26 Αυγ 2019

Για να… ξεβρωμίσει ο τόπος – “Σκουπίδια” και “σκόνη” για την ΕΛ.ΑΣ. οι πρόσφυγες και οι ακροαριστεροί

Μπορεί τα σχετικά ρεπορτάζ να αναφέρουν συχνά-πυκνά τη φράση “επιχείρηση-σκούπα”, ποτέ άλλοτε όμως δεν είχε αποτυπωθεί τόσο γλαφυρά τι σημαίνουν αυτές οι εκκαθαρίσεις για την ΕΛ.ΑΣ, μέχρι τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ (της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων), Σταύρου Μπαλάσκα. Τις οποίες μπορεί να “απολαύσει” κανείς στο παρακάτω βίντεο.

Ένα δάχτυλο, εκκίνησε μια αθόρυβη νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα η οποία είναι η αστυνομία, η οποία σιγά σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια προοδευτικά, δημοκρατικά, με σχεδιασμό από τα επιτελεία της Αστυνομίας
Ακόμα και η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ προσπάθησε να σώσει τα προσχήματα, καταλαβαίνοντας πόσο άσχημα χτυπούσε η συγκεκριμένη φράση, οπότε ο Μπαλάσκας προχώρησε σε συμπληρωματική διευκρίνιση.
Δεν εννοούμε αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν μια σκόνη, η οποία μπορεί να έχει ενοχλητικό χαρακτήρα, αλλά δεν έχει έναν καίριο χαρακτήρα για τα Εξάρχεια. Εννοούμε τα πραγματικά σκουπίδια στις άλλες δέκα καταλήψεις που είπε ο κ. Σπυρόπουλος, τις οποίες τις έχουν σκληροί ποινικοί, τις έχουν ακροαριστεροί, ακροαναρχικοί, άνθρωποι ιδιαίτεροι. Όταν θ’ αρχίσουμε να μπαίνουμε και εκεί, τότε θα έχει πολύ δημοσιογραφικό ψωμί.
Τώρα μάλιστα. Γιατί στο ΣΚΑΪ τα πολύ ναζιστικά δεν τα μπορούν, οπότε η διευκρίνιση ήταν απαραίτητη.
Κάθε άνθρωπος είναι ιδιαίτερος, κάποιοι όμως μπορεί να είναι πιο ιδιαίτεροι από άλλους, να χάνουν την ανθρώπινη ιδιότητά τους και να συγκαταλέγονται πλέον στην κατηγορία “σκουπίδια”, που θα έρθει η αθόρυβη σκούπα της
DelonghiΕΛ.ΑΣ να τους ρουφήξει. Αλλά με αυτό εννοεί κάτι ανθρώπινα σκουπίδια (ακροαριστερούς, αναρχικούς κτλ), όχι τους μετανάστες. Αυτοί είναι απλώς σκόνη, ενοχλητική μεν, όχι όμως καίρια. Εκεί θα μπορούσε το κανάλι να βάλει ως μουσική υπόκρουση το “Dust In the Wind“, για να αναδείξουν την ποιητική διάθεση του Μπαλάσκα, αλλά δυστυχώς οι ιθύνοντες του καναλιού δεν είχαν την απαραίτητη ετοιμότητα.
Δε θα αργήσει βέβαια και η ώρα του “ξεσκονίσματος”, μετά την ηλεκτρική σκούπα, που έθεσε σε λειτουργία η κυβέρνηση. Να ξεβρωμίσει ο τόπος, όπως θα έλεγαν κάποιες νεοναζιστικές, υπόδικες ψυχές…
Να υπενθυμίσουμε, πάντως, πως δεν πρόκειται για κάποιο “στιγμιαίο ολίσθημα” του Μπαλάσκα, αλλά για συνειδητές δηλώσεις, όπως έχει δείξει και στο πρόσφατο παρελθόν, πχ τον περασμένο Ιούλιο, όταν έλεγε πως εφόσον δοθεί η εντολή από την κυβέρνηση στην αστυνομία, δε θα μείνει κουνούπι στα Εξάρχεια. Από τότε προφανώς τα κουνούπια αναβαθμίστηκαν κι έγιναν σκόνη και σκουπίδια…

Νέο κόμμα φτιάχνει ο υπόδικος ναζί Λαγός – «Αποστασία» ή σχέδιο διαφυγής με εμπνευστή τον Μιχαλολιάκο

