20 Μαΐ 2020

Ιδού τα σπασμένα ιδού και το πήδημα


Αφού η κυβέρνηση της χώρας, όπως έκαναν και οι υπόλοιπες αστικές διακυβερνησεις αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο, έδειξε το "ανθρώπινο" πρόσωπό της μοιράζοντας κάποια επιδόματα στο λαό, αλλά αφήνοντας όπως έκανε και στους καλλιτέχνες το μεγαλύτερο κομμάτι απ' έξω, τώρα αρχίζει το μοίρασμα των χοντρών πακέτων των πολλών δις στις επιχειρήσεις.

Κάποιοι θα πουν, μα και οι επιχειρήσεις πρεπει να ζήσουν...
Μαλιστα θα το πουν βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργώντας έτσι από την αρχή υποψίες για τις πονηρές προθέσεις τους. Στο τέλος και αυτής της διαδρομής άγριου ανταγωνισμού, οι μικρές επιχειρήσεις θα μετρηθούν και θα βρεθούν βέβαια λιγότερες καταγραμμένες ίσως σε κάποια μητρώα πεσόντων.

Ηδη έχει φανεί  από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ κρατών της ΕΕ ότι, είτε με δάνεια που θα φορτωθούν στο Δημόσιο χρεος είτε με "επιχορηγήσεις" που στη συνέχεια θα απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις για να βγει το ταμείο, το λογαριασμό θα τον πληρώσει κατα το κοινώς λεγόμενο ο κοσμάκης.
Ο λαός μας, εμείς δηλαδή οι από κάτω, θα κληθεί να βάλει για άλλη μια φορά το χέρι βαθιά στην άδεια τσέπη του.

Μά πως το ξέρετε; θα πουν κάποιοι.

Απλά κι ακόμα κι αν δεν έχει κάποιος συγκεκριμένη ανάλυση της πραγματικότητας, που βέβαια πάντα χρειαζεται, μπορεί απλά να το διαβάσει.
Που είπατε;
Στην ανακοίνωση του γραφείου προυπολογισμού της Βουλής που λέει:

«Το αυξημένο χρέος θα πρέπει να πληρωθεί από δημόσιους πόρους επιβαρύνοντας, σε τελική ανάλυση, τους πολίτες της χώρας. Η κατανομή αυτού του βάρους, είτε μεταξύ κοινωνικών ομάδων είτε μεταξύ γενεών, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανοιχτού και ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου ώστε να χαραχθεί μια κοινώς αποδεκτή δημοσιονομική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια»
Ιδού τα σπασμένα ιδού και το πήδημα.

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι μας ζητούν "μέσω ειλικρινούς δημόσιου διαλόγου να βάλουμε την υπογραφή μας στην λεηλασία μας για άλλη μια φορά! Δηλαδή, με απλά λόγια, ολοι αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, που τόσα χρόνια θησαύρισαν αρπάζοντας τον κόπο των ανθρώπων της δουλειάς και πάρκαραν τα κέρδη τους σε ακίνητους λογαριασμούς, και που δεν έχουν καμιά διάθεση να επανεπενδύσουν αν δεν τους δοθούν "κίνητρα", τώρα ζητάνε από το λαό να πληρώσει και πάλι αυτός τη ζημιά. Αυτοί θα περιμένουν εκβιαστικά στη γωνιά χωρίς φυσικά να χρησιμοποιήσουν αυτά τα τεράστια κέρδη τους, αν δεν τους δοθούν εγγυήσεις ότι θα παραχθούν νέα.
Λέγεται απλά καπιταλισμός ή οικονομία της αγοράς.
Είναι αυτή η οικονομία που έστειλε τα Δημόσια συστήματα Υγείας σε όλες τις χώρες στον Καιάδα, τόσο βαθιά που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση του κορωνοιού. Αυτή η οικονομία που υποτίμησε την Ιατρική έρευνα στον τομέα της μοριακής Ιατρικής ή την κλείδωσε σε συρτάρια.
Ειναι η οικονομία που αντί να βάλει τις επιστημονικές ομάδες των κρατών να συνεργαστούν για το εμβόλιο, τις έχει κάνει ανταγωνιστικές στον περίφημο "αγώνα δρόμου" για το ποια εταιρεία θα κερδίσει το πανάκριβο μετάλλιο με ό,τι σημαίνει αυτό για την Δημόσια Υγεία.

