17 Σεπ 2018

Στην υγειά του φασισμού – Μπίρες και κρασιά με φωτογραφίες Χίτλερ και Μουσολίνι στην Ιταλία

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει από τον περασμένο Ιούνη στο Ρίμινι της Ιταλίας, όπου γνωστό παραθαλάσσιο μινιμάρκετ πουλά μπίρες και κρασιά με φωτογραφίες του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Η καταγγελία έγινε από τον “Αντιφασιστικό Συντονισμό Ρίμινι”, τρία χρόνια αφότου διο Αμερικανοεβραίοι είχαν καταγγείλει στην ίδια περιοχή πως μινιμάρκετ έφερε στα ράφια του φωτογραφίες και ρητά των δύο δικτατόρων.
Οι νοσταλγοί του φασισμού εκμεταλλεύονται το νομοθετικό κενό που υπάρχει σχετικά με την ανάρτηση φιλοφασιστικών συμβόλων και εικόνων σε εμπορικά προϊόντα, οδηγώντας το δήμαρχο της περιοχής να ζητά ήδη από τους 2015 από τους βουλευτές να υπάρξει ποινικοποίηση τους. Εξάλλου μόνο στο δήμο Ρίμινι, σχετικές καταγγελίες για προβολή του φασισμού μέσω προϊόντων έρχονται 5 ή 6 φορές τουλάχιστον σε ετήσια βάση. Πράγματι ομάδα βουλευτών έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, η οποία ως τώρα όμως δεν έχει εγκριθεί. Ως τότε η δημοτική αρχή δηλώνει πως το γεγονός είναι “απεχθές”, αλλά τα χέρια της είναι δεμένα λόγω έλλειψης πανεθνικού νομοθετικού πλαισίου.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Αντιφασιστικής Επιτροπής Ρίμινι δηλώνει πως “Σε μια ιστορική στιγμή όπως αυτή πρέπει να παρακολουθούμε και να αποκρούουμε οποιαδήποτε απόπειρα συμπάθειας για τρομαχτικά πράγματα όπως ο φασισμός και ο ναζισμός”, εξηγεί ο υπεύθυνος του “Αντιφασιστικού Συντονισμού Ρίμινι”, στο οποίο ανήκουν 23 ενώσεις και συνδικάτα, “και μάλιστα να βάζεις το Χίτλερ φάτσα-κάρτα σε μπουκάλια μπίρας είναι στ’αλήθεια υπερβολικό. Ζητάμε από τους υπεύθυνους να παρέμβουν αυστηρά”.

Δούλευε πεθαίνοντας ή πέθανε δουλεύοντας;



Στην αρχή παραξενεύτηκα. Άλλωστε, ο καθένας θα παραξενευόταν αν βολτάριζε στο διαδίκτυο και έβλεπε ότι υπάρχει ιστότοπος με τίτλο "Dying to Work". Αναρωτήθηκα αν αυτός ο τίτλος σήμαινε "πεθαίνοντας στην δουλειά", εννοώντας εξαντλητική κόπωση από πολύωρη και σκληρή δουλειά ή "πεθαίνοντας να δουλέψω", εννοώντας απεγνωσμένη πλην μάταιη προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας. Μήπως, όμως, ήταν απλώς ένας ιστότοπος αφιερωμένος στους αμέτρητους εργαζόμενους που χάνουν την ζωή τους εξ αιτίας εργατικών ατυχημάτων; Επισκέφθηκα τον εν λόγω ιστότοπο για να λύσω την απορία μου και σύντομα διαπίστωσα ότι οι αρχικές μου υποθέσεις ήσαν εκτός τόπου. Ο τίτλος εννοούσε αυτό ακριβώς που έλεγε: να πεθαίνεις -κανονικά και όχι μεταφορικά- ενώ δουλεύεις.

Το "Dying to Work" είναι μια εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει ως σκοπό να υπερασπιστεί το δικαίωμα των ανθρώπων που πάσχουν από αναπηρία ή σοβαρή ασθένεια και έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής, να συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, αυτή η εκστρατεία έχει στόχο "να διεκδικήσει πρόσθετη προστασία τής εργασίας όσων εργαζομένων πάσχουν από ασθένειες σε τελικό στάδιο, απέναντι στους άκαρδους εργοδότες οι οποίοι αξιοποιούν παραθυράκια των νόμων προκειμένου να ξεφορτωθούν όσους πεθαίνουν λόγω της αρρώστειας τους". Η εκστρατεία γίνεται επειδή "κάθε ασθενής που βρίσκεται σε τελικό στάδιο έχει το δικαίωμα να επιλέξει πώς να περάσει τους τελευταίους μήνες της ζωής του".