Τον προσεχή Νοέμβριο προγραμματίζεται να ξεκινήσει και επίσημα τη λειτουργία του ο νέος «πολιτικός φορέας», με επικεφαλής τον κατηγορούμενο ως καθοδηγητή των εγκληματικών ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό.
Εχοντας επιλέξει την ονομασία «Εθνική Λαϊκή Συνείδηση» για την κίνησή του, ο υπόδικος, ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής θα έχει τη στήριξη τουλάχιστον άλλων δύο πρώην βουλευτών της οργάνωσης, οι οποίοι επίσης είναι κατηγορούμενοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο και τον γνωστό ως «Καιάδα», Γιώργο Γερµενή, οι οποίοι θα  συµµετάσχουν στο συντονιστικό συµβούλιο του νέου φορέα, ενώ µε τον Λαγό αναµένεται να συµπράξει και ένας άλλος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Κούζηλος. Στο συντονιστικό συµβούλιο υπάρχουν άλλα τρία παλαιότερα στελέχη της Χρυσής Αυγής, αλλά και ο δικηγόρος Γιάννης Ζωγράφος, ο οποίος στη δίκη έχει εσχάτως αναλάβει την υπεράσπιση του Π. Ηλιόπουλου. Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι στην ηγετική οµάδα του νέου φορέα περιλαµβάνεται και ο συνεργάτης του Κώστα Πλεύρη, ο εκδότης βιβλίων εθνικιστικού περιεχοµένου και τηλεπωλητής Αναστάσιος Συµιγδαλάς.
Το εγχείρηµα της «Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης» έχει ήδη τη στήριξη αρκετών χαµηλόβαθµων και τοπικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, που αποχώρησαν µετά την πανωλεθρία των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, στο «κόµµα Λαγού» έχουν ενταχθεί µέλη των τοπικών της οργάνωσης σε Αχαΐα,
Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κοµοτηνή, Ξάνθη, αλλά και µέλη από την τοπική της Νίκαιας, από την περιοχή όπου δρούσε υπό τον Λαγό το τάγµα εφόδου που έδρασε και τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

«Βάσει σχεδίου»

Την ίδια στιγµή, στελέχη που αποχώρησαν από τη Χρυσή Αυγή, ακόµα και πριν από τα χαµηλά ποσοστά που κατέγραψε η οργάνωση σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, βλέπουν πίσω από την απόπειρα του Λαγού να ιδρύσει πολιτικό φορέα τον ίδιο τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Μετά την αποτυχία της οργάνωσης να περάσει το όριο του 3% και να µπει στο Κοινοβούλιο, ο Λαγός ανακοίνωσε την αποχώρησή του, κατηγορώντας την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για «λάθος κινήσεις». Κατηγορίες για οικογενειοκρατία και λανθασµένες αποφάσεις εξαπέλυσε πριν από λίγες ηµέρες και ο Γ. Γερµενής, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, από τους εναποµείναντες οπαδούς του Μιχαλολιάκου. Ωστόσο, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο που λειτουργεί ο αρχηγός της οργάνωσης αναφέρουν ότι η κίνηση του Λαγού και των άλλων πρώην βουλευτών γίνεται «βάσει σχεδίου».
«Πρόκειται για ένα σχέδιο που είναι έτοιµο από το 2018. Το σχέδιο επέβαλε την αποχώρηση του Λαγού, ο οποίος θα έπαιρνε µαζί του και τα πιο σκληρά, ‘‘πεζοδροµιακά’’ µέλη της οργάνωσης», λέει στέλεχος τοπικής της Χ.Α., που αποχώρησε πριν από µερικούς µήνες. «Ως αντάλλαγµα, ο Λαγός θα έµπαινε στο
ευρωψηφοδέλτιο για να εκλεγεί και να απολαµβάνει τον υψηλότερο µισθό αλλά και τον βαθµό ασυλίας των ευρωβουλευτών, όπως και συνέβη», εξηγεί συνεργάτης πρώην πολιτευτή της οργάνωσης. Βάσει των ίδιων αναφορών, µε την αποµάκρυνση των «σκληρών» από την οργάνωση, ο Ν. Μιχαλολιάκος θα προσέλθει στο εδώλιο του κατηγορουµένου για να απολογηθεί ισχυριζόµενος ότι η Χ.Α. έχει αποβάλει εκείνα τα µέλη της που δρούσαν πέραν των ορίων του Ποινικού Κώδικα. Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο δεν αποκλείεται και η πλήρης διάλυση της Χρυσής Αυγής, µε τη δηµιουργία ενός νέου φορέα από τον Μιχαλολιάκο.

Και ο Λαγός και οι άλλοι βουλευτές που συµµετέχουν στην κίνηση είναι στη στενή οµάδα του Μιχαλολιάκου εδώ και δεκαετίες. ∆εν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι ξαφνικά ο ‘‘αρχηγός’’ έπαψε να τους επηρεάζει», καταλήγουν τα παλαιότερα στελέχη της οργάνωσης.

