων με τους Ναζί; Σύμφωνα με τον ίδιο τον J O Pohl -που καταγγέλλει το «σταλινικό καθεστώς», χαρακτηρίζοντας την απόφαση της μετοίκησης ως «γενοκτονία»- καθ’ όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι κατοχικές αρχές οργάνωσαν περίπου 20.000 Τατάρους σε μάχιμες μονάδες «αυτοάμυνας». Ταυτόχρονα, μόλις 630 Τάταροι της Κριμαίας εντάχθηκαν σε σοβιετικές παρτιζάνικες ομάδες.[3] Κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Κόκκινου Στρατού, μετά την απώθηση των δυνάμεων του Άξονα από την περιοχή τον Απρίλη-Μάη του 1944, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σημαντικός όγκος οπλισμού από αντισοβιετικές ομάδες που συνέχιζαν να δρουν στα δάση της Κριμαίας: 39 εκτοξευτείς όλμων, 981 πολυβόλα παντός τύπου, 7.238 τουφέκια, 3.657 όλμους, 10.296 χειροβομβίδες και 280.000 σφαίρες. Η επιχείρηση της μετοίκησης άρχισε λίγες μέρες μετά…
Υπό ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της μετεγκατάστασης; Αξίζει σε αυτό το σημείο να παραθέσουμε σχετικά την απόφαση της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας της ΕΣΣΔ για τους Τατάρους της Κριμαίας, οι οποίοι αποτέλεσαν και την συντριπτική πλειοψηφία των μετεγκατεστημένων:

Άκρως Απόρρητο
Απόφαση νο.5859 της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας
11 Μαΐου 1944, Κρεμλίνο Μόσχα

Για τους Τατάρους της Κριμαίας[4]

Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, πολλοί Τάταροι της Κριμαίας πρόδωσαν την Μητέρα πατρίδα, αυτομολώντας από τις μονάδες του Κόκκινου Στρατού που υπερασπίζονταν την Κριμαία και περνώντας στο πλευρό του εχθρού, εντασσόμενοι σε εθελοντικές στρατιωτικές μονάδες που σχημάτισαν οι Γερμανοί προκειμένου να πολεμήσουν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Ως μέλη των Γερμανικών ταγμάτων τιμωρίας, κατά την διάρκεια της κατοχής της Κριμαίας από τα Γερμανικά φασιστικά στρατεύματα, οι Τάταροι της Κριμαίας ειδικότερα διακρίθηκαν για τις βάρβαρες αντεκδικήσεις τους εναντίων των σοβιετικών παρτιζάνων, ενώ βοήθησαν επίσης τους Γερμανούς επιδρομείς να οργανώσουν βίαιες συγκεντρώσεις σοβιετικών πολιτών που προορίζονταν για σκλάβοι των Γερμανών, καθώς και στη μαζική εξόντωση των σοβιετικών πολιτών.
Οι Τάταροι της Κριμαίας συνεργάστηκαν ενεργά με τις Γερμανικές αρχές κατοχής, συμμετέχοντας στις λεγόμενες «Ταταρικές Εθνικές Επιτροπές», που συστάθηκαν από τα Γερμανικά όργανα πληροφοριοδοτών, και χρησιμοποιήθηκαν συχνά για την διείσδυση στα νώτα του Κόκκινου Στρατού από κατασκόπους και δολιοφθορείς. Με την υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας, οι «Ταταρικές Εθνικές Επιτροπές», στις οποίες ηγετικό ρόλο έπαιξαν οι Λευκοφρουροί-Τάταροι του εξωτερικού, προσανατόλισαν τις δραστηριότητές τους στις διώξεις και την καταπίεση του μη-Ταταρικού πληθυσμού της Κριμαίας, ξεκινώντας τις προετοιμασίες για την απόσπαση της Κριμαίας από τη Σοβιετική Ένωση με την βία, με την βοήθεια των Γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που παρατέθηκαν παραπάνω, η Κρατική Επιτροπή Άμυνας αποφασίζει πως:
  1. Όλοι οι Τάταροι πρέπει να φύγουν από την περιοχή της Κριμαίας και να μετεγκατασταθούν μόνιμα ως ειδικοί μέτοικοι στις περιοχές της Ουζμπεκικής ΣΣΔ. Η μετεγκατάσταση θα ανατεθεί στην Σοβιετική NKVD. Η Σοβιετική NKVD (σύντροφος Μπέρια) θα πρέπει να ολοκληρώσει την μετεγκατάσταση μέχρι την 1η Ιουνίου 1944.
  2. Η ακόλουθη διαδικασία και συνθήκες μετεγκατάστασης πρέπει να λάβουν χώρα:
α) Θα επιτραπεί στους ειδικούς μέτοικους να πάρουν μαζί τους προσωπικά αντικείμενα, ρούχα, οικιακά αντικείμενα, πιάτα και άλλα σκεύη και μέχρι 500 κιλά τροφή για κάθε οικογένεια.
β) Ιδιοκτησίες, κτίρια, εξωτερικές κατασκευές, έπιπλα και γαίες που αφήνονται πίσω θα αναλαμβάνονται από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Όλα τα οικόσιτα ζώα θα αναλάβει το Λαϊκό Επιτροπάτο των Βιομηχανιών Κρέατος και Γάλακτος, όλη την αγροτική παραγωγή θα αναλάβει το Λαϊκό Επιτροπάτο για τη Γη της ΕΣΣΔ, τα άλογα το Λαϊκό Επιτροπάτο για την Αγροτική Οικονομία…
Θα αποδοθούν αποδείξεις για την παραλαβή (των παραπάνω) σε κάθε μέρος εγκατάστασης των πληθυσμών και σε κάθε αγρόκτημα, αποδείξεις για κάθε ζώο, σιτηρά, λαχανικά, και για άλλους τύπους αγροτικής παραγωγής.
Μέχρι την 1η Ιουλίου αυτού του έτους, η NKVD της ΕΣΣΔ, το Λαϊκό Επιτροπάτο για την Βιομηχανία Κρέατος και Γάλακτος, Αγροτικής Οικονομίας και Γης…[κλπ] πρέπει να καταθέσουν στο Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ προτάσεις για την διαδικασία αποπληρωμής των ειδικών μετοίκων, βάσει των αποδείξεων παραλαβής για τα ζώα και την αγροτική παραγωγή που παρέλαβαν από αυτούς.
γ) Το Λαϊκό Επιτροπάτο για τους Σιδηροδρόμους (σύντροφος Καγκάνοβιτς) να οργανώσει την μεταφορά των ειδικών μετοίκων από την Κριμαία στην Ουζμπεκική ΣΣΔ, χρησιμοποιώντας ειδικά διαμορφωμένα τρένα, σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που θα εκπονηθεί από κοινού με την NKVD της ΕΣΣΔ…
δ) Σε κάθε τρένο ειδικών μετοίκων, το Λαϊκό Επιτροπάτο Δημόσιας Υγείας (σύντροφος Μήτερεφ) να μεταθέσει, μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο που θα οριστεί από την NKVD της ΕΣΣΔ, ένα γιατρό και δύο νοσοκόμες, καθώς επίσης και την κατάλληλη ποσότητα φαρμάκων, και να καλύψει τις ανάγκες για ιατρική φροντίδα και πρώτες βοήθειες στους ειδικούς μετοίκους κατά την μετάβασή τους.
ε) Το Λαϊκό Επιτροπάτο της ΕΣΣΔ για το Εμπόριο (σύντροφος Λιουμπίμοφ) θα τροφοδοτήσει όλα τα τρένα που θα μεταφέρουν τους ειδικούς μετοίκους με ζεστό φαγητό και βραστό νερό σε καθημερινή βάση…
  1. Μέχρι την 1η Ιουνίου αυτού του έτους, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) του Ουζμπεκιστάν, ο σύντροφος Γιουσούποφ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιτρόπων της ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν, σύντροφος Αμπντουραχμάνοφ, και ο Λαϊκός Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν, σύντροφος Κομπούλοφ, πρέπει να φέρουν εις πέρας τα εξής σε σχέση με την υποδοχή και εγκατάσταση των ειδικών μετοίκων:
α) Να υποδεχθούν και να εγκαταστήσουν στην ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν 140 με 160 χιλιάδες ειδικούς μετοίκους, Τατάρους, σταλμένους εκ μέρους της NKVD της ΕΣΣΔ από την ΑΣΣΔ της Κριμαίας.
Η εγκατάσταση των ειδικών μετοίκων θα πραγματοποιηθεί σε κοινότητες κρατικών αγροκτημάτων, υπάρχουσες αγροτικές κολεκτίβες, αγροκτήματα σχετιζόμενα με βιομηχανίες, σε εργατικές κοινότητες, με σκοπό την επαγγελματική τους αποκατάσταση στη γεωργία και τη βιομηχανία.
β) Να σχηματίσουν επιτροπές στις περιοχές (Oblast) όπου οι ειδικοί μέτοικοι πρόκειται να εγκατασταθούν, αποτελούμενες από τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της περιοχής, τον αρχηγό της διοίκησης της NKVD, αναθέτοντάς τους την εφαρμογή όλων των μέτρων σχετικά με την υποδοχή και κατανομή των νεοαφιχθέντων  ειδικών μετοίκων.
γ) (το ίδιο σε επίπεδο Raion)…
δ) Να οργανώσουν την μηχανοκίνητη μεταφορά των ειδικών μετοίκων, κινητοποιώντας τα μεταφορικά μέσα των διαφόρων επιχειρήσεων και θεσμών [της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιοχής, κλπ] για αυτό τον σκοπό.
ε) Να χορηγήσουν κομμάτια καλλιεργήσιμης γης στους νεοαφιχθέντες ειδικούς μετοίκους και να τους βοηθήσουν να χτίσουν σπίτια προμηθεύοντάς τους με οικοδομικά υλικά…
  1. Επταετή δάνεια μέχρι και 5.000 ρούβλια ανά οικογένεια, για την οικοδόμηση και εξοπλισμό οικιών, θα αποδοθούν από την Αγροτική Τράπεζα (σύντροφος Κράβτσοφ) στους ειδικούς μετοίκους στην ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν, στους τόπους εγκατάστασής τους.
  2. Κάθε μήνα κατά την διάρκεια της περιόδου Ιούνης-Αύγουστος 1944, ίσες ποσότητες αλευριού, δημητριακών, και λαχανικών θα αποδοθούν από το Λαϊκό Επιτροπάτο για τη Γη της ΕΣΣΔ (σύντροφος Σουμπότιν) στο Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων της ΣΣΔ του Ουζμπεκιστάν για να κατανεμηθούν στους ειδικούς μετοίκους.
Το αλεύρι, τα δημητριακά, και τα λαχανικά θα μοιραστούν δωρεάν στους ειδικούς  μετοίκους κατά την περίοδο Ιούνη-Αυγούστου, ως αποπληρωμή της αγροτικής παραγωγής και του ζωικού αποθέματος που παραλήφθηκαν από τις περιοχές που εγκατέλειψαν…

