30 Αυγ 2019

Λίστες: Έγκλημα και α-τιμωρία


Κάποιοι φίλοι, στο Facebook, ισχυρίζονται ότι για τη μη είσπραξη πολλών φόρων  και προστίμων από τις λεγόμενες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόγιαρς, Παναμά) φταίει το ΣΤΕ γιατί ακύρωσε τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων, λόγω παραγραφής!

Όλοι θα θυμόμαστε ότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» στη ΔΕΘ το 2014, στο ερώτημα «που θα βρει τα λεφτά» για το πρόγραμμα και τις παροχές, η απάντηση ήταν από την είσπραξη φόρων από τις «λίστες» και τους μεγαλο – φοροφυγάδες! Φυσικά πρόλαβε και μεταλλάχθηκε και ξέχασε μέσα στο δικό του μνημόνιο από ποιους έλεγε ότι θα εισπράξει. Έτσι φορολόγησε και πάλι τα ίδια γνωστά υποζύγια που και οι προηγούμενοι φορολογούσαν.   

Η απάντηση για τους ελέγχους και την παραγραφή

Το έγκλημα της παραγραφής των ελέγχων των «λιστών» από το ΣΤΕ, βαρύνει όλα τα αστικά κόμματα, μαζί και τον ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν πως «δεν ήξεραν». Το ήξερε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον επαγγελματία δεν ισχύει παραγραφή,  λόγω… νομίμων παρατάσεων! Για τους κεφαλαιούχους και μεγαλο-φοροφυγάδες όμως δεν ισχύει η παράταση, αυτό είναι η ουσία της απόφασης τους ΣΤΕ.  Υπάρχουν νομικές διαδικασίες παράτασης Με μετατροπή των υποθέσεων σε ποινικές αλλά προϋπέθεταν έρευνα σε βάθος. Έρευνα δεν είδαμε πουθενά!
Και οι έλεγχοι όμως «έπαιζαν καθυστέρηση» με τα παρακάτω αποτελέσματα:

Όταν από το 2012 μέχρι το 2017 ελέχθησαν, τα πλέον κραυγαλέας φοροδιαφυγής, 445 ΑΦΜ από τα 1727 (ήρθαν και άλλα 1228 αλλά δεν αγγίχτηκαν) και από αυτά επιβλήθηκαν πρόστιμα 323 εκ. ευρώ και εισπράχθηκαν 44,6 εκ, καταλαβαίνουμε τι πραγματικά έγινε. Το ΣΤΕ φταίει κι εδώ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια ευθύνη γιατί ο ρυθμός ελέγχου αλλά και το βάθος τεκμηρίωσης βάδιζε με τον ρυθμό μετατροπής από «αριστερά» σε αστικό κόμμα υπηρέτησης του συστήματος. Ακόμη όμως και οι κυρώσεις προστίμων που δημοσιεύτηκαν ήταν ένα αστείο. Κυρώσεις που δεν είχαν καμιά σχέση με το πραγματικό έγκλημα.

Και οι πέτρες ξέρουν ότι η νομοθεσία προσφέρει άπειρους οδούς διαφυγής  για κεφαλαιούχους και παραβάτες αυτού του επιπέδου. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε. Κάνουν νόμους και ύστερα οι άλλοι «δεν ξέρουν τίποτα», ο νόμος φταίει! Σιγά μη φταίει και ο δικαστικός υπάλληλος που δεν τους το είπε!!! Όλοι έχουν συνενοχή.

Καλά, να πιστέψουμε ότι «δεν ήξεραν» για τη λίστα Λαγκαρντ. Έχουμε άλλες δύο λίστες με δεκάδες χιλιάδες εξαγωγείς κεφαλαίου. Αυτές ποιος τις κατάπιε; Ακούτε τίποτα;

Από τη λίστα Μπόργιανς (μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες), μέχρι τέλους 2017  ελέγχθηκαν 135 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν 115.318.651,96 ευρώ και εισπράχθηκαν 16,89 εκ.

Από τη λίστα εμβασμάτων, ελέγχθηκαν 1.354 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν 480,6 εκ. ευρώ και εισπράχθηκαν 45,7 ευρώ.

Συνολικά από τις τρεις λίστες ελέχθησαν 1.934 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν 919.036.158,68 ευρώ και εισπράχθηκαν 107.306.176,25 ευρώ. (Τα στοιχεία από ELENXIS και TAXIS).

Εντάξει, μετά από αυτά μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι παραβάτες μεγαλο-κεφαλαιούχοι πλήρωσαν 107,3 εκ, ευρώ! Σώθηκε ο προϋπολογισμός!

