23 Αυγ 2020

Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» καταρρέει με πάταγο – Το παράδειγμα του τουρισμού


Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σκοντάφτει στην ίδια την πραγματικότητα.
Το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», που αναπαράγουν τα επιτελεία της από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, ξεθωριάζει όσο περισσότερο αποκαλύπτεται ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, σε κάθε φάση της, γίνεται με προτεραιότητα τα συμφέροντα της «αγοράς», της οικονομίας, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι βέβαια με κριτήριο την εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η ατομική ευθύνη μένει ξεκρέμαστη, όταν το κράτος δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για τη συλλογική θωράκιση της κοινωνίας από την πανδημία.
Το παράδειγμα των όρων με τους οποίους άνοιξε ο Τουρισμός είναι αποκαλυπτικό και η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει, έως και να εξαφανίσει το ρόλο του στη νέα έξαρση της πανδημίας, είναι προκλητική και την εκθέτει.

Ομολογίες

Ας δούμε ορισμένα από τα βασικά στοιχεία της κυβερνητικής προπαγάνδας και γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
1. Την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας στην καταγγελία της ΟΕΝΓΕ ότι συνειδητά δεν ανακοινώνονται οι περιοχές που εμφανίζουν κρούσματα και ότι ανακοινώσεις γίνονται μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες, δήλωσε:
«Η μη ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί γίνεται για να μην υπάρχει στοχοποίηση της περιοχής. Στη διαδικασία διαχείρισης της νόσου παίζουν ρόλο τα χωροταξικά στοιχεία. Αποκλειστικό στοιχείο είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η φημολογία αδήλωτων κρουσμάτων στα νησιά αυτά είναι αστήρικτη. Δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα… Σε κάθε γωνιά η Πολιτική Προστασία έχει εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν υπάρχει ανακοίνωση συγκεκριμένων κρουσμάτων ανά νησί (το ίδιο ισχύει και για όλα τα «τοπικά» κρούσματα), με το αίολο επιχείρημα ότι δεν πρέπει να υπάρχει στοχοποίηση! Από πού προκύπτει όμως ότι η ενημέρωση της κοινότητας, και ειδικά των εργαζομένων σε χώρους όπου αποκαλύπτεται κρούσμα, αποτελεί «στοχοποίηση»;
Την απάντηση δίνει η επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων στις 17/7/2020 προς τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση. Τι ζητούσαν από τότε οι μεγαλοξενοδόχοι; Διαβάζουμε: «Στο σημείο αυτό επανερχόμαστε στο αίτημα που έχουμε υποβάλει και με προηγούμενη επιστολή μας, προκειμένου να αποφευχθεί η (μη σκόπιμη ασφαλώς) έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα, οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους. Εκτός ασφαλώς αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που απαιτείται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα».
Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση θυσιάζει την υγεία του λαού προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, και ότι το μόνο …πρωτόκολλο που τηρεί σχετικά με την πανδημία είναι εκείνο της προστασίας της κερδοφορίας τους! Είναι άλλωστε φανερό ότι ο όρος «στοχοποίηση», στη γλώσσα της κυβέρνησης και των μεγαλοξενοδόχων, δεν αφορά γενικά και αόριστα περιοχές και τους κατοίκους της, αλλά τις μεγάλες τουριστικές μονάδες και τον τζίρο τους.