Ι. Στάλιν
Πρόεδρος, Κρατική Επιτροπή Άμυνας
[…]
Οι υποδείξεις της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας για τις μέριμνες που έπρεπε να ληφθούν, τόσο κατά την μεταφορά όσο και κατά την εγκατάσταση των Ειδικών Μετοίκων έχουν ειδική σημασία. Ακόμα περισσότερο δε αν αναλογιστεί κανείς τις βαρύτατες κατηγορίες που επέβαλαν τα συγκεκριμένα μέτρα. Οι εκάστοτε μαρτυρίες που έχουν επικαλεσθεί ανά καιρούς στην βιβλιογραφία κάνοντας λόγο για απάνθρωπες συνθήκες μεταφοράς δεν συνάδουν με το γενικό πνεύμα που απορρέει από τα κρατικά ντοκουμέντα. Το «παράδοξο» αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στα εξής: είτε α) σε υποκειμενικές υπερβολές, είτε β) σε πραγματικές ελλείψεις ή παρατυπίες κατά την μεταφορά που δεν αποκλείεται να συνέβησαν σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση.
Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των Ταταρικών πληθυσμών, για παράδειγμα, κατά την διάρκεια της μετακίνησής και εγκατάστασής τους ήταν περίπου 0,09% σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές της NKVD. Εκτιμήσεις του Radio Liberty (προβοκατόρικου ραδιοφωνικού σταθμού, που συστάθηκε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και την CIA με αποκλειστικό σκοπό να εκπέμπει την πολιτική προπαγάνδα των ΗΠΑ στις Σοβιετικές Δημοκρατίες) ανεβάζουν «με δικούς τους υπολογισμούς» το ποσοστό αυτό στο 5%: 55 φορές και πλέον δηλαδή πάνω από τα επίσημα στοιχεία! Περιττό ίσως να πούμε τι από τα δύο υιοθετείται και προβάλλεται από την αστική ιστοριογραφία.[5]
Σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως μια τέτοια διαδικασία θα δύνατο ποτέ να χαρακτηριστεί «εύκολη» ή «ευχάριστη». Όμως το περιεχόμενο και το πνεύμα των οδηγιών που εξέδωσε η κεντρική εξουσία αναφορικά με την μεταφορά και εγκατάσταση των εν λόγω πληθυσμών δεν φανερώνει πουθενά προθέσεις «αντεκδίκησης». Τουναντίον, γίνεται λόγος για μια ιδιαίτερα εκτενή και σύνθετη επιχείρηση ώστε να εξασφαλιστεί ή όσο το δυνατόν ομαλή μετακίνηση και κοινωνικοοικονομική αποκατάστασή τους.
Στα παραπάνω συνηγορεί και η πρόνοια που προβλέφθηκε ιδιαίτερα για τα περισσότερο «αδύναμα» μέλη των οικογενειών των Ειδικών Μετοίκων. Σε σχετική έκθεση του καθοδηγητή του τμήματος των σοβχόζ της ΚΕ του ΚΚ(μπ) του Ουζμπεκιστάν αναφέρεται πως «Για την ενίσχυση της διατροφής των παιδιών, αρρώστων και εξαντλημένων στο σοβχόζ ‘Ναρπάι’, στη διάρκεια των πέντε μηνών το 1944 δαπανήθηκαν: Ξηρά Φρούτα -1,5 τόνοι, Κρέας -3 τόνοι, Λίπος -300 κιλά, Πατάτα -3 τόνοι, Φρέσκα Λαχανικά -20 τόνοι, Ζάχαρη -350 κιλά, Γαλακτοκομικά Είδη -300 κιλά, Ρύζι -150 κιλά, Γάλα 3.500 λίτρα, Αποβουτυρωμένο Γάλα 1.400 λίτρα. Σε πιο φτωχές οικογένειες παραχωρήθηκαν 10 αγελάδες και 10 κατσίκες.»[6]»

[1] Κάποιοι δε υποστηρίζουν πως η περίπτωση των Τατάρων της Κριμαίας οφείλεται «να μνημονεύεται όπως γίνεται με τα κρεματόρια του Άουσβιτς και του Νταχάου». Βλέπε Alexeyeva L (1998) «Mustafa Jemiloglu: His Character and Convictions», στο Allworth (επ.) «The Tatars of Crimea: Return to the Homeland» (Durham, NC: Duke University Press) σελ.214
[2] Pohl J O (1999) σελ.109
[3] Pohl J O (1999) σελ.109-118 και Fisher A (1978) σελ.155
[4] Πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
[5] Uehling G (2000) «Having a Homeland: Recalling the Deportation, Exile, and Repatriation of the Crimean Tatars to their Historic Homeland» (PhD: University of Michigan) σελ.213-214 και Critchlow J (1991) «Punished Peoples of the Soviet Union: The Continuing Legacy of Stalin’s Deportations» (Washington D.C.: Human Rights Watch) σελ.8. Σχετικά με το Radio Liberty βλέπε την ιστιοσελίδα του σταθμού: http://www.rfel.org/about/organization/history-print.asp
[6] Όπως παρατίθεται στο Πογκόσοβα Γ (2002) σελ.139
Πηγή: Αναστάσης Γκίκας, «Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», εκδ. Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα, 2007