Λ. Φουντούλης: «∆εν θέλω καµία σχέση»

Μετά την είδηση για τη δηµιουργία του νέου φορέα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Λαγός έχει έρθει σε επαφή και µε τους ευρωβουλευτές οι οποίοι είχαν εκλεγεί µε το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής το 2014. Η Realnews συνοµίλησε µε τον Λάµπρο Φουντούλη, πατέρα του δολοφονηµένου µέλους της οργάνωσης, Γιώργου Φουντούλη, ο οποίος διέψευσε οποιαδήποτε συµµετοχή στο «νέο µόρφωµα» όπως χαρακτήρισε την κίνηση. «∆εν θέλω πλέον καµία σχέση ούτε µε τη Χρυσή Αυγή ούτε µε τα παλιά της στελέχη. Τους ξέρω καλά και αυτούς που αποχώρησαν και δεν επιθυµώ καµία συµµετοχή στο νέο µόρφωµα. Αυτοί δεν έχουν χάσει τίποτα, ενώ εγώ έχω χάσει τα πάντα, το ίδιο µου το παιδί», δήλωσε ο πρώην ευρωβουλευτής Λ. Φουντούλης.
«Ηρθαν σε επαφή, όχι απευθείας αλλά πλαγίως, για να διερευνήσουν προθέσεις. ∆εν υπάρχει, όµως, καµία περίπτωση να υπάρξει οποιαδήποτε σύµπραξη ή στήριξη», τονίζει από την πλευρά του συνεργάτης του πρώην ευρωβουλετή Ελευθέριου Συναδινού.
Πηγή: Realnews / Του Αλέξανδρου Κόντη

Άνεμος ασφάλειας φύσηξε στα Εξάρχεια: Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για εκκένωση κτιρίων που διαμένουν πρόσφυγες

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί στην περιοχή των Εξαρχείων. Αστυνομικοί και άντρες των ΜΑΤ εκκενώνουν τέσσερα υπό κατάληψη κτίρια, σε κάποια από οποία διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες, που υπολογίζονται περίπου στα 100 άτομα.
Τα δυο κτίρια στα οποία εντοπίστηκε να διαμένουν οι περισσότεροι πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται στην οδό Σπύρου Τρικούπη, ένα στην οδό Καλλιδρομίου και ένα στην οδό Φωτήλα, που βρέθηκε άδειο.
Οι τηλεοπτικές κάμερες δείχνουν να επιβιβάζονται στις αστυνομικές κλούβες κυρίως γυναίκες, κάθε ηλικίας, κάποιες κρατώντας στην αγκαλιά μωρά, και μικρά παιδιά. Την ίδια ώρα, από το στούντιο του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση για την αστυνομική επιχείρηση με το γνωστό μότο της κυβέρνησης: “Η ασφάλεια των πολιτών ήταν κύρια προεκλογική μας δέσμευση”…

Η Διαταγή υπενωματάρχου και ο Πρόεδρος Τραμπ




Χωρίς σχόλια


Ο Τραμπ σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ=ΜΠΕ:



Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε τη ρίψη πυρηνικών βομβών εναντίον κυκλώνων πριν να πλήττουν τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios. Κατά το δημοσίευμα, ο Τραμπ ρώτησε συμμετέχοντες σε συνάντηση για τους κυκλώνες εάν θα ήταν εφικτό, για να εμποδίζεται ο σχηματισμός τους στη θάλασσα, να ρίχνεται ατομική βόμβα στο κέντρο τους. Ανώνυμη πηγή που επικαλείται ο ιστότοπος ανέφερε πως οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση έμειναν εμβρόντητοι. Ο Axios δεν διευκρινίζει πότε ακριβώς έριξε την ιδέα στο τραπέζι ο Τραμπ. Η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι καινούργια, διευκρινίζει πάντως ο ιστότοπος. Την είχε διατυπώσει για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 ένας επιστήμονας που εργαζόταν για την αμερικανική κυβέρνηση, επί των ημερών του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στην προεδρία των ΗΠΑ. Έκτοτε, η ιδέα επανέρχεται τακτικά στο προσκήνιο, μολονότι η επιστημονική κοινότητα συναινεί ότι δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα.








Ο Υπενωματάρχης






ΠΡΟΣ ΑΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΑΡΧΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

ΝΟΜΑΡΧΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠ ΕΜΕ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ



Άρθρον 1ον. Παρακαλούνται πάντες και πάσαι, όπως μεθαύριον Πέμπτην 6ην Δεκεμβρίου ε.ε κατά την πανηγυρικήν εορτήν του Αγ. Νικολάου και επί τη εσχάτη ευκαιρία της συγκεντρώσεως των ξένων, οι κάτοικοι της δικαιοδοσίας μου εκτελέσωσιν γενικήν καθαριότητα των δρόμων της εγχωρίου ταύτης κωμοπόλεως Δημητσάνης.

Άρθρον 2ον. Να δέσωσι δια στερεών αλύσεων τους κύνας και τους σκύλους και άπαντα τα κακοποιά στοιχεία τα τυχόν δυνάμενα να προσβάλωσι την εγχώριον αιδώ της κωμοπόλεως.

Άρθρον 3ον. Να θέσωσι φίμωτρα ανά τα στόματα των φωνασκούντων εμψύχων ζώων, οίον και Γ. Χαριτοδιπλωμένων (;) και κτηνών διαφόρων καταγωγών, γένους και φύσεως ή και ανθρωπογύναια ακατάλληλα συνπεριφοράς εις ξένους και κατά την υπερτελουμένην πανήγυριν ενθάδε….

Άρθρον 4ον. Να εμποδισθούν βία το ουγγάρισμα των όνων και μοσχαρίων, τα χλιμίντρισματα των ίππων και γαλών (κουτσουλίων).