Όταν ρωτούσαν τον  ΣΥΡΙΖΑ που θα βρει τα λεφτά για όσα λέει («Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης») στη ΔΕΘ το 2014 τους έλεγε ότι από εδώ θα τα βρει και (μαζί με τις άλλες κυβέρνησης επί 6 χρόνια) βρήκε…  107 εκ. που δεν αποκλείεται τα μισά να επιστράφηκαν λόγω ΣΤΕ, ή να είναι ίσα με το… κόστος ελέγχου! Για 6 χρόνια καλά είναι! Αποτελούν μάλιστα, περίπου, το…0,04% των φόρων της χώρας!!! Να χαίρεστε!

Αμφισβητήσατε την αρική κριτική της κας Υψηλάντη, όμως τα στοιχεία αυτά κατατέθηκαν στη Βουλή επί ΣΥΡΙΖΑ, μην αρχίσετε νέες αμφισβητήσεις. Θέλατε σοβαρή κριτική και τεκμηρίωση, την έχετε.



Πηγές:




Το Κ*ΒΟΞ καλεί σε συγκέντρωση σήμερα και σε πορεία αύριο

Μετά την απρόκλητη χθεσινή επίθεση των δυνάμεων καταστολής, τον τραυματισμό ενός ανθρώπου, τον εκφοβισμό πολλών ατόμων και τις αναίτιες προσαγωγές, το Κ*ΒΟΞ (Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο) έβγαλε την εξής ανακοίνωση:
Χθες το βράδυ δεχτήκαμε επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Συγκεκριμένα καθώς περνούσαν έξω από τον χώρο της κατάληψης, άρχισαν να μας προκαλούν και να μας βρίζουν, ενώ μετά μας επιτέθηκαν σημαδεύοντας με τα γκλομπ τους μόνο κεφάλια.
Από την επίθεση των ΜΑΤ υπήρξαν τραυματίες, κάποιοι πιο σοβαρά, οι οποίοι χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο για ράμματα στο κεφάλι. Οι σύντροφοι που βρίσκονταν εντός του χώρου απέτρεψαν την εισβολή των μπάτσων, δίνοντας μάχη σώμα με σώμα στην είσοδο.
Την ώρα που οπισθοχωρούσαν τα ΜΑΤ, έριξαν δακρυγόνα μέσα στο Κ*ΒΟΞ. Κάτι που αποτελεί απόπειρα δολοφονίας, καθώς ο χώρος είναι κλειστός και εκείνη την ώρα ήταν γεμάτος από κόσμο.
Να σημειωθεί ότι από εχθές η Πλατεία Εξαρχείων είναι γεμάτη από ανθρώπους που θέλουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες.
Καλούμε σε συγκέντρωση στο Κ*ΒΟΞ στην Πλατεία Εξαρχείων, σήμερα 30/8/2019 στις 20:00.
Όλοι στην πορεία αύριο 31/8/2019 στις 12:00, Πλατεία Εξαρχείων.
No Pasarán!
Κ*ΒΟΞ (Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο)