Η επιβράδυνση στις αναπτυγμένες οικονομίες

Η επιβράδυνση στις αναπτυγμένες οικονομίες



Σύμφωνα με το «Bloomberg» και το «Ρόιτερς», το ΔΝΤ στην Εαρινή Εκθεση για την παγκόσμια οικονομία επισημαίνει ως παράγοντες κινδύνου την αναδίπλωση στην ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες, την επιβράδυνση σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, την αβεβαιότητα για τη μεταστροφή της Κίνας από το εξαγωγικό μοντέλο σε εκείνο της εγχώριας κατανάλωσης. Συστήνει, ανάμεσα σε άλλα, στις κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις σε Εκπαίδευση, τεχνολογία, Ερευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα, να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να συνεχίσουν την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης και τον περιορισμό των αδυναμιών των τραπεζών. Μιλά για τόνωση της ζήτησης ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη κάνοντας λόγο για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως: Μείωση της αναποτελεσματικής φορολογίας στην εργασία, αύξηση των δαπανών για την Ερευνα και την ανάπτυξη, δυναμικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, όπως τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που επαναφέρουν τους ανέργους στην εργασία, μέτρα που θα συνοδεύουν τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και την απόσυρση ρυθμίσεων που προστατεύουν τις θέσεις εργασίας.
Γιατί μιλά για «αναδίπλωση στην ανάπτυξη στις αναπτυγμένες οικονομίες»; Επειδή αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του. Προβλέπει ανάπτυξη για το 2016 και 2017: ΗΠΑ: 2,4% (από 2,6% προηγουμένως) και 2,5% (από 2,6%). Ευρωζώνη: 1,5% (από 1,7%) και 1,6% (από 1,7%). Ιαπωνία: 0,5% (από 1%) και -0,1% (από 0,3%). Κίνα: 6,5% (από 6,3%) και 6,2% (από 6%).
Πτώση ρυθμών ανάπτυξης
Για τις ΗΠΑ επιβεβαιώνεται και από την Κεντρική Τράπεζα (Fed), που στην πρόσφατη συνεδρίασή της δεν αύξησε τα επιτόκια, λόγω της πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, υποχώρησης της λαϊκής κατανάλωσης (λέει ότι έχει μετριαστεί), και εκτιμά ότι τα στοιχεία για τις πάγιες επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές είναι υποτονικά. Εκφράζει δε μεγαλύτερη ανησυχία λόγω επιβράδυνσης της Κίνας και δραματικής πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τα υπουργεία Εμπορίου και Εργασίας, μετά από 1,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και 2,0% το τρίτο τρίμηνο του 2015. Δείγμα επιβράδυνσης. Είναι η χειρότερη επίδοση των δύο τελευταίων χρόνων. Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών (είχαν τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων πέντε χρόνων), ενώ και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μείωσαν τις πάγιες επενδύσεις κατά 5,9%, η μεγαλύτερη πτώση από την εκδήλωση της κρίσης.
Η Ιαπωνία είχε ετήσια πτώση του ΑΕΠ 1,1% το δ' τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από αύξηση 1,3% το τρίτο τρίμηνο του 2015, λόγω μείωσης των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών. Οι πωλήσεις λιανικής είχαν πτώση το Μάρτη 1,1% σε σχέση με το 2015, μετά από μια αύξηση 0,4% το Φλεβάρη. Η πτώση ήταν η πέμπτη συνεχόμενη τους τελευταίους επτά μήνες. Μιλούν για απροθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν σε μια περίοδο υποτονικής αύξησης των μισθών.
Την ίδια ώρα, ετήσια μείωση 6,8% είχαν οι ιαπωνικές εξαγωγές το Μάρτη, πτωτική πορεία για έκτο συνεχόμενο μήνα. Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία υποχώρησε σε χαμηλό πενταετίας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου. Η πτώση ήταν 6,2% σε μηνιαία βάση το Φλεβάρη, έναντι αύξησης 3,7% το Γενάρη. Η πτώση στη βιομηχανική παραγωγή αποδίδεται στη μείωση της ζήτησης λόγω επιβράδυνσης στα αναδυόμενα κράτη, ιδιαίτερα στην Κίνα, αλλά και στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ. Το Μάρτη εκτιμούν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,4%.
Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Κομισιόν, προβλέπεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης: 1,6% για το 2016 (από 1,7% στις προηγούμενες εκτιμήσεις) και 1,8% το 2017 (από 1,9%). Στα 28 κράτη της ΕΕ αναμένονται ρυθμοί ανάκαμψης 1,8% (από 1,9%) το 2016 και 1,9% (από 2%) το 2017. Για τις ισχυρές οικονομίες προβλέπει: Γερμανία, 2016: 1,6%, 2017: 1,6% (από 1,8% προηγουμένως και στις δυο περιπτώσεις). Γαλλία, 2016: 1,3%, 2017: 1,7%. Ιταλία, 2016: 1,1%, 2017: 1,3%. Βρετανία, 2016: 1,8%, 2017: 1,9%. Για τις ΗΠΑ, 2,3% για το 2016 (από 2,7%) και στο 2,2% για το 2017 (από 2,6%).
Οι ΗΠΑ ενδιαφέρουν άμεσα την Ευρωζώνη όπως και το αντίστροφο λόγω της πιο ισχυρής διαχρονικά αλληλεξάρτησης των οικονομιών τους.
Η Κομισιόν προβάλλει τη διαπίστωση ότι «η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την εγχώρια ζήτηση» και την τόνωση των επενδύσεων. Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, τόνισε: «Συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, αλλά το παγκόσμιο πλαίσιο είναι λιγότερο ευνοϊκό απ' ό,τι προηγουμένως. Η μελλοντική ανάπτυξη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευκαιρίες που θα δημιουργούμε για εμάς τους ίδιους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα σε πολλές χώρες, όπως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα ή τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα. Μια αποφασιστική πολιτική δράση με στόχο τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, περισσότερων θέσεων εργασίας και καλών κοινωνικών συνθηκών για τους πολίτες μας».
Η οικονομία της Κίνας
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι κοινό στοιχείο είναι η επιβράδυνση όλων των καπιταλιστικών οικονομιών. Αυτή η διαπίστωση πάει προπαγανδιστικά να συγκαλύψει ότι το μεγάλο πρόβλημα της αδύναμης ανάπτυξης είναι στις αναπτυγμένες οικονομίες, ΗΠΑ, Ευρωζώνη - ΕΕ, Ιαπωνία. Κοινή συνισταμένη όλων των εκτιμήσεων είναι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Αυτό δεν αντανακλά όλη την αλήθεια. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την Κίνα, 6,5% το 2016 (από 6,3% στην προηγούμενη πρόβλεψη) και 6,2% το 2017 (από 6%), ενώ για ΗΠΑ - Ευρωζώνη - Ιαπωνία, με υποπολλαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, οι προβλέψεις του μιλούν για πτώση, όπως και των δικών τους επιτελείων.