Άρθρον 5ον. Και γράψαι: Θα τους πεθάνω δι’ άρθρων. Τι νομίζουν πως είναι οι αυγοπώλαι, φαρμακοπώλαι, καπνοπώλαι, σιδηροπώλαι, οινοπώλαι, λαχανοπώλαι, εστιάτορες (γεια σου βλάχο) οπωροπώλαι, μη εξαιρούμενων και των γνωστών εν γένει εμπορευόμενων. Να τηρήσουν άκραν κάθαρσιν, καλήν ζύγισιν, αρίστην ποιότητα, να σκευάσουν το δικαιοστάσιον των ζυγαριών των, των σταθμών και μέτρων, προς το συμφέρον της υπηρεσίας. Οι παραβάται του Διατάγματος τούτου τιμωρηθήσονται κατά το άρθρο 72 της Αστυνομικής ταύτης Διατάξεως και του άρθρου 272 του Π.Ν. περί βλάβης ηθών και ηθικής.

Άρθρον_6ον. Απαγορεύεται το πλύσιμον εν τη θαλάσση άνευ αδείας, επίσης η είσοδος αμφοτέρων των γενών και ουδετέρων εις θερμούς λουτήρας καθ’ όλην την διάρκειαν της εορτής του Αγίου Νικολάου, ωσαύτως η διανυκτέρευσις και η μετάβασις προς ρευμασμόν εις τους πρόποδας της θαλάσσης και παρά τας θαλασσίας φλέβας αμφοτέρων των γενών προς αποφυγήν εκουσίου απαγωγής μεταξύ των.

Άρθρον 7ον. Όσοι παρ’ εμού οφθώσι και των οργάνων μου εργολαβούντες άρρενες μετά θήλεων θέλουσι ραβδισθεί ανελλιπώς εν τω Κρατητηρίω.

Άρθρον 8ον. Απαγορεύεται το κρυφοκοίταγμα εκ παραθύρων, οίκων, ξενοδοχείου παρά προσώπων αλλοτρίων γενών και εν οδοίς, περιπάτοις, καφενείοις κλπ. εν γένει δε απαγορεύεται η δευτεροδιάβασις.

Άρθρον_9ον._Απαγορεύεται η διέλευσις ανθρώπων επί κτηνών και τούμπαλιν, έφιπποι ανά τας οδούς και πλατείας, ως και μέγαρα εν τη εγχωρίω κωμοπόλει ταύτη προς αποφυγήν καταπατήσεως παίδων ως εκ της ρυτήρος ελαύνοντας πόδας των κτηνών και ως λόγου χάριν είδον άρρενα τινά σπεύδοντα πσιτ, πσιτ, πσιτ, όπισθεν θηλέου τινός ούτινος οι πόδες ηστόχησαν και από ρυτήρος ελεύνουσιν και κατεπάτησαν την εσθήτα του ποδός ταύτης και ας είναι, άλλην ημέραν θα εξετάσω και δια το σπουδαίον τούτο ζήτημα. Και δια να είμεθα εν τάξει οι παραβάται θα διώκωνται βάσει του άρθρου 1072 του Π.Ν.

Άρθρον 10ον. Το κλείσιμον των καταστημάτων κανονίζω, πλην Λεσχών την δύσιν του ηλίου, των δε οινοπωλείων την 11ην της νυκτός, τα δε θεάματα η 12 του μεσονυχτίου, πλην του δημοσίου θεάματος της καραγκιοζαρίας, θεατρικής σκηνής, την πρωΐαν περί το λυκαυγές, τουτέστιν άμα τη εμφανίσει του ηλίου εις την γην των αβδηριτών κοινοτήτων. Και αυτό διότι θα παρίσταμαι ο υποφαινόμενος εν μεγάλη στολή, και παρασημοφορία.

Άρθρον 11ον. Απαγορεύεται μεθαύριον Πέμπτην εορτήν του Αγ. Νικολάου να τεθώσιν εις τα εξ ων συνετέθησαν.

Άρθρον 12ον. Απαγορεύεται η διοχέτευσις ακαθάρτων υδάτων και άλλων υλών. επιβλαβών τη δημοτική εγχωρία υγεία και επιτρέπεται το ρίξιμον τούτων εν τη θαλάσση μεθ’ απάντων των συλλεχθέντων σκουπιδιών μερίμνη της εγχωρίου δημοτικής αρχής καθισταμένης παρ’ ημών υπευθύνου.

Άρθρον 13ον. Απαγορεύονται αι σεισμικαί δονήσεις, προς αποφυγήν καταπλήξεως λαού και των συν αυτοίς ευρικομένων ατόμων χάρις της τηρήσεως αναψυχής.