Οι άνθρωποι της Rolls-Royce και των Lloyds υπέγραψαν την διακήρυξη της "Dying to Work" και
ποζάρουν ευτυχείς, αποδεικνύοντας ότι οι εταιρείες τους σκέφτονται πρώτα τους εργαζομένους τους.

Φυσικά, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ήταν αδύνατο να δεχτώ ότι κάποιος άνθρωπος που πάσχει από πολύ σοβαρή ασθένεια και ξέρει ότι δεν έχει πάνω από λίγους μήνες ζωής, δεν βρίσκει καλύτερο τρόπο να περάσει τις τελευταίες του μέρες από το να χτυπάει κάρτα στην δουλειά. Θα καταλάβαινα μια εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος αυτών των ανθρώπων σε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, που θα τους εξασφάλιζε όσο το δυνατόν πιο ήρεμο τέλος. Αλλά, πάλι... για βρεττανούς μιλάμε, οπότε τα πάντα είναι πιθανά. Ακόμα και να πραγματοποιούν ολόκληρη εκστρατεία για να παραμείνει στην δουλειά του κάποιος που οι γιατροί τού δίνουν έξι μήνες ζωή.

Την περασμένη εβδομάδα μού λύθηκαν όλες οι απορίες, καθώς έπεσε στα χέρια μου μια έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο "On pathways for the reintegration of workers recovering from injury and illness into quality employment" (σχετικά με οδούς για την επανένταξη των εργαζομένων που αναρρώνουν από τραυματισμούς και ασθένειες σε ποιοτική απασχόληση), η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο (*). Έξι σελιδούλες είναι όλη κι όλη. Όσοι έχετε όρεξη και ευχέρεια με τα αγγλικά σας, ρίξτε της μια ματιά. 

Θεωρητικά, η Επιτροπή νοιάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας και φροντίζει να μην αντιμετωπίζονται μειονεκτικά: "Για πολλούς ασθενείς το να παραμείνουν στην δουλειά τους συνιστά προσωπική, ψυχολογική ή οικονομική προτεραιότητα και έχει καίρια σημασία για την αξιοπρέπεια και την ποιότητα της ζωής τους"
. Όμως, είναι σαφές πως άλλα έχει κατά νου και όχι αυτούς τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, η έκθεση:

- Αναγνωρίζει ότι η ένταξη των ατόμων που επιστρέφουν στην εργασία μετά από τραυματισμό ή ασθένεια, τόσο σωματική όσο και ψυχική, έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις: ωφελεί την ευημερία των εν λόγω ατόμων, μειώνει το κόστος για τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και τις ατομικές επιχειρήσεις και στηρίζει την οικονομία ευρύτερα καθιστώντας τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης πιο βιώσιμα.

-  Ζητάει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση έναντι των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, μιας και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε συνδυασμό προς την αυξημένη μέση ηλικία συνταξιοδότησης δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις τόσο για τα συστήματα υγείας όσο και για την αγορά εργασίας της Ευρώπης.

- Εκτιμά ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια θετική και εργασιοκεντρική προσέγγιση για τους εργαζόμενους με αναπηρίες, τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνους που έχουν περάσει κάποια ψυχική ή σωματική ασθένεια ή τραυματισμό, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με ανίατη ασθένεια, δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη αξιολόγηση των δυνατοτήτων που εξακολουθούν να έχουν αυτά τα άτομα.

- Επιβεβαιώνει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι αξιόπιστοι εργαζόμενοι, με συγκρίσιμη παραγωγικότητα, μικρότερα ποσοστά ατυχημάτων και μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στην ίδια θέση εργασίας σε σύγκριση με το γενικό εργατικό δυναμικό. Συνιστούν μία ανεκμετάλλευτη πηγή δεξιοτήτων και ταλέντου, συμπεριλαμβανομένων και τεχνικών δεξιοτήτων, αν έχουν πρόσβαση στην κατάρτιση και μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων τις οποίες έχουν αναπτύξει στην καθημερινή τους ζωή.


Εργαζόμενος αποφασισμένος να παλέψει για το δικαίωμά του να πεθάνει δουλεύοντας...

- Aναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ανίατη ασθένεια, διατηρούν το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία. Αναγνωρίζει περαιτέρω ότι τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων σχετικά με την απασχόληση τους, διαφορετική από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άλλες ομάδες ασθενών, καθώς υπάρχει συχνά λίγος χρόνος για να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στους χώρους εργασίας.