Ειδικά για την Κίνα, το ΔΝΤ αναγνωρίζει πρόοδο «στην περίπλοκη αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου, από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση», αν και εκτιμά μείωση κερδών και κάποιες δυσκολίες εξυπηρέτησης χρεών εισηγμένων εταιρειών.
Ακόμη, το Μάρτη οι κινεζικές εξαγωγές εμφάνισαν αύξηση 11,5%, η πρώτη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιούνη 2015 και η μεγαλύτερη από το Φλεβάρη του 2015. Η δε βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,8% το Μάρτη συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο, επιταχύνοντας από την αύξηση 5,4% την περίοδο Γενάρη - Φλεβάρη. Υπήρξε αύξηση και στις λιανικές πωλήσεις κατά 10,5% το Μάρτη συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2015 και συγκριτικά με την αύξηση 10,2% το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη.
Στο α' τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, η οποία διαμορφώθηκε στο 6,7% έναντι 6,8% στο δ' τρίμηνο του 2015, σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση. Εμφανίζεται αύξηση των επενδύσεων που αποδίδεται στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Οι πωλήσεις διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 33,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2016,ο μεγαλύτερος ρυθμός των δύο τελευταίων χρόνων. Αν και τον Απρίλη οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2016 την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, υπάρχουν ορισμένες σοβαρές ενδείξεις οικονομικής σταθεροποίησης.
Γιατί αυτές οι αναδιαρθρώσεις
Δεν είναι τυχαίο που οι εκτιμήσεις σε ΗΠΑ - Ευρωζώνη - Ιαπωνία για την επιβράδυνση εστιάζουν στη μειωμένη κατανάλωση των νοικοκυριών, προβάλλοντας τη διαπίστωση πως «η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την εγχώρια ζήτηση», όπως εστιάζουν στην πτώση των επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βλ. Ντομπρόβσκις λέει ότι «η μελλοντική ανάπτυξη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευκαιρίες που θα δημιουργούμε για εμάς τους ίδιους». Στο εσωτερικό των κρατών, στις ίδιες τις οικονομίες τους αναζητούν λύση και αυτό είναι το βασικό.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι εστιάζουν, ΔΝΤ και Κομισιόν, στην ανάγκη για τις δημόσιες επενδύσεις στην Εκπαίδευση, στην τεχνολογία, στην Ερευνα, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αλλά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως, ειδικότερα, μείωση της αναποτελεσματικής φορολογίας στην εργασία καθώς και δυναμικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, όπως τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που επαναφέρουν τους ανέργους στον εργασιακό στίβο ή τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και την κατάργηση των ρυθμίσεων που προστατεύουν τις θέσεις εργασίας.
Μιλούν για κρατικές επενδύσεις αλλά και επιδοτήσεις του κεφαλαίου σε τομείς που αυξάνουν την παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά και επιβολή αναδιαρθρώσεων που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης (μείωση της αναποτελεσματικής φορολογίας στην εργασία, που σημαίνει κόψιμο των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών και άλλων μισθολογικών επιδομάτων), ή δραστική μείωση των επιδομάτων ανεργίας και άρση κάθε προστασίας των εργαζομένων. Μόνο που αυτές οι συνταγές είναι δοκιμασμένες. Η καινοτομία, η τεχνολογία που ωθούν στην άνοδο της παραγωγικότητας, αφενός ενισχύουν τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό, άρα και την αναρχία στην παραγωγή, αφετέρου δεν αυξάνουν πάντα, μπορεί και να μειώνουν τις θέσεις εργασίας, ενώ συμβάλλουν στις ευέλικτες μορφές της. Μαζί με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης αυξάνουν γοργά τα κέρδη, αλλά ήδη φέρνουν τη νέα οικονομική κρίση. Αυτά, σε συνδυασμό με τη βαθιά αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών, οξύνουν στο έπακρο τις δυσκολίες για δυναμική καπιταλιστική ανάπτυξη. Αντιφάσεις αξεπέραστες του καπιταλισμού. Οξύνονται ταυτόχρονα και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί.
Και η Ελλάδα
Μέσα σ' αυτό το πεδίο των δυσκολιών ανάκαμψης των οικονομιών των αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών, της Ευρωζώνης και της ΕΕ πρέπει να βλέπουμε και τα παζάρια για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας. Που σε τέτοιες συνθήκες είναι αβέβαιη. Η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να προσδοκούν καμιά θετική εξέλιξη μέσα από αυτή την όξυνση των ανταγωνισμών των ληστών τους, κανένα, έστω και ελάχιστο, μέτρο ανακούφισής τους από τους σφαγείς των δικαιωμάτων τους.
Αυτή η πραγματικότητα κάνει αβάσταχτη τη ζωή της εργατικής τάξης οξύνοντας στο έπακρο την εκμετάλλευση, καταστρέφοντας την πρώτη παραγωγική δύναμη, την εργατική δύναμη, φορτώνει με βάσανα και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, όταν οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε επίπεδο που να ευημερούν οι λαοί.
Το ζήτημα είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα να μπορέσει να αξιοποιήσει τις μεταξύ τους αντιθέσεις, τις δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάπτυξη για χειραφέτηση από την πολιτική που τους τσακίζει, από τη λογική του «μη χειρότερα» και το φόβο μήπως έρθουν. Το βαρέλι των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει πάτο. «Να κάνουν δύσκολη τη ζωή» της εξουσίας του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, του αστικού πολιτικού συστήματος, οργανώνοντας την αντεπίθεση. Ο ταξικός αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός αγώνας για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια και να μπει η οικονομία στην υπηρεσία των εργαζομένων.

ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΚΙΑΣΤΡΑ

ΑΣΤΡΙΚΑ ΣΚΙΑΣΤΡΑ
Τεχνική για την απευθείας παρατήρηση κοντινών εξωπλανητών



Καλλιτεχνική απεικόνιση αστρικού σκίαστρου και διαστημικού τηλεσκοπίου που επιτρέπει την απευθείας παρατήρηση εξωπλανητών, σε πλανητικά συστήματα που απέχουν μέχρι λίγες δεκάδες έτη φωτός από τη Γη
Καλλιτεχνική απεικόνιση αστρικού σκίαστρου και διαστημικού τηλεσκοπίου που επιτρέπει την απευθείας παρατήρηση εξωπλανητών, σε πλανητικά συστήματα που απέχουν μέχρι λίγες δεκάδες έτη φωτός από τη Γη
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες εξωπλανήτες (πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άλλα άστρα), όλοι όμως με έμμεσες και πολύπλοκες τεχνικές (μικρές μεταβολές στη φωτεινότητα του άστρου κ.τ.λ.). Οι τεχνικές αυτές αποδίδουν περισσότερο για τους μεγάλους πλανήτες και λιγότερο για τους πλανήτες, που έχουν μέγεθος ανάλογο με της Γης. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχει γίνει απευθείας, άμεση τηλεσκοπική παρατήρηση κάποιου εξωπλανήτη, ούτε δίνεται αυτή η δυνατότητα με κάποια από τις χρησιμοποιούμενες τεχνικές.
Ενας αστρονόμος που αναζητεί εξωγήινους κόσμους και ένας άνθρωπος που παρακολουθεί την πορεία μιας μικρής μπάλας μπροστά από τον ήλιο που δύει αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: το ζήτημα της αντίθεσης. Το αντικείμενο που ψάχνουν δεν είναι μόνο μικρό, αλλά και εντελώς αμυδρό σε σύγκριση με το άστρο που λάμπει ακριβώς δίπλα του. Η λύση για τον άνθρωπο που παρακολουθεί το μπαλάκι στο ηλιοβασίλεμα είναι να κρύψει τον ήλιο με το χέρι του. Η ίδια λύση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τον αστρονόμο που αναζητά εξωπλανήτες.
Πυγολαμπίδα
Φυσικά, για τον αστρονόμο τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα. Στο ηλιακό σύστημα, η Γη είναι 10 δισεκατομμύρια φορές πιο αμυδρή σε σχέση με τον Ηλιο. Η προσπάθεια να δει κανείς έναν πλανήτη σαν τη Γη, που περιφέρεται γύρω από ένα κοντινό άστρο, μοιάζει με την προσπάθεια να δει μια πυγολαμπίδα που πετάει 20 εκατοστά μακριά από έναν τεράστιο προβολέα, όταν ο προβολέας αυτός βρίσκεται σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων... Θα χρειαζόταν ένα τέλεια τοποθετημένο σκίαστρο, κατάλληλων διαστάσεων για να μπλοκάρει το φως του προβολέα, αλλά όχι της πυγολαμπίδας.

