Πρόσφατα το zοugla.gr κατήγγειλε τα Ελληνικά Hoaxes για παραπλάνηση δημοσιογραφικών ενώσεων προκειμένου εν ενεργεία στρατιωτικοί να αποκτήσουν τη δημοσιογραφική ιδιότητα – ταυτότητα!!! Η καταγγελία αφορά τον Αθανάσιο Σιτίστα, που δηλώνεται ως διαχειριστής της ιστοσελίδας, είναι εν ενεργεία στρατιωτικός, και συγκεκριμένα επισμηνίας και τον Ανδρόνικο Κουτρουμπέλη που δηλώνει web developer.
Ως ιδρυτής και διαχειριστής εμφανίζεται ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ο οποίος δηλώνει στρατιωτικός εν αποστρατεία με ειδικότητα ναρκαλιευτή, αλλά και μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης, αν και δεν έχει κάποια δημοσιογραφική διαδρομή, σύμφωνα με τις καταγγελίες.
Χρειάζονται τη δημοσιογραφική ιδιότητα (χωρίς θητεία στη δημοσιογραφία) με κάθε τρόπο, γιατί έτσι θεωρούν ότι μπορούν να ελέγχουν τη δουλειά επαγγελματιών δημοσιογράφων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι έναντι των δημοσιογραφικών Ενώσεων και των πειθαρχικών τους οργάνων.
Είναι η έλλειψη εμπειρίας, θητείας στη δημοσιογραφία και η βιασύνη (με κίνητρο την αμοιβή) που αρκετές φορές έχουν παγιδευτεί και έχουν πέσει θύμα των fakes news και των fake διαψεύσεων που τους καθιστούν σαν τα πιο ορατά Hoaxes του ελληνικού διαδικτύου.
Είναι και η δυσανεξία και αποστροφή σε ό,τι αντινατοϊκό, αντιιμπεριαλιστικό, φιλοκουβανικό που τους οδηγεί από τη μία «γκάφα» στην άλλη.
Εκτός όμως από τους Fake δημοσιογράφους, εχουμε και fake συνεργάτες!!! Παρουσιάζουν στην ταυτότητά τους μια λίστα συνεργατών με τίτλους και περγαμηνές. Όμως στην ουσία πρόκειται για ανύπαρκτους συνεργάτες.
Για παράδειγμα αναφέρεται στους συνεργάτες τους ο κ. Ηλίας Μόσιαλος. Ο ενεργός σύνδεσμος όμως οδηγεί στη σελίδα του κ. Μόσιαλου στο Facebook και το εργαλείο αναζήτησης της σελίδας των Ελληνικών Hoaxes δεν μας δίνει καμία καταγραφή – αναφορά στον κ. Μόσιαλο!!!
Από τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο έχουν δύο πολύ παλιές αναφορές. Η πρώτη είναι αναδημοσίευση (το 2015) εκτενών αποσπασμάτων κειμένου από τη Ναυτεμπορική και η δεύτερη  αναδημοσίευση από το FB του Διονύση Σιμόπουλο το 2014.
Χαρακτηριστική και η περίπτωση του παιδίατρου – βρεφολόγου κ. Δαρζέντα Αντώνιο, από τον οποίο πάλι αναδημοσιεύουν αναρτήσεις του στο facebook και ενίοτε του ζητούν να απαντήσει σε ερωτήματα.
Το ίδιο ισχύει και με τους περισσότερους άλλους, οι οποίοι φερουν κάποιους τίτλους επιστημονικούς μεν, χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές δε. Και εν πάση περιπτώσει δε διαφέρουν οι φερόμενοι επιστημονικοί συνεργάτες τους από τους πάμπολλους επιστήμονες που είτε εκφράζονται στα social media για ζητήματα που άπτονται του επιστημονικού τους αντικειμένου είτε διατηρούν δικό τους blog ή site στο διαδίκτυo.
Ούτως ή άλλως όμως τίθεται το ερώτημα προς τους εμφανιζόμενους συνεργάτες των ελληνικών Hoaxes, συμφωνούν με το ρόλο και τον τρόπο που λειτουργεί η ιστοσελίδα ως διαδικτυακός «μπάτσος»; Η ευθύνη και η δράση τους τους βαραίνει όσο το όνομά τους διατηρείται σε αυτή τη λίστα.
Ενδεικτική της αναξιοπιστίας τους στο ζήτημα των συνεργατών, είναι η συνεργασία τους, για ζητήματα γλώσσας, με έναν άνθρωπο που καμία μα καμία επιστημονική σχέση έχει με τη γλώσσα!!!  Τον γνωστό για τη διαδικτυακή παρουσία και ελεγχόμενης εγκυρότητας σε ζητήματα γλώσσας Νίκο Σαραντάκο.
Από μόνες τους οι ιδιότητες ή οι τίτλοι δεν προσδίδουν αξιοπιστία. Πόσοι και πόσοι δημοσιογράφοι, πόσοι και πόσοι γιατροί κλπ είναι ανεπαρκείς παρά τους «τίτλους» και τις περγαμηνές; Επειδή καταπιάνονται με πολύ σοβαρά θέματα, εκτός από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις, το ζήτημα αφορά και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλολογο όπως και τον αντίστοιχο Φαρμακευτικό.