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων


Η ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων και η πτώση τους σε πολλές σχολές ξεσήκωσαν για άλλη μια φορά φέτος μεγάλη συζήτηση γύρω από το επίπεδο των υποψηφίων και των εισαγόμενων στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Μια συζήτηση που κρύβει την ουσία, την πραγματικότητα που θα συναντήσουν οι επιτυχόντες, οι πρωτοετείς πια φοιτητές, στις σχολές και η οποία πραγματικότητα δεν καθορίζεται από τον βαθμό του τελευταίου εισαχθέντος σε κάθε Τμήμα, δηλαδή από τη βάση του Τμήματος, αλλά από τη χρόνια υποχρηματοδότηση, από τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών κ.λπ.
Αναπτύσσεται μια συζήτηση για τα Τμήματα που βρίσκονται πάνω ή κάτω από τη βάση του 10, που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαγγείλει ότι θα επαναφέρει, ενώ «κάτω από τη βάση» είναι τόσο το ίδιο το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση όσο και συνολικά το εκπαιδευτικό σύστημα!
Κι αυτό το σύστημα το διατήρησε και το έκανε ακόμα χειρότερο ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάσσοντας τη Γ' Λυκείου αποκλειστικά στις εισαγωγικές εξετάσεις, όπως βέβαια προχώρησε και το σύνολο των αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση, έτσι που η ΝΔ να διευκολύνεται πάνω σε αυτές να «χτίσει» τα επόμενα δικά της βήματα.
Οπως λοιπόν παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούσε τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εκφράζοντας υποκριτικό ενδιαφέρον για τα παιδιά που δεν περνούν στις σχολές που επιθυμούν, προκειμένου να φέρει τις αναδιαρθρώσεις του στο εξεταστικό, τώρα τη συζήτηση αυτή για τις βάσεις προσπαθεί να την αξιοποιήσει στο έπακρο η ΝΔ, με τις προσκείμενες σε αυτήν εφημερίδες να επιλέγουν τίτλους του τύπου «σε ΑΕΙ με λευκή κόλλα», «διασυρμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης» και άλλα τέτοια που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης για την επαναφορά της βάσης του 10 ή ακόμα και τον καθορισμό κατώτατης βάσης από τα ίδια τα πανεπιστημιακά Τμήματα.
***
Διαβάζοντας τον χάρτη της αυξομείωσης των βάσεων κατά το δοκούν, η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτίζει τους βαθμούς των βάσεων με την... πτώση της ποιότητας και του επιπέδου στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πτώση του μορφωτικού επιπέδου για τη μεγάλη πλειοψηφία έχουμε διαρκώς και σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες στην Εκπαίδευση συνολικά. Δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ή εκδηλώθηκε ξαφνικά φέτος επειδή έπεσαν οι βάσεις. Είναι μια πορεία χρόνων, για την οποία έχουν ευθύνη μια σειρά παράγοντες όπως οι κατευθύνσεις της ΕΕ για στροφή στις δεξιότητες, τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και τα βιβλία που εισήχθησαν στα σχολεία από την προηγούμενη δεκαετία, οι αυξομοιώσεις διδακτικών ωρών με κριτήριο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού κ.ά.
Με δεδομένα τα παραπάνω, οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτιμούν μεν εν μέρει το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών (ο κύριος χώρος αυτής της αποτίμησης είναι το ίδιο το σχολείο), όμως ο κύριος στόχος τους είναι άλλος: Είναι ένας διαγωνισμός κατάταξης των υποψηφίων σε έναν προκαθορισμένο αριθμό θέσεων στα ιδρύματα. Αρα είναι καθαρό ότι η επίδοση στις εξετάσεις δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικό κριτήριο εκτίμησης του μορφωτικού επιπέδου, αφού έτσι και αλλιώς κάθε διαγωνισμός ή εξέταση είναι μια «φωτογραφία της στιγμής», που μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, η επαναφορά της βάσης του 10 δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.
Εξάλλου, η εφαρμογή της βάσης του 10 την προηγούμενη δεκαετία το μόνο που κατάφερε ήταν να «αδειάσει» τα λεγόμενα Τμήματα χαμηλής ζήτησης, χωρίς να βελτιώσει σε τίποτα το επίπεδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Και είναι υποκρισία οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ, ότι τάχα θέλει να επαναφέρει τη «βάση» για να διώξει κόσμο από την Ανώτατη Εκπαίδευση και να σπρώξει πελατεία προς την ιδιωτική εκπαίδευση, αφού και επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο ακριβώς συνέβαινε: Η μόνη διέξοδος που είχαν όσοι δεν περνούσαν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ήταν η ιδιωτική επαγγελματική εκπαίδευση.
Με άλλα λόγια, δεν είναι οι βάσεις των πανελλαδικών που τροφοδοτούν την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά η απουσία ενός συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών υψηλού επιπέδου για τα παιδιά που δεν κατευθύνονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
***
Επιπλέον, οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων, τόσο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και τώρα με τη ΝΔ, δείχνουν ότι τα παιδιά δηλώνουν Τμήματα στην πόλη τους, κοντά στο σπίτι τους, για να μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος σπουδών που παραμένει υψηλό και με την τρομακτική απουσία φοιτητικής μέριμνας καθιστά απαγορευτική τη φοιτητική μετανάστευση για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι υποκριτικές λοιπόν οι κλάψες τους για τα Τμήματα που η πλειοψηφία των εισαχθέντων τους έχουν σήμερα χαμηλές βαθμολογίες και ενδεχομένως αύριο να μείνουν χωρίς φοιτητές εάν επανέλθει η βάση του 10. Γιατί όλοι τους διαχρονικά υπηρέτησαν τη λογική της διασποράς Τμημάτων σε χωριά και κωμοπόλεις και διατήρησαν τέτοια Τμήματα παρά τα δυο μεγάλα κύματα συγχωνεύσεων, πρώτα με το «Σχέδιο Αθηνά» και κατόπιν με τις συγχωνεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες, όπως έγινε φανερό και με την ανακοίνωση των φετινών βάσεων, σε τίποτα δεν «αναβάθμισαν» τα πρώην ΤΕΙ, αλλά ενέτειναν τη διαφοροποίηση και την κατηγοριοποίηση Τμημάτων υλοποιώντας ουσιαστικά τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση των περίφημων «κατευθύνσεων της Μπολόνια».
Η απάντηση, λοιπόν, στις περισπούδαστες αναλύσεις που ακούγονται από δεξιά και αριστερά με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων, αλλά ταυτόχρονα και η απάντηση στην αγωνία χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους, που κάθε χρόνο καταβάλλουν τεράστιο κόπο και αφαιμάζονται οικονομικά στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι:
Ενα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα και ουσιαστικά, εντελώς αποσυνδεδεμένο από τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες πρέπει να εντάσσονται σε ένα σύστημα πρόσβασης με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας και επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι. Ενα σύστημα δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών, που τόσο αυτό όσο βέβαια και η Ανώτατη Εκπαίδευση θα δίνουν πτυχία που θα οδηγούν σε δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Και φυσικά, Τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα, που θα παρέχουν σε όλους τους φοιτητές τους τη δυνατότητα να σπουδάζουν απρόσκοπτα, με ανεπτυγμένες δομές φοιτητικής μέριμνας, που δεν θα χρειάζεται οι φοιτητές να βάζουν για τίποτα το χέρι στην τσέπη, αλλά θα αφοσιώνονται στην επιστήμη τους για την προκοπή του λαού.