Πείραμα στην έρημο της Νεβάδα με ανάλογο αστρικού σκιάστρου υπό κλίμακα. Δίπλα στο ισχυρό φως (στο βάθος) υπήρχαν 4 αμυδρά γαλάζια LED, τα οποία μπορούσαν να διακριθούν καθαρά με το τηλεσκόπιο (σε πρώτο πλάνο)
Πείραμα στην έρημο της Νεβάδα με ανάλογο αστρικού σκιάστρου υπό κλίμακα. Δίπλα στο ισχυρό φως (στο βάθος) υπήρχαν 4 αμυδρά γαλάζια LED, τα οποία μπορούσαν να διακριθούν καθαρά με το τηλεσκόπιο (σε πρώτο πλάνο)
Πριν από δέκα χρόνια, ο αστρονόμος Γουέμπστερ Κας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, σχεδίασε ένα σκίαστρο που θα μπορούσε να πετύχει κάτι τόσο δύσκολο. Το σκίαστρο, που μοιάζει σαν παιδικός μύλος, ή σαν μαργαρίτα και θα διαθέτει αυτόνομο πυραυλικό σύστημα για την αλλαγή της θέσης του στο Διάστημα, θα μετακινείται, ώστε να σκιάζει ένα μακρινό άστρο - στόχο, σε σχέση με ένα διαστημικό τηλεσκόπιο. Το τηλεσκόπιο θα μπορεί τότε να παρατηρήσει με ακρίβεια το χώρο γύρω από το μακρινό άστρο, δίχως να «τυφλώνεται» από το φως του.
Το πρόβλημα με τα αστρικά σκίαστρα είναι η περίθλαση, η τάση του φωτός να εκτρέπεται από την ευθεία πορεία του, όταν περνάει δίπλα από τα όρια ενός οπτικού εμποδίου, τορπιλίζοντας τη δυνατότητα να ληφθούν καθαρές φωτογραφίες, ικανοποιητικής ανάλυσης, ενός εξωπλανήτη. Οπως τα θαλάσσια κύματα διαδίδονται και πίσω από τον κυματοθραύστη, όταν περνάνε από τα άκρα του, ή όπως τα ηχητικά κύματα «λυγίζουν» γύρω από τις γωνίες ενός κτιρίου, έτσι και τα φωτεινά κύματα αλλάζουν πορεία όταν π.χ. περάσουν από μια λεπτή σχισμή. Ο Κας καταπιάστηκε με το πρόβλημα και κατέληξε στο μαθηματικό του ανάλογο. Πειραματίστηκε με 100 διαφορετικές εξισώσεις, που η καθεμιά αντιστοιχούσε σε ένα σχήμα που μοιάζει με κάποιο λουλούδι. Τελικά διαπίστωσε ότι το σχήμα που μοιάζει με το άνθος της μαργαρίτας, με ένα δίσκο στο κέντρο και πέταλα που εκτείνονται απ' αυτό προς τα έξω, είναι το πιο αποτελεσματικό. Απέδειξε ότι θεωρητικά ένα τέτοιο σκίαστρο μπορεί να επιτρέψει τον εντοπισμό ενός σώματος 10 δισεκατομμύρια φορές λιγότερο φωτεινού από κάποιο άλλο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση δίπλα του.
Επίγειες δοκιμές

Το κλειδί στα αστρικά σκίαστρα είναι το κατάλληλο σχήμα, που επιτρέπει τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους του φωτός από το μακρινό άστρο, αλλά αφήνει να περάσει το φως από τον κατά πολύ λιγότερο λαμπρό εξωπλανήτη
Το κλειδί στα αστρικά σκίαστρα είναι το κατάλληλο σχήμα, που επιτρέπει τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους του φωτός από το μακρινό άστρο, αλλά αφήνει να περάσει το φως από τον κατά πολύ λιγότερο λαμπρό εξωπλανήτη
Σε επίγειες δοκιμές της τεχνικής των αστρικών σκίαστρων, ερευνητές τοποθέτησαν μικρού μεγέθους σκίαστρα (διαμέτρου 30-60 εκατοστών) στο μέσο της απόστασης ανάμεσα σε πέντε φωτεινές πηγές LED και ένα τηλεσκόπιο τοποθετημένο 2 χιλιόμετρα μακριά απ' αυτές. Το λευκό και πιο λαμπρό LED από τα 5 προσομοίωνε το άστρο, ενώ τα 4 μικρής φωτεινότητας γαλάζια LED, τους πλανήτες γύρω του. Με αυτήν τη διάταξη, οι επιστήμονες μπόρεσαν να διακρίνουν έναν «πλανήτη» 100 εκατομμύρια φορές λιγότερο φωτεινό σε σχέση με το ψευδοάστρο. Υψηλότερη διακριτική ικανότητα θα έχει ένα πραγματικό αστρικό σκίαστρο και διαστημικό τηλεσκόπιο, καθώς στο Διάστημα δεν υπάρχει σκόνη, ούτε αέρας, που κάνει κυματισμούς.
Τα αστρικά σκίαστρα ήρθαν στο προσκήνιο το 2013, όταν η NASA παρήγγειλε μελέτη για το εφικτό μιας μελλοντικής αποστολής που ονομάζει Exo-S (σύντμηση της ονομασίας στα αγγλικά: Εξωπλανήτης - Αστρικό Σκίαστρο), αποτελούμενης από ένα αστρικό σκίαστρο διαμέτρου 30 μέτρων και ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου 1,1 μέτρων. Ο Κας είχε προτείνει παλιότερα ένα σκίαστρο 50 μέτρων σε συνδυασμό με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, διαμέτρου 6,5 μέτρων, που πρόκειται να τεθεί σε τροχιά το 2018. Ενα τέτοιο σύστημα θα επέτρεπε την άμεση παρατήρηση πλανητών σε άστρα που απέχουν μέχρι και 30 έτη φωτός από τη Γη.
Από τους πρώτους στόχους διερεύνησης ενός μελλοντικού τοποθετημένου σε τροχιά αστρικού σκίαστρου και διαστημικού τηλεσκοπίου θα μπορούσε να είναι φυσικά το σύστημα των άστρων Α και Β του Αλφα Κενταύρου, των κοντινότερων γειτόνων του Ηλιου. Αν διαθέτουν πλανήτες και μάλιστα στην κατοικήσιμη ζώνη γύρω τους, αυτοί θα μπορούσαν να φωτογραφηθούν, έστω και θολά, ακόμα και να αναλυθεί φασματοσκοπικά η ατμόσφαιρά τους για αέρια (οξυγόνο, μεθάνιο, υδρατμοί), που θεωρούνται ενδείξεις ύπαρξης ζωής.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»