Άρθρον 14ον. Μεθαύριον Πέμπτην και ώρα 10 π.μ. θέλει τελεσθεί εν τη εκκλησία τελετή παναηγύρεων εν η δέον να παραυρεθώσιν άπασαι αι αρχαί του τόπου, πάρεδρος, σύμβουλοι, κλητήρες της Κοινότητας και ηγούμενου, εμού ως αστυπαρασημοφορία, άπαντες δε οι χωρικοί θέλουσι κατανεμηθεί και εν μεγάλη στολή και λάβει θέσεις και εις τας καλλιτέρας μάλιστα. Αι δε αρχαί όπισθεν εμού, όστις θα φέρω φουφούλες, το τοπικόν επίσημον ένδυμα μου.

Άρθρον 15ον. Ελλείψει μουσικής μερίμνη του Δημοτικού Παρέδρου, θέλουσι παιανίσει τα εγχώρια όργανα ενθάδε και ακολούθως επιδοθώσι εις διασκέδασιν ήσυχον και λιτόν φαγοπότιν, μετά επισκεφθήσονται εμέ εν τω Καταστήματι μου οι δε χωρικοί ελλείψει αεριόφωτος θέλουσιν ανάψει μικράς αναυλαβείς και ανεπιζημίους πυρκαϊας δια ξηρών πουρναρίων ανά τας οδούς, εν οις περιπατούντες θα φέρωσιν κόκκινα φανάρια.

Άρθρον 16ον. Απαγορεύεται ενώπιον ξένων η μαγκουροφορία, ο πυροβολισμός δια διμούτσουνης, το απότομον βήξιμον, η εκκαθάρισις των ρινών, δια των χειρών και κάτι άλλα, επιτρεπομένων εν απομακρυσμένη συνοικία και περί λύχνων αφάς, όπως λένε οι παππούδες μας.

Άρθρον 17ον. Απαγορεύεται το συνομιλείν εντός του λουτήρος με άτομα εις άλλους λουτήρας, ως και το τάραγμα του ύδατος δι’ αερίων παρ’ αυτών εξερχομένων, οι γέλωτες και το παίξιμον του κρέατός των.

Άρθρον 18ον. Περί την μεσηβρίαν ψαλλήσεται μεγάλη παράκλησις προς απομάκρυνσιν πάσης ασθένειας ζώων, ανθρώπων, γυναικων,περονοσπόρων, ποδάγρας, ακρίδων κλπ.

Η εκτέλεσις ανατίθεται εις τα υπ’ εμέ όργανα.

Ο Αστυνομεύων ΕΜΜ.ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ.





*Η Αστυνομική Διαταγή (Διάταξη) βρίσκεται στο Αρχηγείο της Αστυνομίας Πόλεων, στο δίτομο έργο του Χαραλ. Θ. ΣΤΑΜΑΤΗ, Αστυνόμου σελ. 87 έτος εκδόσεως 1971 «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ 1821-1971.»





“Είμαι γκέι, είμαι εξαρτημένος, είμαι ιδιοφυΐα” – Η δημιουργική αυτοκαταστροφή του Τρούμαν Καπότε