Αλχημείες

2. Ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε επίσης: «Ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ! (…) Τα καταγεγραμμένα εισαγόμενα θετικά κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους που έχουν διεξαχθεί στις πύλες εισόδου από 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν εισέλθει συνολικά 2.592.853 άτομα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με στατιστικές αλχημείες η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, η εφαρμογή των μέτρων που σύστηναν οι επιστήμονες από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού είχε ως αποτέλεσμα τα κρούσματα σχεδόν να μηδενιστούν στη χώρα. Αυτό που μεσολάβησε από τότε μέχρι σήμερα είναι το άνοιγμα του Τουρισμού, στο όνομα του «να πάρει μπροστά η οικονομία», με τους όρους όμως των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών και όχι με κριτήριο την προστασία της υγείας του λαού και όσων ήθελαν να επισκεφτούν για αναψυχή τη χώρα μας.
Η ίδια η κυβέρνηση έλεγε ότι από το άνοιγμα του Τουρισμού περίμενε αύξηση των κρουσμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι εκεί εντοπιζόταν από την αρχή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αναζωπύρωση της νόσου.
Πιο συγκεκριμένα: Η κυβέρνηση «άνοιξε» τον Τουρισμό την 1η Ιούλη, με τους όρους που επέβαλαν οι tour operators.
  • Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα. Επετράπη 100% πληρότητα στα αεροπλάνα και 85% στα πλοία, διαμορφώνοντας συνθήκες για την αύξηση των κρουσμάτων.
  • Ποιος δεν θυμάται την πρεμούρα της κυβέρνησης να ανοίξουν πρώτοι ακόμα και τη διεθνή κρουαζιέρα, με τους ίδιους απαράδεκτους όρους, άσχετα αν τελικά δεν υλοποιήθηκε;
  • Το πρώτο χρονικό διάστημα, στα αεροδρόμια δεν γίνονταν καν τεστ ή γίνονταν αν ο ταξιδιώτης στην ειδική φόρμα που συμπλήρωνε έβαζε κάποια στοιχεία από τα οποία πιθανολογείτο ότι ανήκει στις ομάδες που πρέπει να ελεγχθούν. Βέβαια, σε αυτή τη …φόρμα μπορούσε ο καθένας να γράφει ό,τι ήθελε. Και υπάρχουν δεκάδες μαρτυρίες γι’ αυτό.
Κι όμως, 45 μέρες μετά έρχεται η κυβέρνηση και λέει πως «δεν φταίει ο τουρισμός» αλλά το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα! Για άλλη μια φορά δηλαδή πιπιλίζει την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», κουνώντας το δάχτυλο στον ίδιο λαό που πριν από λίγο καιρό εκθείαζε για την αυτοσυγκράτησή του!
Ακόμα κι έτσι, όμως, η κυβέρνηση διαψεύδει τον εαυτό της. Αν πράγματι πίστευε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, τότε γιατί το τελευταίο διάστημα αυστηροποίησε τους ελέγχους στα σύνορα, υποχρεώνοντας όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα να έχουν κάνει στη χώρα προέλευσης τεστ κορονοϊού μέχρι 72 ώρες πριν; Γιατί μείωσε ξανά τη χωρητικότητα στα τραπέζια στα μαγαζιά εστίασης; Γιατί μπαίνουν σε καραντίνα νησιά στα οποία ως επί το πλείστον πηγαίνουν για διακοπές τουρίστες;

Εκτεθειμένοι

3. Είπε ακόμα ο υφυπουργός: «Τα εισαγόμενα κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% στο σύνολο των 3.666 καταγεγραμμένων θετικών κρουσμάτων από 1η Ιουλίου έως και χθες. Αυτό σημαίνει ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης»!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ στοιχεία για το πώς κατανέμονται στις περιοχές της επικράτειας, με βάση τον τόπο παραθερισμού, τα εκατοντάδες επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα που προκύπτουν ακόμα κι απ’ αυτούς τους περιορισμένους «δειγματοληπτικούς» ελέγχους στις πύλες εισόδου.
Κι αυτό μάλιστα όταν η πείρα δείχνει ότι εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων και στη διενέργεια των τεστ, επισκέπτες που βρίσκονται θετικοί σε αυτούς τους ελέγχους και παραθερίζουν σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας ειδοποιούνται ορισμένες φορές 3 και 4 μέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα!
Από την άλλη, πόσο πιστή είναι η εικόνα των επιβεβαιωμένων εισαγόμενων κρουσμάτων, όταν από όσους τουρίστες έχουν έλθει μέχρι τώρα στη χώρα έχουν ελεγχθεί μόνο το 12%;
Η κυβέρνηση δεν δίνει απολύτως κανένα στοιχείο ούτε για το πώς κατανέμονται στις περιοχές της χώρας τα εκατοντάδες εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οι ταξιδιώτες δηλαδή που δεν τους έγινε κανένας έλεγχος στις πύλες εισόδου και πήγαν από μόνοι τους, τις περισσότερες φορές πληρώνοντας από την τσέπη τους, για να κάνουν το τεστ. Τα εν λόγω κρούσματα μάλιστα, ενώ καταγράφονται καθημερινά έστω ως συνολικός αριθμός στη σχετική ενημέρωση του υπουργείου, ως διά μαγείας «αφαιρούνται» από το εβδομαδιαίο άθροισμα που παρουσιάζεται στην κυβερνητική συνέντευξη Τύπου!
Ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωνε στις 21 Ιούλη, για τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, ότι η ιχνηλάτηση και στα αυξημένα εγχώρια κρούσματα πολύ συχνά δείχνει τελικά συσχέτιση με κρούσμα από το εξωτερικό. Τα σχετικά στοιχεία ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση…
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον Τουρισμό χωρίς να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, στο όνομα του να μην αποθαρρυνθούν οι τουρίστες να επισκεφτούν τη χώρα μας, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους και των κατοίκων, χωρίς παράλληλα να παίρνει κάποιο ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των δομών Υγείας στις τουριστικές περιοχές.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα εισαγόμενα κρούσματα, ειδικά στην πρώτη φάση του ανοίγματος του Τουρισμού, να αποτελέσουν εστία διασποράς του κορονοϊού στις τουριστικές περιοχές, όπου αναμειγνύονται βέβαια τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την επιστροφή τους από τις διακοπές, οι πρώτοι μετέφεραν τη νόσο στους τόπους κατοικίας τους και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Και μετά απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει το θράσος να κατηγορεί το λαό και τη νεολαία για «χαλάρωση της ατομικής ευθύνης»!