ΛΕΣΤΕΡ Η... αγιοποίηση του «προϊόντος» και τα τρελά κέρδη

ΛΕΣΤΕΡ
Η... αγιοποίηση του «προϊόντος» και τα τρελά κέρδη

Η πολυεθνικότητα των παικτών έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε ο αγγλικός σύλλογος να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αρκετές χώρες
Associated Press
Η πολυεθνικότητα των παικτών έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε ο αγγλικός σύλλογος να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αρκετές χώρες
Η κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ από τη Λέστερ ήταν το γεγονός που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα αθλητικά δρώμενα της Ευρώπης το προηγούμενο διάστημα. Η επιτυχία των «αλεπούδων», που στα 132 χρόνια της ιστορίας τους στέφθηκαν πρωταθλητές Αγγλίας για πρώτη φορά, πήρε τεράστιες διαστάσεις όσον αφορά το ενδιαφέρον, αφήνοντας μάλιστα στη σκιά της ακόμα και τις ρεβάνς των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ που καθόρισαν το ζευγάρι του τελικού. Το γεγονός ότι η «μικρή» και «άσημη», όπως χαρακτηριζόταν, Λέστερ, σε σχέση με τα υπόλοιπα, είτε οικονομικά είτε ιστορικά, μεγαθήρια της Πρέμιερ Λιγκ έζησε φέτος το... παραμύθι της διεκδικώντας όλη τη χρονιά στα ίσα τον τίτλο, είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τουλάχιστον από το Δεκέμβρη και μετά όταν κορυφώθηκε η «μάχη» της Πρέμιερ Λιγκ. Φυσικά, πάνω σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι όταν μιλάμε για το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία μιλάμε για την πλέον ακριβή διοργάνωση του κόσμου, που αποφέρει τεράστια κέρδη στα μέλη της, άρα και ό,τι συμβαίνει εκεί πάντα αποκτάει μεγαλύτερη βαρύτητα και διεθνή απήχηση.
Βιτρίνα για την... καθαρότητα
Πρόκειται για μια δημοσιότητα που θα 'λεγε κανείς ότι ήταν αρκετά... βολική στην εικόνα που θα ήθελαν να περάσουν τόσο οι υπεύθυνοι της Πρέμιερ Λιγκ όσο και γενικά οι αντίστοιχοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η «αγιοποίηση» του προϊόντος όπου δήθεν «τα πάντα γίνονται» και όλοι έχουν δικαίωμα στο... όνειρο ήταν βολικό μήνυμα τόσο για το ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου αλλά και για το ιδιαίτερα αμαυρωμένο από σκάνδαλα διαφθοράς ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ενώ, έστω και προσωρινά, με την επιτυχία της Λέστερ κοπάζουν κάπως οι φωνές που όλο και πολλαπλασιάζονται (αν και από διαφορετικές αφετηρίες) για το ότι τα σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως και το Τσάμπιονς Λιγκ και άλλες αντίστοιχες εγχώριες διοργανώσεις, αποτελούν όλο και περισσότερο «μονοπώλιο» συγκεκριμένων κλαμπ - ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών, που εξάλλου μοιράζονται κάθε χρόνο τη «μερίδα του λέοντος» και ανταγωνίζονται έτσι από καλύτερες θέσεις τους υπόλοιπους. Αυτό το μήνυμα έχει, λοιπόν, δύο αποδέκτες: Και τους φιλάθλους στους οποίους περνάει το μήνυμα του «υγιούς» και «ανόθευτου» ανταγωνισμού αλλά και τους μεγαλοκαπιταλιστές - υποψήφιους «επενδυτές» σε «μικρομεσαίες» ομάδες των ισχυρών πρωταθλημάτων, ότι η «επένδυσή» τους μπορεί να αποδώσει και να αποφέρει κέρδη.
Οχι και τόσο ...«Σταχτοπούτα»
Οι αναφορές στο φτωχό - σε σχέση με των υπολοίπων ομάδων που θεωρούνταν φαβορί - οικονομικά ρόστερ της Λέστερ ήταν αυτές που κυριάρχησαν. Το «φτωχό» ρόστερ βέβαια της «Σταχτοπούτας» αγγίζει τα 54 εκατομμύρια αγγλικές λίρες. Και μπορεί να ακούγεται «πενιχρό» σε σχέση με τα 74 εκατομμύρια λίρες που κόστισε στη Μάντσεστερ Σίτι μόνο ο Ντε Μπρόινε ή τα 50 εκατομμύρια λίρες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τον Μαρσιάλ, όμως δείχνει ξεκάθαρα τα τρελά κέρδη που παίζονται στο σημερινό εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο και που φυσικά είναι και το επίδικο του ανταγωνισμού που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Για να καταλάβει κανείς το πόσο πρωτοφανή είναι αυτά τα επίπεδα, έχει μια αξία εδώ να σημειώσουμε ένα στοιχείο που παραθέτει ο «Economist». Μόλις πριν από 15 χρόνια, την περίοδο 2000 - 2001, καμία από τις 5 πρώτες ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος, συμπεριλαμβανομένης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που τότε κέρδισε το πρωτάθλημα, δεν είχε μεγαλύτερο μπάτζετ από τη σημερινή Λέστερ. Από τότε φυσικά κύλησε ακόμα περισσότερο νερό στο αυλάκι του ποδοσφαίρου - εμπόρευμα.
Τρόπαιο... γεμάτο εκατομμύρια
Την ίδια στιγμή, πέραν της δημοσιότητας της επιτυχίας της Λέστερ στο σημερινό οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, ακόμα και τέτοιου είδους... θαύματα (όπως χαρακτηρίστηκε από το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ) έχουν και μια άλλη πτυχή: Αυτή της τεράστιας απολαβής κερδών για όσους άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στην επιτυχία. Και κάτι τέτοιο συνέβη και στο.... παραμύθι της Λέστερ, το οποίο στο φινάλε μπορεί να μην είχε... δράκους αλλά είχε πακτωλό εκατομμυρίων.
Η εικόνα της άδειας - ακόμα και από κρεμάστρες - μπουτίκ της αγγλικής ομάδας σε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά τη σφράγιση και μαθηματικά του τίτλου μπορεί να προκάλεσε αίσθηση για τη φρενίτιδα που επικράτησε, όμως είναι απλά μια μικρή λεπτομέρεια του... κάδρου των κερδών. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο και μόνο η κατάκτηση του τίτλου αναμένεται (και με βάση τους πρώτους και χαλαρούς υπολογισμούς) να αποφέρει στη Λέστερ το ποσό των 180 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει να κάνει με το χρηματικό έπαθλο που θα λάβει η Λέστερ από τη Λίγκα (115 εκατ.), τα χρήματα από τη συμμετοχή στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ (περίπου 45 εκατ.) και τις αυξημένες απολαβές από τα εισιτήρια και τις αγορές προϊόντων με το σήμα του συλλόγου (15 - 19 εκατ.).
Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας «Repucom», που θεωρείται απ' τις πλέον εξειδικευμένες στα θέματα της αθλητικής βιομηχανίας και του μάρκετινγκ στα σπορ, τουλάχιστον άλλα 100 εκατ. ευρώ περιμένουν... στη γωνία τη Λέστερ. Οπως αναφέρεται, αυτά αναμένεται να προκύψουν από την εκτίναξη σε υψηλά επίπεδα της «εμπορικότητας» του συλλόγου, κάτι που θα επιφέρει πολλαπλασιασμό των χορηγικών συμφωνιών τόσο σε αριθμό όσο και σε οικονομική αξία. Μάλιστα, υπολογίζεται πως εάν η αγγλική ομάδα καταφέρει και τη νέα σεζόν να κρατηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο, τότε αυτή η διετία (φέτος και τη νέα χρονιά) θα είναι αυτή που θα αλλάξει κατά πολύ (φυσικά προς τα πάνω) το οικονομικό επίπεδο του συλλόγου.
Φυσικά, σε όλα αυτά δεν έχουν υπολογιστεί τα ενδεχόμενα κέρδη από πιθανές μεταγραφές παικτών αφού αρκετοί απ' αυτούς στους οποίους στηρίχθηκε ο Κλαούντιο Ρανιέρι για να έρθει η επιτυχία, εδώ και αρκετό καιρό έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών ομάδων. Παρά τη ρητή διαβεβαίωση των ιδιοκτητών ότι δεν πρόκειται να πουληθεί κάποιος απ' αυτούς, ιδιαίτερα τα λεγόμενα βαριά χαρτιά (Μαχρέζ, Σμάιχελ, Βάρντι, Καντέ), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει, πολύ περισσότερο εάν έρθει κάποια ιδιαίτερα υψηλή προσφορά.
Σάρωσε στην Ασία... πολυεθνικό ενδιαφέρον
Αξίζει, τέλος, να σταθούμε και σε κάτι ακόμα: Στον αντίκτυπο που είχε στην αγορά της Ασίας το γεγονός ότι (και) η Λέστερ υπάγεται στις ομάδες που βρίσκονται υπό ασιατική ιδιοκτησία (φαινόμενο που συνεχώς ανθίζει τόσο στην Αγγλία όσο και γενικότερα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο) αφού ανήκει στον Ταϊλανδό Βιχάι Σριβανταναπράμπα. Μια αγορά που όσον αφορά τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία δεκαετία αποδεικνύεται ιδιαίτερα κερδοφόρα και θεωρείται «αναδυόμενη» για το ποδοσφαιρικό «εμπόρευμα». Οσον αφορά ειδικά τη Λέστερ, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι από τις αρχές του 2016 και όσο συνέχιζε να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας αυξάνοντας τις πιθανότητες για τον τίτλο, τόσο μεγάλωνε το κομμάτι που αφορούσε τις «αλεπούδες» στην εμπορική πίτα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως τον τελευταίο ενάμιση μήνα η αγορά της Ταϊλάνδης είχε ξεμείνει από φανέλες της Λέστερ, ενώ ελλείψεις παρουσιάστηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε οποιοδήποτε σουβενίρ αφορούσε την αγγλική ομάδα.
Παράλληλα, σύμφωνα και πάλι με την εταιρεία «Repucom», υπολογίζεται πως ο κόσμος που παρακολουθούσε φέτος τα ματς των «αλεπούδων» από την τηλεόραση ήταν κατά 23% περισσότερος, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με το παρελθόν. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ακολούθησαν το επίσημο προφίλ της ομάδας στα social media, που αυξήθηκε κατά 540%!
Επίσης, ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο αλλά και σημαντικό όσον αφορά την εμπορικότητα και τα κέρδη που αποφέρει αυτή είναι και το γεγονός της πολυεθνικότητας που υπάρχει στο σύλλογο. Με Ταϊλανδό ιδιοκτήτη, Ιταλό προπονητή αλλά και παίκτες από Δανία, Ιαπωνία, Τζαμάικα, Γαλλία, Γερμανία να απαρτίζουν το πολυεθνικό παζλ του συλλόγου, η Λέστερ είχε ιδιαίτερους λόγους να βρεθεί με κάθε τρόπο στο επίκεντρο αρκετών αγορών σε διεθνές επίπεδο.

TOP READ