Η ευφυΐα και το ταλέντο του συναγωνιζόταν μόνο το ναρκισσισμό και τους εσωτερικούς του δαίμονες. Ο Τρούμαν Καπότε υπήρξε ταυτόχρονα ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες των ΗΠΑ του 20ού αιώνα και μία από τις πιο αγαπητές αρχικά και μισητές έπειτα μορφές της νεοϋορκέζικης αφρόκρεμας. Ο εκκεντρικός συγγραφέας δημιούργησε με το μυθιστόρημά του “Εν ψυχρώ” το νέο για την εποχή είδος του “πραγματικού” μυθιστορήματος, που αποδείκνυε ότι συμβάντα της επικαιρότητας μπορούσαν να είναι εξίσου συναρπαστικά με οποιοδήποτε θρίλερ.
Γεννήθηκε στις 30 Σεπτέμβρη 1924 ως Τρούμαν Στρέκφας στη Νέα Ορλεάνη, από έφηβη μητέρα και πατέρα που εργαζόταν περιστασιακά. Μεγάλωσε, μετά το χωρισμό των γονιών του, στις θείες του στην Αλαμπάμα. Το 1934 πήγε στη Νέα Υορκη με τη μητέρα του και τον Κουβανό πατριό του, που του έδωσε το επίθετό του. Από 8 ετών ήξερε πως θα γίνει συγγραφέας και μετά το σχολείο άρχισε να εργάζεται ως βοηθός συντάκτη στην εφημερίδα New Yorker. Άρχισε να γίνεται γνωστός με τα πρώτα του διηγήματα για τα οποία το 1945 βραβεύτηκε με το βραβείο “Ο Henry”. Το 1948 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του “Άλλες φωνές, άλλα δωμάτια”, που δίχασε τους κριτικούς, αποσπώντας διθυραμβικές αλλά και βιτριολικές αντιδράσεις. Για το διήγημά του “Κλείσε μια τελευταία πόρτα” έλαβε και νέο βραβείο “O Henry”. Το δεύτερο μυθιστόρημά του The Grass harp κέρδισε πλατιά αναγνώριση το 1951 και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πολύ επιτυχημένο “Πρωινό στο Τίφανις” που δέκα χρόνια μετά έγινε ταινία με την Ώντρεϊ Χέιμπορν.
Η ιδιαίτερη προσωπικότητα και η καθιέρωσή του ως συγγραφέα τον κατέστησαν αγαπημένο παιδί του νεοϋορκέζικου τζετ-σετ. Κάθε άλλο παρά μετριόφρων, διαδήλωνε ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του και δεν έκρυβε την εξάρτησή του από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. “Είμαι γκέι, είμαι εξαρτημένος, είμαι ιδιοφυΐα”. Το σημαντικότερο έργο του “Εν Ψυχρώ” άρχισε να γράφεται το 1959, με αφορμή ένα άρθρο για τη δολοφονία της οικογένειας Κλάτερ (;) στο Κάνσας.
Άρχισε να ερευνά την υπόθεση για λογαριασμό του New Yorker και στη διάρκειά της αναζήτησης  οι δύο δράστες, Πέρι Σμιθ και Ντικ Χίκοκ συνελήφθησαν. Ο Καπότε καθηλώθηκε με το έγκλημα και απρόσμενα το κάνει θέμα του μυθιστορήματος “Εν ψυχρώ” που λόγω της μακροχρόνιας δίκης χρειάστηκε έξι χρόνια για την ολοκλήρωσή του. Η δημοσίευσή του το 1966 αποτέλεσε εκδοτικό γεγονός, προσελκύοντας τεράστια δημοσιότητα. Η φήμη του Καπότε ήταν στο απόγειό της, όπως πιστοποιεί το τεράστιο πάρτι “Black and White Ball” που διοργανώθηκε με 500 καλεσμένους στο ξενοδοχείο Plaza, δημιουργώντας πάταγο στον κοσμικό τύπο διεθνώς.
Την επόμενη 8ετία ο Καπότε έπεσε σε τέλμα λόγω των καταχρήσεων, ενώ το 1975 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Esquire το τελευταίο κεφάλαιο του τελικά ανολοκλήρωτου μυθιστορήματός του “Answered Prayers”. Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις του για τη νεοϋορκέζικη ελίτ, που κατέληξαν και σε μία αυτοκτονία, είχαν ως αποτέλεσμα τον εξοστρακισμό του από το τζετ-σετ, οδηγώντας τον σε έναν ακόμα πιο σκοτεινό κύκλο καταχρήσεων. Το 1979 υποβλήθηκε σε αποτοξίνωση και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε η τελευταία του συλλογή διηγημάτων “Μουσική για χαμαιλέοντες”.
Πέθανε στις 25 Αυγούστου του 1984 από υπερβολική δόση χαπιών. Το 2006 βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία “Καπότε” που πραγματεύεται κυρίως την περίοδο συγγραφής του “Εν ψυχρώ”. Για την ερμηνεία του ο πρωταγωνιστής Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, που έμελλε επίσης να πέσει θύμα των εξαρτήσεών του, βραβεύτηκε με Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.

Αρνούνται οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αιγαίου την παραχώρηση δικτύου στην Frontex