Παρένθεση: Φαίνεται πως η αναφορά στον λίγο χρόνο που έχουν μπροστά τους ορισμένοι άνθρωποι, έχει γίνει της μόδας τελευταία. Ας το έχουν αυτό υπ' όψη τους όσοι νομίζουν πως ο πρωθυπουργός πρωτοτύπησε κάνοντας σχετική αναφορά στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ. Κλείνει η παρένθεση.

- Kαλεί τα κράτη-μέλη να μη κόψουν αμέσως τις κοινωνικές παροχές, όταν οι άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες επιστρέφουν στην εργασία τους, βοηθώντας τους έτσι να αποφύγουν την "παγίδα οφέλους"(σ.σ.: Προσοχή στο "αμέσως"! Αφήστε τους πρώτα να πιάσουν δουλειά και ύστερα κόψτε ό,τι θέλετε!)



Κατόπιν όλων αυτών (και πολύ περισσότερων, τα οποία δεν έχουμε χρόνο να αναφέρουμε), είναι πολύ λογικό η Επιτροπή να "επικροτεί πρωτοβουλίες όπως η εκστρατεία 'Dying to Work'". Έτσι, για να λυθούν όλες μας οι απορίες σχετικά με το τι σημαίνει πεθαίνοντας στην δουλειά. Σημαίνει: πέθανε δουλεύοντας.

--------------------------------------------
(*) Οι αναφορές τού παραπάνω κειμένου έγιναν με βάση όχι την "πρόχειρη έκθεση" (draft report) αλλά την τελική έκθεση όπως ψηφίστηκε στις 12/6/2018 από το ευρωκοινοβούλιο.


“Κομμάτια θα τον έκανα” – Συγκλονίζει η Μάγδα Φύσσα στην Ελληνοφρένεια

Σε μια συνέντευξη-ποταμό στη σημερινή Ελληνοφρένεια, η Μάγδα Φύσσα μίλησε κυριολεκτικά για όλα. Για τη δίκη που εξελίσσεται, το ρόλο των αστυνομικών που είπαν ψέμματα στη δίκη, το βράδυ της δολοφονίας, τα τραγούδια του Παύλου και τα παιδικά του χρόνια. Τόνισε πως καμία τιμωρία δεν έχει διαφορά για εκείνη, παρότι θα είναι μια ηθική δικαίωση για όλους όσους αγωνίζονται για τον Παύλο αυτά τα χρόνια, και παρότι θα προτιμούσε να  δει τους κατηγορούμενους κομμάτια, δεν τους θέλει νεκρούς. Δηλώνει πως δε θα ‘θελε να πει τίποτε στο Ρουπακιά, αφού απλά “θα τον έκανε κομμάτια”. Αναφέρεται στην περηφάνια της για τον Παύλο, αλλά και αναρωτιέται με πικρία γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό στην οικογένειά της για να καταλάβουμε ότι υπήρχε και υπάρχει φασισμός στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνει παλιότερη δήλωσή της πως οι ψηφοφόροι της ΧΑ είναι συνυπεύθυνοι για τη δολοφονία και γενικότερα τη βία της εγκληματικής οργάνωσης. Τέλος, προσθέτει πως εκείνο που της λείπει περισσότερο από τον Παύλο είναι ο τρόπος με τον οποίο τη φώναζε “μάνα”. Ακολουθεί το ηχητικό που αξίζει απολύτως να ακουστεί ολόκληρο:

Το χαβιάρι μαύρο, το κρασί παλιό – Το δράμα των “μικρομεσαίων” Ελλήνων εφοπλιστών