Είναι αυτή η οικονομία που κάθε κρίση της μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει μια πολύ μεγαλύτερη πριν καλά καλά ξεπεράσει την προηγούμενη!

Είναι πλήρης ψυχρής και ωμής υπολογιστικής λογικής και σκοτώνει συνειδητά όπως και όσο κανένας ιός.
Οι αγώνες είναι μπροστά μας και μας περιμένουν.
Το ίδιο κι ο καινούργιος κόσμος που έχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να γεννηθεί.

Σε διατεταγμένη αποστολή


Από την αρχή της πανδημίας έγινε φανερή η επίδραση που ασκεί ο νέος κορονοϊός στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Ο πόλεμος της προπαγάνδας που πυροδότησε η πανδημία, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, γίνεται ιδιαίτερα ορατός σήμερα, με τις καταγγελίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα ευθύνεται για τη διασπορά του ιού. Η επιθετική αυτή στάση των Αμερικανών είναι μια προσπάθεια να απαντήσουν και στη «διπλωματία του κορονοϊού» που αναπτύσσει η Κίνα, προσφέροντας υγειονομική βοήθεια σε χώρες - συμμάχους των ΗΠΑ. Τα «πλοκάμια» αυτού του προπαγανδιστικού δικτύου έχουν απλωθεί παντού, και βέβαια στη χώρα μας, με καθοριστική συμβολή της υπερ-δραστήριας αμερικάνικης πρεσβείας, που αξιοποιεί όλα τα μέσα για να προβάλει ως «κακόβουλη» κάθε άλλη άποψη για την πανδημία, πέρα από την «ευρωατλαντική».
* * *
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το διαδικτυακό σεμινάριο που έγινε στις 21 Απρίλη στο λεγόμενο Xanthi TechLab, στην Ξάνθη, με την «υποστήριξη» της πρεσβείας και σε συνεργασία με την οργάνωση «JAJ - Journalists about Journalism». Η JAJ αυτοδιαφημίζεται ως ένας ανεξάρτητος φορέας για την «εξοικείωση των αναγνωστών/χρηστών με βασικές αρχές, έννοιες και γνώσεις, ώστε να μπορούν να κρίνουν και να ελέγχουν - κατά το δυνατόν - το online αλλά και το έντυπο περιεχόμενο το οποίο διαβάζουν, αναπαράγουν ή δημιουργούν οι ίδιοι, καθώς και τις πληροφορίες που διακινούνται σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ΜΜΕ και σε κάθε είδους δημόσιες και συχνά χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες επικοινωνίας». Θέμα του σεμιναρίου ήταν «Η παραπληροφόρηση στην εποχή του COVID-19. Μαθαίνουμε και αντιστεκόμαστε». Αντικείμενο «διερεύνησης» ήταν οι «ψευδείς ιστορίες που παρουσιάζονται σαν ειδήσεις, διαδίδονται στο διαδίκτυο ή σε άλλα μέσα, και συνήθως δημιουργούνται για να επηρεάζουν τις πολιτικές απόψεις».
* * *
Ανάλογα διαδικτυακά σεμινάρια με τους ίδιους διοργανωτές έγιναν στα Veria Tech Lab και Corfu Tech Lab (σε Βέροια και Κέρκυρα αντίστοιχα), με αντικείμενο την «καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων» την περίοδο της πανδημίας και τη διερεύνηση τρόπων «αναγνώρισης έγκυρων πηγών και αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης». Στη Βέροια, μάλιστα, το σεμινάριο απευθυνόταν σε εφήβους 14 - 18 ετών. Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα των διοργανωτών (Journalists about Journalism) δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το περιεχόμενο των σεμιναρίων. Στην αρθρογραφία τους θα βρει πλήθος αναφορών στους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς γύρω από τον κορονοϊό, στοχοποιώντας ανοιχτά αυτούς της Κίνας και της Ρωσίας, που θεωρούνται οι κατεξοχήν «διασπορείς» ψευδών ειδήσεων.