Tην αποφασιστική τους αντίθεση στην επιλογή της διοίκησης του πανεπιστημίου Αιγαίου να παραχωρήσει το δίκτυο του ιδρύματος στη FRONTEX και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ώστε να μεταφέρονται τα δεδομένα που συλλέγει σε βάρος προσφύγων και μεταναστών το αερόπλοιο τύπου “Ζέπελιν”, που οι φορείς αυτοί νοικιάζουν από γερμανική εταιρεία, στα πλαίσια του “ελέγχου” των μεταναστευτικών ορών. Οι διδάσκοντες καλούν τη διοίκηση να ανακαλέσει την απόφασή της, που ελήφθη χωρίς την ενημέρωση και την έγκριση της πανεπιστημιακής κοινότητας, ξεκαθαρίζοντας πως δουλειά του δημόσιου πανεπιστημίου δεν είναι να βοηθάει την αστυνόμευση πολιτών, προσφύγων και μεταναστών. Η στάση αυτή των διδασκόντων στο πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή που πολλά ανώτατα ιδρύματα στη χώρα έχουν μετατραπεί σε παραρτήματα ιμπεριαλιστικών οργανισμών, συμμετέχοντας ή προπαγανδίζοντας στους φοιτητές τους ακόμα και προγράμματα του ΝΑΤΟ:
«Από τα τέλη του μηνός Ιουλίου έχει εγκατασταθεί πάνω από το Καρλόβασι στη Σάμο μήκους 35 μέτρων αερόπλοιο τύπου «Ζέπελιν», το οποίο διαθέτει υψηλής τεχνολογίας συστήματα παρακολούθησης. Το αερόπλοιο αυτό ανήκει σε Γερμανική εταιρεία, έχει νοικιαστεί από την FRONTEX και έχει παραχωρηθεί στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού προστασίας του πολίτη, να παρακολουθεί και να καταγράφει τις προσφυγικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου και των Τουρκικών παραλίων. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του Λιμενικού Σώματος, για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας.
»Η έλευση του «Ζέπελιν» εντάσσεται στο πλαίσιο τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που οδηγεί στην συνέχιση του εγκλωβισμού των προσφύγων σε hotspot/φυλακές, στην αύξηση των απελάσεων και στην ένταση των μέτρων καταστολής, μιας πολιτικής που συνεχίζει και διευρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την έλευση του Ζέπελιν δεν περιορίζονται απλά οι δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες καθώς και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών αλλά εμπλέκεται όλη η περιοχή ακόμη περισσότερο στους ανταγωνισμούς, σε μια περίοδο όπου οι εντάσεις κορυφώνονται.
»Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο Σύλλογός μας, οι Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφασίζουν, ύστερα από αίτημα του Λιμενικού Σώματος, να παραχωρήσουν στο Λιμενικό και στην Frontex, άρα και στην ιδιοκτήτρια γερμανική εταιρεία, άδεια χρήσης δικτύου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο για τη μεταφορά των δεδομένων που συλλέγει το Ζέπελιν, επιπλέον δε τους παραχωρούν πανεπιστημιακό χώρο της μονάδας της Σάμου για την τοποθέτηση εξοπλισμού τους.
»Η σημαντική αυτή απόφαση τόσο από πολιτική όσο και από ακαδημαϊκή άποψη δεν έγινε ποτέ γνωστή στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ούτε έχει ληφθεί από την Σύγκλητο. Είναι απορίας άξιον ποιοι και για ποιο λόγο την έλαβαν. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αρωγού των συνοριοφυλάκων στην αστυνόμευση πολιτών, μεταναστών και προσφύγων. Όλα αυτά δεν συνάδουν με τον ακαδημαϊκό ρόλο, την εκπαιδευτική και ερευνητική αποστολή ενός Ιδρύματος όπως είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο.
»Καλούμε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου να ακυρώσει αμέσως την παραχώρηση του δικτύου όπως επίσης την παραχώρηση χώρων και υποδομών του Πανεπιστημίου στο Λιμενικό, στη Frontex και στην ιδιοκτήτρια γερμανική εταιρεία. Η διεκδίκηση για άμεση απόσυρση του Ζέπελιν, όπως επίσης οποιασδήποτε άλλης συσκευής παρακολούθησης πρέπει να γίνει υπόθεση ευθύνης όλου του δημοκρατικού κόσμου».

Έκθεση OHE: 93% των παιδιών στον κόσμο κάτω των 15 ετών, αναπνέουν μολυσμένο αέρα

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Ο μολυσμένος αέρας οδηγεί κάθε χρόνο στον πρόωρο θάνατο 7.000.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO). 500.000 από αυτούς στην ΕΕ.

 Ν.Δελχί η πιό μολυσμένη πρωτεύουσα στον κόσμο

 Το Ν. Δελχί είναι η 11η χειρότερη πόλη στον κόσμο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Είχε περίπου 22 εκατομμύρια κατοίκους το 2011. Από τις 50 πόλεις με τον χειρότερο αέρα στον κόσμο οι 47 βρίσκονται  στην Ινδία και την Κίνα.
Οι υπόλοιπες 3 είναι στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές.
Ο ουρανός του Ν. Δελχί είναι μόνιμα γκρίζος και θολός.
Οι αναθυμιάσεις των καυσαερίων από τα οχήματα, οι εκπομπές από τα εργοστάσια και οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, όπως και η εποχιακή καύση γεωργικών αποβλήτων από τους γεωργούς συμβάλλουν στη δημιουργία της πιο μολυσμένης πρωτεύουσας στον κόσμο.
Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι εμφανείς όσον αφορά την παρουσία των μικρότερων και πιο επικίνδυνων αερομεταφερόμενων σωματιδίων, PM 2,5.
Ο WHO έχει ορίσει οριακή τιμή 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η ΕΕ τα 25.
Το 2018 η μέση ετήσια συγκέντρωση των PMZ 2,5 στον αέρα ήταν στο Δελχί 113,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (στη Στοκχόλμη ήταν 6,6, στην Αθήνα γύρω στα 30, τρίτη στην Ευρώπη μετά το Βουκουρέστι και την Βουδαπέστη).delhi

 Δεν βοηθούν οι μάσκες ούτε οι καθαριστές του αέρα

Στην Ινδία, το 99% των παιδιών κάτω των πέντε ετών εκτίθενται σε επίπεδα PM 2,5 πολύ υψηλότερα από τα πρότυπα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).
“Οι άνθρωποι εδώ παίρνουν όλες αυτές τις τοξίνες εισπνέοντας. Αυτό βλάπτει τους βρόγχους. Μερικές τοξίνες μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις σε όλα τα όργανα του σώματος, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια” δηλώνει ο Ινδός καθηγητής Αρβίνντ Κουμάρ, πνευμονολόγος στο Δελχί και ιδρυτής  του οργανισμού για την φροντίδα των πνευμόνων στην Ινδία, στην εφημερίδα Arbete.
–Το 15 – 20% των μαθητών έχουν άσθμα. Και βλέπω πολλά περισσότερα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα από ότι 30 χρόνια πριν. Οι ασθενείς είναι νεότεροι και συχνά μη καπνιστές.
-Το να προσπαθήσουμε να προστατευτούμε από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σχεδόν αδύνατο, λέει ο καθηγητής Κουμάρ.
– Φορώντας μια μάσκα και έχοντας καθαριστή αέρα στο σπίτι βοηθά ελάχιστα. Αυτή η κατάσταση μας επηρεάζει όλους μας…

