Η αύξηση των τιμών σε ποσοστό 61% και η φτώχεια σε ποσοστό 45%, είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα του Ρώσους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ερευνητικό κέντρο Levada-Center. Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους Ρώσους, σε ποσοστό 33%, είναι η αύξηση της ανεργίας. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώθηκαν με βάση το ερώτημα «ποια από τα ακόλουθα προβλήματα σάς απασχολούν περισσότερο απ’ όλα και θεωρείτε ότι είναι τα πλέον έντονα». Οι ερωτηθέντες μπορούσαν να απαντήσουν με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, επιλέγοντας διαφορετικές εκδοχές απαντήσεων.
Στα δέκα πρώτα έντονα προβλήματα που απασχολούν τους Ρώσους, συμπεριελήφθησαν η διαφθορά (33%), η οικονομική κρίση (28%), η δυσκολία στην πρόσβαση ιατρικών υπηρεσιών (26%), η αισθητή διαστρωμάτωση μεταξύ πλουσίων και φτωχών (25%), η κρίση ηθικής, αξιών και πολιτισμού (15%), η καταστροφή του περιβάλλοντος (14%) και ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία (14%).
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18-22 Αυγούστου σε όλη την επικράτεια, σε δείγμα 1.600 ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 18 ετών, σε 137 κατοικημένες αστικές και αγροτικές περιοχές, σε 48 περιφέρεις της χώρας, με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης.
 Μόλις λίγα χρόνια πριν, επί …Σοβιετίας:
  • Όλοι είχαν δουλειά. Η ανεργία ήταν άγνωστη λέξη
  • Η ασφάλιση, η σύνταξη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, χωρίς δαπάνη των εργαζομένων. Από τη δεκαετία του 1920 στη Σοβιετική Ενωση τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης διαμορφώνονταν στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 55 έτη για τις γυναίκες.
  • Ενα από τα λαμπρότερα επιτεύγματα ήταν το σύστημα Υγείας, αναγνωρισμένο, απ’ όλους
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, με περιεχόμενο τέτοιο που να υπηρετεί τον άνθρωπο και την κοινωνία
  • Το παιδί και οι αναγκες του ήταν στο επίκεντρο της προσοχής της λαϊκής εξουσίας
  • Άλματα στην επιστήμη και στην τεχνολογία στην υπηρεσία του λαού
  • Η κατοικία ήταν λαϊκό δικαίωμα. Δεν υπήρχαν άστεγοι
  • Οι διακοπές για όλους (εργαζόμενους – συνταξιούχους) ήταν δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο. Όλοι οι πολίτες απολάμβαναν τις διακοπές σε παραθριστικά κέντρα. Τα εργατικά σωματεία εξασφάλιζαν τις καλύτερες τουριστικές περιοχές για τους εργαζόμενους και κατασκεύαζαν τουριστικές υποδομές τέτοιες που για τους εργαζόμενους της Δύσης ήταν άπιαστο όνειρο.
  • Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η ΕΣΣΔ βρισκόταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών του κόσμου με την καλύτερη διατροφή

Θέλετε να μιλήσουμε για τον Σοσιαλισμό;