* * *
Διαβάζουμε λοιπόν ότι «η Κίνα ευθύνεται για τη διασπορά του ιού, ακόμη και αν δεν είμαστε οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας που τη θέλουν να είναι και δημιουργός του (...) Οπως αποδεικνύουν οι διώξεις των υπηκόων της, που επιχείρησαν μέσω του διαδικτύου να ενημερώσουν την κινεζική και τη διεθνή κοινή γνώμη, το καθεστώς προκειμένου να περιορίσει τη ζημία για την εικόνα του και να ενισχύσει τη δυνατότητα άσκησης ελέγχου, επέβαλε ένα πολύ βαρύ πέπλο σιωπής. Η συνέχεια είναι γνωστή, ο ιός έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και η Κίνα στενόκαρδα ισχυρίζεται ότι η ίδια κατάφερε να τον εξαλείψει επιχειρώντας φθηνές επικοινωνιακές ασκήσεις με την αποστολή ιατρικού υλικού σε άλλες χώρες (...) Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, η προπαγανδιστική μηχανή του κινεζικού καθεστώτος έχει αποδυθεί σε μια παγκόσμια εκστρατεία προκειμένου αυτή η πρώτη και καθοριστική περίοδος εξάπλωσης του ιού στο δικό της έδαφος να μοιάζει παρελθόν. Εχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να το πετύχει, ειδικά στην περιοχή της ΝΑ Ασίας όπου, όπως παρατηρούν έγκυροι αναλυτές, η δική της εκδοχή των γεγονότων κυριαρχεί».
* * *
Αντίστροφα, για τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρώπης, όπου η πανδημία θερίζει ζωές, η γνώμη των ...δημοσιογράφων με τους οποίους συνεργάζεται η αμερικάνικη πρεσβεία είναι ότι «η έλλειψη προπαρασκευής για την αντιμετώπιση της πανδημίας (...) δημιουργεί ένα πολύ άνισο μέτρο σύγκρισης για το δυτικό ημισφαίριο». Είναι φανερό ότι αυτός ο μηχανισμός καμιά αγωνία δεν έχει για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου από τα «fake news», που ανακατεύουν μισές αλήθειες με ολόκληρα ψέματα για να χρησιμοποιηθούν ως «όπλο» στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση που δυναμώνει. Αλλά και για να κρυφτεί ο «ορατός εχθρός» πίσω από την πανδημία, ο ίδιος ο καπιταλισμός, που εκθέτει σε κίνδυνο ακόμα και την ανθρώπινη ζωή, προκειμένου να υπηρετήσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται να το γνωρίζουν καλά και οι διοργανωτές των σεμιναρίων, που διαπιστώνουν στην αρθρογραφία τους: «Από τον τελικό απολογισμό των ζημιών, όταν με το καλό αυτή η λαίλαπα περάσει, θα εξαρτηθεί η σημερινή ισορροπία δυνάμεων στον πλανήτη (...) Αν η Αμερική δεν ανανήψει, τότε με βεβαιότητα θα μπορούμε να πούμε ότι ο κινεζικός αιώνας έχει ανατείλει»...