Η Google “διαγράφει” την Κούβα – Κύμα λογοκρισίας ενάντια σε κουβανικά μέσα στο διαδίκτυο


Στο χορό των κυρώσεων κατά της Κούβας μπήκε ο κολοσσός της Google, κατά “σύμπτωση” λίγες μέρες αφότου η υπηρεσίας USAID του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγγειλε νέα εκστρατεία εκατομμυρίων δολαρίων για την προπαγανδιστική εκστρατεία κατά του νησιού της επανάστασης. Η Google ανακοίνωσε την Πέμπτη πως κλείνει τους λογαριασμούς πολλών κουβανικών μέσων στο Youtube, ανάμεσά τους όλο το υλικό της Granma, οργάνου του ΚΚ Κούβας, όπως και το κανάλι του δημοφιλούς τηλεοπτικού σταθμού διεθνούς εμβέλειας Cubavisión Internacional, όπως και της διαδικτυακής εκπομπής Mesa Redonda. Eπιπλέον, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο εργαλείο Google Analytics και την πλατφόρμα Google Play.
H εταιρεία επικαλέστηκε το εμπάργκο κατά της Κούβας, που έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο τα τελευταία τρία χρόνια. Η Google υπάγεται στους νόμους περί εξαγωγών της Κούβας, κι ως εξαγώγιμο προϊόν θεωρείται το κατέβασμα λογισμικού και άλλου ψηφιακού περιεχομένου σε χώρες εκτός ΗΠΑ. Εμμέσως πλην σαφώς βέβαια, με αυτό τον αποκλεισμό της Κούβας, δίνεται και η δυνατότητα επιβολής λογοκρισίας σε μη αρεστές ειδήσεις από τη χώρα.
Η ίδια η Granma, σχολιάζοντας τον αποκλεισμό της από το Youtube, το χαρακτήρισε ως “Επίθεση κατά σημαντικών επικοινωνιακών διαύλων της Κούβας”. Ο αποκλεισμός αυτός μάλιστα, καθόλου τυχαία προφανώς, συμπίπτει με τον αποκλεισμό τριών λογαριασμών του κρατικού καναλιού της Βενεζουέλας Venezolana de Televisión (VTV), ανάμεσά τους και το κανάλι όπου προβάλλονταν όλα τα προγράμματα του VTV. O σταθμός μάλιστα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα κουβανικά μέσα που πλήττονται από αυτή την έμμεση επιχείρηση φίμωσης με ενορχηστρωτές στη Ουάσινγκτον.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τη Granma, ο αποκλεισμός των λογαριασμών έρχεται σε μια στιγμή που η Κούβα δίνει τη μάχη της κατά της πανδημίας με σημαντικές επιτυχίες, εκφράζοντας την υποψία πως το βήμα αυτό έρχεται ακριβώς για να μαθευτούν ευρύτερα οι πρόοδοι της χώρας σε αυτό το μέτωπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απαγόρευση της εκπομπής “Mesa Redonda” στο YouTube ήρθε αμέσως μετά την προβολή εκπομπής σχετικά με το υποψήφιο κουβανικό εμβόλιο “Soberana”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικανικές εταιρίες θέτουν εμπόδια σε κουβανικά μέσα, αφού μόλις πέρσι το τουίτερ είχε μπλοκάρει σειρά λογαριασμών συνδεόμενων με πολιτικές οργανώσεις, εκπομπές και μπλογκ του νησιού.
Mε πληροφορίες από jungewelt.de

TOP READ