 Χτυπά τις χώρες με χαμηλά εισοδήματα

Μόνο που δεν επηρεάζει όλους μας το ίδιο σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας οργάνωσης Υγείας του ΟΗΕ.
Η έκθεση από τον Μάιο του 2018 αναφέρει ότι ο αντίκτυπος στα παιδιά είναι χειρότερος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου το 98% όλων των παιδιών κάτω των πέντε ετών εκτίθενται σε PM 2,5 ρύπους, πάνω από τα επιτρεπτά όρια που όρισε η WHO, σε σύγκριση με 52% σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Ασία, όπως η Ινδία, το 99% των παιδιών κάτω των πέντε ετών εκτίθενται σε PM 2,5 ρύπους υψηλότερα από τα πρότυπα. Το 2016, περίπου 600.000 θάνατοι παιδιών κάτω των 15 ετών προκλήθηκαν από τη συνδυασμένη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση του περιβάλλοντος και το ίδιο το νοικοκυριό, ισχυρίζεται η έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία για έναν στους 10 θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών

Η έκθεση αναφέρει ότι το 93% των παιδιών στον κόσμο κάτω των 15 ετών εκτίθενται σε εξαιρετικά μολυσμένο αέρα που τα καθιστά ευάλωτα σε σημαντικά προβλήματα υγείας. Περίπου 630.000.000 από αυτά τα 1.800.000.000 παιδιά είναι κάτω των πέντε ετών.
Τα καύσιμα μαγειρέματος, όπως το ξύλο, ο άνθρακας ή η κοπριά, προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πηγές ρύπανσης του  ατμοσφαιρικού αέρα περιλαμβάνουν ακόμη εκπομπές οχημάτων και καύση σκουπιδιών.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η αιτία για έναν στους 10 θανάτους παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, αναφέρει η έκθεση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση των νοικοκυριών και η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα οδήγησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των έκτακτων αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος,
Ο αριθμός των θανάτων από την ρύπανση είναι υψηλότερος από τους θανάτους που προκλήθηκαν από την ελονοσία, τη φυματίωση και το HIV/AIDS σε συνδυασμό, ανέφερε η έκθεση. Από αυτούς τους θανάτους, 400.000 ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών.
«Αυτή η [κατάσταση] είναι ασυγχώρητη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WHO Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus.  “Κάθε παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπνεύσει καθαρό αέρα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελίξει το πλήρες δυναμικό του.”
delhi 3

Ο ΟΗΕ προτρέπει…

Ο οργανισμός προτρέπει τα έθνη, τις τοπικές διοικήσεις, τις διακυβερνητικές οργανώσεις και τους επιστήμονες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουν τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η έκθεση προτείνει την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την παροχή πόρων στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, τηρώντας τις παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας, μειώνοντας την υπέρμετρη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και επενδύοντας σε αναβαθμίσεις στην ενεργειακή απόδοση.
Η έκθεση προτείνει επίσης την αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των παιδιών σε μολυσμένο αέρα με τη μετεγκατάσταση σχολείων και παιδικών παιδιών μακριά από πηγές ρύπανσης.

Χωρίς νόημα οι προτάσεις

Ότι και να προτείνει η έκθεση, που επιμελώς δεν αναφέρεται στην εργοστασιακή ρύπανση, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στην σημερινή πολιτική κατάσταση.
Πώς είναι δυνατόν να σταματήσουν τα νοικοκυριά να μαγειρεύουν και να θερμαίνονται με άλλα μέσα;
Πώς είναι δυνατόν να σταματήσουν να ρυπαίνουν τα μεγάλα εργοστάσια όταν στην Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, στις χώρες της Αφρικής έχουν μαζευτεί οι πλέον ρυπογόνες επιχειρήσεις όλου του κόσμου, ιδιαίτερα της Ευρώπης;
Πώς είναι δυνατόν να μεταφερθούν τα σχολεία κάπου αλλού στις σημερινές συνθήκες;
Οι προτάσεις του ΟΗΕ μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της έκθεσης είναι «οδηγίες προς ναυτιλλομένους» χωρίς νόημα, γίνονται για να αθωώσουν το χάος που προκαλεί ο καπιταλισμός που έχει σαν συνέπεια τις ασθένειες και τους θανάτους ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Γίνονται ακόμη για να φορτώσουν στον απλό άνθρωπο ευθύνες που δεν του ανήκουν παρά μόνον η ευθύνη που έχει να ξεσηκωθεί και να ανατρέψει αυτή την φρικτή κατάσταση.

TOP READ