Πλήρης χρεοκοπία




Πλήρης και εκκωφαντική είναι για μια ακόμη φορά η χρεοκοπία των παραμυθιών που διακινούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ότι η εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτελεί τάχα «ασπίδα ασφαλείας» για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη. Εκεί όπου μαζί με όσα συμβαίνουν «επί του πεδίου», η βασικότερη εξέλιξη είναι η πρόσφατη «ομπρέλα» που πρόσφερε δημοσίως ο γγ του ΝΑΤΟ στην κυβέρνηση Σάρατζ και στην επέμβαση της Τουρκίας στο πλευρό της.
Οι ΝΑΤΟικές διαβεβαιώσεις βουλιάζουν τα παραμύθια του εφησυχασμού που διακινούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, μετά την υπογραφή του αυθαίρετου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αλλωστε, δεν έχουν περάσει ούτε λίγοι μήνες απ' όταν η κυβέρνηση μιλούσε για «πλήρως απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα» και «πανικόβλητη» Τουρκία που προχωράει σε «σπασμωδικές κινήσεις», επιχειρώντας να κρύψει τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και τη βήμα - βήμα κατοχύρωσή τους, με τις πλάτες ολοφάνερα «ζεσταμένες» από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Τότε ήταν που η κυβέρνηση διαφήμιζε την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη όπως η Γαλλία και άλλες ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στη Λιβύη για τα δικά τους συμφέροντα, την πρόσκληση στην Αθήνα του Χάφταρ κ.ο.κ., ως απόδειξη της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που τάχα φέρνει αποτελέσματα και «υψώνει τείχος προστασίας» για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Με τα ίδια επιχειρήματα η κυβέρνηση προσπάθησε να δικαιολογήσει και την εμπλοκή στη νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ, «Irini», στα ανοιχτά της Λιβύης, που υποτίθεται ότι είχε ως αντικείμενο την τήρηση του εμπάργκο όπλων.
Αλήθεια, μετά τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, που δίνουν κάλυψη στην τουρκική επέμβαση στη Λιβύη, όπως έγινε προηγουμένως και στη Συρία, νομιμοποιώντας τη συνολικότερη πολιτική της στην περιοχή, μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει το λαό ποια είναι η θέση ΝΑΤΟ και ΕΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο;
Μήπως μπορεί να πει τι συζητήθηκε για το θέμα αυτό πίσω από τις κλειστές πόρτες στα συμβούλια και διαβούλια που έγιναν την περασμένη βδομάδα ανάμεσα στους υπουργούς και τους αξιωματούχους ΝΑΤΟ και ΕΕ, με θέμα «τις εξελίξεις στην περιοχή»;
'Η έστω τι συζητήθηκε λίγες μέρες πριν, στις τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ΝΑΤΟικούς και στις συναντήσεις με τον Τζ. Πάιατ, επαφές που «συνέπεσαν» με την ακύρωση της ελληνικής άσκησης «Καταιγίδα», ως ολοφάνερη ανταπόκριση στο τουρκικό «αίτημα» για «μορατόριουμ ασκήσεων»;
Αν κάτι επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, είναι πως η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, την οποία υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, θέτοντας σε διαρκή αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Το ιμπεριαλιστικό παζάρι για να παραμείνει η Τουρκία αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, το παζάρι της ΕΕ με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, ανοίγει ολοφάνερα το δρόμο και για «διευθετήσεις» σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για πρόσκαιρους «συμβιβασμούς» στις πλάτες των λαών, με την ενεργό συμβολή της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων και με κριτήριο τις επιδιώξεις της αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή ως πυλώνας της ευρωατλαντικής πολιτικής.
Γι' αυτές τις εξελίξεις είναι όλοι βαριά εκτεθειμένοι στο λαό. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ανοχή και εφησυχασμό. Μαζί με το αίτημα να μην πληρώσει ο λαός ξανά την καπιταλιστική κρίση και τα σπασμένα του κεφαλαίου, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να μην πληρώσει ξανά τα σπασμένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της εμπλοκής της χώρας στα βρώμικα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

TOP READ