Η αρχή έγινε πριν λίγες μέρες με τη σπαραχτική ιστορία της Μιράντας Ξαφά, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ, που είδε ξαφνικά να εκτοξεύεται ο ΕΝΦΙΑ, του οποίου το μηχανισμό αν και οικονομολόγος διεθνούς καριέρας φαίνεται να αγνοεί, για το διαμέρισμά της στο Κολωνάκι. Κι ενώ στα ΜΚΔ βρίσκεται σε εξέλιξη έρανος για την αρωγή της δοκιμαζόμενης Ξαφά, μια άλλη κατηγορία αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας βγάζει τη δική της κραυγή αγωνίας, ή μάλλον τη βγάζει για λογαριασμό της το στέλεχος ολλανδικής τράπεζας με ειδίκευση στην ναυτιλία, Χάρης Αντωνίου σε συνέντευξή του σε οικονομική ιστοσελίδα.
Πρόκειται για την κατηγορία των “μκρομεσαίων εφοπλιστών”, που είναι λέει η “ραχοκοκκαλιά” της ελληνικής ναυτιλίας και “κάποιος πρέπει να τους βοηθήσει” αφού δεν τα καταφέρνουν μόνες τους οι ελληνικές τράπεζες. Τώρα αν κάποιοι είχατε μείνει με την εντύπωση ότι ρακοκκαλιά της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας είναι τα 100 λίμπερτι που χάρισαν σε εφοπλιστές οι ΗΠΑ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μετά τον πόλεμο, είναι επειδή πιστεύετε σε κομμουνιστικούς μύθους κι όχι στον αγώνα του μικρομεσαίου βαρκάρη που κούτσα-κούτσα απέκτησε το πρώτο του βαπόρι και τώρα προσπαθεί να ορθοποδήσει κόντρα στην έλλειψη ρευστότητας. Εξάλλου η ίδια η λαϊκή μούσα έχει αποτυπώσει στους στίχους της την γεμάτη σκαμπανεβάσματα πορεία των μικρομεσαίων εφοπλιστών του τόπου, σε άσματα όπως “Θα πάρω μια ψαρόβαρκα το μωρό μου” και “Καπετάν Αντρέα Ζέπο”.
Πώς να επιβιώσει ο μικρομεσαίος εφοπλιστής με 54 φοροαπαλλαγές και φορολόγηση κάτω από 0% ανά πλοίο την ημέρα; Δεδομένου μάλιστα ότι χάρη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακρίνει, οι Έλληνες καραβοκύρηδες, μικρομεσαίοι και μη, αποφάσισαν στα χρόνια τις κρίσης να αποδεχτούν “εθελοντική εισφορά” στο ελληνικό δημόσιο; Εκ της οποίας έχει εισπραχθεί βέβαια μόλις το 1/5 του συμφωνημένου ποσού, αλλά αυτό γίνεται ακριβώς επειδή οι φόροι γονατίζουν τον τίμιο βιοπαλαιστή εφοπλιστή που προσπαθεί να επιβιώσει απέναντι στα μεγαθήρια του χώρου. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον, δεδομένου ότι διάγουμε την καλύτερη περίοδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων από τον εμφύλιο και μετά, ότι ένα νέο σχέδιο “Λίμπερτι του 21ου αιώνα” θα δώσει ένα τέλος στο δράμα αυτών των ανθρώπων. Αλλιώς μπορούν να περιμένουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπου βάση της ομιλίας του στη ΔΕΘ η ισότητα ευκαιριών θα ανοίξει νέους δρόμους και για εκείνους:

Κι είναι κρίμα να μη ζει πια ο Δαλιανίδης για να κάνει ένα ριμέηκ των “Μικρομεσαίων” με ανανεωμένο καστ:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο χρισμένος... ανάποδα, κι αυτοί εζήσανε καλά – Μείωση των φόρων... από μεγαλύτερη περικοπή κρατικών δαπανών – Τριφασικό Πινοτσέτ – (Υπο)κατώτατος... με τους κοινωνικούς εταίρους (της εργοδοσίας) − Ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους − ΚΚΕ: Διαφορές στην τσέπη αφαίμαξης

  



«Το πραγματικό θαύμα στη Χιλή ήταν πόσο καλά τα πήγε οικονομικά – το πραγματικό θαύμα στη Χιλή ήταν ότι μια στρατιωτική δικτατορία ήταν πρόθυμη να παραβεί τις αρχές της και να υποστηρίξει ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς σχεδιασμένο από πεπεισμένους υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς».
Ο Μίλτον Φρίντμαν για την τριφασική Χιλή του Πινοτσέτ

*

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Πασχίζει να πάρει το χρίσμα από το κεφάλαιο
Σάββατο 15/09/2018 - 21:58 - Ενημέρωση: Σάββατο 15/09/2018 - 22:07
To δικό του «όραμα» για τη στήριξη του κεφαλαίου αντιπαρέβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, απέναντι στο αντιλαϊκό «μείγμα» που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση.
Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, υποσχέθηκε πως θα μειώσει παντού φορολογία και εισφορές «για να στηριχθεί η εργασία και η επιχειρηματικότητα».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους εταίρους και την αστική τάξη ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση», προσθέτοντας πως θα υπάρξει «νοικοκύρεμα δαπανών».