Το φαρμάκι ως φάρμακο




Καθόλου τυχαία, από τη συζήτηση για τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί το κύριο. Οτι δηλαδή η πολιτική της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας είναι αυτή που οδηγεί το λαό όλο και πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, τον φέρνει αντιμέτωπο με τσουχτερά τιμολόγια, διακοπές ρεύματος, κυνηγητό και εκβιασμούς.
Την πολιτική αυτή, που έχει στόχο να διασφαλίσει τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, υλοποίησαν στο ακέραιο όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, και σήμερα τη σκυτάλη παίρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, που με το «καλημέρα» τρέχει ακόμα πιο αποφασιστικά σε στρωμένο δρόμο.
Και βέβαια, για τους εργαζόμενους και για το λαό, μικρή σημασία έχει το «μοντέλο» της παραπέρα «απελευθέρωσης».
Η περίπτωση της ΔΕΗ άλλωστε «φωνάζει», καθώς η λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με «μπούσουλα» τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και στο πλαίσιο της «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού» της ΕΕ, είναι αυτή που - ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό της καθεστώς - οδήγησε στη σημερινή οικονομική της κατάσταση, η οποία αξιοποιείται ως «όχημα» για να προχωρήσει παραπέρα ο αντιλαϊκός σχεδιασμός.
Από τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», με όποια μορφή κι αν προωθείται, ωφελημένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, που βλέπουν την κερδοφορία τους όλα αυτά τα χρόνια να εκτοξεύεται, στέλνοντας σταθερά τον «λογαριασμό» στο λαό.
Τα πανάκριβα τιμολόγια, οι εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος, οι πάνω από 120.000 «κομμένοι» από το κοινωνικό τιμολόγιο, οι κίνδυνοι για την ενεργειακή επάρκεια και τα υπόλοιπα «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η άλλη όψη των σχεδίων για το «άνοιγμα της αγοράς» στους ενεργειακούς ομίλους, που στήριξαν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, μέσα και από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Οπως για παράδειγμα το σύστημα δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, με τη ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, την επιδότηση των «αρπακτικών» της «πράσινης ενέργειας» με το σύστημα εγγυημένων τιμών απόδοσης κ.ο.κ.
Ετσι και σήμερα, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς, οι εκβιασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά, οι απολύσεις εργαζομένων της επιχείρησης και το παραπέρα τσεκούρι στα δικαιώματά τους, και βέβαια η πώληση «φιλέτων» της ΔΕΗ, αποτελούν συστατικά στοιχεία των σχεδιασμών για να γίνει η ΔΕΗ πιο «ελκυστική» στους επενδυτές και για να ανακτήσει την «ανταγωνιστικότητά» της στην απελευθερωμένη αγορά.
Αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως υποτιθέμενο «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ, δηλαδή την πολιτική της «απελευθέρωσης» και την παραπέρα προώθησή της, είναι στην πραγματικότητα η πηγή του προβλήματος. Παρουσιάζει με άλλα λόγια το φαρμάκι ως «φάρμακο».
Από αυτή την άποψη ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης ο καβγάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα της επιχείρησης, σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν τη συνενοχή τους στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για την Ενέργεια.
Με αυτήν την πολιτική χρειάζεται να συγκρουστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες τους, απέναντι στο σχεδιασμό κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που τους οδηγούν εν έτει 2019 κυριολεκτικά στο σκοτάδι. Οχι για να υπερασπιστούν την παλιά κρατική καπιταλιστική ΔΕΗ που λειτουργούσε για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά για να περάσουν στην αντεπίθεση, για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η εργατική τάξη, ο λαός θα έχει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία, όπου σκοπό της παραγωγής θα αποτελούν οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.
Σε αυτή την οικονομία, στην Ενέργεια θα λειτουργεί ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.). Ετσι η Ενέργεια θα αποτελεί κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι πανάκριβο εμπόρευμα για την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματιών.

TOP READ