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Κυριακή 16/09/2018 - 09:04 - Ενημέρωση: Κυριακή 16/09/2018 - 09:55
Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να δώσει ακόμη μεγαλύτερα διαπιστευτήρια και εχέγγυα στο κεφάλαιο, για να ξεπεράσει τον κ. Τσίπρα και να διεκδικήσει αυτός το χρίσμα του εκλεκτού.
Πίσω όμως από τους υψηλούς τόνους και τα κάλπικα διλήμματα, που έθεσε ο Μητσοτάκης, μετά τον Τσίπρα, προκύπτει σαφώς ότι τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θυμίζουν τη γνωστή σπαζοκεφαλιά "βρες τις διαφορές".
Και οι δυο είναι προσηλωμένοι στο μνημονιακό πλαίσιο, στη συνέχιση των αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάνω απ’ όλα στον ευρωΝΑΤΟικό "μονόδρομο". Και οι δυο υπόσχονται κάποια ψίχουλα από την καπιταλιστική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που θα εξανεμιστούν από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Οι διαφορές τους αφορούν στο από ποια τσέπη θα τα πάρουν από το λαό, καθώς και την υπηρεσία που προσφέρει ο καθένας στο σύστημα. Η μεν ΝΔ προτάσσει την προσήλωσή της στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ την ικανότητά του στη χειραγώγηση του λαού.
Καμία εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αυτοί που μας έφεραν ως εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε διαφορετικό. Η διαφορά μπορεί να γίνει με δυνατό ΚΚΕ, με τον αγώνα μας, για να βάλουμε μπροστά τη ζωή και τις ανάγκες μας».
902
Επί της ουσίας, η πρόταση της ΝΔ είναι η άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, αφού η μείωση των φόρων θα χρηματοδοτηθεί από την μεγαλύτερη περικοπή των κρατικών δαπανών.
Φόροι και ΕΝΦΙΑ στους Δήμους
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε πως για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα.
Στο κεφάλαιο υποσχέθηκε πως θα μειώσει τον εταιρικό φόρο και το φόρο στα μερίσματα, ώστε «ο πραγματικός φόρος να μειωθεί στο 24% από 40% που είναι σήμερα». Αντίστοιχα, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί στο 13% από 24%.
Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, τα επόμενα δύο χρόνια θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
Παράλληλα, όμως προανήγγειλε τη μεταφορά της αρμοδιότητας του ΕΝΦΙΑ από το κράτος στους δήμους, γεγονός που θα ενισχύσει τον φορομπηχτικό χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης.
Ασφαλιστικό
Στο Ασφαλιστικό επανέλαβε πως θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και θα τον αντικαταστήσει από ένα σύστημα τριών πυλώνων που θα είναι πιο ανταποδοτικό.
«Όποιος κοπιάζει ως εργαζόμενος περισσότερο, θα παίρνει περισσότερα» είπε, τονίζοντας πως σταδιακά οι εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%.
−Ο πρώτος πυλώνας θα είναι η «εθνική σύνταξη» πτωχοκομείου που θα την διατηρήσει.
−Ο δεύτερος πυλώνας θα βασίζεται σε «προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς» που θα αντικαταστήσουν την επικουρική ασφάλιση. Ο ασφαλισμένος θα επιλέγει είτε επαγγελματικό ταμείο είτε ιδιωτική εταιρεία για τον δεύτερο πυλώνα.
−Ο τρίτος πυλώνας θα είναι αποκλειστικά ιδιωτικός (ασφαλιστικές εταιρείες), θα λειτουργεί «συμπληρωματικά» και με «γενναία» φορολογικά κίνητρα.
Εργασιακά
Στα εργασιακά δεσμεύτηκε πως θα καταργήσει τον υποκατώτατο μισθό, ενώ ως προς τον κατώτατο μισθό τάχθηκε υπέρ του καθορισμού του μέσω «ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων».
Πρόσθεσε πως ο κατώτατος μισθός «βεβαίως πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας την πορεία της οικονομίας».
Έκρηξη επενδύσεων
Ως είθισται... για κόμμα της αντιπολίτευσης, υποστήριξε πως «με την πολιτική μας το πρώτο που θα τελειώσει είναι τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα».
Επίσης, δεσμεύτηκε για κατάργηση των sapital controls, αλλά και για «τολμηρές» αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν «έκρηξη επενδύσεων».
Δημόσιο
Στο δημόσιο προανήγγειλε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα.
Παιδεία
Στον τομέα της παιδείας πρότεινε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την μεγαλύτερη «αυτονομία» των σχολείων.
Συμφωνία των Πρεσπών
Για τη συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία, είτε τώρα, είτε στην επόμενη Βουλή.

«Αν η συμφωνία των Πρεσπών καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή», πρόσθεσε. 

902
  Μποτίλια Στον Άνεμο

TOP READ